electronica azi nr 3 - aprilie, 2015

48
Industry 4.0, prin însăşi acest nume, arată că am trecut deja prin trei revoluţii industriale şi suntem în vârful celei de a patra (Figura 1). 1 Este clar că această a patra revoluţie contemporană în fabricarea şi automatizarea proceselor, va avansa pe magistrala sistemelor conectate: senzori, elemente de acţionare, sisteme de control, toate conectate prin diferite tipuri de reţele prin protocol Internet. Odată ce toate datele cu privire la maşini/senzori sunt în cloud, pot fi făcute analize interesante pentru a optimiza producţia, pentru a prezice problemele de funcţionare, pentru stabilirea operaţiilor de întreţinere, refacerea automată a inventarului, şi chiar particularizarea specificaţiilor produselor finale pentru a reflecta dinamica pieţei. Anul XV, Nr. 3 [ 193 ] / Aprilie 2015 www.electronica-azi.ro Pagina 14 www.compec.ro www.oboyle.ro Figura 1: Privind înapoi în timpurile recente, putem identifica patru momente de cotitură distincte pentru evoluţia automatizării industriale. Sursă grafic: DFKI. de Suhel Dhanani, Sr. Principal MTS, Control & Automation Strategic Marketing, Maxim Integrated Industry 4.0consideraţii esenţiale ale sistemului Oricine din industria de automatizare a auzit cuvântul la modă Industry 4.0”, utilizat pentru prima dată la Târgul de la Hanovra în 2011. Acest concept industrial vizualizează fabricile de mâine ca fiind mult mai integrate, automate şi flexibile. Mai rapide şi mult mai eficiente, ele vor produce pe bandă rulantă bunurile dorite de o piaţă mereu în schimbare.

Upload: esp

Post on 21-Jul-2016

271 views

Category:

Documents


4 download

DESCRIPTION

A aparut noul numar al revistei Electronica Azi - editia din luna Aprilie 2015

TRANSCRIPT

Industry 4.0, prin însăşi acest nume, arată că am trecut deja prin trei revoluţii industrialeşi suntem în vârful celei de a patra (Figura 1).1 Este clar că această a patra revoluţiecontemporană în fabricarea şi automatizarea proceselor, va avansa pe magistralasistemelor conectate: senzori, elemente de acţionare, sisteme de control, toateconectate prin diferite tipuri de reţele prin protocol Internet. Odată ce toate datele cu privire la maşini/senzori sunt în cloud, pot fifăcute analize interesante pentru a optimiza producţia, pentru aprezice problemele de funcţionare, pentru stabilirea operaţiilorde întreţinere, refacerea automată a inventarului, şi chiarparticularizarea specificaţiilor produselor finale pentru areflecta dinamica pieţei.

Anul XV, Nr. 3 [ 193 ] / Aprilie 2015 www.electronica-azi.ro

Pagina 14

www.compec.ro www.oboyle.ro

Figura 1: Privind înapoi în timpurile recente, putem identifica patru momente de cotitură distincte pentru evoluţia automatizării industriale.Sursă grafic: DFKI.

de Suhel Dhanani, Sr. Principal MTS, Control & Automation Strategic Marketing,Maxim Integrated

“Industry 4.0” consideraţii esenţiale ale sistemuluiOricine din industria de automatizare a auzit cuvântul la modă“Industry 4.0”, utilizat pentru prima dată la Târgul de la Hanovraîn 2011. Acest concept industrial vizualizează fabricile de mâine cafiind mult mai integrate, automate şi flexibile. Mai rapide şi multmai eficiente, ele vor produce pe bandă rulantă bunurile doritede o piaţă mereu în schimbare.

3

Expoziţia “Embedded World 2015”,care a avut loc la Nurnberg, anulacesta, la sfârşitul lunii Februarie îşimerită cu prisosinţă locul I, în topulcelor mai bune expoziţii de profildin lume. A fost a 13-a ediţie şi a înregistrat, din nou, o serie de recor-duri printre care: 902 (+5%) firmeexpo zante din 37 de ţări şi peste25,500 de vizitatori din 70 de ţări!Domeniile “atacate” de majoritateafirmelor expozante ne oferă dejatendinţele din lumea “embedded”pentru următoarea perioadă detimp: Internetul Lucrurilor (IoT) ţinecu siguranţă “capul de afiş”, dar nusunt departe aplicaţiile wireless,telecomunicaţiile, industria auto şiindustria aerospaţială, dar şi altedomenii “mai pământene” precumsegmentul sistemelor de afişare şi

aplicaţiile de putere, înţelegând aicitoate aplicaţiile care urmăresc reducerea consumului de putere,cerinţă extrem de importantă în sistemele portabile şi bineînţeles,din nou, în toate dispozitivele carese adresează segmentului IoT.Revista noastră a înţeles “mesajul” şivă propune subiecte ancorate încele mai importante domenii aleelectronicii enumerate mai sus.Chiar începând din această ediţie!Pe lângă acestea, nu pot să nu remarc un articol tehnic excepţionalsemnat de Maxim Integrated careface o descriere detaliată a nouluiconcept industrial “Industry 4.0”.Pe de altă parte, vom încerca înediţiile viitoare să abordăm unsubiect care a cam lipsit din paginilerevistei noastre: FPGA.

Este un domeniu “premium”, saudacă vreţi, “pentru cunoscători”, dar merită aprofundat cel puţin din două motive: este o adevăratărampă de lansare (şi o carte devizită excepţională) pentru ingineriiproiectanţi care vor să-şi constru -iască o carieră profesională oriundeîn lume, iar pe de altă parte, “avemcu cine”; un colaborator pe măsură- compania Altera - un jucător devârf din lumea FPGA! Doar lipsa despaţiu ne-a adus în imposibilitateade a lansa un nou concurs - Altera,dar este pregătit pentru luna Mai.Acesta este doar începutul!

[email protected]

Gabriel Neagueditorial

EA

News Companii

Aplicația Murrelektronik este acumdisponibilă într-o versiune actualizată: cuun design îmbunătățit, având rezultatelede căutare mai bune, cu funcții multiple.Aurocon COMPEC, fiind distribuitorulMurrelektronik în România, vă infor -mează că această aplicație vă oferă toateinformațiile cu privire la produsele de laMurrelektronik, ideale pentru utilizareadirectă pe mașini și echipamente, de exem -plu în timpul punerii în funcțiune sau pe durata activităţilor de service.Domnul Mihai Priboianu, product manager Murrelektronik la COMPECvă recomandă cu încredere această aplicație deoarece reprezintă unealtaperfectă pe care o puteți instala ușor și rapid pe smartphone sau tabletă

şi cu ajutorul căreia aveţi acces rapid şi facil ladate concrete din catalogul de produse Murr.De asemenea, puteți să primiți rapid și sigurtoate informațiile de care aveți nevoie despreprodusele căutate. Trebuie doar să scanațicodul de bare al produsului sau să tastaținumărul articolului și veți primi informații deta -liate, cum ar fi detalii despre instalare, fişetehnice şi alte informații despre produsul căutat.Murrelektronik oferă componente pentruinstalația electrică a mașinilor și echipamentelorindustriale precum şi soluții adaptate prin inter-mediul interfeței active sau pasive din câmp.Oferta de produse cuprinde peste 42.000 derepere, produse ce oferă o abordare integrată

pentru rezultate eficiente din punctul de vedere al costurilor:• concepte flexibile de instalare – procese optimizate• diagnosticare rapidă – creşterea disponibilităţii utilajelor• reducerea timpilor de instalare şi configurare• optimizare logistică• reducerea efortului de cablareAceastă aplicație constituie un real sprijin pentru persoanele din depar -tamentul tehnic, mentenanță sau producție, dar nu numai.

Autor: Mihaela SârbuAurocon COMPEC

VERSIUNE ACTUALIZATĂ PENTRUAPLICAȚIA MURRELEKTRONIK

Electronica Azi 3.2015 [ 193 ] ┃ www.electronica-azi.ro

Copyright: NuernbergMesse / Frank Boxler

Copyright: NuernbergMesse / Frank Boxler

Copy

right

:Nue

rnbe

rgM

esse

/ Fr

ank

Boxle

r

Copyright: NuernbergMesse / Frank Boxler

1 “Industry 4.0” - consideraţii esenţiale ale sistemului Oricine din industria de automatizare a auzit cuvântul la modă “Industry 4.0”, utilizat pentru prima dată la Târgul de la Hanovra în 2011. Acest concept industrial vizualizează fabricile de mâine ca fiind mult mai integrate, automate şi flexibile. Mai rapide şi mult mai eficiente, ele vor produce pe bandă rulantă bunurile dorite de o piaţă mereu în schimbare.

6 Legături lipsă Cum se poate realiza o analiză simplă a legăturii (link-ului) pentru evaluarea transmisiei wireless utilizând module sub-GHz în medii interioare şi exterioare.

8 Internetul Lucrurilor Noile module Wi-Fi de bandă single şi duală de la Qualcomm.

10 Kit-ul de dezvoltare Freescale QorIQ Linux Software vă va depăși așteptările

18 Dezvoltarea unui sistem de testare automată pentru unităţi de surse de alimentare a senzorilor cu ajutorul LabVIEW şi PXI de la NI

22 Quectel în România prin Comet Electronics Furnizor dedicat pentru module wireless M2M.

27 i.MX 6SoloX, cel mai nou procesor de aplicaţii de la Freescale, ajută la securizarea IoT

28 Evitaţi capcanele uzurii moralePiaţa componentelor electronice s-a schimbat radical în ultimii 30 de ani. Forţa conducătoareîn termeni de volum de componente este acum piaţa de larg consum şi nu aplicaţii precum computere mainframe sau sisteme industriale. Aproape două treimi din vânzări sunt acum către piaţa de PC şi telefonie mobilă, care sunt din greu conduse de largul consum.

30 Un “inch“ vă va oferi 3 Waţi

30 Adăugaţi cea de-a 4-a dimensiunie la Raspberry Pi

32 Soluţii de detecţie pentru eficientizarea automatizărilor în industria alimentară

35 Cortine optice pentru analiză

37 Traductoare de forță miniaturale

38 SELEC - Relee de protecție tensiune

40 Microcontrolere şi kit-uri de dezvoltare cu microcontrolere de la Aurocon COMPEC

44 High Quality Die Cut

45 Produse ESD

46 Soluţii de identificare, etichete, tag-uri

Electronica Azi ┃ Aprilie 20154

®®

ISSN: 1582-3490

“Electronica Azi” este marcăînregistrată la OSIM - România,înscrisă la poziţia: 124259

ManagementDirector General - Ionela GaneaDirector Editorial - Gabriel NeaguDirector Economic - Ioana ParaschivPublicitate - Irina GaneaWeb design - Eugen Vărzaru

Revista ELECTRONICA AZI apare de10 ori pe an (exceptândlunile Ianuarie şi August. Revista este disponibilă atât în formattipărit cât şi în format digital (Flash sau PDF). Preţul unui abonament la revista ELECTRONICA AZI în formattipărit este de 100 Lei/an.Revista ELECTRONICA AZI în format digital este disponibilăgratuit la adresa de internet: www.electronica-azi.ro. În acest format pot fi vizualizate toate paginile revistei şi descărcateîn format PDF.2015© - Toate drepturile rezervate.

Editori SenioriProf. Dr. Ing. Paul SvastaProf. Dr. Ing. Norocel CodreanuŞl. Dr. Ing. Bogdan GrămescuDr. Ing. Marian VlădescuIng. Emil Floroiu

Tipărit de Tipografia [email protected]

SUMAR Câştigaţi un StarterKit dsPIC33EV

5V CAN-LIN de la Microchip

Starter kit-ul dsPIC33EV 5V CAN-LIN (DM330018)dispune de un controler de semnal digital (DSC)dsPIC33EV256GM106 destinat aplicaţiilor auto şi pentrucontrolul motoarelor.Kit-ul conţine porturi de date seriale pentru CAN, LIN şiSENT, o interfaţă USB de programare/depanareautonomă, şi o amprentă de expansiune care oferăflexi bilitate în dezvoltarea de aplicaţii hardware.Această placă permite utilizatorilor să exploreze treiformate cunoscute de date seriale auto şi industriale(CAN, LIN și SENT). Programatorul şi depanatorul USBPICkit inclus pe placă (PKOB - PICkit On-Board) permiteprogramarea, simplu, fără a fi nevoie de o interfaţăhardware suplimentară.Operând la o tensiune de 5V şi la o temperatură de pânăla 150°C, controlerele de semnal digital (DSC) de laMicrochip - dsPIC33 “EV” - permit atât dezvoltarea deaplicații în medii dure cu obţinerea de performanțerobuste, cât și integrarea de periferice pentru asigurareafuncțiilor critice de siguranță, de control al motorului,CAN, SENT și de detecţie prin atingere.Familia DsPIC33 “EV” este prima familie de dispozitivecare oferă Error Correcting Code (ECC) Flash, facilitatecare creşte fiabilitatea și siguranța. Pentru aplicații criti -ce de siguranță, familia include de asemenea perife -ricele CRC (Cyclic Redundancy Check), DMT (DeadmanTimer) şi WWDT (Windowed Watchdog Timer), unoscilator de rezervă și software certificat clasă B.

Pentru a avea şansa de a câştiga kit-ul dsPIC33EV5V CAN-LIN oferit de Microchip, accesaţi:

www.microchip-comps.com/eazi-dspic33ev-can-lin

Câştigaţi un Starter Kit dsPIC33EV5V CAN-LIN produs de Microchip

de la Electronica Azi!

Câştigaţi o placă de dezvoltare RIoTboard de laFreescale Semiconductor!

pag. 21

Câştigător placă de dezvoltare RIoT Board

Freescale Semiconductor

Revistele editurii în format flash pot fiaccesate gratuit din site-ul www.issuu.comsau descărcând aplicaţia Issuu disponibilăpentru Android şi iOS.EURO STANDARD PRESS 2000 srl

CUI: RO3998003 Tel.: +40 (0) 31 8059955 [email protected]/1371/1993 Tel.: +40 (0) 31 8059887 www.esp2000.ro

EDITORIAL ANALIZĂ

SISTEME EMBEDED MODULE CONTROL INDUSTRIAL

APLICAŢII

AurelianNichitaPloieşti

Electronica Azi ┃ Aprilie 2015

LABORATOR

Wireless cu rază scurtă de acţiune se bucură de opopularitate în creştere în aplicaţii casnice şi indus-triale, în special în banda sub-GHz (mai puţin de1GHz). Aceasta înseamnă că proiectanţii de sis-teme au nevoie să înţeleagă metodele, estimările,costurile şi compromisurile implicate. Pe lângă for-mula de estimare a razei de acţiune, este bine deînţeles ce reprezintă canalul wireless şi mediul depropagare asociate sub-GHz. În general, inginerii din domeniul RF şi wirelessrealizează un buget al legăturii atunci când începun proiect RF. Acesta trebuie să ia în considerareraza de acţiune, puterea transmisă, sensibilitateareceptorului, amplificarea antenei, frecvenţa,siguranţa în funcţionare, mediul de propagare (ceinclude principiile fizicii legate de reflexia, difracţiaşi difuzia undelor electromagnetice) şi factorii demediu pentru a determina performanţele uneilegături radio RF sub-GHz.Reţelele wireless sub-GHz pot fi eficiente economicîn orice sistem cu viteze mici de transfer de date, dela simple conexiuni punct-la-punct la reţele mult maimari, unde prioritare sunt raza mare de acţiune,legătura radio robustă şi durata de viaţă a bateriei.Raza transmisiei poate fi crescută prin putere deieşire cu reglementare superioară, absorbţie redusă,mai puţină poluare spectrală şi operare în bandăîngustă. Consumul energetic poate fi redus prinîmbunătăţirea propagării semnalului, o proiectaremai bună a circuitului şi o utilizare mai redusă amemoriei, conducând astfel la creşterea duratei deviaţă a bateriei.Uzual, canalele sub-GHz fac parte din benzile defrecvenţă nelicenţiate ale ISM (Industrial ScientificMedical). Nodurile sub-GHz se adresează în gene -ral sistemelor economice, cu fiecare nod constândcu aproximativ 30 până la 40% mai puţin decât sis-temele wireless avansate, consumând mai puţinămemorie. Numeroase protocoale precum ZigBeebazat pe IEEE 802.15.4 (la ora actuală singurul pro-tocol ce oferă versiuni de 2,4GHz şi sub-GHz înbenzile 868 şi 900MHz), protocoale de automati-zare, telefoane fără fir, Modbus wireless, acces fărăcheie cu comandă de la distanţă (RKE), sisteme demonitorizare a presiunii din cauciucuri şi multe alteprotocoale patentate (inclusiv MiWi), utilizeazăaceastă bandă. Totuşi, operarea în bandă ISM sub-GHz poate produce interferenţe cu alte proto-coale utilizând acelaşi spectru, cum ar fi telefoanemobile, telefoane fără fir şi aşa mai departe.

Bugetul legăturiiBugetul legăturii înseamnă determinarea tuturorcâştigurilor şi pierderilor de la transmiţător (TX)

prin mediu (spaţiu liber) până la receptor (RX)într-un sistem wireless. Bugetul legăturii ia în con-siderare parametrii care decid puterea semnaluluice ajunge la receptor. Pentru a analiza şi estimabugetul legăturii trebuie determinaţi factori pre-cum nivelele de amplificare ale antenei, nivelelede putere radio TX şi sensibilitatea receptorului.Tipurile şi dimensiunile antenelor trebuie deasemenea luate în considerare, precum şi factoriisecundari cum ar fi raza de acţiune necesară,lăţimea de bandă disponibilă, viteza de transfer dedate, protocoale, interferenţe şi interoperabilitate.Sensibilitatea receptorului nu este parte a buge-tului legăturii, dar pragul este necesar pentru a de-cide capabilitatea semnalului recepţionat.Ecuaţia bugetului unei legături simple este aceeacă puterea recepţionată (dBm) este egală cu sumadintre puterea transmisă (dBm) şi amplificare (dB)minus pierderile (dB). Prin evaluarea bugetuluilegăturii, este posibilă proiectarea sistemului pen-tru a corespunde cerinţelor şi funcţionalităţii lacosturile dorite. Unele pierderi pot varia cu tim-pul. De exemplu, perioadele de erori crescute lanivel de bit BER (bit error rate) pentru sisteme digi -tale sau scăderea raportului semnal zgomot SNR(signal to noise ratio) pentru sisteme analogice.

Cerinţele testuluiModulele Microchip MRF89XA şi plăcile PICtailMRF49XA bazate pe transceiver sub-GHz pot fiutilizate pentru măsurarea performanţelor. Modu -lele MRF89XA sunt certificate FCC, ETSI şi IC. Elediferă faţă de alte module embedded sub-GHzprin faptul că oferă caracteristici variate şi modu-laritate antenelor PCB certificate (tip serpentină).Placa PICtail este bazată pe antenă tip fir (1/4)pentru diferite frecvenţe, uzual montate pe placade dezvoltare sau pe plăcile ataşate acesteia.

Figurile 1 şi 2 ilustrează interfaţa hardware a modu -lelor transceiver cu orice microcontroler PIC,interfaţă cunoscută sub numele de nod wireless.

Nodurile wireless pot fi realizate cu o combinaţie deplacă de dezvoltare MCU PIC şi o placă fiică PICtail.

Experimentele cu privire la raza de acţiune şiperformanţă necesită cel puţin două noduri wirelesspentru testare. Pregătirea măsurării se face utilizândoricare dintre cele două plăci de dezvoltare cumodule sub-GHz identice (pentru simplitate) pefiecare. Pe baza aplicaţiei, pentru măsurare şi analizăse poate utiliza o combinaţie a acestor module.

Mediul de măsurareTerenul de operare are un mare impact asuprapropagării undelor. Testele de rază de acţiune tre-buie realizate în diferite medii exterioare şi inte-rioare pentru a oferi o înţelegere elementară aperformanţelor modulelor. Mediile alese includcondiţii în raza vizuală pe teren plan sau acciden-tat, şi căi blocate pe teren plan sau accidentat. Măsurările sunt de asemenea bazate pe orientareaantenei PCB (vertical sau orizontal), puterea deieşire a modulelor sub-GHz (maximum sau implicit,amplificator de putere sau amplificator de zgomotredus (activat sau dezactivat), tip antenă (PCB, firsau standard), şi antenă (tip serpentină, fir, bastonşi dipol). Factorii care afectează măsurările înmediul interior includ echipamente de birou şidacă sunt sau nu alte semnale Wi-Fi, Bluetooth saumicrounde în apropiere. Structurile din beton,pereţii, geamurile, lemnul sau metalul pot deasemenea afecta măsurările.Pentru testele de rază de acţiune, factorii dediferenţiere principali sunt montarea modulului,orientarea antenei şi sursa de alimentare constantă.Figura 3 prezintă montarea verticală a antenei peo placă de bază. Vertical este cu lob de elevaţie şiplan; orizontal este cu lob azimutal şi plan.Antena este montată fie vertical, fie orizontal pebaza puterii de ieşire efective obţinute, acerinţelor de spaţiu ale aplicaţiei şi a constrânge -rilor, precum a avea un lob primar puternic bazat

6

Legături lipsă

Figura 1: Interfaţa dintre microcontroler şi modulul MRF89XA; nod wireless şi RF

Figura 2: Interfaţa între microcontroler către transceiverul MRF49XA şi placa PICtail; diagrama nodului RF şi wireless

SISTEME EMBEDDED MCU

de Pradeep Shamanna, Microchip Technology Inc.

Cum se poate realiza o analiză simplă a legăturii (link-ului) pentru evaluarea transmisiei wirelessutilizând module sub-GHz în medii interioare şi exterioare

Electronica Azi 3.2015 [ 193 ] ┃ www.electronica-azi.ro 7

wireless

pe frecvenţa fundamentală centrală şi lobi secun-dari bazaţi pe a treia sa frecvenţă armonică. Odatăcu reducerea frecvenţei radio, dimensiunea an-tenei creşte proporţional. Lungimea firului în cen-timetri este egală cu 7500 împărţită la frecvenţa înHertz. Pentru 433MHz, aceasta însemnă 17,3cm,iar pentru 915MHz, însemnă 8,2cm. Aceastăecuaţie este valabilă pentru dimensiuni ale firuluiantenei de până la un sfert din lungimea de undă.

Procedura de măsurare a razei de acţiunePentru realizarea măsurării razei de acţiune, primullucru care trebuie făcut este programarea celor douănoduri de transceiver sub-GHz RF şi wireless cu pro-gramul demonstrativ MiWi P2P. Apoi se va plasa unnod RF pe un stand aflat pe un suport la 1,5 - 2mdupă configurarea unui canal de operare specific.Implicit, nodul wireless este în modul de recepţie.Se va plasa apoi nodul RF similar pe al doilea standşi se va regla pe acelaşi canal de lucru. Unul dintrenoduri va fi staţionar şi celălalt mobil. Se stabilescparametrii nodurilor şi se asigură conectarea. Nodulmobil se deplasează şi se testează transmisia şirecepţia. Se fac măsurători la fiecare 1,5 până la 3m.Odată ce este atins punctul critic, se va măsuradistanţa actuală şi radială de la TX la RX. Punctulcritic este acela în care comunicaţiile dintre TX şiRX devin intermitente. Se va reveni aproape 1,5mfaţă de punctul critic şi se va verifica din nou

siguranţa funcţionării comunicaţiei. Metodamăsurării distanţei este ilustrată în figura 4. Aceastaarată că creşterea valorii razei de acţiune este înfuncţie înălţimea modulului TX.Testul frecvenţei apariţiei erorilor pe pachete(PER) analizează acoperirea validă în condiţii deincintă sau în mediul exterior între două noduriwireless. Pregătirea testului PER este similarăpregătirii în teren deschis.Testul PER între două dispozitive este realizat într-osingură iteraţie cu un număr predeterminat de pa-chete de date. Specificaţiile ISM (IEEE 802.15.4) de-finesc o legătură sigură ca având PER mai mic sauegal cu 1% dintre 1000 de pachete de date trans-mise şi recepţionate. PER măsoară capabilitatea unui

dispozitiv de a recepţiona un semnal fără degradaredatorată unui semnal nedorit la o altă frecvenţă.Degradarea semnalului dorit faţă de PER-ul său de1% sau BER trebuie să fie mai mică de 0,1%. TestulPER este realizat prin adăugarea unor întârzieri întrepachetele de date dacă este necesar.Măsurarea BER este realizată prin trimiterea dedate prin nodurile wireless şi compararea ieşirii cuintrarea. Pe o perioadă de timp infinit de lungă,

presupunerea generală este că transmiterea dedate este un proces aleator. De aceea, pentru tes-tul BER se utilizează o secvenţă de date pseudo-aleatoare. Ea este “pseudo” aleatoare deoarece unsemnal complet aleatoriu nu poate fi creat prinmetode deterministe (matematice), dar existăaproximări ale comportării aleatoare care permitmăsurarea precisă a BER. Modurile de modulaţieoferă bune performanţe BER la SNR jos. Cu toateacestea nu există metode de testare simple care săpermită măsurarea directă a BER. O metodă simplăacceptată este de a calcula BER din PER. Pregătireapentru măsurarea PER şi BER este similară măsurăriirazei de acţiune.Testul de sensibilitate este utilizat pentru a obţineun indicator al limitei de sensibilitate. Nivelul puteriide intrare la receptor este diminuat prin atenuatoripână când PER este mai mic de 1%. Testul constă dindouă module sub-GHz, conform figurii 5.

Modulul de transmisie sub-GHz este conectatprintr-un atenuator electronic la modulul receptor.Ambele module sunt conectate la un PC prin cabluUSB sau prin port serial RS232. PC-ul execută tes-tul cu scripturi de test PER utilizând software-ulutilitar al driverului. Toate testele PER sunt realizatefără retransmisie. Testul PER pentru sensibilitateoferă utilizatorului libertatea de a creşte distanţadintre cele două noduri şi de a verifica până la cedistanţă comunicaţia poate păstra PER sub 1% cucompensaţii pe canale.

