extras legislatie resurse naturale de apa_din cartea 2008

Upload: elena-carja

Post on 07-Mar-2016

241 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

CAPITOLUL I

Carmen Zaharia

CAPITOLUL III. LEGISLATIA PENTRU PTOTECTIA APEIIII. 1 POLUAREA RESURSELOR DE AP

Se poate considera c principalele resurse naturale de ap sunt constituite din apele subterane, apele de suprafa (de exemplu: pruri, ruri, fluvii sau lacuri) i apa mrilor i oceanelor. Calitatea resurselor naturale de ap trebuie de cele mai multe ori mbuntit pentru a corespunde cerinelor calitative ale consumatorilor (ca ap potabil, de irigaie, industrial, pentru fermele agrozootehnice etc.) ca urmare a intensificrii i diversificrii fenomenelor de poluare a acestora. Ca urmare, trebuie aplicate tehnologii moderne eficiente de tratare a diferitelor resurse de ap, impunndu-se din ce n ce mai mult aplicarea de tehnologii avansate i/sau teriare de tratare (precum i epurarea eficient a apelor uzate industriale sau urbane evacuate n receptori naturali de ap) n vederea ndeplinirii condiiilor de aderare i recomandrilor impuse de UE pentru protecia resurselor de ap. Se cunoate faptul c un obiectiv primordial al aderrii la UE l constituie gospodrirea durabil i echitabil a apelor incluznd conservarea, ameliorarea i utilizarea raional a apelor de suprafa i a apelor subterane n bazinul hidrografic. Conformarea la Convenia de Protecie a fluviului Dunrea i nu numai, impune luarea tuturor msurilor legale, administrative i tehnice potrivite pentru a menine i a mbunti cel puin condiiile actuale de mediu i de calitate a apei fluviului Dunrea i a apelor din bazinul su hidrografic, precum i a ntregii reele naionale hidrografice pentru a evita i reduce ct mai mult posibil influenele duntoare i modificrile care au loc sau probabil s-ar putea produce.

Pentru ndeplinirea acestui obiectiv de aderare s-a impus dezvoltarea de metode armonizate pentru monitorizarea i evaluarea evacurilor de ape uzate n receptorii naturali incluznd prelucrarea, evaluarea i evidena datelor innd seama de abordarea specific pe ramur economic a limitelor de emisie.

Din datele statistice ale autoritilor locale de mediu se constat c tehnologiile convenionale de tratare a apelor nu mai sunt eficiente i apare necesitatea folosirii de noi i moderne tehnologii de tratare, mult mai energice i eficiente, dar i mai costisitoare (de exemplu: osmoza, procese de schimb ionic, ozonizarea, adsorbia pe crbune activ etc.).

Uneori, trebuie s se renune la resursa de ap i s se gseasc alta cu cheltuieli suplimentare de transport sau captare. Sunt cunoscute situaii n care apa este adus de la distane mai mari de 100 km sau se pompeaz de la adncimi de peste 300 m.

Ca urmare a diferitelor activiti omeneti, resursele de ap se modific cantitativ ct i calitativ putndu-se ajunge la dezechilibre ale mediului nconjurtor. Marea majoritate a interveniilor asupra resurselor de ap conduc la creterea numrului i concentraiei poluanilor admii n ap, lucru ce genereaz intensificarea polurii acestora.

Nivelul polurii apelor a crescut mult n ultimele decenii i ca urmare a dezvoltrii economice i a creterii rapide a populaiei pe glob.

Aciunile de prevenire a polurii i combatere a efectelor acesteia sunt coordonate n general n toate rile, pe linie de stat, avnd la baz o legislaie menit s protejeze resursele de ap ale rii respective pe ase direcii principale i anume:

Realizarea unui complex de lucrri de amenajare;

Reglementri privind calitatea apelor naturale i efluenilor;

Reducerea polurii pe mai multe direcii;

Supravegherea i controlul calitii apelor;

Formarea de cadre specializate n asigurarea calitii i proteciei apelor;

Sensibilizarea opiniei publice privind importana social, economic, ecologic a problemelor i aciunilor de combatere a polurii resurselor de ap.

Sursele de poluare a apelor pot fi grupate funcie de mai multe criterii i anume:

Dup modul de organizare, sursele de poluare pot fi: surse organizate, care produc poluarea n urma evacurii unor substane poluante n ape prin intermediul unor instalaii destinate acestui scop cum ar fi reele de canalizare etc. i surse neorganizate, care produc poluarea prin ptrunderea necontrolat a unor substane n ape, localiti necanalizate etc.

Dup aciunea lor n timp, sursele de poluare pot fi grupate n: surse permanente (datorate trecerii apelor prin zona cu roci solubile, fenomenelor de eroziune a solului, vegetaiei interne acvatice i a celei de pe maluri, apelor uzate infectate etc.), nepermanente sau surse accidentale (datorate unor fenomene cu caracter global geologic cum ar fi: ptrunderea unor ape puternic mineralizate n straturile subterane sau apelor de suprafa ca urmare a erupiilor sau altor activiti vulcanice, deschiderii unor carsturi, noi ci de circulaie a apei subterane prin splarea unor falii etc.);

Dup modul de generare a polurii, se consider existena surselor de poluare naturale i surselor de poluare artificiale datorate activitilor umane care sunt constituite din ape uzate (ape uzate urbane, industriale, de la uniti agrozootehnice i piscicole, de la satisfacerea nevoilor tehnologice proprii de ap ale sistemelor de canalizare, de la splatul i stropitul strzilor i incintelor, ape meteorice infectate etc.) i depozite de deeuri.

Este important de semnalat marea diversitate a substanelor impurificatoare care se pot gsi n sursele de alimentare cu ap: compui anorganici (care se acumuleaz n sedimentele din albie), compui organici biogeni (cu o degradare biologic rapid), compui organici refractari (cu o degradare foarte lent) etc.

Protecia resurselor i surselor de ape subterane, precum i asigurarea corectei lor exploatri cantitative i calitative, devine din ce n ce mai dificil. Prevenirea polurii surselor subterane de ap este mult mai ieftin dect activitatea de depistare, tratare i eliminare a efectelor polurii. Ca urmare, au fost elaborate normative privind determinarea zonelor de protecie a surselor de ap subteran, stabilirea criteriilor de amenajare a teritoriului din cuprinsul acestora. Se prezint conceptul de vulnerabilitate: oriunde exist ap subteran exist i un anumit grad de risc, datorit activitii umane, lucru care implic:

protecia intrinsec a sursei;

protecia areal (teritorial).

n conformitate cu STAS 4621 1991 Hidrologie.Terminologie, sunt instituite pentru protejarea i conservarea calitii surselor de ape subterane dou categorii de perimetre de protecie:

perimetrul de protecie hidrogeologic teritoriul n cadrul cruia este interzis executarea oricror lucrri care ar putea nruti regimul i calitatea apelor subterane, cuprinznd sursa respectiv, zona sa de alimentare, precum i cea de drenare;

perimetrul de protecie sanitar teritoriul din jurul surselor de ape subterane sau de ape minerale n care se interzice sau se limiteaz orice fel de activitate care reprezint vreun risc de contaminare bacterian sau poluare chimic a surselor.

Zonele de protecie a surselor subterane sunt:

Zona I zona de protecie sanitar cu regim sever (distan minim de protecie spre amonte este de 50 m i spre aval de 20 m);

Zona II zona de protecie cu restricie ce cuprinde teritoriul din jurul zonei I protejat fa de contaminarea bacterian i impurificarea chimic;

Zona III zona de protecie de observaie pentru atenionarea privind prevenirea polurii i cuprinde ntregul bazin hidrogeologic al sursei de ap, incluznd zona de alimentare i zona de drenare.n aceste condiii se recomand n regim de urgen urmtoarele aciuni la nivelul fiecrei zone administrative din ar:

a) Deversrile de ape uzate s fie monitorizate n conformitate cu autorizaiile relevante emise de autoriti pentru verificarea implementrii cerinelor incluznd valorile limit pentru anumii parametrii ai apei uzate evacuate. n caz de neconformare, trebuie identificate motivele, trebuie luate n consecin msuri legale i monitorizarea de ctre autoriti trebuie ntrit spre a ameliora neajunsurile. Modul i locul de luare a probelor trebuie s fie reprezentative pentru evacuare.

b) Monitorizarea de ctre autoriti s se efectueze cel puin de 1-12 ori pe an favorizndu-se intervale de timp neregulate. Monitorizarea de ctre autoriti poate fi nlocuit prin monitorizare de ctre laboratoare comerciale sau de consultani care trebuie s fie autorizai de autoriti.

c) Auto-monitorizarea s se execute de ctre personalul folosinei de ap care evacueaz sau care gestioneaz resursa de ap, sau de ctre un laborator sau de un consultant care este contractat de beneficiarul folosinei i este autorizat de autoriti. Frecvena auto-monitorizrii pentru analiza parametrilor trebuie s fie de la zilnic la sptmnal pentru folosine de ap mari i de la sptmnal la lunar pentru folosine de ap mici i mijlocii. Beneficiarul folosinei va raporta autoritii rezultatele auto-monitorizrii cel puin o dat pe an, dar imediat n caz de neconformare.

d) Pentru a identifica poluatorii n cazul polurii accidentale a apelor, probele de ap trebuie s se pstreze cel puin 7 zile pentru verificare ulterioar n contradictoriu.

e) Ori de cte ori sunt disponibile s se foloseasc metode standardizate pentru prelevarea probelor, analize i asigurarea calitii (de exemplu: standarde CEN, standarde ISO, ghiduri OECD). f) La evacuri de ape uzate urbane (cunoscute n legislaia mai veche sub denumirea, de ape uzate oreneti) s se analizeze n mod regulat CCO sau COT, CBO5, NH4-N, N-total (suma Kjeldahl-N, NO2-N, NO3-N) i P total. Dac exist instalaii industriale care evacueaz n staia de epurare a apei uzate urbane, s-ar putea s fie necesar analizarea de parametrii suplimentari.

g) Pentru evacuri de ape uzate industriale s se analizeze acei parametrii care reprezint producia instalaiei industriale i poluanii existeni n apa uzat. Dac exist sau se ateapt s fie n apa uzat substane din Lista Substanelor Prioritare, parametrii care sunt analizai trebuie completai cu parametrii care includ acele substane. n general, monitorizarea de ctre autoritate include parametrii de grup chimic (CCOCR sau COT, AOX, suspensii), parametrii chimici singulari (metale grele, compuii azotului i alte substane organice) i n cazuri speciale parametrii biologici, prin teste de determinare a toxicitii (de exemplu: teste pe peti, dafnia, alge, bacterii luminiscente i teste pentru urmrirea efectelor mutagenice).

h) Datele monitorizate trebuie s fie pstrate n bnci de date. Datele relevante trebuie s fie accesibile publicului, de exemplu: prin rapoarte anuale despre monitorizarea evacurilor de ape uzate sau situaia ncrcrii cu impurificatori a resurselor de ap. Se recomand s se implementeze Ghidul ICPDR pentru monitorizarea evacurilor de ape uzate (ENV-2001-00061-00-00-RO-TRA-TLC) ct de curnd posibil i s raporteze despre implementarea acestor recomandri la fiecare cinci ani ncepnd din anul 2003.Ce s-a realizat n Romnia pn acum poate fi sintetizat dup cum urmeaz:

- Calitatea apelor din Romnia este urmrit conform structurii i principiilor metodologice ale Sistemului Naional de Supraveghere a Calitii Apelor, care cuprinde 5 subsisteme, dintre care primele 4 se refer la sursele naturale de ap (apele curgtoare de suprafa, lacurile naturale i de acumulare, ape subterane i ape marine litorale), iar ultimul, la sursele de poluare a apelor i la apele uzate.

