publicatie lunara editatĂ constructii pentru … · publicatie , lunara editatĂ de c.c. al u.t.c....

of 24 /24
PUBLICATIE LUNARA , DE C.C. AL U.T.C. CONSTRUCTII PENTRU AMATORI , RECEPTOR REFLEX PAGINA 4 STATIE DE TELECOMANDI PAGINA 6 DIODELE ZENER PAGINA 9 MATRICE PENTRU AUTOMAT PENTRU PAGINA 11 PESCADORUL "PORTITA" PAGINA 12 GENERAREA CURENTULUI ELECTRIC PAGINA 15 " "MOBRA-SO PAGINA 16 PREAMPLIFICATOR 'COMPLEX PENTRlJ MIXAJ PAGINA 19 sA VIERMI DE PAGINA2D OUADRIFONIE PAGINA 22 RADIOSERVICE PAGINA 24 ADRESA REDACTIEI: BUCURESTI, PIATA SCINTEII NR. 1, OF. P.T.T.R. 33 SECTORUL 1, TELEFON 17.60.10. int .. 1102·1734

Author: others

Post on 30-Aug-2019

34 views

Category:

Documents


2 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • PUBLICATIE LUNARA , EDITAT DE C.C. AL U.T.C.

  CONSTRUCTII PENTRU AMATORI ,

  RECEPTOR REFLEX PAGINA 4

  STATIE DE TELECOMANDI

  PAGINA 6

  DIODELE ZENER PAGINA 9

  MATRICE PENTRU AFIAJ

  AUTOMAT PENTRU LUMIN

  PAGINA 11

  PESCADORUL "PORTITA" PAGINA 12

  GENERAREA CURENTULUI ELECTRIC

  PAGINA 15

  " "MOBRA-SO PAGINA 16

  PREAMPLIFICATOR 'COMPLEX PENTRlJ MIXAJ

  PAGINA 19

  sA CRETEM VIERMI DE MTASE!

  PAGINA2D

  OUADRIFONIE PAGINA 22

  RADIOSERVICE PAGINA 24

  ADRESA REDACTIEI: BUCURESTI, PIATA SCINTEII

  NR. 1, OF. P.T.T.R. 33 SECTORUL 1, TELEFON

  17.60.10. int .. 11021734

 • ........ D. ... ............. .. U .. ... .... 1.-... 1. .1 ....... . ....... 01 ..... .. .. ....... n ......... 1 .......... , ...... .. . . .. ' ... ., ................

  Una dintre cele mai importante sarcini trasate de Congresul al X-lea al U.T.C. este cea cu privire la ridicarea pe o treapt superioar a nivelului de pregtire teoretic i practic a elevilor i studenilor, furi rea procesului de inte-grare a !nvmntului cu cercetarea i producia.

  Impletirea nvmntului cu cercetarea i producia - cerinf a invmintului modern - a impus crearea celor mai eficiente forme tn care elevii s-i tnsueasci cunotinele la nivelul dezvoltrii industriei i tehnicii rom-neti. Atelierele, microtntreprinderile i centrele de ateliere colare sint pregtite pentru a oferi posibilit1i largi unei bune desfuriri a activitii de instruire practici a elevilor, de orientare profesional, de educare a tinerilor In spiritul naltelor exigente ale cincinal ului revoluiei tehnico-tiinifice. .

  Indeplinirea cu succes a sarcinilor actualului cincinaL cincinalul afirmrii depline a cucefirilor tiinei i teh-nicii. necesit o temeinic pregtire in toate sectoarele de activitate. I n-troducerea celor mai noi cuceriri ale tiinei, a tehnicilor i tehnologiilor avansate implic, in acelai timp, asi-gurarea cadrelor necesare economiei, cadre cu o temeinic pregtire care s le permit integrarea rapid in activi-tatea productiv la un randament cit mai ridicat Trebuie subliniat faptul c un loc de seam in asigurarea forei de munc calificat pentru intreaga economie ii revine colii profesionale, pri ncipala form de educaie i pregtire a viitorilor muncitori cu nalt cali-ficare. colile profesionale ctre care se ndreapt un numr tot mai mare de tineri trebuie s adopte acele msuri ce sint in deplin concordan1 cu nece-sitfile intreprinderilor, ale viitoarelor locuri de munc. Rspunznd acestor cerine, la In-

  treprinderea de utilaj chimic Ploieti, intreprindere ce va cunoate in cinci-nalul 1976-1980 o puternic dezvol-tare, pregtirea tinerilor din coala profesional a fost orientat ctre-

  nsuirea tehnologiilor avansate, teh-nologii ce snt introduse n unitate i care tac. de exemplu, ca mai mult de 50% din operaiile de sudur s se efectueze automat. De aceea, absol-venii colii profesionale in speciali-tatea sudur. care in timpul colarizrii nu pot executa lucrri de sudur automata, neavind autorizaia ISCIR, inainte de incadrare sint supui la un examen practic pe epruvet (plci de control) supus controalelor RX i in funcie de aceasta sint admii ca mun-citori calificai. Cei admii, dup anga-jare urmeaz un curs de specializare, pentru a fi auforiza1i pe un anume procedeu de sudare, procedeu spre care sint orientai in funeiie de apti-tudinile pe care le doveaete fiecare cursant. Iat i procedeele pentru care sint pregtii cei 40 de cursanl, pregtire ce se face in cadrul laboratorului de sudur al intreprinderii: procedeul

  in laboratorul de sudur al lntre-prinderii de utilaj chimic Ploieti, dotat cu aparatur modern. viitorii sudori, absolveni ai colii profesionale, sub directa indrumare a specialitilor, se perfecioneaz ntr-un procedeu de sudur automat.

  automat sub strat de flux, proc~deuf MIG, MAG i TIG automat.

  Insuirea acestor procedee de su-dare a permis crearea de noi locuri de }munc, cursanii fiind nc de pe acum pui in situaia de a executa lucrri din planul de producie al intreprin-derii. Astfel, pentru execuia sudrii evilor cap la cap prin procedeul TrG automat, au fost organizate dou schimburi complete, deservite de opt fete la fiecare schimb.

  De asemenea, organizarea liniei de sudur automat a tuurilor i racor-durilor de la Dn 25 la Dn 600 va fi integral deservit de absolveni ai cursului sus-amintit. Un aspect deo-sebit de important il prezint i faptul c la montarea acestei linii particip aproape in exclusivitate viitorii sudori ce acum i continu pregtirea i specializarea.

  Organizarea. acestor cursuri in ca-

  drul laboratorului de sudur al Intre-prinderii de utilaj chimic Ploieti a fost necesar, pe de o parte, pentru a asigura condiiile optime de pregtire, avind in vedere dotarea laborato-rului, iar pe de alt parte, pentru a putea beneficia de sprijinul specialitilor ce i desfoar activitatea aici. Pro-grama analitic, cu un coninut spe-cial, cuprinde toate noutile tehnice atit pe plan naional ct i internaional, studiile i experimentrile fcndu-se cu toat aparatura din laborator.

  Putem afirma deci c binecunoscuta intreprindere ploietean, inind sea-ma de nevoile produciei, de sarcinile sporite ce trebuie rezolvate, a gsit forma eficient de a asigura pregtirea cadrelor la cotele cele mai inalte ale tehnicii moderne, constituind, in ace-Iai timp, un exemplu i pentru alte uniti de pregtire i colarizare a cadrelor.

  Grupul colar profesional de pe lng ntreprinde-rea de utilaj chimic Grivia Roie din Capital pre-gtete anual peste 900 de muncitori calificai n me-seriile de strungar, frezor, rabotor, lctu, cazangiu, sudor etc.

  Intregul proces de nvmnt se desfoar aici in cabinete i taboratoare colare, iar pregtirea pro-fesional, tehnico-produCtiv are loc in atelierele din cadrul colii i direct n ntreprindere. Atelierul co-lar devine astfel locul de confruntare nemijlocit ntre ceea ce i se ofer elevului in orele de pregtire teore-tic i cerinele produciei, pentru o rapid integrare a acestuia in intreprindere ca muncitor calificat.

  n cabinetele colare snt create la scar redus (1 : 10) cea mai mare parte din produsele ntreprin-derii, cu directa participare i contribuie profesio-nal a elevilor cazangii, sudori i constructori. Pregtirea profeSional propriu-zis ncepe prin

  familiarizarea elevilor cu aparatele i uneltele de care vor avea nevoie. cu piese simple. organe de ma-ini etc., iar activitatea practic productiv cu mbinri i asamblri simple, prin nituire i suduri. Concomi-tent cu pregtirea teoretic, lucrrile executate aici de ctre elevi devin din ce n ce mai complexe. Utila-jele chimice realizate de elevi sint montate nup planul de execuie, respectInd toate repereie. Pentru cazangii practica se desfoar n uzin, elevii parti-cipind, alturi de muncitori, la executarea utilajelor necesare industriei chimice.

  Pentru ca viitorii muncitori s rspund exigenelor tehnologiilor viitorului, intreaga activitate a elevi-lor este direcionat spre descoperirea i cultivarea talentelor tehnice. de nsuire cii: mai temeinic a profesiei.

 • PRACTICA PRODUCTiVA

  N iNTREPRINDERI

  Intregul proces de invmint de la Grupul colar construcii de maini din municipiul Suceava este orientat astfel ncit s existe o strns legtur ntre toate disciplinele de profil, pregtindu-se muncitori calificai in meseriile de strungar, frezor, rabotor, lctu, mecanic, electrici an. Intregul proces de

  Instrumentul de msur prezentat este diferit de cele uzuale, avnd o caracteristic deosebit prin faptul c, folosind un circuit de memorie, valoarea msurat se poate citi timp de citeva secunde, chiar dac vrfurile de testare au fost in deprtate de la punctele de msur, respectiv la intrarea nstrumen-tului nu se mai aplic nici o tensiune.

  Analiznd schema din fig. 1, se poate vedea c s-au folosit citeva artificii care permit obinerea unor per-formane bune utilizind piese puine. Astfel, tranzis-toarele cu siliciu BC 107 (T1 i T2) snt folosite ca repetor pe emitor intr-un montaj Darlington. Montind tranzistoarele n acest mod, se obine o rezisten de intrare foarte mare, echivalent cua tranzistoarelor cu efect de cmp (FET). in acest fel este posibil de a inseria cu borna de msur de polaritate pozitiv o rezisten de ordinul megaohmHor, fr a altera esen-tial valoarea tensiunii msurate. . Mentionm c metoda practic cea mai rapid i sigur' pentru a determina rezistena de intrare a unui instrument de msur se realizeaz astfel: se introduce o tensiune egat cu indicaia cap de scal, se nseriaz apoi n circuitul de intrare o rezisten variabil, care se ajusteaz pin cnd acul indic exact jumtatea scalei. Se msoar valoarea rezistenei inseriate, care n acest caz va fi egal cu rezistena de intrare a instrumentului in domeniul msurat. Astfel,dac la 5 V se obine cap de scal (domeniu 0-5 V) i la o indicaie de 2,5 V rezistena inseriat este de 50 kfl.. rezistena de intrare este de 50 kO. Se vede astfel c dac n voltmetrulelectronic pre-zentat putem nseria n circuitul de msur o rezis-ten de ordinul megaohmilor fr a altera esenial indicaia iniial, rezistena de intrare este aproxima-tiv de o sut de ori mai mare.

  Aplicnd o tensiune la intrare, pe emitorul tranzisto-rului T2 va aprea o tensiune pozitiv fat de mas, care ns va fi cu 1:J. V mai mic decil: cea aplicat la borna de intrare de polaritate pozitiv datorit cderilor de tensiune pe jonciunile de siliciu ale tran-zistoarelor T1-T2. Emitorul lui T2 va fi astfel cu 1,2 V mai negativ dect borna de intrare de polaritate pozi-tiv. Pentru obinerea unei tensiuni egale la emitorul lui T2 cu cea de la intrare, borna de polaritate nega-tiv de la intrare nu face mas comun cu borna ne-gativ a instrumentului indicator. Borna negativ a instrumentului indicator este legat la polul negativ al sursei B1, iar borna negativ de intrare la un poten-iometru (R10) cu care se regleaz indicaia de zero. Acest artificiu este necesar pentru a compensa cderea de tensiune de 1:J. V provenit de la jonciunile tranzistoarelor. In vederea aSigurrii linear iti i

  POZ. K2: 1;: 0- 5 V 2::: 0- tDV 3= a - 20V

  + -av

  pregtire teoretic se desfoar n laboratoare, i cabinete colare. Cit privete practica productiv a elevilor, ea se desfoar in atelierele colare de lctuerie i maini-unelte pentru elevii anului 1, iar pentru cei din anii II, III i IV n intreprinderi industriale. Organizind activitatea practic atit n ateliere colare cit i in intreprinderi, se urmrete educarea elevilor prin munc i pentru munc, fiind asigurat o bun legtur intre pregtirea teoretic i practic. intre educaia tiinific i activitatea concret.

