regulament de ordin interioară roi 2015 2016 modificat 23022015

38
MINISTERUL EDUCAŢIEI ȘI CERCETĂRII ȘTIINŢIFICE Inspectoratul Școlar Județean Galați Școala Gimnazială Nr.1 Bălășești Aprobat de Consiliul de Administraţie în data de 15.09.2015 REGULAMENT DE ORDINE INTERIOARĂ pentru anul școlar 2015 – 2016 cu modificările și completările ulterioare CAPITOLUL I DISPOZIŢII GENERALE Art.1 Prezentul regulament conţine normele specifice privind organizarea și desfășurarea activităţii în școală, în conformitate cu Legea Educației Naționale Nr. 1/2011 – cu modoficările și completările ulterioare, Regulamentul de organizare și funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar emis prin ordinul M.E.N. Nr. 5115 din 15.12.2014, Regulamentul de organizare și funcţionare a învăţământului preșcolar emis prin ordinul OM Nr. 4464 din 07.09.2000, prevederile Contractului Colectiv de Muncă avizat de Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi, Legea Nr. 53 / 2003 – Codul Muncii – cu modificările și completările ulterioare. Regulamentul Intern respectă Constituția României. Art.2 Normele prezentului regulament sunt obligatorii și trebuie respectate de tot personalul unităţii,de copii/elevi și părinţi/tutori legali. Art.3 La baza elaborării acestui document stau următoarele principii: a) Personalul care își desfășoară activitatea în învăţământ este modelator de fiinţă umană și trebuie să dea dovadă de o mare responsabilitate în toate activităţile desfășurate; b) Fiecare copil/elev este o individualitate care are o personalitate proprie, ce nu trebuie suprimată ci educată și dezvoltată în cunoștinţă de cauză, cu participarea voluntară a subiectului, copilul/elevul; c) Fiecare copil/elev trebuie să găsească în grădiniţa/școală condiţii optime de dezvoltare și afirmare a propriei personalităţi; d) În grădiniţă / școală sunt excluse discriminările de ordin religios, etnic, de sex etc. Pagină 1 din 38

Upload: crisseu

Post on 05-Jan-2016

26 views

Category:

Documents


2 download

DESCRIPTION

ROI Școala Bălășești 2015-2016

TRANSCRIPT

Page 1: Regulament de Ordin Interioară ROI 2015 2016 Modificat 23022015

MINISTERUL EDUCAŢIEI ȘI CERCETĂRII ȘTIINȚIFICEInspectoratul Școlar Județean Galați

Şcoala Gimnazială Nr.1 Bălășești

Aprobat de Consiliul de Administraţie în data de 15.09.2015

REGULAMENT DE ORDINE INTERIOARĂpentru anul școlar 2015 – 2016 cu modificările și completările ulterioare

CAPITOLUL IDISPOZIŢII GENERALE

Art.1 Prezentul regulament conţine normele specifice privind organizarea şi desfăşurarea activităţii în şcoală, în conformitate cu Legea Educației Naționale Nr. 1/2011 – cu modoficările şi completările ulterioare , Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar emis prin ordinul M.E.N. Nr. 5115 din 15.12.2014, Regulamentul de organizare şi funcţionare a învățământului preșcolar emis prin ordinul OM Nr. 4464 din 07.09.2000, prevederile Contractului Colectiv de Muncă avizat de Inspectoratul Teritorial de Muncă Galați, Legea Nr. 53 / 2003 – Codul Muncii – cu modificările și completările ulterioare. Regulamentul Intern respectă Constituţia României.Art.2 Normele prezentului regulament sunt obligatorii şi trebuie respectate de tot personalul unităţii,de copii/elevi şi părinţi/tutori legali.Art.3 La baza elaborării acestui document stau următoarele principii:a) Personalul care îşi desfăşoară activitatea în învăţământ este modelator de fiinţă umană şi trebuie să dea dovadă de o mare responsabilitate în toate activităţile desfăşurate;b) Fiecare copil/elev este o individualitate care are o personalitate proprie, ce nu trebuie suprimată ci educată şi dezvoltată în cunoştinţă de cauză, cu participarea voluntară a subiectului, copilul/elevul;c) Fiecare copil/elev trebuie să găsească în grădinița/şcoală condiţii optime de dezvoltare şi afirmare a propriei personalităţi;d) În grădiniţă / școală sunt excluse discriminările de ordin religios, etnic, de sex etc.

CAPITOLUL IIORGANIZAREA UNITĂŢILOR

Art.4 Unitatea școlară Școala Gimnazială Nr.1 Comuna Bălășești (PJ) și Grădinița cu program normal nr.1 Satul Bălășești, Comuna Bălășești (AR) / Școala Primară Nr.1 Satul Ciureștii Noi, Comuna Bălășești / Grădinița cu program normal nr.1 Satul Ciureștii Noi, Comuna Bălășești (AR) îşi desfăşoară activitatea sub egida Ministerul Educației și Cercetării Științifice / Inspectoratul Școlar Județean Galați, făcând parte din reţeaua învăţământului preuniversitar de stat. Unitatea organizează următoarele forme de şcolarizare:

Învăţământ preprimar - preșcolar; Învățământ primar; Învăţământ gimnazial.

Art.5 Activitatea se desfăşoară în unu local de grădiniță și două localuri de şcoală după cum urmează: Grădinița cu program normal Nr.1 Satul Bălășești, Comuna Bălășești (AR) (încălzire prin centrală termica - lemne, aplimentare cu apă din rețeau locală), Școala Primară Nr.1 Satul Ciureștii Noi / Grădinița cu program normal Nr.1 Satul Ciureștii Noi, Comuna Bălășești (AR) (depozit de lemne, toaletă, încălzire prin sobă cu lemne, alimentare din rețeau locală) și Școala Gimnazială Nr.1 Comuna Bălășești (Pesonalitate Juridică) – UN SINGUR CORPUR (8 săli de clasă, 1 laborator sei rural, 1 cancelarie, 1 birou director, 1 birou contabilitate, 1 birou secretariat, 1 bibliotecă 1 arhivă, 1 cameră Programul Cornul Lapte Fructe și ANEXĂ (depozit de lemne, centrală termica, toaletă).

Pagină 1 din 20

Page 2: Regulament de Ordin Interioară ROI 2015 2016 Modificat 23022015

Art.6 Planul de şcolarizare este propus anual de Consiliul de Administraţie al istituției (C.A.), supus dezbaterii și avizat de Consiliul Profesoral (C.P.) şi înaintat spre aprobare Inspectoratului Şcolar Judeţean Galați.

CAPITOLUL IIICOMPARTIMENTUL DE DECIZIE

Consiliul profesoralArt.7 Consiliul Profesoral este format din tot personalul didactic de predare, titular sau suplinitor care funcţioneză în instituţie şi este prezidat de director unității școlare.Art.8 Rolul şi atribuţiile Consiliului Profesoral sunt cele prevăzute de Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar prin OMEN nr. 5115 din 15.12.2014 – Titlul V, Capitolul I, Secțiunea 1, art. 48 - 50.Art.9 Prezenţa la şedinţele Consiliului Profesoral este obligatorie iar hotărârile acestuia sunt obligatorii pentru tot personalul unităţii de învăţământ.

Consiliul de administraţieArt.10 Consiliul de Administraţie al unității școlare este alcătuit din 9 membrii şi funcţioneză conform prevederilor Legii Educaţie Naţionale Nr. 1 / 2011 cu modificările şi completările ulterioare conform Art. 96 alin 2 din OUG Nr.49/2014 şi a Metodologiei - cadru de organizare şi funcţionare a Consiliului de Administrație din unităţile de învăţământ preuniversitar – emisă prin ordin de ministru OMEN nr. 4619 din 22.09.2014.Art.11 Structura şi membrii Consiliului de Administraţie se stabilesc de Consiliul Profesoral, anual, la propunerea directorului.Art.12 Consiliul de administraţie al unității școlare este format din:1. patru cadre didactice (inclusiv directorul unității de învățământ) – au drept de vot;2. doi reprezentanți ai Consiliului Local – are drept de vot;3. un reprezentant al Primarului – are drept de vot ;4. doi reprezentanţi ai părinţilor – au drept de vot ;5. liderul de sindicat – observator6. un reprezentant al elevilor – observator (dacă este cazul).Art.13 Responsabilităţile membrilor Consiliului de Administraţie se stabilesc în prima şedinţă şi se aduc la cunoştinţa întregului personal atribuțiile Consiliului de Administrație (Capitolul IV, Art. 15 din OMEN Nr. 4619 din 22.09.2014).Art.14 La şedinţele de lucru ale Consiliului de Administraţie participă, fără drept de vot, cu statut de observator, liderul de sindicat din unitate și reprezentantul elevilor (atunci când este cazul).

DirectorulArt.15 Directorul şcolii îndeplineşte, la nivel de unitate, funcţia de conducere având în această calitate drepturile şi atribuţiile conferite de legislaţia în vigoare.Art.16 Întreaga activitate a directorului şcolii trebuie să aibă în vedere asigurarea condiţiilor optime desfăşurării procesului de instruire şi educare a elevilor şi a unui climat corespunzător desfăşurării procesului de învăţământ.Art.17 În calitatea sa de reprezentant al unităţii şcolare în relaţia cu Inspectoratul Școlar judeţean Galați, ministerul de resort, oficialităţile locale, directorul are datoria de a apăra interesele instituţiei, ale copiilor, elevilor şi ale personalului din subordine.Art.18 Directorul nu poate angaja şcoala în nici o acţiune fără aprobarea Consiliului de Administraţie sau a Consiliului Profesoral.Art.19 Directorul având în subordine toate compartimentele de activitate din şcoală poate, cu aprobarea Consiliului de Administraţie, să dispună preluarea, pe un termen limitat, a unor atribuţii ale personalului din anumite sectoare de către persoane din alte sectoare. O astfel de decizie se aduce la cunoştinţa celor implicaţi, în scris, pe bază de semnătură. Consilierul pentru proiecte şi programe educative şcolare şi extraşcolare (Consilierul Educativ)

Pagină 2 din 20

Page 3: Regulament de Ordin Interioară ROI 2015 2016 Modificat 23022015

Art.20 Consilierul pentru proiecte şi programe educative şcolare şi extraşcolare numit în baza Ordinului M.E.C. nr.3337/2002 are atribuţii privind activitatea educativă şcolară şi extraşcolară din unitate.Art.21 Consilierul pentru proiecte şi programe educative şcolare şi extraşcolare este subordonat directorului şi inspectorului şcolar pentru activitatea educativă, atribuţiile acestuia fiind cele din fişa postului.