- Din lungimea total a principalelor ruri investigate n ultimii ani, 12.862 Km (cca 57,5%) s-au ncadrat n categoria I-a de calitate; 6.104 Km (cca 30%) n categoria a II-a; 1.252 Km (cca 6%) n categoria a III-a i 1.879 Km (cca 8,6%) n categoria apelor degradate.

- Situaiile cele mai defavorabile s-au nregistrat n bazinele hidro-grafice: Ialomia cu cca 45% ape degradate, Prut cu cca 21% ape degradate.

- Situaiile cele mai defavorabile s-au nregistrat n bazinele hidro-grafice: Ialomia cu circa 45% ape degradate, Prut cu circa 21% ape degradate.

- Starea calitii apelor fluviului Dunrea a evideniat c, din cei 1.371 kilometri investigai, 830 km (circa 60,5%) s-au ncadrat n categoria I de calitate i 541 km (circa 39,5%) n categoria II de calitate.

- n ceea ce privete calitatea apei de pe litoral, din lungimea investigat de circa 245 km litoral, 86 km (circa 35%) s-a ncadrat n categoria I-a de calitate i 159 km (circa 65%) n categoria a II-a de calitate.- n funcie de factorii care produc poluarea apei subterane, din analizarea datelor existente la nivelul fiecarui bazin hidrografic, se constat urmatoarele categorii de poluare mai importante:- poluarea cu produse petroliere i compui fenolici ai acviferului freatic din conul aluvionar Prahova-Teleajen, pe o suprafata de cca 70 kmp, datorita rafinariilor Petrobrazi, Astra si Petrotel Ploiesti;- poluarea cu produse utilizate pentru fertilizare i combaterea daunatorilor n agricultur (compui cu azot, compui cu fosfor, pesticide etc.);

- poluarea cu produse rezultate din procesele industriale, n care sunt cuprini o gama variat de poluani, a zonelor din jurul marilor platforme industriale (VICTORIA Fagaras, Codlea, Tohanu Vechi, Zarnesti, Bod, Isalnita, Craiova etc.);

- poluarea cu produse menajere i produse rezultate din activitatea zootehnic (substane organice, compui azotici, bacterii etc.) a apelor subterane din zona unor mari orase (Pitesti, Oradea, Bucuresti, Cluj, Suceava etc.) i din zona marilor complexe zootehnice (Carei, Palota, Cefa, Halciu, Bontida, Bailesti, Beregsau).III. 2 PROTECIA JURIDIC A RESURSELOR DE AP

Problematica proteciei juridice a resurselor de ap este prezentat sintetic n tabelul de mai jos (Tabel III. 2. 1).

Reglementrile juridice privind calitatea apei vor urmri:

consolidarea capacitii de implementare a legislaiei de mediu prin urmrirea respectrii termenelor din planurile de conformare ale unitilor agroalimentare care descarc direct n apa de suprafa;

emiterea avizelor i autorizaiilor de gospodrire a apelor i reactualizarea celor existente pentru construcia i exploatarea sistemelor de colectare i a staiilor de epurare a apelor uzate urbane/oreneti n conformitate cu termenele; monitorizarea calitii apei uzate urbane i industriale; monitorizarea calitii apei potabile i a calitii resurselor de ap.

n domeniul proteciei calitii apelor de suprafa i subterane este avut n vedere Ordinul MMGA 1072/2003 (art.3) care menioneaz:

necesitatea de identificare i stabilire a seciunilor de monitorizare a concentraiei de nitrai din apele de suprafa i subterane situate att n interiorul ct i exteriorul zonelor vulnerabile;

monitorizarea n evacurile industriale a substanelor relevante ale Directivei 76/644/CEE (metale etc.), a apelor uzate etc.

De asemenea este avut n vedere necesitatea efecturii controlului de calitate de ctre laboratoarele acreditate ANAR, realizarea unui registru al zonelor protejate, inclusiv al corpurilor de ap utilizate pentru prelevarea de ap destinat consumului uman care furnizeaz mai mult de 10 m3 n medie pe zi sau care servesc mai mult de 50 de persoane.

Trebuiesc avute n vedere n abordrile legale sau de reglementare a proteciei juridice a resurselor de ap urmtoarele recomandri de baz:

Principiul Poluatorul Pltete i Principiul Precauiei care constituie baza tuturor msurilor care au ca scop protecia resurselor de ap i implicit a fluviului Dunrea i a apelor din bazinul su hidrografic;

Adoptarea de prevederi legale care s asigure cerinele, inclusiv termene de implementare care trebuie ndeplinite la evacurile de ape uzate;

limitele de emisie pentru ape uzate urbane trebuie s se bazeze pe aplicarea cel puin a treptei biologice sau a unei alte metode echivalente;

ndeprtarea fosforului i azotului a fost gsit necesar n epurarea apelor uzate urbane n condiiile deversrii n toate prile bazinelor hidrografice i implicit a bazinului hidrografic a fluviului Dunrea pentru a mbunti starea ecologic a apelor sale i a Mrii Negre;

implementarea cerinelor stabilite de Directivele Europene privind epurarea apelor uzate urbane/oreneti;

sistemul de canalizare i staia de epurare a apelor uzate n zonele urbane trebuiesc privite ca o unitate comun atunci cnd se iau n considerare ncrcrile de substane poluante evacuate;

principalii poluanii n apele uzate urbane sunt substanele organice (msurate de exemplu prin CBO5), azotul i fosforul,

n dorina de a limita poluarea prin epurarea efectiv a apelor uzate urbane/o-reneti se recomand urmtoarele:a) apa uzat urban/oreneasc (apa uzat menajer n amestec cu apa uzat industrial i/sau cu apa pluvial), avnd o ncrcare mai mare de 2000 populaie echivalent (1 p.e.= 60 g CBO5/zi) trebuie colectat i epurat nainte de a fi evacuat n ape. Acolo unde realizarea unui sistem de colectare nu se justific, fie din cauz c nu ar aduce avantaje ecologice fie din cauza costurilor excesive, trebuie folosite sisteme individuale sau alte sisteme corespunztoare care s realizeze acelai nivel de protecie a mediului;b) apa uzat urban/oreneasc care se colectez ntr-un sistem de cana-lizare i se trateaz n instalaii de epurare a apelor uzate, avnd o ncrcare mai mare de 2000 populaie echivalent, trebuie epurat prin metode biologice sau alte metode care dau rezultate echivalente, spre a obine urmtoarele rezultate (pe probe omogenizate, nefiltrate, nesedimentate; pe probe fie proporionale cu debitul, fie din 24 n 24 de ore): CBO5 = 25 mg/ l sau 70-90 % procent minim de reducere i CCOCr = 125 mg/l sau 75% procent minim de reducere. Pentru parametrii, exprimai n concentraii, probele necorespunztoare nu trebuie s se abat mai mult de 100 % de la valorile cerute. Pot fi folosite metode alternative celor tocmai menionate cu condiia s se poate demonstra c se obin rezultate echivalente.

c) ape uzate urbane, avnd o ncrcare mai mare de 10.000 populaie echivalent (p.e.) prevzute pentru ndeprtarea azotului i fosforului, trebuie epurate spre a obine rezultatele urmtoare (pe probe omogenizate, nefiltrate, nesedimentate, valori medii anuale): Fosfor total= 2 mg/l P (10.000-100.000 p.e.) sau 80 % procent minim de reducere sau 1 mg/l P (peste 100.000 p.e.), respectiv, Azot total =15 mg/l N (10.000-100.000 p.e.) sau 70-80 % procent minim de reducere sau 10 mg/l N (peste100.000 p.e.). Azot total nseamn suma NH4-N, NO2-N, NO3-N i N organic. Se vor aplica unul sau doi parametri n funcie de condiiile locale.

Cerinele pentru Fosfor Total i Azot Total nu trebuie aplicate la toate staiile de epurare a apelor uzate urbane, dac se poate arta c reducerea minim procentual a ncrcrii totale care intr n toate instalaiile de epurare a apelor uzate urbane/oreneti n acea zon este de cel puin 75% pentru fosforul total i cel puin 75% pentru azot.

n cazul lipsei de investiii pentru treapta teriar prioritile se vor ndrepta mai nti spre eliminarea fosforului, ncepnd cu instalaii mai mari de 100.000 p.e. Eliminarea azotului trebuie luat n considerare cel puin n schema general de amenajare.

d) Nmolul care rezult la epurarea de ape uzate trebuie refolosit ori de cte ori este posibil. Depozitarea de nmol n ape de suprafa trebuie treptat eliminat. Depozitarea de nmol se va conforma regulilor generale sau autorizrii.

Se recomand s se ntocmeasc din doi n doi ani inventarul descrcrilor de ape uzate urbane din instalaiile de epurare, avnd o ncrcare mai mare de 10.000 p.e., i s l trimit Comisiei Europene mpreun cu un raport de aciuni. De asemenea, trebuiesc avute n vedere recomandrile celor mai bune tehnici disponibile n numeroase industrii cum ar fi: industria alimentar, industria chimic, industria chimic a pastei de lemn (industria celulozei), industria hrtiei etc.Tabel III. 2. 1. Protecia juridic a resurselor de apAct normativConinutData publicrii

Legea 137/1995

Legea 59/1999

OUG 91/2002

Legea 293/2003OUG 195/2005Legea Proteciei Mediului - seciune resurse de ap completat prin Legea nr.159/1999, O.U.G. nr.91 /2002 i Legea nr.294/2003 privind aprobarea OUG 91/2002 pentru modificarea i completarea Legii proteciei mediului nr.137/1995, precum i OUG 195/2005 pentru modificarea i completarea legii proteciei mediului29.12.1995

11.05.2000

20.06.2002

14.07.200322.12.2005

Legea 107/1996

amendat prin

Legea 310/2004Legea apelor

Legea pentru amendarea Legii apelor nr.107/19968.10.1996

30.06.2004

Legea 171/1997Legea privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naional Seciunea II-a Apa24.11.1997

Legea 228/2000Legea pentru aprobarea OG 95/2000 pentru ratificarea Protocolului privind apa i sntatea, adoptat la Londra la 17 iunie 1999, la Convenia privind protecia i utilizarea cursurilor de ap transfrontier i a lacurilor internaionale, adoptat la Helsinki la 17 martie 199205.12.2000

Legea 466/2001Legea pentru aprobarea OUG 244/2000 privind sigurana barajelor31.07.2001

Legea 36/2002Legea pentru modificarea i completarea Legii nr.17/1990 privind regimul juridic al apelor mari-time interioare, al mrii teritoriale i al zonei contigue a Romniei31.01.2002

Legea 192/2001Legea privind fondul piscicol, pescuitul i acvacultura02.09.2001

Legea 458/2002 amendat de

Legea 311/2004Legea privind calitatea apei potabile

Legea pentru amendarea Legii nr.458/2002 privind calitatea apei potabile29.07.2002

30.06.2004

Legea 100/1998Legea privind asistena de sntate public01.07.1998

Legea 404/2003Legea pentru aprobarea OG 107/2002 privind nfiinarea Administraiei Naionale Apele Romne13.10.2003

HG 638/1999Hotrrea Guvernului privind aprobarea regula-mentului de aprare mpotriva inundaiilor, feno-menelor meteorologice periculoase i accidentelor la construciile hidrotehnice i a Normativului cadru de dotare cu materiale i mijloace de aprare operativ mpotriva inundaiilor i gheurilor13.08.1999

HG 472/2000Hotrrea Guvernului privind unele msuri de protecie a calitii resurselor de ap15.06.2002

HG 964/2000Hotrrea Guvernului privind aprobarea Planului de aciune pentru protecia apelor mpotriva polurii cu nitrai provenii din surse agricole25.10.2000

HG 1300/2000Hotrrea Guvernului privind reconstrucia ecolo-gic a rului Ialomia i aflueni n judeul Ilfov01.12.2000

H.G. 527/2001Hotrrea Guvernului privind stabilirea gradului minim de biodegradabilitate a agenilor de supra-fa coninui n detergeni, produse de ntreinere i produse de curat14.06.2001