  Pregtirea profesional incepe in atelierele colare. unde, sub indrumarea maitrilor instructori. elevii execut primele lucrri de lctuerie i de pre-lucrare a pieselor prin achiere. Incadrarea i efec-tuarea orelor de oractic productiv n intreprinderi

  indicaiei i la tensiuni mici s-a folosit un alt artificiu. Prin rezistena R8 se cupleaz emitorul lui T2 la un potential care este cu 9 V mai negativ decit polul negativ al sursei B1. Folosind sursa B2 i rezistena R8 se asigur trecerea unui curent de emitor la T2, chiar la o indicaie zero a instrumentului de msur.

  Instrumentul indicator M1 de 100 )IA cu rezisten-rele fixe i semireglabile aferente (R2 ... R7) asigur msurarea tensiunilor care apar pe emitorul lui T2. Comutatorul K2 permite folosirea domeniului cores-punztor tensiunii de msurat. Rezistena de intrare Ci acestui subansamblu de msur este de 10 k O/V i se poate inlocui cu un multimetru corespunztor (fig. 2).

  Sursa B1 (27 V) este format din trei baterii de 9 V. Curentul consumat este extrem de mic, de 0,6-0,7 mA. Sursa B2 (9 V) are un consum i mai mic de 0,09-0,3 mA, folosindu-se n acest scop o singur baterie de 9 V. Datorit consumului mic, durata de exploa-tare a bateriilor este egal cu durata lor de depo-zitare.

  CIRCUITUL DE MEMORARE

  Cu ajutorul comutatorului K1 se poate comanda punerea n funciune sau oprirea memoriei. Tensiu-nea aplicat la borna cu polaritate pozitiv trece prin rezistena R1 la baza tranzistorului T1. Condensata-rul C1 asigur decuplarea intrrii fat de eventuale perturbaii statice sau de reea captate eventual de cordoanele de msur i care ar putea modifica va-loarea real a tensiunii msurate.

  In poziia pornit, comutatorul K1 introduce n paralel pe acest condensator unul suplimentar (C2). Acest condensator de 3 MF este, de fapt, piesa prin-cipal a memoriei, intrucit se incarc la tensiunea msurat i reine aproximativ cinci secunde tensiu-nea inmagazinat. Acest timp este suficient pentru a putea citi comod valoarea indicat, dup ndeprtarea virfurilor de la punctele de msur. nainte de a incepe o nou msurtoare, virfurile se scurtcircui-teal pentru descrcarea complet a condensatoru-lui C2, respectiv aducerea din nou la zero a instru-mentului indicator.

  Condensatorul C2 nu trebuie s aib cureni de fug., deci trebuie folosit un condensator cu dielec-tric de plastic, de bun calitate. Se pot lega, eventual, in paralel trei condensatoare de 1 MF, aceast va-loare fiind mai uor de procurat. Atragem ,atenia c folosirea in acest scop a condensatoarelor electroli-tice este contraindicat.

  Rezistenta R1 limiteaz curentul de ncrcare a con-densatorului C2 la o valoare maxim de 0,2 mA la 20 V. Acest curent extrem de mic nu poate periclita nici o pies din circuitele electronice la care se tes-teaz tensiunile.

  CIRCUITUL DE PROTECTIE

  toate c aparatul nu este prevzut cu un circuit de protecie, piesele componente nu se dis-

  trug dac accidental se introduce un timp scurt o tensiune de polaritate invers, dac acesta nu depete tensiunea maxim a domeniului de msur folosit.

  pentru elevii anilor n. In i IV au fost realizate in dublu scop: pentru ridicarea nivelului de pregtire profesional i pentru ca absolvenful s se inte-greze imediat in procesul de producie in viitorul loc de munc. Atit in atelierele colare cit i in intre-prinderi, elevii i extind activitatea i in domeniul de proiectare-cercetare i respectiv executarea unora din reperele propuse. Inaltul grad de pregtire teoretic i practic este concretizat in produsele realizate ca: mobilier colar. machete didactice in stare de funcionare pentru autodotare. polizoare i maini de gurit tip G5 ce au fost construite oentru teri pe baza unor comenzi ferme etc. Executarea fiecrui reper, a fiecrui subansamblu, asamblarea lor, executarea instalaiei electrice sint dovada unei bune pregtiri profesionale.

  AUTODOTAREA UaORATORULUI

  COLAR

  La o tensiune mic cu polantate incorect, tranzis-toarele T1 i T2 nu conduc; instrumentul de msur va indica in sens invers (sub zero), fiind deplasat de tensiunea de opoziie. Dac tensiunea aplicat al po-laritate incorecti la intrare depete tensiunea maxi-m invers admisibil a jonciunilor E-B. aceste jonc-iuni vor funciona ca diode Zen el", iar instrumentul indicator va fi din nou deplasat in sens invers. Tre-buie s subliniem c domeniul maxim care se poate rhsura cu acest montaj este de 20 V. intrucit jonciuoile E-B ale tranzistoarelor indicate nu suport o ten-siune mai mare.

  PUNEREA iN FUNCTIUNE I FOLOSIREA

  Dup asamblarea pieselor comoonente, dac apa-ratul este executat conform variantei din Jig. 1, ina-intea punerii in funciune a montajului se va etalona subansamblul de msur prin reglarE!at, rezistenelor semivariabile. Introducind o tensiune etalon de 5-10 i 20 V intre borna minus a lui M1 i ploturile 1-2, respectiv 3, ale comutatorului K2, se aduce acul in-dicator la o indicaie de cap de scal cu ajutorul re-zistenelor R2-R4, respectiv R6. Se verific conexiu-nile montajului i se alimenteaz apoi conform indi-caiilor schemei. Virfurile de testare se oun in scurt, iar cu poteniometrul R10 se regleaz indicaia de

  zero a instrumentului. Se pl"esupunec reglajul de zero mecanic al insirumentului indicator a fost verifi-cat n prealabil. Dac se realizeaz schema

  reglajului de zero este identic tru fig. 1, ns comutarea domeniilor de realizeaz prin comutarea muifimetrufiui meniile corespunztoare. Se va avea caz ca tensiunea maxim msura.m nu delp:e,:is

 • Un microradioreceptor reflex, conceput pen-tru recepionarea unui singur post, are dimen-siunile geometrice comparabile cu ale unei cutii de chibrituri.

  Necesitnd piese puine, acest montaj este foarte indicat a fi realizat de nceptori, care se vor familiariza cu modul de legare a pieselor, iar bunele rezultate obinute le vor da curaj s abordeze i alte scheme ceva mai complicate.

  De remarcat nc un atribut al montajului: ali-menta rea cu energie electric se poate asigura

  din dou baterii de 1,5 V legate n serie, dintr-o baterie de 3 V sau chiar dintr-o baterie de 4,5 V. Evident, cu bateria de 4,5 V audiia este mai puternic, dar greutatea aparatului crete sim-titor . . Selecionarea postului de radiodifuziune do-rit se face din circuitul oscilant L1C1 C2, apoi prin inducie semnalul este aplicat bazei tran-zistorului T1. Aici, n T1, semnalul este ampli-ficat i aplicat pe baza tranzistorului T2.

  n colectorul tranzistorului T2 este cuplat nfurarea L4 a transformatorului de radio-frecven. Semnalul indus n nfurarea L3 este detectat de diod, apoi componenta de audiofrecven, prin condensatorul de 1 jlF i nfurarea L2, este aplicat bazei tranzistoru-lui T1. De aceast dat, componenta de audio-frecven este amplificat de T1, apoi de T2 i T3 i aplicat difuzorului sau ctii.

  Constructiv, pe o bar de ferit, lung de 4-5 cm, se bobineaz L1 i L2. n lipsa barei de ferit se pot lipi cap la cap cteva miezuri de la bobine pn se obine bara dorit.

  Bobina L1 are 100 de spire, iar bobina L2 are 6 spire cu srm de cupru izolat cu email sau mtase i cu diametrul de 0,08 sau 0,1 mm. nfurrile L3 i L4 se realizeaz pe un tor (inel) de ferit cu diametrul de 7 mm i nfurarea L4 are 60 de spire, iar L3 are 70 de spire. n lipsa inelului de ferit se poate utiliza un

  MASINA LUI ZEEMAN ..,

  Dispozitivul (fig. 1) const dintr-un disc circular (din material plastic, tabl. carton etc.). fixat printr-un pivot central pe un plan orizontal (o scndur adecvat); discul se poate roti liber n jurul pivotului central.

  Intr-un punct oarecare al. circumferinei (n figur. punctul M) snt legate dou fire elastice: firul MQ. a crui extremitate Q este fixat de planul suport. i firul MP. a crui extremitate P este liber. putnd fi micat n mod arbitrar n planul discului (prin elasticitatea celor dou fire). u

  Praf. M. ALEXANDRU

  v w

  miez de ferit cu lungimea de 1,5-2 cm i n acest caz numrul de spire pentru L3 i L4 se va dubla.

  Srma utilizat pentru aceste nfurri este aceeai ca la nfurrile L1 i L2.

  Toate tranzistoarele snt de acelai tip, i anume BC tp7-BC 108-BC 109-BF 214-BF 215 etc," Dup ce montajul a fost terminat, n locul

  condensatoarelor C1 i C2 se monteaz un condensator variabil. Prin rotirea acestuia se face acordul pe postul de emisie preferat. tiind c un condensator variabil cu aer are capacitatea maxim de aproximativ 500 pF, se apreciaz valoarea necesar pentru recepia. postului i apoi condensatorul variabil se nlo-cuiete cu unul fix (C2) i unul semivariabil (C1), din care se face acordul fin,

  III

  x y z Experiena pune n eviden existena

  unei zone n form de romb curbiliniu. ABCD (n planul suport). cu urmtoarea proprietate: dac P se afl n afara acestei zone. discul are o singur poziie de echi-libru stabil; dac P este situat n interiorul zonei. discul are dou poziii distincte de echilibru stabil.

  Dac punctului P i se d o micare lent n plan. poziia de echilibru al discului se schimb ~ n general, aceast schimbare este de asemenea lent. Totusi. dac P se deplaseaz lent. traversnd m~chiile zonei ABCD. exist situaii n care discul sare

  brusc de la o poziie de echilibru stabil la alta distanat diferit. Spre exemplu. dac P se deplaseaz pe drumul rectiliniu secant UVWXYZ. un salt al discului se va pro-duce atunci cnd P iese din romb prin punctul Y. dar nu i la intrarea lui P n

  punctul V. i mai surprinztor este ns ceea ce se petrece la parcurgerea aceluiai drum n sens invers, ZYXWVU: discul sare tot la iesirea lui P din romb (de data aceasta n V), dar nu i la intrarea sa n Y. Cu alte cuvinte. comportarea discului nu

  4

 • REC PTO C

  Un receptor miniah.Jr se poate realiza i cu dou tranzistoare, obinndu-se o audiie de bun ca-iitate, cu o selectivitate mulumitoare, fiind n acelai timp cu reac-tie si reflex. , Semnalul selectat de circuitul L1C este aplicat primului tranzis-tor i readus n circuitul de anten prin bobina l2. Aducerea acestui semnal n faz cu semnalul de la intrare, deci obinndu-se o reac-ie pozitiv, duce la o cretere substantial a sensibilittii si res-pectiv a' selectivitii. Din' colecto-rul tranzistorului T1, prin conden-satorul de 1 nF, semnalul de radio-frecven este aplicat d iodelor de detecie i prin ocul de radiofrec-ven componenta audio este apli-cat iarsi bazei tranzistorului T1. Aceast 'readucere a componen-tei de audiofrecven n primul tranzistor constituie efectul reflex.

  Pentru radiofrecven, sarcina primului tranzistor este ocul mon-tat n colector, iar pentru audio-frecven sarcina tranzistorului T1 este rezistena de 5 kO, n serie cu socul. Semnalul de audiofrecvent amplificat de T1 este aplicat pe baza tranzistorului T2 prin con-densatorul de 10 ).lF.

  c

  se inverseaz atunci cnd inversm traseul parcurs de P.

  Teoria explic aceast comportare ciu-dat a discului, lund n considerare energia

  . ""'Iagazinat n firele elastice pentru ooziii ale tu..! P de-a lungul seg-

  "WXYZ. In fig. 2 este artat . E n raport cu poziiile

  I')entru punctele U, V.

  Tranzistorul T2 amplific i mai mult semnalul de audiofrecven i prin intermediul transformatoru-lui Tr il aplic difuzorului.

  Bobinele de la intrare se reali-zeaz pe o bar de ferit lung de 10-12 cm si cu diametru! de 8 mm. Astfel, p'entru recepionarea undelor medii, bobina L 1 are 70 de spire din srm de cupru emailat cu diametru! de 0,08 mm, bobina L2 are 10 spire, iar L3 are 6 spire, ambele din srm cu diametrul de 0,3 mm.

