raport de activitate muzeul olteniei, 2011-2013

75
  1  MUZEUL OLTENIEI CRAIOVA RAPORT DE ACTIVITATE 2011 – 2013 MANAGER, Dr. Florin Ridiche

Upload: olimpia-sirbu

Post on 06-Oct-2015

22 views

Category:

Documents


1 download

DESCRIPTION

Raport de activitate Muzeul Olteniei

TRANSCRIPT

  • 1

    MUZEUL OLTENIEI CRAIOVA

    RAPORT DE ACTIVITATE 2011 2013

    MANAGER,

    Dr. Florin Ridiche

  • 2

    INTRODUCERE

    Muzeul Olteniei Craiova, prestigioas instituie de cultur subordonat Consiliului Judeean Dolj, prin diversitatea activitilor i a funciilor sale specifice reprezint un reper esenial n ceea ce privete realizarea actului cultural n spaiul teritorial administrativ al Olteniei.

    Cu o activitate fertil i permanent de aproape un veac, Muzeul Olteniei Craiova vine n ntmpinarea publicului cu proiecte, programe i oferte cultural-educative i de cercetare tiinific din ce n ce mai diversificate i mai apropiate de nevoile i dorinele comunitii, promovnd interesul pentru estetic, pentru istoria locurilor i, mai ales, pentru curiozitatea i ineditul informaiilor furnizate. Rolul de instituie care colecioneaz, tezaurizeaz, conserv i restaureaz mrturiile trecutului a constituit o prioritate n aceast perioad. Astfel, prin implicarea colectivului muzeal n actele i manifestrile cultural-educative, prin realizarea expoziiilor temporare, prin pregtirea profesional a specialitilor, prin reorganizarea depozitelor, dar i prin cercetarea tiinific a patrimoniului cultural se poate afirma c Muzeul Olteniei Craiova este un important lca de cultur pe piaa cultural regional, naional i internaional.

    Pe baza Proiectului managerial privitor la dezvoltarea Muzeului Olteniei Craiova, a Listei programelor i Proiectelor minimale proprii prevzute pentru perioada 2011 2013, precum i a Nomenclatoarelor privind principalii indicatori culturali i economici pe aceeai perioad, instituia noastr a desfurat o serie de activiti cultural-educative i tiinifice pe care le-am propus, toate racordate la standardele i direciile principale de evoluie ale culturii romneti i europene, punnd n valoare i dinamiznd adresabilitatea ctre comunitate a ofertei de bunuri i servicii culturale. Specificitatea acestei instituii publice de cultur, interdisciplinaritatea aciunilor sale cultural-educative i, mai ales, adecvarea ofertelor culturale la trebuinele i solicitrile comunitii au determinat pentru acest interval temporal o participare numeroas i interactiv a publicului oltean la toate activitile muzeului.

    Corolarul acestor activiti l-a constituit redeteptarea interesului publicului pentru muzeu i imaginea extrem de favorabil pe care instituia noastr i-a creat-o n mass media local i naional.

    A. Evoluia instituiei n raport cu mediul n care i desfoar activitatea i n raport

    cu sistemul instituional existent. Evoluiile macroeconomice actuale indic faptul c pe viitor nu se mtrevd sperane ca

    muzeele s beneficieze de finanri generoase, indiferent dac este vorba despre fonduri publice sau private. Nu este greu de preconizat c n viitorul apropiat vreun guvern copleit de problemele care in de infrastructur, mediu, sntate, va aloca suficiente resurse financiare i pentru cultur. Iar, companiile i donatorii din sectorul privat sunt ponderai cnd este vorba despre cheltuielile pe care le efectueaz.

    Prin urmare, datoria esenial a managerului de muzeu este creearea unei permeabiliti maxime a instituiei pe care o reprezint, aceasta fiind concretizat n indici uor de evaluat cum sunt: numr de vizitatori i imaginea din mass-media. Aceast popularitate constituie garantul existenei viitoare, i mai ales, finanarea.

    O instituie mediatizat autentic i apreciat de ctre comunitate merit s fie susinut financiar. n analiza mediului instituional extern se detaeaz unele oportuniti: dezvoltarea

    ascendent, legturi amiabile cu forul tutelar, dezvoltarea turismului, finanarea pe baz de management de proiecte incluznd accesul la proiectele de dezvoltare regional i fonduri europene.

    O scurt trecere n revist a oportunitilor oferite de Oltenia, din punct de vedere al mediului socio-economic, al infrastructurii transporturilor, dar i al segmentului cultural-educativ, relev existena att a unor factori permisivi ct i a unor puncte slabe pentru dezvoltarea interesului fa de strategia cultural de tip muzeal.

  • 3

    Astfel, din punct de vedere al populaiei se constituie ca elemente forte nivelul ridicat de instruire, ponderea primordial a populaiei majore, gradul sporit de toleran i nivelul redus de conflicte sociale. Punctele slabe sunt atitudinea denatalist i o rat foarte mare a transferului de populaie prin prsirea arealelor tradiionale.

    Infrastructura de circulaie i transport este diversificat, excelent att n Craiova ct i n regiune ceea ce influeneaz pozitiv i accesul turistic n zon.

    Din punct de vedere economic, Oltenia este o zon relativ solid, diversificat cu o pia de consum n cretere, dar ca dezavantaje se pot meniona fluctuaia mare a personalului din economie i promovarea unui nivel de salarizare extrem de sczut fa de media european.

    Reeaua de colarizare este foarte bine reprezentat n Craiova, diversificat, iar nvmntul privat a nceput s constituie o alternativ la cel public. ns, dotrile tehnice sunt pe alocuri anacronice, iar oferta educaional nu se completeaz n mod fericit cu cerinele de pe piaa muncii.

    Din punct de vedere cultural urbea de pe Jiu reprezint un centru important cu o gam variat n planul exprimrii artistice i educaionale.

    Prezena teatrelor, bibliotecilor, ansamblurilor artistice, muzeelor i galeriilor de art ofer un spectru larg de manifestri i evenimente ns publicul cruia acestea se adreseaz este relativ limitat i specializat. Modalitile de diversificare a ofertei i de atragere a unui public variat sunt relativ noi i nc insuficiente.

    Procesul este de durat i rezultatele se vor arta lent, dar continuarea acestui cadru de adaptare la cerinele publicului este obligatoriu.

    n domeniul cultural, dei a fost elaborat o strategie cultural la nivelul judeului, aceasta este riguros aplicat. Majoritatea instituiilor culturale i, n special, muzeul, sunt private de absena unor corelaii ntre evenimentele culturale monitorizate de diferiii actori culturali.

    Pentru muzeu, colaborrile cu ONG-urile pot asigura o diversificare rapid i eficient a adversabilitii evenimentelor culturale organizate, precum i atragerea interesului publicului ctre patrimoniul muzeal insuficient cunoscut pe care acesta l deine.

    Este important de observat c, n ultimii ani, dezvoltarea patrimoniului arhitectural al oraului a dus la apariia unor noi spaii de expunere i organizare de evenimente, cu o dotare de ultim or. De asemenea, improvizarea unor spaii de expunere noi n cadrul unor supermagazine, care beneficiaz de un trafic de persoane foarte mare, determin ca zona de interes pentru publicul oltean s se deplaseze n afara centrului civic, n spaii considerate pn nu demult lipsite de interes cultural.

    n aceste condiii, absena unui cadru flexibil de fundamentare a ofertei culturale a muzeului va duce invariabil la pierderea unui public nou, interesat de un cadru modern i divers de prezentare, dar i la descreterea publicului tradiional, obinuit cu vizitarea instituiilor muzeale.

    Problemele care se ridic astzi, n faa managerului unui muzeu sunt multiple i nu pot fi soluionate fr o evaluare corect a mediului n care activeaz instituia sa, iar plierea lor la publicul larg vizitator nu se poate realiza fr contribuia semnificativ a unor discipline noi, cum sunt marketingul i relaiile publice.

    Unul din punctele de rezisten ale managementului pe perioada 2011 2013 au fost programele speciale ale muzeului orientate spre public. Prin activitile, expoziiile, simpozioanele, evocrile i alte manifestri organizate am obinut o sporire a prezenei publicului n cadrul acestora, iar pe de alt parte formarea unui public partener specializat, difereniat pe categorii n funcie de vrst, statut familial, domenii de interes. Acest public a redescoperit muzeul ca surs de informare, recreere, delectare, dar i ca spaiu n care a participat activ la iniiativele culturale i de promovare a protejrii patrimoniului cultural i natural.

    Din studiile pe anii 2008 2010 privind dinamica vizitatorilor de muzeu att individual, ct i n grupuri raportat la lunile anului, la anotimpuri, categorii de vrst, provenien se observ c cel mai mare numr de vizitatori s-a nregistrat n perioada de primvar i toamn, cnd elevii sunt la coal.

  • 4

    n lunile de var, muzeul i obiectivele sale din teritoriu (antiere arheologice) sunt vizitate cu precdere de vizitatori individuali din categoria adulilor, romni i strini.

    O situaie special o ntlnim la Secia de tiinele Naturii, care e vizitat i de grupuri organizate de elevi ce se afl n judeele limitrofe judeului Dolj.

    Din categoria vizitatorilor strini individuali fac parte ceteni ai altor ri aflai n vizit la rudele din jude, familii care efectueaz concediul n Romnia i care tranziteaz Oltenia sau voluntari.

    Vizitele acestora se nregistreaz pe parcursul anului dar marea majoritate viziteaz muzeul n perioada de var.

    rile reprezentate sunt: Japonia, Turcia, Frana, Germania, Estonia, Polonia, Serbia, Italia etc. Cei mai muli vizitatori s-au nregistrat la Secia de tiinele Naturii. n ceea ce privete slile destinate publicului, Muzeul Olteniei Craiova dispune de spaiu

    unde sunt amenajate expoziii permanente cu o tematic adecvat funciei pentru care s-au creat i spaii pentru expoziii temporare, simpozioane, evocri, lansri de carte etc.

    Sala de expoziii temporare ca i sala de conferin din noua cldire a muzeului Extindere a Seciei de Istorie-Arheologie din cadrul Muzeului Olteniei Craiova au o estetic deosebit. De asemenea, au fost continuate investiiile la amenajarea expoziiei permanente de la Secia de tiinele Naturii, iar pe parcursul anului 2012 au fost deschise turului muzeal dou mari expoziii permanente: Oltenia - Terra Fossilis i Universul i Sistemul nostru solar, expoziii care au beneficiat de o viziune inedit, fiind potenate de noi tehnologii de redare a informaiei prin stimularea senzorial puternic a publicului vizitator.

    Scopul reabilitrii patrimoniului imobiliar a fost acela de a asigura condiiile pentru accesul publicului n slile expoziiei de baz sau temporare.

    n privina aciunilor ntreprinse pentru mbuntirea promovrii imaginii i vizibilitii instituiei muzeale n mass media s-au nregistrat urmtoarele proiecte:

    o Editarea de afie, pliante, invitaii, flyere pentru toate aciunile din agenda cultural; o Editarea de materiale de promovare a imaginii Muzeului Olteniei (mape, bannere,

    indicatoare); o Publicarea sptmnal n presa local, de studii i articole care vizeaz istoria i

    patrimoniul cultural al Olteniei; o Editarea de pliante, cri potale, realizarea de insigne, suveniruri din lemn, pixuri,

    tricouri, cni, epci personalizate cu obiectivele muzeului; o Studii, articole i comunicri elaborate i susinute de specialitii muzeului

    n cursul anilor 2011 i 2012 patrimoniul mobil al muzeului s-a mbogit cu 1202 bunuri culturale obinute prin donaii, achiziii i cercetri arheologice care aparin domeniilor etnografic, istoric, arheologic, numismatic etc. toate reflectate pe msur n presa de specialitate.

    Toate manifestrile organizate de ctre Muzeul Olteniei au fost monitorizate la nivel de excelen n mass media local, regional i naional.

    Efervescena politicii culturale muzeale doljene se regsete, n perioada 2011 luna mai a anului 2013, n peste 150 de apariii n presa scris, peste 100 de apariii n mediul online, 40 tiri radio, 76 tiri TV i 29 emisiuni TV.

