ghidul bobocului 2011

48

Upload: best-cluj-napoca

Post on 09-Mar-2016

245 views

Category:

Documents


3 download

DESCRIPTION

Ghidul Bobocului este un proiect BEST Cluj-Napoca, aflat la cea de-a X-a ediţie. Proiectul reprezintă o broşură concepută într-un format de buzunar care conţine informaţii utile în ceea ce priveşte Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, precum şi modalităţi de petrecere a timpului liber.

TRANSCRIPT

Page 1: Ghidul Bobocului 2011
Page 2: Ghidul Bobocului 2011
Page 3: Ghidul Bobocului 2011

Ghidul Bobocului 2011Tot ce trebuie să ştii

Editat de BEST Cluj-Napocacu sprijinul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca

Page 4: Ghidul Bobocului 2011

Echipa dE proiEct:

Alexandru PavelAnamaria BudaBancsov TamasBianca FăgărașLaura MureșanLaura PetrușMădălina HrubanMihai NateaNorbert LovaszRaluca GânceanuTudor Ghiorghiu

coordonatorul proiEctului:Iova Adelina

Grafică şi implementare:Santa Adrian-Călin

rEdactor:Negoiţă Alina-Gabriela

rEsponsabil Fundraising:Răduși Ștefan

Toate drepturile rezervate BEST Cluj-Napoca © 2011Orice reproducere integrală sau parţială a conţinutului acestei broşuri este interzisă.

Page 5: Ghidul Bobocului 2011

mesaj pentru boboci

Hei,

Poate că ai auzit diferite păreri despre ce şi cum va fi, unele te-au speriat, altele te-au făcut nerăbdător, dar acum e timpul să experimentezi tu însuţi STUDENŢIA.

Într-adevăr, vei cunoaşte oameni noi, noi prieteni, vei observa abordări care mai de care mai interesante şi posibilităţi la tot pasul. Vei vedea cum în Universitatea Tehnică nu numai că vei acumula cunoştinţe teoretice, ci îţi vei dezvolta şi gândirea logică şi spiritul practic specifice inginerilor. Viitorul tău va prinde încet încet contur.

În tot acest timp vei descoperi un oraş care freamătă de viaţă, un mediu universitar, cultural şi sportiv în care nu-ţi va fi greu să-ţi ocupi timpul liber şi să-ţi găseşti noi hobby-uri. Mii de studenţi ca şi tine te aşteaptă în cele mai faine cafenele, în cele mai tari cluburi, la cele mai nice evenimente.

Încă derutat? Ei bine, ia acest ghid cu tine şi descoperă tot ce are studenţia mai bun de oferit.

Ah, şi am uitat BINE AI VENIT!

Echipa BEST Cluj-Napoca

Page 6: Ghidul Bobocului 2011

www.freewall.ro

Page 7: Ghidul Bobocului 2011

7

Mesaj pentru boboci

Misiunea UTCNConducerea UTCNFacultăți UTCNAlte Clădiri UTCNHarta UTCNProcesul DidacticOrarulGrupaColocvii și ExameneSistemul BolognaCrediteBurse ErasmusBurse UTCNBiblioteca UTCNCabinetul Medical

BESTBEST Cluj-NapocaJobShop BECBTWHai în BEST !

Știai că...

Clubul CulturalTabereTeatre, CinematografeMuzeeGrădina BotanicăÎn preajma ClujuluiCluburi & BaruriRestaurante & Fast-FoodWirelessBEST RecomandăSport

Transport în comunTaxi și Autogări

5

889

101112131314161617171819

202122232627

28

30313234373840

40414142

4647

Page 8: Ghidul Bobocului 2011

8

misiunea utcn

“Realizarea la un înalt nivel de calitate a învăţământului şi cercetării ştiinţifice, în domenii specifice, în context naţional şi internaţional, răspunzând necesităţii de dezvoltare intelectuală, profesională şi socială a individului şi de progres a societăţii româneşti.”

RECTOR,Prof.dr.ing. Radu Munteanu

PRORECTOR ACADEMICManagement şi dezvoltare

academicăProf.dr.ing.ec. Ioan Abrudan

PRORECTORDidactic şi probleme

studenţeştiProf.dr.ing. Mihail Abrudean

PRORECTORDezvoltare, resurse umane

şi financiareProf.dr.ing. Mircea Petrina

PRORECTORCercetare ştiinţifică şirelaţii internaţionale

Prof.dr.ing. Aurel Vlaicu

PRORECTOR Administrativ

Prof.dr.ing. Tiberiu Rusu

CANCELAR GENERALProf.dr.ing. Daniela Manea

SECRETAR ŞEFUNIVERSITATEIng. Lia Chiorean

DIRECTOR GENERALIng. Horia Ardeleanu

DIRECTOR GENERALADJUNCT

Arh. Gavril Torsin

CONTABIL ŞEFEc. Adriana Ochis

Page 9: Ghidul Bobocului 2011

9

facultăţi în cadrul utcn

Facultatea de Arhitectură şi UrbanismStr. Observatorului nr. 34-36 Tel.: +40-264-401200DECAN Prof.dr.arh. Adriana Matei

Facultatea de Automatică şi CalculatoareStr. G. Bariţiu nr. 26-28, Tel. : +40-264-401219DECAN Prof.dr.ing. Nedevschi Sergiu

Facultatea de ConstrucţiiStr. G. Barițiu nr. 25 Tel.: +40-264-401200DECAN Prof.dr.ing. Mihai Iliescu

Facultatea de Construcţii de MaşiniB-dul Muncii nr. 103-105 Tel.: +40-264-401200DECAN Prof.dr.ing. Berce Petru

Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia InformaţieiStr. G. Bariţiu nr. 26-28 Tel.: +40-264-401223DECAN Prof.dr.ing. Marina Topa

Facultatea de Inginerie ElectricăStr. G. Bariţiu nr. 26-28 Tel.: +40-264-401200DECAN Prof.dr.ing. Ciupa Radu