  Transformatorul se execut pe un miez cu sectiunea de 2-3 cm2, n primar bobinndu-se 500 de spire cu diametrul de 0,2 mm, iar n se-cundar 25 de spire cu diametrul de 0,3 mm. ocurile de radiofrec-vent se realizeaz bobinnd pe carca~e mici cu miez de ferit cte 60 de 'spire cu srm de diametru 0,15-0,2 mm.

  Condensatorul C este variabil, avnd capacitatea maxim de 500 pE Se poate utiliza un condensator variabil ce are dou sectiuni a cte 230 pF, care se vor conecta n paralel.

  Reglajul amplificrii se obine din poteniometrul de 50 kO, cu care se poate modifica polarizarea

  W. x, Y i Z. In afara rombului, n U sau n Z, funCia E are un singur minim. In interiorul rombului, n W sau n X, exist, dup curn se vede, dou minime situate de o parte i de cealalt a unui maxim. Pe mu-chiile rombului, n V i Y, unul dintre minime este contopit cu maximumul, for-mnd un punct de inflexiune. Imediat dup ieirea din romb, acest punct de inflexiune dispare complet.

  Atunci cnd punctul P se mic de la U la Z, discul pornete dintr-un minim iniial si - din cauza frecrilor inerente - el ~mne n acest minim tot timpul drumului lui P pn n Y. Cnd P ajunge n Y, tocmai acest minim se suprim i astfel discul este obligat s sar n sigurul minim rmas, care este situat la o anumit distan fa de cel iniial.

  Comportarea ciudat - la prima vedere - a discului a legat numele acestui dis-pozitiv ingenios de termenul catastrof: cunoscut sub denumirea de masina lui Zeeman, dup numele celui care i-a con-ceput, dispozitivul mai este ntlnit si sub eticheta de masina-catastrof. .

  Realizarea pra~tic a d ispozitivu lui (fig. 3) este la alegerea constructorului. Fiind destinat experienelor demonstrative din laboratoare. este de preferat s se con-struiasc la dimensiuni mari. Lungimile firelor MQ i MP (elastic obinuit din mer-cerie) se aleg experimental. In functie de poziia punctului fix Q se stabile;te (experimental) zona ABCD, care va' fi apoi desenat (sau vopsit) pe placa suport. Pentru manevrarea uoar a captului liber P, acesta poate fi prevzut cu o bucl n care se introduce vertical un mner adecvat cu vrf aSCUit. Sistemul de fixare a discului trebuie s permit rotirea uoar a acestuia, dar fr joc apreciabil. Gaura va fi perfect centrat, iar ntre disc i placa suport se va introduce (pe axul de prindere) o aib distanier pentru a mpiedica rezema rea discului de plac. Ideal este ca discul s posede n centru un rulment de dimensiuni mici.

  bazei tranzistorului T1. Dac am-plificarea nu este destul de mare, se inverseaz la bobina L2, urmrindu-se deci obinerea reaciei

  iar tranzistorul T2 fi BC 107, SC 108, se 109. D1 si D2 snt cu contact de EFD 106, EFD EFD 115 sau indiferent ce alt tip. Difuzorul este miniatur, cu impedana de 6-8 O.

  Cel mai frecvent, fabricile constructoare de ;omponente electronice mar-cheaz valoarea sau indicativul fiecrui produs nu direct cu cifre, ci prin dungi colorate, a cror combinaie respect un anumit cod. Utilizarea corect n diverse montaje a pieselor impune bineineles s le cunoatem valoarea, tolerana valorii i celelalte caracteristici, cum ar fi tensiunea de lucru sau coeficientul de tempe-ratur.

  in montajele tranzistorizate, condensatoarele ceramice sint omniprezente. Pe aceste condensatoare snt trecute 5 sau 3 dungi colorate. Citirea se face incepind cu marcajul apropiat terminalelor.

  Condensatoarele care au numai 3 dungi colorate au toleran mare de la valoa-rea nominal, cuprins intre -20 i +80 %.

  La condensatoarele cu 5 benzi colorate prima band indic coeficientul de temperatur, urmtoarele 3 benzi indic valoarea, iar banda a 5-a indic tolerana.

  Tabelul alturat conine traducerea codului culorilor in valori exprimate in pF.

  Coeficientul termic al capacitii reprezint variaia relativ a capacitii pen-tru o variaie a temperaturii cu 1C. Valoarea nominal a capacitii este dat pentru temperatura de +25C.

  Coeficientul termic se exprim in milionimi din valoarea nominal. De exemplu, un condensator avnd capacitatea C=100 pF la +25C i un coeficient de tempe-ratur de -220, pentru o cretere a temperaturii cu 1OC, noua sa capacitate va fi: C + AC = 100 + [100 x (.-220 x 10"6) x 10] = 100 - 100.220.10-6 .10 = = 100-0,22 = 99,78 pF,

  Un asemenea condensator (din exemplu) este marcat cu 5 benzi colorate n urmtoarea ordine: galben, maro, negru, maro i nc o band colorat -ce indic tolerana.

 • Dei staia de telecomand este de tip secvenial, utilizind in acest sens trei filtre de audiofrecven, se pot obine comenzile stinga. dreapta, ina-inte i napoi, comenzi care satisfac pe deplin pe tinerii constructori ama-tori de telecomenzi.

  Staia poate fi utilizat la teleco-manda unei alupe sau automobil, dup tipul machetei disponibile.

  Radioreceptorul are un etaj de de-tecie superreacie echipat cu tran-zistorul 2 SA 340 (P 403, AF 215), a crui baz este polarizat prin poten-iometrul P1 (5 kn). Semnalul captat de anten provoac amorsarea osci-laiilor superaudibile generate de tran-zistorul T1. Sensibilitatea etajului este reglat din poteniometrul P1 (fig. 1). Semnalul detectat este aplicat prin droselul Dr unui etaj de audiofrec-ven ale crui tranzistoare T2, T3 i T4 snt cuplate galvanic.

  Rezistena de ~2 kO asigur o reac-ie negativ intre primele dou etaje, facilitind trecerea unui spectru mare de semnale de audiofrecvent. Din emitorul ultimului tranzistor T4 sem-nalul se aplic unor filtre de audio-frecvent. Cind frecventa semnalului detectat nu coincide cu frecvena pro-prie de rezonan a circuitului osci-lant, reactana inductiv a bobinei l2 este mic, innd baza tranzistorului T5 la un potenial pozitiv.

  la apariia unui semnal a crui frec-ven este egal cu frecvena de re-zonan a unui filtru, inductana reac-tiv va crete, negativind baza tran-zistorului, ceea ce conduce ia creterea curentului de colector le, cretere care. prin circuitul de reacie pozitiv format de condensatorul de 47 nF i dioda D2, asigur un curent le sufi-cient pentru atragerea releului R (tip HU 101 12.01, de fabricaie R.S.C.). n schema prezentat s-a utilizat un mon-

  A

  6

  taj Darlington, care ofer o siguran sporit n exploatarea staiei.

  Bobina l1 va fi confecionat pe o carcas din polistiren cu diametrul de 8 mm, bobinnd 12 spire cu srm de Cu-Em cu diametrul de 0,3 mm. ocul de radiofrecven se execut pe corpul unei rezistene de 1 MO/0,5 W, avnd 60 de spire din srm de Cu-Em cu diametrul de 0.1 mm.

  Droselul Dr se execut pe o oal de ferit q, 14x14 mm, avnd bobinate cca 920 de spire cu srm de Cu-Em cu diametrul de 0,08 mm.

  Pentru filtre se recomand utiliza-rea unor oale de ferit de tip Mullard (FX2236) sau Philips (P14/8-3B7), sau de fabricatie TESlA, utilizate la fil-trele de corecie ale magnetofoanelor (q, 18x12).

  Constructiv, radioreceptorul a fost conceput pe sistemul de module rea-lizabile pe plcue cu circuit impri-mat (fig. 2).

  Modulul de radiofrecven se exe-cut i se regleaz inaintea celorlalte module, montind o pereche de cti intre punctele a i b. Reglajul const in obinerea unui semnal de audio-frecvent de Intensitate maxim.

  Modu'lele filtrelor de audiofrecvent au aceleai dimensiuni cu moduleie de radiofrecven, asamblarea lor fiind realizat cu ajutorul a patru tije de cupru cu diametrul de 2 mm. Schema de cablaj a fost realizat pentru re-leele tip TESLA-HU 101 12.01. In ca-zul n care se dispune de alte tipuri de relee, se va re-

  PIITRU TRil CAHlE Ing. SERGIU FLORIC

  face schema de ca-blaj, pstrnd cotele de gabarit.

  __ -----.~5--.~10~=_M_P_3_9--~~~~

  D1 -9V Contactele r1 i fz

  aie primelor dou re-lee vor fj incluse in sistemul de alimen-tare al microelectro-motorului servome-

  c

  41nf I _________ .J

  canismului de direcie (fig. 3). Releul R3 poate, prin contactulr3

  s nchid circuitul de alimentare al unui releu R4 care va schimba polari-zarea sursei de alimentare a electro-motorului de propulsie (fig. 4). n construcia staiei a mai fost prevzut varianta de acionare a releului R4 (fig. 5), n sensul c acest releu va fi montat intr-un circuit basculant bi-stabil acionat de un impuls negativ. Aceast variant prezint avantajul c la schimbarea sensului de deplasare al modelului se poate aciona i asu-pra mecanismului de direcie, deoa-rece tranzistoarele circuitului bascu-lant bistbil rmn n aceeai stare pn la primirea urmtorului impuls negativ. Radioemitorul (fig. 6) are un osci-

  lator pilotat pe cristal de cuar (f = 27,120 MHz), echipat cu un tranzistor 2SA340, a crui sarcin o constituie bobina l1 (12 spire cu srm de Cu-Em cu diametrul de 0,4 mm), oscilator care este cuplat inductiv cu un etaj final prevzut cu un tranzistor 2N 1613 (2N 3375). Bobina l2 se execut cu li de radiofrecven 10 x q, 0,03 mm, dublu izolat n mtase, bobinnd 2,5 spire peste l1. Carcasa bobinei L1 are un diametru de 6 mm (polistiren), fiind prevzut cu miez reglabil de ferit. Etajul final este prevzut cu un filtru 17, realizat din dou condensa-

 • 3xMP42

  ! 26~

  n construcia unor casetofoane sint utilizate o serie de montaje pentru meninerea constant a turaiei elec-tromotorului de antrenare a benzii magnetice. Un astfel de dispozitiv este redat n figura alturat, re!Jlre2~entnlcl, n esen, un stabilizator Tensiunea continu

  pe 250 si colectorul su este

  alimentat' pIArtr,nmntr,rtil Starea de este in-

  Tr':'n7i,!:'''',.,r"I,,,i T2

  cu srm cu rii::lmp'trlll 1 mm, executat aer pe un dia-metru de 12 mm).

  Generatorul de audiofrecvent are un tranzistor TUJ (unijonciune) de

  care, ia rindul su, va fi cOlmand,3t baz de tranzistorul T3 nea de polarizare a

  este modificat cu poitenioime'tn k fi montat intr-un re-

  1\ll.n.r!iT'i,..," .. "i tensiunea de polari-

  PLCUT DIN MATERiAL iZOlANT

  HOl0S

  1-E----120

  12V

  r

  !oooIe-----165

  2N 2646, care genereaz un sem-dinti de fierstru, semnal care

  este transformat intr-un semnal drept-UI1(lhil.!lar de ctre tranzistorul T4 cu-

  cu tranzistorul fina! care alimenteaz cu intermi-

  ten (perioadele de conducie ale tranzistorului EFT 124) tranzistorul de radiofrecven T2. Frecvena ntreru-perilor se regleaz cu ajutorul poten-iometrelor P1, P2 i P3.

  Radioemitorul se introduce ntr-o caset confecionat din tabl de alu-miniu groas de 1,5 mm 7). n interiorul cutiei se ecranele B 2C tot din

  de mm. Cotele vor fi stabilite

  instrumEmtiJlui i al butoa-B2, B3 utilizate de radio-

  carcasei se recomand a un sablon

  corl1e

 • CQ-YO 2.

  Aplicnd jonciunii pn o tensiune in-vers i studiind raportul ce exist ntre variatia tensiunii la borne i curentul ce trece 'prin jonciune, se observ c, de la o anumit valoare, tensiunea rmne aproape constant pentru variaii nsem-nate ale curentului, Aceast proprietate a sugerat utilizarea jonciunilor, deci a diodelor, n scopul stabilizrii tensiunii, diode ce snt actualmente cunoscute sub denumirea Zener.

