posibilitati de implementare a managementului calitatii totale la firma decatex prod

30
POSIBILITATI DE IMPLEMENTARE A MANAGEMENTULUI CALITATII TOTALE LA FIRMA DECATEX PROD

Upload: alexandrastoica2009

Post on 25-Nov-2015

33 views

Category:

Documents


1 download

TRANSCRIPT

Posibilitati de Implementare a Managementului Calitatii Totale la Firma Decatex Prod

POSIBILITATI DE IMPLEMENTARE A MANAGEMENTULUI CALITATII TOTALE LA FIRMA DECATEX PRODCUPRINS

INTRODUCERE (importana temei i european,obiectivele lucrrii)pag.3CAPITOLUL 1.Prezentarea Firmei Decatex Prod SRL ...pag.6

1.1.Scurt istoric...pag.61.2. Principalele activiti..pag.61.3. Caracterizarea tehnologiei de fabricaie...pag.8CAPITOLUL 2. Analiza Calitii n SC Decatex Prod SRL..pag.82.1. Standarde, norme, reglementri privind calitatea....pag.92.2. Organizarea activitii de control calitate.....pag.112.3. Funciile Departamentului Control Calitate.pag.132.4. Etape ale controlului calitii i obiective..pag.132.5. Metode, tehnici de control, planul de control

al calitii..pag.14CAPITOLUL 3. Posibiliti de implementare a TQM n

Decatex Prod SRL...pag.16

3.1. Sistemul de management al calitii...pag.16

3.2. Structura organizatoric.pag.17

3.3. Plan de msuri..pag.173.4. Etapele implementrii sistemului calitii.pag.18

CONCLUZII....pag.19

BIBLIOGRAFIE.pag.21INTRODUCERE

Dezvoltarea calitii totale, abordat ca element al managementului, a debutat n Statele Unite n prima parte a acestui secol. Cercetrile specialitilor au continuat, contribuind la dezvoltarea, implementarea i extinderea acestei importante abordri a managementului organizaiei.

Calitatea i satisfacerea clienilor reprezint subiecte de mare interes, cu att mai mult pentru economia romneasc, aflat pe drumul spre integrare n structurile europene. Standardele de calitate, adoptate de acum i n Romnia ofer un rspuns acestei contientizri i au ca scop ncurajarea ntreprinderilor i a altor organizaii de a-i conduce mai eficient calitatea serviciilor prestate.

Crearea i meninerea calitii n cadrul organizaiilor depind de modul n care managerii i angajaii neleg s abordeze managementul calitii n scopul garantrii nelegerii i ndeplinirii cerinelor clienilor. Pentru a atinge un anumit nivel al calitii este necesar ca toate nivelurile ierarhice ale organizaiei s adere la principiile stabilite pentru calitate.

Calitatea, constituie n orice organizaie, obiectul unei analize permanente i al efortului de ameliorare continu a reaciilor pe care le manifest clienii fa de percepia produsului. Aplicarea cu succes a managementului calitii ofer posibiliti semnificative de ameliorare a:

- performanelor bunurilor oferite i a satisfaciei clientului;

- randamentului i a eficienei, pe msura reducerii costurilor;

- prezenei pe pia (prin creterea cotelor deinute pe diferite piee).n cadrul economiei oricrei ri, produsele industriale pot fi verificate prin prisma gradului n care corespund standardelor stabilite nainte de a ajunge la clieni.Calitatea este considerat cea mai bun cale de a asigura loialitatea clienilor i a propriilor angajai, de a se apra de competitori i de a crete profiturile n condiiile unei concurene pe pia din ce n ce mai puternice.

n ultima perioad, conceptul de calitate a cunoscut o serie de transformri, ceea ce a determinat schimbri eseniale n sistemul de management, n procedurile i stilurile manageriale, dar i n conceperea i desfurarea activitilor de producie i de marketing.

Calitatea total poate fi definit prin mai multe modaliti. n primul rnd, calitatea total poate fi conceput ca un ansamblu de principii manageriale prin care se asigur dedicarea total a organizaiei fa de client. n acest caz, ntreaga activitate a firmei, toi angajaii ei sunt orientai spre mbuntirea tuturor activitilor ce asigur satisfacerea dorinelor i ateptrilor clienilor.

O alt modalitate de a defini calitatea total const n descrierea rezultatelor obinute de o organizaie avndu-se n vedere patru domenii eseniale:

- Clienii sunt loiali. Ei sunt mai mult dect satisfcui de bunurile/serviciile firmei pentru c nevoile lor au fost satisfcute iar bunurile/serviciile au fost cu mult peste ateptri.

- Timpii de rspuns la problemele i nevoile clienilor, precum i la oportunitile ivite au fost minimi. Costurile au fost de asemenea minimizate prin eliminarea acelor operaii i activiti care nu aduc valoare clienilor.

