organ iz are

Upload: elena-talchiv

Post on 05-Mar-2016

221 views

Category:

Documents


0 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

organizare

TRANSCRIPT

Aranjarea mesei

Aranjarea meseiExist trei tipuri de aranjare a mesei:aranjamentul de bazaranjamentul informalaranjamentul formal.

1. Aranjamentul de baz

Aranjamentul de baz:Acest aranjament este ntlnit la masa n familie sau la micul-dejun cnd, nu se servesc multe feluri de mncare. Pe farfuria suport vei gsi o singur farfurie. n dreapta va sta un cuit i o lingur, iar n stnga farfuriei va fi aezat furculia. n partea stng-sus se gsete o farfurioar i cuitul pentru unt. n dreapta-sus va fi un singur pahar (pentru ap sau suc). ervetul se afl fie n partea stng lng furculi, fie pe farfuria din centru.Reinei:cuitul va fi ntotdeauna orientat cu lama spre farfuriefarfuria i cuitul pentru unt pot fi opionale.2. Aranjamentul informal

. Aranjamentul informalAcest aranjament se ntlnete la mesele neoficiale, lipsite de orice formalism, precum sunt cele la restaurant, n familie sau ntre prieteni. Poate fi vorba de prnz sau cin deopotriv, iar farfuriile sunt aezate toate de la bun nceput. La acest aranjament se servesc mai multe feluri de mncare:supaaperitivmeniul de bazdesert.

n centru se aflfarfuria de serviciucare servete drept suport pentru celelalte farfurii i nu pentru a mnca direct din aceasta.Peste farfuria suport se afl o farfurie ntins pentru meniul principal, iar deasupra ei vom gsi o farfurie mai adnc sau un bol pentru sup.Furculielesunt plasate n partea stng a farfuriei, n funcie de ordinea servirii felurilor de mncare. Cea mai mic (exterior) fiind destinat aperitivului sau salatei, iar cea mai mare (interior) fiind folosit la felul principal.n partea dreapt a farfuriei sunt aezate:lingura pentru supi imediat n stnga eicuitul. Acesta poate fi folosit pentru toate felurile de mncare, ns un cuit murdar nu trebuie pus niciodat direct pe mas, pe faa de mas sau pe suportul de sub farfurii. Uneori, dac se servete i ceai, ntre cele dou tacmuri se afl o lingur mai mic.

ervetulse gsete fie n stnga furculielor, fie mpturit direct sub ele, fie plasat peste farfuria central.Paharelesunt aezate n dreapta-sus. Vom gsi paharul pentru ap sau suc i paharul pentru vin. La noi n ar se obinuiete ca nainte de mas s se bea uic sau rachiu. Gazda le poate servi pe o alt tav nainte de orice fel de mncare sau dac phrelele sunt deja aflate pe mas, aceste trebuie nlturate nainte de a servi al doilea fel de mncare.Alteelemente opionalepe care le putei regsi la masa informal:Farfuria pentru salat(n stnga furculielor) dac aceasta se servete mpreun cu felul principal.Farfuria pentru pine i untmpreun cu un cuit poziionat n diagonal i aezate n stnga-sus.Tacmurile pentru desertpot fi aezate n partea de sus a farfuriei principale, furculia cu dinii orientai spre dreapta, linguria orientat spre stnga, sau lng celelalte tacmuri:furculia n partea stng, direct lng farfurie (fiind necesar doar la sfrit) iar linguria ntre cuit i lingura pentru sup. De asemenea, furculia sau linguria pot fi aduse pe farfurioara de desert.