  Un montaj foarte simplu de utilizare a diodei Zener este cel din fig. 1, unde snt prezentate modul de. conectare, sim-bolul i respectiv anoda i catoda.

  Curentul normal de funcionare este acelai la un tip de diode Zener, cum ar fi miniatur, de putere medie sau de mare putere, fiind cuprins ntre 3 mA i civa amperi.

  n fig. 2 snt prezentate curba caracte-ristic a unei diode Zener i limitele de variatie ale tensiunii la borne pentru va-riatii' ale curentului ntre valori admisi-bile i valori maxime.

  Fabricile productoare indic tensiu-nea nominal de stabilizare Vz i abate-rile de la aceasta, funcia de dispersie de parametri provenit chiar din procesul de fabricaie. Astfel, pentru dioda DZ 308 cu Vz = 8 V, la bornele unor exemplare se pot gsi valori cuprinse ntre 7,7 V i 8,7 V la un curent Iz de 5 mA.

  Rezistena dinamic - alt parametru al diodei - este totdeauna indicat n cataloage i valoarea acestei rezistene este cu att mai mic cu ct valoarea cu-rentului Iz este mai mare, lucru evident, deoarece tensiunea este aproape constan-t. O mare influen are i temperatura asupra diodelor Zener.

  n fig. 3 snt prezentate deplasarea curbei n funcie de variaia temperaturii, precum i abaterea de tensiune stabili-zat. Influena temperaturii este totdeauna prezentat sub forma unui coeficient expri-mat n m V;CC i care poate fi valoric negativ sau pozitiv.

  De obice~ diodele cu tensiunea Zener inferioar lui 5 V au coeficient de tem-peratur negativ, iar diodele cu tensiu-

  +

  U.t:: 18V20%

  8

  nea Zener peste 7 V au coeficientul po-zitiv. Se observ c diodele cu Vz n jur de 6 V au un coeficient aproape nul i pentru montajele ce vor lucra la variaii mari de temperatur vom monta diode Zener cu Vz = 5,6 -;- 6 V.

  n cataloage, tensiunea Zener Vz este dat pentru fiecare tip de diod la tem-peratura de + 25C.

  Dac la o diod cu un coeficient de temperatur de +4 mVrC i Vz = 7 V la 50 mA i cretem temperatura la + 7SOC, deci o variaie de temperatur de 50C, noua tensiune stabilizat va fi:

  410- 3 x 50 +- 7 = 7,2 V. Coeficientul de temperatur se maI poa-

  te exprima i n procente pentru variaii de lOC.

  Revenind la montajul din fig. 1, deci la un montaj practic, s vedem modul cum se calculeaz fiecare element din schem i interdependena dintre ele-mente.

  Rezistenta de sarcin Rs determin curentul Is' ca raport ntre tensiunea Vz la bornele diodei i valoarea sa i tre-buie s fie mult mai mare ca raportul dintre Vzjl

  zM' Condiia ca Is (curentul

  prin sarcin) s fie mai mic d~ct IZM este obligatorie. Este recomandabIl pentru cal-cularea rezistenei R1, pornind de la fap-tul c Is este cunoscut i trebuie luat o

  diod cu lzM > Is, s stabilim mai nti

  un curent de lucru Iz care apare ca semi-

  suma dintre Is i IZM' Spre exemplu, dac Is = 15 mA, vom lua o diod Zener

  cu IZM = 25 mA ~ pornind de la rela-

  ia de mai sus, Iz = 20 mA. Calculul re-zistenei Rl se face n funcie de cazurile reale, care pot fi:

  a. Curentul Is este constant. Dac tensiunea de intrare este, de exem-

  plu, Ui = 14 V i Is = 15 mA, IZM

  25 mA, Vz = 6 V, atunci Rl =

  = Ui - V z ~~ = 200 O Is +IzM 0,04

  b. Curentul Is variaz ntre i Is. n acest caz, diferena intre Ui i Vz se

  mparte la I zM :

  R 1 = Ui - V z = ~ - 6 = --.!_ I zM. 0,025 0,025

  3200

  Vz = 10V

  !

  c. Curentul Is variaz ntre dou va-lori Is1 i Is2.

  Presupunem c Isi = 5 mA i Is2 = 15 mA.

  De ast dat, Rl Ui-Vz

  = -----Is1 + IZM

  -::--.!- = 266 O 0,03 .

  Un indiciu privind modul cum funCIOneaz o schem de stabilizator cu diod Zener este aa-numita eficacitate, ca ra-port ntre variaia tensi unii de la ieire fat de variaia tensiunii de la intrare.

  'Astfel, dac la ieire tensiunea va a~ea valori cuprinse ntre 8 i 8,2 V, ~e~ o variaie de 200 m V pentru ? varIaie ~ tensiunii la intrare ntre 12 I 16 V, decI

  de 4V eficacitatea este 0,2 = 0,05. , 4 Se subnelege c optim este ca, pentru

  orice variaie a tensiunii la intrare, varia-

  7

  +

  Ui.

  6,45 6,1 I I

  I '6 I

  1 ,1 /' I I I II

  "

  Vz (V)

  5

  Rl Uimax - Vz 21,6 -10 = I;+!zM = 0,035 =

  =_11,6 =3310. 0,035

  Se ntlnesc caZUrI cind dorim o ten-siune stabilizat de valoare mai ridicat, pentru care nu posedm o diod Zener i atunci montm dou diode in serie (fig. 5). Diodele montate pot fi de orice tip, dar n acest caz trebuie avut n dere c: tensiunea sta bilizat este suma tensiunilor nominale ale celor dou dio-

  III> de; valoarea curentului IZM este dat de

  dioda ce are Vz mai mic (pentru diode din aceeai familie), sau pentru diode di-ferite IZM admis n lucru este cel al dio-

  o

  dei cu IZM mai mic; rezistena echiva-

  lent n curent continuu este suma rezis-tenelor celor dou diode.

  Catad OZ Anod

  5,9 S,4 I l' 'Tensiune \nvQ.l'sM

  6' I 4

  I ar --- ---- ---1 I ...... ---- ----- -.---- 10 I , I

  Tj=150oC I..e-I I I I I I foE Tj;25(. I I , ~

  tia tensiunii la ieire s fie nul. Cu aceste noiuni generale despre dio-

  deie Zener. s calculm elementele' unor ~cheme utilizate n practic i, prin exem-plele date, aria aplicaiilor s poat fi ('xlins.

  Presupunem c avem de alimentat un aparat la tensiunea de 10 V, care poate consuma ntre i 5 mA, tensiunea de intrare avnd valoarea de 18 V, cu o abatere de 20% (fig. 4). Aceasta n-seamn c tensiunea de intrare poate avea valori cuprinse ntre 14,4 V i 21,6 V.

  ntruct Is 5 mA, vom lua o diod cu IZM = 30 mA i Vz = 10 V, cum este DZ 310.

  Valoarea rezistentei Rl se calculeaz pentru valoarea ma'xim a tensiunii de intrare:

  20

  I f I I

  I ~-1 c

  --- - -- ---

  I

  b 20

  1--- -- ... lz~~Jt;. - ------..

  Astfel, pentru aIimentarea unui montaj cu 15 V, putem utiliza dou diode, DZ 307 i DZ 308, montate n serie. Calculul re-zistenei Rl se face innd cont de refe-ririle fcute anterior.

  Obtinerea unor tensiuni stabilizate de valori' mici se poate realiza tot cu diode Zener, dar montate n sens direct. Astfel, pentru o jonciune cu siliciu tensiunea stabilizat este de 0,7 V i dac se mon-teaz in serie dou diode, tensiunea sta-bilizat va fi de 1,4 V.

  Cu aceste cunotine despre modul cum funcioneaz i se monteaz o diod Ze-ner pentru obinerea unei tensiuni stabi-lizate, constructorul amator i va putea realiza i mai co mplicate sau va

  de functionare a unui pro-din ace~t domeniu.

  V03CD

 • SaLa

  Receptoarele folosite la vntoarea dA vulpi (radiogoniometrie) n banda d~ 144 MHz, spre deosebire de cele-ICllte receptoare de unde ultrascurte, trebuie s ndeplineasc unele condi-ii suplimentare, din care e remarc: s aib o band de trecere de ordinul a 50-100 kHz care s permit un acord comod pe frecvena vulpii (radioemi-torului) n condiiile n care concuren-tul fuge sau este n micare; s asigure o atenuare mare a amplificrii recepto-rului, de ordinul a 60-80 dB, care s permit goniometrarea vulpii la di-ferite distane de aceasta; pentru ime-diata apropiere de vulpe s dispun de un dispozitiv eficace de orientare spre emittor. Receptorul prezentat satisface aceste cerine i funcioneaz dup cum urmeaz: semnalul cules de anten se aplic pe borna de intrare i este ampli-ficat de tranzistorul Ti (BF 181). Antena i carcasa receptorului, inclusiv asam-blarea diferitelor blocuri, vor fi prezen-tate ntr-un numr viitor. Deoarece am-plificatoruJ este neutrodinat (semnalul de intrare se aplic simultan i n faze diferite pe baz i emitor), permite atenuarea amplificrii acestuia, prin va-riaia polarizrii bazei, pn aproape de zero. Atenuarea amplificrii se face acionnd poteniometrul P2. Acordul circuitelor de intrare i de ieire ale amplificatorului (L2 i L3) se face n mijlocul benzii de doi metri (145 MHl). Tranzistorul T2 ndeplinete rolul de mixer: pe baz se aplic semnalul cules

  poteniometrului i mas se conecteaz rezistena de 56 kO, nsemnat cu ste-lu i care limiteaz gradul de acope-rire al benzii, care trebuie s fie de ordinul a 2,5 MHz; valoarea de 56 kQ se alege experimental, n funcie de fiecare exemplar de diod varicap i modul cum a fost realizat montaiul (ca-paciti parazite etc.}, precum i de va-lo~rea poteniometrului folosit.

  Intre dioda varicap i circuitul osci-latorului local este conectat condensa-torul de 15 pF (vezi fig. 1), care teaz gradul de acoperire al benzii. cazul c folosim alte diode varicap, de exemplu BA 124, aceast capacitate va avea valoarea de 8-10 iar diodele varicap de tipul de ordinul a 18 pF.

  Frecvena oscilato"ului local este mai mic cu 5,5 MHz decit frecvena semna-lului cules de anten.

  n circuitul de colector al mixerului (T2) este selectat semnalul de frecven intermediar de 5,5 MHz cu ajutorul unui filtru de band format din dou circuite acordate, cuplate capacitiv (L5 i L6). La ieirea filtrului de band, semnalul (divizat capacitiv) se aplic pe baza primului tranzistor amplificator al frecventei intermediare (T4). Acest etaj este comandat (n paralel cu T1) de semnalul de reglaj manual al sensibili-tii. Deoarece se comand simultan i T1 i T4 cu semnalul de reglaj ma-nual al sensibilitii, se obine o redu-cere a amplificrii globale a receptoru-lui de ordinul 60-80 dB. n continuare, semnalul este amplificat de al doilea etai de frecven intermediar (T5), dup care este detectat de dioda D5 (orice diod punctiform cu germaniu). Dup detecie, semnalul se aplic am-J:'lificatorului de curent continuu (T6) din colectorul cruia se culege semna-lul de reglaj automat al amplificrii. Acest semnal, n serie cu rezistena de 150 kO. se aplic potentiometrului P2,

  1.-; = f (lb), se obine o variaie mare a curentului de colector (deCi i a ten-siunii de pe colector), pentru o variaie mic a curentului injectat n circuitul bazei. Acest fapt este n avantajul V-ntorului, deoarece o variatie mic a valorii semnalului receptionat (o apro-piere sau o deprtare mai mic sau mai mare de vulpe) se traduce printr-o variatie nsemnat a frecventei oscila-torului. .

  n felul acesta, dup minimumul de (de ton) se poate determina

  cu direcia spre n cazul apropierii de aceasta, de semnalul recepionat este puternic nu mai practic fixarea

  semnalului direct. cazul n care dorim s obtinem un

  ton care s nu varieze n ritnwl ma-vom un cond,en:sa-

  P~II'('tl-nll'tl(' de 50 .uF n circuitul a bazelor osciiatorului mul-

  (n schem este artat tat). Comutatorul K permite :::l"''''"I-r:::l,rp:::l fie a semnalului recepionat, fie a muiti-vihratorului.

  Audiia se face in casc (cti) cu impedana de cel puin 100 fl. Amplifi-catorul de ascultare este compus din g (amplificator) i T10 (repetor pe emitor). ocul de radiofrecven nltur ptrunderea n receptor a semna-lelor nedorite, culese de cordonul ctiloL

  Receptorul consum, la audiie maxi-m, circa 15 mA. Alimentarea se de la dou baterii de lantern de 4,5 Poteniometrul de volum este prevzut i cu ntreruptor al alimentrii tK3). Ca instrument indicator S se poate folosi unul de magnetofon (ca-setofon), de sensibilitate 0,4-0,6 mA. n lipsa acestuia, rezistena de 10 kfi se leag direct la mas.

  in fig. 2 este prezentat fotografia montajului, realizat pe o plac de cablaj imprimat.

