metodologia de admitere 2014 u.o. aprobata de senat la 03.03.2014

Upload: beuka-andreea

Post on 19-Oct-2015

22 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

Metodologia de Admitere 2014 U.O. Aprobata de Senat La 03.03.2014

TRANSCRIPT

  • UNIVERSITATEA DIN ORADEA

    METODOLOGIAorganizerii gi desfiguririi concursului de admitere 2014

    STUDII UNIVERSITARE DELIGENTA 9I MASTER

    Dispozifii generaleMetodologia pentru organizarea gi desfigurarea concursului de admitere pentru anul

    universitar 2014 - 2015 este elaboratd in baza Legii Educaliei Nalionale nr, 112011, cu modificarile gicompletdrile ulterioare si a Ordinului ministrului educaliei nalionale nr.573412013 privind cadrulgeneral de organizare gi desfdgurare a admiteriiin ciclurile de studii universitare de licentd, de mastergi de doctorat pentru anul universitar 2014

    - 2015.

    Admiterea pentru studii universitare de licenfd gi master se organizeazd in doud sesiuni:sesiunea iulie2014 gi, pentru eventuale locuri rimase neocupate, sesiunea septembrie2Ol4.

    Admiterea la formele de invd{5mAnt la distanld gi cu frecven!5 redusd (studii de licen!5) serealizeazd pe baza aceloragi criterii, pe liste separate ale candidalilor ca gi la forma de invdldmAnt cufrecventd, pe locurile stabilite in acest scop. Formele de invildmAnt la distantd gi cu frecvenld redusdse organizeazi numaiin regim cu taxd de gcolarizare.

    Comisii de admitereSe vor constitui comisiile de admitere pentru sesiunile iulie gi septembrie 2014:

    . Comisia centrald de admitere este compusd din rector, ca pregedinte al comisiei 9i membrinumili prin decizie emisi de rector, dintre care 3-4 din partea Senatului universitar;

    . Comisia de admitere pe facultate este aprobatd de Consiliul facultdlii la propunerea decanuluigi aprobatd de rector, care va emite decizia de numire a comisiei.

    Comisiile rdspund efectiv de buna organizare gi desfdgurare a concursului de admitere,incepAnd cu inscrierea candidaJilor gi terminAnd cu rezolvarea contestaliilor gi afigarea rezultatelorfinale, conform metodologiilor proprii.

    intregul personal care participi la organizarea gi desfdgurarea concursului de admitere va fiinstruit la nivelul fiecdrei facultdli. Cadrele didactice gi celelalte persoane, antrenate in concursul deadmitere, care se abat de la respectarea normelor in vigoare sau care, prin activitatea lor, prejudiciazibuna organizare gi desfigurare a concursului, vor fi inlocuite imediat din funcliile indeplinite gi, dacdeste cazul, sanclionate conform prevederilor legale.

    Nu pot face parte din comisia de admitere persoane care se aflS in relalia de afini gi rude pdndla gradul al lll-lea inclusiv cu un candidat inscris la concursul de admitere.

    Facultilile vor elabora, pAni la data de 28.02.2014, metodologii proprii privindorganizarea 9i desfigurarea concursului de admitere, ciare vor fi avizate de rectorul universitdtii siulterior vor fi aduse la cunogtinla candidatilor prin afigare la sediul facultSlii gi publicar" p" p"gjintweb. Prin metodologiile proprii se vor elabora toate aspectele specifice admiterii:

    . Calendarul admiterii (inscrieri, data probelor -

    dacd este cazul, confirmiri, afigare listeprovizorii gi finale)

    . Criterii de admitere gi de departajare pentru candidalii cu medie egalS pe ultimul loc;

    . Modul de desfdgurare a probelor scrise sau orale (daci este cazul);

    . Condiliile in care se depun contestalii 9i modul de rezolvare al acestora'

    . Criteriile de selectie pentru licenfiali;

    . Criteriile de selectie pentru cornpletarea studiilor;

    . Criteriile specifice pentru premianlii la diferite concursuri (olimpiade), alte concursuri.

    I din 13

  • Partea I

    ADMITEREA LA STUDII UNIVERSITARE DE LICENTA

    Pentru ciclul de studii universitare de licenld, admiterea se organizeazdpe domenii de licenld,la programe de studii/specializdri acreditate sau autorizate provizoriu.

    Numdnul minim de studenli pentru demararea unui program de studii se stabilegte prin H.S.,cu avizul C.A., pe baza unor criterii specifice.

    Candidalii vor fi informati, incd de la inscriere, asupra numirului minim de studenti necesardemardrii unui program de studii.

    1.1. Galendarul concursului de admitere

    Facultilile stabilesc prin metodologia proprie calendarul admiterii la nivel de facultate, care vafi afigat^la sediul facultdlii gi postat pe pagina web a facultilii gi a universitilii.

    inscrierile la concursul de admitere la Universitatea din Oradea, sesiunea iulie2014 incep indata de 14.07.2014. Data limitd pentru afigarea listelor finale este 04.08.2014.

    inscrierile la concursul de admitere la Universitatea din Oradea, sesiunea septembrie 2014(pentru eventuale locuri rdmase neocupate) incep in data de 08.09.2014. Data limitd pentru afigarealistelor finale este 25.09.2014.

    inscrierile se fac la sediile facultdlilor dupi un program care va fi afigat gi postat pe pagina weba facultdlii gi a universitdlii.

    1.2. Taxe admitere

    Taxa de inscriere la concursul de admitereTaxa pentru contesta,tiiTaxa de inmatriculareTaxd procesare dosar(pe ntru studenli strdin i)

    Candidalii care se inscriu la mai multe facultSlifiecare facultate, conform metodologiilor proprii.

    Taxa pentru contestalii nu va fi perceputd in situaliile generate de erorile operatorilorUniversitilii din Oradea.

    Beneficiazi de scutiri de taxe de inscriere la concursul de admitere urmitoarele categorii decandidali cu vArsta pAni in 25 de ani:

    . orfanii de ambii pdrinli;

    . oi aflali in centrele de plasament sau case de tip familial;

    . Gi ai au cel pulin un pdrinte angajat al Universitdlii din Oradea;r oi care au cel pulin un pdrinte cadru didactic in activitate (in conformitate cu Legea

    Educatiei Na{ionale, art.277 ).

