subiecte administrativ 2015

Upload: carmenceacu

Post on 07-Jul-2018

214 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

  • 8/18/2019 Subiecte administrativ 2015

    1/9

    2015

    Biletul 4

    Conform art.23 din Legea contenciosului administrativ "Obligatiapublicarii

    Hotararile judecatoresti denitive si irevocabile prin care sa anulat intot sau in parte un act administrativ cu caracter normativ sunt generalobligatorii si au putere numai pentru viitor. !cestea se publicaobligatoriu dupa motivare la solicitarea instantelor in #onitorul Ocialal $omaniei %artea & sau dupa ca' in monitoarele ociale ale judetelorori al municipiului Bucuresti ind scutite de plata ta(elor de publicare."%reci'ati care sunt i'voarele formale scrise si nescrise ale dreptuluiadministrativ si in ce categorie se incadrea'a )otararile de la art.23.

    Izvoarele scrise

    Analiza izvoarelor dreptului în teoria generală a dreptului a pus în lumină două

    categorii de accepţiuni ale acestei noţiuni: izvor de drept în sens material  şiizvor de drept în sens  formal . Astfel, otararile de la art.2! se incadreaza inprima categorie.

    .

    "entru ca o regulă de conduită să devină o#ligatorie pentru cei cărora li seadresează, este nevoie ca acea regulă să capete o formă $uridică, prin carevoinţa guvernanţilor să devină voinţă de stat, o#ligatorie pentru mem#riisocietăţii, pentru a putea să intervină în caz de nevoie forţa de constr%ngere astatului. Aici intervin izvoarele formale ale dreptului. Acestea reprezintă actelenormative adoptate sau emise de către autorităţile  publice competente, acte ceconţin norme $uridice, reguli de conduită o#ligatorii, imperative.

    &izvoarele formale reprezintă formele juridice de exprimarea voinţei guvernanţilor .

    "rin urmare, putem de'ni izvoarele dreptului administrativ ca reprezent%ndformele în care se exprimă normele dreptului administrativ care nasc,

    modică sau sting raporturi de drept administrativ.

    (n principiu, se admite ideea ordonării şi ierarhizării izvoarelor scrise av%ndu&se în vedere un sistem al normativităţii juridice, ierarhizarea făcându-sedupă forţa juridică a actelor normative, înţeleasă ca forţa de a produce efecte

     $uridice.

    Forţa juridică a unui izvor scris este dată de conţinutul şi caracterul

    acestuia, determinate de natura şi poziţia autorităţii publice de la care

    emană actul respectiv .

    (n raport de autoritatea pu#lică de la care provin şi implicit de forţa lor $uridicăizvoarele scrise ale dreptului administrativ  sunt: Constituţia, legile(constituţionale, organice sau ordinare), decretele-legi adoptate p%nă în mai

  • 8/18/2019 Subiecte administrativ 2015

    2/9

    1**0, ordonanţele Guvernului (simple sau de urgenă!, hotărârile Guvernului,actele administraţiei ministeriale şi extra-ministeriale indiferent de denumirea lor+ordine, instrucţiuni, precizări, circulare), actele autorităţilor administrativecentrale autonome cum ar ' anca -aţională a om%niei, /onsiliul uprem deApărare a ării, indiferent de denumirea lor +circulare, precizări, otăr%ri etc.),ordinele prefecţilor , hotărârile consiliilor judeţene, hotărârile consiliilor locale,dispoziţiile pre"edinilor consiliilor judeţene, dispoziţiile primarilor . onstituţia reprezintă cel mai important izvor al dreptului administrativ datorită caracteruluide lege fundamentală a statului, şi deci forţei $uridice superioare a normelor dedrept administrativ pe care le conţine. /onstituţia este sursa directă sau indirectăa tuturor prerogativelor de administraţie pu#lică3. 4re#uie precizat însă că nutoate dispoziţiile constituţionale sunt izvoare ale dreptului administrativ, ci doarcele care se referă spre eemplu la organizarea şi funcţionarea celor maiimportante autorităţi ale administraţiei pu#lice +"reşedinte, 6uvern, administraţieministerială şi etra&ministerială, prefect, autorităţile administraţiei pu#licelocale), cele care privesc drepturile şi îndatoririle fundamentale ale cetăţenilor acăror realizare revine administraţiei pu#lice, normele care se referă la raporturileadministraţiei pu#lice cu alte autorităţi pu#lice precum şi cu cetăţenii etc.Asemenea norme constituţionale au deci o dublă natură juridică, de dreptconstituţional şi în su#sidiar, de drept administrativ.