  T1 -BF 181 ls LS T3 - SF 215 l7 T5-BF 215

  r1~------~--~~--------~~

  TS - BF 215

  de anten i amplificat, iar pe emitor se aplic semnalul oscilatorului local, cules de pe priz al inductanei L4. Oscilatorul local este realizat cu un tranzistor de tipul BF 215 n montaj cu baza la mas. Reacia pOZitiv este asi-gurat de capaCitatea de 3,9 pF conec-tat ntre colector si emitQr. Acordul n band al oscilato'rului local se face cu ajutorul diodei varicap D1 de tipul BB 109, folosit i n selectoarele de canale cu acord continuu din televi-zoare (de exemplu, Astronaub.

  Pentru a asigura o stabilitate sufi-cient a frecventei oscilatorului local odat cu variaia tensiunii de alimentare (mbtrnirea bateriei n anumite limite), pentru comanda diodei varicap se folo-sete o tensiune stabilizat de ordinul 1.9-2.1 V.

  Stabilizarea se face cu 3 diode cu siliciu de mic putere (indiferent tipul) conectate n serie. n conducie direct. 'In locul acestor diode se pot folOSI cu deplin succes tranzistoare deteriorate, care au numai cte o jonciune bun (orice tranzistoare de tipul BF sau Be). Se va folosi, bineneles, jonciunea rmas intact. Aceast tensiune stabi-lizat se aplic la bornele poteniometrului P1 de tipul liniar cu valoare de 100+500 kO. ntre captul inferior al

  peste semnalul de reglaj manual al sen-sibilitii. Reglajul automat al amplifi-crii ncepe s actioneze numai atunci cnd semnalul detectat depete va-loarea de 0,8-0,9 V, mai exact atunci cnd se recepioneaz un semnal pu-ternic (n apropierea radioemitoarelor vulpi).

  Pentru depistarea direciei corecte a vulpii, n imediata apropiere a aces-teia (sub 50-100 m) se folosete dis-pozitivul auxiliar format de T7 i T8. Aceste dou tranzistoare constituie un circuit multivibrator care genereaz un semnal cu frecvena de ordinul a 1,5-2 kHz. Din schem se vede c ceie dou baze ale tranzistoarelor T7 i Ta sint polarizate cu semnalul de pe colecto-rul tranzistorului T6. Cnd semna-iUi de-lectat este mai mic de 0,7+0B V, tran-zistorul T6 este blocat, iar pe colector apare o tensiune de circa 8 V (fa de emitor). Cnd valoarea semnalului de-tectat depete 0,8-0,9 V, tranzisto-rul T6 ncepe s conduc; drept con-secin, tensiunea de pe colector va ncepe s scad. Deci va scdea i tensiunea de polarizare a bazelor mul-tivibratorului, care va conduce, n final, la scderea frecventei de oscilatie. De-oarece tranzistorul 'T6 functioneaz n pnriunea neliniar a caracteristicii

  Nr

  Ll

  L2

  L3

  L4

  L5 L6 L7 L8

  L9

  SRF

  too"

  Nr. spire

  1,25

  6

  5

  3

  20

  15

  40

  ,..;..i1---4-IIH

  10011

  ~~t-~~ .. ~.---n 4 2,2n ~

  .i~

  Ing. GEORGE PINTILIE

  - maestru al sportului - V03A VE

  Conductor f/J carcas int. Observaii

  f/J 1 Cu f/J 8 L1 peste L3

  f/J 1 Cu-Ag Ijy 6

  f/J 1 Cu-Ag f/J 6 priz la 1 spir -

  Ijy 1 Cu-Ag f/J 6 pas 1,5 mm

  Se folosesc trafo FJ. de C/J 0,1 - la S-631-T, Albatros, Cu-Em Milcov, Cora

  o 0,1 Cu-Em L8 peste L9 ,

  o 0,2 Cu-Em - Se bobineaz pe un basto-na din ferit cu 1(2) 2,7 mm i lungimea de 15 mm. I

  9

 • AM PIIMIT DELA

  mTITIIBI ...

  Audiia muzical de inalt fidelitate se poate asigura i cu mijloace simple, dac ascultarea se face in casc. A va!1-tajul acestui n afar de economic, l COflstiltuie sonore a mediului amlOliJLUL.

  Casca de nalt fidelitate este cea mai costisitoare a pre-zentat alturat Ctile cu membran metalic nu satisfac cerintele de nalt fidelitate i de aceea ele Se pot utiliza numai control.

  priltlcll)ale ale amplifi-de alimentare

  V); curentul consumat rezistena de intrare = 250 kn;

  Iinearitatea ldB, dac Rs =200 n)=37 kHz; amplificare n tensiune = 25 ; tensiune de ieire la 1 kHz pentru Rs = 200 fi - V pentru Rs = 2 000 coeficient de

  n la 1 V-n la 3 V -O,5~,~.

  din figur, observm

  R4

  Student C. IOSIF

  unele particulariti. Astfel, tranzIstorul final T 3 lucreaz n clas A i este ali-mentat de la o surs de curent constant format din T 2 cu piesele aferente. Cu acest artificiu se asigur o fidelitate i o dinamic mai bune. De asemenea, dato-rit acestui artificiu. rezistenta de sarcin~l poate avea valori cuprinse 'ntr-un do-meniu destul de mare, realizndu-se totui o adaptare de impedan corespunztoare. Diodele D 1 - D 2 snt cu siliciu i se pot folosi n locul celor indicate i alte tipuri.

  Tranzistorul T 3 are baza cuplat direct la colectorul tranzistorului de intrare T b care este de asemenea alimentat ntr-o form mai puin obinuit. Folosindu-se o bue l de reacie negativ, se asigur o impedan de intrare mare i evitarea distorsunilor.

  Schema prezentat mai poate fi folo-sit i n alte scopuri dect cel menionat, de exemplu, ca preamplificator pentru un etaj final de putere.

  ~ ____ ~~ ____ ~==j-______ ~ ______ ~ ______ ~ __ -o+~V (+6 ... +24 v)

  iNTRARE Ri ::.25lJ/(.n.

  10

  1001<

  2.XBA127D

  1)1

  Re 15K

  Elev KOCS ANDREI - Bihar

  n materialul de fa v prezentm un alimentator stabilizat foarte simplU, care debiteaz la ieire o tensiune reglabil intre O i 16 V, cu un curent maxim de 1 A, putind fi utilizat pentru alimentarea montajelor experimentale, a aparatelor de radio sau a magnetofoanelor tranzistorizate etc.

  Stabilizatorul este de tip serie, cu un singur tranzistor n montaj repetor pe emitor. Tensiunea de referin este dat de dou diode Zener cu Uz = 8 V, legate n serie (deci n total 16 V). Aceast tensiune este divizat cu ajutorul poteniometrului de 4,7 kO/2W (montat n derivaie) i o parte din ea (reglabil astfel ntre O i 16 V) este utilizat pentru polarizarea bazei tranzistorului.

  Factorul de stabilizare al montajului nu este prea mare (aproximativ 10), dar el satisface exigentele practice curente ale amatorilor. De asemenea, montajul nu este protejat la scurtcircuit

  Din schema de principiu prezentat n figura alturat se observ c la ieirea stabilizatorului au fost conectate in derivaie dou rezistene de 100 0/1 W nse-riate, cu priz median. Oivizorul astfel obinut se poate utiliza pentru alimentarea unor receptoare (sau montaje experimentale) care au prin construcie o priz median pe surs.

  Oiodele Zener utilizate sint de tipul DZ 308 (sau orice alt tip cu tensiunea Zener de 8 V).

  Oiodele din puntea redresoare vor fi alese astfel nct s suporte un curent redresat mediu de 1 A i o tensiune invers mai mare de 50 V (ele pot fi, de exemplu, de ti pul RA 110, EFR 106 etc.).

  1 rv 18V rv 22DV o

  SfO/J.JA 1~6V l63V O,3A

  Tranzistorul de putere va fi de tipul ac 26. EFT 213. EFT 214 etc. EI se monteaz pe un radiator cu dimensiunile .100 x 50 x 4 mm. Transformatorul de relea se realizeaz pe un pachet de tole E + I 14, grosimea pachetului fiind de 25 mm. lnfurarea primar (220 V) va avea 1 340 de spire din srm CU-Em 9) = 0,25 mm. Pentru infurarea de 18 V se bobineaz 126 de spire cu srm Cu-Em ~ = 0,1 mm, iar pentru inJurarea becului (6 V) se bobineaz 42 de spire cu srm Cu-Em ~ = = 0,4 mm. Poteniometrui de 4,7 kO/2W trebuie s fie de bun calitate, de prete-rin bobinat

  MATRICE PENTRU AFISAJ

  Sistemele de afiaj se remarc printr-o mare varietate, graie tehnologiilor moderne: tuburi Nixie, diode electrolumlnescente, tuburi cinescop, cristale lichide.

  Jn condiiile unui amator insa, ca sisteme mai simple pentru afiaj decadic se pot folosi becuri cu incandescen acionate prin inter-mediul unei matrice de codificare. Procedeul const n generarea unui contur luminos, corespunztor fie-crei cifre, unul din cele mai simple dispozitive comportind un grup de apte becuri care lumineaz apte sectoare. Semnalele pentru forma-rea fiecrei cifre generate se aplic prin intermediul unor circuite SAU, circuite care se pot realiza mai simplu cu diode.

  J Student EMIL MATEI

  - Bucureti

  Exist, n fond, dou variante, pentru care schemele de principiu sint ilustrate n figurile 1 i 2. Se remarc la prima schem numrul mare de diode (49), din acest punct de vedere varianta a doua fiind mai avantajoas (aceasta con-tinind doar 21). . n prima variant, prin aplicarea semnalului, se comand aprinde-rea becurilor din conturul cores-punztor cifrei de afiat, n absena semnalului becurile fiind toate stin-se. n cea de a doua, becurile snt toate aprinse in absena semnalului

  obinut din polarizarea tran-zistoarelor ce le comand), fiind

 • AUT

  Elev DA VID VICTOR .. Bucureti

  Snt bine cunoscute avantajele multiple ale sistemelor electronice pentru aprinderea i stin-gerea automat a luminii. In materialul oe fa vom prezenta o alt variant de automat care se comand prin impulsuri scurte, are o sin-gur pies mobil (releul electromagnetic), este silenios i relativ ieftin (4 tranzistoare i 6 diode).

  Alimentarea din reeaua de 220 V/SO Hz se realizeaz cu ajutorul unui transformator obinuit de sonerie. Curentul alternativ este redre-sat i filtrat de puntea 0102-C .. C2' care dublea-z tensiunea de 5 V. Lampa La indic funcionarea dispozitivului automat.

  Tranzistoarele Ti i T 2 formeaz un circuit basculant bistabil. La fiecare impuls, aplicat prin oricare din butoanele K1 ... Kn (aceleai ca la automatul clasic), tranzistorul T2 i schimb starea de conducie. Tranzistorul T3 face po-sibil comanda unui etaj de putere ceva mai mare. Tranzistorul TJl acioneaz releul elec-tromagnetic Re. Buna funcionare a lui T'I i a releului conditioneaz functionarea automatu-lui. T4 trebuie s un' curent relativ mare (din cauza uneori foarte de

  deci conturul cifrei 8, ur-ca pentru celelalte cifre s se

  comande stingerea sectoarelor care nu intr n conturul lor. nile luminate fiecare in parte snt n schemele prezentate ambele variante.

  O schem simpl propus de au-tor este cea din fig. 3, care se ba-zeaz pe comandarea Sim-plificarea a fost modul particular de conectare a diodelor, numrul acestora reduCndu-se la 12. Montajul poate fi folosit cu succes ntr-un dispozitiv de afiaj al scorului de exemplu, amatorii gsindu-i ns o serie de alte uti-lizri. Menionez c se pot folosi orice fel de diode.

  98765432 O

  I=iRMATOR Ff6?

  \

  o

  5Vcv

  BV-v

  el -50Dfl 25V

  C2 500J1f 2511

  R1 2,2k

  meninere a releului); pot fi folosite AC 180K cu radiator suplimentar, EFT 124, EFT 125, sau chiar din seria AD, funcie de releul utilizat. (Personal, am folosit pentru acest etaj un tran-zistor AD 155 i un releu de cca 400 fi.)

  Releul electromagnetic se va adapta tran-zistorului folosit, urmrindu-se ca el s asigure anclanarea i meninerea sigur a contacte-lor AA', normal deschise (aceste contacte su-port curentul cerut de becuri; pe ele se poate monta n paralel un condensator, pentru evita-rea scinteilor).