H.G. 100/2002Hotrrea Guvernului pentru aprobarea Normelor de calitate pe care trebuie s le ndeplineasc apele de suprafa utilizate pentru potabilizare i a Nor-mativului privind metode de msurare i frecven de prelevare i analiz a probelor din apele de suprafa destinate producerii de ap potabil19.02.2002

H.G. 118/2002

amendat prin

HG 352/2005

Hotrrea Guvernului privind aprobarea Progra-mului de aciune pentru reducerea polurii mediului acvatic i apelor subterane, cauzat de evacuarea unor substane periculoase

Hotrrea Guvernului privind modificarea i comple-tarea HG 188/2002 pentru aprobarea unor norme privind condiiile de descrcare n mediul acvatic a apelor uzate20.02.2002

11.05.2005

H.G. 201/2002Hotrrea Guvernului pentru aprobarea unor Norme tehnice privind calitatea apelor pentru molute22.03.2002

H.G. 202/2002Hotrrea Guvernului pentru aprobarea Normelor tehnice privind calitatea apelor de suprafa care necesit protecie i ameliorare n scopul susinerii vieii piscicole22.03.2002

H.G. 311/2002Hotrrea Guvernului pentru aprobarea conce-sionrii valorificrii resurselor piscicole din zonele domeniului public de interes naional aflate n perimetrul Rezervaiei Biosferei Delta Dunrii9.04.2002

H.G. 367/2002Hotrrea Guvernului privind aprobarea Statutului de organizare i funcionare a Administraiei Rezervaiei Biosferei Delta Dunrii i a componenei nominale a Consiliului tiinific25.04.2002

H.G. 459/2002

amedat prin

Legea 311/2004Hotrrea Guvernului privind aprobarea Normelor de calitate pentru apa din zonele naturale ame-najate pentru mbiere Legea privind calitatea apei potabile 27.05.2002

30.06.2004

H.G. 573/2002Hotrrea Guvernului privind funcionarea comer-cianilor. Cod CAEN23.06.2002

HG 88/2004Hotrrea Guvernului privind aprobarea normelor de supraveghere, inspecie sanitar i control a zonelor naturale amenajate pentru mbiere13.02.2004

HG 974/2004Hotrrea Guvernului care aprob normele de supraveghere, inspecie sanitar i monitorizare a calitii apei potabile i procedura de autorizare sanitar pentru folosirea i stocarea apei potabile26.07.2004

HG 351/2005Hotrrea Guvernului privind aprobarea Progra-mului de eliminare treptat a evacurilor, emisiilor i pierderilor de substane prioritar periculoase20.05.2005

HG 352/2005Hotrrea Guvernului pentru modificarea HG 188/2002 pentru aprobarea normelor privind con-diiile de descrcare a apelor uzate n mediul acvatic11.05.2005

HG 662/2005Hotrrea Guvernului privind modificarea HG 100/2002 pentru aprobarea Normelor de calitate pe care trebuie s le ndeplineasc apele de suprafa utilizate pentru potabilizare i a Normativului privind metodele de msurare i frecvena de prelevare i analiz a probelor din apele de suprafa destinate producerii de ap potabil15.07.2005

Ordinul 485/1995Ordin ministerial MAPPM privind aprobarea Regulamentului de organizare i funcionare a Sistemului de alarmare n caz de poluri accidentale ale apelor din Romnia17.09.1995

Ordinul 1193/1996Ordin ministerial privind aprobarea normelor de supraveghere sanitar pentru sistemele publice de stocare a apei potabilenepublicat

Ordinul 281/1997Ordin ministerial privind aprobarea procedurii privind mecanismul de acces la informaia de gospodrire a apelor26.05.1997

Ordin 1097/1997Ordin al M.A.P.P.M. privind aprobarea Normelor tehnice privind metodologia de conducere i control a procesului de epurare biologic cu nmol activ n staiile de epurare a apelor uzate oreneti, indus-triale i din zootehnie (NTPA 003/1997), a Normelor tehnice privind Ghidul de stabilire a programelor de recoltare i analizare a probelor de ap uzat (NTPA 004/1997) i a Normelor tehnice privind metodo-logia de prelevare a probelor de ape uzate din efluenii finali (NTPA nr. 005/1997)3.02.1998

Ordin 1098/1997Ordin al M.A.P.P.M. privind aprobarea Normativului privind dotarea cu aparatur, materiale i sticlrie a laboratoarelor de profil din cadrul unitilor de gospodrire a apelor (NTPA 006/1997)3.02.1998

Ordin 706/1998Ordin al M.A.P.P.M. privind constituirea reelei de observaii i msurtori meteorologice specifice din administrarea unitilor bazinale de gospodrirea apelor8.12.1998

Ordin 965/1998Ordin al M.A.P.P.M. pentru aprobarea Regula-mentului privind organizarea activitii de certificare a unitilor specializate, publice sau private, pentru elaborarea de studii i proiecte n domeniul gospodririi apelor i a ingineriei mediului legate de ape, precum i pentru execuia lucrrilor hidro-tehnice de gospodrire a apelor i de ingineria mediului legat de ape, inclusiv ntocmirea documentaiilor tehnice necesare pentru obinerea avizelor i autorizaiilor de gospodrirea apelor (NTLH 016 /1998)16.02.1999

Ordinul 811/1999Ordin ministerial privind aprobarea procedurii de notificare16.02.1999

Ordin 699/1999Ordin al M.A.P.P.M. pentru aprobarea Procedurii i competenelor de emitere a autorizaiilor de gospodrire a apelor1.10.1999

Ordin 782/1999Ordin al M.A.P.P.M. privind aprobarea Procedurii de emitere a permisului de traversare a lucrrilor de gospodrire a apelor cu rol de aprare mpotriva inundaiilor i Indrumarul tehnic pentru proiectarea i realizarea lucrrilor de traversare a lucrrilor de gospodrirea a apelor cu rol de aprare mpotriva inundaiilor24.11.1999

Ordin 1097/1999Ordin al M.A.P.P.M. privind procedura de avizare a specialitilor pentru ntocmirea evalurilor strii de siguran a barajelor i digurilor din categoriile de importan C i D NTLH-01519.04.2000

Ordin 1098/11N/2000Ordin al M.A.P.P.M./M.L.P.A.T. pentru aprobarea Metodologiei privind stabilirea categoriilor de importan a lucrrilor hidrotehnice NTLH 021 19.04.2000

Ordin 1099/21N/2000Ordin al M.A.P.P.M./M.L.P.A.T. pentru aprobarea metodologiilor privind evaluarea strii de siguran a lucrrilor hidrotehnice 19.04.2000

OUG 244/2000Ordonana de urgen a Guvernului privind sigurana barajelor6.12.2000

Ordinul 1618/2000Ordinul M.A.P.M. pentru aprobarea seciunilor reprezentative din cadrul Sistemului Naional de Supraveghere a Calitii Apelor15.01.2001

Ordinul 452/2001Ordinul M.A.P.M. pentru aprobarea Regulamentului de organizare i funcionare a Comisiei i a Grupului de sprijin pentru aplicarea Planului de aciune pentru protecia apelor mpotriva polurii cu nitrai provenii din surse agricole6.06.2001

Ordinul 913/2001Ordinul M.A.P.M. pentru aprobarea coninutului Planului de gospodrire a apelor pe bazine hidrografice i a planului de aciune pentru anul 2002 pentru implementarea Directivei cadru a apeinepublicat

Ordinul 740/2001Ordinul ministerial privind aprobarea prilor componente nominale ale Comisiei pentru aplicarea Planului de aciune privind protecia apelor mpotriva polurii cauzate de nitraii provenii din surse agricolenepublicat

Ordinul 918/2002Ordin ministerial privind aprobarea Codului bunelor practici agricolenepublicat

Ordinul 117/2002Ordin ministerial privind aprobarea procedurilor de reglementare sanitar pentru proiecte de amplasare, construcie, amenajare i reglementare sanitar a funcionrii obiectivelor i a activitilor desfurate n acestea, altele dect cele supuse nregistrrii n registrul comerului i a procedurilor de reglementare sanitar a punerii pe pia a substanelor i produselor noi sau importate pentru prima dat i destinate utilizrii ori consumului uman18.03.2002

Ordinul 325/2002Ordinul M.A.P.M. privind aprobarea Instruc-iunilor tehnice pentru aplicarea prevederilor Hotrrii Guvernului nr.472/2001 privind unele msuri de protecie a calitii resurselor de ap NTPA 012 i pentru modificarea Ordinului ministrului mediului nr.242/199028.03.2002

O.U.G. 92/2002Ordonana de urgen a Guvernului pentru modificarea i completarea Legii Proteciei mediului nr.137/199520.06.2002

Ordin 275/1997Ordin ministerial MAPPM privind Normele metodologice privind instituirea regimului de supraveghere special n caz de nerespectare a msurilor stabilite pentru asigurarea condiiilor nscrise n autorizaia de gospodrire a apelor26.05.1997

Ordin 276/1997Ordin ministerial MAPPM privind Metodologia de elaborare a planurilor de restricii i folosirea apei n perioade deficitare26.05.1997

Ordin 277/1997Ordin ministerial MAPPM privind Normativul de coninut al documentaiilor tehnice necesare obinerii avizului de gospodrire a apelor i a autorizaiei de gospodrire a apelor26.05.1997

Ordin 278/1997Ordin ministerial MAPPM privind Metodologia cadru de elaborare a planurilor de prevenire i combatere a polurilor accidentale la folosinele de ap potenial poluatoare26.05.1997

Ordin 279/1997Ordin ministerial MAPPM privind Normele metodologice privind avizul amplasamentului n zona inundabil a albiei majore de obiective economice i sociale, inclusiv de noi locuine, ca i amplasarea unor obiective i desfurarea de activiti n zonele de protecie ale platformelor meteorologice i pe o distan de 500 m n jurul acestora 26.05.1997

Ordin 281/1997Ordin ministerial MAPPM referitor la Procedura privind mecanismul de acces la informaia de gospodrirea apelor26.05.1997

Ordin 282/1997Ordin ministerial MAPPM referitor la Procedura privind participarea utilizatorilor de ap, riveranilor i publicului n activitatea de consultare26.05.1997

Ordin 396/1997Ordin ministerial MAPPM privind aprobarea Regulamentului cadru pentru elaborarea regula-mentelor de exploatare a barajelor, lacurilor de acumulare i prizelor pentru alimentri cu ap cu sau fr baraje i stabilirea competenelor de elaborare i aprobare a regulamentelor de exploatare bazinale i a programelor de exploatare lunare a lacurilor de acumulare4.06.1997

Ordin 399/1997Ordin ministerial MAPPM privind aprobarea Metodologiei de organizare, pstrare i gestionare a Cadastrului Apelor din Romnia4.06.1997

Ordin 1097/1997Ordin ministerial MAPPM privind aprobarea Normelor tehnice privind metodologia de conducere i control a procesului de epurare biologic cu nmol activ n staii de epurare a apelor uzate oreneti, industriale i din zootehnie (NTPA 003-1997), a Normelor tehnice privind Ghidul de stabilire a programelor de recoltare i analizare a probelor de ap uzat (NTPA 004/1997) i a Normelor tehnice privind metodologia de prelevare a probelor de ape uzate din eflueni finali (NTPA 005/1997)3.02.1998

Ordin 1098/1997Ordin ministerial MAPPM privind aprobarea Normativului privind dotarea cu aparatur, materiale i sticlrie a laboratoarelor de profil din cadrul unitilor de gospodrire a apelor (NTPA 006/1997)3.02.1998

Ordin 706/1998Ordin ministerial MAPPM privind constituirea reelei de observaii i msurtori meteorologice specifice din administrarea unitilor bazinale de gospo-drirea apelor8.12.1998