Facultatea de InstalaţiiB-dul 21 Decembrie 1989 nr. 128-130 Tel.: +40-264-401279DECAN Prof.dr.ing. Gheorghe Badea

Page 10: Ghidul Bobocului 2011

10

facultăţi în cadrul utcnFacultatea de MecanicăBd. Muncii 103-105; 400641 Cluj Napoca Tel: 0264-401603DECAN Prof.dr.ing. Nicolae Burnete

Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria MaterialelorB-dul Muncii nr. 103-105 Tel: 0264 402622DECAN Prof.dr.ing. Ioan Vida-Simiti

*Conducerea universităţii se va schimba în acest an.

alte clădiri utcnRectoratStr. Memorandului nr. 28Laboratoarele facultăţilor cu profil electric(Clădirea "Ursus") Str. Observatorului, nr.2Corpul de clădiri, ateliere şi laboratoareStr. Dorobanţilor, nr. 71-73Complexul studenţesc ObservatorStr. Observatorului, nr.34Complexul studenţesc MărăştiStr. Fabricii de Zahăr, nr. 48Piscina olimpicăSplaiul Independenţei (Platou Sala Sporturilor)Centrul de CercetareStr. C-tin Daicoviciu, nr. 15 tel: 593333Biblioteca Centrală, Clădirea TurnStr. Memorandumului, nr. 28Ateliere, Facultatea de Arhitectură ("Centrala")Str. René Descartes nr. 30

Page 11: Ghidul Bobocului 2011

11

HARTA

Page 12: Ghidul Bobocului 2011

12

procEsul didactic

Un an universitar are două semestre cu 14 săptămâni de şcoală (cursuri şi aplicaţii), câte o sesiune de examene aferentă fiecărui semestru, o sesiune de restanţe, sesiuni de susţinere a proiectelor de diplomă/licenţă/absolvire şi a lucrărilor de dizertaţie, şi nu în ultimul rând - vacanţe.

Cursurile sunt susţinute de profesorii responsabili de materia respectivă. Prezenţa la cursuri în general nu este obligatorie. Totuși noi te sfătuim să participi şi să fii atent. Notițele luate la curs sunt în general cea mai bună sursă de documentație pentru examene și de multe ori este necesar pentru a înțelege ce se va discuta la următorul seminar. În plus, câteodată s-ar putea ca anumiți profesori să aibă o memorie destul de bună, și să țină cont de prezență la examen.

Seminariile sunt susţinute pe grupe de studenţi, iar prezenţa la ele este obligatorie, de multe ori fiind chiar parte din nota finală a examenului. În cadrul seminariilor se discută materia predată la curs şi se rezolvă probleme. Implică-te şi ieşi la tablă, fii activ, iar acest lucru îţi va asigura o viaţă mai uşoară în sesiune.

Laboratoarele reprezintă partea practică a materiei, aici vei avea ocazia să aplici ceea ce ţi s-a predat la curs. Prezența este “sfântă” deoarece dacă nu efectuezi toate lucrările de laborator nu vei putea intra în examen.

Page 13: Ghidul Bobocului 2011

13

Dacă se întâmplă să ratezi vreunul, nu dispera, vei avea posibilitatea să-l recuperezi, în aceeaşi săptămână, cu altă grupă (dacă profesorul este de acord), sau înainte de colocvii, dar de multe ori contra cost.

orarul

Da, şi noi ne-am uitat chiorâş la el prima dată. Nu e aşa de greu însă dacă cunoşti câteva reguli: Numele disciplinei este primul, urmat de tipul activităţii didactice C – curs, S – seminar, L – laborator, după care urmează numele profesorului şi sala în care va avea loc. Când căsuţele sunt împărţite de o linie diagonală, înseamnă că vei efectua activităţi didactice în funcţie de numărul săptămânii. Astfel, materia de deasupra diagonalei va fi în săptamâna impară a semestrului, iar cea de dedesubt în săptămâna pară. Linia verticală care desparte căsuţa în două reprezintă împărţirea grupelor în două semigrupe pentru a se putea lucra mai uşor la laboratoare.

grupa

Care este semnificația celor 4/5 cifre care reprezintă grupa ta? Îți spunem noi: prima cifră reprezintă codul facultăţii, a doua reprezintă codul specializării, a treia anul de studiu, iar ultima/ultimele reprezintă numărul grupei (pot să fie şi mai mult de 10 grupe într-o serie).

Page 14: Ghidul Bobocului 2011

14

colocvii & examene

Ce sunt colocviile și examenele?

Sunt modalități de evaluare pe care vei primi o notă, ce va intra în calculul notei finale la o anumită disciplină. Pe scurt: „Sunt probele de foc” prin care trebuie să treci la sfârșitul fiecărui semestru.

Colocviul. „Misiune imposibilă”

Colocviul are de obicei un aspect practic (realizarea unei aplicații, a unui circuit), fiind modalitatea de evaluare a laboratoarelor. Acesta se dă în perioada de presesiune (2 săptămâni înainte de sesiune). Nota primită la colocviu trebuie să fie >=5, în caz contrar nu intri în examen. Iar dacă nu ai destule prezențe s-ar putea să nu intri în colocviu.

