popcorn by dolle's (plan de afaceri 2009)

19

Click here to load reader

Upload: annadinu

Post on 03-Jul-2015

387 views

Category:

Documents


5 download

TRANSCRIPT

Page 1: Popcorn by DOLLE's (Plan de Afaceri 2009)

PLAN DE AFACERI

"Magic” SRL

întocmit în scopul evaluării unei noi afaceri privind producerea şi comercializarea popcornului cu caramel

Director: Simona-Mihaela Burcea

Telefon de contact:

Mobil:

Adresa juridică:

Bucuresti, Romania

Planul conţine informaţii confidenţiale care nu pot fi reproduse,

distribuite sau utilizate fară consimţământul conducerii întreprinderii

2008

1

Page 2: Popcorn by DOLLE's (Plan de Afaceri 2009)

SUMAR___________________________________________________________________2

ÎNTREPRINDEREA________________________________________________________4

PRODUSELE ŞI SERVICIILE________________________________________________4

PIAŢA ŞI STRATEGIA VÂNZĂRILOR_________________________________________5

CONCURENŢA____________________________________________________________6

AMPLASAMENTUL ÎNTREPRINDERII_______________________________________7

PRODUCEREA____________________________________________________________8

MANAGEMENTUL ŞI PERSONALUL_________________________________________9

PLANUL FINANCIAR______________________________________________________9

2

Page 3: Popcorn by DOLLE's (Plan de Afaceri 2009)

SUMAR

"Magic" SRL este o întreprindere de producţie a carei activitatea de baza se va axa pe producerea de popcorn cu caramel si comercializarea acestuia in punctele de lucru proprii, codificata dupa codul CAEN cu numarul 1589.

Investiţia de €11086.63 este necesara pentru inchirierea spatiilor de comercializare si pentru procurarea utilajelor de producţie şi materiei prime necesare. În primii ani întreprinderea va utiliza o capacitate de producţie de numai la 60%. În următorii anii se planifică mărirea volumului vânzărilor şi ridicarea gradului de utilizare a capacităţii de producţie până la 80%.

Vor exista 4 puncte de lucru localizate în parcurile cele mai frecventate de vizitatori din municipiul Bucuresti, care vor produce şi realiza circa 900kg de popcorn lunar. Personalul întreprinderii va fi compus din directorul general, directorul de marketing, directorul de producţie si aprovizionare, 4 bucătari, 4 ajutori ai bucătarului, 4 angajaţi cu jumatate de norma pentru vanzare.

Popcornul va fi produs dupa o metoda veche americana şi comercializat în aşa mod ca să-şi păstreze gustul şi calitatea până la consumator. Vor exista mai multe sortimente de popcorn, ambalat in recipiente de marimi diferite clientul având posibilitatea să comande cantităţile dorite la un preţ accesibil (€0,855 la 150g). Preţul popcornului va fi mai mic sau egal cu preţurile de pe piaţă, însă calitatea produsului va fi net superioară.

Conform studiilor întreprinse, piaţa pe care va activa întreprinderea este o piaţă în creştere, caracterizată printr-o cerere sezoniera de astfel de produse. Perioadele cu cea mai ridicata cerere sunt vara, respectiv dupa amiaza si seara. Cumpărătorii vor fi în principal persoanele cu vârsta între 15-40 ani.

Estimând rezultatele financiare viitoare obţinem un profit anual de cca. €76452.28, în condiţiile de venituri minime şi cheltuieli maxime, regimul de lucru fiind de 10 ore pe zi.

În perspectivă se prevede extinderea întreprinderii şi în alte puncte ale oraşului.

3

Page 4: Popcorn by DOLLE's (Plan de Afaceri 2009)

ÎNTREPRINDEREA

Întreprinderea "Magic" SRL cu un capital social de $1047 a fost înfiinţată la 25.04.2008 şi este înregistrată la Camera Comertului cu numărul ***54.

