programa v viii aprobata prin om 5097 09.09.2009(1)

Upload: baciu-alexandru

Post on 15-Oct-2015

25 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

ok

TRANSCRIPT

Anexa nr...........la ordinul ministrului educa iei, cercetrii i inovrii nr........./...........

MINISTERUL EDUCAIEI, CERCETRII I INOVRII

PROGRAME COLARE

RELIGIE

CULTUL ORTODOX

CLASELE A V-A - A VIII-A

Aprobat prin ordin al ministrului

Nr./

Bucureti, 2009NOT DE PREZENTARE

Actualele programe colare au fost elaborate din perspectiva trecerii de la modelul de proiectare curricular centrat pe obiective elaborat i implementat n sistemul romnesc de nvmnt la mijlocul anilor 90 la modelul centrat pe competene. Adoptarea noului model de proiectare curricular este determinat, pe de o parte, de nevoia de a realiza actualizarea formatului i unitatea concepiei programelor colare la nivelul ciclurilor de nvmnt gimnazial i liceal. Pe de alt parte, acest demers asigur racordarea la dezvoltrile curriculare actuale, centrate pe rezultate explicite i evaluabile ale nvrii.

Prezentul document conine Programele colare de Religie Cultul Ortodox i se adreseaz profesorilor care predau aceast disciplin la clasele a V-a a VIII-a.

Pornind de la importana competenelor pentru viaa activ ntr-o societate a cunoaterii specific secolului XXI, prezentul document prezint programele colare de Religie Cultul Ortodox pentru clasele a V-a a VIII-a pe baza modelului de proiectare curricular centrat pe competene, care vizeaz nzestrarea elevului cu un ansamblu structurat de competene de tip funcional.

Recomandarea Parlamentului European i a Consiliului Uniunii Europene privind competenele-cheie din perspectiva nvrii pe parcursul ntregii viei (2006/962/EC) contureaz, pentru absolvenii nvmntului obligatoriu, un profil de formare european structurat pe opt domenii de competene-cheie: Competene sociale i civice, Comunicare n limba matern, Comunicare n limbi strine, Competene matematice i competene de baz n tiine i tehnologii, Competena digital, A nva s nvei, Spirit de iniiativ i antreprenoriat, Sensibilizare i exprimare cultural. Competenele sunt definite ca ansambluri de cunotine, deprinderi i atitudini care urmeaz s fie formate pn la finele colaritii obligatorii, de care are nevoie fiecare tnr pentru mplinirea i dezvoltarea personal, pentru cetenia activ, pentru incluziune social i pentru angajare pe piaa muncii. Structurarea acestor competene-cheie se realizeaz la intersecia mai multor paradigme educaionale i vizeaz att unele domenii academice, ct i aspecte inter- i transdisciplinare, metacognitive, realizabile prin efortul mai multor arii curriculare.

Contribuia disciplinei Religie Cultul Ortodox la formarea i dezvoltarea competenelor-cheie europene este nuanat i diversificat, incluznd att contribu ia direct, prin susinerea formrii i dezvoltrii anumitor competene-cheie, ct i contribuia indirect/sensibilizarea cu privire la alte competene-cheie. Disciplina Religie Cultul Ortodox contribuie ndeosebi n ceea ce privete urmtoarele domenii de competene-cheie:

Competene sociale i civice

Sensibilizare i exprimare cultural Comunicare n limba matern A nva s nvei

Elaborarea programelor de Religie Cultul Ortodox s-a realizat avnd n vedere urmtoarele aspecte:

utilizarea modelului de proiectare curricular centrat pe competene, model care permite asigurarea continuitii i progresiei de la o clas la alta, dar i continuitatea cu programele de Religie pentru ciclul primar i cele pentru liceu; asigurarea calitii educaiei i compatibilizarea curriculumului naional cu cel european, cu standardele europene prin formarea domeniilor de competene-cheie, ndeosebi a competenelor culturale, de comunicare, interpersonale i civice, indispensabile vieii active ntr-o societate a cunoaterii specific secolului XXI; asigurarea coerenei la nivelul ariei curriculare Om i societate, prin corelarea cu schimbrile intervenite la nivelul celorlalte programe colare; recomandarea unor valori i atitudini care s completeze dimensiunea cognitiv a nvrii cu cea moral, din perspectiva finalitilor educaiei, dar i a disciplinei Religie; includerea unor sugestii metodologice care s orienteze spre modaliti didactice concrete de utilizare a curriculumului n proiectarea i realizarea activitilor de predare-nvare-evaluare;

contribuia Religiei la finalitile sistemului de nvmnt din Romnia; contribuia Religiei la formarea competenelor cheie europene;

Religie Cultul Ortodox, clasele a V-a a VIII-a2identificarea acelor competene care pot fi evaluate n perioada finalizrii nvmntului obligatoriu;

identificarea unui numr relevant de situaii n care este cerut demonstrarea fiecrei competene;

selectarea unui anumit decupaj de coninut organizat n jurul unor domenii relevante pentru elev i reprezentative din perspectiva credinei i a cerinelor societii contemporane; contribuia competenelor chei din aria curricular Om i societate la profilul de formare al absolventului nvmntului obligatoriu, n mod deosebit la competene care vizeaz: comunicarea, participarea la rezolvarea problemelor comunitii, nvarea eficient.