    i!"egile constituţionale adică legile de revizuire a /onstituţiei sunt izvor aldreptului administrativ numai în măsura în care au ca o#iect de reglementare,pro#leme din sfera acestei ramuri de drept.

    ii!"egile organice sunt legile ce pot ' adoptate doar în materiile epresprevăzute în /onstituţie şi sunt izvor al dreptului administrativ de asemenea înmăsura în care reglementează raporturi de drept administrativ. 7empli'căm cu8egea nr.*092001 privind organizarea şi funcţionarea 6uvernului şi a ministerelorcu modi'cările şi completările ulterioare, 8egea nr.21592001 privind administraţiapu#lică locală repu#licată în 200, 8egea nr.1;;91*** privind statutulfuncţionarilor pu#lici repu#licată în 200 etc.

    iii!"egile ordinare reprezintă regula în raport cu legile organice, ele pot 'adoptate în orice domeniu speci'c activităţii de legiferare, adică de reglementareprimară a relaţiilor sociale, sunt izvor al dreptului administrativ de asemeneanumai în măsura în care reglementează relaţii sociale ce fac o#iectuladministraţiei pu#lice.

    iv!#rdonanţele $uvernului , simple sau de urgenţă, cu regimul lor speci'c

    consacrat de art.115 din /onstituţie, acte normative cu forţa $uridică egală cu alegii, av%nd o natură $uridică specială pot ' cali'cate toate ca izvoare aledreptului administrativ dacă avem în vedere organul emitent. Această cali'carenu eclude însă posi#ilitatea ca ordonanţele să 'e şi izvoare ale altor ramuri aledreptului, în funcţie de o#iectul lor de reglementare.

    v!%otăr&rile $uvernului , actele administraţiei ministeriale şi extra'ministeriale, ale autorităţilor administrative centrale autonome, aleautorităţilor administraţiei   publice locale şi ale prefecţilor  constituie

  • 8/18/2019 Subiecte administrativ 2015

    3/9

  • 8/18/2019 Subiecte administrativ 2015

    4/9

    /u alte cuvinte, cutuma ca regulă nescrisă, aplicată în mod repetat o perioadă detimp şi acceptată ca av%nd un caracter o#ligatoriu de către o colectivitateumană, poate privit* ca izvor de drept  +n anumite circumstan,e.

    Astfel, putem considera că şi în om%nia, spre eemplu, evoluţia autonomieilocale poate conduce la apariţia unor reguli cutumiare, 'ind vor#a de practici

    administrative mai %ndelungate impuse de condiţiile geogra'ce, de gradul dedispersie a locuitorilor, de ocupaţia acestora, de săr#ătorile şi o#iceiurilereligioase etc. pre eemplu, o'cierea căsătoriilor civile de către primari ciar înzilele de duminică, fără a avea o#ligaţii legale în acest sens.

    Cutuma este izvor al dreptului administrativ în cea mai mare parte a statelor?niunii 7uropene. @ie că este vor#a de ţări în care se aplică sistemul de common-la', 'e că este vor#a de ţări continentale, cutuma are un loc limitat şi este denatură supletivă.

    ii!*rincipiile generale ale dreptului administrativ reprezintă izvoareimportante ale acestei ramuri de drept. (n doctrină a fost susţinută necesitatea de a

    se face distincţie între acele principii care sunt prevăzute în acte normative, situaţie în care ciar acele acte normative sunt izvoare ale dreptului administrativ, după cums&a menţionat mai sus, şi acele principii, care fără a ' prevăzute epres în vreun actnormativ se dega$ă prin generalizare, căpăt%nd valoarea unor izvoare distincte deactele normative respective.

