met de asambl 2010

Upload: tache-traian-marian

Post on 20-Jul-2015

22 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

TEMA LUCRARII

METODE DE ASAMBLARE

CUPRINS

CAPITOLUL I ELEMENTE ALE ASAMBLARII CAPITOLUL II ELABORAREA PROCESULUI TEHNOLOGIC DE ASAMBLARE

CAPITOLUL III TIPURI ORGANIZATORICE DE ASAMBLARE CAPITOLUL IV METODE DE ASAMBLARE CAPITOLUL V SANATATEA SI SECURITATEA IN MUNCA BIBLIOGRAFIE

ARGUMENT

Majoritatea aparatelor, mainilor i instalaiilor se compun dintr-o serie de piese i subansambluri, n foarte multe cazuri, acestea trebuie s se ncadreze n anumite limite de abateri dimensionale, care in att de construcie, dar i de modul n care ele lucreaz mpreun. Asamblarea este mbinarea a dou sau mai multe piese definitiv prelucrate ntr-o anumit succesiune, astfel nct ele s formeze un produs finit care s corespund din punct de vedere tehnic scopului pentru care a fost proiectat. Procesul de asamblare reprezint etapa final a procesului tehnologic i este executat n general n aceeai ntreprindere n care au fost executate piesele, n situaii speciale, asamblarea (sau asamblarea parial) se face la locul de utilizare a produsului. Procesul tehnologic de asamblare cuprinde totalitatea operaiilor de mbinare a pieselor, verificare a poziiei lor i recepia dup asamblarea definitiv, avnd drept scop final obinerea unui produs care s corespund n totalitate activitii pentru care a fost proiectat. Operaia de asamblare reprezint partea procesului tehnologic de montare care se execut la acelai loc de munc de ctre un singur muncitor sau de o echip de muncitori, pentru obinerea unui subansamblu sau pentru reunirea mai multor subansambluri. Operaia de asamblare este unitatea de baz folosit la planificarea produciei, iar stabilirea corect a duratei i succesiunii operaiilor are influen direct asupra productiviti i preului de cost pe produs.

Faza de asamblare reprezint partea de operaie care se execut la o mbinare folosind aceleai scule, dispozitive i instrumente de msurat, aplicnd aceeai metod de lucru. Mnuirea reprezint micarea executat de muncitor n timpul pregtirii operaiei de montare sau n timpul montrii. Pentru faze i operaii se realizeaz fie tehnologicei care sunt prevzute S.D.V.-urile, utilajele folosite, dar i prescripiile de control.

CAPITOLUL I ELEMENTE ALE ASAMBLARII Mainile i instalaiile sunt produse complexe compuse dintr-o serie de elemente de asamblare. 1. Piesa (sau reperul) este elementul cel mai simplu al asamblrii i se execut dintr-o singur bucat. Asupra ei nu se aplic nici o operaie de asamblare. Piesa de baz (sau completul) este unitatea cea mai simpl format din dou sau mai multe piese ce sunt mbinate ntr-o singur pies. 2. Subansamblul este o unitate de asamblare mai complex, compus din dou sau mai multe piese, dintre care una sau mai multe piese de baz sunt asamblate ntr-un tot unitar. 3. Ansamblul e unitatea de asamblare format din dou sau mai multe subansambluri i piese unite ntr-un tot unitar i avnd un rol funcional bine determinat. 4. Mecanismul este unitatea de asamblare cu rol bine determinat din punct de vedere funcional i care particip integral n componena utilajului sau mainii. 5. Ansamblul general este reprezentat de maina sau instalaia propriu-zis i este format din toate elementele descrise anterior. Fiecare element particip la ndeplinirea rolului pentru care ansamblul a fost proiectat. In general, piesele nu se monteaz direct n ansamblul general, ci nti sunt montate subansamblurile i mecanismele, apoi acestea mpreun cu piesele de legtur formeaz ansamblul general. In figura este reprezentat schema general de montare a unei maini.

Schema general de montare a unei maini: P - pies (reperul); SA - subansamblu; M - mecanism; A- ansamblu general.