Disciplina Religie are un rol deosebit de important n formarea personalitii elevilor, n formarea unor deprinderi i abiliti necesare pentru a le asigura accesul la nvarea pe toat durata vieii i integrarea activ ntr-o societate bazat pe cunoatere.Scopul studierii Religiei este acela de a forma personaliti n concordan cu valorile cretine, prin integrarea cunotinelor religioase n structurarea de atitudini moral-cretine i prin aplicarea nvturii de credin n viaa proprie i a comunitii.Prin cunotinele, atitudinile i valorile promovate, disciplina Religie Cultul Ortodox contribuie la formarea competenelor cheie stabilite la nivelul Comisiei Europene, cu precdere la formarea celor care vizeaz domeniile: a nva s nvei, competene interpersonale, interculturale, sociale i civice i sensibilitate la cultur.

Disciplina Religie Cultul Ortodox face parte din aria curricular Om i societate i i se aloc o or/sptmn n trunchiul comun pentru toate nivelurile de nvmnt.Programa colar de Religie Cultul Ortodox este structurat pe urmtoarele componente:nota de prezentare;

competene generale;

valori i atitudini; competene specifice i coninuturi; coninuturi ale nvrii; sugestii metodologice.

Competenele generale se definesc pe obiect de studiu i se formeaz pe durata nvatamntului gimnazial. Ele au un grad ridicat de generalitate si complexitate i au rolul de a orienta demersul didactic ctre achiziiile finale dobndite de elev prin nvatare. Pentru fiecare an de studiu, programa propune competene specifice, deduse din competenele generale; ele reprezint achiziii-cheie ale nvrii.

Coninuturile sunt organizate tematic i au grade diferite de complexitate. Profesorii vor acorda fiecrei teme, numrul de ore pe care l consider necesar, astfel nct s trateze n mod adecvat toate acele probleme, pe care le au n vedere n construirea leciilor. Un coninut poate fi tratat n una sau mai multe lecii, conform deciziei profesorului. Ordinea temelor poate fi schimbat n funcie de nevoile concrete ale activitii didactice, n msura n care nu se modific sensul programei.

n actuala prezentare, programa de Religie Cultul Ortodox, apare ca un instrument util de lucru nu numai pentru profesorii care predau aceast disciplin, dar i pentru colegii lor din aria curricular Om i societate care intr astfel n contact cu realiti mai puin abordate i interesante prin ncrctura lor cultural.

Pornind de la ideea c un demers de proiectare curricular trebuie s acorde conceptului de competen semnificaia unui organizator n relaie cu care sunt stabilite finalitile nvrii, sunt selectate coninuturile specifice i sunt organizate strategiile de predare-nvare-evaluare, actuala program colar a urmrit valorizarea cadrului european al competenelor-cheie la urmtoarele niveluri: formularea competenelor generale i selectarea seturilor de valori i atitudini; organizarea elementelor de coninut i corelarea acestora cu competenele specifice; elaborarea sugestiilor metodologice.

Programa este n aa fel conceput nct s ncurajeze creativitatea didactic i adecvarea demersurilor didactice la particularitile elevilor.

Profesorii i autorii de manuale i pot concentra atenia n mod diferit asupra activitilor de nvare i asupra practicilor didactice.

Religie Cultul Ortodox, clasele a V-a a VIII-a3

COMPETENE GENERALE

Cunoaterea i iubirea lui Dumnezeu ca fundament al desvririi i mntuirii omului

Utilizarea adecvat a limbajului din sfera valorilor religioase n diferite contexte de comunicare

Manifestarea valorilor i a cunotinelor religioase n propriile atitudini i comportamente

Cooperarea cu ceilali n rezolvarea unor probleme teoretice i practice, n cadrul diferitelor grupuri

Aplicarea nvturii de credin n viaa personal i a comunitii

VALORI I ATITUDINI

Contientizarea rolului nvturilor Bisericii n viaa personal i a comunitii

Dezvoltarea respectului fa de cele sfinte

Asumarea propriei identiti religioase

Responsabilitate n exercitarea drepturilor i a obligaiilor care decurg din apartenena la diferite identiti (confesiune, naiune, comunitate, profesie, cultur etc.)

