Transcript

COMUNICAREA N GRUPURILE ORGANIZAIONALE

Lucrtor n comer CRFPA Mure

I. IGIENA I SECURITATEA MUNCIICONINUTUL PROTECIEI MUNCII

Dezvoltarea i modernizarea societii, evoluia omului au dus la apariia unor noi domenii de munc, la dezvoltarea i la perfecionarea proceselor de producie. Totodat a crescut volumul i complexitatea mijloacelor de munc i a tehnologiilor de fabricaie care evolueaz i se modernizeaz n fiecare zi.

Odat cu acestea au crescut numrul solicitrilor i factorii de risc, au crescut riscurile de producere a accidentelor de munc i a bolilor profesionale. Astfel, prevenirea acestor accidente i boli a nceput s devin o preocupare important a omului.

n acest sens, au aprut noi concepte de protecie i de securitate a muncii care se refer la asigurarea strii generale de sntate i a integritii fizice i psihice a ntregului personal.

Totalitatea msurilor tehnice, sanitare, juridice i organizatorice, avnd drept scop asigurarea celor mai bune condiii de munc, prevenirea mbolnvirilor profesionale i a accidentelor de munc reprezint domeniul proteciei muncii.

De asemenea, protecia muncii are n vedere asigurarea unor condiii de munc speciale pentru cei care efectueaz munci grele i vtmtoare, pentru munca femeilor i a tinerilor.

Scopul principal al programelor i al reglementrilor legale privind protecia i securitatea muncii este de a preveni leziunile i accidentele de munc.

n statele dezvoltate exist pachete de legi care protejeaz salariatul. De exemplu, n Marea Britanie sntatea i securitatea angajailor care lucreaz n birouri este protejat prin Legea privind sntatea i securitatea la locul de munc din 1974. Dei acest act este redactat numai n termeni generali, Ministerul Muncii are putere de a redacta regulamente specifice pentru diferite locuri de munc dup consultarea Comisiei pentru Sntate i Securitate. Acte legislative anterioare (Legea din 1961 privind fabricile i birourile, cel din 1963 privind magazinele i cile ferate) au rmas n vigoare pentru a furniza regulile generale. n reglementrile actuale cu privire la munca de birou, de exemplu, gravidelor le este interzis lucrul la videoterminale sau nivelul radiaiilor X rspndite de monitoare trebuie s se ncadreze n anumite limite precizate de standarde internaionale.

La noi n ar protecia muncii este reglementat n Constituia Romniei ca o important problem de stat care antreneaz preocupri i rspunderi multilaterale i la toate nivelurile din partea celor care organizeaz i conduc activitatea productiv. [1] Codul muncii (Legea nr. 10 din 23 noiembrie 1972) conine prevederi potrivit crora protecia muncii se va asigura nc din faza de proiectare a obiectivelor i de realizare a investiiilor, precum i introducerea de noi procese tehnologice, corespunztor nivelului tiinei i tehnicii moderne.

Noile reglementri legale cu privire la protecia muncii, respectiv Legea nr. 90/1996 (Legea proteciei muncii) i normele metodologice de aplicare a acesteia, au mbogit aceste prevederi.

De asemenea, Ministerul Muncii i Proteciei Sociale mpreun cu Ministerul Sntii elaboreaz norme privind protecia i securitatea muncii, obligatorii pe ntreaga economie, iar ministerele i departamentele pe ramuri de activitate au obligaia de a elabora norme specifice de protecie i de securitate a muncii pentru fiecare loc de munc.

Din pcate, lipsesc normele de protecie a muncii n birouri i n special cele privitoare la munca cu noile echipamente de calcul, activiti care n rile dezvoltate sunt reglementate prin legi.

Un rol important n asigurarea proteciei muncii revine i contractului colectiv de munc, care se ncheie ntre unitate i angajai, i care constituie instrumentul juridic al crui scop const n organizarea superioar a muncii i n gsirea msurilor necesare pentru mbuntirea continu a condiiilor de munc i de via n unitate.

Modul n care se amplaseaz i se construiesc cldirile unde urmeaz s se desfoare activiti productive, proiectarea i instalarea utilajelor i echipamentelor i dotarea lor cu dispozitive de protecie a muncii precum i instruirea tuturor angajailor constituie msuri tehnico-organizatorice cuprinse n conceptul de protecie. Aceste norme tehnice reglementeaz nu numai conduita oamenilor i condiiile pentru obinerea unui ct mai mare randament cu minim de efort i cheltuieli, ci i asigurarea ocrotirii sntii i integritii corporale.

Noiunea de protecie a muncii are, deci, un coninut complex care, privit din punct de vedere tehnic, cuprinde msurile tehnico-tiinifice luate pentru nlturarea accidentelor de munc i a mbolnvirilor profesionale, iar din punct de vedere juridic, totalitatea normelor de drept referitoare la obligaiile conducerii unitilor de a asigura personalului condiii bune pentru desfurarea muncii.

Dezvoltarea forelor de producie i introducerea progresului tehnic a impus necesitatea efecturii de studii i de cercetri referitoare la munc, cu scopul de a menine la un nivel ct mai nalt starea fizic i psihic a omului. Angajatul, indiferent c lucreaz n birou sau n sectorul productiv, trebuie s poat rspunde n mod corespunztor cerinelor impuse de introducerea progresului tehnic, fr ca acesta s-i afecteze sntatea sau rezistena.

Alturi de progresul tehnic, care a determinat schimbri fundamentale n munc, un rol deosebit n dezvoltarea studiilor i cercetrilor n domeniul proteciei muncii l-a avut concepia omului despre munc i n general evoluia tiinelor care au ca obiect munca, n special ergonomia.

Accidentele de munc

Dei munca n birou, din punct de vedere fizic, cu cteva excepii, este relativ uoar, iar elementele de risc sunt minime, nu este exclus apariia accidentelor i a bolilor profesionale.

Accidentele de munc pot fi definite ca fiind: vtmri corporale ale organismului, precum i intoxicaia acut profesional, care se produc n timpul procesului de munc sau n ndeplinirea ndatoririlor de serviciu i care provoac incapacitate temporar de munc de cel puin o zi, invaliditate sau deces. [2] Accidentele de munc pot fi clasificate dup urmtoarele criterii:

a) dup numrul persoanelor afectate: accident individual i colectiv;

b) dup urmrile asupra victimei: accidente care produc incapacitate temporar de munc (max. 30 de zile), accidente care produc invaliditate i accidente mortale;

c) dup natura cauzelor directe: accidente mecanice, electrice, chimice, termice, prin iradiere sau combinate;

d) dup natura leziunilor: contuzii, plgi, nepturi, tieturi, striviri, arsuri, entorse, fracturi, amputri, intoxicaii, electrocutri, insolaii, leziuni multiple;

e) dup locul leziunii: la cap, la trunchi, la membrele superioare sau inferioare, cu localizri multiple;

f) dup momentul n care se resimt efectele: cu efect imediat sau cu efect ulterior.