CAPITOLUL II ELABORAREA PROCESULUI TEHNOLOGIC DE ASAMBLARE

Procesul tehnologic de asamblare este reprezentat de succesiunea operaiilor de montare. n cadrul procesului tehnologic sunt precizate utilajele, sculele i dispozitivele, precum i aparatele de msurat necesare, pentru a realiza un consum minim de munc i un timp de montaj ct mai redus Elementele necesare elaborrii unui proces tehnologic de asamblare Pentru realizarea unui ansamblu n condiii optime, att din punctul de vedere economic, ct i al condiiilor tehnice de realizare, este nevoie de urmtoarea documentaie tehnic: 1. Desenul de ansamblu al produsului, care cuprinde: vederile i seciunile necesare pentru nelegerea lui; specificaia privind numrul pieselor i subansamblurilor componente; dimensiunile de gabarit i dimensiunile necesare montajului; ajustajele realizate ntre piese; masa produsului asamblat; prescripii speciale de asamblare (condiii tehnice specifice). Desenul de ansamblu va fi nsoit de desenele subansamblelor ce trebuie realizate, precum i de desenele pieselor ce se vor monta. 2. Fia tehnologic de asamblare, care cuprinde toate informaiile necesare procesului tehnologic, utilajele necesare asamblrii, precum i metodele i mijloacele de control. Tot n fia tehnologic sunt prevzute sculele necesare montajului i timpii necesari realizrii acestor.operaii 3. Programul de producie, care cuprinde metoda de asamblare, atelierele n care se va face montajul, precum i numrul de muncitori necesari. 4. Stabilirea condiiilor de recepie, precum i stabilirea normelor ce cuprind date referitoare la condiiile tehnice ce trebuie ndeplinite de produs.

Structura unui proces tehnologic de asamblare Un proces tehnologic de asamblare este compus din: operaii; faze; mnuiri.

Operaia este partea procesului tehnologic de asamblare care se execut fr ntrerupere i care este efectuat de un singur muncitor sau de ctre o echip de muncitori. Lucrarea este executat la un singur loc de munc. Pentru o operaie sunt necesare scule, metode i mijloace diverse de lucru. Faza este o parte a operaiei de asamblare care se execut pentru realizarea unei singure mbinri i pentru care se folosesc aceleai scule, dispozitive i metode de lucru. Mnuirea este reprezentat de aciunea desfurat de un muncitor n timpul realizrii unei faze de lucru sau de pregtire a asamblrii.

Un exemplu este operaia de presare manual a unei buce ntr-un alezaj.

Operaia de presare manual a unei buce ntr-un alezaj: 1 - buc; 2 - pies de baz; 3 - ghidaj; 4 - tij de centrare. Operaia reprezentat n figur are urmtoarele faze: pregtirea pentru asamblare (introducerea prin ghidaj, centrarea); baterea propriu-zis; controlul operaiei. Pentru realizarea fazei se efectueaz o serie de mnuiri (reglarea, centrarea, baterea etc). Trebuie amintit c toate operaiile i fazele realizate n cadrul unui proces tehnologic de asamblare sunt menionate pe o fi special numit plan de operaii.

Noiuni de proiectare a unui proces tehnologic de asamblare Proiectarea unui proces tehnologic de asamblare se realizeaz n scopul rezolvrii urmtoarelor cerine: realizarea unei succesiuni a asamblrii pieselor, subansamblurilor i a ansamblului n totalitate; alegerea celor mai economice procedee de realizare a operaiilor de montaj i verificare; stabilirea sau proiectarea utilajelor i dispozitivelor necesare la montaj, control i transport; stabilirea numrului de personal care va participa la realizarea ansamblului. Orice proces tehnologic trebuie s fie astfel proiectat nct el s asigure realizarea prescripiilor tehnice cerute de proiect, s fac posibil realizarea normelor de precizie i rigiditate, iar costul lui s fie ct mai mic cu putin. (A) Documentele tehnologice necesare proiectrii procesului de asamblare Pentru obinerea calitii ansamblurilor, dar i a unui cost sczut, sunt necesare urmtoarele documente tehnologice:

