revista "un pas spre sanatate" nr.8 iunie 2014

36
Lentile de contact rigide pentru stoparea evoluţiei miopiei 4-5 14-15 Anul II, Nr. 8, iunie 2014. Se DIStrIbUIe GrAtUIt ”Sănătatea, un domeniu mai tot timpul vitregit” Georgiana Drăghici: ”Sănătatea, un domeniu mai tot timpul vitregit” ”Dacă nu reușești să te oprești din rutina zilnică și să-ţi aloci câteva clipe pentru suflet, totul se pierde”. Acesta este unul dintre îndemnurile invitatului nostru special din această ediţie. Georgiana Drăghici - decan, politician, o femeie puternică, ambiţioasă și o soţie iubitoare, care se pregătește de cel mai frumos nivel al vieţii: MĂMICĂ. Un interviu de suflet, care vă va ajunge la suflet! 16-18 Doctorul Doina Savu, medic specialist în medicina de urgenţă de la Spitalul Militar de Urgenţă Piteşti Sfaturi pentru acordarea primului ajutor Caria de biberon 19 22

Upload: unpasspresanatate

Post on 31-Mar-2016

258 views

Category:

Documents


5 download

DESCRIPTION

http://www.unpasspresanatate.ro/images/reviste/revista.nr_8.pdf

TRANSCRIPT

Page 1: Revista "Un pas spre sanatate"  nr.8 iunie 2014

Lentile de contactrigide pentrustopareaevoluţieimiopiei 4-5

14-15

Anul II, Nr. 8, iunie 2014. Se DIStrIbUIe GrAtUIt

”Sănătatea, un domeniu mai tot timpulvitregit”

Georgiana Drăghici:

”Sănătatea, un domeniu mai tot timpulvitregit”

”Dacă nu reușești să te oprești din rutinazilnică și să-ţi alocicâteva clipe pentru suflet, totul se pierde”.Acesta este unul dintreîndemnurile invitatuluinostru special din această ediţie. Georgiana Drăghici -decan, politician, o femeie puternică,ambiţioasă și o soţie iubitoare, care sepregătește de cel maifrumos nivel al vieţii:MĂMICĂ. Un interviu de suflet, care vă va ajunge la suflet!

16-18

Doctorul Doina Savu,medic specialist în medicina de urgenţă de la SpitalulMilitar de Urgenţă Piteşti

Sfaturi pentruacordareaprimului ajutor

Caria de biberon

19

22

Page 2: Revista "Un pas spre sanatate"  nr.8 iunie 2014
Page 3: Revista "Un pas spre sanatate"  nr.8 iunie 2014

Editorial Din sumar

Nu sunt fan tehnologie, din păcate,pentru că tot ce ne înconjoară setehnologizează şi se pare că dacă

nu te împrieteneşti cu ea te lasă pe dinafară.Vechiul meu telefon, care era, de altfel, unsmartphone și pe care l-am cumpărat nu pen-tru că aş fi ştiut ce să fac cu el, ci pentru căera interesant, m-a lăsat fără toate contactele,s-a defectat, iar asta nu din cauza lui, se parecă din cauza mea. În fine, depăşită de situaţieşi de smartphon, am fost obligată să îmischimb telefonul. Mi-am cumpărat tot unsmartphon şi m-am hotărât să îl domin, să îlcunosc mai bine şi să nu mă mai ia prin sur-prindere. Ca să nu mai lungim vorba, să văspun care este legătura dintre sport şi telefonulmeu, bănuiesc că vă întrebaţi. Căutând atentăprin meniu şi aplicaţii am dat peste o aplicaţiela care nu mă aşteptam, care te îndeamnă săfaci sport şi care se comportă ca şi cum ar fiantrenorul tău de fitness. Te ajută să îţi ges-tionezi starea de sănătate, să îţi stabileştiobiective de fitness şi să îţi verifici progresul.Acum, dincolo de surprinderea mea, un lucrueste clar, că suntem îndemnaţi prin toatecanalele să facem mişcare şi să realizămimportanţa acesteia în viaţa noastră. Îndemnulmeu este că ar trebui să fim mai atenţi latoate aceste semnale şi să ne alocăm dinpuţinul timp liber măcar câteva minute pe zipentru mişcare...

În acest număr al revistei vă oferim ogamă largă de informaţii. Avem un in-terviu sensibil şi plin de dragoste realizat

cu Georgiana Drăghici, despre familie, sarcină,viata de cuplu, și pregătirile pentru venireape lume a celei mici. Doamna dr. Doina Savu,medic specialist în medicina de urgenţă, nevorbeşte despre sfaturi pentru oferirea primuluiajutor, cum putem salva viaţa unui om dacăle cunoaştem şi dacă avem prezenţă de spirit.O să găsiţi şi un interviu inedit cu doctorulDan Georgescu, medic ostalmolog specializatîn chirurgie oculoplastică. Regăsiţi în paginilereviste şi rubricile deja obişnuite, dar ţin săvă amintesc de ”Jurnalul unei mămici” şi„Şcoala părinţilor”. Nu o să continui să vădezvălui din ce v-am pregătit, doar vă invit săcitiţi revista şi să vă bucuraţi de sfaturi.

Claudia Badea

Dacă nu facem sportacum, atunci când....

Doctorul ne spune

Doctorul Sebastian Din, medic dentist în cadrul Policlinicii Victoria, ne vorbeşte despre diferenţa dintre amprenta dentară şi scanarea intraorală

pag.

2pa

g. 6

Doctor Răzvan Marmandiu, medic primar pneumolog încadrul Clinicii Solomed,ne vorbeşte despre sindromul de apnee însomn

pag.

10

Doctorul ne spune

Omul șimedicul DanGeorgescu - uninterviu inedit:”Este foarte dificil de separat o problemăfuncţională deuna estetică”

pag.

8-9

Doctorul DanStănciulescu vă pune la dispoziţie tot ce este necesarca să vă remodelaţibuzele într-un modrapid şi nedureros

pag.

26

pag.

12

Echipa ”Un pas spre sănătate”Tel: 0766/928.928E-mail: [email protected]: EDITURA &

TIPOGRAFIE MIOVENI

Cu toţii luptăm şi suferim pentru ascăpa de părul nedoritMai mult decât otendinţă, epilareadefinitivă este o soluţie!

Dietă și nutriţie

Fructele lunii iunie

Doctorul ne spune

Doctorul ne spune

Frumuseţe și îngrijire

Page 4: Revista "Un pas spre sanatate"  nr.8 iunie 2014

2

Dietă și nutriție Un pas spre sănătate

Căpşunele şi FragiiSunt cunoscute din anti-

chitate pentru proprietăţilelor diuretice.

Datorită conţinutuluibogat de săruri minerale

şi vitamine (C, A, B1 şiB2), sunt recomandateîn dieta diabeticilor.Au acţiune diuretică,hipotensivă, tonică,

remineralizantă, depu-rativă, au efect laxativ şi

antibacterial şi ajută la elim-inarea acidului uric.

Este indicată cura de căpşuni 1-2 kg pe zi (pentru diabetici 300 g/zi)timp de 7-14 zile dar nu este recomandată pentru pesoanele alergice.

Fructele lui iunie...

Este bogată în vitamine, fosfor, mangan, potasiu şi zinc şi este unul dintrecele mai eficiente fructe împotriva obezităţii deoarece scad posta de mâncare.Zmeura ajută în tratarea bolilor digestive şi ale sistemului respirator.

ZmeuraLuna iunie,lună de vară,lună bogată

în fructe mai ales,dar şi în legume. Începe pentru noiun adevărat festinde sănătate. Ori-unde privim avemfructe proaspete.Natura musteşte asănătate şi ar fibine ca noi să nu oocolim să primimtot ce ne oferă.Putem să lăsămdeoparte maga-zinele cu fructelelor frumos col-orate şi neatinsede dăutatori pen-tru că acum avemla îndemânăfructeleproaspete, avemsănătate! Am vor-bit în numărul tre-cut despre cireşeşi beneficiile lor şio să continuămacum cu încă oporţie de fructe şiatuurile lor.

VişineleConţin un aport mare de apă, acid folic şi săruri

minerale. Sucul de vişine este benefic persoanelorcare au diabet, cărora le este recomandată o curăde trei săptămâni. Consumul de vişine combate de-presiile şi migrenele, datorită flavonoizilor (substanţeantioxidante) şi elimină kilogramele în exces.

DudeleSunt printre cele mai tonice fructe ale lunii

iunie. Conţin 85% apă, glucoză, zahăr, tanin, vitamineleA şi C. Au acţiune depurativă, laxativă, antiscorbutică,împotriva asteniei, afecţiuniunilor pulmonare, stom-atitelor şi astelor. Sucul de dude se poate utilizapentru gargară în tratamentul anginelor şi stom-atitelor.

CoacăzeleCoacăzele au fost studiate timp de

sute de ani pentru capacitatea lor de apreveni infecţia tractului urinar. Astfel, s-a descoperit că, coacăzele conţin un agentantibacterian numit acid hippuric dar şialti compuşi care ajută la reducereacapacităţii bacteriei E.coli de a se lipi depereţii tractului urinar.

Înainte ca infecţia să se dezvolte, unagent patogen izoleaza zona şi apoipenetrează mucoasa de la suprafaţapereţilor tractului urinar. Coacăzele previnaceastă aderare, astfel bacteria E-colieste spălata şi apoi este eliminată prinurină. Atâta timp cât E-coli esteresponsabilă de 80-90% dintre infecţiiletractului urinar, protecţia oferită decoacăze este semnificativă.

Page 5: Revista "Un pas spre sanatate"  nr.8 iunie 2014

Slaba calitate a ovulelor esteprincipala cauză a infertilităţiila femei. Cercetătorii de laUniversitatea Stanford au descoperit o tehnică prin carefemeile cu insuficienţăovariană pot produce ovulesănătoase şi mature. Pro-cedeul, denumit activarea invitro, presupune prelevareaunui ovar sau doar a unuiţesut din el, tratarea acestuiaîn laborator cu proteine şialte substanţe care să ajute laproducerea ovulelor. Apoiţesutul respectiv este reimplantat. Până acum, 27de femei s-au oferit voluntareîn acest studiu. Dintre acestea5 au început să producă ovuleviabile, una este însărcinată,iar una a născut un bebeluşsănătos.