CAPITOLUL IV COMISII ŞI COLECTIVE DE LUCRU

1. Comisia pentru evaluarea şi asigurarea calităţii (C.E.A.C.)Art.22 Comisia pentru evaluarea şi asigurarea calităţii din şcoală este alcătuită din 9 membri, conducerea operativă a acesteia fiind asigurată de director .Art.23 Comisia pentru evaluarea şi asigurarea calităţii îndeplineşte atribuţiile și responsabilitățile comisiei sunt realizate în conformitate cu prevederile legale (Art. 231 - 237 din Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar M.E. N. nr. 5115 din 15 decembrie 2014)Art.24 Comisia pentru evaluarea şi asigurarea calităţii se constituie şi activează conform Regulamentului de organizare şi funcţionare a Comisiei de evaluare şi asigurare a calităţii şi a planului de acţiune propriu răspunzând de implementarea sistemului de asigurare a calităţii la nivelul unităţii.2. Comisia pentru Curriculum Art.25 (1) Este constituit din şefii comisiilor metodice, coordonatorul pentru proiecte şi programe educative, director şi funcţioneză în conformitate cu prevederile Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar M.E. N. nr. 5115 din 15 decembrie 2014. Preşedinte este directorul unității școlare. (2) Directorul emite decizia internă de constituire a Comisiei pentru curriculum.Consiliul pentru Curriculum elaborează o pricedură de lucru şi supune spre aprobare Consiliului Profesoral, până în luna februarie (anual) următoarele:a) proiectul curricular al şcolii (incluzând norme de respectare a metodologiei de aplicare a planurilor de învăţământ în vigoare, precum şi măsuri de aplicare a legilor şi actelor normative în domeniul curricular);b) oferta educaţională a unității școlare;c) opţiunile părinților / reprezentaților legali / elevilor;d) schemele orare / asigurarea orelor pentru personalul didactic de predare, încadrați titulari ai unității școlare (acolo unde este cazul);e) se îngrijeşte de asigurarea bazei logistice pentru activităţile curriculare şi extracurriculare;f) asigură organizarea şi desfăşurarea examenelor naţionale de sfârşit de ciclu, examenelor de corigenţă, de încheiere a situaţiei şcolare şi a altor examene potrivit reglementărilor Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar M.E. N. nr. 5115 din 15 decembrie 2014 – Secțiunea 2 Examenele organizate la nivelul unităților de învățământ;g) asigură cadrelor didactice consultanţă în probleme de curriculum.(3) Evidenţa activităţilor şi produsul muncii se constituie într-un dosar / biblioraft. Dosarul / Dosarul este întocmit de responsabilul comisiei şi trebuie să conţină:a) copie după Decizia de constituire a Comisiei, pe care se face menţiunea „Conform cu originalul” şi se certifică prin semnătura directorului şi aplicarea ştampilei;b) planul – cadru şi ordinul ministrului prin care acesta este aprobat;c) oferta curriculară elaborată de Consiliul pentru curriculum, aprobată de Consiliul Profesoral;d) Procese verbale ale şedinţelor ale comisiei;e) Alte documente elaborate de Consiliu şi aprobate conform legislaţiei în uz.(4) Prezenţa membrilor la şedinţele Consiliului pentru curricum este obligatorie.Comisiile metodice sunt constituite pe nivele de învăţământ şi au următoarele atribuţii. Elaborează programe de activităţi semestriale şi anuale; Consiliază cadrele didactice în procesul de elaborare a proiectării didactice şi a planificărilor semestriale;

Pagină 3 din 20

Page 4: Regulament de Ordin Interioară ROI 2015 2016 Modificat 23022015

Elaborează instrumente de evaluare şi notare; Analizează periodic performanţele şcolare ale elevilor; Monitorizează parcurgerea programei la fiecare clasă şi modul în care se realizează evaluarea elevilor; Organizează şi răspund de desfăşurarea recapitulărilor finale; Organizează activităţi de pregătire specială a elevilor pentru examenele naționale organizate și desfățurate de Ministerul Educației și Cercetării Științifice (clasele a II-a, a IV-a și a VI-a) și de Evaluare Natională pentru absolvenții clasei a VIII-a; Organizează activităţi de formare continuă (lecţii deschise, schimburi de experienţă etc.).Art.26 Comisiile constituite la nivelul unității școlare sunt:1) Comisia metodică învățători / educatori;2) Comisia metodică a profesorilor.Lista responsabililor comisiilor de lucru la nivel de instituție în baza legislației în vigoare.3. Consiliul claseiArt.27 Consiliul clasei funcţioneză în învățământul primar și gimnazial conform Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar M.E. N. nr. 5115 din 15 decembrie 2014 – Capitolul 1 Organisme funcționale și responsabilități ale cadrelor didactice. Acestea îşi desfăşoară activitatea la nivelul fiecărei clase, contribuind la orientarea şi consilierea elevilor şi părinţilor, la elaborarea fişelor de observare a fiecărui elev. El se întruneşte de câte ori învățătorul / profesorul consideră necesar, pentru armonizarea cerinţelor educaţionale ale cadrelor didactice, evaluarea progresului şcolar şi al comportamentului fiecărui elev, analizează volumul temelor pentru acasă, pentru stabilirea de măsuri educaţionale comune şi propunerea de recompense sau sancţiuni.Preşedintele Consiliului clasei este învățătorul / profesorul pentru învățământul primar / profesorul diriginte.Atribuțiile Consiliului clasei sunt prevăzute în Art. 53 din Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar M.E. N. nr. 5115 din 15 decembrie 2014.Art.28 Coordonarea activităţii claselor de elevi este realizată de către diriginţii numiţi la fiecare început de an şcolar de directorul şcolii. Atribuţiile diriginţilor sunt cele prevăzute de Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar.Art.29 Pentru un management eficient al activităţilor din cadrul instituţiei au fost constituite următoarele comisii:4. Comisii de lucru 4.1 Comisia de întocmire a orarului și asigurarea serviciului pe școală Asigură încadrarea claselor; Asigură întocmirea schemei orare în concordanţă cu planurile – cadru; Întocmeşte orarul, respectând principiile pedagogice privind repartizarea orelor pe parcursul activităţii şcolare a elevilor; Asigură spaţiul de învăţământ necesar pentru toate orele din schema orară; Programează profesorii şi elevii de serviciu pe şcoală astfel încât să se asigure permanenţa pe toată perioada de activitate şcolară.5.Comisii pentru proiecte şi programe educative şcolare şi extraşcolare (Consilierul Educativ)5.1.Comisia metodică diriginți Asigură planificarea şi desfăşurarea activităţilor educative prin orele de dirigenţie şi prin activităţi extraşcolare; Asigură dezvoltarea unei colaborări eficiente cu familia; Diversifică modalităţile de colaborare cu familia; Contribuie la dezvoltarea personalităţii elevilor; Organizează reuniuni de informare a părinţilor cu privire la documentele privind reforma curriculară (Programe şcolare, Ghiduri de evaluare – Descriptori de performanţă); Consultarea părinţilor la stabilirea Curriculumului la Decizia Şcolii, alcătuirea schemelor orare ale clasei şi programul şcolar al elevilor; Activarea asociativă a părinţilor prin intermediul Comitetului de Părinţi pentru sprijinirea şcolii în activitatea de îmbunătăţire a performanţei şcolare şi a frecvenţei acestora, în organizarea şi desfăşurarea activităţilor extracurriculare; Lecţii deschise pentru părinţi, serbări aniversare, activităţi sportive;

Pagină 4 din 20

Page 5: Regulament de Ordin Interioară ROI 2015 2016 Modificat 23022015

Consultaţii pedagogice; Corespondenţa cu părinţii; Lectorate cu părinţii; Activitatea cu Consiliul consultativ al părinţilori; Reuniuni comune cu elevi şi părinţi.5.2. Comisia pentru activităţi educative extraşcolare Facilitează participarea la viaţa socială a clasei, şcolii şi comunităţii locale; Organizează activităţi educative extraşcolare în colaborare cu Consiliul Elevilor, Consiliul reprezentativ al părinţilor, etc.5.5. Comisia pentru prevenirea şi combaterea violenţei în mediul şcolar Monitorizează modul în care elevii respectă Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar şi Regulamentul intern Elaborează, aplică şi evaluează modul de îndeplinire a obiectivelor incluse în Planul operaţional al unităţii privind reducerea fenomenului violenţei; Mediază conflictele dintre elevi; Aduce la cunoştinţa diriginţilor, consiliilor claselor şi Comitetului de părinţi abaterile disciplinare ale elevilor pentru sancţionare conform prezentului regulament; Propune Consiliului Profesoral sancţiunile pentru abaterile disciplinare grave.Comisia este formată din :

Consilierul educativ - responsabil; cadru didactic, reprezentante ale corpului profesoral; 1 reprezentant al Poliției Comunei Bălășești; 1 reprezentan al Consiliului Local al Comunei Bălășești.