  Cei care posed un tiristor de mare releul Re, montajul

  9

  71, T2, 73 - EFT 321 -323 Ti - EFT 124 -125

  AD 152 AD 155 AC 180K

  Contactele AA' ale releuiui comand coloana de n becuri (n fiind numrul de etaje ale unui bloc, de exemplu).

  Pentru avarii, verificri tehnice zut n schem comutatorul automatul 1"llrl ....... nn'Q~"J'~ riie se aprind, mici modificri, dis,Dozitivl

  i oprirea scurte) a unui aparat oarecare, imOCILlmd nele clasice de pornire butoane sonerie.

  Sistemul se i la telecomanda fir a altor consumatoare 0.10, ... '1"1'"1"-0. comand fiind avarii nici chiar

 • CARACTERISTICI PRINCIPALE: I

  - Lungime _______ ~--19,25m - Ltime____ ____ 5,OOm

  - Pescaj ___________ 2,41m - Deplasament __ ~ ___ 74 t - Viteza ___________ '8,7 n - MotoL __________ 140' C.P.

  ~----7":.

  - Echipaj __ _ 10

  Sistemul de actionare al crmei

  FEDERAIA ROMN DE MODELISM Plan elaborat de

  ing. CRISTIAN CRCIUNOIU -maestru al sportului PESCADOR ROMNESC CLASA:

  GALAI ~ 1950

  Platforma rotitoare

 • ,

  I I

  I I i

  Parapet I . u sect,lonat

  I I

  I I I I ( I

  I I

  la babord

  1

  I i ;

  ,- -- - - i- 1-- - - ___ ~_I_-,-- - - - - -f-;-- ----I . I :

  _""""":::::::::::-i1r====:::::::- Scara 2.,,1 10 ,

 • PENTRU ELEVI

  S considerm mai nti cazul msurrii unei rezistene necunoscute Rx cu ajutorul punii cu fir (fig. 1). Se tie c la echilibrul punii (Cnd curentul prin diagonala CD este nul), intre re-7i~'to ... +olc celor patru brae exist relaia:

  Rx = R1 . ~: (2) C a cursorului pe firul rezistiv cali-determin astfel valoarea necunoscu-

  rezistena de comparaie fiind cu-noscut. Dac firul are (aa cum se 0.",,,,,,,,,,-

  IUrlOlllTlH de 100 cm, atunci re:07'c::t,pnf'e:o!p hw-:,l-ol, .. r i R3 snt

  IlInrlln'l,le:o AC = z (cm) = 100-z calibrat. Relatia de echilibru

  acest caz forma ecuatiei variabilelor. '

  curent de utilizare n ni-I ofer """,:''''''''''''''''0 SOI!utIUor

  presupunem o soluie de clorur de cu o concentratie

  se Cntresc' in acest se adaug ap distilat

  de 100 grame (adic Exist ns si situatii n care

  s procedm 'n alt mod (nu avem su-substan pentru a obine 100 de nu avem nevoie de 100 g de

  z x = y. lCO-z

  Prezentm in materialul de fat constructia unei nomograme care ser-vete la rezolvarea grafic a ecuaiilor de forma:

  z x =Y --.--100-z Bine cunoscut de la msurtorile de rezisten electric i de, capa-

  citate cu ajutorul punilor cu fir (Wheatstone, Kohlrausch), aceast ecuaie este prezenti in numeroase alte domenii practice ale fizicii i chimiei.

  Materialul se adreseaz in primul rnd elevilor i cadrelor didactice din invmintul :mediu, fiind totodat util - prin caracterul su practic -tutu-ror celor ce lucreaz aceste domeniie

  dimpotriv, dorim o cantitate mai mare etc.). astfel de cazuri se va opera cu cantiti pro-

  de

  =y

  de formula

  baza regulei de trei nC1Finitici concentraiei masice

  +

  x i

  corespund Cg 9 de ap; rezult

  vor coresDunde y grame

  se afl in X=

  este deci o ecuaie

  Dac invers i anume dac dorim s determinm concentraia Ce~) rezultat dizolvarea a x

  observm satisface aceeasi

  S mai considerm nc un eXl9moiu si anume acela al umidi1tii prclcentuale materiale

  -

  Fiz. A. MRCULESCU

  esen la rezolvarea unei ecuaii de forma (1). Il

  CONSTRUCIA NOMOGRAMEI

  este artat n fig. 2. dup cum rezult, de fapt,

  nomograma nn/17:::11rD i de

  de aseme-

  divizat de la zero 2, scara din stingal

  scar vertical. Se traseaz diviziunile~.

  scan i aceasta este notat cu z. Scara oblic z se divizeaz uniform de la zero la 100, diviziunea zero lun-du-se in zero al scrii x. Scara z avnd

  de 25 cm, o diviziune va cores-la 2,5 mm. Cu aceasta construcia nomo-

  gramei este ncheiat. IUI".n;r,,,,'\"':',,,, c diviziunile vor fi trasate foarte

  fin in Dimensiunile grafice pot fi modifi-cate atunci Cnd se dorete o precizie foarte mare de citire.

  MODUL DE UTILIZARE

  ru,....."""" ... ""v'''''n-,'''' descris servete la rezolvarea grafic a (1); ea permite determinarea oricreia dintre variabilele x, i z atunci Cnd se cunosc valorile numerice celorlalte dou. Pentru aceasta se in felul urmtor:

  linie (imaginar) valoarea necunoscut se

  acestei scara celei de-a treia variabile. De eXE~mlOIU.

  valorile y = 90 z = 40 x = 60. fi utilizat i

  ale variabilelor i cont de fac-

 • tia &Ei

  GENERAREA CURENTULUI

  -------------ELECTRIC MARKANDRES

  Dac ntreaga energie coninut n legturile chimice ale moleculelor de carbu-rant ar putea fi transformat n lucru mecanic util, un automobil obinuit ar funCiona cel puin 40 de kilometri cu un litru de combustibil. n principiu, atinge-rea unUi astfel de nivel de eficien n utiliza-rea combustibililor ar fi posibil prin con-ceperea unui dispozitiv care s transforme energia legturilor chimice direct in curent electric.

  Experiena lui Voita poate fi repetat mai convenabil nlocuind argintul prin cu-pru. Se taie mai multe plci ptrate (de exemplu, de 5 cm X 5 cm) din tabl de zinc i din tabl de cupru (orice grosime), care apoi se lustruiesc pe ambele fee. Se taie nite ptrate similare dintr-o pnz oarecare de bumbac (sau chiar din suga-tiv), care se vor mbiba cu o solutie satIJ-rat de sare de buctrie n ap. 'Se alc-

  PLACi DE BUMBAC .(SUGATfV) MBiBAT~ CU SOLUIE SATUAATA DE Nae{

  PLAti PE ZiNC

  DE LA PILA

  LUI VOLTA LA

  CELULA CU

  COMBUSTIE Majoritatea procedeelor actuale de ob-inere a energiei electrice plecnd de la combustibil ii obisnui folosesc orocese succesive de tran~formare implicnd trei sau chiar mai multe trepte. Astfel, com-bustibilul este mai nti ars, reacie prin care energia sa electrostatic este eliberat sub form de energie caloric. Cldura reud-tat este apoi transformat n energie mecanic prin intermediul prilor mobile ale sistemului (motor cu combustie in-tern, turbin etc.). Energia mecanic ob-inut este, ia rndui ei, transformat n energie electric de ctre un dinam sau Ul' alternator. Fiecare treapt de transfor-mare din acest ciclu evolueaz prin pierderi de energie (sau, mai corect spus, fiecare transformare n parte este incomplet). Acesta este i motivul pentru care experi-mentatorii - profesioniti sau amatori - au visat de mult construirea unui dis-pozitiv ieftin. compact i durabil, care s poat efectua transformarea chimico-elec-tric ntr-o singur treapt.

  Pita lui Voita Teoria demonstreaz posibititatea unUi

  astfel de aparat. Primul pe calea reali-zrii sale practice poate considerat dis-pozitivul lui Alessandro Voita, precursorul bateriilor uscate de astzi. Dup cum Sl;'

  pila lui Voita era constituit din mai bucele de pnz mbibate n soluie

  salin i intercalate ntre nite plci alter-nante de zinc i de argint. Ea reprezenta un veritabil convertor de energie chimc

  AER

  electric, avnd drept combus-de zinc.

  LEGTURA cu SfOARA PARAfiNAT

  tuiete apoi un sandvi. intercalind un ptrat de pnz (sugativ) ntre unul de zinc i altul de cupru. Se aaz ntre dou blocuri paralelipiped ice lemn i se preseaz cu ajutorul unei menghine. Se conecteaz borna plus a unui voltmetru la placa de cupru i borna minus la cea de zinc; acul instrumentului va indica o ten-siune de circa 0.8 V. Un miliampermetru conectat n aceiai sens va indica un curent prin cirCUit de circa 15 mA. Valoarea cu-rentului scade foarte repede (ajungnd la circa 5 mA dup 1-2 minute), din cauza acumulrii n celul a produi lor de reaCie.

  Pentru a obine tensiuni mai mari se va alctui o baterie de astfel de celule le-gate n serie. Mai precis, placa de zinc a p.rimei celule se va aeza peste placa de cupru a celulei urmtoare i aa mai de-parte. Pachetul obinut se preseaz ca mai sus (vezi fig. 1 i 2). Tensiunea la bor-nele bateriei va fi proporional cu numrul pilelor nseriate, iar curentul maxim debitat va crete direct proporional cu su prafaa plcilor uti lizate.

  Cu alutorul unei baterii asemntoare. chimistul englez Sir Humphrey Davy a reu-it s izoleze, in anul 1801, metalele alcaline sodiU potaSIU, fCnd de fapt electrohza

  acestora n stare Curnd dup aceea, la Royal Society construit o baterie urias continnd de celule i avind dimen"siunile' plcilor de 75 cm X 183 cm. Acest generator a ahmen-

  arc electric (cu crbune),. laf a servit la descoperirea legilor

  electrollzei. Desi bateria lui Voita nu tre-

  buie . ca o jucrie nofensiv. Experimentatorii care lucreaz cu mai mult

  ELECTROliT (KOH) PLUS 4\LCOOl ME-Tilic(CH30H)

  [j] BLOC DE LEMN

  buie s efectele

  PLGi DE C

  inseriate tre-precaui:

  curentului elec-tric. simite piele nci de snt astzi bine cunoscute tuturor.

  Celula cu combustie Doi factori

  n decursul

  mic s se menin ncrcat atunci cind ea nu este folosit, de

  cu te prezent pentru a putea fi toarelor colare, sub lorma unor experi-mente cu caracter instructlv-demonstra-tiv. Vom ilustra n ce:e ce urmeaz con-

  astfel de celule funcionnd

  celula const dintr-un vas de Berzelius, eprliJbet mai mare

  de electrozi suspendai 3). Electrozii snt aktuiti

  dreptunghiulare de de nichel dimensiunile de 5 cm X 12 cm. Un al fiecrui electrod este ndoit n unghi prinderea sa de unui nichelat.

  de

  va acoperi 111 prin imersare ntr-o argint (cca 5%) n evita orice su.pr:a.fe:elior .. r,")n""'l'P cu mna sau cu alte

  o so-Celula utilizeaz drept eiectrolit de hidroxid de potasiu

  cantitatea necesar de!pilnzind sticl ales. Umplerea

  5,5 de

  cu rezu!tat~ bune i denaturat.

  Intre cei doi electroz se va introduce o fie de hirtie de filtru {sau de sugativ)

  pentru a prentimpina atingerea accidental a lor. Dup adugarea combustibiluiui, la bor-

  nele celulei va aprea o tensiune de circa 0,5 V. Un miliampermetru conectat serie va indica un curent initial de circa 20 mA. La un astfel de curent ~s tensiunea va scdea foarte repede (Ia aproximativ 0,1 V), datorit polarizrii; pe .. , electrodu lui pozitiv se acumu ieaZ gaze rezultate din reacie. Cea mai mare parte a diferenei de potenial a va repartiza ntre electrolit i in ptura de gaze.

  :se plus,

  Aceste bule de gaze pot fi n'1PI")i"r"1~'" n mod continuu prin mai multe mecan ice. O soluie simpl o reprezint suflarea continu a unui curent slab de aer, n form de bule foarte mici, sub eiectrodul pozitiv. Se poate utiliza in acest scop un compresor pentru acvarii, la care se ataseaz un tub de cauciuc legat strins la un 'capt i perforat de mai multe ori cu un ac n dreptul electrodului. Debitul curentului de aer se ajusteaZ cu ajutorul unei deme fixate pe tubu! de cauciuc.