    B. mbuntirea activitii profesionale a instituiei I. Proiectul-cercetare tiinific i evidena patrimoniului cultural. Proiectul se desfoar sub forma unor sub-proiecte ale cror obiective sunt:

    Dezvoltarea i evidena patrimoniului; Promovarea valorilor istorice, etnografice i naturale din Oltenia, introducerea

    acestora n literatura de specialitate intern i extern.

  • 5

    I.1. Subproiectul Cercetarea tiinific. Scop: Elaborarea riguroas a unor proiecte care s prezinte ntr-o succesiune cultural i cronologic evoluia comunitii umane sesizate istoric i etnografic pe teritoriul Olteniei ncepnd din vechime i pn n epoca modern. I.1.1. Cercetarea arheologic preventiv.

    Cercetarea arheologic preventiv efectuat la obiectivul REABILITARE DN 6 CRAIOVA ALEXANDRIA, LOT 3, KM 185+230 KM 222+182.

    Cercetarea arheologic preventiv efectuat la obiectivul REABILITARE DN 56, CRAIOVA CALAFAT, LOT 1, KM 0+000 47+000, n derulare.

    Cercetarea arheologic preventiv efectuat la obiectivul REABILITARE DN 56, CRAIOVA CALAFAT, LOT 2, KM 48+000 84+000, n derulare.

    Supraveghere arheologic efectuat la obiectivul Construcia Variantei de Ocolire Craiova Sud DN 6 DN 65.

    Cercetarea arheologic preventiv efectuat la obiectivul INFRASTRUCTUR NVECINAT LA NOUL POD PESTE DUNRE, CALAFAT-VIDIN.

    Cercetarea arheologic preventiv efectuat la obiectivul REABILITARE SISTEM DE DISTRIBUIE A GAZELOR NATURALE DE PRESIUNE REDUS DIN ZONA CENTRUL ISTORIC AL MUNICIPIULUI CRAIOVA, JUD. DOLJ.

    Total proiecte realizate n cadrul subproiectului cercetare tiinific: 6.

    I.2. Subproiectul Evidena patrimoniului cultural. I.2.1. Evidena analitic a patrimoniului cultural mobil.

    Scop: ntocmirea documentelor de eviden a patrimoniului cultural mobil rezultat n urma

    activitilor de cercetare i donaii. Proiecte realizate:

    Introducerea n programul de eviden informatizat DOCPAT-CIMEC a unui numr de 198 de bunuri culturale existente n patrimoniul muzeului, bunuri care au fost sau sunt n curs de clasare n categoriile TEZAUR i FOND.

    Responsabili: Nadine Melnicu. ntocmirea a 1202 de fie analitice de eviden la piesele muzeale aflate n coleciile

    de arheologie, istorie, tiinele naturii i etnografie. Responsabili: Dr. Olivia Cioboiu, Dr. Dorel Bondoc, Dr. Cornel Blosu, Dr. Cornelia Chimiliu, Nadine Melnicu, Camelia Slabu, Daniela Stamatoiu, Corina Popescu.

    ntocmirea documentaiei pentru evaluarea obiectelor intrate n patrimoniul Muzeului Olteniei, prin cercetare i donaii: 1202 bunuri culturale. Responsabili: Dr. Olivia Cioboiu, Dr. Dorel Bondoc, Dr. Cornel Blosu, Dr. Cornelia Chimiliu, Nadine Melnicu, Alina Blan, Drd. Irinel Popescu, Camelia Slabu, Daniela Stamatoiu,Corina Popescu.

    Trecerea pe suport electronic a 96 358 de poziii din registrele generale de inventar. Responsabili: Nadine Melnicu, Camelia Slabu, Daniela Stamatoiu,Corina Popescu.

    Total Proiecte realizate n cadrul subproiectului: 4. Total Proiecte realizate n cadrul proiectului cercetare tiinific i evidena patrimoniului cultural: 10. II. Proiectul Conservarea i restaurarea patrimoniului cultural.

    Proiectul s-a desfurat sub forma a dou sub-proiecte care urmresc meninerea strii de sntate a obiectelor de muzeu prin urmtoarele obiective:

  • 6

    Msuri primare de conservare a patrimoniului; Asigurarea unui mediu optim permanent pentru obiectele muzeale aflate n expoziii

    i depozite; Restituirea formei originale a obiectului de patrimoniu.

    II.1. Subproiectul Conservarea patrimoniului muzeal. Scop: pstrarea nemodificat a formei i structurii bunurilor muzeale;

    Asigurarea unor condiii microclimatice optime n spaiile expoziionale i depozite conform cu normele de conservare.

    Proiecte realizate:

    Verificarea i nregistrarea permanent a condiiilor microclimatice din slile de expoziie i depozite; corectarea condiiilor de microclimat.

    Responsabili: Serviciul de Eviden, Conservare i Investigaii. Activiti de conservare primar (desprfuiri, perieri, aerisiri) a patrimoniului

    existent n expunere i depozite. Responsabili: Serviciul de Eviden, Conservare i Investigaii Efectuarea tratamentului de dezinsecie n expoziiile i depozitele Muzeului Olteniei

    n conformitate cu normele de conservare. Responsabili: Serviciul de Eviden, Conservare i Investigaii Aplicarea de tratamente cu substane chimice la 12 384 obiecte din coleciile

    muzeului. Responsabil: Siminic Blu. ntocmirea dosarelor de conservare la 636 piese.

    Responsabil: Siminic Blu. Total Proiecte realizate n cadrul subproiectului: 5.

    II.2. Subproiectul: Restaurarea patrimoniului muzeal. Scop: restituirea formei originare a obiectului muzeal prin operaii de ntregire, integrare i completare, aplicarea de tratamente mecanice, fizice, chimice menite s asigure o rezisten ndelungat obiectului muzeal astfel nct s-i redea istoria i s-i pstreze funcionalitatea. Proiecte realizate:

    Lucrri de restaurare primar aplicate materialelor arheologice (ceramic, metal) descoperite n urma cercetrilor arheologice (curri, splri, neutralizri, uscri, trieri, asamblri provizorii).

    Responsabil: uu Brbulescu, Simona Gheorghe, Viorel Cojocaru, Adela Dumitru, Leonard Ionescu. Restaurarea a 39 piese din colecia de textile etnografice. Responsabil: Alina Gru, Sorela Gngioveanu, Irina Firan, Anioara Vtuiu. Prepararea i naturalizarea a 1720 piese din coleciile de ornitologie, malacologie,

    herpetologie, paleontologie i entomologie. Responsabil: Lavinia Bl. Restaurarea a 166 de piese metalice istorice, arheologice i etnografice Responsabil: Adela Dumitru, Leonard Ionescu. Restaurarea a 11 piese ceramice istorice i arheologice. Responsabil: uu Brbulescu, Simona Gheorghe, Viorel Cojocaru. Restaurarea a 53 cri i documente.

    Responsabil: Cristina Camelia Ghiescu,Rodica Florentina Opriescu.

  • 7

    Examinarea stereomicroscopic, analize chimice nedistructive: teste microchimice, teste de solubilitate pentru 68 piese. Responsabil: Marinela Popescu.

    Total Proiecte realizate n cadrul subproiectului Restaurarea patrimonului muzeal: 7. Total Proiecte realizate n cadrul proiectului Conservarea i restaurarea patrimonului: 12.

    III. Proiectul. Valorificarea patrimoniului muzeal. Acest proiect s-a derulat sub forma unor sub-proiecte ale cror obiective au fost:

    Atragerea unui public ct mai numeros i diversificat prin organizarea de expoziii, simpozioane, etc. n cadrul muzeului i n jude;

    Integrarea activitii muzeului n sfera preocuprilor comunitii din aceast regiune a rii.

    III.1. Subproiectul Expoziii de baz i temporare. III.1.1. Proiecte proprii realizate n cadrul instituiei. Anul 2011

    Expoziia permanent a Seciei de Etnografie, Casa Bniei. Data i locul desfurrii: Ianuarie 2011, Secia de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova. Responsabili: Secia de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova.

    Motivaia i descrierea proiectului Anul 2011 este sinonim cu deschiderea Expoziiei de baz de la Casa Bniei. Preocuprile eseniale ale specialitilor de la aceast secie s-au raportat la prezentarea i susinerea discursului expoziional, ceea ce a presupus, n primul rnd, mediatizarea i prezentarea noii expoziii prin mijloace specifice. n acest context, precizm c specialitii, fie ei muzeografi, custozi-gestionari, s-au ocupat ndeaproape de prezentarea coerent i tiinific a acestui proiect. S-a mizat, n special, pe publicul de varst colar, dar i pe celelalte categorii de public, pornind de la premisa c instituia trebuie s comunice n permanen i s rspund tuturor solicitrilor publicului. Conform statisticilor noastre n anul 2011 am fost vizitai de aproximativ 5000 de vizitatori. n noaptea muzeelor, ca o dat statistica important, Secia de etnografie a fost vizitat de aproape 1000 vizitatori de toate varstele. Un alt reper important al activitii a constat n stimularea publicului, prin mijloace nuanate, ncepnd de la diversitatea tematic a manifestrilor i pn la finalizarea propriu-zis a lor. La acest capitol, principalele noastre interese au vizat grdiniele, colile, liceele, considernd c pregtim, n felul acesta publicul de mine. Ideea de muzeu viu, activ i interactiv a fost relevat i materializat de cele 30 de proiecte pe care le-am avut cu instituiile de nvmnt din municipiu i din jude. Contextul organizatoric propice a fost n special cel al atelierelor interactive, unde am organizat demonstraii meteugreti i participri efective ale colarilor: esut, olrit, confecionat marioare, ppui etc.

    Gala de filme etnografice Toamn la Vorone Data i locul desfurrii: 10-11 februarie 2011, Secia de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova. Responsabili: Secia de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova. Au participat specialiti n etnografie, ziariti, studeni, alte categorii de public.

    Parada Mrioarelor Data i locul desfurrii: Martie 2011, Extindere Secia Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei Craiova.

  • 8

    Responsabili: Departamentul de Marketing al Muzeului Olteniei; Muzeograf Adina Gherban. Secia de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova.

    Argument

    Pstrarea motenirii culturale i transmiterea ei tinerei generaii este una dintre prioritile educaiei i n special a celei timpurii. n cadrul acestei prioriti s-a nscris cunoaterea i nvarea de ctre copii a obiceiurilor i tradiiile populare locale. Astfel, copiii au devenit purttorii de mine ai acestor obiceiuri i tradiii. n cadrul procesului complex i ndelungat de formare a personalitii copilului, cunoaterea obiceiurilor i a tradiiilor populare locale are o importan deosebit, datorit coninutului de idei i de sentimente, a faptelor care oglindesc trecutul bogat i plin de sperane al poporului nostru. S-a urmrit prezentarea obiceiului i a artefactului propriu-zis n contextul culturii tradiionale. Obiective

    Cultivarea la copii a dragostei pentru datinile populare romneti Creterea dorinei copiilor de a nva mai multe despre obiceiurile tradiinale; copii s nvee s

    aprecieze arta, portul popular, traditiile folclorice, sa respecte pe cei care le practic i le transmit. Dezvoltarea aptitudinilor de confecionare a obiectelor de artizanat; mbogirea vocabularului activ cu cuvinte din domeniul etnografic i cultural;

    Parteneri

    Pentru punerea n practic a acestui proiect s-au conjugat eforturile a mai muli parteneri, interesai n promovarea educaiei timpurii i a dezvoltrii instituionale n domeniu.

    Muzeul Olteniei Craiova Inspectoratul colar Judeean Dolj Asociaia Cultural Craiova

    Desfurarea proiectului s-a efectuat n 2 etape:

    Ateliere de confecionare a mrioarelor Atelierele s-au desfurat la sediul Extindere Secia Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei

    Craiova. n cadrul acestor ateliere, copiii au nvat, sub ndrumarea specialitilor seciei de etnografie, cum s realizeze mrioare tradiionale romneti. Reprezentanii Inspectoratului colar Judeean Dolj au asigurat prezena copiilor de la 100 de grdinie i coli craiovene la fiecare atelier. S-a realizat panotarea a 80 de panoplii cu mrioare.