6. Comisii de sprijin al managementului de proiect 6.2 Comisia pentru formarea continuă Sprijină şi asistă profesorii debutanţi în formarea profesională; Informează cadrele didactice debutante cu privire la legislaţia în domeniu şi prevederile curriculumului naţional; Consiliază noile cadre didactice în activitatea educativă pentru dezvoltarea personalităţii elevilor; Informează cadrele didactice privind documentele de reformă a învăţământului; Asigură circulaţia informaţiei între şcoală, I.S.J. Galați şi C.C.D. Galați privind perfecţionarea; Asigură perfecţionarea cadrelor didactice în utilizarea strategiilor didactice moderne.Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar M.E. N. nr. 5115 din 15 decembrie 2014 – Capitolul 7 Școala și comunitatea. Parteneriate / protocoale între unitățile de învățământ și alți parteneri educaționali6.4. Comisia pentru proiecte, programe comunitare şi de integrare europeană Analizează cerinţele de pe piaţa muncii privind nevoia de calificare prin cursuri de scurtă durată; Elaborează documentele necesare acreditării pentru formare prin cursuri de scurtă durată; Informează cadrele didactice privind oportunităţile de finanţare a proiectelor de integrare europeană; Stabilesc colaborări şi parteneriate instituţii similare din ţară sau străinătate; Asigură păstrarea legăturilor culturale şi a schimburilor de experienţă cu şcoli europene; Elaborează proiecte pentru atragere de fonduri extrabugetare.6.5. Comisia de gestionare a Sistemului Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR) Gestionează şi reactualizează baza de date a unității școlare;9. Comisia pentru verificarea documentelor şcolare și ritmicitatea notării Verifică corectitudinea cu care se completează cataloagele de cadrele didactice; Verifică semestrial modul de completare a documentelor şcolare la nivelul serviciului secretariat. Informează lunar conducerea privind situaţia frecvenţei elevilor şi măsurile luate de profesorii diriginţi. Informează lunar conducerea privind situaţia notării elevilor; Asigură programarea corectă a lucrărilor de verificare pe clase, pentru a evita aglomerarea elevilor;

Pagină 5 din 20

Page 6: Regulament de Ordin Interioară ROI 2015 2016 Modificat 23022015

Urmăreşte diversificarea metodelor de evaluare.12. Comitetul de Siguranţă şi Sănătate în Muncă şi de prevenire şi stingere a incendiilorAtribuţii: Asigură instruirea periodică a personalului şi elevilor privind normele de protecţia muncii; Coordonează măsurile de securitate şi sănătate în muncă; Urmăreşte respectarea de către toţi elevii şi de personal a normelor de protecţia muncii.Asigură instruirea periodică a personalului şi elevilor privind măsurile de apărare împotriva incendiilor Coordonează măsurile de apărare împotriva incendiilor Urmăresc respectarea de către toţi elevii şi de personal a măsurile de apărare împotriva incendiilor .16. Alte comisii de lucru prevăzute de legislația în vigoare și contractile colective de muncă aplicabile.

CAPITOLUL VPărinţii

Art. 30 Comitetul de părinţi al grupei / clesei se alege la începutul anului şcolar şi este alcătuit dintr-un preşedinte şi doi membri. Atribuțiile Comitetului de părinți sunt cuprinse în Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar M.E. N. nr. 5115 din 15 decembrie 2014 – Capitolul 4 art. 249.Art. 31 Comitetul de părinţi al clasei/grupei funcţionează în conformitate cu prevederile Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar şi reprezintă interesele părinţilor elevilor/copiilor clasei/grupei în adunarea generală a părinţilor la nivelul şcolii, în consiliul reprezentativ al părinţilor, în consiliul profesoral şi în consiliul clasei.Art. 32 Membrii comitetului de părinţi ai clasei/grupei sprijină activitatea unităţilor de învăţământ, implicându-se activ în rezolvarea unor probleme ale acestora, la solicitarea educatorului / profesorului pentru învățământul preșcolar / învățătorului / profesorului pentru învățământul primar / profesorului diriginte sau conducerii unităţii. Părinţii / reprezentanții legali al copiilor / elevilor au obligaţia : a) cel puţin o dată pe lună să ia legătura cu educatorul / învăţătorul sau profesorul dirigintele pentru a cunoaşte evoluţia copilului şi pentru a fi semnalate eventualele cazuri de indisciplină; b) să răspundă solicitărilor şcolii de câte ori este chemat de către educator / învăţător sau profesorul diriginte;c) să păstreze curăţenia în unităţile şcolare;d) părinții copiilor înscrişi la grădiniţă au obligaţia:

să completeze dosarele de înscriere a copiilor cu toate analizele; să anunţe la timp motivul absentării copilului şi diagnosticul în cazul îmbolnăvirii; să predea copilul personalului grădiniţei,dimineaţa la sosire; să participe la acţiunile organizate; să contribuie la îmbunătăţirea bazei materiale.

Părinţii elevilor au dreptul : a) să colaboreze cu cadrele didactice şi să vină cu idei de îmbunătăţire ; b) să asiste la activităţi cultural - artistice sau când sunt planificate lecţii deschise model;c) să însoţească elevii/copii în diferite acţiuni extraşcolare: excursii, drumeţii, perelinaje, vizite.Consiliul reprezentativ al părinţilorArt. 33 Consiliul reprezentativ al părinţilor este compus din preşedinţii comitetelor de părinţi ai claselor/grupelor şi se organizează şi funcţionează în conformitate cu prevederile Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar M.E. N. nr. 5115 din 15 decembrie 2014 – Capitolul 5 art. 252 - 254.Art. 34 Consiliul reprezentativ al părinţilor atrage resurse financiare extrabugetare, constând în contribuții, donații, sponsorizării etc., din partea unor persoane fizice / juridice din țară și străinătate.

CAPITOLUL VIPersonalul didactic

Pagină 6 din 20

Page 7: Regulament de Ordin Interioară ROI 2015 2016 Modificat 23022015

Art.35 Personalul didactic al unității școlare şi grădiniţelor este alcătuit din personal didactic (personal didactic de conducere, de predare și personal didactic auxiliar) şi personal neidactic.Art.36 Funcţiile, competenţele, responsabilităţile, drepturile şi obligaţiile personalului didactic sunt cele stabilite de Legea Educației Nr.1 / 2011 cu modificările ulterioare şi Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar nr. 5115 din 15.12.2014.Art.37 Activitatea personalului didactic cuprinde: a) activităţi de predare-învăţare şi de evaluare, conform planurilor de învăţământ;b) activităţi de pregătire metodico-ştiinţifică şi activităţi de educaţie, complementare procesului de învăţământ.Art.38 Activităţile concrete ale personalului sunt cele prevăzute în fişa postului, tipizată la nivel naţional, elaborată de M.E.N. împreună cu federaţiile sindicale recunoscute la nivel naţional şi inclusă ca anexă a contractului colectiv de muncă.Art.39 Activităţile suplimentare neprevăzute la încadrarea pe post şi activităţile suplimentre deosebite se stabilesc de către Consiliul de administraţie şi Catedrele metodice.Art.40 Personalul didactic are obligaţiile ce decurg din legile şi normele care reglementează activitatea din învăţământ şi următoarele îndatoriri specifice:a) să respecte cu stricteţe programul şcolii;b) să realizeze la timp planificările activităţilor de predare-învăţare; c) să completeze corect şi la timp documentele şcolare;d) să realizeze obiectivele instructiv-educative ale disciplinelor predate; e) să utilizeze eficient baza materială a şcolii şi să se preocupe de dezvoltarea acesteia;g) să acţioneze pentru crearea unui climat psiho-social armonios, netensionat în unitate;h) să folosească un limbaj adecvat atât în relaţiile cu elevii cât şi în relaţiile cu colegii, conducerea şcolii şi personalul administrativ;i) să aibă o ţinută vestimentară decentă, astfel încât să reprezinte modele pozitive pentru elevii încredinţaţi spre educare;j) să aibă conduită profesională şi morală ireproşabilă prin care să contribuie la creşterea permanentă a prestigiului unităţii;k) să se îngrijească de păstrarea integrităţii bunurilor materiale ale unităţii prin:1. preluarea patrimoniului spaţiului de învăţământ, repartizat clasei la care funcţionează ca educatoare / învățător / diriginte şi organizarea serviciului pe clasă al elevilor astfel încât să se asigure predarea şi preluarea inventarului spaţiului de învăţământ respectiv;2. supravegherea corespunzătoare a activităţii elevilor/copiilor în sălile de clasă pentru evitarea deteriorării dotărilor acestora.

Profesorul de serviciuArt.41 Serviciul pe şcoală se desfăşoară zilnic pe baza unui grafic întocmit şi afişat din timp de către profesorul responsabil cu organizarea serviciului pe şcoală şi va fi efectuat de câte un profesor şi un învăţător, care au obligaţia de a asigura supravegherea şi coordonarea activităţilor din şcoală pe toată durata zilei de lucru.Cadrele didactice de serviciu îşi vor începe activitatea la ora 730 în ziua în care au fost planificaţi.Cadrul didactic de serviciu are următoarele atribuţii: Îndrumă activitatea în şcoală pe durata serviciului rezolvând operativ problemele apărute, dacă intră în competenţa sa; Informează conducerea şcolii în cazul apariţiei unor probleme a căror rezolvare necesită intervenţia unui cadru de conducere; Verifică prezenţa la post a elevului de serviciu şi îl instruieşte, precizându-i atribuţiile pe care le are în această calitate. Distribuie elevului de serviciu ecusoanele la începutul serviciului şi le recuperează la încheierea programului. Supraveghează intrarea elevilor la primele ore de curs , verificând ecusoanele şi ţinuta acestora aplicând sancţiunile prevăzute de prezentul regulament pentru cei care nu respectă cerinţele şcolii în acest sens; Controlează starea de curăţenie şi respectarea normelor igienico-sanitare în şcoală;

Pagină 7 din 20

Page 8: Regulament de Ordin Interioară ROI 2015 2016 Modificat 23022015

Supraveghează pauzele elevilor luând, în caz de nevoie, măsuri de aplanare a unor situaţii conflictuale şi/sau de sancţionare a elevilor care comit abateri disciplinare; Constată eventualele distrugeri sau dispariţii de bunuri ale şcolii şi le consemnează în procesul verbal de predare a serviciului; Asigură securitatea cataloagelor şi a condicilor de prezenţă pe durata serviciului; Supraveghează şi îndrumă activitatea elevului de serviciu din postul de control şi colaborează cu personalul nedidactic pentru preîntâmpinarea sau, dacă este cazul, semnalarea cazurilor de pătrundere a persoanelor străine în incinta şcolii; În eventualitatea părăsirii postului de către elevul de serviciu ia măsuri de înlocuire al acestuia şi anunţă dirigintele clasei care este obligat să aplice măsurile disciplinare prevăzute de Regulamentul Intern; Constată existenţa claselor nesupravegheate pe durata orelor, asigură suplinirea profesorilor absenţi şi consemnează în procesul verbal asfel de situaţii, specificând ora la care s-a făcut constatarea şi numele profesorului absent; Consemnează în procesul verbal de la predarea serviciului eventualele probleme apărute;