    1.3. Dreptul de inscriere la concursul de admitere

    La concursul de admitere in invdldmAntul superior se pot inscrie cetdleni ai RomAniei,absolvenli de liceu cu diplomi de bacalaureat sau diploma echivalentd cu aceasta gi cetiteni aistatelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor apa(inAnd Spaliului Economic European gi aiConfederaliei Elveliene in aceleagi condilii previzute de

    - 150 RON- 150 RON- 100 RoN

    - 150 Euro

    vor plSti integral taxa de inscriere pentru

    gEDffTA DE sErAT

    0 3. tvlAii. 2U1i-

    Pregedinte:Prof.univ.dr. $ORlil CmILA

    2 din 13

  • Departamentul de Relatii Internalionale are rolul de a centraliza dosarele de candidaturd alecetdlenilor UE, SEE gi Confederalia Elveliand in vederea echivaldrii studiilor efectuate in strdindtate.Acestea vor cuprinde urmitoarele documente:

    . Cerere pentru recunoagtenea in vederea acceptdrii la studii;

    . Diploma de absolvire a liceului gifoaia matricold;

    . Diploma de studii superioare gi suplimentul la diplomd -daci este cazul;

    . Documentul personal de identificare, in copie: pagaport - copie dupd paginile 1,2,3,4 -sau

    alt act de identitate.. Dovada pldlii taxei de procesare dosar 150 euro in contul Universitdlii din Oradea.Toate documentele menlionate mai sus vor fi trimise in copii legalizate. Pentru documentele

    redactate in alte limbi decAt limbile englezd gi francezd se vor prezenta traduceri legalizate in limbarom0ni, in original. Diplomele din ltalia, Grecia, Spania, Portugalia qi Cipru vor fi vizate cu ApostilaConvenliei de la Haga. Diplomele emise in statele care nu sunt pi(i ale Conven(iei privind Apostila dela Haga vor fi supralegalizate de cdtre Ministerul invdl5mAntului, MinisterulAfacerilor Externe din taraemitenti giAmbasada/Oficiul consular al RomAniei din lara respectivd.

    Rdspunsurile privind echivalarea studiilor se vor comunica, in scris, universitdlii, de cdtreCentrul Nalional de Recunoagtere gi Echivalare a Diplomelor (C.N.R.E.D), iar adeverinlele deechivalare vor fi eliberate unui delegat al universitdtii. Dosarele pentru echivalare vor fi trimise deuniversitate.

    Un candidat poate padicipa concomitent la admiterea la mai multe facultdli sau domenii dinaceeagi institu[ie sau din institulii diferite de invdlimint superior, dar poate fi admis gi inmatriculat lao singurd universitate sau facultate (domeniu) pe locuri subvenlionate de la buget pentru duratanormald de stutdii. Candidatul admis la mai multe universitdli sau facultdti este obligat si optezepentru aceea la care doregte sd fie subventionat de la bugetul de stat, prin prezentarea dosarului cuactele in original in termenul stabilit de facultate. Neprezentarea diplomei de bacalaureat inoriginal din vina exclusivd a candidatului admis duce Ia pierderea loculuifinanlat de Ia buget.

    O persoand poate fi admisi gi inmatriculati ca student concomitent la cel mult doud programede studii, indiferent de instituliile de tinvd!5mAnt care le oferd. Orice subventia financiard sau bursd dinfonduri publice se acordd, conform normelor legale in vigoare, numai intr-o singurd institutie deinvildmAnt superior, pentru un singur program de studii.

    Studenlii instituliilor de invdtimAnt superior de stat inmatriculali in anii precedenfi pe locurifinanlate de la bugetul de stat, care renunld la continuarea studiilor sau decid sd facd qi o a douafacultate in cadrul aceleiagi universitdli sau intr-o altd universitate beneficiazd de subvenlia de labugetul de stat numai pe durata normald de studiu (scdzAnd din durata de studiu a noii specializdrianii de studii cu finanlarea de la buget la specializarea iniliald). Dacd prima specializare este fdcutdprin achitarea taxei de studiu, cea de a doua specializare poate fi studiati cu finanlare de la bugetulde stat.

    Candidalii care se inscriu la a doua specializare sau continud studii pa(iale vor fi declaratiadmigi dacd:

    1. au participat la toate probele de admitere, au trecut de probele eliminatorii (dacd este cazul) giau oblinut la concursul de admitere minim nota 5 (cinci);

    2. dosarul candidatului a fost evaluat de Comisia de specialitate (stabilitd de Consiliul facultdtii inbaza Regulamentului privind activitatea profesionald a studenlilor) gi aceasta a decis cd poatefiinmatriculat in an superior;

    3. existi solicitare scrisd din partea conducerii facultdlii (adresatd Comisiei centrale de admitere)pentru aplicarea acestor prevederi la concursul de admitere de la facultatea respectivd.

    1.4. Inscrierea la concursul de admitere

    Pentru llnscrierea la concursul de admitere, candidalii, vor completa o cerere tip de inscrierein care vor mentiona, sub semndturd proprie, toate datele solicitate in formularul respectiv.

    La cererea -

    tip de inscriere se anexeazd urm ugEnnl DE 3EXATDIN DATA DE:

    0 3, folAR, 2t]14

    Pregedinte:_

    Proi.univ,dr, SORtlt CtR|tl

    3 din 13

  • a) Diploma de bacalaureat sau diploma echivalentd cu aceasta, in original sau copielegalizatd (in cazul in care candidatul prezintd copie legalizatd, ea va fi insotitd de adeverintadoveditoare a depunerii originalului la inscrierea la o altd facultate) sau, in cazul liceelor lacare nu s-au eliberat diplomele pentru promolia 2014, adeverinld care menlioneazd mediagenerald, mediile obtinute in anii de studii, termenul de valabilitate gi faptul cd nu a fosteliberatd diploma de bacalaureat ;b) Certificatul de nagtere in copie legalizatd ;c) Certificat de cdsdtorie in copie legalizatd, dacd este cazul;d) Adeverinla medicald tip, eliberatd de medicul de familie, din care sd rezulte cd este aptpentru facultatea la care candideazS;e) 2 fotografii tip buletin sau 4 fotografii tip buletin de identitate in cazul inscrierii lafacultdlile care suslin examen de admitere cu probe de concurs;0 Carte de identitate sau paqaport (original pentru conformitate) 9i copie;g) Chitan!5 de achitare a taxei de inscriere.Actele solicitate vor fi depuse iiintr-un dosar plic.

