george grenfell (1849 1906)

24
George Grenfell George Grenfell (1849-1906) (1849-1906) O lumina in O lumina in intunecatul intunecatul Congo Congo

Upload: iwfd

Post on 22-Jun-2015

629 views

Category:

Documents


1 download

DESCRIPTION

Viata si activitatea lui George Grenfell (1849-1906) - pe scurt

TRANSCRIPT

Page 1: George Grenfell (1849 1906)

George Grenfell (1849-1906) George Grenfell (1849-1906)

O lumina in intunecatul O lumina in intunecatul CongoCongo

Page 2: George Grenfell (1849 1906)

George Grenfell s-a nascut pe 21 august George Grenfell s-a nascut pe 21 august 1849, in Sancreed, Cornwall, Anglia. Copilaria 1849, in Sancreed, Cornwall, Anglia. Copilaria si-a petrecut-o insa in Birmingham, unde, la si-a petrecut-o insa in Birmingham, unde, la varsta de 15 ani s-a convertit. varsta de 15 ani s-a convertit.

Astfel, candela vietii sale a fost aprinsa, Astfel, candela vietii sale a fost aprinsa, prin Cel care este „Lumina lumii”, si foarte prin Cel care este „Lumina lumii”, si foarte curand el a inceput sa se gan-deasca la curand el a inceput sa se gan-deasca la posibilitatea de a fi un purtator al Luminii pe posibilitatea de a fi un purtator al Luminii pe continentul negru, Africa.continentul negru, Africa.

Page 3: George Grenfell (1849 1906)

Curand dupa ce a fost botezat, Curand dupa ce a fost botezat, George a parasit scoala si a devenit un George a parasit scoala si a devenit un ucenic intr-o uzina de masinarii, unde a ucenic intr-o uzina de masinarii, unde a capatat cunostinte ce s-au dovedit mai capatat cunostinte ce s-au dovedit mai apoi de o valoare inestimabila in viata sa apoi de o valoare inestimabila in viata sa de misionar. Tot aici, el si-a pierdut de misionar. Tot aici, el si-a pierdut vederea de la un ochi, printr-un accident vederea de la un ochi, printr-un accident de munca.de munca.

Page 4: George Grenfell (1849 1906)

Impreuna cu alti tineri zelosi din bi-Impreuna cu alti tineri zelosi din bi-serica sa, Grenfell a editat o revista, serica sa, Grenfell a editat o revista, Mission Work (Lucrarea de misiune), Mission Work (Lucrarea de misiune), care avea ca scop „demonstrarea care avea ca scop „demonstrarea faptului ca Evanghelia este, din faptului ca Evanghelia este, din totdeauna, puterea lui Dumnezeu de totdeauna, puterea lui Dumnezeu de salvare”. Pe langa aceasta revista, salvare”. Pe langa aceasta revista, George era implicat in multe alte George era implicat in multe alte activitati ale bisericii sale.activitati ale bisericii sale.

Page 5: George Grenfell (1849 1906)

De un astfel de entuziasm consacrat De un astfel de entuziasm consacrat avea nevoie Cristos in Africa. Convins de avea nevoie Cristos in Africa. Convins de faptul ca este chemat sa fie misionar, faptul ca este chemat sa fie misionar, George a renuntat la afaceri la varsta de George a renuntat la afaceri la varsta de 24 de ani si dupa un an petrecut la 24 de ani si dupa un an petrecut la Colegiul Baptist din Bristol, a plecat spre Colegiul Baptist din Bristol, a plecat spre Africa. Africa.

Page 6: George Grenfell (1849 1906)

A ajuns in regiunea Cameroons in A ajuns in regiunea Cameroons in ianuarie 1875 si anul urmator s-a ianuarie 1875 si anul urmator s-a casatorit cu Mary Ha[w]kes. Ea a murit in casatorit cu Mary Ha[w]kes. Ea a murit in mai putin de un an si astfel Grenfell a mai putin de un an si astfel Grenfell a trecut prin primul mare necaz din viata trecut prin primul mare necaz din viata sa.sa.

Pana la acea vreme, Congo, al doilea Pana la acea vreme, Congo, al doilea fluviu al lumii ca latime, era foarte putin fluviu al lumii ca latime, era foarte putin cunoscut, iar continentul african - foarte cunoscut, iar continentul african - foarte putin explorat. putin explorat.