    Expoziia de mrioare Fiecare dintre grdiniele implicate la proiect, a participat la expoziie cu un panou pe care au

    fost expuse cele mai frumoase mrioare realizate de copiii din grdini. Toate aceste panouri au constituit expoziia Parada mrioarelor.

    Dintre toate lucrrile prezentate, juriul a desemnat 80 de ctigtori care au fost premiai cu ocazia vernisajului.

    Rezultate estimate

    n urma acestor aciuni, copiii au cunoscut mai multe lucruri despre tradiiile populare i au nvat s iubeasc datinile romneti. n plus, au dobndit o serie de abiliti care nu pot fi obinute pe parcursul activitii curente din grdinie. Diseminare

    Diseminarea rezultatelor s-a fcut pe dou ci: Mass-media care a preluat i prezentat rezultatele tuturor aciunilor

    Grdiniele i colile care au popularizat copiii care au fost foarte activi n aciunile cuprinse n proiect.

    Ambele elemente au avut ca efect creterea impactului aciunilor n rndul precolarilor i elevilor din ciclul primar i dezvoltarea pe viitor a proiectului.

  • 9

    Vremea ppuilor i mtilor Data i locul desfurrii: Martie 2011, Secia de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova. Responsabili: Secia de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova. Asociaia GAG. Au participat precolari i colari din Craiova.

    Trgul de Pate, Ediia a III-a. Data i locul desfurrii: Martie 2011, Esplanada Teatrului Naional Marin Sorescu. Responsabili: Secia de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova.

    Motivaia i descrierea proiectului Srbtoarea Patelui a fost i este pentru romni un eveniment major ncrcat de semnificaii

    sacre att la nivelul tririlor, fie ele religioase sau cotidiene, la nivelul receptrii festivului, ct i al exprimrilor limbajelor propriu-zise.

    De aceea, Muzeul Olteniei Craiova a organizat n anul 2011, tocmai n Sptmna Patimilor, Trgul de Pate.

    Manifestarea s-a dorit a fi, cel puin n intenii, o exprimare specific (muzeologic) menit s consoneze, att cu sentimentul profund religios al srbtorii, dar i cu ideea de renatere, de bucurie, de primvar. Trgul organizat n miezul cultural al oraului se circumscrie ideii de DAR, de A DRUI i de festiv, materializat prin cel mai frumos, simbolic i tradiional cadou de Pate pe care craioveanul l poate oferi celor dragi.

    Au fost invitai, prin urmare, la reuniunea noastr tradiional, 60 meteri populari, printre care sticlari, ceramiti, ncondeietori de ou, estori, iconari, lemnari. Nu au lipsit meterii care fac turt dulce, kurtos, cozonac sau alte dulciuri specifice srbtorii.

    Expunerea a fost pavilionar i a ncercat pe ct posibil s elimine stereotipiile scenografice i s-a adresat tuturor categoriilor de public din Craiova. Propunerile au fost att de diverse nct fiecare vizitator i receptor s-a putut bucura de exponate aflate n expunere dar i n vnzare.

    Precizm c au fost invitai s i etaleze artefactele meteri populari, artizani, de valoare, att din Oltenia ct i din ntreaga ar. S-a sugerat meterilor s prezinte publicului obiecte nuanate de dimensiuni i valori diferite. Prioritatea esenial a trgului a fost motivat de relaia cu receptorul, cu publicul adic i, n special, prin grija acordat mesajului cultural al manifestrii.

    S-a propus aceast a treia ediie a Trgului de Pate, miznd, totodat, pe experiena organizatoric i cultural a celor 32 de ediii ale Trgului Meterilor Populari derulate de-a lungul timpului n Cetatea Banilor.

    Sperm ca locuitorii urbei noastre s se fi bucurat de aceast reuniune i, implicit, s ne ncurajeze n organizarea celei de-a patra ediii i, de ce nu, n permanentizarea acestei manifestri culturale. S-a estimat c trgul a fost vizitat de aproximativ 60 de mii de receptori.

    Femeia n familie i societate. Expoziie temporar

    Data i locul desfurrii: martie 2011, Muzeul Olteniei Craiova. Responsabili: Secia Arheologie-Istorie a Muzeului Olteniei Craiova. Drd. Irina Popescu, muzeograf Valentina Popescu.

  • 10

    Motivaia proiectului Expoziia s-a dorit ca o privire asupra femeii, asupra rolului i statutului su n familie i

    societate: de la femeia care are n grij cminul pna la femeia modern care, neavnd totui drepturi electorale sau dreptul de a profesa n anumite domenii, se afirm pe plan social, se emancipeaz.

    Statutul femeii a variat considerabil de la o epoc la alta, de la o societate la alta. Principalele ocupaii, nc din timpurile vechi, ale femeii erau ngrijirea casei i creterea copiilor; aa cum o dovedesc statuile neolitice, care redau nfiarea unor trupuri rubensiene feminine, cu pntecul bine evideniat. Aceste reprezentri de zeie ale fertilitii ilustreaz concepia vremii: numrul mare de copii ajuta ca familia s supravieuiasc.

    Situaia femeii era implicit determinat de aceea a familiei din care aceasta fcea parte, situaie care poate fi urmrit, cu precdere, n aspectele sale fundamentale: ncheierea cstoriei, dizolvarea acesteia (atunci cnd era cazul), prezena copiilor, toate acestea fiind exemplificate de cri i foi de zestre.

    i de-a lungul Evului Mediu, femeia i-a ndeplinit cu prisosin rolul de procreare. Femeile erau vzute ca inferioare brbailor, biserica le nva s fie asculttoare i supuse tailor i brbailor lor.

    Primele imagini ale femeilor i ale brbailor lor le avem n picturile zugrvite pe pereii bisericilor. La sfritul epocii fanariote se dezvolt portretistica n rile romne. Epoca oriental vine i cu un alt tip de atitudine, alt statut, alt tip de mbrcminte. Toate acestea modific mintal i comportamental femeia; nu mai mbrtrnete aa uor i se schimb canonul frumuseii.

    Pn la 1800, femeile erau mbrcate ca la Bizan, dup 1800 ele sunt mbrcate ca la Paris, Londra sau Viena. Femeile ncep s ias la bal, nva s danseze cu profesori strini, i trimit fetele la pension (de ex. coala Central de Fete, ce i are nceputurile n vechiul pension de fete al lui Lazaro-Otetelianu, nume sub care apare dup cel al ctitorilor si, fiind, ca vechime, prima coal de fete din Principatele Romne.

    Femeile erau mult mai motivate dect brbaii s accepte, ba chiar s impun modernitatea. Descrierea proiectului

    Expoziia a ncercat o reconstituire a vieii cotidiene a femeii. Au fost surprinse toate aspectele ncepnd de la pregtirea hranei i confecionarea mbrcminii pn la preocuparea pentru frumusee.

    n vederea realizrii expoziiei au fost selectate obiecte din diverse materiale: textile, metal, hrtie, piele, lemn.

    Expoziia a fost structurat pe criteriul cronologic, ncercnd s atrag atenia publicului asupra evoluiei statutului femei n familie i societate.

    Noaptea muzeelor. Expoziii de baz i temporare Data i locul desfurrii: 14 mai 2011, Extindere Secia de Istorie i Arheologie, Secia de tiinele Naturii. Responsabili: Adina Gherban. Salonul Naional de Minerale, Fosile i Geme, Ediia a IV-a Data i locul desfurrii: 20-22 mai 2011, Piaa Mihai Viteazul din Craiova.

    Responsabili: Secia de tiinele Naturii. Motivaia proiectului

    Mineralele i rocile au jucat un rol esenial n civilizaia uman, primele unelte ale oamenilor primitivi fiind realizate din piatr.

    Oamenii au cunoscut pe cale practic unele proprieti ale mineralelor. Teofrast, elevul lui Aristotel, a fost primul care a consacrat mineralogiei un tratat, intitulat "Despre pietre". n Evul

  • 11

    Mediu, cercetarea mineralogic a fost influenat de alchimie, studiul tiinific al mineralelor ncepnd n perioada Renaterii.

    n prezent, mineralele au ntrebuinri multiple n toate domeniile, unele minerale putnd fi folosite direct: sarea gem, cuarul, altele - dup o prelucrare simpl: fluorina, azbestul, talcul.

    Pe teritoriul Romniei, studiul mineralelor a fost strns legat de minerit, activitate cunoscut de daci (exploatri de sare i de aur) i de romani, galeriile spate de ei la Roia Montan constituind adevrate monumente ale domeniului. Pe teritoriul Romniei au fost descoperite i descrise pentru prima oar mineralele lotrit, ponit, nagyagit, ludwigit, krennerit, precum i dacitul - o roc vulcanic.

    Cu toat importana deosebit a mineralelor pentru viaa umanitii, studiului mineralelor nu i se acord ponderea necesar n nvmntul gimnazial i liceal, geologia nemaiconstituind obiect de studiu pentru elevi.

    Oltenia nu este o provincie mineralogic a Romniei i nu are o tradiie n acest domeniu, totui expoziiile temporare sau itinerante, conferinele, prezentrile de diapozitive organizate la Muzeul Olteniei i avnd ca subiect mineralele, prezena unor expozani de flori de min i de bijuterii din pietre semipreioase la Zilele Craiovei" s-au bucurat de interesul deschis al publicului.

    Avnd n vedere marea deschidere i curiozitate a publicului craiovean privind mineralele, innd cont i de faptul c nc din 1993 au fost organizate Saloane de Minerale la Cluj, Baia Mare, apoi la Bucureti, lai, Timioara, Buzu etc., ne-am propus organizarea celei de-a patra ediii a Salonului de Minerale, Fosile i Geme, la Craiova.

    Considerm c organizarea Salonului la Craiova s-a bucurat de interesul publicului larg, a familiarizat publicul cu "florile de min", iar publicul feminin a avut garania cumprrii unor obiecte originale confecionate din pietre semipreioase.

    Descrierea proiectului Salonul s-a desfurat pe o suprafa de 300 m2 n Piaa Mihai Viteazul, unde, n 50 de

    pavilioane, au fost amplasate mese pe care participanii au expus piesele - minerale, geme, flori de min", bijuterii confecionate din pietre semipreioase, fosile. Piesele au fost expuse pentru delectarea publicului, pentru schimburi ntre colecionari i spre vnzare.

    La Salon au expus colecionari, membri ai Asociaiei Mineralogilor, Paleontologilor i Gemologilor Amatori din Romnia (A. M. P. G. A. R).

    Salonul Naional de Fotografie Document, ediia a V-a

    Data i locul desfurrii: 7-12 iunie 2011, Piaa Mihai Viteazul din Craiova. Responsabili: Secia de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova.

    Motivaia proiectului Dup cele patru ediii ale Salonului Naional de Fotografie Document, constatnd impactul

    major asupra publicului i alte remanene culturale marcante, am considerat c merit s organizm i cea de-a cincea ediie a Salonului.

    Am remarcat faptul c, dincolo de orice interpretri teoretice, aceast expoziie n aer liber, de fapt, un discurs identitar, vorbete despre noi i despre ceilali, i este receptat ca atare.

    Primele patru ediii au avut urmtoarea cuprindere etnografic i cultural: Oltenia, zona Fgraului, Oltenia.

    Toate cele patru reprezentri s-au bazat, n special, pe colecii aparinnd unor fotografi i oameni de cultur de excepie: colecia Berman Muzeul Satului Bucureti, colecia I.Moisil Muzeul Judeean Bistria, precum i colecii ale Muzeului Olteniei i, desigur, ale altor muzee din zona etnografic a Olteniei.

    Din perspectiva realizrii i completrii arhivei fotografice a muzeului nostru, precum i pentru ntregirea n imagini a expoziiei de baz ne-am propus ca i aceast ediie s se refere tot la Oltenia. Secia de etnografie are nevoie stringent de astfel de imagini.