    in cazul candidalilor cetdleni rom0ni care au absolvit liceul in altd !ar5, diploma de bacalaureatoblinuti trebuie echivalatd de cdtre Centrul Nalional de Recunoagtere gi Echivalare a Diplomelor(C.N.R.E.D.) din cadrul Ministerului Educaliei Nalionale. Echivalarea se face personal de cdtrecandidat inaintea inscrierii la admitere. Pentru informalii se poate accesa site-ul www.cnred.edu.ro.Media de la bacalaureat va fi echivalatd (dupd echivalarea CNRED) de cdtre Comisia centrald deadmitere la solicitarea Comisiei de admitere a facultdtii.

    Candidalii care solicitd scutirea de la plata taxei de admitere vor prezenta unul dinurmdtoarele documente:. copii dulpd certificate de deces ale pdrintilor (in cazul celor orfani de ambii pirinli);. adeverinle de la Centrele de plasament sau case de tip familial (in cazul celor aflali in aceasti

    situa[ie);. adeverinle din care sd rezulte calitatea de personal didactic aflat in activitate a sustindtorilor

    legali;. adeverinle din care sd rezulte calitatea de personal nedidactic incadrat in Universitatea din

    Oradea aflat in activitate a suslindtorilor legali;Candidalii care se inscriu 9i urmeazi doud facultdli vor prezenta originalul diplomei de

    bacalaureat la facultatea la care aLr fost admigi pe locurile subvenlionate de la buget, iar copialegalizatd la cealalti facultate insoliti de adeverinld din care sd reiasd acest fapt, in termenul stabilitde fiecare facultate prin metodologiile proprii.

    Actele necesare pentru inscriere la examenul de admitere a cetilenilor statelor membreale Uniunii Europene, ai statelor apartinAnd Spaliului Economic European gi ai ConfederafieiElve!iene:

    . Atestatul de recunoagtere a studiilor, eliberat de direc{ia de speaialitate din cadrul MinisteruluiEducaliei Nalionale;

    . Diploma de bacalaureat in original gi traducere legalizatd in limba romAnd;

    . Certificat de competenli lingvisticd pentru limba romAnd (in cazul inscrierii la programe destudii cu predare in limba romAni);

    . Certificat de nagtere in copie gi traducere legalizati in limba romAnd;

    . Certificat de cisitorie in original gi traducere legalizatd in limba romAnd (dacd numeleaplicantului s-a schimbat dupd cisitorie);

    . Ceftificat medical;

    . Patru poze tip pagaport;

    . Copie pagaport sau C.l.Actele solicitate vor fi depuse intr-un dosar plic.

    Comisiile de admitere ale facultdtilor primesc dosareleefectueazd inscrierea gi elibereazd legitimaliile de concurs (pentru candiconcurs) numai dacd, dupd verificarea fiecdrui dosar, se constatd cd:

    h4Att, 201r,4 din 13

  • . cererile{ip de inscriere sunt completate corect;

    . candidalii au precizat domeniul, programul i programele de studii gi forma de invdlimAnt lacare doresc sd concureze, precum gi disciplinele sau probele de concurs, dupd caz.Dupd incheierea definitivd a inscrierii, comisiile de admitere 'ilntocmesc listele nominale cu

    candidalii inscrigi, in ordine alfabeticii, pe care le afigeazd la loc vizibil, cu cel pu\in24 de ore inaintede inceperea primei probe.Listele vor preciza:

    . facultatea, domeniul, programul / programele de studii gi forma de invdldmAnt la care suntinscrigi candidalii, ordinea de preferinld a programelor de studii (dacd este cazul) gi probele deconcurs pentru care au optat (acolo unde sunt probe la alegere);

    . repartizarea candidalilor pe sdli de concurs, iar pentru probele orale, la care examinarea seface individual, repartizarea pe serii 9i sdli de concurs (numai pentru facultilile care au probede conr;urs).Orice sesizare a candidalilor privind exactitatea datelor precizate pe aceste tabele se verificd

    imediat, corecturile necesare efectuAndu-se direct pe listele afigate, ceil mai tilrziu cu 3 ore inainte deinceperea primei probe, cu aprobarea pregedintelui comisiei. Dacd listele au fost scrise la calculator,aceste corecturi vor fi ficute gi in figierele cu numele candidalilor, pAnd la editarea cataloagelor fdrdnote.

    1.5. inscrierea 9i desfigurarea concursutui de admitere pentrucandidafii din Republica Moldova, absolvenli de licee din RomAnia

    Candidalii cetSleni ai Republicii Moldova, cu domiciliul in Republica Moldova, absolventi delicee din RomAnia, se pot inscrie gi pot candida pe locurile subvenlionate de la buget alocateUnivers^itdfii din Oradea, special destinate, conform metodologiei elaborate de minister.

    In acest caz, inainte de a depune la facultate dosarul de inscriere, candidatul va completa ocerere tipizatd la Departamentul de Relalii Internationale pentru participare la concursul de admiterepe locurile suhvenlionate de la buget alocate distinct candidalilor cetdleni ai Republicii Moldova,absolvenli de licee din RomAnia (formularul de cerere se gisegte la Departamentul de RelaliiInterna!ionale).