ConcluzieTransmisiile radio sub-GHz pot crea produse wire-less relativ simple care pot opera neîntrerupt cu

alimentare de la baterii până la 20 de ani. Reţelelewireless sub-GHz pot fi economice în orice sistemcu viteză redusă de transfer de date, unde suntprioritare rază lungă de acţiune, legătură radiorobustă şi durată de viaţă extinsă a bateriilor. Razade acţiune a transmisiei creşte datorită puterii deieşire cu reglementare superioară, absorbţiei re-duse, poluării spectrale mai mici şi operării înbandă îngustă. Un randament mai bun al circuitu-lui, o propagare îmbunătăţită a semnalului şi oamprentă a memoriei mai mică pot conduce la anide zile de operare cu alimentare de la baterie. Operarea în bandă îngustă cu radio sub-GHz potasigura raze de acţiune ale transmisiei de kilometrisau mai mult. Aceasta permite nodurilor sub-GHzsă comunice direct cu un hub aflat la distanţă fărănecesitatea de transmisie din nod în nod. Motiveleprincipale pentru performanţele razei de acţiuneale transmisiei sub-GHz sunt atenuarea redusă,slăbire mai mică a semnalului, şi efecte precumdifracţia. Acestea ajută semnalele să ocoleascăobsta colele, reducând efectul de blocare. Este bine de utilizat benzile ISM sub-GHz ISM pen-tru legături particulare, iar ele nu vor interfera unelecu celelalte. Spectrul de zgomot indică o transmisiemai uşoară şi mai puţine reîncercări, ceea ce estemult mai eficient, economisind energia bateriei.Atât eficienţa energetică, cât şi raza de acţiune asistemului sunt funcţii de sensibilitatea receptoru-lui şi frecvenţa transmisiei. Sensibilitatea este inversproporţională cu lăţimea de bandă a canalului, ast-fel încât o lăţime de bandă mai îngustă creează osensibilitate a receptorului mai mare şi permite ooperare mai eficientă la viteze de transmisie maimici. De exemplu, la 433MHz, dacă erorile oscila-toarelor la transmiţător şi receptor sunt de 10ppm,eroarea este de 4,33kHz pentru fiecare. Pentru caaplicaţia să transmită şi să recepţioneze eficient,lăţimea de bandă minimă a canalului este de douăori eroarea, sau 8kHz, ceea ce este ideal pentruaplicaţii în bandă îngustă. Pentru mediul urban, utilizarea de 12 dB este o bună

regulă pentru prezicerea creşterii necesare la buge-tul legăturii pentru a dubla distanţa de transmisie.Sensibilitatea receptorului este prima variabilădintr-un sistem care trebuie optimizată pentru acreşte distanţa transmisiei. Şi alte variabile dintr-unsistem afectează distanţa, dar trebuie schimbateîntr-un procent mai mare pentru a egala efectuloferit de schimbarea sensibilităţii receptorului. Slăbirea datorată căilor multiple poate conduce la oreducere a semnalului de mai mult de 30 până la40dB, şi este foarte recomandat ca la proiectareaunui sistem wireless să se ia o marjă adecvată labugetul legăturii pentru a suplini această pierdere ■Microchip Technologywww.microchip.com

Figura 3: Montare verticală a plăcilor PICtail

Figura 4: Metoda de măsurare a distanţei Figura 5: Test pentru sensibilitate

8 Electronica Azi ┃ Aprilie 2015

Modulul Wi-Fi în bandă single DNSA-141 a fost deja prezentat în detaliu anultrecut. Acum este adăugat un al doilea modul, DNSA-144, care suportă bandădublă (2,4 GHz şi 5 GHz), precum şi diversitate la 2,4GHz. Ambele module suntproduse şi puse pe piaţă de Wistron, fiind bazate pe proiectele de referinţăWi-Fi SP141 şi SP144 ale Qualcomm. Prin urmare, Wistron apare ca un produ -cător de design original (ODM), care respectă exact specificațiile de proiec tarede referință și produce în funcție de acestea. În vreme ce Wistron furni zeazăhardware-ul, Qualcomm oferă exclusiv suport tehnic şi plăci de dezvol tare. Pentru acest scop a fost pregătit special un pachet suport, pe care utilizatoriiîl pot descărca (demonstraţii, date tehnice, ghiduri de utilizare etc.) de la:https://developer.qualcomm.com/ mobile-development/development-devices/ioe-wifi-development-platform/tools-and-resourcesAmbele kit-uri de dezvoltare pot fi comandate online prin CODICO: www.codico.com/de/formulare/qualcomm/Ambele soluţii de module sunt bazate pe aceleaşi componente Wi-Fi înaltintegrate QCA4002 (DNSA -141) şi QCA4004 (DNSA-144) marca Qualcomm.Interfaţa SPI permite o conectare rapidă şi simplă la mediul sistemului bazatpe MCU. Pentru acest scop, driverele API open source corespunză toare,disponibile ca programe C pe website-ul de suport menţionat, vor trebuiportate pe MCU gazdă.

În ambele cazuri, utilizatorii pot beneficia de faptul că întregul pachet de pro-tocoale TCP/IP şi protocoale de nivel mai înalt precum HTTP, DHCP şi DNS,şi criptările sunt deja integrate pe modulele QCA4002/4. Ca rezultat, pentrudezvoltare nu sunt necesare calificări Wi-Fi de profunzime, iar utilizatorii potsă-şi concentreze atenţia în schimb pe aplicaţia de bază de pe MCU.

QCA4002/4 operează ca o “cutie neagră” care, chiar dacă poate fi controlatădin afară, execută toate procesele de reţea utilizând CPU intern.Figura 2 prezintă arhitectura software a modulelor QCA4002/4. Toate protocoalele/funcţiile de sub linia orange sunt acoperite de procesorulde reţea integrat şi de hardware (MAC şi PHY), în vreme ce API (interfaţa deprogramare a aplicaţiei) şi aplicaţiile rulează pe MCU gazdă. După cum indicăsăgeţile, API permite acces direct la fiecare nivel de protocol individual,permiţând utilizatorilor să gestioneze distribuţia de funcţii protocol între MCUgazdă şi QCA4002/4. Astfel este posibil de exemplu, să ocolească întregul pa-chet TCP/IP şi adresa MAC şi PHY direct de la MCU-ul gazdă dacă, de exemplu,utilizatorii vor să folosească pachetele proprii în sistemul de operare.

În ciuda faptului că QCA4002/4 integrează deja câteva componente RF, mulţiclienţi se feresc de efortul implementării unui design RF propriu, urmat de pro-cedurile de calibrare şi certificare. Pentru a-i scuti de această ultimă sarcină, celedouă soluţii de module oferă o integrare de sistem rapidă, simplă şi optimizatădin punct de vedere al costului. Cu dimensiuni de numai 20 mm × 25 mm(DNSA-141, figurile 3 şi 4) şi 20 mm × 42 mm (DNSA-144, figurile 5 şi 6), modu -lele pot fi apelate prin SPI cu exact acelaşi API precum QCA4002/4. Desigur că modulele suportă de asemenea caracteristicile de consum energeticredus integrate în QCA4002/4, precum Low-Power-Listen, Green-Tx-Power-Saving, sau IEEE-Sleep-Mode (mod sleep: 130μA/2ms activare, mod suspendat:10μA/35 ms activare). În loc de funcţionalitate bandă dublă, conexiunea celeide a doua antene a DNS-144 poate fi utilizată pentru diversitatea recepţiei,permiţând o conectare mai stabilă wireless, şi de aici şi o rază mai mare deacţiune. Suportul pentru diversitate Rx/Tx este disponibil numai la 2,4GHz ■

Autor: André [email protected]

Internetul Lucrurilor

SISTEME EMBEDDED

IoT

Denumirea de Internetul Lucrurilor (IoT - Internet of Things) este utilizată pentru a descrie fenomenul prin care PC-urilecasnice ca dispozitive sunt înlocuite gradual de “obiecte inteligente”. În loc de a fi în centrul atenţiei omului, după cumeste cazul Internetului, IoT va asista discret oamenii în sarcinile activităţilor zilnice. Obiectivul acestor mici computere încontinuă miniaturizare este de a îi ajuta pe oameni în viaţa de zi cu zi fără a le atrage atenţia sau fără a fi observate.*În acord cu estimările oficiale, mai mult de 25 de miliarde de asemenea dispozitive vor fi conectate prin Internet pânăîn 2020. În ceea ce priveşte Wi-Fi, industria caută soluţii mai mici şi mai compacte, care să coste din ce în ce mai puţin.Consumul energetic redus este de asemenea o problemă în cadrul Internetului Lucrurilor, de vreme ce asemeneadispozitive sunt de multe ori alimentate de la baterii. CODICO oferă două module Wi-Fi croite special pentru a răspundeacestor cerinţe, module dezvoltate de liderul de piaţă Qualcomm. *Vedeţi: Wikipedia

Noile module Wi-Fi de bandă singleşi duală de la Qualcomm

Figura 1: Arhitectura QCA4002/4

Figura 2: Arhitectura software QCA4002/4

Electronica Azi 3.2015 [ 193 ] ┃ www.electronica-azi.ro 9

Caracteristici DNSA-141:• Modul Wi-Fi bazat pe QCA4002• 2,4GHz Single-Band IEEE 802.11b/g/n• PA şi LNA interne, fără RFSW externe• Funcţii de economie energetică: Green Tx Power Saving, Low Power Listen

şi IEEE Sleep Mode• Antenă imprimată pe placă sau conector IPEX • Sursă de tensiune single: 3,3V• Pachet de reţea integrat IPv4/IPv6• Suport de securitate complet: SSL, WPS, WPA, WPA2, WEP• Servicii integrate: HTTP, DHCP, DNS, ICMP, IGMP• Interfaţă SPI către gazdă uşor de utilizat• Componentă 25mm × 20mm, strat-dublu, o singură faţă • Interval de temperatură de operare de la -40°C la 85°C

(versiune de clasă industrială) • Conformitate: CE, FCC şi IC

Caracteristici DNSA-144:• Modul Wi-Fi bazat pe QCA4004 • Bandă dublă 2,4GHz şi 5GHz, IEEE 802.11a/b/g/n • Diversitate Rx/Tx pentru 2,4GHz• PA şi LNA intern, fără RFSW externe • Funcţii de economie energetică Green Tx Power Saving, Low Power Listen

şi IEEE Sleep Mode• Antenă imprimată pe placă sau conector IPEX • Sursă de tensiune single: 3,3V• Pachet de reţea integrat IPv4/IPv6• Suport de securitate complet: SSL, WPS, WPA, WPA2, WEP• Servicii integrate: HTTP, DHCP, DNS, ICMP, IGMP• Interfaţă gazdă SPI uşor de utilizat• Componentă 25mm × 42mm, strat dublu, o singură faţă • Interval de temperatură de operare de la -40°C la 85°C (vers. clasă ind.)• Conformitate: planificare CE, FCC şi IC

Figura 3:Modul DNSA-141

Figura 4: Diagrama bloc a DNSA-141 Figura 6: Diagrama bloc a DNSA-144

Figura 5:Modul DNSA-144

Electronica Azi ┃ Aprilie 201510

Dacă urmăriţi noutăţile despre Linux, aţi observat,probabil, confuzia cu privire la ceea ce face un bunLinux BSP (Linux Board Support Package). Îmi aducaminte de un vechi prieten în IT, a cărui definiţie“lansat”, înseamnă că programul a rulat cel puţin odată pe staţia personală de lucru. În timp ce industriatehnologică este necruţătoare când vine vorba des -pre calitate, chiar și după ce un cod Linux ajunge lamilioane de linii, mulţi ingineri de software încă pre-supun că acest cod este doar un cod de referinţă șinu a fost testat temeinic. Mai mult decât atât, mulţioameni cred că, atunci când adoptă Linux, se află pecont propriu – fără sprijin. Companiile, de multe ori,dau în sarcina echipelor lor de inginerie să valideze,să fortifice și să testeze codul înainte de a fi lansat înproducţie – acest pas critic putând duce la consumde resurse şi timp preţios. Acesta este motivul pen-tru care Freescale a luat decizia de a dezvolta un kitde dezvoltare software SDK (Freescale SoftwareDevelopment Kit), care vă ajută la eliminarea de luniși luni de zile din planul de dezvoltare.

Ce este de fapt SDK-ul Freescale? Este doar un BSP?Tendinţa pentru majoritatea clienţilor este de a referila Freescale SDK ca la un pachet suport pentruplaca BSP (Board Support Package). Este mai multdecât atât. Voi folosi termenul BSP în cazul în careare sens în context, dar când spun BSP în context,presupun că acest BSP este creat din SDK, iar SDKînseamnă multiple BSP-uri, în mai multe moduri.

Ce exprimă un nume?Totul începe de la nume. Când echipele noastre desoftware au vrut să ofere suport pentru proce-soarele de comunicaţie construite pe tehnologiaPower Architecture®, cu Linux BSP - QorIQ MulticoreProcessors, QorIQ Qonverge Platforms și PowerQUICC, au pus în discuţie o mulţime de idei despremodul în care acestea ar face acest lucru. Având olungă istorie în privinţa integrării în componenteledin siliciu a blocurilor IP comune, Freescale a creat

multiple BSP-uri dintr-un singur obiect de lucru.Obiectul de lucru este similar cu o bibliotecăFreescale Linux IP care va oferi suport pentru IP-urile de pe siliciu. Tot ce ar trebui să facă un inginer,ar fi să “asambleze” componentele Linux IP înaceeași configuraţie cu procesorul, pentru a crea unBSP global la nivel de procesor. Pentru a suportaacest ansamblu, biblioteca completă de IP-uri Linux,a fost numită kit de dezvoltare software. Gândiţi-văla rezultat: obţineţi un kit de dezvoltare software,adăugaţi ceva din propriul IP, apoi apăsaţi un buton(o exagerare!) și după o transformare, veţi obţineun BSP ideal pentru placa voastră. Acum știţi de ceFreescale numeşte un SDK - “SDK-UL”.Am asamblat de asemenea uneltele software și alteprograme Linux împreună cu Linux IP-ul pentruprocesoare, pentru ca voi să obţineţi un singurpunct de pornire pentru dezvoltare sub Linux peplatformele noastre de procesare de comunicaţiiși sisteme SoC multinucleu.

De unde obţineţi un SDK Linux(Linux Software Development Kit)?Un punct de pornire ar fi http://freescale.com/sdk. Dar acesta nu este singurul loc de unde puteţiobţine un SDK Freescale. De fapt, dacă vă gandiţide unde puteţi obţine un BSP (îmi cer scuze că amschimbat brusc subiectul), poţi învăţa ceva despreFreescale. Ceea ce ne diferenţiază este faptul căFreescale este o companie care se străduiește sădezvolte o mare parte din software-ul său într-unmediu complet deschis.

Cum știi că noi dezvoltăm cod sursă public?Ai putea ști acest lucru dacă vei căuta unele dintrecele mai recente coduri sursa Linux pentru proce-soarele de comunicaţii Freescale direct de peserverul de surse public GIT al Freescale(http://git.freescale.com), kernel.org sau acum şi peYocto. Cât de recent este codul nostru public? Eibine, pe platforma noastră GIT Freescale, estefoarte, foarte recent. Pe alocuri, precum kernel.org,

Freescale este unul din contribuitorii de top. Amfurnizat codul nostru sursă, ca versiune finală (o ver-siune beta care are un potenţial de a deveni foarterapid un produs finit), la kernel.org (și altele) șiavem un palmares bogat în acceptarea rapidă a co-dului în producţie. Răspundem la această întrebareastfel, pentru că este important să se înţeleagă cănu doar am depus un cod în kernel.org. El treceprintr-un proces de verificare. Nu este o procedurăautomată. Dar îl puteţi testa; codul nostru este ex-trem de recent. Mulţi, foarte mulţi dintre clienţiinoștri indică pur și simplu kernel.org, ca loc de ple-care pentru dezvoltare.

Detalii despre kit-ul de dezvoltare software Freescale pentru reţeleHaideţi să pătrundem în unele detalii și să vedeţicum produsele Freescale ar putea fi un pic diferitefaţă de altele.

Acceleratoare și IP-uri specialeUnul dintre lucrurile într-adevăr simple, dar plăcute,cu privire la IP-urile Freescale de pe siliciu este acelacă procesoarele noastre de comunicaţie au IP-ulproprietar care nu poate fi găsit pe toate drumurile.Acest IP are, literalmente, echivalentul a mii de anide dezvoltare. Are feedback-ul cumulat de la mii declienţi și de la zeci de mii de dezvoltatori de soft-ware. Numerele sunt uluitoare. Am avut reacţii dintoate industriile. Când obţineţi un procesor decomunicaţii de la Freescale, primiţi înţelepciuneacumulată a sute de mii de ingineri. Iar acest lucrucreează o provocare specială pentru un dezvoltatorLinux. Nu este rezonabil să ne așteptăm ca cinevacare știe Linux și un pic despre comunicaţii, să spri-jine în mod corespunzător un periferic Freescalespecializat, care a fost în curs de îmbunătăţireconstantă timp de 10 - 15 ani. Ideea este că atuncicând începeţi cu un SDK de la Freescale, puteţi fisiguri că primiţi cel mai modern suport pentru uneledintre cele mai avansate periferice din lume. Să trecem în revistă doar câteva dintre periferice.

de Marlan Winter

LABORATOR

Kit-ul de dezvoltare Freescale QorIQ LinuxSoftware vă va depăși așteptările

SISTEME EMBEDDED

Linux

Electronica Azi ┃ Aprilie 201512

SISTEME EMBEDDED Linux

SecuritateRăspunsul este, probabil, “da.” Întrebarea este “AreFreescale accelerare pentru [introduceţi aici algo-ritmul vostru preferat de criptare ezoterică]?”

Cum facem acest lucru?Freescale dispune de un centru de excelenţă în crip-tografie. Noi nu-l numim “Area 51”, dar când scriuacest lucru, mi se pare ciudat, pentru că nu este preadeparte de Zona 51 – aluzie la localizarea Freescale.Ceea ce au creat inginerii noştri, este un bloc IP desecuritate comun pe care Freescale l-a folosit dinnou și din nou, pe multe, multe dispozitive semicon-ductoare. Nu numai că noi folosim acest centru deexcelenţă pentru dezvoltarea motoarelor noastrede acceleraţie criptografică, dar îl folosim pentru aoferi consultanţă despre securitate în alte zone aleFreescale. El devine un cerc virtuos. Noi îl folosimmai mult, ei află mai multe, învaţă mai mult,contribuţia crește, iar apoi noi îl folosim şi mai mult.Rezultatul este o pătrundere uimitoare de accele -rare criptografică programabilă pe care o veţi găsiîn multe soluţii Freescale, inclusiv în procesoarele decomunicaţii QorIQ și în procesoarele de aplicaţiii.MX. Am creat chiar o nouă variantă independentănumită familia de co-procesoare criptografice -C29x - deoarece clienţii doresc, uneori, accesul lamotorul nostru, dar pentru un motiv sau altul nu aunevoie de un procesor prea complex.Am avut contact cu o persoană din departamentulde marketing care era frustrată pentru că a creatun tabel uriaş cu toate combinaţiile de algoritmide securitate pentru care se doarea suport, iarechipa de software nu l-a completat suficient derepede. Dar, ceea ce nu a reușit să aprecieze estecă motorul de accelerare criptografică este pro-gramabil. Să vrei toate combinaţiile pentru fiecarealgoritm criptografic existent, imediat, este ca șicum ai vrea ca orice program care îţi trece prinminte să-l ai în PC-ul tău... chiar acum!Deci, aici este întrebarea de un milioan de dolari:Dacă vreţi să acceleraţi operaţiunile criptograficedin proiectul dumneavoastră bazat pe Linux șiutilizaţi un procesor de comunicaţii QorIQ de laFreescale, cum poate Freescale să sprijine aceastăoperaţiune în cel mai bun mod? Gândiţi-vă la asta.Inginerii noștri de software au acces imediat la in-ginerii din spatele motorului nostru de criptare șiatunci când deveniţi partener cu Freescale, aveţi şivoi acelaşi acces.

ComunicaţiiNu există nicio modalitate în care aş putea elogiasuficient adevăratele performanţe ale proce-soarelor pentru comunicaţii de la Freescale. Nuîntr-un articol pe blog. Nici măcar într-o carte. Darpoate reuşesc într-un mic rezumat.Freescale a schimbat într-adevăr istoria proce-soarelor de reţa, când a introdus procesorul68HC302. Deși acest lucru s-a întâmplat cu multtimp în urmă, adevărul este că 68HC302 trăiește.Acest procesor, distinct și clar, a devenit un fel dereper pentru cei care vor să înveţe cum să accele -reze pachetele de date pe Internet și Ethernet.Freescale a examinat fiecare bit din fiecare elementdin linie în fiecare algoritm și a învăţat cum să-lreprezinte cel mai bine în siliciu, păstrând în acelașitimp toate flexibilitatea software-ului. Freescale nu

face totul dintr-o dată. A început cu procesorul decomunicaţii (CP), apoi a creat DPAA, iar acum, de-parte de ceea ce s-a făcut la început, Freescale esteîncă o dată inovator, prin crearea unui mod cutotul nou de a gândi despre comunicaţiile bazatepe pachete, cu ajutorul arhitecturii Layerscape.Datorită acestor etape, Freescale a creat primulLinux ce rulează pe procesoarele sale decomunicaţii. Expertiza noastră în ceea ce priveştepunerea de software pe IP este incontestabilă.

CalitateChiar dacă suntem foarte experimentaţi cu IP-ulnostru pe siliciu, mulţi clienţi se întreabă “Cât debun este în realitate Linux SDK?” În mintea mea,echivalez calitatea cu testarea, dar de fapt estemult mai mult, de exemplu, este chiar procesul pecare îl utilizezi. Să analizăm ceea ce facem înspatele dezvoltarii Freescale SDK.

Mediu de testareFiecare SDK este testat riguros înainte de a fi lansatpe piaţă. Prin lansare, vreau să spun că vom face oimagine testată, disponibilă la http://freescale.com/sdk.Executăm această sarcină monumentală aproxima-tiv de două ori pe an. Dar, la fel de monumentalăca realizare a noastră este faptul că facem o canti-tate considerabilă de teste, în mult mai puţin timpdecât v-aţi putea aștepta. De ce?

De-a lungul anilor, Freescale a decis că, pentru a fieficient în dezvoltarea de Linux, are nevoie de acrea capacitatea de a gestiona mai multe versiuni deLinux kernel, plăci multiple, cip-uri multiple, maimulte teste și a ţine evidenţa tuturor acestor factorimultipli. Problema este o progresie geometrică. Caurmare, în spatele dezvoltării Linux de la Freescale,este o foarte largă interconectare între dezvoltareaLinux și mediul de testare. Din acest motiv, în oricemoment, un inginer de software de la Freescale sepoate conecta la o placă existentă în una dintre“fermele” noastre de plăci din întreaga lume (maimulte “ferme” pe placă, mai târziu), pentru a creaun BSP din orice număr de nuclee Linux diferite, săprogrameze un kernel în memoria flash a plăcii, iarapoi să simuleze placa în toate modurile posibile.

Utilizând puternicul mediu de dezvoltare multi -nucleu CodeWarrior depanarea de la distanţă întimp real nu pune nicio problemă. Dacă dorim,putem să introducem modificări chiar în sistemelenoastre de proiectare a circuitelor integrate (IC)pentru ca acestea să se suprapună mai bine pestesoftware. Şi, pentru că un singur inginer de soft-ware poate face ceea ce am descris mai sus,Freescale poate face acest lucru cu programe au-tomate. De fapt, noi facem acest lucru tot timpul.Freescale face testare 24/7. Monitorizăm constantparametrii cheie de performanţă și atunci când in-ginerii testează cod în oricare parte din Linux, esterapid şi exersat în amănunt. Până când codul nos-tru ajunge la kernel.org, acesta a fost rulat și rulatși iar rulat. Luăm, de asemenea, decizii cu privire laversiunile de kernel pe care codul ar trebui săruleze. Acest lucru înseamnă că-l testăm şi pe ver-siunile precendente dar şi viitoare de care dis-punem. Notă rapidă privind depanarea: Deși existămulte instrumente de dezvoltare pe piaţă, suita de

dezvoltare CodeWarrior pentru aplicaţii de reţeaoferă abilitatea de a contacta Freescale pentruobţinerea suportului de depanare procesor subLinux fără implicarea unei terţe părţi.

Teste personalizate Linux și mai multeteste ... și chiar mai multNu este un secret că pentru Linux, există o mulţimede teste disponibile. Nu este un secret faptul căFreescale va folosi cât mai multe dintre acestea pecât posibil. Dar, dacă noi am fi testat cu ajutorulsuitelor de test disponibile pe internet, atunciFreescale nu s-ar mai fi diferenţiat de celelaltecompanii. Deci, am scris câteva teste, ale noastre.Mai multe, mii, ca să fie exact. Mai mult, ne-amcreat propriile noastre modelele de referinţă.Unul, ca exemplu, este NAS (Network AttachedStorage), proiect de referinţă – pe care vom rulacodul de referinţă NAS prin câţiva pași, ca parte atestelor noastre. Deci, când Freescale spune că noiscriem un test, uneori este o aplicaţie întreagă.Câteva dintre testele noastre au o componentămanuală pentru ele. De exemplu, testarea la cald aconectării USB, este un test manual. Cu toate aces-tea, urmărim procentajul nostru de teste manualeși sunt adăugate echipamente tot timpul, astfelîncât, multe teste manuale, pe cât posibil, să fiecomplet transformate în 100% teste automate.Când rulăm aceste teste, monitorizăm indicatoriicheie de performanţă. Noi urmărim acești indica-tori în mod regulat pentru a ne asigura că aceștiase menţin în toleranţă. Fiecare test are indicatoricheie de performanţă şi dacă este cazul, şi rezul-tatele așteptate.

Echipamente de testare în producţieÎmi amintesc când am mers la sediul unui client, cumai mulţi ani în urmă și am văzut cum clientul -legat prin laptop la Ethernet – îşi testa placa dedezvoltare. Apoi a pornit unele programe, carecred că încă se mai numesc “a.out”, pentru a re-flecta pachetele primite de la placa de test, înapoila placa de test. Cam la acest lucru s-a rezumatmare parte din testare. Nimic asemănător cu ceeace facem noi. Freescale cumpără, și închiriază înacelaşi timp, echipamente de testare de producţiepentru reţea. Acestea nu sunt nici mici și nici ief-tine. Acestea sunt echipamente industriale, pentrutestare de reţea, capabile să injecteze toatetipurile diferite de pachete - voce, date, streaming,video și de specialitate - inclusiv să injecteze eroriîn pachete și multe alte lucruri care se asigură caprocesoarele noastre vor manipula pachetele înmod corect. Nu avem doar unul sau două dispozi -tive de acest fel. Când ne gândim la traficul dereţea, ne gândim ca la un trafic de dateaseamănător unui marfar. Noi măsurăm capacitateanoastră în terabiţi. Drept urmare, plăcile FreescaleSDK sunt testate cu adevărat pe un traficasemănător cu cel din producţie.

