ghidul lucratorului roman in austria 2011 98941500

Author: banceu-cosmin

Post on 06-Jul-2015

398 views

Category:

Documents


0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

GHIDUL LUCRTORULUI ROMN N REPUBLICA AUSTRIA

Cuprins: I Informaii privind piaa muncii1. Unde se gsesc posturi vacante?

II Reguli privind libera circulaie a lucrtorilorA. Gsirea unui loc de munc:

1. Cum se caut un loc de munc? 2. Cum se candideaz pentru un loc de munc?B. Mutarea n alt ar:

1. Cum este reglementat circulaia mrfurilor i a capitalurilor? 2. Cum se poate obine o locuin? 3. Unde se pot gsi informaii cu privire la coli? 4. Cum se realizeaz transferul automobilului i ce trebuie tiut cu privire la permisul de conducere? 5. Care sunt procedurile de nregistrare i privind obinerea permisului de edere? 6. Ce prevede lista de verificare nainte i dup sosirea pe teritoriul Austriei?

1

C. Condiii de munc:

1. Cum este reglementat recunoaterea diplomelor i a calificrilor? 2. Cum este reglementat formarea profesional? 3. Cum este realizat ncadrarea contractul de munc? 4. Cum este reglementat contractul de munc? 5. Care sunt prevederile privind ocuparea cu privire la categoriile speciale? 6. Cum este reglementat activitatea ca lucrtor independent? 7. Cum este reglementat salarizarea? 8. Cum este reglementat timpul de lucru? 9. Care sunt prevederile privind concediile? 10. Care sunt dispoziiile privind ncetarea relaiei de munc? 11. Cum este realizat reprezentarea lucrtorilor? 12. Care sunt prevederile privind conflictele de munc reprezentarea lucrtorilor romni, greva?D. Condiii de via:

1. Care sunt dispoziiile privind sistemul politic, administrativ i juridic? 2. Care sunt reglementrile privind veniturile i impozitarea? 3. Care este costul vieii? 4. Care sunt condiiile de cumprare/nchiriere a unei locuine? 5. Cum este reglementat sistemul sanitar? 6. Cum este reglementat sistemul de nvmnt? 7. Cum este viaa social i cultural? 8. Care sunt dispoziiile privind viaa privat (natere, cstorie, deces)? 9. Cum este reglementat transportul?

2

E. Asigurri sociale i asigurri:

1. Cum este reglementat sistemul naional de asigurri sociale? 2. Care sunt prevederile privind asigurarea de omaj? 3. Care sunt prevederile privind asigurarea de sntate? 4. Care sunt prevederile privind prestaiile familiale i de maternitate? 5. Cum este reglementat sistemul naional de pensii? 6. Care sunt prevederile privind formularele electronice? 7. Care sunt dispoziiile privind cardul european de sntate?

III Informaii despre normele tranzitorii care reglementeaz libera circulaie a lucrtorilor din, spre i ntre noile state membre1. Ce tip de permis trebuie s aib un cetean din Romnia pentru a putea intra pe piaa muncii? 2. Ce criterii se aplic pentru eliberarea unui permis de munc? 3. Ce procedur trebuie s urmeze un solicitant de loc de munc pentru a obine un permis de munc? 4. De unde pot obine solicitanii de locuri de munc mai multe informaii?

3

Republica Austria

I Informaii privind piaa muncii din Austria1. Unde se gsesc posturi vacante? Cele mai multe locuri de munc sunt pentru muncitori calificai, sau, n cazul posturilor auxiliare, cei care au absolvit cu succes nvmntul obligatoriu. Sunt cutai instalatori electrici i generali, n special specialitii cu experien n munc, mai ales n Austria Superioar, Austria Inferioar i Viena. Sunt cutai de asemenea specialitii din domeniul turismului i cei care lucreaz n hoteluri i restaurante, n special cei care au terminat o coal de ucenicie (n cazul buctarilor i chelnerilor) sau care au absolvit cu succes un curs n cadrul unui colegiu tehnic i o coal de ucenicie (n cazul administratorilor de proprieti sau specialitilor din domeniul hotelurilor i restaurantelor), precum i pentru personalul auxiliar (personalul de buctrie i de servire) care au finalizat cu succes nvmntul obligatoriu. Pentru toate posturile vacante din aceste domenii, experiena relevant n munc i flexibilitatea sunt fie eseniale fie de dorit. Agenii de vnzri, inclusiv vnztorii, care au finalizat nvmntul obligatoriu i o coal de ucenicie, sunt cutai n toat Austria, dar mai ales n Viena, Austria Inferioar, Austria Superioar, Tirol i Styria. n comerul cu ridicata i cu amnuntul, numrul lucrtori cu timp parial de munc este nc n cretere. Zidarii i dulgherii care au terminat ucenicia sunt cutai mai ales n Austria Superioar, Austria Inferioar i Viena. Specialitii n ceea ce privete evile, sudorii si instalatorii sunt cutai n special n Austria Superioar, Viena i Austria Inferioar. Conductorii auto care au finalizat cu succes nvmntul obligatoriu, precum i o coal de ucenicie sunt cutai mai ales n Austria Superioar, Austria Inferioar i Viena. Sunt cutai specialitii industriali i comerciali care au terminat o coal de ucenicie i au obinut diploma Matura i managerii din domeniul afacerilor care au

4

obinut diploma Matura sau o diplom de la o universitate sau Fachhochschule, n special n Viena, Austria Superioar, Steiermark, Tirol i Austria Inferioar. Cele mai multe dintre posturile vacante pentru tehnicienii din domeniul de prelucrare a datelor care au terminat cu succes liceul sau o coal de ucenicie se regsesc n Viena, Austria Superioar i Salzburg. Personalul medical certificat, personalul de ngrijire i lucrtorii sociali au cele mai mari anse de a gsi un loc de munc n Styria, Austria Superioar, Austria Inferioar i Viena.

II Reguli privind libera circulaie a lucrtorilor pe teritoriul AustrieiA. Gsirea unui loc de munc:1. Cum se caut un loc de munc? Pentru gsirea unui loc de munc n Austria putei contacta: n Romnia: Agenia Naional pentru Ocuparea Forei de Munc ANOFM: Strada Avalanei, nr. 20-22, sector 4, Bucureti; tel./fax: 004021.3039839; site web: http://www.anofm.ro, www.muncainstrainatate.anofm.ro care ofer servicii de mediere a forei de munc n Uniunea European prin intermediul portalului mobilitii europene, EURES: http://eures.anofm.ro/. n Austria: Serviciul Public de Ocupare - Arbeitsmarktservice Osterreich (AMS): http://www.ams.at/ 2. Cum se candideaz pentru un loc de munc? n vederea ocuprii unui loc de munc, este necesar ntocmirea unui Curriculum Vitae CV i a unei scrisori de intenie, n limba german preferabil, care vor fi naintate angajatorului n cauz. n acest sens, poate fi folosit modelul Europass de CV, disponibil n limba german i care poate fi descrcat accesnd: http://europass.cedefop.europa.eu/europass/home/hornav/Downloads/EuropassCV/CVTe mplate.csp.

5

Procesul de selecie const de obicei ntr-un interviu, urmat de testri de psihometrie i/sau vocaionale.

B. Mutarea pe teritoriul Austriei:1. Cum este reglementat circulaia mrfurilor i a capitalurilor? Libera circulaie a mrfurilor i a capitalurilor reprezint dou din cele patru liberti fundamentale (libera circulaie a persoanelor, serviciilor, mrfurilor i capitalurilor) instituite de Tratatele Constitutive ale Uniunii Europene i reprezint condiii eseniale pentru funcionarea pieei interne a UE. Libera circulaie a mrfurilor - majoritatea produselor (considerate ca fiind cu "risc mai mic") sunt supuse la aplicarea principiului de recunoatere reciproc, ceea ce nseamn c orice produs fabricat sau comercializat legal ntr-unul din statele membre ale UE poate fi mutat i comercializat n mod liber n cadrul pieei interne a UE. Limitele privind libera circulaie a mrfurilor sunt stabilite limite atunci cnd exist un interes comun specific, cum ar fi protecia mediului, sntatea cetenilor, sau politicile publice, de exemplu. Acest lucru nseamn, de exemplu, c dac importul unui produs este considerat de ctre autoritile naionale ale unui stat membru ca fiind o potenial ameninare pentru sntatea, moralitatea sau ordinea public, acest stat poate restriciona sau interzice accesul pe piaa sa. Exemple de astfel de astfel de produse sunt produsele alimentare modificate genetic sau anumite buturi energizante. Libera circulaie a capitalurilor - constituie baza de integrare a pieelor financiare europene. Cetenii statelor membre UE pot gestiona i investi banii n orice alt stat membru UE. Persoanele fizice pot efectua un numr ridicat de operaiuni financiare n cadrul UE, fr restricii majore, astfel: pot s deschid uor un cont bancar, pot s cumpere aciuni, pot s-i investeasc banii sau s achiziioneze proprieti ntr-un alt stat membru. Anumite excepii de la acest principiu se aplic i sunt n principal legate de impozitare, politicile publice, splarea de bani i sanciunile financiare convenite n cadrul Politicii Comune Externe i de Securitate a UE.

6

2. Cum se poate obine o locuin n Austria? Informaii cu privire la apartamentele disponibile i alte tipuri de proprietate pot fi obinute de la autoritile oraelor i consiliile locale, din ziare (de exemplu, Kurier - mai ales ediiile de weekend), de la agenii imobiliare (care pot fi gsite n cartea de telefoane de afaceri n dreptul sectorului imobiliar - Immobilien) i de pe diverse site-uri de Internet. Costul mediu privind nchirierea/cumprarea unei locuine este cel mai sczut n Burgenland (2009: 4.26 EUR/m2) i cel mai ridicat n Salzburg (2009: 5.99 EUR/m2). Chiria pe metru patrat depinde de muli factori, cum ar fi apropierea de o buna comunicare i de transport, infrastructura, zona rezideniala, i dispozitive de fixare i accesorii. locaii Inner City i locaii n suburbii exterioare cu bune legturi de transport i a infrastructurii sunt scumpe. apartamente mai mici sunt adesea mai scumpe pe metru ptrat dect cele mari. Costurile de funcionare (aproximativ 25% a chiriei nete) i termic, gaze, electricitate i taxe, de asemenea, trebuie s fie luate n considerare. nainte de a ncheia un contract de cumprare sau de nchiriere a unei locuine, trebuie consultat un serviciu de consiliere corespunztor (de exemplu Asociaia chiriailor Mietervereinigung, Asociaia pentru Protecia chiriailor Mieterschutzverband, Asociaia de Informare a Consumatorilor legalitii contractului de leasing sau de cumprare. - Verein fr

Konsumenteninformation, Camera Muncii - Arbeiterkammer) pentru verificarea

3. Unde se pot gsi informaii cu privire la coli? Pentru ngrijirea copiilor mici (cu vrste ntre ase luni i maxim ase ani), exist persoanele supraveghetoare - Tagesmtter i creele - Kinderkrippen. Cele mai multe municipii mai mari au grdinie (pentru copii de maxim 3-6 ani) i coli primare Volksschule sau Grundschule. n zonele rurale, exist de obicei o coal secundar Hauptschule sau o coal profesional - Kooperative Mittelschule, n cel mai apropiat ora. Se poate opta i pentru o coal general secundar superioar - allgemeinbildende hhere Schule (AHS), spre exemplu o coal de gramatic (gimnaziu - (nivel secundar 1 i 2), sau o coal profesional, de exemplu o coal comercial - Handelschule (nivel secundar 2), ns dintr-o zon rural drumul este mai lung. n orae exist o vast reea de 7

coli, n capitalele provinciale (Landuri), iar la Viena exist academii, colegii tehnice superioare i universiti. Putei obine informaii cu privire la supraveghetorii locali de copii, cree i grdinie de la Consiliul Local relevant sau biroul districtului municipal (n orae). De asemenea, putei obine informaii cu privire la colile din zona dvs. de la consiliile locale, birourile municipale de sector, consiliile de educaie ale Landului i de la centrele de consiliere colar. Multe coli au un site web unde putei gsi informaii de baz privind obiectivele colii, filozofia sa privind nvmntul, programele, procedurile de nscriere, etc.