Respect i nelegere fa de semenii de alte credine i convingeri

Manifestare a respectului pentru ceilali

Interesul pentru aprofundarea cunotinelor religioase n vederea permanentei deveniri spirituale

Asumarea toleranei etnice, religioase i culturale

Religie Cultul Ortodox, clasele a V-a a VIII-a4CLASA A V -ACOMPETENE SPECIFICE I CONINUTURI

C.G. 1. Cunoaterea i iubirea lui Dumnezeu ca fundament al mntuirii i desvr irii omului

Competene specificeConinuturi

1.1 Explicarea rolului i a importanei Sfintelor- Sfintele Taine: Botezul, Mirungerea, Spovedania,Taine pentru mntuirea i desvrireamprtaniacretinilor

1.2 Identificarea, n pildele studiate, a- Dragostea fa de aproapele - Pildamodalitilor de relaionare cu DumnezeuSamarineanului milostiv

- Fapt i rsplat - Pilda bogatului nemilostiv i a

sracului Lazr

- Rugciunea curat - Pilda vameului i fariseului

- S fim prevztori - Pilda celor zece fecioareC.G. 2. Utilizarea adecvat a limbajului din sferavalorilor religioase n diferite contexte de

comunicare

Competene specificeConinuturi

2.1 Integrarea corect a termenilor religioi,- Sfintele Taine: Botezul, Mirungerea, Spovedania,specifici temelor studiate, n diferite contexte demprtaniacomunicare- Dragostea fa de aproapele - Pilda2.2 Comunicarea clar i corect a coninutuluiSamarineanului milostivi mesajului moral-religios din textele studiate- Fapt i rsplat - Pilda bogatului nemilostiv i a

sracului Lazr

- Rugciunea curat - Pilda vameului i fariseului

- S fim prevztori - Pilda celor zece fecioare

- ntemeierea Bisericii Cretine. Rspndirea

cretinismului

- Rspndirea cretinismului pe teritoriul rii

noastre. Sfntul Apostol AndreiC.G. 3. Manifestarea valorilor i a cunotinelorreligioase n propriile atitudini i

comportamente

Competene specificeConinuturi

3.1 Cunoaterea nvturilor de credin- Sfintele Taine: Botezul, Mirungerea, Spovedania,referitoare la Sfintele Tainemprtania

3.2 Identificarea nvturilor morale care se- Dragostea fa de aproapele - Pildadesprind din pildele MntuitoruluiSamarineanului milostiv

- Fapt i rsplat - Pilda bogatului nemilostiv i a

sracului Lazr

- Rugciunea curat - Pilda vameului i fariseului

- S fim prevztori - Pilda celor zece fecioare3.3 Explicarea semnificaiei i a importanei- Despre srbtori - mprirea i importana lorsrbtorilor cretine pentru credincioi- Duminica - srbtoare sptmnal a cretinilor

- Srbtorile mprteti

3.4 Prezentarea principalelor evenimente din- ntemeierea Bisericii Cretine. Rspndireaistoria Bisericii primarecretinismului

- Rspndirea cretinismului pe teritoriul rii

noastre. Sfntul Apostol Andrei

Religie Cultul Ortodox, clasele a V-a a VIII-a5Competene specificeConinuturi

3.5 Identificarea i selectarea informaiei- Sfintele Taine: Botezul, Mirungerea, Spovedania,relevante pentru o tem dat, pe paginile webmprtaniarecomandate de profesorul de religie- Dragostea fa de aproapele - Pilda

Samarineanului milostiv

- Fapt i rsplat - Pilda bogatului nemilostiv i a

sracului Lazr

- Rugciunea curat - Pilda vameului i fariseului

- S fim prevztori - Pilda celor zece fecioare

- Srbtorile mprteti

- ntemeierea Bisericii Cretine. Rspndirea

cretinismului

- Rspndirea cretinismului pe teritoriul rii

noastre. Sfntul Apostol Andrei

- Natura - darul lui Dumnezeu pentru oameniC.G. 4. Cooperarea cu ceilali n rezolvarea unorprobleme teoretice i practice n cadrul

diferitelor grupuri

Competene specificeConinuturi

4.1 Integrarea n comportamentul cotidian, a- Dragostea fa de aproapele - Pildanvturilor morale cuprinse n pildeleSamarineanului milostivMntuitorului- Fapt i rsplat - Pilda bogatului nemilostiv i a

sracului Lazr

- Rugciunea curat - Pilda vameului i fariseului

- S fim prevztori - Pilda celor zece fecioare4.2 Aplicarea nvturilor cretine cu privire la- Cretinul acas i n bisericrelaiile dintre semeni i cu natura- Cretinul n coal i n societatenconjurtoare- Natura - darul lui Dumnezeu pentru oameni