Cauzele producerii accidentelor de munc pot fi de natur tehnic sau organizatoric, ele pot proveni fie din condiiile de munc fie datorate angajatului.

Pentru eliminarea accidentelor de munc, mai exact a cauzelor care le-au generat, se folosesc cteva metode.

a) Metoda statistic. Aceast metod are la baz calculul a trei indicatori: coeficientul de frecven, coeficientul de gravitate, coeficientul de incapacitate temporar de munc. Cu ajutorul lor se determin numrul accidentelor de munc ntr-o anumit perioad sau numrul mediu al zilelor de incapacitate de munc dintr-o anumit perioad.

b) Metoda topografic const n reprezentarea pe planul unei structuri (uzin, atelier) prin semne convenionale a locurilor unde s-au produs accidente ntr-o anumit perioad de timp n scopul determinrii cauzelor care le-au generat.

c) Metoda monografic const n studierea tehno-logiilor, a echipamentelor i mobilierului, a condiiilor de mediu n scopul stabilirii locurilor de munc periculoase i a cauzelor care le-au provocat, n vederea elaborrii msurilor necesare. Este considerat metoda cea mai eficient.

n munca de birou, odat cu creterea numrului echipamentelor moderne (calculatoare, maini electrice de scris, copiatoare), cel mai mare pericol de vtmare corporal l reprezint electrocutarea. De aceea, alegerea locului pentru instalarea echipamentelor, precum i realizarea unor instalaii electrice corespunztoare sunt eseniale. Chiar nainte de instalarea unor astfel de echipamente (unele calculatoare au nevoie de prize trifazice, 380 V), trebuie efectuate lucrri corespunztoare la instalaiile electrice cu electricieni autorizai.

De asemenea, trebuie rezolvat problema instalaiei de mpmntare. Aceasta se va efectua de ctre tehnicienii care vor instala noile echipamente n strns cooperare cu electricienii autorizai ai instituiei.

Pentru prevenirea accidentelor n birouri este necesar un mobilier adecvat care s permit ncorporarea cablurilor astfel nct s fie mpiedicat agarea sau smulgerea acestora.

Atenie sporit din partea angajailor necesit i utilizarea unor echipamente precum maina de tiat hrtie sau copiatorul (raza laser poate provoca orbirea iar unele componente sunt fierbini).

Msuri de protecia muncii n birou

Meninerea condiiilor sntoase i sigure de munc n birouri impune angajailor respectarea urmtoarele cerine:

- s pstreze ordinea n aria de lucru;

- s recunoasc i s anune orice potenial pericol;

- s raporteze i s nregistreze accidentele corect, complet i clar, n concordan cu procedurile stabilite (anexa 10);

- s urmeze instruciunile de folosire pentru echipa-mentele i pentru accesoriile din birou;

- s foloseasc metode aprobate i sigure pentru ridicarea i pentru manevrarea obiectelor grele i voluminoase;

- s studieze regulamentele i regulile directoare pentru posturile ce implic expunerea la un monitor al calculatorului.

Avnd n vedere absena legislaiei privitoare la protecia muncii n birou la noi n ar, prezentm n continuare cteva norme de securitatea muncii cuprinse n legislaia britanic [3] .

n Legea din 1974 privind sntatea i securitatea la locul de munc se arat c angajailor trebuie s li se ofere:

- un loc sigur n care s i desfoare activitatea cu acces i cu ieire sigure;

- echipamente de siguran (cu ntreinere eficient);

- sisteme de lucru stabile;

- un mediu de lucru sigur;

- metode sigure pentru manevrarea, pentru depozitarea i pentru transportul bunurilor;

- faciliti de prim ajutor conform normelor Ministerului Sntii;

- instruire i supervizare a practicilor pentru asigurarea sntii;

- consultaii cu privire la punerea la punct i la meninerea unor msuri eficiente de pstrare a sntii i securitii;

- declaraii scrise n legtur cu sntatea i cu securitatea la locul de munc i motivele pentru care este adoptat acea politic.

Acelai act conine i ndatoririle angajailor:

- s aib grij de propria lor sntate i de sntatea celorlali, care poate fi afectat de aciunile sau de omisiunile lor;

- s respecte msurile de securitate;

- s coopereze pentru meninerea sntii i securitii la locul de munc;

- s nu modifice sau s nu foloseasc n mod greit instrumentele necesare asigurrii securitii locului de munc.

Msurile de securitate se extind i dincolo de birou, deoarece uneori cei care lucreaz n birouri trebuie s se deplaseze n alte locuri cum ar fi depozite sau secii de lucru. Faptul c personalul de birou nu viziteaz frecvent aceste spaii de lucru mrete riscul producerii accidentelor, dac acetia nu sunt ateni i contieni de eventualele pericole.

Legea din 1963 privind securitatea birourilor, magazinelor i cilor ferate

Ca urmare a acestui act normativ, firmele au obligaia de a oferi angajailor urmtoarele:

- un spaiu de lucru de minim 3,715 m2 pentru fiecare persoan;

- curenie cel puin o dat pe sptmn;

- temperatura la nceputul zilei de lucru, cel puin 160C;

- lumin potrivit i suficient;

- ventilaie adecvat;

- toalete adecvate, ap potabil i faciliti pentru splare i pentru uscare;

- scaune solide i comode;

- echipamente de protecie n apropierea mainilor periculoase;

- echipamente de transport i de ridicare.

Legea din 1971 privind prevenirea incendiilor cuprinde urmtoarele norme de securitatea muncii:1. Echipamente- Citii i nelegei instruciunile de folosire;

- nchidei butonul de pornire i debranai de la curent echipamentele nefolosite;

- nvai cum se ntrerupe curentul electric n caz de urgen;

- Evitai ndoirea cablurilor de alimentare ale mainilor;

- Stabilii edine regulate de verificare i de ntreinere pentru echipamente;

- Anunai fr ntrziere defectele aprute la echipamente;

- Verificai dac prile periculoase ale mainilor sunt prevzute cu dispozitive de protecie, n special mainile de tiat hrtie;

- Aezai echipamentele n locuri sigure, pe birouri sau pe mese.