  Cu aceast metod de depolarizare, celula descris poate furniza o putere de circa 10 mW; dac aerul suflat se nlocuiete printr-un curent de oxigen curat, puterea la ieire poate depi chiar 30 mW.

  Celula deSCrisa genereaza curent electriC prin arderea alcoolului n acid formic. la electrodul pozitiv, o molecul de oxigen se combin cu dou molecule de ap i patru electroni (luai de la electrod) pen-tru a forma patru radicali hidroxil (OH-). lonii hidroxil migreaz prin electrolit spre electrodui negativ, unde ei se combin cu o molecul de alcool, rezultnd o mole-cul de acid formic, trei molecule de ap i patru electroni. Electroni; se prin circuitul exterior, la electrodul tiv. Acidul formic reacioneaz instantaneu cu hidroxidul de potasiu, rezultnd sarea corespunztoare.

  Reaciile chimice care au loc la electrozl se scriu:

  -Ia electrodul pozitiv: O 2 + 2H20 + 4Ei -)40H-

  - la electrodul negativ: CH30H+40H-

  -)HCOOH + 3H O + 4e -global: 02+Ci-i30H~HCOOH+H20

  la care ~e adaug reacia de neutralizare HCOOH+ KOH -)H20+ KCOOH.

  15

 • FUNCTIOIAREA. I-T EIIIE E

  I E

  ASPECTE GENERALE Pentru a extrage o cantitate ct mai mare

  de energie n procesul de ardere a unui amestec aer-combustibil, arderea trebue s decurg ct mai complet posibil. Desfurarea acesteia depinde n mare parte de perfeCiunea formrii i distribuiei ames-tecului carburant.

  tlecare gram de benzin introdus n motor circa 15 g de aer - cantitate stabilit si verificat ca fiind necesar pentru ardere'a complet a combustibilului.

  Vaporizarea combustibilului este nece-sar pentru a uu ra amestecarea sa cu aerul i pentru a face posibil aprinderea. Vapori-zarea se intensific n principal prin pulveri-zarea benzinei - spargerea vnei de ben-zin n picturi Ct mai mici -, n acest fel mrindu-se de mii de ori suprafaa de con-tact dintre lichid si aer. O alt cale de accelerare a vaporfzrii este nclzirea a-mestecului.

  Deplasarea pistonului n cursa de admisie (a se vedea numrul anterior al rubricii) provoac deplasarea unei coloane de aer n urma sa. lund n considerare rapida succesiune a ciclurilor pentru toi cilindrii motorului, n tubulatura de admisie i prin carburatorul montat la extremitatea acesteia curge n permanen un curent de aer.

  minim a difu curgere a aerului crete,

  a se conserva debitul acestuia. Creterea vitezei aerului provoac.

  baza unor legi bine cunoscute, scde local a presiunii, deci apariia unei de~ presiuni definit ca diferena dintre pre-siunea atmosferic si valoarea diminuat a presiunii din zona' difuzorului. In motoarele cl! aprinderea prin sCnteie,

  durata arderii nu depete n condiii normale o sutime de secund, aceast vitez ridicat atrgndu-i pseudonimul de .explozie, cu toate c o autentic explozie se desfoar cu viteze de Cteva sute de ori mai mari. Ciclul termodinamic al motoare lor cu aprindere prin sCnteie fiind de tipul cu ardere la volum constant (de fapt, la variaii mici ale volumului), valoarea presiunii dezvoltate de gazele rezultate n urma arderii asupra pistonu-lui este cu att mai mare cu Ct arderea s-a ncheiat pe parcursul unor deplasri mici ale pistonului (n cursa de destindere), cu alte cuvinte, cu Ct dilatarea gazului se face la un volum Ct mai mic.

  Debitul de aer este n principal deter-minat, la o turaie constant, de dimensiu-nile carbu ratoru lui i ale traseului pe care-I",

  BENZIN

  Omogenizarea amestecului urmrete realizarea unei amestecri intime, astfel nCt fiecare prticic de combustibil s gseasc n jurul ei aerul necesar arderii.

  TUB DE~--__ ~ __ 4 __ ~~~ ______ _ EfJALlZARE A PRESIUNII AERULUI

  Organul care realizeaz dozarea i n mare parte vaporizarea combustibilului i omogenizarea amestecului este carbura-torul.

  DIFUZOR.----h"-'~

  Elementele principale ale unui carbura-tor (fig. 1) snt: camera de nivel constant (C.N.C.), care joac rolul de rezervor tampon de benzin; jicloarele de benzin i aer - orificii cu dimensiuni precise care dozeaz debitul de benzin si cel al aerului necesar emulsionrii acesteia; di-fuzorul - tub cu seCiune variabil, la nceput descresctoare pn la o valoare minim, apoi cresctoare, n a crui sec-iune minim se produce fora de aspiraie a benzinei, dup cum se va arta n con-tmuare; clapeta de acceleraie care drmu ieste cantitatea de amestec admis n cilindru, fiind comandat de pedala (maneta) de acceleraie.

  PULVERIZATOBUL DE BENZINA

  CLAPETA DE ACCELERATlE

  Deci, pentru a obine dintr-o cantitate de benzin dat energia maxim, amestecul aer-benzin trebuie s ard rapid. Pentru aceasta, prepararea amestecului carburar. t trebuie s asigure dozarea corect a can-titii de combustibil i aer, vaporizarea combustibilului i omogenizarea amestecu-lui.

  Dozarea corect a cantiti lor de com-bustibil i aer trebuie s asigure pentru

  16

  Circulaia este o component important a civilizaiei umane. Fiecare cetean (de la copilul de vrst precolar i pin la cel mai virstnic) care beneficiaz de acest bun al tuturor, care se cheam drum sau strad, este vital interesat s tie a circula in toate ipostazele n care un participant la traficul rutier poate utiliza arterele de circulaie: pieton, biciclist, tractorist, ofer. Chiar dac nu e motorizab>, fiecare cetean este in orice caz pieton i circula-ia aglomerat a zilelor noastre nu este mai puin pretenioas fa de aceast categorie de participani la traficul rutier n comparaie cu cei care se deplaseaz cu ajutorul cailor putere.

  Tineretul, care este mai aproape de circulaie, de problemele ei, este deosebit de receptiv i atras nu numai, aa cum se crede,de automobilism, ci de intreaga gam a problematicii circulaiei rutiere. Pasiunea tineretului pentru automobile, motociclete etc. trebuie privit n contextul general al atraciei i interesului deose-bit manifestat de acesta pentru descifrarea tainelor tiinei i tehnicii contemporane.

  Rubrica de circulaie a revistei va fi cu atit mai important cu ct cincinalul in care am pit va fi, o tim cu toii, cincinalul dezvoltrii impetuoase a tiinei i tehnicii, inclusiv a tehnicii automobilelor, a tehnicii dirijrii i supravegherii circulaiei, i aceast din urm tehnic nu privete, aa cum greit se crede, numai miliia, ci pe toi cetenii, pentru c chiar i pietonii trebuie s tie ce semnale luminoase ii privesc direct i cum trebuie s reacioneze fat de ele.

  CILINDRI

  Prin aceasta, rubrica i va aduce contribuia la educarea rutier a tinerei generaii, fa de care purtm o mare rspundere. De-p.ri~zin.du-se .di~ copiI.rie, din .tiner:e s fie disciplinat in general I In Circulaie In speCial, copilul, tmrul de azi - miine inginer profesor, maistru, muncitor cu nalt calificare - va inelege mult mai bine problemele traficului i i va aduce o activ contribuie la rezolvarea lor.

  Viaa ne demonstreaz zi de Zi, uneori cu argumente dureroase i zguduitoare, c cei care privesc circulaia cu insuficient serio-zitate i rspundere pltesc un greu tribut pentru ignorana lor. Tinerii -i n special copiii -pot nva s circule corect jucn-du-se, desennd, exersnd n curtea colii cum s traverseze, parti-cipnd la concursuri Cine tie circulaie ctig, dar sub nici un motiv nu pot trata circulaia, mersul pe jos, pe biciclet, motoret sau la volanul mainii ca o joac.

  Rubrica noastr va prezenta sistematic cele mai actuale i interesante probleme de circulaie, de conducere a motocicletei i mainii, ntr-o form accesibil, strins legat de realitile traficului.

  Tinerii notri s nu se mire dac vor intilni printre temele rubricii unele probleme simple considerate cunoscute, dar in realitate nu atit de simple i cunoscute Cum par la prima vedere.

  Colonel VICTOR SeOA

 • Dac n aceast zon se plaseaz tu bul jiclorului principal de benzin, fora de aspiraie rezultat ca urmare a diferenei de presiune de la cele dou capete ale tubului - la captul din camera de nivel constant presiunea atmosferlc (camera co-munic cu spaiul de deasupra difuzorului), iar la captul din seciunea minim a difu-zorului o presiune mic - provoac o curgere permanent a benzinei, din camera de nivel constant n difuzor.

  Ca urmare a frecrii puternice dintre vna de combustibil si curentul de aer de vitez ridicat, se produce pulverizarea combustibilului. Acest procedeu de for-mare a amestecului se numete carburaie

  (mai exact, carburape prin jiclaj). Debitul de combustibil depinde, pentru

  o valoare a depresiunii date i pentru un anumit tip'~de benzin, de diametrul jicloru-lui principal.

  Puterea dezvoltat de motor n conditii de funcionare date este direct legat de cantitatea de amestec ptruns n cilindri n timpul cursei de admisie. Un volum mic de amestec va elibera prin ardere o cantitate mic de energie, rezultnd o presiune de apsare a pistonului de valoare mic i, n fine, ca o consecin direct, o putere mic.

  In cazul n care n cilindrii motorului este lsat s ptrund o cantitate mare de amestec, pe aceeai filier rezult o putere mare.

  Organul care stabilete cantitatea de amestec ptruns n cilindri si deci valoarea puterii livrat de motor e~te clapeta de acceleraie (obturatorul), fixat n corpul carburatorului i acionat de ctre pedala (maneta) de acceleraie printr-un sistem de prghii sau cablu (fig. 2).

  Un c~rburator alctuit numai din ele-mentele de mai sus, denumit de specialisti n mod curent carburator elementar, ~u ar putea prepara amestecul optim pentru

  o -- --- -

  Conditiile variate de functionare a unui motor de traciune, condiii ce implic regimuri de mers ncet n gol (relanti), regimuri de sarcini mici, regimuri de sar-cini pariale, regimuri de sarcin plin regimuri tranzitorii (accelerri. decelerri), regimuri de pornire etc., necesit fiecare o alt calitate a amestecului. Pentru a rspunde acestor cerine, carburatorul este prevzut cu cte un dispozitiv pentru fie-care din regimurile amintite, rezultnd un ansamblu cu mult mai complicat dect cel prezentat. Dup modul de aezare a difuzorului,

  care atrage dup sine direcia de curgere a aerului prin el, carburatoarele pot fi ver-ticale cu curent de aer ascendent, verticale cu curent de aer descendent (denumite i carbu ratoare inversate i avnd n prezent o mare rspndire) i carburatoare orizon-tale, utilizate cu precdere la motoarele n doi timpi, pentru automobile si motociclete. La acestea din urm obturatorul este ade-seori un piston de form special (denumit piston sertar, sau n mod curent, uber) -care se deplaseaz de-a lungul axei sale,

  3

  multitudinea de regimuri ivite n funcio- ...., __ -----_-,,--..... ..1 narea unui motor de autovehicul; el rmne doar o imagine pilot a funcionrii carbu ratoru lui.

  : ..... --POZI

  . : ....... --poz Jl

  perpendicular pe axa dituzorului. variind astfel dimensiunile difuzorului i deci de-presiunea creat n seciunea sa minim.

  CARBURATORUL MOTORETEI MOBRA. FUNCIONARE

  Carburatorul care echipeaz motoreta Mobra este de tip orizontal, cu difuzor variabil (fig. 3).

  Combustibilul ptrunde n camera de nivel constant 1 printr-o supap ac (poan-ton), nivelul constant fiind asigurat de plutitoru! 2,care nchide i deschide supapa ac. Mai departe, printr-un orificiu aflat la baza camerei, combustibilul trece n compartimentul 3, n care se gsete un filtru, ajungnd la jiclorul principal. Com-bustibilul este dozat n toate regimurile de dispozitivul principal de dozare, care se compune din jiclorul principal 4, pulveri-zatorul conic 5 i acul de dozaj 6, de ase-menea cu' profil conic.

  Acul de dozaj este solidar cu pistonul sertar 7 (uber) printr-o aib de reglare 8. Cablu! de acceleraie ghidat de UrlJbul ntinztor 9 este fixat de pistonul sertar, la aCionarea sa provocnd ridicarea aces-tuia i deci mrirea seciunii de trecere 10 a difuzorului.

  Coborrea pistonului sertar cnd aC!onarea acceleratiei nceteaz este efectuat de arcul 11. .

