normativ i 29-1977

Upload: biarhc

Post on 13-Oct-2015

113 views

Category:

Documents


17 download

TRANSCRIPT

INSTRUCIUNI TEHNICE PENTRU PROIECTAREA INSTALAIILOR DE NCLZIRE PERIMETRAL LA CLDIRI INDUSTRIALE

Indicativ: I 29-77nlocuiesc: I 29-74

Cuprins* OBIECT. DOMENIUL DE APLICARE* CONDITII DE FOLOSIRE* CONDITII PENTRU REALIZAREA CONFORTULUI TERMIC* METODOLIGIA DE VERIFICARE A CONFORTULUI TERMIC* Anexa 1: DETERMINAREA TEMPERATURII SUPRAFETELOR INTERIOARE ALE ELEMENTELOR DE CONSTRUCTIE* Anexa 2a: TEMPERATURA INTERIOARA A SUPRAFETELOR VITRATE. Temperatura suprafetei interioare a ferestrelor simple cu rame metalice* Anexa 2b: TEMPERATURA INTERIOARA A SUPRAFETELOR VITRATE. Temperatura suprafetei interioare a ferestrelor duble cuplate cu rame metalice* Anexa 3: TEMPERATURA SUPRAFETELOR RADIANTE ALE CORPURILOR DE INCALZIRE* Anexa 4: DETERMINAREA TEMPERATURII MEDII A SUPRAFETELOR LIMITATOARE ALE UNEI INCAPERI* Anexa 5: EXEMPLU DE CALCUL PENTRU DIMENSIONAREA SUPRAFETELOR INCALZITOARE ALE INSTALATIEI DE INCALZIRE PERIMETRALA NECESARE PENTRU REALIZAREA CONFORTULUI TERMIC1. OBIECT. DOMENIU DE APLICARE

1.1. Prevederile prezentelor instruciuni se vor aplica la proiectarea instalaiilor de nclzire perimetral cu corpuri de nclzire din cldiri industriale de producie.

1.2. Nu fac obiectul prezentelor instruciuni instalaiile de nclzire pentru hale industriale:

- cu nlimi mai mari de 12 m;

- cu degajri importante de cldur, de peste 23 W/m3 ().

1.3. La proiectarea instalaiilor de nclzire perimetral din cldiri industriale se vor respecta i prevederile cuprinse n:

"Normativul pentru proiectarea i executarea instalaiilor de nclzire central" I. 13-1977

"Normele republicane de protecia muncii"

[top]

2. CONDIII DE FOLOSIRE

2.1. n toate cldirile industriale nclzite, n ncperile n care se presteaz munc fizic uoar i n care exist locuri de munc n zona perimetral, n apropierea ferestrelor, se vor prevedea corpuri nclzitoare amplasate de-a lungul zonelor vitrate, dac nu se asigur nivelul de confort termic necesar.

2.2. nclzirea perimetral cu corpuri nclzitoare nu se va prevedea n urmtoarele situaii:

- cnd locurile de munc sunt situate la o distan de peste 3 m de suprafeele vitrate;

- n cazul n care personalul lucreaz acciental lng suprafeele vitrate.

2.3. n vederea asigurrii unei soluii de ansamblu (construcii i instalaii) economice, precum i a confortului termic necesar1) elementele de construcii care limiteaz cldirea industrial vor avea rezistena termic optimizat pe baza "Normativului privind gradul de protecie termic a cldirilor" P. 68-76 Not: 1) Confortul este definit ca totalitatea condiiilor de mediu care concur la alctuirea unei ambiane n care omul s se simt bine n timpul activitii. Confortul termic este determinat de urmtorii parametri specifici: temperatura, umiditatea, viteza aerului i temperatura suprafeelor limitatoare, corelai cu nivelul activitii omului.),[top]

3. CONDIII PENTRU REALIZAREA CONFORTULUI TERMIC

3.1. n ncperile industriale cu suprafee vitrate i locuri de munc fixe n apropierea acestora - n condiiile din cap. 2 - se va verifica prin calcul realizarea confortului termic n zona perimetral.

Condiiile pentru asigurarea confortului termic corespunztor muncii cu efort fizic uor se asigur prin valori corespunztoare ale parametrilor microclimatului interior i ale temperaturii suprafeelor care limiteaz ncperea.

n prezentele instruciuni, prin "confort termic" se nelege crearea unui microclimat industrial stimulativ, care s asigure condiiile necesare de munc specifice tehnologiei. Datorit variaiei condiiilor de microclimat n diverse zone ale halei ct i diferenelor n felul de munc prestat de diferii muncitori, sau de acelai muncitor n timpul unui schimb de lucru, aceste condiii se vor considera c au un caracter mediu.

n tabelul nr. 1 se indic, cu titlu orientativ, corelarea dintre caracteristicile activitii fizice pentru munc uoar i valoarea indicelui de confort termic.ncadrarea proceselor tehnologice n categoria celor cu munc fizic uoar se va face conform indicaiilor din STAS 1907/2 i N.R.P.M.

Tabel nr. 1

Caracteristicile activitii fiziceValoarea indicelui de confort termic B (Recomandare)

Categoria de muncCldura degajat de om

WKcal/h

Uoarsub 175sub 150-2,5 < B < -1,5

3.2. Pentru determinarea condiiilor de confort termic se vor folosi relaii care mbin parametrii determinani ai confortului termic cu specificul activitii oamenilor, stabilite pe baz de cercetri.

n cele ce urmeaz se indic, cu caracter orientativ, relaia Van Zuilen pentru stabilirea indicelui de confort pe baza cruia se apreciaz confortul termic:

(1) n care:

B - indicele de confort termic;

ti - temperatura aerului interior, n oC;

tms - temperatura medie a suprafeelor interioare ale elementelor care limiteaz ncperea, n oC;

x - coninutul de umiditate din aerul interior, n g/kg aer uscat;

W - viteza aerului n zona de lucru, n m/s.

Ilustrarea grafic a interdependenei factorilor determinai de relaia (1) este dat n figura 1a i figura 1b.

3.3. Parametrii microclimatului interior - temperatura (ti), coninutul de umiditate al aerului (x) i viteza (W) se vor stabili n funcie de procesul de producie innd seama de prevederile din "Normele republicane de protecia muncii" i STAS 1907/74.

3.4. Valoarea temperaturii medii a suprafeelor ncperii (tms) pentru realizarea condiiei de confort termic dorite, se va determina - n cazul folosirii indicelui de confort Van Zuilen pe baza relaiei (1).

3.5. Ridicarea temperaturii medii a suprafeelor perimetrale vitrate pn la valoarea necesar ndeplinirii condiiei din art. 3.4. se va realiza cu ajutorul instalaiei de nclzire perimetral cu corpuri nclzitoare.