  • 12

    Altfel, discursul nu va putea fi complet. Asta presupune cercetare de teren i fructificarea unor colecii particulare din Oltenia, unele dintre ele deja identificate.

    Descrierea proiectului

    Cele patru ediii au demonstrat c manifestarea este ateptat i c trezete un real interes. Cu toate c ea este conceput ca o manifestare de strad, finalitile tiinifice ale acestei aciuni sunt de asemenea majore.

    Cea de-a cincea ediie a cuprins n imagini tot Oltenia cu referire n special la orelele i trgurile ei: Filiai, Bechet, Segarcea.

    antierul arheologic de la Rcari, judeul Dolj

    Data i locul desfurrii: iulie 2011, localitatea Rcari, comuna Brdeti, judeul Dolj. Responsabili: Secia Arheologie-Istorie a Muzeului Olteniei Craiova, Dr. Dorel Bondoc.

    Motivaia proiectului Castrul roman de la Rcari, judeul Dolj se gsete la o distan de 30km N-V de oraul

    Craiova i alturi de fortificaia roman de la Cioroiu Nou, este un monument de referin al epocii romane din Oltenia.

    Spturi arheologice s-au efectuat aici n anii 1897-1898 de ctre Gr.G. Tocilescu i Pamfil Polonic, n 1928 i 1930 de ctre Grigore Florescu, n 1991-1992 de ctre un colectiv condus de Cristian Vldescu, i ncepnd din 2003 de o echip mixt MNIR-Muzeul Olteniei Craiova, cele dou instituii fiind reprezentate de Silviu Teodor i, respectiv, Dorel Bondoc. Ca mrime, este cel de-al doilea castru de piatr din Oltenia, dup castrul de la Slveni. Descrierea proiectului

    Au fost demarate spturi arheologice n colul cel mai apropiat de artera rutier, adic n colul de N-V. Aadar, s-a spat n turnul din acest col al castrului, printr-un sistem combinat de seciuni i casete, n vederea depistrii ruinelor zidului castrului i al turnului.

    Imediat dup aceasta au fost luate msuri de conservare primar a fundaiilor descoperite.

    antierul arheologic de la Desa, judeul Dolj Data i locul desfurrii: august 2011, localitatea Desa, judeul Dolj. Responsabili: Secia Arheologie-Istorie a Muzeului Olteniei Craiova, Dr. Florin Ridiche.

    Motivaia proiectului Pe grindul Castravia, n perimetrul Dealului Dbiloiu, au fost identificate trei niveluri

    de cultur: cel mai vechi, specific epocii bronzului, a fost reliefat de descoperirea celor mai vechi morminte de incineraie preistorice de la est de Porile de Fier, cu resturile cremaiei depuse n urn, astfel de morminte fiind caracteristice numai zonei Europei Centrale. Din punct de vedere cronologic, apreciem c aceste morminte au o vechime de circa 4000 de ani i se ncadreaz n epoca mijlocie a bronzului, mai exact n faza timpurie a culturii Verbicioara. Urmtorul nivel, din punct de vedere arheologic, aparine primei vrste a epocii fierului (Hallstatt) i este reprezentat de descoperirea unor tumuli care adposteau schelete umane vechi de aproximativ 2800 de ani, atribuite culturii Basarabi. Aici trebuie menionat c n aceti tumuli s-au gsit arme de fier datate

  • 13

    ntr-o perioad n care civilizaia uman tocmai descoperise acest metal. Ultimul nivel de cultur identificat, reprezentat, n general, de materiale de construcie, obiecte diverse din os, bronz i fier, aparine unei aezri din epoca roman trzie.

    n punctul La Ruptur, situat n captul de vest al insulei Acalia, pe un grind nalt al Dunrii, au fost stabilite, deocamdat, tot trei niveluri de locuire: cel mai vechi dateaz din prima vrst a epocii fierului (Hallstatt) i este reprezentat de descoperirea unor fragmente ceramice de tip Basarabi, care nu este exclus s provin din aezarea necropolei descoperit la Castravia avnd n vedere i faptul c distana dintre cele dou puncte arheologice este de doar 1,5 km. Tot aici au fost gsite i dou niveluri de locuire specifice epocii romane.

    n concluzie, materialul arheologic la care ne-am referit permit s afirmm c suntem pe urmele primei necropole de epoc roman trzie la Desa, n care s-a practicat att ritul incineraiei, ct i al inhumaiei. Descrierea proiectului

    n cursul anului 2011 s-a urmrit deschiderea unor noi seciuni i suprafee, n punctul La Ruptur, pentru a surprinde limitele necropolei de incineraie din epoca roman. De asemenea, s-a urmrit dac este vorba despre un cimitir civil sau despre cimitirul militar al castrului aflat n imediata vecintate, n punctul Castravia. n acest din urm punct s-a continuat dezvelirea castrului roman al Cohortei I Cretum, apartenen dovedit prin descoperirea unei igle cu tampil militar n campania arheologic din anul 2010, i cercetarea a noi tumuli funerari datai n Prima Epoc a Fierului, Hallstatt.

    Cea mai important descoperire arheologic a anului 2011 a avut loc pe acest antier arheologic cnd, n cursul cercetrilor, a fost descoperit o ulcic cu 75 monede de aur datate ntre anii 1841 i 1868.

    antierul arheologic de la Cioroiu Nou, judeul Dolj

    Data i locul desfurrii: august 2011, localitatea Cioroiu Nou, comuna Cioroiai, judeul Dolj. Responsabili: Secia Arheologie-Istorie a Muzeului Olteniei Craiova, Dr. Dorel Bondoc.

    Motivaia proiectului

    Spturile i descoperirile arheologice mai vechi sau mai noi fcute la Cioroiu Nou de-a lungul vremii, sunt binecunoscute n istoriografia de specialitate. Dintre edificiile mai importante puse n eviden sunt de menionat aici urmtoarele: fortificaia, aezarea civil, un templu, o instalaie termal. Toate acestea, nsoite de un semnficativ material arheologic, epigrafic i sculptural.

    Aezarea civil este suprapus n prezent aproape n ntregime de actuala localitate modern, iar perimetrul fortificaiei este acoperit n totalitate de culturi agricole, la fel ca i temeliile templului.

    Fortificaia se gsete la sud de satul actual, pe o teras nalt. Descoperirile monetare i indiciile stratigrafice dateaz ridicarea fortificaiei la mijlocul

    secolului III, n contextul rzboiului cu carpii. Atestri epigrafice ale unei uniti a legiunii VII Claudia, i poate, a uneia aparinnd legiunii IIII Flavia sugereaz de fapt pe cei care au procedat efectiv la ridicarea fortificaiei.

    Cu privire la momentul de sfrit al fortificaiei, trebuie s lum n calcul evidenele arheologice din campaniile de spturi recente. Este vorba despre faptul c la un moment dat, cele dou anuri defensive cu care fusese prevzut fortificaia, au fost astupate intenionat. Examinarea materialului descoperit n umplutura celor dou anuri conduce la concluzia c acest fapt s-a petrecut cndva n a doua jumtate a secolului III. Cteva piese ar putea fi datate ns i la nceputul secolului urmtor.

  • 14

    O cldire ridicat n afara fortificaiei, lng latura sa de est a fost interpretat drept un templu. Avea form dreptunghiular. Templul a fost datat n prima jumtate a secolului III. Distrugerea templului a fost pus pe seama carpilor, aadar n anul 247. *

    O instalaie termal a fost identificat, spat i conservat recent n colul de nord-vest al fortificaiei, construcie databil n prima jumtate a secolului III. A fost prevzut cu o absid pe latura de vest i de asemenea cu instalaii de hypocaustum. Multe din crmizile descoperite n interior poart tampila legiunii VII Claudia. Remarcabil este descoperirea unei cantiti semnificative de ceramic roman pictat, n fapt, cea mai numeroas din ntreaga Dacie roman. Descrierea proiectului

    n anul 2011 s-a procedat la dezvelirea de noi monumente fa de cele puse n eviden n anii anteriori. Sistemul de sptur a fost cel n casete. n vederea protejrii monumentelor, operaiunea de conservare primar va fi prioritar.

    S-au prelevat materiale arheologice care vor intra n patrimoniul Muzeului Olteniei Craiova. O atenie special a fost acordat ceramicii romane pictate, descoperit pn acum ntr-o cantitate semnificativ.

    Au fost realizate fotografii, desene de plan, profile, etc.

    Salonul Internaional de Restaurare i Sesiunea Internaional de Restaurare MATCONS 2011 Data i locul desfurrii: august 2011, Muzeul Olteniei Craiova i Universitatea din Craiova. Responsabili:Laboratorul de Restaurare-Conservare al Muzeului Olteniei Craiova.

    Motivaia proiectului Ecourile succesului de care s-a bucurat manifestarea MATCONS 2009 ne-a obligat la

    realizarea unui proiect la fel de ambiios, la fel de complex, prin care instituia noastr s se reafirme n domeniul restaurrii-conservrii patrimoniului cultural.

    Implementarea acestui proiect cultural a readus n prim-plan formarea profesional a specialitilor investigatori, restauratori i conservatori, dezvoltarea i diversificarea unor noi forme de colaborare, de dialog.

    Obiectivul general al proiectului l-a constituit punerea n valoare a patrimoniului cultural naional, vitalizarea acestuia, precum i contientizarea, cunoaterea i marcarea specificitii domeniului restaurrii i conservrii.

    Ca obiective specifice s-a avut n vedere afirmarea potenialului creator i tiinific al restaurrii romneti n contextul globalizrii i integrrii n Uniunea European, estomparea prejudecilor i chiar incongruenelor create artificial ntre specialitii restauratori i conservatori romni i cei din afara granielor.

    Ne-am propus promovarea unor modele eficiente de parteneriat n valorificarea rezultatelor cercetrilor din domeniu, dobndirea de noi competene i abiliti profesionale n rndul investigatorilor, restauratorilor i conservatorilor.

    Dezvoltarea unei culturi a dialogului ntre prezent i trecut prin fructificarea rezultatelor conservrii - restaurrii bunurilor de patrimoniu i ansa ntlnirii comunitilor locale cu aceste valori constituie de asemenea un obiectiv major.

    Beneficiari direci i indireci ai proiectului: - grupul specialitilor din domeniul restaurrii i conservrii (romni i strini) care au

    participat la activitile incluse n proiect. Acetia au beneficiat de un demers complex cuprinznd informaii, metodologii, tehnici de specialitate, prin participarea la sesiunea de comunicri, la salonul de restaurare, la showroom i excursia documentar;

  • 15

    - comunitatea specialitilor (romni i strini) din domeniul restaurrii i conservrii, care au intrat n posesia materialelor de specialitate (bilingve) editate n cadrul proiectului, chiar dac nu au participat n mod direct;

    - comunitile academice din afara granielor, din domeniul restaurrii i conservrii, au beneficiat de volumul de lucrri tiinifice, care graie faptului c materialele editate au fost traduse, au fost utile pentru cunoaterea realitii restaurrii romneti, dar i un instrument de lucru, aducnd n lumin conceptele de ultim moment din domeniu;

    - comunitatea local (incluznd toate categoriile de vrst i pregtire). Considerm c proiectul a strnit interesul comunitii locale pentru problematica domeniului restaurrii i conservrii patrimoniului mobil i imobil, beneficiind totodat de caracterul puternic educativ al aciunilor.

    Muzeul Olteniei Craiova care a beneficiat de promovarea imaginii. Descrierea proiectului

    Organizarea propriu-zis a salonului de restaurare a cuprins piese de patrimoniu reprezentative pentru restaurarea i conservarea patrimoniului mobil romnesc i postere, prezentate de specialitii din strintate, cu exemplificri ale unor studii de caz deosebite pentru conservarea-restaurarea patrimoniului cultural mobil i imobil.

    Organizarea workshop-ului Tehnici fizico-chimice non-invazive i micro-invazive pentru investigarea patrimoniului cultural. Acesta a prezentat i exemplificat cele mai noi metode i aparate utilizate n domeniul investigrii obiectelor de patrimoniu.