Sesiunea. „Poveste cu final fericit pentru unii, comedie tragică pentru alții”

Sesiunea este perioada în care se dau examenele, la sfârșitul fiecărui semestru există o sesiune de examinare și una de restanță în care se pot susține examene doar la materiile predate în semestrul respectiv. Pe lângă acestea mai există și sesiunea de toamnă precum și 2 sesiuni speciale (una în aprilie și una după sesiunea din toamnă; Ce-i atât de „special” la ele?... Se intamplă doar în condiții „speciale” , mai exact nu se organizează tot timpul, rămâne la latitudinea fiecărei facultăți dacă organizează o astfel de sesiune sau nu, precum și

Page 15: Ghidul Bobocului 2011

15

condițiile în care se desfăşoară, în care se poate da orice examen, indiferent de materie sau an. Perioada în care au loc sesiunile o găsiți pe spatele ghidului, cât despre informații mai detaliate legate de sesiuni veți găsi, la momentul potrivit, pe site-ul facultății la care studiați. La fiecare materie ai dreptul la două examinări gratuite (una în sesiunea de examinare și una în sesiunea de restanță, ce are loc la sfârșitul semestrului în care a fost predată materia respectivă). Dacă după cele 2 încercări nu ți-ai luat examenul, următoarele vor fi contra cost (100 lei/examen)... așa că... ai grijă cefaci în sesiune... greșelile costă. De asemenea beneficiezi și de 4 măriri de notă pe an (2 gratuite și 2 contracost 100 lei). Un examen pe care l-ai picat (nota obținută <5) este considerat restanță și ești considerat student integralist numai dacă nu ai nici o restanță.

Nota finală. „Sentință judecătorească”

La unele discipline, în calculul notei finale, pe lângă nota de la examene şi colocvii, mai poate intra nota obținută pe un anumit proiect, nota pentru activitatea din timpul semestrului. Tot la unele discipline profesorii vă pot da un examen parțial, este un examen din 50% din materie și dacă îl iei, la examenul final îți va rămâne de învățat doar restul de 50% din materie.

O evidență a notelor o găsiți pe adresa http://info.utcluj.ro/situatiascolara/ unde fiecare student are propriul cont. (E un fel de carnet de note high-tech cu parolă).

Page 16: Ghidul Bobocului 2011

16

sistemul boloGna

Sistemul este un sistem de diplomă comun în ansamblul ţărilor Uniunii Europene. Într-un an universitar se acumuleaza 60 de credite, a căror valoare este aceeaşi în toate universităţile din sistem. Deci permite studenţilor să-şi continue studiile în oricare dintre ţările UE, la acelaşi profil, având aceeaşi continuitate şi fără a da diferenţe.

crEditE

Creditul este o convenţie, o unitate de măsură pentru volumul mediu de muncă necesară pentru a promova o disciplină. Un credit reprezintă aproximativ 30 de ore de muncă.

Asta înseamnă că dacă o disciplină are 5 credite, pentru a o promova vor fi necesare aproximativ 150 de ore de muncă. În acestea sunt incluse şi orele de curs şi de seminar, şi studiul individual. Totuşi, aceasta e o valoare medie, deci poate varia în funcţie de ritmul tău de învăţare. Creditele se alocă indiferent de nota cu care ai promovat şi nu contează la calcularea mediei.

Acestea însă vor conta în cazul repetării disciplinelor din anii de studiu precedenţi când pentru recontractare veţi plăti 52 lei 1 punct de credit.

Page 17: Ghidul Bobocului 2011

17

burse erasmus

Erasmus e un program ce oferă studenţilor din UE posibilitatea de a studia la una din universităţile partenere pentru o perioadă de 3 până la 12 luni. Dacă eşti interesat îţi poţi depune dosarul în perioada Aprilie-Mai pentru anul ce va urma. Pentru mai multe informaţii intră pe:

http://ori.utcluj.ro/bpc/erasmus/prezentare_program.php

bursE

Bursa de performanţă se atribuie studenţilor din ciclul II de studiu (anii III-V; VI) care realizează minimum media 9.50 pe toţi anii de studiu.

Bursa de merit se acordă studenţilor începând cu anul II de studii, dacă în anul precedent sau după sesiunea din iarnă au realizat cel puţin media 9.50. Bursa de merit se poate acorda şi în semestrul I al primului an de studii, studenţilor care au obţinut distincţii la Olimpiadele Şcolare Internaţionale într-unul din ultimii ani de liceu şi care au fost declaraţi admişi în învăţământul superior fără examen de admitere.

Page 18: Ghidul Bobocului 2011

18

bursE

Bursa de studiu se poate acorda studenţilor, în funcţie de rezultatele obţinute în anul universitar precedent, dacă au realizat cel puţin media 8.00, indiferent de venit, şi dacă nu au bursă de performanţă sau de merit (pentru cei din anul I, în semestrul II se iau în considerare rezultatele din primul semestru). De asemenea, se acordăcelor cu media nu mai mică de 7.00 şi cu un venit mediu pe membru de familie mai mic de 50% din salariul mediu net pe economie, venit stabilit pe baza actelor datate pe lunile septembrie, respectiv ianuarie.

Bursa de ajutor social se acordă studenţilor integralişti în anul precedent care nu beneficiază de bursa de studiu sau de merit, orfani de ambii părinţi, suferinzi de boli cronice sau a căror familie realizează un venit lunar net pe membru de familie mai mic decât salariul minim net la nivel național calculat pe luna septembrie ce precedă începerea anului universitar.

bibliotEca

Un lucru foarte util pe care poţi să-l faci încă de la începutul anului este să te înscrii la Biblioteca UTCN.

Page 19: Ghidul Bobocului 2011

19

Majoritatea profilor îţi vor da o grămadă de cărţi ca bibliografie, iar cursurile lor sunt completate în cărţile respective. Pentru a te înscrie trebuie doar să te prezinţi cu buletinul, carnetul de student şi cu modica sumă de 5 lei. Vei avea acces la sala de lectură şi la un program special în sesiune.

Filiala Observator, Str. Republicii nr.107Orar: L-V : 08:00-20:00Filiala Daicoviciu, Str. C-tin Daicoviciu nr.15Orar: L-V : 08:00-20:00Filiala Mecanică, B-dul Muncii nr.103-105Orar: L-V: 08:00-20:00Filiala Mărăşti (cămine studenţeşti)Orar: L- V : 08:00-20:00

cabinetul medical universitar

În incinta Căminului 1 din Complexul Observator se află un cabinet medical studenţesc, deservit de către un medic specialist în medicina generală. Toţi studenţii beneficiază de consultaţie gratuită şi drept la medicamente compensate.