Schema lanurilor de dimensiuni - este necesar pentru stabilirea succesiunii operaiilor de asamblare, dar i pentru realizarea funcionalitii ansamblului. De realizarea corect a lanului de dimensiuni depinde i economicitatea n realizarea produsului. Schema de asamblare - este succesiunea natural i logic a operaiilor de asamblare, ntocmit dup o analiz complet a operaiilor de asamblare a grupelor i subansamblurilor. Schemele de asamblare se ntocmesc de regul atunci cnd producia este de serie sau de mas i deci asamblarea se realizeaz simultan la mai multe locuri de munc i de ctre mai multe echipe. n cazul produciei de unicate, pentru produse complicate se ntocmete, de asemeni, schema de asamblare. Pentru exemplificare, s considerm operaia de asamblare a unei roti dinate melcate pe butuc (figura).

Schema de asamblare butuc-roat melcat Din analiza ansamblului, se observ c acesta se compune din: butucul roii melcate; roata melcat; uruburi de fixare; inel de siguran; piuli.

realizate la prelucrare se introduc uruburile de fixare (3), se monteaz inelul de siguran i la sfrit piulia, n schema de asamblare, reperele sunt simbolizate printr-un cerc, iar legtura dintre ele prin linii.

Schema de asamblare butuc-roat melcat Dup ce a fost ntocmit schema de asamblare se trece la realizarea de ctre tehnolog a fiei tehnologice i a planului de operaii. Cu ajutorul acestora sunt stabilite ordinea operaiilor de asamblare i mprirea pe faze. Tot acum sunt stabilite utilajele de lucru, timpii necesari pentru realizarea operaiilor i a fazelor, precum i totalitatea sculelor, dispozitivelor i verificatoarelor necesare.

Fia tehnologic este ntocmit atunci cnd produsul este realizat n producie de unicat sau serie mic. Cu ajutorul ei se dau indicaii referitoare la procesul de asamblare a mainilor, dispozitivelor, precum i a subansamblurilor componente. Fia tehnologic cuprinde ordinea operaiilor fr defalcarea lor pe faze de realizare. Planul de operaii este ntocmit la producia de serie i de mas. El conine n mod detaliat toate etapele ce trebuie parcurse pentru realizarea ansamblului. Planul de operaii conine un studiu n detaliu al procesului tehnologic de asamblare i este adeseori nsoit de desene pentru operaii. Planurile de operaii conin: numerele de ordine ale operaiilor; fazele succesive ale montrii; indicaii privind sculele, dispozitivele i verificatoarele necesare realizrii unei operaii; norma de timp i gradul de calificare a celui ce execut operaia.

Ciclograma asamblrii este o reprezentare grafic a operaiilor de asamblare n ordinea succesiunii acestora, raportate la timpul necesar executrii lor. Ele au o mare importan la producia de serie mare, dar i n cazul asamblrii pe band. Din punctul de vedere al momentului realizrii asamblrilor, acestea pot fi: asamblri succesive cnd operaiile se succed; asamblri paralel-succesive cnd o parte din operaiile de asamblare se realizeaz n acelai timp. Ciclogramele indic i cile de reducere a timpului de asamblare i deci ale costului acestei operaii. Aceste ci pot fi: reducerea timpului necesar fiecrei operaii; suprapunerea unui numr ct mai mare posibil de operaii.

Fig.1.5. Ciclograme B) Tehnologia realizrii subansamblurilor Succesiunea de realizare a unui proces de asamblare este urmtoarea: alegerea pieselor; controlul pieselor n vederea stabilirii corespondenei dimensionale i de calitate; transportul pieselor la locul de asamblare; pregtirea pentru asamblare; asamblarea iniial i verificarea acestei asamblri; asamblarea final; reglarea ansamblului i efectuarea probei de funcionare.