Îmbunătăţirea calităţii ovulelor

Dozajul vaccinului HPVVaccinul împotriva virusului papiloma uman

este recomandat drept cea mai eficienta modal-itate de preventive a negilor genitali şi a can-cerului de col uterin. Pentru a se proteja, fetele

de 11-12 ani ar trebui să-şi facă vaccinul întrei reprize. Cercetătorii au lucrat la creareaunui vaccin care să fie înoculat într-un singurrapel. Studiile sunt încă la început şi mai estenevoie de alte cercetări amănunţite până laoferirea unei certitudini în acest sens.

Cercetătorii de laUniversitatea Columbia au creatun procedeu princare se pot transplanta foliculii de păr.Mai exact, foliculiişi celulele care îiînconjoară seîmplantează cususul în jos, pentru a stimulacreşterea unor noifire de păr.

Sursa: sfatulparintilor.ro

Transplantul de foliculi de păr

3

Descoperiri în sănătate Un pas spre sănătate

Page 6: Revista "Un pas spre sanatate"  nr.8 iunie 2014

4

Doctorul ne spune Un pas spre sănătate

Miopia este viciul de refracţie încare imaginea venită de la in-finit se proiectează în faţa

retinei, şi necesită aşezarea în calearazelor luminoase a unei lentile diver-gente (minus), pentru a deplasa imag-inea pe retină. Astfel lentilele aerienedivergente sau lentilele de contact moiclarifică imaginea în cazul unui ochi cumiopie (refractivă sau de ax).

Orthokeratologia permite eliminareatemporară sau reducerea miopiei prin purtareaunor lentile rigide permeabile la gaz noaptea,pentru a permite o vedere fară corecţie opticăziua. Principalul avantaj al acestei metode este ovedere bună ziua, independentă de lentile de con-tact sau de ochelari. Studiile demonstrează căaceastă metodă are şi rolul de a încetini sau chiarstopa creşterea miopiei prin proiectarea tuturorstimulilor la nivelul retinei centrale şi periferice,şi nu în faţa sau în spatele ei, ceea ce ar duce laoprirea creşterii globului ocular. Acest dezideratnu poate fi realizat prin lentile de contact moi sauprin lentile aeriene.

Această metodă este indicată la copiii cumiopie până la -4 D de la vârsta de 8 ani, fiind otehnologie neinvazivă şi reversibilă în momentulstopării purtării lentilelor de noapte.

Câteva informaţii despre lentilaMenicon Z Night:

- lentila este purtată noaptea, remodelândcorneea pe durata somnului

- geometria specială a lentilei determină apla-tizarea corneei centrale, ducând la corecţia treptatăa miopiei mici până în 4 D asociate sau nu cuastigmatism de până în 2,5 D

- efectul aplatizării corneei dispare total la 11zile de la întreruperea purtării lentilelor, pacientulputând opta oricând pentru chirurgia refractivăcorneeană.

- lentilele sunt recomandate în urma unuicontrol amănunţit a refracţiei, a vederii cu corecţie,a keratometriei şi a suprafeţei oculare. La acestease mai adaugă topografia corneană care ne permitesă recomandăm lentilele personalizat pentrufiecare pacient şi pentru fiecare ochi. Nu se potinversa lentilele şi de aceea, sunt colorate diferit:pentru ochiul drept lentila este roz, iar pentruochiul stâng este bleu.

- pentru ca efectul purtării lentilelor să fiemaxim, firma recomandă purtarea lor peste noaptede minim 8 ore, noapte de noapte. Cu cât numarulde ore este mai mare, efectul asupra corneei estemai important, şi vederea de a doua zi mai bună.

Avantajele metodei:- calitatea excepţională a vederii pe

parcursul zilei- independenţa de ochelari sau lentile

de contact de zi- o soluţie alternativă la chirurgia refractivă

corneeană, fiind total reversibilă- minimalizarea problemelor legate de alergii,

senzaţie de ochi uscat ca la lentilele de zi- se poate practica orice sport- este o metodă bună de corecţie pentru

pacienţii cu miopie care lucrează în mediul cu praf

- oxigenare maximă a corneei pe timpul nopţiidatorită ultra-permeabilităţii materialului Z de laMenicon şi existenţa a 3 perforaţii ale lentilei petoată grosimea care permite formarea filmuluilacrimal şi mobilizarea lacrimilor în faţa şi înspatele lentilelor.

Lentile de contact rigide pentru stopareaevoluţiei miopiei

Respectă-ți ochii! cLiNicA DR. DiAcoNULocație deosebită, chiar în centrul orașului Pitești,bld. Eroilor, vis-a-vis de Muzeul Județean

Telefoane:0348/807 890 0348/807 9810749/107 756 E- mail: [email protected]. www.clinicadiaconu.ro

Dr. Maria Gavril

Page 7: Revista "Un pas spre sanatate"  nr.8 iunie 2014

5

Doctorul ne spune Un pas spre sănătate

La „Clinica de Ostalmologie Dr Diaconu”consultatiile se realizează în funcţie denevoile fiecărui pacient. Pe lângă

prescripţia clasică de ochelari, puteţi benefi-cia şi de o consiliere legată de lentilele decontact de zi moi, rigide sau de noapte deortokeratologie (dacă există indicaţie).

TOPOGRAFIA OCULARĂ cu topograful corneanPENTACAM HR oferă informaţiile necesare mediculuipentru a decide dacă aceste lentile sunt indicatepentru ochii dumneavoastră. Practic, consultaţiilepentru aceste lentile includ:

- consultaţia initială completă şi topografiecorneană. La indicaţiile medicului, dacă pacientuldecide să aplice această metodă pentru a stopacreşterea miopiei, se vor comanda lentilele. După 2săptămâni, pacientul va fi invitat să vină la clinicăpentru a i se explica cum se pun lentilele, care suntregulile de purtare şi curăţare;

- a doua zi dimineaţa, pacientul vine cu lentilelede contact pe ochi, medicul le examinează, le scoateşi se realizează o refracţie şi acuitate vizuală. Deobicei, după o noapte de purtare, dioptria necesarăpe ochelari se înjumătăţeşte, iar după o săptămână,pacientul vede foarte bine, fără nici un fel de corecţie.

- Următoarele controale sunt la o săptămână şila 3 săptămâni şi presupun control complet şitopografie corneană. Dacă rezultatele nu sunt celescontate, la 3 săptămâni se pot schimba lentilelepe garanţie, gratuit, modificându-se paramentriiacestora, pentru un efect mai bun.

- Următoarele controale se fac la 2 luni, la 6luni şi la 1 an de purtare a lentilelor şi presupunconsultaţie completă şi topografie corneană.

Lentila de contact colorată cu fluoresceină

Page 8: Revista "Un pas spre sanatate"  nr.8 iunie 2014

6

Doctorul ne spune Un pas spre sănătate

Amprenta dentarăCe este amprenta dentară ?

- Modalitatea de a înregistra forma dinţilor şi a maxilarelor

Câte tehnici de amprentare există?

- De-a lungul timpului s-au încercat multe tehnici şimateriale plecând de la amprenta cu inel de cupru şi estematerial termoplastic până la amprenta digitală. Odatăcu apariţia siliconilor şi polieterilor calitatea şi acurateţeaînregistrărilor au devenit net superioare. În schimb, înprezent cea mai bună amprentă este cea digitală .

Care este utilitatea amprentei?

- Cu ajutorul amprentelor medicii şi tehnicienii dentaricât şi medicii de medicină legală pot reproduce în diversemateriale forma dinţilor, a maxilarelor şi a raportuluidintre ele. Pe aceste reproduceri se pot face analize,măsurători, aparate ortodontice, lucrări dentare cât şiidentificări de persoane în diverse cazuri de accidente.

Scanarea intraoralăCe înseamnă scanareaintraorală?

- Este metoda de înregistrare carefoloseste tehnica triangulaţiei. În tra-ducere liberă cu ajutorul unui dispozitivcare face 3.000 de poze pe secundăîntr-un sost se reproduce 3D formadinţilor şi a maxilarelor la un maxim deacurateţe.

Câte tehnici de scanare există?

- S-au încercat mai multe tehnicidar singura pusă în practică cu succeseste cea menţionată mai sus.

Care este utilitatea scanării intra-orale?

- Există beneficii atât pentru mediccât şi pentru pacient. Pentru medicasta înseamnă:

- o acurateţe înaltă, ceea ce se tra-duce printr-o adaptare bună a dispozi-tivelor;

- o amprentare rapidă;- înregistrarea automată a culorii;- timp redus de lucru; - verificarea şi controlul imediat al

şlefuirii;- costuri reduse pentru pacient; - amprentare rapidă care nu produce

discomfort; - calitate superioară a dispozitivelor

protetice;- număr redus de şedinţe la dentist;- reducerea la minim a îndepărtării

ţesuturilor dentare în timpul unei şlefuiri;- costuri reduse datorită vizitelor

mai puţine, lipsa consumabilelor în timpulamprentării şi eficientizarea produceriidispozitivelor protetice prin tehniciledigitale.

Policlinica Victoria deţine un astfelde scanner, echipa de medici bucurân-du-se de beneficiile acestei metode şiimplicit pacienţii clinicii Aceasta estetehnica de amprentare a stomatologieiîn viitor şi reprezintă eclectismul tehno-logic din domeniu.

Doctorul Sebastian Din, medic dentist în cadrul Policlinicii Victoria, ne vorbeşte despre Diferenţa dintre amprenta dentară şi scanarea intraorală

Page 9: Revista "Un pas spre sanatate"  nr.8 iunie 2014

Policlinica Victoria este singurul sistem stomatologic comPlet din Piteşti care oferăpacienţilor servicii medicale complexe la nivel european

într-o singură locaţie, de la consultaţii, plan de tratament pânăla laborator tehnică dentară şi imagistică de înaltăperformanţă, toate în condiţii premium, la cele mai micipreţuri! toate acestea sunt completate de aportul unui personal medical experimentat şi de renume bazat pe “diagnostic corect, tratament oPtim”.

Str. Negru Vodă nr. 4, Piteşti – județul Argeş,Telefon: 0348/434.436E-mail: [email protected]

Policlinica Victoria,

serVicii stomatologicecomPlete

la cele mai mici Preţuri

nAlbire în cabinet/arcadă 400 ronnAplicare bijuterie dentară 150 ronnCoroană ceramică extemporanee tehnică CAD/CAM 600 ronnCoroană ceramică pe zirconiu 550 ronnCoroană ceramică pe zirconiu de implant 790 ronnCoroană ceramică presată 500 ronnCoroană metalică 150 ronnCoroană metaloceramică parţial fizionomică 165 ronnCoroană metaloceramică total fizionomică 340 ronnProteză acrilică totală 800 ronnProteză injectată totală 900 ronnRidge split 500 ronnSigilare 80 ronn Faţete (veneers) CAD/CAM 550 ronn Faţete (veneers) dentare 550 ron n Implant endoosos 350 euro nObturaţie compozit foto 100 ronn Extracţie 100 ron

radiografie

gratuită

Page 10: Revista "Un pas spre sanatate"  nr.8 iunie 2014

8

Interviu Un pas spre sănătate

Ce doreaţi să deveniţi când eraţi mic? Medicina a fost întotdeauna o opţiune saupoate vroiaţi să fiţi astronaut?!

