revista salvatorii vranceni nr. 3, anul ii, 2013

32

Upload: isuvn

Post on 27-Oct-2015

38 views

Category:

Documents


1 download

DESCRIPTION

Revista Salvatorii Vranceni Nr. 3, Anul II, 2013

TRANSCRIPT

Page 1: Revista Salvatorii Vranceni Nr. 3, Anul II, 2013
Page 2: Revista Salvatorii Vranceni Nr. 3, Anul II, 2013
Page 3: Revista Salvatorii Vranceni Nr. 3, Anul II, 2013

Nr. 3, anul II,2013

Revistă editată de

Inspectoratul pentru Situaţii

de Urgenţă „Anghel Saligny”

al judeţului Vrancea

ISSN 2285-276X

ISSN-L 2285-276X

www.isujvn.ro

[email protected]

[email protected]

Coordonatori ediţie:

l Lt. col. Flaviu Dorel Chiscop

l Col. Balla Viorel

l Col. Jenică Lazăr

Colectivul redacţional:

l Lt. col. Nicoleta Dragoş

l Lt. col. Tomiţă Prună

l Cpt. Gabriel Oprea

l Mr. Cristian Soare

l Mr. Silviu Mocanu

l Mr. Vasilică Hănţoiu

l Lt. Marian Miron

l Lt. Cristina Duţă

Revistă realizată de cadrele

I.S.U. Vrancea, certificată şi

individualizată prin obţinerea

codului ISSN 2285-276X.

ISSN-L 2285-276X

Revistă trimestrială

Coordonatori ediţie:

l Lt. col. Flaviu Dorel Chiscop

l Col. Balla Viorel

l Col. Jenică Lazăr

Colectivul redacţional:

l Lt. col. Nicoleta Dragoş

l Lt. col. Tomiţă Prună

l Mr. Cristian Soare

l Mr. Silviu Mocanu

l Mr. Vasilică Hănţoiu

l Cpt. Gabriel Oprea

l Lt. Marian Miron

l Lt. Cristina Duţă

CUPRINSMesaje aniversare

Marţi 13 ‐ Ziua Informării Preventive

Pompierii la ceas aniversar

Analiza situaţiei operative

Cu ei ne mândrim

Concursuri profesionale

Micii pompieri şi salvatorii în concurs

Foc la chiliile mănăstirii Vărzăreşti

Exerciţiu fond forestier Tulnici

Incendiu la două gospodării în Străoane

Asigurarea fluxului informaţional

Echipa de căutare ‐ salvare

Muniţie rămasă neexplodată

Amintiri

Vreau să devin pompier

Asociaţia APV

4-8

9

10-11

12-13

14

15

16

18-19

20

21

22

23

26

27

28

30

12-13 15

2218-19

Page 4: Revista Salvatorii Vranceni Nr. 3, Anul II, 2013

Salvatorii vrânceni Numărul 3, anul II, 2013

4

MESAJUL

MINISTRULUI AFACERILOR INTERNE

cu ocazia aniversăriiZilei Pompierilor din România

Ministerul Afacerilor Interne, din perspectivainstituţiei care gestionează climatul de ordine şisiguranţă publică, asigură prin structurile sale despecialitate – poliţie, jandarmerie, pompieri –derularea în condiţii de normalitate a vieţii de zicu zi, iar aici un rol primordial îl are prevenirea şigestionarea situaţiilor de urgenţă.

Timpurile în care munca pompierilor se limitala stingerea incendiilor a trecut demult. În ziuade azi, riscurile, ameninţările şi provocările suntmult mai diverse şi mult mai accentuate. Ce arămas constant este devotamentul şi curajul celorcare îmbrăcând uniforma de pompier salvator in‐tervin în sprijinul comunităţii de fiecare dată,atunci când este nevoie.

Peste tot în lume, corpul pompierilor aduceîmpreună caractere puternice, oameni dedicaţibinelui public şi sprijinirii celor aflaţi la nevoie.De aceea, aceşti luptători cu pericolele reprezintăcasta profesională printre cele mai respectate şionorate de către semeni.

Prin munca şi profesionalismul dovedit zi dezi, pompierii români au câştigat încrederea ro‐mânilor şi, deja nu mai este o surpriză pentru ni‐meni, se află pe primele locuri în simpatia popu‐laţiei, în încrederea pe care aceştia o acordă in‐stituţiilor statului.

În configuraţia actuală, ca o componentă aMinisterului Afacerilor Interne, Inspectoratul Ge‐neral pentru Situaţii de Urgenţă a devenit instituţia

militară aflată non‐stop, 24 din 24 de ore, 7 ziledin 7, în stare de alertă, cu oameni pregătiţi săintervină rapid, indiferent că vorbim de marileaglomerări urbane sau de satele şi comunele Ro‐mâniei.

Ziua Pompierilor are ca reper un moment eroicdin istoria României, iar din acel 13 septembrie1848, pompierii români oferă permanent exemplede eroism românilor şi societăţii româneşti, com‐portându‐se ca un adevărat corp de elită, profe‐sionist, solidar şi responsabil.

Iar cel mai important este că pompierii nu îşiuită eroii, ceea ce nici noi nu trebuie să facem.

În calitate de decidenţi faţă de ceea ce înseamnăprezentul şi viitorul acestei instituţii, avem obligaţiade a menţine viu acest spirit de devotament, dea promova ca exemple aceste calităţi personaleale pompierilor ţi de a‐i onora pe aceţti eroianonimi care, de cele mai multe ori, fac diferenţadintre viaţă şi moarte.

Tuturor pompierilor români le transmit respectulşi aprecierea mea personală pentru ceea ce faczilnic în folosul şi pentru siguranţa cetăţenilor.

Cu acest prilej, vă doresc sănătate, satisfacţiişi reuşite în frumoasa dumneavoastră profesie!

La mulţi ani!

MINISTRUL AFACERILOR INTERNE,RADU STROE

Page 5: Revista Salvatorii Vranceni Nr. 3, Anul II, 2013

Numărul 3, anul II, 2013 Salvatorii vrânceni

5

MESAJUL

SECRETARULUI DE STATÎN MINISTERUL

AFACERILOR INTERNEcu ocazia aniversării

Zilei Pompierilor din România

Aniversarea a 165 de ani de la lupta din DealulSpirii îmi oferă prilejul de a rememora momenteistorice, dar şi de a aduce în atenţia cititorilor dă‐ruirea de care dau dovadă pompierii.

1877 constituie anul de referinţă al eroismuluipompierilor militari, când prin jertfa lor, constituiţiîn baterii de artilerie, şi‐au adus un aport de ne‐contestat la reuşita operaţiunilor militare pentrucâştigarea Independenţei României.

De asemenea, prin acţiunile derulate în primulşi în al doilea război mondial, eroismul lor a rămasînscris în istoria neamului nostru la loc de cinsteşi exemplu pentru generaţiile ce au urmat.

În zilele noastre, urmând pilda înaintaşilor lor,pompierii români îşi îndeplinesc cu dăruire misiuneade apărare a vieţii oamenilor şi a bunuriloracestora. În lupta cu incendiile, inundaţiile saualte catastrofe, fac deseori sacrificiul suprem, pu‐nându‐şi viaţa în pericol pentru a o salva pe cea asemenilor.

Pe lângă „tradiţionala” misiune de stingere aincendiilor, acum pompierii serviciilor profesionistepentru situaţii de urgenţă intervin şi la acordareaprimului‐ajutor ‐ descarcerare, salvarea persoanelorameninţate de inundaţii sau de alte calamităţi,accidente şi avarii.

De fiecare dată, pompierii salvatori probeazăcurajul şi devotamentul, făcând dovada capacităţii

de intervenţie şi a profesionalismului la cel maiînalt nivel.

Probitatea lor morală şi profesională, curajulcu care îşi îndeplinesc misiunile îi situează întopul încrederii populaţiei – clasament ce reflectăaprecierea şi respectul de care se bucură dinpartea semenilor.

La aniversarea de astăzi, vă urez multă sănătate,împliniri şi succes în misiunile viitoare!

La mulţi ani!

SECRETAR DE STAT,CONSTANTIN CĂTĂLIN CHIPER

Page 6: Revista Salvatorii Vranceni Nr. 3, Anul II, 2013

Salvatorii vrânceni Numărul 3, anul II, 2013

6

MESAJUL

INSPECTORULUI GENERAL AL I.G.S.U.

la aniversareaZilei Pompierilor din România

Aniversăm în acest an, la 13 septembrie, 165 de ani dela o dată memorabilă în tradiţia Armei Pompierilor, dar şiîn istoria modernă a românilor: lupta eroică purtată la 13septembrie 1848 de Compania de Pompieri din Bucureştiîmpotriva trupelor venite să înfrângă mişcarea revoluţionarăromână, moment semnificativ al istoriei naţionale.

Tradiţia pompierilor militari cuprinde şi alte pagini mem‐orabile: în Războiul de Independenţă din 1877‐1878 ostaşiipompieri din Calafat şi Giurgiu, constituiţi în baterii deartilerie sau coloane de transport muniţie, au contribuit lasuccesul operaţiunilor militare pentru câştigareaindependenţei României.

În momentele grele ale retragerii administraţiei româneîn Moldova, din timpul primului război mondial, CorpulPompierilor a rămas în teritoriul vremelnic ocupat, îndeplinindmisiunea de apărare a vieţii oamenilor şi bunurilor împotrivaincendiilor. Şi în al doilea război mondial companiile depompieri au intervenit cu eroism pentru stingerea incendiilorprovocate de bombardamentele inamice în Valea Prahovei,în Capitală sau alte localităţi ale ţării.

Ducând mai departe această tradiţie, pompierii românişi‐au îndeplinit mereu misiunea de apărare a vieţii oamenilorşi bunurilor împotriva efectelor distrugătoare ale calamităţilor.În confruntarea cu incendiile, inundaţii ori alte catastrofe,ei au făcut uneori sacrificiul suprem, punându‐şi viaţa înpericol pentru a o salva pe cea a semenilor.

România a adoptat în 2004 un mecanism complex degestionare a situaţiilor de urgenţă la nivel naţional şi local,în conformitate cu standardul de ţară membră a NATO şiUniunii Europene: Sistemul Naţional de Management alSituaţiilor de Urgenţă. S‐au creat cadrul legal şi structurilecare să asigure în mod unitar şi integrat apărarea vieţiicetăţenilor, a bunurilor şi mediului împotriva efectelornegative ale incendiilor, inundaţiilor, accidentelor şi altortipuri de calamităţi.

Integrator al acestor activităţi, Inspectoratul Generalpentru Situaţii de Urgenţă coordonează acţiunile instituţiilorparticipante la managementul situaţiilor de urgenţă, fiindşi punct naţional de contact în relaţia cu organizaţiile

internaţionale cu responsabilităţi în domeniu.Organizaţi în structura inspectoratelor pentru situaţii

de urgenţă, pompierii militari şi‐au însuşit, pe lângă “clasica”intervenţie de stingere a incendiilor, şi multe alte misiuni:de descarcerare, acordare a primului ajutor medical, limitareşi înlăturare a efectelor accidentelor de materiale periculoase,intervenţia la inundaţii, cutremure sau alunecări de terenşi alte catastrofe.

Structurile operative dispun astăzi de tehnică şi echipa‐mente moderne de lucru, strict necesare asigurării unorintervenţii eficiente şi asigurării gradului de securitate asalvatorului şi celui salvat.

Aproape că nu există evenimente care pun în pericolviaţa omului la care pompierii să nu fie solicitaţi, ceea cepresupune o bună pregătire, cunoştinţe şi deprinderi pro‐fesionale, disciplină şi muncă în echipă. Complexitateaintervenţiilor solicită la maxim capacităţile fizice şi profesionaleale pompierilor, care uneori au plătit preţul suprem pentrusalvarea semenilor lor.

Viaţa de pompier militar nu e uşoară: ea obligă la multeprivaţiuni şi oferă puţine privilegii, pentru că pompierul eprezent nu doar ca să salveze, ci şi să aline suferinţa celuicare l‐a chemat în ajutor. Cel mai adesea anonim, el esteeroul cotidian care vine în ajutorul semenilor şi îi apără deameninţarea catastrofelor. Riscându‐şi viaţa pentru a oapăra pe cea a aproapelui său, pompierul este astăzi printrecei mai iubiţi cetăţeni, iar el se mândreşte cu asta.

Dragi colegi,Efortul şi rezultatele muncii noastre sunt preţuite de

societate şi concetăţeni. Să dovedim şi pe viitor aceeaşi se‐riozitate şi profesionalism în tot ce facem, pentru a păstraşi pe mai departe respectul câştigat.

Să confirmăm la acest 13 Septembrie că suntem oechipă şi să parcurgem această sărbătoare ca o marefamilie, însumând rezultatele care ne fac să fim de atâteaori primii în topul încrederii cetăţenilor. Să fim uniţi în mo‐mente grele şi să încercăm să dezvoltăm acest spirit deechipă, să facem din structura proprie o instituţie a cetă‐ţeanului şi o mare familie a noastră.

Vă rog să primiţi, la această frumoasă aniversare, felicităripentru munca desfăşurată, stima şi aprecierea pe care lebinemeritaţi. Vă doresc multă sănătate, fericire şi împliniri,dumneavoastră şi familiilor dumneavoastră!