Orar:LUNI, MIERCURI şi VINERI între orele 08.00 - 13.00MARȚI şi JOI între orele 14.00 - 19.00.

Page 20: Ghidul Bobocului 2011

20

bEst

BEST (Board of European Students of Technology), este o organizaţie internaţională, nonprofit, în continuă creştere.

Încă din anul 1989, BEST oferă studenţilor din toată Europa posibilitatea de a ajunge la o mai bună înţelegere a culturilor şi a societăţilor pentru a-şi dezvolta capacitatea de a lucra în diverse medii culturale.

În prezent, BEST este organizată în 90 de Grupuri Locale BEST (LBG-uri) în aproape 30 de ţări europene, ajungând la peste 1.000.000 de studenţi implicaţi prin intermediul activităţilor sale. 5 astfel de grupuri locale se află în România în: Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Braşov şi nu în ultimul rând Cluj-Napoca.

Page 21: Ghidul Bobocului 2011

21

best cluj-napoca

Grupul Local BEST Cluj-Napoca (1995), este format din voluntari din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, un grup de tineri entuziaşti, deschişi către diversitate, cu viziuni îndrăzneţe.Scopul nostru este de a oferi toate condiţiile pentru dezvoltare personală şi folosirea abilităţilor la potenţial maxim, încurajând fiecare student să participe la evenimente inovative, provocatoare cum ar fi: cursuri de sezon, training-uri, workshop-uri, evenimente de carieră, competiții inginerești, etc. Prin implicarea în activităţile noastre internaţionale studenţii au ocazia să îşi mărească experienţa, să îşi formeze noi prietenii, toate acestea într-un mediu destins și plin de activităţi sociale. Urmărește-ne pe http://bestcj.ro/ sau pe http://facebook.com/BESTcluj !!!

Page 22: Ghidul Bobocului 2011

22

JobShop® este cel mai mare eveniment naţional de carieră din România, organizat de studenţi, pentru studenţi şi absolvenţi. Se desfăşoară în 3 centre universitare diferite: Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara, având însă aceleaşi obiective. JobShop oferă studenţilor participanţi educaţie complementară şi oportunităţi de start în carieră: internship-uri, burse şi joburi.

JobShop® 2011

http://jobshop.ro/cluj/

● perioada de desfăşurare 11-15 aprilie 2011● locaţie: incinta Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca● 2500 vizitatori● 34 de companii participante● 17 ediții● 9 prezentări de companie - 250 de participanţi● 4 workshop-uri - 140 de participanţi● 4 training-uri - 90 de participanţi● 2 zile de standuri● 1 masă rotundă BACo (BEST Academics and Companies) care a avut ca temă de discuţie: „Programele de practică şi internship din timpul facultăţii şi posibilitatea de implicare şi finanţare a unui program de master în UTC-N de către companii”● 1 cocktail party

Page 23: Ghidul Bobocului 2011

23

BEST Engineering Competition este o competiţie inginerească concepută să ofere studenţilor Universităţii Tehnice posibilitatea de a-şi pune în aplicare cunoştinţele teoretice dobândite pe parcursul anilor de studiu, testând în acelaşi timp creativitatea şi spiritul de echipă al acestora.Competiţia este împărţită în două categorii: Case Study şi Team Design.Competiţia de tip Case Study constă în rezolvarea teoretică a unei probleme tehnice sau de management pe baza informaţiilor oferite de organizatori. La sfârşit echipele vor prezenta soluţiile găsite. Competiţia de tip Team Design constă în construirea unui dispozitiv care să rezolve într-un timp limitat o problemă tehnică. În realizarea acestuia, echipele trebuie să respecte cerinţele iniţiale şi să folosească doar resursele care le sunt puse la dispoziţie.

http://bec.bestcj.ro

Page 24: Ghidul Bobocului 2011

24

Page 25: Ghidul Bobocului 2011

25

Page 26: Ghidul Bobocului 2011

26

BEST Training Week, cel mai tare eveniment în materie de training-uri pentru voi, studenții politehniști. Pus la punct de studenții din cadrul organizației BEST Cluj-Napoca, BTW promite să devină unul dintre evenimentele majore care să promoveze educația complementară.

Prin acest eveniment creăm oportunitatea de a experimenta un stil de învățare nou, amuzant și de a deprinde noi aptitudini, tehnice sau sociale.

Training-urile sunt gratuite şi se vor ţine în săli din clădirile Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca. Evenimentul se va desfășura în decursul semestrului 2.

http://btw.bestcj.ro/

Page 27: Ghidul Bobocului 2011

27

Hai şi tu în best!

Dacă răspunsul este DA la oricare din întrebările de mai sus, hai cu noi şi vom învăţa împreună să răspundem DA şi la celelalte întrebări. Prin evenimentele, proiectele şi trainingurile noastre te vei dezvolta personal şi vei contribui la îmbunătăţirea serviciilor oferite de BEST studenţilor din UT.

Tot ce trebuie să faci e să intri pe site-ul nostru, http://bestcj.ro, să completezi un formular cu datele tale şi să aştepţi un mail prin care vei fi invitat la un interviu în scurt timp.

● Îţi place să călătoreşti, să cunoşti oameni noi şi să întâlneşti culturi diferite?● Eşti dornic să te implici activ într-o organizaţie alături de o echipă tânără, deschisă şi dinamică?● Te consideri pregătit să impresionezi cu designurile tale, să molipseşti şi pe alţii cu entuziasmul tău sau să negociezi cu reprezentanţi ai companiilor multinaţionale?● Curios ce este Spiritul BEST?

Page 28: Ghidul Bobocului 2011

28

ştiai că...

...poţi învăţa limba chineză gratuit la Institutul Confucius?

...dacă eşti la buget ai reducere la transportul în comun, iar dacă ai şi Omnipass, Isic sau Studcard poţi beneficia de abonament gratuit pe 2 linii?

...poți să fii ales ca reprezentant al studenților în Consiliul Facultății și apoi și în Senatul Universității?