- Climatul existent n cadrul organizaiei ncurajeaz lucrul n echip i asigur satisfacerea, motivarea i ncurajarea lucrtorilor.

- Comportamentul etic i orientarea spre continua perfecionare stau la baza tuturor activitilor managerilor i salariailor, precum i a reglementrilor firmei (tabel nr.1).

ntr-o viziune mai complex, definirea calitii totale presupune precizarea beneficiilor clienilor, a conceptului de servicii, a calitii serviciului, a calitii rezultatelor, a modalitilor de transfer a serviciilor ctre clieni i a procedurilor concrete de determinare a calitii serviciilor utilizate de ctre organizaie.

Tabel nr. 1. Efecte majore ale calitii totale

Efecte majore ale

calitii totaleClienii sunt mai

satisfcuiTimp mai

redus,

costuri mai

miciClimatul

este

mai bunmbuntire

continu

Angajaii i neleg mai bine pe clieni

Bunurile/serviciile vor fi mai adecvate nevoilor

Mai puine greeli

Anticiparea problemelor

Clienii se vor simi mai bine tratai

Timpul de rspuns va fi mai rapid

Va crete responsabilitatea vnztorilor

Relaii mai strnse ntre manageri i salariai

Mai mult inovare / schimbare

O mai clar viziune asupra viitoruluix

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

Sintez a elementelor organizaionale, Total Quality Management (TQM) este o tehnic pe care managerii situai pe nivelul ierarhic superior o iau n considerare n procesul de fundamentare a deciziilor, prin definirea conceptului de bunuri/servicii i prestaia serviciilor solicitate de clieni n conformitate cu standardele de calitate stabilite. Sunt reunite n acest sens o serie de aspecte, care vizeaz calitatea procesului de management reflectat n procesul de adoptare a deciziilor de management, a procesului de productie/prestaie propriu-zis i a modului de organizare, ca i a calitii angajailor operaionali. TQM este i o tehnic motivaional orientat spre motivarea angajailor pentru calitatea proceselor pe care le desfoar.

Pornind de la definiia calitii i a componentelor acesteia s-a ajuns la concluzia c problemele calitii trebuie abordate ntr-o viziune global, cu att mai mult cu ct organizaiile romneti trebuie s parcurg etape suplimentare n ntreg procesul de integrare european. De aceea, pe msur ce un produs/serviciu creat trece de la idee la proiect, execuie (operaional) i exploatare, aceste etape, alturi de "preteniile clienilor" determin i preocuprile pentru calitate, ale managerilor situai pe niveluri ierarhice diferite. n funcie de etapele parcurse obiectivul controlului de calitate se schimb, mbrcnd aspecte caracteristice. n figura nr. 1. sunt reprezentate etapele care trebuie parcurse n asigurarea unui control eficient al calitii.

Figura1.

Etapele organizarii unui control eficient al calitatii

Pentru a obine rezultate favorabile n organizaiile pe care le conduc, managerii care aplic managementul total al calitii (TQM) se orienteaz n funcie de influena unor factori definii i identificai n acest cadru. Acetia vizeaz:

a) definirea clar a politicii calitii, de ctre conducerea de vrf;

b) determinarea riguroas a obiectivelor n domeniul calitii;

c) definirea strategiilor i tacticilor pentru realizarea obiectivelor stabilite;

d) asigurarea unui cadru organizatoric adecvat;

e) antrenarea-coordonarea tuturor activitilor i a resurselor umane;

f) urmrirea tuturor proceselor de prestaie prin utilizarea unor metode, tehnici i instrumente adaptate fiecrei situaii.Capitolul 1. Prezentarea Firmei

1.1.Scurt IstoricFirma Decatex Prod SRL a fost infiintata in noiembrie 1993, avand capital privat suta la suta si trei actionari. In 1996 devine prima companie privata din Romania care lucreaza ciorapi cu fir Lycra, atat de apreciat astazi de femei. Initial Decatex a pornit cu masini "Eva" de generatie '80 pentru ca imediat apoi sa se modernizeze cu masini computerizate si ultra moderne (Lonati 421 si 409 de provenienta Italia, aparat de vopsire Olmi, etc).

In toti acesti ani de existenta compania Decatex a participat la diverse expozitii nationale si europene si a fost premiata pentru excelenta in activitatea sa: - Premiul Aectra pentru "Excelenta in afaceri" Categoria Fidelitate - Decembrie 2002 - International Trophy for Quality (New Millenium Award) - Iulie 2001 - Participare la expozitia Moda Prima Milano - Italia - Iunie 1998 - Participare CPD Dusseldorf - Germania- iulie 2007 Compania Decatex este mandra sa mentioneze printre clientii si colaboratorii sai pe: Carnyss (Constanta), Top Dres (Bucuresti), Ve-com Company (distribuitor Brasov), Contexim (Constanta), Chemotrade (Targu Mures), Lira SRL (Targu Neamt), Geomarcost SRL (Bucuresti), Madison Hosiery Leeds (Anglia). Materia prima cu care lucreaza Decatex este de o nalt calitate, provenita de la furnizori de talie internationala. Printre furnizorii de poliamida si fire Nylon se afla: Nylstar reprezentat prin Aectra; Nilit - Israel; Radici Nylon - Fashion fibres.Compania Decatex este licentiata Dupont folosind firele Lycra. Furnizori de coloranti sunt Bezema din Elvetia, iar de ace de tricotat si cusut sunt Groz-Beckert