4.3 Respectarea tradiiilor cretine referitoare la- Despre srbtori - mprirea i importana lorparticiparea credincioilor la sfintele srbtori- Duminica - srbtoare sptmnal a cretinilor

- Srbtorile mprtetiC.G. 5. Aplicarea nvturii de credin n viaa personal i a comunitii

Competene specificeConinuturi

5.1 Aplicarea modelului de comportament al- Dragostea fa de aproapele - Pilda SamarineanuluiSamarineanului milostiv n relaiile cumilostivpersoanele de alte credine i convingeri- Cretinul acas i n biseric

- Cretinul n coal i n societate5.2 Manifestarea respectului fa de toi- Cretinul acas i n bisericsemenii, att n comunicarea direct, ct i n- Cretinul n coal i n societatespaiul virtual

Religie Cultul Ortodox, clasele a V-a a VIII-a6UNITI DE CONINUT

I. Credina cretin

Sfintele Taine. Botezul

Sfnta Tain a Mirungerii

Sfnta Tain a Spovedaniei

Sfnta Tain a mprtaniei

II. Mntuitorul Hristos nvtorul desvrit

Dragostea fa de aproapele - Pilda Samarineanului milostiv

Fapt i rsplat - Pilda bogatului nemilostiv i a sracului Lazr

Rugciunea curat - Pilda vameului i fariseului

S fim prevztori - Pilda celor zece fecioare

III. Sfinirea timpului

Despre srbtori - mprirea i importana lor

Duminica - srbtoare sptmnal a cretinilor

Srbtorile mprteti

IV. Biserica n primele veacuri cretine

ntemeierea Bisericii Cretine. Rspndirea cretinismului

Rspndirea cretinismului pe teritoriul rii noastre. Sfntul Apostol Andrei

V. Spiritualitate i via cretin

Cretinul acas i n biseric

Cretinul n coal i n societate

Natura - darul lui Dumnezeu pentru oameni

Ore la dispoziia profesorului pentru marile srbtori cretine:

Naterea Domnului

nvierea Domnului

(colinde, scenete, serbri religioase, lecturi moral-religioase, audiii muzicale)

Religie Cultul Ortodox, clasele a V-a a VIII-a7CLASA A VI ACOMPETENE SPECIFICE I CONINUTURIC.G.1. Cunoaterea i iubirea lui Dumnezeu ca fundament al mntuirii i desvr irii omuluiCompetene specificeConinuturi

1.1 Explicarea importanei Tainelor Preoia,- Sfnta Tain a CununieiCununia i Maslul n viaa cretin- Sfnta Tain a Preoiei

- Taina Sfntului Maslu

1.2 Recunoaterea, n minunile Mntuitorului, a- Hristos binecuvinteaz familia - Minunea dindumnezeirii Acestuia i a dragostei Sale fa deCana Galileiioameni- Rsplata credinei i a ascultrii Pescuirea

minunat

- Binefacere i recunotin Vindecarea celor zece

leproi

- Struina n rugciune Femeia canaaneancC.G.2. Utilizarea adecvat a limbajului din sferavalorilor religioase n diferite contexte de

comunicare

Competene specificeConinuturi

2.1 Comentarea prin cuvinte proprii a unor texte- Rugciunea Domneasc. Cele apte cereridin Sfnta Scriptur- Sfnta Tain a Cununiei

- Sfnta Tain a Preoiei

- Taina Sfntului Maslu2.2. Formularea de opinii personale n aprecierea- Martiriul primilor cretiniunor evenimente cu coninut religios - moral- Martiri cretini n Dacia, n sec. III IV

- Sfinii mprai Constantin i mama sa, Elena

- Curajul mrturisirii: Sf. Ioan Boteztorul

- Credin i jertf: Sfntul Mare Mucenic

GheorgheC.G.3. Manifestarea valorilor i a cunotinelor religioase n propriile atitudini i comportamenteCompetene specificeConinuturi

3.1 Analizarea mesajului moral-religios din- Hristos binecuvinteaz familia - Minunea dinminunile MntuitoruluiCana Galileii

- Rsplata credinei i a ascultrii Pescuirea

minunat

- Binefacere i recunotin Vindecarea celor zece

leproi

- Struina n rugciune Femeia canaaneanc

3.2 Explicarea contribuiei sfinilor martiri i a- Martiriul primilor cretiniSfinilor mprai Constantin i Elena la- Martiri cretini n Dacia, n sec. III IVdezvoltarea Bisericii Cretine- Sfinii mprai Constantin i mama sa, Elena