    2. /onform art. 1 din legea nr.21592001: +1) andatul primarului sesupendă de drept numai în cazul în care acesta a fost arestat preventiv.ăsura arestării preventive se comunică de îndată de către instanţa de

     $udecată prefectului care, prin ordin, constată suspendarea mandatului.

    /are sunt su#iectele raportului $uridic B analiza structurii logico&$uridice anormei.

    -ubiectele raportului juridic sunt primarul si statul.

    +tructura logico'juridica a normei

      -poteza normei de drept administrativ   prevede împre$urările,condiţiile în care se aplică şi su#iectele la care se referă dispoziţia, adicaaplicarea suspendarii mandatului dupa modul in care primarul a fost saunu arestat preventiv

    ispozitia normei de drept administrativ   indică conduita pe caretre#uie să o urmeze su#iectele la care se referă, ce tre#uie să facă sau sănu facă acestea.

    +ancţiunea normei de drept administrativ  prevede urmările cedecurg în cazul nerespectării normei, eist%nd situaţii în care aceasta nuapare însă prevăzută epres.

  • 8/18/2019 Subiecte administrativ 2015

    5/9

    !. Cecretele emise de "resedinte pot ' atacate in contencios administrativ.ta#iliti daca este adev9fals si precizati natura $uridica decretelor"resedintelui.

    Cecretele emise de "resedinte nu pot ' atacate in contenciosadministrativ. 8egea contenciosului administrativ=12> precizeaza in art. 2

    ca nu pot ' atacate in $ustitie, printre altele:

    &actele care privesc raporturile dintre "arlament sau "resedintele omanieisi 6uvern<

    &actele administrative de autoritate<

    &actele administrative referitoare la siguranta interna si eterna a statului<

    &masurile urgente luate de organele puterii eecutive pentru evitarea sauinlaturarea efectelor unor evenimente prezentand pericol pu#lic, cum suntactele emise ca urmare a starii de necesitate sau pentru com#atereacalamitatilor naturale, incendiilor de paduri, epidemiilor, epizootiilor sialtor evenimente de aceeasi gravitate<

    &actele de comandament cu caracter militar.

    @iind emanatia vointei "resedintelui, decretele emise in eercitareaatri#utiilor reglementate de /onstitutie sunt tot acte de autoritate si nusunt astfel suscepti#ile de control prin institutia contenciosuluiadministrativ.

    4. aca %arlamentul poate depune amendamente la un proiect de

    lege al /uvernului in ce masura e /uvernul tinut sa le respecte sietapele raspunderii guvernamentale cu privire la proiectele delege. 0somet)ing li1e t)at

    "roiectele de legi sau propunerile legislative se supun dez#aterii /amereiCeputaţilor cu avizul /onsiliului 8egislativ. Cupă primirea şi înregistrareaacestora, iroul permanent al /amerei le distri#uie parlamentarilor şi letrimite comisiilor permanente pentru eaminarea în fond sau pentruavizare.

    Cupă primirea proiectelor de legi sau a propunerilor legislative, deputaţii,grupurile parlamentare şi 6uvernul pot face amendamente motivate în

    scris la proiectele sau propunerile legislative respective, potrivitregulamentului /amerei, iar acestea se supun eaminării comisiilorcompetente.

    /omisia permanentă sesizată în fond întocmeşte un raport care vapropune adoptarea, adoptarea cu modi'cări sau respingerea proiectului delege sau a propunerii legislative eaminate şi va cuprinde amendamenteleadmise şi amendamentele respinse. aportul se referă şi la avizele

    http://www.rasfoiesc.com/legal/administratie/stiinte-politice/ACTELE-PRESEDINTELUI-ROMANIEI54.php#_ftn12http://www.rasfoiesc.com/legal/administratie/stiinte-politice/ACTELE-PRESEDINTELUI-ROMANIEI54.php#_ftn12

  • 8/18/2019 Subiecte administrativ 2015

    6/9

  • 8/18/2019 Subiecte administrativ 2015

    7/9

    5. /onsiliul Eudetean a emis o otarare prin care o#liga /onsiliile 8ocale safaca anumite lucruri +nu mai tin minte eact formularea). Dn ce masura

    otararea este legala B raporturile sta#ilite intre /E si /8.F. @unctionarii pu#lici nu pot ' mem#ri ai partidelor politice. Caca eadev9falsa B conditiile recrutarii functionarilor pu#lici.