- Poziionarea i aezarea echipamentelor s se fac astfel nct s se previn blocarea cilor de acces.

2. Cldirea i mprejurimile

- Afiai un plan general al biroului i al cldirii;

- Aranjai mobilierul i echipamentele n locuri sigure;

- Asigurai-v c toate coridoarele, scrile sunt sigure i c nu au depozitate materiale inflamabile;

- Rezervai un loc pentru prepararea buturilor calde departe de punctul de lucru.3. Msuri de prevenire a incendiilor

- Pstrai cile de evacuare libere, pentru a putea fi folosite n caz de urgen;

- Asigurai-v c tii ce trebuie fcut n caz de incendiu:

- cum se declaneaz alarma de incendiu;

- cum se folosete echipamentul de stingere a incendiilor;

- care este cea mai scurt cale de evacuare i ce alte ci pot fi folosite dac aceasta este blocat.

- Nu este permis fumatul n locuri din cldire unde exist riscul incendiilor;

- Asigurai-v c materialele inflamabile sunt depozitate n magazii ventilate sau n dulapuri metalice;

- Verificai periodic dispozitivele de alarm i extinctoarele;

- Organizai periodic antrenamente pentru evacuare n caz de incendiu.

Anexa 11 conine o not de instruciuni pentru proceduri de evacuare n caz de incendiu.

Asemenea norme sunt extrem de importante pentru birouri, mai ales c acestea dein materiale care se aprind i ard foarte uor, de aceea considerm c este necesar i n ara noastr o lege privind securitatea birourilor care s cuprind astfel de reguli.

Utilizarea normelor de protecie a muncii n birou au rolul de a contribui la mbuntirea condiiilor de munc, la nlturarea cauzelor care pot provoca accidente i mbolnviri profesionale, prin aplicarea unor procedee moderne de securitate, prin folosirea rezultatelor cercetrilor tiinifice i prin organizarea corespunztoare a muncii.

ORDINEA I CURENIA LA LOCUL DE MUNCPentru a fi eficace, n zonele n care se aplic managementul vizual, procesele trebuie s fie clar identificate i controlate. In primul rind, este nevoie de ordine, curatenie si reguli de pastrare a curateniei.

Un instrument util pentru organizarea locurilor de munc este 5S. Denumirea vine de la cinci cuvinte japoneze care ncep cu litera S, respectiv Seiri, Seiton, Seiso, Seiketsu i Shitsuke.

5S este un program structurat pentru a obine n mod sistematic: organizare, curenie i standardizare la locul de munc, contribuind astfel la mbuntirea productivitii i la reducerea problemelor de calitate i de securitatea muncii.

Procesul celor 5S include 5 etape:

1. Seiri (Sortare)

Primul pas al procesului se refer la eliberarea spaiului de la locul de munc i eliminarea tuturor materialelor i obiectelor ne-necesare (de exemplu, programe, piese de prob, desene, scule vechi sau defecte, accesorii, materiale nefolosite, etc.). Sortarea are impact la nivelul mentalitii oamenilor, care trebuie s renune la obiceiul de a strnge i de a pstra fr rost fel de fel de materiale i obiecte. Iar n tradiia romneasc se tie c orice gospodin gsete n gospodrie la curenia de Pati sau de Crciun cel puin un sac de haine sau obiecte nefolosite peste an!

2. Seiton (Stabilizare, ordine)

Cel de-al doilea pas al procesului se refer la eficien i la reducerea timpului necesar pentru accesul la echipamente i realizarea sarcinilor de lucru. Acest pas const n depozitarea elementelor utile ntr-o locaie dinainte stabilit i ntr-o ordine logic pentru a facilita utilizarea lor, pentru a fi uor accesate sau aduse napoi n acelai loc ct mai rapid. Trebuie stabilite locaii fixe, ca recipiente, rafturi modularizate, dulapuri cu ui transparente, panouri, marcaje pe pardoseal pentru cile de acces, containere sau tomberoane pentru toate materialele i sculele uzuale, depozitarea acestora fiind fcut n funcie de frecvena utilizrii lor. Dac toat lumea are acces rapid la orice element sau material, fluxul muncii devine mai eficient i, ca urmare, personalul devine mai productiv.

3. Seiso (Strlucire)

Al treilea pas al procesului 5S const n curarea locului de munc (pardoseal, maini, dulapuri, etc.), fcndu-l s strluceasc. Curenia trebuie realizat de fiecare persoana angajat, de la manageri i pn la operatori. Toate spaiile care formeaz un loc de munc trebuie curate, fr excepie, pentru ca orice abatere de la ordinea stabilit n cel de-al doilea S s poat fi imediat observat.

4. Seiketsu (Standardizare)

Cel de-al patrulea pas al procesului 5S const n definirea standardelor (reguli, obiceiuri i proceduri standard) la care trebuie s se raporteze personalul n msurarea i meninerea gradului de ordine i curenie. Un ingredient important al seiketsu l reprezint managementul vizual. Codificarea cu culori n mod uniform i standardizat a diferitelor elemente poate fi o modalitate eficient de identificare a anormalitilor prezente la un loc de munc.

5. Shitsuke (Susinerea schimbrii)

Ultimul pas al procesului nseamn disciplina i respectarea celor 4 S anteriori. Presupune voin comun a ntregului personal de a pstra ordinea i de a practica primii 4S ca un mod curent de lucru. Fundamentul Shitsuke este eliminarea obiceiurilor proaste i generalizarea bunelor practici. Fr susinerea schimbrii, totul poate reveni rapid la o situaie similar celei de nceput.

5S nu este o activitate de cteva sptmni, iar avantajele acestei metode apar doar atunci cnd se aplic toi cei cinci S.

De multe ori este necesar de considerat un al aselea S Sigurana i securitatea la locul de munc, care depind de folosirea de scule adecvate / marcate adecvat, utilizarea echipamentului de protecie acolo unde este nevoie (salopete, mnui, ochelari de protecie, mti, cti, etc.); prin meninerea liber a culoarelor de acces; depozitarea echipamentului de protecie n locaii predeterminate i uor de accesat. Trebuie avut grij s nu existe material mprtiat pe jos, pardoseli denivelate, coluri ascuite, stocuri suspendate nemarcate.