La mulţi ani, dragi camarazi!

INSPECTOR GENERAL,Colonel dr. Ion BURLUI

Page 7: Revista Salvatorii Vranceni Nr. 3, Anul II, 2013

Numărul 3, anul II, 2013 Salvatorii vrânceni

7

MESAJUL

INSPECTORULUI ŞEF AL I.S.U. VRANCEA

cu ocazia aniversăriiZilei Pompierilor din România

Aniversăm anul acesta 165 de ani de la eroicelelupte ale ostaşilor pompieri conduşi de căpitanulPavel Zăgănescu împotriva armatei otomane venităsă înăbuşe Revoluţia română paşoptistă. Curajuldovedit în lupta împotriva flăcărilor a fost doveditîncă o dată şi în timpul bătăliei inegale împotrivacotropitorilor. Sacrificiul suprem de care au datdovadă a rămas o constantă peste timp în viaţapompierilor. Călăuziţi de aceleaşi ţeluri de apărareşi protejare a semenilor, bravii luptători împotrivaflăcărilor au stăvilit în nenumărate ori furia foculuişi s‐au împotrivit chiar naturii dezlănţuite.

Diversitatea misiunilor la care suntem pregătiţisă intervenim în prezent impune o pregătire con‐stantă şi o îmbunătăţire permanentă a procedurilorşi tehnicilor de intervenţie. Locul fruntaş pe careîl ocupăm la capitolul încredere în rândul cetăţenilornu se poate menţine decât prin multă muncă,dăruire şi profesionalism. Iar acestea sunt doarcâteva dintre calităţile pe care le demonstraţi cufiecare misiune finalizată.

Trecutul ne stă mărturie iar prezentul o de‐monstrează că a fi salvator este o onoare. Pericolulface parte din realitatea cotidiană, dar acestaspect vă face mai puternici şi mai devotaţi. Nusunt mulţi cei care au ales să practice o astfel demeserie şi nici puţini cei care vă apreciază.

Astfel că, la aniversarea Zilei Pompierilor dinRomânia, la aniversarea noastră, să ne amintim

de cei care ne‐au dat exemplele cu care astăzi nemândrim şi să ne bucurăm împreună că facemparte dintr‐o echipă puternică, o echipă de pro‐fesionişti care nu pregetă să pună în slujba seme‐nilor propria viaţă. Vă adresez cu acest prilejsincere urări de sănătate, fericire şi împliniri,dumneavoastră şi familiilor dumneavoastră!

La mulţi ani!

INSPECTOR ŞEFal Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă

„Anghel Saligny” al judeţului VranceaLt. col. Flaviu‐Dorel CHISCOP

Page 8: Revista Salvatorii Vranceni Nr. 3, Anul II, 2013

Salvatorii vrânceni Numărul 3, anul II, 2013

8

Mesajul

Prefectului judeţului Vrancea,

Cătălin Kanty Popescu

cu ocaziaZilei Pompierilor din România

Ziua de 13 sep‐tembrie ne oferă,în fiecare an, prilejulde a rememora ac‐tul plin de eroismşi curaj al ostaşilorpompieri care, în1848 ‐ anul revolu‐ţiei paşoptiste ‐ auluptat până la sa‐crificiul suprempentru apărarea

idealurilor patriei.Guvernul României le‐a recunoscut pa‐

triotismul şi dăruirea, dând zilei de 13 sep‐tembrie semnificaţia cunoscută drept –Ziua Pompierilor din România.

Dăruirea, curajul, responsabilitatea, prom‐ptitudinea şi profesionalismul de care du‐meavoastră daţi dovadă vă aşează în topulîncrederii populaţiei. Un astfel de lucru nupoate decât să vă bucure şi transmite tuturorcelor angrenaţi în misiunile de salvare şi deprotejare a persoanelor şi bunurilor mate‐riale, că eforturile dumneavoastră nu suntzadarnice.

Pompierilor judeţului Vrancea le mul‐ţumesc, azi, mai mult ca în oricare altă zi.Pentru felul în care îşi fac datoria, pentrumodul cum îşi duc la îndeplinire misiunile,făcând faţă cu brio grelelor provocări, pentrucum reuşesc să rămână eroii incontestabiliai noştri, ai tuturor.

Cu ocazia acestui emoţionant momentaniversar transmit tuturor pompierilor –civili şi militari – cele mai calde felicitări,multă sănătate, putere de muncă şi succesîn îndeplinirea nobilelor şi importantelormisiuni ce vă revin.

Cătălin Kanty PopescuPrefectul judeţului Vrancea

Mesajul

Preşedintelui ConsiliuluiJudeţean VRANCEA

13 septembrie ‐ dovada eroismului şi devotamentului dumneavoastră

Dragi angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă“Anghel Saligny” Vrancea

Vreau să vă mulţumesc pentru totceea ce faceţi dumneavoastră pentrucetăţenii judeţului Vrancea. Ne‐amîntâlnit în multe situaţii de urgenţă şi,de fiecare dată, acţiunile dumneavoastrăau fost la înălţimea încrederii de carevă bucuraţi în rândul românilor.

Aţi fost în prima linie la incendiulde cale ferată de la Gugeşti şi tot înprima linie aţi fost şi la inundaţiilecatastrofale de la Vadu Roşca, Năneştişi Măicăneşti. Viscolul din iarna lui2012 când sud‐estul judeţului a fost sub nămeţi v‐a găsit tot ladatorie, salvând vieţi omeneşti.

Iată doar câteva exemple pentru care atât eu, cât şi cetăţeniijudeţului Vrancea, ai cărui reprezentant legal şi constituţionalsunt, vă suntem recunoscători.

Fie că luptaţi cu focul, fie că interveniţi în situaţii de urgenţă, fiecă sunteţi chemaţi să salvaţi vieţile celor implicaţi în diverseaccidente auto sau sunteţi solicitaţi să interveniţi ca paramedici,dumneavoastră, angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă“Anghel Saligny” Vrancea spuneţi, de fiecare dată: “prezent!” Estemodul prin care dumneavoastră înţelegeţi să serviţi patria!

În calitate de Preşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea amsusţinut întotdeauna activitatea pe care o desfăşuraţi. Nu mai devremede primăvara acestui an Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă“Anghel Saligny” Vrancea a primit trei ambulanţe SMURD pentru in‐tervenţiile pe care dumneavoastră le aveţi de făcut pentru Unitateade Primiri Urgenţe a Spitalului “Sfântul Pantelimon”. Nu am făcutaltceva decât să îmi fac datoria şi ştiu că autoutilitarele achiziţionatede către Consiliul Judeţean în cadrul unui proiect european sunt pemâini vrednice, pe mâinile unor adevăraţi profesionişti.

Aşadar, ziua de 13 septembrie 1848 nu este doar un reperistoric al armei dumneavoastră, nu este doar un reper din istoriaRomâniei, ci una dintre primele dovezi ale eroismului şi devotamentuluide care sunteţi capabili să daţi dovadă în situaţii de urgenţă, atuncicând puneţi în balanţă viaţa dumneavoastră şi viaţa oamenilor caredepinde de intervenţia pe care o aveţi de făcut.

Nu de puţine ori, balanţa a înclinat în favoarea celor pe careaţi jurat să îi slujiţi şi pentru acest lucru ţin să le mulţumescacelor eroi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “AnghelSaligny” Vrancea care şi‐au pierdut viaţa în cadrul misiunilor desalvare. Ei sunt şi vor rămâne în sufletele noastre!

Vă mulţumesc pentru toată dăruirea de care daţi dovadă şiştiu că vrâncenii se pot baza pe dumneavoastră ori de câte orisituaţia o impune!

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Marian Oprişan, Preşedintelele CJ Vrancea

Page 9: Revista Salvatorii Vranceni Nr. 3, Anul II, 2013

Numărul 3, anul II, 2013 Salvatorii vrânceni

9

Marti 13, două semne rele care, alăturate,dau fiori multora. Superstiţioşi sau nu, nu sepoate ca această dată să treacă neobservată!

Multe popoare consideră că numărul 13este blestemat. În multe ţări, numărul 13 esteevitat pentru a desemna numărul unei străzi,al etajului sau apartamentului, preferându‐seîn locul său 12 bis.

Se spune că marţea sunt trei ceasuri rele,adică trei ore care aduc, de regulă, conflicte, pro‐bleme, eşecuri, piedici. Combinat cu simbolisticanegativă a numărului 13, avem un motiv deteama în plus în aceasta zi, spun superstiţioşii.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă(IGSU) a stabilit, în 2011, ca de fiecare dată cândziua de 13 pică marţi, să se organizeze Ziua Infor‐mării Preventive.

Logo‐ul acestei zile este o pisică neagră, simbolulghinionului pentru majoritatea oamenilor, iar slo‐ganul ales este “Ghinionul îl previi, dacă știi să in‐tervii”, în ideea informării oamenilor asupra mă‐surilor pe care le pot lua pentru a preveni incidentenedorite, puse adesea pe seama ghinionului.

Astfel, în data de 13 august 2013, Inspectoratulpentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” alJudeţului Vrancea şi‐a deschis porţile pentru toţicei care doresc să se familiarizeze cu specificulprofesiei noastre, vizualizând totodată şi tehnicade intervenţie cu care echipajele serviciilor pro‐fesioniste participă la misiunile de salvare. Pentrucei care au dorit să viziteze sediile pompierilordin Focşani, Adjud, Panciu şi Vidra au fost pre‐zentate diverse mijloace de intervenţie în cazulunor situaţii de urgenţă, modul de folosire aacestora şi s‐au distribuit materiale informative.Totodată, în municipiul Focşani, au fost organizatepuncte de informare preventivă, în cadrul căroraau fost distribuite materiale informative cecuprind reguli de comportare a populaţiei în di‐ferite situaţii de urgenţă.

Locotenent Robin Cosma

MARŢI 13 - ZIUA INFORMĂRII PREVENTIVE

Page 10: Revista Salvatorii Vranceni Nr. 3, Anul II, 2013

Salvatorii vrânceni Numărul 3, anul II, 2013

10

În fiecare an, ziua de 13 Septembrie – ZIUA POMPIE‐RILOR DIN ROMÂNIA‐ constituie un moment de pro‐fundă încărcătură patriotică în viaţa şi activitatea sal‐

vatorilor. În urmă cu 165 ani, cei 166 bravi ostaşi pompieriai Capitalei, în frunte cu neînfricatul căpitan Pavel Zăgănescu,s‐au acoperit de glorie militară în încrâncenata bătălie dinDealul Spirii, când s‐au opus cu vitejie invadatorului străinvenit să înăbuşe aspiraţiile legitime ale neamului nostru.Astfel că, ziua de 13 Septembrie 1848, a marcat primamare implicare a pompierilor militari în luptele de apărareale poporului român împotriva cotropitorilor străini.

Evenimentele istorice ulterioare au consacrat actuleroic al pompierilor. Ca o recunoaştere a eroismuluiacestora, data de 13 Septembrie 1863 a fost aleasăpentru înmânarea noilor drapele de luptă Oştirii Ţării,Batalionul de pompieri Bucureşti primind primul drapelde luptă din mâna domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Recunoaşterea faptului că 13 Septembrie 1848este unul dintre cele mai semnificative momente dintradiţiile de luptă ale armei pompierilor a fost unanimă,indiferent de epocile istorice şi regimurile politiceprin care a trecut ţara. Astfel că, ziua de 13 Septembriea fost sărbătorită dintotdeauna, ca fiind ZIUA POM‐PIERILOR DIN ROMÂNIA însă, a fost legal oficializatădupă război, apoi prin Legea nr. 121/1996 privind or‐

ganizarea şi funcţionarea Corpului Pompierilor Militari,dar şi prin H.G.R. nr. 1490/2004, pentru aprobarea

Regulamentului de organizareşi funcţionare a Inspec‐

toratului General pentruSituaţii de Urgenţă.

Din cărţile de istorie în paginile

cotidianelor Primele companii de pompieri

militari au luat fiinţă la Iaşi în 1835,iar la Bucureşti, zece ani mai târziu.În celelalte centre urbane mai maris‐au constituit “comenzi de foc”,care chiar civile fiind, erau organizatedupă modelul militar, fapt ce le vapermite ca în timp să fie transformate

în servicii de pompieri militari, aceastageneralizându‐se în întreaga ţară.

„Compania de pompieri Foc‐şani” a luat fiinţă din adoua jumătate a seco‐lului al XVIII‐lea, prin

unificarea celor douăsecţii de pompieri, una

în Muntenia şi a doua înMoldova, aflate pe terito‐riul oraşului Focşani. În

anul 1862, la 23 iulie, Consiliul Municipal decide uni‐ficarea celor două unităţi de pompieri, rămânând lacomandă căpitan Dimitrie Petrov. În aceeaşi zi, sedădea publicităţii Jurnalul Consiliului Municipal al ora‐şului Focşani, referitor la unificarea Comenzii de foc:„...Consiliul municipal văzând necesitatea ce urmeazăca şi comenzile de foc să se întrunească şi să fie subadministrarea unui comandir neputând a măi dăinuide aci înainte separate. Astăzi la 23 iulie anul 1862, adecis ca aşa precum comanda Focşanilor de dincolode Milcov se găseşte pusă pe picior de disciplină şi înbună regulă să se dea şi Focşanilor de dincoace deMilcov tot sub îngrijirea domnului căpitan DimitriePetrov ..comandirul pompierilor de dincolo, ca să oreguleze după instrucţiile ce are de la superioriiDomniei Sale. Cu aceasta însă ca ţinerea ei până lafinele anului să se urmeze numai cu fondurile prevăzuteprin bugetul acestui an, nefiind putinţă de, cheltuielimai mari peste cele prevăzute.” Documentul erasemnat de M. Ionescu, N. Hagi Neculae şi D. Fotescu,membrii municipalităţii unite a oraşului Focşani.