    Organizarea cursului Aplicaii difereniate ale scanrilor colorimetrice i analizelor termale pentru patrimoniul cultural. Au fost prezentate metodele respective de investigare i importana lor pentru diagnosticarea corect a strii de conservare a obiectelor de patrimoniu.

    Organizarea Mesei Rotunde Educaie n domeniul restaurrii-conservrii n care au fost prezentate rezultatele celor mai noi proiecte realizate n acest domeniu, att n ar ct i n strintate.

    Organizarea Sesiunii de comunicri a cuprins comunicrile experilor n restaurare, cu o bogat experien, care au participat la manifestri naionale i internaionale.

    Organizarea Sesiunii de postere. Pe parcursul derulrii manifestrii au fost expuse postere cu subiectele propuse.

    Organizarea excursiei documentare a cuprins vizitarea unor monumente restaurate sau n curs de restaurare aparinnd patrimoniului UNESCO.

    antierul arheologic de la Frca, judeul Dolj

    Data i locul desfurrii: septembrie 2011, localitatea Frca, judeul Dolj. Responsabili: Secia Arheologie-Istorie a Muzeului Olteniei Craiova, Dr. Florin Ridiche.

    Motivaia proiectului

    n organizarea acestui antier arheologic, totul a pornit de la potrivirea unor informaii istorice cu toponimele zonei. Astfel, Farca (sau Frca) a fost un cneaz sau voievod din Oltenia secolului XIII. Printr-o diplom din 1247, regele Ungariei a acordat pentru 25 de ani, Ordinului Cavalerilor Ioanii, ara Severinului toat, cu cnezatele lui Ioan i Farca pn la rul Olt, dar fr ara lui Litovoi i fr ara lui Seneslau, care rmneau n continuare stpni aa cum fuseser i pn atunci. Dup cum reiese din acest act, Farca era un mic conductor local, care stpnea o parte din Oltenia. Nicolae Iorga afirma c Farca ar fi stpnit un teritoriu n sudul judeului Vlcea, pentru c numele de "farca" nseamn n maghiar "lup", la fel nsemnnd i slavonescul "vlc". De-a lungul timpului a fost o mare problem identificarea, n teren, a acestor prime formaiuni politice romneti.

    Ca atare, n cursul ultimilor doi ani s-a realizat o cercetare complet i complex a zonei comunei Frca care a dus la realizarea campaniei arheologice din acest an. Pe lng faptul c n

  • 16

    punctul Jidovi a fost descoperit ceramic medieval care se dateaz ntre secolele X i XIII, cam din aceeai perioad cnd a fost semnalat n documentele vremii i cnezatul lui Farca, mai avem potrivirea de nume al actualei localiti cu cel al cnezatului, dar i existena, pe teritoriul comunei, al unui toponim, Cimitirul Mongol care ne duce la contextul n care a fost semnalat cnezatul lui Farca. Se tie c n anul 1241 a avut loc marea invazie mongol care a afectat o bun parte din Europa, Regatul Ungariei, n primul rnd. Ca urmare a acestei invazii, regele maghiar, Bela al IV-lea, emite la 2 iunie 1247 o diplom prin care druiete cavalerilor ioanii o bun parte din Oltenia cernd n schimb acestora, protecia militar a regatului mpotriva nvlirilor ttaro-mongole. Toate acestea arat c invaziile mongole au afectat i Oltenia implicit i cnezatul lui Farca, de aici i existena pn n zilele noastre a toponimului Cimitirul Mongol. Descrierea proiectului

    Avnd la dispoziie toate aceste informaii s-a hotrt deschiderea unui nou antier arheologic pentru confirmarea sau infirmarea informaiilor istorice. Surprizele nu au ntrziat s apar. Cercetndu-se sistemul de fortificaie al cetii din punctul Jidovi s-a constatat c aceasta a fost locuit nc din Epoca Bronzului, acum aproximativ 4500 de ani, dup aceea, n Prima Epoc a Fierului, acum aproximativ 2800 de ani, dar i pe vremea dacilor, acum aproximativ 2000 de ani, populaia romneasc ajungnd aici cam n vremea cnd e menionat i cnezatul medieval al lui Farca. Se pare c la un moment dat, n perioada dacic, romanii au atacat aceast cetuie, incendiind totul, probabil n vremea rzboaielor daco-romane. Romnii au reocupat, n epoca medieval, practic o ruin stabilind aici un prim centru de putere, afectat la rndul su de marea invazie mongol din anul 1241. Sistemul de fortificaie a fost ridicat prima dat n Epoca Bronzului prin sparea unui simplu an de aprare. Dacii au pus la punct acest sistem de aprare, prin ridicarea unui val de pmnt i construirea, deasupra, a unui zid de crmid, nalt de 3 metri, dar i prin sparea unui nou an de protecie mult mai mare astfel nct, n prezent, att valul de pmnt ct i anul de aprare, constituind obiective vizitabile.

    Conferina tiinific internaional MUZEUL I CERCETAREA TIINIFIC,

    ediia a XVIII-a Data i locul desfurrii: septembrie 2011, Muzeul Olteniei Craiova. Responsabili: Secia de tiinele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova.

    Motivaia proiectului

    Organizarea de ctre Secia de tiinele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova a manifestrii tiinifice sub genericul Muzeul i cercetarea tiinific a devenit o tradiie n capitala Bniei.

    De-a lungul anilor, academicieni, doctori n tiine, cercettori, cadre universitare din ar i strintate, de la institute de cercetare i universiti, directori, efi de secie, cercettori i muzeografi de la Muzeul Naional de Istorie Natural Grigore Antipa Bucureti i multe muzee sau Secii de tiinele Naturii din Romnia au venit i continu s vin la Craiova s dea girul tiinific acestei manifestri.

    n cadrul lucrrilor Conferinei sunt comunicate i cunoscute ultimele rezultate ale activitii de cercetare tiinific a muzeografilor craioveni de la Secia de tiinele Naturii a muzeului, alturi de cele ale distinilor participani.

    n acest fel, datele tiinifice deinute de piesele muzeale din coleciile valorosului patrimoniu al Seciei i rezultatele cercetrilor efectuate n ecosistemele naturale i antropice ale Olteniei de ctre muzeografii craioveni sunt introduse n circuitul informaional naional i internaional.

    n anul 2011, cea de a XVIII-a ediie a acestei manifestri tiinifice, s-a desfurat sub genericul Muzeul i cercetarea tiinific, i a fost a IV-a ediie internaional. Prima ediie a acestei manifestri tiinifice a fost organizat n anul 1993.

  • 17

    Iniial, Sesiunea a fost cu caracter naional, cu participarea specialitilor din ar, n special din reeaua muzeal. Treptat, au fost cooptai specialiti de la Institutul de Speologie Emil Racovi Bucureti, Institutele de Cercetri Biologice din Bucureti Cluj i Iai, Institutul de Geologie din Bucureti, Facultile de Biologie ale Universitilor din Bucureti, Iai, Cluj, Oradea, Piteti, Bacu etc., precum i de la Institutului de Zoologie al Academiei de Stiine a Moldovei i Universitii de Stat din Moldova din Chisinu.

    ncepnd din anul 2006, sesiunea tiinific s-a desfurat cu participare internaional. Din 2007 lista participanilor s-a mrit i a inclus i reprezentani ai Universitii Marmara din Istanbul, precum i de la Universitatea de Silvicultura din Sofia. n anul 2008 a cptat caracter internaional, lista participanilor diversificndu-se, aprnd n 2009, alturi de rile deja participante, Belarus, Albania i Kosovo. n anul 2010, n lista rilor participante a aprut Italia i Rusia, iar numrul instituiilor si a specialitilor de peste hotare, a crescut.

    Participarea specialitilor de peste hotare asigur mediatizarea Muzeului Olteniei Craiova i a rezultatelor cercetrii tiinifice ale muzeografilor craioveni i dincolo de graniele rii.

    Organizarea i desfurarea lucrrilor Conferinei, ofer, pe lng ctigul tiinific i posibilitatea cunoaterii specialitilor din diverse domenii din ar i strintate precum i noi colaborri n domeniile fiecrui participant.

    Lucrrile tiinifice comunicate n cadrul Sesiunii au fost publicate n revista tiinific a Seciei Oltenia. Studii i comunicri. tiinele Naturii, revist reevaluat CNCSIS n anul 2008 i inclus n Categoria Revistelor B+, fiind revist Indexat Thomson ISI (prezent n baze de date internaionale). n anul 2011 a fost publicat volumul XXVII/2011. Descrierea proiectului

    Conferina s-a desfurat pe parcursul a 3 zile, n luna septembrie 2011. n prima zi a Sesiunii au avut loc lucrrile celor 5 seciuni: Geologie-Paleontologie,

    Botanic, Biologie animal -Nevertebrate, Biologie animal-Vertebrate, Ecologie-protecia mediului.

    A doua zi s-a organizat o excursie documentar tiinific n zona carstic a Olteniei, pentru a da posibilitatea participanilor s cunoasc biodiversitatea naturii din Oltenia i totodat s fie un imbold pentru efectuare de cercetri tiinifice n aceast zon a Romniei, tiut faptul ca fauna Olteniei de o mare diversitate este mai puin cercetat i cunoscut.

    A treia zi, au fost susinute alte conferine de ctre personaliti ale vieii tiinifice din ar i de peste hotare, au fost dezbateri n plen i concluzii finale.

    La aceast conferin internaional au participat invitai din Slovacia, Belarus, Republica Moldova, Bulgaria, Turcia, Albania, Italia, Rusia, Ucraina etc.,) i din ar.

    Conferina tiinific naional OLTENIA. INTERFERENE CULTURALE,

    ediia a II-a Data i locul desfurrii: octombrie 2011, Muzeul Olteniei Craiova. Responsabili: Secia Arheologie-Istorie a Muzeului Olteniei Craiova.

    Motivaia proiectului

    Prin organizarea de ctre Secia de Arheologie-Istorie a Muzeului Olteniei Craiova a Sesiunii tiinifice Naionale Oltenia. Interferene Culturale s-a dorit o valorificare i o popularizare a imensului patrimoniu istoric existent n Cetatea Banilor.

    n cadrul lucrrilor Sesiunii au fost comunicate i cunoscute ultimele rezultate ale activitii de cercetare tiinific a muzeografilor craioveni de la Secia de Arheologie-Istorie a muzeului, alturi de cele ale distinilor participani.

    n acest fel, datele tiinifice deinute de piesele muzeale din coleciile valorosului patrimoniu al Seciei i rezultatele cercetrilor de teren efectuate n Oltenia de ctre muzeografii Seciei au fost introduse n circuitul informaional naional i internaional.

  • 18

    Descrierea proiectului Sesiunea s-a desfurat la sediul Seciei, din strada Madona Dudu nr. 14, pe parcursul a dou

    zile, n perioada 7-8 octombrie 2011. La lucrrile celor cinci seciuni: Arheologie Preistoric, Arheologie i Istorie Antic,

    Arheologie i Istorie Medieval i Istorie Modern i Contemporan, participanii i-au prezentat lucrrile pe baz de videoproiecie.

    A doua zi s-a organizat o excursie documentar-tiinific n zona Olteniei, pentru a da posibilitatea participanilor s cunoasc obiectivele istorice ale regiunii i totodat s fie un imbold pentru efectuarea de cercetri tiinifice n aceast zon. Au participat aproximativ 100 de specialiti din ar i Craiova.

    FESTIVALUL NAIONAL AL TRADIIILOR POPULARE, ediia I Data i locul desfurrii: octombrie 2011, Esplanada Teatrului Naional Marin Sorescu. Responsabili: Secia de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova.