Ordin 782/1999Ordin ministerial MAPPM privind aprobarea Procedurii de emitere a permisului de traversare a lucrrilor de gospodrire a apelor cu rol de aprare mpotriva inundaiilor i ndrumarul tehnic pentru proiectarea i realizarea lucrrilor de traversare a lucrrilor de gospodrire a apelor cu rol de aprare mpotriva inundaiilor24.11.1999

Ordin 1618/2000Ordin ministerial MAPPM privind aprobarea seciunilor reprezentative din cadrul Sistemului naional de supraveghere a calitii apelor15.01.2001

Ordin 114/2002Ordin ministerial MAPPM privind aprobarea Regulamentului privind organizarea i certificarea corpului de experi pentru evaluarea strii de siguran n exploatarea barajelor ncadrate n categoriile de importan A i B NTHL-014 i a Procedurii de avizare a specialitilorpentru evaluarea strii de siguran n exploatare a barajelor ncadrate n categoriile de importan C i D + NTHL-01519.06.2002

Ordin 115/2002Ordin ministerial MAPPM privind aprobarea Metodologiei privind stabilirea categoriilor de importan a barajelor19.06.2002

Ordin 116/2002Ordin ministerial MAPPM privind aprobarea Metodologiei privind evaluarea strii de siguran n exploatare a barajelor i lacurilor de acumulare NTLH-022 i a Metodologiei privind evaluarea strii de siguran n exploatare a barajelor i digurilor care realizeaz depozite de deeuri industriale19.06.2002

Ordin 117/2002Ordin ministerial MAPPM privind aprobarea Regulamentului privind certificarea personalului de conducere i coordonare a activitii de urmrire a comportrii n timp a barajelor NTLH-03119.06.2002

Ordin 118/2002Ordin ministerial MAPPM privind aprobarea procedurii de emitere a acordului i autorizaiei de funcionare n siguran a barajelor NTHL-03219.06.2002

Ordin 119/2002Ordin ministerial MAPPM privind aprobarea procedurii de trecere n conservare, post utilizare sau abandonare a barajelor NTHL-03319.06.2002

Ordin 120/2002Ordin ministerial MAPPM privind aprobarea Procedurii i competenelor de efectuare a controlului privind sigurana n exploatare a barajelor NTHL-034

Ordin 121/2002Ordin ministerial MAPPM privind aprobarea coninutului Fiei de eviden a barajelor NTHL-03518.06.2002

Ordin 147/2002Ordin ministerial MAPPM privind aprobarea Procedurii de declarare public a caracteristicilor generale, a categoriei de importan i a gradului de risc asociat barajelor NTHL-03625.06.2002

Ordin 705/2002Ordin ministerial MAPPM privind aprobarea Normelor pentru proiectarea, execuia i exploatarea iazurilor de decantare din industria minier11.10.2002

Ordin 1141/2002Ordin ministerial MAPPM privind aprobarea Procedurii i competenelor de emitere a avizelor i autorizaiilor de gospodrire a apelor16.01.2003

Ordin 1241/2002Ordin ministerial MAPPM privind aprobarea Procedurii de modificare sau de retragere a avizelor i autorizaiilor de gospodrire a apelor19.02.2003

Ordin 1146/2002Ordin ministerial MAPPM privind aprobarea Normativului privind obiectivele de referin pentru clasificarea calitii apelor de suprafa27.03.2003

Ordin 35/2003Ordin ministerial MAPPM pentru aprobarea Metodelor de msurare i analizp folosite la determinarea substanelor prioritare/prioritare periculoase din apele uzate evacuate i apele de suprafa7.05.2003

Ordin 639/2003Ordin ministerial MTCT privind aprobarea reglementrii tehnice Normativ pentru proiectarea construciilor i instalaiilor de epurare a apelor uzate oreneti Partea a II a: Treapta biologic indicativ NP-088-034.11.2003

Ordin 640/2003Ordin ministerial MTCT privind aprobarea reglementrii tehnice Normativ pentru proiectarea construciilor i instalaiilor de epurare a apelor uzate oreneti Partea a IiI a: Staii de epurare de capacitate mic (5(Q(50 l/s) i foarte mic (Q(5 l/s), indicativ NP-089-034.11.2003

Ordin 642/2003Ordin ministerial MTCT privind aprobarea reglementrii tehnice Ghid pentru dimensionarea pragurilor de fund pe cursurile de ap indicativ NP-084-037.11.2003

Ordin 646/2003Ordin ministerial MTCT privind aprobarea reglementrii tehnice Normativ pentru proiectarea construciilor i instalaiilor de dezinfectare a apei n vederea asigurrii sntii oamenilor i proteciei mediului indicativ NP-091-034.11.2003

Ordin 647/2003Ordin ministerial MTCT privind aprobarea reglementrii tehnice Ghid de proiectare a construciilor pentru tratarea apei n vederea potabilizrii indicativ GP-087-034.11.2003

Ordin 1069/2003Ordin ministerial MAPM privind aprobarea Metodologiei cu privire la desfurarea activitilor specifice de gospodrirea apelor20.01.2004

Ordin 965/2003Ordin ministerial MTCT privind aprobarea reglementrii tehnice Ghid privind investigarea strii tehnice a rezervoarelor, decantoarelor i metantancurilor n exploatare indicativ GT-052-0212.12.2003

Ordin 1012/2005Ordin ministerial pentru aprobarea procedurii privind mecanismul de acces la informaiile de interes public privind gospodrirea apelor19.10.2005

Ordin 1044/2005Ordin ministerial MAPM privind aprobarea procedurii privind consultarea utilizatorilor de ap, riveranilor i publicului la luarea deciziilor n domeniul gospodririi apelor27.10.2005

Ordinul 1125/2002Ordin ministerial pentru aprobarea Comitetului pentru coordonarea i monitorizarea aplicrii Directivei 2000/60/EC i a celorlalte directive n domeniul apeinepublicat

Ordinul 1141/2002Ordin ministerial privind aprobarea procedurii i competenelor de eliberare a permiselor i licenelor de gospodrire a apelor16.01.2003

Ordin 1146/2002Ordin pentru aprobarea Normativului privind obiectivele de referin pentru clasificarea calitii apelor de suprafa27.03.2003

Ordinul 1049/2002Ordin ministerial privind aprobarea unui Plan de msuri pentru eliminarea i reducerea riscului de poluare n apele subteranenepublicat

Ordinul 1241/2003Ordin ministerial privind aprobarea procedurii pentru modificarea sau retragerea permiselor i licenelor de gospodrire a apelor19.02.2003

Ordinul 1072/2003Ordin ministerial privind aprobarea organizrii sistemului de monitorizare suport naional integrat de supraveghere, control i decizii pentru reducerea polurii cu nitrai provenii din surse agricole n apele subterane i pentru aprobarea Programului de supraveghere i control corespunztor i a proce-durilor i instruciunilor de evaluare a datelor de monitorizare a poluanilor din apele de suprafa i apele subterane28.01.2004

Ordinul 1406/2003Ordin ministerial prentru aprobarea Metodologiei de evaluare rapid a riscului pentru mediu i sntatea uman01.04.2003

Ordinul 35/2003Ordin ministerial privind aprobarea Metodelor de msurare i analiz folosite la determinarea substanelor prioritare/prioritare periculoase din apele uzate evacuate i apele de suprafa07.05.2003

Ordinul 370/2003Ordin ministerial privind aprobarea unei liste cu laboratoarele de referin29.10.2003

Ordinul 501/2003Ordin ministerial privind aprobarea Regulamentului pentru ntocmirea inventarului iniial al surselor de poluare pentru mediul acvatic i apele subterane20.08.2003

Ordinul 44/2004Ordin ministerial privind aprobarea Regulamentului de monitorizare a calitii apei pentru substane priori-tare/prioritare periculoase23.02.2004

Ordinul 273/2004 Ordin ministerial pentru aprobarea normelor de igien privind apele potabile mbuteliate, altele dect apele minerale naturale24.03.2004

Ordin 242/2005Ordin ministerial comun MMGA/MAPDR (242/197/2005) pentru aprobarea organizrii monitoringului pentru reducerea aportului de poluani provenii din surse agricole3.06.2005

Ordin 245/2005Ordin ministerial privind aprobarea Metodologiei de evaluare a riscului substanelor periculoase din lista I i II a substanelor prioritare/prioritar periculoase n mediul acvatic1.07.2005

Ordin 638/2005Ordin ministerial pentru aprobarea Regulamentului privind gestionarea situaiilor de urgen generate de inundaii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcii hidrotehnice i poluri accidentale i a Normativului-cadru de dotare cu materiale i mijloace de aprare operativ mpotriva inundaiilor, gheurilor i polurilor accidentale30.05.2005

Vor fi discutate, n principal urmtoarele acte normative:

Legea-cadru a Protecei Mediului nr.137/1995, modificat prin Legea nr.294/2003 i completat prin O.U.G. nr.195/2005 extras;

Legea apelor nr.107/1996 modificat i completat prin Legea nr. 310/2004; Legea nr.311/2004 pentru amendarea HG nr.458/2002 privind calitatea apei potabile;

HG nr.964/2000 privind Planul de aciune pentru protecia apelor mpotriva polurii cu nitrai;

Ordin M.A.P.M. nr.1146/2002 pentru aprobarea Normativului privind obiectivele de referin pentru clasificarea calitii apelor de suprafa;

Ordinul M.A.P.M. nr.501/2003 privind aprobarea Regulamentului pentru ntocmirea inventarului iniial al surselor de poluare pentru mediul acvatic i apele subterane;

Ordin M.A.P.M. nr.35/2003 pentru aprobarea Metodelor de msurare i analiz folosite la determinarea substanelor prioritare/prioritare periculoase din apele uzate evacuate i apele de suprafa;

Ordin M.A.P.M. nr.44/2004 pentru aprobarea Regulamentului privind realizarea monitoringului calitii apelor pentru substane prioritare/prio-ritare periculoase;

HG nr. 974/2004 pentru aprobarea Normelor de supraveghere, inspecie sanitar i monitorizare a calitii apei potabile i a procedurii de autorizare sanitar a produciei i distribuiei apei potabile; HG nr.351/2005 privind aprobarea Programului de eliminare treptat a evacurilor, emisiilor i pierderilor de substane prioritar periculoase, pentru amendarea HG nr.188/2002;

Standardele de emisie i de calitate a diferitelor categorii de ape i norme tehnice de evacuare a unor efueni n diferii receptori i condiii de operare impuse (H.G. 352/2005 pentru modificarea H.G. nr.188/2002 pentru aprobarea normelor privind condiiile de descrcare a apelor uzate n mediul acvatic i anume, NTPA-001 i NTPA002, Ordin nr.1097/1997 al MAPM pentru NTPA-003, NTPA.004, NTPA-005); Directiva 2000/60/EC privind directiva cadru Apa;

ENV/2001/00064-00-03...06 - recomandri privind cele mai bune practici disponibile n industria alimentar, industria chimic, industria chimic a pastei de lemn i industria hrtiei.

III. 2. 1 Legea-cadru a Proteciei Mediului nr.137/1995, completat prin Legea nr.294/2003, i modificat prin O.U.G. nr.195/2005

Reglementrile privind protecia apelor i ecosistemelor acvatice sunt cuprinse n capitolul III din Legea Proteciei Mediului, seciunea 1-a, modificat i completat n capitolul IX din O.U.G. nr.195/2005 n care sunt specificate urmtoarele aspecte importante.

Capitolul IX: Protecia apelor i ecosistemelor acvatice

Protecia apelor de suprafa i subterane i a ecosistemelor acvatice are ca obiect meninerea i ameliorarea calitii i productivitii biologice ale acestora, n scopul evitrii unor efecte negative asupra mediului, sntii umane i bunurilor materiale (art.55).