Tipul, poziia i mrimea corpurilor nclzitoare, precum i temperatura feei exterioare a acestora, se vor determina conform metodologiei din cap. 4.

3.6. Valoarea temperaturii medii a suprafeelor nconjurtoare (tms), obinut prin prevederea nclzirii perimetrale se va verifica n punctele de lucru mai apropiate de suprafeele vitrate, pentru partea corpului omenesc orientat ctre acestea.

Determinarea temperaturii medii se va face, conform metodologiei din cap. 4, prin luarea n considerare a unghiurilor spaiale sub care se proiecteaz suprafeele nconjurtoare pe suprafaa corpului omenesc.

Alegerea tipului corpurilor de nclzire i a capacitii termice acoperite de acestea

3.7. Se recomand utilizarea corpurilor de nclzire cu o temperatur superficial ct mai ridicat i cu suprafaa de nclzire astfel dispus nct s prezinte o suprafa radiant ct mai mare spre interiorul halei; n acelai timp, pentru favorizarea efectului convectiv care contribuie la ridicarea temperaturii ferestrelor, se va evita amplasarea corpurilor nclzitoare sub glafuri, n nie etc.

3.8. Se vor prevedea numai corpuri de nclzire simple, ntruct cele duble (pe dou rnduri) nu aduc un aport suplimentar din punct de vedere al efectului radiant; de asemenea, corpurile nclzitoare vor avea, pe ct posibil, lungimi corespunztoare ferestrelor, preferndu-se tipurile mai scunde i mai lungi.

3.9. nclzire perimetral cu corpuri nclzitoare - ce se va prevedea numai n zonele perimetrale n care exist locuri de munc uoar - va fi dimensionat la strictul necesar pentru realizarea condiiilor de confort termic n acest zone i nu va depi necesarul de cldur al ncperii.

3.10. Determinarea capacitii corpurilor de nclzire se va face pornind de la stabilirea mrimii suprafeei rediante necesare pentru realizarea temperaturii medii a suprafeelor interioare, cerut pentru asigurarea confortului termic.

[top]

4. METODOLOGIA DE VERIFICARE A CONFORTULUI TERMIC

4.1. Se verific dac procesul tehnologic din hal se ncadreaz n categoria de munc uoar, conform indicaiilor din STAS 1907/2-74 i N.R.P.M.

4.2. Se stabilesc n funcie de destinaia ncperii, parametrii aerului interior: temperatura, umiditatea relativ, viteza.

4.3. Se controleaz ca protecia termic i gradul de vitrare al cldirii s fie corespunztoare "Normativului privind gradul de protecie termic al cldirilor" P 68.

4.4. Se aleg - prin apreciere - tipul, mrimea i poziia de amplasare a corpurilor nclzitoare, innd seama i de indicaiile din cap. 3.

4.5. Se stabilesc punctele din ncpere n care se va verifica confortul termic n funcie de poziia locurilor de munc fixe din vecintatea suprafeelor perimetrale.

Pentru verificarea confortului termic al locurilor de munc fixe de pe o latur a halei calculul se face pentru un punct mediu reprezentativ, lund n considerare influena suprafeelor limitatoare pe o lungime de minimum 10-15 m de ambele pri ale punctului de control.

Se va evita ca punctul de control s fie amplasat n dreptul corpului de nclzire, la racordarea n paralel, sau n dreptul primului corp nseriat, la racordarea n serie a corpurilor de nclzire.

4.6. Se determin temperaturile elementelor limitatoare ale ncperii dup cum urmeaz:

- elementele de construcie - conform anexei nr. 1

- suprafeele vitrate - conform anexei nr. 2

- corpuri nclzitoare - conform anexei nr. 3

4.7. Se determin temperatura medie a suprafeelor interioare a elementelor care limiteaz zona perimetral pentru punctele n care se verific confortul termic, conform anexei nr. 4.

4.8. Se verific indicele de confort termic (B), pentru punctele de control alese, cu ajutorul relaiei (1) sau fig. 1a si fig. 1b.

n cazul n care indicile de confort termic obinut este mai mic dect cel minim admisibil (B < -2,5) se va redimensiona nclzirea perimetral, prin aproximaii succesive, pn ce parametrii acesteia asigur confortul termic necesar.

4.9. Partea din pierderile de cldur ale ncperii care nu este acoperit prin nclzirea perimetral urmeaz a fi preluat de instalaia de nclzire cu aer cald.

4.10. n anexa nr. 5 este dat un exemplu de calcul pentru dimensionarea suprafeelor nclzitoare ale instalaiei de nclzire perimetral necesar pentru realizarea confortului termic.

4.11. Pentru dimensionarea suprafeei corpurilor de nclzire se recomand, n scopul creterii eficienei proiectrii, s se aplice programul de calcul automat CONFORT elaborat de IPCT.

[top]

ANEXA 1

DETERMINAREA TEMPERATURII SUPRAFEELOR INTERIOARE ALE ELEMENTELOR DE CONSTRUCIE

1 - Temperatura suprafeelor interioare ale elementelor de construcie, exclusiv pardoseala, se calculeaz, pentru fiecare element de construcie n parte, cu relaia:

(2) n care:

tj - este temperatura suprafeei interioare a elementului de construcie, n oC.

ti - temperatura interioar de calcul, n oC.

te - temperatura exterioar de calcul, n oC.

i - coeficientul de schimb superficial de cldur la suprafaa interioar a elementului de construcie, n W/m2 oC (Kcal/hm2 oC)

K - coeficientul de schimb global de cldur al elementului de construcie, n W/m2 oC (Kcal/hm2 oC)

m - coeficientul de maisivitate termic a elementului de construcie.

2 - La pardoselile situate pe sol, temperatura acestora n zona marginal, pentru care se verific confortul termic, se va considera ca avnd valoarea medie

(3) tpd = t pd m - 4oC

n care:

t pd m - temperatura pardoselii n zona de mijloc a ncperii, conform relaiei:

(4) n care:

Ks - este coeficientul de transmisie a cldurii ctre sol, n W/m2 oC (K cal/hm2 oC)

ts - temperatura solului n vecintatea pnzei de ap freatic, considerat + 10oC indiferent de temperatura exterioar.