...miercuri e seara Orange la cinematografele Arta şi Florin Piersic din Cluj? Dacă trimiţi un sms la 241 cu textul FILM vei primi un cod cu care poţi cumpăra 2 bilete la preţ de unul?

...de pe site-ul http://depinfo.utcluj.ro poți să vezi catalogul, grupele și că poți plăti taxele și căminul?

Page 29: Ghidul Bobocului 2011

29

...ca student beneficiezi de o mulţime de scutiri de taxe atunci când vrei să-ţi deschizi propria afacere? ...poţi activa într-o organizaţie studenţească (precum BEST – care a făcut posibilă existenţa acestui ghid)?

...berea la Căminu` 0 e doar 2,5 lei?

...la xeroxul de vizavi de campus şi la cel de vizavi de rectorat gasesti toate cărţile sau cursurile?

...testul pentru obţinerea certificatului de competenţă lingvistică este numai 20 lei?

...la ciorba de fasole de la cantina din observator poţi cere salată de ceapă (ţi-o dă gratis)?

Page 30: Ghidul Bobocului 2011

30

clubul cultural studenţesc al utcnClubul Cultural Studenţesc al UTCN are ca scop organizarea şi desfăşurarea unor activităţi cultural-artistice şi de agrement pentru studenţi.

În prezent sunt cuprinse în programul de activităţi următoarele:

• Clubul de Karate• Cursul de iniţiere în dansul popular• Cursul de Majorete• Cursul de dans de societate• Clubul de Bridge• Concursuri de şah, table şi tenis de masă

Formaţiile artistice care activează în prezent :• Ansamblul folcloric studenţesc „Românaşul”• Teatrul Studenţesc „Gaudeamus”• Grupul muzical cameral „Honoris”• Corala Universitatii Tehnice – in colaborare cu Sindicatul UTCN „Sindut”• Ansamblul de dans „Infinit Skils” - modern, break-dance, sincron• Trupa de Umor „BUM”• Cenaclul folk de interpretare şi idei „Observator” • Grupuri folk• Trupa de rock „Voices of Silence”• Trupa de rock „Grimus”• Trupa de rock „Bruiaj”

Page 31: Ghidul Bobocului 2011

31

Spaţiile culturale ale clubului se găsesc la parterul cantinei „Observator”, acestea fiind: sala de spectacole (200-250 de locuri - cu dotare medie de sunet şi de lumini), sala de repetiţii pentru formaţiile de dans (dotată cu oglinzi), sala mică de repetiţii pentru formaţiile muzicale şi pentru teatru, garderobă şi vestiare.

tabErE

Prin A.N.S.T. (Asociația Națională pentru Sport și Tineret), UTCN organizează de două ori pe an, iarna și vara, tabere gratuite la munte și la mare. În perioada iernii găsiți taberele la munte în diferite stațiuni, iar în perioada verii şi la munte și la mare.

Ca să aplici va trebui să fii atent când se anunță taberele și să depui o cerere tip la secretariatul facultății în perioada specificată de obicei pe afișier.

Pentru a prinde un loc ai nevoie să acumulezi un anumit număr de puncte. Punctele se dau după două criterii: fie pe activitatea ta ca și student, fie pe criterii sociale, cele din urmă având o prioritate mai mare.

Page 32: Ghidul Bobocului 2011

32

tabErE

Punctele pe activitatea de student le vei primi în funcție de:• medie, pentru asta trebuie să fii integralist, adică după sesiunea din toamnă nu trebuie să ai nici o restanță• activitatea ta în anumite grupuri culturale sau ONG-uri studențești• participarea la concursuri• activitatea ta în cercetare

teatre, cinematoGrafe

Cinema City ClujNumăr săli: 10Iulius Mall, Str. Al. Vaida Voievod, Nr. 53-55Tel: 0264 - 207 070Site: http://cinemacity.ro

Odeon CineplexNumăr săli: 8Polus Center, Str. Avram Iancu, nr. 492 - 500, comuna Floreşti, Cluj-NapocaSite: http://cinemaodeon.ro/

Punctele pe criterii sociale se dau în anumite cazuri sociale, cum ar fi venit mic pe familie, pentru orfani, handicapuri sau boli grave.

Page 33: Ghidul Bobocului 2011

33

Florin PiersicP-ţa. M.Viteazul, nr. 11, Tel: 0264-530 521

VictoriaBd-ul. Eroilor, nr. 51, Tel: 0264-198 561, 0264-598 561

Arta EurimagesStr. Universităţii nr. 3, Tel: 0264-596 616

Teatrul Naţional Cluj-NapocaP-ţa. Ştefan cel Mare, nr. 24, Tel: 0264-592 826Site: http://teatrulnationalcluj.ro

Teatrul Maghiar de StatStr. Emil Isac, nr. 26-28, Tel: 0264-593 469Site: http://huntheatre.ro

Filarmonica de Stat TransilvaniaP-ţa. Ștefan cel Mare, nr. 4, Tel.: 0264-430 060Site: http://filacluj.ro/

Opera Națională Română ClujP-ţa. Ştefan cel Mare, nr. 24, Tel: 0264-597 175Site: http://operacluj.ro/

Opera Maghiară ClujStr. Emil Isac, nr. 26-28, Tel: 0264-593 463http://opera-maghiara-cluj.ro/

Page 34: Ghidul Bobocului 2011

34

muzee

Muzeul Naţional de Artă

Muzeul Naţional de Artă Cluj posedă un patrimoniu deosebit de valoros de artă românească și europeană: pictură, grafică şi artă decorativă (sec. XV-XX). A fost înființat în anul 1951. Muzeul este adăpostit într-un important edificiu baroc din secolul al XVIII-lea, opera arhitectului german Johann Eberhard Blaumann. Spațiul de la etajul palatului este destinat Galeriei Naționale.Reducere cu Studcard 50% la intrare.Adresă: P-ța. Unirii (ex P-ta Libertății), Nr. 30.Program: Miercuri-Duminică: 11:00-18:00

Parcul Etnografic „Romulus Vuia”Parcul Etnografic „Romulus Vuia” este primul muzeu etnografic în aer liber din România și al şaselea din Europa, înființat în 12 aprilie 1929. Planul tematic al parcului a fost elaborat în anul 1927 de către profesorul Romulus Vuia, pornind de la necesitatea de a realiza un muzeu etnografic complex. Porţile de la intrare au fost realizate în stil tradițional, astfel că intrarea se face prin porţi maramureşene. În prezent, sunt reprezentate următoarele zone etnografice: Maramureș, Oaş Năsăud, Câmpia Transilvaniei, Zarand Podgoria Alba Mocănimea Munților Apuseni, Depresiunea Calaţele Bran, Bistriţa și Gurghiu.