CAPITOLUL VIIPersonalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic

Art.42 Personalul didactic auxiliar care funcţionează în şcoală este reprezentat de: secretar - bibliotecar - informatician, administrator financiar (contabil șef).Art. 43 Peronalul nedidactic (administrativ) care funcționează în instituție este reprezentat de: îngrijitor, muncitor (șofer pe microbuz școlar și fochist).Art.44 Atribuţiile personalului didactic auxiliar şi nedidactic sunt prevăzute în fişele posturilor respective întocmite de directorul unităţii conformitate cu regulamentele şi normativele în vigoare.Art.45 Personalul compartimentului secretariat este format de posturile de secretar șef, secretar și informatician. Secretarul / Informaticianul este subordonat directorului unităţii. Programul de lucru cu publicul al compartimentului este aprobat de director în baza consiliul de administraţie la propunerea secretarului. Responsabilitățile compartimentului secretariat sunt prevăzute în Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar M.E. N. nr. 5115 din 15 decembrie 2014 – art. 93.Art.46 Compartimentul financiar este alcătuit din administratorul financiar / contabil şef şi este subordonat directorului. Contabilul şef îşi desfăşoară activitatea conform fişei de atrbuţii stabilită de director. Responsabilitățile compartimentului financiar sunt prevăzute în Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar M.E. N. nr. 5115 din 15 decembrie 2014 – art. 96.Art.47 Bibliotecarul școlar este direct subordont directorului. Biblioteca școlară se organizează și funcționează pe baza Regulamentului de organizare și funcționare a bibliotecilor școlare și a centrelor de documentare și informare, aprobat prin ordin al ministrului educației și cercetării științifice.Art.48 Personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic poate primi de la directorul unităţii şi sarcini care nu sunt prevăzute în fişa postului în situaţii de urgenţă, pentru a suplini activitatea unui salariat aflat în concediu medical sau pentru a suplini lipsa de personal dintr-un alt compartiment. Art.49 Tot personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic are obligaţia de a completa condica de prezență.Art.50 Numirea, transferarea şi eliberarea din funcţie a personalului didactic auxiliar şi personalului nedidactic se fac de către directorul unităţii în conformitate cu prevederile Statutului personalului didactic şi ale Contractului colectiv de muncă aprobat de Inspectoratul Teritorial de Muncă Galați în conformitate cu prevederile legale. Art.51 Personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic are următoarele obligaţii specifice:a) să respecte cu stricteţe ordinea şi disciplina la locul de muncă, să manifeste responsabilitate în îndeplinirea sarcinilor de serviciu;b) să execute la timp sarcinile stabilite prin fişa postului;c) să nu părăsească locul de muncă fără aprobarea şefului de compartiment sau a directorului şcolii;d) să folosească integral şi eficient timpul de muncă pentru îndeplinirea tuturor obligaţiilor de serviciu; e) să se comporte politicos şi amabil cu persoanele cu care intră în contact;

Pagină 8 din 20

Page 9: Regulament de Ordin Interioară ROI 2015 2016 Modificat 23022015

f) să evite crearea de stări tensionate în colectivul în care lucrează şi denigrarea activităţii din unitate.Art.52 Personalul muncitor din unitate are următoarele obligaţii:a) Să respecte procesul tehnologic şi de muncă specific locului în care îşi desfăşoară activitatea;b) Să folosească maşina la parametrii de funcţionare prevăzuţi de documentaţia tehnică şi în condiţii de deplină siguranţă;c) Să utilizeze eficient materiile prime, materialele, combustibilul şi energia, să sporească gradul de valorificare a acestora, să se preocupe de recuperarea tuturor resurselor materiale refolosibile;d) Să respecte consumurile normate de materii prime, materiale, combustibili şi energie şi să ia toate măsurile necesare pentru evitarea risipei de orice fel şi înlăturarea oricărei neglijenţe în administrarea şi păstrarea bunurilor;e) Să respecte normele de Sănătatea şi Securitatea Muncii şi P.S.I. precum şi normele privind utilizarea echipamentului de protecţie şi de lucru;f) Să înştiinţeze cu promptitudine şeful ierarhic superior în cazul apariţiei unor nereguli, abateri, greutăţi sau lipsuri în aprovizionarea locului de muncă, în întreţinerea maşinilor, utilajelor, etc. propunând şi soluţii pentru remedierea unor astfel de situaţii (prin întocmirea unor referate);g) Să nu lase nesupravegheate în timpul programului maşinile şi instalaţiile în funcţiune;h) Să respecte regulie de acces în cadrul unităţii şi să nu se prezinte la serviciu sub influenţa băuturilor alcoolice;i) Să aibă o compotare corectă în cadrul relaţiilor de serviciu, să asigure un climat de disciplină şi să combată orice manifestări necorespunzătoare;j) Să păstreze ordinea şi curăţenia la locul de muncă;k) Să se preocupe de ridicarea continuă a competenţei profesionale, a nivelului de cunoştinţe tehnico - ştiinţifice şi de cultură generală, să frecventeze cursurile de perfecţionare organizate sau recomandate de unitate;l) Să nu consume băuturi alcoolice înainte de prezentarea la serviciu sau în timpul serviciului.Art.53 Prezentul regulament are ca anexe fişele posturilor nominalizate şi operaţionalizate.

Drepturile personalului angajat

Art.54 Personalul angajat al unităţii se bucură de toate drepturile prevăzute de legislaţia în vigoare, specifică domeniului în care activează şi are dreptul să participe la luarea deciziilor importante ce privesc bunul mers al activităţii în unitate.

Recompense şi sancţiuni

Art.55 Persoanele care îşi îndeplinesc în cele mai bune condiţii sarcinile de serviciu pot primi, conform dispoziţiilor legale următoarele recompense:a) acordarea de trepte sau gradaţii la retribuţia tarifară;b) acordarea gradaţiei de merit;c) premieri la sfârşitul anului calendaristic pentru rezultate deosebite în activitatea desfăşurată.Recompensele se consemnează în dosarul personal.Art.56 Pentru încălcarea îndatoririlor ce le revin potrivit contractului individual de muncă precum şi încălcarea normelor de comportare care dăunează interesului învăţământului şi prestigiului instituţiei, personalul şcolii poate fi sancţionat conform legilor în vigoare şi vor fi sesizate organele competente.Se consideră abateri disciplinare următoarele fapte: neîndeplinirea la timp şi de calitate a sarcinilor de serviciu; încălcarea regulilor privind secretul de serviciu; nerespectarea programului de lucru; întocmirea necorespunzătoare şi nefinalizarea la timp a situaţiilor şi a documentelor şcolare, comunicarea de date sau informaţii inexacte sau incomplete; neaducerea la cunoştinţa Consiliului de Administraţie a unor neajunsuri din şcoală, de natură a stânjeni bunul mers al procesului instructiv-educativ; încălcarea codului de conduită profesională; consumul de băuturi alcoolice înainte de prezentarea la serviciu sau în timpul serviciului .

Pagină 9 din 20

Page 10: Regulament de Ordin Interioară ROI 2015 2016 Modificat 23022015

Încălcarea cu vinovăţie a obligaţiilor de muncă sau a normelor de comportare, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează indiferent de funcţia pe care o are persoana care a săvârşit-o.Sancţiunile disciplinare, care se pot aplica, în raport cu gravitatea abaterilor, personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, precum şi celui de conducere, de îndrumare şi de control din învaţământ sunt (conform art.116 din Statutul personalului didactic):a) observaţie scrisă;b) avertisment;c) diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizatia de conducere, de îndrumare si de control, cu pâna la 15%, pe o perioada de 1- 6 luni;d) suspendarea, pe o perioada de pâna la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii didactice superioare sau pentru obţinerea gradelor didactice ori a unei funcţii de conducere, de îndrumare şi de control;e) destituirea din funcţia de conducere, de îndrumare şi de control din învăţământ;f) desfacerea disciplinară a contractului de muncă.Sancţiunile cu caracter disciplinar ce pot fi aplicate personalului nedidactic şi personalului muncitor din unitate sunt cele prevăzute de art.100 alin.1 din Codul Muncii:1) mustrare;2) avertisment;3) retragerea uneia sau mai multor gradaţii sau trepte de retribuire, pe o perioadă de 1-3 luni sau, în cazul celor încadraţi cu retribuţie la nivel de bază, diminuarea acesteia cu 5 - 10 % pe o anumită perioadă;4) reducerea retribuţiei şi retragerea indemnizaţiei de conducere pe durată de 1 - 3 luni cu 5 - 10%;5) retrogradarea în funcţie sau categorie,în cadrul aceleiaşi profesii, pe o durată de 1 - 3 luni;6) desfacerea disciplinară a contractului de muncă.Desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă este aplicabilă în două situaţii: când persoana angajată săvârşeşte o abatere gravă; când persoana angajată încalcă, în mod repetat, obligaţiile de serviciu, inclusiv normele de comportare în unitate.Sunt considerate abateri grave de natură să ducă la desfacerea contractului de muncă, disciplinar, următoarele: refuzul nejustificat de a executa dispoziţiile organelor ierarhice de la locul de muncă; săvârşirea de fapte care au produs sau puteau produce accidente, avarii sau deteriorări ale bunurilor din patrimoniul unităţii; sustragerea sub orice formă de bunuri aparţinătoare unităţii.Art.57 Sancţiunea disciplinară se aplică numai după cercetarea prealabilă a faptei ce constituie abatere, ascultarea persoanei în cauză şi verificarea susţinerilor făcute de aceasta în apărare. De îndeplinirea acestor prevederi răspunde Comisia de disciplină din unitate şi Consiliul de Administraţie .Sancţiunile se propun de către conducătorul unităţii sau a compartimentului de muncă şi se aprobă de Consiliul de Administraţie.