La 01.01.1864 Pompierii trec sub autoritatea şi ad‐ministraţia „Ministerului de Răzbel”. În 1864, domnitorulAlexandru Ioan Cuza, a dat lege pentru organizarea ar‐matei, încercându‐se, prin aceasta, integrarea pompierilorîn structura trupelor permanente. Prin legea din12.03.1874, Pompierii oraşului Focşani sunt transformaţiîn unitate de pompieri militari. Conform decretului 702din 28.03.1874, „Bateria Focşani”cu o secţie la Bârlad,făcea parte din divizia a‐III‐a Galaţi, la care era numit înfuncţia de comandant maiorul Alexandru Fălcoianu ceva comanda şi se va remarca în fruntea Pompierilor Ar‐tilerişti şi în Războiul de Independenţă.‐ 1877.

În 1879 „Direcţia arme speciale” din Ministerul derăzboi hotărăşte ca secţiile de pompieri‐artilerişti Foc‐şani, Brăila şi Bârlad, vor forma cu secţia Galaţi osingură baterie sub denumirea de „Bateria Galaţi”.Prin Ordinul General nr. 3149 din 09.07.1891, se des‐fiinţează bateriile de pompieri artilerişti şi se înfiinţeazăîntr‐o serie de oraşe, în raport cu mărimea acestora„Secţii de Pompieri”.

La 21 iunie 1900, primarul oraşului Focşani a predatcăpitanului Lazăr Stoenescu, în calitate de delegat alMinisterului de Război, terenul pe care s‐a ridicat ca‐zarma, în suprafaţă de 5678 mp, iar prin actul de do‐naţiune din 15.03.1924 terenul respectiv intră înposesia primăriei Focşani.

Trebuie reliefat faptul că, pompierii militari au par‐ticipat la toate momentele importante care au jalonatistoria naţională, dând dovadă de alese calităţi umane,militare şi de specialitate.

Pompierii militari au mai participat şi la cele douăconflagraţii mondiale, apărând cu arma în mână şi cumijloacele specifice, teritoriul naţional, obiectiveleeconomice, viaţa populaţiei civile pe timpul bombar‐

POMPIERII LA CEAS ANIVERSAR

Page 11: Revista Salvatorii Vranceni Nr. 3, Anul II, 2013

Numărul 3, anul II, 2013 Salvatorii vrânceni

11

damentelor, au combătut mii de incendii şi au salvatvalori inestimabile ale patrimoniului naţional.

Pompierii vrânceni permanent în slujba comunităţiiGrupul de Pompieri al judeţului Vrancea a luat fiinţă

în anul 1968, prin ordinul Ministrului de Interne din 01octombrie, sub comanda lt.col. George Rădulescu.Grupul de Pompieri avea în compunere ComandamentulGrupului şi Compania de Pompieri Focşani, condusă decpt. Constantin Tacică, încadrată cu 11 cadre şi 56 militariîn termen. Începând cu 1 iulie 1975 ia fiinţă Companiade Pompieri Adjud, sub comanda lt. Gheorghe Ţepeş,având în compunere 8 cadre şi 28 militari în termen.

Posibilităţile deschise de evenimentele din decembrie1989 au adus modificări esenţiale în structura organizatoricăşi funcţională a unităţii. Bazate pe anumite realităţi care

îngreunau procesul de instrucţie, asigurarea tehnico‐ma‐terială şi financiară a unităţii, precum şi o nouă viziune alocului şi rolului organelor de pompieri, începând cu anul1990, au fost aduse modificări în componentele de bază.Astfel, au fost create funcţii şi structuri care să poată des‐făşura o activitate independentă pe linia activităţii logisticeşi financiar‐ contabile, care până la această dată eraasigurată de către Inspectoratul Judeţean de Poliţie.

În anul 1994 au fost create condiţiile pentru asigurareaunei asistenţe medicale calificate şi oportune prin creareacabinetului medical de unitate încadrat cu medic şi asistentmedical. Începând cu 1 septembrie 1995, prin măsurileîntreprinse de către comanda unităţii, ia fiinţă Companiade pompieri de la Vidra, iar începând cu 1 mai 1998 a fostînfiinţată Staţia de Pompieri Panciu. Un moment importantdin paginile istoriei pompierilor militari vrânceni l‐a constituitanul 1996 când unitatea primeşte denumirea de Grupulde Pompieri „Anghel Saligny“, iar prin Decretul Prezidenţialnr. 246 din 19.06.1997 i se acordă Drapelul de luptă, subfaldurile căruia unitatea obţine an de an rezultate bune şifoarte bune, activitate apreciată atât de către eşaloanelesuperioare, cât şi de către autorităţile publice locale.

Începând cu luna februarie 2003, în dotarea pompierilormilitari din cadrul Detaşamentului Focşani a intrat au‐tospeciala pentru descarcerare Mercedes Vito, echipajulspecializat în astfel de intervenţii deservind întreguljudeţ. În data de 15.12.2004, în baza Ordinului Ministrului

Administraţiei şi Internelor, prin unificarea Grupului dePompieri „Anghel Saligny“ al judeţului Vrancea cu In‐spectoratul Judeţean de Protecţie Civilă al JudeţuluiVrancea cu s‐a înfiinţat Inspectoratul pentru Situaţii deUrgenţă „Anghel Saligny“ al judeţului Vrancea.

Continuând aceste tradiţii, serviciile profesioniste,serviciile voluntare publice şi private pentru situaţiide urgenţă şi‐au onorat permanent misiunea umanitarăde apărare a vieţii şi bunurilor, împotriva efectelordistrugătoare ale calamităţilor.

Pentru îndeplinirea obiectivelor care stau la bazaacordării primului ajutor calificat în fază prespitaliceascăşi salvării persoanelor, conform competenţelor legaleprivind atribuţiile şi misiunile inspectoratului, la datade 05.02.2010 în judeţul Vrancea a fost înfiinţatServiciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare(S.M.U.R.D.), prin operaţionalizarea a două echipajede prim ajutor ce încadrează ambulanţe tip B2, unulîn cadrul Detaşamentului de Pompieri Focşani iar celde‐al doilea în cadrul Secţiei de Pompieri Adjud.

În scopul reducerii timpului de răspuns şi eficientizăriiintervenţiilor în situaţii de urgenţă, pentru încadrareaacestor acţiuni de intervenţie în criteriile de performanţăale serviciilor de urgenţă profesioniste, la data de01.05.2011, s‐a înfiinţat Punctul de Lucru Soveja, carefuncţionează în cadrul Staţiei de Pompieri Panciu.

De asemenea, pentru eficientizarea dispecerizăriiasistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutorcalificat de către instituţiile publice de stat aflate înstructurile Ministerului Sănătăţii, Ministerului Adminis ‐traţiei şi Internelor şi/sau din structura autorităţilorpublice locale, începând cu data de 06.09.2011 lasediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă„Anghel Saligny” al judeţului Vrancea, s‐a operaţionalizatDispeceratul integrat ISU –SAJ.

După doi ani, de la apariţia S.M.U.R.D.‐ului în Vrancea,începând cu 06.04.2012, acest serviciu a devenit ope‐raţional la nivelul tuturor subunităţilor din structura in‐spectoratului, prin intrarea în intervenţie a altor douăambulanţe B2 la Staţiile de Pompieri Panciu şi Vidra.

Lt. col. Flaviu Dorel Chiscop

Cazarma pompierilor

din vechiul Focşani

Maşină de pompieri

din Panciu

Page 12: Revista Salvatorii Vranceni Nr. 3, Anul II, 2013

Salvatorii vrânceni Numărul 3, anul II, 2013

12

Serviciile profesioniste, voluntare şi privatepentru situaţii de urgenţă, populaţia şi perso‐nalul de la locul de muncă au desfăşurat unnumăr de 2870 acţiuni (faţă de 3552 produseîn aceeaşi perioadă a anului 2012), în medie11,81 evenimente/zi.

Din totalul de 2870 intervenţii, s‐au înregistrat:2184 pentru ajutor medical de urgenţă (76,09%), 9 intervenţii la descarcerare (0,31%), 190pentru stingerea incendiilor (6,62 %), 146 pentrualte situaţii de urgenţă ‐ însemnând misiuni piro‐tehnice, alunecări de teren, evenimente publicede amploare etc. (5,08%), 71 întors din drum(2,47%), 70 incendii de vegetaţie şi altele (2,43%),53 alte intervenţii (1,84%), 43 asistenţa persoanelor(1,49%), 39 deplasări fără intervenţii (1,35%), 32alarme false (1,11%), 15 intervenţii pentru asigu‐rarea sau supravegherea zonei de producereaprobabilă a situaţiei de urgenţă (0,52%), 14 pentrusalvări animale (0,48 %) şi 4 protecţia mediului(0,21%), faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012când s‐a intervenit la 3552 acţiuni, din care 2186pentru ajutor medical de urgenţă (61,54 %), 322incendii de vegetaţie şi altele (9,06%), 259 pentrustingerea incendiilor (7,29 %), 170 alte intervenţii(4,79%), 183 pentru alte situaţii de urgenţă ‐ în‐

semnând misiuni pirotehnice, alunecări de teren,evenimente publice de amploare, etc. (5,19%),115 deplasări fără intervenţii (3,24%), 127 întorsdin drum (3,57%), 73 asistenţa persoanelor (2,05%),43 alarme false (1,21%), 31 intervenţii pentruasigurarea sau supravegherea zonei de producereprobabilă a situaţiei de urgenţă (0,87%), 18 pentrusalvări de animale (0,50 %), 19 intervenţii la des‐carcerare (0,53%), 6 protecţia mediului (0,16%).

În perioada analizată serviciile voluntare pentrusituaţii de urgenţă au intervenit independent la20 incendii (10,52 % din totalul incendiilor), 5 altesituaţii de urgenţă (3,70% din totalul alte situaţiide urgenţă ), 7 incendii de vegetaţie şi altele (8,57%din totalul incendiilor de vegetaţie), 1 salvări deanimale (7,14%) faţă de aceeaşi perioadă a anului2012 când s‐a intervenit la 27 incendii (10,03 %din totalul incendiilor), 1 protecţia mediului (16,66%),1 asistenţa persoanelor (1,36%), 4 alte situaţii deurgenţă (2,18%), 1 alte intervenţii (0,58%), 58incendii de vegetaţie şi altele (18,01% din incendiilorde vegetaţie) şi 1 salvări animale (5,55%).

Ponderea în îndeplinirea misiunilor o deţineDetaşamentul de Pompieri Focşani cu 45,8 %(1255 intervenţii), urmat de Secţia de pompieriAdjud cu 26,20 % (718 intervenţii), Staţia de Pom‐pieri Vidra 13,72% (376 intervenţii) şi Staţia dePompieri Panciu 12.29% (337 intervenţii), ServiciileVoluntare pentru Situaţii de Urgenţă şi populaţia1,20 % (33 intervenţii), Detaşamentul de PompieriRâmnicu –Sărat –I.S.U. Buzău 0,54% (15 intervenţii),Garda de Intervenţie Podu Turcului –I.S.U. Bacău0,21 % (6 intervenţii).

Pe timpul intervenţiilor la incendii, au fost sal‐vate: persoane 55 adulţi şi 2 copii, animale mari20, animale mici 9, păsări 30 și au fost protejatebunuri în valoare de peste 17,5 mil. lei,

IncendiiDin totalul de 190 intervenţii la incendii, s‐au

produs: 164 la gospodării ale populaţiei, 4 transportşi depozitare, 4 sănătate şi asistenţă socială, 2 laindustria prelucrătoare, 3 agricultură şi serviciiauxiliare, 1 alte activităţi de servicii colective,sociale şi personale, 1 industria altor produse mi‐

ANALIZA SITUAŢIEI OPERATIVEîn perioada 01.01‐31.08.2013 comparativ cu

01.01‐31.08.2012

Page 13: Revista Salvatorii Vranceni Nr. 3, Anul II, 2013

Numărul 3, anul II, 2013 Salvatorii vrânceni

13

nerale nemetalice, 1 industria construcţiilor metaliceşi produselor din metal, 1 industria extractivă, 3industria prelucrătoare, 1 la administraţia publică,2 la hoteluri şi restaurante, 1 la pescuit şi piscicultură,1 la învăţământ, 1 la tranzacţii imobiliare.

Incendiile au avut drept cauză prin‐cipală: coş de fum defect sau necurăţat– 51, instalaţii electrice defecte – 48,focul deschis în spaţii deschise – 19, fu‐matul ‐11, cenuşă, jar şi scântei de lasistemele de încălzit – 13, acţiune in‐tenţionată – 5, sisteme de încălzire de‐fecte ‐ 4, focul deschis în spaţii închise ‐10, mijloace de încălzire nesupravegheate– 7, aparate electrice nesupravegheate‐ 8, defecţiuni tehnice de exploatare –2, scântei mecanice, electrostatice şi fre‐care – 1, echipamente electrice improvizate – 5,autoaprindere sau reacţii chimice – 1, trăsnet şialte fenomene naturale ‐ 3 , alte împrejurări – 1,jocul copiilor cu focul‐1.