[top]

ANEXA 2a

Temperatura interioar a suprafeelor vitrateDiagrama - Temperatura suprafetei interioare a ferestrelor simple cu rame metaliceNOT: Valorile pentru temperatura ferestrelor cu corp de nclzire determinate conform diagramei sunt valabile pentru lc = lf. Pentru 0 < (lc / lf) < 1,0 temperatura ferestrei se stabilete prin interpolare ntre valorile corespunztoare pentru fereastra cu i fr corp de nclzire.EXEMPLU:

Cunoscnd ti = 16 oC i te = -15 oC , deci ti te = 31 oC rezult pentru:

fereastr fr corp de nclzire

tf te = 13,2oC, tf = 13,2 - 15 = -1,8oC

fereastr cu nlimea de 2 m cu corp de nclzire

lc = lf; tf te = 20,5oC; tf = 20,5 15 = 5,5oC

fereastr cu nlimea de 2 m, cu corp de nclzire, lc / lf = 0,8

tf te = 13,2 + 0,8(20,5 13,2) = 19,0oC; tf = 19,0 15,0 = 4,0oC

[top]

ANEXA 2b

Temperatura interioar a suprafeelor vitrateDiagrama - Temperatura suprafetei interioare a ferestrelor duble cuplate cu rame metaliceNOT: Valorile pentru temperatura ferestrelor cu corp de nclzire determinate conform diagramei sunt valabile pentru lc = lf. Pentru 0 < (lc / lf) < 1,0 temperatura ferestrei se stabilete prin interpolare ntre valorile corespunztoare pentru fereastra cu i fr corp de nclzire.EXEMPLU:

Cunoscnd ti = 16 oC i te = -15 oC , deci ti te = 31 oC rezult pentru:

fereastr fr corp de nclzire

tf te = 21,8oC, tf = 21,8 - 15 = 6,8oC

fereastr cu nlimea de 4 m cu corp de nclzire

lc = lf; tf te = 24,6oC; tf = 24,6 15 = 9,6oC

fereastr cu nlimea de 4 m, cu corp de nclzire, lc / lf = 0,6

tf te = 21,8 + 0,6(24,6 21,8) = 23,5oC; tf = 23,5 15 = 8,5oC

[top]

ANEXA 3

Temperatura suprafeelor radiante ale corpurilor de nclzireDiagrama - Temperatura suprafetelor radiante ale corpurilor de incalzireEXEMPLU:Cunoscnd tt = 150oC, ti = 70oC, ti = 18oC, se calculeaz i rezult pentru: Convectoradiatoare SP

tc - ti = 37,8oC; tc = 37,8 + 18 = 55,8oC Convectoradiatoare panou

tc - ti = 50,6oC; tc = 50,6 + 18 = 68,6oCNOT: Temperatura suprafeei radiante obinut din diagram este corespunztoare racordrii sus-jos a corpului de nclzire.[top]

ANEXA 4

DETERMINAREA TEMPERATURII MEDII A SUPRAFEELOR LIMITATOARE ALE UNEI NCPERI

1 - Avnd stabilit locul de munc pentru care se face verificarea confortului termic, se delimiteaz virtual poriunea de ncpere dintre locul de munc i peretele exterior al halei printr-un plan tangent n punctul considerat - capul omului - orientat paralel cu suprafaa rece cea mai apropiat (fig. nr. 2).

Temperatura medie a suprafeelor limitatoare ale acestei poriuni din ncpere i a suprafeelor corpurilor de nclzire aferente (vezi pct. 2) exprim influena pe care o exercit aceste suprafee, n schimbul de cldur prin radiaie cu corpul omenesc.

2 - Calculul temperaturii medii a suprafeelor elementelor limitatoare, pentru poriunea de hal delimitat mai sus, raportat la punctul de control considerat, se face cu ajutorul relaiei:

(5) 1)

Nota: 1) n membrul stng al egalitii nu mai apare factorul de corecie al temperaturii tms, care are valoarea s = 1 grd3n care:

tms - este temperatura medie a suprafeelor interioare ale elementelor limitatoare, n oC.

tj - temperaturile suprafeelor interioare ale elementelor de construcie, exclusiv suprafaa vitrat, n oC

tf - temperaturile suprafeelor vitrate, n oC

tc - temperatura suprafeei radiante a corpurilor de nclzire, n oC

j - factor de corecie a temperaturii pentru suprafeele elementelor de construcie, n grd3f - factor de corecie a temperaturii pentru suprafeele vitrate, n grd3c - factor de corecie a temperaturii, pentru corpurile de nclzire, n grd3Sj, Sf, Sc - proieciile suprafeelor elementelor limitatoare pe o emisfer cu centrul n punctul de referin (capul omului) exprimate n procente de unghiuri solide i care respect relaia:

(6) 2.1. Temperaturile suprafeelor interioare ale elementelor se determin astfel:

- temperatura suprafeei elementelor de construcie (tj) exclusiv ferestrele, conform indicaiilor din anexa nr. 1;

- temperatura suprafeelor vitrate (tf), conform indicaiilor din anexa nr. 2;

- temperatura suprafeei radiante a corpurilor de nclzire (tc), conform indicaiilor din anexa nr. 3.

2.2. Factorii de corecie ai temperaturii in seama de specificul transmisiei cldurii prin radiaie (cantitatea de cldur nu variaz liniar cu temperatura). Valoarea lui rezult din relaia:

(7) n care:

tom = 32oC - temperatura capului omului

t = th, tc, tms n oC

Valorile factorului de corecie pentru tom = 32 oC i diverse valori ale temperaturii sunt indicate n tabelul nr. 2.

Pentru toate suprafeele elementelor limitatoare a cror temperatur interioar este cuprins ntre 5 i 15 oC se poate considera .

2.3. Determinarea valorii unghiurilor solide (Sj, Sf, Sc) se face dup cum urmeaz:

2.3.1. Se determin cele dou unghiuri plane, perpendiculare ntre ele, sub care se vd din punctul de referin cele dou dimensiuni ale suprafeei considerate; de exemplu pentru suprafaa ABKI, din fig. nr. 3, unghiurile plane sunt , n planul III i , n planul II, iar pentru suprafaa CDHG sunt , n planl III i , n planul I.

Determinarea mrimii celor dou unghiuri plane considerate, se face utiliznd diagrama Daniliuk din fig. nr. 4; aceast diagram este construit pe baza mpririi unui semicerc n 100 de unghiuri plane determinate de razele semicercului, ale cror arce au proiecii egale pe diametrul semicercului, considerat ax de referin. La citirea unui unghi plan, diagrama se aeaz cu centrul n punctul de referin (punctul O din fig. nr. 3) i cu diametrul paralel cu latura suprafeei pentru care se face determinarea (axele x-x, y-y, z-z din fig. nr. 3).