Prin colaborarea creativa cu designerii si cu clientii nostri intentionam extinderea continua, atigerea celor mai inalte standarde si imbunatatirea calitativa a liniei de produse. Eforturile Decatex se indreapta catre lansarea unor forme unice, moderne, perfect adaptabile diversitatii liniilor vestimentare.

1.2.Principalele activitati ale Decatex Prod. sunt:

realizarea tricoturilor metraj si in panouri finisarea umeda a tricoturilor metraj imprimarea tricoturilor metraj si a panourilor croirea produselor din tricot metraj si panouri confectionarea produselor de corsetarie, lenjerie, costume de baie, imbracaminte si articole sport cercetarea si proiectarea produselor repararea si intretinerea utilajelor proprii vanzarea produselor (export 75-80%; intern 20-25%)

Numr de angajai n 2009: 200

Cifra de afaceri: 2008: 120 milioane lei

2007: 153,6 milioane lei, n cretere cu 28% fa de anul 2006

Decatex a finalizat anul 2008 cu o cifra de afaceri de 153,6 milioane de lei (38,4 mil. euro) si o marja de profit operational de 8,3%, ca urmare a cresterii vanzarilor in volum cu aproape 20%. `1.3.Caracterizarea tehnologiei de fabricatieFazele principale ale procesului de fabricatie la Decatex Prod sunt urmatoarele:

a).Depozitarea materiilor prime si materialelor in depozite amenajate, cu suprafete betonate in spatii inchise si deschise.

b).Tricotarea firelor de bumbac si tip bumbac, poliesterice lana si tip lana, lycra pe masini circulare de tricotat cu diametru mare si pe masini de tricotat din urzeala.

c).Finisarea tricoturilor crude prin procesele de spalare, albire, vopsire, termofixare pe aparate specifice ce lucreaza cu parametrii la presiune normala sau ridicata.

d).Imprimarea tricoturilor in metraj sau panouri cu hartie termotransferabila sau PVC expandat.

e).Croirea se face in metraj- span la masina de croit cu banda, prin tanare sau manual.

f).Confectionarea produselor se realizeaza pe masini de cusut specifice fiecarui sortiment in parte.

g).Ambalarea produselor finite se face in pungi polietilena sau cutii, individual sau colectiv conform cerintelor clientilor.

h).Depozitarea produselor finite se face in depozite special amenajate, cu suprafete betonate, dotate cu rafturi.

Capitolul 2. Analiza calitaii n SC Decatex Prod SRL

Calitatea reprezinta ansamblul de proprietati si caracteristici ale unui produs sau serviciu care ii confera acestuia proprietatea de a satisface nevoile exprimate sau implicite.Pentru succesul deplin al unei firme, aceasta trebuie sa ofere produse sau servicii care:

1). Sa satisfaca o necesitate, o utilitate sau un scop bine definit

2). Sa satisfaca asteptarile clientului

3). Sa se conformeze standardelor si specificatiilor

4). Sa se conformeze masurilor legale si altor cerinte ale societatii

5). Sa fie disponibile la un pret competitiv

6). Sa fie furnizate la un cost care aduce profit

Intregul profit al factorilor care afecteaza calitatea serviciilor si produselor ( factori tehnici, administrativi si umani ) trebuie orientat spre reducerea, eliminarea si cel mai important, prevenirea deficientelor de calitate. Pentru a obtine maximul de eficacitate si pentru a satisface asteptarile cumparatorului, este esential ca sistemul de conducere a calitatii sa fie adecvat tipului activitatii si produsului sau serviciului oferit.Un sistem de conducere a calitatii are doua aspecte interdependente si anume:

1). Nevoile si interesele companiei respectiv atingerea si mentinerea calitatii dorite la un cost optim

2). Nevoile si asteptarile cumparatorului; pentru cumparator exista o nevoie de incredere in posibilitatea firmei de a furniza calitatea dorita.

Calitatea produsului se realizeaza in procesul de productie insa se constata in procesul de consumare a acestora. De aceea se impune evidentierea deosebirilor dintre calitatea productiei si calitatea produselor. Obtinerea unei calitati satisfacatoare implica parcurgerea ansamblului de activitati din spirala calitatii, pornind de la prospectarea pietei si sfarsind cu activitatea de analiza, incercari, desfacere si service.