Deci, 5S nu nseamn doar curenie, ci nseamn organizare i siguran la locul de munc, marcare i etichetare, audit pentru determinarea progresului i meninerea rezultatelor mbuntite

Beneficiile 5S se traduc prin creterea productivitii datorit creterii calitii produsului i proceselor, eliminrii timpului de cutare a sculelor, reducerea timpului de staionare a mainilor, identificrii mai rapide a problemelor; mbuntirea securitii la locul de munc; identificarea rapid a produselor sau a locurilor de munc cu neconformiti; mbuntirea moralului angajailor, introducerea celor mai bune practici, promovarea unei mai bune comunicri la locul de munc, delegarea responsabilitii de a mbunti locul de munc.

Iar dac citind despre aceste metode v gndii c nu v sunt utile pentru c nu lucrai n ateliere de producie ci n birouri n care nu avei utilaje productive sau materii prime, tot ce v pot spune este c 5S este la fel de benefic i pentru cei care ofer servicii. Timpul de reacie la solicitarea telefonic a unui client depinde de timpul necesar pentru a regsi informaia util, i doar cine nu a cutat vreodat un document ntr-un dulap plin cu bibliorafturi sau un fiier n calculatorul unui coleg nu nelege la ce ne referim cnd vorbim de ordine, standardizare i curenie ntr-un birou.

Se spune c cei 5S ntr-un birou vin de la Strecurare (printre mese, dosare, cabluri de calculatoare), Sustragere (de documente din teancuri i tvie), Strnsoare (de fel de fel de dosare, consumabile, cni i calendare), Spontaneitate (Se poate i aa!) i Scotocire (pentru a gsi ceea ce tiu sigur unde am pus!).

Un studiu fcut n 2005 n SUA arta c peste 50% din managerii intervievai considerau ordinea de pe biroul angajailor ca un plus la promovarea acestora i c 51% fceau o corelare ntre curenia de pe birou i productivitate. Dar, n acelai timp, 49% dintre aceti manageri se considerau profesioniti i relaxai dac aveau pe mese cteva teancuri ordonate de documente, 31% acceptau un haos organizat pe birourile lor, 13% aparineau unui tip creativ de manager, n timp ce numai 7% se considerau a fi organizai i ordonai.

Iar dac vorbim de 5S n birouri, gndii-v ce ar nsemna aplicarea acestei metode pentru a controla modul de utilizare a csuelor de e-mail. Dac folosii intensiv aceast metod de comunicare, putei spune ce dimensiune au fiierele dvs. de tip .dbx, de exemplu, sau care este procentul de mesaje de tip spam primite i neterse, sau cte grupuri ai creat pentru a transmite unele mesaje n circuit, ce apoi sunt stocate pe hard-ul mai multor calculatoare?

Dac am aplica binecunoscutul principiu Pareto, putem spune c doar 20% dintre obiectele i documentele cu care lucrm ne permit s realizm 80% dintre sarcinile curente, de aceea nu trebuie s uitm o alt lege faimoas, care spune c documentele dintr-un birou tind s se multiplice pn cnd ocup ntreg spaiul disponibil existent (legea lui Douglas). De aceea, 5S este instrumentul optim de lupt cu dezordinea i acumularea de date i obiecte inutile pentru furnizorii de servicii

Din 2005, de cnd am nceput colaborarea cu diverse firme pentru implementarea sistemului Lean de management, metoda celor 5S a fost frecvent considerat a fi foarte simpl i deosebit de util. Totui, majoritatea firmelor nu au reuit s treac pn acum de 3 S. Dar dac este att de uor de neles i de aplicat, de ce oare este att de greu de aplicat 5S permanent? Un motiv invocat adesea este c, atunci cnd ne preseaz termene, cerine urgente ale clienilor sau fel de fel de probleme zilnice, cine mai are timp s se mai preocupe i de ordine i de curenie?!?. Cauza vine ns din atitudinea noastr la locul de munc dac tot tim c vine cineva dup noi s mture, ce sens mai are s ne aplecm s lum o agraf de pe jos? Sau de ce s scriem pe un biblioraft ce conine, dac toat lumea poate s caute ceea ce are nevoie? i de cte ori nu ne-am surprins fcnd referire la celebrul principiu de via Nu lsa pe mine ce poi face azi, c fie nu mai trebuie, fie o va face altul!?> Igiena este tiina care se ocup cu studiul conduitei de via i munc i influena acesteia asupra strii de sntate.

> Igiena are rolul de a elabora norme de munc i via, care, puse n practic, s duc la prevenirea mbolnvirilor, scderea mortalitii i reducerea morbiditii, promovarea strii de sntate i prelungirea duratei de via.

> n sens strict, igiena muncii se ocup de studiul condiiilor de munc i influena lor asupra strii de sntate a oamenilor muncii, n vederea prevenirii i combaterii bolilor profesionale care duc la scderea capacitii de munc i, deci, la scderea productivitii.

Microclimatul de munc

Noxele profesionale

Bolile profesionale

Prin microclimat de munc se nelege ansamblul factorilor de mediu (fizici, chimici, biologici, psihologici), care acioneaz pe un teritoriu delimitat (ncpere de producie, teren agricol, localitate etc.).

Aciunea factorilor de mediu asupra muncitorului din diferite domenii poate cpta mai multe aspecte dependente, mai ales, de intensitatea sau de nivelul acestor factori. Diferitele niveluri - mai sczute sau mai ridicate dect limitele admise ale acestor factori -pot da natere fie la aciuni acute sau imediate, n care reaciile organismului celui ce muncete apar rapid i sunt uor evideniate, fie de cele mai multe ori se desfoar la niveluri de intensitate redus, ceea ce determin o aciune cronic, de lung durat.

Msurile de supraveghere a strii de sntate - la nivel individual sau al colectivitilor - se bazeaz pe norme igienice care stabilesc n primul rnd limitele concentraiilor sau nivelurilor admise pentru diferii factori de mediu. Aceste norme igienice trebuie nsuite i respectate. Ele devin obligatorii la nivelul locurilor de munc i pot preveni mbolnvirile cauzate de toxine (noxe), profesionale sau neprofesionale.

Noxele profesionale

Denumim noxe profesionale totalitatea factorilor nocivi prezeni la locul de munc i care pot amenina sntatea muncitorilor dac nu se iau msuri de protecie necesare.

Clasificarea factorilor nocivi prezeni la locul de munc:

A. Organizarea defectuoas a muncii poziia forat a corpului, timp ndelungat, n suprancordare;

efortul exagerat;

regim neraional de munc (lipsa echilibrului ntre munc i repaus).

B. Nerespectarea regulilor de igien privind procesul muncii, cu nlesnirea aciunii unor factori care trebuie ndeprtai sau neutralizai:

factori fizici: temperatur normal, radiaii termice, umiditate crescut sau sczut, raze ultraviolete, zgomot, trepidaii;

factori chimici: substane toxice, praf industrial, fum;

factori biologici: infecii sau invazii microbiene, parazitare, animale bolnave.

