regulament prediploma 2014

4
 1  UNIVERSITATEA “POLITEHNICA” TIMIŞOARA FACULTATEA DE ARHITECTURA ȘI URBANISM DEPARTAMENTUL DE ARHITECTURĂ Examen de Dip lomă - iunie 2014 Proba 1: Evaluarea cunoştinţelor fundamentale şi de specialitate “PROIECTARE DE ARHITECTURĂI. DATE GENERALE 1.) Subiectul examenului “Evaluarea Cunoştinţelor fundamentale şi de specialitate”: Studiu de caz, Fundamentarea teoretică şi de temă a unui proiect de arhitectură. 2.) Verificarea se va face pe baza elaborării de către candidaţi, pentru cazul temei alese pentru Proiectul de Diplomă, a unei lucrări cu subiectul menţionat la § I.1. şi susţinerea acesteia  în faţa comisiei pentru examenu l de diplomă. 3.) Lucrarea compusă din piese scrise, desenate şi ilustrative va cuprinde definirea şi aplicarea practică la cazul studiat de candidat respectiv tema proiectului de diplomă, a principiilor studiate la disciplinele teoretice cuprinse în programa de învăţământ. 4.) Alegerea temei proiectului de diplomă se va face î n mod liber de către fiecare candidat sau se va alege o temă propusă în cadrul unității de diplomă de către conducătorul unității sau  îndrumători. Amploarea intervenției și elementele (strategie generală, construcții, amenajări, plan urbanistic, etc., în funcție de situația specifică)  care se vor detalia la proba a doua (proiectul de diplomă) se vor stabili în urma discuției din cadrul prezentării de la proba 1 (conducătorul unității, comisie, candidat, îndrumător de diplomă). 5.) În vederea alegerii direcţiilor de studiu se recomandă candidaţilor colaborarea cu  îndrumătorul proiectului de diplomă în vederea stabilirii caracteristicilor celor mai relevante din punct de vedere teoretic şi al rezolvărilor conceptuale care urmează a fi dezvoltate în lucrare. 6.) Aprecierea lucrărilor se va face având în vedere în primul rând criteriile de documentare, fundamentare teoretică, aplicabilitate practică a datelor din documentare, etc. precum şi a determinării strategiilor și principiilor de rezolvare conceptuală și arhitecturală. II. TEMATICA LUCRĂRII ARHITECTURA GENERALĂ/ URBANISM/ ARHITECTURĂ-URBANISM A. PARTEA SCRISĂ a.) Date privind amplasamentul Descriere succintă, situare în localitate, vecinătăţi, suprafaţa terenului considerat, cadrul construit, disfuncţionalităţi, circulaţii-parcaje, regim juridic, alte caracteristici care pot influenţa soluţiile de arhitectură sau constructive.

Upload: ana-gaina

Post on 15-Oct-2015

15 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

REGULAMENT PREDIPLOMA 2014

TRANSCRIPT

  • 1 UNIVERSITATEA POLITEHNICA TIMIOARA FACULTATEA DE ARHITECTURA I URBANISM DEPARTAMENTUL DE ARHITECTUR Examen de Diplom - iunie 2014

    Proba 1: Evaluarea cunotinelor fundamentale i de specialitate

    PROIECTARE DE ARHITECTUR I. DATE GENERALE 1.) Subiectul examenului Evaluarea Cunotinelor fundamentale i de specialitate:

    Studiu de caz, Fundamentarea teoretic i de tem a unui proiect de arhitectur.

    2.) Verificarea se va face pe baza elaborrii de ctre candidai, pentru cazul temei alese pentru Proiectul de Diplom, a unei lucrri cu subiectul menionat la I.1. i susinerea acesteia n faa comisiei pentru examenul de diplom. 3.) Lucrarea compus din piese scrise, desenate i ilustrative va cuprinde definirea i aplicarea practic la cazul studiat de candidat respectiv tema proiectului de diplom, a principiilor studiate la disciplinele teoretice cuprinse n programa de nvmnt. 4.) Alegerea temei proiectului de diplom se va face n mod liber de ctre fiecare candidat sau se va alege o tem propus n cadrul unitii de diplom de ctre conductorul unitii sau ndrumtori. Amploarea interveniei i elementele (strategie general, construcii, amenajri, plan urbanistic, etc., n funcie de situaia specific) care se vor detalia la proba a doua (proiectul de diplom) se vor stabili n urma discuiei din cadrul prezentrii de la proba 1 (conductorul unitii, comisie, candidat, ndrumtor de diplom). 5.) n vederea alegerii direciilor de studiu se recomand candidailor colaborarea cu ndrumtorul proiectului de diplom n vederea stabilirii caracteristicilor celor mai relevante din punct de vedere teoretic i al rezolvrilor conceptuale care urmeaz a fi dezvoltate n lucrare. 6.) Aprecierea lucrrilor se va face avnd n vedere n primul rnd criteriile de documentare, fundamentare teoretic, aplicabilitate practic a datelor din documentare, etc. precum i a determinrii strategiilor i principiilor de rezolvare conceptual i arhitectural. II. TEMATICA LUCRRII

    ARHITECTURA GENERAL/ URBANISM/ ARHITECTUR-URBANISM A. PARTEA SCRIS a.) Date privind amplasamentul

    Descriere succint, situare n localitate, vecinti, suprafaa terenului considerat, cadrul construit, disfuncionaliti, circulaii-parcaje, regim juridic, alte caracteristici care pot influena soluiile de arhitectur sau constructive.

