protectia mediului

of 9 /9
Protectia mediului Cioacă Dragoș Clasa a-X-a D Prezentata de :

Author: dragos-cioaca

Post on 09-Aug-2015

69 views

Category:

Environment


4 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

  1. 1. Protectia mediului Cioac Drago Clasa a-X-a D Prezentata de :
  2. 2. Mediul inconjurator are din ce in ce mai multa nevoie de protectie si conservare, deoarece vanatoarea excesiva, defrisarile si dezechilibrele biologice create de om il ameninta cu mari distrugeri. Pn nu demult resursele naturale regenerabile ale Terrei erau suficiente pentru nevoile omenirii.In prezent, ca urmare a exploziei demografice si a dezvoltarii fara precedent a tuturor ramurilor de activitate, necesarul de materie prima si energie pentru productia de bunuri a crescut mult, iar exploatarea intens a resurselor Pmntului relev, tot mai evident, un dezechilibru ecologic. Protectia mediului inconjurator a aparut ca problema a omenirii numai in zilele noastre. Lucrurile pe care, de cele mai multe ori nu le luam in seama, au o importanta majora asupra mediului.
  3. 3. Apa trebuie protejata ! Desi e vitala, o risipim fara sa ne gandim ca, pe pamant exista copii care sufera de sete si oameni care mor pentru ca nu au de unde bea un pahar cu apa. Apa este o resursa pretioasa, dar, daca nu e protejata, isi schimba calitatea.
  4. 4. De calitatea solului depinde formarea si protectia surselor de apa, atat a celei de suprafata, cat mai ales a celei subterane. Poluarea este deosebit de evidenta si in cazul solului. Deseurile de tot felul care nu au fost evacuate in ape si aer acopera uscatul tocmai in locurile aglomerate unde fiecare metru patrat este intens si multiplu solicitat, degradeaza terenurile agricole tocmai acolo unde sunt mai fertile, uratesc natura tocmai acolo unde este mai cautata pentru frumusetea ei.
  5. 5. Prin poluarea aerului se nelege prezena n atmosfer a unor substane strine de compoziia normal a acestuia, care n funcie de concentraie i timpul de aciune provoac tulburri n echilibrul natural, afectnd sntatea i comfortul omului sau mediul de via al florei i faunei. De aici rezult c pentru a fi considerate poluante substanele prezente n atmosfer trebuie s exercite un efect nociv asupra mediului de via de pe Pmnt.
  6. 6. Principalele substane ce contribuie la poluarea atmosferic sunt: oxizii de sulf i azot, cloro-fluoro-carbonii, dioxidul i monoxidul de carbon; acetia fiind doar o parte din miliardele de tone de materiale poluante pe care le genereaz n fiecare an dezvoltarea industriei, i care afecteaz ecosistemele acvatice i terestre n momentul n care poluanii se dizolv n ap sau precipit sub form de poaie acid.
  7. 7. Sa protejam apa: - evitand sa aruncam deseuri in apele naturale - spaland masinile la o spalatorie rapida si eficienta, mai degraba, decat in fata casei cu un furtun si risipa de apa - alegand produse de curatenie si igiena personala verzi, care nu contin chimicale - distrugind invadatorii casnici (gandaci, furnici, etc) cu amestecuri de plante sau capcane - depozitand uleiurile folosite pentru gatit in sticle, in loc sa le aruncam in chiuveta - economisind apa de fiecare data cnd o folosim
  8. 8. Sa protejam pamntul: - minimalizand cantitatea impresionanta de deseuri pe care o producem zilnic - optnd de cate ori este posibil pentru produsele provenite din agricultura bio al carei punct estential de pornire este un sol curat si sanatos -cumprnd produse ce se pot reutiliza si recicla produsele de unica folosinta sunt o adevarata plaga a societatii noastre (aruncam pixurile, tacamurile, paharele, etc) iar produsele ieftine se fac cu costuri mari pentru mediu... - folosind servetele si prosoape de panza in locul celor de hartie
  9. 9. Sa protejam aerul: - folosind bicicleta in loc de masina - utiliznd energia alternativa ultimele tehnologii sunt disponibile acum si in Romania - scotand din priza aparatura electronica si electrocasnica dupa folosire - economisind energia electrica inchideti lumina si televizorul cand iesiti din camera, folositi becuri economice... - folosind gratare electrice in loc de cele clasice - plantand cat mai multi pomi si plante