C. Nerespectarea regulilor de igien n slile de producie:

insuficiena volumului de aer;

deficiene ale sistemului de ventilaie, de nclzire, de iluminat;

amenajarea defectuoas a locului de munc;

influena nociv a factorilor atmosferici

Msuri generale pentru combaterea noxelor profesionale

1. Combaterea riscului de supranclzire : producerea unei micri a aerului cu cel puin 0,3 m/sec.; duuri de aer; ecrane protectoare sau perdele de ap; izolarea zonei de lucru n jurul muncitorului prin crearea de spaii aclimatizate; locuri speciale pentru repaus n pauze; mijloace individuale; instalaii speciale; asigurarea posibilitilor unui consum de ap n cantiti suficiente.2. Combaterea cldurii excesive, normalizarea umiditii, nlturarea fumului a vaporilor toxici, a substanelor urt mirositoare: instalaia de ventilare a aerului; micorarea gradului de impurificare a aerului (instalaii speciale, hote, nie de aspiraie); msurile viznd gradul sczut de impurificare a aerului se iau inclusiv la nivelul localitii/zonei; suprimarea sau reducerea la minimum a surselor productoare de factori nocivi; instalaii speciale de desprfuire (la concasoare, malaxoare); folosirea mijloacelor mecanizate sau pneumatice de transport al unor pulberi toxice care se manipuleaz n vrac.

3. Realizarea unui iluminat igienic: pe ct posibil, lumin natural, direct; iluminatul artificial suficient i uniform; eliminarea riscului de orbire prin lumin direct sau prin lumin reflectat.4. Combaterea zgomotului: izolarea ncperilor zgomotoase (din punct de vedere al amplasrii i al materialelor speciale utilizate n construcia lor); mijloace tehnice speciale individuale (ex.: antifoane); cptuirea pereilor cu materiale absorbante de zgomote.5. Atenuarea vibraiilor: se recomand ca utilajele care produc vibraii puternice s fie instalate la parter sau la subsol; amortizoare elastice speciale .a.

Bolile profesionale

Bolile profesionale apar tocmai ca rezultat al persistenei, timp ndelungat, a unornoxe profesionale, la care se adaug insuficiena msurilor de protecie sau nerespectarea lor.

Dintre acestea putem enumera:

silicozela

pneumocoza

saturnism

surditatea profesional

dermatoze

intoxicaii cu diverse substane..

Intoxicaiile accidentale profesionale

Diagnosticarea i tratamentul de urgen n caz de intoxicaii accidentale profesionale sunt condiionate de natura agentului toxic i de modalitatea sa de a aciona asupra organismului.

A. Intoxicaii cu substane iritante

n aceast categorie intr un numr mare de substane care pot produce asupra organismului fenomene de iritaie a cilor aeriene superioare, pneumonie toxic i chiar edem pulmonar acut. Putem enumera: acetona, acidul azotic, acidul clorhidric, acidul sulfuric, acidul acetic, acidul formic, amoniacul, bioxidul de sulf, oxizii de azot, hidrogenul sulfurat .a. De asemenea, beriliul, cadmiul, acidul cromic, manganul, benzina produc pneumonie chimic.

B. Intoxicaii cu substane ce acioneaz asupra sistemului nervos central

n raport cu aciunea lor toxic, sunt mai multe grupuri de substane:

1. In primul grup intr substanele a cror aciune se caracterizeaz prin aceea c pot produce stri ebrionarcotice (asemntoare beiei alcoolice), care pot merge pn la pierderea cunotinei i chiar pierderea vieii accidentatului. Dintre substanele toxice din aceast grup menionm: benzenul i derivaii lui, tetraclorura de carbon, alcoolul metilic, etilic, omilie, bioxid de carbon .a.

2. In al doilea grup de substane toxice cu aciune asupra sistemului nervos central sunt cuprinse toxinele ce produc encefalopatie toxica. Dintre acestea menionm: compui organici ai plumbului (oxizi, pulberi de metal),plumb tetraetilic, bromur de etil, cadmiu, compui organici ai staniului, nichelul carbonic lichid .a.

3. n al treilea grup de substane cu aciune asupra sistemului nervos sunt cuprinse substane care produc aciune convulsionant (ex.: tresriri i micri brute ale muchilor pn la accesul de epilepsie i com).

Dintre toxinele care produc acest tip de intoxicaii menionm: insecticidele (DTT, Aldrin, Gamexan), raticidele, combustibilii utilizai pentru motoarele cu reacie i rachete, unele explozibile.

C. Intoxicaii cu substane ce acioneaz asupra respiraiei

prin folosirea deficitar a oxigenului, care fie c nu poate fi transportat la esuturi, fie c nu poate fi utilizat la acest nivel. n grupa substanelor care produc oprirea respiraiei prin aciune la nivelul sngelui, menionm: oxidul de carbon, compuii daniei, oxizii de azot, nitroderivaii, hidrocarburile aromatice etc.

Intoxicaia cu oxid de carbon

Manifestrile intoxicaiei constau, pentru formele uoare, n dureri de cap sub forma unor zvcnituri n tmple, grea, vrsturi, slbiciune general, tendina de ameeal, mai ales la eforturi; dup scoaterea intoxicatului la aer curat, fenomenele dispar, ntr-o faz mai avansat apare o stare de oboseal mai accentuat, agitaie, slbire a memoriei, uneori culoarea roz a pielii, n acest caz bolnavii se restabilesc n cteva zile. n intoxicaiile grave,la concentraii mari de oxid de carbon, respiraia devine rapid, pulsul frecvent i neregulat, musculatura devine rigid. Poate surveni moartea prin oprirea respiraiei i a circulaiei. n intoxicaiile cu oxid de carbon se produc modificri la nivelul sngelui. Astfel, oxidul de carbon formeaz cu globulele roii o substan care nu mai permite transportul i cedarea oxigenului ctre esuturile organismului, realiznd o stare de asfixie. Legtura dintre oxidul de carbon i globulele roii nu e fix, astfel nct la contactul cu aerul curat sau cu oxigenul pur oxidul de carbon se desprinde de pe globulele roii lsndu-le s-i reia funcia normal de crui ai oxigenului la esuturi.

IGIENA MUNCI N DIFERITE SECTOARE ECONOMICE

NORME DE IGIEN N INDUSTRIE

Desfurarea vieii i muncii n colectivitile industriale cere aplicarea unor norme de igien specifice, care se refer att la angajai, ct i la mediul de munc.