Ponderile surselor de aprindere se prezintăastfel: jar sau scântei – 82 (43,15%), flacără (focuriîn aer liber, chibrit, flăcări de la aparate termice)– 38 (20%), efect termic (căldură prin contact sauradiaţie) ‐ 25 (13,15%), scurtcircuit electric – 31(16,31%), efect termic al curentului electric – 7(3,68%), frecare ‐ 2 (1,05%), scântei mecanice – 1(0,52%), trăsnet, fulger globular‐3 (1,57%), au‐toaprindere‐1(0,52 %).

Ajutor medical de urgenţă‐ S.M.U.R.D.Structurile de intervenţie din cadrul serviciului

SMURD au fost solicitate pentru soluţionarea2195 cazuri pentru acordarea primului ajutor ca‐lificat din care intervenţii propriu zise 2184, in‐tervenţii la incendii 1, intervenţii la descarcerare2, intervenţii la asistenţa persoanelor 8;

Din totalul de 1878 intervenţii SMURD, cele maimulte cazuri pentru acordarea ajutorului medicalde urgenţă s‐au înregistrat în luna iunie (333).

În urma acţiunilor propriu zise la careau participat echipajele de intervenţiedin cadrul SMURD, 2184 persoane aufost asistate din care 1994 adulţi şi 190copii; 8 persoane (7 adulţi şi un copil)au decedat din cadrul comunităţii în cares‐a intervenit.

DescarcerareServiciile mobile de descarcerare au

intervenit în decursul perioadei analizatea anului 2013 la 9 accidente de circulaţierutieră, fiind asistate 12 persoane, 15adulţi şi un copil şi decedate 4(adulţi),

comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2012când serviciile mobile de descarcerare au intervenitla 19 accidente de circulaţie rutieră, fiind asistate23 adulţi şi un copil şi au decedat 7 adulţi.

Protecţia mediuluiS‐a acţionat la 6 intervenţii reprezentând protecţia

mediului (sablarea sau spălarea căilor publice).

Alte situaţii de urgenţăS‐au înregistrat 146 intervenţii pentru alte situaţii

de urgenţă, din care: 92 asanarea teritoriului demuniţie neexplodată, 34 inundaţii, 8 distrugerea mu‐niţiei asanate, 7 evenimente publice de amploare, 3inundaţii, 1 avarii grave la magistrale, 1 alte situaţiide urgenţă, comparativ cu 2012 când s‐au înregistrat183 intervenţii pentru alte situaţii de urgenţă, dincare 112 asanarea teritoriului de muniţie neexplodată,27 inundaţii, 21 evenimente publice de amploare,11 distrugerea muniţiei asanate. 6 fenomene me‐teorologice periculoase, 4 evenimente publice deamploare, 1 accidente major pe căile de transport, 1alte situaţii de urgenţă.

Incendii de vegetaţie şi alteleAu avut loc 70 incendii de vegetaţie şi altele

faţă de 332 incendii de vegetaţie şi altele 2012,înregistrându‐se o scădere cu 78,27 % .

Maior Cristian Soare

Page 14: Revista Salvatorii Vranceni Nr. 3, Anul II, 2013

Salvatorii vrânceni Numărul 3, anul II, 2013

14

Trei paramedici din cadrul Detaşamentului dePompieri Focşani au reprezentat Inspectoratulpentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al ju‐deţului Vrancea la Competiţia naţională de des‐carcerare şi acordare a primului ajutor calificatcare s‐a desfăşurat în perioada 27‐28 august a.c.în judeţul Mureş.

Plt. adj. Apostol Daniel, plt. Fercalo Ionuţ şiplt. Fântânaru Costel au demonstrat pentru primadată abilităţile, priceperea şi capacitatea de muncăîn echipă la etapa zonală care s‐a desfăşurat înFocşani în perioada 9‐10 iulie a.c., unde au ocupatlocul I la proba de acordare a primului ajutor ca‐lificat, devansând echipele reprezentative aleI.S.U.J. Constanţa, Brăila, Buzău, Galaţi, Ilfov şiTulcea, participante la competiţie.

La finalul celor două zile de concurs, paramediciivrânceni au recunoscut că a fost o competiţie solici‐tantă, dar tocmai acest lucru i‐a mobilizat. Plt.Fercalo Ionuţ a precizat că a luat „totul ca pe o pro‐vocare. Competiţia a fost strânsă, iar toţi concurenţiis‐au situat cam la acelaşi nivel de pregătire.” Deşinu a fost deloc uşor, tocmai nivelul ridicat de pregătirea constituit un punct de reper pentru evoluţiile lor:„ne‐a oferit o satisfacţie morală, dar şi profesională”a completat plt. adj. Apostol Daniel.

Referitor la modalitatea de evaluare a evoluţiilorparticipanţilor, aceştia au apreciat‐o ca o manierăconstructivă: „evaluatorii ne‐au motivat prin ati‐tudinea lor să ne pregătim pe mai departe” aspus plt. adj. Apostol Daniel, colegii săi împărtăşind

aceeaşi părere: obiectivă şi im‐parţială. Plt. Fântânaru Costel aadăugat că fiecare observaţie pri‐mită a fost de bun augur: „faptulcă au fost reliefate aspectele undemai avem de lucrat, cât şi celeunde ne‐am descurcat a constituitun punct de plecare pentru pre‐gătirea următoarele evoluţii şipentru pregătirea noastră ulte‐rioară.” „Evaluatorii nu ne‐au me‐najat!...” încheie şi plt. Fercalo Io‐nuţ, iar convingerea din vorbelelui se citea şi în cele două cutefine apărute pe fruntea lui în timpce parcă îşi amintea fiecare dintrecuvintele celor care le‐au punctatevoluţia.

Competiţia s‐a desfăşurat la sediul pompierilorfocşăneni, dar acest lucru a impus şi alte standardepentru paramedicii noştri. Toate privirile erauaţintite asupra lor, şi, inevitabil, emoţiile s‐ausituat la un nivel mai ridicat. Întrebaţi care afost reţeta succesului în cazul lor, toţi trei aurăspuns aproape la unison că pregătirea continuăşi munca în echipă le‐au facilitat obţinereaacestor rezultate. „În mod curent, nu lucram peaceeaşi tură de serviciu, dar după ce ne‐amdecis că vrem să participăm la competiţie, cusprijin din partea conducerii, am format o echipăşi am început să ne pregătim, atât individual, înafara orelor de serviciu, cât şi împreună. Am în‐ceput să ne sincronizăm şi să ne completămdupă primele momente, iar acest lucru s‐a pututobserva” a explicat plt. Fântânaru Costel, iar co‐legul său plt. adj. Apostol Daniel, a completat că„importat nu este orgoliul personal, ci echipa caîntreg. De la această idee am pornit şi pe acestdeziderat ne‐am axat mereu”.

Asemănarea cu situaţiile pe care le gestioneazăîn activitatea de zi cu zi a fost incontestabilă. Plt.Fercalo Ionuţ a afirmat că „totuşi, impactul emo‐ţional e mai puternic în cazurile reale. Pe duratacompetiţiei dificultatea probelor a fost ridicată înpermanenţă. Dacă în prima zi pacientul prezentao traumă, în cea de‐a doua avea politraumatisme.A fost necesară o abordare diferenţiată a cazurilor,deşi toate puneau în pericol imediat viaţa victimei”.Plt. adj. Apostol Daniel a resimţit competiţia mai

CU EI NE MÂNDRIM!

Page 15: Revista Salvatorii Vranceni Nr. 3, Anul II, 2013

Numărul 3, anul II, 2013 Salvatorii vrânceni

15

solicitantă decât misiunile cotidiene, deoareceaveau de jur împrejur colegii care aşteptau şi eicu sufletul la gură să vadă evoluţia lor şi apoi re‐zultatele. Cu toate acestea, „şi aici, la fel ca înfiecare zi de muncă, m‐a motivat dorinţa de au‐todepăşire şi dragostea faţăde oameni” a explicat su‐bofiţerul. În asentiment cupărerea acestuia, plt. FercaloIonuţ a completat că „factot ce fac pentru că îmi pla‐ce. Îmi place meseria, mun‐ca pe care o am de îndeplinitşi o fac din pasiune. Com‐petiţia aceasta a fost o po‐sibilitate de autoevaluarepentru mine de care am do‐rit să beneficiez”.

Sprijiniţi în pregătire deconducerea inspectoratuluişi de medicul coordonatorUPU‐SMURD, dna dr. danaMariana Dincă, cei trei pa‐ramedici au făcut în timpulliber voluntariat la Unitateade Primire Urgenţe a spita‐lului municipal şi la Serviciulde Ambulanţă Judeţean, înscopul perfecţionării tehni‐cilor de intervenţie. Muncadepusă a fost încununatăde succes, echipa I.S.U. Vran‐cea calificându‐se alături de

alte zece echipe la faza naţională, unde au ocupatpoziţia a patra în clasamentul final şi au primitdin partea organizatorilor şi diploma fairplay.

La fel de bine pregătiţi au fost pompieriivrânceni şi la proba de descarcerare din autove‐hicule, unde, alături de colegii care încadreazăechipajul SMURD, plt. maj. Costache Iulian, plt.Agache Alin şi plt. adj. Cernica Marian au de‐monstrat că deţin abilităţile necesare pentru ainterveni în sprijinul cetăţenilor aflaţi în pericol,dovedind atât îndemânare şi rapiditate, cât şirespectarea cu stricteţe a tehnicilor specifice deintervenţie. La această probă, echipajul I.S.U.Vrancea a ocupat locul secund în clasament, înurma fazei zonale.

În urma eforturilor depuse, precum şi a rezul‐tatelor obţinute, personalul care a evoluat încadrul acestor competiţii a fost recompensat cucitarea prin Ordin de zi pe unitate al inspectoruluişef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă„Anghel Saligny” al judeţului Vrancea, lt. col. Fla‐viu‐Dorel Chiscop, iar echipa care ne‐a reprezentatla faza naţională şi prin Ordin de zi pe unitate alinspectorului general al Inspectoratului Generalpentru Situaţii de Urgenţă, col. dr. Ion Burlui.

Lt. Cristina Duţă

Page 16: Revista Salvatorii Vranceni Nr. 3, Anul II, 2013

Salvatorii vrânceni Numărul 3, anul II, 2013

16

Etapa a III‐a ‐ zonală a „Con‐cursurilor serviciilor profesionistepentru situaţii de urgenţă” s‐adesfăşurat în perioada 1‐2 augusta.c. în municipiul Focşani în scopuldezvoltării şi perfecţionării apti‐tudinilor şi deprinderilor specifice,necesare îndeplinirii misiunilorde intervenţie în situaţii de ur‐genţă. Competiţia care a aliniatla start loturile reprezentativeale inspectoratelor pentru situaţiide urgenţă din judeţele Brăila,Galaţi, Vaslui şi Vrancea a cuprinsparcurgerea a patru probe.

După festivitatea de deschi‐dere, la care au participat şi re‐prezentanţi ai instituţiilor şi autorităţilor publicelocale, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii deUrgenţă „Anghel Saligny” al Judeţului Vrancea s‐a desfăşurat prima probă ‐ „Scara de fereastră”.După ridicarea scării de la sol de la linia de start,concurentul începe alergarea, transportul acesteiaşi escaladarea până pe platforma etajului trei alturnului de instrucţie. Proba se desfăşoară pedouă culoare paralele, punctându‐se atât evoluţiaindividuală, cât şi pe echipe.

Ce‐a de‐a doua probă ‐ „Pista cu obstacole pe100 metri” s‐a desfăşurat pe Stadionul Tineretuluidin municipiul Focşani. Concurentul aleargă, esca‐ladează gardul de 2 metri, ridică două role defurtun tip „C“ cu care aleargă spre bârna de echilibruşi o traversează. Înainte, pe timpul traversării saudupă coborârea de pe bârnă, întinde şi racordeazăfurtunurile între ele, lasă jos racordurile cuplate şicontinuă alergarea, având în fiecare mână câte unracord, din care, unul îl racordează la distribuitor,iar la celălalt racordează ţeava de la brâu. Probaeste încheiată după ce concurentul a trecut liniade sosire cu ţeava racordată la linia de furtun.

La cea de‐a treia probă ‐ „Ştafeta 4 X 100metri” ‐ loturile participă cu câte două echipe,având în componenţă câte 4 competitori, ce tre‐buiau să realizeze trecerea peste obstacol, esca‐

ladarea gardului de 2 metri, traversarea bârneide echilibru, întinderea rolelor de furtun, realizarearacordurilor la distribuitor şi stingerea unui incendiula tava de instrucţie.

În cadrul ultimei probe de concurs ‐ „Realizareadispozitivului de intervenţie la motopompă” fiecareechipă formată din şapte concurenţi se dispuneîn afara pistei, iar după darea semnalului „START!”,echipa porneşte motorul motopompei, asigurăalimentarea cu apă din bazinul de 1000 litri, cudouă tuburi de absorbţie şi realizează dispozitivulde intervenţie. După realizarea liniilor de furtun,cei doi şefi de ţeavă acţionează pentru umplereacu apă a bazinelor de la ţinte.