    Biletul 8

    Dn cadrul csat se sta#ilesc raporturi de su#ordonare intre presedinte si premier+a9f). /are sunt raporturile dintre presedinte si premier conform constitutieiG

    Dntre prefect si serviciile pu#lice deconcentrate se sta#ilesc raporturi desu#ordonare si control +a9f). /are sunt raporturile intre serviciile pu#licedeconcentrate, primar si consiliul localG

    Cecretul presedintelui prin care decoreaza o persoana tre#uie contrasemnat depremier +a9f). "oate premierul sa refuze contrasemnarea unui decretG

    ?rmarirea penala a unui mem#ru al guvernului care are si calitatea de deputat sepoate face fara acordul camerei deputatilor pentru infractiuni saravsite in afaraeercitiului functiei +a9f). /are e proceduraG

    "resedintele consilului $udetean poate ' eli#erat din functie +a9f). /are sunt

    cazurile in care mandatul inceteaza inainte de termenG"entru ca un functionar pu#lic sa 'e numit intr&o functie de demnitate pu#licatre#uie sa inceteze raportul de serviciu +a9f). Dn ce cazuri inceteaza raportul deserviciuG

    Biletul 9

    consiliul legislativ face parte din autoritatile pu#lice care realizeaza administratiapu#lica+A9@ B admin pu#lica conform /onstitutiei

    egulamentul ?7 nu are forta $uridica mai mare decat /onstitutia. +A9@) B izvformale scrise

    "resedintele numeste directorii serviciilor de informatii prin /A4+A9@) B atri#csat si nat $uridica

    inisterele pot initia proiecte de legi, iar 6uv are initiativa legislativa+A9@) Braport intre ministere, intre ministri si guvern

    Autonomia realizeaza descentralizarea +A9@)B de'nitiile

  • 8/18/2019 Subiecte administrativ 2015

    8/9

    Dntre autorit pu#lice si functionarii pu#lici se realizeaza un rap de munca potrivitcodului muncii si statutului functionarilor+A9@)

    Biletul :

    tructurile de conducere ale "arlamentului. "arlamentul emite acteadministrative in su#sidiarG

    Dpoteza. Cispozitie. anctiune.

    Cecretele presedintelui +unele sunt suscepti#ile de atacare in instanta decontecios administrativG)

    /onditii H?6. H?6 poate modi'ca structurile sau atri#utiile administratiei pu#licelocaleG

    /and poate ataca prefectul actele autoritatilor localeG

    /onditiile in care se poate refuza delegarea.

    Biletul ;

    D//$ nu face parte din puterea $udecatoreasca si nici nu realizeaza activitateadministrativa. Dncadrati inisterul pu#lic si /.

    "rintr&o dispozitie primarul ia masuri sa previna starile de urgenta. Aceastadispozitie e izvor de drept administrativG "rezentati izvoarele nescrise aledreptului administrativ.

    7li#erarea din functia pu#lica se realizeaza prin destituire. /are sunt situatiile incare se dispune eli#erarea din functieG

    /onsiliul local numeste administratorul pu#lic la propunerea primarului. /are esterolul administratorului pu#licG

    "rintr&o conferinta de presa, presedintele omaniei consulta "arlamentul cuprivire la referendumul consultativ. "rezentati procedura de investire a noului6uvern.

    "resedintele propune un al doilea prim&ministru...