- Evident că mi-am dorit mai întâi sa fiu as-tronaut, apoi pilot de vânătoare, pompier, poliţist,biolog marin… şi în final medic. Cred că sunt opersoană normală! :)

De ce ostalmologia şi de ce aceastăsupraspecializare deosebită? Știm cu toţiică în România sunt puţini medici care facce faceţi dumneavoastră.

- Posibilitatea de a deveni ostalmolog a apărutîn timpul doctoratului în Neuroscience pe cânderam în Dallas, Texas. Pe vremea aceea mă in-teresau neurochirurgia, ostalmologia, ORL-ul şichirurgia toracică. Faptul că am ales ostalmologiai-o datorez directorului programului de rezidenţiatde la UT Southwestern Medical Center care mi-adat posibilitatea să lucrez cot la cot cu rezidenţiidin program şi să iau o decizie în cunoştinţă decauză. M-a fascinat atât de mult această combinaţiede microchirurgie, tehnologie de vârf şi îndemânarechirurgicală care există în ostalmologie, încât n-am stat mult pe gânduri. În plus, am avut şansasă fiu acceptat în unul dintre cele mai bune pro-grame de rezidenţiat din Statele Unite - Moran

Eye Center, Salt Lake City, Utah - unde am pututface peste 1.000 de intervenţii intra şi extraoculare(oculoplastice) sub îndrumarea unora dintre ceimai buni specialişti din lume, cum ar fi: AllenCrandall, Bhupendra Patel, Randall Olson etc.

Tot aici am avut ocazia să-l cunosc pe RichardL Anderson, părintele chirurgiei oculoplasticeamericane care, la 65 de ani, este încă posesorulcelei mai prestigioase poziţii de fellowship închirurgie oculoplastică (din cele 12 disponibileanual în Satele Unite). Cu foarte multă muncă şitenacitate am reuşit să prind acest fellowship de2 ani care m-a transformat în ceea ce sunt astăzişi probabil pentru tot restul vieţii. Motivul pentrucare sunt 600 de oculoplasticieni în Statele Unite,15 în Franţa şi 2-3 în România este legat degradul de supra-specializare disponibil în fiecaredin aceste ţări. În România, ca de altfel şi înFranţa, nu există încă fellowshipuri pentrupregătirea tinerilor ostalmologi interesaţi de aceas-ta supra-specialitate.

Până la urmă, pe înţelesul tuturor, ceînseamnă oculoplastia?

- Oculoplastia sau Chirurgia Oculoplastică esteo supra-specialitate ostalmologică care se ocupăcu toate problemele funcţionale şi estetice peri-

Omul și medicul Dan Georgescu - un interviu inedit:”Este foarte dificil de separat o problemă funcţională de una estetică”

Doctorul Dan Georgescu, medic român stabilit de multăvreme în Franţa, vine la

Clinica Zetta o săptămână pe lunăunde se ocupă de tratamentul cosmetic și reconstructiv al unuispectru larg de afecţiuni oculoplastice. El este specializat peoculoplastie şi face intervenţii uniceîn România.

Page 11: Revista "Un pas spre sanatate"  nr.8 iunie 2014

9

Interviu Un pas spre sănătate

oculare: pleoape, sprâncene, pomeţi, orbită şi căilacrimale. Este însă foarte dificil de separat oproblemă funcţională de una estetică pentru căabsolut toţi pacienţii care vin să mă vadă pentruo problemă medicală sunt preocupaţi de aspectulestetic şi îşi doresc să arate cât mai bine posibildupă intervenţie (mai tineri, mai puţin obosiţi,mai fresh, etc). Pe de altă parte, toţi pacienţiicare vin pentru probleme estetice îşi doresc unrezultat cât mai natural care să nu lase nici ourmă sau vreo problemă funcţională (ex: problemede închidere a pleoapelor după blefaroplastiecând este scoasă o cantitate excesivă de piele).

În mare, chirurgia oculoplastică funcţionalăse ocupă de problemele de poziţie ale pleoapelor(ptoza, ectropion, entropion, trichiasis),sprâncenelor şi pomeţilor, de tumorile feţei şi or-ganelor anexe ochiului (glanda lacrimală, orbita),de toate cauzele de lăcrimare şi de toate afecţiunileorbitei (boala Graves-Basedow, inflamaţii, infecţii,traumatisme, tumori). Oculoplasticienii sunt, deasemenea, specializaţi în chirurgia estetică a feţei(blefaroplastie, listing de sprâncene, listing medio-facial) şi în toate procedurile estetice minim-in-vazive (Botox, Acid Hialuronic, Radiesse, Mezoter-apie, Peeling etc).

”Cea mai dificilă intervenţie, o reconstrucţie facială totală”

Care a fost cea mai dificilă intervenţie dincariera dumneavoastră?

- Cea mai dificilă intervenţie a fost probabil oreconstrucţie facială totală după un atentat desuicid cu o carabină. Am lucrat în total 3 echipe(oculoplastică, plastică şi maxilo-facială) 52 deore fără oprire până am reuşit să reconstruim ofaţă nouă din puţinul rămas. În Statele Uniteaveam în medie două cazuri de acest gen pe an,de complexitate variabilă, toate însă necesitândo colaborare inter-disciplinară perfectă.

Ce le-aţi recomanda tinerilor rezidenţi?

- Să-şi urmeze visul până la capăt cu încredere,curaj, muncă şi chiar sacrificiu dacă e nevoie,pentru că viaţa este în mâinile lor şi totul esteposibil.

Dar pacienţilor?

- Să aibă încredere, dar în acelaşi timp să fiedeschişi faţă de medicul care îi tratează şi să nuezite să-şi exprime clar doleanţele. Rezultatuloptim depinde în mare măsură de gradul de co-municare dintre medic şi pacient!

De câţi ani profesaţi în Franţa şi de ceFranţa?

- Lucrez în Franţa din iunie 2011 şi astapentru că a fost prima ţară din UE care mi-aechivalat diplomele americane. Ulterior am putut

să le echivalez şi în România şi Spania, undelucrez de aproximativ un an.

Ştim cu toţii că sunteţi extrem de căutat şiapreciat în Franţa, de ce aţi ales să văîntoarceţi în România? Chiar şi pentrupuţinul timp pe care-l petreceţi pe lună(pacienţii ar dori să staţi mai mult)!

- România este ţara mea natală şi motivulpentru care am plecat din America dupa 12 ani afost să mă apropii de familie. Când eram în State,îmi vedeam familia o dată pe an, acum îi văd celpuţin 10 zile pe lună. Este un confort sufletesc pecare nicio bogaţie din lume nu poate să-lînlocuiască. Pe de altă parte, experienţaprofesională în România, atât cu colegii cât şi cupacienţii, a fost extraordinară şi m-a motivat săvin cât mai des. Acum vin din două în douăsăptămâni şi este posibil să vin chiar mai des.

”Am avut şansa să lucrez înopt ţări până acum şi amrealizat ca toţi pacienţii sunt lafel, indiferent de rasă”

Cum v-aţi caracteriza ca om şi ca medic?Sunt două entităţi diferite, sau şi acasărămâneţi medicul de peste zi?

- Cred că sunt un om normal în ambeleipostaze: ca medic sunt foarte pasionat de meseriape care am ales-o şi am o relaţie foarte strânsăcu pacienţii, iar în viaţa extraprofesională îmiplace să socializez, să fac sport şi să călătoresc.De când mă ştiu şi cu atât mai mult de când suntoculoplastician, am apreciat tot ce este estetic şifrumos. Îmi place foarte mult arta plastica şi înspecial arta modernă, până acum nu am ratatnici o expoziţie de artă şi sunt abonat al muzeuluiGuggenheim din Bilbao.

Care este lucrul care v-a uimit cel mai puternic în toţi aceşti ani? Desigur,în sensul pozitiv.

- Am avut şansa să lucrez în opt ţări pânăacum şi am realizat ca toţi pacienţii sunt la fel, in-diferent de rasă, cultură, religie, statut social,etc. Toţi îşi pun încrederea în medic şi toţi îşidoresc să arate cât mai tineri după operaţiaoculoplastică, indiferent dacă motivaţia iniţiala afost estetică sau funcţională.

Contact Clinica Zetta:Tel: 0731135531 E-mail: [email protected]: Strada Ghiţă Pădureanu nr. 5,parter, sect.2, Zona Floreasca

Page 12: Revista "Un pas spre sanatate"  nr.8 iunie 2014

Doctorul ne spune Un pas spre sănătate

10

În ultimii anipreocupările medicilordin diferite specialităţi

s-au îndreptat către oboală deseori severă, carea fost cam neglijată desistemul de sănătate: Sin-domul de Apnee în SomnObstructivă, pe scurtSASO, constă în oprirearepetată de zeci şi sute deori, în funcţie de severi-tate, a respiraţiei în tim-pul somnului.

Mecanismul bolii se defineşteastfel: în somn căile respiratoriicolabează sub greutatea stratuluide grăsime şi respiraţia seopreşte în mod repetat pentrumai multe zeci de secunde fiindîncadrată de reprize de sforăitneregulat şi zgomotos şi descurte treziri prin care serestabileşte respiraţia. Somnul

devine neodihnitor, agitat, der-anjant şi pentru partener.Sforăitul poate să constituie celmai elocvent fenomen relatat,dar oprirea respiraţiei este celmai grav însoţindu-se de regulăde insuficienţă respiratorie petimpul nopţii care poate pune înpericol viaţa. Noapte de noapte,în timpul somnului, bolnavul duceo luptă teribilă pentru a-şi de-schide căile respiratorii şimenţine respiraţia. Dacă Sindro-mul Apnee în Somn se manifestăîn cursul nopţii, consecinţele suntdeopotrivă prezente şi în cursulzilei afectând starea generală.