Operaiile de alegere i verificare a pieselor se aplic n general n cazul seriei mici sau al produciei de unicate, deoarece la aceste ansambluri nu se aplic principiul interschimbabilitii. Pregtirea pieselor pentru asamblare necesit realizarea unei serii de operaii, cum ar fi: retuarea, rzuirea, rodarea, lepuirea, lustruirea, gurirea, filetarea, splarea etc. Asamblarea propriu-zis se poate realiza manual sau mecanizat, folosindu-se sau nu o serie de dispozitive sau scule. Calitatea asamblrii este direct legat de calitatea realizrii reperelor componente. Reperele care nu corespund condiiilor tehnice impuse n desenul de execuie influeneaz negativ calitatea asamblrii i pericliteaz buna funcionare, precum i durata de funcionare a ansamblului. Lipsa de precizie a reperelor asamblate este cauzat de: abateri ale organelor asamblate rezultate din erorile de prelucrare; abateri datorate aezrii necorespunztoare a reperelor; abateri ale grupelor pieselor n micare. Erorile de prelucrare ale reperelor sunt limitate de toleranele prescrise pentru dimensiunile suprafeelor i corelaiilor dintre ele pentru fiecare reper. Erorile de poziie ale pieselor apar ca erori ale lanului de dimensiuni, al crui element de nchidere va avea o eroare ce nu trebuie s depeasc toleranele prescrise. Abaterile datorate poziionrii necorespunztoare a unor repere sunt considerate erori grosolane ce sunt datorate neglijenei sau neateniei. Abaterile grupelor de repere n micare sunt legate att de starea de dezechilibru a maselor n micare, ct i de apariia vibraiilor. La asamblare se deosebesc trei tipuri de producie: producie individual; producie de mas. producie de serie.

Producia individual se aplic n atelierele de prototipuri, ct i n atelierele de reparaii. Acest tip de producie necesit personal cu calificare superioar; pentru realizarea ansamblurilor se folosesc scule i dispozitive universale, iar procesul tehnologic este elaborat cu mai puine detalii. O alt caracteristic este dimensiunea mare a suprafeelor de producie folosite. Durata ciclului de fabricaie este, de asemenea, destul de mare. Producia de serie se aplic n cazul ansamblurilor a cror producie se repet la anumite intervale de timp. Acest tip de producie are urmtoarele caracteristici: utilajele sunt amplasate dup cerinele tehnologice; procesele tehnologice sunt elaborate detaliat; asamblarea se realizeaz pe subansambluri i ansambluri generale; se folosesc scule i dispozitive speciale; calificarea muncitorilor pentru anumite operaii este ridicat; ciclul de producie este scurtat i crete productivitatea muncii. Producia de mas se caracterizeaz prin: divizarea operaiilor de asamblare; procesele tehnologice sunt elaborate detaliat; se folosesc scule i dispozitive speciale, precum i maini specializate amplasate n flux tehnologic sau chiar n linii automate; la fieare loc de munc se execut una sau mai multe operaii bine determinate; lucrrile i calificarea muncitorilor au o specializare maxim; productivitatea este maxim; investiiile n utilaje sunt mult mai mari.

CAPITOLUL III TIPURI ORGANIZATORICE DE ASAMBLARE

Procesul de asamblare este proiectat, iar n acest scop sunt luate n considerare urmtoarele date iniiale: programul de producie; termenele de livrare; condiiile tehnice de realizare; precizia i rigiditatea produsului; condiii tehnice speciale necesare procesului de asamblare. Pentru nceperea unui proces tehnologic de asamblare sunt necesare: schema de asamblare i succesiunea operaiilor i fazelor de montare;

alegerea procedeului de asamblare n funcie de condiiile tehnice existente, programul de producie, termenele de livrare, precizia lanului de dimensiuni, caracteristicile i complexitatea componentelor; stabilirea sculelor, dispozitivelor i a instrumentelor de msurat; stabilirea schemei de control i a condiiilor de recepie; stabilirea condiiilor de rodaj a produsului. In asamblrile mecanice se ntlnesc dou procedee de asamblare: asamblarea staionar; asamblarea mobil. Aceste procedee de asamblare pot fi cu ritm liber sau cu ritm impus.

Asamblarea cu ritm liber este procedeul tehnologic de asamblare la care timpul de lucru nu este impus. Ea se caracterizeaz prin timp de montare variabil de la produs la produs, ceea ce conduce la termene de livrare incerte i deci greu de planificat. Asamblarea cu ritm impus este acea asamblare la care durata asamblrii este impus prin micarea unui mecanism-carucior cu acionare mecanic, banda transportatoare - deci unitatea care se monteaz - trece de la un loc de munc la altul la intervale de timp planificate n prealabil. Acest tip de asamblare permite controlul asupra procesului de asamblare, dar i certitudinea termenului de livrare.