Întreprinderea este o societate cu răspundere limitată şi face parte din categoria întreprinderilor mici. Întreprinderea este proprietatea a 3 membri asociaţi.

Repartizarea capitalului social al “Magic” SRL între asociaţi

Asociatul Suma, $ Cota, %Simona-Mihaela Burcea 523,5 50Iulia Constantin 314,1 30Alexandru Paun 209,4 20Total 1047 100

Scopul întreprinderii este satisfacerea necesităţilor populaţiei mun. Bucureşti cu produse alimentare (popcorn) şi prestarea de servicii prin activitatea de antreprenoriat pentru realizarea intereselor sociale şi economice ale membrilor asociaţi pe baza beneficiului obţinut.

Pentru realizarea scopurilor propuse întreprinderea va practica următoarele genuri de activitate:

• producerea şi realizarea de popcorn cu caramel;• comercializarea popcornului in punctele proprii de vanzare.

PRODUSELE ŞI SERVICIILE

Produsul fabricat de societate –popcorn cu caramel- va satisface cele mai rafinate gusturi ale celor mai alintaţi gurmanzi. Produsul firmei noastre este orientat spre satisfacerea nevoilor zi de zi, fie zi de lucru, fie zi de sărbătoare.

Popcornul cu carmel propus de firma se va găsi sub diferite sortimente. Gustul deosebit se va datora combinatiilor îndrăzneţe de ingrediente si gusturi. Datorita faptului ca popcornul se fabrica dupa o reteta cu traditie in Statele Unite, denumirea popcornului va fi diferită, în funcţie de sortimentele produse şi de materia primă şi condimentele folosite la fabricarea produsului finit.

Vor exista următoarele denumiri originale:Popcorn cu caramel;Popcorn cu caramel şi alune ;Popcorn cu caramel, scortisoară şi nuci;Popcorn cu unt.

4

Page 5: Popcorn by DOLLE's (Plan de Afaceri 2009)

Popcornul se va vinde in recipiente de dimensiuni diferite: cornet mic, mediu sau mare sau cutie de plastic, pentru a putea fi uşor transportat sau păstrat.

Dimensiunile şi greutăţile la care va fi comercializat popcornulu sunt următoarele:

Popcorn la cornet mic- 50 g.Popcorn la cornet mediu – 150gPopcorn la cornet mare -300g.Popcorn la cutie – 500g.

Intrucat compania isi doreste sa atraga clienti si prin propria imagine modul de prezentare al produsului este de o importanta deosebita. Întreprinderea preconizează să folosească un ambalajul original, în care va fi comercializat popcornul. Acesta va consta din foaie de carton presat, având imprimate pe faţă emblema întreprinderii şi date ce caracterizează întreprinderea, adresa juridică, numerele de telefon.

PIAŢA ŞI STRATEGIA VÂNZĂRILOR

Produsul fabricat şi oferit de firmă fiind un produs final, va fi realizat pe piaţă consumatorului şi este orientat persoanelor de toate vârstele.

Piaţa aleasă de întreprindere este o piaţă în creştere, relativ nouă în Romania. Firma pregateste popcornul dupa o reteta traditionala, folosita in Statele Unite de peste 100 de ani de catre maestrii in prepararea acestuia. In Romania exista putine firme care comercializeaza popcornul cu caramel proaspat si cateva care il vand impachetat, la punga.

In producerea acestuia nu se vor utiliza aromatizatori, ci numai produse naturale.In viitorul apropiat, dacă veniturile de la activitatea vor spori, se aşteaptă

deschiderea noilor puncte de lucru în alte sectoare ale municipiului.Dat fiind faptul că în municipiu nu există concurenţi reali in producrerea strict a

popcornului cu caramel, cota pe piaţă va fi majoră (se aşteaptă la 25-35%, aceasta mărindu-se respectiv odată cu poziţionarea şi pe alte pieţe).