    Motivaia proiectului

    Aceast intenie, mrturisim, a fost o provocare i pentru noi, mai ales prin cuprinderea i diversitatea ei, prin delicatul i dificilul proces, prin mbinare a constitutivelor: expoziii n aer liber i pavilionare, spectacole de folclor i de ritual, alte reprezentri de semne i expresii identitare, diverse i ele, apoi manifestri tiinifice: simpozioane, mese rotunde, o sesiune de comunicri, concursuri pe diverse teme. Totodat, amploarea manifestrii s-a referit i la numrul mare de instituii organizatoare, la categoriile socio-profesionale implicate: meteri populari i pstrtori ai folclorului, specialiti n etnologie, folcloristic, antropologie, sociologie, artiti profesioniti, i amatori. O dat cu aceast variat palet de propuneri, publicul receptor a fost i el ct se poate de divers, de toate vrstele, preocuprile, condiia social i intelectual.

    Cum afirmam, aceast reuniune a presupus, implicit, i un mare numr de organizatori. Muzeul Olteniei, Secia de Etnografie i-a asumat responsabilitatea punerii n tem i finalizrii manifestrii alturi de Direcia Judeean Dolj pentru Cultur, Culte i Patrimoniu Cultural Naional, Centrul Judeean pentru Conservarea i Promovarea Culturii Tradiionale Dolj.

    De asemenea, au fost cuprinse n proiect coli populare de arte i meserii din Oltenia, alte instituii de cultur i artistice.

    Nu am uitat, desigur, instituiile de nvmnt din Craiova i jude, Universitatea, liceele, colile generale, grdiniele care au contribuit la realizarea programelor prin implicare direct.

    Amploarea acestei srbtori a tradiiilor olteneti, n special, dar i cu o solid amprent naional, a fost complinit de participri internaionale. Au fost invitai meteri populari, grupuri folclorice, specialiti, etnografi i etnologi din ri precum Bulgaria, Iugoslavia, Macedonia, Grecia, Ungaria, Republica Moldova, dar i din Frana, Italia, Spania, Rusia etc.

    Ne-am dorit, prin urmare, s comunicm prin intermediul tradiiei i a constanelor ei cu alte culturi, unele dintre ele, la convergen cu cea romneasc. A fost reiterat ideea c, totdeauna, exist un fond comun al culturii europene i al culturii, n general, mai ales prin deschiderile pe care le ofer o astfel de reuniune divers i totui unitar, atta vreme ct se materializeaz sub cupola culturii ca mod de a defini omul, identitatea i aspiraiile sale. Descrierea proiectului

    Principalele aciuni ale Festivalului Tradiiilor Populare ediia I, au fost urmtoarele: 1.Trgul Meterilor Populari, ediia a XXXIV - a

    Expoziia organizat n aer liber a vizat pluralitile expresive, mulimea de validiti, nc active, vii, rafinate.

    Prin politica invitrii, am preconizat o expoziie ct mai complex att la nivelurile materialului, formelor, utilitilor, dar i la cele ale exprimrilor, aspectului plastic, culorii sau

  • 19

    ecologice. Toate aceste preocupri formale, innd de dispunerea n spaiul de etalare a obiectelor, aparin ideii sau, pentru nceput, nzuinei de a configura un ambient tradiional (etnografic), ct mai natural i ct mai gritor.

    Experienele din ultimele ediii ale trgului de scenografiere a spaiului spectacular, a fost una benefic i trebuie continuat. Am intervenit, de asemenea, chiar n modul n care meterii i aranjeaz micro-expoziiile i cum respect normele minime ale obiectelor, iluminarea i contextualizarea lor adecvate ntregului. Nu mai vorbim, bineneles, despre faptul c nu s-a permis accesul kitsch-ului n spaiul expoziional.

    Nu ne sfiim s afirmm c o astfel de manifestare a avut drept emblem AUTENTICUL, ceea ce a implicat deplin i componenta educativ, didactic.

    n acest sens, demonstraiile directe la roat, la rzboiul de esut, demonstraiile de cioplit, de sculptur, de prelucrare a metalelor, de pictur tradiional etc. au augmentat sentimentul publicului receptor c triesc un fenomen autentic, natural, pe ct de vechi, pe att de actual. Astfel, Trgul s-a conturat i a construit specific puni ntre trecut, prezent i , de ce nu, viitor. Este timpul s depim ntru totul vetustitile unor fortuite distribuiri spaiale i organizri. Experienele anterioare au consemnat fr tgad o ordonare i coeren care au transformat esplanada Teatrului Naional ntr-un spectacol al formelor, culorilor ambianelor diferite, al (re)construciei unei configuraii tradiionale atractive i, pe ct posibil, unitare, n care unitile de prezentare au fost asociate i consonate. Organizatorii trgului i-au propus s prezinte, s induc i s finalizeze urmtoarele: crearea premiselor pentru receptarea Trgului, nu doar ca o expoziie de obiecte felurite tradiionale, ci ca un construct ncrcat de semnificaii i de valori; nchegarea unei raportri de comunicare divers ntre organizatori i receptori, ntre actani i receptori, ntre angrenajele media, actani i receptori i, nu n ultimul rnd, realizarea unui dialog cultural multietnic; stimularea unor atitudini pozitive, constructive i benefice n rndul creatorilor i pstrtorilor autentici ai artei i meteugurilor tradiionale, inducerea ideii c aceast component a culturii naionale nu este nici caduc, nici vetust, dimpotriv; valorificarea patrimoniului material i spiritual al unor comuniti rurale nc necunoscute, resuscitarea lor; ncurajarea tinerilor meteugari i a receptorilor pentru conservarea i perpetuarea a ceea ce este valid, respectiv pentru cunoaterea, respectarea, proliferarea acestui segment important al culturii autohtone; nelegerea de ctre public a faptului c un trg este nainte de toate, parte integrant ntr-un sistem interactiv, coerent i nu o expoziie de obiecte insolite; 2. Spectacole de folclor ale ansamblurilor de amatori din Oltenia.

    Au fost vizate n special: - Ansamblul din comuna Pieleti - Ansamblul din Leile, comuna imnic - Ansamblul din Ialnia - Ansamblul din Iancu Jianu - Ansamblul din Bechet 3. Sptmna buctriei i vinului i a altor produse alimentare ecologice

    Un asemenea demers a impus, nainte de toate, o cercetare serioas i, totodat, angrenarea unor instituii coordonatoare i de profil din municipiu i jude. n aceast ordine, s-a colaborat cu unitile agroalimentare, cu cramele, dar i cu productorii particulari care au autorizaie i forme legale de comercializare. 4. Concursuri pe meserii pentru tinerii meteugari

    Concursurile au cuprins dou meteuguri tradiionale: olritul i prelucrarea lemnului. Concursul s-a adresat tinerilor meteugari cu vrste ntre 8 i 20 de ani. Juriul concursurilor a fost alctuit din meteri populari valoroi, laureai ai Trgului, din specialiti i din reprezentani ai publicului, cunosctori ntr-ale artelor tradiionale.

    Probe: Demonstraii la roat i la prelucrarea lemnului. Prezentarea obiectului ca realitate tradiional specific unei zone etnografice.

  • 20

    DRUIRE, DAR DIN RAI. Expoziie temporar Data i locul desfurrii: decembrie 2011, Muzeul Olteniei Craiova. Responsabili: Secia de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova. Aciunea a fost organizat n colaborare cu Complexul Naional Muzeal Astra Sibiu.

    ACAS LA BRNCUI. Expoziie temporar Data i locul desfurrii: decembrie 2011, sediul Parlamentului European, Bruxelles. Responsabili: Secia de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova. Au fost panotate 70 de piese etnografice reprezentnd un interior i alte spaii ambientale olteneti.

    Anul 2012

    Expoziia permanent a Seciei de Etnografie, Casa Bniei. Data i locul desfurrii: Anul 2012, Secia de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova. Responsabili: Secia de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova.

    Motivaia i descrierea proiectului Anul 2012 a urmrit valorificarea Expoziiei de baz de la Casa Bniei, deschis publicului

    n anul 2011. Preocuprile eseniale ale specialitilor de la aceast secie s-au raportat la prezentarea i susinerea discursului expoziional, ceea ce a presupus, n primul rnd, mediatizarea i prezentarea noii expoziii prin mijloace specifice. n acest context, precizm c specialitii, fie ei muzeografi, custozi-gestionari, s-au ocupat ndeaproape de prezentarea coerent i tiinific a acestui proiect. S-a mizat, n special, pe publicul de vrst colar, dar i pe celelalte categorii de public, pornind de la premisa c instituia trebuie s comunice n permanen i s rspund tuturor solicitrilor publicului. Conform statisticilor noastre, n anul 2012 am fost vizitai de aproximativ 5000 de vizitatori. n Noaptea Muzeelor, ca o dat statistic important, Secia de Etnografie a fost vizitat de aproape 1000 vizitatori de toate vrstele.

    Un alt reper important al activitii a constat n stimularea publicului, prin mijloace nuanate, ncepnd de la diversitatea tematic a manifestrilor i pn la finalizarea propriu-zis a lor. La acest capitol, principalele noastre interese au vizat grdiniele, colile, liceele, considernd c pregtim, n felul acesta publicul de mine.

    Ideea de muzeu viu, activ i interactiv a fost relevat i materializat de cele 30 de proiecte pe care le-am avut cu instituiile de nvmnt din municipiu i din jude. Contextul organizatoric propice a fost n special cel al atelierelor interactive, unde am organizat demonstraii meteugreti i participri efective ale colarilor: esut, olrit, confecionat mrioare, ppui etc.

  • 21

    FESTIVALUL NAIONAL AL TRADIIILOR POPULARE

    EDIIA A II-A

    Octombrie 2012 MOTIVAIA PROIECTULUI

    Prin Festivalul Naional al Tradiiilor Populare, organizat de Muzeul Olteniei Craiova, Oltenia are o exprimare distinct, model, prin amploare si concepie.

    Cea de-a XXXV-a ediie a Trgului Meterilor Populari griete de la sine asupra continuitii i valorii reuniunii.

    Anul 2012 a contribuit la lrgirea sferei expresiilor noastre att la nivelul expoziiei propriu-zise ct i la nivel folcloric.

    Aceast intenie, mrturisim, a fost o provocare i pentru noi, mai ales prin cuprinderea i diversitatea ei, prin delicatul i dificilul proces, prin mbinare a constitutivelor: expoziii n aer liber i pavilionare, spectacole de folclor i de ritual, alte reprezentri de semne i expresii identitare, diverse i ele, apoi manifestri tiinifice: simpozioane, mese rotunde, o sesiune de comunicri, concursuri pe diverse teme. Totodat, amploarea manifestrii se refer i la numrul mare de instituii organizatoare, la categoriile socio-profesionale implicate: meteri populari i pstrtori ai folclorului, specialiti n etnologie, folcloristic, antropologie, sociologie, artiti profesioniti, i amatori. O dat cu aceast variat palet de propuneri, publicul receptor a fost i el ct se poate de divers, de toate vrstele, preocuprile, condiia social i intelectual.

    Cum afirmam, aceast reuniune a presupus, implicit, i un mare numr de organizatori. Muzeul Olteniei, Secia de Etnografie i-a asumat responsabilitatea punerii n tem i finalizrii manifestrii alturi de Direcia Judeean pentru Cultur Dolj, Centrul Judeean pentru Conservarea i Promovarea Culturii Tradiionale Dolj.

    De asemenea, au fost cuprinse n proiect coli populare de arte i meserii din Oltenia, alte instituii de cultur i artistice.

  • 22

    Desigur, instituiile de nvmnt din Craiova i jude, Universitatea, liceele, colile generale, grdiniele care au contribuit semnificativ la realizarea programelor prin implicare direct.

    Amploarea acestei srbtori a tradiiilor olteneti, n special, dar i cu o solid amprent naional, a fost complinit de participri internaionale. Au fost astfel invitai meteri populari, grupuri folclorice, specialiti, etnografi i etnologi din ri precum Bulgaria, Iugoslavia, Macedonia, Grecia, Ungaria, Republica Moldova, i n limita posibilitilor financiare, din Frana, Italia, Spania, Rusia etc.