Tabel nr. 2

tC grd3 tC grd3 toC grd3 toC grd3

-100,91500,969201,070601,337

-60,93750,994301,125701,368

-40,945101,018401,182801,433

-20,954151,045501,240901,502

2.3.2. Se efectueaz produsul dintre valorile unghiurilor plane determinate anterior, rezultnd astfel unghiul solid corespunztor. Aceast operaie se face pentru toate suprafeele elementelor limitatoare, cuprinse ntre planul de tangen n punctul de referin - capul omului - (planul EFHG din fig. nr. 3) i poriunea din ncpere considerat.

INSTRUCIUNI TEHNICE PENTRU PROIECTAREA INSTALAIILOR DE NCLZIRE PERIMETRAL LA CLDIRI INDUSTRIALE

Indicativ: I 29-77nlocuiesc: I 29-74

Cuprins

* OBIECT. DOMENIUL DE APLICARE* CONDITII DE FOLOSIRE* CONDITII PENTRU REALIZAREA CONFORTULUI TERMIC* METODOLIGIA DE VERIFICARE A CONFORTULUI TERMIC* Anexa 1: DETERMINAREA TEMPERATURII SUPRAFETELOR INTERIOARE ALE ELEMENTELOR DE CONSTRUCTIE* Anexa 2a: TEMPERATURA INTERIOARA A SUPRAFETELOR VITRATE. Temperatura suprafetei interioare a ferestrelor simple cu rame metalice* Anexa 2b: TEMPERATURA INTERIOARA A SUPRAFETELOR VITRATE. Temperatura suprafetei interioare a ferestrelor duble cuplate cu rame metalice* Anexa 3: TEMPERATURA SUPRAFETELOR RADIANTE ALE CORPURILOR DE INCALZIRE* Anexa 4: DETERMINAREA TEMPERATURII MEDII A SUPRAFETELOR LIMITATOARE ALE UNEI INCAPERI* Anexa 5: EXEMPLU DE CALCUL PENTRU DIMENSIONAREA SUPRAFETELOR INCALZITOARE ALE INSTALATIEI DE INCALZIRE PERIMETRALA NECESARE PENTRU REALIZAREA CONFORTULUI TERMIC1. OBIECT. DOMENIU DE APLICARE

1.1. Prevederile prezentelor instruciuni se vor aplica la proiectarea instalaiilor de nclzire perimetral cu corpuri de nclzire din cldiri industriale de producie.

1.2. Nu fac obiectul prezentelor instruciuni instalaiile de nclzire pentru hale industriale:

- cu nlimi mai mari de 12 m;

- cu degajri importante de cldur, de peste 23 W/m3 ().

1.3. La proiectarea instalaiilor de nclzire perimetral din cldiri industriale se vor respecta i prevederile cuprinse n:

"Normativul pentru proiectarea i executarea instalaiilor de nclzire central" I. 13-1977

"Normele republicane de protecia muncii"

[top]

2. CONDIII DE FOLOSIRE

2.1. n toate cldirile industriale nclzite, n ncperile n care se presteaz munc fizic uoar i n care exist locuri de munc n zona perimetral, n apropierea ferestrelor, se vor prevedea corpuri nclzitoare amplasate de-a lungul zonelor vitrate, dac nu se asigur nivelul de confort termic necesar.

2.2. nclzirea perimetral cu corpuri nclzitoare nu se va prevedea n urmtoarele situaii:

- cnd locurile de munc sunt situate la o distan de peste 3 m de suprafeele vitrate;

- n cazul n care personalul lucreaz acciental lng suprafeele vitrate.

2.3. n vederea asigurrii unei soluii de ansamblu (construcii i instalaii) economice, precum i a confortului termic necesar1) elementele de construcii care limiteaz cldirea industrial vor avea rezistena termic optimizat pe baza "Normativului privind gradul de protecie termic a cldirilor" P. 68-76 Not: 1) Confortul este definit ca totalitatea condiiilor de mediu care concur la alctuirea unei ambiane n care omul s se simt bine n timpul activitii. Confortul termic este determinat de urmtorii parametri specifici: temperatura, umiditatea, viteza aerului i temperatura suprafeelor limitatoare, corelai cu nivelul activitii omului.),[top]

3. CONDIII PENTRU REALIZAREA CONFORTULUI TERMIC

3.1. n ncperile industriale cu suprafee vitrate i locuri de munc fixe n apropierea acestora - n condiiile din cap. 2 - se va verifica prin calcul realizarea confortului termic n zona perimetral.

Condiiile pentru asigurarea confortului termic corespunztor muncii cu efort fizic uor se asigur prin valori corespunztoare ale parametrilor microclimatului interior i ale temperaturii suprafeelor care limiteaz ncperea.

n prezentele instruciuni, prin "confort termic" se nelege crearea unui microclimat industrial stimulativ, care s asigure condiiile necesare de munc specifice tehnologiei. Datorit variaiei condiiilor de microclimat n diverse zone ale halei ct i diferenelor n felul de munc prestat de diferii muncitori, sau de acelai muncitor n timpul unui schimb de lucru, aceste condiii se vor considera c au un caracter mediu.

n tabelul nr. 1 se indic, cu titlu orientativ, corelarea dintre caracteristicile activitii fizice pentru munc uoar i valoarea indicelui de confort termic.ncadrarea proceselor tehnologice n categoria celor cu munc fizic uoar se va face conform indicaiilor din STAS 1907/2 i N.R.P.M.

Tabel nr. 1

Caracteristicile activitii fiziceValoarea indicelui de confort termic B (Recomandare)

Categoria de muncCldura degajat de om

WKcal/h

Uoarsub 175sub 150-2,5 < B < -1,5

3.2. Pentru determinarea condiiilor de confort termic se vor folosi relaii care mbin parametrii determinani ai confortului termic cu specificul activitii oamenilor, stabilite pe baz de cercetri.

n cele ce urmeaz se indic, cu caracter orientativ, relaia Van Zuilen pentru stabilirea indicelui de confort pe baza cruia se apreciaz confortul termic:

(1) n care:

B - indicele de confort termic;

ti - temperatura aerului interior, n oC;

tms - temperatura medie a suprafeelor interioare ale elementelor care limiteaz ncperea, n oC;

x - coninutul de umiditate din aerul interior, n g/kg aer uscat;

W - viteza aerului n zona de lucru, n m/s.

Ilustrarea grafic a interdependenei factorilor determinai de relaia (1) este dat n figura 1a i figura 1b.

3.3. Parametrii microclimatului interior - temperatura (ti), coninutul de umiditate al aerului (x) i viteza (W) se vor stabili n funcie de procesul de producie innd seama de prevederile din "Normele republicane de protecia muncii" i STAS 1907/74.

3.4. Valoarea temperaturii medii a suprafeelor ncperii (tms) pentru realizarea condiiei de confort termic dorite, se va determina - n cazul folosirii indicelui de confort Van Zuilen pe baza relaiei (1).

