riscuri datorate expunerii la agenti biologici

Click here to load reader

Post on 24-Oct-2015

43 views

Category:

Documents

1 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

P R O I E C T

ANEXA 1RISCURI DATORATE EXPUNERII LA AGENI BIOLOGICI

Organizaia Mondial a Sntii a recunoscut c riscurile biologice reprezint o problem importante pe plan internaional.

La locurile de munc din unitile sanitare s-a constatat c principalul factor de risc este cel legat de expunerea la ageni biologici.

Din punct de vedere al riscului biologic lucrtorii din unitile sanitare sunt cel mai frecvent expui la ageni biologici din grupele 1, 2 i 3 care pot provoca mbolnviri profesionale.

Bolile profesionale determinate de agenii biologici sunt boli transmise omului prin contactul cu surse de infecie sau infestaie n timpul activitii profesionale.

Lucrtorii din spitale sunt expui factorilor de risc biologic att prin contact nemijlocit cu pacientul ct i risc de contaminare accidental i prin contact cu produsele biologice contaminate.Potrivit prevederilor HG nr. 1092/2006, privind protecia lucrtorilor impotriva riscurilor legate de expunerea la ageni biologici n munca, pentru orice activitate susceptibil sa prezinte un risc de expunere la ageni biologici, angajatorul trebuie sa determine natura, nivelul i durata de expunere, pentru a se putea evalua orice risc pentru sntatea i securitatea lucrtorilor i pentru a se putea stabili msurile ce trebuie luate.

Agenii biologici sunt clasificati n 4 grupe de risc, n funcie de importanta riscului de infectie pe care l prezint:

a) grupa 1 (risc infecios individual sau comunitar sczut sau absent)- ageni biologici care nu sunt susceptibili sa provoace o boala la om; microorganisme cu probabilitate minim de a provoca mbolnvire la om sau animal.

b) grupa 2 (risc individual moderat, risc comunitar sczut) - ageni biologici care pot provoca o boala omului i constituie un pericol pentru lucrtori; propagarea lor n colectivitate este improbabila; exista, n general, o profilaxie sau un tratament eficace; Ageni patogeni care pot provoca mbolnvire la om sau animal, dar este puin probabil s reprezinte un pericol sever pentru personalul de laborator, comunitate, faun sau mediu. Expunerile n laborator pot cauza infecii severe dar pentru care exist tratament eficace i msuri profilactice, iar riscul de rspndire al infeciei este limitat.

c) grupa 3(risc individual ridicat, risc comunitar sczut) - ageni biologici care pot provoca mbolnviri grave la om i constituie un pericol serios pentru lucrtori; ei pot prezenta un risc de propagare n colectivitate, dar exista n general o profilaxie sau un tratament eficace. Ageni patogeni care n mod obinuit provoac mbolnvire sever la om sau animal, dar, de regul, nu se rspndesc de la un individ infectat la altul. Exist tratament eficace i msuri profilactice. d) grupa 4 (risc individual i comunitar ridicat)- ageni biologici care pot provoca boli grave omului i constituie un pericol serios pentru lucrtori; ei pot sa prezinte un risc ridicat de propagare n colectivitate i nu exista n general o profilaxie sau un tratament eficace. Ageni patogeni care provoac, de regul, mbolnvire sever la om sau animal i care se pot transmite spontan de la un individ la altul, direct sau indirect. Nu exist, n general, tratament eficace i msuri profilactice.

Potrivit Ghidului naional de biosiguran pentru laboratoarele medicale (traducerea i adaptarea n limba romn a lucrrii Laboratory biosafety manual ediia a III-a, Organizaia Mondial a Sntii, Geneva, 2004, completat cu Clasificarea agenilor biologici care reprezint traducerea Anexei III a Directivei2000/54 a Parlamentului European i Consiliului din data de 18 Septembrie 2000, referitoare la protejarea lucrtorilor mpotriva riscurilor presupuse de expunerea la ageni biologici la locul de munc) din punct de vedere al biosiguranei, laboratoarele se clasific astfel :

- de baz - Nivel de biosiguran 1

- de baz - Nivel de biosiguran 2

- securizat - Nivel de biosiguran 3

- nalt securizat - Nivel de biosiguran 4Aceast clasificare are la baz un complex de caracteristici ce se refer la proiectarea i construcia laboratorului, nivelul de securizare, dotarea cu echipamente, practicile i procedurile operaionale pe care le implic manipularea microorganismelor din diferite grupuri de risc. Fr a fi exhaustiv, tabelul de mai jos prezint corespondena dintre grupul de risc n care se ncadreaz agentul biologic i nivelul de biosiguran al laboratorului n care acesta se manipuleaz.