Plăci multipleMai devreme am discutat despre noţiunea de“fermă” de plăci. O “fermă” de plăci este o camerăplină de plăci de dezvoltare Freescale interconec-tate, cu alimentare de la reţea, reset, consolă, por-turi IO supervizate de la distanţă prin reţea și deaccesare JTAG prin reţea.

Electronica Azi 3.2015 [ 193 ] ┃ www.electronica-azi.ro 13

SISTEME EMBEDDED Linux

Freescale Semiconductor România S.R.L. - BucureștiTel: 021 3052 400 I [email protected] I www.freescale.ro

Avem în “fermă” plăci care sunt foarte vechi pre-cum și plăci care sunt foarte noi. Aceste plăci suntaccesibile pentru testare automată, precum și pen-tru dezvoltatori individuali. S-ar putea întreba cumajută acest lucru la calitatea SDK? Anumitedeficienţe care ar putea fi în mod normal ratateatunci când o bucată de cod rulează doar pe osingură placă, dar pot fi descoperite atunci cândcodul rulează pe multe plăci. Aceasta este doaruna din modalităţile prin care Freescale încearcăsă facă un SDK de foarte bună calitate. Suportămnoi toate plăcile pe care Freescale le-a creatvreodată pentru reţele? Răspunsul sincer este “nu”.Fiindcă aceasta este o problemă cu multiplicaregeometrică (suport Linux kernel * plăci * arhitec-turi software * etc.), eventual putem permite caplăcile mai vechi să rămână pe un SDK mai vechi.În cazul în care un client dorește să obţină o actu-alizare pentru o placă mai veche, până la ultimulSDK, vom realiza o portare personalizată a unuiSDK recent. Dar, ca regulă generală, vom gestiona20 din plăcile noastre mai vechi, în SDK-ul nostrucel mai recent.

Arhitecturi CPU multipleCând te gândești la faptul că procesoarele Freescalesuportă arhitecturi CPU multiple (nucleu pe 32-biţiPower Architecture® e500core, nuclee pe 64-biţie5500 și e6500 Power Architecture®, nuclee pe 32-biţi ARM® Cortex®-A7 și nuclee pe 64-biţi Cortex-A8), v-aţi aștepta să apară probleme. Nu. Ceea ce apermis ca Freescale să reușească, este că a exersatcompilarea Linux-ului pe arhitecturi diferite și aînvăţat cum să gestioneze și să se adapteze pentrudiferenţele apărute. De exemplu, testele noastre“pur şi simplu ştiu cum” să treacă de la teste pe 32de biţi la teste pe 64 de biţi. De asemenea, estenevoie să fie creat suport pentru a face faţădiferenţelor de distribuţie, fără a provoca defecţiunifalse. Eliminând pe cât posibil cât mai multediferenţe, prin controlul lor, Freescale poate utilizaaceasta pentru a face un SDK mai bun, mai util, dincare vor rezulta BSP-uri mai bune. Într-un fel, ai maimulte șanse de a fi independent de cip prin uti-lizarea unui BSP Freescale, decât un BSP care acceptănumai o arhitectură unică.

Versiuni de Linux multipleModul în care Freescale gestionează Linuxurmărește să menţină arhive mari cu versiuni diferitede Linux - ca un fel de jurnal de versiuni ajunse înproducţie. Vom urmări îndeaproape Linux și, apro -xi mativ o dată pe an, ne vom sincroniza cu nucleulcel mai recent care va avea Long Term Support (LTS- un termen Linux). Apoi vom aduce la zi aceastăversiune particulară de nucleu în aproximativ șaseluni. Astfel putem avea nucleele mai recente, fără acompromite ceea ce este important pentru clienţiinoștri, asigurarea că SDK-ul nostru este foarte solid.Dar, dacă te gândești la asta, înseamnă că Freescaleare posibilitatea de a realiza portări pentru versiunivechi şi noi încorporate în ADN prin proceduri binepuse la punct. Sistemele noastre automate nu arfuncţiona bine dacă nu am avea această parte bine

pusă la punct. Codul va trebui să funcţioneze pediferite versiuni de nucleu, astfel putem scrie codulcunoscând acest lucru – drept urmare codul pur șisimplu “funcţionează mai bine”.

Arhitecturi Software MultipleUltimul element de calitate pe care îl voi discutaeste faptul că Freescale controlează virtualizareamai mult decât orice companie de semiconduc-toare din lume. După cum s-a menţionat anterior,SDK-ul noastru trebuie să fie capabil de a găzduimai multe arhitecturi software. Este important săreţineţi că testăm, de fapt, toate arhitecturile și severifică indicatorii cheie de performanţă pentrufiecare. Cu alte cuvinte, dacă se execută SMP, AMP,SMP/AMP mixte, Hypervisor (două tipuri diferite),sau situaţii complexe cu sistem de operare (OS)oaspete, am testat deja cele mai multe dintre aces-tea, pentru tine. Evident, pentru testarea de OSoaspete, vom folosi Linux, datorită acordăriilicenţelor și disponibilitatea pentru echipele noas-tre de inginerie. Din moment ce am testat atât demulte arhitecturi software, de asemenea, am scristestele care pot lucra în mai multe arhitecturi soft-ware, la fel de bine ca în arhitecturi CPU.Sper că de acum îţi dai seama că Freescale segândește la nivelul de calitate pentru Linux, careeste greu de învins. Ar costa pur și simplu sute demilioane de dolari pentru a se egala munca pe carea făcut-o Freescale.

ExperienţăPână acum am discutat în detaliu despre tehnologianoastră, dar primești mai mult decât te-ai așteptaatunci când alegi Freescale. Unul dintre marileavantaje obţinute cu Freescale SDK este experienţa.Toate lucrările monumentale pe care le-am descrisau fost realizate de către inginerii loiali firmeiFreescale. Multă lume ştie că Freescale are mulţi,mulţi proiectanţi de cipuri care lucrează la proce-soare de comunicaţii, adevărate opere de artă. Darceea ce s-ar putea să nu știţi este că raportul dintredezvoltatorii de software și dezvoltatorii de cipeste în prezent de 1 la 1 și în creștere. Ideea este căpentru a extinde forţa procesoarelor noastre dejafoarte performante, bogate în caracteristici, cufuncţii de securitate, este nevoie de software, iarFreescale se angajează să asigure soluţia completă.Doar pentru a sublinia experienţa inginerilorFreescale, puteţi merge la kernel.org și să căutaţi ra-portul anual denumit “Who is writing Linux”. În raportul din anul 2013, Freescale este clasat caal 13-lea contributor din lume, alături de creatoride reţele și lideri IT, precum IBM și Cisco.Poţi fi pe acea listă doar dacă ai avut contribuţii im-portante. De fapt, trebuie să fii destul de bun,deoarece deţinătorii Linux controlează toatecontribuţiile. Legat de experienţă, Freescale a pusaccentul pe ușurinţa de utilizare, atunci când vinevorba de experienţa clientului cu produsele noas-tre. Vrem cu adevarat ca oamenii, chiar și hobby-iști care lucrează la proiecte pentru diferiteexpoziţii, să poată utiliza procesoarele noastre. Caurmare, Freescale este angajat în proiectul Yocto.

Pur și simplu încercăm să facem în așa fel încât, săobţineţi pur și simplu o reţetă pentru plăca voastră,să tastaţi o comandă pentru a executa reţeta și săaveţi un BSP instant – care să lucreze perfect pentruplaca voastră. (n.r. Yocto este un proiect de crearede distribuţii Linux pentru sisteme embedded).

SecuritateUn domeniu în care tehnologia Freescale estefoarte avansată este securitatea. Clienţii Freescaleau nevoie de securitate. Ei au nevoie de dez-voltare, implementare, iniţializare, execuţie și co-municare într-un mod care să impiedice factorii os-tili să se infiltreze în sistemul lor. În special, atuncicând vine vorba de securitate, SDK-ul nostru areînţelepciunea colectivă a tuturor clienţilor noștri,a dezvoltatorilor noștri și componentelor noastre.Ne-am gândit de la un capăt la altul al lanţului valo -ric. Chiar soluţile bazate pe tehnologia ARM le-amîmpachetat în Freescale IP, ceea ce înseamnă cătehnologia Trustzone de la ARM va beneficia detehnologia de fabricaţie și secvenţa de iniţializarecreate de Freescale. Dacă vă confruntaţi cudificultăţi în a face întregul lanţ valoric securizat șiaveţi nelămuriri, contactaţi Freescale.

Acum, ştiind toate aceastea, vă mai permiteţi să ignoraţi SDK-ul Freescale?Freescale Linux SDK pentru procesoarele decomunicaţii nu este este pur și simplu un Linux BSPobișnuit. El este într-adevăr, mult mai mult.Întrebaţi un dezvoltator de Linux ce face el cuLinux. Puneţi întrebări specifice despre ce aţiînvăţat aici. Apoi întrebaţi-vă... dacă aţi căzut într-ocapcană? Când lucrurile se complică, cine poateîn mod real să răspundă la întrebările voastre? Cese întâmplă dacă aveţi nevoie de ajutor în oricaredintre domeniile următoare? Cine ar fi mai potrivitpentru a răspunde întrebărilor voastre?• Cum realizez portarea dintr-un BSP vechi la

ultima versiune?• Cum pot crește performanţa sistemului meu?• De ce am nevoie pentru a dezvolta produse

pentru producţia pe termen lung?• Cum pot crește calitatea sistemului meu?• Cum pot reduce consumul de energie al

sistemului meu?• Mă puteţi ajuta să găsesc un defect greu de

identificat în sistemul meu? (Avem instrumente și tehnici, pentru care pur și simplu nu am avut spaţiu să le menţionez aici).

La aceste întrebări vă răspunde Freescale, compa-nia care știe Linux în cel mai mic amănunt, care îşiștie produsele proprii mai bine decât oricine depe planetă. Clienţii noştri se pot baza cu adevăratpe noi când au nevoie, pentru că avem foartemulte de oferit, iar acum la final vă invităm să neîntrebaţi dacă vă putem ajuta cu proiectele voastrebazate pe Linux. Vă permiteţi să vă refuzaţi aceastăoportunitate?

Marlan Winter este inginer de marketing pentru produsele software QorIQ

www.freescale.ro

Electronica Azi ┃ Aprilie 201514

ANALIZĂ

Un exemplu contemporan interesant al Industry4.0 este noua fabrică din Statele Unite ale Americiia General Electric, din Schenectady, New York.Această unitate de producţie pentru baterii sodiu-nichel beneficiază de mai mult de 10.000 de sen-zori pe un spaţiu de producţie de 180.000 ft2; toţisenzorii sunt conectaţi la o reţea Ethernet de mareviteză.2 După cum scrie MIT Technology Review:“[Senzorii] monitorizează lucruri precum loturilede pulberi utilizate pentru formarea ceramicii dininima bateriei, cât de ridicată este temperaturautilizată la coacere, câtă energie este necesară pen-tru realizarea fiecărei baterii, şi chiar şi presiunealocală a aerului. Pe nivelul fabricii, angajaţii cu iPad-uri pot prelua datele prin noduri Wi-Fi şi pot reglaparametrii de fabricaţie.”3

Acest articol porneşte de la premiza că această apatra revoluţie industrială se află în desfăşurare. Elargumentează că omniprezenta conectivitate va

conduce la productivitate şi predictibilitate, utilizân -du-se în acest sens algoritmi şi software îmbunătăţiţi.Da, impresionant şi realizabil. Totuşi, există câtevaobstacole în calea proiectării de diferite sisteme, ob-stacole ce trebuie depăşite înainte de a beneficia deaceastă infrastructură, pentru ca revoluţia săfuncţioneze cu adevărat. Articolul de faţă se referăla unele dintre schimbările cheie ale sistemelor.

Consideraţii de proiectare la nivel de sistem pentru Industry 4.0Realizarea viziunii Industry 4.0 se va întinde probabilpe un deceniu sau două, dar deja are impact asupraproiectării diferitelor proiecte de sisteme. Automa-tizarea din Figura 2 prezintă cele trei aspecte cheiepentru proiectarea sistemelor, care trebuie imple-mentate pentru a merge înainte Industry 4.0.

Control şi calcul distribuitO tendinţă cheie la nivelul sistemului deja în dez-voltare este localizarea sistemelor de calcul şi de con-trol. Controlul distribuit este necesar pentru aadăuga flexibilitate unei linii de asamblare complexe,pentru a oferi control cu latenţă scăzută şi pentru auşura cerinţele de procesare ale PLC-ului principal.În următoarele generaţii de fabrici acest lucru va de-veni chiar şi mai prevalent. PLC-urile vor continua săscadă ca dimensiune, dar vor procesa un număr cres-cut de canale de intrare/ieşire, atât analogice cât şidigitale. PLC-urile vor trebui de asemenea să su-porte diferite protocoale de I/O, inclusiv pe cele mairecente, precum standardul IO-Link®.

Senzori omniprezenţiCe se poate spune despre toţi senzorii disparaţi?Premisa de bază a Industry 4.0 este aceea că datelede fabricaţie sunt partajate, dar aceasta înseamnă

că trebuie colectată mai întâi o cantitate şi mai marede date. Această avalanşă de date rezultă din ex-plozia numărului de sisteme senzoriale din interiorulfabricii şi procesului, sisteme răspândite şi citite dela distanţă. Chiar dacă un parametru de proces nuare astăzi impact asupra algoritmului dvs., datelesale vor fi colectate pentru o utilizare posibilă înviitor. Putem anticipa că rapida şi aşteptata inovarede algoritmi care să lucreze în cloud poate “rein-venta” un vechi parametru de proces pentru aprezi ce apariţia unor probleme de funcţionare însistem. Fraza adesea utilizată în industrie pentru adescrie această creştere a soluţiilor de detecţie este“detecţia omniprezentă”. Vom vorbi mai multe de-spre acest lucru mai jos.

Securitate bazată pe autentificareÎn final, conectând toţi senzorii, sistemele de controlşi dispozitive de acţionare prin protocol Internetpentru a permite o “mare” analiză de date, se ridicăîn mod clar îngrijorări cu privire la securitate. O mareparte dintre problemele de securitate sunt abordateprin firewall-uri software şi comutatoare / porţiInternet. Dar îngrijorările legate de securitate trecdincolo de aceste portaluri de comunicaţie cătrepartea hardware. Noile standarde de apărare înadâncime necesită ca reţeaua de dispozitive finale(de exemplu senzori şi PLC-uri pentru aceastădiscuţie) să fie autentificate şi sigure. Această securi-tate software şi hardware are un impact direct lanivel de sistem asupra proiectării acestor sisteme.

Control local distribuit: dezvoltarea Micro PLCUn PLC mai mic, dar puternic, care să asigure con-trolul local al proceselor sau al liniei de asamblareeste foarte atractiv deoarece permite control distri -buit cu latenţă redusă. Dar un design de micro-PLCtrebuie să facă faţă unor provocări tehnice semni-ficative pentru integrare analogică I/O şi disipare decăldură, provocări rezolvate cu succes în designulMicro PLC dezvoltat de Maxim (Figura 3). Acest PLCîncape în palma mâinii dvs. El integrează microproce -sorul necesar de 32 de biţi şi conectivi tate Ethernet;

Industry 4.0: consideraţii esenţiale ale sistemuluiContinuare din pagina 1

SISTEME EMBEDDED PLC

de Suhel Dhanani, Senior Principal MTS, Control & Automation Strategic Marketing, Maxim Integrated

Figura 2: Industry 4.0 influenţează cerinţele a trei sisteme industriale fundamentale: controlul şi calculul distribuit; detecţie omniprezentă; sisteme sigure şi autentificate.

Figura 3: Acest concept de Micro PLC integrează un microcontroler de 32 de biţi, conectivitate Ethernet şi 25 de canale de I/O. Volumul total este de 406,125 mm3).

Electronica Azi 3.2015 [ 193 ] ┃ www.electronica-azi.ro 15

Industry 4.0

el procesează şi interfaţează un număr total de 25de canale de intrare/ieşire. Mai specific, el oferă:• Patru canale analogice de intrare şi unul de ieşire• Opt canale de intrare digitală şi opt canale de

ieşire digitală • Un modul IO-Link ce realizează interfaţa cu 4

senzori activabili prin IO-Link

Integrare analogică de succesComponentele discrete şi analogice, se ştie căreprezintă 50% până la 70% din spaţiul de placăde pe modulele PLC I/O. Ştim de asemenea cămodulele de intrare/ieşire necesită un spaţiu im-portant în orice PLC. De aici şi concluzia cămicşorarea unui sistem PLC complet la factorul săude formă micro necesită rezolvarea provocăriilegate de integrarea I/O analogice.

O cale de a obţine un asemenea factor de formămic este de a utiliza dispozitive analogice integrateîn locul numeroaselor (chiar şi sute) componentediscrete. Dimensiunea plăcii se reduce, consumulenergetic scade, iar siguranţa în funcţionare creşte.Figura 4 prezintă un serializator octal (MAX31911)şi un izolator de date cu 4 canale (MAX14932)care înlocuiesc zecile de optocuploare discrete şisutele de rezistenţe şi condensatoare din proiecteletradiţionale prezentate în partea stângă. Soluţiacompactă Micro PLC are aceeaşi capacitate decanale I/O precum un PLC uzual.

Disiparea căldurii şi randamentul conversiei energeticeAtunci când integraţi atât de multe canale într-unfactor de formă aşa de agresiv, disiparea căldurii şirandamentul conversiei energetice de pe comuta-torul CC-CC de pe placă devin probleme majore.Un randament mai ridicat conduce la operaţii derăcire mai puternice. Figura 5 prezintă câtevacurbe de randament energetic pentru stabiliza-torul sincron în comutaţie CC-CC MAX17505,pentru diferiţi curenţi de sarcină cu o ieşire de 5V.

Cu un randament mai mare de 90% (dând o tensi-une de intrare de backplane de 24V şi un curent>1A), această familie de stabilizatoare de tensiunelucrează oriunde la o răcire de 30% până la 50% faţăde soluţiile mai vechi. Acest lucru înseamnă de fapto creştere semnificativ mai mică de temperatură,astfel încât este mai simplu de cuprins mai multemodule de intrare/ieşire într-un Micro PLC mai mic. Mai multe pot fi spuse despre convertorulMAX17505, convertor sincron, coborâtor de tensi-une, de înalt randament şi înaltă tensiune (Figura 6).

Dispunând de MOSFET-uri dual integrate, dispozi -tivul operează la o tensiune de intrare de la 4,5V la60V şi furnizează până la 1,7A şi o tensiune de ieşirede la 0,9V la 90% din VIN. Compensarea integratăpe domeniul tensiunii de ieşire elimină necesitateapentru componente externe. Precizia reacţiei destabilizare (FB) pe domeniul de temperaturi de la-40°C la +125°C este de ±1,1%. Acest convertorcoborâtor de tensiune este disponibil într-o capsulăcompactă (4mm × 4mm) TQFN fără plumb cu con-tacte expuse. Sunt disponibile modele de simulare.MAX17505 utilizează o arhitectură de control modvârf de curent cu o caracteristică MODE pentru cadispozitivul să lucreze în scheme de control multi-ple: PWM (pulse-width modulation), PFM (pulse-frequency modulation), sau în mod de conducţiediscontinuă (DCM). Operaţia PWM furnizează ofrecvenţă de operare constantă la toate sarcinile şieste utilă în aplicaţii sensibile la frecvenţa decomutaţie. Opera rea PFM dezactivează curentul in-ductor negativ şi suplimentar sare peste pulsuri lasarcini mici pentru un randament ridicat. În cazulmodului DCM, cu opera re la frecvenţă constantăpână la sarcini mai mici decât modul PFM,MAX17595 nu sare peste pulsuri, ci doar dezac -tivează curentul inductor negativ la sarcini mici.

Operarea DCM oferă performanţe de randamentîntre cele ale modurilor PWM şi PFM. MOSFET-urilepe cip, de joasă rezistenţă, asigură randament ridicatla o sarcină completă şi simplifică layout-ul.

Figura 5: Randament versus curent desarcină. Datele arată un randament mai marede 90% pe un domeniu larg de tensiuni deintrare şi curenţi de curenţi de sarcină.

Figura 4:Acest concept Micro PLC cudouă cipuri înlocuieşte sutede componente discrete.

Figura 6: Convertorul MAX17505, convertor sincron, coborâtor de tensiune, de înalt randament şi înaltă tensiune operează la o tensiune de intrare de la 4,5V la 60V şi furnizează până la 1,7A şi o tensiune de ieşire de la 0,9V la 90% din VIN

Electronica Azi ┃ Aprilie 201516

Detecţie omniprezentă cu standardul decomunicaţii IO-LinkÎn fabricile de mâine, senzorii vor fi pretutindenişi vor fi conectaţi prin diferite interfeţe la porţi saudirect la PLC. Senzorii nu vor mai trimite doar sem-nale ON/OFF, ci vor putea transmite date bogate.Aici este locul şi momentul în care protocolul IO-Link, una dintre tehnologiile de comunicaţie serialăcu cea mai mare creştere din industrie, sedovedeşte a fi foarte important. IO-Link este unstandard IEC®, bazat pe conectarea dispozitivelorde acţionare şi senzorilor cu 3 fire.Încă din anii 1980, magistralele de câmp industrialeau permis dispozitive mai inteligente, instalări mairapide, mai puţine fire şi operaţii de întreţinere maisimple. Totuşi, lipsa unei singure magistrale universalacceptată a creat confuzie, provocări legate depregătirea personalului, costuri ridicate şi problemede compatibilitate între echipamente.

Protocolul IO-Link este primul standard deschis decomunicaţie serială punct-la-punct, economic, uti-lizat pentru comunicaţie cu senzorii şi dispozitivelede acţionare. El a fost adoptat ca standardinternaţional (IEC 61131-9).4Protocolul IO-Link standardizează inter-operabili-tatea între echipamente industriale din întreagalume. Acest standard poate exista direct pe PLC saupoate fi integrat pe toate magistralele de câmp stan-dard. Această flexibilitate l-a făcut rapid standardde facto pentru comunicație universală cu dispozi-tive inteligente precum senzorul optic de luminăMaxim Santa Cruz, MAXREFDES23# (Figura 7). Tehnologia IO-Link, împreună cu miniaturizarea

continuă a senzorilor, facilitează implementarea înfabrici a unor senzori ultra-mici, eficienţi energetic.Figura 8 prezintă senzorul de culoare Santa Cruz IO-Link. Unul dintre cei mai mici senzori IO-Link dinlume, sistemul Santa Cruz MAXREFDES23# areintegraţi şase senzori - lumină ambientală, roşu,verde, albastru, infraroşu, şi temperatură - toate peun circuit imprimat (PCB) de dimensiune redusă.Proiectul Santa Cruz constă dintr-un transceiver stan-dard industrial Maxim IO-Link (MAX14821); un mi-crocontroler (RL78) pe 16 biţi, ultra-joasă putere dela Renesas® Electronics ce utilizează pachetul IO-Link TMG TE (Technologie Management GruppeTechnologie und Engineering) şi un senzor de luminăMaxim MAX44008 (Figurile 7 şi 8). Această colabo-rare a făcut Santa Cruz un proiect de referinţă desenzor de lumină conform versiunii 1.1/1.0 IO-Link. Sistemele de detecţie compacte precum SantaCruz fac simplă şi convenabilă implementarea de

senzori numeroşi care să ofere prin protocol IO-Link date folositoare către un hub senzorial conec-tat fie la un cloud sau la un PLC.Senzorii industriali de astăzi, precum Santa Cruz tre-buie să fie ultra-eficienţi din punct de vedere ener-getic, de vreme ce ei sunt foarte mici şi capsulaţi,asigurând o bună siguranţă. Mai mult, mulţi dintreaceşti senzori vor utiliza un stabilizator CC-CC încomutaţie, de înaltă eficienţă, în loc de tradiţionalul

LDO. Produse precum stabilizatorul CC/CC de laMaxim prezentat în Figura 9 sunt gândite să ofereun randament mai mare de > 90% chiar şi atuncicând furnizează curenţi mici de 25mA şi 50mA.

Necesitatea de securitate hardware integratăNu este niciun secret faptul că securitatea nu esteîntotdeauna considerată critică de vânzătorii de cir-cuite integrate. De exemplu, recent, a fost realizatun sondaj la care au participat 599 de directori dindomeniul IT şi securitate IT în 13 ţări. Sondajul a fostsponsorizat de Unisys în parteneriat cu “InstitutulPonemon”. Rezultatele au arătat că numai 28% din-tre respondenţi sunt de acord că securitatea esteuna dintre priorităţile strategice Top 5 în între-prinderea lor. Aproape 60% dintre aceeaşi oameniau declarat totuşi că ştiu că ameninţările ciberneticesporesc nivelul de risc al sistemelor lor de control şial sistemelor SCADA.5

Numai 28% dintre respondenţi au considerat secu -ritatea prioritară. Acest lucru poate părea îngrijo -rător pentru cititori, deoarece ştim că un controldistribuit şi conectivitatea omniprezentă deja con-duc la necesitatea sporirii securităţii. Majoritatea problemelor de securitate se învârt înjurul necesităţii de firewall-uri mai bune, sisteme dedetecţie a intruziunilor, şi o arhitectură decomutaţie sigură.

Figura 10: Un senzor cu comandă de la distanţă este în special vulnerabil la un atac fizic sau la o breşă de securitate. O schemă de autentificare sigură elimină informaţiile de stare imprecise şi datele incorecte.

Figura 9:Stabilizatorul în comutaţie CC-CC de randament ridicat MAX17550/MAX17551este proiectat pentru a comanda curenţide sarcină mici pentru aplicaţii de sistemesenzoriale.

Figura 7:Schema bloc pentru proiectul de referinţă senzor optic de luminăSanta Cruz.

Figura 8:MAXREFDES23# este un mic senzor delumină IO-Link ce integrează şase senzori:lumină ambientală, roşu, verde, albastru,infraroşu şi temperatură. Toate sunt fixatepe un mic circuit imprimat (PCB) de numai6,5mm × 25mm.