Page 7: George Grenfell (1849 1906)

In august 1877, Henry M. Stanley si In august 1877, Henry M. Stanley si caravana sa au ajuns la izvorul fluviului, caravana sa au ajuns la izvorul fluviului, dupa o calatorie istovitoare, in care, timp dupa o calatorie istovitoare, in care, timp de 999 de zile strabatusera Africa. Dar cu de 999 de zile strabatusera Africa. Dar cu cateva luni inainte ca senzationala cateva luni inainte ca senzationala calatorie a lui Stanley sa ajunga la capat, calatorie a lui Stanley sa ajunga la capat, doi oameni planuiau, in mod independent, doi oameni planuiau, in mod independent, sa realizeze un lant de statii misionare sa realizeze un lant de statii misionare mult inauntru si chiar de-a lungul Africii. mult inauntru si chiar de-a lungul Africii.

Page 8: George Grenfell (1849 1906)

Unul dintre ei era George Grenfell, Unul dintre ei era George Grenfell, pe atunci inca in Cameroons; celalalt era pe atunci inca in Cameroons; celalalt era Robert Arthington, un om din Anglia care Robert Arthington, un om din Anglia care si-a dedicat intreaga avere pentru evan-si-a dedicat intreaga avere pentru evan-ghelizarea lumii.ghelizarea lumii.

In 1878, la scurt timp dupa ce In 1878, la scurt timp dupa ce Stanley si-a facut publice descoperirile, Stanley si-a facut publice descoperirile, Grenfell a pornit de-a lungul Congo-ului.Grenfell a pornit de-a lungul Congo-ului.

Page 9: George Grenfell (1849 1906)

Dupa multe eforturi, nenumarate Dupa multe eforturi, nenumarate pericole, trecand prin mlastini si ierburi pericole, trecand prin mlastini si ierburi mai inalte decat statura unui om, el a mai inalte decat statura unui om, el a trecut de cataractele fluviului. Acum, 24 trecut de cataractele fluviului. Acum, 24 de milioane de oameni puteau fi de milioane de oameni puteau fi contactati. Ceea ce ii lipsea insa lui contactati. Ceea ce ii lipsea insa lui Grenfell era un vapor. Si solutia a venit Grenfell era un vapor. Si solutia a venit din partea lui Robert Arthington, care a din partea lui Robert Arthington, care a donat banii necesari construirii vasului.donat banii necesari construirii vasului.

Page 10: George Grenfell (1849 1906)

Grenfell, care se recasatorise in Grenfell, care se recasatorise in 1879, si-a lasat sotia pe Congo si s-a 1879, si-a lasat sotia pe Congo si s-a intors in Anglia, unde a supravegheat intors in Anglia, unde a supravegheat constructia vaporului Peace (Pace). Dupa constructia vaporului Peace (Pace). Dupa ce a ajuns inapoi in Africa, inginerul ce a ajuns inapoi in Africa, inginerul misionar, care trebuia sa se ocupe de misionar, care trebuia sa se ocupe de asamblarea si buna functionare a vasului, asamblarea si buna functionare a vasului, s-a imbolnavit si a murit. s-a imbolnavit si a murit.

Page 11: George Grenfell (1849 1906)

Astfel, Grenfell a trebuit sa continue Astfel, Grenfell a trebuit sa continue singur munca aceasta si, cu multa ingeni-singur munca aceasta si, cu multa ingeni-ozitate si rugaciune, Peace a fost pus in ozitate si rugaciune, Peace a fost pus in miscare. Grenfell isi incepea remarcabila miscare. Grenfell isi incepea remarcabila explorare misionara si lucrarea de explorare misionara si lucrarea de intemeiere a statiilor de misiune ca intemeiere a statiilor de misiune ca centre ale Luminii.centre ale Luminii.

Page 12: George Grenfell (1849 1906)

DDe-a lungul calatoriei sale in inima e-a lungul calatoriei sale in inima Africii, inima lui Grenfell se impovara la Africii, inima lui Grenfell se impovara la vederea depravarii, idolatriei si barbaris-vederea depravarii, idolatriei si barbaris-mului in care traiau oamenii. El a gasit mului in care traiau oamenii. El a gasit sase tipuri de practici atroce comise frec-sase tipuri de practici atroce comise frec-vent de africani, ca fiind parti definitorii vent de africani, ca fiind parti definitorii ale sistemului lor religios sau o expresie a ale sistemului lor religios sau o expresie a depravarii din care religia lor nu putea depravarii din care religia lor nu putea sa-i ridice. sa-i ridice.