    Valentina Dinu daca intre presedintele si vicepresedintele csat se formeaza raporturi de subordonare; ceva cu

    decretele presedintelui.. care sunt contrasemnate de prim-ministru, cred; procedura de punere sub urmarire

    penala a unui membru al guvernului care este si deputat; eliberarea din functie a presedintelui consiliului

     judetean; incetarea functiei publice

    Like ·Reply ·4 · 11 September 2015 at 13:17 ·Edited

    Cristina Florea definitiile de la inceput: serivicu public, autoritate publica, putere publica; structura intena si

    externa a normelor de drept administrativ; conditiile pt a fi functionar public; mai era un subiect legat de art 115

    cu delegarea legislativa..; diferente dintre eliberarea si destituirea din functie; consiliul concurentei

    https://www.facebook.com/valushk.valentina?fref=ufihttps://www.facebook.com/groups/1441973712745563/search/?query=administrativhttps://www.facebook.com/groups/1441973712745563/search/?query=administrativhttps://www.facebook.com/groups/1441973712745563/search/?query=administrativhttps://www.facebook.com/groups/1441973712745563/search/?query=administrativhttps://www.facebook.com/browse/likes?id=1627330417543224https://www.facebook.com/groups/1441973712745563/permalink/1627305330879066/?comment_id=1627330417543224&comment_tracking=%7B%22tn%22%3A%22R4%22%7Dhttps://www.facebook.com/groups/1441973712745563/permalink/1627305330879066/?comment_id=1627330417543224&comment_tracking=%7B%22tn%22%3A%22R4%22%7Dhttps://www.facebook.com/groups/1441973712745563/permalink/1627305330879066/?comment_id=1627330417543224&comment_tracking=%7B%22tn%22%3A%22R4%22%7Dhttps://www.facebook.com/groups/1441973712745563/search/?query=administrativhttps://www.facebook.com/CristinaElenaFLorea?fref=ufihttps://www.facebook.com/valushk.valentina?fref=ufihttps://www.facebook.com/groups/1441973712745563/search/?query=administrativhttps://www.facebook.com/groups/1441973712745563/search/?query=administrativhttps://www.facebook.com/browse/likes?id=1627330417543224https://www.facebook.com/groups/1441973712745563/permalink/1627305330879066/?comment_id=1627330417543224&comment_tracking=%7B%22tn%22%3A%22R4%22%7Dhttps://www.facebook.com/groups/1441973712745563/search/?query=administrativhttps://www.facebook.com/CristinaElenaFLorea?fref=ufi

  • 8/18/2019 Subiecte administrativ 2015

    9/9

    Like ·Reply ·2 · 11 September 2015 at 15:54

    Catalina Ionescu Daca cineva poate fi functionar public si demnitar public in acelasi timp, conditii pt a fi numit

    inalt functionar public, raspunderea penală a presedintelui Romaniei

    Like ·Reply ·1 · 11 September 2015 at 16:25

    Andra Chitu Raportul capacitate-competenta, revocarea PM de catre Presedinte, remanierea guvernamentala,

    posibilitatea secretarului unitatiiadministrativ-teritoriale de a refuza semnarea unui act si ceva referitor la inaltul

    functionar

    Like ·Reply ·1 · 11 September 2015 at 16:49

    Oana Savulescu Biletul 4.

    1. Conform art.23 din Legea contenciosului administrativ "Obligatia publicarii...See moreLike ·Reply ·15 September 2015 at 11:32