Activitile de gestionare i protecie a resurselor de ap i a ecosistemelor acvatice se supun prevederilor prezentei ordonane de urgen, precum i legislaiei specifice n vigoare (art.56). Reglementarea activitilor din punct de vedere al gospodririi apelor i controlul respectrii prevederilor privind protecia apelor i a ecosistemelor acvatice se realizeaz de ctre autoritile competente pentru protecia mediului, de gospodrire a apelor i de sntate.

Autorizaia de gospodrire a apelor pentru activitile supuse legislaiei din domeniul prevenirii i controlului integrat al polurii se emite n conformitate cu prevederile legale din acest domeniu i se include n autorizaia integrat de mediu (art.57).

Persoanele fizice i juridice au urmtoarele obligaii (art.58):

a) s execute toate lucrrile de refacere a resurselor naturale, de asigurare a migrrii faunei acvatice i de ameliorare a calitii apei, prevzute cu termen n avizul sau autorizaia de gospodrire a apelor, precum i n autorizaia de mediu, i s monitorizeze zona de impact;

b) s se doteze, n cazul deinerii de nave, platforme plutitoare sau de foraje marine, cu instalaii de stocare sau de tratare a deeurilor, instalaii de epurare a apelor uzate i racorduri de descrcare a acestora n instalaii de mal sau plutitoare;

c) s amenajeze porturile cu instalaii de colectare, prelucrare, reciclare sau neutralizare a deeurilor petroliere, menajere sau de alt natur, stocate pe navele fluviale i maritime, i s constituie echipe de intervenie n caz de poluare accidental a apelor i a zonelor de coast;

d) s nu evacueze ape uzate de pe nave sau platforme plutitoare direct n apele naturale i s nu arunce de pe acestea nici un fel de deeuri;

e) s nu spele obiecte, produse, ambalaje, materiale care pot produce impurificarea apelor de suprafa;

f) s nu deverseze n apele de suprafa, subterane i maritime ape uzate, fecaloid menajere, substane petroliere, substane prioritare/prioritar periculoase;

g) s nu arunce i s nu depoziteze pe maluri, n albiile rurilor i n zonele umede i de coast deeuri de orice fel i s nu introduc n ape substane explozive, tensiune electric, narcotice, substane prioritare/prioritar periculoase.

III. 2. 2 Legea apelor nr.107/1996 modificat i completat prin Legea nr.310/2004

Legea apelor este un act normativ de baz, din care vor fi discutate capitolele II, III i V, care au n vedere regimul de folosire a apelor i albiilor, gospodrirea apelor i mecanismul economic n domeniul apelor.

Astfel, capitolul II cuprinde urmtoarele seciuni: Seciunea 1 Regimul de folosire a apelor (art.9-24);

Seciunea a-2-a Regimul de folosire a albiilor (art.25-27);

Seciunea a-3-a Regimul de servitui i de expropiere (art.28-34).Deosebit de edificatoare n acest act normativ sunt cele prezentate n continuare.Dreptul de folosin a apelor de suprafa sau subterane, inclusiv a acelor arteziene, se stabilete prin autorizaia de gospodrire a apelor i se exercit potrivit prevederilor legale. Acest drept include i evacuarea n resursele de ap, de ap uzat, ape din descrcri ori drenaje, ape meteorice, ape de min sau de zcmnt, dup utilizare (art.9 (1)).

Orice persoan fizic, pe propria rspundere, poate utiliza liber apele marine, din afara zonelor de restricie, pentru mbiere.

Utilizarea apelor subterane se face pe baza rezervelor omologate, determinate conform prevederilor aplicabile resurselor minerale.

Satisfacerea cerinelor de ap ale populaiei are prioritate fa de folosirea apei n alte scopuri. De asemenea, au prioritate, fa de alte folosine, alimentarea cu ap pentru animale, refacerea rezervei intangibile de ap brut dup incendii, precum i debitele necesare meninerii echilibrului ecologic al habitatului acvatic (Art.10 (1)).

Utilizatorii de ap sunt obligai s respecte normele de consum de ap pe unitatea de produs sau pe activitate i s economiseasc apa prin folosire judicioas, recirculare i folosire repetat. De asemenea, au obligaia s asigure ntreinerea i repararea instalaiilor proprii i a celor din sistemele de alimentare cu ap i canalizare-epurare, dup caz (art.12 (1)).

Poluarea n orice mod a resurselor de ap este interzis (art.15 (1)).Normele privind calitatea apei potabile se aprob prin standarde, la propunerea Ministerului Sntii.

Normele de calitate a resurselor de ap se aprob prin standarde, la propunerea M.M.G.A.

Limitele de descrcare nscrise n avizul sau autorizaia de gospodrire a apelor reprezint limitele maxime admise, iar depirea acestora este interzis.

n scopul folosirii raionale i protejrii calitii resurselor de ap, utilizatorii de ap au urmtoarele obligaii (art.17):a) s adopte tehnologii de producie cu cerine de ap reduse i ct mai puin poluante, s economiseasc apa prin recirculare sau folosire repetat, s elimine risipa i s diminueze pierderile de ap, s reduc poluanii evacuai o dat cu apele uzate i s recupereze substanele utile coninute n apele uzate i n nmoluri;

b) s asigure realizarea, ntreinerea i exploatarea staiilor i instalaiilor de prelucrare a calitii apelor la capacitatea autorizat, s urmreasc eficiena acestora prin analize de laborator i s intervin operativ pentru ncadrarea indicatorilor de emisie n limitele admise pentru evacuarea apelor uzate, limite prevzute prin autorizaia de gospodrire a apelor;

c) s respecte cu strictee disciplina i normele tehnologice n activitile de producie care folosesc apa i evacueaz ape uzate, precum i n staiile i instalaiile de prelucrare a calitii apelor;

d) s urmreasc, prin foraje de observaii i control, starea calitii apelor subterane din zona de influen a depozitelor de deeuri de orice fel.

Utilizatorii de ap pot evacua ape uzate n reelele de canalizare public sau n cele ale platformelor industriale numai cu acceptul i cu respectarea condiiilor stabilite de deintorul acestor reele i numai dac staiile de epurare final ale localitilor sau platformelor industriale respective au profil tehnologic necesar i capaciti disponibile. n toate cazurile este obligatorie preepurarea local a apelor uzate provenite de la aceti utilizatori (art.18).

Regia Autonom Apele Romne prin filialele sale bazinale organizeaz activitatea de prevenire a polurilor accidentale i de nlturare a efectelor lor, pe baz de planuri elaborate n funcie de condiiile specifice bazinelor hidrografice respective i de natura substanelor poluante ce pot fi evacuate accidental (art.23 (1)).

Utilizatorii de ap din aval, care au suferit daune materiale cauzate de o poluare accidental, produs n amonte, sau de distrugerea unei construcii de retenie a apei din amonte, au dreptul la despgubire de la persoana fizic sau persoana juridic ce se face vinovat, potrivit legii (art.24 (1)). Cheltuielile efectuate de persoane fizice sau persoane juridice, inclusiv de ctre Regia Autonom Apele Romne, pentru nlturarea efectelor polurii accidentale, se suport de cel care a produs poluarea.

Capitolul III are n vedere, n principal, urmtoarele seciuni:

Seciunea 1 Cunoaterea resurselor de ap (art.35-38);

Seciunea a-2-a Protecia albiilor minore, a malurilor i a lucrrilor de gospodrire a apelor (art.39-42);

Seciunea a-3-a Amenajarea bazinelor hidrografice (art.43-47);

Seciunea a-4-a Regimul lucrrilor care se construiesc pe ape sau care au legtur cu apele (art.48-66).

Sunt relevante urmtoarele articole:

Art.35 (1) Gospodrirea apelor se desfoar i se bazeaz pe cunoaterea tiinific, complex, cantitativ i calitativ a resurselor de ap ale rii, realizat printr-o activitate unitar i permanent de supraveghere, observaii i msurtori asupra fenomenelor hidrometeorologice i resurselor de ap, inclusiv de prognozare a evoluiei naturale a acestora, ca i a evoluiei lor sub efectele antropice, precum i prin cercetri multidisciplinare.

(2) Informaiile hidrometeorologice, hidrogeologice i cele de gospodrire a apelor se obin prin uniti ale Regiei Autonome Apele Romne, de la alte uniti specializate autorizate i direct de la utilizatorii de ap. Toate acestea constituie Fondul naional de date de gospodrire a apelor.

(5) Fondul naional de date de gospodrire a apelor, precum i evidena apelor ce aparin domeniului public sunt incluse n Cadastrul apelor, cu excepia apelor geotermale. Modul de organizare a Cadastrului apelor se stabilete de M.M.G.A., iar inerea la zi a acestuia se asigur de Regia Autonom Apele Romne.

Avizul de gospodrire a apelor i avizul de amplasament sunt avize conforme (art.51 (1)).Avizul i autorizaia de gospodrire a apelor nu exclud obligativitatea obinerii acordului i autorizaiei de mediu, potrivit legii.

Avizul de gospodrire a apelor i pierde valabilitatea dup 2 ani de la emitere, dac execuia lucrrilor respective nu a nceput n acest interval. Posesorul unui aviz de gospodrire a apelor are obligaia s anune emitentului, n scris, data de ncepere a execuiei, cu 10 zile nainte de aceasta (art.53 (1)).

Avizul de gospodrire a apelor este necesar i n caz de dezvoltare, modernizare sau retehnologizare a unor procese tehnologice sau a unor instalaii existente ale utilizatorilor de ap, dac se modific prevederile avizului obinut anterior, precum i dac aceast modificare a intervenit pn la promovarea lucrrilor respective.

Investitorul are obligaia s notifice Regiei Autonome Apele Romne, cu cel puin 20 zile nainte, nceperea execuiei pentru urmtoarele categorii de activiti i lucrri (art.54 (1)):

a) lucrri de dezvoltare, modernizare sau retehnologizare a unor procese tehnologice sau a unor instalaii existente;

b) protecia sanitar a surselor de alimentare cu ap potabil, a apelor minerale, a lacurilor i nmolurilor terapeutice,

c) traversri de cursuri de ap de ctre drumuri de exploatare, comunale sau judeene, n bazine hidrografice mai mici de 10 km2;

d) lucrri noi de captare a apei, dac debitul prelevat nu depete 10 litri/secund, iar apele evacuate rezultate dup folosire nu influeneaz calitatea resurselor de ap.

Autorizaia de gospodrire a apelor se elibereaz n baza constatrii tehnice n teren, n prezena beneficiarului cel mai trziu o dat cu recepia investiiilor dac sunt respectate prevederile legale privind gospodrirea apelor pentru punerea n exploatare a lucrrilor i exactitatea datelor cuprinse n cererea de autorizare i n documentaia anexat la aceasta (art.55 (1)).

Autorizaia de gospodrire a apelor se poate acorda i pe durat limitat, dac lipsurile constatate cu ocazia verificrii n teren permit punerea n funciune a investiiei, fr pericol, din punct de vedere al gospodririi apelor.

n capitolul V (art.80-85), este vizat mecanismul economic n domeniul apelor potrivit cruia, n art.80, se consider c acest mecanism economic n domeniul gospodririi cantitative i calitative a apelor include sistemul de pli, bonificaii i penaliti ca parte a modului de finanare, a dezvoltrii domeniului i de asigurare a funcionrii pe principii economice a Regiei Autonome Apele Romne.

Sistemul de pli, bonificaii i penalitile specifice activitii de gospodrire a apelor se aplic tuturor utilizatorilor (art.81 (1)).Regia Autonom Apele Romne este singurul furnizor al apei prelevate direct din sursele de ap de suprafa, naturale sau amenajate, indiferent de deintorul cu orice titlu al amenajrii i din sursele subterane, cu excepia apelor geotermale, precum i de produse i servicii specifice de gospodrire a apelor pe baz de contracte ncheiate n acest scop.

Regia Autonom Apele Romne este singurul n drept s aplice sistemul de pli specific gospodririi apelor.