1. Controlul medical periodic i necesitatea respectrii indicaiilor medicale ce se dau cu ocazia acestui control;

2. Servirea unei mese consistente nainte de a pleca;

3. Folosirea echipamentului de protecie pe toat durata muncii, nu i n afara muncii, ntreinerea n bune condiii a echipamentelor de protecie.

4. Splatul pe mini ori de cte ori e necesar (obligatoriu naintea servirii mesei);

5. Respectarea orelor de mas i alimentaie complet (indic numrul de calorii necesare n 24 ore pentru fiecare ramur industrial); masa nu se va servi n atelierul de lucru;

6. Folosirea raional a odihnei active i pasive;

7. Interzicerea consumului de buturi alcoolice;

8. Respectarea cu strictee a normelor de igien individual i colectiv, (meniune special pentru muncitorii din sectorul alimentar);

9. Respectarea termenelor de vaccinare.

N INDUSTRIA CHIMIC I PETROCHIMIC

Particulariti ale microclimatului: temperaturi nalte, zgomot, radiaii, efort fizic. n acest sector, muncitorii pot veni n contact cu substane toxice.

1. Ventilaie corespunztoare;

2. Iluminat suficient;

3.Utili zarea alifiilor pentru protecia minilor

4. Interzicerea fumatului

N SECTORUL AGRICOL I FORESTIER 1.Contrulul medical periodic

2. Alimentarea cu ap potabil

4. Respectarea cu strictee a normelor de folosire a insecte fungicidelor. Pentru sectorul zootehnic, se insist asupra igienei stricte a grajdurilor, asupra splrii minilor nainte de mulgere i asupra controlului medical periodic.

NORME GENERALE DE P.S.I.

Msurile de prevenire care trebuie respectate n orice domeniu de activitate pentru prevenirea i stingerea incendiilor (P.S.I.) sunt:

1. Pentru prevenirea i combaterea incendiilor e necesar ca n laborator, antier, atelier, n depozitele de materiale etc., n locurile stabilite prin instruciunile pazei contra incendiilor s se gseasc mijloace pentru asigurarea mpotriva incendiilor: stingtoare (extinctoare), glei, lopei, lad cu nisip, pturi. Se va cunoate locul exact al gurilor de incendiu i al furtunurilor. La instalaiile electrice se vor folosi extinctoare de tip uscat.

2. n locurile de munc, oricare ar fi ele, nainte de nceperea lucrului se va verifica dac atmosfera nu e ncrcat cu gaze inflamabile sau toxice provenite de la instalaia de gaze defect sau de la vasele cu reactivi.

3. La terminarea lucrului se va verifica dac sunt nchise ventilele instalaiei de gaze i robinetele de ap, becurile de gaze, lmpile de spirt, nclzitoarele electrice, flacoanele, borcanele cu reactivi sau substane volatile, dac e stins lumina, dac ventilaia e n funciune.

4. Lichidele inflamabile i volatile sunt mnuite cu mare atenie, nu se vor ine n cantiti mari, nu se vor pstra n vase deschise, se va evita vrsarea lor i nu se vor ine i turna n apropierea focului. La transvazarea lor, toate focurile din ncperi trebuie stinse, nu se vor vrsa n chiuvete, nu se nclzesc la foc direct sau n vase deschise, ci numai ntr-o baie de ap, folosindu-se un refrigerent.

5. In laboratoare, ateliere etc. este categoric interzis s se spele pardoselile cu benzin, petrol lampant sau alte produse volatile i inflamabile, s se in crpe, prosoape, halate mbibate cu produse volatile, s se usuce obiecte sau sa se lucreze cu produse volatile pe conductele sau radiatoarele caloriferului, s se lase neterse produsele petroliere rspndite pe mese sau pardoseal, s se fac curenie n timp ce becurile cu gaz sunt aprinse.

6. Dac, ntmpltor, se vars o cantitate oarecare de lichid inflamabil, atunci se sting ' imediat toate becurile de gaz, lmpile de spirt, nclzitoarele electrice; nu se aprinde i, nu se stinge lumina, se nchid uile i se deschid ferestrele, lichidul vrsat se absoarbe cu un burete i se toarn ntr-un vas din care apoi se va turna ntr-o sticl ce se poate nchide ermetic, se ntrerupe aerisirea numai dup ndeprtarea complet a lichidului vrsat.

7. Dac se aprinde un lichid inflamabil (de ex.: spargerea unui vas) repede, dar fr panic, se sting becurile de gaz, lmpile de spirt, nclzitoarele electrice etc. i se ndeprteaz vasele cu substane inflamabile, se acoper flacra cu o ptur, prosoape i dac nu se stinge se mprtie nisip, iar dac nu se stinge nici n acest mod, se folosesc extinctoare i, la nevoie se cheam pompierii.

8. Dac se aprind hainele, accidentatul nu trebuie s fug, ci s i se sting mbrcmintea prin nvelirea ntr-o ptur, palton etc.

9. Minile, dup ce au fost splate cu benzin sau alte produse uor inflamabile, trebuie s fie splate cu ap, spun i terse cu un prosop. E interzis a se usca minile la foc dup ce au fost splate cu produse petroliere.

10. Aparatele care radiaz mult cldur, precum i aparatele electrice de nclzit trebuie izolate cu plci de azbociment i aezate la distan de substanele inflamabile.

11. Dac se aprind conductoarele reelei electrice, se ntrerupe mai nti curentul de la comutator sau tablou i se procedeaz la stingerea incendiului.

INFORMAII PENTRU LUCRTORI I ANGAJATORI

SECTORUL COMER CU AMNUNTUL NORME PSI

1. De ce trebuie s ne preocupe manipularea manual?

Nu v mpovrai spatele!

n Uniunea European, 24% dintre lucrtori au declarat c sufer de dureri de spate iar 22% acuz dureri musculare. n noile State Membre ponderea acestor afeciuni este chiar mai mare, ajungnd la 39% i respectiv 36%. n UE, jumtate din pensionrile anticipate sunt cauzate de modificri patologice ale coloanei vertebrale. n plus, 15% dintre cazurile de incapacitate temporar de munc au legtur cu afeciunile spatelui. Aceste afeciuni reprezint una dintre principalele cauze ale absenei de la lucru n mai toate Statele Membre ale UE. Pe lng faptul c ele pot provoca lucrtorilor suferine, incapacitate temporar de munc i pierderi financiare, aceste afeciuni pot genera i costuri ridicate pentru angajatori i pentru economia naional.