Ceaca i farfurioara pentru cafea.Acestea pot fi servite n timpul mesei i se vor afla n partea dreapt, cu toarta orientat n dreptul orei 4, pentru a fi uor accesibil. n familie cafeaua se obinuiete s fie consumat dup mas ea aducndu-se la sfrit.Sarea i piperulsunt dipuse n dou recipiente de mici dimensiuni, fie deasupra aranjamentului sau, dac masa este aglomerat, ntre dou aranjamente. Sarea st n dreapta piperului, n apropierea minii drepte din dou motive: sarea este mai des folosit dect piperul i cei mai muli dintre noi fiind dreptaci. Recipientul pentru sare prezint mai multe guri dect cel pentru piper care are mai puine i mai mari.Aranjamentul formal

Regula de baz n cadrul acestui aranjament este simetria, toate elementele fiind dispuse la distane egale, crendu-se un aspect vizual armonios. Aranjamentul se face n funcie de meniul servit, astfel c nu vei regsi nimic n plus fa de felurile de mncare ce vor fi aduse la mas. Nu mai mult de ase feluri de mncare vor fi servite la o mas formal. De obicei meniul conine urmtoarele feluri de mncare:Reinei c ordinea servirii poate s difere, n funcie de acest detaliu, tacmurile vor fi aranjate diferit. Ordinea folosirii lor va fi ntotdeauna dinspre exterior spre interior. Numrul elementelor vor fi mai multe dect n cazul aranjamentelor precedente. Nu vom gsi mai mult de 3 furculie i 3 cuite pe fiecare parte, exceptnd masa la care se servesc i fructe de mare.FarfuriileFarfuria de serviciu(de mari dimensiuni) este prima aezat pe mas n centrul aranjamentului. Ea servete drept suport pentru celelalte farfurii care vor fi aduse ulterior. Niciodat farfuriile ulterioare nu se vor aeza direct pe mas cu excepia compoturilor, fructelor sau bomboanelor.Farfuria pentru primul fel de mncarese va regsi nc de la nceput peste farfuria de serviciu.Farfuriai cuitulpentru untsunt aezate n stnga sus, deasupra furculielor. Cuitul pate fi dispus n diagonal cu mnerul spre farfuria central sau perpendicular pe farfurie.

Furculielesunt dispuse n stnga, ncepnd dinspre farfurie spre exterior vom regsi:furculia pentru salatfurculia pentru felul principalfurculia pentru pete.Cuitelesunt dispuse n partea dreapt, ncepnd dinspre farfurie spre exterior vei gsi:cuitul pentru salatcuitul pentru felul principalcuitul pentru pete.

Lingurase afl n partea dreapt imediat lng cel mai din dreapta cuit. Putei gsi i o alt lingur care deservete fructelor.Furculia pentru crustaceeeste de mici dimensiuni i o vom gsi n dreapta lingurei (numai dac la mas se vor servi fructe de mare). Este singura furculi pe care o regsim n partea dreapt. Ea poate fi sprijinit de lingur formnd un unghi de 45 de grade sau poate sta paralel cu aceasta.Linguria i furculia pentru desertpot fi dispuse orizontal deasupra farfuriei centrale sau aduse odat cu desertul. Furculia va sta cu vrful orientat spre dreapta, iar lingura orientat spre stnga.ervetuleste plasat peste farfuria central. El poate fi trecut printr-un inel decorativ sau nu n funcie de ara n care v aflai.Paharelesunt numeroase dar, nu mai mult de cinci. Ordinea, ncepnd de deasupra cuitului spre exterior cobornd uor spre dreapta, este urmtoarea:paharul pentru appaharul pentru ampanie este cel mai subirepaharul pentru vin rou este cel care are cupa mai largpaharul pentru vin alb este cel care are piciorul mai naltpaharul pentru lichior este cel mai din dreapta-jos, are mici dimensiuni i este consumat odat cu aperitivul i supa.Bolul cu apeste adus la sfrit i servete pentru nmuierea degetelor. Adesea el conine lmie sau diferite petale parfumate pentru eliminarea mirosurilor tari.Aranjamentul ornamental al mesei va fi adaptat n funcie de eveniment sau anotimp. Poate fi constituit din lumnri, flori, diferite obiecte sau fructe.