kulcsar istvan norbert gr 1142

4
Circuite imprimate din materiale supraconductoare Supraconductibilitatea este un fenomen in care rezistivitatea electrica a unui materil tinde spre zero,daca temperature sa este mai mica decat o anumita valoare specifica materialului,numita temperatura critica. Sub temperature aceasta materialele supraconductoare exclude campurile magnetice la care sunt supuse (ex:efectul Meissner), iar rezistenta lor electrica scade la zero si asa curentul electric circuleaza fara nici o pierdere. Exista mai multe tipuri de material supraconductoare si numarul acestora sunt in crestere continua. Fabricarea materialelor supraconductoare Prelucrarea lor este dificil deoarece trebuie sa avem in vedere natura materialelor,compozitia chimica, formele si proprietatile lor.

Upload: marius-mera

Post on 17-Dec-2015

8 views

Category:

Documents


1 download

TRANSCRIPT

Circuite imprimate din materiale supraconductoare

Supraconductibilitatea este un fenomen in care rezistivitatea electrica a unui materil tinde spre zero,daca temperature sa este mai mica decat o anumita valoare specifica materialului,numita temperatura critica. Sub temperature aceasta materialele supraconductoare exclude campurile magnetice la care sunt supuse (ex:efectul Meissner), iar rezistenta lor electrica scade la zero si asa curentul electric circuleaza fara nici o pierdere. Exista mai multe tipuri de material supraconductoare si numarul acestora sunt in crestere continua. Fabricarea materialelor supraconductoarePrelucrarea lor este dificil deoarece trebuie sa avem in vedere natura materialelor,compozitia chimica, formele si proprietatile lor.Materialele se realizeaza prin mai multe procedee:1) Fabricarea pastilelor:presarea amestecului de pulberi dintr-o singura parte sau doua parti,cu tratamente termice controlate.2) Fabricarea firelor cu intarsii: prima data se introduce o bara hexagonala intr-o conducta de cupru cu diametrul de 100250mm, andsamblul fiind apoi decapat intr-o baie cu solutie acida.Conducta se sudeaza la capete cu capace, iar ansamblul rezultat este preset izostatic intr-o camera ce lichid sub presiune.

Se desfasoara mai multe operatii: o extrudare,o tragere si mai multe trefilari si un treatment termic. Asa se obtin fire foarte subtiri 30100 m.De la aceste fire se pot obtine prin rasucire cabluri supraconductoareobisnuite sau late.

Fabricarea firelor cu intarsii

Fire supraconductoare cu intarsii

3)Benzi supraconductoare: se fabrica prin depunere chimica de vapori.Se evaporeaza materialul ce se pune pe un substrat intr-o camera vidata cu un laser pulsator. Operatia aceasta este recomandat pentru material ceramice.

Energia electrica se poate stoca intr-o bobina supraconductoare,care este de dimensiuni mari racite cu heliu lichid. Instalatia fiind alcatiuta din:bobina supraconductor , echipament de comutare, instalatia pentru temperature scazuta.Bobina supraconductoare