2.1.Standarde, norme, reglementari privind calitateaDocumentele referitoare la calitatea produselor se clasifica astfel:

1).Documente care prescriu calitatea produselor:

-standarde

-caiete de sarcini

-norme tehnice

2).Documente care certifica calitatea produselor:

-buletin de analiza

-certificatul de omologare

-certificatul de garantie

-certificatul de calitateSTANDARDUL reprezinta ansamblul de reguli tehnice obligatoriu prin care se stabilesc, potrivit nivelului dezvoltarii tehnice intr-un anumit moment, caracteristicile tehnico-economice pe care trebuie sa le indeplineasca un produs precum si prescriptiile privind receptia, marcarea, depozitarea, transportul.

Cerintele si documentele necesare pe plan mondial in sistemul calitatii sunt sintetizate cu standardele internationale ISO 9000 si ISO 9004 inclusiv si anume:

-ISO 9000. Sistemele calitatii. Conducerea si asigurarea calitatii. Linii directoare pentru alegere si utilizare.

-ISO 9001.Sistemele calitatii. Model pentru asiguarea calitatii in proiectare, dezvoltare, productie, montaj si service.

-ISO 9002. Sistemele calitatii. Model pentru asigurarea calitatii in productie si montaj.

-ISO 9003. Sistemele calitatii. Model pentru asigurarea calitatii in inspectii si incercari finale.

-ISO 9004. Conducerea calitatii si elemente ale sistemului calitatii. Linii directoare.

ISO 9004 si ISO 9000 dau liniile directoare privind scopurile conducerii calitatii pentru toate organizatiile.

ISO 9001, 9002, 9003 sunt utilizate pentru asigurarea externa a calitatii in situatii contractuale.

La ISO 9004 se face apel pentru a crea si implementa un sistem al calitatii si pentru a stabili in ce masura este aplicabil fiecare element al sistemului calitatii.

Dupa consultarea acestui standard international, furnizorul si beneficiarul vor consulta ISO 9001, 9002 si 9003 pentru a stabili care dintre standarde este relevant pentru contract si ce adaptari specifice, daca e cazul, sunt necesare.

ISO 9001 se utilizeaza in cazul in care conformitatea cu cererile trebuie asigurata de furnizor in mai multe etape care pot cuprinde proiectare, dezvoltare, productie, montaj si actiuni post livrare.

ISO 9002 este utilizat in cazul cand conformitatea cu cererile trebuie asigurata de furnizor in timpul fabricatiei si montarii.

ISO 9003 se utilizeaza in cazul cand conformitatea cu cererile trebuie asigurata de furnizor exclusiv pana la incercarile finale sau testare.

O tendinta noua este introducerea in standardele de produs a unor cerinte exprese referitoare la regulile de efectuare a controlului calitati, deci a particularizarii modalitatilor de control de produse sau grupe de produse.

Caietul de sarcini este un document tehnico-normativ care vine sa intregeasca prevederile standardelor sau normelor tehnice cu noi parametri. Se elaboreaza prin conlucrarea furnizorului cu beneficiarul, stabilind pe langa nivelul de calitate a produselor metodele de control, modalitatile de receptie, ambalare, livrare.

Norma tehnica reprezinta documentatia tehnic-economica in care sunt cuprinse prescriptiile de calitate a unui produs.

Normele tehnice pot fi

departamentale

de intreprindere (norme interne)

Buletinul de analiza este un document de certificare a calitatii prin care se face o descriere detaliata a anumitor caracteristici fizice, mecanice ale produsului.

Certificatul de omologare este documentul prin care se face omologarea produselor, cu scopul de a verifica daca produsele noi corespund documentatiei tehnico-economice.

Certificatul de garantie este documentul prin care se garanteaza calitatea produsului. Un certificat de garantie cuprinde:

-denumirea completa a produsului

-data livrarii catre unitatea beneficiara sau data cand a avut loc vanzarea

-termenul de garantie

-semnatura conducatorului unitatii

Certificatul de garantie are un dublu rol:

-confirma calitatea produsului

-garanteaza cumparatorului remedierea defectelor aparente sau ascunse ivite in perioada de garantie (care obligatoriu va fi inscrisa in certificat)

Certicatul de calitate este documentul care certifica calitatea produselor in raportul dintre unitati. El trebuie sa mentioneze incercarile fizice, mecanice, chimice, organoleptice si probele la care a fost supus produsul in conformitate cu documentele tehnico-normative sau alte conditii de calitate prevazute in contract.

Se semneaza de conducatorul unitatii si de seful compartimentului control (C.C).

2.2.Organizarea activitatii de control. Structura analitica a compartimentului C.C.