ANALIZĂSISTEME EMBEDDED PLC

Electronica Azi 3.2015 [ 193 ] ┃ www.electronica-azi.ro 17

Dar la fel de importantă este nevoia de hardware deîncredere, în special la nivel de modul de intrare/ieşire şi senzor cu comandă de la distanţă. Aceste dis-pozitive pot fi clonate sau păcălite, în special dacă înjurul lor securitatea fizică este redusă. Atunci cândapar asemenea breşe, internetul industrial în care seiau decizii critice pe baza datelor colectate de laaceste dispozitive, este serios compromis. Princonsecinţă, este de o importanţă critică asigurareacă sistemele implicate sunt autentice şi sigure. Fărăhardware de siguranţă integrat, nu se va putea ex-ploata la maxim potenţialul Industry 4.0.Concentrarea noastră asupra sistemelor de securi-tate pentru Industry 4.0 trebuie să înceapă cu unsenzor de încredere ce poate trimite datele în cloudsau către PLC. Implicaţiile unei breşe de securitateîntr-un control de la distanţă sunt profunde. Dacă,de exemplu, un senzor compromis trimite dateeronate despre nivelul de petrol dintr-un rezervorsau despre presiune dintr-o conductă, acţiunileluate (sau neluate) pe baza acestora pot aveaconsecinţe potenţial catastrofice. Credeţi că suntprea dramatic aici? Deloc! Dar există indiscutabil şirezultate mai puţin catastrofice datorate unor datesenzoriale compromise. Un program de analiză ceutilizează datele senzoriale pentru a prezicecerinţele legate de intervenţiile de întreţinere poatefi complet dat peste cap dacă datele sunt eronate.Miza este timpul de funcţionare, operaţii deîntreţinere predictibile şi randamentul industrialgeneral - piatră de temelie a Industry 4.0.Securitatea fizică a tuturor senzorilor poate să nufie întotdeauna posibilă, în special când senzoruleste cu comandă de la mare distanţă, precum aceia(Figura 10) utilizaţi pentru monitorizare în teren apetrolului şi gazelor naturale. Inaccesibilitatea îlface vulnerabil la atacuri fizice, astfel încât esteesenţială autentificarea tuturor acestor senzori,înainte ca date de la aceştia să fie acceptate.Din fericire, de ani de zile au fost instituite schemede autentificare pentru produse medicale şi cas-nice precum cartuşele de imprimante. Autentifi-carea astăzi este foarte bazată pe standarde şi tre-buie să fie implementată cu un dispozitiv rezistentla intervenţia fizică ce trebuie să respecte proto-colul de autentificare. În Figura 11 este prezentatăo schemă bloc conceptuală a unei scheme de au -ten tificare bazată pe hardware ce are la bază algo-ritmul simetric SHA 256. Protocolul SHA-256,bazat pe un schimb provocare-şi-răspuns între dis-

pozitivele autorizate, va autentifica senzorul înaintede acceptarea şi citirea datelor sale. AutentificareaSHA-256 face imposibilă pentru un atacatorconectarea într-o reţea ca senzor fals sau chiar în-locuirea sistemului senzorial cu unul compromis..6

RezumatIndustry 4.0… calea modernă de a descrie ooperaţie de fabricaţie conectată, în care datele dela diferite PLC-uri distribuite, senzori şi alte dispozi -tive din teren sunt colectate pentru a beneficia deavantajele utilizării unui software de analiză şi opti-mizare. Industry 4.0 oferă o fabricaţie optimizată întermeni de timp de funcţionare, întreţinereprogramată, eficienţă energetică şi utilizarea maieficientă a tuturor resurselor. Datele de fabricaţiepot fi de asemenea integrate utilizând software-ulERP şi CRM al firmei pentru a planifica eficient pro-cesul de fabricaţie şi chiar pentru a utiliza informaţiaclientului pentru schimbarea liniei de asamblare şia parametrilor de proces. Cu toate acestea, existăfactori de proiectare importanţi ce trebuie luaţi înconsiderare atunci când se ia decizia interconectăriiunor sisteme disparate de fabricaţie. În acest articolau fost analizate câteva dintre acestea. Am arătatcum noile tehnologii pe siliciu, în special în dome-niul semnalelor analogice/mixte, pot fi utilizate pen-tru a răspunde acestor provocări legate de sis-temele industriale. Aceste noi tehnologii integratenu numai că vă permit să micşoraţi sistemele senzo-

riale şi PLC-urile, dar oferă de asemenea şi o caleeficientă economic de a implementa securitate dis-pozitivelor de intrare/ieşire critice aflate în teren.Odată implicaţi în tranziţia Industry 4.0, fărăîndoială că vom găsi şi soluţiona şi alte consideraţii

de proiectare ale sistemelor din cadrul fabricilor.Vom utiliza cu siguranţă cele mai recentetehnologii pentru a obţine energia necesară,performanţele şi profilurile de comunicaţie ■

Maxim Integratedwww.maximintegrated.com

Despre autorSuhel Dhanani este membru Senior Principal înechipa tehnică responsabilă pentru strategia seg-mentului de Control şi Automatizare la MaximIntegrated. Înainte de a se alătura echipei Maxim,Suhel a condus segmentul de automatizare indus -trială de la Altera Corp. Suhel are peste 20 de anide expe rienţă de marketing în diferite companii dinSilicon-Valley, precum: Xilinx, Altera şi Tabula. A publicat diferite articole şi este autorul cărţiiDigital Video Processing for Engineers (Procesarevideo digitală pentru ingineri). Suhel deţine titlurileMSEE şi MBA la Arizona State University şi are unCertificat de absolvire în ştiinţa managementului laStanford University.

Bibliografie1) “Self Organizing Factories”, revista “Pictures of the Future”, 2013 de la Siemens. Pentru mai multe informaţii: http://www.siemens.com/innovation/apps/pof_microsite/_pof-spring-2013/_html_en/industry-40.html.

De asemenea Mathas, Carolyn, “Industry 4.0 is closer than you think,” EDN Network, 2 decembrie 2013 la http://edn.com/design/wireless-networking/4425363/Industry-4-0-is-closer-than-you-think. Pentru informaţii generale: http://en.wikipedia.org/wiki/Industry_4.0

2) “An Internet for Manufacturing,” MIT Technology Review, Ianuarie 2013. http://www.technologyreview.com/news/509331/an-internet-for-manufacturing/.3) Ibid.4) Pentru mai multe informaţii: http://www.profibus.com/news-press/detail-view/article/io-link-is-iec-specification/ .5) Vedeţi “Critical Infrastructure Security, Research shows critical infrastructure providers must adopt proactive, agile security strategies,” Unisys şi Institutul Ponemon - iulie 2014,

http://www.unisys.com/insights/critical-infrastructure-security.6) Pentru mai multe informaţii asupra autentificării SHA-256 vedeţi Linke, Bernard, “The Fundamentals of a SHA-256 Master/Slave Authentication,” EE Times, 16.06.2013,

http://www.eetimes.com/document.asp?doc_id=1280942; de asemenea disponibilă ca notă de aplicaţie Maxim Integrated 5779, “Introduction to SHA-256 Master/Slave Authentication,” la adresa de internet:http://www.maximintegrated.com/en/app-notes/index.mvp/id/5779. Vedeţi de asemenea Linke, Bernhard, “A SHA-256 master/slave authentication system,” Electronic Products, 16.05.2014 http://www.electronicproducts.com/Digital_ICs/Communications_Interface/A_SHA-256_master/slave_authentication_system.aspx#.U778pI1dXnY; disponibil ca notă de aplicaţie Maxim Integrated 5785, “Implement Heightened Security with a SHA-256 Master/Slave Authentication,” la http://www.maximintegrated.com/en/app-notes/index.mvp/id/5785

- IEC este o marcă de servicii înregistrată a International Engineering Consortium, Inc.- IO-Link este o marcă înregistrată a PNO (Profibus User Organization). - iPad este marcă înregistrată a Apple Inc.- Renesas este marcă înregistrată şi marcă de servicii înregistrată a Renesas Electronics Corporation.

Figura 11:Autentificarea bazată pe SHA-256 pentru sistemele senzoriale cucomandă de la distanţă prin standard HART sau oricare alt standardde comunicaţie. Pagina de date (32 byte) şi cheia (2 byte) sunt cunoscuteatât pentru senzor, cât şi pentru gazdă. Va exista un mic timp de calcul al byţilor transferaţi. HART® este marcă înregistrată a HARTCommunication Foundation. Imaginea transmiţătorului fără fir esteoferită cu amabilitatea Emerson Process Management.

Industry 4.0

Electronica Azi ┃ Aprilie 201518

Alpha Design Technologies Pvt. Ltd. din Bangaloreeste lider mondial în furnizarea de sisteme și serviciipentru industria aerospațială și de apărare. Alphaoferă atât expertiză în diverse domenii: dezvoltareATE, proiectare și dezvoltare de sisteme embed-ded, proiectare de sisteme RF, cât și facilități deproducție - totul pentru a ne ajuta clienţii interni şiexterni din întreaga lume să răspundă propriilorprovocărilor în materie de inginerie și dezvoltare.Proiectul presupunea dezvoltarea unui sistem detestare automată (ATE) performant, pentru testareaunei unități de alimentare de senzori - mai exact,sursa de alimentare a senzorului. Intrând în compo -nenţa echipamentului ATE, plăcile au fost introduseîntr-o cameră termică pentru testare ambientalătimp de opt până la zece ore. Unitatea de alimentarea fost supusă unei varietăţi de teste, precumondulaţia/riplul, pragul de cădere a tensiunii,protecția împotriva tensiunilor inverse, măsurareatimpului de pornire la cald, și întreruperea scurtă decurent. Totodată, clientul avea nevoie de un ATEpentru testarea simultană a opt plăci.

Componentele Hardware ale sistemuluiPentru a răspunde cerințelor clientului nostru,echipa noastră a ales un sistem bazat pe tehnolo-gia NI PXI. Echipamentul ATE a inclus un mecanismpentru instalarea tuturor celor opt dispozitive detestat (DUT-uri). Am folosit o placă NI de releepentru a controla intrarea și ieșirea de la cardul dealimentare, un digitizor de mare viteză NI PXI-5152 și un multimetru digital NI PXI-4071 pentrumăsurarea parametrilor de la unitatea de testare.Principala provocare cu care ne-am confruntat peparcursul proiectării sistemului, a constat în dez-voltarea unei măsurători în timp real pentru faza dewarm-up, și mai exact perioada t pentru atingereatensiunii de funcţionare de 5V. Am conectat bor-nele de alimentare la PXI-5152 și am folosit o funcțieîncorporată în driver-ul de la NI pentru a măsuratimpul de întârziere, care a fost sub 50μs. Am reușit

performanța de măsurare datorită preciziei modu-lului, suportului de la nivelul API, precum șiasistenţei tehnice din partea NI.

Componenta software a sistemuluiInițial, am vrut să utilizăm un limbaj de programaretext pentru această aplicație, dar ulterior am con-venit să folosim LabVIEW pentru a reduce timpulde dezvoltare a aplicației software. Modulele LabVIEW sunt foarte ușor de configurat,și oferă un aspect vizual mai atractiv interfeţeigrafice cu utilizatorul. Echipamentul ATE aveanevoie de anumite componente de la terți furnizori.Datorită deschiderii LabVIEW, s-a dovedit ușorcrearea unei interfațe de comunicare între drivereleterțe și API-ul din interiorul LabVIEW. Am folosit,de asemenea, setul de instrumente LabVIEWReport Generation Toolkit pentru Microsoft Officepentru post-procesarea și raportarea datelorobținute. Programul de training LabVIEW ne-aajutat să dezvoltam rapid ATE-ul şi să finalizăm latimp etapele importante ale proiectului.

Beneficiile utilizării produselor NIPe parcursul procesului de proiectare şi dezvoltare,am descoperit numeroase beneficii în utilizareaproduselor NI. Folosind platforma hardware PXI,împreună cu mediul de dezvoltare LabVIEW,estimăm că am redus timpul de dezvoltare cuaproximativ 50%, iar costurile aferente, cu 25%.Componentele NI sunt extrem de fiabile, compacteşi bine documentate. În plus, NI ne-a oferit cea maibună experienţă în materie de suport tehnic pe caream avut-o vreodată. Datorită webcast-urilor şi a tu-torialelor video online, ne-am dezvoltat competen -ţele şi ne-am redus timpul de dezvoltare. Am vrea să adăugăm faptul că, în cazul în carelipsește un dispozitiv hardware, cu ajutorul dri-verelor NI și mediului de programare grafică -LabVIEW, am reușit să simulăm acel echipament,ceea ce a redus timpul total de dezvoltare.

Cu ajutorul exemplelor disponibile odată cu API-ulLabVIEW, având diferite nivele de complexitate, amreuşit să înțelegem utilizarea acestei platforme soft-ware. LabVIEW oferă, de asemenea, soluţii de designşi dezvoltare software intuitive, extrem de utile îndezvoltarea de interfeţe grafice de înaltă calitate ■

Dezvoltarea unui sistem de testare automată pentruunităţi de surse de alimentare a senzorilor cu ajutorulLabVIEW şi PXI de la NI

SISTEME EMBEDDED

LabVIEW

“Pe durata procesului de proiectare şi dezvoltare, am avut ocazia de a descoperi numeroase beneficii ale utilizării produselorNI. Folosind platforma hardware PXI, împreună cu mediul de dezvoltare LabVIEW, estimăm că am redus timpul de dezvoltarecu aproximativ 50%, iar costurile aferente, cu 25%.”Bagavathi K. Ramakrishnan, Alpha Design Technologies Pvt Ltd, [email protected]

Provocarea: Dezvoltarea unui sistem de testare automată (ATE) pentru testarea a opt unităţi de alimentare a senzorilor printr-o singură operaţie, cu un nivel superior de precizie şi capabilitate real-time.

Soluţia: Utilizarea platformelor NI LabVIEW şi PXI pentru a satisface cerinţele clienţilor noştri, dar și reducerea timpului şi a costurilor de dezvoltare. Autori: Bagavathi K. Ramakrishnan şi Radhakrishnan M, Alpha Design Technologies Pvt Ltd

Figura 1. Tester MILDS-PSU

Figura 2. Configurarea Testului

Figura 3. Mod de test de diagnosticare

Citiţi mai multe despre avantajele NI PXI.Urmăriţi seria de webcast-uri dedicate unora dintre cele mai avansate tehnologii pentru aplicaţiimilitare şi aerospaţiale.

Electronica Azi ┃ Aprilie 201520

HARTING a dezvoltat un sistem RFID care permite tramvaielor electrice sau autobuzelor să funcționeze fără cablareelectrică suspendată în zone unde aceastanu se acceptă (de exemplu în centrele istorice ale orașelor) sau unde poate interfera cu alte echipamente sensibile.

Utilizarea RFID permite vehiculului să detecteze în avans locația stației deîncărcare sau să determine care mod defuncționare este permis pentru deplasare. Rezultatul este că interiorul orașelor fărăfire suspendate poate deveni acum o realitate.Sistemele RFID Ha-VIS ale HARTING suntdispozitive wireless robuste și fiabile care

permit detectarea apropierii unei stații de încărcare cu o acuratețe de poziționaremai bună de 50 cm.

În plus transponderele RFID conțininformații despre modul de funcționareautorizat. Transponderul RFID poate fimontat pe o platformă, linie sau la unstop, chiar în construcții de beton pentru a-l proteja de vandalism.

HARTING RFID elimină cablarea electricăsuspendată pentru tramvaie

Contact:

HARTING Romania SCSStr. Europa Unită nr. 21,

RO-550018 Sibiu

Tel.: 0369 102 672Fax: 0369 102 622

[email protected]

Electronica Azi 3.2015 [ 193 ] ┃ www.electronica-azi.ro 21

Freescale Semiconductor împreună cu revista Electronica Azi oferă cititorilorşansa de a câştiga o platformă de dezvoltare open source RIoTboard, o placăelectronică low-cost, dar care dispune de funcții complete. Această placă (single-board computer) a fost dezvoltată pentru a răspunde aplicațiilor care necesită unnivel ridicat de putere de procesare suportat de o platformă deschisă. RIoTboardeste în primul rând o placă electronică “la vedere” datorită faptului că schemeleelectronice pe care s-a dezvoltat această platformă pot fi descărcate pentru a fiutilizate în proiectul vostru. În plus, comunitatea RIoTboard oferă sistemul de operareAndroid pentru cei care experimentează aplicaţii destinate telefoanelor inteligentesau tabletelor. De asemenea, se poate descărca şi Linux.

(Comunitatea RIoTboard.org servește ca rampă de lansare pentru proiecte open-source inovatoare care permit dezvoltarea Internetului Lucrurilor (IoT). Proiectanţiisunt încurajați să se alăture revoluției RIoTboard la RIoTboard.org, unde potcumpara, proiecta și înregistra proiectele lor, precum și pentru a avea acces rapid la obţinerea de tutoriale video şi resurse tehnice precum şi schemecomplete, software pe Linux și Android, și, nu în ultimul rând, pentru a se alătura comunităţii online a pasionaţilor “RIoTboarders”.)

RIoTboard este o platformă de dezvoltare cu funcții complete, ce dispune de perifericele care pot oferi o expandare optimă a proiectului și pentru aobţine puterea de procesare necesară cu care trebuie să ruleze proiectul vostru open source. Placa dispune de aplicații procesor Freescale i.MX 6Solo,folosind o arhitectură ARM® Cortex®-A9. Procesorul de 1GHz permite accelerator grafic OpenGL® ES 2.0 3D cu shader și un accelerator grafic 2D. Dispozitivul oferă, de asemenea capacitatea de procesare video HDMI 1080p și intrări video flexibile, cum ar fi opţiunile de cameră LVDS și CMOS.Microcontrolerele Freescale Kinetis MCU (K20) integrează de asemenea capabilităţi de depanare precum și disponibilitatea de adăugare de programareşi funcţionalităţi.

Pentru a avea şansa de a câştiga placa de dezvoltare RIoTboard, abonaţi-vă acum la revista “Electronica Azi” în format digital. Accesaţi pagina web arevistei: www.electronica-azi.ro/abonamente.php şi introduceţi datele voastre în formularul de înscriere online. Abonamentul la revista “Electronica Azi” este gratuit şi conţine 10 numere ale revistei în format flash / PDF. Termen limită de înscriere la concurs: 24.04.2015.

Câştigătorul din această ediţie va fi anunţat în revista din luna Mai – Electronica Azi nr. 4 (194).

Câştigaţi o placă de dezvoltare RIoTboard de la Freescale Semiconductor!

Electronica Azi ┃ Aprilie 201522

MODULE

Wireless

Quectel în România prin Comet ElectronicsFurnizor dedicat pentru module wireless M2MEchipa de ingineri de aplicaţii de la Comet Electronics asigură suportul tehnic profesional tuturor clienţilor, pentru toateprodusele Quectel, începând din faza de design şi până la lansarea în fabricaţie. De asemenea, Comet Electronics organizeazăseminarii tehnice de prezentare pentru produsele Quectel atât în locaţiile proprii cât şi la cerere, la sediul clienţilor.Quectel, unul din liderii mondiali în producţia de module GSM/GPRS, UMTS(+)/LTE şi GNSS, cu mulţi ani de experienţă pe piaţă, oferă clienţilordeplină satisfacţie fiind în permanenţă în avangarda technologiei. Poziţia de lider pe piaţa M2M se bazează pe un portofoliu complet deproduse, un departament de cercetare-dezvoltare foarte puternic, un suport tehnic şi logistic de neegalat şi o prezenţă globală. Quectel oferămodule celulare şi GNSS de înaltă performanţă bazate pe tehnologie de ultimă generaţie. Pentru a satisface în totalitate nevoile clienţilor,Quectel asigură atât o gamă largă şi completă de produse cu performanţe integrate capabile să rezolve cele mai sofisticate cerinţe din toatesegmentele de piaţă, cât şi un cuprinzător suport tehnic proiectanţilor atât în faza de dezvoltare cât şi în cea de testare. De asemenea, suportultehnic în timp real este disponibil de la echipele de hardware şi sofware de la Quectel prin telefon, e-mail şi prin întâlniri faţă în faţă când estenecesar, ceea ce reduce semnificativ timpul de dezvoltare al produselor clienţilor asigurând un timp scurt pentru lansarea pe piaţă.

Quectel UC15 - Modul UMTS/HSDPAUC15 este un modul UMTS/HSDPA cu un cost optim pentru o rată de transfer de date de 3.6Mbps downlink şi 384Kbps uplink. Este proiectat în aceeaşi capsulă foarte compactă compatibil cu modululQuectel GSM/GPRS M10 oferind o platformă flexibilă şi scalabilă pentru migrarea de la GSM/GPRS/EDGE la UMTS/HSDPA. Acest lucru le permite dezvoltatorilor şi integratorilor proiectarea simultană înaplicaţiile lor şi să profite de adevarata acoperire şi flexibilitate a serviciilor oferite de combinaţia celor mai predominante tehnologii celulare actuale la nivel mondial.Capsula sa avansată LCC permite producţia automată pentru aplicaţii pe scară largă, iar suprafaţa de cupru proiectată pe partea de jos a PCB-ului permite disiparea optimă a căldurii. Profilul redus, costuloptimizat prin capsularea în tehnologie SMT şi nivelul foarte înalt de integare permit dezvoltatorilor şi integratorilor proiectarea facilă a aplicaţiilor profitând de adevăratele beneficii oferite de dimensiunilemici, consumul redus de putere şi de mecanica specială a modulului.Setul bogat de protocoale de Internet, interfeţele industriale standard (USB/UART/ADC/NETLIGHT/PCM) şi abundenţa de functionalităţi (drivere USB pentru Windows XP, Windows Vista, Windows 7,Widows 8, Windows CE, Linux, Android/eCall) extind utilizarea modulului la o gamă largă de aplicaţii M2M pentru domeniile auto, metering, securitate, CPE şi POS-uri wireless.

Puncte forte• Acoperire globală UMTS/HSDPA şi GSM/GPRS/EDGE• Factor de formă SMT minimal, ideal pentru produse finale de

dimensiuni mici cu constrângeri de spaţiu• Transmisie de date şi imagini de înaltă calitate chiar şi în condiţii de

mediu vitrege

• Timp scurt de lansare pe piaţă: proiectele de referinţă, kit-urile de dezvoltare şi suportul tehnic oferite la timp minimizează timpul necesar proiectării şi eforturile de dezvoltare

• Asamblare robustă şi interfeţe

Quectel M66 - Cel mai mic modul GSM/GPRS Quad-band LCC din lumeM66 este cel mai mic modul GSM/GPRS Quad-band în capsulă LCC disponibil pe piaţă, din lume. Bazat pe cel mai recent chipset 2G, acesta oferă performanţe optime pentru transmisia de date, SMS şiservicii audio chiar şi în condiţii ostile de mediu. Profilul ultra compact 15.8 × 17.7 × 2.3mm face din M66 platforma perfectă pentru aplicaţiile sensibile din punct de vedere al spaţiului disponibil.M66 adoptă tehnologia de montare pe suprafaţă făcându-l soluţia ideală pentru proiectele durabile şi compacte. Profilul redus şi dimensiunea mică a capsulei LCC asigură integrarea uşoară pentru M66în aplicaţiile de volum mic şi garantează conectivitatea sigură cu aplicaţiile. Forma compactă, consumul redus de putere şi gama extinsă de temperatură fac din M66 cea mai bună alegere pentru aplicaţiiprecum dispozitivele portabile, piaţa auto, PDA-uri industriale, tracking-ul de persoane, POS-uri wireless, smart metering, telemetrie şi alte aplicaţii M2M.

Puncte forte• Cel mai mic modul GSM/GPRS Quad-band LCC din lume• Proces de lipire facil pentru capsula LCC• Consum de putere mic sub 1.3mA

• Suport pentru voce, Bluetooth*, QuecFOTATM şi funcţionalitate Quectel OpenCPU

• Puternice protocoale pentru Internet integrate, socluri multiple & adrese IP

Quectel M95 - Modul Quad-band GSM/GPRSM95 este unul din cele mai mici module GSM/GPRS Quad-band în capsulă LCC de pe piaţă. Acesta e bazat pe ultimul chipset oferit de MTK şi are o formă compactă cu dimensiunile 19.9 × 23.6 × 2.65 mm, cuun consum ultra scăzut de putere şi gamă extinsă de temperatură. Tehnologia de montare pe suprafaţă, dimensiunea mică a capsulei LCC cu profil redus face ca M95 să poată fi integrat uşor în aplicaţii de volummic şi asigură conectivitate sigură cu aplicaţiile. Acest tip de capsulă este ideal pentru producţia pe scară mare care are cerinţe stricte de cost şi eficienţă.Tehnologia unică integrată QuecFOTATM permite updatarea de firmware de la distanţă. Performanţe suplimentare cum ar fi stiva pentru protocolul TCP/IP integrată, multiplexorul serial şi setul de comenzi ATputernice garantează transmisia rapidă de date, voce şi SMS în reţeaua GSM/GPRS şi extind funcţionalitatea aplicaţiei fără niciun cost suplimentar.Dimensiunile reduse şi consumul ultra redus de putere fac din M95 o platformă bogată în performanţe şi eficienţă din punct de vedere al costurilor, care se potriveşte foarte bine pentru o gamă largă de aplicaţiiM2M precum VTS, PDA-uri industriale, tracking-ul de persoane, POS-uri wireless, Smart Metering.

Puncte forte• Unul dintre cele mai mici module GSM/GPRS Quad-band• Proces de lipire facil pentru capsula LCC• Amplificator Clasă AB integrat• Consum de putere mic sub 1.3mA• Puternice protocoale pentru Internet integrate, socluri multiple & adrese IP

• eCall• QuecFOTATM

• Detecţie de Jamming• DTMF• Queclocator

Electronica Azi 3.2015 [ 193 ] ┃ www.electronica-azi.ro 23

Quectel L70 - Modul GPS compact cu consum ultra redus şi poziţionare rapidăL70 este un modul SMD care oferă motorul ultra performant de poziţionare de la MTK pentru aplicaţii industriale cu profil compact, consum ultra redus de energie şi capabilitate de poziţionare rapidă.Combinând tehnologia avansată AGPS cunoscută sub numele de EASY™ (Embedded Assist System) cu tehnologia deja verificată AlwaysLocate™, L70 asigură cel mai înalt nivel de performanţă în domeniurespectând în totalitate standardele industriale. Tehnologia EASY™ permite calculul şi prezicerea orbitelor automat, utilizând datele efemere (până la 3 zile) stocate în memoria Flash, astfel L70 poate fixapoziţia rapid chiar şi la nivele de semnal indoor cu un consum redus de putere. Cu tehnologia AlwaysLocate™, L70 poate adapta şi regla timpul de on/off pentru a asigura un echilibru între precizia poziţieişi consumul de putere conform condiţiilor de mediu şi de mişcare. Funcţia suplimentară embedded logger numită LOCUS permite L70 să logheze informaţia de poziţie în memoria Flash internă la intervalede 15 secunde asigurând tipic 16 ore de logări fără costuri aditionale. Cu design-ul micuţ, înaltă precizie şi sensibilitate, L70 se potriveşte perfect pentru o gamă largă de aplicaţii M2M precum dispozitiveleportabile, industria auto, trackingul de persoane, sistemele de securitate şi PDA-urile industriale.