4. Cum se realizeaz transferul automobilului i ce trebuie tiut cu privire la permisul de conducere? Comisia European a stabilit o serie de regulamente comune privind recunoaterea reciproc a permiselor de conducere, valabilitatea asigurrii auto, precum i posibilitatea nregistrrii automobilului ntr-o ar gazd. n prezent nu exist un permis universal UE de conducere, ns a fost introdus un "Model Comunitar" de permis de conducere, care asigur c permisele de conducere emise de diferite ri ale UE sunt uor de recunoscut n alte state membre. n cazul n care v stabilii reedina pe teritoriul Austriei, nu este necesar s v schimbai permisul de conducere. n caz de expirare, pierdere sau furt, un nou permis de conducere v poate fi emis n Austria (dac avei reedina aici), n conformitate cu condiiile legislaiei austriece n acest sens. nmatricularea automobilului n Austria la autoritile locale, unde vei plti taxa de nmatriculare; este obligatorie dac avei reedina pe teritoriul Austriei i conducei o main aici de peste 6 luni. Asigurarea mainii trebuie realizat la o companie de asigurri liceniat de ctre autoritatea naional austriac s emit polie de asigurare n acest sens; asigurarea va fi valabil pe ntreg teritoriul UE, indiferent de locul unde a avut loc accidentul. Plata taxelor este de obicei pltit n ara n care maina este cumprat.

8

5. Care sunt procedurile de nregistrare i privind obinerea permisului de edere? n termen de trei zile de la mutarea ntr-un apartament sau cas n Austria, trebuie s v nregistrai la autoritatea competent din cadrul Serviciului Federal al Poliiei Bundespolizeidirektion n orae cu o Administraie Federal a Politiei; n Viena, la serviciul de nregistrare - Meldeservice din biroul corespunztor al districtului municipal - Magistratisches Bezirksamt; n comunitile mai mici, la oficiile consiliul local Gemeindeamt. Este nevoie de: un formular de nregistrare a ederii completat Meldezettel (care se obine de la autoritile de nregistrare relevante, sau de pe Internet), paaport, certificat de natere i formularele de nregistrare a ederii pentru toate celelalte locuri de reedin. Cetenii romni i membrii acestora de familie (ceteni UE/SEE/elveieni) nu necesit un permis de edere pentru intrare i edere pe teritoriul Austriei; sunt exceptai de la obligativitatea vizei i sunt liberi s se stabileasc unde doresc. Aceasta nseamn c pot rmne n Austria pn la trei luni (sau ase luni, dac pot demonstra c sunt n cutarea unui loc de munc), fr alte formaliti (dar trebuie s fie n posesia unui paaport sau cri de identitate valabile). Pentru a beneficia de dreptul la edere pentru mai mult de 6 luni n Austria este necesar deinerea unei asigurri de sntate i trebuie s se demonstreze c ceteanul romn deine resurse economice suficiente pentru a se ntreine pe sine i, eventual, pe membrii si de familie, sau s fie n msur s demonstreze c are un loc de munc, desfoar activiti independente sau particip la un curs de instruire n Austria. Autoritatea responsabil va elibera un document care atest dreptul de edere Anmeldebescheinigung. Totodat, cetenii romni pot aplica pentru un act de identitate oficial, cu poz - Lichtbildausweis fr EWR-Brger, ca dovad a identitii. Se vor aplica aranjamente speciale resortisanilor rilor tere, care nu se posed cetenie UE/SEE/elveian, ns se afl n ntreinerea cetenilor romni.

6. Ce prevede lista de verificare nainte i dup sosirea pe teritoriul Austriei?9

nainte de a merge n Austria, vei avea nevoie de urmtoarele documente: Paaport sau document de identitate valabil UE/SEE; alte documente personale pot fi luate, cum ar certificatul de natere sau de cstorie, etc.; Un card european de sntate emis de Casa Naional de Asigurri de Sntate (CNAS) din Romnia; Formularele E301 n scopul atestrii perioadelor de asigurare sau de munc realizate ca salariat n Romnia atunci cnd este necesar i/sau E303, dac dorii s transferai dreptul de a beneficia de prestaii de omaj n Austria; Certificate, diplome, atestri i referine privind ocuparea altor locuri de munc (n original i traduceri legalizate); Orice alte permise i licene pe care le considerai adecvate, de exemplu permisul de conducere. CV-uri i scrisori de intenie, redactate n limba german.

Totodat, este necesar s v asigurai c: Avei un loc de cazare n Austria; Avei suficiente fonduri pentru acoperirea costurilor primei luni de edere. Avei asigurare medical corespunztoare; Informai autoritile din statul de origine privind ederea pe teritoriul Austriei; Facei rost de paapoarte pentru animalele deinute.

Dup ce sosii n Austria: Dac avei deja un loc de munc trebuie s v prezentai imediat la angajatorul dumneavoastr, iar cnd ncepei munca trebuie s obinei confirmarea nregistrrii dumneavoastr n cadrul sistemului de asigurri sociale. Dac suntei n cutarea unui loc de munc trebuie s v prezentai n termen de apte zile la biroul regional al Serviciilor Austriece de Ocupare a Forei de Munc - AMS, dac avei formularul care atest c suntei n cutarea unui loc de munc la dumneavoastr; Trebuie s raportai n termen de 3 zile de la mutarea n Austria autoritii de nregistrare responsabil;

10

Trebuie s raportai la biroul de asigurri sociale (n special angajaii cu timp parial de lucru, lucrtorii pe cont propriu, membrii de familie): este necesar s obinei numrul de asigurare social i formularul E.

Este bine s deschidei un cont bancar; Dac este cazul, nregistrai maina deinut; Prezentai-v la autoritatea fiscal responsabil; Abonai-v la servicii de gaze i electricitate, telefonie, radio si televiziune; nscriei-v copiii n cadrul unei coli; nmnai documentul dumneavoastr de edere autoritii administrative (din cadrul birourilor locale sau ale administraiei municipale districtuale districtuale Bezirkshauptmannschaft Austria. birourilor

Magistratisches Bezirksamt), dac intenionai s stai mai mult de trei luni n

C. Condiii de munc:1. Cum este reglementat recunoaterea diplomelor i a calificrilor? 2. Cum este reglementat formarea profesional? Termenul de Educaie i Formare Profesional se refer la activiti practice si cursuri legate de o ocupaie sau vocaie specific care vizeaz pregtirea participanilor pentru carierele lor viitoare. Formarea profesional este un mijloc esenial pentru a obine recunoaterea profesional i de a mbunti ansele de a obine un loc de munc. Iniiativele profesional: a. Programul Socrate: Programul Socrate susine cooperarea european n toate domeniile de educaie, mobilitatea - deplasare pe teritoriul Europei; organizarea de proiecte comune; dezvoltarea de reele europene - diseminarea de idei i bune practici; sub diferite forme: UE pentru promovarea cooperrii privind formarea

11

realizarea de studii i analize comparative.

n practic, Programul Socrate ofer burse de studiu, pentru predat sau a urma un curs de formare profesional ntr-o alt ar. Ofer sprijin pentru instituiile de nvmnt privind organizarea de proiecte de predat i de schimb de experiene i ajut asociaiile i ONG-urile referitor la organizarea de activiti educaionale, etc. Una dintre aciunile programului Socrate este Grundtvig, care urmrete n primul rnd mbuntirea calitii educaiei profesionale a adulilor i, de asemenea, promovarea schimbului i cooperrii pentru facilitarea oportunitilor i accesului la nvarea pe tot parcursul vieii pentru cetenii UE. b. Programul Leonardo da Vinci: Programul Leonardo da Vinci, adoptat n 1994, are ca obiectiv principal implementarea politicii de formare profesional a UE. Este unul dintre instrumentele principale de sprijinire a mobilitii trans-naionale n Europa i ofer finanare pentru organizaiile publice i private care activeaz n domeniul formrii. Acest program de asemenea sprijin proiectele de plasare i de schimb, vizitele n scop de studiu i reelele trans-naionale, printre altele. Educaia adulilor i nvarea pe tot parcursul vieii n Europa nvarea pe tot parcursul vieii este un proces care implic toate formele de educaie - formale, informale i non-formale. Are menirea de a permite oamenilor s-i dezvolte i s menin competene-cheie pe tot parcursul vieii lor, precum i de a permite cetenilor de a migra n mod liber ntre slujbe, regiuni i ri.

3. Cum este realizat ncadrarea contractul de munc? n Austria, vrsta minim legal de la care se poate munci este de 15 ani. Pn atunci, coala este obligatorie. Tinerii de sub 18 ani sunt acoperii de legislaia de protecie a copiilor i tinerilor. Munca cu timp parial de lucru este larg rspndit n comer. Munca sezonier este des ntlnit n domeniul turismului, al hotelurilor i restaurantelor din orae i zonele turistice. n domeniul imobiliarelor, contractele de munc pe durat determinat sunt de asemenea posibile. Serviciile prestate de lucrtorii independeni i contractele de munc nlocuiesc contractele convenionale de munc n toate domeniile de angajare. Cu 12

toate acestea, contractul convenional de munc ca parte a unei relaii permanente de munc, cu toate drepturile (dreptul la concediu, protecie mpotriva concedierii, asigurri sociale, etc.) i obligaiile sale continu s reprezinte forma obinuit a contractului de munc. Lucrtorii independeni beneficiaz de o protecie limitat n temeiul legislaiei muncii, dar - n afar de una sau dou detalii minore beneficiaz de asigurare social complet. De la 01.01.2008, acestea sunt de asemenea supuse asigurrilor pentru omaj. Acetia pltesc impozite la Camera de Munc (afilierea obligatorie la Camera Austriac a Muncii) i sunt acoperii de fondul de economii al angajailor MitarbeiterInnenvorsorge. ns: n absena unui acord specific ntre client i lucrtorul independent, lucrtorul independent nu poate revendica dreptul la prestaii cum ar fi perioade de preaviz, vacan pltit, etc. Angajaii care lucreaz un numr minim de ore (cu un venit lunar de maximum 366.33 euro n 2009) asigurare n caz de accident. Angajatorul trebuie s nregistreze munca acestora cu timp parial la furnizorul de asigurri de sntate. Asigurarea facultativ de sntate i pentru pensie este disponibil n acest caz i va fi pltit de ctre lucrtor. n conformitate cu legislaia muncii (protecia mpotriva concedierii, pli compensatorii, etc.), acetia sunt tratai n acelai mod ca i angajaii care ocup un loc de munc permanent. Excepie: dac suma orelor de lucru este de o cincime dintr-o sptmn de lucru obinuit (de exemplu, 8 ore ntr-o sptmn de 40 de ore), perioada de preaviz este de numai 14 zile dac nu s-a convenit altfel. Astfel de contracte sunt din ce n ce mai ntlnite n unele sectoare (de exemplu, cel al distribuiei). n ceea ce privete noii lucrtori independeni, este vorba de toate activitile comerciale pentru care o licen de comer nu este necesar (de exemplu, scriitori, consultani, traductori, profesori, psihoterapeui). Acetia trebuie s raporteze activitatea desfurat la Institutul de Asigurri Sociale pentru Comer i Industrie. Astfel au asigurare n caz de boal, pentru pensie si n caz de accident. Lucrtorii cu timp parial de munc beneficiaz de aceeai protecie (asigurare n caz de boal, accident, omaj i pentru pensie) i sunt supui acelorai prevederi legale ca i lucrtorii angajai cu norm ntreag.