  Cnd se aeo.neaz maneta de accelera-ie, cablul ridic pistonul sertar, simultan ridicndu-se si acul de dozare' si mrind seciunea de trecere a combustibilu lui prin

  dintre ac i pulverizator. Se reali-astfel simultan cresterea debitului

  de i combustibil prin ~rirea seciunilor de trecere a celor dou fluide. Combus-tibilul este antrenat din C.N.C., prin ji-dorul principal, ctre difuzor, de dep re-siunea creat n sectiunea minim a aces-teia conform celor' artate anterior.

  La cap,tul superior al acului de dozare snt practicate mai multe ~nulee (fig. 4), permind 5 poziii de montaj ale acului fa de piston prin intermediul aibel de reglai 8. Prin montarea acului ntr-o poziie mai ridicat, de exemplu III, IV etc., se realizeaz mrirea suplimentar a seciunii de trecere a combustibilului. deci si a de-bitului su, .

  Pentru carburatorul motoretei Mobra se recomand fixarea acului de dozaj n poziia a II-a de sus pentru temperaturi normale i n poziia:- III-a de sus pentru temperaturi sub +5 C.

  _,.el

  Pentru pornirile la rece, condiie n care If'aporizarea combustibilului este greoaie, este necesar o accentuat imbogire a amestecului. Acest lucru se realizeaz cu ajutorul obtl!ratorului de aer 12, acionat prin tija 13. Inchiderea obturatorului pro-voac o depresiune mare n zona pulverlza-torului, combustibilul scurgndu-se n di-fuzor n cantitate sporit.

  Pentru reglarea regimului de mers n gol (relanti), carburatorul este prevzut cu urubul de reglaj 1, care ridic pistonul sertar n poziia care asigur tu raia minim stabil a motorului i urubul de aer 2 care regleaz o cantitate suplimentar de aer n acest regim (tig. 5).

  Filtrarea aerului aspirat de motor este asigurat de un cartus de filtrare cu site metalice, 3. .

  NTREINERE SI REGLARE Executai periodic operaia de curire

  a filtrului de ,aer. 'jn condiii de exploatare normal. operaia se efectueaz la fiecare 5 000 km parcuri, frecvena putnd ns fi mrit n cazul parcurgerii repetate a unor drumuri neamenaiate, cu mult praf.

  Sitele filtrului, datorit pulsaiilor accen-tuate din aspiraia motorului (motor monc-cilindric), se umezesc n permanen cu amestec combustibil, reinnd praful din aer, dar si mbcsindu-se totodat.

  Operaiile necesare curirii filtru lui snt descrise n cartea cu instrUCiunile de folo-sire.

  Dac operaia este fcut la periodicitile normale, este bine s o asociai cu o revizie general a carburatorului, ntr-un atelier de specialitate.

  La fiecare 3 000 krn, curai filtrul i rezervorul de benzin dup indicaiile instruciunilor de folosire .

  Reglarea regimului de mers ncet in gol (relanti) se face prin acionarea uruburilor de reglaj 1 i 2 n ordinea descris n aceleai instrUCiuni.

  Verificai periodic uruburile M4 X 12 de fixare a carcasei filtrului de aer 4 de corpul carburatorului 5 (fig. 5). Dei snt prevzute cu aibe grower, datorit tre-pidaiilor, ele se pot slbi, desface i aspira n cilindru, cu urmri dintre cele mai deza-greabile.

  (CONTINUARE N PAG. 20)

  17

  2

  1

 • Staiile de amplificare de nalt fide-litate trebuie s fie prevzute cu mai multe intrri, avnd posibiliti de racordare pentru microfon, picup i Numrul i felul intrrilor de

  nevoile i posibilitile In-trrile trebuie s fie corelate la amplitu-dinea semnalelor generate de aparatele care se racordeaz, la impedana i ca-racteristica de frecvent a acestora.

  Nevoile impun, de' obicei, i ameste-carea (mixarea) semnalelor cu dozarea, dup cerine, a amplitudinilor i a frec-ventelor.

  Preamplificatorul mai jos, n afar de posibilitate:a permite racordarea unui magnetofon

  r IJ.J ct: ~ ~

  nregistrJ!ixii sau aplicrii

  o variant a interconectrii subansamblurilor n ve derea realizrii unui preamplificator com-plex, mixaj, care este prevzut cu

  i mixajului nTl"lar,>lm amlphtudine si ton.

  N"'n'l

 • Datele tehnice ale pn~,aJJllpllifi,:at'[))lflil.iilJli snt: sensibilitate 10 kQ; semnal raport SeJnnall-:Z2:()m,m: te 30 ... 18 k<

  n

  de nre-tehnjre

  3 ... 5m V /100 W; ieire

  are o 120 ... 140

  220 V cv

  cu montajul f.olosit. De remarcat rezistentelor trebuie retusat

  fel nct cur~ntu] diodelor Z~ner s ntre 5 si 10 mA si tensiunea s rmn stabil' n limitel~ curentului de consum al preamplificatoarelor. Valoarea reristenelor depinde i de coeficientul beta al tranzistorului folosit. Se nelege c transformatorul trebuie dimensionat ca s asigure consumul necesar. Puntea de redresare poate fi format din diode semiconductoare sau o punte cu seleniu.

  M(!nJlonm c sursa de tensiune sta-prezentat n fig. 6 este cores-

  punztoare scopulu~ ns este schema cea mai simpl posibil; din acest motiv, ea nu este prevzut cu dispozitiv de pro-

  electronic la scurtcircuit Ama-pot alege din numeroasele scheme

  de surse cu tensiune stabilizat, prezen-tate n revista noastr, o variant conve-nabil scopului.

  VARIANTA STEREO A PRE-AMPUFICATORUlUI COMPLEX PENTRU MIXAJ (fiG. 7)

  Schema bloc prezentat in fig. 7 red interconectrn subansam-

  descrise ntr-un preamplificator stereo complex cu mai multe canale.

  Potentiome'trele de 25 kQ indicate ~ixaj trebuie s fie pe ax comun

  Cte dou (stnga-dreapta), pentru gn~utile de echilibrare. n cazul poteniometrelor moderne cu

  cursor liniar, poteniometrele pot fi se-echilibrarea sau dezechilibrarea

  iimentional[ n acest niL fiind o manevr uor stpnit.

  RECOMANDRI CONSTRUCTiVE Construirea preampIificatoarelor de

  fidelitate necesit cunotine avan-o practic n construcii electro-

  nice. acest motiv nu redm indicaii constructive elementare.

  Se recomand ca preamplificatoarele s construite pe circuite imprimate ca subansambluriIe separate. Se va evita folosirea srmd de conexiuni pentru

  Subansambluiile vor fi fixate per-peJldi4;uI:u pe un circuit imprimat de

  care conine legturile necesare interconectare. Legturile exte-

  trebuie executate cu cablu ecranat Circuitele imprimate de la subansambluri cit si cel de baz trebuie ecranate ntre ele 'cu plci necorodate pentru circuite impOlmate sau tabl. Ecranele vor avea

  bun la mas. rUj'..eU

  fOK

  lE/RE :n:. r--'_---'--'-__ -t2x 75 mV

  19 j

 • Ocupaie cu o veche tradiie pentru locuitorii rii noastre, creterea vier-milor de mtase a devenit astzi o adevrat industrie gospodreasc, a-ductoare de mari venituri att pentru unitile socialiste cit i pentru cres-ctoriile din gospodria personal ce au un aport substanial la sporirea produciei globale de mtase natural. In trecut, aceast ramur de activitate era practicat pentru obinerea firului de borangic folosit la confecionarea de marame, a costumelor naionale i a altor esturi.

  In gospodriile individuale, creterea viermilor de mtase, la sate i orae, se poate practica cu uurin, deoarece cresctorul nu trebuie s investeasc in amenajarea unor ncperi speciale. EI folosete una din ncperile locuinei sale, n care s poat realiza condiii corespunztoare cerinelor biologice.. ale viermilor de mtase. Prezentm in continuare un model

  de pat de cretere, singurul utilaj

  Dac nu mai avei ncredere n calitile filetului respectiv, dup o perioad respec-tabil de exploatare, putei chernrui cu pruden materialul carcasei astfel nct s mpiedicai rotirea urubului.

  Urmtoarea etap ar fi refacerea filetu-lui din corpul carburatorului n limitele permise de grosimea materialului i alege-rea corespunztoare a noilor uruburi i mai apoi nlocuirea corpului carburatoru-lui. Este evident c uitarea aibelor gro-wer la montaj poate fi foarte costisitoare.

  'In cazul n care, n ciuda respectrii operaiunilor de reglare a relantiului fcute ca la carte si desi filtrul de aer este curat, motorul i t~ba 'de eapament necalami-nate, iar instalaia de aprindere n bun ordine, nu putei reuI un bun reglaj al acestuia, printre cauzele cele mai pro-babile snt: uzarea pistonului sertar (suber) i uneori a cilindrului su, pe lng plston ptrunznd aer fals; uzarea unuia din sime-ringurile ce strjuiesc carterul motoru-lui (a se vedea numrul anterior al revistei). Uzura fiecruia dintre elementele enu-merate are simptome auditive i vizuale (n cazul simeringului dintre carter si carcasa ambreiajului - fum negru la eva-cuare datorit u"eiului n exces). Diagnos-ticarea just ns, corelat cu starea teh-nic a ntregului motor i a echipamente-lor auxiliare, este, de obicei, apanajul specialitilor cu experien' n acest do-meniu.

  In cazul uzurii pistonului sertar, acesta se nlocuiete, iar n cazul uzurii cilindru-lui este necesar nlocuirea corpului car-buratorului.

  Pentru pornirile la rece, carbura-torul este prevzut cu o tij 6 (fig. 5), care apas n jos plutitorul, realizndu-se o cres-tere a nivelu lui de combustibil n came~a de nivel constant i pe aceast cale o m-bogire a amestecului, necesar n astfel de condiii. Acionarea acestei tiie trebuie fcut cu grij pentru a nu deforma pluti-torul n cazul n care arcul tijei i-a pierdut elasticitatea.

  20

  necesar dintr-o cresctorie, alturi de o informare despre tehnologia creterii viermilor de mtase, n aa fel incit s poat constitui punct de ple-care pentru aceia care se hotrsc s pun bazele unei cresctorii.

  Viermele de mtase (Bombyx Mori) face parte din ordinul fluturilor.

  Viaa fluturi lor se desfoar ciclic; pornind din ou, ei i schimb nfiarea de mai multe ori pe parcursul vieii. Astfel, din oule fecundate, dup o scurt perioad, ies larvele, care reprezint stadiul urmtor de cretere i dureaz o lun de zile; ele cresc i acumuleaz n corpul lor materia din care secret i deapn firul de mtase cu care urzesc gogo-ile protectoare. n interiorul gogoii, larva se transform n pup sau cri-salid, un stadiu intermediar ntre larv si fluture . . Dup 15-20 de zile, insecta apare sub nfiarea de fluture, ncheindu-se ciciul biologic. Dup imperechere, flu-turele femel depune oule i cu

  Tot n condiii de frig sau motor rece, pornirea se face ~u acionarea prealabil a obturatorului de aer (reper 12, fig. 3). ocul poate fi lsat pn cnd motorul se rotete regulat. Acionarea ocului trebuie evitat atunci cnd nu este neaprat nece-sar (motor cald), deoarece intrarea lui n funciune este nsoit de amplificarea de-punerilor n motor i tob.

  Lamela prin care plutitorul aCioneaz acul supapei de intrare a combustibilului n C.N.C. poate fi ndoit pentru a asigura o poziie coaxial a plutitorului cu tubul pulverizator, permind micarea liber a primului. La reglarea nivelului pe aceast cale apelai la un specialist.

  Dac se dorete o sporire suplimentar a nivelului, se pot aeza aibe de carton sub treul de pe corpul carburatorului prin care benzina dm rezervor ptrunde n sediul supapei ac, adus de tu bul flexibil.

  Dup ce s-a reglat regimul de relanti al motorului prin acionarea uruburilor 1 i 2 (fig. 5), trebuie s corelm poz.iia pistonu lui sertar, stabilit de uru bul 1, cu ntinderea cablului de acceleraie. Pen-tru aceasta aCionm urubul 9 (fig. 3) de ntindere a cablu lui pn Cnd acesta tinde s nceap ridicarea pistonului, apoi rotim urubul n sens invers jumtate de tur. Prin aceasta s-a asigurat o lejeritate minim a cablului de acceleraie, necesar unor accelerri prompte, dar i evitrii ridicrii pistonului la eventualele trepidaii ale ca-blului n condiii de mers pe drumuri grele.

  (81 La fixarea carburatorului pe racordul su, strngerea bucei elastice 7 (fig. 5) trebuie fcut cu atentie .

  Strngerea tre