Pacientul este ziua somnolent,apatic, lipsit de concentrare, de-seori aţipind în cele maineaşteptate situaţii, este irascibil,uneori cu tulburaări de compor-tament şi libido. Întreg metabo-lismul este afectat, boala fiindasociată frecvent cu hiper-glicemie (creşterea glucozei însânge) şi diabet zaharat, cu obez-itate moderată şi cu hipertensi-une arterială, apărută la per-soane relativ tinere, greu de con-trolat, mai ales nocturnă. Inimasuferă prima şi cel mai rău dincauza lipsei de oxigen. SASOapare la persoane adulte, maiales bărbaţi (un sfert pot fi însăşi femei) aflate în jurul vârsteide 40-60 ani, deci în perioadade maximă activitateprofesională. Modul cum esteafectată prin această boalăstarea generală a organismuluiinfluenţează în mod negativrelaţiile în familie, eficienţă lalocul de muncă precum şi con-centrarea la volan.

Există desigur tratment, darînainte de acesta trebuie să văadresaţi medicului de specialitatepentru un diagnostic exact.

Test diagnostic:l Vă simţiţi mai tot timpul

obosit? l Sunteţi diabetic? l Vi se întrerupe respiraţia în

timpul somnului?l Sunteţi supraponderal?l Aveţi probleme cardiac?l Sunteţi somnolent în timpul

zilei?l Aveţi hipertensiune?l Aveţi probleme cu puterea de

concentrare?l Sforăiţi?

Dacă aţi răspuns DA la ma-joritatea întrebărilor este posibilsă suferiţi de Sindromul apneeîn somn şi trebuie să consultaţiun medic specialist.

Doctor Răzvan Marmandiu, medic primar pneumolog în cadrul CliniciiSolomed, ne vorbeşte despre Sindromul de apnee în somn

Ne găsiţi la numerele de telefon 0248/280.101,0733/100.188 și adresa Aleea Spitalului nr. 28 A vis-a-vis de Spitalul Judeţean. E-mail: [email protected]. www.solomed.ro

Page 13: Revista "Un pas spre sanatate"  nr.8 iunie 2014
Page 14: Revista "Un pas spre sanatate"  nr.8 iunie 2014

12

Frumusețe și îngrijire Un pas spre sănătate

Epilarea definitivă este o certitudine şi poate ficonsiderată o soluţie magică care

te face să fii mai încrezător şi mai plinde viaţă decât ai fost vreodată.

Epilarea definitivă, atât cu lumină intensăpulsată (iPl), cât și cu laSER este o metodănedureroasă, fară efecte şi reacţii adverse şi esteun serviciu de care pot beneficia în egală masurăfemeile şi bărbaţii.

Durata scurtă a şedinţei de tratament permiteca zonele mai restrânse (faţă, axilă, inghinal) săpoată fi tratate chiar şi în pauza de prânz pentruca apoi să vă puteţi relua activitatea obişnuită. văvom da câteva exemple: o şedinţă pentru zonainghinală durează aproximativ 15 minute, pentruzona axilară maxim 10 minute, iar zona bărbieinumai 5 minute.

Este bine de ştiut că nu orice tip de sistem ceutilizează iPl sau laSER poate duce la obţinerearezultatelor dorite. Pentru a putea beneficia de oepilare cu adevărat definitivă este necesar săapelaţi la serviciile unei clinici specializate, cuaparatură performantă şi terapeuţi cu experienţăpractica si cunostinte medicale.

Cel puţin 25% dintre femeilede vârstă medie au pilozitate nedorităEpilarea definitivă este soluţia ideală pentru

persoanele cu probleme precum hirsutismul (ex-cesul de păr în zonele androgene: fată, gât, piept,abdomen), sau inestetica şi supărătoarea foliculită(infectarea şi inflamaţia foliculului pilos ce semanifestă prin coşuri roşii, deranjante).

Din păcate, în societatea noastră, pilozitateaexcesivă este considerată anormală şi acest faptpoate crea complexe şi discomfort. Cel puţin 25%dintre femeile de vârstă medie au pilozitatenedorită şi multe dintre ele nu ştiu că existăvariante de tratament definitiv la îndemână.

În urma tratamentului de epilare definitivăveţi scăpa pentru totdeauna de aceste problemedeoarece sunt eliminate permanent cauzele: folicu-lul pilos (rădacina) şi firul de păr. in afară demarele beneficiu al îndepărtării definitive a firelorde păr vă veţi bucura de o piele curată, fină şicatifelată!

nu credem că mai e nevoie să menţionăm câte probleme neproduce părul corporal. Însă credem că e nevoie să facem cunoscut faptul că acum există o metodă modernă şi elegantă de a scăpa pentru totdeaunade acest stres: epilarea definitivă!

CliniCa nova SkinProgramări la 0788/685.658 sau 0348/440.844

Cu toţii luptăm şi suferim pentru a scăpa de părul nedoritMai mult decât o tendinţă, epilarea definitivăeste o soluţie!

Page 15: Revista "Un pas spre sanatate"  nr.8 iunie 2014
Page 16: Revista "Un pas spre sanatate"  nr.8 iunie 2014

Istoria cafelei Un pas spre sănătate

14

Se crede că s-a început cultivarea cafeleidestul de devreme prin anul 575 D.H. , deşireferinţe scrise despre acesta au apărut mult maitârziu, unele dintre primele înregistrări fiind înjurul secolului al-X-lea de celebrul medic persanşi alchimist, Rhazes.

Totuşi, vor mai trece încă patru-cinci sute deani până când cafeaua ajunge să fie apreciată demase . Şi fiind exportat prin portul Mocha (Sudan)ştiim că este cultivată în mod regulat în Yemen

La început, cafeaua are legături foarte stânsecu religia, pentru unii ea a jucat un important rolceremonial , în timp ce alţii o considerau a fi ofăcătură a răului şi vroiau să o interzică.

Există o poveste care sugerează că, consilieriPapei Clement VIII i-au sugerat acestuia să interzicăcafeaua deoarece această băutură este preferatăde păgânul Imperiu Otoman şi nu poate fi altcevadecât o ameninţare. După ce Papa a degustat oceaşcă de acest "elixir al răului " a declarat căaceastă băutură este "delicioasă" şi trebuie botezatăpentu a putea fi savurată de întrega creştinătate .Astfel, Papa Clement VIII a făcut populară cafeauaîn Europa Creştină.

Comercianții venețieni au adus cafeaua în EuropaCafeaua a ajuns la mesele din Europa în 1615,

fiind introdusă de comercianţii veneţieni eravândută de vânzătorii de limonadă iar unii dintreei au promovat-o ca având calităţi medicinale.

Una din primele cafenele europene se spuneca ar fi apărut la mijlocul secolului 17. Popularitatecafelei s-a extins prin Europa în sec 17 şi 18, spre

exemplu în Londra existau mai multe cafenele însec 17 decât există azi

Cafenele erau locuri frecventate de persoaneinfluente, artisti, intelectuali, negustori şi bancheri.Cafenelele devin forumuri în care se discutăpolitică se fac afaceri de exemplu, compania deasigurari Lloyds din Londra şi-a început viaţa într-o mică cafenea londoneză.

În 1616, deja se concretizau avantajele com-erciale ale cultivari acestei plante necesare pentrua producere aceastei noi băuturi.

De aceea căpitanul olandez Pieter Van derBroeck, mare comerciant a ignorat politica strictăarabă de a nu se face export cu boabe de cafeafertile şi a furat o duzină de plante din Mocha şi s-a întors în Olanda, unde le-a cultivat în sere.

Aceste plante au dat naştere la plantaţii încoloniile olandeze în Java (acum parte din In-donezia), Timorul, Sumatra, Ceylonul şi Celebes.

Francezii si spaniolii au urmat exemplul şi auînceput să cultive cafea în coloniile lor. În ciudavastului său imperiiu Marea Britanie începe cul-tivarea cafelei abia în 1730 în Jamaica. Abia înanul 1840 britanicii încep cultivarea cafelei înIndia unde din totdeuana se cultiva ceaiul.

Mai sunt multe de spus despre traseul cafeleidar povestea nu se termină aici o să o continuămîn numărul următor.

Ecuator Cafe ne oferă a doua lecție din istoria cafeleiCafeaua era promovată ca având calităţi medicinale

Bun venit la cea de-adoua lecţie. Data trecutăam aflat de unde vine

cafeaua si unde se dezvoltă.Acum vom explora un pic maimult istoria cafelei şi cum adevenit populară băutură pecare o ştim astăzi. Există maimulte ipoteze incomplete şicontradictorii despre cum adevenit populară şi răspândităîn întreaga lume. Nimeni nupoate fi sigur că toate lu-crurile sunt adevărate.

Pentru comenzi ECUATOR CAFE Tel: 0766.310.778 E-mail: [email protected]

Page 17: Revista "Un pas spre sanatate"  nr.8 iunie 2014

Atelierul nostru este specializat înprăjirea cafelei artizanal în loturi mici(2kg) cu un prăjitor special construit

pentru prăjirea cafelei gourmet. Furnizoriinoştrii din Hamburg şi Trieste sunt principalii furnizori mondiali de “specialcoffees”. Fiecare cafea este prăjită înfuncţie de caracteristicile sale încercând săindividualizăm şi să scoatem în evidenţăunicitatea. Veţi găsi în selecţia noastrăarome dintre cele mai diverse, florale, exotice, minerale. De asemenea, vă puteţidelecta cu cele mai exclusiviste cafele alecăror calităţi vă vor încânta.

Intraţi cu noi în minunata lume a cafelei!Tel: 0766.310.778 E-mail: [email protected]

Page 18: Revista "Un pas spre sanatate"  nr.8 iunie 2014

16

Interviu Un pas spre sănătate

”Sunt o fire activă şidornică să realizezemulte lucruri, mereupe drumuri, cu multeproiecte”

Orice intreviu începe cu o în-trebare, cum e şi firesc, de alt-fel! Numai că noi vrem să-ţimulţumim încă de pe acumpentru că te-ai oprit dinagitaţia zilnică pentru a neîmpărtăşii câteva din poveştiletale de viaţă! Eşti conferenţiaruniversitar, consilierul Da-cianei Sârbu de 10 ani,preşedinta TSD Argeş, soţie şimai nou… mămică. Cum te de-scurci?