Compartimentul C.C- laborator are in componenta un numar de 42 persoane. Organizarea lui se reda schematic astfel:

Cele 42 persoane sunt repartizate in cadrul compartimentului C.C. dupa cum urmeaza:

BIROU C.C-LABORATOR - 4 persoane din care:

-1 persoana, absolventa a Facultatii de Textile Pielarie cu o vechime de 5 ani, indeplinind functia de sef birou.

-2 persoane tehnicieni repartizati pe sectoare de activitate

-1 persoana-laborant determinari fizico-mecanice

Atelier tricotaje croit - 2 persoane (Rampa C.C.)

Atelier finisaj - 2 persoane (Rampa C.C.)

Sectia confectie - 32 persoane din care:

-16 controlori interfazici

-16 controlori marfa finita

Depozite produse finite -6 persoane

Pentru receptia materiilor prime si materialelor sunt stabilite comisii formate din 4-5 persoane din care una este reprezentanta a biroului C.C.

A ine sub control o activitate presupune a o descompune in elemente ale caror rezultate pot fi cuantificate si masurate. Ce nu poate fi masurat poate fi planificat, realizat in conformitate, verificat remediat, imbunatatit. Ce nu poate fi verificat obiectiv ridica semne de intrebare iar semnele de intrebare nu atrag clientii.

Controlul tehnic al calitatii este operatia independenta de operatia de executie propriu-zisa prin care se verifica daca baza tehnico-materiala are caracteristicile de calitate prevazute in standarde, norme si alte reglementari.

Controlul calitatii trebuie sa fie prezent in etapele premergatoare proceselor de fabricatie, in timpul acesteia la controlul produselor finite si livrarea acestora, fiind necesara totodata urmarirea comportarii in exploatare a acestora.

De modul cum este organizat controlul activitatii agentului economic depinde in mod direct si nemijlocit cresterea rentabilitatii si valorificarea superioara a materiilor prime, asigurarea unei eficiente sporite din punct de vedere al tuturor indicatorilor utilizati si realizati.

Toti membrii unei organizatii, indiferent de activitate si functie au atributii si raspunderi pe linia calitatii, nu doar cei ce lucreaza la un compartiment numit calitate.

Toti oamenii firmei de la portari la directorul general, sunt platiti pentru ceea ce fac bine, in conformitate cu planurile de afacere, si nu pentru tot ce fac.

Organizarea controlului se materializeaza intr-un compartiment ale carui atributii specifice acopera toate etapele vietii produsului (bucla calitatii).

2.3.Functiile principale ale compartimentului control sunt:1.Functia de control propriu-zis, care consta in executia controlului cu mijloace si metode adecvate:

-depistarea cauzelor care au dus la dereglari ce au generat rebuturi, defecte;

-stabilirea masurilor necesare pentru prevenirea si eliminarea aspectelor negative.

2.Functia de ameliorare a nivelului calitatii care consta in:

-cercetarea si analiza reclamatiilor;

-efectuarea de studii comparative cu produse similare fabricate in tara si in strainatate;

-efectuarea de analize tehnice referitoare la eventualele rebuturi obtinute.

2.4.Etape ale controlului calitatii si obiectivele corespunzatoare fiecarei etapeExperiena dovedete ca asigurarea unui nalt nivel calitativ al produselor ncepe din:

I.Etapa de concepie si proiectare. In aceasta etapa se asigura o documentare larga asupra produselor similare realizate pe plan mondial si se determina prin calcul o previziune asupra calitatii pentru alegerea variantei optime de proiectare. Tot in aceasta etapa sunt necesare studiul de piata si studiul capacitatii produselor de a satisface cerintele beneficiarilor, stabilirea tehnologiei de fabricatie, proiectarea fabricatiei.II.Pregatirea materiala a fabricatiei care are ca obiective:

-asigurarea competentei profesionale a personalului;

-efectuarea unor reglaje, reamplasari;

-aprovizionarea tehnico-materiala ritmica, in cantitatea si calitatea ceruta de o buna desfasurare a procesului de productie;

-realizarea unor produse cu un inalt nivel calitativ.

III.Asigurarea concordantei intre calitatea conceptiei si calitatea fabricatiei prin :

-executarea stricta a produselor si operatiilor prevazute in documentatia tehnica;

-obtinerea de produse cu indicii calitativi proiectati;

-realizarea randamentelor, productivitatii si consumurilor normate.

IV.Controlul produselor finite:

-masurarea caracteristicilor de calitate ;

-verificarea preciziei determinarilor pentru a stabili gradul de incredere in acestea;

-verificarea gradului de protectie a ambalajului;

-comportarea in timpul depozitarii, transportului, manipularii.

V.Calitatea produselor la beneficiari, comportarea lor in exploatare, colectarea de critici, observatii, tendinte.

2.5.Metode, tehnici de control, planul de control al calitatiiMetodele de control utilizate de-a lungul fluxului tehnologic pot fi clasificate dupa urmatoarele criterii:

1.In raport cu procesul de productie:

-control de receptie a materiilor prime si materialelor precum si a produselor finite la sfarsitul procesului de productie;

-control curent desfasurat pe toate fazele procesului tehnologic

2.In raport cu numarul produselor controlate:

-control total;

-control prin sondaj.