ASAMBLAREA STATIONARA Prin acest procedeu, montarea ansamblului se realizeaz la acelai loc de munc de ctre o singur echip de muncitori. Muncitorii folosesc setul de scule, dispozitive i verificatoare cu care a fost dotat locul de munc. In aceast situaie, asamblarea se realizeaz ntr-o singur operaie concentrat, iar piesa de baz prsete locul de munc numai n faza de produs finit. Datorit imobilitii produsului pe parcursul asamblrii, precizia de montare este mai bine asigurat. Acest mod de montaj este recomandat n special n situaia n care piesa de baz nu este suficient de rigid pentru a se evita deformaiile elastice sau permanente. Investiiile pentru instalaii speciale de transport sunt evitate. Dezavantajele acestei metode de montaj sunt urmtoarele: necesit spaii mari de lucru; necesit o bun organizare a aprovizionrii cu piese i subansambluri; necesit muncitori cu o calificare profesional ridicat i mobilitate profesional Asamblarea staionar cu ritm liber, dei nu asigur un bun control al desfurrii lucrrilor, este des aplicat deoarece are urmtoarele avantaje: este simpl din punctul de vedere al organizrii lucrrilor; instalaiile de transport sunt universale; se poate folosi orice metod de montaj pentru asigurarea lanului dimensional; se poate asigura o bun precizie a poziiei reciproce a pieselor, chiar i n cazul n care piesa de baz nu are o rigiditate foarte bun;

productivitatea muncii poate fi mbuntit prin diviziunea asamblrii, obinndu-se i o cretere a calitii asamblrii. n aceast situaie, subansam-blurile se realizeaz la locuri diferite de munc, de unde sunt aduse la locul asamblrii generale. Asamblarea staionar cu ritm impus se aplic la piese grele. In acest caz, operaia concentrat se mparte n operaii difereniate realizate la mai multe locuri de munc. Fiecare operaie este executat de ctre o echip de muncitori. Micarea, n acest caz este asigurat de ctre echipa de muncitori care se va muta la alt loc de munc, unde va efectua aceeai operaie. Pentru a se realiza o durat uniform de montare, la fiecare loc de munc se combin 2-3 operaii difereniate care s fie executate de aceeai echip. Prin aceast metod crete productivitatea muncii, scade spaiul necesar asamblrii i se permite un control eficace al calitii i al ritmului cu care este efectuat fiecare operaie. Asamblarea staionar se aplic la: producia de unicate; producia de serie mic; montarea pieselor grele sau cu gabarit mare. ASAMBLAREA MOBILA Asamblarea mobil se aplic la producia de serie mare i de mas. Este caracterizat de faptul c asamblarea se execut pe etape, la mai multe locuri de munc, piesele i subansamblurile deplasndu-se de la un post la altul cu ajutorul benzilor transportatoare, crucioarelor etc. La acest tip de asamblare, la fiecare loc de munc se execut una sau mai multe operaii. Operaiile realizate ia un loc de munc se repet i, de aceea, muncitorii se specializeaz doar n operaiile pe care le execut. Locul de munc este dotat cu sculele i dispozitivele strict necesare operaiilor executate. Asamblarea mobil cu ritm liber. Se aplic la producia individual sau de serie mic, n special pentru operaii de ajustare sau reglare. In acest caz, produsul este deplasat intermitent cu mijloace mecanizate sau cu mijloace manuale de la un loc de munc la altul. Pentru asamblare se folosesc dispozitive speciale atunci cnd acest lucru este absolut necesar. Piesele care intr n ansamblu trebuie prelucrate ngrijit din punctul de vedere al preciziei dimensionale, pentru a nu ngreuna ajustarea i reglarea. Acest tip de asamblare este dificil de proiectat din punctul de vedere al ncrcrii posturilor de lucru. Operaiile complicate de asamblare, care nu se pot integra n circuit fr a strangula producia, vor fi executate separat. Aceast metod permite selecionarea muncitorilor dup complexitatea i importana lucrrilor, iar productivitatea crete datorit angrenrii succesive n efectuarea operaiilor. Asamblarea mobil cu ritm impus. Este considerat ca metoda cea mai perfecionat de asamblare. Ea are o productivitate ridicat, desfiineaz timpii mori pentru deplasarea sculelor i dispozitivelor i reduce costurile. Piesele i subansamblurile se deplaseaz prin faa posturilor de lucru cu o vitez determinat, continuu sau intermitent. Pentru transport se folosesc n general benzi transportoare, crucioare suspendate pe monoine, cabluri sau dispozitive speciale de transport mecanizat.