    Dosarul candidatului va cuprinde:a) Diploma de bacalaureat sau diploma echivalentd cu aceasta, in oriqinal si copieleqalizatd sau, in cazul liceelor la care nu s-au eliberat diplomele pentru promolia 2014,adeverinld care menlioneazd media generald, mediile oblinute in anii de studii, termenul devalabilitate gi faptul cd nu a fost eliberatd diploma de bacalaureat, in oriqinal si copieleqalizatS;b) Foala matricolS din liceu, inpnqinal sicopie leqalizatd;c) Certificatul de nagtere in 2 copii leqalizate;d) Certificat de cdsdtorie (dacd este cazul) in 2 copii leqalizate;e) Adeverinla medicald tip din care sd rezulte cd este apt pentru facultatea la carecandideazd, in original gi traducere legalizatd, dacd este cazul;f) 2 fotografiitip buletin sau 4 fotografii tip buletin de identitate in cazul inscrierii lafacultdlile care suslin examen de admitere cu probe de concurs;g) Carte de identitate gi pagaport (original pentru conformitate) gi 2 copii leqalizate;h) Chitanli de achitare a taxei de inscriere.

    in prima fazd, candidalii participi la concursul de admitere la nivel de facultate, conformmetodologiei proprii de admitere, pe locurile cu taxd alocate facultafii. Dupd finalizarea admiterii lanivel de facultate, candidatul primegte statutul de admis cu taxd sau respins cu taxd.

    in faza a doua participd doar candidalii care au oblinut media la admitere cel pulin 5 (cinci).Astfel, dupd finalizarea admiterii la toate facultalile gi centralizarea datelor, pe baza mediei obtinute laconcursul de admitere la nivel de facultate, candidalii participd, la nivel de universitate, la concursulpentru ocuparea locurilor subvenlionate de la buget, special destinate lor.

    Comisia centrald de admitere va intocmi o listi comund in ordinea descrescdtoare a mediilorla admitere. Aceastd listd va fi afigatd la avizierul central a

    0 3, Flltt, 20

    Frnf univ dr Sr1Pil el lPll

    5 din 13

  • in limita locurilor bugetate special alocate, candidatul va primi statutul de admis fird taxd saurespins fdri tax5. Acest statut va fi transmis facultdlii unde s-a inscris candidatul in prima fazd. incazul in care candidatul este respins firi tax5, el revine la statutul inilial primit dupd concursul la nivelde facultate (admis cu taxd sau respins cu taxd).

    La finalizarea admiterii, Comisiile de admitere pe facultate vor trimite Comisiei centrale deadmitere dosarele cuprinzdnd copiile legalizate ale actelor candidalilor admigi gi confirmali pentru a fitrimise la Ministerul Educaliei Nafionale in vederea oblinerii avizului de inmatriculare la Universitateadin Oradea.

    1,6. inscrierea 9i desfigurarea concursului de admitere pentru candidafiidin etnia rromilor

    Candidalii din etnia rromilor se pot inscrie gi pot candida pentru locurile subvenlionate de labuget, alocate Universitdtii din Oradea, special destinate acestei categorii de candidali.

    in acest caz, inainte de a depune la facultate dosarul de inscriere, candidatut va completa ocerere tipizatd la secretarul gef al universitilii pentru participare la concursul de admitere pe locurilesubventionate de la buget alocate distinct candidalilor din etnia rromilor (formularul de cerere segdsegte la secretarul 9ef al universitelii) gi va prezenta o recomandare scrisd din parlea pregedinteluiunei organizatii civile, culturale sau politice a rromilor legal constituitd, prin care se atestd apartenentacandidatului la comunitatea rromilor (gi nu cd este membru al respectivei organizalii).

    in prima fazd, candidalii participd la concursul de admitere la nivel de facultate, conformmetodologiei de admitere, pe locurile subventionate de la buget sau pe locurile cu taxd alocatefacultSlii. Dupdfinalizarea admiterii la nivel defacultate, candidatul din etnia rromilor primegte statutulde admis fdri taxd, admis cu taxi sau respins cu taxi.

    infaza a doua participd doar candidalii care au oblinut media la admitere cel pulin 5 (cinci) 9icare, la nivel de facultate, au obtinut statutul de admis cu taxi sau respins cu taxd. Astfel, dupifinalizarea admiterii la toate facultitile 9i centralizarea datelor, pe baza mediei obtinute la concursul deadmitere la nivel de facultate, candidalii participS, la nivel de universitate, la concursul pentruocuparea locurilor subvenlionate de la buget, special destinate lor.

    Comisia centrald de admitere va intocmi o listi comund in ordinea descrescdtoare a mediilorla admitere. Aceastd listi va fi afigatd la avizierul central al universitdlii gi pe pagina de web. in limitalocurilor bugetate special alocate, candidatul va primi statutul de admis fdrd taxd sau respins fdrdtaxd. Acest statut va fi transmis facultdlii unde s-a inscris candidatul in prima fazd. in cazul in carecandidatul este respins fdrd taxd, el revine la statutul inilial primit dupd concursul la nivel de facultate(admis cu taxd sau respins cu taxd).

    1.7. Desfigurarea concursului de admitere

    Facultilile care sustin examen de admitere (probd eliminatorie sau test scris/oral) vor stabiliprin metodologie proprie modul de desfdgurare a concursului.

    Pentru studiile universitare organizate intr-o limbd strdind admiterea va contine obligatoriu oprobd de competenld lingvisticd, eliminatorie, notatd cu admis / respins.

    Pentru testarea capacitdlilor artistice gi sportive examenul de admitere va conline obligatoriu oprobd practici eliminatorie, notatd cu admis / respins.

    Admiterea la studii universitare de licen!5 se susline in limba romdnd sau intr-o limbd striind,pentru prograntele de licen!5 la care qcolarizarea este organizatd in limba strdini respectivd.

    Pentru programele de licenld gcolarizate in limba romdn5, la solicitarea scrisd a candidalilorcare au suslinut la bacalaureat gi proba la limba gi literatura materni, examenul de admitere se poatesusline giin limbile materne respective.

    La finele concursului Comisia de admitere pe far:ultate va transmite Comisiei centrale deadmitere un dosar cuprinzAnd variantele de subiecte / grile, procesul verbal de extragere a subiectuluii grilei, baremurile de corectare 9i, Tn cazul probelor eliminatorii, tabelul cu rezultatele obtinute de

    APROBAT h gElXflTA DE 3E!|AT

    {} 3, [4All, 0Jr,

    candidati la aceste probe.

    6 din 13

  • 1.8. Stabilirea gi comunicarea rezultatelor concursului

    Admitenea se face strict in ordinea descrescAndd a mediilor generale oblinute de candidali, inlimita numdrului de locuri stabilit pentru fiecare program de studii din cadrul facultdlii 9i in functie desistemul de deparlajare stabilit de fiecare facultate. Media minimd de admitere nu poate fi mai micidecdt 5 (cinci) sau decAt un numdr de puncte echivalent cu aceasta.