Clasamentul general pe echipe arată astfel:LOCUL I: I.S.U. Vaslui, LOCUL II: I.S.U. Vrancea,LOCUL III: I.S.U. Brăila, LOCUL IV: I.S.U. Galaţi. Deasemenea, s‐a acordat şi diploma fairplay, aceastafiind înmânată lotului reprezentativ al I.S.U. Galaţi.

În clasamentul individual la proba „Scara de fe‐reastră”, plt. maj. Racoviţă Vasile, din cadrul Secţieide Pompieri Adjud, s‐a clasat pe locul II. De asemenea,echipa I.S.U. Vrancea s‐a clasat pe locul II în clasa‐mentul pe echipe la proba „Ştafeta 4x 100 m ” şipe poziţia a III‐a la proba „Scara de fereastră”.

Colonel Viorel Balla

CONCURSURILE SERVICIILOR PROFESIONISTE PENTRU

SITUAŢII DE URGENŢĂ

Page 17: Revista Salvatorii Vranceni Nr. 3, Anul II, 2013

Numărul 3, anul II, 2013 Salvatorii vrânceni

17

MICIIPOMPIERI

Serviciul Protecţie, Pregătire şi Educaţie Pre‐ventivă a Populaţiei organizează şi desfăşoară ac‐ţiuni educative cu cercurile tehnico‐aplicative deelevi, precum şi concursurile cu tematică specifică.

În acest an, în data de 24.05.2013 s‐a desfăşuratfaza judeţeană a concursului cu tematică de pro‐tecţie civilă „Cu viaţa mea apăr viaţa” la care aparticipat un număr de 10 echipaje de băieţi(mixte), 5 de gimnaziu şi 5 de liceu, pe primul locclasându‐se cercul de elevi al Şcolii Gimnazialedin comuna Garoafa la gimnaziu şi Colegiul Tehnic„Edmond Nicolau” din municipiul Focşani la liceu.

În data de 07 Iunie s‐a desfăşurat faza judeţeanăa concursului „Prietenii Pompierilor” la care aparticipat un număr de 8 echipaje de băieţi (mixte)şi/sau fete, pe primul loc clasându‐se cercul deelevi al Şcolii Gimnaziale „Ion Cîmpineanu” dincomuna Cîmpineanca.

Aceste concursuri se organizează în scopul:‐ dezvoltării capacităţilor de înţelegere şi de

apreciere a pericolelor generate de situaţiile deurgenţă pentru viaţă şi mediu, precum şi al pro‐movării atitudinilor şi comportamentelor cores‐punzătoare în rândul elevilor;

‐ formării şi dezvoltării la elevi a unor trăsăturimoral‐volitive, cum sunt: iniţiativa, spiritul deechipă, curajul, dârzenia, hotărârea, perseverenţa,cinstea, corectitudinea şi disciplina etc.;

‐ atragerii unui număr mare de elevi la desfă‐şurarea activităţilor cercurilor tehnico‐aplicativede elevi „Prietenii Pompierilor”.

SALVATORII ÎN CONCURS

De asemenea, s‐au organizat şi desfăşurat con‐cursurile profesionale ale serviciilor voluntare şiprivate pentru situaţii de urgenţă. În data de 14iunie 2013 s‐a organizat faza judeţeană a acestuiconcurs la care au participat servicii voluntare şiprivate dotate cu autospeciale de stins incendii,câştigătoare ale acestei faze fiind Serviciul Voluntarpentru Situaţii de Urgenţă Mărăşeşti şi ServiciulPrivat pentru Situaţii de Urgenţă Vrancart S.A.Adjud, acestea participând în perioada 03 –05.07.2013 la faza interjudeţeană organizată deInspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „MihailGrigore Sturdza” al judeţului Iaşi, unde s‐au clasatpe locurile 2 şi respectiv 5. Aceste concursuri auca principale obiective:

‐ dezvoltarea şi perfecţionarea aptitudinilor şia deprinderilor specifice, necesare îndeplinirii ac‐ţiunilor de intervenţie în situaţii de urgenţă;

‐ evaluarea nivelului de pregătire a capacităţiide intervenţie a serviciilor voluntare şi privatepentru situaţii de urgenţă;

‐ popularizarea, în rândul cetăţenilor, a unoraspecte din activităţile desfăşurate de serviciilevoluntare şi private pentru situaţii de urgenţă;

‐ dezvoltarea şi îmbunătăţirea relaţiilor de co‐laborare între serviciile voluntare şi private pentrusituaţii de urgenţă.

Plutonierul adjutant Ţandără Adrian a participatîn calitate de arbitru la faza interjudeţeană orga‐nizată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă„Oltul” al judeţului Harghita.

Pregătirea, spiritul de fair‐play şi fermitateaau fost ingredientele de bază pe tot parcursuldesfăşurării concursurilor.

Locotenent Şerban Claudiu

Page 18: Revista Salvatorii Vranceni Nr. 3, Anul II, 2013

Salvatorii vrânceni Numărul 3, anul II, 2013

18

În data de 22.07.2013, ora 22.26, Detaşamentulde Pompieri Focşani a fost alertat prin SNAU despreproducerea unui incendiu la mansarda unei clădiria mănăstirii Vărzăreşti din comuna Urecheşti. Laprimirea anunţului de incendiu comandatul gărziide intervenţie aflat în subunitate hotărăşte depla‐sarea cu 3 autospeciale de lucru cu apă şi spumă.Ajunşi la faţa locului, în urma executării recunoaş‐terii, se constată următoarele:

‐ incendiul se manifesta cu violenţă la mansardăşi la acoperişul clădirii cu astereală din lemn şi în‐velitoare din tablă, pe o suprafaţă de aproximativ250 m2;

‐ nu existau victime;‐ existenţa riscului de propagare a incendiului

la clădirile învecinate aflate la o distanţă de apro‐ximativ 5 metri faţă de laturile de N şi S aleclădirii incendiate şi la bisericile mănăstirii aflatela aproximativ 15 metri faţă de latura de V respectiv20 metri faţă de latura de S‐V a clădirii;

‐ existenţa unei mari cantităţi de materialecombustibile în zona incendiată;

‐ nu exista pericolul producerii unor explozii;‐ o mare parte din bunurile aflate în clădirea

incendiată fuseseră evacuate de personalul mo‐

nahal aflat la faţa locului printre care şi buteliilecu gaz pentru maşinile de gătit;

‐ existenţa, în imediata apropriere a loculuiproducerii evenimentului, a unui iaz cu adâncimeade aproximativ 30 cm inaccesibil alimentării cuapă a autospecialelor din cauza terenului accidentat,diferenţei mari de nivel şi a pantei cu o înclinaţiede aproximativ 60 de grade.

În urma constatărilor, comandantul intervenţieiia următoarele măsuri:

‐ comunică situaţia la dispeceratul inspectora‐tului şi ordonă realizarea a 4 sectoare de intervenţiepentru localizarea şi stingerea incendiului precumşi pentru protecţia clădirilor învecinate;

‐ ordonă intrarea în acţiune a forţelor şi echi‐parea şefilor de ţeavă cu aparatele de respirat cuaer comprimat din dotare, asigurarea cu cordiţea celor ce lucrează la înălţime, schimbarea acestorala intervale de 15 minute.

‐ alimentarea unei autospeciale din iazul aflatîn imediata apropiere cu motopompa transportabilădin dotare;

‐ realizarea alimentării directe de la o autos‐pecială de lucru cu apă şi spumă de capacitate

FOC la CHILIILEMĂNĂSTIRII VĂRZĂREŞTI

‐ ANALIZA INTERVENŢIEI ‐

Page 19: Revista Salvatorii Vranceni Nr. 3, Anul II, 2013

Numărul 3, anul II, 2013 Salvatorii vrânceni

19

mare la celelalte 2 autospeciale aflate la locul in‐tervenţiei.

Pe timpul intervenţiei, comandantul acţiunii aordonat efectuarea unei curse pentru alimentareaîn navetă a unei autospeciale de la cea mai apro‐piată sursă de apă, identificată la aproximativ 6km de locul producerii evenimentului, respectivdintr‐un bazin de captare a apei unui izvor dinsatul Palanca cu o capacitate de 10 m3 .

Pe timpul intervenţiei s‐a colaborat atât cu cupersonal din cadrul Inspectoratului de Poliţie Vran‐cea care a intervenit pentru crearea unei zone desiguranţă în jurul clădirii incendiate eliminândriscul producerii de ac‐cidente în rândul po‐pulaţiei cât şi cumembri S.V.S.U. Ure‐cheşti care au coope‐rat cu forţele de in‐tervenţie pentru loca‐lizarea şi lichidarea in‐cendiului precum şipentru înlăturareaefectelor negative pro‐duse de acesta.

În urma incendiuluis‐a constatat că auars: acoperişul dinlemn cu învelitoaredin tablă pe o supra‐faţă de aproximativ250 m2, 12 chilii din lemn aflate la mansardaclădirii, instalaţia electrică a clădirii, piese de mo‐bilier, o maşină de spălat, un boiler electric, 5 te‐lefoane mobile, actele de identitate a 5 persoaneşi articole de îmbrăcăminte. Din cauza acţiunii

apei utilizate pentru stingerea incendiului s‐audegradat planşeele a 5 încăperi.

După finalizarea acţiunilor de localizare şi stingerea incendiului, în urma cercetărilor efectuate s‐a stabilitcă cel mai probabil incendiul s‐a produs din cauzaunei candele lăsate nesupravegheate într‐o chilie.

Principalele învăţăminte şi concluzii ce se des‐prind în urma intervenţiei sunt:

‐ observarea cu întârziere a incendiului, în mo‐mentul înapoierii personalului monahal în mănăstiredeoarece în momentul producerii incendiului înansamblul mănăstiresc nu se afla nicio persoană;

‐ s‐au întâmpinat greutăţi în lichidarea incendiuluidin cauza temperaturilor ridicate înregistrate la nivelulfocarului, a corpurilor incandescente care cădeaupe servanţi şi pe dispozitivele de intervenţie dar maiales a cantităţii mari de materiale combustibile;

‐ exista pericolul de propagarela clădirile învecinate şi la bisericilemănăstirii monumente istorice aflateîn imediata apropiere;

‐ personalul participant la inter‐venţie a acţionat cu mult curaj şi pro‐fesionalism pentru localizarea şi li‐chidarea incendiului, limitarea pagu‐belor şi pentru înlăturarea efectelornegative produse de incendiu;

‐ intervenţia, ţinând cont de am‐ploarea incendiului, pericolele exis‐tente şi faptul că s‐a produs pe timpde noapte, o putem aprecia ca foartebună.

Căpitan ing. Gabriel Oprea

Page 20: Revista Salvatorii Vranceni Nr. 3, Anul II, 2013

Salvatorii vrânceni Numărul 3, anul II, 2013

20

În data de 20.06.2013, între orele 11.30 – 13.30, s‐a desfăşurat un exerciţiu cu forţe şi mijloace pentruantrenarea personalului silvic şi a personalului struc‐turilor specializate în vederea îndeplinirii misiunilorspecifice în situaţia producerii unor situaţii de urgenţăde tipul incendiilor la fondul forestier.

Exerciţiul a fost planificat de către Centrul OperaţionalJudeţean şi desfăşurat în zona din jurul comunei Tulniciunde îşi au sediul mai multe entităţi care au înexploatare suprafeţe împădurite mari.

Astfel obştea de Moşneni Tulnici are în exploatareaprox. 14 000 ha păduri de foioase şi răşinoase am‐plasate în partea de nord‐vest a judeţului, la aproximativ95 km de municipiul Focşani, accesul în zonă realizân‐du‐se pe drumul naţional 2D atât din judeţul Vranceacât şi din judeţul Covasna.

Cea mai apropriată subunitate de pompieri esteStaţia de pompieri Vidra situată la aprox. 60 km şiServiciul voluntar pentru situaţii de urgenţă al comuneiTulnici care este dotat cu o autospecială de stingere cuapă şi spumă de capacitate mărită.

Pădurea de foioase şi răşinoaseeste străbătută de drumuri fore‐stiere şi poteci care sunt frecventfolosite de crescătorii de animaleşi localnici. De asemenea pădureaeste tranzitată de DN 2D care esteun drum de legătură între provinciileistorice Moldova şi Ardeal şi careprezintă un trafic ridicat. În anul2012 în această zonă a avut loc unincendiu a cărui cauză a fost efectulde lupă cauzat de o sticlă aruncatăde persoane care tranzitau zona.

Având în vedere aspectele men‐ţionate şi ţinând cont de nevoia permanentă de locuripentru păşunat, probabilitatea iniţierii unui incendiueste mare. Odată produs, incendiul de pădure se propagăcu repeziciune datorită prezenţei stratului gros de litierăde aproximativ 10 cm şi a stratului de resturi vegetaleuscate de la suprafaţa solului, şi dacă nu se intervineoperativ pentru localizare şi lichidare, într‐un timp scurtacesta capătă proporţiile unui incendiu în masă.

Conform scenariului, la aproximativ 3 km de satulGreşu, comuna Tulnici, s‐a produs un incendiu lafondul forestier, cu pericol de propagare la vecinătăţi.

