pastorala pf daniel 2008

Upload: daniellavre

Post on 04-Mar-2016

213 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

Pastorala PF Daniel 2008

TRANSCRIPT

D A N I E LPRIN HARUL LUI DUMNEZEU,ARHIEPISCOP AL BUCURETILOR,MITROPOLIT AL MUNTENIEI I DOBROGEI,LOCIITOR AL TRONULUI CEZAREEI CAPADOCIEIIPATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMNEPREACUCERNICULUI CLER,PREACUVIOSULUI CIN MONAHALI PREAIUBIILOR CREDINCIOIDIN ARHIEPISCOPIA BUCURETILORHAR, MIL I PACE DE LA HRISTOS DOMNUL,IAR DE LA NOI PRINTETI BINECUVNTRI

i a nscut pe Fiul su Cel Unul-Nscut i L-a nfat i L-a culcat n iesle, cci nu mai era loc, pentru ei, n casa de oaspei". (Luca 2, 7)

Preacuvioi i Preacucernici Prini,

Iubii frai i surori n Domnul,

Felul n care Sfinii Evangheliti Matei (1, 18-25; 2, 1-22) i Luca (2, 1-20) scriu despre Naterea Mntuitorului Iisus Hristos n Betleem ne arat ct de mult preuiete Dumnezeu familia. Atotputernicul Dumnezeu, Care a fcut cerul i pmntul coboar din cer pe pmnt ntru smerenia unui Prunc nscut nu n casa prinilor si, ci ntr-o cltorie, i nici mcar ntr-o cas de oaspei, ci ntr-o iesle. Fiul lui Dumnezeu Se face Om, fr cas, strin i cltor, pentru ca s aduc la casa Tatlui ceresc pe oamenii nstrinai de El. Toi oamenii, prin viaa lor trectoare, sunt n lumea aceasta cltori, cuttori ai odihnei n Dumnezeu, Care i-a fcut spre comuniune de iubire cu El.

Pruncul, pe care l nate Fecioara Maria, nu este dect n faa oamenilor, fiul lui Iosif din Nazaret, fiindc trebuia ca Fiul lui Dumnezeu, Care Se nate venic din Tatl, fr mam, s Se nasc n timp din mam, fr tat, prin lucrarea Duhului Sfnt: ngerul Domnului i s-a artat (lui Iosif) n vis, grind: Iosife, fiul lui David, nu te teme a lua pe Maria, logodnica ta, c ce s-a zmislit ntr-nsa este de la Duhul Sfnt" (Matei 1, 20). Dei Iosif nu este tatl dup trup al Fiului Fecioarei Maria, totui lui i se ncredineaz de ctre Dumnezeu, prin nger, Pruncul Cruia trebuie s-I pun numele voit de Dumnezeu, adic Iisus, i pe Care trebuie s-L creasc i s-L ocroteasc, astfel ca Pruncul s nu fie o fiin lipsit de iubirea unuia din prini. Deci, Iosif este oarecum tatl adoptiv al lui Iisus.

Numele de Iisus vine de la Ie uah, care nseamn Dumnezeu mntuiete", artnd astfel c, prin Fiul Fecioarei Maria, Dumnezeu voiete s mntuiasc lumea de pcate: Ea va nate Fiu i vei chema numele Lui: Iisus, cci El va mntui poporul Su de pcatele lor" (Matei 1, 21). Mntuirea nseamn refacerea legturii de via i iubire ntre Dumnezeu i oameni. Iisus este Fiul venic al lui Dumnezeu devenit Om, astfel nct n El, Dumnezeu i Omul sunt unii pentru venicie.

De aceea, proorocul Isaia a profeit c Fiul Care Se va nate din Fecioar Se va chema Emanuel : Iat, Fecioara va avea n pntece i va nate Fiu i vor chema numele Lui Emanuel, care se tlcuiete: Cu noi este Dumnezeu" (Isaia 7, 14; Matei 1, 23). Cu alte cuvinte, Pruncul Iisus este Dumnezeu-Copilul. Cnd Dumnezeu a fcut lumea, coroana creaiei Sale a fost familia: brbatul i femeia, care au primit binecuvntarea de a crete, a se nmuli i a stpni pmntul (Cf. Facerea 1, 27-28). De aceea, n Biserica Ortodox, la Cununie, se pun mirilor coroane pe cap. Dar, pentru c la nceputul lumii femeia a fost fcut din Adam, fr mam, acum, la rennoirea sau mntuirea lumii czute n pcat, Iisus, Noul Adam, Se nate din femeie, fr tat. Iisus Se nate nu din smn i poft brbteasc, ci de la Duhul Sfnt, pentru c iniiativa mntuirii vine de la Dumnezeu, Tatl din ceruri, nu de la oamenii pmnteti. Naterea dup trup este natere pentru viaa pmnteasc, via care sfrete n moarte, dar naterea din lucrarea Duhului Sfnt este natere pentru viaa cereasc, venic. Astfel, n nsi naterea dup trup a Domnului nostru Iisus Hristos este dat nceputul vieii venice pentru om (cf. Ioan 1, 12-13).