3.5. Ridicarea temperaturii medii a suprafeelor perimetrale vitrate pn la valoarea necesar ndeplinirii condiiei din art. 3.4. se va realiza cu ajutorul instalaiei de nclzire perimetral cu corpuri nclzitoare.

Tipul, poziia i mrimea corpurilor nclzitoare, precum i temperatura feei exterioare a acestora, se vor determina conform metodologiei din cap. 4.

3.6. Valoarea temperaturii medii a suprafeelor nconjurtoare (tms), obinut prin prevederea nclzirii perimetrale se va verifica n punctele de lucru mai apropiate de suprafeele vitrate, pentru partea corpului omenesc orientat ctre acestea.

Determinarea temperaturii medii se va face, conform metodologiei din cap. 4, prin luarea n considerare a unghiurilor spaiale sub care se proiecteaz suprafeele nconjurtoare pe suprafaa corpului omenesc.

Alegerea tipului corpurilor de nclzire i a capacitii termice acoperite de acestea

3.7. Se recomand utilizarea corpurilor de nclzire cu o temperatur superficial ct mai ridicat i cu suprafaa de nclzire astfel dispus nct s prezinte o suprafa radiant ct mai mare spre interiorul halei; n acelai timp, pentru favorizarea efectului convectiv care contribuie la ridicarea temperaturii ferestrelor, se va evita amplasarea corpurilor nclzitoare sub glafuri, n nie etc.

3.8. Se vor prevedea numai corpuri de nclzire simple, ntruct cele duble (pe dou rnduri) nu aduc un aport suplimentar din punct de vedere al efectului radiant; de asemenea, corpurile nclzitoare vor avea, pe ct posibil, lungimi corespunztoare ferestrelor, preferndu-se tipurile mai scunde i mai lungi.

3.9. nclzire perimetral cu corpuri nclzitoare - ce se va prevedea numai n zonele perimetrale n care exist locuri de munc uoar - va fi dimensionat la strictul necesar pentru realizarea condiiilor de confort termic n acest zone i nu va depi necesarul de cldur al ncperii.

3.10. Determinarea capacitii corpurilor de nclzire se va face pornind de la stabilirea mrimii suprafeei rediante necesare pentru realizarea temperaturii medii a suprafeelor interioare, cerut pentru asigurarea confortului termic.

[top]

4. METODOLOGIA DE VERIFICARE A CONFORTULUI TERMIC

4.1. Se verific dac procesul tehnologic din hal se ncadreaz n categoria de munc uoar, conform indicaiilor din STAS 1907/2-74 i N.R.P.M.

4.2. Se stabilesc n funcie de destinaia ncperii, parametrii aerului interior: temperatura, umiditatea relativ, viteza.

4.3. Se controleaz ca protecia termic i gradul de vitrare al cldirii s fie corespunztoare "Normativului privind gradul de protecie termic al cldirilor" P 68.

4.4. Se aleg - prin apreciere - tipul, mrimea i poziia de amplasare a corpurilor nclzitoare, innd seama i de indicaiile din cap. 3.

4.5. Se stabilesc punctele din ncpere n care se va verifica confortul termic n funcie de poziia locurilor de munc fixe din vecintatea suprafeelor perimetrale.

Pentru verificarea confortului termic al locurilor de munc fixe de pe o latur a halei calculul se face pentru un punct mediu reprezentativ, lund n considerare influena suprafeelor limitatoare pe o lungime de minimum 10-15 m de ambele pri ale punctului de control.

Se va evita ca punctul de control s fie amplasat n dreptul corpului de nclzire, la racordarea n paralel, sau n dreptul primului corp nseriat, la racordarea n serie a corpurilor de nclzire.

4.6. Se determin temperaturile elementelor limitatoare ale ncperii dup cum urmeaz:

- elementele de construcie - conform anexei nr. 1

- suprafeele vitrate - conform anexei nr. 2

- corpuri nclzitoare - conform anexei nr. 3

4.7. Se determin temperatura medie a suprafeelor interioare a elementelor care limiteaz zona perimetral pentru punctele n care se verific confortul termic, conform anexei nr. 4.

4.8. Se verific indicele de confort termic (B), pentru punctele de control alese, cu ajutorul relaiei (1) sau fig. 1a si fig. 1b.

n cazul n care indicile de confort termic obinut este mai mic dect cel minim admisibil (B < -2,5) se va redimensiona nclzirea perimetral, prin aproximaii succesive, pn ce parametrii acesteia asigur confortul termic necesar.

4.9. Partea din pierderile de cldur ale ncperii care nu este acoperit prin nclzirea perimetral urmeaz a fi preluat de instalaia de nclzire cu aer cald.

4.10. n anexa nr. 5 este dat un exemplu de calcul pentru dimensionarea suprafeelor nclzitoare ale instalaiei de nclzire perimetral necesar pentru realizarea confortului termic.

4.11. Pentru dimensionarea suprafeei corpurilor de nclzire se recomand, n scopul creterii eficienei proiectrii, s se aplice programul de calcul automat CONFORT elaborat de IPCT.

[top]

ANEXA 1

DETERMINAREA TEMPERATURII SUPRAFEELOR INTERIOARE ALE ELEMENTELOR DE CONSTRUCIE

1 - Temperatura suprafeelor interioare ale elementelor de construcie, exclusiv pardoseala, se calculeaz, pentru fiecare element de construcie n parte, cu relaia:

(2) n care:

tj - este temperatura suprafeei interioare a elementului de construcie, n oC.

ti - temperatura interioar de calcul, n oC.

te - temperatura exterioar de calcul, n oC.

i - coeficientul de schimb superficial de cldur la suprafaa interioar a elementului de construcie, n W/m2 oC (Kcal/hm2 oC)

K - coeficientul de schimb global de cldur al elementului de construcie, n W/m2 oC (Kcal/hm2 oC)

m - coeficientul de maisivitate termic a elementului de construcie.

2 - La pardoselile situate pe sol, temperatura acestora n zona marginal, pentru care se verific confortul termic, se va considera ca avnd valoarea medie

(3) tpd = t pd m - 4oC

n care:

t pd m - temperatura pardoselii n zona de mijloc a ncperii, conform relaiei:

(4) n care:

Ks - este coeficientul de transmisie a cldurii ctre sol, n W/m2 oC (K cal/hm2 oC)

ts - temperatura solului n vecintatea pnzei de ap freatic, considerat + 10oC indiferent de temperatura exterioar.