13

Acelai lucru se aplic n privina contractelor de munc pe durat determinat, dei nu exist perioade de preaviz, deoarece raportul de munc nceteaz la sfritul contractului. Ucenicii (stagiarii) din toate sectoarele trebuie s ncheie contractele de munc n scris; beneficiaz de protecie complet (asigurare n caz de boal, accident, omaj i pentru pensie) i de o protecie special n caz de concediere. Lucrtorii sezonieri din sectoarele de hotel i restaurante sunt supui unor dispoziii speciale privind timpul de lucru; beneficiaz de protecie complet privind asigurrile sociale, dar n condiii speciale nu au dreptul la indemnizaia de omaj. Cetenii UE/SEE i elveieni se bucur de aceleai drepturi ca i austriecii, cu excepia cazului n care legislaia care reglementeaz ncadrarea n munc a cetenilor strini prevede altfel. Contractul de munc poate fi ncheiat n scris, verbal sau n mod implicit (de exemplu, nceperea activitii, cu plata ulterioar). Acordurile de ucenicie trebuie s fie ncheiate n scris. n mod legal, se face o distincie ntre un contract de munc - Arbeitsvertrag, un contract independent - freier Dienstvertrag sau freier Arbeitsvertrag, precum i un raport de munc asemntor cu acela dintre un angajator i un angajat - arbeitnehmerhnliches Beschftigungsverhltnis. n cazul n care nici un contract de munc scris nu se ncheie, angajaii i lucrtorii independeni contractori primesc o declaraie privind termenii i condiiile imediat la momentul nceperii raportului de munc. O declaraie privind termenii i condiiile trebuie s conin urmtoarele informaii: numele i adresa angajatorului; numele i adresa angajatului; data la care raportul de munc a nceput; locul obinuit de munc; orice clasificare ntr-un sistem general; sarcinile urmrite; salariul de baz; orice alte drepturi bneti suplimentare (de exemplu, bonusuri); data la care se pltete; dreptul la concediul de odihn anual; orele normale de lucru zilnic i sptmnal; indicarea contractului colectiv sau acordului de munc aplicabil; perioada si termenul de preaviz. n cazul n care raportul de munc este pentru o perioad definit, n declaraia privind termenii i condiiile trebuie s se precizeze, de asemenea, data la care raportul de munc va fi terminat. 14

Modificrile aduse contractului de munc nu pot fi mai puin favorabile pentru salariai dect dispoziiile legislaiei n vigoare, ale conveniilor colective sau acordurilor de munc. Modificrile ilegale sau nefavorabile trebuie raportate consiliului de munc, Camerei de Munc sau sindicatului.

5. Care sunt prevederile privind ocuparea cu privire la categoriile speciale? Lucrtorii cu dizabiliti: Legea Federal privind Ocuparea Forei de Munc de ctre Persoanele cu Dizabiliti interzice discriminarea pe motive legate de dizabiliti, n ceea ce privete ocuparea forei de munc conform legislaiei muncii i n serviciul public federal. Protecia mpotriva discriminrii acoper persoanele cu dizabiliti fizice, mentale i psihologice i membrii familiilor acestora. Reclamaiile juridice trebuie prezentate n faa unei instane (n cazuri din sfera serviciilor publice n faa autoritii competente). n cazurile care vor fi decise de ctre Agenia Federal pentru Ajutor Social Bundessozialamt, serviciile de mediere sunt disponibile gratuit, iar medierea precede executarea judiciar. Ombudsmanul pentru persoane cu dizabiliti Behindertenanwalt este responsabil pentru consilierea si sprijinirea persoanelor care susin c au fost discriminai. Informaii suplimentare pot fi obinute de la Agenia Federal pentru Ajutor Social. Copiii i tinerii: Legea privind ocuparea forei de munc de ctre copii i tineri protejeaz copiii, anume pe minorii care nu au mplinit vrsta de 15 ani i pn cnd termin nvmntul obligatoriu i lucrtorii tineri, pn cnd mplinesc vrsta de 18 ani. Dispoziiile legii se aplic ncadrrii n munc a copiilor i tinerilor ntr-o relaie de serviciu, ntr-o ucenicie sau o alt form de relaie de formare profesional. Exist o interdicie general privind ncadrarea n munc a copiilor - excepii: munca ntr-o afacere de familie sau ca parte a evenimentelor colare.

Femei:

15

Angajatorii sunt obligai s se asigure c egalitatea de tratament ntre brbai i femei, garantat prin Constituie i reglementat de Legea privind egalitatea de tratament, este respectat n cadrul afacerii pe care o conduc i s ia toate msurile pentru a proteja femeile mpotriva hruirii sexuale. Hartuirea sexual este clasificat drept infraciune penal. Msuri suplimentare pentru protejarea femeilor: interzicerea muncii pe timp de noapte - numeroase excepii; protecia femeilor gravide. Sfaturi gratuite pot fi obinute de la Camerele Muncii, Federaia Austriac a Sindicatelor i Ombudsmanul pentru egalitatea de tratament.

6. Cum este reglementat activitatea ca lucrtor independent? Dac dorii s ncepei o afacere sau s preluai o afacere existente trebuie s v adresai mai nti Camerei de Comer din provincia dumneavoastr, care v va oferi sfaturi valoroase i detaliate i sprijin pentru lansarea cu succes a afacerii dumneavoastr. Ghid pentru Demararea unei Afaceri al Camerei de Comer a Austriei:

http://www.gruenderservice.net/gsportal.aspx. Daca pornii o afacere n domeniul comerului, trebuie s aplicai pentru o licen de comer la autoritatea de supraveghere privind comerul, i va trebui de asemenea s obinei un permis de exploatare pentru o unitate de afaceri. n plus, trebuie s aplicai pentru un numr fiscal de referin pentru activitatea dumneavoastr, la Oficiul competent al Finanelor i trebuie s v nregistrai la Institutul de Asigurri Sociale pentru Comer i Industrie - Sozialversicherungsanstalt der Wirtschaft Gewerblichen n vederea asigurrii n caz de boal, n caz de accident i pentru pensie, precum i n caz de omaj, dac dorii. Toi angajaii trebuie s fie nregistrai la fondul de asigurri de sntate din districtul corespunztor. Dac dorii s preluai o afacere, trebuie s aplicai la Schimbul de succesiune pentru tineri antreprenori Nachfolgerbrse fr JungunternehmerInnen: http://www.nachfolgeboerse.at/n. Putei obine o imagine de ansamblu a sistemelor de asisten la: http://www.help.gv.at/Content.Node/90/Seite.900000.html. Putei obine mai multe sfaturi privind iniierea sau preluarea unei afaceri la: 16

Pentru cadre didactice: http://www.help.gv.at/Content.Node/120/Seite.1209000.html Pentru femei: http://www.help.gv.at/Content.Node/120/Seite.1207000.html

7. Cum este reglementat salarizarea? Angajaii primesc o remuneraie pentru serviciile specificate n contractul de munc, care este reglementat de legi, acorduri colective i/sau acorduri interne de munc; depinde, de asemenea, de factori individuali, cum ar fi vrsta, calificrile, orele de munc, sarcinile deinute (postul), etc. Salariul minim este stabilit prin lege i/sau prin acorduri colective i/sau prin acorduri de munc. Conveniile colective sunt acorduri cu putere de lege care reglementeaz orele de lucru, condiiile de munc, de remunerare, etc., negociat ntre reprezentanii lucrtorilor, de exemplu, sindicatele, i reprezentani ai angajatorilor (de exemplu, Camera de Comer). Acordurile de munc sunt acorduri scrise ncheiate ntre angajai i consiliul de munc cu scopul, de exemplu, de a stabili norme juridice, dar, de asemenea, pentru a stabili remuneraie pentru fabrica respectiv. n cele mai multe cazuri, remuneraia este transferat ntr-un cont de salariu n ultima zi a lunii sau n prima zi a lunii urmtoare de lucru. n unele cazuri, lucrtorii primesc salariile sptmnal, prin cec sau n numerar. n cele mai multe cazuri, remuneraia este pltit de 14 ori pe an: 12 pli lunare, plus plata salariului pe o lun, sub forma unui bonus de Crciun i plata pe o lun ca un bonus de concediu (pli speciale). Taxele, contribuiile la asigurrile sociale i alte reineri (de exemplu, contribuiile la sindicate) sunt deduse din salariul brut i reinute de angajator, care apoi le transfer ctre instituiile relevante (biroului fiscal, instituiei de asigurri sociale, etc.). Angajaii primesc de asemenea o declaraie scris de remunerare (un flutura de salariu), care conine o defalcare exact a deducerilor (impozite, asigurri sociale, contribuii cerute de lege i voluntare, cum ar fi taxele sindicale). Dac un angajat prsete firma va primi de asemenea un flutura de salariu (declaraia final), care, de exemplu, conine totodat drepturile compensatorii. 17

Lucrtorii independeni sunt pltii pe durata muncii pe care o presteaz. n absena unui acord specific, acetia nu au dreptul la pli stabilite prin acord colectiv sau la pli speciale. Au, totui, dreptul la o declaraie privind termenii i condiiile, n absena unui contract scris. n cazul n care contractul lor este pe o perioad mai lung, vor primi lunar remuneraia. Lucrtorii independeni trebuie s stabileasc pe cont propriu modalitatea de plat a impozitelor. Contribuiile de asigurri sociale sunt reinute i pltite de angajatori. Nu exist un salariu minim stabilit. Lucrtorii independeni, ca i salariaii, sunt membri ai Camerei de Munc, unde pltesc taxe. n contrast cu un contract independent, un contract de lucrri i servicii provine din furnizarea unui anumit serviciu. Remuneraia este pltit n mod normal dup ce contractul a fost dus la ndeplinire. Persoanele aflate sub incidena unui contract de lucrri i servicii trebuie s stabileasc pe cont propriu modalitatea de plat a impozitelor i a contribuiilor de asigurri sociale i, totodat, nu au dreptul la pli speciale. Putei obine consiliere juridic gratuit din partea Camerei Muncii, sindicatelor i Camerei de Comer (responsabil, de exemplu, pentru lucrtorii independeni).

8. Cum este reglementat timpul de lucru? Legea privind timpul de lucru se aplic la aproape toi angajaii din sectorul privat cu vrsta de peste 18 ani. Durata normal a timpului de lucru este: o zi de lucru de opt ore (ntr-o perioad de 24 de ore); o sptmn de 40 de ore de lucru (de luni pn duminic inclusiv).

Acordurile colective n multe industrii au redus sptmna de lucru, de exemplu, la 38 de ore. Excepii: o convenie colectiv de munc poate prelungi o zi normal de lucru la 10 ore. Pentru a ntrerupe munca pe o perioad continu mai lung (de exemplu, un week-end prelungit), o zi normal de lucru poate fi extins de la opt ore la maximum nou ore pe zi, iar, n anumite condiii, este posibil o sptmn de 4 zile, fiecare de 10 ore.

18

Numeroase acorduri colective stipuleaz c sptmna de lucru normal trebuie s fie realizat, n medie, pe o anumit perioad de timp (pn la un an, dar mai mult n cazurile individuale), dar poate fi mai mare sau mai mic n anumite sptmni (de exemplu, n turism, hoteluri i restaurante, etc.). Pauzele i perioadele de odihn: n cazul n care perioada de munc continu este ntre ase i nou ore, lucrtorii au dreptul la o pauz de cel puin o jumtate de or. n cazul n care ziua de lucru depete nou ore, lucrtorii au dreptul la o pauz de cel puin 45 de minute. Aceast pauz nu este pltit i nu este luat n calcul privind totalul orelor de lucru. La sfritul zilei de lucru, angajaii au dreptul la o perioad nentrerupt de repaus de cel puin unsprezece ore. Angajaii au de asemenea dreptul la o perioad nentrerupt de repaus de 36 de ore, care ncepe smbta la ora 13 i include duminica (pauza de week-end). Exist ns i excepii de la aceste aranjamente: Munca cu timp parial: Angajaii cu norm redus de lucru nu pot fi discriminai n comparaie cu salariaii cu norm ntreag. n principiu, la munc suplimentar se aplic o prim de 25%. Munca n schimburi: Pentru munca n schimburi, activitatea se realizeaz de ctre lucrtori diferii pe parcursul unei perioade stabilite. n anumite condiii, un schimb de pn la 12 ore este posibil. Munca n schimburi cu program flexibil: Apare ntr-un cadru convenit de comun acord, n care angajaii decid ora la care ncepe i se termin ziua lor normal de lucru. Munc de noapte: Din 2002, att brbaii ct i femeile au dreptul de a lucra pe timp de noapte n mod egal. Numai femeile nsrcinate, mamele care alpteaz i tinerii cu vrsta sub 18 ani nu pot munci pe timp de noapte. Orele suplimentare:

19

Orele suplimentare sunt acumulate n cazul n care timpul de lucru normal (zilnic sau sptmnal) este depit. Potrivit Legii privind timpul de lucru, orele suplimentare vor fi remunerate cu un bonus financiar sau prin timp liber.