Page 13: George Grenfell (1849 1906)

Primul astfel de obicei era ritualul de Primul astfel de obicei era ritualul de inmormantare. Nici o persoana libera, din inmormantare. Nici o persoana libera, din orice stare sociala, nu putea fi inmormantata orice stare sociala, nu putea fi inmormantata fara sacrificiul altor vieti (cel putin una). fara sacrificiul altor vieti (cel putin una). Aceasta se datora credintei lor care spunea ca Aceasta se datora credintei lor care spunea ca cel mort nu trebuie sa mearga in lumea cel mort nu trebuie sa mearga in lumea spiritelor singur. Sotia sau un servitor (in cazul spiritelor singur. Sotia sau un servitor (in cazul unui rege, mai multi) trebuiau sa insoteasca unui rege, mai multi) trebuiau sa insoteasca spiritul celui mort in cealalta lume, asa ca erau spiritul celui mort in cealalta lume, asa ca erau ingropati de vii. Grenfell a vazut astfel de atro-ingropati de vii. Grenfell a vazut astfel de atro-citati de-a lungul calatoriei sale.citati de-a lungul calatoriei sale.

Page 14: George Grenfell (1849 1906)

A doua practica era vrajitoria si cruzimea A doua practica era vrajitoria si cruzimea dictata de aceasta. Relativ vorbind, daca dictata de aceasta. Relativ vorbind, daca ritualurile de inmormantare ucideau mii, ritualurile de inmormantare ucideau mii, chinurile vrajitoriei ucideau zeci de mii. Astfel, chinurile vrajitoriei ucideau zeci de mii. Astfel, populatia unui trib a scazut dramatic de la populatia unui trib a scazut dramatic de la zece mii in 1845, la doua mii in 1885. In zece mii in 1845, la doua mii in 1885. In viziunea nativilor, nimeni nu murea de o viziunea nativilor, nimeni nu murea de o moarte naturala. Boala si moartea, spuneau moarte naturala. Boala si moartea, spuneau ei, erau provocate de puterile „ochiului rau”, a ei, erau provocate de puterile „ochiului rau”, a vrajitoriei. vrajitoriei.

Page 15: George Grenfell (1849 1906)

Asadar, dupa ce un satean murea, din Asadar, dupa ce un satean murea, din cauza unei boli sau a unui accident, un vraci cauza unei boli sau a unui accident, un vraci era chemat sa ghiceasca cine fusese de vina. era chemat sa ghiceasca cine fusese de vina. Bineinteles ca era invinuit un om nevinovat si Bineinteles ca era invinuit un om nevinovat si acestuia i se dadea sa bea otrava. Daca era acestuia i se dadea sa bea otrava. Daca era destul de norocos ca s-o vomite, era destul de norocos ca s-o vomite, era considerat nevinovat, dar daca murea, ceea ce considerat nevinovat, dar daca murea, ceea ce se intampla de cele mai multe ori, se se intampla de cele mai multe ori, se „dovedea” ca fusese vinovat. In munca sa de „dovedea” ca fusese vinovat. In munca sa de traducere a Bibliei, Grenfell a descoperit ca in traducere a Bibliei, Grenfell a descoperit ca in limba lor nu exista nici un cuvant pentru limba lor nu exista nici un cuvant pentru „iertare”. Ce viata aveau acesti oameni!„iertare”. Ce viata aveau acesti oameni!

Page 16: George Grenfell (1849 1906)

Un alt obicei era vanatoarea de Un alt obicei era vanatoarea de sclavi, care se facea pentru a inlocui sclavi, care se facea pentru a inlocui numarul de sclavi omorati prin vrajitorie, numarul de sclavi omorati prin vrajitorie, batai, boli sau ritualurile de batai, boli sau ritualurile de inmormantare. Acesti bieti oameni inmormantare. Acesti bieti oameni puteau fi vanduti si comerciantilor arabi puteau fi vanduti si comerciantilor arabi sau portughezi, care aveau nevoie de sau portughezi, care aveau nevoie de sclavi pentru plantatiile lor. Africanii sclavi pentru plantatiile lor. Africanii vindeau si ucideau africani!vindeau si ucideau africani!

Page 17: George Grenfell (1849 1906)

A patra practica infioratoare era A patra practica infioratoare era canibalismul. Nativii „preparau” sclavi canibalismul. Nativii „preparau” sclavi pentru marile sarbatori si se impodobeau pentru marile sarbatori si se impodobeau cu coliere facute din dinti umani. Cand cu coliere facute din dinti umani. Cand fiul unui sef de trib a fost intrebat daca a fiul unui sef de trib a fost intrebat daca a mancat carne de om, el a raspuns: ”O, mancat carne de om, el a raspuns: ”O, da! Si mi-as dori sa pot manca toti oa-da! Si mi-as dori sa pot manca toti oa-menii de pe pamant!” !!!menii de pe pamant!” !!!

Page 18: George Grenfell (1849 1906)

Ultimele doua obiceiuri erau Ultimele doua obiceiuri erau senzualitatea si orgiile de nedescris din senzualitatea si orgiile de nedescris din timpul ospetelor si metodele sadice de timpul ospetelor si metodele sadice de pedepsire. pedepsire.