Quectel UG95 - Modul UMTS/HSPA ultra compact pentru Conectivitate Wireless de mare vitezăUG95 este un modul UMTS/HSPA ultra compact şi eficient din punct de vedere al costului cu o rată maximă de transfer de date de 7.2Mbps downlink şi 5.76Mbps uplink. Proiectat pentru compatibilitatecu modulul GSM/GPRS M95 în aceleaşi dimensiuni, UG95 asigură o platformă flexibilă şi scalabilă pentru migrarea de la GSM/GPRS/EDGE la UMTS/HSPA. Acest lucru le permite dezvoltatorilor şi integratorilorproiectarea simultană în aplicaţiile lor şi să profite de adevarata acoperire şi flexibilitate a serviciilor oferite de combinaţia celor mai predominante tehnologii celulare actuale la nivel mondial.Profilul redus de 19.9 × 23.6 × 2.2mm, costul optim datorat construcţiei capsule în tehnologie SMT şi nivelul foarte înalt de integare permit dezvoltatorilor şi integratorilor proiectarea facilă a aplicaţiilorprofitând de adevăratele beneficii oferite de dimensiunile mici, consumul redus de putere şi de mecanica specială a modulului. Capsula evoluată LGA permite producţia automată pentru aplicaţii de volum mare.Setul bogat de protocoale pentru Internet, interfeţele industriale standard (USB/UART/I2C/Status Indicator/PCM) şi abundenţa de funcţionalităţi (drivere USB pentru Windows XP, Windows 7, Windows CE, Linux,Android/eCall) extind utilizarea modulului la o gamă largă de aplicaţii M2M cum sunt dispozitivele portabile, tabletele, telematica, metering, sistemele de securitate şi supraveghere şi PDA-urile industriale.

Puncte forte• Acoperire globală UMTS/HSPA şi GSM/GPRS/EDGE• Dimensiunile capsulei SMT îl recomandă pentru produse finale

de dimensiuni mici cu constrângeri de spaţiu• Migrare facilă la modulul GSM/GPRS• Profil super slim în capsulă LGA

• Transmisie de date şi imagini de înaltă calitate chiar şi în condiţii vitrege de mediu

• Timp scurt de lansare pe piaţă: proiectele de referinţă, kit-urile de dezvoltare şi suportul tehnic oferite la timp minimizează timpul necesar proiectării şi eforturile de dezvoltare

• Asamblare robustă şi interfeţe

Quectel UC20 Mini PCIe - UMTS/HSPA+UC20 Mini PCIe este un modul puternic cu funcţionalitate UMTS/HSPA+ care oferă o rată maximă de transfer de date de 14.4Mbps downlink şi 5.76Mbps uplink. UC20 este proiectat pentru a oferi clienţiloracoperire globală pentru conectivitate la reţeaua HSPA+/WCDMA şi este de asemenea complet compatibil cu reţeaua existentă EDGE şi GSM/GPRS prin combinarea benzilor multiple pentru dual-bandWCDMA şi quad-band GSM. Profilul redus de 51.0 × 30.0 × 4.9mm în formatul standard Mini PCIe şi nivelul înalt de integrare permite integratorilor şi dezvoltatorilor proiectarea cu uşurinţă a aplicaţiilorbeneficiind cu adevarat de consumul redus de putere şi de convenabila funcţie Plug and Play. Având o gamă extinsă de temperatură de la -40°C până la 80°C, UC20 Mini PCIe are o funcţionare sigură înmedii cu condiţii extreme atât outdoor cât şi indoor fără a fi necesare sisteme de răcire sau încălzire. Setul bogat de protocoale pentru Internet, interfeţele industriale standard(USB/UART/PCM/LED_WWAN#/GNSS) şi abundenţa de funcţionalităţi (drivere USB pentru Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Widows 8, Windows CE, Linux, Android) extind utilizarea modulului lao gamă largă de aplicaţii M2M comerciale şi industriale.

Puncte forte• Acoperire globală UMTS/HSPA+ şi GSM/GPRS/EDGE• Factorul de formă standard Mini PCIe îl face ideal şi comod

în utilizare pentu proiectanţi• Transmisie de date şi imagini de înaltă calitate chiar şi în

condiţii de mediu vitrege

• Receptor GNSS de înaltă sensibilitate• Timp scurt de lansare pe piaţă: proiectele de referinţă, kit-urile de dezvoltare şi

suportul tehnic oferite la timp minimizează timpul necesar proiectării şi eforturile de dezvoltare

• Asamblare robustă şi interfeţe

Quectel UC20 - Modul UMTS/HSPA+UC20 este un modul puternic cu funcţionalitate UMTS/HSPA+ care oferă o rată maximă de transfer de date de 14.4Mbps downlink şi 5.76Mbps uplink. UC20 este proiectat pentru a oferi clienţilor acoperire globalăpentru conectivitate la reţeaua UMTS/HSPA+. Este de asemenea complet compatibil cu reţeaua existentă EDGE şi GSM/GPRS prin combinarea multi-bandă pentru penta-band UMTS şi quad-band GSM. Profilulredus de 32.0 × 29.0 × 2.5mm, costul optim generat de capsula fabricată în tehnologie SMT şi nivelul foarte înalt de integare permit dezvoltatorilor şi integratorilor proiectarea facilă a aplicaţiilor profitând deadevăratele beneficii oferite de dimensiunile mici, consumul redus de putere şi de mecanica specială a modulului. Capsula evoluată LCC permite producţia automată pentru aplicaţii de volum mare. Setul bogat deprotocoale prentu Internet, interfeţele industriale standard (USB/UART/PCM/ADC/NETLIGHT/SD/Rx-diversity) şi abundenţa de funcţionalităţi (drivere USB pentru Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Widows8, Windows CE, Linux, Android/eCall/GNSS) extind utilizarea modulului la o gamă largă de aplicaţii M2M pentru domeniile auto, metering, soluţii de tracking şi securitate, routere, POS-uri wireless, PDA-uri şi tablete.

Puncte forte• Acoperire globală UMTS/HSPA+ şi GSM/GPRS/EDGE• Dimensiunile capsulei SMT îl recomandă pentru produse finale de dimensiuni mici

cu constrângeri de spaţiu• Transmisie de date şi imagini de înaltă calitate chiar şi în condiţii vitrege de mediu

• Timp scurt de lansare pe piaţă: proiectele de referinţă, kit-urile de dezvoltare şi suportul tehnic oferite la timp minimizează timpul necesar proiectării şi eforturile de dezvoltare

• Zgomot redus prin tehnologia WCDMA inclusă• Asamblare robustă şi interfeţe

Quectel UC15 Mini PCIe - Modul UMTS/HSDPAUC15 MINI PCIe este noul modul Quectel UMTS/HSDPA cu o rată de transfer de date de 3.6Mbps downlink şi 384Kbps uplink. Este proiectat pentru a oferi clienţilor acoperire globală pentru conectivitateHSDPA/UMTS fiind de asemenea complet compatibil cu reţeaua EDGE şi GSM/GPRS existentă prin combinarea multi-bandă pentru reţelele dual-band UMTS şi dual-band GSM. Profilul micuţ de 51.0 × 30.0 ×4.9mm în formatul standard Mini PCIe şi nivelul înalt de integrare permite integratorilor şi dezvoltatorilor proiectarea cu uşurinţă a aplicaţiilor beneficiind cu adevarat de consumul redus de putere şi de convenabilafuncţie Plug and Play. Având o gamă extinsă de temperatură de la -40°C până la 80°C, UC15 Mini PCIe are o funcţionare sigură în medii cu condiţii extreme atât în exterior cât şi în interior fără a fi necesaresisteme de răcire sau încălzire. Setul bogat de protocoale de Internet, interfeţele industriale standard (USB/ UART/ Analog Audio/ LED_WWAN) şi abundenţa de funcţionalităţi (drivere USB pentru Windows XP,Windows Vista, Windows 7, Widows 8, Windows CE, Linux, Android) extind utilizarea modulului la o gamă largă de aplicaţii M2M comerciale şi industriale.

Puncte forte• Acoperire globală UMTS/HSDPA şi GSM/GPRS/EDGE• Factorul de formă standard Mini PCIe îl face ideal şi comod în utilizare pentu proiectanţi• Transmisie de date şi imagini de înaltă calitate chiar şi în condiţii de mediu vitrege

• Timp scurt de lansare pe piaţă: proiectele de referinţă, kit-urile de dezvoltare şi suportul tehnic oferite la timp minimizează timpul necesar proiectării şi eforturile de dezvoltare

• Asamblare robusta şi interfeţe

Puncte forte• Dimensiuni extrem de compacte: 10.1 × 9.7 × 2.5mm• Tehnologie EASY™ fără memorie externă• Consum ultra redus de putere în modul tracking, 12mA• AlwaysLocate™, controller inteligent cu mod periodic• LOCUS, soluţie integrată de logare fără necesitatea unei memorii host sau Flash extern

• Înaltă sensibilitate -165dBm@Tracking, -148dBm@Acquisition• 66 canale de achiziţie, 22 canale de tracking• Suport QZSS• Suport DGPS, SBAS(WAAS/EGNOS/MSAS/GAGAN)• Anti-Jamming, Multi-tone Active Interference Canceller

Electronica Azi ┃ Aprilie 201524

MODULE Wireless

Quectel L86 - Modul GNSS compact cu antenă Patch integrată; Soluţie MT3333L86 este un modul GNSS POT (Patch on Top) cu antenă patch integrată de 18.4 × 18.4 × 4.0mm bazat pe chipset-ul de ultimă generaţie MediaTek MT3333 care oferă performanţe perfecte. Este proiectatpentru o compatibilitate perfectă cu modulul Quectel GPS L80 într-o formă compactă unificată asigurând o platformă flexibilă şi scalabilă pentru migrarea de la GPS la GNSS. Acest design “space-saving”face din L86 modulul ideal pentru dispozitivele miniaturale. Disponibil în capsulă LCC şi cu antenă patch integrată, L86 oferă performanţe excepţionale atât pentru achiziţie cât şi pentru tracking.Combinând tehnologia avansată AGPS cunoscută sub numele de EASY™ (Embedded Assist System) cu tehnologia deja verificată AlwaysLocate™, L86 asigură cel mai înalt nivel de performanţă în domeniurespectând în totalitate standardele industriale. Tehnologia EASY™ permite calculul şi prezicerea orbitelor automat utilizând datele efemere (până la 3 zile) stocate în memoria Flash, astfel L86 poate fixapoziţia rapid chiar şi la nivele de semnal indoor cu un consum redus de putere. Cu tehnologia AlwaysLocate™, L86 poate adapta şi regla timpul de on/off pentru a asigura un echilibru între precizia poziţieişi consumul de putere conform condiţiilor de mediu şi de mişcare. L86 suportă funcţia de comutare automată a antenei, putând face comutarea între antena internă şi antena activă externă, menţinândpoziţia în timpul procesului de comutare. Cu design-ul micuţ, înaltă precizie şi sensibilitate, L86 se potriveşte perfect pentru o gamă largă de aplicaţii M2M cum sunt dispozitivele portabile, industriaauto, tracking-ul de persoane, sistemele de securitate şi PDA-urile industriale. De asemenea, este potrivit pentru aplicaţii speciale cum sunt GPS-ul cu mouse şi OBD.

Quectel L80 - Modul GPS compact cu antenă Patch integratăL80 este un modul ultra compact GPS POT (Patch on Top) cu o antenă patch integrată de 15.0 ×.15.0 × 4.0mm. Acest design bazat pe economia de spaţiu face din L80 modulul ideal pentru dispozitiveleminiaturale. În capsulă LCC şi cu antenă patch integrată, L80 oferă performanţe excepţionale atât pentru achiziţie cât şi pentru tracking.Combinând tehnologia avansată AGPS cunoscută sub numele de EASY™ (Embedded Assist System) cu tehnologia deja verificată AlwaysLocate™, L80 asigură cel mai înalt nivel de performanţă în domeniurespectând în totalitate standardele industriale. Tehnologia EASY™ permite calculul şi prezicerea orbitelor automat utilizând datele efemere (până la 3 zile) stocate în memoria Flash, astfel L80 poate fixapoziţia rapid chiar şi la nivele de semnal indoor cu un consum redus de putere. Cu tehnologia AlwaysLocate™, L80 poate adapta şi regla timpul de on/off pentru a asigura un echilibru între precizia poziţieişi consumul de putere conform condiţiilor de mediu şi de mişcare. L80 suportă funcţia de comutare automată a antenei, putând face comutarea între antena internă şi antena activă externă, menţinândpoziţia în timpul procesului de comutare. Cu design-ul micuţ, înalta precizie şi sensibilitate, L80 se potriveşte perfect pentru o gamă largă de aplicaţii M2M cum sunt dispozitivele portabile, industriaauto, tracking-ul de persoane, sistemele de securitate şi PDA-urile industriale. De asemenea, este potrivit pentru aplicaţii speciale cum sunt GPS-ul cu mouse şi OBD.

Puncte forte• Antenă patch integrată: 15.0 × 15.0 × 4.0mm• Dimensiuni extrem de compacte: 16.0 × 16.0 × 6.45mm• Funcţia de comutare automată a antenei• Protecţie la scurtcircuit şi detecţie de antenă• LNA încorporat pentru o mai bună sensibilitate• Tehnologi EASY™ fără memorie externă

• Consum ultra redus de putere în modul tracking, 20mA• AlwaysLocate™, controler inteligent cu mod periodic• LOCUS, soluţie încorporată de logger fără necesitatea unei memorii host sau Flash extern• Înaltă sensibilitate -165dBm@Tracking, -148dBm@Acquisition• 66 canale de achiziţie, 22 canale de tracking• Suport DGPS, SBAS (WAAS/EGNOS/MSAS/GAGAN)• Anti-Jamming, Multi-tone Active Interference Canceller

Quectel L76 - Modul Compact GNSSL76, cel mai mic modul GNSS, este un receptor single care integrează sistemele GLONASS şi GPS. Asigură simultan capabilitatea open service L1 Com-pass GLONASS şi GPS. Cu 33 de canale de tracking, 99de canale de achiziţie şi 210 canale PRN, L76 poate achiziţiona şi urmări orice amestec de semnale GPS şi GLONASS. Comparativ cu utilizarea numai a sistemului GPS, folosind ambele sisteme GPS şiGLONASS se dublează în general numărul de sateliţi vizibili, se reduce timpul până la primul fix şi se măreşte precizia poziţionării, în special în condiţiile dificile din traficul urban. Combinând tehnologiaavansată AGPS cunoscută sub numele de EASY™ (Embedded Assist System) cu tehnologia deja verificată AlwaysLocate™, L76 asigură cel mai înalt nivel de performanţă în domeniu respectând în totalitatestandardele industriale. Funcţia suplimentară logger embedded numită LOCUS permite L76 să logheze informaţia de poziţie în memoria Flash internă la intervale de 15 secunde asigurând tipic 16 ore deloguri fără costuri adiţionale. Caracteristicile superperformante fac modulul L76 ideal pentru industria auto, PDA-uri industriale, aplicaţii de larg consum şi industriale. Consumul extrem de redus îl faceuşor de integrat în dispozitivele sensibile la consumul de energie în special în aplicaţiile portabile.

Puncte forte• Dimensiuni extrem de compacte: 10.1 × 9.7 × 2.5mm• Motor Multi-GNSS pentru GPS, GLONASS şi QZSS • EASY™, self-generated orbit prediction for instant positioning fix • Suport AGPS pentru TTFF rapid• Consum ultra redus de putere în modul tracking, 18mA

• Always Locate™, algoritm inteligent pentru economisirea energiei• LOCUS, soluţie embedded de logger fără necesitatea unei memorii host sau Flash extern • Înaltă sensibilitate -165dBm@Tracking, -148dBm@Acquisition • 99 canale de achiziţie/ 33 canale de tracking şi până la 210 canale PRN• Suport DGPS, SBAS(WAAS/EGNOS/MSAS/GAGAN)• Anti-Jamming, Multi-tone Active Interference Canceller

Quectel L70-R - Modul GPS compact cu consum ultra redusL70-R este un modul ieftin GPS bazat pe memorie ROM care oferă motorul ultra performant de poziţionare de la MTK pentru aplicaţii industriale cu profil compact, consum ultra redus de energie şicapabilitate de poziţionare rapidă. Bazat pe tehnologia avansată AlwaysLocate™, L70-R asigură un consum redus respectând în totalitate standardele industriale. Cu tehnologia AlwaysLocate™, L70-Rpoate adapta şi regla timpul de on/off pentru a asigura un echilibru între precizia pozitiei şi consumul de putere conform condiţiilor de mediu şi de mişcare. Funcţia suplimentară de logger embeddednumită LOCUS permite L70-R să logheze informaţia de poziţie în memoria NVRAM internă. Cu memoria internă de 8KB NVRAM, L70-R poate memora 500 de evenimente de date de logare fără costurisuplimentare. Cu design-ul micuţ, înaltă precizie şi sensibilitate, L70-R se potriveşte perfect pentru o gamă largă de aplicaţii M2M cum sunt dispozitivele portabile, industria auto, trackingul de persoane,sistemele de securitate şi PDA-urile industriale.

Puncte forte• Dimensiuni extrem de compacte: 10.1 × 9.7 × 2.5mm• Consum ultra redus de putere în modul tracking, 13mA• AlwaysLocate™, controller inteligent cu mod periodic• LOCUS, soluţie încorporată de logare fără necesitatea unei memorii host sau Flash extern

• Înaltă sensibilitate -165dBm@Tracking, -148dBm@Acquisition• 66 canale de achiziţie, 22 canale de tracking• Suport QZSS• Suport DGPS, SBAS(WAAS/EGNOS/MSAS/GAGAN)• Anti-Jamming, Multi-tone Active Interference Canceller

Puncte forte• Motor Multi-GNSS pentru GPS, GLONASS şi QZSS• Antenă patch încorporată: 18.4 × 18.4 × 4.0mm• Dimensiuni extrem de compacte: 16.0 × 16.0 × 6.45mm• Funcţie de comutare automată a antenei• Protecţie la scurtcircuit şi detecţie de antenă• LNA încorporat pentru o mai bună sensibilitate• Tehnologie EASY™ fără memorie externă

• Consum ultra redus de putere în modul tracking, 20mA• AlwaysLocate™, controler inteligent cu mod periodic• LOCUS, soluţie încorporată de logger fără necesitatea unei memorii host sau Flash extern• Înaltă sensibilitate -165dBm@Tracking, -148dBm@Acquisition• 99 canale de achiziţie, 33 canale de tracking• Suport DGPS, SBAS(WAAS/EGNOS/MSAS/GAGAN)• Anti-Jamming, Multi-tone Active Interference Canceller

Pentru detalii tehnice şi comerciale, contactaţi firma Comet Electronics.Str. Sfânta Treime Nr. 47, Bucureşti, Sector 2Tel.: 021 243 2090 • Fax: 021 243 4090 • www.comet.srl.ro • e-mail: [email protected]

Electronica Azi ┃ Aprilie 201526

Înregistraţi-vă acum pentru a participa la training-ulorganizat de Freescale – “Internetul Lucrurilor”

Descriere Laborator 1:Laboratorul 1 investighează funcţionalitatea generică a sistemului de operare întimp real MQX rulând pe seria de dispozitive Kinetis K64F. Pentru demonstraţiapractică, se va utiliza placa de dezvoltare FRDM-K64F. Se va prezenta modul deconfigurare MQX pentru o iniţializare corectă şi exemple simple de comunicaţieI2C cu senzor şi manipulare GPIO. Aplicaţia execută citirea acceleraţiei şi a datelormagnetice provenite de la senzorul extern FXOS8700CQ.

Descriere Laborator 2:Acest laborator investighează funcţionalitatea generică a suitei RTCS (RealTime Communication Suite) din cadrul MQX RTOS. Pentru demonstraţiapractică, se va utiliza placa de dezvoltare Freedom board FRDM-K64F. Va fiprezentată configuraţia RTCS cu funcţionalitate IPv6 şi HTTP activat. Cu ajutorulunui simplu web server vom fi în măsură să citim acceleraţia şi valorilemagne tice de pe computerul nostru printr-un browser de internet.

Descriere Laborator 3:Acest laborator prezintă caracteristicile instrumentului FreeMaster pentru odezvoltare facilă. Prin intermediul acestuia, vor fi vizualizate datele de laaccelerometru şi magnetometru livrate de senzorul extern FXOS8700CQ.Această secţiune va demonstra de asemenea, cât de uşor este să creezi ointerfaţă grafică puternică utilizând soluţia PEG-lite.

Hardware:• MK64FN1M0VLL12 MCU (120 MHz, 1 MB memorie flash, 256 KB RAM,

mică putere, fără cristal USB)• Interfaţă USB Dual role cu conector micro-B USB• Accelerometru şi magnetometru FXOS8700CQ• Două push butoane pentru utilizator• Opţiuni flexibile de alimentare – OpenSDAv2 USB, Kinetis K64 USB, sau

sursă externă• Acces facil la Intrările/Ieşirile microcontrolerului prin conectori I/O R3

compatibili Arduino™ • Circuit de depanare programabil OpenSDAv2 ce suportă interfaţa

CMSIS-DAP şi care oferă:– Interfaţă MSD pentru programarea memoriei flash.– Interfaţă pentru depanare CMSIS-DAP prin conectare USB HID pentru depanare run-control şi compatibilitate cu unelte IDE– Port interfaţă serială virtuală

• Ethernet• SDHC

Data: 5 Mai 2015Locaţie: Hotel Caro – Blvd. Barbu Văcărescu, nr. 164A, Sector 2, BucureștiTraining-ul se va desfăşura în limba EnglezăTip training: Hands on

Agenda:8:30 – 9:00 Înregistrarea participanţilor9:00 – 9:20 Deschiderea sesiunii9:20 – 10:30 Generaţia următoare de microcontrolere Kinetis bazate pe blocuri IoT10:30 – 12:00 Laborator 1 – Familiarizarea cu sistemul de operare în timp real MQX12:00 – 13:00 Prânz13:00 – 14:30 Laborator 2 – Stiva TCP/IP cu IPv6 activat pentru internetul viitorului14:45 – 15:45 Laborator 3 – Procedee de vizualizare cu instrumentul FreeMaster şi cu soluţia grafică PEG15:45 Întrebări/Răspunsuri

www.freescale.com/webapp/sps/site/prod_summary.jsp?code=FRDM-K64F&parentCode=K64_120&fpsp=1&nodeId=012FC898C9DE2DDDAF

Internetul Lucrurilor (IoT) este un concept computaţional prin care orice obiect fizic conectat la Internet este capabil să se autoidentifice înfaţa altor dispozitive. Imensa creştere a spaţiului de adrese IPv6 reprezintă un factor important în dezvoltarea Internetului Lucrurilor.Versiunea 6 a protocolului de adresare IPv6, a fost proiectată să rezolve multe dintre problemele cu care se confrunta versiuneaanterioară IPv4 printre care mobilitatea, auto-configurarea şi epuizarea spaţiului de adrese. În acest seminar hans-on vă vor fi prezentatecaracteristicile de bază ale sistemului de operare în timp real MQX şi noile module care permit IPv6.Există o tendinţă în piaţă de folosire a display-urilor grafice cu capabilităţi tactile, peste tot. Ca o completare la acest subiect, va fi o secţiunecare va demonstra cât de uşor este să creaţi puternice interfeţe grafice cu ajutorul PEG-lite şi, de asemenea, va fi o secţiune în care vă veţifamiliariza cu instrumentul FreeMaster pentru o dezvoltare uşoară.

Electronica Azi 3.2015 [ 193 ] ┃ www.electronica-azi.ro 27

i.MX 6SoloX, cel mai nou procesor de aplicaţiide la Freescale, ajută la securizarea IoT

Cum aduce procesorul i.MX 6SoloX noinivele de securitate a sistemului la dispozitivele IoT? Ei bine...(1) Abilitatea de a rula mai multe medii softwareindependente pe un singur SoC (System-on-Chip).Aceasta oferă capabilitatea de a rula un sistem deoperare cu o interfață utilizator pe nucleul Cortex-A9 și în acelaşi timp beneficiază de determinismulîn timp real oferit de nucleul Cortex-M4. Acestlucru este important pentru o gamă largă de dis-pozitive din domeniul auto şi medical şi de auto -matizare a clădirilor, care necesită o interfaţă cu uti-lizatorul, mai evoluată dar, în acelaşi timp trebuiesă fie fiabile, să ofere siguranţă și determinism încomunicaţia cu alte dispozitive dintr-o rețea.(2) Design-ul unic al controlerului RDC (ResurseDomain Controller) impune partajarea în condiții desiguranță sau accesul exclusiv al resurselor SoC(periferice, memorie partajată) de către nucleulCortex-A9 și nucleul Cortex-M4, pentru a se asiguracă mediile de operare pot coexista independent,într-un mod sigur și anume domeniul Cortex-A9,domeniu care nu va încerca să preia controlul unuiperiferic, care este și trebuie să rămână, dedicatdomeniului Cortex-M4. RDC dispune de un modelde programare complet și întreaga hartă de registreeste disponibilă la unul, sau la ambele, nuclee.Această măsură suplimentară de flexibilitate asigurăutilizatorul că poate partaja sistemul în mod unicpentru cerințele lui.(3) Inițializarea securizată cu autentificare (high-assurance boot) poate fi folosită pentru a verificadacă imaginea de pornire este autorizată să rulezepe acel dispozitiv. Și, cu ajutorul nucleului Cortex-M4, secvența de inițializare securizată poate fi

realizată foarte rapid. Inițializarea de înaltăsiguranță este o caracteristică majoră de securitate,care ajută la prevenirea execuției pe dispozitiv aimaginilor de initializare modificate. În plus, dis-pozitivele criptografice și de stocare securizată adatelor în cip întregesc ofertele de securitateavansate ale aplicațiilor procesorului i.MX 6SoloX.Pe lângă securitatea avansată pe care i.MX 6SoloXo va aduce noilor dispozitive IoT, domeniile dealimen tare independente în cadrul SoC, permitalimen tarea sistemului în mod inteligent - noimodalități de gestionare a sarcinilor la nivel de sis-tem în modul cel mai eficient de consum. NucleulCortex-M4 poate fi folosit pentru sarcini de moni -torizare în sisteme low-level, cum ar fi menținereaunei conexiuni cu fir sau fără fir, sau colectarea deintrări de la senzori, toate în timp ce nucleul Cortex-A9 și alte periferice cu performanțe mai mari, pre-cum nucleul grafic 2D și 3D au alimentare oprită.Acest lucru furnizează eficiență maximă în timpulproceselor critice dar mai puţin intensive, precumși posibilitatea de a scala rapid și semnificativ per -for manța și capabilitățile de afișare ale sistemului.