9. Care sunt prevederile privind concediile? Angajaii au dreptul la concediu anual pltit de minimum cinci sptmni n fiecare an de munc. n funcie de zilele de munc (inclusiv smbta), avei dreptul la un concediu de odihn de 30 de zile n fiecare an de munc. Dup 25 de ani de serviciu, concediul de odihn va fi crete la ase sptmni. Lucrtorii angajai cu timp parial de lucru au aceleai drepturi ca angajaii cu norm ntreag. n plus, muli angajai primesc, de asemenea, un bonus de vacan (al 13-lea salariu), la acelai nivel cu salariul lunar normal, dar impozitat la o rat mai sczut. n primele ase luni din primul an de munc, dreptul dvs. la concediu de odihn este calculat proporional cu timpul lucrat. De la nceputul lunii a aptea, vei beneficia de concediu de odihn complet. Trebuie ca angajatorul dumneavoastr s-i dea acordul asupra datei la care v putei lua concediu de odihn. Dac v mbolnvii pentru mai mult de trei zile calendaristice, n timp ce v aflai n concediul de odihn, aceste zile nu vor conta ca zile de concediu de odihn. Cu toate acestea, trebuie s raportai boala la angajatorul dvs. imediat dup o absen de 3 zile, i s avei un certificat medical. Angajaii cu dizabiliti i persoanele tinere nu au dreptul, n principiu, la un concediu de odihn mai mare, cu excepia cazului cnd este stipulat n convenii colective sau acorduri de munc. Urmtoarele sunt srbtori legale: 1 ianuarie (Anul Nou), 6 ianuarie (Boboteaza), ziua de Pate, 1 mai (vacan de stat), nlarea, Lunea Rusaliilor, Corpus Christi, 15 august (Adormirea Maicii Domnului), 26 octombrie (vacan naional), 1 noiembrie (Toi Sfinii), 8 decembrie (ntmpinarea Maicii Domnului), 25 decembrie (Crciunul) i 26 decembrie (Ziua Sf. tefan). Concediul n caz de boal i remuneraia continu: 20

Principiul remuneraiei continue asigur c, n caz de boal, accident de munc i boli profesionale i n timpul concediului de odihn i concediului de convalescen, vei fi pltit n continuare. Ct timp vei continua s fii pltit depinde de vechimea dvs., iar diferite reglementri se pot aplica pentru lucrtori profesionali care presteaz munc semi-profesional (gulere albe) i meteugari. Dup aceea, vei primi concediu medical pltit de la furnizorul de asigurri de sntate. Valoarea indemnizaiei pentru concediul medical depinde de ctigurile realizate n ultima lun nainte de mbolnvire i cuantumul remuneraiei continue care v este pltit. Concediul de Maternitate: Perioada de protecie pentru femeile nsrcinate ncepe de obicei la opt sptmni nainte de natere i se termin la opt sptmni dup data naterii. n acest timp, persoana nsrcinat nu are voie s lucreze. n timpul perioadei de protecie raportul de munc continu s existe, iar salariile continu s fie pltite i mama primete o indemnizaie de maternitate. De la 01.01.2008, lucrtorii independeni primesc, de asemenea, o indemnizaie de maternitate. Concediul pentru creterea copilului: Mamele i taii au dreptul la concediu pentru creterea copilului (perioad n care salariile/veniturile sunt suspendate), pn cnd copilul mplinete vrsta maxim de 2 ani, cu condiia ca acetia s locuiasc n aceeai gospodrie cu copilul. Perioada minim a concediului pentru creterea copilului este de dou luni. n acest timp, i dac condiiile sunt ntrunite, indemnizaia pentru ngrijirea copiilor - Kinderbetreuungsgeld poate fi primit. De la 1 ianuarie 2010, prinii ai cror copii s-au nscut dup 30 septembrie 2009, pot alege din cinci modele de indemnizaie pentru ngrijirea copiilor. Un model este bazat pe venituri. Lucrtorii sunt protejai mpotriva concedierii pe o perioad de pn la patru sptmni dup ce se termin concediul pentru creterea copilului. Concediu educaional i de studii: n cazul n care concediul educaional sau de studii este convenit ntre 01.08.2009 i 31.12.2011, acesta poate fi luat dup 6 luni de angajare nentrerupt. Perioada minim a fost redus la 2 luni. n cazul n care concediul educaional sau de studii 21

este luat n etape, fiecare trebuie s fie de doar 2 luni. Este posibil s se ia concediu de studii n perioade individuale rspndite pe o perioad de pn la 4 ani. Perioada maxim de concediu educaional sau de studii pltit poate fi de maximum 12 luni. Salariul nu va fi pltit n aceast perioad, dar angajatul va primi o indemnizaie de formare suplimentar din partea Serviciului Ocuparea Forei de Munc (AMS), echivalent cu nivelul indemnizaiei de omaj la care are dreptul. Angajatul trebuie s participe la o msur suplimentar de formare de cel puin 20 de ore pe sptmn. ngrijirea unei rude la domiciliu: Dac trebuie s avei grij de un membru al familiei dvs. care triete n aceeai gospodrie cu dvs., este posibil s primii concediu, de o sptmn, n acest sens i s fii remunerat n continuare, n anumite condiii. Putei primi o sptmn n plus pe an calendaristic n cazul n care este vorba un copil mai mic de 12 ani care necesit ngrijire. Angajaii i pot lua concediu i n scopul ngrijirii copiilor grav bolnavi sau pentru a fi alturi de rude aflate pe moarte sau le poate fi redus programul de lucru n astfel de cazuri.

10. Care sunt dispoziiile privind ncetarea relaiei de munc?

Perioada de prob - n timpul perioadei de prob, contractul de munc poate fireziliat de ctre angajator sau de ctre salariat n orice moment, fr a oferi motive. Perioada de prob este, n principiu, de o lun (pentru ucenicie: trei luni).

Rezilierea unui contract pe durat determinat - relaia de munc se ncheie nmod automat cnd durata contractului a expirat.

Rezilierea de comun acord a contractului de munc - atunci cnd un angajat i unangajator pun capt relaiei de munc de comun acord, perioada de preaviz nu este necesar. Contractul poate fi reziliat fie verbal fie n scris, varianta din urm fiind recomandat.

22

Rezilierea unilateral a contractului de munc - preavizul poate fi verbal, n scrissau implicit (predarea documentelor de lucru). Nici un motiv de reziliere nu trebuie s fie indicat.

Perioadele de preaviz i termenele n cazul n care rezilierea este decis de ctreangajator - pentru lucrtorii cu gulere albe: cel puin ase sptmni (pn la sfritul trimestrului calendaristic cu excepia cazului n care se specific altfel n contractele de munc i conveniile colective); pentru meteugari: dou sptmni, n conformitate cu Codul civil din Austria; perioade mai lungi de preaviz sunt stipulate de obicei n contractele colective i acordurile de munc.

Perioadele de preaviz i termenele n cazul n care rezilierea este decis de ctreangajat - pentru lucrtorii cu gulere albe: o lun (pn n ultima zi a lunii); pentru meteugari: dou sptmni, n conformitate cu Codul civil, cu excepia cazului n care s-a convenit altfel. Nu este necesar motivarea deciziei.

Concedierea duce la ncetarea relaiei de munc, cu efect imediat. Trebuie sexiste un motiv pentru concediere (de exemplu, neglijarea persistent a sarcinilor). Concedierea poate fi efectuat verbal, n scris sau implicit. Chiar i o concediere nejustificat duce la ncetarea relaiei de munc cu efect imediat; pe de alt parte, putei depune plngere la instana de munc i de securitate social.

Demisia - duce, de asemenea, la ncetarea raportului de munc, cu efect imediat.Aceast opiune este deschis pentru angajai, de exemplu, n cazul de neglijare a ndatoririlor sale fa de angajat, de ctre un angajator.

Atunci cnd un raport de munc este reziliat, angajatul are dreptul s-i primeascsumele restante i documentele de lucru, care sunt: declaraii de salariu, certificatul de ncadrare n munc; ncetarea relaiei cu fondul de asigurri de sntate; confirmare muncii realizate i a remuneraiei primite; fluturaul de salariu (L16); scrisoarea de recomandare. NB:

Munca cu timp parial pentru angajaii mai n vrst - ofer angajailor mai nvrst posibilitatea de a reduce timpul lor de lucru cu pn la 60% fr a duce la pierderi din dreptul la pensie. Serviciul de Ocupare a Forei de Munc (AMS) asigur pn la 80% din venitul anterior al angajatului. Vrsta minim la care angajaii mai n vrst ar

23

putea opta pentru aceast facilitate n 2010 este de 53 de ani pentru femei i 58 de ani pentru brbai.

Pensionarea: Persoanele nscute nainte de 1 ianuarie 1955 femeile se pot pensiona la vrsta de 60 de ani, iar brbaii la vrsta de 65 de ani. Trebuie s aib fie 180 de luni de asigurare n ultimele 360 de luni calendaristice fie 180 de luni de contribuie, fie 300 de luni de asigurare, fr suspendare. Persoanele nscut la sau dup 1 ianuarie 1955 femeile se pot pensiona la vrsta de 60 de ani (pn n 2024) sau la vrsta de 65 de ani (din 2033), i brbai la vrsta de 65 de ani. Exist o opiune suplimentar pentru acest grup: se pot pensiona atunci cnd au acumulat 180 luni de asigurare de la data de 01.01.2005, dintre care cel puin 84 luni trebuie s fi fost angajai.

ncetarea contractului de munc din motive de invaliditate termenul difer nfuncie de categoria de munc: Berufsunfhigkeit pentru lucrtorii cu gulere albe; Invaliditt pentru meteugari; Erwerbsunfhigkeit pentru lucrtorii independeni.

11. Care sunt prevederile privind conflictele de munc reprezentarea lucrtorilor romni, greva? Legea care reglementeaz conflictele de munc (greve, boicoturi i nchiderea de ntreprinderi) se afl n Legea privind Constituia Muncii (Arbeitsverfassungsgesetz), totui att grevele ct i nchiderea fabricilor au elemente care pot fi clasificate drept infraciuni penale i n majoritatea cazurilor reprezint o nclcare a unui contract de munc.. Cu toate acestea, opinia predominant juridic este c dreptul penal nu este aplicabil n ceea ce privete conflictele de munc. Dac luai parte la o grev sau suntei afectat de ncetarea activitii unei ntreprinderii, trebuie s solicitai consultan de la reprezentanii Camerei de Munc sau din partea unui sindicat.