Potrivit statisticilor europene, 62% din lucrtorii din UE27 (cele 27 de state membre ale Uniunii Europene) sunt expui la micri repetitive ale minilor i braelor timp de un sfert sau mai mult din durata programului de lucru, 46% sunt expui la poziii de lucru dureroase sau obositoare i 35% la purtarea sau deplasarea maselor (greutilor) mari.

Costuri pentru lucrtor:

nrutirea strii de sntate,

eficien mai sczut i o calitate mai slab a muncii posibilitatea pierderii locului de munc,

o ameninare pentru situaia material a lucrtorului i a familiei sale,

suferin durerile permanente reduc pofta de via,

invaliditate stigmatizare i sentimentul de a fi o povar pentru angajator, familie i societate,

izolare social.

Costuri pentru angajator:

eficien mai sczut i o calitate mai slab a muncii lucrtorilor afectai,

absena lucrtorilor de la munc,

concedii medicale,

probleme organizatorice lipsa personalului calificat,

instruirea noului personal,

accidente de munc,

pierderea timpului = pierderea profiturilor.

Costuri pentru economia naional (costuri sociale):

ngrijire medical suplimentar pentru lucrtorii afectai,

compensaii pentru accidente de munc,

pensii sau alte ajutoare sociale ca urmare a invaliditii i a bolilor profesionale,

pierderea lucrtorilor capabili, calificai pierderea potenialului acestora, a cunotinelor, a abilitilor profesionale aa-numita ntrerupere a coeziunii sociale,

reabilitarea profesional a persoanelor invalide.

Se estimeaz c, pentru economia naional, costul total se ridic la 0,5% - 2% din PIB.

2. Obiectivele campaniei i publicul int

ncurajarea schimbrilor n comportamentul lucrtorilor i stimularea angajatorilor de a ntreprinde aciuni care s protejeze sntatea lucrtorilor, adic promovarea cu succes a securitii i sntii n munc (SSM) poate avea o importan covritoare asupra rezultatelor economice ale ntreprinderilor, precum i pentru dezvoltarea societii. Modalitatea de baz de a preveni cu succes riscul profesional este de a implementa soluii n vederea mbuntirii SSM prin reglementri juridice eficace, coerente i cuprinztoare. n concordan cu prioritile Comisiei Europene incluse n Strategia comunitar 2007-2012 privind securitatea i sntatea n munc, soluiile se concentreaz, n acest caz, asupra prevenirii afeciunilor musculo-scheletice (AMS) i a vtmrilor care apar n procesul de munc. Comitetul nalilor Responsabili cu Inspecia Muncii (en.: SLIC) promoveaz implementarea corect i consecvent a legislaiei comunitare referitoare la SSM i, de asemenea, analizeaz aspectele practice care ies la iveal cnd este monitorizat aplicarea legislaiei n domeniu.

Pentru a sprijini campania SLIC de anul acesta, am elaborat o brour pe problema manipulrii manuale a maselor.

Ea se adreseaz att lucrtorilor, ct i angajatorilor din sectorul comer cu amnuntul i conine exemple de bune practici care vor nlesni crearea unei culturi de prevenire.

Obiectivele sunt urmtoarele:

realizarea unei mai bune aplicri a Directivei europene 90/269/CEE, pentru a reduce problemele legate de AMS n diversele ri membre ale UE;

contientizarea angajatorilor i lucrtorilor cu privire la riscurile legate de manipularea manual a maselor i la msurile de prevenire corespunztoare;

promovarea unui schimb cultural n ceea ce privete abordarea riscurilor legate de manipularea manual mai degrab prin tratarea problemelor la surs dect prin concentrarea asupra modului n care muncesc oamenii.

Rezultatele campaniei trebuie s includ nu numai contientizarea lucrtorilor i a angajatorilor cu privire la pericolele legate de manipularea manual a maselor, ci i o schimbare pe termen lung n deprinderile de munc ale acestora, respectiv n modul n care munca este planificat, organizat i realizat. Manipularea manual a maselor trebuie eliminat oriunde acest lucru este posibil. Ea poate i trebuie s fie eliminat, de ex., prin utilizarea de dispozitive mecanice, prin recurgerea la soluii organizatorice pentru depozitarea bunurilor etc. Dac este absolut necesar ca masele/sarcinile s fie manipulate manual, munca trebuie realizat n condiii de siguran pentru sntatea lucrtorului, n conformitate cu cerinele ergonomice.

Evitai, reducei, reorganizai

n 2008, campania european de informare i control se va concentra asupra sectoarelor comer i construcii i continu campania de anul trecut. Lrgirea orizontului campaniei la mai multe ntreprinderi va permite cu siguran o mai bun implementare a celor mai bune practici. Activitile campaniei sunt coordonate cu Campania european de evaluare a riscurilor condus de Agenia European pentru Securitate i Sntate n Munc de la Bilbao.

Sectorul comer cu amnuntul a fost ales drept int a campaniei din mai multe motive:

cele mai multe dintre problemele de sntate pe care le acuz lucrtorii sunt asociate cu durerile de spate i durerile musculare,

prezint cel mai sczut nivel posibil de autonomie n munc (lucrtorul nu poate influena organizarea muncii, alegerea sau schimbarea sarcinilor ndeplinite, ritmul muncii i intervalele, precum i metodele de lucru).

Tema campaniei este manipularea manual a maselor (MMM), iar prin aceasta se nelege orice tip de transport sau susinere a unei mase (sarcini, greuti, ncrcturi) de ctre unul ori mai muli lucrtori, inclusiv ridicarea, aezarea, mpingerea, tragerea, purtarea sau deplasarea unei mase, care, datorit caracteristicilor acesteia sau condiiilor ergonomice necorespunztoare, prezint riscuri pentru lucrtori, n special de afeciuni dorsolombare.

3. Cerine legale

Aceast frecven a AMS poate fi redus prin organizarea i ndeplinirea sarcinilor de munc potrivit legii. Principalele direcii de mbuntire a securitii i proteciei sntii lucrtorilor n munc sunt cuprinse n Directiva cadru 89/391/CEE. Aceasta atrage atenia asupra faptului c o mai bun securitate, mbuntirea igienei i protecia sntii lucrtorilor n munc reprezint un obiectiv care nu ar trebui abordat doar din considerente economice. Angajatorii trebuie s fie informai cu privire la cele mai recente progrese tiinifice i tehnologice despre proiectarea locurilor de munc, echipamentele i sistemele de munc, n funcie de nivelurile riscurilor aferente.