    Mediile generale (punctajele) oblinute de candidali la admitere sunt valabile pentru stabilireaordinii de clasificare numai la facultatea la care acegtia au candidat potrivit reglementirilor proprii deadmitere ale universitilii gi in conformitate cu opliunile mentionate de candidali in cererea deinscriere.

    Ordinea de clasificare rezultatd in urma admiterii va fi utilizatd gi pentru repartizarea locurilorfinanlate de la bugetul de stat, acestea revenind celor mai bine clasali candidali din fiecare domeniu.

    Dupd stabilirea rezultatelor finale ale concursului, comisia de admitere pe facultate va verificaatent modul in care au fost efectuate toate operatiile, pentru a se elimina orice posibilitate de eroare.

    Candidalii care igi retrag actele inainte de afigarea rezultatului final al concursului suntconsiderati eliminali din concurs.

    Rezultatele preliminare ale concursului de admitere se aduc la aunogtinld publici, prin afigareimediatd, la sediul facultdlii, la loc vizlbil gi pe pagina de web. Pe listele afigate se vor indica, in dreptulfiecdrui candidat, mediile finale obtinute la probele de concurs gi media generald.

    Dosarele candidalilor respingi sau ale celor care renuntd la ilocul oblinut prin admitere serestituie personal candidatului, la cerere, in cel mult 2 zile lucrdtoare de la depunerea cererii gineconditionat, fdrd perceperea unor taxe, pe baza actelor de identitate.

    Confirmarea ocupirii locului de citre candidat se face prin:A achitarea taxei de inmatriculare la caseria universitdlii sau la Banca Transilvania gi depunereachitanlei / copiei ordinului de platd la secretariatul facultilii;A doar pentru studenlii cu taxi, plata trangei I a taxei de gcolarizare, la caseria universitdlii sau laBanca Transilvania 9i depunerea chitanlei i copiei ordinului de platd la secretariatul facultdlii;A se acordd o reducere de 5% din taxa anualS de qcolarizare pentru candidaliilstudenlii careachitd integral taxa anuali de gcolarizare pAnd in data de 15 octombrie 2014,A completarea cererii de inmatriculare la secretariatulfacultdtii.

    Etapa IConfirmarea ocupdrii locului se va face in termenul stabilit de fiecare facultate prin

    metodologia proprie gi afigat la avizier in loc vizibil gi pe pagina web, in caz contrar vor pierde loculocupat prin admitere definitiv. Dupd expirarea acestui termen, facultilile vor reface listele de admiteregi le vor aduce la cunogtinta candidalilor prin afigare.

    Etapa llDupi intocmirea noilor liste, c;andidalii care au fost declarati admigi prin redistribuire vor avea

    obligalia de a oonfirma locul in termenul stabilit de fiecare facultate prin metodologia proprie gi afigatla avizier in loc vizibil 9i pe pagina web, in caz contrar vor pierde locul ocupat prin admitere definitiv.

    Lista finald a rezultatelor concursului de admitere se va afiga dupd finalizarea confirmdrilor giva sta la baza inmatriculdrii pe programe de studii.

    Parteaall -a

    ADMITEREA LA STUDII UNIVERSITARE DE MASTER

    Pentru ciclul de studii universitare de master, admiterea se organize azd pe programe de studii.Numdrurl minim de studenli pentru demararea unui program de studii

    APROEAT iil 9EIX}|TA IIEavizul C.A., pe baza unor criterii specifice.

    7 din 13

    prin H.S., cu

  • Candidalii vor fi informali, incd de la inscriere, asupra numdrului minim de studenli necesardemaririi unui program de studii.

    2.1. Galendarul concursului de admitere

    Facultilile stabilesc prin metodologia proprie calendarul admiterii la nivel de facultate, care vafi afigat^la sediulfacultdtii gi postat pe pagina web a facultSlii gi a universitilii.

    inscrierile la concursul de admitere la Universitatea din Oradea, sesiunea iulie2014 incep indata de 21.07 .2014. Data limitd pentru afigarea listelor finale este 04.08 "2014.

    inscrierile la concursul de admitere la Universitatea din Oradea, sesiunea septembrie 2014(pentru eventuale locuri rdmase neocupate) incep in data de 15.09.2014. Data limitd pentru afigarealistelor finale este 27.09.2014.

    inscrierile se fac la sediile facultdlilor dupi un program care va fi afigat qi postat pe pagina weba facultdfii gi a universitdfii.

    2.2.Taxe admitere

    Taxa de inscriere la concursul de admitereTaxa pentru contestaliiTaxa de inmatriculareTaxd procesare dosar(pentru studenti strdini)

    - 150 RON- 150 RON- 100 RoN

    - 150 Euro

    In cazul candidatilor care se inscriu la mai multe facultSli acegtia vor achita taxa de inscrierepentru fiecare facultate sau domeniu de studii respectiv.

    Taxa pentru contestalii nu va fi perceputd in situaliile generate de erorile operatorilorUniversitdtii din Oradea.

    Beneficiazd de scutiri de taxe de inscriere la concursul de admitere urmdtoarele categorii decandidali cu vdrsta pAnd in 25 de ani:

    . orfanii de ambii pirinli;

    . ci aflali in centrele de plasament sau case de tip familial;

    . oi ai au cel pulin un pdrinte angajat al Universitdlii din Oradea;

    . oei care au cel pulin un pdrinte cadru didactic in activitate (in conformitate cu LegeaEducaliei Nalionale, art.277 ).

    2.3. Dreptul de inscriere la concursul de admitere

    Se pot inscrie la concursul de admitere cetdleni romAni, absolvenli cu diplomd de licen[d sauechivalentul acesteia, indiferent de numdrul de ani de studii, institutia gi anul in care candidatul aoblinut diploma de licen!5 sau echivalentul acesteia gi cetSleni ai statelor membre ale UniuniiEuropene, ai statelor apa(inAnd Spaliului Economic European gi ai Confederatiei Elvetiene inaceleagi condilii previzute de lege pentru cetdlenii romAni. Formaliunile de studiu vorfi de minim 15studenli, pentru toate programele de studii, subgrupele nu pot fi constituite cu mai putin de 10studen!i.