- Vă mulţumesc pentru pasulfăcut către sănătate, un domeniuvital al societăţii noastre, dar maitot timpul vitregit. Se spune că ne

aducem aminte să avem grijă desănătate doar atunci când organismulne semnalizează probleme grave, înrest, ne luăm cu munca şi cu treburilezilnice şi deseori, uităm să neacordăm porţia zilnică de sănătate.Mereu am fost obişnuită cu agitaţia,am urmat două facultăţi în paralel,am şi lucrat în anii studenţiei, prinurmare, ritmul era deja format! Sunto fire activă şi dornică să realizezemulte lucruri, mereu pe drumuri, cumulte proiecte care trebuie duse labun sfârşit. Nici în sarcină nu amstat deloc, am făcut campanie printoată ţara, am fost la Universitate,am participat la o parte din acţiunilePSD Argeş! Părinţii mei se amuză şispun că abia aşteaptă să-ipovestească nepoatei câte drumuria făcut când era în burtică, pe undea umblat, la câte mitinguri electoralea luat parte! Atunci când am timpîmi place să am grijă de florile melefavorite la Curtea de Argeş sau săgătesc pentru cei dragi.

Georgiana Drăghici:”Sănătatea, un domeniumai tot timpul vitregit”

”Dacă nu reușești să teoprești din rutina zilnică și să-ţi aloci câteva

clipe pentru suflet, totul se pierde”. Acesta este unuldintre îndemnurile invitatuluinostru special din aceastăediţie. Georgiana Drăghici - decan, politician, ofemeie puternică, ambiţioasăși o soţie iubitoare, care sepregătește de cel mai frumosnivel al vieţii: MĂMICĂ. Un interviu de suflet, care văva ajunge la suflet!

”Încercpermanent să-mi aloccâteva clipe,pentru a citi, amerge lamuzeu, la unfilm sau la unconcert!Recent am fostla mai multespectacole deoperă, pentrucă bebeluşilorle place acestgen demuzica!

Page 19: Revista "Un pas spre sanatate"  nr.8 iunie 2014

Uneori, grijile şi problemele cotidiene netransformă în mici roboţei. Îţi faci timppentru tine, pentru sufletul tău?

- Încerc permanent să-mi aloc câteva clipe,pentru a citi, a merge la muzeu, la un film sau laun concert! Recent am fost la mai multe spectacolede operă, pentru că bebeluşilor le place acest gende muzica! Dacă nu ai reuşi să-ţi aloci câtevaminute pentru sufletul tău, nu ai putea rezista,pentru că ritmul în care trăim este uneori infernal,cu atacuri, răutăţi şi momente urâte!

Şi pentru că vorbeam de suflet, nu pot sănu te întreb şi despre iubire. Te-ai căsătoritanul trecut şi ştiu că trăieşti o povestefoarte frumoasă!

- Avem o familie frumoasă, pentru că amândoisuntem doi oameni maturi care ştiu să apreciezeşi să trăiască iubirea. Mircea este un soţ atent, opersoană cu un suflet extraordinar, cum rar îţieste dat să întâlneşti! Mă bucur că dragostea aputut învinge orice obstacole şi că Dumnezeu ne-a binecuvantat cu un bebe, pe care amandoi ni-ldorim foarte mult! În fapt, aceasta este esenţavieţii, să trăim frumos şi să avem copilaşi care săne lumineze clipele!

”Fiecare părinte încearcă sa ofere urmaşilor o viaţă mai liniştită”

Cum ai trăit momentul aflării acestei min-unate veşti... că vei fi mămică?

- Am avut emoţii teribile, chiar şi după confir-mare, mi se părea că trăiesc un vis! Este interesantca ambele perechi de fini, pe care le-am cununatanul trecut vor avea bebeluşi! Aşa că va fi otoamnă cu multe surprize plăcute!

Pentru că şi eu sunt mamă, îmi aduc am-inte că îmi treceau prin minte tot felul deîntrebari. Cum o să fie copilul meu, ce cu-loare va avea ochii lui, ce va fi…băieţel saufetiţă, voi face faţă cerinţelor lui etc… Latine cum e?

- Absolut la fel! O sa avem fetiţă, dar importanteste să fie sănătoasă, şi să trăiască într-o lumemai bună! Fiecare părinte încearcă sa ofere

urmaşilor o viaţă mai liniştită şi pe cât posibil să-i ferească de probleme şi necazuri!

Visezi la ce va deveni, ţi-ar plăcea săaleagă drumul pavat de voi, cel al politicii?

- Mi-ar plăcea să iubească muzica! Sper să nualeagă politica, dar atunci când va sosi vremea cusiguranţă, va alege tot ce va dori ea!

Duceţi o viaţă sănătoasă, echilibrată,sunteţi atenţi la ce mâncaţi, la orelemeselor, faceţi sport?

- Sănătoasă pe cât posibil, în vremurile noastre!La Curtea de Argeş avem grădină de legume şiîncercam să folosim alimente cât mai naturale,să nu mâncăm prea mult seara, cât despre sport,este un obiectiv major peste care sărim maimereu din cauza programului. În principiu ducemo viaţă echilibrată, nu fumăm, consumăm multelegume şi avem grijă la greutate!

Acum că porţi în pântec un suflet, ai făcutUN PAS SPRE SANATATE? Esti mai atentă?

- Categoric! Sunt mult mai atentă, dar şi maiposticioasă! Ador cireşele şi fructele de vară! Pasulspre sănătate înseamnă de fapt, o viaţă cu maipuţine riscuri, un mod de a te proteja pe tine, darşi pe cei din jur.

Interviu Un pas spre sănătate

17

”Sunt mult mai atentă, dar şimai pofticioasă! Ador cireşeleşi fructele de vară! Pasul spre sănătate înseamnăde fapt, o viaţă cu mai puţineriscuri, un mod de a te protejape tine, dar şi pe cei din jur.

Page 20: Revista "Un pas spre sanatate"  nr.8 iunie 2014

Interviu Un pas spre sănătate

18

”Am urmat sfatulmedicului, nu aminsistat decât pecontroalele strictnecesare!”

Eşti genul de mămică“stresată” să faci toateanalizele, să faci ecografede două ori pe lună, săceri părerea mai multormedici? Sau iei totul cucalm?

- Am urmat sfatul medicului,nu am insistat decât pe con-troalele strict necesare! La în-ceput au fost mici probleme, darcu grijă si atenţie, le-am depăşit!Important este să gândeşti poz-itiv, să stabileşti o relaţie cubebe încă din burtică şi să ţiicont atât de nevoile tale, cât şiale copilaşului.

Ai vicii care i-ar puteadăuna copilului? Airenunţat la ele?

- Singurul viciu ar fi cafeaua,la care am renunţat în sarcină,în rest, multă agitaţie, pentru

că aşa am rămas în formă şitimpul a trecut mai repede!

Consideri importantă,pentru copil, starea despirit pe care o ai?Mircea, soţul tău, cum teajută?

- Soţul meu abia aşteaptănoul membru al familiei, a fostcu mine la toate controalele şiacum ne-am propus săcumpărăm împreună cele nece-sare pentru camera micuţei. Esteun tătic implicat, în ciuda timpuluilimitat!

Povesteşte-ne cum de-curge sarcina? Comunicicu bebelul din burtică,tăticul….

- Da, în fiecare dimineatăavem program matinal de discuţiicu bebeluşa. Am ascultat multă

muzică simfonică şi am încercatsă evit pe cât posibil, factorii deagitaţie din jur.

Aţi pregătit camerabebeluşului?

- Nu am pregătit camera,dar ne dorim ca în luna iulie săne ocupam de acest capitol. Amvizitat câteva târguri cu produsepentru copii, m-am dotat cu pli-ante, cu cărţi de specialitate, culista de lucruri absolut necesareşi acum urmează proba practică!

Te rugăm să transmiţicititorilor noştri un gând“sănătos”!

- Cu toţii ne dorim să aflămcât mai multe sfaturi despresănătate. Din păcate, în zilelenoastre constatăm că, de celemai multe ori, sănătatea devineimportantă pentru noi doar atun-ci când lipseşte! Aşa că trebuiesă avem grijă de sănătatea fizică,mentală, emoţională şi spirituală,pentru că doar aşa putem păstracel mai de preţ bun al nostru!Sănătatea nu se poate oferi cuivaîn dar, nu se poate cumpăra, nicichiar să o moştenim nu e posibil- ea trebuie doar păstrată. Tre-buie să învăţăm să trăim înlumea aceasta în armonie, nea-ducându-ne daune nici nouă, nicicelorlalti! Şi atunci, avem dreptulsă pretindem la o viaţă lungă şiplină de satisfacţii! Soluţii mirac-uloase care să ne protejeze deriscul de îmbolnăvire sau acci-dent nu există, dar cine aresănătate, are speranţă şi cineare speranţă are orice!

UN PAS SPRE SANATATEîţi doreşte naştereuşoară! Şi te aşteptăm săte alături, după naştere,mămicilor care scriu înrubrica noastră “Jurnalde mamică” să nepovesteşti din experienţata cu bebe!

- Vă mulţumesc şi vă felicitpentru realizarea acesteipublicaţii, care oferă sfaturi per-tinente, informaţii utile şi noutăţidin domeniul sănătăţii!

Un interviu realizat de Claudia Badea

”Soţul meu abiaaşteaptă noul membru al familiei,

a fost cu mine la toatecontroalele şi acum ne-am propus săcumpărăm împreunăcele necesare pentrucamera micuţei. Este untătic implicat, în ciudatimpului limitat!

”Nu am pregătitcamera, dar ne dorim ca în luna iuliesă ne ocupam deacest capitol.

Page 21: Revista "Un pas spre sanatate"  nr.8 iunie 2014

Doctorul ne spune Un pas spre sănătate

19

Puteţi să salvaţi vieţi,puteţi chiar salvaviaţa unei persone

dragi din familie dacăaveţi cunoştinţă despreacordarea primului ajutor.Puteţi evita să se producăo tragedie dacăinterveniţi imediat cândcineva nu mai respiră,când şi-a pierdutcunoştinţa sausângerează abundent.Doctorul Doina Savu neprezintă cele maifrecvente cazuri în carese pot aplica cunoştinţelede prim ajutor şi per-soana poate fi salvată saustabilizată până ajungmedicii.

Sângererea nazalăÎn caz de epistaxis (sânger-

area unei nări), persoana va fiaşezată pe scaun şi se va face ocompresie pe nara cu epistaxis,timp de 10 minute, după carese va decomprima progresivnara. Dacă sângerarea continuă,se apasă din nou nara şi serepetă procedura. Sângele carese scurge în cavitatea bucală(gură), se scuipă (digestia luieste toxică). După oprireasângerării, persoana nu are voiesă-şi sufle nasul. Dacă sânger-area nu s-a oprit se va cereajutor medical.