3.In functie de gradul de participare a omului:

-control manual, executat nemijlocit de om;

-control semiautomat executat prin intermediul omului si aparatelor.

4.In raport cu personalul care executa contolul:

-control executat de personal special pregatit de tipuri de operatii de control;

-control executat de fiecare executant (autocontrol)

5.In raport cu caracterul controlului:

-control vizual, prin observarea exterioara a obiectelor controlate

-control geometric, cand se verifica dimensiunile obiectelor cu diferite aparate sau instrumente.

6.In functie de parametrii supusi controlului:

-controlul prelucrarii, care urmareste asigurarea inscrierii in parametri dimensionali si calitativi ai semifabricatelor obtinute;

-controlul parametrilor procesului tehnologic care asigura respectarea normalitatii productiei;

-controlul modului de functionare a utilajelor, verificarea parametrilor tehnico-functionali ai utilajelor si echipamentelor tehnologice.

In practica, pentru masurarea nivelului calitatii produselor se folosesc urmatoarele metode:

1.Metoda experimentala se foloseste pentru evaluarea proprietatilor produselor pe baza unor incercari sau determinari mecanice, fizico-chimice, efectuate cu ajutorul diferitelor mijloace si procedee tehnice. Metoda se aplica acelor caracteristici de calitate a produsului care pot fi masurate cu ajutorul aparatelor destinate acestui scop.

2.Metoda expertizei se foloseste in completarea metodei experimentale pentru evaluarea valorilor caracteristicilor de calitate care nu se pot masura. In acest caz, nivelul calitatii se evalueaza de catre experti, mai ales prin intermediul organelor de simt. Exactitatea determinarilor depinde de calificarea, capacitatea si competenta specialistilor.

3.Metoda sociologica are la baza rezultate obtinute in urma anchetelor efectuate in randul beneficiarilor. Parerile beneficiarilor sunt preluate si interpretate.

4.Metoda statistica este cea mai laborioasa si cea mai utilizata in cadrul productiei de serie. Are la baza teoria probabilitatilor si statistica matematica si foloseste pentru prelucrare, analiza si decizie o serie de informatii primare oferite de celelalte metode, prelucrate cu tehnici, procedee si metode specifice

Capitolul 3. Posibilitati de implementare a TQM n DECATEX PROD SRL

Decatex Prod Srl se afla aadar nca n faza conceptului simplu de Control al calitaii. Evolutia conceptelor despre calitate i aplicarea lor cer ns abordarea calitaii ca instrument recunoscut al bunei gestiuni:

Prelucrarea i exploatarea informaiilor despre calitate n timp real: rezultatele controlului, identificarea defectelor de producie sau a punctelor slabe ale organizaiei, calitatea produselor aprovizionate, etc permit luarea actiunilor corective la constatarea fiecrei anomalii;

Evoluia strii de spirit a oamenilor rezultnd din contientizarea direciilor, din aciunea de cretere a rolului instruirii, din numirea unui reprezentant al managementului pentru calitate etc., antreneaz dupa sine responsabilizarea ntregului personal i o imbuntire continu a rezultatelor economice.

3.1.Sistemul de management al calitaiiPentru ca o organizaie s poat fi condus i s funcioneze cu succes este necesar ca aceasta s fie coordonat i controlat ntr-un mod sistematic i transparent. Succesul poate rezulta din implementarea i meninerea unui sistem de management care este proiectat pentru mbuntirea continu a performanei lund n considerare necesitile tuturor prilor interesate. Activitatea de management a unei organizaii include managementul calitii printre alte discipline de management.

Au fost identificate opt principii de management al calitii care pot fi utilizate de managementul de la cel mai nalt nivel pentru a conduce organizaia spre mbuntirea performanei:

a)Orientarea ctre client:organizaiile depind de clienii Ior i de aceea ar trebui s neleag necesitile curente i viitoare ale clienilor, ar trebui s satisfac cerinele clientului i ar trebui s se preocupe s depeasc ateptrile clientului.

b)Leadership:Liderii stabilesc unitatea dintre scopul i orientarea organizaiei. Acetia ar trebui s creeze i s menin mediul intern n care personalul poate deveni pe deplin implicat n realizarea obiectivelor organizaiei.c) Implicarea personalului. Personalul de la toate nivelurile este esena unei organizaii i implicarea lui total permite ca abilitile lui s fie utilizate n beneficiul organizaiei.

d) Abordarea bazat pe proces. Rezultatul dorit este obinut mai eficient atunci cnd activitile i resursele aferente sunt conduse ca un proces.

e)Abordarea managementului ca sistem. Identificarea, nelegerea i conducerea proceselor corelate ca un sistem, contribuie la eficacitatea i eficiena unei organizaii n realizarea obiectivelor sale.

f) mbuntirea continu. mbuntirea continu a performanei globale a organizaiei trebuie s fie un obiectiv permanent al organizaiei.

g) Abordarea pe baz de fapte n luarea deciziilor. Deciziile eficace se bazeaz pe analiza datelor i informaiilor.h) Relali reciproc avantajoase cu furnizorul

O organizaie i furnizorii si sunt interdependeni i o relaie reciproc avantajoas crete abilitatea ambilor de a crea valoare.