- Curajul mrturisirii: Sf. Ioan Boteztorul

- Credin i jertf: Sfntul Mare Mucenic

Gheorghe

- Sfntul Mare Mucenic Dimitrie, Izvortorul de

Mir3.3 Prezentarea modului de pregtire a- Postul n viaa noastrcredincioilor pentru trirea srbtorilor cretine- Maica Domnului

- Srbtorile n cinstea sfinilor3.4 Identificarea i selectarea informaiei- Maica Domnuluirelevante pentru o tem dat pe paginile web- Martiriul primilor cretinirecomandate de profesor- Sfinii mprai Constantin i mama sa, Elena

Religie Cultul Ortodox, clasele a V-a a VIII-a8C.G.4. Cooperarea cu ceilali n rezolvarea unor probleme teoretice i practice n cadrul diferitelor grupuriCompetene specificeConinuturi

4.2 Identificarea mesajului unor texte din Sfnta- Rugciunea Domneasc. Cele apte cereriScriptur- Hristos binecuvinteaz familia - Minunea din

Cana Galileii

- Rsplata credinei i a ascultrii Pescuirea

minunat

- Binefacere i recunotin Vindecarea celor zece

leproi

- Struina n rugciune Femeia canaaneanc4.3 Explicarea importanei modelelor spirituale- Maica Domnuluidin Istoria Bisericii n formarea caracterului- Martiri cretini n Dacia, n sec. III IVmoral-religios- Sfinii mprai Constantin i mama sa, Elena

- Curajul mrturisirii: Sf. Ioan Boteztorul

- Credin i jertf: Sfntul Mare Mucenic

Gheorghe

- Sfntul Mare Mucenic Dimitrie, Izvortorul de MirC.G.5. Aplicarea nvturii de credin n viaapersonal i a comunitii

Competene specificeConinuturi

- Struina n rugciune Femeia canaaneanc5.1 Manifestarea atitudinii de respect fa de- Binefacere i recunotin Vindecarea celor zecepersoanele discriminate din diferite motiveleproi

Religie Cultul Ortodox, clasele a V-a a VIII-a9CONINUTURI

I. Credina cretin

Rugciunea Domneasc. Cele apte cereri

Sfnta Tain a Cununiei

Sfnta Tain a Preoiei

Taina Sfntului Maslu

II. Iisus Hristos Mntuitorul lumii

Hristos binecuvinteaz familia - Minunea din Cana Galileii

Rsplata credinei i a ascultrii Pescuirea minunat

Binefacere i recunotin Vindecarea celor zece leproi

Struina n rugciune Femeia canaaneanc

III. Sfinirea timpului

Postul n viaa noastr

Maica Domnului

Srbtorile n cinstea sfinilor

IV. Biserica n primele veacuri cretine

Martiriul primilor cretini

Martiri cretini n Dacia, n sec. III IV

Sfinii mprai Constantin i mama sa, Elena

V. Spiritualitate i via cretin

Curajul mrturisirii: Sf. Ioan Boteztorul

Credin i jertf: Sfntul Mare Mucenic Gheorghe

Sfntul Mare Mucenic Dimitrie, Izvortorul de Mir

Ore la dispoziia profesorului pentru marile srbtori cretine:

Naterea Domnului

nvierea Domnului

(colinde, scenete, serbri religioase, lecturi moral-religioase, audiii muzicale)

Religie Cultul Ortodox, clasele a V-a a VIII-a10CLASA A VII-ACOMPETENE SPECIFICE I CONINUTURI

C.G.1. Cunoaterea i iubirea lui Dumnezeu ca fundament al mntuirii i desvririi omului

Competene specificeConinuturi1.1 Argumentarea faptului c Dumnezeu este- Crearea lumiiCreator i Proniator al lumii- Purtarea de grij a lui Dumnezeu fa de lume

1.2 Recunoaterea iubirii lui Dumnezeu pentru- Hristos, Lumina lumii: Vindecarea orbului dinoameni n minunile i nvturile Salenatere

- Atotputernicia lui Dumnezeu nvierea lui

Lazr

- Cin i iertare Pilda fiului risipitor

- Bogia darurilor lui Dumnezeu Pilda

talanilor

- Legea cea nou FericirileC.G.2. Utilizarea adecvat a limbajului din sfera valorilor religioase n diferite contexte de comunicare