CAPITOLUL IV METODE DE ASAMBLARE Pentru realizarea preciziei prescrise de proiect pentru poziiile reciproce ale pieselor i subansamblurilor se poate folosi una din urmtoarele metode de asamblare: 1. metoda interschimbabilitii totale; 2. metoda interschimbabilitii pariale; 3. metoda selecionrii pieselor; 4. metoda reglrii; 5. metoda ajustrii. Pentru alegerea metodei de asamblare se ine seama de caracterul produciei, dar i de organizarea acesteia. 1) Metoda interschimbabilitii totale - asigur mbinarea componentelor fr s fie necesar o prelucrare sau o ajustare suplimentar. La aceast metod de asamblare piesele nu sunt selecionate, deoarece jocul sau strngerea rezult direct dup asamblare n toleranele prescrise. Metoda se aplic la producia de serie mare i de mas, deoarece precizia crete prin posibilitatea aplicrii unor metode de prelucrare precise i prin dotarea cu scule, dispozitive i verificatoare corespunztoare. Elementul de baz care intr n calcul la aceast metod este tolerana total. Pentru a fi ndeplinit condiia interschimbabilitii totale, trebuie s fie ndeplinite urmtoarele condiii: a) Valoarea toleranei elementului de nchidere trebuie s fie egal cu suma mrimilor toleranelor celorlalte elemente ale lanului de dimensiuni, suma fiind considerat n valoare absolut.

unde - tolerana elementului de nchidere; n - numrul elementelor lanului de dimensiuni - mrimea tolerantei elementului i al lanului de dimensiuni. b) Piesele care fac parte din acelai lan de dimensiuni sunt executate n limitele acestor tolerane. Metoda interschimbabilitii totale se recomand n urmtoarele cazuri: cnd se cere o precizie mare la un numr mic de elemente; cnd ansamblul conine un numr mare de elemente, dar cu o precizie sczut. Avantajele acestei metode de asamblare sunt urmtoarele: este o metod simpl i economic deoarece nu sunt necesare operaii de sortare i ajustare a pieselor; la asamblare pot fi folosii muncitori cu calificare relativ redus; exist posibilitatea nlocuirii rapide a pieselor uzate sau deteriorate, att n timpul asamblrii, ct i n timpul exploatrii;