ntruct brbatul i femeia mpreun, adic prima familie, Adam i Eva, au czut n pcat prin neascultare fa de Dumnezeu, acum Iisus Mntuitorul, Noul Adam, ncepe ridicarea neamului omenesc din pcat alegnd tocmai familia ca loc de nceput al lucrrii Sale mntuitoare, prin smerit ascultare fa de Dumnezeu a Fecioarei Maria i a dreptului Iosif, ocrotitorul Pruncului Iisus. Plin de neles este i faptul c prima minune pe care o va svri Iisus Mntuitorul n activitatea Sa public se petrece la ntemeierea unei noi familii, la nunta din Cana Galileii la care a fost invitat El, Iisus, i mama Sa, Fecioara Maria (Cf. Ioan 2, 1-11). Acolo, n mod minunat, la rugmintea mamei Sale, care este icoana Bisericii, Mntuitorul Hristos preface apa n vin, artnd c binecuvntarea lui Dumnezeu asupra familiei plinete ceea ce lipsete i aduce bucurie deplin.

Fiul lui Dumnezeu devine Om i Se nate pe pmnt printe oameni, ca s mpace i s uneasc pe om cu Dumnezeu i pe oameni ntreolalt . De aceea, corul ngerilor cereti, care vestesc, n timpul nopii, pstorilor de lng Betleem, Taina Naterii lui Hristos, cnt: Slav ntru cei de sus lui Dumnezeu i pe pmnt pace, ntre oameni bunvoire!" (Luca 2, 14).

Dumnezeu, Care a fcut spaiul i timpul, alege locul i vremea naterii Sale ca Om: Betleemul din vremea mpratului Cezar August i a regelui Irod. Dumnezeu-Cuvntul, Care a spus primei familii: Stpnii pmntul", alege ca loc al venirii Sale ca Om printre oameni o familie srac i neajutorat, fr bogii i fr renume, o familie care nu poate conta pe nimeni i pe nimic altceva dect pe ajutorul lui Dumnezeu.

O, adnc al iubirii smerite a lui Dumnezeu! Copilul, Care nainte de a Se nate, nu gsete nici mcar un colior n casa de oaspei, ndat dup natere nu mai are loc nici n pmntul neamului Su, ci trebuie s ia calea refugiului n Egipt. Vedem cum, de la nceput, viaa lui Iisus se ntlnete cu refuzul i refugiul, pentru ca mai trziu s sfreasc cu rstignirea, ntruct El a venit s aduc iubire i via, n lumea n care pcatul aduce ur i moarte.

Iisus Se nate ntr-o iesle, noaptea, pe cnd dormeau locuitorii Betleemului. La marginea oraului se afl n stare de veghe doar pstorii oilor . Acestor oameni simpli i veghetori li se arat cete de ngeri ntru lumin i cntare ca s vad cum Dumnezeu schimb pe cele smerite n slav, iar singur tatea lor o preface n bucurie. Oameni din afara oraului sunt chemai s devin cei dinti prieteni ai familiei srace i strine, pe care Dumnezeu o binecuvnteaz prin naterea Mntuitorului. Magi de la Rsrit, de la distane mari, vin s vesteasc iudeilor c, tocmai n ara lor, S-a nscut un Prunc-rege de Care depinde mersul astrelor. Darurile mprteti oferite Pruncului srac, nscut ntr-o iesle, daruri aduse de departe, dintr-o ar strin, arat iubirea lui Dumnezeu pentru Pruncul nscut din Mam sarac, neajutorat, de ctre oamenii de aproape, de acelai neam. De aceea, Sfntul Ioan Evanghelistul spune: ntru ale Sale a venit, dar ai Si nu L-au primit" (Ioan 1, 11).