Pentru păstrarea şi lărgirea poziţiei pe piaţă întreprinderea va adopta o strategie îndreptată spre:- -ridicarea calităţii produsului;- -lărgirea sortimentelor in care este disponibil produsul;- -stabilirea unii preţ convenabil pentru toate păturile sociale;- - crearea si consulodarea unei imagini favorabile;- - cresterea increderii consumatorilor in produsele companiei.

Clienţii potenţiali ai întreprinderii sunt persoanele de toate vârstele, începând cu copiii de la 5 ani până la oamenii în vârstă. Totuşi piaţa ţintă a întreprinderii constituie

5

Page 6: Popcorn by DOLLE's (Plan de Afaceri 2009)

persoanele vârsta cărora este între 5-40 ani.Pentru a-si atrage clienţi, conducerea va pune accentul, în primul rând, pe

calitatea deosebită a serviciilor prestate, preţul convenabil, amabilitatea la îndeplinirea comenzii, noutatea serviciului şi produsului. La toate acestea se mai adaugă faptul că produsele vor fi fabricate din materii prime ecologic pure.

Frecventa cumpărătorilor va varia in fuctie de momentul zilei si de anotimp. Va fi, astfel, mai mică în timpul zilei si va creste dupa-amiaza si seara-odata cu fluxul mai mare de vizitatori ai parcurilor-, respectiv mai sczuta in sezonul rece si mai mare in timpul verii.

Odată cu lărgirea activităţii şi a pieţei de desfacere, se preconizează de a desface produsele şi prin intermediul unei reţele de magazine de firmă.

Preţurile la produsele livrate vor fi constituite din elementele proprii lor, reieşind din costurile de producţie şi din alte cheltuieli. Se preconizează de a stabili preţurile la un nivel mai scazut cu 5-8% în zilele de sărbători etc.

Reclama produselor şi serviciilor prestate va fi efectuată prin: - fluturasi, - standuri luminescente,- bannere in fata fiecarui punct de lucru.

Clienţilor care comandă peste un număr stabilit de produse, li se va acorda un mic cadou.

CONCURENŢA

În raza municipiului Bucuresti există doi producători de popcorn cu caramel, unul in Parcul Herastrau si altul in Piata Unirii şi alte doua categorii de concurenţi indirecţi, reprezentati de:- firmele care comercializeaza popcornul cu caramel ambalat, avand puncte de vanzare in magazine;- firmele care comercializeaza popcorn traditional in puncte comune de desfacere cu cele ale companiei.

Producatorii de popcorn cu caramel din parcuri comercializeaza un produs de calitate indoielnica si nu dispun de o varietate de sorimente. Deasemea, popcornul cu caramel nu este suficient de popular in Romania.

Comerciantii de popcorn cu caramel preambalat intalnesc aceleasi probleme ca si comerciantii din parcuri si nu activeaza pe o piata bine conturata.

Producatorii de popcorn simplu din punctele de desfacere comune dispun de amplasamente favorabile si o popularitate ridicata a produsului. Ei nu ofera decat un singur produs spre vanzare si concurenta este ridicata.

6

Page 7: Popcorn by DOLLE's (Plan de Afaceri 2009)

În urma apariţiei întreprinderii “Magic” SRL pe piaţă se presupune o reacţie neîntârziată din partea comerciantilor de popcorn cu caramel din parcuri, care ar putea sa lucreze la calitatea produselor proprii.

Analiza punctelor forte şi slăbiciunilor concurenţilor

Puncte forte Puncte slabe

Producatorii de popcorn cu caramel

din parcuri

- experienta pe piata- amplasament favorabil

- calitate scazuta- numar redus de sortimente

Comerciantii de popcorn cu caramel

preambalat

- experienţă mare; - preţ atractiv;

- calitate relativ scăzută; - numar redus de sortimente- utilizarea de produse

nenaturaleComerciantii de

popcorn traditional din punctele de

desfacere comune

- reţea de comercializare; - popularitate- amplasament favorabil

- sortiment unic- concurenta puternica

Analiza comparativă a concurenţilor

Indicatorii

Nr. max.de puncte

(1-5)