    https://www.facebook.com/groups/1441973712745563/search/?query=administrativhttps://www.facebook.com/groups/1441973712745563/search/?query=administrativhttps://www.facebook.com/groups/1441973712745563/search/?query=administrativhttps://www.facebook.com/groups/1441973712745563/search/?query=administrativhttps://www.facebook.com/browse/likes?id=1627415407534725https://www.facebook.com/groups/1441973712745563/permalink/1627305330879066/?comment_id=1627415407534725&comment_tracking=%7B%22tn%22%3A%22R3%22%7Dhttps://www.facebook.com/groups/1441973712745563/permalink/1627305330879066/?comment_id=1627415407534725&comment_tracking=%7B%22tn%22%3A%22R3%22%7Dhttps://www.facebook.com/catalina.kcatalina.5?fref=ufihttps://www.facebook.com/catalina.kcatalina.5?fref=ufihttps://www.facebook.com/groups/1441973712745563/search/?query=administrativhttps://www.facebook.com/groups/1441973712745563/search/?query=administrativhttps://www.facebook.com/groups/1441973712745563/search/?query=administrativhttps://www.facebook.com/groups/1441973712745563/search/?query=administrativhttps://www.facebook.com/browse/likes?id=1627433667532899https://www.facebook.com/groups/1441973712745563/permalink/1627305330879066/?comment_id=1627433667532899&comment_tracking=%7B%22tn%22%3A%22R2%22%7Dhttps://www.facebook.com/groups/1441973712745563/permalink/1627305330879066/?comment_id=1627433667532899&comment_tracking=%7B%22tn%22%3A%22R2%22%7Dhttps://www.facebook.com/andra.chitu.3?fref=ufihttps://www.facebook.com/andra.chitu.3?fref=ufihttps://www.facebook.com/groups/1441973712745563/search/?query=administrativhttps://www.facebook.com/groups/1441973712745563/search/?query=administrativhttps://www.facebook.com/groups/1441973712745563/search/?query=administrativhttps://www.facebook.com/groups/1441973712745563/search/?query=administrativhttps://www.facebook.com/browse/likes?id=1627439390865660https://www.facebook.com/groups/1441973712745563/permalink/1627305330879066/?comment_id=1627439390865660&comment_tracking=%7B%22tn%22%3A%22R1%22%7Dhttps://www.facebook.com/groups/1441973712745563/permalink/1627305330879066/?comment_id=1627439390865660&comment_tracking=%7B%22tn%22%3A%22R1%22%7Dhttps://www.facebook.com/oana.savulescu?fref=ufihttps://www.facebook.com/oana.savulescu?fref=ufihttps://www.facebook.com/groups/1441973712745563/search/?query=administrativhttps://www.facebook.com/groups/1441973712745563/search/?query=administrativhttps://www.facebook.com/groups/1441973712745563/search/?query=administrativhttps://www.facebook.com/groups/1441973712745563/search/?query=administrativhttps://www.facebook.com/groups/1441973712745563/search/?query=administrativhttps://www.facebook.com/groups/1441973712745563/permalink/1627305330879066/?comment_id=1628904057385860&comment_tracking=%7B%22tn%22%3A%22R%22%7Dhttps://www.facebook.com/groups/1441973712745563/search/?query=administrativhttps://www.facebook.com/groups/1441973712745563/search/?query=administrativhttps://www.facebook.com/browse/likes?id=1627415407534725https://www.facebook.com/groups/1441973712745563/permalink/1627305330879066/?comment_id=1627415407534725&comment_tracking=%7B%22tn%22%3A%22R3%22%7Dhttps://www.facebook.com/catalina.kcatalina.5?fref=ufihttps://www.facebook.com/groups/1441973712745563/search/?query=administrativhttps://www.facebook.com/groups/1441973712745563/search/?query=administrativhttps://www.facebook.com/browse/likes?id=1627433667532899https://www.facebook.com/groups/1441973712745563/permalink/1627305330879066/?comment_id=1627433667532899&comment_tracking=%7B%22tn%22%3A%22R2%22%7Dhttps://www.facebook.com/andra.chitu.3?fref=ufihttps://www.facebook.com/groups/1441973712745563/search/?query=administrativhttps://www.facebook.com/groups/1441973712745563/search/?query=administrativhttps://www.facebook.com/browse/likes?id=1627439390865660https://www.facebook.com/groups/1441973712745563/permalink/1627305330879066/?comment_id=1627439390865660&comment_tracking=%7B%22tn%22%3A%22R1%22%7Dhttps://www.facebook.com/oana.savulescu?fref=ufihttps://www.facebook.com/groups/1441973712745563/search/?query=administrativhttps://www.facebook.com/groups/1441973712745563/search/?query=administrativhttps://www.facebook.com/groups/1441973712745563/search/?query=administrativhttps://www.facebook.com/groups/1441973712745563/permalink/1627305330879066/?comment_id=1628904057385860&comment_tracking=%7B%22tn%22%3A%22R%22%7D