Bonificaiile se acord utilizatorilor de ap care demonstreaz constant o grij deosebit pentru folosirea raional i pentru protecia calitii apelor, evacund, o dat cu apele uzate epurate, substane impurificatoare cu concentraii i n cantiti mai mici dect cele nscrise n autorizaia de gospodrire a apelor (art.82 (1)).Penalitile se aplic acelor utilizatori de ap la care se constat abateri de la prevederile contractelor att pentru depirea cantitilor de ap prelevate, ct i a concentraiilor i cantitilor de substane impurificatoare evacuate.

Regia Autonom Apele Romne este singura n drept s constate cazurile n care se acord bonificaii (aprobate de Ministerul Mediului) sau se aplic penaliti.

Se constituie un fond special denumit Fondul apelor constituit pentru finanarea investiiilor n lucrri i msuri de mbuntire a asigurrii surselor de ap, protecia calitii apelor, cheltuieli de ntocmire de studii i cercetri aplicative n domeniul apelor (art.84 (1)).Fondul apelor se constituie din taxele i tarifele pentru serviciile de avizare i autorizare, stabilite conform legii, precum i alte penaliti (art.82-(2)).

Fondul apelor este gestionat prin buget separat, elaborat de Regia Autonom Apele Romne i aprobat de Ministerul Mediului, care stabilete i metodologia de ntocmire a acestui buget cu avizul Ministerului Finanelor. Este folosit pentru realizarea sistemului naional de supraveghere cantitativ i calitativ a resurselor de ap, dotarea reelelor de laboratoare, de transmisiuni informaionale aferente, realizarea i modernizarea staiilor de epurare ape uzate, lucrri publice pentru prevenirea inundaiilor, calamitilor naturale etc.III. 2. 3 Legea nr.311 pentru modificarea Legii nr.458/2002 privind calitatea apei potabile

Potrivit acestei legi, Legea nr.458/2002 privind calitatea apei potabile se modific i se completeaz n acord cu cele ce urmeaz.

In Capitolul I. Dispoziii generale - se specific urmtoarele:

Prezenta lege reglementeaz calitatea apei potabile, avnd ca obiectiv protecia sntii oamenilor mpotriva efectelor oricrui tip de contaminare a apei potabile prin asigurarea calitii ei de ap curat i sanogen (art.1). Sunt definii termenii de ap potabil, sistem de distribuie sau instalaie interioar.Dipoziiile prezentei legi nu se aplic la urmtoarele tipuri de ape (art.3):

(a) apelor naturale minerale;

(b) apelor care au proprieti terapeutice.

Se excepteaz de la prevederile prezentei legi:

a) apa destinat exclusiv utilizrilor n condiii speciale, pentru care Ministerul Sntii i Familiei se declar satisfcut de calitatea acesteia, i care nu influeneaz, direct sau indirect, sntatea consumatorilor crora le este destinat;

b) apa potabil provenind de la productor de ap individual, care furnizeaz mai puin de 10 m3 n medie/zi sau care deservete mai puin de 50 de persoane, cu excepia cazului n care apa este produs ca parte a unei activiti comerciale sau publice.

Prin Capitolul II. Condiii de calitate - se precizeaz urmtoarele:

Apa potabil trebuie s fie sanogen i curat, ndeplinind urmtoarele condiii (art.4 (1)):

(a) s fie lipsit de microorganisme, parazii sau substane care, prin numr sau concentraie, pot constitui un pericol potenial pentru sntatea uman;

(b) s ntruneasc cerinele minime prevzute n Anexe.

Msurile de aplicare a prezentei legi nu trebuie s conduc, direct sau indirect, la deteriorarea calitii reale a apei potabile, care s afecteze sntatea uman, ori creterea gradului de poluare a apelor utilizate pentru obinerea apei potabile.

Calitatea apei potabile trebuie s corespund valorilor stabilite pentru parametrii prevzui n anex (anexa nr.VIII). n privina parametrilor prevzui n anex, valorile lor sunt stabilite n scopul evalurii calitii apei potabile n programele de monitorizare i n vederea ndeplinirii obligaiilor prevzute n prezenta lege (art.5 - (1)).

Calitatea apei potabile este corespunztoare cnd valorile stabilite pentru parametrii de calitate sunt n conformitate cu prevederile art.5, n urmtoarele puncte de prelevare a probelor (art.6 - (1)):

(a) la robinetul consumatorului i la punctul de intrare n cldire, n cazul apei potabile furnizate prin reeaua de distribuie;

(b) la punctul de curgere a apei din cistern, n cazul apei potabile furnizate n acest mod;

(c) n punctul n care apa se pune n sticle sau n alte recipiente, n cazul apei potabile mbuteliate;

(d) n punctul din care apa este preluat n procesul de producie, n cazul apei utilizate n industria alimentar.

Dac n situaia prevzut la 1(a) se constat c valorile parametrilor nu se ncadreaz n valorile stabilite pentru parametrii, din cauza sistemului de distribuie interioar sau a modului de ntreinere a acestuia, se consider c au fost ndeplinite obligaiile ce revin productorului, respectiv distribuitorului (cu excepia din articol privitoare la unitile de nvmnt, asisten medical, instituii socioculturale etc.).

n cazul constatrii situaiei prevzute mai sus, se va proceda astfel:

(a) productorii, respectiv distribuitorii de ap potabil, notific proprietarii cu privire la msurile adecvate de remediere i ntreinere a reelei sau a tehnicilor adecvate de tratare, ce trebuie luate n scopul de a reduce sau de a elimina riscul de neconformare la parametrii de calitate a apei potabile, simultan cu informarea autoritii de sntate public judeene, respectiv a municipiului Bucureti;

(b) autoritile de sntate public judeene, respectiv a municipiului Bucureti, notific consumatorii n cauz cu privire la msurile suplimentare ce trebuie adoptate, dac acestea se impun, pentru prevenirea mbolnvirilor.

n capitolul III sunt prezentate cerinele de monitorizare i anume:

Monitorizarea calitii apei potabile se asigur de ctre productor, distribuitor i de autoritatea de sntate public judeean, respectiv a municipiului Bucureti (art.7 (1)).Productorii i distribuitorii de ap potabil asigur conformarea la parametrii de calitate i finanarea monitorizrii de audit i de control a calitii apei potabile.

Autoritile de sntate public judeene, respectiv a municipiului Bucureti, asigur supravegherea i controlul monitorizrii calitii apei potabile n scopul verificrii faptului c apa distribuit consumatorului se conformeaz la cerinele de calitate i nu creeaz riscuri pentru sntatea public.

Ministerul Sntii i Familiei va elabora normele de supraveghere, inspecie sanitar i monitorizare a calitii apei potabile, conform cerinelor minime.

Productorii, distribuitorii sau utilizatorii de ap potabil, prin sistem public colectiv ori individual, prin mbuteliere n sticle sau alte recipiente, pentru industria alimentar, vor asigura monitorizarea curent, de control a apei potabile, conform unui program care trebuie s cuprind cel puin controlul eficienei tehnologiei de tratare, ndeosebi a dezinfeciei, i al calitii apei potabile produse, distribuite i utilizate.Productorii i distribuitorii de ap potabil asigur conformarea la parametrii de calitate i finanarea monitorizrii de audit i de control a calitii apei potabile.

Autoritile de sntate public judeene, respectiv a municipiului Bucureti, asigur supravegherea i controlul monitorizrii calitii apei potabile n scopul verificrii faptului c apa distribuit consumatorului se conformeaz la cerinele de calitate i nu creeaz riscuri pentru sntatea public.

Nencadrarea n valorile stabilite pentru parametrii prevzui n anexe este analizat imediat de ctre autoritatea de sntate public care efectueaz inspecia i controlul calitii apei potabile, precum i de ctre productorii, distribuitorii i utilizatorii implicai, n scopul identificrii cauzei (art.8 - (1)).Datele privind calitatea apei potabile sunt disponibile fr plat pentru populaia deservit de productor, respectiv de distribuitor. Pentru persoanele fizice sau juridice, altele dect cele din zona de aprovizionare a productorului, respectiv a distribuitorului, se pot percepe taxe pentru obinerea informaiilor privind calitatea apei potabile. Apa potabil este corespunztoare cnd valorile stabilite pentru parametri sunt n conformitate cu cele din anexe (anexa VIII) (art.11 - (7)).Autoritile administraiei publice locale vor coordona elaborarea planurilor de conformare, incluznd calendarul i costul msurilor necesare pentru asigurarea conformrii productorilor i distribuitorilor de ap potabil la cerinele prevederilor prezentei legi (art.13 - (1)).(2) Ministerul Sntii va lua toate msurile pentru asigurarea capacitilor de realizare a monitorizrii de audit a calitii apei potabile, n vederea prevenirii riscurilor pentru sntatea public, pn la data de 31 decembrie 2005.

Productorii, respectiv distribuitorii de ap, vor lua toate msurile necesare pentru asigurarea conformrii la prevederile prezentei legi, fr a aduce prejudicii, pn la data aderrii Romniei la Uniunea European, cu excepia celor care vor obine perioada de tranziie.

Sursele ce asigur apa potabil n mediul rural, respectiv fntni, puuri de mic adncime i captri de ap, exploatate n sistem local, vor fi controlate, la un interval de 1-3 luni, prin prelevare de probe de ap i analize de laborator (art. 141 - (1)).

(2) Starea de ap potabil sau ap nepotabil, constatat n baza analizelor efectuate de un laborator abilitat, va fi consemnat pe o plcu aplicat la vedere, pe sau n vecintatea sursei de ap.

(3) n cazul n care analizele de laborator vor indica o ap care nu ndeplinete condiiile de potabilitate, se va interzice utilizarea acesteia pentru consumul uman, al animalelor i pentru irigaii.

Deintorii i utilizatorii surselor de ap au obligaia s asigure accesul la sursa de ap a organelor de control pentru prelevarea de probe i s ia toate msurile pentru a asigura protejarea acesteia mpotriva contaminrilor de orice fel.

Costurile de prelevare i analiz a probelor de ap prelevate sunt suportate de ctre proprietarul sursei de ap.

Anexele se actualizeaz periodic prin hotrre de Guvern (ANEXA nr.1-Parametrii de calitate ai apei potabile, microbiologici, chimici i bacteriologici, ANEXA Nr.3 Specificaii pentru analiza parametrilor) (art.15). Valorile parametrilor se aplic la o prob de ap prelevat de la robinetul consumatorului, printr-o metod de prelevare adecvat, astfel nct s fie reprezentativ pentru cantitatea medie sptmnal ingerat de ctre consumator. Metoda de monitorizare trebuie s in seama i de frecvena concentraiilor maxime care pot cauza efecte asupra sntii.

Doza efectiv total de referin acceptat pentru un adult corespunde unui consum zilnic de 2 litri ap potabil pe o durat de un an. Monitorizarea tritiului i a radioactivitii n apa potabil se face n cazul n care nu exist datele necesare pentru calcularea dozei efective totale. Caracterizarea calitii apei din punct de vedere al coninutului radioactiv se face prin msurarea activitii alfa i beta global.

Laboratoarele n care se efectueaz analiza probelor de ap pentru monitorizare trebuie s aib asigurat controlul calitii analitice i s fie supuse periodic unui control efectuat de un laborator aprobat de Ministerul Sntii pentru acest domeniu.

Ministerul Administraiei i Internelor va centraliza planurile de conformare prevzute, incluznd calendarul i costul activitilor, n termen de 180 de zile de la data publicrii prezentei legi (art.III - (1)).Ministerul Administraiei i Internelor va monitoriza i va controla implementarea planurilor de conformare (art.III-(2)).III. 2. 4 Hotrrea Guvernului nr.964/2000 privind

Planul de aciune pentru protecia apelor mpotriva

polurii cu nitrai

Guvernul Romniei adopt prezenta hotrre structurat pe 3 articole, un plan de aciune pentru protecia apelor mpotriva polurii cu nitrai (art.1) i un cod al bunelor practici n agricultur.