Competene specificeConinuturi

2.1 Utilizarea corect a termenilor religioi- Dumnezeu se descoper oamenilor. Sfnta

nvai n contexte lingvistice noiScriptur i Sfnta Tradiie

- Sfnta Liturghie ntlnirea cu Hristos

- Legea cea nou Fericirile

2.2 Elaborarea de scurte texte- Dumnezeu se descoper oamenilor. Sfnta

Scriptur i Sfnta Tradiie

C.G.3. Manifestarea valorilor i a cunotinelorreligioase n propriile atitudini i

comportamente

Competene specificeConinuturi

3.1 Prezentarea structurii i a importanei Sfintei- Dumnezeu se descoper oamenilor. Sfnta

Scripturi i a Sfintei TradiiiScriptur i Sfnta Tradiie

- Crearea lumii

- Purtarea de grij a lui Dumnezeu fa de lume

3.2 Explicarea rolului i a importanei participrii- Rugciunea n viaa cretinului

contiente i active a credincioilor la rugciunile- Sfnta Liturghie ntlnirea cu Hristos

Bisericii

C.G.4. Cooperarea cu ceilali n rezolvarea unorprobleme teoretice i practice n cadrul

diferitelor grupuri

Competene specificeConinuturi

4.1 Explicarea modului de aplicare n viaa- Legea cea nou Fericirile

personal a nvturilor cuprinse n Fericiri

4.2 Argumentarea importanei participrii active- Faptele bune roade ale virtuilor

la viaa comunitii- Faptele rele nclcri ale voii lui Dumnezeu

- Iubirea prin fapte: ajutorarea celor aflai n

suferin

- Sfinii Trei Ierarhi modele ale iubirii fa de semeni

C.G.5 Aplicarea nvturii de credin n viaapersonal i a comunitii

Competene specificeConinuturi

5.1 Participarea activ la aciuni civice alturi de- Faptele bune roade ale virtuilor

persoane care au alte credine sau convingeri- Faptele rele nclcri ale voii lui Dumnezeu

religioase- Iubirea prin fapte: ajutorarea celor aflai n

suferin

- Sfinii Trei Ierarhi modele ale iubirii fa de semeni

Religie Cultul Ortodox, clasele a V-a a VIII-a11

CONINUTURI

I. Credina cretin

Dumnezeu se descoper oamenilor. Sfnta Scriptur i Sfnta Tradiie

Crearea lumii

Purtarea de grij a lui Dumnezeu fa de lume

II. Iisus Hristos nvtor i Mntuitor

Puterea credinei i a prieteniei - Vindecarea slbnogului din Capernaum

Hristos, Lumina lumii: Vindecarea orbului din natere

Atotputernicia lui Dumnezeu nvierea lui Lazr

Cin i iertare Pilda fiului risipitor

Bogia darurilor lui Dumnezeu Pilda talanilor

III. Exprimarea nvturii cretine

Rugciunea n viaa cretinului

Sfnta Liturghie ntlnirea cu Hristos

IV. Trirea nvturii cretine

Legea cea nou Fericirile

Faptele bune roade ale virtuilor

Faptele rele nclcri ale voii lui Dumnezeu

V. Spiritualitate i via cretin

Iubirea prin fapte: ajutorarea celor aflai n suferin

Sfinii Trei Ierarhi modele ale iubirii fa de semeni

Ore la dispoziia profesorului pentru marile srbtori cretine:

Naterea Domnului

nvierea Domnului

(colinde, scenete, serbri religioase, lecturi moral-religioase, audiii muzicale)

Religie Cultul Ortodox, clasele a V-a a VIII-a12CLASA A VIII A

COMPETENE SPECIFICE I CONINUTURI

C.G.1. Cunoaterea i iubirea lui Dumnezeu ca fundament al mntuirii i desvr irii omuluiCompetene specificeConinuturi1.1 Cunoaterea nvturilor de credin ale- Crezul sinteza nvturii de credinBisericii Ortodoxe, cuprinse n Crez- nvtura despre Sfnta Treime n Crez

- Comuniunea oamenilor cu Dumnezeu n

Biseric

- Credina n nviere i viaa venic1.2 Argumentarea importanei iubirii de Dumnezeu- Pilda viei i a mldiei viaa n Hristosi de aproapele pentru dobndirea mntuirii- Rbdare i ncredere n Dumnezeu Dreptul

Iov

- Iubirea fa de Dumnezeu i de aproapele

legea desvrit a Noului Testament

- Imnul dragostei cretine (I Corinteni 13)C.G.2. Utilizarea adecvat a limbajului din sfera valorilor religioase n diferite contexte de comunicare