Aceste opt principii de management al calitii constituie baza standardelor de management al calitii din cadrul familiei ISO 9000.

Concretizarea masurilor pentru implementarea sistemului de management al calitii aduce urmtoarele avantaje:

Degrevarea Directorului General de 30% din actualele probleme cu care se confrunt datorit principiului delegrii de autoritate;

Implementarea efectiv a Sistemului Calitii att documentar ct i practic;

Cunoaterea permanent i operativ a tuturor problemelor ce exista in cadrul Societii, datorit rapoartelor de informare periodice sau la cerere;

Control permanent i la toate nivelele asupra calitii produselor i activitilor desfasurate;

Reducerea cheltuielilor i a pierderilor datorate noncalitii prin analiza costurilor calitii.

3.2.Strucrura organizatoricPentru a putea genera rezultatele menionate anterior, trebuiesc alocate resurse materiale i umane, n urmatoarea structur organizatoric:

A. Resurse umane

B. Resurse materiale:

Spaiu i mobilier;

Dosare, formulare, registre, etc.;

Calibratoare, etaloane, Aparatur de Masur i Control

Documentaie tehnic de specialitate (colectii STAS, documentaie necesar pentru Sistemul Calitii).

3.3.Plan de masuri Declararea publica a POLITICII managementului n domeniul calitii;

Numirea Responsabilului Managementului pentru Calitate;

Alocarea de resurse umane i materiale;

Stabilirea de termene concrete pe etape - pentru implementarea Sistemului Calitii;

Contactarea unei firme de certificare (faza ulterioar) a Sistemului Calitii.

3.4.Etapele implementrii Sistemului Calitii: Stabilirea structurii proceselor;

Stabilirea structurii documentaiei sistemului;

Concretizarea Planului de Msuri de la punctul 3.3;

Elaborarea i redactarea Manualului Calitii;

Elaborarea i redactarea Procedurilor de Sistem;

Elaborarea i redactarea Procedurilor de Lucru (operaionale);

Elaborarea i redactarea Registrelor, Formularelor, Etichetelor, tampilelor, etc.;

Instruirea personalului;

Audituri interne;

Certificarea Sistemului Calitii de ctre unul dintre Organismele de Certificare;

Exploatarea de ctre firm a avantajelor conferite de obinerea certificrii (includerea n sigla firmei, activiti specifice de marketing publicitate, informarea principalilor colaboratori (furnizori, clieni, .a.), participarea la licitaii in noile condiii, etc.;

Meninerea i dezvoltarea Sistemului Calitii, precum i tratarea neconformitilor existente n special cele evideniate cu ocazia auditului de certificare;

Audituri interne periodice;

Activitate sistematic de instruire a personalului - i asigurare a maintenanei Sistemului Calitii;

Audituri externe periodice in special auditul de 6 luni (de la obinerea certificrii) din partea Organismului de Certificare.

CONCLUZII

Deja am intrat cu toii pe o pia concurenial de un alt nivel. Deja nu mai merge cu clasicul merge i aa. Dac vrei s-i creti cu adevrat afacerea, ai nevoie de sisteme de management profesionale, ai nevoie de calitate, ai nevoie de profesionalism. Cei care au neles din timp c acest proces nu este floare la ureche au neles de ce au nevoie de un sistem de management i, n special, de un Sistem de Management al Calitii.n conditiile integrarii Romniei n Uniunea Europeana, proces complex care implica

ndeplinirea unor cerinte exigente pentru realizarea unei economii de piata functionale,

problematica implementarii si perfectionarii unui sistem de management al calitatii devine un

obiectiv de importanta majora pentru orice organizatie romneasca care doreste sa aiba un

statut recunoscut pe piata interna si externa.

Cultura manageriala ceruta pentru succesul managementului calitatii nseamna ca 90% din oamenii organizatiei, 90% din timp sunt convinsi ca un client mai putin este, cel putin, un loc de munca pierdut.Necesitatea implementarii sistemului de management al calitatii este sustinuta de o serie de factori:

- factori economici: - reducerea costurilor non-calitatii;

- reducerea reclamatiilor;

- cresterea volumului vnzarilor.

- factori concurentiali - Creste ncrederea ca produsele vor satisface cerintele de calitate mentionate n specificatii. Un produs se vinde n primul rnd datorita prestigiului organizatiei sau ca urmare a certificarii sistemului de management al calitatii (deci cresterea ncrederii clientilor).