[top]

ANEXA 2a

Temperatura interioar a suprafeelor vitrateDiagrama - Temperatura suprafetei interioare a ferestrelor simple cu rame metaliceNOT: Valorile pentru temperatura ferestrelor cu corp de nclzire determinate conform diagramei sunt valabile pentru lc = lf. Pentru 0 < (lc / lf) < 1,0 temperatura ferestrei se stabilete prin interpolare ntre valorile corespunztoare pentru fereastra cu i fr corp de nclzire.EXEMPLU:

Cunoscnd ti = 16 oC i te = -15 oC , deci ti te = 31 oC rezult pentru:

fereastr fr corp de nclzire

tf te = 13,2oC, tf = 13,2 - 15 = -1,8oC

fereastr cu nlimea de 2 m cu corp de nclzire

lc = lf; tf te = 20,5oC; tf = 20,5 15 = 5,5oC

fereastr cu nlimea de 2 m, cu corp de nclzire, lc / lf = 0,8

tf te = 13,2 + 0,8(20,5 13,2) = 19,0oC; tf = 19,0 15,0 = 4,0oC

[top]

ANEXA 2b

Temperatura interioar a suprafeelor vitrateDiagrama - Temperatura suprafetei interioare a ferestrelor duble cuplate cu rame metaliceNOT: Valorile pentru temperatura ferestrelor cu corp de nclzire determinate conform diagramei sunt valabile pentru lc = lf. Pentru 0 < (lc / lf) < 1,0 temperatura ferestrei se stabilete prin interpolare ntre valorile corespunztoare pentru fereastra cu i fr corp de nclzire.EXEMPLU:

Cunoscnd ti = 16 oC i te = -15 oC , deci ti te = 31 oC rezult pentru:

fereastr fr corp de nclzire

tf te = 21,8oC, tf = 21,8 - 15 = 6,8oC

fereastr cu nlimea de 4 m cu corp de nclzire

lc = lf; tf te = 24,6oC; tf = 24,6 15 = 9,6oC

fereastr cu nlimea de 4 m, cu corp de nclzire, lc / lf = 0,6

tf te = 21,8 + 0,6(24,6 21,8) = 23,5oC; tf = 23,5 15 = 8,5oC

[top]

ANEXA 3

Temperatura suprafeelor radiante ale corpurilor de nclzireDiagrama - Temperatura suprafetelor radiante ale corpurilor de incalzireEXEMPLU:Cunoscnd tt = 150oC, ti = 70oC, ti = 18oC, se calculeaz i rezult pentru: Convectoradiatoare SP

tc - ti = 37,8oC; tc = 37,8 + 18 = 55,8oC Convectoradiatoare panou

tc - ti = 50,6oC; tc = 50,6 + 18 = 68,6oCNOT: Temperatura suprafeei radiante obinut din diagram este corespunztoare racordrii sus-jos a corpului de nclzire.[top]

ANEXA 4

DETERMINAREA TEMPERATURII MEDII A SUPRAFEELOR LIMITATOARE ALE UNEI NCPERI

1 - Avnd stabilit locul de munc pentru care se face verificarea confortului termic, se delimiteaz virtual poriunea de ncpere dintre locul de munc i peretele exterior al halei printr-un plan tangent n punctul considerat - capul omului - orientat paralel cu suprafaa rece cea mai apropiat (fig. nr. 2).

Temperatura medie a suprafeelor limitatoare ale acestei poriuni din ncpere i a suprafeelor corpurilor de nclzire aferente (vezi pct. 2) exprim influena pe care o exercit aceste suprafee, n schimbul de cldur prin radiaie cu corpul omenesc.

2 - Calculul temperaturii medii a suprafeelor elementelor limitatoare, pentru poriunea de hal delimitat mai sus, raportat la punctul de control considerat, se face cu ajutorul relaiei:

(5) 1)

Nota: 1) n membrul stng al egalitii nu mai apare factorul de corecie al temperaturii tms, care are valoarea s = 1 grd3n care:

tms - este temperatura medie a suprafeelor interioare ale elementelor limitatoare, n oC.

tj - temperaturile suprafeelor interioare ale elementelor de construcie, exclusiv suprafaa vitrat, n oC

tf - temperaturile suprafeelor vitrate, n oC

tc - temperatura suprafeei radiante a corpurilor de nclzire, n oC

j - factor de corecie a temperaturii pentru suprafeele elementelor de construcie, n grd3f - factor de corecie a temperaturii pentru suprafeele vitrate, n grd3c - factor de corecie a temperaturii, pentru corpurile de nclzire, n grd3Sj, Sf, Sc - proieciile suprafeelor elementelor limitatoare pe o emisfer cu centrul n punctul de referin (capul omului) exprimate n procente de unghiuri solide i care respect relaia:

(6) 2.1. Temperaturile suprafeelor interioare ale elementelor se determin astfel:

- temperatura suprafeei elementelor de construcie (tj) exclusiv ferestrele, conform indicaiilor din anexa nr. 1;

- temperatura suprafeelor vitrate (tf), conform indicaiilor din anexa nr. 2;

- temperatura suprafeei radiante a corpurilor de nclzire (tc), conform indicaiilor din anexa nr. 3.

2.2. Factorii de corecie ai temperaturii in seama de specificul transmisiei cldurii prin radiaie (cantitatea de cldur nu variaz liniar cu temperatura). Valoarea lui rezult din relaia:

(7) n care:

tom = 32oC - temperatura capului omului

t = th, tc, tms n oC

Valorile factorului de corecie pentru tom = 32 oC i diverse valori ale temperaturii sunt indicate n tabelul nr. 2.

Pentru toate suprafeele elementelor limitatoare a cror temperatur interioar este cuprins ntre 5 i 15 oC se poate considera .

2.3. Determinarea valorii unghiurilor solide (Sj, Sf, Sc) se face dup cum urmeaz:

2.3.1. Se determin cele dou unghiuri plane, perpendiculare ntre ele, sub care se vd din punctul de referin cele dou dimensiuni ale suprafeei considerate; de exemplu pentru suprafaa ABKI, din fig. nr. 3, unghiurile plane sunt , n planul III i , n planul II, iar pentru suprafaa CDHG sunt , n planl III i , n planul I.

Determinarea mrimii celor dou unghiuri plane considerate, se face utiliznd diagrama Daniliuk din fig. nr. 4; aceast diagram este construit pe baza mpririi unui semicerc n 100 de unghiuri plane determinate de razele semicercului, ale cror arce au proiecii egale pe diametrul semicercului, considerat ax de referin. La citirea unui unghi plan, diagrama se aeaz cu centrul n punctul de referin (punctul O din fig. nr. 3) i cu diametrul paralel cu latura suprafeei pentru care se face determinarea (axele x-x, y-y, z-z din fig. nr. 3).