Alte caracteristici cheie ale procesorului deaplicații multinucleu i.MX 6SoloX includ:• Două interfeţe de reţea de tip gigabit cu suportaudio-video (audio-video bridging AVB) pentruservicii de calitate în aplicații auto și alte aplicațiice necesită modelarea traficului și prioritizarea depachete.• Unitate de procesare grafică (GPU) 2D și 3D pen-tru dezvoltarea de interfeţe utilizator (HMI) multîmbunătățite.• Opțiuni de iniţializare flexibile, cu suport pentru

DDR QSPI și NAND fără management și un con-troler de memorie care oferă suport atât pentrumemoriile DDR3 cât și pentru memoriile DDR2 cuconsum redus de putere.• Multiple opțiuni de interfațare pentru ecrane(paralel RGB, LVDS) și camere (CSI, NTSC/PAL). • Suportul pentru conectivitatea wireless poate fiadăugat prin PCIe single lane, SDIO sau USB.• O varietate de opțiuni de împachetare pentru ase potrivi cu dispozitive ce necesită dimensiunimici, dispozitive ce au la bază HMI sau plăci în carefactorul cost primează.

Ești încântat să începi proiectarea cu procesorulpentru aplicații i.MX 6SoloX? Nu este nevoie să maiaștepți. Procesorul i.MX 6SoloX este aici și estedisponibil pentru tine, pentru a începe aziproiectarea. Bogată în caracteristici, placa SABREpentru dispozitive inteligente bazate pe i.MX6SoloX de la Freescale este acum livrată împreunăcu ofertele complementare de software, inclusivBSP-uri Linux și Android (pentru nucleul Cortex-A9) și MQX BSP (pentru nucleul Cortex-M4). Deasemenea, este disponibilă o suită completă dedocumentații și instrumente de proiectare, cum arfi instrumente Procesor Expert pentru configurareapinilor IO, fișiere cu exemple de schemă hardware,instrumente pentru semnarea codului pentruinițializare securizată, precum și instrumente pentruprogramarea de imagini. De asemenea, puteti veri -fica, în cadrul programului de parteneriat FreescaleConnect, cele mai noi beneficii oferite în jurul pro-cesorului pentru aplicaţii i.MX 6SoloX ■

Amanda McGregor este director de marketing aldepartamentului de procesoare pentru aplicaţii i.MX.

de Amanda McGregor, Freescale Semiconductor

Freescale Semiconductor România S.R.L. - BucureștiTel: 021 3052 400 I [email protected] I www.freescale.ro

Anul trecut v-am oferit câteva detalii privind arhitectura unei noifamilii de procesoare de aplicații din seria i.MX 6, care era lansatăîn curând. Am vorbit despre modul în care aceasta va permitedispozitivelor IoT, care necesită conectivitate constantă și nivelurimai ridicate de integrare cu mediul, să devină extrem defuncționale, extrem de sigure și eficiente energetic. Ei bine, acumeste aici! IoT, întâlnește i.MX 6SoloX. Procesorul i.MX 6SoloX esteprimul procesor de aplicații din industrie care integrează un nucleuARM® Cortex®-A9 și un nucleu ARM Cortex-M4 într-un singur cip proiectat pentru a permite dispozi-tivelor cu siguranță de clasă mondială, performanță de excepție și eficiență energetică. Și, din moment ce acesta este parte a popularei serii i.MX 6, se bazează pe ani de dezvoltare de softwareși activare la nivel de industrie.

SISTEME EMBEDDED IoT

Electronica Azi ┃ Aprilie 201528

Evitaţi capcanele

uzurii morale

Concentrarea pieţelor de produse de larg consumeste de a menţine un ritm rapid de dezvoltare încare producătorii să încerce să beneficieze de avan-tajele progreselor tehnologice ce apar în mod tipicla o perioadă de 2 ani. Componentele reali zate pebaza aceea ce erau cele mai avansate tehnologii înurmă cu 2 sau 3 ani sunt rapid declarate ca devenitedepăşite prin înlocuirea lor. Deoarece majoritateaproduselor în care erau utilizate aceste componenteau o viaţă la raft chiar şi mai mică, această înnoireconstantă nu este o problemă.

Pentru utilizatorii de pe pieţele industriale, ciclulde înlocuire al multor circuite integrate modernea devenit o problemă. Deşi componentele dedi-cate de tip industrial pentru industria auto, pre-cum de exemplu cele calificate pentru domenii ex-tinse de temperatură, vor avea asigurat suportulproducătorilor de circuite integrate pentru maimult de 10 ani, alte sisteme din cadrul vehicululuicare nu necesită suport de mediu al componentelorindustriale vor folosi componente din piaţa de largconsum, de vreme ce ele oferă un raport ridicatperformanţă/preţ sau pur şi simplu sunt singurelecomponente disponibile cu performanţele deprocesare, calcul şi bandă de frecvenţă necesare.

Producătorii de sisteme medicale au adesea de-aface cu probleme de tipul: în perioada de timpnecesară pentru a obţine aprobările de funcţionarepentru sistemele dezvoltate de ei, furnizorii renunţăla a mai produce componentele de care depind înrealizarea acelor sisteme.Circuitele de memorie au tendinţa de a fi foartevulnerabile la schimbări pe termen scurt din punctde vedere al lanţului de achiziţie. Componenteledestinate pentru magistrale de date de ultimă oră

acum 5 ani, sunt considerate astăzi învechite, iarproducătorii specializaţi aleg să se concentreze peinterfeţe de magistrală mai recente, precum DDR4sau LPDDR3.

În numeroase cazuri, producătorii vor anunţa înce -tarea producţiei cu un anunţ de ultimă ofertă, cepoate fi lansat cu şase luni înainte de încetareaproducţiei acelei componente. Decizia pe care uti-lizatorul trebuie să o ia în acest moment este de avedea dacă există vreo alternativă viabilă şi, dacănu, să facă o achiziţie de ultim moment. Utilizatorultrebuie în aceste condiţii să analizeze de câte com-ponente are nevoie pentru a continua să asigureprodusele conform angajamentelor de asigurare asuportului pentru produsele sale. Dacă întârzie şiratează termenul limită, trebuie să găsească alte căipentru a asigura componente de rezervă, căi ceconduc către piaţa gri. Producătorii vor plasa ade-sea stocul de componente de care nu mai aunevoie pe piaţa gri, cu scopul de a recupera chel-tuielile. Din păcate, piaţa gri este calea prin care înlanţul de producţie apar numeroase produsecontrafăcute.

Distribuitorii pot ajuta prin monitorizarea livrărilorşi prin lansarea de avertismente în avans cu privirela achiziţiile de ultim moment şi la semnele ce pre-vestesc că producătorul va dori să suspende pro -ducţia. Digi-Key, de exemplu, trimite clienţilornotificări cu privire la scoaterea din circulaţie a com-ponentelor achiziţionate anterior pentru a se asiguracă ei au cunoştinţă despre apariţia acestei situaţii. O achiziţie de ultim moment poate introduce alteprobleme, deoarece unele politici de achiziţie suntconcepute pentru a respinge produsele cu coduriînvechite. De vreme ce produsul ţintă se

învecheşte, componentele achiziţionate printr-oachiziţie de ultim moment vor avea adesea coduride dată ce vor fi prea vechi pentru a corespundepoliticii de achiziţie. Dacă o componentă ajunge în faza sa de sfârşit-de-viaţă, pot fi disponibile alte opţiuni. Dispozitivelece ajung la volume de vânzări mai mici sunt foarteprobabil în apropierea sfârşitului producţiei. Înmulte cazuri există posibilitatea de a înlocui compo-nenta depăşită cu una apropiată, în condiţiile unuiminim de reproiectare. De exemplu, un microcon-troler înlocuitor poate avea mai multe periferice pecip decât componenta originală, dar va avea acelaşicomportament în funcţionare atunci când va rulaacelaşi software. Departamentul tehnic al unui dis-tribuitor precum Digi-Key poate oferi sfaturi valo -roase cu privire la compatibilitate de formă şifuncţionalitate pentru numeroase componente.

Răspunsul pe termen lung la problemele legate deieşirea din producţie a unor componente esteplanificarea pentru această eventualitate şi elabo-rarea unei strategii de procurare a componentelorşi familiilor acestora care să garanteze achiziţio -narea. Pentru a încerca să vină în întâmpinareaclienţilor cu cerinţe de termen lung, unii dintreproducători îşi iau angajamente pe furnizare petermen lung pentru un grup selectat din compo-nentele lor. De exemplu, Intel, vinde o gamă deprocesoare compatibile PC care sunt componentestandard, dar care pot fi utilizate în aplicaţii indus-triale pe termen lung, a alocat unele produse caavând suport asigurat pentru zece ani sau mai multde la lansarea în producţie. Această informaţieoferă utilizatorilor încredere în ceea ce priveştelanţul de achiziţie atunci când hotărăsc utilizareaunor componente în sistemele lor.

ANALIZĂ

Piaţa componentelor electronice s-a schimbat radical în ultimii 30 de ani. Forţa conducătoareîn termeni de volum de componente este acum piaţa de larg consum şi nu aplicaţii precumcomputere mainframe sau sisteme industriale. Aproape două treimi din vânzări sunt acum cătrepiaţa de PC şi telefonie mobilă, care sunt din greu conduse de largul consum.

de Dave DohertyVP furnizor global şi operaţii de produsDigi-Key

Electronica Azi 3.2015 [ 193 ] ┃ www.electronica-azi.ro 29

uzura morală

Distribuitorii cu franciză sunt o sursă vitală de informaţii în faza deproiectare, ei indicând utilizatorilor ce componente au asigurat suportpentru planificare pe termen lung. Digi-Key, de exemplu, au oexperienţă extinsă în a asigura sfaturi cu privire la disponibilitatea petermen mediu sau lung a componentelor pe care le furnizează. Clienţiipot furniza o listă de materiale necesare, iar experţii vor verifica docu-mentele pentru a vedea care componente prezintă risc de a ajunge lafinalul producţiei.

În unele cazuri, este imposibil de a evita utilizarea unei componente cumare risc de încetare a producţiei, deoarece ea oferă caracteristici cheiece nu sunt disponibile la alte componente. În aceste cazuri, distribuitoriiprecum Digi-Key pot pregăti contracte prin care, în schimbul unui an-gajament pentru un număr de componente necesare pe durata de viaţăa produsului, ei vor asigura ca acel număr de componente să fiedisponibile şi stocate în depozite, iar apoi distribuite pentru fabricaţieprecum orice alt dispozitiv.

O altă abordare pe care utilizatorii o pot aplica este schimbarea strate-giei de proiectare a produsului pentru ca el să se poată adapta situaţieide încetare a fabricaţiei unei componente. Această strategie porneştede la asumarea că un număr de componente din schema originală va fiscos din fabricaţie pe ciclul de viaţă al produsului. Ea implică planificareaachiziţiei componentelor astfel încât să poată fi înlocuite mai uşor cucomponente similare, chiar dacă aceasta înseamnă schimbări în tipul decapsulă şi viteza dispozitivului. Prin proiectarea unor astfel de produse,se pot găsi înlocuitori de formă şi funcţie, reducând riscul unor pro -bleme în lanţul de achiziţie prin dispariţia unei componente.

De exemplu, utilizarea de soluţii programabile oferă o cale cheie de aface faţă problemelor legate de viitorul produsului. Soluţiile progra -mabile sunt adesea proiectate într-o asemenea manieră încât ele potoferi un înalt grad de asigurare a formei şi funcţiilor pentru produseleînlocuitoare. Chiar dacă producătorii retrag componentele vechi înfavoarea celor construite pe noi procese şi tehnologii, acelaşi proiectva putea fi cu uşurinţă realizat cu componente înlocuitoare, ce pot fiadesea obţinute în capsule compatibile la nivel de pini cu originalul.Uneltele de proiectare sunt construite în asemenea mod, astfel încât unproiect portat către o componentă mai recentă şi performantă se vacomporta în majoritatea cazurilor precum în cazul produsului mai vechi. În mod similar, alegerea de microcontrolere şi microprocesoare ceutilizează arhitecturi standard industrial disponibile de la multipliivânzători, poate beneficia de un înalt grad de protecţie împotrivadispariţiei de pe piaţă a unor componente, faţă de utilizarea unei liniide produse disponibile numai de la un singur producător. Cu toate căidentificarea unei potriviri directe pentru un microcontroler în gamade produse a altui producător poate să nu fie mereu posibilă,schimbările la nivel de schemă şi software pot fi minime, deoareceasemenea componente oferă adesea caracteristici şi periferice similare.Singura schimbare poate fi la nivel de driver al dispozitivului pentru aasigura că perifericele sunt alocate zonelor corecte de memorie pentruaplicaţie. Microcontrolerele cu logică programabile pe cip şi perifericeanalogice au dovedit că sunt răspunsul într-un număr de cazuri în carecomponentele cu funcţii fixe au dispărut de pe piaţă.

Înlocuirea unei componente dedicate cu o soluţie programabilă,implică un efort mai mare de proiectare şi integrare dar, într-o industriesupusă posibilităţii de dispariţie bruscă de pe piaţă a unor compo-nente, ea oferă o cale eficientă de a gestiona problemele legate decomponentele cheie ale sistemului.Chiar şi cu strategii de proiectare eficiente, dispariţia din producţie aunor componente rămâne o problemă căreia trebuie să-i facă faţă mulţiutilizatori de componente electronice. Dar cu ajutorul partenerilor dinlanţul de distribuţie, care pot sfătui asupra alternativelor potenţiale şipot informa clienţii asupra tendinţelor din producţie, este posibilăpăstrarea problemei sub control ■

www.digikey.com

Electronica Azi ┃ Aprilie 201530

Modulele AC/DC Traco TMPS 03 cu dimensiunile 1“ × 1“ × 0,6“ reprezintă o soluţie de top pentru alimentărielectrice în spaţii restrânse.

Sursele de alimentare electrică cu o densitate demare putere (W/cm3) sunt în prezent comercia -lizate de mai mulţi producători. Cu toate acestea,provocarea actuală este sursa de alimentareminiaturală cu o putere de, să spunem, câţiva waţi

deoarece chiar şi cele mai mici surse de alimentaretrebuie să includă aceleaşi componente ca şisursele mai mari (doar mai puţin puternice, bine-înţeles), dar dimensiunile acestor componente“mai slabe” sunt de regulă cu foarte puţin mai micidecât cele puternice. Astfel, noua serie TracoPower TMPS 03 vine cu oa doua dimensiune, la propriu. Dimensiunile de1×1 inch (25.4mm) şi înălţimea de doar 15.3mmpermit utilizarea modulelor TMPS chiar şi în dis-pozitivele în care fiecare cm3 este preţios.Un avantaj important este că modulul TMPS estecapabil de operare repetitivă pe termen scurt(<30s), furnizând cu până la 30% mai multă putere(menţinând în acelaşi timp puterea totală mediede 3W). Acest aspect este esenţial în cazul dispozi -tivelor care necesită un curent de pornire maimare sau la antrenarea motoarelor mici şi a altordispozitive similare. TMPS întruneşte cerinţelereferitoare la consumul redus de putere înstandby, întrucât nu are nevoie decât de 0.15W încondiţii de funcţionare în gol.

Modulul TMPS poate fi alimentat de la “orice”cabluri CA de alimentare(85-264VAC) şi chiar dela o linie de CC (120-370VDC).

Ieșirea grafică este întotdeauna avantajoasă,permițându-ne să utilizăm un microcomputer in-corporat ca interfață a utilizatorului (HMI) sau celpuțin de a afișa diverse variabile etc. Există multemodalități de a obține acest lucru, dar poate căsoluția optimă este doar de a conecta un afișaj. Noile module grafice 4DPi-32 şi 4DPi-35 se înscriuîn categoria acestor soluții ideale, întrucât sunt

special proiectate pentru Raspberry Pi (A, B, B+) –electric şi mecanic, în timp ce conectorul I/Orămâne disponibil. Simplitatea utilizării este accentuată de faptul căele nu necesită sursă de alimentare electrică(externă), deoarece sunt alimentate de la com-puter. Comunicarea este asigurată prin conectareade mare viteză SPI 48 MHz. Viteza procesorului in-tegrat permite afișarea imaginilor şi a secvențelorvideo cu o viteză de până la 25 cadre pe secundă(chiar şi mai mult dacă imaginile pot fi compri-mate). Panoul tactil rezistent permite operarea în-tregului sistem fără mouse.Cât privește dimensiunea, nu există decât o micădiferență între modulele 4DPi-32 şi 4DPi-35 – ceamai mare diferență constând în rezoluție 480 × 320px(4DPI-35) vs. 320×240px (4Dpi-32). Ambeleafișaje au ieșiri GUI (primare) ale Raspberry Pi – caşi cum am avea conectat un monitor.

Un “inch“ vă va oferi 3 Waţi

Avantaje / Caracteristici:

• Module 3W AC/DC de înaltă calitate• Ultra compact - 25,4 × 25,4 × 15,3 mm

(1“ × 1“ × 0,6“)• Consum de putere în standby de doar 0.15W• Protecție continuă împotriva scurtcircuitelor şi

a supracurenților• Posibilitate de a extrage cu până la 30% mai

mult curent (<30s)• 6 versiuni (o ieșire 3, 5, 9, 12, 15, 24 VDC)

Avantaje / Caracteristici:

• Afișaje primare pentru Raspberry Pi (A, B, B+)

• 480×320px / 320×240 px (Pi-35 / Pi-32)• Panou tactil rezistent incorporat cu 4 fire• Culori naturale 65k, RGB• Fără sursă de alimentare externă necesară• Conectare de mare viteză 48 MHz SPI• 4 găuri de montare pentru o asamblare

fiabilă.

Noile afișaje de 3,2“ şi 3,5“ de la compania 4D Systems pentru Raspberry Pi pot alcătui un sistem independentcomplet de la acest microcomputer.

Adăugaţi cea de-a 4-a dimensiuniela Raspberry Pi

MODULE

Dacă sunteţi interesaţi de produsele TRACO POWER, vă rugăm să ne contactaţi la +40 31 221 0209, [email protected].

Electronica Azi 3.2015 [ 193 ] ┃ www.electronica-azi.ro 31

Pentru a vă abona la revistele editurii noastre, trimiteţi un email la adresaredacţiei [email protected] în care să ne comunicaţi revista lacare doriţi să vă abonaţi, adresa dumnea voastră poştală, numărul manda -tului poştal sau ordinului de plată şi data când a fost efectuată plata.

Mandatul poştal (sau ordinul de plată) se va face în favoarea societăţii:EURO STANDARD PRESS 2000 srlCUI: RO3998003Banca: OTP BANK ROMANIA S.A. - Agenţia Câmpulung, Jud. ArgeşCont bancar - IBAN: RO26OTPV270000423682RO01

Informaţii utile• Revista Electronica Azi apare de 10 ori / an, iar preţul unui număr în

format tipărit este de 10 lei. Preţul unui abonament pe 1 an = 100 Lei• Abonamentul la revista Electronica Azi în format digital este gratuit.

Revista în format digital este disponibilă la adresa de internet: www.electronica-azi.ro

• Revista Electronica Azi Hobby apare de 6 ori / an, iar preţul unui numărîn format tipărit este de 10 lei. Preţul unui abonament pe 1 an = 60 Lei

• Abonamentul la revista Electronica Azi - Hobby în format digital este gratuit. Revista în format digital este disponibilă la adresa de internet: www.electronica-azi.ro

• Revista Electronica Azi SMT apare de 6 ori / an, iar preţul unui număr în format tipărit este de 10 lei. Preţul unui abonament pe 1 an = 60 Lei

• Abonamentul la revista Electronica Azi - SMT în format digital este gratuit. Revista în format digital este disponibilă la adresa de internet: www.electronica-azi.ro

Abonamente la revistele editurii

Ofertă specială - abonament pe 1 an la toate cele trei reviste:(10) Electronica Azi + (6) Electronica Azi Hobby + (6) Electronica Azi SMT= 170 Lei

Electronica Azi ┃ Aprilie 201532

CONTROL INDUSTRIAL

Senzori

Competiţia globală în domeniul industriei alimentaredetermină principalii competitori să apeleze la oriceresursă cu potenţial de îmbunătăţire a proceselor defabricaţie. Maşinile şi utilajele trebuie să fie mai flexibile şimai “user-friendly” decât oricând. Soluţiile de la COMPECdeschid noi oportunităţi pentru aplicaţii noi. La COMPEC, gama de produse cu clasă de protecţieIP69K, ideale pentru industria alimentară, este diversă şipoate constitui un mijloc real de eficientizare a soluţiilorde automatizare din industria alimentară.

Industria alimentară are nevoie de sisteme şi de componente rezistente la agenţi corozivi de curăţare, la umiditateexcesivă şi la alţi factorii specifici mediului industrial. La COMPEC, puteţi găsi produse certificate ECOLAB, HACCPsau cu clasă de protecţie IP69K, special proiectate şi fabricate pentru a face faţă cerinţelor igienice specifice.

Soluţii de detecţie pentrueficientizarea automatizărilorîn industria alimentarăAutor: Mihai Priboianu

Aurocon COMPEC SRL

Zone igienice în industria alimentară

Zona agresivăZonă cu contact di-rect şi continuu cupro dusele alimentare.Curăţarea se executăcu agenţi agresivi, cujet de apă de marepresiune, agenţi chi -mici sau prin folosirea agenţilor termici. Riscul de contaminare cu bacterii estefoarte ridicat în aceste zone. COMPEC are soluţii prin gama de senzori cu carcasedin oţel inoxidabil sau plastic de înaltă calitate pentru a reduce riscul. Carcaselesunt robuste oferind rezistenţă la pătrunderea apei şi clase de protecţie IP69K.

Zona umedăZonă de asemenea cucontact direct cu pro-dusele alimentare. Curăţarea în acest cazse face cu jet de apăde mică presiune,agenţi chimici sau ter-mici. Şi în acest caz, riscul de contaminare cu bacterii este ridicat în acest tip dezonă. Din nou, COMPEC vine în sprijinul industriei alimentare prin oferirea desoluţii conforme şi certificate pentru folosirea în industria alimentară.

Zona afectatăPersonalul operatorpoate atinge pro-dusele alimentarepre cum şi utilajelefolosite. Există şi po -si bi litatea ca pe părţiale utilajelor să rămâ -

nă resturi şi reziduuri alimentare. Curăţarea în aceste zone nu este agresivă,riscurile fiind contaminarea cu bacterii. COMPEC oferă produse cu carcasespecial proiectate rezistente la depuneri de materiale alimentare şi cu carcasedin plastic non-toxic.

Zona uscatăZonă în care nu existăcontact cu produselealimentare şi în carecurăţarea nu sepractică. Pericolele ce pot apă -rea implică pă trun -

derea în alimente a unor corpuri din sticlă sau din plastic din care sunt făcuteambalajele. La COMPEC, senzorii au prevăzute ecrane de protecţie lapătrunderea de obiecte din sticlă sau alte materiale.

33Electronica Azi 3.2015 [ 193 ] ┃ www.electronica-azi.ro

Monitorizare nivel hrană lichidăLFV200 este un senzor universal pentru indus-tria alimentară ce este folosit pentru monitori -zarea nivelului în recipiente de stocare sau dealimentare cu materiale alimentare lichide. Design-ul compact, clasa de protecţie a car-casei şi certificarea CIP/SIP reprezintă atu-urile care recomandă LFV200 pentru aplicaţiiigienice.

Măsurare nivel materie brutăMăsurarea şi monitorizarea nivelului la silo zu -rile cu materie alimentară brută, precum pro -tecţia la supraumplere la momentul umpleriisilozurilor sau detecţia fiabilă a nivelului minimca semnal de necesitate a reumplerii, suntaplicaţii ce apelează la tehnologii robuste dedetecţie pentru aproape orice tip de materiebrută din domeniul industriei alimentare.

Senzor igienic de presiune PHTFabricarea de produse alimentare presupunefolosirea de senzori de presiune ca parteintegrantă a procesării alimentelor sau amăsurării de nivel. Conectorii igienici, certifi-carea CIP/SIP, precizia şi robusteţea suntcapabilităţi care fac diferenţa în ceea cepriveşte senzorii de presiune PHT, cerificaţipentru utilizarea în procesele igienice.

MZT8 în aplicaţie tip apucă şi plaseazăMZT8 detectează poziţia de sfârşit a pistonuluiunui cilindru pneumatic cu funcţie de gripper.Gripper-ul apucă alimentele procesate şi leplasează în lăcaşuri special destinate. Igienaprocesului este asigurată de senzorul magneticpentru cilindrii pneumatici, oferind clasă deprotecţie IP69K.

IMF12 la o maşină rotativă de umplereSenzorul inductiv IMF12 detectează diverselepoziţii ale rolei metalice de transport a recipi -entelor din plastic înainte ca respectivele reci -piente să fie acoperite şi sigilate. IMF12 esterezistent la acţiunea agenţilor corozivi decurăţare şi oferă clasă de protecţie IP69K pre-cum şi certificare ECOLAB, fiind ideal pentrufolosirea în industria alimentară.

IMF12 la un conveiorUn sistem de alimentare a benzii de transportautomat a caserolelor cu carne foloseşte unsertar metalic special destinat dispunerii pebandă a caserolelor. Poziţia respectivului sertarmetalic este determinată cu ajutorul senzoruluiinductiv IMF12, semnalul furnizat de acesta ladetecţie permiţând sistemului de control să iadecizia cu privire la realimentare cu caserole.