Page 35: Ghidul Bobocului 2011

35

Reducere cu Studcard 50% la intrare.Adresă: Str. Tăietura Turcului FNProgram: L-V: 08.00-16.00; S-D: 10.00-16.00

Muzeul ZoologicÎnfiinţat în 1859, ca o secţie a muzeului ardelean, Muzeul Zoologic al Universităţii Clujene şi-a sporit treptat zestrea, numărând în prezent peste 300.000 de piese. Renumele european, pe care Clujul universitar şi-l dobândise, la sfârşitul primului deceniu al secolului XX, după înfiinţarea Universităţii Daciei Superioare în 1919, se datorează, alături de alte figuri marcante, şi profesorilor biologi Alexandru Borza şi Emil Racoviţă, cel din urmă, fiind primul titular al Catedrei de Biologie generală din România, înfiinţată în 1920.

Adresă: Cluj-Napoca, Strada Clinicilor, Nr. 5-7Program:L - V: 9.00 - 15.00 ; S - D: 10.00 - 14.00

Muzeul Etnografic al TranisilvanieiPalatul „Reduta”, care adăposteşte din 1959 Expoziția Permanentă a M.E.T., este o clădire monument istoric, între zidurile căreia s-au desfăşurat evenimente de prima importanţă ale istoriei Transilvaniei. Expoziţia este structurată pe sectoare tematice: vânătoare, pescuit, păstorit și creşterea animalelor, agricultură, prelucrarea fibrelor textile, cojocărit, olărit, extragerea și prelucrarea metalelor, costume populare, covoare, obiceiuri tradiționale.

Reducere cu Studcard 50% la intrare.Adresă: Str. Memorandumului (30 Dec.), Nr. 21.Program: Marţi-Duminică 9.00-17.00

Page 36: Ghidul Bobocului 2011

36

muzee

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei

Începuturile MNIT datează din secolul al XIX-lea, mai exact din 23 septembrie 1859, când a luat fiinţă cetatea Muzeului Ardelean. Muzeul dispune de colecţii de antichităţi, de botanică, de zoologie și de mineralogie. Muzeul prezintă vizitatorilor o colecţie impresionantă de antichităţi cuprizând numeroase unicate, rarităţi sau obiecte de valoare deosebită.

Reducere cu Studcard 50% la intrare.Adresă: Strada Constantin Daicoviciu nr. 2Program: Marţi – Duminică 10.00-16.00

Colecția de Istorie a FarmacieiClădirea în sine este monument istoric, aici fiind înființată prima farmacie din Cluj în 1573. În incinta ei a funcţionat farmacia Sfântul Gheorghe până în anul 1949. În cadrul expoziției sunt expuse, în dulapuri stil empire, obiecte de uz farmaceutic din lemn, ceramică, faianţă, porţelan şi sticlă datând din sec. XVII-XIX, medicamente, reţete vechi, sigilii ale farmaciilor medievale. Magazia adăposteşte câteva piese de mobilier din vechile farmacii cu o bogată colecție de obiecte de uz farmaceutic colecţionate din toată Transilvania.Adresă: Str. Regele Ferdinand Nr. 1, colț cu P-ţa UniriiProgram: Marţi-Duminică 10.00-16.00.

Page 37: Ghidul Bobocului 2011

37

Grădina botanică

Odată intrat în spațiul Grădinii Botanice, ceea ce frapează vizitatorul este liniștea profundă pe care o întâlnește la tot pasul, în discordanță cu dinamismul Clujului.

Fondată în 1920 de către profesorul Alexandru Borza, grădina botanică se întinde pe 14 ha, unde cresc

peste 10.000 de plante, cei mai frumoşi arbori şi plante de pe toate continentele. Aici se mai poate vizita Muzeul Botanic cu 6.900 de piese, şi tot aici se găseşte şi Herbarul Universităţii cu 635.000 coli de herbar cu plante din întreaga lume. Complexul din 6 sere adăposteşte plante tropicale și subtropicale. Printre atracții se numără și Grădina Japoneză (o grădină în stil japonez cu un pârâu și o căsuță în stil japonez).Program de vizitare:Zilnic - orele 8-19, Serele - orele 9-17Preț bilet: 5 lei bilet întreg, 2.5 lei elevi și studenți din afara Universităţii „Babeş-Bolyai”

Page 38: Ghidul Bobocului 2011

38

în preajma clujului

Staţiunea Băișoara se află la poalele Muntelui Mare din Munţii Apuseni, la o distanţă de aproximativ 50 km de Cluj-Napoca. Este un loc prielnic pentru schiat, vânat și pescuit.

Castelul Bánffy de la Bonțida a început să fie construit în 1437 de către familia Bánffy. Castelul a fost construit în mai multe etape, ultima finalizându-se în 1890. Stilurile cele mai vizibile în structura ansamblului sunt cel renascentist și cel baroc.

Pârtia de schi de la Feleac este una dintre cele mai moderne pârtii de schi din România, dotată cu instalaţie de produs zăpadă artificială și cu sistem

avansat de iluminare. Pârtia este situată la 12 km de Cluj-Napoca, pe dealul Feleacului.