Tabel nr. 2

tC grd3 tC grd3 toC grd3 toC grd3

-100,91500,969201,070601,337

-60,93750,994301,125701,368

-40,945101,018401,182801,433

-20,954151,045501,240901,502

2.3.2. Se efectueaz produsul dintre valorile unghiurilor plane determinate anterior, rezultnd astfel unghiul solid corespunztor. Aceast operaie se face pentru toate suprafeele elementelor limitatoare, cuprinse ntre planul de tangen n punctul de referin - capul omului - (planul EFHG din fig. nr. 3) i poriunea din ncpere considerat.

V2.3.3. Se stabilete ponderea, n procente de unghiuri solide, sub care se proiecteaz fiecare din suprafeele limitatoare (din poriunea de ncpere considerat), prin raportarea unghiului solid al suprafeei respective la numrul total de unghiuri solide aferent tuturor suprafeelor limitatoare considerate (vezi exemplul de calcul din anexa nr. 5).

[top]

ANEXA 5

EXEMPLU DE CALCUL PENTRU DIMENSIONAREA SUPRAFEELOR NCLZITOARE ALE INSTALAIEI DE NCLZIRE PERIMETRAL NECESARE PENTRU REALIZAREA CONFORTULUI TERMIC

Figura - PLAN HALA1. Date primare.

1.1. Parametrii de microclimat (la te = -15oC)

ti = 16oC

= 45%; x = 5,1 g/kg aer uscat

w = 0,3 m/s

1.2. Caracteristicile activitii fizice: munc fizic uoar.

1.3. Caracteristicile constructive ale halei

1.3.1. Caracteristici dimensionale - conform plan hal i seciunii 1-1 i 2-21.3.2. Caracteristici termotehnice ale elementelor de construcie

PE 1 - perete exterior din plci b.c.a. Craiova, = 0,2 m;m = 1,1; K = 0,87 W/m2 oC (0,75 Kcal/m2 hoC)

P - parapet din plci b.c.a. Craiova = 0,2 m;m = 1,1; K = 0,87 W/m2 oC (0,75 Kcal/m2 hoC)

Pl - Acoperi din tabl cutat cu termoizolaie din polistiren, polistiren = 0,048 m;m = 1,2; K = 0,81 W/m2 oC (0,69 Kcal/m2 hoC)

Pd - pardoseal din beton, = 0,2 m,adncimea pnzei de ap freatic h = 4 m; Ks = 0,28 W/m2 oC (0,24 Kcal/m2 hoC)

F - fereastr simpl cu rame metaliceKs = 5,8 W/m2 oC (5 Kcal/m2 hoC)

1.4. Poziia locului de munc pentru care se face verificarea confortului termic - punctul O la distana de 3,0 m de suprafaa vitrat i la nlimea de 1,8 m de la pardoseal (corespunztoare capului omului), conform planului i seciunilor.

Pentru verificarea confortului termic se consider o poriune perimetral din hal de cte 2 travei de 6 m de o parte i de alta a punctului de control.

1.5. Corpurile de nclzire folosite sunt de tip CRP 624/20, agent termic ap fierbinte 150/120 oC, amplasate cte 2 pe travee de 6 m, conform planului.

S-a aplicat o schem de alimentare n serie a sistemelor, cu corpurile de nclzire n treapta I. a, conform proiect tip nr. 5209/I (parametrii de temperatur ai agentului termic: convectoradiatoare 150/120oC, baterii de aer cald 120/70oC).

2. Condiiile necesare pentru asigurarea confortului termic n punctul O.

2.1. Indicele minim de conform termic care trebuie realizat B = - 2,5 (conform tabelului nr. 1).

2.2. Temperatura medie a elementelor limitatoare, minim necesar, tms = 13,5oC (calculat cu formula 1 sau din fig. 1a, fig. 1b).

3. Temperatura elementelor limitatoare

3.1. Perei.

Pentru t = 12,35oC rezult , conform tabel nr. 2.

3.2. Planeu.

; 3.3. Pardoseal

tPd = tPdm - 4 = 11,7oC; 3.4. Fereastr simpl cu nlimea de 1,8 m cu corp de nclzire.

Conform anexei 2a, pentru ti - te = 31oC i lc / lf = 0,39 se determin valoarea diferenei de temperatur tf - tc prin interpolare ntre valorile corespunztoare pentru fereastr cu corp de nclzire (20,5oC) i fr corp de nclzire (13,2oC) n modul urmtor:

tf - te = 13,2 + 0,39(20,5 - 13,2) = 16oC

tf = 16 - 15 = 1oC; = 0,97

3.5. Convectoradiator panou.

Conform anexei 3 pentru ti = 150oC, tr = 120oC, ti = 16oC, deci pentru

tm = 118,6oC rezult tc = ti = 71oC

Temperatura suprafeei convectoradiatorului panou este:

tc = 71 + 16 = 87oC; = 1,48

4. Determinarea temperaturii medii a suprafeelor interioare a elementelor limitatoare n punctul O.

4.1. Determinarea proieciei suprafeelor limitatoare (n procente de unghiuri solide).

Metoda folosit (conform anexe 4) este ilustrat n planul halei i n seciunile 1-1 i 2-2, rezultatele fiind trecute n tabelul nr. 3.

Exemplu de determinare pentru ferestre:

Unghiurile plane corespunztoare sunt 48,5 + 48,5 = 97 din plan, i 11 + 16 = 27 din seciunea 1-1; unghiul solid este 97 x 27 = 2619; unghiul solid, n procente aferente ferestrelor este 2619 : 13427 x 100 = 19,50% (vezi tabel nr. 3).

Observaie: S-a considerat c suprafaa perimetral se compune din suprafee de perete i fereastr, asimilndu-se suprafeele stlpilor n acestea (band continu de fereastr).

Tabelul nr. 3

Suprafeele limitatoareUnghiuri planeUnghiuri solideProcente de unghiuri solide

DenumireSimbolPlanSeciune

1-12-2

Perete exteriorPE9726-252218,79

P59,616-953,67,10

37,47-216,81,61

PlaneuPI-2795256519,10

PardosealPd-4398421431,39

FerestreF9727-261919,50

Corpuri de nclzireC 10,2Total 37,49-336,62,51

C 20,5

C 33

C 415

C 515

C 63

C 70,5

C 80,2

13427100%

4.2. Calculul temperaturii medii tms.

tms = 2,32 + 1,08 + 2,37 + 3,67 + 0,19 + 3,23 = 12,86

5. Compararea condiiilor de confort termic necesare i realizate n zona perimetral:

Valori realizate:

tms = 12,86oC

ntruct nu sunt ndeplinite condiiile minime necesare impuse la pct. 2 (tms = 13,5oC, B = - 2,5) va trebui s se redimensioneze, prin aproximaii succesive, suprafaa corpurilor de nclzire, mrindu-se corpurile alese la pct. 1.5.