Sensibil la contrastul dintre lipsa de ospitalitate pe care Fecioara Maria o triete cu ntristare n Betleem i darurile scumpe primite de la oameni strini, poporul nostru, n frumoasele sale colinde, deplnge pe locuitorii neprimitori ai Betleemului, dar laud pe pstorii de la marginea lui; deplnge cruzimea lui Irod, dar laud

nelepciunea i drnicia magilor de la Rsrit care i aduc daruri Pruncului Iisus:

Asear pe' nserate / Fecioara Marian Betleem cetate / Cltorind soseai fiind obosit / Locaul i-l cerean Betleemul mare / Nimenea n-o primea".

Iubii credincioi i credincioase,

Fcndu-se Om asemenea nou, afar de pcat, Dumnezeu a ales calea smerit, tainic, de a veni la noi, pentru c El voiete ca noi s rspundem iubirii Sale n mod liber, nu forai . El Se smerete att de mult, nct poate fi primit sau refuzat de ctre noi. El Se face strin i cltor, srac i neajutorat, ca noi, n mod liber, cu dragoste i buntate, s facem dintr-un strin un prieten i dintr-un cltor un oaspete al casei noastre . Ajutnd un srac, ne mbogim inima, sporim iubirea milostiv a sufletului nostru, aducndu-l astfel la asemnarea cu iubirea milostiv a lui Dumnezeu, dup chipul Cruia a fost fcut omul la nceput. Iubirea lui Dumnezeu este deodat atotputernic i smerit: Cel necuprins ncape ntr-o iesle, Cel venic devine un copil fraged la vrst.

De ce un copil? Fiindc un copil nu poate face nimic pentru el nsui: nu se poate hrni singur, nu se poate adposti singur, nu se poate apra singur, viaa lui depinde ntru toate de iubirea celor din jur, de iubirea lor druitoare. Prin naterea de prunci, prin ngrijirea i creterea lor, oamenii nu mai triesc pentru ei nii, ci pentru alii: viaa lor devine druire i dinuire n comuniune de iubire. Dreptul Iosif, dei nu este tat dup trup al lui Iisus, devine totui tat sau printe adoptiv prin purtarea de grij fa de Copilul nou-nscut. Prin iubirea druitoare pentru copii, un strin poate deveni printe al lor, iar din lips de iubire druitoare, un printe poate deveni un strin pentru propriii si copii . Cine nu poate iubi copiii nu poate deveni printe, iar cine nu poate deveni printe nu poate deveni om deplin.

Iisus Domnul nu a avut copii dup trup, dar a avut ucenici, fii duhovniceti, crora le-a spus: Lsai copiii s vin la Mine i nu-i oprii, c a unora ca acetia este mpria cerurilor" (Matei 19, 14). Mai mult, Iisus Mntuitorul a nviat pe fiul vduvei din Nain i pe fiica lui Iair, aducnd bucurie prinilor ndurerai . Iubirea fa de copii este, aadar, nceput al nelegerii iubirii printeti a lui Dumnezeu fa de oameni. Copiii crora le lipsete iubirea prinilor nu pot crete spiritual deplin, iar adulii care nu pot manifesta iubire dezinteresat, freasc i printeasc, fa de semenii lor nu pot rspunde deplin nici iubirii printeti a Tatlui ceresc fa de ei.

Sfnta Scriptur descrie legtura lui Dumnezeu cu lumea ca pe o relaie de intimitate, ca pe o cununie i o familie (Cf. Efeseni 5, 21-33). Biserica este locul unde, prin lucrarea Sfntului Duh asupra sufletului feciorelnic i curat al omului smerit, se simte iubirea freasc n Dumnezeu-Fiul devenit Om i iubirea printeasc a lui Dumnezeu-Tatl, pe care Domnul nostru Iisus Hristos ne-a nvat s-L chemm: Tatl nostru Care eti n ceruri" . Biserica este deci Familia iubirii Sfintei Treimi fa de oameni, iar familia cretin a fost numit pe drept cuvnt Biserica de acas" (Ecclesia domestica ). Naterea Domnului nostru Iisus Hristos ca Prunc ntr-o familie ne cheam astzi s acordm o atenie deosebit familiei, n general, i familiei cretine, n special. Am vzut c familia este coroana creaiei i locul sau mediul n care omul ncepe s neleag taina iubirii i a binecuvntrii printeti a lui Dumnezeu .

Astzi, familia cretin se confrunt cu criza economic (srcie, omaj, nesigurana zilei de mine), cu criza moral (avortul, divorul, abandonarea copiilor, libertinajul .a.), cu criza spiritual (sectarismul, fanatismul i prozelitismul religios).