Băile Cojocna sunt o stațiune balneoclimaterică aflată în estul comunei Cojocna. Stațiunea a fost modernizată în urma unei investiții realizată cu fonduri europene.

Page 39: Ghidul Bobocului 2011

39

Lacul Beliș Fântanele este un lac artificial de acumulare din Munții Gilăului, pe malul căruia se află stațiunea turistică Beliș-Fântânele. În verile secetoase, când nivelul apei lacului scade foarte

mult, se pot vedea ruinele caselor vechii aşezări abandonate de moți.

Salina Turda este probabil cea mai celebră destinație a turiștilor ce vizitează localitatea Turda. Această mină datează încă din perioada romanilor. Între anii 2008-2010 salina a fost modernizată.

Cheile Turzii sunt o rezervație naturală protejată, aflată la 6 km vest de Turda, de-a lungul văii Hășdate. Au o lungime de 2.900 m și o înălțime a pereților de până la 300 m.

Laguna Albastră se află la aproximativ 30 de kilometri de Cluj-Napoca, în comuna Aghireșu. Acesta este unul dintre cele mai frumoase lacuri naturale din România şi s-a format pe locul unei exploatări de caolin.

Page 40: Ghidul Bobocului 2011

40

cluburi & baruri

Casa Tauffer - Str. V. Goldiş nr. 2CE - P-ţa. Muzeului nr. 5, Rez.: 0741 453 866Janis la Stuff - P-ţa. Unirii nr. 19Janis Club - Str. Eroilor nr. 5Janis Caffe - Str. Eroilor nr. 5My Way - P-ţa. Unirii nr. 21Diesel Club - P-ţa. Unirii (Libertății), Nr. 17Time Cafe - Str. Moților nr. 4, Rez. 0740 380 570Zorki Photo Cafe - Str. I. Raţiu nr. 10-12,Rez.: 0264 595 970, 0723 636 457.Zorki Off The Record - Str. I. Raţiu nr. 10-12 (demisol), Rez.: 0264 595 970, 0723 636 457Hard Club - Str. Republicii nr. 110Rez.: 0264 439 359

rEstaurantE & Fast Food

Restaurante

VIA Restaurant - Str. Inocenţiu Micu Klein nr. 6tel. +40 264 593 220Taverna - Str. Clinicilor, nr. 14

Fast-Food

Babylon - P-ţa. Unirii (Libertății)Jaco Fresh Toasts - Str. Napoca, Nr. 1

Page 41: Ghidul Bobocului 2011

41

WirElEss

Zorki Photo Cafe Str. Ion Rațiu Nr. 10Zorilor Str. Observatorului, Nr. 82-86Detunata Aleea DetunataAvram Iancu Str. Avram IancuEDU 2000+ Str. Alexandru Vaida Voevod Nr. 55Gheorgheni CartodromBulevardul Eroilor Zona pietonalăPiața MuzeuluiPiața Unirii

best recomandă

Hard Club Str. Republicii nr. 110

Zorki

Zorki Off The Record

Demmers Teehaus

Taxi Napoca

Page 42: Ghidul Bobocului 2011

42

sport

Fotbal - terenuri sintetice

OSUT Arena Campus Observator, tel. 0748 159 116Parcul Sportiv „Iuliu Haţieganu” Str. Pandurilor nr. 7Baza Sportivă „Sun” - tel. 0752 270 687Liceul „Gheorghe Șincai” Str. Baba Novac, tel. 0748 280 984Liceul „N. Bălcescu” - tel. 0749 268 693Liceul „C. Brâncuși” - Str. Holticultorilor nr 1, tel. 0749 268 696Sport Time - Str. Avram Iancu, Florești, tel. 0741 207 849

Înot

Complexul de Nataţie Politehnic (bazin acoperit lângă Sala Sporturilor)Program: L - V: 6:00 - 14:00; 20:00 - 22:30SÂMBĂTĂ: 7:00 - 19:00DUMINICĂ: 8:00 - 17:00Intrare studenţi UTCN – 9 RONAbonament lunar - 100 RON

Baza sportivă „IRA”- Teren Sintetic cu nocturnăStr. Detunata, tel. 0744 769 754Teren de fotbal „Avram Iancu” Str. Onisifor Ghibu, nr. 25, tel. 0746 356 616

Page 43: Ghidul Bobocului 2011

43

Ștrandul Clujana – Str. TăbăcarilorIntrare: 10 lei copii, 12 lei adulţiȘtrandul SUN – B-dul. 1 Decembrie 1918Intrare: 5 lei copii, 10 lei adulţi

Biliard & Bowling

Bi Klub - Str. Bolyai nr. 12Club Nine Ball - Str. Victor Babeș nr. 29Pro Snooker - Str. Observatorului nr. 105Club Champions Biliard P-ța. 1 Mai incinta ClujanaBowling Club - Calea Dorobanţilor nr. 30Centrul Bowling BeyfinStr. Alexandru Vaida Voevod, nr 14

Baschet

Parcul Sportiv „Iuliu Haţieganu”Parcul Central, lângă lacul ChiosParcul 14 iulieParcul RozelorGruia

Tenis de Masă

Clubul Litoral - Str. Constanța nr. 1-3Ping-Pong - Str. Louis Pasteur nr. 56

Page 44: Ghidul Bobocului 2011

44

sport

Tenis

Parcul Sportiv „Iuliu Haţieganu” Str. Pandurilor nr. 7, Terenuri de tenis cu zgurăBaza Sportivă „Transilvania” B-dul. 1 Decembrie 1918, nr. 419 terenuri de tenis cu zgură, tel. 0264 - 409 330Baza Sportivă „Sun”2 terenuri cu zgură, tel. 0752 270 687Parcul Rozelor (în spatele parcului „I.Hațieganu”)7 terenuri zgură, 3 în balon iarnaBaza Sportivă „Clujana” Str. Tăbăcarilor, 4 terenuri de tenis cu zgură