Magic

Concurent

Producatorii

de popcorn cu

caramel din parcuri

Comerciantii de popcorn cu caramel preambalat

Comerciantii de popcorn traditional

din punctele de desfacere

comune

Produsul sau serviciul 5 5 4 3 5Preţul 5 5 4 3 4Calitatea 5 5 3 3 4Amplasarea întreprinderii 4 4 4 4 4Imaginea întreprinderii 4 4 4 3 4Alte:Numărul de puncte 23 23 19 16 21Comentarii

7

Page 8: Popcorn by DOLLE's (Plan de Afaceri 2009)

AMPLASAMENTUL ÎNTREPRINDERII

Punctele de lucru Magic vor fi amplasate, pentru început, în cateva dintre parcurile din mun. Bucureşti. In urma unor studii şi cercetări s-a ajuns la concluzia că vadurile cele mai potrivite pentru acest tip de activitate sunt in parcurile cel mai des frecvetate de catre vizitatori: Cismigiu, Herastrau si Tineretului

Parcurile in care vor fi amplasate

chioscuri

Numarul de unitati Poziţionare

Cişmigiu 1 Langa debarcader/ langa patinoar-iarna

Herăstrau 1 Lângă parcul de distracţii

Tineretului 2 La intratrea în Orăşelul Copiilor

În faţa Palatului Copiilor

Analizând sectoarele date putem afirma că acestea :- sunt relativ compacte;- venitul mediu la locuitorilor este, in general, destul de înalt;- infrastructura dezvoltată;- inexistenţa unei oferte largi de chioscuri.- numar zilnic relativ mare de vizitatori.

Concurenţii au, de asemenea, puncte de vanzare amplasate in aceste zone, însă la comerciantii de popcorn traditional nu dispun decat de un singur sortiment, care nu este dulce, iar calitatea popcornului cu caramel comercializat este indoielnica, intrucat nu se respecta intocmai reteta de pregatire a popcornului cu caramel, de cele mai multe ori acesta fiind cleios.

Alte avantaje:- condiţii de lucru normale (electricitate, canalizare, încălzire, gaz, telefon);- existenţa de oficii, instituţii de învăţământ, cămine studenţeşti- tinerii vor fi

clienţii principali PRODUCEREA

Procesul de producţie constă în următoarele etape:- Aprovizionarea cu materie primă a întreprinderii;- Pregatirea popcornului simplu cu unt;- Pregatirea caramelului;

8

Page 9: Popcorn by DOLLE's (Plan de Afaceri 2009)

- Caramelizarea popcornului;- Oferirea produsului spre vanzare.

Majoritatea materiilor prime vor fi procurate de la producătorii autohtoni. Condimentele şi alte produse ce nu se produc în Romania vor fi importate din Austria.

Reteta originala a fost obtinuta in urma unui curs de pregatire in Statele Unite ale Americii .

Pentru pregatirea popcornului va fi utilizata o masina de facut popcorn de dimensiuni 600*1500*1500mm, avand o capacitate de productie de 30kg/ora. Pentru functionare utilizeaza 1 butelie la 42 de ore.

Caramelul se va produce in ceaunuri electrice speciale, incalzite pana la temperatura de 140F. Cand caramelul este gata, se adauga popcornul pregatit anterior si se amesteca, astfel incat sa se caramelizeze.

Popcornul este depozitat in vitrine din sticla inchise, cu patru compartimente, astefel incat sa pastreze toate cele patru sortimente produse, la calitatea si gustul initiale.

Echipamentul va fi achizitionat de la o societate romaneasca ce se ocupă cu transportul produselor şi utilajelor, GASTRO SRL.