Se nfiineaz Comisia pentru aplicarea Planului de aciune pentru protecia apelor mpotriva polurii cu nitrai provenii din surse agricole, format din specialiti ai Ministerului Mediului, ai Ministerului Agriculturii i Alimentaiei i ai Ministerului Sntii. Pe lng comisie va funciona un grup de sprijin, compus din reprezentani ai Companiei Naionale "Apele Romne" S.A., ai comitetelor de bazin i ai unor institute i uniti de specialitate aflate n subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Apelor, Pdurilor i Proteciei Mediului (actualul Minister al Mediului i Gospodririi Apelor), a Ministerului Agriculturii i Alimentaiei i a Ministerului Sntii (art.2 - (1)).Prin ordin comun al ministrului mediului i al ministrului agriculturii, n termen de 90 de zile de la data intrrii n vigoare a prezentului plan de aciune se vor aproba regulamentul de organizare i funcionare a comisiei i a grupului de sprijin, precum i atribuiile i componena nominal a acestora.

PLAN DE ACIUNE pentru protecia apelor mpotriva polurii

cu nitrai provenii din surse agricoleObiectivele Planului de aciune pentru protecia apelor mpotriva polurii cu nitrai provenii din surse agricole, denumit n continuare plan de aciune, sunt urmtoarele (art.1):

a) reducerea polurii apelor, cauzat de nitraii provenii din surse agricole;b) prevenirea polurii cu nitrai;

c) raionalizarea i optimizarea utilizrii ngrmintelor chimice i organice ce conin compui ai azotului.

Sunt definii termeni i expresii utilizate n planul de aciune cum ar fi: a) ape subterane; b) ap dulce; c) compui ai azotului; d) eptel; e) ngrmnt; f) ngrmnt chimic; g) ngrmnt organic; h) ngrmnt de origine; i) aplicare pe teren - administrarea pe teren a ngrmintelor prin mprtiere la suprafaa terenului, prin ncorporare n sol fie prin ngropare, fie prin amestecare cu solul i prin injectare n sol; j) eutrofizare; k) poluare cu nitrai; l) zon vulnerabil (art.2).n termen de un an de la data intrrii n vigoare a prezentului plan de aciune Ministerul Apelor, Pdurilor i Proteciei Mediului, pe baza datelor i a informaiilor furnizate prin Sistemul naional de supraveghere i control al calitii apei i cu sprijinul Companiei Naionale "Apele Romne" S.A., va ntocmi un cadastru al apelor afectate de poluarea cu nitrai i al apelor care sunt susceptibile s fie expuse unei astfel de poluri (art.3 - (1)). n termen de 2 ani de la data intrrii n vigoare a prezentului plan de aciune Ministerul Apelor, Pdurilor i Proteciei Mediului mpreun cu Ministerul Agriculturii i Alimentaiei vor desemna toate zonele vulnerabile care dreneaz n apele identificate i care contribuie la poluarea acestora.

Ministerul Apelor, Pdurilor i Proteciei Mediului mpreun cu Ministerul Agriculturii i Alimentaiei vor revizui i/sau vor completa, o dat la 4 ani, lista cuprinznd zonele vulnerabile, analiznd i lund n considerare schimbrile i factorii neprevzui n momentul alctuirii acesteia.

Comisia pentru aplicarea Planului de aciune pentru protecia apelor mpotriva polurii cu nitrai provenii din surse agricole, denumit n continuare comisie, va fi ntiinat, n termen de 3 luni de la data operrii, despre orice modificare sau completare a listei cuprinznd zonele vulnerabile.

n scopul stabilirii i/sau revizuirii i al completrii listei cuprinznd zonele vulnerabile Ministerul Apelor, Pdurilor i Proteciei Mediului va solicita factorilor abilitai prezentarea, n termen de un an de la data intrrii n vigoare a prezentului plan de aciune i periodic, o dat la 4 ani, a unor rapoarte privind rezultatele aciunilor de (art.4 - (1)):

a) supravegherea concentraiei azotailor n apele dulci; aceasta se realizeaz pe parcursul unui an, cel puin o dat pe lun sau mai des n timpul perioadelor ploioase i de inundaii, n seciunile de control pentru apele de suprafa, i la intervale regulate, n seciunile de control reprezentative pentru acvifere;

b) verificare, o dat la 4 ani, a strii de eutrofizare a apelor dulci i a apelor din zona costier.

n seciunile de control n care concentraia de nitrai din toate probele anterioare s-a situat sub 25 mg/l i nici un factor nou de cretere probabil a coninutului de nitrai nu a aprut programul de supraveghere prevzut la alin.(1) lit.a) se va realiza o dat la 8 ani.

n scopul asigurrii, pentru toate categoriile de ape, a unui nivel general de protecie mpotriva polurii, n termen de un an de la data intrrii n vigoare a prezentului plan de aciune comisia va elabora (art.5 - (1)):

a) un cod al bunelor practici agricole pentru uzul fermierilor, ce va fi supus reactualizrii n funcie de progresele n domeniu i de apariia de noi tehnologii i practici agricole cu impact redus asupra mediului;

b) un program ce va include prevederi privind instruirea i informarea fermierilor n scopul promovrii Codului bunelor practici agricole.

n scopul realizrii obiectivelor prevzute, n termen de maximum 2 ani de la desemnarea zonelor vulnerabile i, respectiv, n termen de maximum un an de la modificarea sau completarea listei cuprinznd zonele vulnerabile, comisia va stabili programe de aciune referitoare la zonele vulnerabile (art.6 - (1)).

Se ntocmesc programe de aciune pentru ansamblul zonelor vulne-rabile de pe teritoriul rii, precum i programe diferite pentru anumite zone vulnerabile sau pentru poriuni din zonele vulnerabile, dup caz. Acestea vor ine seama de:

a) datele tiinifice i tehnice disponibile, n principal cele referitoare la aportul de nitrai din surse agricole i din alte surse;

b) condiiile de mediu din regiunile vizate.

Comisia va propune realizarea i punerea n practic a unor programe corespunztoare de supraveghere i control pentru evaluarea eficienei programelor de aciune.

Comisia va elabora un proiect coninnd seturi de msuri pentru implementarea planului de aciune, care va cuprinde i procedurile i instruciunile pentru sistemul de supraveghere i control (art.7 - (1)).n termen de 2 ani de la data intrrii n vigoare a prezentului plan de aciune Ministerul Mediului i Ministerul Agriculturii i Alimentaiei vor adopta prin ordin comun regulamente, metodologii i proceduri necesare pentru implementarea prezentului plan de aciune (art.9).

Anexele prezentului act normativ cuprind:

ANEXA Nr. 1 - CRITERII pentru identificarea apelor afectate de poluarea cu nitrai i a apelor care sunt susceptibile s fie expuse unei astfel de poluri;

ANEXA Nr. 2 - METODE DE MSURARE ngrminte chimice;

ANEXA Nr. 3 - CONINUTUL-CADRU al Codului bunelor practici agricole;

ANEXA Nr. 4 MSURI ce trebuie incluse n programele de aciune conform art. 6 alin.(4) din planul de aciune;

ANEXA Nr. 5 CONINUTUL rapoartelor la care se face referire n art. 8 din planul de aciune.

Prezentm n continuare succint Codul bunelor practici agricole.

CONINUTUL-CADRU al Codului bunelor practici agricole

A. Un cod al bunelor practici agricole, avnd ca obiective reducerea polurii cu nitrai i raionalizarea i optimizarea utilizrii ngrmintelor ce conin compui ai azotului i lund n considerare condiiile din diferite regiuni ale rii, trebuie s conin prevederi care s acopere urmtoarele probleme:

1. Perioadele nepotrivite pentru aplicarea pe teren a ngrmintelor;

2. Modul de aplicare a ngrmintelor pe terenuri n pante abrupte;

3. Restriciile la aplicarea ngrmintelor pe terenuri saturate de ap, inundate, ngheate sau acoperite cu zpad;

4. Condiiile de aplicare a ngrmintelor pe terenurile amplasate lng cursurile de ap;

5. Capacitatea i construcia bazinelor de stocare a ngrmintelor de origine animal, inclusiv msurile de prevenire a polurii apei prin scurgerile de la suprafa, prin infiltrarea n apele subterane i de suprafa a efluenilor provenii de la stocarea ngrmintelor de origine animal i a materiilor vegetale (cum este cazul silozurilor);

6. Tehnologiile i procedurile de aplicare pe teren a ngrmintelor chimice i a ngrmintelor de origine animal, incluznd normele de dozare i modul de realizare a unei aplicri pe teren uniforme, astfel nct pierderile de nutrient prin deversarea n ape s fie reduse i meninute la un nivel acceptabil (coninutul n azotai n apele subterane i n apele de suprafa s nu depeasc limitele admise prin reglementrile tehnice).

B. Pe lng cele de mai sus Codul bunelor practici agricole poate cuprinde:

7. Gospodrirea utilizrii terenurilor, incluznd sistemul de rotaie a culturilor i proporia dintre suprafeele de teren destinate culturilor permanente fa de cele cultivate cu plante anuale;

8. Meninerea pe teren a unei cantiti minime de vegetaie care s acopere terenul n perioadele ploioase, n scopul reinerii azotului n sol, care altfel ar putea cauza poluarea cu nitrai a apelor;

9. Stabilirea unor planuri de fertilizare n funcie de fiecare cultur i inerea evidenei utilizrii ngrmintelor pentru fiecare sol;

10.Prevenirea polurii apei din scurgerile de suprafa (iroire) i a iroirii apei n sistemele de culturi irigate, produs nainte ca apa s ptrund la rdcinile plantelor.

C. Pentru ngrmintele chimice, Codul bunelor practici agricole va cuprinde prevederi privind:

11.Modul i condiiile de livrare (exclus n vrac; numai n saci impermeabili i durabili, de capaciti diferite, prevzui cu inscripionri sau etichete rezistente la deteriorare, care s indice clar tipul ngrmntului, compoziia chimic i concentraia produsului, gradul de solubilitate, data fabricaiei i durata pstrrii produsului, recomandri specifice privind transportul i depozitarea, denumirea i adresa fabricantului etc.)

12.Condiiile de depozitare i pstrare i recomandri asupra construciei depozitelor

13.Interdicii n timpul transportului, livrrii, depozitrii, manipulrii i aplicrii pe teren

14.Modaliti de combinare cu ngrminte organice n vederea aplicrii pe teren

D. Codul bunelor practici agricole va cuprinde informaii cu privire la riscul pentru sntate al contaminrii cu nitrai a produselor agricole i a apei utilizate n scop potabil.III. 2. 5 Ordinul MAPM nr.1146/2002 privind apro-barea Normativului privind obiectivele de referin pentru clasificarea calitii apelor de suprafa

Prin prezentul ordin se aprob Normativul privind obiectivele de referin pentru clasificarea calitii apelor de suprafa, prevzut n Anexa IX, excepie fcnd apele cu salinitate ridicat, nlocuind STAS 4706/88.

n art.1 (1) se specific faptul c n scopul proteciei mpotriva oricrei forme de poluare i de refacere a calitii apelor, clasificarea calitii apelor se poate face n condiiile prevederilor Legii apelor nr.107/1996, cu modificrile ulterioare i cu respectarea prezentelor obiective de referin.

(2) Obiectivele de referin urmrite prin clasificarea apei au n vedere urmtoarele:

a) Abordarea integrat a evalurii calitii apei din punct de vedere chimic, biologic i microbiologic;

b) Corelarea datelor de calitate a apei cu cele specifice sedimentelor;

c) Armonizarea cu practica de la nivelul Uniunii Europene n domeniul proteciei calitii apelor de suprafa curgtoare;

d) Asigurarea condiiilor de implementare a Directivei-cadru a apei;

e) ncadrarea n metodologia adoptat n activitatea de monitoring a Reelei transnaionale de monitoring pentru bazinul hidrografic al Dunrii din cadrul Conveniei privind protecia fluviului Dunrea.

f) n cadrul prezentei clasificri a caitii apei obiectivele de referin corespund valorilor corespunztoare clasei a II-a de calitate i reprezint niveluri ce urmeaz s fie atinse pe plan naional i regional ntr-o strategie pe termen mediu.