Atenţie! Persoana nu se culcăşi nu i se va ridica bratul pepartea sângerării (există risculcoagulării sângelui în orofaringeşi obstrucţia căilor aeriene)

Nu atingeţi persoaneleelectrocutate!

În caz de electrocutare, nupuneţi mâna pe victimă,decuplaţi-o de la sursa de curent,apoi solicitaţi ambulanţa (apeltelefonic 112), indiferent dacăpacientul este conştient sau nu.

Atenţie! Nu se îngroapă înpământ pentru aşa zisa scurgerede current (cutia toracică nu semai poate expansiona în timpulmişcărilor respiratorii)

ArsurileÎn caz de arsuri accidentale

cu substanţe toxice, caustice,regiunea de tegument sau mu-coasa, se va clati cu apă curatădin abundenţă şi se va cere ajutormedical

În caz de ingestie accidentalăde subtanţe toxice se cere ajutormedical NU se administreazălapte – creşte riscul de absorbţiea toxicului.

În caz de arsuri cu lichidefierbinţi se spală regiunea cuapă rece din abundenţă, şi se vacere ajutor medical.

AsfixiereaÎn caz de obstrucţie a

căilor respiratorii (asfixie), seprocedează astfel:

- încurajaţi să tuşească continuu

- dacă victima prezintăsemne de obstrucţie severă şieste conştientă aplicaţi 5 loviturila nivelul toracelui posterior in-terscapular (între omoplati), cupodul palmei

Dacă după cele 5 lovituricorpul străin nu este dislocatese cere ajutor medical şi apoiveţi efectua 5 comprimări ab-dominale astfel:

- poziţionaţi-vă în spatelevictimei şi puneţi braţele în jurulpărţii superioare abdomenului

- înclinaţi victima înainte- strângeţi pumnul şi

plasaţi-l între ombilic (buric) şicutia toracică

- apucaţi această mână cucealaltă şi trageţi brusc spre in-terior şi în sus

- repetaţi de 5 oriDacă obstrucţia nu a fost

înlăturată, continuaţi alternând,5 lovituri pe spate, cu 5 compresiiabdominale.

Dacă victima devineinconştientă:

- aşezaţi victima cu grijă pesol, pe spate şi alertaţi serviciulde ambulanţă

Începeţi resuscitarea cardio-pulmonară astfel:

- cu victima culcată pe spatepe un plan dur, se deschid căileaeriene prin hiperextensia ca-pului şi ridicarea bărbiei şiefectuaţi 2 respiraţii în timpulmanevrei, pensaţi nările.

- Dacă sunteţi singur, treceţilateral dreapta victimei şi puneţipodul palmei la jumătatea ster-nului, iar cealaltă mână se aplicăpeste prima; degetele celor 2mâini se încrucişează evitândastfel, presiunile laterale.

- braţele rămân perfectîntinse şi perpendicular pe planulsternului (prin greutatea corpu-lui), salvatorul exercită o presiunecare deprimă cutia toracică (4-5 cm) cu o frecvenţă de 100 peminut

Cadenţa este de 30 decompresiişi 2 respiraţii indiferentde numărul de salvatori. Seefectuează resuscitarea cardiopulmonară până victima îşirevine sau până la venireaechipajului de ambulanţă.

Doctorul Doina Savu, medic specialist în medicina de urgenţă de la Spitalul Militar de Urgenţă PiteştiSfaturi pentru acordarea primului ajutor

Page 22: Revista "Un pas spre sanatate"  nr.8 iunie 2014

20

Familia ta Un pas spre sănătate

Jurnalul unei mămici

În timpul sarcinii prietenele care dejaerau mămici îmi povesteau desprecolicile abdominale şi cât de greu le-

a fost să treacă peste perioadă. Dinco-lo de sfaturile lor care recunosc mi-auprins bine, în mintea mea s-a infiripato adevarată teamă pentru aceastăetapă. Mă copleşea gândul că el o săsufere o să simtă durere şi eu nu o săpot să-l ajut ba mai mult să nu imi dauseama că îl doare burtica. Doamnadoctor pediatru mi-a prescris medica-mentele binecunoscute care este binede ştiut că au efect imediat dar încazul nostru nu a fost valabil..

Întrebaţi medicul de familiesau pediatrul despre picăturileprobiotice Vreau să precizez că la cât de teamă mi-a

fost, celelalte mămici care deja au trecut prinetapa asta mi-au spus că bebeluşul meu a avut oformă uşoară. Chiar şi aşa, aveam nevoie demetode să treacă durerea. Am încercat medica-mentele dar nu au dat randament în schimb totmedicul pediatru ne-a prescris picături probioticepentru copii care nouă ne-au fost de mare ajutor.

Punctez acest aspect şi vă îndemn să văîntrebaţi medicul de familie sau pediatrul despreaceste picături probiotice pentru copiii care suntfoarte bune nu doar pentru colici, ci şi pentrumenţinerea unui echilibru sănătos al florei in-testinale.

Spun cu mândrie că mi-am ajutat copilul sătreacă peste episoadele urâte provocate de colicileabdominale cu ajutorul unei perniţe umplute cusâmburi de struguri şi cu gimnastica picioruşelor.

Acum vă explic cum făceam de fiecare dată. Perniţa umplută cu sâmburi de struguri o

încălzeam cu fierul de călcat mai precis cu aburiide fierul de călcat pentru că nu puneam aparatulpe ea să nu o ard. Cu o temperatură suportabilă oaşezam pe burtica bebeluşului dar nu direct pepiele. Acesta se liniştea instantaneu şi chiaradormea. Cât despre gimnastică, făceam bicicletacu picioarele sau le stângeam pe amândouă lapiep apoi le relaxam şi repetam procedeul decâteva ori. Acest lucru îi ajută la tranzit pentru căei încă nu au musculatura abdominală formată.

Nu am uitat nici de clasica poziţie pe pieptulmamei, contact direct cu pielea dar bebeluşulmeu a fost încă de mic plin de viaţă şi nu stătealiniştit o secundă. Aşadar mi-a fost mai greu săfolosesc această metodă.

Ştiu că sunt cazuri nefericite când perioadapoate ţine până la 6 luni dar la noi nu a fost cazulşi cam pe la 3 luni nu am am avut crize de colicăabdominală.

Sunt fericită că atât cât a fost sâcâit de aceastădurere am reuşit să o depăşim spun eu fără preamare chin.

Starea mamei esteimportantă pentru stareacopiluluiA, vreau să mai spun că importantă este

starea mamei pentru că dacă mămica este agitatăşi puiuţul deja plânge de durere, îngrijorareamamei nu face decât să-l irite mai tare şi să-lsperie. Pentru că mama este deja foarte obosităeu vă spun că tatăl micuţului poate face manevrelemai sus explicate cu maximum de succes şi esteun moment prielnic să-şi arate implicarea, pentrucă şi ei vor să fie utili în viaţa sugarului...

Înainte să închei vreau să scriu un citat pecare l-am găsit într-o carte şi care mi s-a părutminunat “ Un copil va face dragostea mai puternică,zilele mai scurte, nopţile mai lungi, căminul maifericit, hainele mai neîngrijite, trecutul uitat şi vi-itorul mai valoros dar totul mai frumos”

Aştept să ne trimiteţi experienţadumneavoastră cu cel mic şi cum aţi trecut prinanumite perioade ale vieţii sale.

Page 23: Revista "Un pas spre sanatate"  nr.8 iunie 2014
Page 24: Revista "Un pas spre sanatate"  nr.8 iunie 2014

22

Școala părinților Un pas spre sănătate

Nu-i forţaţi să vină lamasă!Cea mai întâlnită replică a celor mici

în ceea ce priveşte masa este “Numănânc!” De cele mai multe ori, înaceastă situaţie, suntem tentaţi să neenervam, să-i alergăm prin casă să vinăla masă sau chiar sa le aplicăm o corecţie.GREŞIT! Nu-i forţati! Pregătiţi masa pentruceilalţi din casă, invitaţi-i într-un modatrăgător, lăudaţi chiar vesela din caremancaţi și, mai ales, mâncarea. Faceţi-ocu voce tare, să vă audă şi copiii.Ademeniţi-i, fără să se simta forţaţi căTREBUIE!

Luaţi cina, nu daţi lecţii!“Nu râde la masă!”, “Lasă pâinea!”,

“Nu vorbi cu gura plină!” şi alte replicide genul acesta sunt frecvente.Bineînţeles că trebuie să ştie să se poarte,că trebuie să fie manieraţi, dar nu trebuieexagerat. Luatul mesei în familie nu esteo corvoadă, ci o binecuvântare. Astăzi,nu se mai pune bază pe întâlnirile înfamilie, ci mai degrabă pe “ciugulitul” înfugă şi fiecare pleacă unde are treabă.GREŞIT! Încă de mici, copiii trebuie învăţaţide valoarea familiei, de frumuseţea cineicu cei dragi, de căldura celor din jur, depetrecerea timpului cu cei dragi fără catotul să fie “pe fugă”. Şi atunci, bunelemaniere nu se învaţă în timpul mesei,seriozitatea şi încruntarea trebuie sădispară pentru ca nu mai suntem labirou.

Este ora mesei şi din cameră se aude: “Nu vreau mâncareeeeee! Nu vreau să mănânc! Nu vreau ciorbiţăăă! Vreau îngheţată!”. Piesa este jucată în fiecare zi, în aproape toatefamiile. Nu stârneşte hazul ci, mai degrabă, iritarea părinţilor. Ce e de făcut în acest

caz? În nici un caz nu vă înfuriaţi. Propunem câteva reguli de bază, PENTRU PĂRINŢI, la masă!

Lăsaţi copiii să mănânce cât pot“Nu ai terminat tot din farfurie!” Copiii aud mereu

acest mesaj. Mâncatul este o nevoie a organismului.Dar mâncăm cât putem şi cât avem nevoie. Neprogramăm singuri să ne “umflăm” cu mâncare, înciuda nevoilor reale şi a semnalelor pe care ni letransmite organismul. În acest fel, ne pierdem propriilelimite culinare şi ajungem să folosim o farfurie dreptetalon pentru cât de mult mâncăm. Nevoile organis-mului sunt astfel “călcate în picioare” de limite arti-ficiale impuse de o simplă farfurie. Ne mai şi mirămcând micuţii noştri cântăresc mai mult decât trebuiepentru vârsta lor. În loc să ne impunem să mâncămtot din farfurie, haideţi să savurăm fiecare bucăţicăîn parte şi să ne bucurăm de fiecare aliment.