CAPITOLUL VIIIOrganizarea timpului de lucru în unitate

Art.58 Programul activităţilor didactice se va desfăşura în două singuri (după caz): Unități școlare:

Grădinița cu program normal Nr.1 Satul Bălășești, Comuna Bălășești: 730 – 1230;Personalul nedidactic: Program în condiții normale: 700 – 1500

Școala Primară Nr.1 Satul Ciureștii Noi / Grădinița cu program normal Nr.1 Satul Ciureștii Noi, Comuna Bălășești: nivelul de învățământ preșcolar 730 – 1230, nivelul de învățământ primar 800 – 1300;Personalul nedidactic:Program în condiții normale: 700 – 1500

Școala Gimnazială Nr.1 Comuna Bălășești:Pagină 10 din 20

Page 11: Regulament de Ordin Interioară ROI 2015 2016 Modificat 23022015

Învățământ Primar: 800 – 1300 ; Învățământ Gimnazial: 800 – 1400; Programul conducerii şcolii: 800- 1600; Programul compatimentului financiar: 800 - 1600; Progrmul compartimentului secretariat: 800 – 1200; Program bibliotecă: 1300- 1400 (luni – vineri);

Program Informatician: 1200 – 1600. Programul de transport elevi/cadre didactice.

Art.59 Timpul de lucru este de 8 ore pe zi (sau după caz). Art.60 Evidenţa timpului de muncă se asigură prin pontaj.Tot personalul încadrat este obligat să semneze condica de prezenţă, atât la începutul programului cât şi la sfârşitul acestuia. Condica de prezenţă se întocmeşte şi se păstrează la serviciul secretariat al instituției.Art.61 Învoirea persoanelor încadrate în unitate se face de către conducerea şcolii prin cerere scrisă şi este permisă numai pentru situaţii deosebite ivite în viaţa acestora. Pentru personalul didactic de predare învoirea se face prin delegarea altei persoane fără să întrerupă activitatea didactică.Concediile de odihnă se acordă în conformitate cu prevederile legale, pe baza unei programări întocmite, la începutul anului calendaristic şi se efectuează în anul în curs. Chemările din concediu nu se fac decât în cazuri cu totul deosebite, cu aprobarea conducerii şcolii.Concediile de studii se acordă de conducerea unităţii, în conformitate cu prevederile legale, pe baza cererii scrise a celor interesaţi.Concediile medicale se acordă de către unităţile sanitare în drept, iar evidenţa acestora se realizează de serviciul secretariat, pe baza certificatelor medicale. Angajatul care beneficiază de concediu medical este obligat să anunţe serviciul secretariat, în cel mult 24 ore , precizând durata concediului.

Accesul în şcoalăArt.62 (a) Accesul în incinta şcolii a personalului didactic, nedidactic şi a elevilor aparţinând Școlii Gimnaziale Nr.1 Comuna Bălășești se face pe baza de ecuson, controlul fiind efectuat la punctul de control în momentul intrării.(b) Pentru accesul în curtea şcolii elevii vor utiliza poarta principală, iar pentru accesul în şcoală, intrările ce le sunt destinate.(c) Intrările elevilor se vor închide la 5 minute după ce sună de intrare şi se vor deschide cu 5 minute înainte de a suna de ieşire, asigurându-se astfel libera circulaţie pe perioada pauzelor. Elevilor navetişti li se va permite accesul în şcoală, pe parcursul primei ore de curs.Elevii care părăsesc incinta şcolii, pe parcursul programului, o fac pe propria răspundere. (d) Se interzice folosirea de către elevi a intrărilor principale, precum şi accesul elevilor în holul din faţa cancelariei. În cazul convocării de către un profesor, elevul în cauză aşteaptă în holul principal sosirea profesorului, care va fi anunţat de către persoana angajată al instituției. Accesul la Compatimentul Secretariat și Compartimentul Financiar se face numai prin holul dinspre intrarea elevilor. (d) Accesul părinţilor/tutorilor legali este permis în baza verificării identităţii acestora şi a ecusonului de invitat care se eliberează la punctul de control, unde se va află şi registrul pentru evidenţa accesului vizitatorilor în incinta şcolii. (e) Accesul persoanelor străine în şcoală este permis pe baza ecusonului care atestă calitatea de invitat/vizitator şi care se eliberează la punctul de control după efectuarea procedurilor de identificare, înregistrare şi control de către elevul de serviciu sau personalul care asigură paza şcolii.(f) Accesul în şcoală a persoanelor care au de rezolvat probleme la secretariat sau contabilitate se face numai în timpul orelor de lucru cu publicul stabilite de către compartimentul respectiv. (g) Accesul autovehiculelor în incinta şcolii se face doar prin intrarea principala a şcolii. Este permis numai accesul autovehiculelor care aparţin şcolii, Primăriei / Consiliului local al comunei Bălășești, salvarii, pompierilor, poliţiei, salubrizării, jandarmeriei a celor care asigura intervenţia operativă și pentru remedierea defecţiunilor/reparaţiilor. (h) Persoanele responsabile de organizarea întrunirilor cu caracter comemorativ, educativ, cultural, sportiv, şedinţe cu părinţii etc. vor întocmi şi transmite la punctul de control tabele nominale cu persoanele invitate.

Pagină 11 din 20

Page 12: Regulament de Ordin Interioară ROI 2015 2016 Modificat 23022015

(i) Se interzice cu desăvârşire accesul în şcoală/grădiniță al:o persoanelor care folosesc WC –ul din incinta instituției;o persoanelor aflate sub influenţa băuturilor alcoolice, a celor turbulente sau a celor care au intenţia vădită de a deranja ordinea şi liniştea publică;o persoanelor care posedă arme sau obiecte contondente, substanţe toxice, explozive, pirotehnice, iritante -lacrimogene, uşor inflamabile.

CAPITOLUL IX : ELEVII Drepturile elevilor

Art.63 Elevii şcolii şi copii grădinițelor se bucură de toate drepturile legale şi nici o activitate organizată de şcoală/grădinițe nu le poate leza demnitatea şi personalitatea.Art.64 Elevii şcolii au dreptul şi obligaţia de a purta uniforma şcolii precum şi de a deţine ecusonul şcolii.Art.65 Elevii şcolii şi copii grădinițelor au dreptul de a opta pentru disciplinele din curriculum-ul la decizia şcolii. Elevii pot beneficia de îndrumare competentă pentru ca alegerea să fie favorabilă traiectoriei profesionale dorite.Art.66 Elevii au dreptul de a fi aleşi în colectivele de conducere a claselor precum şi în Consiliul al elevilor.Art.67 Elevii au dreptul de a face propuneri pentru îmbunătăţirea activităţii din şcoală, exprimarea liberă a opiniilor realizându-se într-un cadru organizat. Propunerile vor fi transmise conducerii şcolii, ierarhic, prin responsabilul clasei, Consiliul elevilor, diriginte, Consilierul cu probleme educative. Fiecare propunere trebuie să întrunească adeziunea unui număr de elevi egal cu ½ din efectivul de elevi ai şcolii pentru ca aceasta să fie luată în discuţia Consiliului de Administraţie sau a Consiliului profesoral.Art.68 Elevii au dreptul de a aduce la cunoştinţa conducerii şcolii orice nemulţumire în legătură cu desfăşurarea procesului instructiv educativ. În acest scop ei pot adresa , prin intermediul dirigintelui clasei, Consiliului de Administraţie sau Consiliului Profesoral, sesizări scrise, semnate. Art.69 Elevii au dreptul de a beneficia de consultanţă gratuită pe probleme de educaţie şi de orientare profesională precum şi de acces liber la orice informaţii legate de problemele şcolare.

Evaluarea rezultatelor învățăriiArt.70 Calificativele şi notele acordate se comunică imediat elevilor, se motivează şi se trec în documentele de înregistrare corespunzătoare, numai de învăţătorul sau profesorul care a efectuat evaluarea. Pentru o evaluare obiectivă și corectă a elevilor se aplică prevederile art. 122 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar M.E. N. nr. 5115 din 15 decembrie 2014.Art.71 Rezultatele lucrărilor scrise semestriale (la obiectele la care acestea se dau) vor fi analizate împreună cu elevii, vor fi păstrate în şcoală până la sfârşitul anului şcolar şi vor putea fi consultate de părinţii elevilor în cazul în care aceştia doresc să le vadă, în prezenţa profesorului care predă disciplina respectivă. Art.72 Situaţia şcolară se va încheia conform Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar M.E. N. nr. 5115 din 15 decembrie 2014 - Art . 189 - 194. Art.73 Învăţătorii şi profesorii diriginţi au obligaţia de a completa corect documentele şcolare, pe baza actelor originale sau a copiilor xeroxate şi de a proceda la actualizarea datelor ori de câte ori este nevoie. Art.74 Este interzisă modificarea de note sau medii. Notele neclare sau eronat consemnate se pot anula prin tăierea cu o linie numai cu cerneală roşie, după care se va aplica sigiliul şcolii şi semnătura directorului şcolii. În acelaşi mod se va proceda şi la anularea mediilor înscrise eronat.

Îndatoririle elevilorArt.75 Elevii unității școlare Școala Gimnazială Nr.1 Comuna Bălășești au obligaţia de a cunoaşte şi respecta: Legile statului; Regulamentului ROFUIP MEN nr. 5115 din 15.12.2014 şi prezentul regulament; Regulile de circulaţie şi cele cu privire la apărarea sănătăţii; Normele de Sănătatea şi Securitatea Muncii, de prevenire şi de stingere a incendiilor; Normele de protecţie civilă şi normele de protecţia mediului.