Cauzele sunt multiple i complexe: declinul demografic al populaiei tinere, ca o consecin a migraiei tinerilor datorat srciei, mutaii de ordin cultural, tehnic, ideologico-pragmatice ce accelereaz fenomenul de secularizare ca pierdere a dimensiunii sacre a vieii i intensific n mod alarmant mentalitatea individualist exacerbat, mercantil, narcisist i nihilist. Absena idealului pe termen lung i a valorilor creeaz adesea n om sentimentul vidului, al singurtii i al abandonului, determinnd muli oameni s se refugieze n practica drogului, violenei, n sectarism i suicid2. n plus, criza familiei se manifest i n abandonul copiilor de ctre prini i n abandonul prinilor de ctre copii, n numrul mare de avorturi i chiar n creterea numrului divorurilor, creterea violen ei n familie i creterea delincvenei juvenile.

Dar Naterea Domnului, prin care se arat nesfrita iubire a lui Dumnezeu pentru oameni, ne aduce putere i speran ca s biruim ncercrile grele ale vieii. n acest sens, trebuie ca n fiecare parohie s ajutm familiile cretine srace sau cu muli copii, s artm dragoste freasc i printeasc fa de copiii orfani i fa de prinii ndurerai care i-au pierdut copiii.

S vizitm, mai ales n aceste zile, casele de copii fr prini i casele de btrni pe care i-au uitat copiii lor; s vizitm bolnavii din spitale i deinuii din nchisori, pentru a le vesti, prin daruri i colinde, bucuria Naterii Domnului Hristos - Darul iubirii mntuitoare a lui Dumnezeu fa de lume.

n faa crizei morale i spirituale de azi, s lucrm pentru ntrirea i sporirea iubirii prinilor fa de copii i a copiilor fa de prini; precum i a iubirii curate a soilor ntre ei, pstrnd dreapta credin i dreapta vieuire pe care le-am motenit de la prinii i strmoii notri de-a lungul veacurilor, ca popor cretin.

S cretem copiii i tinerii notri n virtute i sfinenie, s-i nvm s gseasc n rugciune izvorul iubirii curate i s triasc viaa lor pe pmnt n lumina binecuvntarii Printelui ceresc i a Bisericii Fiului Su, Domnul nostru Iisus Hristos, pentru ca s putem, din an n an, s cntm cu ngerii i cu strmoii n cor: Slav ntru cei de sus lui Dumnezeu i pe pmnt pace, ntre oameni bunvoire!".

Frai i surori n Domnul,

n noul an care vine, 2009, se mplinesc 1630 de ani de la trecerea la cele venice a Sfntului Vasile cel Mare (379-2009), unul dintre cei mai cunoscui Sfini Prini ai Bisericii Ortodoxe, mare teolog i nelept pstor de suflete. Cu acest prilej, Sfntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romne, la propunerea Noastr, a declarat anul 2009, An comemorativ-omagial al Sfntului Vasile cel Mare i al tuturor Sfinilor Capadocieni.

Sfntul Vasile cel Mare s-a nscut n Cezareea Capadociei din Asia Mic n anul 330 i a trecut la Domnul n anul 379. Prinii lui se numeau Vasile i Emilia i au avut nou copii, dintre care cinci au devenit sfini, mpreun cu prinii lor i cu bunica lor, Macrina cea Btrn. De fapt, toi cei nou copii: cei patru frai i cele cinci fete, din familia lor, duceau o via de sfinenie, evlavie, n dumnezeiasc iubire, n rugciune, milostenie i bun aezare a sufletului.

Familia Sfntului Vasile cel Mare a fost o familie de sfini. Fraii Sfntului Vasile au fost: Sfntul Grigorie, Episcop de Nyssa, cel mai mare dintre ei; dup el a urmat Sfntul Vasile, apoi Sfntul Navgratie, mare pustnic i fctor de minuni n pustia Sinaiului, i apoi Sfntul Petru, episcopul Sevastiei.

Deci, trei ierarhi sfini i un pustnic. Dintre fete, Sfnta Macrina a fost mai mare cu vrsta dect toi. Ea a ajutat pe mama lor, Emilia, la creterea tuturor copiilor, nvndu-i pe toi, din pruncie, dreapta credin n Hristos-Domnul. Sfntul Vasile cel Mare a fost un om foarte afectiv i a simit mereu nevoia comuniunii cu cei dragi, cu familia ori cu prietenii. Persoanele care au avut un rol major n creterea i formarea sa erau: mama Emilia, doica Paladia, bunica Macrina, sora Macrina i unchiul Grigorie, care i-a fost ca un al doilea tat i protector.