Tabel 2. Relaia dintre grupurile de risc i nivelele de biosiguranGrup de

risc

Nivel de

biosiguranTip de laboratorPractici de laboratorEchipamente de

protecie

1De baz - Nivel de

biosiguran 1nvmnt,

cercetare GMTNici un fel; suprafa

de lucru deschis

2De baz - Nivel de

biosiguran 2

Servicii de asisten

primar; diagnostic,

cercetareGMT plus

mbrcminte de

protecie i semn de pericol biologicSuprafa de lucru

deschis plus HSB

pentru producerea

eventual de aerosoli

3

Securizat

Nivel de

biosiguran 3

Servicii speciale

de diagnostic,

cercetare

Similar cu nivelul 2 plus mbrcminte

special, acces

controlat, flux de aer direcionat

HSB i/sau alte

dispozitive primare

pentru toate

activitile

4

nalt securizat

- Nivel de

biosiguran 4

Uniti pentru ageni

patogeni periculoiSimilar cu nivelul 3 plus intrare etan, du la ieire, eliminare special a

deeurilor

HSB clasa a III-a sau

costum cu presiune

pozitiv combinat cu

HSB clasa a II-a,

autoclav cu dou ci

de acces (transmural),

aer filtrat

GMT = Good Microbiological Techniques (practici microbiologice corecte)

HSB = Hot de siguran biologic

OMS recomand elaborarea la nivel naional sau regional a unei clasificri a microorganismelor, pe baza grupurilor de risc, lund n considerare urmtoarele :

1. Patogenicitatea microorganismului.

2. Modul de transmitere i tipul de gazd caracteristice microorganismului, elemente ce pot fi

influenate de nivelul de imunitate al populaiei, densitatea i mobilitatea populaiei gazd,

prezena vectorilor i de nivelul de igien a mediului.

3. Posibilitile locale de aplicare a unor msuri preventive eficace. Acestea pot include : profilaxia prin imunizare activ (vaccinare) sau pasiv (administrare de antiseruri / imunoglobuline specifice); aplicarea de msuri sanitare, ca de exemplu cele privind igiena alimentelor i a apei; controlul rezervorului animal sau al vectorilor reprezentai de artropode.

4. Posibilitile de administrare a unor tratamente eficace. Acestea pot include: imunizarea pasiv, vaccinrile postexpunere, folosirea de antibiotice, antivirale i ageni chimioterapici, lund n considerare i posibilitatea emergenei de tulpini rezistente la acestea.

Desemnarea nivelului de biosiguran pentru lucrul n laborator trebuie s se bazeze pe evaluarea riscului. Pentru stabilirea nivelului corect de biosiguran, evaluarea va lua n considerare grupul de risc cruia i aparine agentul biologic, dar i ali factori ce pot interveni. HG 1092/2006, privind protecia lucrtorilor mpotriva riscurilor legate de expunerea la ageni biologici n munc pricizeaz la cap. V seciunea 2 msurile speciale aplicabile laboratoarelor unde sunt prezeni ageni biologici din grupele 2, 3, 4.

Pentru exemplificare, un agent biologic aparinnd grupului de risc 2 necesit n general localuri i utiliti, echipamente, practici i proceduri pentru desfurarea n siguran a activitilor caracteristice nivelului de biosiguran 2. Dac totui anumite experimente sunt generatoare de aerosoli n concentraii mari, nivelul de biosiguran 3 este mai indicat, asigurnd un grad superior de limitare a aerosolilor la spaiul de lucru al laboratorului.

Aprecierea nivelului de biosiguran necesar desfurrii unei anumite activiti este ghidat de judecata profesional bazat pe evaluarea riscului, i nu doar pe desemnarea mecanic a unui nivel de biosiguran a laboratorului dupa grupul de risc cruia i aparine microorganismul patogen care urmeaz a fi manipulat

n tabelul de mai jos se prezint, conform Ghidului naional de biosiguran pentru laboratoarele medicale, principalele cerine pentru fiecare nivel de biosiguran.

Rezumat al cerinelor nivelelor de biosiguranNivel de biosiguran

1234

Izolarea(a) laboratoruluiNuNuDaDa

ncpere etanabil pentru decontaminareNuNuDaDa

Ventilaia:- flux de aer direcionat spre interior- sistem de ventilaie controlat- evacuarea aerului prin filtre HEPANuDe doritDaDa

NuDe doritDaDa

NuNuDa / Nu(b)Da

Intrare cu u dublNuNuDaDa

Sas (c)NuNuNuDa

Sas cu duNuNuNuDa

AnticamerNuNuDaDa

Anticamer cu duNuNuDa / Nu(d)Nu

Tratarea efluenilorNuNuDa / Nu(d)Da

Autoclav:

n institutie/cldire n laborator cu acces dublu (transmural)DaDaDaDa

NuNuDe doritDa

NuNuDe doritDa

Hote de siguran biologic

NuDe doritDaDa

Capacitate de monitorizare a siguranei

personalului (e)

NuNuDe doritDa

unde (a) Izolarea fizic i funcional a laboratorului de circulaia general a personalului.

(b) Depinde de locul de evacuare (c) Sas - Incint prevzut cu dou sau mai multe ui interpus ntre dou sau mai multe ncperi (de exemplu cu presiuni diferite), pentru a controla fluxul de aer ntre acestea. Un sas poate fi proiectat i utilizat, fie pentru personal, fie pentru materiale sau probe.(d) Depinde de agenii microbieni manipulai n laborator.

(e) De exemplu, fereastr de vizualizare, sistem de supraveghere video, dou ci de comunicare

n consecin, stabilirea nivelului de biosiguran ia n consideraie agentul biologic (agentul

patogen) folosit, fa