24

Pentru alte tipuri de conflicte de munc (de exemplu, agresiune), ar trebui s v adresai unei persoane de ncredere de la locul dvs. de munc (de exemplu, consiliul de munc) sau s v adresai Camerei de Munc sau sindicatelor, care au consilieri speciali privind agresiunea la locul de munc. Sindicatele: n Austria sindicatele au o tradiie ndelungat i au influen politic. Cele 13 sindicate sunt organizate n sterreichischer Gewerkschaftsbund (GB) Federaia Sindicatelor din Austria. Exist, de asemenea, organizaii regionale. n Austria, n jur de 1,4 milioane de angajai sunt membri de sindicat. Un lucrtor devine membru al unui sindicat la cerere. Sindicatele reprezint interesele politice, economice i sociale ale angajailor n relaia cu angajatorii, guvernul i partidele politice. Sarcinile Federaiei Sindicatelor din Austria includ negocierea acordurilor colective de munc, punerea n aplicare a msurilor sociale avantajoase, garantarea standardelor sociale, protecia salariilor reale, consultarea membrilor conform legii, etc. Camerele de munc: Acestea reprezint aproximativ 3 milioane de angajai n toat Austria. Calitatea de membru este obligatorie. Contribuia la Camera de Munc - Arbeiterkammerumlage, este dedus automat din salariu i se ridic la 0,5% din salariul brut. Camera de Munc reprezint interesele sociale, economice i politice ale angajailor n relaia acestora cu angajatorii, guvernul i partidele. Printre serviciile oferite direct angajailor se numr consilierea privind legislaia n domeniul muncii, reprezentarea juridic n instana de munc i de asigurri sociale, protecia angajailor, a ucenicilor i tinerilor, consiliere n materie de asigurri sociale i de contabilitate a salariilor i materie fiscal, protecia consumatorului, i un numr mare de msuri de formare profesional. Camera de Munc opereaz prin intermediul organizaiilor provinciale, care sunt grupate n Camera Federal. Camera de munc are, de asemenea, influen politic n Austria i este un pilon important al parteneriatului economic i social. Consiliul de Munc:

25

Angajaii sunt, n principiu, reprezentai n cadrul ntreprinderii de ctre consiliile de munc. Rolul principal al consiliului de munc este de a reprezenta fora de munc n relaia cu angajatorul i este ales de ctre angajai. Un consiliu de munc poate fi nfiinat n cazul n care ntreprinderea are n mod constant mai mult de cinci angajai. Se apeleaz la serviciile lor, de exemplu, pentru rezilierea unilateral sau pentru recrutare de for de munc, i ofer angajailor informaii privind legislaia muncii.

D. Condiii de via:1. Care sunt dispoziiile privind sistemul politic, administrativ i juridic? Austria este o republic democratic. Teritoriul Republicii Federale este format din nou state federale sau provincii (land-uri), care reprezint o entitate monetar, economic i vamal uniform. Viena este capitala federal i sediul autoritilor federale supreme. Cinci partide politice sunt reprezentate n Parlamentul austriac: Partidul Popular Austriac (VP), Partidul Social - Democrat din Austria (SP); Partidul Liberal Austriac (FP), Aliana pentru Viitorul Austriei (BZ) i Grupul Verzilor. Cetenii austrieci au dreptul de a vota, de la vrsta de 16 ani, n cadrul alegerilor pentru Adunarea Naional (Nationalrat Parlamentul naional), i Parlamentul Provincial (Landtag - Parlamentul unei provincii sau unui land), consiliul municipal (cetenii UE rezideni n municipalitate pot vota, de asemenea), alegerea membrilor austrieci a Parlamentului European i Preedintele Federal (ceteni din alte state membre ale UE cu reedina principal n Austria pot alege s voteze fie pentru deputai austrieci n cadrul Parlamentului European fie pentru deputai europeni din ara lor de origine). Alte instrumente ale democraiei sunt referendumul sau plebiscitul (Volksbefragung, Volksabstimmung, Volksbegehren). Parlamentul naional este principalul organ legislativ i este ales o dat la cinci ani. Exist un sistem n trei etape de vot proporional, prin care un vot poate fi exprimat pentru un partid i n plus un vot preferenial poate fi acordat pentru candidai individuali. Voturile exprimate sunt combinate n mandate.

26

Preedintele federal este ales direct de popor la fiecare ase ani. n cazul n care un candidat obine mai mult de 50% din voturi, el este ctigtorul. Parlamentul Provincial reprezent interesele cetenilor n provinciile individuale i este ales o dat la 5-6 ani, iar consiliul municipal la fiecare 5-6 ani. Fiecare provincie federal (land) este administrat de ctre un guvern provincial, care este condus de un prim-ministru ales de ctre Parlament. Una dintre atribuiile guvernului federal este de a aproba un proiect de lege, care este apoi prezentat Parlamentului. Guvernul federal este condus de cancelarul federal, care, mpreun cu vice-cancelarul, minitri i secretari de stat federal, conduc activitatea guvernului. Judectorii n Austria sunt independeni n exercitarea mandatului lor. Instanele de drept civil i penal sunt verbale i publice. Curtea final de apel pentru procedurile civile i penale este Curtea Suprem. Sistemul judiciar este separat de executiv, la toate nivelurile de competen. Ca i n alte ri, exist patru niveluri de autoritate judiciar n Austria: instanele districtuale (Bezirksgericht); instanele regionale (Landesgericht): prima, eventual i a doua instan; Tribunalul Regional Superior (Oberlandesgericht): a doua instan; Curtea Suprem (Oberster Gerichtshof): a treia i, ocazional, a doua instan. Tribunalul Administrativ (Verwaltungsgericht) se ocup cu litigiile n legtur cu deciziile luate de autoritile administrative. Curtea Constituional (Verfassungsgericht) se ocup de aciunile mpotriva autoritilor federale, provinciale, regionale sau municipale. n zilele instan (de exemplu, o zi pe sptmn, la judectoriile de district), persoanele interesate pot primi informaii n cadrul unei prime consultaii juridice gratuite cu privire la drepturile i obligaiile lor n instan. Toi cetenii se bucur de drepturi fundamentale: "Toi cetenii sunt egali n faa legii. Nimeni nu poate fi discriminat sau favorizat pe baza naterii, sexului, originii, clasei sau religie ". n 1958 Austria a ratificat Convenia pentru aprarea drepturilor omului i a Libertilor Fundamentale a Consiliului Europei. Serviciul Austriac de Ocuparea a Forei de Munc - AMS, cu centrele sale provinciale i ageniile regionale, are rolul de a oferi sfaturi, ndrumare i sprijin pentru

27

solicitanii de locuri de munc i omerii din Austria. Consultarea direct este oferit prin intermediul ageniei regionale competente din provincia de reedin a persoanei.

2. Care sunt reglementrile privind veniturile i impozitarea? Ctigul salarial mediu brut anual al lucrtorilor angajai cu norm ntreag n Austria, n 2008, a fost de 28 590 EUR. Venitul mediu este mai sczut n Tirol i cel mai ridicat n Austria Inferioar. Impozitul pe venit (Einkommensteuergesetz) se refer la anumite tipuri de venituri: veniturile din agricultur i silvicultur, din activiti independente, din comer i activiti meteugreti, din ocuparea forei de munc, din activele de capital, din chirii i leasing, etc. n Austria exist o rat progresiv a impozitului pe venit (00-50%). Impozitul pe venit n ceea ce privete ocuparea forei de munc este denumit, de asemenea, venit fiscal. Nivelul impozitului pe venit depinde de venitul impozabil primit ntr-un an calendaristic. Impozitul pe venitul persoanelor angajate este dedus din salarii la surs, mpreun cu contribuiile de asigurri sociale i este transferat de ctre angajator la birourile competente. Impozitul reinut este o plat n avans cu privire la impozitul anual datorat, care este reglementat doar o dat cu impunerea anual (Arbeitnehmerveranlagung, anterior Lohnsteuerausgleich), care corespunde cu declaraia contribuabilului. Diverse cheltuieli pot fi compensate cu impozitul pe venit, n funcie de circumstane, de exemplu alocaia unicului susintor de familie, alocaia printelui care crete copiii singur i sume forfetare, diurnele i cheltuielile speciale cum ar fi alocaia pentru copii, indemnizaia forfetar pentru navetiti, cheltuieli profesionale (de ex. pentru Internet, relocare, etc.) i cheltuieli extraordinare (de ex. taxe de spitalizare, cheltuielile pentru medicamente). Din 2009, costurile de asisten pentru copii, cum ar fi pentru grdinie i privind ngrijirea de dup-amiaz (Nachmittagsbetreuung), sunt deductibile. n multe cazuri, ca urmare a evalurii impozitului anual, putei primi napoi o parte din impozitul pe care lai pltit. Contribuiile de asigurri sociale trebuie s fie pltite att de angajai ct i de angajatori (excepie: asigurarea n caz de accident este pltit numai de ctre angajatori). n 2010, vor aplica urmtoarele tarife (att angajailor i a cotelor de angajator): 28

Pentru asigurare de sntate: lucrtori, lucrtori independeni, lucrtori care desfoar activiti independente de puin timp (Legea privind asigurrile sociale pentru afaceri - Gewerbliches Sozialversicherungsgesetz - GSVG): 7.65%;

Pentru asigurare n caz de accident: lucrtori, lucrtori independeni: 1,4%; Pentru asigurare n caz de omaj: lucrtori, lucrtori independeni: 6%; Pentru asigurare de pensie: lucrtori, lucrtori independeni: 22,8%, lucrtori care desfoar activiti independente de puin timp (GSVG): 16,25% .

n plus, angajaii i lucrtorii independeni pltesc 0,5% din venitul lor brut pentru contribuia la Camera de munc i 0,50% pentru taxa de construcie de locuine (aceasta din urm nu este pltit de lucrtorii independeni). Exist, de asemenea, dup caz, contribuii sindicale i impozite bisericii (contribuia la o comunitate religioas, care este dedus direct din venit: 1,25% din venitul/salariul brut), care este datorat doar de ctre angajai. Alte impozite (din 2009): impozitul pe pmnt, impozitul pe autovehicule (tax de asigurare bazat pe capacitatea motorului), taxa pe valoarea adugat: aceasta este pltit ca impozit pe achiziionarea unui produs sau serviciu de ctre consumatorul final (1020%); impozitul corporaiilor: persoanele juridice nu pltesc impozitul pe venit, dar pltesc impozitul pe corporaie/profit (25%); impozitul municipal: ntreprinderile pltesc impozit municipalitii n care se afl sediul lor de afaceri (3% din baza de evaluare); impozitul pe cifra de afaceri: proprietarii de afaceri a cror cifr de afaceri anual depete 30000 euro sunt cei care pltesc acest impozit, de 20%; impozitul pe ctigurile de capital, etc. Mai multe informaii cu privire la diversele impozite pot fi obinute de la Oficiile Federale de Finane, unde se i pltesc i de la Ministerul Federal al Finanelor. Austria a ncheiat acorduri de dubl impozitare cu toate statele membre ale UE i multe alte ri.