Clasa I-a de ape de suprafa reflect condiiile naturale de referin sau concentraiile de fond (seciunile de referin corespund acelor ampla-samente la care influena antropic este sub 10%.

Clasa aII-a de ape de suprafa corespund valorilor-int (obiective de referin) i reflect condiia de calitate pentru protecia ecosistemelor acvatice.

Clasele III-IV reflect ponderea influenei antropice, valorile limit corespunztoare fiind de 2-5 ori mai mari dect cele ale obiectivelor de referin i reflect ponderea influenei antropice.

Convertirea datelor de calitate a apelor de suprafa din STAS 4706/88 la sistemul prezentului normativ se realizeaz pe baza coeficienilor de echivalare.

Evaluarea ncadrrii n clasele de calitate n scopul stabilirii calitii apei se face din punct de vedere chimic, biologic i microbiologic. Pentru probe lunare (12/an) se consider valoarea corespunztoare la 90% asigurare, cu excepia oxigenului dizolvat la care se consider 10% asigurare (art.3).

Prezentul normativ constituie un instrument de lucru pentru autoritile de gospodrire a apelor i de protecie a mediului n activitatea de evaluare calitativ a resurselor de ap (a se vedea Anexa IX) (art.6).III. 2. 6 Ordinul M.A.P.M. nr.501/2003 pentru aprobarea Regulamentului pentru ntocmirea inventarului iniial al surselor de poluare pentru mediul acvatic i apele subterane

Prin acest ordin se aprob Regulamentul pentru ntocmirea inventarului iniial al surselor de poluare pentru mediul acvatic i apele subterane (art.1- (1)). n continuare sunt prezentate sintetic domeniul de aplicare al Regulamentului pentru ntocmirea inventarului iniial al surselor de poluare pentru mediul acvatic i apele subterane (art.1), definiii (art.2), structura i funcionarea corespondentului naional - C.N. (art.3) i, respectiv, structura i modul de ntocmire a inventarului (art.4).Regulament pentru ntocmirea inventarului iniial al surselor de poluare pentru mediul acvatic i apele subterane

Prezentul regulament are ca obiect ntocmirea inventarului iniial al surselor de poluare pentru mediul acvatic i apele subterane, ca urmare a activitii industriale, denumit n continuare inventar, n scopul supravegherii i controlului gestionrii substanelor prioritare/prioritar periculoase prevzute n anex la programul de aciune aprobat prin Hotrrea Guvernului nr.118/2002 (Art.1 - (1)).

(2) Agenii economici, beneficiari ai autorizaiilor de gospodrire a apelor, care utilizeaz, produc, comercializeaz, stocheaz i evacueaz n resursele de ap substanele prevzute la alin.(1) au obligaia furnizrii informaiilor prevzute n inventar.

Termenii din prezentul regulament se definesc dup cum urmeaz (art.2):1. inventar iniial al surselor de poluare pentru mediul acvatic i apele subterane din activiti industriale - inventar al surselor de poluare care conine:

a) surse de poluare din activitatea socio-economic;

b) fie de securitate a proprietilor substanelor chimice potenial toxice pentru mediul acvatic i apele subterane;

c) dinamica cantitilor utilizate, produse, comercializate, stocate i evacuate n mediul acvatic i n apele subterane;

d) apele afectate de poluare;

e) elementele specifice din avizele/autorizaiile de gospodrire a apelor;

f) actualizarea inventarului - coordonat de Ministerul Agriculturii, Pdurilor i Mediului;g) msuri tehnologice de neutralizare/distrugere a substanelor prioritare/pri-oritar periculoase;(2) corespondent naional (C.N.) - autoritatea care gestioneaz inventarul i care asigur schimbul de informaii privitoare la substanele precizate la art.1;

(3) parteneri ai reelei (P.R.) - toi agenii economici beneficiari ai avizelor/autorizaiilor de gospodrire a apelor, care evacueaz ape uzate n receptorii naturali, operatorii de servicii publice care administreaz i gestioneaz reelele de canalizare, autoritile eliberatoare ale avizelor/autori-zaiilor de gospodrire a apelor, precum i orice alte instituii sau organisme care transmit ori solicit elemente specifice substanelor prioritare/prioritar periculoase ctre/din inventar;

(4) substane chimice potenial toxice pentru mediul acvatic - substane chimice provenite din activitatea socio-economic, care cnd ptrund n mediul acvatic pot produce, n funcie de cantitate i de timpul de expunere, efecte negative temporare sau ireversibile pe termen scurt, mediu ori lung asupra mediului acvatic; n funcie de efectul aprut, substanele chimice sunt considerate prioritare sau prioritar periculoase pentru mediul acvatic.

Corespondent naional (C.N.) este Administraia Naional "Apele Romne" i unitile teritoriale ale acesteia (art.3 - (1)).

(2) C.N. are obligaia de a furniza datele din fia de securitate prevzut n anexe oricrui P.R. al crui domeniu de activitate este prevzut n anexe i care raporteaz evacuarea uneia sau mai multor substane prioritare/prioritar periculoase prevzute la art.1.

(3) C.N. are obligaia de a solicita de la P.R., n momentul primirii raportului, fia de securitate care nsoete substana evacuat n mediul acvatic i n apele subterane.

(4) C.N. are obligaia de a furniza informaii din inventar, conform prevederilor legale n domeniu, ctre P.R., public sau alte instituii solicitante.

(7) C.N. are obligaia de a pstra i actualiza inventarul i de a asigura serviciul de rspuns cu elemente specifice din acest inventar pentru P.R.

(8) C.N. face propuneri ctre Ministerul Agriculturii, Pdurilor, Apelor i Mediului de iniiative legislative i reglementri care vizeaz mbuntirea gestionrii inventarului.(9) C.N. acord asisten tehnic i efectueaz expertize, la cerere.

Scopul inventarului l constituie asigurarea gestionrii eficiente a datelor legate de substanele chimice prioritare/prioritar periculoase prevzute anterior (art.4 - (1)).(3) Inventarul este structurat ca o baz de date care cuprinde fiele referitoare la substanele chimice prioritare/prioritar periculoase i care conine:

a) fiele de securitate a substanelor prioritare/prioritar periculoase prevzute anterior, cu proprietile din cele 17 subregistre prevzute n anexe;

b) inventarul substanelor prioritare/prioritar periculoase prezente i relevante n apele evacuate, rezultate din activitile socioeconomice;

c) cantitile anuale de substane prioritare/prioritar periculoase provenite de la P.R. i evacuate n mediul acvatic i n apele subterane;

d) substanele prioritare/prioritar periculoase precizate n avizul/autorizaia de gospodrire a apelor, perioada de valabilitate a avizului/autorizaiei, domeniul de utilizare/activitate, tipul de instalaie;

e) inventarul resurselor de ape din Romnia poluate cu substane chimice prioritare/prioritar periculoase; acest inventar va fi revizuit i completat periodic n conformitate cu art.5 din programul de aciune;

f) metodologia de monitorizare/automonitorizare a substanelor chimice priori-tare/prioritar periculoase n ape; criteriile metodologice vor fi aprobate prin ordin al ministrului agriculturii, pdurilor, apelor i mediului.

(4) Toi P.R. sunt obligai s asigure raportarea la inventar, cu respectarea datelor precizate; pe lng acestea, raportarea va conine, n mod obligatoriu:

a) denumirea agentului economic;

b) datele de identificare ale agentului economic;

c) substana sau clasa de substane periculoase i numele comercial al substanei pentru care face raportarea;

d) cantitatea de substane evacuate n mediul acvatic i n apele subterane, pe propria rspundere a acestuia;

e) apa de suprafa n care evacueaz, cu precizarea coordonatelor locului de evacuare;f) coordonatele punctului de descrcare direct n ape subterane (prin injectri de ape, rencrcri, conducte amplasate pe/sub sol);

g) alte date specifice din avizul/autorizaia de gospodrire a apelor pentru substanele cuprinse n anexe;

h) termenul de valabilitate al avizului/autorizaiei de gospodrire a apelor;

i) msuri pentru respectarea normelor de protecia mediului i a sntii populaiei;j) msuri tehnologice de neutralizare/distrugere a substanelor priorita-re/prioritar periculoase.(5) Dac P.R. este operator de servicii publice care administreaz i exploateaz o reea de canalizare, acesta va furniza lista tuturor agenilor economici, al cror domeniu de activitate este prevzut n anexe, cu care a ncheiat acord de racordare i contract-abonament pentru serviciul de preluare a apelor uzate n reeaua de canalizare pe care o exploateaz, precum i celelalte date precizate la 4(4).

(6) Elementele prevzute sunt transmise n mod obligatoriu n format electronic i n scris, cu semntura i tampila agentului economic, de ctre P.R. la C.N., anual sau ori de cte ori apar modificri ale datelor raportate.

(8) P.R. nscrii n inventar sunt obligai s furnizeze informaii despre datele raportate la acesta la Inspecia de Stat a Apelor, ageniile de protecie a mediului i Garda de Mediu din subordinea sau de sub autoritatea Ministerului Agriculturii, Pdurilor, Apelor i Mediului.

(9) Inventarul va fi completat anual i reactualizat la 5 ani de ctre C.N. i propunerile de reactualizare vor fi transmise n mod obligatoriu la Ministerul Agriculturii, Pdurilor, Apelor i Mediului.III. 2. 7 Ordin M.A.P.M. nr.35/2003 pentru aprobarea Metodelor de msurare i analiz folosite la determi-narea substanelor prioritare/prioritare periculoase din apele uzate evacuate i apele de suprafa

Se aprob Metodele de msurare i analiz folosite la determinarea substanelor prioritare/prioritare periculoase din apele uzate evacuate i apele de suprafa, prevzute n anexa care face parte integrant din prezentul ordin (art.1).

Prevederile prezentului ordin se aplic la determinarea concentraiilor de substane prioritare/prioritare periculoase din toate tipurile de ape uzate evacuate n receptori naturali sau reele de canalizare i din toate tipurile de ape de suprafa (art.2).

METODELE DE MSURARE I ANALIZ folosite la determinarea substanelor prioritare/prioritare periculoase din apele uzate evacuate i apele de suprafa

Nr.

crtSubstanMetoda de msurare i analiz n ape

1AlaclorSR EN ISO 6468:2000 , EN ISO 10695:2002

2AntracenISO/DIS 17993

3AtrazinSR EN ISO 10695:2002

4BenzenSR ISO 11423 - 1, 2:2000

5difenileteri bromurai-

6cadmiu i compuiSR ISO 8288:2001, SR EN ISO 5961:2002

7cloralcani C 10 - C 13-

8ClorfenvinfosSR EN 12918:2002

9ClorpirifosSR EN 12918:2002

101,2-dicloretanEN ISO 10301:1997

11DiclormetanEN ISO 10301:1997, ISO/DIS 15680

122-etilhexil-diftalatISO/CD 18856

13DiuronEN ISO 11369

14Endosulfan (alfa)SR EN ISO 6468:2000

15HexaclorbenzenSR EN ISO 6468:2000

16HexaclorbutadienISO 10301:1997

17hexaclorciclohexan (gama)SR EN ISO 6468:2000

18IsoproturonEN ISO 11369

19plumb i compuiSR ISO 8288:2001, SR EN 12673:2003

20mercur i compuiSR EN ISO 13506:2002 , SR EN 1483:2003

21NaftalinISO/DIS 17993

22nichel i compuiSR ISO 82