fiscalitate 2009

3
FISCALITATE_an III – Exerciţii 2009 C. Impozitele şi taxele locale 17. Ce obligaţii are din punct de vedere fiscal o persoană fizică ce achiziţionează un imobil? În cazul achiziţiei de terenuri şi/sau de construcţii de către persoana fizică în scopul vânzării, livrarea acestor bunuri reprezintă o activitate cu caracter de continuitate dacă persoana fizică realizează mai mult de o singură tranzacţie în cursul unui an calendaristic. Totuşi, dacă persoana fizică derulează deja construcţia unui bun imobil în vederea vânzării, conform alin. (4), activitatea economică fiind deja considerată începută şi continuă, orice alte tranzacţii efectuate ulterior nu vor mai avea caracter ocazional. Deşi prima livrare este considerată ocazională, dacă intervine o a doua livrare în cursul aceluiaşi an, prima livrare nu va fi impozitată dar va fi luată în considerare la calculul plafonului prevăzut la art. 152 din Codul fiscal. Livrările de construcţii şi terenuri, scutite de taxă conform art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, sunt avute în vedere atât la stabilirea caracterului de continuitate al activităţii economice, cât şi la calculul plafonului de scutire prevăzut la art. 152 din Codul fiscal. 18. În ce condiţii se acordă bonificaţia în cazul impozitului pe clădiri şi ce categorii de contribuabili beneficiază de ea? Pentru plata cu anticipatie a tuturor obligatiilor catre bugetul local pana la data de 31 martie inclusiv, a anului respectiv, se

Upload: catalina-mihaela-filip

Post on 02-Dec-2015

40 views

Category:

Documents


2 download

DESCRIPTION

....

TRANSCRIPT

Page 1: FISCALITATE 2009

FISCALITATE_an III – Exerciţii 2009

C. Impozitele şi taxele locale

17. Ce obligaţii are din punct de vedere fiscal o persoană fizică ce achiziţionează un imobil?

În cazul achiziţiei de terenuri şi/sau de construcţii de către persoana fizică în scopul vânzării, livrarea acestor bunuri reprezintă o activitate cu caracter de continuitate dacă persoana fizică realizează mai mult de o singură tranzacţie în cursul unui an calendaristic. Totuşi, dacă persoana fizică derulează deja construcţia unui bun imobil în vederea vânzării, conform alin. (4), activitatea economică fiind deja considerată începută şi continuă, orice alte tranzacţii efectuate ulterior nu vor mai avea caracter ocazional. Deşi prima livrare este considerată ocazională, dacă intervine o a doua livrare în cursul aceluiaşi an, prima livrare nu va fi impozitată dar va fi luată în considerare la calculul plafonului prevăzut la art. 152 din Codul fiscal.

Livrările de construcţii şi terenuri, scutite de taxă conform art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, sunt avute în vedere atât la stabilirea caracterului de continuitate al activităţii economice, cât şi la calculul plafonului de scutire prevăzut la art. 152 din Codul fiscal.

18. În ce condiţii se acordă bonificaţia în cazul impozitului pe clădiri şi ce categorii de contribuabili beneficiază de ea?

Pentru plata cu anticipatie a tuturor obligatiilor catre bugetul local pana la data de 31 martie inclusiv, a anului respectiv, se acorda o bonificatie de pana la 10% la impozitul pe cladiri, stabilita prin hotarare a consiliului local. De aceasta bonificatie pot beneficia persoanele fizice dar si persoanele juridice.

41. O persoană fizică deţine în proprietate un teren în suprafaţă de 500 mp într-o localitate de rangul 1. Zona în care este încadrat terenul este B. În registrul agricol terenul este prevăzut ca teren cu construcţii. Pe acest teren se află o casă cu o suprafaţă la sol de 100 mp. În ceea ce priveşte impozitul pe teren, consiliul local a hotărât o majorare a acestuia cu 10% faţă de nivelul de referinţă stabilit de codul fiscal (valoarea stabilită de codul fiscal este 4.648 lei/ha). Să se determine impozitul pe teren.

42. O persoană fizică cumpără pe 23 mai un teren în suprafaţă de 500 mp într-o localitate de rangul 1. Zona în care este încadrat terenul este B. În registrul agricol terenul este prevăzut

Page 2: FISCALITATE 2009

ca teren cu construcţii. Pe acest teren se află o casă cu o suprafaţă la sol de 120 mp. În ceea ce priveşte impozitul pe teren, consiliul local a hotărât o majorare a acestuia cu 10% faţă de nivelul de referinţă stabilit de codul fiscal (valoarea stabilită de codul fiscal este 4.648 lei/ha). Să se determine impozitul pe teren.

FISCALITATE_an III – Exerciţii 2010

IMPOZITE ŞI TAXE LOCALE

Problema 8. O persoană deţine un teren în Alba Iulia(localitate de rangul II) despre care se ştiu următoarele:

- zona în cadrul localităţii – A; - categoria de folosinţă – livadă; - suprafaţa terenului - 1200 mp

Să se calculeze impozitul pe teren datorat de către contribuabilul respectiv.

Teren – rang II – zona A – livadă – 1,2 ha- intravilan – 1,2 * 46lei/ha * 4 = 220,8 = 221 lei- extravilan – 1,2 * 48lei/ha * 2,4 = 138,24 = 138 lei.