Producerea popcornului va fi realizata de catre doua persoane in fiecare din cele patru puncte de lucru. Intervalul de producere va diferi in functie de cerere, la fiecare moment al zilei. Timpul efectiv de producere al unui sortiment este de 30min. Pentru mentinerea gustului şi calităţii, produsul va fi pastrat in vitrine inchise cu geam, ce permit mentinerea nealterata a acestuia timp de 24 de ore. Comercializarea se va realiza de catre ajutorul de bucatar, responsabil cu pregatirea popcornului simplu, atunci cand fluxul de clienti nu este foarte mare si de catre o terta persoana in momentele critice ale zilei (dupa-amiaza si seara). Se preconizează că întreprinderea va lucra între 8-12 ore în fiecare zi a săptămânii.

Planul de producţie şi realizare pe an

Nr.Denumirea produsului

Unitatea de măsură

Cost unitar

(€)

Cantitatea(Kg)

Inclusiv

I trim II trim III trim IV trim.

9

Page 10: Popcorn by DOLLE's (Plan de Afaceri 2009)

1. Popcorn cu caramel

1 kg. 5.83 5400 1350 1350 1350 1350

2. Popcorn cu caramel si alune

1 kg. 7.5 2520 630 630 630 630

3. Popcorn cu caramel, scortisoara si nuci

1 kg. 8.33 1080 270 270 270 270

4. Popcorn cu unt 1 kg. 4,16 1800 450 450 450 450

MANAGEMENTUL ŞI PERSONALUL

Firma va fi condusă de catre asociaţi în dependenţă de aportul fiecăruia la capitalul social al întreprinderii. Asociaţii vor coordona întreaga activitate, se vor ocupa direct de problemele de aprovizionare, producţie şi desfacere, de asemenea vor angaja şi controla personalul.

Simona-Mihaela Burcea- management general, resurse umaneIulia Constantin- promovare/ marketingAlexandru Bogdan Paun- productie si aprovizionare

Procesul de producere al popcornului va fi efectuat de catre un bucătar si un ajutor al acestuia in fiecare dintre punctele de vanzare. Procesul de desfacere va fi realizat, in fiecare dintre aceste puncte, fie de catre ajutorul de bucatar (responsabilul cu pregatirea popcornului) in perioadele cu flux scazut de cumparatori sau de catre un al treilea angajat- lucrator cu jumatate de norma, atunci cand este necesar .

Salariul asociaţilor, cât şi al personalului va fi fix pe luna si se va acorda in doua transe. Astfel asociaţii vor primi un salariu de €400 pe luna. Salariul bucătarului va fi tot de €400, iar cel al ajutorului de bucătar €300. Persoanele angajate pentru vanzarea popcornului vor încasa câte €400.

Cu fiecare angajat va fi încheiat un contract de muncă separat.Contabilitatea va fi asigurata de o firma specializata.

PLANUL FINANCIAR

Necesităţile financiare totale pentru deschiderea afacerii constituie €10439.82, in care:- €6800 - pentru procurare utilajului din finantare nerambursabila;- €3239.82- pentru procurarea materiei prime din credite pe termen scurt;

10

Page 11: Popcorn by DOLLE's (Plan de Afaceri 2009)

- €1046.81 - alte cheltuieli de producţie din surse proprii de finanţare.

Condiţii de creditare

Indicatorii Pentru utilaj Pentru cheltuieli curente

Mărimea creditului, $ 6800 3239.82Termen de creditare Nerambursabil l,5aniRata anuală a dobânzii 20%Numărul de rambursări /an 4Numărul perioadelor de graţie 2Rata de rambursare calculată 809.955

Tabel de rambursare a capitalului împrumutat ($)Nr. Sold. creditor Rata de

rambursatRest de

rambursatDobânda scadentă

Dobânda cumulată

I 3239.82 0,00 3239.82 647.964 647.9642 3239.82 0,00 3239.82 647.964 1295.9283 3239.82 809.955 2429.865 647.964 1943.8924 2429.865 809.955 1619.91 405.973 2349.8655 1619,91 809.955 809.955 323.982 2673.8476 809.955 809.955 0 161.991 2835.838

Veniturilor şi cheltuirilor au fost calculate reieşind din cheltuielile şi veniturile pentru un kilogram de popcorn cu caramel. De asemenea cheltuielile de producţie au fost luate cele maxime posibile, iar veniturile ca minim probabile. Calculele sunt efectuate pentru 1 punct de vanzare a popcornului.