Considernd familia o instituie de baz a societii, ntemeiat de Dumnezeu prin crearea omului ca brbat i femeie (Facerea 1, 27), Sfntul Vasile cel Mare acorda, n scrierile sale, o importan deosebit relaiilor dintre membrii familiei: so i soie, prini i copii, frai i surori. De asemenea, Sfntul Vasile cel Mare face dese referiri la preocuparea pe care trebuie sa o aib familia i Biserica fa de creterea i educaia copiilor. n acest sens, este cunoscut lucrarea Sfntului Vasile cel Mare Ctre tineri, n care sftuiete pe tinerii cretini s se pregteasc din tot ceea ce mintea omeneasc i cultura universal, au alctuit de-a lungul existenei umanitii i s extrag, asemeni albinelor, numai polenul , lasnd la o parte ceea ce este duntor sntii morale a tinerilor.

Sfntul Vasile cel Mare este un mare dar pentru ntreaga lume cretin, dar i pentru noi, romnii, n special. El a desfurat o frumoas activitate misionar nu numai n patria sa Capadocia, ci s-a ocupat i de situaia cretinilor din Scythia Minor sau Dacia Pontica (Dobrogea), precum i de cretinii din Dacia Carpatica (geto-daco-romanii), ca i de cretinii goi, care locuiau n rsritul Munteniei de azi i n sudul Moldovei".

Fiind rud i prieten cu Junius Soranus, guvernatorul sau comandantul militar al Scythiei Minor, Sfntul Vasile cel Mare a cerut acestuia s trimit n patrie, adic n Cezareea Capadociei, moatele Sfntului Sava de la Buzu, mort ca martir pentru credina n Hristos, n rsritul Daciei Carpatice, la 12 aprilie 372, fiind necat n rul Buzu. n epistolele sale adresate guvernatorului Soranus sau Episcopului de Tomis, Bretanion, Sfntul Vasile cel Mare i arat admiraia pentru tria credinei trite de strmoii notride la Dunre i Mare.

Primele obti monahale de la noi au fost organizate de ucenici i urmai ai Sfntului Vasile cel Mare, dup regulile sale monahale. Dovada legturilor sale cu pamntul nostru strbun a fost recunoscut mai trziu i de Patriarhia Constantinopolului. Astfel, Sinodul Patriarhiei de Constantinopol, n timpul Patriarhului Sofronie, a decis la data de 10 octombrie 1776 ca Mitropolitul Ungrovlahiei (cu reedina la Bucureti) s poarte i titlul onorific de "Lociitor al Tronului episcopal din Chesareea (Cezareea) Capadociei" . Din anul 1925, acest titlu este purtat de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romne.

n ara noastr, Sfntul Vasile cel Mare se bucur de o deosebit cinstire, numele de Vasile fiind foarte raspndit la romni (aproximativ 615.000 de persoane poart acest nume), iar n folclorul romnesc, mai ales n colinde i pluguor, Sfntul Vasile cel Mare este aezat dup Mo Crciun, de-a dreapta Maicii Domnului sau locuind n aceeai Cas cu Dumnezeu.

n noaptea de 31 decembrie 2008 spre 1 ianuarie 2009 i n ziua de Anul Nou, de srbtoarea Sfntului Vasile cel Mare, s nlm rugciuni de mulumire lui Dumnezeu (Te-Deum) pentru binefacerile primite de la El n anul 2008 i s-I cerem ajutorul n toat lucrarea cea bun i folositoare pe care o vom svri n anul nou 2009.

Cu prilejul Sfintelor Srbtori ale Naterii Domnului nostru Iisus Hristos, Anului Nou - 2009 i Botezului Domnului, v adresm tuturor calde i printeti doriri de pace i sntate, fericire i ajutor mult de la Dumnezeu n tot lucrul bun i folositor, dimpreun cu tradiionala urare: La muli ani!

Harul Domnului nostru Iisus Hristos, dragostea lui Dumnezeu - Tatl i mprtirea Sfntului Duh s fie cu voi cu toi!" (II Corinteni 13, 13).

Al vostru ctre Hristos-Domnul rugtor,DANIELARHIEPISCOP AL BUCURETILOR,MITROPOLIT AL MUNTENIEI I DOBROGEI,LOCIITOR AL TRONULUI CEZAREEI CAPADOCIEII PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMNEBIROUL DE PRES AL PATRIARHIEI ROMNE