  • 2Pentru proiecte de puneri n valoare de cldiri existente, studiul istoric al construciei i principiile de rezolvare arhitectural preconizate.

    b.) Tema de proiectare fundamentarea temei Datele de tem vor fi susinute cu argumente solide bazate pe principiile studiate la disciplinele teoretice cuprinse n programa de nvmnt. Partea de fundamentare a temei va avea la baz materialele predate anterior privind strategia i spectrul clar al interveniei i va fi o dezvoltare fireasc a acestora n urma feedback-ului primit de la ndrumtorii de diplom, conductorii de unitate i ndrumtorii de workshop. Se va realiza un draft orientativ privind zonele, suprafeele i funciunile preconizate a se detalia la proba a doua.

    c.) Memoriu de prezentare a soluiilor fundamentare teoretic Scurt prezentare a variantelor de soluii propuse (2 variante) i opiunea pentru varianta considerat optim pentru dezvoltare n cadrul proiectului de diplom. / Schia de structurare a regulamentului de urbanism care va fi elaborat (n cazul lucrrilor de acest tip). Vor fi prezentate, ca aplicare practic a datelor din documentare, toate datele relevante care determin i influenez soluia. (ex.: nscrierea n amplasament, regimul de nlime i volumetria propus, accese, circulaii, parcaje, sisteme constructive, principii de plastic arhitectural, echipare tehnic, aspecte juridice, orice alte aspecte care sunt considerate de candidat ca relevante n condiionarea soluiilor care vor fi adoptate).

    d.) Indici Se vor prezenta i analiza orice indici considerai relevani n funcie de specificul temei (procentul de ocupare a terenului, suprafaa construit preconizat, volum construit, evaluarea costului lucrrii, indici comparativi, bilan teritorial, etc.).

    e.) Studiul bibliografic Studiul bibliografic va accentua elementele relevante pentru tema propus i va fi un extras din studiul bibliografic desfurat pentru workshopurile anterioare.

    B. PARTEA DESENAT Piese desenate tematica arhitectura: a. ncadrare n localitate sc. 1 : 1000, 1 : 2000* b. Plan de situaie cu analiza urbanistic a sitului sc. 1 : 500* c. Dou variante de soluii de principiu (strategie, urbanism,

    arhitectur, n funcie de specificul unitii i al temei) Volumetrie, zonificare n cadrul volumului construit i /sau planuri, seciuni, faade (la alegere)

    sc. 1 : 500 , 1 : 200*

    d. e.

    Pentru proiecte cuprinznd puneri n valoare de cldiri existente:Releveul cldirii, zonificare, funcionalizare, etc. *Orice alte piese desenate, scheme conceptuale, etc., care s expliciteze strategia i intervenia

    sc. 1 : 200*

    *Scrile sunt indicative. Vor fi stabilite alte scri de comun acord cu conductorul de

    unitate i ndrumtorul de diplom, n funcie de specificul temei alese

    Piese desenate tematica urbanism: a. Plan de ncadrare sc. 1 : 10000, 1 : 5000* b. Analiza situaiei existente i determinarea prioritilor sc. 1 : 2000, 1 : 1000* c. d.

    Dou variante cuprinznd principii de reglementri referitoare la teritoriul studiat *Orice alte piese desenate, scheme conceptuale, etc., care s expliciteze strategia i intervenia

    sc. 1: 1000, 1 : 500*

  • 3 *Scrile sunt indicative. Vor fi stabilite alte scri de comun acord cu conductorul de unitate i

    ndrumtorul de diplom, n funcie de specificul temei alese Piese desenate tematica arhitectur-urbanism:

    Pentru lucrrile la care tematica de arhitectur este necesar a fi stabilit printr-un prealabil studiu urbanistic la nivel de PUD coninutul studiului de caz va fi adaptat, sub ndrumarea coordonatorului de unitate, a ndrumtorului i de comun acord cu membrii comisiei de examinare, n faza de prezentare a temei i de studiu preliminar. Piesele desenate vor fi adaptate, n funcie de situaia specific, ntre cele precizate anterior pentru cele dou tematici.