    Departamentul de Relalii Internalionale are rolul de a centraliza dosarele de candidaturd alecetdlenilor UE, SEE 9i Confederafia Elveliand in vederea echivaldrii studiilor efectuate in strdinitate.Acestea vor cuprinde urmdtoarele documente:

    . Cerere pentru recunoagterea in vederea acceptdrii la studii;

    . Diploma de absolvire a licer.rlui;

    . Diploma de studii superioare gi suplimentul la diplomd lfoaia matricold;

    . Documentul personal de identificare, in copie: pagaport - copie dupd paginile 1,2,3,4 -

    saualt act de identitate;

    . Dovada pldlii taxei de procesare dosar 150 euro in contul Universitdlii din Oradea.Toate documentele menlionate mai sus vor fi trimise in copii legalizate. Pentru documentele

    redactate in alte limbi decAt limbile englezd gi francezd se vor

    Presdint:-D-r..^h, i' ei.l|'ll

    8 din 13

  • romand, in original. Diplomele din ltalia, Grecia, Spania, Portugalia gi Cipru vor fi vizate cu ApostilaConvenliei de [a Haga. Diplomele emise in statele care nu sunt pd(i ale Convenliei privind Apostila dela Haga vor fi supralegalizate de cdtre Ministerul invdtimAntului, fi/inisterulAfacerilor Externe din taraemitentd giAmbasada/Oficiul consular al RomAniei din lara respectivd.

    Rdspunsurile privind echivalarea studiilor se vor comunica, in scris, universitdlii, de citreC.N.R.E.D, iar adeverintele de echivalare vor fi eliberate unui delegat al universitilii. Dosarele pentruechivalare vor fi trimise de universitate.

    Domeniul gi specializarea licenlei necesare pentru inscrierea la fiecare program demaster sunt stabilite de fiecare facultate prin metodologia proprie de admitere.

    Un candidat poate participa concomitent la admiterea la mai multe facult5li si programe destudii din aceeagi institulie sau din institulii diferite de invdtdmdnt surperior, dar poate fi admis giinmatriculat la o singurd universitate sau facultate pe locuri subvenlionate de la buget pentru duratanormald de studii. Candidatul admis la mai multe universitdli sau facultili este obligat sd optezepentru aceea la care doregte sd fie subventionat de la bugetul de stat, prin prezentarea dosarului cuactele in original in termenul stabilit de facultate. Neprezentarea diplomei de licenld in original dinvina exclusivd a candidatului admis duce la pierderea locului finanlat de Ia buget.

    O persoand poate fi admisi gi inmatriculati ca student concomitent la cel mult doud programede studii, indiferent de instituliile de invSldmAnt care le oferi. Orice subvenlia financiari sau bursd dinfonduri publice se acordS, conform normelor legale in vigoare, numai intr-o singurd institulie deinvdldmAnt superior, pentru un singur program de studii.

    Studenlii instituliilor de invdldmAnt superior de stat inmatriculali in anii precedenli pe locurifinantate de la bugetul de stat, care renun!5 la continuarea studiilor de master sau decid sd facd gi aldoilea master in cadrul aceleiagi universitdli sau intr-o alti universitate beneficiazi de subventia de labugetul de stat numai pe durata norrnalS de studiu (scdzAnd din durata de studiu a noii specializdrianii de studii cu finanlarea de la buget la specializarea inifiali). Dacd prima specializare este fdcutdprin achitarea taxei de studiu, cea de a doua specializare poate fi studiatd cu finantare de la bugetulde stat.

    Candidiatii care se inscriu la al doilea program de studii sau continud studii pa(iale vor fideclarali admigi daci:1. au participat la toate probele de admitere, au trecut de probele eliminatorii (dacd este cazul) gi auobfinut la concursul de admitere minrim nota 5 (cinci);2. dosarul candidatului a fost evaluat de Comisia de specialitate (stabilitd de Consiliul facultdlii in bazaRegulamentului privind activitatea profesionald a studenlilor) Si aceasta a decis cd poate fiinmatriculat in an superior;3. existd solicitare scrisi din partea conducerii facultdlii (adresati Comisiei centrale de admitere)pentru aplicarea acestor prevederi la concursul de admitere de la facultatea respectivd.

    2.4. Inscrierea la concursul de admitere

    Pentru inscrierea la concursul de admitere, candidalii, vor completa o cerere tip de inscriere,in care vor mentiona, sub semndturd proprie, toate datele solicitate in formularul respectiv.

    La cererea -

    tip de inscriere se anexeazd urmdtoarele acte:

    a) Diploma de licenli sau diploma echivalentd cu aceasta, in oriqinal sau copielesalizati (in cazul in care candidatul prezintd copie legalizatd, ea va fi insolitd de adeverintddoveditoare a depunerii originalului la inscrierea la o alti facultate) sau adeverinld carementioneazd durata de valabilitate gi faptul cd nu a fost eliberatd diploma de licen!5 (in cazulabsolvenlilor care au suslinut examen de licentd in anul 2013);

    APRffii-h $ED{TTA DE sEIIAT

    [] 3, iqllr,1, 2011-

    t*3i'Jilf;;*.0,. ro**

    9 din 13

  • b) Diploma de bacalaureat in oriqinal sau copie leqalizati (in cazul in care candidatulprezintd copie legalizatd, ea va fi insolitd de adeverinld doveditoare a depunerii originaluluila inscrierea la o altd facultate)c) Certificatul de nagtere in copie legalizatd ;d) Certificat de cdsdtorie in copie legalizati, dacd este cazul;e) Adeverinta medicald tip, eliberatd de medicul de familie, din care sd rezulte cd este aptpentru facultatea la care candideazS;f; 2 fotografii tip buletin sau 4 fotografii tip buletin de identitate tn cazul inscrierii lafacultdtile care sustin examen de admitere cu probe de concurs;g) Carte de identitate sau pagaport (original pentru conformitate) gi copie;h) Chitan!5 de achitare a taxei de inscriere.

    Actele solicitate vor fi depuse Tntr-un dosar plic.

    in cazul candidalilor cetdleni romAni care au absolvit studiile de licenld in altd tard, diploma delicenld oblinutd trebuie echivalati de citre Centrul Nalional de Recunoagtere gi Echivalare aDiplomelor (C.N.R.E.D.) din cadrul Ministerului Educatiei Nalionale. Echivalarea se face personal decitre candidat inaintea inscrierii la admitere. Pentru informalii se poate accesa site-ulwww.cnred.edu.ro. Media de la examenul de licen!5 va fi echivalatd (duBti echivalarea CNRED) decitre Comisia centrald de admitere la solicitarea Comisiei de admitere a facultdlii.