3. Care este costul vieii? n 2005, austriecii au cheltuit n medie pe cap de locuitor din populaia adult i pe gospodrie 0,8% din venitul lor pentru educaie, 2,6% pentru comunicaii, 2,8% pe buturi alcoolice i produse din tutun, 3,1% pentru sntate, 5,5% pe sectorul de 29

Hoteluri/Restaurante/cafenele, 5,6% pe mbrcminte i nclminte, 6,2% pe renovarea de locuine, 12,6% pe agrement/sport/hobby-uri, 13% pe produse alimentare i buturi non-alcoolice, 16,1% pe transport i 22,3% pentru locuine i energie. Cheltuielile lunare de ntreinere a locuinei sunt cele mai ridicate n Salzburg i Tirol i cele mai sczute n Carintia. 1 litru de lapte cost ntre 0.69 i 1 euro, 500 de grame de gru i pine de secar cost 1.95 euro, 500 de grame de pine integral 2.20 euro, 1 kilogram de zahr 0.99 euro, 1 kilogram de fin 1.15 euro, 1 kilogram de mere 2.49 de euro, 1 litru de ap mineral cost de la 0.43 euro, 1 litru de suc de portocale cost de la 0.99 euro, 1 litru de Coca-Cola 1.19 euro, 250 de grame de unt 1.49 euro, 0,5 litri de bere cost de la 0.80 euro, 500 de grame de cafea cost de la 3 euro, 1 litru de vin cost de la 2.30 euro, n funcie de calitate, 1 bilet de cinema 5-9 euro, 1 hamburger cost 1 euro, un ziar 0.501.20 euro, transportul public (o cltorie doar) 1.40-2 euro, 1 litru de benzin 1.07 euro, 1 litru de motorin 0.96 euro, o mas la un restaurant (sup, felul principal, desert i buturi) de la 25 euro, un tricou de la 5-10 euro in funcie de calitate, o pereche de blugi 50-70 euro n funcie de calitate, 1 kilowatt-or de gaz (preul de baz), de exemplu, 3.8 ceni, 1 kilowatt-or de electricitate de exemplu, 9.9 ceni. Costurile cu energia (gaze i energie electric), costurile locuinelor i costul de benzin, motorin i uleiul pentru nclzire au crescut n ultimii ani; costul de petrecere a timpului liber, hobby-uri i sport i de locuine i de energie este relativ mare n comparaie cu media UE. Mai multe informaii: Vergleichende Preisniveaus (niveluri comparative de pre): http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/product_details/dataset? p_product_code=TSIER010 Sondaj realizat pe consumatori n 2004/2005: http://www.statistik.at/web_de/statistiken/soziales/verbrauchsausgaben/konsu merhebung_2004_2005/index.html

4. Care sunt condiiile de cumprare/nchiriere a unei locuine? Achiziia unei locuine: 30

Cnd cumprai o cas sau un apartament n Austria, achiziionai de asemenea terenul pe care acestea sunt construite. Contractul de cumprare poate fi ncheiat n scris i verbal. Pn la momentul n care contractul este ncheiat, n mod normal, se aplic procedura urmtoare: dup una sau mai multe vizionari, vnztorul sau reprezentantul su solicit o ofert scris de la dvs. n care putei confirma c v angajai n mod oficial s achiziionai proprietatea la preul de pe ofert. Dup aproximativ dou sptmni trebuie s fii notificai cu privire la decizia vnztorului. n cazul n care vnztorul este de acord, contractul este definitiv. n ofert, toate asigurrile verbale ale vnztorului trebuie s fie repetate n scris. nainte de a v nainta oferta, ar trebui s verificai c vnztorul este i proprietar, care se poate face prin verificarea nscrierii n registrul cadastral. Registrul cadastral poate fi gsit la instana districtual i pri importante din acesta pot fi inspectate. Preurile apartamentelor i caselor depind de o serie de variabile cum ar fi localizarea, conexiuni de transport, infrastructura, etc. Preul de achiziie nu poate fi n principiu mai ridicat dect costurile de finalizare, plus un maxim de 5%. Dac dorii s verificai un pre de achiziie, putei merge la curtea districtual sau, dac se gsete, la o agenie de mediere. n plus fa de preul de achiziie, mai sunt cheltuielile cu ageniile imobiliare (3% din preul de achiziie plus 20% taxa pe valoarea adugat), impozitul pe achiziia terenului (3,5% din preul de achiziie), taxa de nregistrare a terenului (1% din preul de achiziie), cheltuielile notariale, etc. n 2009, costul mediu a fost de 341 euro pe metru ptrat. Avnd n vedere c achiziionarea de proprieti n Austria este foarte complicat, trebuie s solicitai ntotdeauna recomandri din partea experilor n locuine, la centrele de consiliere sau de la notari. Notari pot fi gsii pe site-ul: http://www.notar.at. Chiria: Chiria pentru cele mai multe apartamente, locuine obinute prin consiliu (Gemeindewohnungen) i prin intermediul asociaiilor (Genossenschaftswohnungen) din Austria este reglementat de ctre Legea privind Proprietarul i Chiriaul (Mietrechtsgesetz). Aceasta clasific apartamentele mai vechi pentru nchiriat n conformitate cu dispozitivele de fixare a acestora i accesoriile lor (nclzire, dac exist 31

WC pe coridor sau n apartament, ap cald, etc.), dar stabilete, de asemenea, sume maxime i recomandate de nchiriere a locuinelor, perioade de preaviz, etc. Locuinele cu o singur familie i apartamentele de compania de serviciu nu sunt acoperite n general de aceast lege. Transferul de mobilier sau de active este permis. Avansuri privind chiria i depozitele sunt ntlnite de obicei la nchirierea de apartamente n cldiri vechi. Plata chiriei pe metru ptrat depinde de o serie de factori, cum ar fi conexiunile de transport, infrastructura, locaia i facilitile oferite. n 2009, chiria medie a apartamentelor (chirie i cheltuieli de operare) a fost ntre la 416 i 609 euro pe metru ptrat. n 2009, cel mai mare cost pe proprietate era n Vorarlberg, la o medie de 524 de euro, urmat de Salzburg (501 euro) i Tirol (482 euro). Provinciile din Austria Inferioar (385 euro), Carinthia (369 euro) si Burgenland (373 euro) au fost printre cele mai ieftine. Apartamentele mai mici sunt de multe ori mai scumpe pe metru ptrat dect cele mari. Costul serviciilor (aproximativ 25% din chiria net), plus nclzirea, gazele i energie electric, sunt suplimentare. nainte de a ncheia un acord de nchiriere sau contract de cumprare, ar trebui s v adresai organismelor relevante de consultan, ca de exemplu Asociaia chiriailor (Mietervereinigung), Asociaia pentru protecia chiriailor (Mieterschutzverband), Asociaia de informare a consumatorilor (Verein fr Konsumenteninformation), Camera de Munc (Arbeiterkammer).

5. Cum este reglementat sistemul sanitar? Fiecare provincie/land din Austria are administraia proprie de sntate i fiecare district are propriul sediu responsabil de serviciile de sntate. Toate comunele mai mari sunt obligate prin lege s angajeze un medic municipal (medic general). n principiu, orice persoan asigurat are dreptul s apeleze la facilitile oferite de serviciul de sntate din Austria (examene medicale, examenele preventive, consultri de maternitate, examinrile pulmonare, etc.). Costurile sunt suportate de sistemul austriac de asigurri sociale sau sistemul de asigurri sociale din statul de origine.

32

Fondul de asigurri de sntate pltete vizitele medicale, medicamentele (de pn la 5 euro pe medicament, n 2010) i spitalizarea (maximum 10 euro pe zi) i asigur totodat indemnizaii n caz de boal pltite n urma expirrii dreptului la remuneraie pltit de ctre angajator. Primul punct de contact este medicul generalist din municipiul sau din apropierea dumneavoastr. Acesta va efectua examinrile generale, dar ofer, de asemenea, teste de baz de snge, examinri ale inimii (EKG) i tratamente fizice. Atunci cnd este necesar, medicul generalist v poate ndruma la un specialist sau la departamentul ambulatoriu al unui spital. Putei merge de asemenea direct la medici specialiti din apropierea dumneavoastr. n localitile mai mari exist de obicei un dentist rezident. Trebuie s v programai consultaia la stomatolog i la medicul specialist. Dac avei nevoie de tratament medical, att dvs. ct i persoanele aflate n ngrijirea dvs. va trebui s deinei un card de asigurare (card E) de fiecare dat cnd vizitai un medic, care este n acelai timp, un card european de asigurare de sntate. Astfel, pentru dvs. tratamentul medical este de obicei gratuit de la medicii care au un contract cu fondul de asigurare (cardul E). Vizitatorii i solicitanii de locuri de munc sunt de obicei tratai gratuit n caz de urgene medicale. n orice caz, trebuie s avei formularul E relevant la dvs. Medicii privai trebuie pltii, de obicei, n numerar sau prin ordin de plat, iar un procent relativ mic din cost este rambursat prin fondul de asigurri de sntate la prezentarea facturii. Deoarece exist un serviciu foarte bun de sntate public n Austria, numrul de spitale private si clinici private este relativ mic. Cu toate acestea, putei obine, de asemenea, un tratament privat n spitalele publice. Serviciul medical de urgen este disponibil ntre orele 19.00 - 7.00, de luni pn vineri i toat ziua de smbt, duminic i de srbtorile legale, prin apelarea 141 (acest numr de telefon se aplic n toat Austria).

6. Cum este reglementat sistemul de nvmnt? Copiii foarte tineri i precolarii pot fi dai la cree (Kinderkrippen), la grdini (de la vrsta de 3 6 ani) i clasele de pre-colari (de la vrsta de 5 ani). Copiii foarte 33

mici (n medie, de la vrsta de 2 ani) sunt, de asemenea, supravegheai n grupuri foarte mici de supraveghere a copiilor (Tagesmtter), n special n oraele mici i zonele rurale. colarizarea este obligatorie n Austria. Primii patru ani de nvmnt obligatoriu se realizeaz n colile primare (Volksschule sau Grundschule), iar de la vrsta de 10 ani copiii pot merge fie la liceu (ciclu inferior) sau la o coal secundar (Hauptschule, sau Kooperative Mittelschule), sau n anumite provincii, de exemplu, Viena, la o coal nou medie" (Neue Mittelschule) sau pot urma un gimnaziu. Toate tipurile de coli cuprind patru niveluri de nvmnt. De asemenea, exist coli speciale pentru copiii cu dizabiliti sau copiii cu nevoi educaionale speciale (de exemplu, dificulti severe de nvare, etc.) pentru primii 8-9 ani de educaie colar pe care o primesc. n multe cazuri, cu toate acestea, aceti copii sunt educai, de asemenea, alturi de ceilali n coli obinuite, n clase de integrare. Al noulea an colar (vrsta de 14-15 ani) poate fi finalizat ntr-o coal politehnic (Polytechnische Schule) (o coal care stabilete orientarea profesional i pregtirea pentru o ucenicie) sau n alte tipuri de coli. Alte tipuri de coal includ: coli profesionale intermediare (de la vrsta de 14 ani, clasele 9-11 sau a 12-a), ncheiate cu un examen tehnic; coli profesionale superioare (de la vrsta de 14 ani, clasele 9-13), care se ncheie cu o examinare tehnic i examinarea de terminare a colii generale sau de bacalaureat (Matura). La terminarea coli profesionale, este posibil ca elevii s fi obinut calificri pentru una sau mai multe profesii sau ocupaii. Instruirea pentru 270 profesii poate fi obinut prin intermediul formrii profesionale de baz (ucenicie), de la vrsta de 15 ani. Cele mai multe cursuri de formare profesional i ucenicie dureaz ntre 3 i 4 ani. Ocupaia este nvat la locul de munc i la coala profesional simultan. Dup perioada de ucenicie, tnrul (ucenic) trece un examen final de ucenicie i devine un tehnician sau artizan calificat (Geselle). Matura (examenul de bacalaureat) este o condiie prealabil pentru nvmntul superior (universitate, academie, universitate tehnic, colegiu). n Austria exist o varietate de opiuni privind cursurile de studii tehnice, umaniste, arte i n alte domenii de studiu. Universitile tehnice ofer formare practic i faciliteaz accesul direct la o profesie. Colegiile de nvmnt superior (pdagogische Hochschule) ofer cursuri de

34

formare pentru cadrele didactice de la coli primare, coli secundare, coli speciale i coli politehnice. n Austria exist, de asemenea, colegii generale i profesionale i universiti tehnice si cursuri universitare pentru oamenii care lucreaz, oferite sub forma cursurilor la seral. colile private n Austria reprezint aproximativ 8% din numrul total de coli. colile private sunt cu tax, ns la colile de stat nu se percep taxe. Calitatea colilor de stat este foarte mare n comparaie cu alte sisteme de educaie din Europa.