Timp de 25 de ani, Grenfell a Timp de 25 de ani, Grenfell a calatorit pe Congo, stabilind centre de calatorit pe Congo, stabilind centre de misiune si purtand lumina Evangheliei in misiune si purtand lumina Evangheliei in locuinta intunericului. locuinta intunericului.

Page 19: George Grenfell (1849 1906)

Dorinta lui era sa fie „o lumina vie, Dorinta lui era sa fie „o lumina vie, arzatoare”. Insa a intampinat multe arzatoare”. Insa a intampinat multe obstacole in viata sa de misiune. Inima ii obstacole in viata sa de misiune. Inima ii sangera cand vedea raidurile si crimele sangera cand vedea raidurile si crimele comise de vanatorii de sclavi, care lasau comise de vanatorii de sclavi, care lasau sate intregi arzand in urma lor. El insusi a sate intregi arzand in urma lor. El insusi a infruntat nenumarate pericole.infruntat nenumarate pericole.

Page 20: George Grenfell (1849 1906)

Apoi, Grenfell a fost dezamagit de Apoi, Grenfell a fost dezamagit de administratia belgiana, care, in loc sa opreasca administratia belgiana, care, in loc sa opreasca haosul si salbaticia nativilor, ii exploatau in haosul si salbaticia nativilor, ii exploatau in folosul lor. Mai mult, belgienii i-au stat in cale folosul lor. Mai mult, belgienii i-au stat in cale atunci cand dorea sa intemeieze noi statii atunci cand dorea sa intemeieze noi statii misionare. Pe langa aceste necazuri, mai era si misionare. Pe langa aceste necazuri, mai era si pericolul mortii. Cei mai multi colegi misionari pericolul mortii. Cei mai multi colegi misionari ai lui George au murit dupa numai cateva luni ai lui George au murit dupa numai cateva luni de slujba. de slujba.

Page 21: George Grenfell (1849 1906)

El insusi si-a ingropat prima sotie si El insusi si-a ingropat prima sotie si patru copii in pamantul african, care nu patru copii in pamantul african, care nu si-a dezmintit numele de „scurtatura si-a dezmintit numele de „scurtatura spre cer”.spre cer”.

Ultimii sai ani de viata au fost Ultimii sai ani de viata au fost impovarati de boala, dar luminati de impovarati de boala, dar luminati de bucuria secerisului. In calatoriile sale de-bucuria secerisului. In calatoriile sale de-a lungul raului, el a vazut schimbarea din a lungul raului, el a vazut schimbarea din vietile oamenilor. vietile oamenilor.

Page 22: George Grenfell (1849 1906)

Grenfell povesteste cum a ancorat Grenfell povesteste cum a ancorat in dreptul unui sat, in care, cu ani in in dreptul unui sat, in care, cu ani in urma, fusese aproape sa-si piarda viata urma, fusese aproape sa-si piarda viata din cauza furiei salbaticilor. Acum, spre din cauza furiei salbaticilor. Acum, spre vaporul lor se indreptau cateva canoe, si vaporul lor se indreptau cateva canoe, si din acestea s-au inaltat versurile unui din acestea s-au inaltat versurile unui imn crestin: „Incoronati-l pe El, Domn al imn crestin: „Incoronati-l pe El, Domn al tuturor”. Ce primire glorioasa!tuturor”. Ce primire glorioasa!

Page 23: George Grenfell (1849 1906)

Dupa atatia ani de misiune, in care Dupa atatia ani de misiune, in care fondase o tipografie, tratase bolnavi, fondase o tipografie, tratase bolnavi, tradusese si realizase harti de o mare tradusese si realizase harti de o mare valoare (a fost premiat de Societatea valoare (a fost premiat de Societatea Regala de Geografie pentru explorarile Regala de Geografie pentru explorarile sale), lumina vietii sale s-a stins pe 1 iulie sale), lumina vietii sale s-a stins pe 1 iulie 1906.1906.

Page 24: George Grenfell (1849 1906)

Cand Isus l-a numit pe Ioan Cand Isus l-a numit pe Ioan Botezatorul „lumina, care este aprinsa si Botezatorul „lumina, care este aprinsa si lumineaza”, El se referea la o lumanare, lumineaza”, El se referea la o lumanare, care trebuie sa plateasca un pret mare care trebuie sa plateasca un pret mare

pentru a straluci - pretul propriei pentru a straluci - pretul propriei existente! Tot asa, aprinderea luminii existente! Tot asa, aprinderea luminii Evangheliei l-a costat totul pe George Evangheliei l-a costat totul pe George Grenfell. Cine altcineva este dispus sa Grenfell. Cine altcineva este dispus sa

plateasca azi pretul?plateasca azi pretul?