Competene specificeConinuturi

2.1 Utilizarea n diferite contexte a expresiilor i a- Biserica, loca de nchinare

noiunilor religioase nou nvate, realiznd corelaii- Icoana fereastr spre cer

interdisciplinare (istorie, literatur, muzic,- Cntarea religioas form de rugciune

geografie, art)- Cltorind cu Dumnezeu pelerinajul la

biserici i mnstiri

C.G.3 . Manifestarea valorilor i a cunotinelorreligioase n propriile atitudini i

comportamente

Competene specificeConinuturi

3.1 Prezentarea formelor de art religioas existente- Biserica, loca de nchinare

- Icoana fereastr spre cer

n Biserica Ortodox

- Cntarea religioas form de rugciune

3.2 Explicarea importanei ntemeierii mitropoliilor- Semnificaia ntemeierii mitropoliilor romneti

- ntemeierea Patriarhiei Romne

i a Patriarhiei Romne pentru pstrarea fiinei i

- Organizarea actual a Bisericii Ortodoxe

unitii naionale

Romne

3.3 Explicarea mesajului pildelor Mntuitorului- Pilda viei i a mldiei viaa n Hristos

- Pilda semntorului primire i mplinire a

cuvntului lui Dumnezeu

- Pilda neghinei ndelunga rbdare i dreptatea

lui Dumnezeu

C.G.4. Cooperarea cu ceilali n rezolvarea unorprobleme teoretice i practice n cadrul

diferitelor grupuri

Competene specificeConinuturi

4.1 Argumentarea importanei conlucrarii omului- Pilda viei i a mldiei viaa n Hristos

cu Dumnezeu n vederea mntuirii- Pilda semntorului primire i mplinire a

cuvntului lui Dumnezeu

- Pilda neghinei ndelunga rbdare i dreptatea

lui Dumnezeu

4.2 Exprimarea atitudinilor moral-cretine n- Cltorind cu Dumnezeu - pelerinajul la

diferite mprejurri ale vieiibiserici i mnstiri

- Rbdare i ncredere n Dumnezeu Dreptul

Iov

- Iubirea fa de Dumnezeu i de aproapele

legea desvrit a Noului Testament (Marcu 12,

30-31; Ioan 13, 34; Matei 7,12)

- Imnul dragostei cretine (I Corinteni 13)

Religie Cultul Ortodox, clasele a V-a a VIII-a13

C.G.5. Aplicarea nvturii de credin n viaa personal i a comunitii

Competene specificeConinuturi5.1 Aplicarea nvturii cretine referitoare la- Iubirea fa de Dumnezeu i de aproapele iubirea de aproapele n relaiile cu persoanelegea desvrit a Noului Testament (Marcu 12,aparinnd altor culturi, credine sau convingeri30-31; Ioan 13, 34; Matei 7,12)

- Imnul dragostei cretine (I Corinteni 13)

CONINUTURI

I. Credina cretin

Crezul sinteza nvturii de credin

nvtura despre Sfnta Treime n Crez

Comuniunea oamenilor cu Dumnezeu n Biseric

Credina n nviere i viaa venic

II. Trirea nvturii cretine

Pilda viei i a mldiei viaa n Hristos

Pilda semntorului primire i mplinire a cuvntului lui Dumnezeu

Pilda neghinei ndelunga rbdare i dreptatea lui Dumnezeu

III. Exprimarea nvturii cretine

Biserica, loca de nchinare

Icoana fereastr spre cer

Cntarea religioas form de rugciune

Cltorind cu Dumnezeu - pelerinajul la biserici i mnstiri

IV. Sfnta Scriptur izvor de nelepciune i iubire

Rbdare i ncredere n Dumnezeu Dreptul Iov

Iubirea fa de Dumnezeu i de aproapele legea desvrit a Noului Testament (Marcu 12, 30-31; Ioan 13, 34; Matei 7,12) Imnul dragostei cretine (I Corinteni 13)

V. Organizarea Bisericii Ortodoxe Romne

Semnificaia ntemeierii mitropoliilor romneti

ntemeierea Patriarhiei Romne

Organizarea actual a Bisericii Ortodoxe Romne

Ore la dispoziia profesorului pentru marile srbtori cretine:

Naterea Domnului

nvierea Domnului

(colinde, scenete, serbri religioase, lecturi moral-religioase, audiii muzicale)

Religie Cultul Ortodox, clasele a V-a a VIII-a14SUGESTII METODOLOGICE

Modul n care este conceput programa rspunde unei duble exigene: de a fi un punct de plecare comun pentru toi profesorii i, pe de alt parte, de a-i incita n interpretarea i adecvarea acesteia la condiiile specifice n care i desfoar activitatea.

n vederea valorizrii competenelor cheie i a asigurrii transferabilitii la nivelul activitii educaionale, se recomand ca strategiile didactice utilizate n predarea disciplinei Religie Cultul Ortodox s pun accent pe: construcia progresiv a cunoaterii; flexibilitatea abordrilor i parcursul difereniat; coeren i abordri inter- i transdisciplinare.