- stapnirea situatiei - Cresterea volumului de informatii necesare fabricarii unor anumite produse face dificila tinerea sub control a ntregului volum de informatii. Introducerea sistemului de management al calitatii permite tinerea sub control a acestui proces.

- cresterea profitului - Calitatea se face pentru bani.Organizatia care are implementat un sistem de management al calitatii poate pretinde un pret mai bun pe produsele sale.

- obligativitate legala: Alinierea economiei romnesti la economia de piata a Uniunii Europene va presupune n curnd obligativitatea certificarii ISO 9001 pentru firmele care exporta n tarile occidentale.

Etapele implementarii sistemului de management al calitatii:

- Analiza diagnostic a organizatiei;

- Stabilirea politicii si a obiectivelor n domeniul calitatii de catre managementul de vrf;

- Constituirea Compartimentului Calitate;

- Instruirea personalului organizatiei n domeniul managementului calitatii;

- Identificarea proceselor sistemului de management al calitatii, stabilirea indicatorilor de performanta;

- Elaborarea documentelor sistemului de management al calitatii;

- Instruirea personalului organizatiei n domeniul auditurilor interne ale calitatii;

- Efectuarea de audituri interne;

- Efectuarea de audituri externe de secunda parte la furnizori (dupa caz);

- Stabilirea si aplicarea actiunilor corective/preventive;

- Revizia si definitivarea documentelor sistemului de management al calitatii;

- Efectuarea analizei de management;

- Efectuarea auditului de certificare si certificarea;

- Supravegherea si mbunatatirea continua a sistemului de management al calitatii implementat.

Obstacole de evitat n implementarea sistemului de management al calitatii (cauze potentiale ale esecului implementarii sistemului de management al calitatii):

- Angajarea demersului de implementare fara convingerea reala a conducerii;

- Lipsa de ntelegere a conceptului de calitate si/sau a standardelor calitatii;

- Introducerea sistemului de management al calitatii este cauzata doar de o presiune din exteriorul organizatiei;

- Centralizarea informatiilor si deciziilor fara participarea celor interesati;

- Sustinerea demersului printr-o "inspectie" a inspectiei;

- A juca rolul cenzorului sau a jandarmului;

- A face tu nsuti n loc sa faci sa se faca;

- Om orchestra n loc de dirijor;

- Lipsa de instruire a ntregului personal al organizatiei n domeniul calitatii;

- Neimplicarea compartimentelor n elaborarea procedurilor sau instructiunilor de lucru;

- "Parasutarea" procedurilor si instructiunilor de lucru fara o pregatire prealabila;

- A utiliza auditurile pentru a sanctiona;

- Performanta slaba a echipelor de auditori interni;

- Neglijarea auditurilor si a analizelor efectuate de conducere;

- Lipsa claritatii si a sinceritatii;

- Rezistenta mare la schimbare datorita specificului culturii organizatiei;

- A crede ca hrtiile sunt obiectivul principal al implementarii sistemului de management al calitatii;

- Elaborarea unui sistem de management al calitatii care nu se potriveste cu caracteristicile specifice ale organizatiei;

- Implementarea prea rapida fara a tine cont de posibilitatile organizatiei;

- Comunicare inexistenta;

-Lipsa unor bucle de feed-back pentru diferite faze ale implementarii sistemului de management al calitatii;

- Initiativa nu este recunoscuta.

"Calitatea produsului nu este totul, dar totul este nimic fara calitate." (Peters si Waterman - "In search of Excellence").BIBLIOGRAFIEProf. Univ. Dr. Ion Stanciu, Managementul Calitii totale, Bucuresti, Ediia a 2-a, Prouniversitaria

www.qualitarium.ro

www.mmq.ase.rowww.piramidal.rowww.agir.rowww.transenergo.rowww.decatex.rowww.clubafaceri.ro (revista Club Afaceri)

www.marketwatch.ro (revista Market Watch)

www.wordpress.com (Asociatia de Standardizare din Romnia)

CLIENT

Exploatare Service post garanie

Instalare i service n garanie

Livrare

Verificare produs final

Inginerie operaional

Concepia produsului

Marketing

Controlul concepiei

Controlul produsului i a sistemului de servire

Adaptare operaional

Urmrire n exploatare

STUDII DE PIA- TRAINING - FIABILITATE

DIRECTOR GENERAL

DIRECTOR GENERAL

BIROU C.C.

LABORATOR

CTC- LABORATOR

DEPOZIT DE PRODUSE

FINITE

FINISAJ

CTC- LABORATOR

SECTIA

CONFECTII

CTC- LABORATOR

ATELIER

FINISAJ

CTC- LABORATOR

ATELIER

TRICOTAJE

CTC- LABORATOR

LABORATOR

CTC- LABORATOR