    Ne-am dorit, prin urmare, s comunicm prin intermediul tradiiei i a constanelor ei cu alte culturi, unele dintre ele, la convergen cu cea romneasc. Am dorit s reiterm ideea c, totdeauna,exist un fond comun al culturii europene i al culturii, n general, mai ales prin deschiderile pe care le ofer o astfel de reuniune divers i totui unitar, atta vreme ct se materializeaz sub cupola culturii ca mod de a defini omul, identitatea i aspiraiile sale.

    Principalele aciuni ale Festivalului Tradiiilor Populare, au fost urmtoarele: 1.Trgul Meterilor Populari, ediia a XXXV - a

    Expoziia organizat n aer liber, a vizat pluralitile expresive, mulimea de validiti, nc active, vii, rafinate.

    Prin politica invitrii, am realizat o expoziie ct mai complex att la nivelurile materialului, formelor, utilitilor, dar i la cele ale exprimrilor, aspectului plastic, culorii sau ecologice. Toate aceste preocupri formale, innd de dispunerea n spaiul de etalare a obiectelor, aparin ideii sau, pentru nceput, nzuinei de a configura un ambient tradiional (etnografic), ct mai natural i ct mai gritor.

    Experienele din ultimele ediii ale trgului de scenografiere a spaiului spectacular, a fost una benefic i trebuie continuat. Am intervenit astfel, chiar n modul n care meterii i aranjeaz micro-expoziiile i cum respect normele minime ale obiectelor, iluminarea i contextualizarea lor adecvate ntregului. Nu mai vorbim, bineneles, despre faptul c nu am permis accesul kitsch-ului n spaiul expoziional.

    Nu ne sfiim s afirmm c astfel de manifestare ce are drept emblem AUTENTICUL, a implicat deplin i componenta educativ, didactic.

    n acest sens, demonstraiile directe la roat, la rzboiul de esut, demonstraiile de cioplit, de sculptur, de prelucrare a metalelor, de pictur tradiional etc. au contribuit la sensibilizarea publicului receptor prin experimentarea unui fenomen autentic, natural, pe ct de vechi, pe att de actual. Astfel, Trgul trebuie s se contureze i s construiasc specific puni ntre trecut, prezent i, de ce nu, viitor. Este timpul s depim ntru totul vetustitile unor fortuite distribuiri spaiale i organizri. Experienele anterioare au consemnat fr tgad o ordonare i coeren care au transformat esplanada Teatrului Naional ntr-un spectacol al formelor, culorilor ambianelor diferite, al (re)construciei unei configuraii tradiionale atractive i, pe ct posibil, unitare, n care unitile de prezentare au fost asociate i consonate. Organizatorii trgului i-au propus s prezinte, s induc i s finalizeze urmtoarele: crearea premiselor pentru receptarea Trgului, nu doar ca o expoziie de obiecte felurite tradiionale, ci ca un construct ncrcat de semnificaii i de valori;

    nchegarea unei raportri de comunicare divers ntre organizatori i receptori, ntre actani i receptori, ntre angrenajele media, actani i receptori i, nu n ultimul rnd, realizarea unui dialog cultural multietnic, stimularea unor atitudini pozitive, constructive i benefice n rndul creatorilor i pstrtorilor autentici ai artei i meteugurilor tradiionale, inducerea ideii c aceast component a culturii naionale nu este nici caduc, nici vetust, dimpotriv; valorificarea patrimoniului material i spiritual al unor comuniti rurale nc necunoscute, resuscitarea lor; ncurajarea tinerilor meteugari i a receptorilor pentru conservarea i perpetuarea a ceea ce este valid, respectiv pentru cunoaterea, respectarea, proliferarea acestui segment important al culturii autohtone; nelegerea de ctre public a faptului c un trg este nainte de toate, parte integrant ntr-un sistem interactiv, coerent i nu o expoziie de obiecte insolite;

    La aceast ediie au fost invitai, pentru complinirea ideii de tradiie SE european, meteri precum Dimitrova Mina Nikolova, Chavdar Luybomirov Antov, Lalka Krumova Ilieva din Bulgaria. De asemenea, au fost invitai meteri din Serbia i Grecia. 2. Spectacole de folclor ale ansamblurilor de amatori din Oltenia.

  • 23

    Au fost vizai n special: - Ansamblul din comuna Pieleti - Ansamblul din Leile, comuna imnic - Ansamblul din Ialnia - Ansamblul din Iancu Jianu - Ansamblul din Bechet - tarafuri autentice din Gorj, Mehedini, Dolj i Olt. 3. Sptmna buctriei i vinului i a altor produse alimentare ecologice

    Un asemenea demers impune, nainte de toate, o cercetare serioas i, totodat, angrenarea unor instituii coordonatoare i de profil din municipiu i jude. n aceast ordine, am colaborat cu unitile agroalimentare, cu cramele, dar i cu productorii particulari care au autorizaie i forme legale de comercializare. 4. Concursuri pe meserii pentru tinerii meteugari

    Concursurile au cuprins dou meteuguri tradiionale: olritul i prelucrarea lemnului; Concursul s-a adresat tinerilor meteugari cu vrste ntre 8 i 20 de ani. Juriul concursurilor a fost alctuit din meteri populari valoroi, laureai ai Trgului, din

    specialiti i din reprezentani ai publicului, cunosctori ntr-ale artelor tradiionale. Probe: Demonstraii la roat i la prelucrarea lemnului Prezentarea obiectului ca realitate tradiional specific unei zone etnografice. Festivalul tradiiilor populare olteneti a fost organizat n perioada 25-28 octombrie 2012. Juriul Manifestrii a fost format din personaliti ale etnologiei i muzeologiei romneti. ORGANIZATORI Consiliul Judeean Dolj Muzeul Olteniei Craiova Centrul Judeean Pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiionale Dolj PARTENERI MEDIA Studioul Teritorial de Radio "Oltenia Craiova" Cotidianul "Cuvntul libertii" 3TV Craiova Oltenia Tv, TeleU

    PARADA MRIOARELOR

    Martie 2012

    1. ARGUMENT Pstrarea motenirii culturale i transmiterea ei tinerei generaii este una dintre prioritile

    educaiei i n special a celei timpurii. n cadrul aceastei prioriti se nscrie cunoaterea i nvarea de ctre copii a obiceiurilor i tradiiile populare locale. Astfel, copiii vor deveni purttorii de mine ai acestor obiceiuri i tradiii. In cadrul procesului complex i ndelungat de formare a personalitii copilului, cunoaterea obiceiurilor i a tradiiilor populare locale are o importan deosebit, datorit coninutului de idei i de sentimente , a faptelor care oglindesc trecutul bogat i plin de sperane al poporului nostru. 2. OBIECTIVE

    Cultivarea la copii a dragostei pentru datinile popluare romneti Creterea dorinei copiilor de a nva mai multe despre obiceiurile tradiinale; copii s

    nvee s aprecieze arta, portul popular, tradiiile folclorice, s respecte pe cei care le practic i le transmit.

    Dezvoltarea aptitudinilor de confecionare a obiectelor de artizanat; mbogirea vocabularului activ cu cuvinte din domeniul etnografic i cultural;

  • 24

    3. PARTENERI Pentru punerea n practic a acestui proiect s-au conjugat eforturile a mai muli parteneri,

    interesai n promovarea educaiei timpurii i a dezvoltrii instituionale n domeniu. 3.1. Muzeul Olteniei 3.2. Inspectoratul colar Judean Dolj 3.3. Asociaia Cultural Craiova 4. DESFURAREA PROIECTULUI A FOST EFECTUAT N 2 ETAPE: 4.1 Ateliere de confecionare a mrioarelor

    Atelierele s-au desfurat la Secia de Etnografie a Muzeul Olteniei. n cadrul acestor ateliere, copiii au nvat, sub ndrumarea specialitilor seciei de etnografie, cum s realizeze mrioare tradiionale romneti. Reprezentanii Inspectoratului colar Judeean Dolj au asigurat prezena copiilor de la grdiniele i colile craiovene la fiecare atelier. 4.2. Expoziia de mrioare

    Fiecare dintre grdiniele implicate n proiect, a participat la expoziie cu un panou pe care au fost expuse cele mai frumoase mrioare realizate de copiii din grdini. Toate aceste panouri au constituit expoziia Parada mrioarelor.

    Dintre toate lucrrile prezentate, juriul a desemnat 80 de ctigtori care au fost premiai cu ocazia vernisajului. 5. REZULTATE

    n urma acestor aciuni, copiii au cunoscut mai multe lucruri despre tradiiile populare i au nvat s iubeasc datinile romneti. n plus, au dobndit o serie de abiliti care nu pot fi obinute pe parcursul activitii curente din grdinie. 6. DISEMINARE

    Diseminarea rezultatelor s-a realizat pe dou ci: 6.1 Mass-media care a preluat i prezentat rezultatele tuturor aciunilor 6.2. Grdiniele i colile care au popularizat copiii care au fost foarte activi n aciunile cuprinse n proiect.

    Ambele elemente au avut ca efect creterea impactului aciunilor n rndul precolarilor i elevilor din ciclul primar i dezvoltarea pe viitor a proiectului. PROIECTE CULTURALE ACTIVE ORGANIZATE N SPAIILE DE LA CASA BNIEI

    Ianuarie-Decembrie 2012

    Experiena primului an de organizare a activitilor culturale interactive organizate n cele dou spaii ale Casei Bniei argumenteaz perentoriu c intenionalitile cu privire la deschiderea muzeului sunt finalizate corespunztor.

    Aceste tipuri de manifestri sunt de fapt o prghie, pe ct de tiinific pe att de provocatoare, n stimularea interesului copiilor pentru tradiiile populare i, implicit, pentru expoziia noastr.

    Din aceast perspectiv, spaiile active din slile 14 i 15 ale Casei Bniei au concepute n continuare, n relaie direct cu publicul de vrst gimnazial i precolar n special.

    Asta nseamn, n primul rnd, finalizarea proiectelor culturale pe care Muzeul Olteniei Craiova, pe specificitate etnografic, le are cu instituiile de nvmnt din municipiu i jude. Un asemenea tip de programe vizeaz, mai ales, comunicarea practic i neformal cu instituiile colaboratoare.

    De aceea, pentru anul 2012 s-a desfurat urmtorul program: Organizarea unor cursuri i demonstraii de olrit pentru copiii precolari i colari cu

    participarea meterului tefan Truc din Romna, Olt;

  • 25

    B. Organizarea unor cursuri i demonstraii de iconrit pe lemn i sticl la care particip meterul Doru Dragomir din Craiova; C. Organizarea unor cursuri i demonstraii de esut n rzboi vertical cu meterul Casia Rdoi din Craiova: D. Organizarea unor cursuri i demonstraii n lemn cu meterii Ionu Smarandache, Craiova i Vasile Ene, Vlcea; E. Organizarea unor cursuri de bijuterii i de obiecte din materiale reciclabile cu doamna ing. Costinela Iacob.

    TRGUL DE PATI Aprilie 2012

    MOTIVAIE

    Experiena organizrii Trgului de Pate n anul 2011 a demonstrat c organizarea unui trg al darului n preajma celei mai importante srbtori religioase a cretinilor, merit a fi continuat i, implicit, tradiionalizat la Craiova.

    Acest trg a fost organizat n 2012 pe principiul completrii i materializrii, de facto, a ideii de srbtoare i a ntregirii spirituale a unui timp festiv.

    Dincolo de considerentele tiinifice i culturale, o asemenea ntlnire cu obiectul dar are un impact deosebit asupra tuturor categoriilor de public. Fr a intra n discuii teoretice, precizm c timpul festiv este un timp al druirii i al druirilor. De aceea, am invitat la trgul nostru, n special, meteri iconari, ncondeietori de ou, lemnari, sculptori n lemn, cioplitori i tot ce ine de ideea de obiect tradiional, suficient de ieftin pentru a putea fi druit.

    Cu toate c trgul se organizeaz ntr-o sptmn de post, am aranjat cteva standuri cu produse de patiserie, brnzeturi, prjituri sau alte produse ecologice.