A rezultat, n urma calculelor, c prin montarea unor corpuri de nclzire tip CRP 624/26 se asigur confortul termic necesar.

[top]2.3.3. Se stabilete ponderea, n procente de unghiuri solide, sub care se proiecteaz fiecare din suprafeele limitatoare (din poriunea de ncpere considerat), prin raportarea unghiului solid al suprafeei respective la numrul total de unghiuri solide aferent tuturor suprafeelor limitatoare considerate (vezi exemplul de calcul din anexa nr. 5).

[top]

ANEXA 5

EXEMPLU DE CALCUL PENTRU DIMENSIONAREA SUPRAFEELOR NCLZITOARE ALE INSTALAIEI DE NCLZIRE PERIMETRAL NECESARE PENTRU REALIZAREA CONFORTULUI TERMIC

Figura - PLAN HALA1. Date primare.

1.1. Parametrii de microclimat (la te = -15oC)

ti = 16oC

= 45%; x = 5,1 g/kg aer uscat

w = 0,3 m/s

1.2. Caracteristicile activitii fizice: munc fizic uoar.

1.3. Caracteristicile constructive ale halei

1.3.1. Caracteristici dimensionale - conform plan hal i seciunii 1-1 i 2-21.3.2. Caracteristici termotehnice ale elementelor de construcie

PE 1 - perete exterior din plci b.c.a. Craiova, = 0,2 m;m = 1,1; K = 0,87 W/m2 oC (0,75 Kcal/m2 hoC)

P - parapet din plci b.c.a. Craiova = 0,2 m;m = 1,1; K = 0,87 W/m2 oC (0,75 Kcal/m2 hoC)

Pl - Acoperi din tabl cutat cu termoizolaie din polistiren, polistiren = 0,048 m;m = 1,2; K = 0,81 W/m2 oC (0,69 Kcal/m2 hoC)

Pd - pardoseal din beton, = 0,2 m,adncimea pnzei de ap freatic h = 4 m; Ks = 0,28 W/m2 oC (0,24 Kcal/m2 hoC)

F - fereastr simpl cu rame metaliceKs = 5,8 W/m2 oC (5 Kcal/m2 hoC)

1.4. Poziia locului de munc pentru care se face verificarea confortului termic - punctul O la distana de 3,0 m de suprafaa vitrat i la nlimea de 1,8 m de la pardoseal (corespunztoare capului omului), conform planului i seciunilor.

Pentru verificarea confortului termic se consider o poriune perimetral din hal de cte 2 travei de 6 m de o parte i de alta a punctului de control.

1.5. Corpurile de nclzire folosite sunt de tip CRP 624/20, agent termic ap fierbinte 150/120 oC, amplasate cte 2 pe travee de 6 m, conform planului.

S-a aplicat o schem de alimentare n serie a sistemelor, cu corpurile de nclzire n treapta I. a, conform proiect tip nr. 5209/I (parametrii de temperatur ai agentului termic: convectoradiatoare 150/120oC, baterii de aer cald 120/70oC).

2. Condiiile necesare pentru asigurarea confortului termic n punctul O.

2.1. Indicele minim de conform termic care trebuie realizat B = - 2,5 (conform tabelului nr. 1).

2.2. Temperatura medie a elementelor limitatoare, minim necesar, tms = 13,5oC (calculat cu formula 1 sau din fig. 1a, fig. 1b).

3. Temperatura elementelor limitatoare

3.1. Perei.

Pentru t = 12,35oC rezult , conform tabel nr. 2.

3.2. Planeu.

; 3.3. Pardoseal

tPd = tPdm - 4 = 11,7oC; 3.4. Fereastr simpl cu nlimea de 1,8 m cu corp de nclzire.

Conform anexei 2a, pentru ti - te = 31oC i lc / lf = 0,39 se determin valoarea diferenei de temperatur tf - tc prin interpolare ntre valorile corespunztoare pentru fereastr cu corp de nclzire (20,5oC) i fr corp de nclzire (13,2oC) n modul urmtor:

tf - te = 13,2 + 0,39(20,5 - 13,2) = 16oC

tf = 16 - 15 = 1oC; = 0,97

3.5. Convectoradiator panou.

Conform anexei 3 pentru ti = 150oC, tr = 120oC, ti = 16oC, deci pentru

tm = 118,6oC rezult tc = ti = 71oC

Temperatura suprafeei convectoradiatorului panou este:

tc = 71 + 16 = 87oC; = 1,48

4. Determinarea temperaturii medii a suprafeelor interioare a elementelor limitatoare n punctul O.

4.1. Determinarea proieciei suprafeelor limitatoare (n procente de unghiuri solide).

Metoda folosit (conform anexe 4) este ilustrat n planul halei i n seciunile 1-1 i 2-2, rezultatele fiind trecute n tabelul nr. 3.

Exemplu de determinare pentru ferestre:

Unghiurile plane corespunztoare sunt 48,5 + 48,5 = 97 din plan, i 11 + 16 = 27 din seciunea 1-1; unghiul solid este 97 x 27 = 2619; unghiul solid, n procente aferente ferestrelor este 2619 : 13427 x 100 = 19,50% (vezi tabel nr. 3).

Observaie: S-a considerat c suprafaa perimetral se compune din suprafee de perete i fereastr, asimilndu-se suprafeele stlpilor n acestea (band continu de fereastr).

Tabelul nr. 3

Suprafeele limitatoareUnghiuri planeUnghiuri solideProcente de unghiuri solide

DenumireSimbolPlanSeciune

1-12-2

Perete exteriorPE9726-252218,79

P59,616-953,67,10

37,47-216,81,61

PlaneuPI-2795256519,10

PardosealPd-4398421431,39

FerestreF9727-261919,50

Corpuri de nclzireC 10,2Total 37,49-336,62,51

C 20,5

C 33

C 415

C 515

C 63

C 70,5

C 80,2

13427100%

4.2. Calculul temperaturii medii tms.

tms = 2,32 + 1,08 + 2,37 + 3,67 + 0,19 + 3,23 = 12,86

5. Compararea condiiilor de confort termic necesare i realizate n zona perimetral:

Valori realizate:

tms = 12,86oC

ntruct nu sunt ndeplinite condiiile minime necesare impuse la pct. 2 (tms = 13,5oC, B = - 2,5) va trebui s se redimensioneze, prin aproximaii succesive, suprafaa corpurilor de nclzire, mrindu-se corpurile alese la pct. 1.5.

A rezultat, n urma calculelor, c prin montarea unor corpuri de nclzire tip CRP 624/26 se asigur confortul termic necesar.

[top]V