    Partea desenat va fi considerat ca anex a prii scrise cu ilustrarea i explicitarea prin desen a acesteia n toate aspectele precizate la cap. A.

    III. PREZENTAREA LUCRRII a.) Partea scris

    1. Lucrarea se prezint n dosar A3 cu in copertat. 2. Partea scris va fi redactat pe format A3, cu dou coloane (2 x A4) i se va extinde pe maxim 5 pagini A3 scrise cu litera corp 11 (aliniament 2,4 cm. stnga-dreapta-sus-jos). 3. Partea ilustrativ se va extinde pe maximum 10 pagini i va fi nsoit schie, scheme i texte explicative . 4. Nu se admite depirea numrului total de 15 pagini exclusiv foaia de titlu. Paginile vor fi numerotate pe sistemul 1/x, 2/x, 3/x,........n care x = nr. total pagini. 5. Coperta exterioar i interioar (foaia de titlu) vor purta cte un cartu, plasat n colul din dreapta jos, cu dimensiunile de 18,5 x 2,5 cm. conform modelului.

    b.) Partea desenat

    Partea desenat se prezint n map format 46 x 66 cm. ce va purta n partea din dreapta jos un cartu cu dimensiunile de 18,5 x 2,5 cm. cf. modelului. Planele realizate n tehnic la alegere, alb negru sau colorate, pe hrtie sau calc, vor avea formatul pe nlime de 420 mm. i pe lime de 594 mm sau prelungit i pliat. Scara de realizare a desenelor se va adapta dimensiunilor planei. Toate planele vor avea un cartu pentru identificare, format 18,5 x 2,5 cm. plasat n colul din dreapta jos, cuprinznd denumirea proiectului, numele candidatului, sesiunea, denumirea i numrul planei, potrivit modelului.

    Nu se recomand depirea formatului pe nlime de 420 mm, fiind preferat adaptarea scrii de redactare la format. Pentru cazurile n care formatul nu poate fi respectat desenul se va redacta pe plane separate cu format pe nlime de 420 mm cu suprapunere numerotate n/x/1 i n/x/2.

    Tehnica de redactare rmne la alegerea candidailor. Nu se admit, sub nici o form, colaje. Nu vor fi acceptate sub nici o form depiri ale termenelor de predare motivate de defeciuni de orice natur ale tehnicii de calcul sau imprimare. Riscurile rmn n sarcina candidatului.

    Mapa, cuprinznd partea scris i desenat va conine un borderou cu lista pieselor care o alctuiesc.

  • 4

    IV. PREDAREA I ADMITEREA LUCRRILOR N CONCURS. 1. Predarea lucrrilor se va face conform calendarului, cu care ocazie va fi verificat nscrierea n condiiile de prezentare i coninut. Abateri de la acestea sau ntrzieri la termenul de predare n afara cazurilor justificate i aprobate de catedr se sancioneaz prin eliminarea din concurs! 2. Desfurarea examenului se va face conform calendarului. V. NOTAREA La aprecierea lucrrii se va lua n considerare n primul rnd modul de abordare a problemelor ridicate de tema Proiectului de Diplom considernd c aceast faz constituie pregtirea i fundamentarea elaborrii Proiectului de Diplom. Notarea se va face avnd n vedere ponderea de 70% reprezentat de aspectele teoretice ale abordrii proiectului. Nota de la proba 1 va avea o pondere de 50% n nota final a Proiectului de Diplom. BIBLIOGRAFIE ORIENTATIV: Se va utiliza bibliografia recomandat n cadrul unitilor de diplom i bibliografia specific studiat de ctre candidat n cadrul fazei de documentare. CARTU PE COPERTA DOSARULUI, RESPECTIV MAPEI, CU PIESE SCRISE I DESENATE: U.P.T., FACULTATEA DE ARHITECTUR I URBANISM, DEPARTAMENTUL DE ARHITECTUR

    Candidat: Numele i prenumele LUCRARE PENTRU EXAMENUL DE DIPLOM DISCIPLINA: PROIECTARE DE ARHITECTUR

    Sesiunea

    Conductor diplom: Conductor unitate:

    Denumirea proiectului

    CARTU PE FIECARE PLAN: U.P.T., FACULTATEA DE ARHITECTUR I URBANISM, DEP. DE ARHITECTUR

    LUCRARE PENTRU EXAMENUL DE DIPLOM DISCIPLINA: PROIECTARE DE ARHITECTUR

    Sesiunea

    Candidat: Numele i prenumele Denumirea proiectului Plana nr.

    Denumirea planei: Scara

    Numerotarea planelor va fi de tipul 1/x, 2/x, 3/x,P n care x = numrul total de plane. Toate cartuele vor avea dimensiunea de 2,5 x 18,5 cm. Sesiunea: iunie 2014 Decan Secretar

    Prof.Dr.Arh. Ioan ANDREESCU Asist.Drd.Arh. Mirela SZITAR