V18V la un conveiorSenzorul retroreflexiv VL18V, special proiec-tat pentru obiecte transparente reprezintătrigger pentru banda destinată porţionării învederea sincronizării cu banda de alimentarecu caserole completate cu materie alimentară,în vederea ambalării ulterioare. Senzorul fo-toelectric este cu carcasă cilindrică din oţel in-oxidabil, fiind rezistent la mediile de lucruspecifice industriei alimentare.

MH15V - cea mai scurtă carcasă complet metalică, din inoxSenzorul fotoelectric cilindric MHTB15Vmoni torizează alimentarea cu capace pentrurecipientele PET. Senzorul are şi rolul de a in-dica lipsa unor capace pe calea de rularedestinată alimentării maşinii de aplicat capace.Carcasa din inox asigură rezistenţa la agenţicorozivi.

WLG4S-3 INOX într-o fabrică de îmbuteliereDetecţia prezenţei recipientelor din PET şi dinsticlă în condiţii dure de funcţionare precumcele specifice industriei alimentare este uneorio provocare. Setarea senzorului W4-3 INOXse face prin intermediul unui buton deînvăţare tip membrană ce nu permite inserţiade reziduuri alimentare, asigurându-se astfelconformitatea cu cerinţele impuse.

Numărarea şi recunoaşterea tuturor tipurilor de ambalajeWL4-3 asigură aliniere optică simplă şi rapidăpe durata instalării. Operarea fiabilă chiar şila contaminări repetate ale ferestrei dedetecţie, datorită receptorului optic de înaltăcalitate. Senzorul optic permite şi detecţiaambalajelor cu suprafeţe reflectorizante. Carcasa senzorului este de asemenea cu clasăde protecţie IP69K.

Aplicaţii

Linie de îmbuteliere vinuri: WLL190 detectează nivelul de umplere al sticlelor

Tubul de umplere cu vin care este dotat cu ofibră optică pentru detecţia nivelului deumplere, este introdus pe gura sticlelor pen-tru a le umple cu vin. Odată ce nivelul deumplere dorit este atins, senzorul cu fibrăoptică WLL190T-2 comută şi procesul deumplere este oprit imediat.

WL12G detectează PET-uriWL12G detectează sticlele din PET subţiri şitransparente. Senzorul detectează de aseme-nea sticlele care sunt poziţionate incorect pelinia de îmbuteliere şi dă semnal unui sistemautomat de respingere, prevăzut cu un pistonce îndepărtează respectivele sticle. Acest proces asigură alimentarea maşinii deîmbuteliat doar cu sticle poziţionate corect.

Detecţia codurilor de bare tip PDF417În industria procesării cărnii sunt folosite ade-sea coduri speciale de bare precum cele detip PDF417. Cu ajutorul unui scanner de co-duri de bare IT4800i, se detectează respec-tivele coduri ale produselor neprocesate.Cititorul IT4800i este disponibil atât învariantă cu cablu RS-232 sau respectiv cuconexiune Bluetooth.

Citire de coduri de bare cu sistem fiabil cu camerăCodurile matriceale de identificare asigurăcalitatea procesului de ambalare şi garanteazăbuna sortare a produselor finite. CititorulICR845-2 identifică toate codurile la vitezede rulare de până la 3m/s şi nu afecteazăproducţia. Sistemul este fiabil şi dual, oferinddetecţii pe care procesul global de ambalarele poate gestiona uşor.

Validarea produselor cu cititor de coduri de bareÎnainte de începerea producţiei codul debare de pe ambalaj este înregistrat în cititorulde cod de bare. Pe durata producţiei, codulde bare de pe pachet este citit şi comparatcu codul înregistrat în cititor. Dacă cele două coduri se potrivesc, suntfolosite ambalajul şi eticheta adecvate pro-dusului de pe linia de producţie.

Inspectarea datei şi a capacelor cu i20 DomeCu ajutorul setului de inspectare sofisticatăvizuală Inspector, verificarea detaliilor de peambalaje pe durata mişcării acestora nu maieste o sarcină greu de îndeplinit. Inspecţia pebaza funcţiei avansate de numărare a pixeliloreste folosită pentru verificarea prezenţeidatei pe ambalaj, iar verificarea prezenţei ca-pacului se face cu funcţia de contur.

Verificarea integrităţii fizice a capacelor cu IVC-3DCamera inteligentă IVC-3D localizează capaculşi verifică faptul că acesta este corect asamblat.Pentru marea majoritate a ambalajelor, măsu -rătorile 3D se pot realiza relativ la restul formeiambalajului. Acest lucru furnizează un rezultatcorect chiar dacă ambalajul în sine este puţindeplasat pe conveior.

Verificarea calităţii torturilor cu IVC-3DCamera inteligentă IVC-3D înregistrează forma3D la viteze mari, pe măsură ce torturile sunttransportate pe banda conveiorului. Cameraverifică faptul că torturile nu au decoraţiunilipsă şi că au înălţimea, volumul, diametrul şirotunjimea corecte. Versiunea cu carcasă dininox face camera pretabilă şi pentru mediilespecifice industriei alimentare.

Securitatea maşinilor de procesat carneCortinele luminoase de securitate C2000 încarcase cu clasă de protecţie IP67 protejeazăaccesul la punct periculos la pâlnia de accesla o maşină de tocat. Categoria de securitateeste PLe, oferind protecţie conformă cuprevederile directivelor şi standardelor îndomeniul securităţi industriale. Sistemele potfi inspectate pentru conformitate.

Protecţie în zone refrigerateIndustria alimentară adesea apelează la facilităţide manipulare/producţie în zone refrigerate,cu temperaturi în gama -10°C …-40°C. Acestezone refrigerate dotate cu facilităţi deproducţie implică uneori folosirea de utilaje cupotenţial de accidentare. La COMPEC găsiţisoluţii de protecţie cu bariere luminoase ceprotejează operatorii să acceseze zone undes-ar putea accidenta.

Securitatea sistemelor de transport autoghidateScannere laser de securitate S3000 protejeazăzonele periculoase din proximitatea căilor derulare a vehiculelor autoghidate. Există atât vari-ante pentru folosire în sisteme la temperaturiobişnuite de lucru dar şi versiuni Cold Storece pot fi folosite în zone refrigerate undetemperaturile pot să coboare până la -30°C.

Senzori inductivi IME cu precizie maximă de detecţieSenzorii inductivi IME12 cu carcasă filetată cufilet M12 sunt disponibili şi cu două caracte -ris tici speciale: cu carcasă din oţel inoxidabilpentru a rezista la medii dure de funcţionareşi cu partea de detecţie din plastic pe careeste tipărită litera S sau O pentru identificareauşoară a tipului de ieşire a senzorului (contactnormal-închis sau normal-deschis).

WLL190T-2 pentru monitorizare nivelSarcina se referă la asigurarea faptului că sticlanu este supraîncărcată cu lichid după finalizareaprocesului de umplere. Soluţia implică folosireaunui cap de detecţie complet igienic şi din oţelinoxidabil al unei fibre optice conectate la sen-zorul amplificator WLL190T-2. Capul de citireeste special fabricat pentru industria alimentară.

WTB4-3 pentru asigurarea prezenţei aperturilorAplicaţia implică verificarea că apertura estesigilată de către cutiile de carton. Cu ajutorulsenzorului fotoelectric WTB4-3 cu funcţie deauto-monitorizare se detectează dacă, cutiilede carton nu sunt sigilate şi dacă apare oeroare la senzor. În acest ultim caz senzorii dinseria W4 permit emiterea unui semnal tocmaipentru a avertiza sistemul de control ■

Electronica Azi ┃ Aprilie 201534

CONTROL INDUSTRIAL Senzori

Interfețele integrate permit includerea ușoară șirapidă a cortinelor în rețea, fără necesitateautilizării unor dispozitive anexe. CML 700i pot fimontate în cascadă, lăsând o zonă neacoperităde doar 23 mm între fascicole, au un timp derăspuns scurt și permit detectarea mediilortransparente.

Operare• Afișaj integrat de dimensiuni mari, indicator grafic

cu bare integrat pentru aliniere ușoară• Funcții de învățare intuitive, permit configurarea

rapidă a senzorilor• Fascicol la 5° ce simplifică alinierea

Performanță• Rapiditate: Timpi de 10/30μs permit

detecția cu precizie chiar și în cele mai accelerate procese

• Intensitate: Distanțe de operare până la 8m• Detecție îmbunătățită pentru medii

transparente, sensibilitate ajustabilă pentru sticlă sau folie

Montaj• Sistem de fixare inteligent cu profil standard,

conectică diversificată și balama rotativă• Zonă neacoperită minimă pentru configurarea în

cascadă, folosind conectica opțională din spatele barierei

• Construcție robustă, carcasă metalică rezistentă la șocuri mecanice

Interfață• Electronica integrată face utilizarea dispozitivelor

adiacente inutilă, salvează spațiu, optimizează instalarea și reduce volumul cablajului

• Nu necesită interfețe auxiliare• NOU: Interfață RS485 integrată și protocol Modbus

RTU pentru conectarea eficientă la sistemul de control

Electronica Azi 3.2015 [ 193 ] ┃ www.electronica-azi.ro 35

Cortine optice pentru analizăintegrare facilă – aliniere rapidă – utilizare simplificată

Detecția contururilor Măsurarea înălțimii

Măsurarea contururilorOptimizarea spațiului pe liniile de producție

Multe argumente solide vin în favoarea cortinelor de măsură CML 700i, arătând că acestea suntcea mai potrivită soluție pentru o varietate de aplicații.

AUTOMATIZĂRI

Tel. +40 256-201346 • Mail: [email protected] • Web: www.oboyle.ro

Electronica Azi ┃ Aprilie 201536

Detecția etichetelor pe recipiente folosind senzori Leuze

• Detecție exactă pentru o varietate de etichete, fie ele din hârtie sau folie de plastic. Un singur senzor poate fi utilizat pentru întregul portofoliu de materiale.• Ajustarea facilă cu buton de învățare permite o instalare rapidă, ușoară și eficientă.• Carcasă robustă din inox în construcție cilindrică M18. Utilizând suportul de montaj Leuze, instalarea se face rapid și precis.

Un producător ce realizează echipamentepentru manipulare, foloseşte un sistemde identificare radio (RFID) pentru deter-minarea poziției unui utilaj ce rulează pe

șină, într-un mediu cu temperaturi ridi-cate și impurități. O pereche de modulecitire/scriere, montate pe structura uti-lajului, analizează etichetele RFID

poziționate la distanțe de 1 m de-a lun-gul șinei. Sistemul de control identificăfiecare etichetă și determină astfelpoziția exactă a utilajului.

Avantajele clientului• Ciclu de producție neîntrerupt,

datorită identificării eficiente a poziției

• Mișcare sincronă a structurii, ceea ce elimină riscul balansării

• Evitarea coliziunilor datorită distanței de operare de până la 45 mm

Avantajele sistemului RFID defrecvență înaltă• Transponderele pasive nu necesită

mentenanță• Tehnologia ConIdent® asigură

distanță de detecție extinsă ≤ 45 mm• Transponderi robuști în carcase de

plastic sau metal, IP67• Unități de citire/scriere cu interfețe

industriale standard PROFIBUS DP

AUTOMATIZĂRI

Controlul poziției în condiții de mediu nefavorabile cu ajutorul senzorilor Contrinex

AUTOMATIZĂRI

Verificați prezența etichetelor ușor și precis

Senzor pentru detecțieetichete FT328

Cititoare de coduri 1D și 2D.

Dispozitive deprotecție în cadrulutilajelor deetichetare.

• Senzori codați magnetic• Întrerupătoare de siguranță• Cortine de protecție• Relee de siguranță

Tel. +40 256-201346 www.oboyle.ro

Datorită caracteristicilor constructive și formeicompacte, sunt potrivite pentru o arie largă deaplicații. Sunt utilizate în dispozitive de măsurăși control, utilaje pentru construcții, echipa-ment medical, utilaje de împachetare, linii deproducție sau în măsurarea forței pe cabluri.

Toate traductoarele miniaturale de forță suntdisponibile pentru o varietate de sarcini. Suntușor de instalat și utilizat. Carcasa senzoriloreste construită din oțel inoxidabil de calitatesuperioară. Datorită construcției speciale,

aceste traductoare sunt imune la forțele apli-cate din lateralul axei de măsură. Acuratețea ridicată a valorii măsurate estegarantată de construcția robustă a traductoru-lui, chiar și în condițiile unei forțe dinamice.

Domenii de utilizare• Construcția mașinilor și utilajelor• Echipamente medicale• Utilaje de împachetat• Măsurarea foței de tracțiune• Dispozitive de testare și control• Măsurarea forței pe cabluri• Linii de producție• Dispozitive experimentale• Măsurarea foțelor de presare, tăiere, ștanțare• Forțe de inserție şi extracție• Producerea celulelor solare

Electronica Azi 3.2015 [ 193 ] ┃ www.electronica-azi.ro 37

n Senzori opticin Senzori pentru aplicaţii în logisticăn Siguranţă la locul de muncă

n Senzori opticin Senzori inductivi

n Senzori de culoaren Senzori True Colorn Senzori de luciu

Leuze

Contrinex

Sensor Instruments

n Senzori de deplasare liniarăn Senzori unghiularin Senzori de înclinaţie

n Automate programabilen Controlere de temperaturăn Timere

n Debitmetren Indicatoare de niveln Senzori de presiune

ASM

Selec

Kobold

n Conectori industrialin Conectori pentru transmisie de date şi forţă

n Electromagneţi liniarin Electromagneţi permanenţi

HARTING

HTP

Intertec

AUTOMATIZĂRI

n Conectori circulari M8; M12;M23n Cabluri şi conectori pentru senzorin Conectori pentru valven Blocuri de distribuţie

Tel. +40 256-201346Fax +40 0256-221036Mail [email protected] www.oboyle.ro

Noile traductoare de forță Tecsis cu domeniu de măsură de la 0.25 N până la 50 kN, sunt special contruitepentru aplicații în care spațiul de instalare este restricționat.

Tel. +40 256-201346 • Mail: [email protected] • Web: www.oboyle.ro

AUTOMATIZĂRITraductoare de forță miniaturale

Electronica Azi ┃ Aprilie 201538

AUTOMATIZĂRISELEC - Relee de protecție tensiune

900VPR-2-280/520V 900VPR-U VPRD2M VPRA2M

Model Digital Digital Digital AnalogicAfișare LCD fără lumină fundal LCD cu lumină fundal LCD cu lumină fundal NAFuncții - Sub-tensiune - Sub-tensiune - Sub-tensiune - Sub-tensiune

- Supra-tensiune - Supra-tensiune - Supra-tensiune - Supra-tensiune- Sub-frecvență - Sub-frecvență - Asimetrie fază - Asimetrie fază- Supra-frecvență - Supra-frecvență - Avarie fază - Avarie fază- Asimetrie fază - Asimetrie fază - Succesiune fază - Succesiune fază- Avarie fază - Avarie fază- Succesiune fază - Succesiune fază

- Pierdere nulIndicator LED Alimentare ON,

Releu1 & Releu2 ON Releu1 & Releu2 ON Releu ON Alimentare ON, Releu2 ON(După declanșare) (După declanșare) (După declanșare) (După declanșare)

Conexiune electrică 3Ø-3fire,3Ø-4fire 3Ø-3fire, 3Ø-4fire 1Ø-2fire, 3Ø-4fire 1Ø-2fire, 3Ø-4fireConexiune auxiliară Auto-alimentat 85 – 270V AC/DC Auto-alimentat Auto-alimentatDomeniu operare 280-520V AC (L-L) 50 – 288V AC (L-N)

160-300V AC(L-N) 85 – 500V AC (L-L) 127-288V AC (L-N) 127-288V AC (L-N)Tensiune nominală 240V AC (L-N) 240V AC (L-N)

415V AC (L-L) 415V AC (L-L) 230V AC (L-N) 230V AC (L-N)Frecvență 45 - 65Hz 45 - 65Hz 48 - 63Hz 48 - 63HzConsum 30VA max. 4VA 5VA max. 5VA max.Sub-tensiune 280-520V AC (L-L) 85 – 500V AC (L-L) 55 – 95% din Un

160-300V AC(L-N) 50 – 288V AC (L-N) 127 – 219V AC (L-N) [127 – 219V AC (L-N)]Supra-tensiune 280-520V AC (L-L) 85 – 500V AC (L-L) 105 – 125% din Un

160-300V AC(L-N) 50 – 288V AC (L-N) 242 – 288V AC (L-N) [242 – 288V AC (L-N)]Asimetrie fază 5.0-99.9% 5-30% 5 - 30% > 10%Histereză 1.0-99.9V pentru tensiune 1 – 40V pentru tensiune 1.0-99.9V pentru tensiune

0.2-2Hz pentru frecvență 0.1 – 2Hz pentru frecvență 2-20% (doar 3P4W) 7V ±2V din tensiunea de2-20% pentru asimetrie 2-20% pentru asimetrie pentru asimetrie declanșare

Timp întârziere declanșare 0 – 99.9 sec 0 – 300 sec 0 – 300 sec 0 la 15 sec(pentru 0 sec: <100 msec)

Timp întârziere pornire 2– 99.9 sec 0.5 – 300 sec 0.5 – 300 sec 0 la 15 sec(pentru 0 sec: <400msec)

Timp întârziere redresare 0 – 99.9 sec 0 – 300 sec 0 – 300 sec 5 Sec fix ± 200 msecTimp răspuns < 200msec < 120 ms < 150 msec < 200 msecAcuratețe pentru tensiune ±1% din valoarea stabilită ±1% ± 2 digiți ±1% ± 2 digiți ±5% din scalăAcuratețe pentru frecvență ±0.3Hz ±0.5%, ±1digit NA NAIeșire releu 2× 1C/O (SPDT) 2× 1C/O (SPDT) 1 × 2C/O (DPDT) 1 × 2C/O (DPDT)Parametrizare pentru relee Selectabilă Selectabilă NA NARandament contacte NO:5A, NC:3A @ 250V AC NO:5A, NC:3A @ 250V AC NO,NC: 5A @ 250V AC 5A @ 250V AC / 28V DCTemperatură operare 0°C la +50°C -25°C la +55°C -10°C la +55°C -10°C la +55°CDimensiuni 35 mm 35 mm 35 mm 35 × 90 × 60 mmGrad protecție IP20 pentru terminale IP20 pentru terminale

IP30 pentru carcasă IP20 pentru terminale IP20 pentru terminale IP40 pentru carcasăIP50 pentru geam IP30 pentru carcasă IP30 pentru carcasă IP50 pentru geam

Certificări CE, RoHS CE, RoHS CE, RoHS CE, RoHS

Electronica Azi 3.2015 [ 193 ] ┃ www.electronica-azi.ro 39

Tel. +40 256-201346 • Mail: [email protected] • Web: www.oboyle.ro

Senzorul de nivel ultrasonic model NUS-4 se potriveștefoarte bine la aplicațiile care

implică lichide murdare, ade -rente, sau abrazive având învedere faptul că măsurarea

se face în lipsa contactului.Construcția robustă și reali -

zarea din PVDF, sau polipropilenă,fac ca acest instrument să fie foarte

rezistent în medii agresive.Principiul de funcționare are la bazătimpul scurs între emiterea unui sem-

nal ultrasonic și ecoul acestuia de la suprafața lichidului,astfel obținând informații legate de nivelul lichidului.

AUTOMATIZĂRI

Detectare a limitelor de nivel cu ajutorulvibraţiilor

Ecou precisPPS - Comutator de curgerecu paletă din plastic

Tel. +40 256-201346 www.oboyle.ro

Comutatoarele de niveldin seria NSV de laKOBOLD Messring GmbHnu necesită mentenanță șinu prezintă uzuri, pentru cănu au în componență piese înmișcare. Aceste instrumentedestinate utilizării la monitor-izarea pulberilor și a materi-alelor solide granulatefunctionează pe principiulfurcii vibrante.

Comutatorul PPS de la Kobold oferă o extraordinară fiabilitate la unnivel de preț deosebit de scăzut. Avantajul său estecă poate fi instalat în conducte începând cu DN32,bi-direcțional. Realizate din polisulfonă, aceste

comutatoare de curgere nu necesită practic mentenanță.Căderea de presiune pe care o induce utilizarea acestui instrument

este neglijabilă și independentă de diametrul conductei. Starea comu-tatorului se poate observa cu ușurință prin carcasa transparentă. Acest instrument este disponibil cu contact normal deschis, normal în-chis, sau SPDT. Instalarea este extrem de usoară, realizându-se prin inserarea direct în conductă, sau într-un T și etanşarea cu bandă de PTFE.Specificațiile produsului: domeniul 18 ... 108 l/min (Apă); conexiuni G1Male, 1" NPT; presiune maximă 10 bar; temperatură maximă 105°C.

Potrivit pentru vehicule

Senzorul de presiune compact model PNK produs de Kobold este deosebit de rezis-tent la șocuri și vibrații. Acest lucru se datorează modului în care se realizeazămăsurătoarea, în cadrul căruia deformația unui tub Bourdon, realizat dintr-un aliajde cupru-beriliu, este înregistrată cu ajutorul unui transformator diferențial, fărăsă existe contact.• PNK au disponibile 13 domenii de măsură între -1 ... 0 bar și 0 ... 100 bar. • Pot fi utilizate la temperaturi de până la 80°C și presiuni de 160 bar. • Au amplificator integrat pentru transmiterea semnalului electric, ce poate fi de

tipul 0 ... 20 mA, 4 ... 20 mA sau 0 ... 10 V.

Electronica Azi ┃ Aprilie 201540

Autor: Bogdan Grămescu

Doriţi o bogată gamăde microcontrolereşi procesoare de lacei mai cunoscuțiproducători mondi-ali, precum şi kit-uride iniţiere şi dez-voltare cu acestea? Produse de la brand-urile precum:Microchip, Analog Devices, Renesas Electronics, Atmel,ST Microelectronics, Texas Instruments, Freescale, SiliconLaboratories, Motorola, National Semiconductor, Parallax,Philips Semiconductors, Infineon, Intel, Cypress, Dallas,Fujitsu, Maxim, NXP, Wiznet, Zilog, se regăsesc în oferta noastră.Pentru găsirea celor mai recente noutăţi în domeniul produselorelectronice, accesați în Centrul de Electronică, respectivwww.rsromania.com (meniul Utile).Creați cele mai bune aplicații electronice cu cele mai noikit-uri de dezvoltare de la RS, precum Microcontrolere, DSP,Management energetic şi logică programabilă.

Microcontrolere şi kit-uri dedezvoltare cu microcontrolere

de la Aurocon COMPEC

www.compec.ro Semiconductoare

• Status RoHS: Conform• Nr. stoc RS: 837-1729• Cod de producător: SKU-5006

Placă tactilă

Placa tactilă (Touch Board) este o platformă uşor de utilizat pentru ogamă uriaşă de proiecte. Combinând Placa Tactilă cu Vopseauaconductivă Bare (835-2699) puteţi transforma aproape orice materialsau suprafaţă într-un senzor capacitiv sau de proximitate. Puteţi picta uncomutator pe perete, să faceţi un pian din hârtie, să creaţi o suprafaţăinteractivă particularizată sau să declanşaţi sunete dintr-un MP3 playerintegrat pe placă. Numărul proiectelor ce pot fi activate tactil obţinuteprin combinarea dintre Placa tactilă şi Vopseaua electrică este limitatdoar de imaginaţie.Placa tactilă (Touch Board) este o placă compatibilă cu Shield-urileArduino, ce dispune de funcţii suplimentare precum interfaţă tactilă /proximitate pe 12 canale şi un MP3 player. Ea apare a fi un ArduinoLeonardo din punct de vedere al mediului de programare Arduino IDE.

Printre caracteristicile principale pot fi menţionate (selectiv):• Microcontroler ATMega32u4 16MHz • Memorie flash 32KB, 2,5KB SRAM, 1KB EEPROM• MPR121 - interfaţă tactilă pe 12 canale• VS1053B – CODEC audio multi-format• Maximum 20 pini GPIO, 7 canale PWM, 12 canale de intrare analogice,

12 electrozi tactili din care 8 pot fi configuraţi ca extra GPIO cu capabilitate PWM

• Alimentare +5Vdc (prin USB sau baterie)• Soclu de card microSD, jack de ieşire audio, conector microUSB,

conector pentru alimentare din exterior, • Dimensiuni: 84 mm × 62 mm × 10 mm

Mai multe informaţii la: www.bareconductive.com/make/introducing-the-touch-board/Vopsea electrică: 50ml (nr. stoc RS 835-2693) şi 10ml (nr. stoc RS 835-2699)

Electronica Azi 3.2015 [ 193 ] ┃ www.electronica-azi.ro 41

MINI-M0 pentru STM32 este o placă de dezvoltare mică cu microcontrolerARM Cortex-M0 pe 32 de biţi. Acest modul format DIP cu 40 de pini estecompatibil la nivel de pini cu microcontrolerele Microchip pe 8 biţiPIC16F887 şi PIC18(L)F45K20, dar reprezintă un upgrade foarte semnificativ.

Caracteristici (selectiv)• Microcontroler Cortex-M0 pe 32 de biţi, 48MHz STM32F051R8 ARM,

memorie flash 64KB, 8KB SRAM• Oscilator de 16MHz / oscilator de 32,768KHz pentru RTCC intern• 5 LED-uri de stare, buton de reiniţializare, alimentare prin port USB• Format DIP cu 40 de pini, dimensiuni 50,8 mm × 17,78 mm• Pre-programat cu bootloader pe USB.

Placă de dezvoltare pentru eva -luarea ADuC7020, sisteme deachiziţie de date de 12 biţi, 1MSPS,complet integrate ce integrează peun singur cip convertoare analog /digitale înalt performante, MCU pe 16/32 biţi şi memorie Flash/EE. VersiuneaMiniKit utilizează o placă de evaluare miniaturală şi este ideală pentru pro-totipare de sisteme, proiecte studenţeşti şi laboratoare universitare, învreme ce kit-ul de start rapid este caracterizat de depanare prin UART, sursăde alimentare şi o placă de evaluare de dimensiune completă.Kit de evaluare MiniKit - EVAL-ADUC7020MKZ (803-1541)Versiunea de Start Rapid - EVAL-ADUC7020QSZ (803-1544)(Ambele versiuni includ cablu serial).