    Candidalii care soliciti scutirea de la plata taxei de admitere vor prezenta unul dinurmitoarele documente:. coPii dttpi certificate de deces ale pirinlilor (in cazul celor orfani de ambii pdrinli);. adeverinle de la Centrele de plasament sau case de tip familial (in cazul celor aflali in aceastd

    situatie);. adeverinle din care si rezulte calitatea de personal didactic aflat in activitate a suslinitorilor

    legali;. adeverinle din care sd rezulte calitatea de personal nedidactic incadrat in Universitatea din

    Oradea aflat in activitate a suslindtorilor legali;

    Candidalii care se inscriu 9i urmeazd doui facultdli vor prezenta originalul diplomei de licentila facultatea la care au fost admigi pe locurile subvenlionate de la buget, iar copia legalizati lacealalti facultate insolitd de adeverinld din care si reiasd acest fapt, in termenul stabilit de fiecarefacultate prin metodologiile proprii.

    Actele necesare pentru inscriere la examenul de admitere a cetifenilor statelor membreale Uniunii Europene, ai statelor aparlinind Spaliului Economic European 9i ai GonfederafieiElvefiene:

    . Atestatul de recunoagtere a studiilor, eliberat de direclia de specialitate din cadrul MinisteruluiEducaliei Nalionale;

    . Diploma de bacalaureat, in original gitraducere legalizati in limba romAnS;

    . Diploma de licenli in originail qi traducere legalizatd in limba romind;

    . Certificat de competentd lingvistici pentru limba romAnd (in cazul inscrierii la programe destudii cr.r predare in limba romAni);

    . Certificat de nagtere in copie si traducere legalizatd in limba romAnd;;

    . Certificat de cdsdtorie in original gi traducere legalizati in limba romAnd (daci numeleaplicantului s-a schimbat dupd cdsdtorie);

    . Certificat medical;

    . Patru poze tip pagaport;

    . Copie pagaport sau C.l.Actele solicitate vor fi depuse tintr-un dosar plic.

    Comisiile de admitere pe facultate primesc dosarele personale intocmite de candidali,efectueazi inscrierea gi elibereazd legitimaliile de concurs (numai pentru candidalii care suslin probede concurs) numai daci, dupi verificarea fiecdrui dosar, se constatd ci:

    o crriletip de inscriere sunt completate corect; APROEAT lt{ $EtiltlTA DE

    l0 din 13

  • . candidalii au precizat domeniul gi programul / programele de studii la care doresc sdconcureze, precum gi disciplinele sau probele de concurs, dupd caz.Dupd incheierea definitivd a inscrierii, comisiile de admitere 'ilntocmesc listele nominale cu

    candidalii inscrigi, in ordine alfabeticd, pe care le afigeazi la loc vizibil, cu cel putin24 de ore inaintede inceperea primei probe.

    Listele vor preciza:. facultatea, domeniul, programul / programele de studii la care sunt inscrigi candidatii, ordinea

    de preferin{i a programelor de studii (dacd este cazul) 9i probele de concurs pentiu care auoptat (acolo unde sunt probe la alegere);

    . rePartizarea candida{ilor pe sdli de concurs, iar pentru probele orale, la care examinarea seface individual, repadizarca pe serii gi sili de concurs (numai pentru facultdlile care au probede concurs).Orice sesizare a candidalilor privind exactitatea datelor precizate pe aceste tabele se verifici

    imediat, corecturile necesare efectuAndu-se direct pe listele afigate, cel mai tdrziu cu 3 oreinainte deinceperea primei probe, cu aprobarea pregedintelui comisiei. Daci listele au fost scrise la calculator,aceste corecturi vor fi fdcute gi in figierele cu numele candidalilor, pAnd la editarea cataloagelor fdrdnote.

    2.5. Desfigurarea concursului de admitereFacultdlile care sus{in examen de admitere (probd eliminatorie sau test scris/oral) vor stabili

    prin metodologie proprie modul de desfigurcte a concursului.Pentru studiile universitare organizate Tntr-o limbi strdini admiterea va contine obligatoriu o

    probd de competenli lingvisticd, eliminatorie, notati cu admis/respins.Pentru testarea capacitdlilor artistice gi sportive examenul de admitere va contine obligatoriu oprobi practicd eliminatorie, notatd cu admis i respins.Admiterea la studii universitare de master se susline in limba romdni sau intr-o limbd strdinS,

    pentru programele de licenld la care $colarizarea este organizatd in limba strdind respectivd.La finele concursului Comisia de admitere pe facultate va transmite Comisiei centrale de

    admitere un dosar cuprinzAnd variantele de subiecte / grile, procesul verbal de extragere a subiectului/ grilei, baremurile de corectare gi, in cazul probelor eliminatorii, tabelul cu rezultatele obtinute decandidali la aceste probe.

    2.6. inscriere 9i desfigurarea concursului de admitere pentru candidalii de origineetnici romAni, absolvenfi de studii de licenld in Rominia sau alt stat UE, SEE giConfederafia Elvetiani

    Candidalii de origine etnici romAnd, absolvenli de studii de licenld din RomAnia sau un alt statmembru al Uniunii Europene, al statelor apartinAnd Spaliului Economic European gi ConfederatieiElveliene, se pot inscrie gi pot candida pe locurile subventionate de la buget alocate Universitifii dinoradea, special destinate, conform rnetodologiei elaborate de minister

    In acest caz, inainte de a depune la facultate dosarul de inscriere, candidatul va completa ocerere tipizatd la Departamentul de Relalii Internationale pentru participare la concursul de admiterepe locurile subventionate de la buget alocate distinct (formularul de cerere se gdsegte laDepartamentul de Relalii Internalionaile).