Venituri previzionare:Lunar: 30 kg popcorn/zi *30 zile*€€5,83(pret / kg)= € 5247 Trimestrial: €5247*3 luni=€ 15741

Cheltuieli previzionare:Kilograme popcorn pe zi: 30kg, lunar 900 kg, anual 10800 kg .Pentru fabricarea 1kg de popcorn este nevoie:

(Euro)

Componentele costului Total chelt.lunar

Cost pe kg€

- Cheltuieli constante:

11

Page 12: Popcorn by DOLLE's (Plan de Afaceri 2009)

Amortizarea utilajului 113.4 0.126Chirie spatiu de lucru 600 0.66Total cost fix 713.4 0.7926- Cost variabil:Salariu bucătarului 400Salariul ajutor 300Salariul vanzator 200Salariul asociaţilor 400Total salarii 1300 1.44

Combustibil (butelie) 240 0.26Energie electrică 100 0. 9

Porumb floricele 562.5 0.625Zahar 51.75 0.057Zahar brun 78.75 0.087Sirop de porumb 112.5 0.125Sos de caramel 37.5 0.041Alte cheltuieli 50 0.055Total cost variabil 2533 2.814Total cheltuieli de producţie 3246.4 3.607

Cheltuieli de producţie trimestriale =€3246.4*3=€9739.2

Pentru toate cele patru puncte de vanzare a popcornului cu caramel, cifrele vor fi următoarele:Venituri trimestriale € 15741*4 pct desfacere = € 62964Cheltuieli trimestriale €9739.2*4 pct desfacere = € 38956.8

Situaţia veniturilor şi cheltuielilor

(Euro)

Indicatorii1 an Total

1 an2 an 3 an

I trim. II trim. III trim. IV trim.

12

Page 13: Popcorn by DOLLE's (Plan de Afaceri 2009)

Venituri de la realizare 62964 62964 62964 62964 251856 251856 251856

Cheltuieli de producţie 38956.8 38956.8 38956.8 38956.8 155827.2 155827.2 155827.2

Profit brut 24007.2 24007.2 24007.2 24007.2 96028.8 96028.8 96028.8

Impozitul pe profit 3841.15 3841.15 3841.15 3841.15 15364.6 15364.6 15364.6

Profitul net 20166.05 20166.0

5

20166.05 20166.05 80664.2 80664.2 80664.2

Rata de rambursat 0 0 809.955 809.955 1619.91 1619.91 0

Dobânda bancara 648 648 648 406 2350 486 0

Profit disponibil 19518.05 19518.0

5

18708.09 18708.09 76452.28 78558.29 80664.2

Profit cumulat 19518.05 39036.1 57744.19 76452.28 76452.28 155010.6 235674.8

Reieşind din calculele estimative se observă că întreprinderea va acoperi toate cheltuielile,. Profitul obţinut îi va permite să-şi onoreze obligaţiunile sale atât faţă de bancă, cât şi faţă de buget, precum şi să acumuleze resurse financiare necesare pentru extinderea afacerii în viitorul apropiat. perspectivă

Prin hotărârea comună a celor 3 asociaţi, o perioadă de timp, până când întreprinderea nu va avea o poziţie financiară puternică, profitul va fi îndreptat spre dezvoltarea întreprinderii.

Menţionăm de asemenea că principiile noastre de lucru sunt: eficacitatea, acurateţea, punctualitatea dinamismul si orientarea catre client, principii preluate de la colegii noştri americani de la "DOLLE’S Candyland Inc.”, care din situaţii în care ne aflăm şi noi au ajuns la cifre comerciale de milioane.

13