Pagină 12 din 20

Page 13: Regulament de Ordin Interioară ROI 2015 2016 Modificat 23022015

Art.76 În conformitate cu prevederile Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar M.E. N. nr. 5115 din 15 decembrie 2014 - Secțiunea 2 Obligațiile beneficiarilor primari ai educației – Art. 140 (2) şi ale prezentului regulament pe durata desfăşurării activităţii în şcoală elevii trebuie să respecte următoarele cerinţe:1. Să efectueze serviciul în clasă şi în şcoală cu îndeplinirea întocmai a atribuţiilor prevăzute pentru elevul de serviciu.2. Elevii au obligaţia de a purta vestimentaţia specifică şcolii şi la vedere, ecusonul .Ţinuta specifică şcolii este pentru :eleve – fustă sau pantalon de culoare neagră (bleumarin), cămaşă ( tricou) de culoare albăelevi – pantalon de culoare neagră ( bleumarin), cămaşă ( tricou) de culoare albăPentru perioadele friguroase ţinuta se completează cu scouri de culoare neagră sau bleumarinNerespectarea acestei obligaţii se sancţionează cu:prima abatere - observaţie individuală;a doua abatere – mustrare în faţa clasei;a treia abatere – eliminarea de la cursuri pe o perioadă de 3 zile;a patra abatere – mutare disciplinară la altă şcoală;3. Elevii au obligaţia de a păstra curăţenia şi integritatea spaţiilor de învăţământ, holurilor, a grupurilor sanitare şi a spaţiilor din curtea şcolii.4. La începerea programului, şeful clasei şi elevul de serviciu vor verifica starea clasei urmărind dacă: sunt deteriorate: uşa, catedra, scaunele, mesele (băncile) sau alte obiecte din dotarea clasei; sunt geamuri sparte; sunt întrerupătoare, prize sau corpuri de iluminat sparte sau lipsă; sunt deteriorate jaluzelele sau perdele; tabla este spartă; sunt deterioraţi pereţii; sala de clasă este curată.Toate deficienţele vor fi aduse imediat la cunoştinţă profesorului de serviciu, dirigintelui, sau profesorului care vine la prima oră de curs.La terminarea orelor de curs elevii trebuie să lase clasa în ordine, fără deteriorări şi să o predea personalului de serviciu.5. Elevii au obligaţia de a anunţa profesorului de serviciu, directorului sau oricărui alt cadru didactic toate evenimentele, incidentele petrecute în şcoală, precum şi prezenţa unor persoane străine de şcoală care perturbă procesul de învăţământ.6. Este interzis elevilor indiferent de forma de învăţământ frecventată:6.1 să absenteze nemotivat de la cursuri şi de la activitatea de instruire practică;6.2 accesul pe uşa principală, staţionarea pe coridorul din faţa cancelariei;6.3 să staţioneze, după ce s-a sunat, pe coridoare, scări sau în grupurile sanitare;6.4 să introducă în incinta şcolii persoane străine de şcoală, cu excepţia părinţilor sau a rudelor venite din proprie iniţiativă, sau chemate pentru rezolvarea unor probleme ale elevului;6.5 să iniţieze sau să participe la acţiuni soldate cu violenţe fizice sau verbale, şi/sau sau să apeleze la cunoştinţe sau prieteni din alte clase sau dinafara şcolii, pentru rezolvarea prin violenţă a unor eventuale neînţelegeri cu colegii; 6.6 să–şi însuşească prin furt bunuri aparţinând şcolii sau unei persoane fizice din şcoală sau din afara şcolii;6.7 să se prezinte la şcoală într-o ţinută neadecvată ( fuste scurte, pantaloni scurţi, păr vopsit, pieptănături excentrice, etc.);6.8 să fumeze în incinta şcolii sau în faţa porţilor şcolii;6.9 să consume băuturi alcoolice sau să se prezinte la şcoală sub influenţa alcoolului;6.10 să consume sau să distribuie droguri în şcoală sau în afara şcolii;6.11 să lipească postere, afişe, fotomontaje pe pereţii claselor sau a coridoarelor;6.12 să perturbe procesul instructiv educativ prin acte de indisciplină, limbaj neadecvat sau activităţi care nu au nimic în comun cu activităţile de învăţare;

Pagină 13 din 20

Page 14: Regulament de Ordin Interioară ROI 2015 2016 Modificat 23022015

6.13 să adreseze injurii profesorilor, personalului şcolii sau colegilor;6.14 să iniţieze şi să participe la acţiuni de chiul colectiv şi/sau să constrângă o persoană pentru a participa la o astfel de acţiune;6.15 să practice jocuri sportive în clase sau pe coridoare;6.16 să practice jocuri de noroc sau să oganizeze activităţi cu scopul obţinerii de bani;6.17 să utilizeze telefoanele mobile în incinta şcolii;6.18 să utilizeze mijloace de înregistrare audio sau video fără acordul persoanelor înregistrate;6.19 să părăsească instituția la pauza mare fără acordul dirigintelui, profesorului de serviciu, decât prin delegarea unui singur elev, pentru a fi posibilă deplasarea la cel mai apropriat magazinul alimentar. 7. Elevii trebuie să manifeste o atitudine civilizată, de respect faţă de toate cadrele didactice şi de întregul personalului şcolii.8. Accesul în incinta şcolii se va face numai pe porţi fiind cu desăvârşire interzisă escaladarea gardurilor sau distrugerea acestora pentru a creea căi de acces suplimentare.9. În vederea prevenirii îmbolnăvirilor, accidentelor şi/sau producerea de incendii:9.1 Elevii au obligaţia să respecte întocmai normele şi regulile de utilizare din sălile de clasă, laboratoare, să respecte normele de Sănătatea şi Securitatea Muncii şi P.S.I. specifice;9.2 Elevilor le este interzis:a. să folosească sculele, dispozitivele, maşinile, aparatele din dotarea laboratoarelor fără cunoştinţa unui cadru didactic;b. accesul în laboratoare dacă nu sunt însoţiţi de profesorul de specialitate/profesor;c. să remedieze defecţiuni de orice natură ce pot apărea în sălile de clasă, cabinete, laboratoare, etc. Defecţiunile sesizate vor fi aduse la cunoştinţa profesorului de serviciu, dirigintelui sau, în ultimă instanţă oricărui profesor sau salariat al şcolii;d. să umble la întrerupătoarele, prizele sau corpurile de iluminat din spaţiile de învăţământ, coridoare, grupuri sanitare etc.;e. să escaladeze balustradele şi/sau ferestrele;f. să alerge pe coridoare sau în clase;g. în perioada de iarnă , să se bată cu zăpadă sau să se dea pe gheaţă în incinta şcolii;h. să introducă şi/sau să utilizeze în şcoală petarde sau substanţe inflamabile şi toxice;i. să se joace cu chibrituri, brichete etc. în incinta şcolii;j. să utilizeze stingătoarele în alte scopuri şi fără permisiunea unui cadru didactic sau al unuia dintre salariaţii şcolii, cu excepţia cazurilor de urgenţă;9.3 La terminarea orelor de curs elevii trebuie să părăsească în cel mai scurt timp incinta şcolii deplasându-se în ordine pentru a evita eventualele incidente pe scări sau pe aleea de acces în şcoală.10. În deplasarea spre casă elevii vor folosi cu atenţie strada numai prin locuri permise şi vor utiliza cu mare atenţie mijloacele de transport în comun, evitând producerea de accidente;

Recompensarea elevilorArt.77 Elevii şcolii cu merite deosebite în activitatea şcolară şi extraşcolară vor fi recompensaţi în conformitate cu Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar M.E. N. nr. 5115 din 15 decembrie 2014 – Secțiunea 3 Recompense și sacțiuni ale beneficiarilor primari ai educației – Art. 143.Art.78 Consiliul Profesoral poate propune Consiliului de Administraţie instituirea unor premii individuale sau colective care să recompenseze anumite iniţiative pozitive ale elevilor sau iniţierea unor concursuri cu scop educativ, dotate cu premii.

Sancţiunile aplicate elevilorArt.79a) injuriile aduse unor colegi, personalului administrativ sau a persoanelor străine vor fi sancţionate, după caz, de la atenţionarea în fata clasei şi scăderea notei la purtare, în funcţie de gravitatea faptei; b) folosirea limbajului vulgar in pauze sau in orele de curs va fi sancţionata mai întâi cu avertisment verbal, apoi scris, anunţarea părinţilor si cu scăderea notei la purtare;

Pagină 14 din 20

Page 15: Regulament de Ordin Interioară ROI 2015 2016 Modificat 23022015

c) nerespectarea disciplinei în timpul orelor de curs, atitudini necuviincioase faţă de profesori sau faţă de conducerea şcolii va fi sancţionată cu avertisment verbal, apoi scris, anunţarea părinţilor si a autorităţilor locale după caz si scăderea notei la purtare; d) nefolosirea în mod civilizat a grupurilor sanitare, împiedicarea accesului celorlalţi elevi se pedepseşte cu avertisment verbal, scris; e) consumul de băuturi alcoolice, a drogurilor, furtul, distrugerea intenţionată a mobilierului şcolar, atrage după sine anunţarea familiei si a Poliţiei, după caz;f) în cazul în care elevii deterioreazӑ sau distrug mobilierul sau orice alte bunuri ale şcolii din greşeală sau intenţionat vor efectua muncӑ in folosul școlii dupӑ orele de curs ; g) în cazul în care elevii comit acte de indisciplină (creează dezordine, folosesc vocabular inadecvat) în timpul unor activităţi organizate de şcoala cum ar fi: baluri, serbări, excursii, activităţi sportive, li se va interzice participarea în viitor la asemenea activităţi şi vor fi sancţionaţi gradual în funcţie de gravitatea abaterii comise cu avertisment scris şi scăderea notei la purtare; h) toate sancţiunile disciplinare aplicate elevilor vor fi comunicate părinţilor în termen de 24 de ore de la luarea deciziei de către profesorul diriginte; i) folosirea şi manipularea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs se pedepseşte cu reţinerea telefoanelor; acestea vor fi predate conducerii şcolii, prin proces verbal, de către profesorul care a făcut constatarea abaterii. Telefonul va fi predat exclusiv părintelui elevului în cauză. În caz de recidivă se va scădea nota la purtare iar telefonul va fi predat părintelui la sfârşitul semestrului; j) nerespectarea atribuţiilor elevului de serviciu pe şcoală va fi sancţionată cu eliminarea lui de la serviciu pe scoala = nu mai face de serviciu; k) fumatul în incinta şcolii va fi sancţionat cu avertisment verbal, scris;Art.80 Elevii care produc vătămări corporale şi/sau ofensă morală altor elevi sau personalului şcolii vor fi sancţionaţi, funcţie de gravitatea faptei cu scăderea notei la purtare, mutarea disciplinară la altă şcoală .Art.81 Furtul, distrugerea sau modificarea unor documente şcolare (cataloage, foi matricole, etc.) se pedepseşte cu scăderea notei la purtare sau prin mutarea la altă unitate școlară.Art.82 Introducerea, distribuirea şi/sau consumul de droguri în şcoală se pedepseşte scăderea notei la purtare sau prin pedepsirea legislației în vigoare ale Poliției.Art.83 Folosirea telefonului mobil şi a mijloacelor de înregistrare audio-video, în incinta şcolii se sancţionează cu confiscarea telefonului/mijlocului audio-video şi predarea lui la conducerea şcolii până la terminarea cursurilor școlare.Art.84 Apariţia în spaţiul public a unor materiale audio-video care prin conţinut pot aduce prejudicii prestigiului şcolii sau care lezează imaginea unor persoane (elevi, cadre didactice, personal şcoală) atrage după sine sancţionarea cu mutarea disciplinară la altă unitate școlară . Hotărârea sancţionării se ia în Consiliul Profesoral prin votul a cel puţin jumătate din membrii acestuia şi devine irevocabilă.Art.85 Infracţiunile de furt savârşite de elevi în şcoală sau la agentul economic vor fi sancţionate cu scăderea notei la purtare.