    Dosarul candidatului va cuprinde:a) Diploma de licenti sau diploma echivalentd cu aceasta, in oriqinal si copieleqalizatd sau adeverinti cane mentioneazd durata de valabilitate gi faptul cd nu a fosieliberatii diploma de licen!5 (in cazul absolvenlilor promotia 2014), in oriqinal si copieleqalizatS;b) Foaia matricold/suplimentul la diplomS, in oriqinal si copie leoalizatdc) Diploma de bacalaureat in oriqinal si copie leqalizatd;d) Certificatul de nagtere in 2 poBii leqalizate;e) Certificat de cisdtorie in 2 copii leqalizate, daci este cazul; EpnoeAT h{ $EDHTA 0 $EHAT

    hll,q',1, 2tliill din 13

  • f) Adeverinla medicald tip din care sd rezulte cd este apt pentru facultatea la carecandideazd, in original gi traducere legalizatd, daci este cazul;g) 2 fotografii tip buletin sau 4 fotografiitip buletin de identitate in cazul inscrierii lafacultdlile care suslin examen de admitere cu probe de concurs;h) Carte de identitate gi pagapod (original pentru conformitate) si copie lesalizatd;i) Chitan!5 de achitare a taxei de inscriere,

    in prima fazd, candidalii participd la concursul de admitere la nivel de facultate, conformmetodologiei de admitere, pe locurile cu taxd alocate facultSfii.

    Dupd finalizarea admiterii la nivel de facultate, candidatul primegte statutul de admis cu taxisau respins cu tax5.

    ln faza a doua participd doar candidalii care au oblinut media la admitere cel pulin 5 (cinci).Astfel, dupd finalizarea admiterii la toate facultilile gi centralizarea datelor, pe baza mediei obtinute laconcursul de admitere la nivel de facultate, candidalii participd, la nivel de universitate, la concursulpentru ocuparea locurilor subventionate de la buget, special destinate lor.

    Comisia centrald de admitere va intocmi o listd comuni in ordinea descrescdtoare a mediilorla admitere. Aceastd listd va fi afigatd la avizierul central al universitilii qi pe pagina web.

    in limita locurilor bugetate special alocate, candidatul va primi statutul de admis fdrd taxi saurespins fdrd tax6. Acest statut va fi transmis facultdlii unde s-a inscris candidatul in prima fazd. incazul in care candidatul este respins fdri taxd, el revine la statutul inilial primit dupd concursul la nivelde facultate (admis cu taxd sau respins cu taxd).

    La finalizarea admiterii, Comisiile de admitere pe facultate vor trimite Comisiei centrale deadmitere dosanele cuprinzAnd copiile legalizate ale actelor candidalilor admigi gi confirmali pentru a fitrimise la Ministerul Educaliei Nalionale in vederea obtinerii avizului de inmatriculare la Universitateadin Oradea.

    2.7. Stabilirea gi comunicarea rezultatelor concursului

    Admiterea se face strict in ordinea descrescdndd a mediilor generale oblinute de candidati, inlimita numdrului de locuri stabilit pentru fiecare program de studii din cadrul facultdlii gi in funclie desistemul de departajare stabilit de fiecare facultate. Media minimd de admitere nu poate fi mai micddecAt 5 (cinci) sau decOt un numdr de puncte echivalent cu aceasta.

    Mediile generale (punctajele) oblinute de candidali la admitere sunt valabile pentru stabilireaordinii de clasificare numai la facultatea la care acegtia au candidat potrivit reglementdrilor proprii deadmitere ale universitSlii gi in conformitate cu optiunile mentionate de candidali in cererea deinscriere.

    Ordinea de clasificare rezultatd in urma admiterii va fi utilizatd gi pentru repadizarea locurilorfinanlate de la bugetul de stat, acestea revenind celor mai bine clasali candidali din fiecare domeniu.

    Dupd stabilirea rezultatelor finale ale concursului, comisia de admitere pe facultate va verificaatent modul in care au fost efectuate toate operatiile, pentru a se elimina orice posibilitate de eroare.

    Candidalii care igi retrag actele inainte de afigarea rezultatului final al concursului suntconsiderati elirninali din concurs.

    Rezultatele preliminare ale concursului de admitere se aduc la cunostinti publicd, prin afigareimediatd, la sediul facultdlii, la loc vizibil gi pe pagina de web. Pe listele afigate se vor indica, in dreptulfiecirui candidat, mediile finale oblinr,rte la probele de concurs gi media generald.

    Dosarele candidalilor respingi sau ale celor care renuntd la locul oblinut prin admitere serestituie candidatului, la cerere, in cel mult 2 zile lucrdtoare de la depunerea cererii gi necondilionat,fdrd perceperea unor taxe, pe baza actelor de identitate.

    Gonfirmarea ocupirii locului de cdtre candidat se face prin:A achitarea taxei de inmatriculare la caseria universitilii sau la Banca Transilvania gi depunereachitanlei/ copiei ordinului de platd la secretariatulfacultdtii;doar pentru studenfii cu taxd, plata trangei I a taxei de gcolarizare, la caseria universitdlii sau laBanca Transilvania gi depunerea chitantei / copiei ordinului de plati la secretariatul facultilii;se acordi o reducere de 5% din taxa anuald de qcolarizare pentru candidaliilstudentii careachitd integral taxa anuald de gcolarizare pAnd in data de 15 octombrie 2014:

    Df $EIIATDE:12 din 13

    {-ii/.

  • A completarea cererii de inmatriculare la secretariatulfacult5lii.Etapa IConfirmarea ocupirii loculuI se va face in termenul stabilit de fiecare facultate prin

    metodologia proprie gi afigat la avizier in loc vizibil gi pe pagina web, in caz contrar vor pierde loculocupat prin admitere definitiv. Dupd expirarea acestuitermen, facultdlile vor reface listele de admiteregi le vor aduce la cunogtinla candidalilor prin afigare.

    Etapa llDupd intocmirea noilor liste, candidalii care au fost declarali admigi prin redistribuire vor avea

    obligalia de a confirma locul in termenul stabilit de fiecare facultate prin metodologia proprie gi afigatla avizier in loc vizibil gi pe pagina web, in caz contrar vor pierde locul ocupat prin admitere definitiv,

    Lista finald a rezultatelor concursului de admitere se va afiga dupi finalizarea confirmirilor giva sta labaza inmatriculdrii pe programe de studii.

    DIN DAT.ADE:

    0 3, M{i?" 2t116

    13 din 13