La primirea apelului telefonic, dispecerul de serviciudin punctul de comandă al inspectoratului a luat măsuri

de alarmare în vederea deplasării la locul izbucnirii in‐cendiului a gărzii de intervenţie din cadrul Staţiei dePompieri Vidra, cât şi alarmarea forţelor prevăzute înplanul de intervenţie la fondul forestier.

În cel mai scurt timp, s‐au deplasat la loculsemnalat două autospeciale de lucru cu apă şi spumăşi un autocamion cu motopompă de la subunitateade pompieri din Vidra. La sosirea la faţa locului s‐aconstatat că personalul Obştii de Moşneni Tulnici seaflă la locul intervenţiei şi acţionează cu 30 persoanecu mijloace de primă intervenţie pentru localizareaşi lichidarea incendiului, cu utilaje tip TAF pentru în‐depărtarea materialului lemnos şi pentru creareaunei benzi de izolare. De asemenea, Serviciul Voluntarpentru Situaţii de Urgenţă Tulnici acţionează cu au‐tospecială de lucru cu apă şi spumă pentru localizareaşi lichidarea incendiului.

La faţa locului s‐a deplasat şi grupa operativă a in‐spectoratului, condusă de inspectorul şef, lt. col. FlaviuDorel Chiscop. Pentru localizarea şi lichidarea incendiului

s‐a luat măsura realizării unui dispozitiv de intervenţiecircular. În sprijinul echipajelor au fost trimise la faţalocului o altă autospecială de stins incendii din cadrulDetaşamentului de Pompieri Focşani şi personal deintervenţie din cadrul subunităţii de la Vidra.

Scopul principal al exerciţiului a fost pregătireapersonalului silvic şi al celorlalte forţe participantepentru a face faţă şi a controla orice situaţie deurgenţă s‐ar produce şi de a limita pe cât posibilefectele acesteia, reducerea pagubelor şi, nu în ultimulrând, salvarea vieţilor omeneşti puse în pericol.

Maior ing. SOARE CRISTIAN

EXERCIŢIU TRIMESTRIAL CU FORŢE ŞI MIJLOACE

- OCOLUL SILVIC TULNICI

Page 21: Revista Salvatorii Vranceni Nr. 3, Anul II, 2013

Numărul 3, anul II, 2013 Salvatorii vrânceni

21

În data de 26.07.2013, orele 13.24, Inspectoratulpentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny“ al Ju‐deţului Vrancea a fost anunţat prin SNAU 112despre un incendiu produs la mai multe anexe gos‐podăreşti în comuna Străoane, incendiul manifes‐tându‐se pe o suprafaţă de aproximativ 250 mp.

La faţa locului s‐a deplasat în prima fază Staţiade Pompieri Panciu cu două autospeciale de lucrucu apă şi spumă, însă, din cauza vântului ce băteaîn rafale şi existenţei riscului de extindere a incen‐diului la celelalte construcţii în‐vecinate, în scurt timp au fostangrenate alte trei echipaje: oautospecială cu apă şi spumă dela Punctul de Lucru Soveja dincadrul Staţiei de Pompieri Panciu,una de la Detaşamentul de Pom‐pieri Focşani, şi o ambulanţăSMURD din cadrul Staţiei de Pom‐pieri Panciu. În total, s‐a acţionatcu 4 ofiţeri şi 24 subofiţeri.

În momentul încălzirii hraneipentru animale de către proprietarla o sobă fără acumulare de căldurăaflată în grădină, în apropiereaunei anexe, pe fondul căderii jaruluiîn urma unei defecţiuni a sistemuluide încălzit, a izbucnit incendiulcare s‐a propagat cu repeziciunela cele două proprietăţi.

În urma incendiului au ars la

proprietatea Z.I. astereala acoperişuluimagaziei şi depozitului de lemne dinmaterial lemnos pe cca. 85mp, can‐titatea de 15 mc lemn de foc bunuride uz electrocasnic şi mobilier aflateîn interior, plafonul din scândură pecca. 60 mp degradându‐se învelitoareacompusă din 50 plăci de azbocimentprecum şi pereţii din paiantă pe cca.70 mp. La Fosta Agenţie CEC BankS.A Bucureşti filiala Străoane a arsastereala acoperişului magaziei şi abucătăriei din material lemnos cu în‐velitoare din şindrilă pe cca. 60mp,degradându‐se pereţii laterali din pa‐iantă pe cca. 25 mp.

Acţionând în condiţii grele, determinate delucrul în condiţii de temperatură ridicată, fumdens, precum şi a stării de pericol generată deposibilitatea prăbuşirii unor elemente de con‐strucţie, forţele participante au reuşit să limitezepagubele, prevenind extinderea incendiului la ce‐lelalte clădiri învecinate, intervenţia încheindu‐se la ora 16.30.

Căpitan George Duţă

INCENDIU LA DOUĂGOSPODĂRII ÎN STRĂOANE

Page 22: Revista Salvatorii Vranceni Nr. 3, Anul II, 2013

Salvatorii vrânceni Numărul 3, anul II, 2013

22

Sistemul informaţional hidrologic şi me‐teorologic constă în observarea, măsurarea,înregistrarea şi prelucrarea datelor meteo‐rologice şi hidrologice, elaborarea progno‐zelor, informărilor, atenţionărilor, avertizărilor,înştiinţărilor şi alarmărilor, precum şi trans‐miterea acestora factorilor implicaţi în ma‐nagementul situaţiilor de urgenţă în scopulluării deciziilor şi măsurilor necesare.

Managementul situaţiilor de urgenţă ge‐nerate de inundaţii, fenomene meteorolo‐gice periculoase şi accidente la construcţiihidrotehnice se realizează inclusiv prin mă‐suri preventive, iar acestea constau în iden‐tificarea, înregistrarea şi evaluarea tipurilorde risc, înştiinţarea factorilor interesaţi, precumşi avertizarea şi alarmarea populaţiei.

Astfel, asigurarea unui sistem informaţionaleficient şi operativ de transmitere a informărilor,atenţionărilor şi avertizărilor hidro‐meteorologiceare atât scopul preventiv de realizare operativă aînştiinţării factorilor de decizie şi avertizării po‐pulaţiei, precum şi acela de asigurare a pregătiriidin timp a activităţilor de monitorizare, suprave‐ghere a zonelor de risc şi de intervenţie în cazulproducerii unor situaţii de urgenţă.

Informările, atenţionările şi avertizările meteoro‐logice se emit în cazul producerii de fenomene me‐teorologice periculoase la scară naţională sau regionalăde către Administraţia Naţională de Meteorologie,respectiv de centrele meteorologice regionale.

Informările, atenţionările şi avertizările hidro‐logice se emit în cazul producerii de fenomene

hodrologice periculoase la scară naţională sauregională de către Institutul Naţional de Hidrologieşi Gospodărire a Apelor, respectiv de administraţiabazinală de apă. În zonele amenajate cu lucrărihidrotehnice, sistemul informaţional cuprinde şidate şi măsuri privind manevrele de exploatarecare au ca efect modificarea regimului natural descurgere pe cursurile de apă.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de UrgenţăVrancea transmite informările, atenţionările şi aver‐tizările meteorologice, prin intermediul Centruluioperaţional din cadrul Inspectoratului pentru Situaţiide Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea laComitetele locale pentru situaţii de urgenţă vizate,iar acestea din urmă au obligaţia de a asigura aver‐tizarea şi alarmarea populaţiei din zonele de risc.

De asemenea, la nivelul judeţului Vrancea existăun număr de 23 staţii hidrometrice, care la atingerea

cotei de atenţie, inundaţie sau pericol transmitdatele Centrului operativ din cadrul Sistemuluide Gospodărire a Apelor Vrancea, acestaasigurând înştiinţarea Comitetelor localepentru situaţii de urgenţă şi operatorii eco‐nomici din zonele afectabile, precum şi in‐formarea celorlalte instituţii cu atribuţii (In‐stituţia Prefectului, Consiliul Judeţean, In‐spectoratul pentru Situaţii de Urgenţă).

Căpitan Florentin Duţă

ASIGURAREA FLUXULUI INFORMAŢIONALPENTRU TRANSMITEREA INFORMĂRILOR,

ATENŢIONĂRILOR ŞI AVERTIZĂRILOR HIDRO‐METEOROLOGICE LA NIVELUL JUDEŢULUI VRANCEA

Page 23: Revista Salvatorii Vranceni Nr. 3, Anul II, 2013

Numărul 3, anul II, 2013 Salvatorii vrânceni

23

În urma inundaţiilor din anul 2005, GuvernulRomâniei, prin proiectul PNDU intitulat „ÎntărireaGuvernului României de a face faţă situaţiilordificile generate de dezastre – Dezvoltarea Capa‐cităţii pentru Situaţii de Urgenţă” a demarat for‐marea profesională de scafandri autonomi, atătde necesari pentru intervenţiile în mediul acvatic.

După o selecţie riguroasă, urmată de pregătireade specialitate, a fost înfiinţată echipa de căuta‐re‐salvare din cadrul D.P Focşani al I.S.U. Vrancea.În prezent din echipa de scafandri fac parte plu‐tonier major Trofin Lucian, plutonier major StancuCristinel şi plutonier Ciungu Nicu Ionuţ.

Pentru formarea şi păstrarea deprinderilor pro‐fesionale, anual, este elaborat un plan de antre‐namente în condiţii reale. O parte din antrenamenteau loc în raionul de intervenţie şi anume bazinulhidrografic al răurilor Siret, Putna, Trotuş dar şiîn lacurile colinare şi de şes din regiune.

Prin înfiinţarea Centrului de Antrenament alScafandrilor de Intervenţie (C.A.S.I.) din cadrulI.S.U. Dobrogea s‐a creeat posibilitatea de aexecuta aceste antrenamente împreună cu sca‐fandrii altor structuri ale I.G.S.U. ceea ce a dus lao mai bună colaborare pentru îndeplinirea cusucces a misiunilor încredinţate.

Numai în primul semestru al anului în cursechipa a fost solicitată să intervină la un numărde 6 accidente determinate de factori de mediudin care a rezultat înecul unor persoane. Acci‐dentele au avut loc in acumularea Movileni, încanalul de fugă al hidrocentralei Răcăciuni din ju‐deţul Bacău şi pe râul Trotuş.

Căpitan Gabriel Oprea

ECHIPA DE CĂUTARE - SALVARE

Page 24: Revista Salvatorii Vranceni Nr. 3, Anul II, 2013

Salvatorii vrânceni Numărul 3, anul II, 2013

24

48 CADRE I.S.U. VRANCEAAVANSATE LA TERMEN48 cadre ale Inspectoratului pentru Situaţii de

Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vranceaau fost avansate în grad, la termen, începând cudata de 1 august 2013.

2 ofiţeri şi 46 subofiţeri în activitate, care auîmplinit sau împlinesc stagiul minim în grad încursul acestui an şi îndeplinesc şi celelalte condiţiiprevăzute de lege se înaintează în gradul următor,la termen.

Astfel, la ofiţeri Dascălu Petrişor şi IsticioaiaVasile au fost avansaţi de la maior la locotenentcolonel, iar la subofiţeri 15 cadre au fost înaintateîn grad de la plutonier adjutant la plutonieradjutant şef, 24 de la plutonier major la plutonieradjutant, 4 de la plutonier la plutonier major, iar3 de la sergent major la plutonier.

Festivitatea de avansare a avut loc la sediul in‐spectoratului în data de 1 august a.c.

OCROTITORUL POMPIERILORLa 15 septembrie pompierii cinstesc pe cel pe

care l‐au ales ca ocrotitor şi izbăvitor – SfântulIerarh Iosif cel Nou de la Partoş. El este legat deinstituţia pompierilor prin minunile şi faptele sale,între care şi salvarea Timişoarei de la distrugereaprin incendiu, în timpul păstoririi sale ca mitropolital Banatului. Se spune că, în toamna anului 1653,cetatea Timişoarei a fost supusă unui lung jaf şidistrugeri din partea turcilor care nu au fost mul‐ţumiţi până nu au dat foc oraşului. Partea deapus a Timişoarei a fost cuprinsă de un focgroaznic, ce mistuia casele oamenilor şi ameninţasă se întindă în tot oraşul. În acel moment,episcopul Iosif, deşi bătrân (avea pe atunci peste80 de ani), nu a fugit ca un fricos, ci a stat ca unviteaz, ieşind în faţa bisericii cu Sfintele Taine înmână şi, rugându‐se cu lacrimi, a fost ascultat deDumnezeu, care a trimis o ploaie puternică ce astins focul, scăpând astfel oamenii şi aşezarea deacel mare pericol.

La solicitarea conducerii Corpului PompierilorMilitari şi ţinând seama de minunile şi faptelesale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Româneşi‐a dat binecuvântarea ca Sfântul Ierarh Iosif celNou de la Partoş să fie desemnat patron spiritualal pompierilor români „pentru a aduce spor du‐hovnicesc şi revărsare a darurilor binefăcătoare

şi ocrotitoare ale bunului Dumnezeu peste pom‐pierii români şi lucrarea acestora în folosul bineluiobştesc şi românesc”.