Agrement

ASPAR – Școală de zbor cu parapantaAerodrom – lângă aeroport tel. 0740 504 698

Centrul de călărie GalaFlorești – Str. Șomesului nr. 5, http://gala2000.ro

ADVENTURES4ALL paintball, alpinism, mountain-bikeB-dul. 1 Decembrie 1918, nr. 124, http://adventures4all.ro

Page 45: Ghidul Bobocului 2011

45

FUNPAINTBALLhttp://funpaintball.ro, tel. 0752 283 347

Grădina Botanică „ALEXANDRU BORZA”Str. Republicii nr. 42

Proiectul „I Love Velo” închirieri biciclete gratuitSala sporturilor „Horia Demian”Parcul CentralCetățuia

Condiţie Fizică

London GymSigma Center, tel. 0755-66.89.08, reducere studențiEnergy GymStr. Nicolae Pascaly nr. 7 , tel. 0264-414 209, reducere studențiAllemSportStr. Observatorului nr. 145 , tel. 0741 069 698Centrul de frumusețe LunaStr. Louis Pasteur nr 24, http://lunacenter.ro, reducere studenți

Page 46: Ghidul Bobocului 2011

46

transport în comun

ZORILORNr. 35 Zorilor - P-ța. GăriiNr. 43 Zorilor - GrigorescuNr. 43P Zorilor - Polus CenterNr. 46B Zorilor - Str. Aurel VlaicuNr. 50 Zorilor - B-dul. Muncii

MĂNĂȘTURNr. 1 Mănăștur - P-ța. 1 MaiNr. 6 Mănăștur - Str. Aurel VlaicuNr. 7 Calvaria – BIG - Str. Aurel VlaicuNr. 9 Mănăștur - P-ța. GăriiNr. 24 Mănăștur - Str. UniriiNr. 25 Mănăștur - GheorgheniNr. 29 Mănăștur - P-ța. Mihai ViteazuNr. 52 Mănăștur - P-ța. 1 MaiNr. 100 P-ţa. Gării - B-dul. MunciiNr. 101 Mănăștur - P-ța. GăriiNr. 102 Mănăștur - B-dul. Muncii

GRIGORESCUNr. 26 Grigorescu - B-dul. MunciiNr. 27 Grigorescu - P-ța. GăriiNr. 28 Grigorescu - P-ța. Mihai ViteazuNr. 30 Grigorescu - Str. Aurel VlaicuNr. 41 Grigorescu - P-ța. 1 MaiNr. 43 Grigorescu - Zorilor

Page 47: Ghidul Bobocului 2011

47

MĂRĂȘTINr. 4 Aurel Vlaicu - P-ța. GăriiNr. 6 Aurel Vlaicu - MănășturNr. 8 Aeroport - P-ța. Mihai ViteazuNr. 30 Aurel Vlaicu - Grigorescu

GHEORGHENINr. 3 Gheorgheni - P-ța. GăriiNr. 25 Gheorgheni - MănășturNr. 32 Gheorgheni - P-ța. Mihai ViteazuNr. 32B Gheorgheni - P-ța. GăriiNr. 33 Gheorgheni - P-ța. Mihai ViteazuNr. 34 Gheorgheni - P-ța. 1 MaiNr. 48 Gheorgheni - B-dul. Muncii

ATENȚIE:- la CONTROALE!- majoritatea autobuzelor circulă până la ora 23- linia 25 circulă și noaptea, între 23:00 și 1:00- unele autobuze nu circulă în weekend- mai multe detalii pe http://ratuc.ro

TAXI ŞI AUTOGĂRI

Taxi NapocaTel: 0264-953 Autogara BetaStr. Giordano Bruno nr. 1-3Tel: 0264-455249Autogara NapocaStr. Giordano Bruno nr. 3-5Tel: 0264-435278

Page 48: Ghidul Bobocului 2011

L M M J V S D L M M J V S D L M M J V S D1 2 1 2 3 4 5 6 1 2 3 4

3 4 5 6 7 8 9 7 8 9 10 11 12 13 5 6 7 8 9 10 1110 11 12 13 14 15 16 14 15 16 17 18 19 20 12 13 14 15 16 17 1817 18 19 20 21 22 23 21 22 23 24 25 26 27 19 20 21 22 23 24 2524 25 26 27 28 29 30 28 29 30 26 27 28 29 30 3131

L M M J V S D L M M J V S D L M M J V S D1 1 2 3 4 5 1 2 3 4

2 3 4 5 6 7 8 6 7 8 9 10 11 12 5 6 7 8 9 10 119 10 11 12 13 14 15 13 14 15 16 17 18 19 12 13 14 15 16 17 18

16 17 18 19 20 21 22 20 21 22 23 24 25 26 19 20 21 22 23 24 2523 24 25 26 27 28 29 27 28 29 26 27 28 29 30 3130 31

L M M J V S D L M M J V S D L M M J V S D1 1 2 3 4 5 6 1 2 3

2 3 4 5 6 7 8 7 8 9 10 11 12 13 4 5 6 7 8 9 109 10 11 12 13 14 15 14 15 16 17 18 19 20 11 12 13 14 15 16 17

16 17 18 19 20 21 22 21 22 23 24 25 26 27 18 19 20 21 22 23 2423 24 25 26 27 28 29 28 29 30 31 25 26 27 28 29 3030

L M M J V S D L M M J V S D L M M J V S D1 1 2 3 4 5 1 2

2 3 4 5 6 7 8 6 7 8 9 10 11 12 3 4 5 6 7 8 99 10 11 12 13 14 15 13 14 15 16 17 18 19 10 11 12 13 14 15 16

16 17 18 19 20 21 22 20 21 22 23 24 25 26 17 18 19 20 21 22 2323 24 25 26 27 28 29 27 28 29 30 31 24 25 26 27 28 29 3030 31

Octombrie Noiembrie Decembrie

Ianuarie Februarie Martie

Aprilie Mai Iunie

Iulie August Septembrie

SesiuneRestanțeVacanță

CalendarUniversitar2011-2012