lucrrile de normare sunt mult simplificate, existnd posibilitatea introducerii unor norme tehnice precise pentru asamblare; prin aplicarea acestei metode, crete mult productivitatea muncii, deci scade costul produselor. Dezavantajele metodei sunt: metoda nu poate fi folosit la asamblarea pieselor de dimensiuni mici, atunci cnd este necesar respectarea unor tolerane foarte precise; prin aceast metod nu se pot obine ansambluri de precizie ridicat; asamblarea unor piese avnd form complicat este dificil. 2) Metoda interschimbabilitii pariale prin aceast metod se asigur precizia de nchidere numai pentru o parte a elementelor lanului de dimensiuni, fr s existe o sortare sau o ajustare prealabil. Prelucrarea pieselor pentru acest tip de asamblare se face n tolerane foarte largi, ceea ce face ca metoda s fie foarte economic. Metoda se aplic la producia de serie, iar elementele de nchidere ce rmn n afara preciziei prescrise sunt ajustate sau se regleaz cu compensatoare. 3) Metoda selecionrii pieselor-prin aceast metod piesele se execut n tolerane largi, iar precizia necesar este obinut prin sortarea pieselor dup dimensiunile efective n mai multe grupe cu tolerane restrnse. Din aceast cauz, piesele cuprinse ntr-o grup vor avea abateri mai mici dect cele care au fost prescrise. La aceast metod, factorul principal l reprezint sortarea pieselor, care se poate realiza prin urmtoarele metode: metoda sortrii individuale; metoda sortrii pe grupe; metoda sortrii combinate. a) metoda sortrii individuale -la aceast metod, dup alegerea piesei cuprinztoare se alege piesa cuprins, deci dimensiunile piesei alese se vor ncadra n dimensiuni limit stabilite. Putem spune c la aceast metod se alege o pies i apoi, lundu-se ca baz mrimea ajustajului pentru o mbinare dat, se alege cea de-a doua pies. Aceast metod prezint dezavantajul stabilirii dimensiunilor pieselor la montaj. b) metoda sortrii pe grupe- se aplic atunci cnd piesele asamblate sunt prelucrate n tolerane largi, dar mbinarea se face cu jocuri sau strngeri limitate. Aceast metod se poate aplica la producia individual sau de serie mic. Sortarea pieselor se face cu ajutorul calibrelor sau dispozitivelor limitative. Cnd metoda se aplic la serie mare sau de mas, sortarea pieselor se face cu ajutorul automatelor de sortare. Selecia pieselor cu ajutorul automatelor este indicat datorit preciziei dimensionale foarte mari (de ordinul micrometrilor), dar i datorit productivitii crescute. Avantajele metodei constau n evitarea jocurilor sau strngerilor la limitele inferioare, iar ca dezavantaje menionm: majorarea preului datorit sortrii pieselor, precum i limitarea interschimbabilitii. c) metoda sortrii combinate - La aceast metod, dup sortarea pe grupe, piesele sunt alese prin metoda sortrii individuale. 4) Metoda de asamblare dup principiul reglrii - Precizia prescris este obinut prin introducerea n construcia mecanismelor a unor compensatoare ce permit variaia dimensiunilor unui element al asamblrii. Acest lucru se poate realiza n dou moduri, i anume:

etc);

prin introducerea unor piese n lanul de dimensiuni (inele, rondele, adaosuri

prin schimbarea poziiei unei piese (deplasare, rotire etc). Metoda prezint avantajul faptului c se poate obine orice precizie la elementul de nchidere i se elimin lucrrile de ajustare la asamblare. 5) Metoda de asamblare dup principiul ajustrii. Metoda const n ajustarea pieselor n momentul montrii pentru modificarea dimensiunilor i aducerea lor la o valoare dinainte stabilit. Se aplic la producia individual. Piesele folosite la acest tip de montaj trebuie s ndeplineasc urmtoarele condiii: s aib un adaos de prelucrare suficient de mare pentru a permite compensarea prin ajustare; piesele pereche din lanul de dimensiuni s fie prelucrate n limitele prescrise. Metoda permite prelucrarea pieselor n condiii avantajoase economic, dar necesit muncitori cu calificare nalt la montaj i are un volum mare de munc datorit prelucrrilor manuale.

PREGATIREA PIESELOR PENTRU ASAMBLARE Condiia cea mai important la montajul pieselor este ca acestea s fie curate. De aceea, naintea asamblrii se nltur de pe piese praful, achiile metalice mrunte, pulberile abrazive ct i resturile rmase dup tergerea pieselor. Aceste msuri sunt cu att mai importante la montajul mecanismelor de precizie. Ele sunt folosite ca mecanisme de comand a micrilor la mainile unelte, la acionarea supapelor cu ardere intern, la mecanismele de comand automat a instalaiilor. In figura sunt prezentate dou variante constructive de came, una plan i aita spaial.

Variante constructive de came: a - plan; b - spaial (1 - cam; 2 - axa camei; 3 - tachet; 4 - rola tachetului) Montarea mecanismelor cu came se face respectnd indicaiile tehnologice pentru fiecare caz n parte, inndu-se seama de: tipul i profilul camei; modul de reglare a unghiului de montare a camei; construcia mecanismului; ciclul mecanismului.

Camele care nu necesit reglarea unghiului de montare se fixeaz pe ax cu pene, uruburi, cane-luri, tifturi. La camele cu reglare a unghiului de montare, fixarea se va face dup reglarea ei pentru realizarea unui anumit ciclu prin: manoane, buce conice, uruburi, pene. Tachetul se monteaz avndu-se n vedere ca micarea acestuia pe direcia axial s nu aib btaie, vibraii sau frecri. La tacheii apsai pe cam cu ajutorul arcurilor se verific elasticitatea, rigiditatea i rezistena la vibraii a acestora.