7. Cum este viaa social i cultural? Cele mai muli austrieci petrec o parte considerabil din timpul lor liber, n cluburi i societi. Week-end-urile sunt folosite fie pentru a vizita prietenii i rudele i de a merge n excursii fie pentru a merge n cluburi. n funcie de facilitile culturale disponibile, austriecii i folosesc timpul liber pe care-l au seara pentru a merge la cinematograf, teatru sau oper. n mediul rural oamenii se ntlnesc seara la hanuri locale sau n alte locuri. Sportul joac, de asemenea, un rol major n activitile de agrement. Jogging-ul i mersul pe jos, cu bicicleta i notul sunt printre sporturile preferate de austrieci. n mod tradiional, exist cluburi de fotbal n numeroase orae i sate. n cele mai multe provincii occidentale, schiul este foarte popular, n special n rndul copiilor i tinerilor (existnd cluburi de schi). Pe lacuri si anumite ruri, se practic navigaia i canotajul. Chiar i n sate i oraele mici sunt diferite cluburi i societi (echipe de fotbal, brigzi de pompieri voluntari, coruri, cluburi de gimnastic, grupuri de costum tradiional, formaii, cluburi sportive, etc.) n oraele mari exist o gam larg de atracii culturale (teatru, cinema, expoziii de art) i faciliti de sport (tenis, volei, centre de fitness, etc.). n majoritatea domeniilor Biserica sponsorizeaz activitile, de exemplu, grupuri de familie, grupuri de femei i grupuri de copii (Jungschar), cu accent pe o varietate de teme religioase. Foarte des Biserica se implic n proiecte locale, regionale i interregionale.

35

8. Care sunt dispoziiile privind viaa privat (natere, cstorie, deces)? Naterea: Din momentul n care o femeie rmne nsrcinat, trebuie s-i notifice angajatorul imediat, iar din acel moment este protejat mpotriva concedierii timp de patru luni dup natere. Avei dreptul la examinri gratuite "Mutter-Kind-Pass" (pentru mam si copil), chiar dac nu avei asigurare de sntate. Mutter-Kind-Pass/ul pot fi obinute de la medicul ginecolog, de la medicul generalist sau de la unitile mobile de examinare sau de la casele regionale de asigurri de sntate. Trebuie s v nregistrai la un spital sau o maternitate. Se pot efectua de ctre aceste uniti, de asemenea, vizite la domiciliu pentru natere. n cadrul acestor vizite putei afla tot ce trebuie cunoscut despre natere. Dup natere: Trebuie s efectuai demersurile necesare eliberrii unui certificat de natere, nu mai trziu de o lun de la data naterii, la Oficiul Registrului (Standesamt); copilul este inclus gratuit n asigurarea de sntate a Dumneavoastr. Se va elibera o dovad (un card) de sntate i pentru copilul dumneavoastr. Alocaia de ngrijire a copiilor (Kinderbetreuungsgeld) este suportat din fondul de asigurri de sntate i prestaii familiale (Familienbeihilfe). n plus, ar trebui s v nregistrai copilul la Oficiul de nregistrare, i s facei demersurile pentru nregistrarea copilului n paaportul Dv. (contactai n acest sens, Ambasada Romniei n Austria). Din 2008, toate serviciile administrative referitoare la natere (nregistrarea, eliberarea certificatului de natere, etc.) sunt gratuite. Cstoria: n Austria, cstoria este valabil numai dac este efectuat de ctre un grefier. Ceremoniile religioase de cstorie nu sunt valabile din punct de vedere legal pentru autoritile austriece. Cstoria persoanelor de acelai sex nu este posibil n Austria, dar de la 01.01.2010, un parteneriat ntre persoanele de acelai sex poate fi nregistrat la autoritatea competent din districtul administrativ (birourile municipale Magistrat, n

36

orae, birourile administraiei districtuale Bezirkshauptmannschaft, n alt parte). Putei obine informaii suplimentare de la Oficiul Registrului (Standesamt) la birourile municipale sau birourile administraiei districtului. Decesul: n cazul unui deces care are loc la domiciliu, trebuie s contactai un medic care s constate i s confirme n scris decesul. De asemenea, familia urmeaz s se adreseze autoritilor locale pentru eliberarea certificatului de deces (care se elibereaz de ctre serviciul de stare civil din localitatea unde s-a produs decesul). n cazurile n care familia dorete ca nmormntarea s se efectueze n ar, se va contacta o firm de servicii funerare (Bestattungsinstitut), iar aceasta se va ocupa, contra unor taxe, de toate formalitile privind transportul n ar. Dac decesul survine n spital, un azil de btrni sau un sanatoriu, unitatea respectiv se va ocupa de formalitile privind constatarea i confirmarea decesului respectiv.

9. Cum este reglementat transportul? Austria are una dintre cele mai dezvoltate reele de transport din Uniunea European. O reea dens de autobuze i feroviar traverseaz toat Austria. Viena are o reea de transport public bine dezvoltat. Autostrzile - pentru utilizarea autostrzilor n Austria trebuie pltit o tax. De asemenea, pentru a circula pe autostrzi, trebuie sa obinei o roviniet la grania cu Austria (Autobahnvignette), care poate fi cumprat la orice oficiu potal sau magazin de tutungerie (Trafik) din Austria i la posturile de frontier i spaii de servicii pe autostrad. Transportul public - n oraele mari exist diferite oferte de pre pentru cltoria cu transportul public. Un singur bilet (pentru o cltorie), cost de o medie de 1.7-2.2 euro. n multe orae, cu toate acestea, exist abonamente zilnice, sptmnale, lunare sau anuale, precum i oferte speciale pentru turiti. n oraele mai mari, bilete pentru o singur cltorie i carduri pentru mai multe cltorii pot fi obinute de la automate sau de la ofer de obicei. n afara oraelor poate fi folosit autobuzul i transportul feroviar. Un bilet pentru o cltorie de aproximativ 15 km cost n medie de la 1.80 EUR. Dac utilizai servicii de transport n interiorul unui ora, de multe ori pltii un tarif redus 37

local. Exist totodat reduceri pentru anumite categorii de cltori (copii, pensionari, studeni). Calea Ferat Federl Austriac (BB): putei cumpra bilete de la orice staie, dar i de la agenii de turism care vnd bilete sau de la automatele de bilete (pentru transport regional) i de la conductor (pentru trenuri intercity). Transportul aerian: Putei obine informaii cu privire la tarifele de transport aerian la orice aeroport din Romnia sau de la orice aeroport din Austria.

E. Asigurri sociale i asigurri:1. Cum este reglementat sistemul naional de asigurri sociale? Sistemul de securitate social din Austria acoper urmtoarele situaii: boal, incapacitate de munc, invaliditate, maternitate, omaj, btrnee, deces, urmai, ngrijiri, nevoi sociale. Sistemul de asigurri sociale are urmtoarele caracteristici principale: este obligatoriu pentru lucrtorii salariai, lucrtorii independeni i membrii familiei lor; deschide dreptul la anumite prestaii(dendat ce condiiile pentru acest lucru sunt ndeplinite); este finanat n principal din contribuii n funcie de venit. Principiul predominant este cel al solidaritii: persoanele care dispun de venituri ridicate i care vor plti, deci, contribuii de securitate social mai mari, ajut la finanarea prestaiilor acordate persoanelor cu venituri mai mici. Anumite grupuri de persoane (cum ar fi muncitorii exercitnd o activitate parial, minim etc.) nu sunt acoperii de asigurarea obligatorie dect pentru anumite domenii, de ex. n caz de accident (a se vedea i capitolul tipuri de asigurri). Asigurarea de boal (boal, maternitate, ngrijiri) este administrat de ctre casele de asigurri de boal, asigurarea de accidente de ctre organismul central de asigurare contra accidentelor (Allgemeine Unfallversicherungsanstalt), asigurarea de omaj de ctre serviciul public de ocupare (Arbeitsmarktservice) i asigurarea de pensie de ctre de ctre casele de asigurri de pensie (Pensionsversicherungsanstalt). Competena caselor de

38

asigurri de boal se exercit n funcie de locul de munc(casele locale de asigurri de boal din diferite Landuri federale). Salariaii, agricultorii, lucrtorii de la cile ferate, ca i funcionarii publici depind fiecare de un organism de securitate social separat, independent de locul lor de munc. Toate organismele de asigurri dispun de ramificaii/agenii la nivelul fiecrui Land, uneori chiar de birouri de arondare i sunt grupate n cadrul Federaiei centrale a organismelor de asigurri de sntate. Att timp ct suntei lucrtor i avei ncheiat un contract de munc sau foaie/fi de munc (Dienstzettel) suntei n mod automat acoperit de asigurarea social. Angajatorul dvs. trebuie s v nregistreze la organismul de asigurri sociale. Contribuiile de asigurri ale salariailor sunt reinute de ctre angajator lunar din salariul brut i sunt transferate apoi la organismul de asigurri. Cei care se asigur voluntar i persoanele care exercit o activitate independent i pltesc singuri contribuiile i trebuie s se nregistreze ei-nii la organismele de asigurri corespunztoare. n Austria, sistemul de securitate social este completat de sistemul de asisten social care are ca scop s acopere lacunele asigurrilor sociale. Cererile de ajutor social se depun la primria locului de domiciliu sau la birourile municipale de district (serviciile de ajutor social - Sozialamt) din orae.

2. Care sunt prevederile privind asigurarea de omaj? Prestaiile principale ale asigurrii de omaj sunt alocaia de omaj i alocaia de ajutor. Aceste prestaii ca toate celelalte legate de o situaie de omaj i de ajutor pentru reintegrarea n viaa profesional, sunt acordate de serviciul public de ocupare austriac (Arbeitsmarktservice sterreich AMS). Alocaia de omaj este acordat cu condiia exercitrii unei activiti timp de cel puin: 26 sptmni n ultimele 12 luni (pentru persoanele pn n 25 ani); 52 sptmni n ultimii 2 ani (pentru persoanele care o solicit pentru prima dat i care au peste 25 ani) ;

39

28 sptmni n cursul anului precedent (pentru persoanele care au mai primit aceast alocaie);

Dac suntei cetean UE/SEE, elveian sau al unei ri tere, aceste perioade vor fi luate n considerare pentru calculul termenului de ateptare i determinarea duratei de primire a alocaiei, atta timp ct ai avut o activitate supus asigurrii obligatorii de omaj pentru cel puin o zi n Austria nainte de introducerea cererii dvs. Avei, n plus, posibilitatea de a locui temporar n Austria, timp de 3 luni maximum, n scopul cutrii unui loc de munc i de a vi se face transferul alocaiei de omaj acordat de ara de origine. Pentru acest lucru trebuie s avei formularele E 301, 302, 303 completate de serviciile publice de munc din ara dv. i s v prezentai la serviciul public de munc/ocupare (AMS) n cel mult 7 zile de la intrarea pe teritoriul austriac. Cuantumul alocaiei de omaj: suma de baz corespunde unei rate de 55% din venitul zilnic net calculat, calculul venitului net fcndu-se pe baza remuneraiei pe un an calendaristic. Anul calendaristic penultim servete ca perioad de referin dac cererea sa introdus nainte de 30 iunie; dac cererea s-a introdus dup aceast dat, calculele se fac pe baza anului calendaristic precedent. Dac nu este nc disponibil baza anual de referin, se ia n considerare venitul brut din ultimele ase luni (inclusiv prime speciale prorata, cum ar fi prime de concediu, gratificaii de srbtori) care servete ca referin. Un supliment pentru cheltuieli familiale este acordat numai pentru membrii de familie care triesc n Austria. Alocaia de omaj poate fi primit numai timp de maximum 20 sptmni (persoanele n vrst care au lucrat timp ndelungat i care sunt incluse ntr-o schem de reintegrare n munc - Arbeitsstiftung, pot primi alocaia de omaj timp de 3 pn la 4 ani). Pentru a fi valabil, cererea pentru alocaia de omaj trebuie fcut personal la biroul regional de serviciu public austriac (AMS) din arondismentul unde se gsete domiciliul dvs. De ndat ce suntei omer adresai-v ct mai repede posibil biroului competent de care depindei, cci o plat retroactiv a alocaiei de omaj, nu este posibil. Pentru a v depune cererea avei nevoie de urmtoarele documente: declaraia de reedin (Meldezettel), cardul de identitate, formularul numit Arbeitsbescheinigung care conine toate informaiile referitoare la durata muncii dvs., motivul ncetrii lucrului,

40

dreptul la concedii restante etc. precum i dac avei copii n ntreinere, documentele lor de natere. Mai multe informaii pot fi obinute de la agenia de ocupare regional competent. Alocaia de sprijin/ajutor: dac v-ai epuizat dreptul la alocaia de omaj sau la alocaia de ntreinere a copilului/alocaia parental de educaie i suntei nc n cutare de lucru, avei dreptul la o alocaie de sprijin, n cazul n care suntei ntr-o situaie precar. Acest drept este, totui, condiionat de a fi la dispoziia serviciilor de plasare i mai ales apt de munc, dispus s munceasc i intrat n omaj. Cuantumul alocaiei de sprijin este de 92% pn la 95% din alocaia de omaj. Alocaia de sprijin este o alocaie care nu este n totalitate fondat pe principiul asigurrii. Exist, de asemenea, dispoziii care au n vedere venitul partenerului (concubin) ca i venitul solicitantului, pentru calculul alocaiei de sprijin. Dac nu v prezentai la biroul AMS, atunci cnd suntei invitat acolo sau nu declarai schimbrile intervenite n situaia dvs., riscai o suspendare a alocaiei de omaj/de sprijin.