Nu înlocuiţi sentimentele cu mâncareaDacă animalul de companie moare, ne cumpărăm

repede altul. Dacă un prieten trădeaza, îl înlocuimrepede cu altul. Dacă bebele e morocănos, îl scoatemla o îngheţată. Suntem învăţaţi de mici să “umplemsuferinţa” în loc să ne oferim timp pentru a reflecta.Emoţiile sunt normale şi trebuie trăite. De cele maimulte ori, mâncarea este un bandaj, un ajutor rapidcare vindecă rănile prea dureroase pentru a fi privite.75% dintre oameni mănâncă din cauza “emoţiilor“!Pentru a reuşi să ne stăpânim postele culinare, trebuiestăpânite mai întâi emoţiile, să învăţăm din trăirilenoastre şi să ne asigurăm că ceea ce simţim nu con-tribuie la acumularea kilogramelor. Copilul nostrueste un adult în devenire şi este foarte important saîl învăţăm regulile sănătoase în timpul mesei. Fie căeste vorba de sănătate fizică sau sufletească.

Interzis parinţilor... la masă!!!

Page 25: Revista "Un pas spre sanatate"  nr.8 iunie 2014

Doctorul ne spune Un pas spre sănătate

23

Caria de biberoneste o formăcaracteristică de

carie prematură adinţilor de lapte (temporari). La foartescurt timp dupăerupţia dentară aparprimele semne deîmbolnăvire.

Extinderea leziunilor carioasese face conform ordinii de erupţiea grupelor dentare, primul grupafectat fiind cel al incisivilor cen-trali superiori, apoi cel al mo-larilor 1, al caninilor şi, în final,al molarilor secunzi (aceasta încazul în care nu se exclud factoriicauzali).

Copiii cu carie de biberon auun ritm de creştere mult mailent faţă de cei fără carii, o partedintre ei fiind astfel subponderalidatorită dificultăţilor de ali-mentare cauzate de dureriledentare .

Este cunoscut faptul călaptele matern şi suptul la sânprezintă cele mai bune condiţiipentru dezvoltarea şi sănătateacopilului mic. Totuşi, după

apariţia primilor dinţi, suptul lasân îndelungat, fără efectuareamăsurilor de igienă oralăcorespunzătoare are un maimare potenţial pentru dez-voltarea cariei de biberon.

Printre obiceiurile inadecvatede hrănire a copilului mic seenumeră:

- Hrănirea cu biberonulînainte de somnul din timpulzilei, dar mai ales în timpul noptii,lichidele administrate (ceai, lapte,sucuri de fructe naturale sau ar-tificiale) având o concentraţieridicată de glucide fermentabile

- Suzeta îmbibată în miere,gem sau alte produse îndulcite

- Prelungirea suptului maimult decât vârsta recomandată

La copiii care au afecţiunigenerale cronice, care fac trata-mente de lungă durată cumedicamente sub formă lichidă,cu un conţinut crescut în zahărpot să apară carii asemănătoarecariilor de biberon.

La debutul afecţiunii, seconstată o modificare de culoare,smalţul fiind mai opac sau brun.În cazul în care nu se corecteazăobiceiul vicios şi nu se realizeazăigiena orală corespunzătoare,

apar noi leziuni carioase la nivelulcelorlalţi dinţi de lapte.

Singurii dinţi care nu vor fiafectaţi de carie sunt incisiviiinferiori, datorită protecţiei asig-urate de vecinătatea orificiilorglandelor submandibulare şi sub-linguale. De cele mai multe oripărinţii aduc copilul la dentisttardiv, când distrucţiile coronaresunt întinse şi ajung resturi radic-ulare sau când sunt însoţite deabcese gingivale şi dificultăţi înalimentare.

Trebuie evitatăfolosireabiberonului culichide îndulcitePrevenirea apariţiei cariei

de biberon trebuie începută prininstruirea părinţilor asupramăsurilor corecte de igienă oralăa sugarului şi copilului mic. Dinpăcate însă, realitatea arată cămulţi părinţi nu cunosc sauignoră efectul potenţial cariogenal obiceiurilor vicioase de hrănireşi de îngrijire a copilului.

Părinţii trebuie să evitefolosirea biberonului cu lichideîndulcite pentru a adormi copiluldar şi alăptatul în timpul nopţii,la cerere, după ce primul dintea erupt. Copilul trebuie să fieînvăţat să bea din cană cât mairepede după apariţia primilordinţi.

Îndepărtarea biberonuluigenerează de cele mai multe ori“proteste”, motiv pentru care nueste indicată întreruperea luidintr-o dată, ci dezvăţareaprogresivă a copilului prinfolosirea diluţiilor succesive aleconţinutului biberonului.

În functie de gradul deîmbolnăvire a dinţilor, tratamen-tul poate varia de la fluorizăripentru remineralizarea cariilorincipiente, tratamente endodon-tice , până la extracţie şi posibilaplicarea unor menţinătoare despaţiu.

Caria de biberon

Clinica Sindolor Str. Matei Basarab nr. 31 APiteşti E-mail: [email protected]: 0748/414.442

Page 26: Revista "Un pas spre sanatate"  nr.8 iunie 2014

Sfatul bunicii Un pas spre sănătate

24

Ai roşu în gât? Trebuie să citeşti…

FebraPuteţi folosi cataplasmele cu apă caldă, pentru

scăderea febrei (se înmoaie o cârpă mai mare sauun cearşaf în apă caldă şi se înveleşte copilul dela subraţ până la genunchi, evitând extremităţile.Îndesaţi cârpa în zona inghinală, pe acolo trec

vase mari de sânge. Apa trebuie să fie caldă (36de grade), în niciun caz rece, pentru că poate faceşoc hipotermic). Înainte de orice manevră, sunaţimedicul, dacă nu puteţi ajunge la cabinet) şi cereţi-i părerea asupra metodei de reducere a febrei pecare vreţi să o folosiţi.

Cartofi raşi pentruroşu în gât Se pun cartofii raşi într-un tifon

sau într-un săculeţ, se stropesc cuspirt, după care se aplica pe gâtulinflamat timp de câteva minute.Se mai pot folosi în cazul durerilorde cap şi calmează tusea seacă.

Oţet pentru picioareumflatePicioarele umflate se tratează

cu băi de apă călduţă amestecatăcu trei-patru pahare de oţet demere. Menţineţi până simţiţi că pi-cioarele s-au odihnit. Nu le ştergeţi,lăsaţi-le să se usuce de la sine, iardacă aveţi dureri puternice înveliţi

picioarele în comprese cu oţet.Şosetele înmuiate în oţet şi frecţiilecu oţet sau spirt sunt cele maivechi leacuri cu care bunica scotearăceala din corp şi scădea febra.

Pentru că foarte mulţi părinţiaplică această tehnică în cazul copi-ilor, le spunem să fie foarte ATENŢI.La copiii sub doi ani, se stropescşosetele de bumbac cu oţet, nu cuspirt sau ţuică, se pot intoxica cualcool. Oţetul se diluează întot-deauna cu apă (o măsură de apă launa de oţet).

Dacă febra este mare, încercaţiîmpachetări cu apă simplă (apa săfie la temperature camerei, nufoarte rece) pe picioruşe. Cereţisfatul medicului pentru a faceîmpachetările aşa cum trebuie.

Comprese cucartofi raşi şigargară cu sare

sau bicarbonat pentrudureri în gât, şosete în-muiate în oţet pentruscăderea febrei, infuziede tei pentru insomniişi ceai de mentă pentrudiaree- acestea suntcele mai cunoscute, darşi cele mai eficienteleacuri babesti. AstaNU înseamnă că tre-buie să NEGLIJAŢISFATUL MEDICULUI!

Page 27: Revista "Un pas spre sanatate"  nr.8 iunie 2014

Frumusețe și îngrijire Un pas spre sănătate

25

EXFOLIERENetezirea pielii şi eliminarea

celulelor moarte prin exfoliereva asiguraun bronzaj uniformşi aspectuos. Exfolianţi: sâmburimăcinate, seminţe de căpşune,flori de hibiscus, fibre vegetale…

HIDRATARE şI HRĂNIRE Alimetarea pielii cu cu in-

grediente hidratante: extractede castravete panthenol, gel dealoe vera. Alimentarea pielii cuingrediente nutritive şipregătitoare de bronzaj,antioxidanţi ingrediente ce conţincarotenoide: ulei de rosa mos-queta, ulei de cătină, ulei demorcovi, ulei de zmeură, pudrăde urucum, spirulină, pudră decocos. Hrănirea pielii cu ingre-diente bogate în acizi graşiesenţiali polinesaturaţi: ulei decânepă, ulei de borago, ulei deluminiţa serii.

PREPARAREA şI APLICAREACREmELOR/LOţIuNILORPROTECTOARE:

uleiuri şi unturi vegetale cuproprietăţi protectoare şi carepregătesc pielea pentru bronzaj:

ulei de susan, ulei de cătină, uleide zmeură, unt de shea, ulei demorcovi…

n Protecţie pentru păr: uleide cocos sau ulei de monoi, uleide susan, unt de shea, unt demango

n Ingrediente minerale: oxidde zinc, pastă de titan (este diox-idul de titan sub formă de pastă)

n Ingrediente active cuproprietăţi antioxidante: vitaminaE, coenzima Q10, pudră de uru-cum, extract de ceai verde.

După SOARECalmarea pielii după ex-

punerea la soare este importantăchiar dacă nu se simte vreundiscomfort. Liniştirea şi răcorireapielii se poate face cu ingredienteprecum: apa de mentă , apă demuşeţel, apă de melisa, bisabolol,ulei de gălbenele, ulei esenţialde lavandă, ulei esenţial demuşeţel, gel de aloe vera.

Repararea pielii dacăprezintă deteriorări: vitamina E,vitamina C, ulei de morcovi, uleide cătină, ulei de centella, uleide rodie, ulei de tamanu,alantoină, gel de aloe vera, pudrăde aloe vera.

Hidratarea şi hrănirea pielii:unt de cacao, unt de shea,

lăptişor de matcă, pudră de co-cos, extract de castravete, extractde nalbă, ulei de coacăze negre,ulei de argan, panthenol.

Pentru reacţii neplăcute cumar fi apariţia petelor pigmentarese poate apela la ingrediente şiactive specifice: ulei de crin alb,vitamina C, extract de castravete,acizi de fructe AHA.