Transferul elevilorArt.86 Transferul elevilor se face în conformitate cu prevederile Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar M.E. N. nr. 5115 din 15 decembrie 2014 – Capitolul 6 art. 219 - 230 . Aprobarea trasferului să se realizeze și prin Sistemul Informatic Intergrat al învățământului din România (SIIIR) pe baza cererilor de transfer.

Transportul elevilorArt.87 Scopul principal al utilizării mijloacelor de transport şcolar, este transportul dus-întors al elevilor, între localitatea de domiciliu a acestora şi unitatea de învățământ în care îşi desfăşoară cursurile.Art.88 Pentru mijloacele de transport şcolar conducerea unității de învățământ este cea care stabileşte orarului de funcționare, traseul, numărul de elevi transportați într-o cursă şi numărul de curse efectuate zilnic, dar și a personalului didactic navetist.

Pagină 15 din 20

Page 16: Regulament de Ordin Interioară ROI 2015 2016 Modificat 23022015

Art.89 Fucționarea și utilizarea microbuzului școlar să respecte actele normative în vigoare cuprinse în Regulamentul privind modul de utilizare a microbuzelor de transport școlar Nr. 10369 din 17.10.2012 aprobat în Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Galați în data de 18.10.2012 și a Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar M.E. N. nr. 5115 din 15 decembrie 2014.

CAPITOLUL XSecuritatea şi sănătatea în muncă

Art. 90 Obligaţii generale ale angajatorilorAngajatorul are obligaţia de a asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă.În cazul în care un angajator apelează la servicii externe, acesta nu este exonerat de responsabilităţile sale în acest domeniu.Obligaţiile lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în munca nu aduc atingere principiului responsabilităţii angajatorului.În cadrul responsabilităţilor sale, angajatorul are obligaţia să ia măsurile necesare pentru:a) asigurarea securităţii şi protecţia sănătăţii lucrătorilor;b) prevenirea riscurilor profesionale;c) informarea şi instruirea lucrătorilor;d) asigurarea cadrului organizatoric şi a mijloacelor necesare securităţii şi sănătăţii în muncă.Angajatorul are obligaţia să urmărească adaptarea măsurilor menţionate anterior, ţinând seama de modificarea condiţiilor, şi pentru îmbunătăţirea situaţiilor existente.Angajatorul are obligaţia să implementeze aceste măsuri pe baza următoarelor principii generale de prevenire:a) evitarea riscurilor;b) evaluarea riscurilor care nu pot fi evitate;c) combaterea riscurilor la sursă;d) adaptarea muncii la om, în special în ceea ce priveşte proiectarea posturilor de muncă, alegerea echipamentelor de muncă, a metodelor de muncă şi de producţie, în vederea reducerii monotoniei muncii, a muncii cu ritm predeterminat şi a diminuării efectelor acestora asupra sănătăţii;e) adaptarea la progresul tehnic;f) înlocuirea a ceea ce este periculos cu ceea ce nu este periculos sau cu ceea ce este mai puţin periculos;g) dezvoltarea unei politici de prevenire coerente care să cuprindă tehnologiile, organizarea muncii, condiţiile de muncă, relaţiile sociale şi influenţa factorilor din mediul de muncă;h) adoptarea, în mod prioritar, a măsurilor de protecţie colectivă faţă de măsurile de protecţie individuală;i) furnizarea de instrucţiuni corespunzătoare lucrătorilor.Ţinând seama de natura activităţilor din întreprindere şi/sau unitate, angajatorul are obligaţia:a) să evalueze riscurile pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor, inclusiv la alegerea echipamentelor de muncă, a substanţelor sau preparatelor chimice utilizate şi la amenajarea locurilor de muncă;b) măsurile de prevenire, precum şi metodele de lucru şi de producţie aplicate de către angajator ulterior evaluării riscurilor să asigure îmbunătăţirea nivelului securităţii şi al protecţiei sănătăţii lucrătorilor şi să fie integrate în ansamblul activităţilor întreprinderii şi/sau unităţii respective şi la toate nivelurile ierarhice;c) să ia în considerare capacităţile lucrătorului în ceea ce priveşte securitatea şi sănătatea în muncă, atunci când îi încredinţează sarcini;d) să asigure ca planificarea şi introducerea de noi tehnologii să facă obiectul consultărilor cu lucrătorii şi/sau reprezentanţii acestora în ceea ce priveşte consecinţele asupra securităţii şi sănătăţii lucrătorilor, determinate de alegerea echipamentelor, de condiţiile şi mediul de muncă;e) să ia măsurile corespunzătoare pentru ca, în zonele cu risc ridicat şi specific, accesul să fie permis numai lucrătorilor care au primit şi şi-au însuşit instrucţiunile adecvate.Fără a aduce atingere altor prevederi ale Legii nr.319/2006, atunci când în acelaşi loc de munca îşi desfăşoară activitatea lucrători din mai multe întreprinderi şi/sau unităţi, angajatorii acestora au următoarele obligaţii:

Pagină 16 din 20

Page 17: Regulament de Ordin Interioară ROI 2015 2016 Modificat 23022015

a) să coopereze în vederea implementării prevederilor privind securitatea, sănătatea şi igiena în muncă, luând în considerare natura activităţilor;b) să îşi coordoneze acţiunile în vederea protecţiei lucrătorilor şi prevenirii riscurilor profesionale, luând în considerare natura activităţilor;c) să se informeze reciproc despre riscurile profesionale;d) să informeze lucrătorii şi/sau reprezentanţii acestora despre riscurile profesionale.Angajatorul trebuie să desemneze unul sau mai mulţi lucrători pentru a se ocupa de activităţile de protecţie şi de activităţile de prevenire a riscurilor profesionale din întreprindere şi/sau unitate, denumiţi lucrători desemnaţi.Dacă în întreprindere şi/sau unitate nu se pot organiza activităţile de prevenire şi cele de protecţie din lipsa personalului competent, angajatorul trebuie să recurgă la servicii externe.În cazul în care angajatorul apelează la serviciile externe, acesta trebuie să le informeze asupra factorilor cunoscuţi că au efecte sau sunt susceptibili de a avea efecte asupra securităţii şi sănătăţii lucrătorilor şi trebuie să le asigure accesul la toate informaţiile necesareArt.91 Obligaţii ale angajatorilor Angajatorul are următoarele obligaţii:a) să realizeze şi să fie în posesia unei evaluări a riscurilor pentru securitatea şi sănătatea în muncă, inclusiv pentru acele grupuri sensibile la riscuri specifice;b) să decidă asupra măsurilor de protecţie care trebuie luate şi, după caz, asupra echipamentului de protecţie care trebuie utilizat;c) să ţină evidenţa accidentelor de munca ce au ca urmare o incapacitate de muncă mai mare de 3 zile de lucru, a accidentelor uşoare, a bolilor profesionale, a incidentelor periculoase, precum şi a accidentelor de munca;d) să elaboreze pentru autorităţile competente şi în conformitate cu reglementările legale rapoarte privind accidentele de muncă suferite de lucrătorii săi.În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:a) să adopte, din faza de cercetare, proiectare şi execuţie a construcţiilor, a echipamentelor de muncă, precum şi de elaborare a tehnologiilor de fabricaţie, soluţii conforme prevederilor legale în vigoare privind securitatea şi sănătatea în muncă, prin a căror aplicare să fie eliminate sau diminuate riscurile de accidentare şi de îmbolnăvire profesională a lucrătorilor;b) să întocmească un plan de prevenire şi protecţie compus din măsuri tehnice, sanitare, organizatorice şi de altă natură, bazat pe evaluarea riscurilor, pe care să îl aplice corespunzător condiţiilor de muncă specifice unităţii;c) să obţină autorizaţia de funcţionare din punctul de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, înainte de începerea oricărei activităţi, conform prevederilor legale;d) să stabilească pentru lucrători, prin fişa postului, atribuţiile şi răspunderile ce le revin în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, corespunzător funcţiilor exercitate;e) să elaboreze instrucţiuni proprii pentru completarea şi/sau aplicarea reglementărilor de securitate şi sănătate în muncă, ţinând seama de particularităţile activităţilor şi ale locurilor de muncă aflate în responsabilitatea lor;f) să asigure şi să controleze cunoaşterea şi aplicarea de către toţi lucrătorii a măsurilor prevăzute în planul de prevenire şi de protecţie stabilit, precum şi a prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, prin lucrătorii desemnaţi, prin propria competenţă sau prin servicii externe;g) să ia măsuri pentru asigurarea de materiale necesare informării şi instruirii lucrătorilor, cum ar fi afişe, pliante, filme şi diafilme cu privire la securitatea şi sănătatea în muncă;h) să asigure informarea fiecărei persoane, anterior angajării în muncă, asupra riscurilor la care aceasta este expusă la locul de muncă, precum şi asupra măsurilor de prevenire şi de protecţie necesare;i) să ia măsuri pentru autorizarea exercitării meseriilor şi a profesiilor prevăzute de legislaţia specifică;j) să angajeze numai persoane care, în urma examenului medical şi, după caz, a testării psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de muncă pe care urmează să o execute şi să asigure controlul medical periodic şi, după caz, controlul psihologic periodic, ulterior angajării;