3. Care sunt prevederile privind asigurarea de sntate? Toi lucrtorii salariai sunt n mod obligatoriu afiliai la asigurarea de sntate, ca i cea mai mare parte a lucrtorilor independeni, a omerilor, pensionarilor i membrilor de familie ai acestora. Oricine poate s se nscrie la o asigurare facultativ n caz de boal sau btrnee. Anumite prestaii trebuie suportate de ctre asigurat (de ex. consultaiile medicilor la cabinet sau la spital care nu sunt n conveniile de securitate social medici i spitale privatizate, cheltuielile pentru ortodonie, puni dentare etc.). n general, casa dvs. de asigurri de sntate v ramburseaz imediat o parte a onorariului. n cazul spitalizrii, fiecare bolnav trebuie s plteasc o anumit sum pe zi. n Austria membrii de familie ai persoanei asigurate (n general soul/soia, copiii pn la 18 ani sau 20 dac nu exercit nc o activitate profesional, sau 26 ani dac urmeaz studii) au dreptul la prestaii de boal. Copiii i partenerul persoanei asigurate sunt, n mod normal, acoperii gratuit. 41

Totui, n cazul cuplurilor fr copii, partenerul care nu lucreaz nu este asigurat n mod gratuit; pentru a putea fi asigurat trebuie pltit 3,4 % din venitul brut al partenerului asigurat. Asiguraii i membrii familiei lor au dreptul la ngrijiri medicale de la medicii generaliti, medicii specialiti i dentitii care au ncheiat convenii de securitate social. O list a acestor medici este disponibil la fiecare cas de asigurri. Medicamentele sunt furnizate la farmacii pe baz de prescripie medical. Trebuie s pltii un tarif de 4,70 euro pe medicament. Pentru cardul de asigurri de sntate electronic se pltete anual 10 euro (cu anumite excepii). n caz de incapacitate de munc ca urmare unei boli care nu-i este imputabil salariatului, angajatorul continu s-i plteasc salariul pentru 12 sptmni maximum. Apoi, asiguratul primete o indemnizaie de la casa unde este asigurat pn la data indicat pe certificatul medical, care marcheaz terminarea incapacitii sale de munc. Persoanele care au nevoie de ngrijiri de lung durat din cauza unei boli sau unui handicap, au dreptul la o indemnizaie de ngrijiri.

4. Care sunt prevederile privind prestaiile familiale i de maternitate? n Austria se acord numeroase prestaii familiilor, o parte n natur, dar cele mai multe n bani. Printre aceste prestaii n bani se nscriu, printre altele, u (Familienbeihilfe ou Kindergeld) ca i o sum forfetar pltit pe copil n ntreinere (Kinderabsetzbetrag pltit odat cu alocaiile familiale), indemnizaia de maternitate (Wochengeld), alocaia pentru ngrijirea copilului/alocaia parental de educaie (Kinderbetreuungsgeld), suplimentul de alocaie pentru ngrijirea copilului (pentru persoanele de condiie foarte modest), avansul pentru pensie alimentar (n caz de divor de ex., pensia alimentar legal este pltit cu titlu de avans de ctre stat, debitorul trebuind sa o ramburseze ulterior), suplimentul (la alocaia de omaj) pentru cheltuieli familiale, etc. Printre aceste prestaii n natur se nscriu, ntre altele, examenele medicale pe cardul mam/copil, transportul pentru colari i ucenici (contra unei sume minimale), prestaiile de asigurri medicale, schimbarea crilor colare (contra unei sume minimale). 42

Alocaiile familiale: cetenii romni nu au dreptul la alocaii familiale dect dac au lucrat cel puin o zi n Austria. Alocaiile familiale sunt pltite pentru: Copiii minori, pn la 18 ani; Copiii majori care urmeaz studii iniiale sau continue (de ex., studenii) pn la 26 ani, cu condiia s aib reedina principal n Austria. Cuantumul alocaiei familiale este n funcie de vrsta copilului. Pentru a beneficia de alocaii familiale trebuie depus o cerere scris/formular la administraia fiscal de care aparine domiciliul familiei. Indemnizaia de maternitate: acordarea indemnizaiei de maternitate este condiionat de o activitate salarial a mamei. Dreptul la aceast indemnizaie este deschis ncepnd cu 8 sptmni nainte de natere i pentru nc 8 sptmni dup natere (concediul de maternitate este obligatoriu). Indemnizaia de maternitate este egal cu 100% din media salariului pe ultimele 3 luni. Casa de sntate este organismul competent n materie. Mamele care desfoar o activitate independen primesc un ajutor temporar (Betriebshilfe) de la organismul care administreaz contribuiile sociale ale profesiilor industriale, comerciale, meteugreti, adic Gewerbliche Sozialversicherungsanstalt (casa de securitate social pentru industrie, comer i meteugari). Alocaia de cretere a copilului sau alocaia parental de educaie: dup concediul de maternitate obligatoriu, prinii (tatl ca i mama) pot primi o alocaie de cretere a copilului (alocaia parental de educaie). Alocaia este acordat i categoriei de persoane care nu exercit o activitate profesional sau nu contribuie la asigurarea obligatorie (brbaii/femei casnice, studeni, lucrtori independeni). Sunt admise venituri suplimentare pn la un nivel de 14600 euro brut pe an. Cererea de alocaie pentru creterea copilului trebuie adresat casei de asigurri de sntate respective. Cuantumul alocaiei de cretere a copilului este de cca. 14,53 euro pe zi.

5. Cum este reglementat sistemul naional de pensii?

43

n Austria se utilizeaz, n general, termenul de pensie pentru pensia de retragere din activitate i nu de rent , cum este n Germania. Pensii de limit de vrst: Persoanele nscute nainte de 1 ianuarie 1955: femeile ncepnd de la 60 ani i brbaii de la 65 ani. Trebuie fcut dovada c lucrtorul a realizat, n cursul ultimelor 360 luni calendaristice, 180 de luni de asigurare sau c a acumulat n timpul acestei perioade 180 de luni de contribuie (prin eliminarea perioadelor colare sau de studii, de ex.) sau s cumuleze n total 300 de luni, fr condiionare de timp. Persoanele nscute dup 1 ianuarie 1955: femeile ncepnd de la 60 ani (pn n 2024) sau ncepnd de la 65 ani (din 2033) i brbaii de la 65 ani. Condiia de acordare este: s aib cel puin 180 zile de contribuii (http://www.help.gv.at). Pentru a beneficia de pensie trebuie s facei o cerere corespunztoare la casa de asigurri de pensie. Cuantumul pensiei depinde att de contribuiile pltite, ct i de vrst. Pensia progresiv: Acest sistem permite reducerea vrstei de pensionare la 40-60% din timpul de lucru, fr a trebui s renunai la drepturile dvs. de pensie. Serviciul public de ocupare (Arbeitsmarktservice - AMS) i asum o parte din remuneraia acordat pn atunci, cuprins ntre 70% i 80% din remuneraia anterioar. Vrsta minim pentru pensia progresiv era n 2006 de 51,5 ani la femei i 56,5 ani la brbai. Incapacitatea de munc: n cadrul asigurrii de pensii, incapacitatea de munc este dat de Berufsunfhigkeit (incapacitate profesional) dac este vorba de un lucrtor angajat funcionar, de Invaliditt (invaliditate) dac este vorba de un muncitor i de Erwerbsunfhigkeit (incapacitate de munc) dac este vorba de un lucrtor independent. Aceti termeni diferii sunt altfel definii, dup cum urmeaz : Incapacitate profesional: capacitatea de munc a angajatului asigurat este redus cu mai mult de jumtate n raport cu un asigurat n bun condiie de sntate care dispune de o formare profesional comparabil sau de cunotine i aptitudini echivalente.

44

Invaliditate: capacitatea de lucru a muncitorului a sczut la mai mult de jumtate n raport de cea a unui asigurat n bun stare de sntate care dispune de o formare similar sau de cunotine i aptitudini echivalente ntr-o profesie comparabil.

Incapacitate de munc: cnd un lucrtor independent care nu a mplinit 50 ani nu mai este n msur s exercite o activitate profesional din cauza strii sale de sntate

Cuantumul pensiilor depinde att de contribuiile realizate, ct i de vrsta la care asiguratul iese la pensie. Organismele competente n materie de pensii sunt Pensionsversicherungsanstalt (casele de asigurri de pensie) sau pentru lucrtorii independeni Sozialversicherungsanstalt der Gewerblichen Wirtschaft (organismul care administreaz contribuiile sociale pentru profesiile din industrie, comer, meteugari i profesii liberale) Pensia de urma: Pensia la care are dreptul un urma a unui asigurat vizeaz garantarea unui sprijin financiar. Acordarea acestei pensii este condiionat de o contribuie la asigurarea de pensie pentru o perioad minima care depinde de vrst. Pensia de vduv/vduv: cuantumul pensiei de vduv sau vduv este cuprins ntre 0 i 60% din pensia asiguratului decedat. Pensia de orfan: Cuantumul pensiei de orfan se ridic la 40% din pensia de vduv/vduv pentru orfanii de tat sau de mam i de 60% pentru orfanii de ambii prini. Cererea de pensie de vduv/vduv ca i cea de orfan trebuie fcut la organismul de asigurri unde persoana decedat a fost asigurat ultimii 15 ani. n caz de accidente de munc i de boli profesionale, o pensie de invaliditate sau o pensie de vduv/vduv sau o pensie de orfan poate fi cerut ca urmare a unei asigurri de accident la un organism de asigurri contra accidentelor (Unfallversicherungsanstalt).

6. Care sunt prevederile privind formularele electronice?

45

Pentru obinerea n Austria a anumitor drepturi se aplic principiul exportului de prestaii, conform cruia lucrtorul poate beneficia n Austria de anumite prestaii la care are dreptul n Romnia, ceea ce face necesar corespondena ntre instituiile omologe din cele dou state, pentru recunoaterea i stabilirea acestora. n acest caz este nevoie de formularele europene E, prin intermediul crora instituia austriac va obine toate informaiile necesare pentru a determina i atesta drepturile la prestaii sociale. Lucrtorul trebuie s solicite instituiilor competente romne s i furnizeze formularele potrivite, nainte de a pleca n Austria. Dac lucrtorul nu a cerut formularele potrivite nainte de a pleca, dreptul la prestaii poate fi solicitat i direct din Austria, fie de ctre lucrtor, fie de o persoan mputernicit, iar instituia competent din Austria are posibilitatea s comunice direct cu instituia competent din Romnia pentru a obine informaiile de care are nevoie, furniz