    PROIECTE INTERACTIVE Ianuarie-Decembrie 2012

    DRAGOBEII Model tradiional romnesc (aciune n colaborare cu Asociaia GAG) Program 23-24 februarie 2012: Fluturaii dragostei; confecionri de simboluri ale dragostei n cultura tradiional romneasc; Contextualizare folcloric susinut de specialiti ai muzeului i din alte instituii; Recitaluri folclorice susinute de studeni ai Facultii de Teatru de la universitatea din Craiova; Prezentarea unui mini-spectacol de marionete n Casa Bniei. NCONDEIEREA OULOR DE PATE - Model tradiional romnesc. Invitat de onoare doamna Asineta Gscan. Program, 2-3 aprilie 2012: -demonstraii i ilustrri teoretice asupra srbtorii Patelui i ncondeierii oulor; simbolica oului de Pate; SNZIENELE DRGAICA - Model tradiional romnesc (aciune n colaborare cu Asociaia GAG) Invitat de onoare d-na Acad. Sabina Ispas

  • 26

    Program, 23-24 iunie 2012: Colocviu privind srbtoarea Snzienelor si toate ritualurile ei; Culegerea plantelor de leac. A participat formaia de muzic tradiional Trei Parale. ATELIERUL DE TEATRU DE PPUI LINGURILE NVEMNTATE Program, 20-23 martie 2012 (aciune n colaborare cu Asociaia GAG): Discursuri asupra tradiiilor privind personaje mitologice ale culturii populare Confecionarea unor obiecte cu trimitere la acest subiect: zn, zmeu, ft frumos etc. IROZII I VICLEIUL - Model tradiional romnesc (aciune n colaborare cu Asociaia GAG). Program, 14-15 decembrie 2012: Confecionarea unor ppui ale spectacolului de Vicleim; Invitarea unor formaii de Irozi i Vicleimi din Craiova i jude; Mas rotund privind srbtorile de iarn din Oltenia;

    SATUL ROMNESC N ZI DE SRBTOARE 28-29 mai 2012

    Dup o sincop de civa ani, ne-am propus ca la sfritul lunii mai 2012, conform tradiiei,

    s relum organizarea acestei manifestri. Prin urmare, vreme de trei zile Casa Bniei i minunatul spaiu dimprejur vor respira aerul tradiiilor i obiceiurilor de altadata. Aceast ultim alturare nu este insolit ci dimpotriv. Ne-am propus, de la nceput, atunci cnd construiam expoziia de baz, s continum discursurile tiinifice, muzeologice, de documentare i cu exprimri vi, contextualizatoare.

    Altminteri, nc de la prima sa ediie, Satul romnesc n zi de srbtoare s-a circumscris ideii de a face cunoscute, mai ales n/prin mediile colare i precolare, valorile creativitii satului romnesc: portul popular, ceramica, sculptura i ncrustaiile n lemn, esutul fibrelor vegetale i animale, esutul borangicului, icoanele pe lemn, oule ncondeiate etc. i toate acestea, n complinirea spiritual a cntecului, dansului popular, a obiceiurilor calendaristice i familiale. Am cutat, prin urmare, punile i mijloacele cele mai sigure de a comunica exemplar, adic autentic i complex.

    n acelai context al regsirii ordonatoare i identitare a tradiiilor, srbtoarea este un cadru ct se poate de relevant, de gritor. Integrarea sau reintegrarea n srbtoare implic, de fapt, (re)construirea unui timp i a unui spaiu sacre sau, desigur, festive. n afar de asta, este vorba i de regsirea ntru echilibru a fiecruia dintre noi.

    Pentru reuita acestui proiect am colaborat cu instituii din Dolj i din alte judee ale Olteniei, dup cum urmeaz: Inspectoratul colar Judeean Dolj; Centrul pentru Conservarea i Promovarea Culturii Tradiionale Dolj; Palatul Copiilor Craiova; coala de Arte i Meserii Craiova; coala de Arte i Meserii Slatina; Colegiul Naional Constantin Brncui Craiova i coala Beethoven; Alte instituii de nvmnt din municipiu i jude; Cmine culturale din jude i Oltenia; Primrii di jude i Oltenia; Muzee etnografice din Oltenia (Vlcea, Olt, Mehedini); Radio Oltenia Craiova i posturi TV; Programul cadru Manifestarea s-a derulat n Parcul Sfntul Dumitru;

  • 27

    Cuprins: Demonstraii de meteuguri tradiionale oferite de elevi de la colile populare de arte din Dolj, Olt, de la Palatul Copiilor din Craiova, din cadrul atelierelor meteugreti ale Seciei de etnografie, Muzeul Olteniei Craiova esut, olrit, iconrit, sculptur lemn, bijuterii; Minitrg de obiecte tradiionale (8-10 meteri); Spectacole folclorice ale precolarilor i colarilor din Craiova, din judeul Dolj i din alte judee; Spectacole folclorice ale unor grupuri de amatori (dansatori, tarafuri, soliti etc.); Spectacole ale unor ansambluri folclorice de profesioniti; Parada portului popular; Expoziie de ceramic cu vnzare (de autor). Tiprituri: Caiet program: 12 pagini color (cu copert cu text), format A5 Afi policromie: format 45/65; Mash: 1 buc. policromie Diplome pentru participani (individual si pe instituii): 200 buc. policromie 5 formaii de amatori cu microbuzul Un ansamblu folcloric profesionist Acordare premii pentru copii: I. II si III.

    EXPOZIIA PATRIMONIU OLTENESC I SRBTOAREA CRCIUNULUI Decembrie 2012

    Expoziie care materializeaz valorile civilizaiei i culturii tradiionale olteneti din Oltenia,

    pentru sala de expoziii temporare a Muzeului Olteniei Craiova. Colaboratori: Muzeul Judeean Vlcea; Muzeul Judeean Olt; Muzeul Regiunii Porilor de Fier; Muzeul Judeean Gorj; Muzeul Municipal Caracal; Muzeul Orenesc Corabia; Colecii particulare. N.B. Expoziia i-a propus s detalieze muzeologic principalele valori obiectuale (ceramic, esturi, port popular, mobilier tradiional), n raport direct cu srbtorile de iarn. Ne-am bazat n afirmaia noastr pe patrimoniul muzeelor amintite mai sus, patrimoniu pe care-l cunoatem din expoziia anterioar. Atmosfera sugerat a fost cea a unui timp i a unui spaiu sacru.

    RECEPTAREA N IMAGINI A SATULUI OLTENESC - DIN PERSPECTIVA UNOR CERCETTORI ITALIENI -

    iunie i septembrie 2012

    Un grup de cercettori italieni condus de Domnul Antonio Rinaldis, doctor docent n filozofie al Universitii din Milano, a descins n vara anului 2011 n judeul Dolj pentru a-i reprezenta i releva ntlnirea direct, nemijlocit, cu satele doljene care mai pstreaz caracteristici, modele i limbaje ale tradiiilor rneti.

    Dincolo de rezultatele tiinifice i documentare ale cercetrii (interviuri, anchete, concluzii etnografice i antropologice) echipa de cercetare italian a conceput i finalizat o naraie n imagini a acestei experiene de receptare a unei culturi dinamice, de fapt o sintez a acestei experiene.

  • 28

    Este vorba de 20 de imagini din Dolj, mai precis din Giurgia, din Salcia, Brabova etc., imagini care vorbesc despre satul tradiional, dar i despre mutaiile lui grbite i neclare.

    Ca urmare, aceste imagini au fost prelucrate i mrite (70/100) i fixate pe un suport rezistent la agenii atmosferici (stoffa n italian).

    Imaginile au fost expuse att n aer liber, ct i n interior. Muzeul Olteniei a asigurat mijloacele de susinere a acestor cadre fotografice pe suporturi

    (de preferat) din lemn. Promovare: Parteneriate media online, Radio i TV Secia de Istorie

    PROIECT CULTURAL

    ANTIERUL ARHEOLOGIC CIOROIU NOU, JUDEUL DOLJ

    august-septembrie 2012 MOTIVAIA PROIECTULUI

    Spturile i descoperirile arheologice mai vechi sau mai noi fcute la Cioroiu Nou de-a lungul vremii, sunt binecunoscute n istoriografia de specialitate. Dintre edificiile mai importante puse n eviden sunt de menionat aici urmtoarele: fortificaia, aezarea civil, un templu, o instalaie termal. Toate acestea, nsoite de un semnficativ material arheologic, epigrafic i sculptural.

    Aezarea civil este suprapus n prezent aproape n ntregime de actuala localitate modern, iar perimetrul fortificaiei este acoperit n totalitate de culturi agricole, la fel ca i temeliile templului descoperit de ctre D. Tudor.

    Fortificaia se gsete la sud de satul actual, pe o teras nalt de cca. 3m i are forma patrulater-trapezoidal, cu colurile rotunjite. Dimensiuni: 235 x 130m (pentru toate aceste date, vezi Tudor 1962, p. 547-548).

    Descoperirile monetare i indiciile stratigrafice dateaz ridicarea fortificaiei la mijlocul secolului III, n contextul rzboiului cu carpii. Atestri epigrafice ale unei uniti a legiunii VII Claudia (IDR, II, 141; Bondoc 2000, p. 117-121; Bondoc 2001, p. 177-182), i poate, a uneia aparinnd legiunii IIII Flavia (Bondoc 1997, p. 272, nr. 3; Petolescu 1998, p. 279, nr. 726) sugereaz de fapt pe cei care au procedat efectiv la ridicarea fortificaiei.

    Fortificaia prezint dou anuri de aprare (Fossa 1 i Fossa 2), spate n forma literei V, situate la 3m distan unul fa de cellalt (Bondoc 2007, p. 130). n spatele anului mare (Fossa I) se gsete un val de pmnt (vallum); aceast situaie a fost constatat numai n sectorul de nord-vest al fortificaiei. Spturile lui D. Tudor au pus n eviden urme ale unei palisade realizat din pari de lemn.

    Fossa 1 este cel mai mare i ca atare cel mai vizibil dintre anurile defensive de la Cioroiul Nou. A fost spat de jur-mprejurul fortificaiei, n forma literei V. Dimensiunile sale msurate de D. Tudor sunt: 8,40m lime la gur i 2,50m adncime (Tudor 1962, p. 549; Tudor 1978, p. 210). Umplutura anului conine pe lng crmizi, i piatr de calcar, gresie nisipoas, precum i o mare cantitate de vase ceramice, fragmentare n cea mai mare proporie. Toate aceste evidene sugereaz ca anul s fi fost colmatat intenionat.

    Fossa 2 se gsete situat la o distan de 3m de anul mare Fossa 1. Deschiderea la gur a anului Fossa 2 era de cca. 3 m i adncimea de 1,5 m. n umplutura anului s-au descoperit numeroase fragmente ceramice, fragmente de crmizi, igle i olane, buci de marmur i calcar,

  • 29

    precum i fragmente de amfore i mortaria (Petculescu, Oberlander-Trnoveanu, Bondoc 2002, p. 105), fapt care las loc presupunerii unui proces de astupare intenionat.

    Vallum-ul nu a fost pus n eviden pe tot conturul fortificaiei, situaie explicabil prin faptul c a fost compromis iremediabil de lucrrile de amenajare i de cele agricole. Dup D. Tudor, avea o lime de 7-10m i avea o nlime pstrat de 1-2m.

    Berma, dup msurtorile lui D. Tudor avea o lime de 3,40m (Tudor 1978, p. 210). Cu privire la momentul de sfrit al fortificaiei, trebuie s lum n calcul evidenele

    arheologice din campaniile de spturi recente. Este vorba despre faptul c la un moment dat, cele dou anuri defensive cu care fusese prevzut fortificaia, au fost astupate intenionat. Examinarea materialului descoperit n umplutura celor dou anuri conduce la concluzia c acest fapt s-a petrecut cndva n a 2-a jumtate a secolului III. Cteva piese ar putea fi datate ns i la nceputul secolului urmtor.

    * O cldire ridicat n afara fortificaiei, lng latura sa de est a fost interpretat drept un

    templu. Avea form dreptunghiular, cu dimensiunile de 17,80 x 6,60m i era alctuit din