Actuala program colar valorific exemplele de activiti de nvare din programele anterioare (elaborate dup modelul centrat pe obiective), oferind astfel cadrelor didactice un sprijin concret n elaborarea strategiilor de predare care s permit trecerea real de la centrarea pe coninuturi, la centrarea pe experiene de nvare.

Pe parcursul claselor a V-VIII-a, se recomand urmtoarele activiti:

participarea la slujbele Sfintelor Taine; exerciii de dialog pe o tem dat;

exerciiu de povestire a unor texte biblice; dialog pe baza unui text religios; alctuirea de rezumate ale textelor religioase;

exemple de definire a termenilor istorici; completare de enunuri lacunare, rebusuri;

redactarea de scurte compuneri dup un plan dat i cu utilizarea termenilor nvai exerciii de selectare a simbolurilor i a semnificaiei pildelor Mntuitorului din textele biblice; discutarea mesajelor pildelor i raportarea acestora la viaa personal; prezentarea calendarului cretin ortodox; observarea i explicarea icoanelor srbtorilor studiate; identificarea srbtorilor dup icoan; enumerarea srbtorilor mprteti; vizitarea bisericilor sau a mnstirilor pentru discuii despre srbtori; dialog pe baza modului de petrecere a srbtorii de duminic; integrarea evenimentelor religioase cretine n istoria omenirii; utilizarea hrii pentru localizarea evenimentelor religioase; realizarea de tabele cronologice cu principalele evenimente din istoria Bisericii primare; vizionarea i comentarea de filme cu subiect religios;

lecturarea i comentarea unor texte literare cu subiect religios; exerciii de analiz i comentare a schimbrilor aduse de cretinism n istorie; discutarea aspectelor morale pozitive/negative din situaii reale sau imaginare; jocul de rol: dramatizarea unor pilde; discutarea n grup a unor norme de comportament religios-moral; lecturarea unor povestiri despre natur ca dar al lui Dumnezeu;

descrierea i compararea tipurilor de atitudini religios-morale; studiul de caz (discutarea n grup n scopul soluionrii de situaii problem); iniierea de aciuni de ntrajutorare; exerciii de dialog pe tema rolului rugciunilor pentru semeni; discuii n grup n scopul soluionrii unor situaii speciale aprute n clas; exerciii de dialog pe tema comportamentului acas, n biseric, n coal, n societate utilizarea calculatorului i a altor mijloace audio-vizuale pentru ilustrarea unor teme, pentru cutarea de informaii sau pentru documentarea pe o tem dat.

Utilizarea surselor biblice, teologice n predarea Religiei trebuie s se afle permanent n atenia profesorului. Din aceast perspectiv, strategiile didactice focalizate pe utilizarea surselor trebuie s ia n considerare elemente precum categoria formal de surs, categoria cronologic, utilitatea sursei n atingerea scopurilor de predare.

Gndirea critic este considerat un factor-cheie n nvarea eficient. Antrenarea acestui tip de gndire poate avea ca punct de plecare strategii bazate pe lectura activ, elaborarea raionamentelor,

Religie Cultul Ortodox, clasele a V-a a VIII-a15formulare de ntrebri, elaborare de texte diverse (fie de lectur, comentarii, recenzii, referate, eseuri), folosirea de metode grafice.

Integrarea noilor tehnologii informatice n procesul de predare-nvare (inclusiv Internetul) devine esenial n condiiile multiplicrii surselor de informare i de comunicare.

Evaluarea reprezint o component organic a procesului de nvare. n perspectiva unui demers educaional centrat pe competene, se recomand utilizarea cu preponderen a evalurii continue, formative. Alturi de formele i instrumentele clasice de evaluare, recomandm utilizarea unor forme i instrumente complementare, cum sunt: proiectul, portofoliul, autoevaluarea, evaluarea n perechi, observarea sistematic a activitii i a comportamentului elevilor. Procesul de evaluare va pune accent pe:

corelarea direct a rezultatelor evaluate cu competenele specifice vizate de programa colar; valorizarea rezultatelor nvrii prin raportarea la progresul colar al fiecrui elev, recunoaterea, la nivelul evalurii, a experienelor de nvare i a competenelor dobndite n contexte non-formale sau informale; utilizarea unor metode variate de comunicare a rezultatelor colare.

Religie Cultul Ortodox, clasele a V-a a VIII-a16