Pregătirea pieliipentru expunerea la soare

De reţinut

Alternaţi expunerea lasoare cuşederea

la umbră, purtaţipălării sau bască şi haine comode, de culoare deschisă, din fibre naturale.Protejaţi-vă ochii cuochelari de soareadecvaţi. Nu expuneţicopii mai mici de 3 anila soare pe durată maiîndelungată. Feriţi copiide razele puternice înorele de vârf. În apărazele solare sereflectă, astfel efectullor se măreşte.

Calmarea pielii chiar și după expunerea la soare este importantă chiar dacă

nu se simte vreun discomfort...

Page 28: Revista "Un pas spre sanatate"  nr.8 iunie 2014

26

Doctorul ne spune Un pas spre sănătate

Buzele suntremodelate prininjectarea de acidhialuronic Buzele au fost întotdeauna

în centrul atenţie, sunt cele careschiteaza zâmbetul acelaseducător, ele reprezintă nu doarsenzualitatea unei femei ci suntcele care întregesc frumuseţea.Fiecare femeie visează să aibăbuze frumoase şi voluptoase,deoarece arată mai bine faţă decele subţiri. din acest motiv, nu-meroase femei care nu au fostînzestrate de "mama natură" cu

nişte buze frumoase şi volup-toase apelează la chirurgiaplastică sau la injectarea cu an-umite substanţe pentru a le mări.

În cabinetul dr. danStănciulescu buzele sunt re-modelate prin injectarea de acidhialuronic. acidul hialuronic esteo substanţă deja prezentă în cor-pul nostru deci este sigur şi lipsitde reacţii alergice dar a căruiproductie naturală se diminueazăcu trecerea timpului şi aspectulpielii implicit al buzelor are desuferit.

intervenţia se face subanestezie locală şi nu necesităspitalizare.

de obicei, o singurăinjectare este suficientăpentru a produce efectele dorite.

intervenţia poate fi făcutăla o buză sau la ambele, în funcţiede preferinţe. Un mare avantajal acestei proceduri îl constituiefaptul că oferă o schimbareplăcută fără a necesita timp derecuperare şi vă puteţi continuaactivităţile cotidiene fără între-ruperi.. efectele sunt imediateşi impresionante, însă pentrumenţinerea rezultatelorintervenţia ar trebui repetată îndecurs de 6-9 luni. avantajulmetodei îl reprezintă rezultatulprevizibil, iar posibilele efectesecundare sunt temporare şi potfi controlate.

mai multe detalii despreintervenţie şi acidul hialuronicsau alte produse folosite pentrumarirea buzelor veţi primi întimpul consultaţiei.

Doctorul Dan Stănciulescu vă pune la dispoziţie tot ce este necesar ca să văremodelaţi buzele într-unmod rapid şi nedureros

doctorul dan Stănciulescu consideră că un zâmbentsănătos, estetica, frumuseţea şi starea de binesunt cele mai bune tratamente ale sufletului şi

trupului. Pentru a definitiva frumuseţea pe lângă cabi-netul de stomatologie, doctorul dan Stănciulescu văpune la dispoziţie tot ce este necesar ca să văremodelaţi buzele într-un mod rapid şi nedureros astfelîncât să obţineţi rezultatul dorit.

CliniCa dentară Smile deSign

Creatori de zâmbete

Strada teilor nr. 2tel. 0752/233.334

www.smiledesign.com.ro

Page 29: Revista "Un pas spre sanatate"  nr.8 iunie 2014

ZÂMBÍ, zâmbesc, vb. IV. Intranz. 1. A schița o ușoară mișcare a buzelor, însoțită de înseninarea feței, pentru a exprima bucurie sau satisfacție; a surâde. 2. Fig. A avea o înfățișare plăcută; a străluci, a scânteia.

by dr. Dan St nciulescu

Page 30: Revista "Un pas spre sanatate"  nr.8 iunie 2014

28

Doctorul ne spune

Hemoragia digestivăinferioară(HDI) se defineşte casângerarea cu sediul din a doua

porţiune a duodenului, până la anus,care poate determina instabilitatehemodinamică, anemie şi/sau necesi-tatea transfuziilor. Cauzele cele maifrecvente de HDI includ boaladiverticulară, angiodisplaziile, colităischemică, colită radică şi alte cauzevasculare, neoplasmele, colităinfecţioasă, colopatia indusă demedicamente antiinflamatorii, bolileinflamatorii intestinale, hemoroizii şifisurile anale.

Sângerarea diverticulară Reprezintă cauza dominantă a HDI. Cu toate

că 75% din diverticuli sunt situaţi pe colonulstâng, diverticulii de pe colonul drept sângereazămai frecvent. Factorii de risc ai sângerării diver-ticulare sunt dieta lipsită de fibre, constipaţia,vârsta înaintată, precum şi utilizarea de aspirinăşi alte antiinflamatoare.

Angiodisplaziile Reprezintă cele mai frecvente anomalii vas-

culare de la nivelul tubului digestiv. Deoarecesângerarea din angiodisplazii este de originevenocapilară, în general este mai puţin severă,comparativ cu hemoragia diverticulară, însă, încazul în care nu sunt tratate, acestea pot recidivaîn 80% din cazuri.

Colita radică Radioterapia poate cauza modificări inflama-

torii la nivelul intestinului cu apariţia de teleang-iectazii ale mucoasei, care sângerează. Factoriide risc pentru apariţia hemoragiei sunt ateroscle-roza şi administrarea concomitentă a chimioter-apiei.

Neoplasmele HDI poate surveni dintr-un polip sau carci-

nom.

Leziunile anorectale (hemoroizi,fistulele şi fisurile) cauzează tipic sângerări intermitente.

Tipic, la sfârşitul defecaţiei scaunul esteacoperit de sânge proaspăt, sau sângele murdăreştehârtia de toaleta. Sangerarea de cauzămedicamentoasă este generată majoritar de con-sumul de antiinflamatoare şi aspirină şi este maifrecventă la vârstnici. Cu toate ca riscul hemoragieicreşte o dată cu doza de medicament, chiar şidozele reduse de aspirină, administrate ca şi pro-filaxie cardiovasculară pot produce sângerări.Deasemenea, utilizarea de aspirină sau anticoag-ulante pot să conducă la o hemoragie din leziunipreexistente.

În vederea diagnosticării sursei sângerării suntdisponibile următoarelemodalităţi diagnostice:

colonoscopie, computer tomograf, angiografieprinCT, angiografie, scintigrafie cu hematii marcatecu Tc. Pe lângă colonoscopie, alte investigaţii en-doscopice precum gastroscopia, videocapsula, potfi utilizate.

La majoritatea pacienţilor cu HDI, colonoscopiareprezintă metoda de diagnostic de primă linie.Colonoscopia identifică cauza unei hemoragiisevere în 75-80% din cazuri. În plus faţă de utili-tatea ei diagnostică, oferă posibilitatea intervenţieiterapeutice, în tratamentul ectaziilor vasculare,sângerarilor diverticulare, leziunilor neoplazice şiproceselor ulcerative.

Piteşti, Găvana 3, str. Eugen Ionescu,Bl. Q1, parter intrare separată.Programări la: 0745/181.667, 0771/554798,0747/238.860, 0248/280.584www.endoscopiearges.ro

Dr. Eduard Neculcea medic specialist gastroenterologCauzele hemoragiilor digestive inferioare

Page 31: Revista "Un pas spre sanatate"  nr.8 iunie 2014
Page 32: Revista "Un pas spre sanatate"  nr.8 iunie 2014

30

Viața de cuplu Un pas spre sănătate

Intimitatea şi sexualitateaevoluează şi suferătransformări de-a lungul vieţii,cu atât mai mult la vârsta atreia. Intervin factori de naturăfizică, dar şi psihică diferiţifaţă de orice altă vârstă. Pemăsură ce îmbătrânim, aparmodificări normale ale organ-ismului, dar şi ale corpuluinostru. Aceste modificări duc,de cele mai multe ori, laevitarea unei apropieri faţă departener. Faptul că trupul nos-tru nu mai arată ca în tinereţe,viaţa intimă are de suferit.Dacă mai luăm în calcul şitratamentele partenerilor pen-tru diferite afecţiuni, intimi-tatea dispare complet.

Nevoia deintimitate esteprezentă la oricevârstăSpecialiştii spun însă că

nevoia de intimitate esteprezentă la orice vârstă, chiarşi după 60 de ani. Iar beneficiilenu ar trebui ignorate:

- Starea de bine poate fiîmbunătăţită semnificativ şielimină anxietatea

- Activitatea sexuală esteo componentă imporantă aunei vieţi împlinite, contribuiela menţinera unei stime desine ridicate

- Pentru bărbaţi, actul sex-ual stimulează producţia dehormon de creştere şi testos-teron, care au un efect beneficasupra întăririi muşchilor darşi a oaselor

- Mai multe grupe demuşchi sunt puse în mişcare,ceea ce duce la un control maibun al vezicii urinare spre ex-emplu

Exemplele pot continua,iar avantajele sunt mult maimulte decât în tinereţe.Schimbările din organism careapar odată cu înaintarea învârstă sunt normale şi trebuiesă le acceptăm. Faptul că numai arătăm ca în tinereţe nutrebuie să ne demoralizeze (nunumai noi am îmbătrânit….cişi partenerul de lângă noi).Schimbările au survenit de am-bele părţi. Amintiţi-vă cât deapropiaţi aţi fost odată şiîncercaţi şi acum.

Deşi sexul este unsubiect tabuu pentrumulţi dintre noi, totsexul este cel care poateface ca multe dintre problemele noastre decuplu să dispară, iar altele să fie privitedintr-o altă perspectivăsau cu alti ochi...

Intimitatea la vârsta a treia

Odata cu trecerea anilor,preconcepţiile iau locul lucrurilor fireşti.

Temerile legate de oapropiere faţă de partenerulde viaţă devin tot maiîmpământenite. Înaintareaîn vârstă însă nu înseamnădeloc întreruperea vieţii sexuale. Există nişteschimbări în vieţile ambilorparteneri, însă nu trebuie săexcludem beneficiile uneivieţi sexuale active pentrusănătatea noastră.

Page 33: Revista "Un pas spre sanatate"  nr.8 iunie 2014
Page 34: Revista "Un pas spre sanatate"  nr.8 iunie 2014

32

Parteneri media Un pas spre sănătate

Page 35: Revista "Un pas spre sanatate"  nr.8 iunie 2014
Page 36: Revista "Un pas spre sanatate"  nr.8 iunie 2014