2 ANI DE DISPECERAT INTEGRATLa 6 septembrie 2013 se împlinesc doi ani de

când apelurile de urgenţă se primesc în sistemintegrat la dispeceratul Inspectoratului pentru Si‐tuaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţuluiVrancea. La 06.09.2011 a avut loc operaţionalizareaDispeceratului integrat I.S.U. – S.A.J, la festivitateade inaugurare participând Subsecretarul de Statdin Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, (împu‐ternicit) şeful Direcţiei Apel Unic de Urgenţă, col.Dănuţ Popescu, şi reprezentanţi ai autorităţilor şiinstituţiilor publice locale.

Spaţiul dispeceratului a fost pus la dispoziţiede către I.S.U.J. Vrancea, prin reorganizarea spaţiilorexistente şi mutarea staţiilor de lucru 112 utilizateîn dispeceratul Serviciului de Ambulanţă JudeţeanVrancea. Aici îşi desfăşoară activitatea patru dis‐peceri, dintre care doi ai I.S.U.J. şi doi ai S.A.J.

Prin crearea acestui dispecerat integrat se ur‐măreşte eficientizarea dispecerizării asistenţeimedicale de urgenţă şi a primului ajutor calificatde către instituţiile publice de stat aflate în struc‐turile Ministerului Sănătăţii, Ministerului Admi‐nistraţiei şi Internelor şi/sau din structura autori‐tăţilor publice locale.

A ARS ÎN SICRIUDE LA O LUMÂNAREUn sicriu a ars în proporţie de cca. 40 % la pri‐

mele ore ale dimineţii de duminică, 28 iulie a.c.,în satul Lespezi din comuna Homocea din cauzaunei lumânări lăsate aprinse nesupravegheate.

Evenimentul a fost anunţat prin intermediulnumărului unic de urgenţă 112 la dispeceratul in‐tegrat I.S.U.‐S.A.J. în jurul orei 06.30, la faţa loculuideplasându‐se imediat reprezentanţii serviciuluivoluntar pentru situaţii de urgenţă din localitate.În colaborare cu cetăţenii, aceştia au stins incendiulce se manifesta la nivelul unei camere din locuinţanumitului Gheorghe C. unde era depus sicriul şicorpul neînsufleţit al soţiei. În urma incendiului,care a izbucnit, cel mai probabil din cauza unui

PE SCURT

PE SCURT

PE SCURT

PE SCURT

Page 25: Revista Salvatorii Vranceni Nr. 3, Anul II, 2013

Numărul 3, anul II, 2013 Salvatorii vrânceni

25

foc deschis în spaţii închise, au ars sicriul, în pro‐porţie de 40% şi s‐au afumat pereţii încăperii.

Surprins de prăbuşirea unui pereteJoi, 25 iulie a.c., un echipaj S.M.U.R.D. a acţionat

pentru acordarea primului ajutor medical unuibărbat, în vârstă de 54 ani care a fost surprins deprăbuşirea unui perete al unei anexe gospodăreştiîn localitatea Câmpineanca.

Imediat după primirea apelului prin intermediulnumărului unic de urgenţă 112, în jurul orei 10.00,către locul indicat s‐au deplasat o autospecială decapacitate medie şi o ambulanţă S.M.U.R.D dincadrul Detaşamentului de Pompieri Focşani, cât şi oambulanţă S.A.J.

Dan G. lucra la demolarea unei anexe gospodăreşticonstruite din chirpici pe structură din lemn cândunul dintre pereţi s‐a prăbuşit, rămânând blocatsub dărâmături. Ajutat de cetăţeni, acesta a fost eli‐berat înaintea sosirii forţelor de intervenţie. Bărbatulera conştient, stabil, prezenta excoriaţii şi acuzadureri la nivelul toracelui şi abdomenului. Din fericire,nu a suferit leziuni care să îi pună viaţa în pericol. Afost preluat de paramedici, care i‐au acordat primulajutor şi a fost transportat la cea mai apropiatăunitate spitalicească de echipajul Serviciului de Am‐bulanţă Judeţean Vrancea pentru investigaţii despecialitate.

2 victime în urma unui accident rutier la CălimăneştiO persoană a rămas încarcerată într‐un autoturism

implicat într‐un accident rutier petrecut în dimineaţazilei de marţi, 30 iulie a.c., pe drumul naţional 2, îndreptul localităţii Călimăneşti, în urma căruia douăpersoane şi‐au pierdut viaţa.

Apelul s‐a primit la dispeceratul integrat I.S.U.‐S.A.J. în jurul orei 08.40, la faţa locului deplasându‐se imediat o autospecială de descarcerare şi o am‐bulanţă S.M.U.R.D. din cadrul Secţiei de PompieriAdjud, cât şi o ambulanţă S.A.J. Vrancea. La sosireala faţa locului au fost identificate două victime. Unadintre acestea, un bărbat în vârstă de 37 ani, din ju‐deţul Bacău, a fost găsit în afara autovehiculului, iarun altul, în vârstă de 32 ani, din judeţul Neamţ, erablocat pe scaunul şoferului. Pompierii militari au ac‐ţionat cu accesoriile din dotarea autospecialei pentru

decopertarea autoturismului şi descarcerarea şoferuluicare rămăsese blocat între scaun şi bord. Din nefericireînsă, ambele persoane au fost declarate decedatede reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Judeţean.

De asemenea, s‐a acţionat şi pentru decuplareabornelor acumulatorilor autoturismului înmatriculatîn judeţul Bacău, în vederea prevenirii unor posibilesituaţii de urgenţă care s‐ar fi putut produce.

Autoturism cuprins de incendiu în PaltinUn echipaj de pompieri militari din cadrul Staţiei

de Pompieri Vidra a acţionat joi, 25 iulie a.c., pentrustingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism înurma unui accident rutier, în satul Prahuda dincomuna Paltin.

În autovehiculul înmatriculat în judeţul Vrancease aflau două persoane în momentul produceriievenimentului, dar, din fericire, nimeni nu a fostrănit. La sosirea forţelor de intervenţie la faţa locului,incendiul cuprinsese în totalitate autoturismul, pro‐prietatea unei societăţi comerciale cu sediul încomuna Paltin. În urma verificărilor efectuate, s‐aconstatat că, cel mai probabil, incendiul s‐a produsdin cauza unui scurtcircuit electric.

A căzut în gol 5 mUn bărbat a fost scos dintr‐o râpă cu adâncimea

de cca. 5 m de pe teritoriul oraşului Panciu, punctulValea Brazilor, în seara zilei de joi, 25 iulie a.c. dupăce s‐a dezechilibrat şi a căzut în gol.

Un localnic ce trecea prin zonă a observat eveni‐mentul şi a alertat forţele de intervenţie. Imediatdupă primirea apelului la dispeceratul integrat I.S.U. –S.A.J. prin intermediul numărului unic de urgenţă 112,la faţa locului s‐au deplasat două echipaje din cadrulStaţiei de Pompieri Panciu, cu o autospecială de lucrucu apă şi spumă şi o ambulanţă S.M.U.R.D. Echipaţicorespunzător, salvatorii au coborât în valea cu malulabrupt şi au evaluat starea bărbatului în vârstă de 48ani. Nelu I. era conştient, prezenta un traumatism laomoplatul drept şi coapsa dreaptă în urma căzăturii şiemana halenă etanolică. În cca. 10 minute acesta afost scos din locul unde a fost găsit. După ce i s‐aacordat primul ajutor calificat, pacientul a fost transportatla Spitalul Orăşenesc Panciu şi predat medicului degardă pentru investigaţii suplimentare şi tratament.

Locotenent Cristina Duţă

PE SCURT

PE SCURT

PE SCURT

PE SCURT

Page 26: Revista Salvatorii Vranceni Nr. 3, Anul II, 2013

Salvatorii vrânceni Numărul 3, anul II, 2013

26

Ca urmare a numeroaselorconfruntări armate şi a acţiunilormilitare aeriene şi terestre depe teritoriul ţării noastre în timpulcelor două războaie mondiale,în majoritate zonelor Românieiau rămas neexplodate însemnatecantităţi de muniţii de diferitetipuri şi calibre.

Odată ostilităţile încheiate,muniţiile neexplodate continuăsă omoare şi să mutileze fărădiscriminare, chiar şi atunci cândraţiunile militare pentru careau fost confecţionate au încetatsă mai existe. Deşi de la ultimulconflict militar desfăşurat peteritoriul României au trecutpeste 65 de ani, muniţiile ne‐explodate continuă să facă victime în rândulpopulaţiei civile.

La nivelul judeţului Vrancea de la începutulanului 2013 şi până în data de 31.08.2103 aufost executate un număr de 92 de misiuni piro‐tehnice şi 9 misiuni de distrugere al muniţiilorrămase neexplodate din timpul celor două răz‐boaie mondiale în poligonul special amenajatdin localitatea Năneşti.

Pe timpul misiunilor de asanare au fost identi‐ficate un număr de 207 proiectile şi 544 cartuşede infanterie.

Având în vedere faptul că în această perioadăa anului, cetăţenii efectuează săpături în vedereapregătirii terenurilor pentru culturile agricole,probabilitatea descoperirii muniţiilor rămase ne‐explodate din timpul celor două conflagraţii mon‐diale, este ridicată. În aceste condiţii, pentru apreîntâmpina producerea unor evenimente ne‐dorite, atragem atenţia populaţiei asupra obliga‐tivităţii respectării următoarelor măsuri: să apelezede urgenţă numărul unic 112, semnalând desco‐perirea de muniţii neexplodate, să respecte regulileşi măsurile stabilite pentru zonele cu risc la des‐coperirea de muniţii neexplodate, să asigure se‐curitatea locului respectiv până la sosirea perso‐

nalului specializat al inspectoratului pentru situaţiide urgenţă. De asemenea, în cazul descopeririielementelor de muniţie se interzice: ridicarea,transportul şi introducerea muniţiilor în diferiteîncăperi sau locuinţe, comercializarea acestoraprin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şineferoase, lovirea sau mişcarea muniţiilor găsiteîn pământ sau la suprafaţă, introducerea muniţiilorîn foc, topirea elementelor metalice de muniţii,tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electricesau prin sudură, folosirea muniţiilor pentru im‐provizarea diferitelor unelte, utilizarea pulberilorşi explozivilor provenite din muniţii în scopuri ar‐tizanale, demontarea de la muniţii a focoaselorsau a altor elemente componente, folosirea pentrujoacă, de către copii, a unor muniţii, cum sunt:grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte ele‐mente ale acestora. În zona în care sunt descoperiteelemente de muniţie se interzice: accesul per‐soanelor şi animalelor, executarea de săpăturimanuale sau cu mijloace mecanice de către per‐soane neautorizate, aprinderea focului deschis,executarea unor lucrări de îmbunătăţiri funciare,circulaţia vehiculelor.

Locotenent Robin Cosma

MUNIŢIE RĂMASĂ NEEXPLODATĂDIN TIMPUL CELOR DOUĂ

RĂZBOAIE MONDIALE

Page 27: Revista Salvatorii Vranceni Nr. 3, Anul II, 2013

Numărul 3, anul II, 2013 Salvatorii vrânceni

27

La Soveja ard cinci case!Linişte totală în habitaclul autospecialei, doar

sforăitul greoi al motorului se mai auzea trăgânddin greu. Ne uitam unii la alţii şi din privirile În‐trebătoare ale militarilor în termen ce ne însoţeaumi‐am dat seama că va fi greu de noi. într‐untârziu Vali a deschis subiectul zicând:

‐ Orice am găsi acolo nu acţionaţi de aproape! ‐ Nu vă faceţi griji, o să ne descurcăm noi şi

aşa se anunţă, cetăţenii mai exagerează am ziseu încercând să‐i mai liniştesc pe militari.

Am ajuns în Câmpuri unde am încercat săluăm legătura prin staţie cu dispeceratul dar, înzadar, nu ne mai înţelegeam deloc… probabil in‐trasem într‐o zonă de ecranare.

Fără prea multe informaţii de la locul incendiului,ne deplasam către locul intervenţiei, timp în caream hotărât deja ce vom face şi ce dispozitiv vomrealiza după executarea recunoaşterii. Timpul sescurgea repede şi mi se părea că stăm pe loc cutoate că APCA lăsa în urmă un fum gros gâfâindcu greu încercând parcă şi ea să meargă mairepede.

Un nor gros de fum gri roşiatic mi se afişă înfaţă peste dealuri de la vreo cinci kilometri de So‐veja.

‐ Acolo‐i jale, infernul!... am zis eu, gândindcu voce tare.

‐ Vai de noi, e pe lângă mine! se auzi voceatremurând a unui militar care, ironia sorţii, făceaca să locuiască prin zona în care focul făcearavagii. Acolo arde toată zona.

La intrare în Soveja am virat la stânga pe ouliţă strâmtă şi am mai mers aproape un Km.Fumul de la incendiu se răspândise peste toatălocalitatea, mirosea a jale, mirosea a distrugere,mirosea a durerea oamenilor care au rămas fărăagoniseala de‐o viaţă.

Un tunel de foc mi s‐a pus în faţă, flăcările dela casele de pe o parte şi de pe alta a uliţei seuneau deasupra creând un tunel prin care noitrebuia să acţionăm pentru stingere.