EVAL-ADUC7020QSZ

MINI-M0 pentru STM32

Kit-ul de siguranţă SAFETI-HSK-570LS31 SafeTI Hitex de la Texas Instrumentseste o platformă ce permite dezvoltatorilor să evalueze performanţele com-ponentelor SafeTI pentru utilizarea lor în proiectele ce necesită conformitatela standardele de siguranţă ISO 26262 şi IEC 61508. Acest kit de ultimă orăfurnizează un exemplu de sistem cu capabilitatea de a rula aplicaţii, profilede funcţionare cu diagnosticarea erorilor şi monitorizarea în timp real arăspunsului sistemului pentru a ajuta la evaluarea proiectelor în caresiguranţa este o problemă critică. Platforma economică permite clienţilor săevalueze componente hardware individuale TI, microcontrolerul TMS570LS31xşi CI pentru management energetic TPS65381-Q1 – cu bibli oteca de diag-nosticare TI Hercules SafeTI.

Platforma cu MCU Hercules™ este rezultatul unei lungi istorii a TI cu privirela dezvoltarea şi vânzarea de microcontrolere pentru sisteme critice din punctde vedere al siguranţei, furnizând un portofoliu larg de dispozitive specialproiectate pentru a răspunde cerinţelor legate de siguranţă în aplicaţii medi -cale, industriale şi de transport. Aplicaţiile robuste de tehnici de siguranţăfuncţionale şi cele mai bune practici din industria semiconductoare au condusla o platformă MCU ce simplifică proiectarea sistemelor critice din punct devedere al siguranţei, ce reduce software-ul necesar şi grăbeşte certificarea,toate acestea într-un sistem economic ce poate fi lansat rapid pe piaţă. Platforma Hercules conţine 3 familii de microcontrolere de siguranţă scalabile,oferind un echilibru de performanţe în ceea ce priveşte memoria, capabili-tatea de siguranţă funcţională, perifericele, conectivitatea şi costul. Acesteproduse operează întotdeauna într-o manieră sigură şi răspund cerinţelor desiguranţă ale standardelor precum IEC 61508 sau ISO 26262.

www.compec.ro Semiconductoare

www.compec.ro Semiconductoare

www.compec.ro Semiconductoare

www.compec.ro Semiconductoare

Aceasta este o combinaţie de hardware şi software ce vă poate ajuta la dez-voltarea de aplicaţii integrate bazate pe wireless. Si1010DK oferă tot ceeace este necesar pentru a începe dezvoltarea cu MCU wireless în aplicaţiadvs. Caracteristici de depanare avansate: rulare, oprire şi executarea unuisingur pas, stabilire de puncte de întrerupere, inspectare şi modificare dememorie şi registre, descărcarea memoriei program. Utilizatorul poate dez-volta şi integra complet o schemă hardware şi software pentru a fi instalatăîntr-o aplicaţie finală. Acest sistem de dezvoltare nu este incomodat deconectori şi cabluri sau “cipuri ICE”. Natura modulară a Si1010DK permitepotrivirea cu orice placă de test.

Kit-ul conţine• Placă de bază Si10xx• Placă de test Si1010 915MHz• Ghid de start rapid Si1010 DK• Adaptor de alimentare universal AC / DC • Adaptor de depanare USB (USB la interfaţa de depanare)• 2 cabluri USB• CD-ROM conţinând: Silicon Labs IDE), exemple de programe,

documentaţie etc.www.compec.ro Semiconductoare

Si1010 470MHz - placă de testpentru aplicaţii cu antene

• Status RoHS: Conform• Nr. stoc RS: 803-1544• Cod de producător:

EVAL-ADUC7020QSZ

• Status RoHS: Conform• Nr. stoc RS: 819-7540•• Cod de producător:

SAFETI-HSK-570LS31

• Status RoHS: Conform• Nr. stoc RS: 757-0111• Cod de producător: 1010-TAB1C470

• Status RoHS: Conform• Nr. stoc RS: 820-9814• Cod de producător:

MIKROE-1518

Placa Nucleo STM32, NUCLEO-L053R8 va lucra împreună cuseria de microcontrolereSTM32 L0 pentru a vă permitesă vă construiţi prototipurilepersonale pentru aplicaţii inte-grate. Dispunând de o platformăde dezvoltare uşor de utilizat, dispozitivul poate oferi o soluţie rapidă deevaluare şi dezvoltare cu orice microcontroler ARM® Cortex®-M0+ RISCcore STM32 L0 32-biţi în capsulă LQFP64. Placa de dezvoltare Nucleo seconectează cu Arduino™ şi va suporta majoritatea shield-urilor. ConectoriiST Morpho ajută la creşterea funcţionalităţii platformei de dezvoltare des -chise Nucleo (ODP). Placa dispune de ST-Link/V2, circuit integrat de de-panare şi programare (SWIM/SWD), iar acesta va asigura interfaţaSTM32L053R8T6 cu un MCU STM32 din aplicaţia dvs.

• Status RoHS: Conform• Nr. stoc RS: 822-4055• Cod de producător: NUCLEO-L053R8

Placă Nucleo pentru Seria STM32 L0

Platformă de evaluare TMS570LS31x/21x

Electronica Azi ┃ Aprilie 201542

Kit-ul de dezvoltare USB cu număr redus de pini cu PICkit 3, de la Microchip,este dedicat evaluării microcontrolerelor USB Microchip PIC16F1459 (saualte PIC16F145x) cu 14 sau 30 de pini. Acest kit suportă de asemenea ope -rarea cu microcontrolere USB cu 20 de pini, compatibile la nivel de pini,PIC18F14K50 / PIC18F13K50. Ca unealtă simplă şi economică, placaDV164139-2 este o metodă ideală pentru evaluarea funcţionalităţii micro-controlerelor.

Pachetul DV164139-2 oferă o platformă de dezvoltare hardware pentruproiecte USB, ce ajută la grăbirea procesului de trecere de la concept laprimul prototip. Oferind o mare flexibilitate pentru experimentare, kit-ulde dezvoltare USB cu număr redus de pini include o zonă de prototiparecu conexiuni de masă (GND) şi tensiune de alimentare (VDD). Placa dispunede asemenea de amprente pentru dispozitive de diferite dimensiuni pentrua fixa diferite componente pe care le doriţi în dezvoltarea aplicaţiei.

Biblioteca Microchip pentru aplicaţii MLA (Microchip Libraries for Applica-tions) oferă toate programele sursă necesare pentru dezvoltarea unei aplicaţiiUSB complete.

Kit-ul DV164139-2 conţine:• Depanator în circuit PICkit 3 • Placă de dezvoltare USB cu număr redus de pini complet populată

(cu PIC16F1459 DIP-20)• Un conector de depanare PIC18F14K50 (cu pini de adaptare)• Un cablu USB mini B• Un adaptor miniatural DB9 Null Modem • Ghid de pornire rapidă

www.compec.ro Semiconductoare

• Status RoHS: Conform• Nr. stoc RS: 823-4579• Cod de producător: DV164139-2

Kit de dezvoltare USB cu număr redus

Intel Edison este o platformă de dezvoltare sistem pe cip (SoC) economicce permite proiectanţilor, inventatorilor, antreprenorilor şi utilizatorilor sărealizeze prototipuri şi să dezvolte produse în sfera Internetului Lucrurilor(IoT). Modulul Edison lucrează cu placa Edison Breakout sau cu placa Edisonpentru Arduino. Placa dispune de un conector pentru shield-uri compatibileArduino Rev3. Kit Edison Breakout (Nr. stoc RS 833-0905)• Expune I/O 1.8V native ale modulului Edison• USB OTG cu conector microUSB-AB• Comutator USB OTG• Punte USB către UART cu conector microUSB-B • Încărcător de baterii Li-Ion • Conector de tensiune de alimentare: de la +7 la +15VdcPlacă Edison pentru kit Arduino (Nr. stoc RS 833-0895)• Suportă schemă Arduino, Linux, Wi-Fi, şi Bluetooth• Plăci de I/O: compatibile cu shield Arduino Rev3 (cu excepţia a 4 PWM)• 20 pini GPIO (inclusiv 4 ieşiri PWM)• 6 intrări analogice: rezoluţie 12-biţi la 1MSample/sec• Port serial UART• Port serial I2C • Conector ICSP cu 6 pini• Conector de dispozitiv microUSB SAU (prin comutator mecanic) conector

gazdă dedicat USB-A • Conector microUSB cu punte USB către UART• Soclu card microSD• Încărcător baterie Li-Ion • Butoane cu apăsare pentru alimentare, reiniţializare sistem şi

reiniţializare shield • Sursă de tensiune de tip jack 2,5 mm × 5,5 mm: de la +7 la +15Vdc,

pin central pozitiv

Kit-urile de mai sus includ un modul Edison sistem pe cip (SoC).

• Status RoHS: Conform• Nr. stoc RS: 833-0895 • Cod de producător: 937332

Placă INTEL Edison pentru Arduino

Kit-ul robotic Freescale ce operează cu placa Tower System MechatronicsBoard este o platformă demonstrativă şi de dezvoltare mecatronică uşor deutilizat. Acest set de unelte permite integrarea într-un sistem a mecanicii, elec-tronicii şi software-ului. Kit-ul include 4 motoare servo controlate prin semnalPWM, picioare din metal şi placa de dezvoltare mecatronică Tower Systemce dispune de un accelerometru pe 3 axe şi un senzor tactil cu 12 canale. Prinasamblarea kit-ului puteţi experimenta ce poate face un robot biped cu 4grade de libertate. Placa Tower System este programabilă în C/C++ utilizândCodeWarrior şi o unealtă de programare flash integrată pe placă OSBDM.Pentru prototipare rapidă sau pentru persoane fără experienţă C/C++, TowerSystem Mechatronics Board este suportată de kit-ul Robot Vision şi RobotSee(un limbaj la fel de simplu ca BASIC cu puterea lui C).

www.compec.ro Semiconductoare

www.compec.ro Semiconductoare

• Status RoHS: Conform• Nr. stoc RS: 739-5926• Cod de producător: FSLBOT

Kit de dezvoltare robotic

Electronica Azi 3.2015 [ 193 ] ┃ www.electronica-azi.ro 43

Despre Würth Elektronik eiSosWürth Elektronik eiSos GmbH & Co. KG este pro ducător de compo-nente pasive şi electromeca nice pentru industria electronică. WürthElektronik eiSos face parte din grupul Würth, are un număr de 5000 deangajaţi şi este reprezentată în 50 de ţări. Compania este reprezentatăde o echipă proprie de dis tri buţie în aproape toate ţările din Europa,precum şi în Statele Unite, Asia şi America de Sud. Fabricile de producţiesunt situate în Europa, Asia şi America.Gama de produse include componente EMC, ferite, bobine, varis-toare, componente RF, componente pentru semnal şi comunicaţie,module de putere, LED-uri, transformatoare, conectori, elementepentru surse de alimentare, switch-uri şi tehnici de asamblare.Mai multe informaţii la adresa: www.we-online.com

C O N T A C T

Florin Ivanciuc - Country Manager Româ[email protected]

Tel: 0744 77 35 30

Noile bobine sunt cu o treime mai plate decât actualele formate ale acestei seriide produse. Noul design 1320 din seria WE-CAIR suportă un curent nominalmai mare cu 20% faţă de bobinele ceramice convenţionale disponibile în for-matul 0805. Înaltul său factor de calitate (Q) rămâne stabil chiar şi în gamafrecvenţelor înalte (MHz) permiţând acestor extrem de plate bobine cu aer săfie utilizate într-un spectru de frecvenţe foarte larg.Mulţumită bobinelor fără miez, inductanţa rămâne stabilă (constantă) până lacapătul domeniului GHz, ceea ce înseamnă că aceste noi bobine fără miez suntpredestinate pentru utilizarea lor în aplicaţii de radiofrecvenţă. Design-ul com-pact în combinaţie cu un factor de calitate înalt şi un curent de valoare ridicată,impune utilizarea acestor bobine în circuitele analogice de condiţionare a sem-nalului de toate tipurile şi pentru ajustarea impedanţei antenelor în diverse benzide frecvenţă. Mostre sunt disponibile gratuit, la cerere. Toate produsele suntdisponibile din stoc.

Würth Elektronik www.we-online.com

Würth Elektronik eiSos lanseazăbobinele cu aer SMD pentru aplicații de

înaltă frecvență: Q factor înalt, curentnominal mare, frecvență înaltă

Aplicaţiile de înaltă frecvenţă, în special cele din domeniulradio, necesită bobine fără miez cu un factor de calitatedeosebit de mare. Fiind foarte potrivite la cerinţele actualeale pieţei pentru acest domeniu de aplicaţii, Würth ElektronikeiSos îşi extinde acum portofoliul său de bobine fără miez WECAIR disponibile în noi formate: 1322 şi 1340.

Würth Elektronik eiSos îşi extinde portofoliul de bobine detransfer fără fir, cu trei modele noi de bobine de recepţie.

News Componente Pasive

Există o cerință tot mai mare pentru convertoare DC/DC de înaltă frecvențăcare oferă un nivel ridicat de performanță și eficiență. Cu noua sa gamă WE-

MAPI, Würth Elektronik eiSos furnizează acuminductoare de putere într-un design foartecompact. Comparativ cu bobinele care au undesign similar, curentul de saturație pentrunoua gamă WE- MAPI este de până la patruori mai mare. Acest design nou permite să fieutilizată la maxim capacitatea sa, și atinge operformanță optimă de curenți de saturație,extrem de mare. Această bobină este cu 50%mai joasă decât bobinele care au clipsuri de

fixare. O combinație de curent de saturație mare, inductanță joasă și joasăRDC stimuleză o eficiență mare la regulatoarele de comutare DC/DC. Șase noimodele realizate dintr-un nou tip de aliaj metalic injectat sunt acum disponi-bile din stoc. Design-ul ecranat magnetic al carcasei reduce câmpul magneticde dispersie la un minim absolut. Aceste produse sunt pe stoc. Mostrele suntfurnizate gratuit. Mai multe informații pe www.we-online.comWürth Elektronik www.we-online.com

Inductanță de putere WE-MAPI

Aceste bobine au o folie adezivă pe partea din spate. Acesta este unavantaj mare în comparaţie cu produsele concurente, deoarece se potmonta mult mai uşor. Bobinele se disting printr-o ecranare cu ferităflexibilă şi o înălţime de sub 1mm. Materialul flexibil este optim pentru asuprima perturbaţiile mai sus 1MHz.Noile Bobinele au un factor Q mare şi o rezistenţă DC foarte scăzută. Prinurmare, acestea sunt recomandate pentru un transfer eficient de puteremare de până la 5W. Bobinele permit o economie de spaţiu în dispozi-tivele care necesită flexibilitate în carcasă.Würth Elektronik eiSos va continua să se dezvolte şi să vândă noilebobine de transfer de putere, fără fir (emiţător şi receptor), pentru o va-rietate largă de aplicaţii în diferite ramuri ale industriei.Toate bobinele noi au fost testate cu chip-uri de la Texas Instruments (TI)şi sunt în conformitate cu standardul Qi.Würth Elektronik eiSos este membru al “Wireless Power Consortium”(WPC) şi al “Alliance for Wireless Power” (A4WP).

Detalii tehnice:

Würth Elektronik www.we-online.com

Wireless Power Receiver – WE-WPCC

Cod produs: 760 308 103 202Dimensiuni: 48 × 32 × 0.9 mmInductanţă: 12 μHQ-factor: 33Tensiune: 5 VLungime pin: 15 mm

Cod produs: 7603081023203Dimensiuni: 48×32×0.86 mmInductanţă: 12 μHQ-factor: 21Tensiune: 5 VLungime pin: 15 mm

Cod produs: 760308103204Dimensiuni: 38.5×30.5×0.87 mmInductanţă: 16.7 μHQ-factor: 40Tensiune: 7 VLungime pin: 15 mm

Detalii tehnice:

Electronica Azi ┃ Aprilie 201544

Utilizând o gamă largă de materiale combinate cu tehnologii digitale, LTHD Corporation, transformă materialele speciale în repere customizate asigurând rezultatul potrivit pentru necesităţile clientului. Experienţa acumulată în cei peste 15 ani de către personalul implicat în proiectarea şi producţia die-cut-urilor asigură un nivel de asistenţă ridicat în selectarea materialelor şi a adezivilor potriviţi, optarea pentru o tehnologie prin care să se realizeze reperul solicitat de client precum şi:

• Asistenţă la proiectarea reperului• Realizarea de mostre - se pot produce într-un timp scurt mostre ale

produsului dorit pentru a fi testat de client• Controlul calităţii - LTHD Corporation este certificată

ISO 9001:2008 şi ISO/TS 16949/2009.

Avantajele tehnologiilor digitale folosite asigură atât calitatea superioară a produselor obţinute printr-o calitate şi precizie constantă atăieturilor cât şi, în acelaşi timp, reducerea la minim a costurilor rezultate din pregătirea producţiei (nu se utilizează matriţe sau dispozitivededicate). Datorită flexibilităţii tehnologiilor utilizate nu există nicio limitare din punct de vedere al complexităţii produselor realizate:garnituri, kit-uri de etanşare, panouri de control, plăcuţe de identificare, folii de protecţie.

Diferitele tehnologii folosite în realizarea die-cut-urilor - printare, asamblare, decupare - fac ca produsele oferite de către LTHD Corporationsă satisfacă cele mai diferite cerinţe ale clienţilor. Apariţia unui nou proiect, a unei noi solicitări din partea clienţilor este pentru echipaLTHD Corporation, o nouă provocare pe care cu ajutorul experienţei acumulate, a tehnologiilor utilizate şi a unei varietăţi mari de materialespeciale folosite, o finalizează cu succes, asigurând o calitate ridicată şi o livrare “Just in Time!” a produselor dorite de către clienţi.

Viteza de răspuns ridicată asigurată de tehnologiile digitale, se reflectă atât înrealizarea cu uşurinţă şi fără costuri suplimentare a modificărilor produsuluiiniţial cât şi în timpul de pregătire al producţiei, astfel orice modificare apărutăîn proiectul iniţial este realizată şi trimisă într-un timp extrem de scurt clientuluipentru testare şi omologare.

Gama de produse oferite de LTHD Corporation, cuprinde:

• garnituri• panouri de control printate• elemente de montare şi asamblare din materiale dublu adezive• spume de filtrare• kit-uri de etanşare• repere izolatoare• distanţiere• amortizoare de vibraţii

®

High Quality Die Cut

Electronica Azi 3.2015 [ 193 ] ┃ www.electronica-azi.ro 45

LTHD Corporation, bazându-se pe flexibilitatea tehnologică de care dispune vine în întâmpinarea clienţilor din industriaelectronică oferindu-le produse speciale pentru ambalare şi depozitare.Pungile protectoare ESD oferă un mediu sigur de ambalare pentru componentele şi subansamblele electronice

sensibile la descărcări electrostatice. Datorită flexibilității de care dispunem, pungile antistatice nu au dimensiuni standard, acesteafiind produse în funcție de cerințele și necesitățile clienților noștri. LTHD Corporation satisface cerințele clienților săi indiferent de volumele cerute.

Pungile antistatice Moisture sunt pungi care pe lângă proprietatea de a proteja produseleîmpotriva descărcărilor electrostatice, mai protejează și împotriva umidității. Datorită rigiditățiimaterialului din care sunt făcute, aceste pungi se videază, iar produsele aflate în pungă nu auniciun contact cu mediul înconjurător ceea ce duce la lungirea duratei de viață a produsului.

LTHD produce aceste pungi antistatice utilizând materii prime de calitate superioară 3M,compatibile cu cerințele RoHS și care corespund standardului IEC61340-5-1.

Din gama foarte diversificată de produse, LTHD Corporation mai produce și cutii din polipropilenăcelulară cu proprietăți antistatice. Aceste cutii se pot utiliza pentru transportarea sau depozitareaproduselor care necesită protecție împotriva descărcărilor electrostatice. Materia primă folosită este conformă cu cerințele RoHS.

Această polipropilenă antistatică poate fi de mai multe grosimi, iar cutiile sunt produse înfuncție de cerințele clientului. Grosimea materialului din care se face cutia se alege în funcțiede greutatea pe care trebuie să o susțină aceasta.Dimensiunile cutiei sunt customizabile.

Din această polipropilenă se mai realizează și separatoare pentru a compartimenta o cutie și pentru a folosi tot spațiul de care se dispune.Treptat, aceste cutii din polipropilenă antistatică vor înlocui cutiile de carton aflate la oraactuală pe piață deoarece acestea păstrează mediul de depozitare mult mai curat și lipsit de particulele de praf.La livrare, clientul poate alege dacă produsul va fi asamblat sau desfășurat.

Materia primă pentru aceste produse este existentă tot timpul pe stoc în depozitul nostrudin Timișoara.

®

PRODUSE ESD

Electronica Azi ┃ Aprilie 201546

LTHD CORPORATION, vă stă la dispoziţie, cu toate informaţiile de care aveţi nevoie ca profesionist implicat în procesul de identificare.Capabilităţile noastre proprii de producţie sunt definite prin:

• cantitatea dorită este produsă şi livrată ... Just in Time !• pentru a veni în întâmpinarea nevoilor clientului utilizăm diferite tipuri de materiale

de la hârtie până la materiale speciale.• utilizăm echipamente digitale şi tehnologii care asigură o viteză sporită de producţie,

datorită unui timp foarte scurt de pregătire şi procesare a producţiei.

Soluţii de identificare, etichete, tag-uri. Aplicaţii în industria electronicăIdentificarea plăcilor cu circuite integrate (PCB) şi a componentelor - LTHD Corporation vă pune la dispoziţie mijloacele celemai potrivite pentru a asigura lizibilitatea identităţii produsului dumnea voastră în timpul producţiei.PCB Rework şi trasabilitate - Uneori, în procesul de asamblare al plăcilor electro nice veţi avea nevoie să protejaţi anumite zone ale acestora pentru a evidenţiaanumite probleme de calitate sau pentru a asigura o manipulare cores punzătoare protejând produsul împotriva descăr cărilor electrostatice.

Aplicaţii în industria autoCompania noastră a dezvoltat o unitate de producţie capabilă de a veni în întâmpinarea cerinţelor specifice în industria auto. În Octombrie 2008 am fost certificaţi în sistemul de management al calităţii ISO/TS 16949:2002.

Soluţii de identificare generaleIdentificarea obiectelor de inventar, plăcuţe de identificare - LTHD Corporation oferă materiale de înaltă calitate testate pentru a rezista în medii ostile, în aplicaţii industriale şi care asigură o identificare a produsului lizibilă pe timp îndelungat.Etichete pentru inspecţia şi service-ul echipamentelor - Pentru aplicaţii de control şi mentenanţă, LTHD Corporation oferăetichete preprintate sau care pot fi inscripţionate sau printate.Etichete pentru depozite - LTHD Corporation furnizează o gamă completă de etichete special dezvoltate pentru identificare în depozite.

Aplicaţii specialePentru aplicaţii speciale furnizăm produse în strictă conformitate cu specifi caţiile de material, dimensiuni şi alţi parametri solicitaţi de client.Security Labels - toată gama de etichete distructibile, capabile de a evi denţia distrugerea sigiliului prin texte standard sau specificate de client.Benzi de mascare - benzi rezistente la temperaturi înalte, produse din polymidă cu adeziv siliconic rezistent până la 500°C, ce poate fi îndepărtat fără a lăsareziduuri. Disponibile într-o gamă largă de dimensiuni cum ar fi: grosime - 1mm, 2mm, 3mm şi lăţime 6mm, 9mm, 12mm, 25mm.Etichete cu rezistenţă mare la temperatură - o întreagă gamă de etichete rezistente la temperaturi ridicate, realizate din materiale speciale (polyimide, acrylat,Kapton® etc.) utilizate pentru identificarea componentelor în procesul de producţie.Etichete standard şi inteligente - ca furnizor de servicii complete putem pune la dispoziţie etichete în orice formă, culoare, material, pentru orice tehnologie.RFID Systems - vă punem la dispoziţie sisteme RFID complete incluzând şi proiectarea sistemului cu etichete inteligente, hardware şi software necesar.Signalistica de siguranţă a muncii - LTHD Corporation este furnizor pentru toate tipurile de marcaje de protecţie şi siguranţă a muncii incluzând signa listica standard, de înaltă performanţă şi hardware şi software utilizat pentru producţia acestora.Etichete printate - tehnologia digitală folosită de LTHD Corporation oferă posibilitatea realizării de etichete printate și preprintate conform cerințelor clienților.Tipărirea etichetelor se face în policromie, utilizând diverse tehnologii la o rezoluție de până la 1200 dpi.

LTHD Corporation a ajutat peste 500 de companii să-și poată satisface necesarul de soluții de identificare (etichete, riboane). Dispunem de materialele necesare, iar tehnologia pe care o folosim în debitarea etichetelor ne permite să executăm oricât de multe sau puține etichete și cel mai important, oricât de complicate ar fi ca design. Este ceea ce noi facem cel mai bine.

Cu linia completă de echipamente de la LTHD Corporation puteti imprima, codifica și aplica etichetele așacum doriti în mediul dvs. de lucru. Pentru a ajuta operațiile de manipulare legate de produse vă oferim deasemenea, o linie completă de cititoare de coduri de bare 1D și 2D, cât și cititoare RFID și unități de colectare portabile a informațiilor, etichete policromie 1200 dpi.O etichetă este de cele mai multe ori partea ce rămâne vizibilă și care reprezintă interfața între producătorullor și clientul care are nevoie de ele. Pare banal, dar eticheta este cea care vinde produsul și prin care producătorul acestora se regăseşte în produsul final.Dar acest lucru nu definește nici pe departe calitatea acestei etichete. O etichetă trebuie să fie folosită înmod practic scopului pentru care a fost produsă.

Astăzi, companiile folosesc etichete speciale pentru nenumărate aplicații: identificarea produselor, livrări demarfă, coduri de bare aplicaţii RFID, procese pe linia de producţie, control și inventariere, preţuri, promoţii și multe alte scopuri. Pentru a satisfice pe deplin aceste aplicații, etichetele trebuie să adere la o varietate de suprafețe: aluminiu, carton, sticlă, oțel, plastic și multe altele.Selectarea etichetei care vă este necesară este foarte importantă. Sperăm să putem să vă ajutam în luarea deciziilor corecte.

®

Premium Quality ....