Pagină 17 din 20

Page 18: Regulament de Ordin Interioară ROI 2015 2016 Modificat 23022015

k) să ţină evidenţa zonelor cu risc ridicat şi specific;l) să asigure funcţionarea permanentă şi corectă a sistemelor şi dispozitivelor de protecţie, a aparaturii de măsură şi control, precum şi a instalaţiilor de captare, reţinere şi neutralizare a substanţelor nocive degajate în desfăşurarea proceselor tehnologice;m) să prezinte documentele şi să dea relaţiile solicitate de inspectorii de muncă în timpul controlului sau al efectuării cercetării evenimentelor;n) să asigure realizarea măsurilor dispuse de inspectorii de muncă cu prilejul vizitelor de control şi al cercetării evenimentelor;o) să desemneze, la solicitarea inspectorului de muncă, lucrătorii care să participe la efectuarea controlului sau la cercetarea evenimentelor;p) să nu modifice starea de fapt rezultată din producerea unui accident mortal sau colectiv, în afară de cazurile în care menţinerea acestei stări ar genera alte accidente ori ar periclita viaţa accidentaţilor şi a altor persoane;q) să asigure echipamente de muncă fără pericol pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor;r) să asigure echipamente individuale de protecţie;s) să acorde obligatoriu echipament individual de protecţie nou, în cazul degradării sau al pierderii calităţilor de protecţie.Angajatorii trebuie să acorde alimentaţie de protecţie, în mod obligatoriu şi gratuit, persoanelor care lucrează în condiţii de muncă ce impun acest lucru, conform prevederilor stabilite prin contractul colectiv de muncă şi/sau contractul individual de muncă.Angajatorii trebuie să acorde materiale igienico-sanitare, în mod obligatoriu şi gratuit.Categoriile de materiale igienico-sanitare, precum şi locurile de muncă ce impun acordarea acestora se stabilesc prin contractul colectiv de muncă şi/sau contractul individual de muncă.Art.92 Informarea lucrătorilorŢinând seama de mărimea întreprinderii şi/sau a unităţii, angajatorul trebuie să ia măsuri corespunzătoare, astfel încât lucrătorii şi/sau reprezentanţii acestora să primească, în conformitate cu prevederile legale, toate informaţiile necesare privind:a) riscurile pentru securitate şi sănătate în muncă, precum şi măsurile şi activităţile de prevenire şi protecţie atât la nivelul întreprinderii şi/sau unităţii, în general, cât şi la nivelul fiecărui post de lucru şi/sau fiecărei funcţii;b) măsurile luate privind primul ajutor, stingerea incendiilor, evacuarea lucrătorilor, pericol grav şi iminent.Angajatorul trebuie să ia măsuri corespunzătoare astfel încât angajatorii lucrătorilor din orice întreprindere şi/sau unitate exterioară, care desfăşoară activităţi în întreprinderea şi/sau în unitatea sa, să primească informaţii adecvate care privesc aceşti lucrători.Angajatorul trebuie să ia măsuri corespunzătoare pentru ca lucrătorii desemnaţi sau reprezentanţii lucrătorilor, cu răspunderi specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii lucrătorilor, în vederea îndeplinirii atribuţiilor, să aibă acces la:a) evaluarea riscurilor şi măsurile de protecţie;b) evidenţa accidentelor de muncă şi rapoartele privind aceste accidente;c) informaţii privind măsurile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, precum şi informaţii provenind de la instituţiile de control şi autorităţile competente în domeniu.Art.93 Obligaţiile angajatorului şi ale angajaţilor privind securitatea şi sănătatea în muncă la nivel de unitate.În scopul prevenirii accidentelor şi îmbolnăvirilor profesionale, angajatorul are următoarele obligaţii: să asigure evaluarea riscurilor de îmbolnăvire profesională la toate locurile de muncă; să asigure audierea de securitate şi sănătate în muncă cu ajutorul instituţiilor abilitate; să asigure autorizarea funcţionării din punctul de vedere al protecţiei muncii şi să ceară revizuirea autorizaţiei în cazul modificării condiţiilor de muncă autorizate; să stabilească măsurile de protecţie corespunzătoare locurilor de muncă şi factorilor de risc evaluaţi; să particularizeze normele specifice de securitate a muncii în raport cu activitatea care se desfăşoară; să ia în considerare capacitatea angajaţilor de a executa sarcinile de serviciu în raport cu sănătatea şi securitatea în muncă; să asigure resurse financiare personalului cu atribuţii în domeniul protecţiei muncii;

Pagină 18 din 20

Page 19: Regulament de Ordin Interioară ROI 2015 2016 Modificat 23022015

să ia măsuri pentru exercitarea meseriilor şi profesiilor; să angajeze numai persoane care în urma controlului medical şi a verificării aptitudinilor psihoprofesionale corespund locului de muncă. să asigure periodic verificarea nivelului de noxe în limitele admise; să comunice cercetarea, înregistrarea şi declararea pe baza evidenţei ţinute a accidentelor de muncă şi bolilor profesionale. să prezinte documente şi să dea relaţii inspectorilor de muncă în cazul unor controale efectuate de aceştia; să asigure dotarea cu echipament individual de protecţie şi de lucru şi să nu permită angajaţilor desfăşurarea activităţii fără echipamentele din dotare; să asigure materiale igienico-sanitare şi alimentaţie de protecţie. să asigure supravegherea medicală corespunzătoare riscurilor pentru sănătate la care angajaţii s-ar supune în timpul activităţii. Angajaţii au următoarele obligaţii şi drepturi privind sănătatea şi securitatea în muncă: să nu expună la pericole de accidentare sau îmbolnăvire profesională persoana proprie sau alţi angajaţi în timpul desfăşurării activităţii; să-şi însuşească şi să respecte normele şi instrucţiunile de sănătate în muncă; să utilizeze corect echipamentele tehnice şi substanţele periculoase; să aducă la cunoştinţa conducătorului locului de muncă situaţiile cu risc de accident de muncă sau îmbolnăvire profesională; să coopereze cu personalul Biroului de protecţia muncii – p.s.i. pentru a da posibilitatea Rectorului să se asigure că toate condiţiile de muncă sunt corespunzătoare şi nu prezintă riscuri pentru sănătatea şi securitatea în muncă; să dea relaţii organelor de control în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă. Art.94 Reguli generale de igienă în muncă. Igiena muncii urmăreşte îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi măsuri de înlăturare a tuturor factorilor care contribuie la producerea accidentelor şi îmbolnăvirilor profesionale. Modalităţile de realizare a măsurilor ce trebuie luate în toate situaţiile legate de muncă, cu scopul protejării vieţii şi sănătăţii angajaţilor sunt următoarele: asigurarea în permanenţă a ventilaţiei corespunzătoare şi a iluminării uniforme, suficiente la locul de muncă; prezentarea la vizita medicală la angajare şi la examenul medical periodic; însuşirea şi respectarea normelor de securitate în muncă; utilizarea integrală a echipamentului individual de protecţie a muncii; evitarea consumului de băuturi alcoolice; însuşirea instrucţiunilor de prim ajutor în caz de accident de muncă; respectarea normelor de igienă personală; întreţinerea curăţeniei şi igienei la locul de muncă; folosirea raţională a timpului de odihnă; evitarea prezenţei la lucru în stare de oboseală sau în stare de sănătate care poate pune în pericol sănătatea altor persoane; păstrarea curăţeniei în sălile şi pe culoarele de acces, pe scările şi în grupurile sanitare comune; containerele pentru gunoi şi deşeuri vor fi amplasate în zone corespunzătoare şi golite suficient de des pentru a evita umplerea excesivă; aparatura, uneltele şi sculele folosite în timpul lucrului vor fi curăţate, verificate şi depozitate corespunzător.Art.95 Primul ajutor, stingerea incendiilor, evacuarea lucrătorilor, pericol grav şi iminentAngajatorul are următoarele obligaţii:a) să ia măsurile necesare pentru acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor şi evacuarea lucrătorilor, adaptate naturii activităţilor şi mărimii întreprinderii şi/sau unităţii, ţinând seama de alte persoane prezente;b) să stabilească legăturile necesare cu serviciile specializate, îndeosebi în ceea ce priveşte primul ajutor, serviciul medical de urgenţă, salvare şi pompieri.

Pagină 19 din 20

Page 20: Regulament de Ordin Interioară ROI 2015 2016 Modificat 23022015

În acest scop, angajatorul trebuie să desemneze lucrătorii care aplică măsurile de prim ajutor, de stingere a incendiilor şi de evacuare a lucrătorilor.De asemenea, angajatorul are următoarele obligaţii: să informeze, cât mai curând posibil, toţi lucrătorii care sunt sau pot fi expuşi unui pericol grav şi iminent despre riscurile implicate de acest pericol, precum şi despre măsurile luate ori care trebuie sa fie luate pentru protecţia lor; să ia măsuri şi să furnizeze instrucţiuni pentru a da lucrătorilor posibilitatea să oprească lucrul şi/sau să părăsească imediat locul de munca şi să se îndrepte spre o zonă sigură, în caz de pericol grav şi iminent; să nu impună lucrătorilor reluarea lucrului în situaţia în care încă există un pericol grav şi iminent, în afara cazurilor excepţionale şi pentru motive justificate.Angajatorul trebuie să se asigure că, în cazul unui pericol grav şi iminent pentru securitatea lucrătorilor sau a altor persoane, atunci când şeful ierarhic imediat superior nu poate fi contactat, toţi lucrătorii sunt apţi să aplice măsurile corespunzătoare, în conformitate cu cunoştinţele lor şi cu mijloacele tehnice de care dispun, pentru a evita consecinţele unui astfel de pericol.

CAPITOLUL XIDispoziţii finale

Art.96 Prezentul regulament a fost întocmit de Comisia de întocmire a Regulamentului de Ordin Interiroară, prezentat în Consiliul Profesoral şi aprobat în Consiliul de Administraţie.Art.97 Directorul unităţii şi Consiliul de administraţie îşi rezervă dreptul de a aduce completări prezentului regulament, în funcţie de problemele ce pot să apară în desfăşurarea activităţii din şcoală.Art.98 Modificarea prevederilor prezentului regulament se poate face numai în baza unor propuneri scrise susţinute de semnăturile a cel puţin jumătate plus unu din numărul total de angajaţi ai unităţii.

DIRECTOR,profesor pentru învățământul primar Căpriță Mirela

Pagină 20 din 20