De la gura „tunelului” am întins două role defurtun până la distribuitor dar ultima a luat foc in‐stantaneu şi am fost nevoiţi să retragem autospecialamai departe. Am acţionat cu două ţevi de refularepe o parte şi pe alta a uliţei. Acţionam şi hotărârile

le luam fără a mai vorbi între noi, doar din priviri,eram doar nişte roboţi, autospeciala pompa apă înneştire iar noi, cei de la capătul ţevilor de refularedoar dirijam jeturile către masa de flăcări. Exploziide butelii, şuieratul flăcărilor şi trosnetul lemnelorce ardeau doar ele acopereau fonic văzduhul. Dupăvreo câteva ore de luptă cu incendiul am realizatcât de gravă a fost situaţia: 34 de gospodării fuseserăcuprinse de flăcări, echipaje de pompieri civili şimilitari din tot judeţul au venit să lucreze pentru li‐chidarea incendiului. Spre seară se putea vedeamai bine ce amploare a avut acel incendiu. Corpurilesobelor de teracotă care erau singurele rămase înpicioare mai puteau indica locul unde cândva uncopil se juca liniştit în camera lui, o bătrânicăîmpletea un ciorăpel sau doi tineri îşi făceau planuride viitor. Totul era la pământ, din loc în loc maierau munţi de jeratic loc în care am dedus căfuseseră lemne de foc rămase din iarna ce trecuse,fiare îndoite de temperatură sprijinite pe temeliide piatră ne indicau locul unde cu o zi înainte eraugardurile de la casele oamenilor. Dimineaţă, dupăo noapte de stins focare, obosiţi dar şi satisfăcuţicumva că am învins în această luptă, am avut timpsă ne vedem toţi cei care am fost acolo: de laultimul soldat până la comandantul Grupului depompieri toţi pusesem umărul la stingerea incendiuluicare s‐a dovedit a fi unul dintre cele mai lungi in‐tervenţii. Pagubele materiale au fost imense. Bucurianoastră a fost că nu am avut accidentări sau,Doamne fereşte, victime. A fost o intervenţie lacare s‐a lucrat intens, riscurile foarte mari dar cuprofesionalism şi dăruire am reuşit să ne facem da‐toria ca de fiecare dată când noi am fost chemaţisă ne facem datoria. Datorită modului exemplar şicondiţiile grele în care a acţionat subunitatea pentrulocalizarea şi lichidarea incendiului, subunitatea afost citată prin ordin al Ministrului de Interne.

Vremea a trecut cu bune şi cu rele şi prin mai1998 se înfiinţează Compania de pompieri Panciuunde, „locţiitorul”nostru este numit Comandant.Gimi (Gîrboiu Ionel) pleacă şi el, iar noi la Vidraaşteptam unele schimbări privind dotarea cu au‐tospeciale şi alte investiţii dar s‐a dovedit că aş‐teptarea noastră a fost de lungă durată.

Plutonier adjutant şef Cătălin Păun

AMINTIRI(continuare din numărul precedent)

Page 28: Revista Salvatorii Vranceni Nr. 3, Anul II, 2013

Salvatorii vrânceni Numărul 3, anul II, 2013

28

Cetăţenii români care doresc să se încadrezeîn structurile de pompieri din cadrul Ministeruluide Interne, o pot face în urma absolvirii unei in‐stituţii militare de învăţământ sau prin încadraredin sursă externă.

Încadrarea din sursa externă se poate realizanumai în următoarele cazuri:

‐ fie ca urmare a neidentificării de personal lanivelul structurilor Ministerului Afacerilor Internesau al structurilor din domeniul apărării şi securităţiinaţionale care corespunde cerinţelor postului;

‐ fie ca necesitate a încadrării unor posturi despecialitate pentru care atât unităţile de învăţământale M.A.I., cât şi cele ale M.Ap.N. care şcolarizeazăpersonal pentru nevoile M.A.I., nu pregătesc per‐sonal pentru specializările respective.

În Ministerul Afacerilor Interne există două in‐stituţii militare de învăţământ pentru formareacadrelor militare ‐ arma pompieri, astfel:

‐ Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”,Bucureşti – Facultatea de Pompieri;

‐ Şcoala Militară de Subofiţeri de Pompieri şiProtecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldeşti.

Pentru admiterea în instituţiile de învăţământmai sus menţionate, candidaţii recrutaţi trebuie săaibă vârsta cuprinsă între 18 şi 27 de ani, împliniţiîn anul participării la concursul de admitere.

Recrutarea candidaţilor se asigură de cătrestructurile de resurse umane ale inspectoratelorjudeţene/Municipiului Bucureşti pentru situaţiide urgenţă, strict în raport cu domiciliul înscris încartea de identitate a candidatului. Informaţii su‐plimentare privind întocmirea dosarelor de concurspot fi obţinute la structurile de resurse umaneale Inspectoratelor pentru Situaţi de Urgenţă ju‐deţene / Municipiului Bucureşti.

Pentru a fi declarat admis în cadrul instituţieimilitare de învăţământ, candidaţii trebuie să pro‐moveze următoarele probe:

‐ testare psihologică;‐ verificarea aptitudinilor fizice;‐ proba de evaluare a cunoştinţelor.Înainte de a participa la probele mai sus men‐

ţionate, candidaţii trebuie să fie declaraţi „apţi”din punct de vedere medical.

Admiterea în facultăţile Academiei de Poliţie„Alexandru Ioan Cuza“, denumită în continuareAcademia, se face numai prin concurs. La Facultateade Pompieri, concursul de admitere se organizeazăîn domeniul de licenţă ,,Ingineria instalaţiilor“,specializarea/ programul de studii universitare

de licenţă „Instalaţii pentru construcţii ‐ pompieri“,cu durata de 4 ani (240 de credite transferabile),învăţământ cu frecvenţă.

Concursul de admitere la facultăţile Academieise desfăşoară în două etape, după cum urmează:

Etapa I ‐ probele eliminatorii (Contravizitamedicală şi Verificarea aptitudinilor fizice) şi Etapaa II‐a ‐ proba de evaluare a cunoştinţelor.

La Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi ProtecţieCivilă „Pavel Zăgănescu” Boldeşti se concureazăpe numărul total de locuri aprobat, iar ocupareaacestora se face în ordinea descrescătoare a punc‐tajului obţinut, candidatul alegând specializareaşi beneficiarul pentru care se va pregăti. Punctajulde admitere nu poate fi inferior valorii de minim50 de puncte din 100 posibile. Aprecierea se faceprin calificativ: „Admis” / „Neadmis”. În cazulexistenţei pe ultimul loc a mai multor candidaţicu punctaje egale, departajarea lor se realizeazăfolosind, în ordine, următoarele criterii:

a) media generală obţinută la examenul debacalaureat;

b) media generală a anilor de şcolaritate dinperioada învăţământului liceal;

c) nota obţinută la Limba şi literatura românăîn cadrul examenului de bacalaureat.

Locotenent Marian Miron

VREAU SĂ DEVIN POMPIER

Page 29: Revista Salvatorii Vranceni Nr. 3, Anul II, 2013

Numărul 3, anul II, 2013 Salvatorii vrânceni

29

Prima...Unsprezece persoane atârnau de un cablu fixat de un

elicopter. Erau zece economiști și un inginer. Deoarece cablul nu era suficient de solid să‐i ţină mult

timp pe toţi, s‐au decis ca unul din ei să se sacrifice, pt. caceilalţi să se poată salva.

Nu s‐au putut hotărî, cine să fie nenorocitul, așa că, infinal, inginerul a ţinut un discurs foarte impresionant. El aspus că va da drumul cablului de bună voie, deoareceinginerii sunt obișnuiţi să facă orice pt. firma lor, să sesacrifice pt. familia lor, să ofere totul firmei, să facă ore su‐plimentare și să nu primească nimic în schimb.

După ce a terminat discursul lacrimogen, toţi economiștiiau început să‐l aplaude…

Morala: Nu subestima niciodată mintea inginerului.

A doua…Un grup de ingineri și un grup de economiști călătoresc

cu trenul la o conferinţă. Fiecare economist are câte unbilet. Tot grupul de ingineri și‐a cumpărat un singur bilet.Economiștii dau din cap dezaprobator și în taină se bucurăde amenda pe care o vor primi inginerii la venirea conduc‐torului.

Deodată un inginer strigă: ”Vine conductorul!" ‐ la caretoţi inginerii aleargă și se înghesuie într‐o toaletă. Conductorulverifică biletele economiștilor. Văzând WC‐ul ocupat, batela ușă: ”Biletul la control, vă rog!" Unul dintre ingineriîmpinge biletul pe sub ușă, conductorul verifică și pleacămulţumit.

La întoarcere, economiștii se hotărăsc să foloseascăaceeași șmecherie. Cumpără deci un singur bilet pt. totgrupul și rămân foarte miraţi, văzând că de această datăinginerii nu au nici măcar un singur bilet. După un timp,strigă un inginer: “Vine conductorul!" Economiștii aleargăimediat la toaletă și se încuie acolo.

Inginerii se plimbă comod până la următoarea toaletă.Inainte ca ultimul să intre, bate la ușa toaletei cu economiști,spunând: "Biletul la control, vă rog!"

Și morala poveștii? Economiștii folosesc cu predilecţiemetodele inginerilor…chiar dacă nu le înţeleg cu adevărat!

Cea de‐a treia…Într‐o zi, trei economiști se plimbau printr‐o pădure

deasă. Deodată au ajuns la un râu învolburat, pe caretrebuiau neapărat să‐l treacă. Dar cum să reușească? Primuleconomist îngenunche și începu să se roage: "Doamne, dă‐mi te rog puterea să trec înot acest râu învolburat!"

*pppppfffffffuuuuffffffff* …și Dumnezeu îi dădu braţe lungi și picioare puternice.

Așa a reușit să treacă înot râul. I‐au trebuit mai mult de douăore și de trei‐patru ori era să se înece.

DAR: a reușit!Al doilea economist, văzând acestea, a îngenunchiat și

a început să se roage: "Doamne, te rog, dă‐mi puterea șimijloacele necesare să pot traversa râul!"

*pppppfffffffuuuuffffffff* … și Dumnezeu i‐a dat o bărcuţă. A reușit să traverseze

râul învolburat, chiar dacă de mai multe ori era să se răs‐toarne.

Al treilea economist, observând cele petrecute, a înge‐nuncheat și el și s‐a rugat: " Bunule Dumnezeu, dă‐mi terog forţa, mijloacele și inteligenţa necesară să trec cu binerâul!"

*pppppfffffffuuuuffffffff* … și Dumnezeu îl transformă pe economist în inginer.

Acesta a scos din buzunar harta, a studiat‐o câteva momente,după care s‐a dus vreo 100 m în susul râului… și a trecutpodul.

Trimite prezenta unui inginer inteligent, să aibă ceva de râs, și economiștilor,

despre care crezi că ar putea suporta adevărul!!!

Economişti şi ingineri3 poveşti din viaţă

Albul mută şi dă mat în trei mutăriAlbul mută şi dă mat în trei mutări

Page 30: Revista Salvatorii Vranceni Nr. 3, Anul II, 2013

Salvatorii vrânceni Numărul 3, anul II, 2013

30

În luna aprilie a acestuian a luat fiinţă Aso‐

ciaţia „PompieriiVrânceni”. Aceastaeste o organizaţienon‐guverna‐mentală, înfiin‐ţată ca persoanăjuridică privată,

non‐profit, apoli‐tică, independentă

de orice altă insti‐tuţie sau persoană, ro‐

mană sau străină. Misiunea Asociaţiei „Pompierii

Vrânceni” este să îmbunătăţească calitatea ser‐viciilor pentru locuitorii judeţului, prin achiziţionareade materiale şi utilaje specifice (autospeciale,precum şi dotarea acestora cu accesorii perfor‐mante, echipamente individuale de lucru) desfă‐şurării activităţii Inspectoratului pentru Situaţiide Urgenţă „Anghel Saligny” al Judeţului Vrancea,în vederea scăderii timpului de răspuns şi creşteriinivelului de performanţă.

Prin asociaţie s‐a creat cadrul organizatoricpentru asigurarea desfăşurării activităţilor cultu‐ral‐educative, de promovare şi protejare a tradiţiilormembrilor asociaţiei, desfăşurarea şi sprijinireaactivităţilor de binefacere şi asigurarea materialănecesară desfăşurării activităţii pompierilor. Cali‐tatea de membru activ se poate obţine de cătreorice persoană fizică, indiferent de naţionalitate,sex, convingeri politice sau religioase care vaadera la statutul asociaţiei.

De la înfiinţare până în prezent asociaţia asprijinit Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă„Anghel Saligny” al judeţului Vrancea în vedereadesfăşurării etapei a III‐a (zonală) a concursurilorserviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţăşi etapei a II‐a (zonală) a competiţiei naţionale dedescarcerare şi de acordare a primului ajutor ca‐lificat precum şi cu diverse materiale de construcţiipentru reparaţii şi întreţinerea imobilelor din pa‐trimoniul ISU. De asemenea, se află în derulareacţiunea asociaţiei de a sponsoriza inspectoratulcu 10 sisteme de calcul complete.

Locotenent Liviu Meran

ASOCIAŢIA „POMPIERII VRÂNCENI”

Page 31: Revista Salvatorii Vranceni Nr. 3, Anul II, 2013
Page 32: Revista Salvatorii Vranceni Nr. 3, Anul II, 2013