CAPITOLUL V SANATATEA SI SECURITATEA IN MUNCA Pentru mbuntirea condiiilor de munc i nlturarea cauzelor care pot provoca accidente de munc i mbolnviri profesionale trebuie luate o serie de msuri, sarcini ce revin att conductorului locului de munc dar si lucrtorilor. Acestea sunt: asigurarea iluminatului, nclzirii i ventilaiei n atelier; mainile i instalaiile s fie echipate cu instruciuni de folosire;

s fie asigurat legarea la pmnt i la nul a tuturor mainilor acionate electric; mainile s fie echipate cu ecrane de protecie conform normelor de protecie a muncii; atelierele s fie echipate n locuri vizibile cu mijloace de combatere a incendiilor; atelierul s fie dotat cu mijloace de ridicat pentru manipularea pieselor mai mari de 20 kg; muncitorii s poarte echipament bine ajustat pe corp cu mnecile ncheiate iar prul s fie acoperit sau legat; nainte de nceperea lucrului va fi controlat starea mainilor, a dispozitivelor de pornire-oprire i inversare a sensului de micare; se va verifica naintea lucrului dac atmosfera nu este ncrcat cu vapori de benzin sau alte gaze inflamabile sau toxice; la terminarea lucrului se deconecteaz legturile electrice de la prize, mainile vor fi oprite, sculele se vor aeza la locul lor iar materialele i piesele vor fi stivuite n locuri indicate; muncitorii nu se vor spla pe mini cu emulsie de rcire i nu se vor terge pe mini cu bumbacul utilizat la curirea mainii. Dac pentru splarea minilor a fost necesar utilizarea produselor uor inflamabile se va folosi imediat ap i spun; ciocanele trebuie s aib cozi din lemn de esen tare, fr noduri sau crpturi; este interzis lucrul cu ciocane, nicovale care au fisuri, tirbituri, sprturi sau deformri n form de floare; la folosirea trasatoarelor se cere atenie pentru a nu produce nepturi iar dup utilizare vor fi aezate n truse speciale; dac n timpul realizrii unei operaii mecanice sar achii vor fi purtai ochelari de protecie; n cazul polizrii cu ajutorul mainii vor fi verificate cu atenie pietrele de polizat s nu prezinte fisuri sau sprturi precum i prinderea piesei pe main. Polizorul trebuie s aib prevzut ecran de protecie. BIBLIOGRAFIE

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.

Constantinescu, D., Creu, M., Tehnologia construciilor metalice, Editura didactic i pedagogic, Bucureti, 1966. Drghici, I. i colab., Calculul i construcia cuplajelor, Editura tehnic, Bucureti, 1978. Gheorghe, I. i colab., Utilajul i tehnologia meseriei - tehnologia asamblrilor si montajului, manual pentru clasa a X-a, Editura didactic si pedagogic, Bucureti, 1992. Iordan, C, Tehnologia mecanicii de precizie, Editura didactic i pedagogic, Bucureti, 1963. Popovici, C, Tehnologia construciilor de maini, Editura didactic i pedagogic, Bucureti, 1967. Rducu, V. i colab., ndrumtor pentru ridicarea calificrii lctuilor de construcii de maini, Editura tehnic, Bucureti, 1985. Sndulescu, I. i colab., Repararea i ntreinerea masinilor-unelte, Editura tehnic, Bucureti, 1966. Diaconescu Ghe., C. Micu, S. Antonescu, A. Manolescu, O. Dontu - Tehnologia mecanicii fine i micromecanicii, ed. Tehnic Bucureti, 1985. Ciocrdia C, colab - Bazele elaborrii proceselor tehnologice n construciile de maini, EDP, Bucureti - 1983. 10. Constantin Mariana, Ciocrlea-Vasilescu A.: Organe de maini i mecanisme, manual pentru clasa a Xl-a, oferta Ed. ALL Educaional, Bucureti, 2002