Directiva implementeaz 9 principii de prevenire a riscurilor profesionale:

evitarea riscurilor,

evaluarea riscurilor care nu pot fi evitate,

combaterea riscurilor la surs,

adaptarea muncii la om,

adaptarea la progresul tehnic,

nlocuirea pericolelor cu non-pericole sau cu pericole mai mici,

dezvoltarea unei politici de prevenire coerente care s cuprind tehnologiile, organizarea muncii, condiiile de munc, relaiile sociale i influena factorilor din mediul de munc,

adoptarea prioritar a msurilor de protecie colectiv fa de cele de protecie individual,

furnizarea de instruciuni corespunztoare lucrtorilor.

Cerinele minime legate de manipularea manual a maselor sunt specificate n Directiva 90/269/CEE. Potrivit acesteia, angajatorul trebuie s evite necesitatea manipulrii manuale a maselor de ctre lucrtori (art. 3). n cazurile n care nu se poate evita activitatea de manipulare manual a maselor de ctre lucrtori, angajatorul este obligat:

- s evalueze riscul,

- s ntreprind aciuni de remediere pentru a reduce riscul,

- s asigure msuri tehnice specifice locului de munc,

- s i informeze i s i instruiasc pe lucrtori cu privire la metodele de munc sigure.

4. Ce pri ale corpului pot fi afectate n urma manipulrii manuale a maselor? (paginile 8-11)

AMS care apar n urma manipulrii manuale a maselor pot afecta spatele, membrele superioare i inferioare. Totui, aceast brour se va concentra asupra coloanei vertebrale, n concordan cu prevederile Directivei 90/269/CEE.

ndeplinirea sarcinilor de munc legate de manipularea manual a maselor, cum ar fi ridicare, mpingere sau tragere poate avea drept rezultat vtmarea dureroas a coloanei vertebrale, pentru care sunt responsabili urmtorii factori:

factori umani de ex. vrsta, sexul, condiia fizic,

factori legai de ncordarea fizic pe care o presupune munca de ex. frecvena activitilor repetate de ridicare, purtare .a.m.d., manipulare static,

factori organizatorici de ex. managementul sistemelor de munc, cum ar fi ridicarea n echip.

Din ce este compus coloana vertebral?

Coloana vertebral este alctuit din 33 de vertebre (7 vertebre cervicale, 12 vertebre toracice, 5 vertebre lombare, 5 vertebre sacrale, 4 coccigiene) i 24 de discuri intervertebrale. Ea formeaz un fel de schelrie pentru corp i locul unde se fixeaz muchii, tendoanele i ligamentele. De asemenea, coloana asigur o flexibilitate adecvat, nlesnind mobilitatea. Mduva spinrii (adpostit n canalul vertebral) i nervii mduvei, care sunt parte a sistemului nervos, permit mobilitatea i transferul de informaii nspre i dinspre creier.

Mduva spinrii, cu prile ei separate, este reprezentat pe marginea acestei pagini.

Discurile intervertebrale au o mare importan, datorit funciilor lor:

amortizeaz ocurile: un disc, care poate fi comparat cu o anvelop umflat, absoarbe variaiile de presiune,

asigur mobilitatea: discul permite aplecarea, ntoarcerea, ndoirea spatelui.

Discul intervertebral poate ndeplini toate aceste funcii datorit construciei sale specifice. El const dintr-un nucleu, care este o substan gelatinoas, nconjurat de un inel. Acest inel este format dintr-o reea de fibre care se intersecteaz i menine nucleul n poziie central sau i schimb unghiul rezultat din contractarea i dilatarea prilor lui nspre mduva spinrii.

Discul intervertebral are foarte puine celule nervoase i nu are vase de snge. Acesta este motivul pentru care hrnirea lui (furnizarea de substane vitale i eliminarea toxinelor) se realizeaz prin micare.

5. Riscuri legate de manipularea manual a maselor

Afeciunile dorsolombare sunt o consecin a modului necorespunztor de ndeplinire a sarcinilor de munc. Aceste afeciuni sunt rezultatul manipulrii unor mase grele i foarte grele i al neutilizrii dispozitivelor mecanice pentru a evita i reduce la minim riscurile legate de manipularea manual a maselor. Contientizarea acestor pericole reprezint o prim condiie pentru adoptarea unor atitudini, comportamente i aciuni adecvate. Evaluarea riscurilor profesionale trebuie s identifice pericolele i s conduc la dezvoltarea i implementarea de msuri de prevenire. Realizarea adecvat a evalurii de risc poate reduce semnificativ riscul profesional i poate conduce la scderea numrului de accidente de munc i a efectelor negative asupra sntii lucrtorilor pe termen lung. Evaluarea periodic a riscurilor trebuie s garanteze o mbuntire permanent a condiiilor de munc. Deoarece evaluarea riscurilor profesionale constituie un element-cheie al managementului muncii sigure i sntoase, n procesul evalurii trebuie implicai lucrtorii i angajatorii, precum i lucrtorii cu atribuii privind SSM.

Evaluarea riscurilor este un proces cu mai multe etape, ilustrat n schema de mai jos:

A. identificarea riscurilor asociate manipulrii manuale a maselor, prin:

- monitorizarea procesului de munc

- colectarea de informaii privind modul n care se efectueaz sarcinile de munc, echipamentul disponibil la postul de lucru etc.

B. activiti de prevenire n vederea eliminrii operaiunilor de manipulare manual a maselor sau a reducerii riscurilor asociate lor

C. evaluare periodic a riscurilor

Un element-cheie n procesul evalurii riscurilor l constituie identificarea pericolelor, i anume a acelor factori de risc care pot provoca AMS. O definire corect i cuprinztoare a riscurilor va conduce la stabilirea nivelului de protecie a sntii i securitii lucrtorilor.

Mai jos vei gsi cteva exemple de factori de risc, grupai n funcie de caracteristicile lor, la care sunt (de obicei) expui lucrtorii din sectorul comer cu amnuntul.

5.1 Factori de risc generai de modul de ndeplinire a sarcinilor de munc

Din perspectiva suprasolicitrii discurilor intervertebrale i a ligamentelor, poziia cel mai puin periculoas a corpului este cea n picioare, pentru c astfel discurile i ligamentele sunt solicitate n mod egal. Fiecare dintre activitile prezentate mai jos, cnd sunt repetate de prea multe ori sau pe perioade lungi de timp (o poziie ortostatic), poate fi periculoas pentru sntate, n special pentru zona dorsolombar a coloanei vertebrale.

Aplecarea nainte (cu spatele ncovoiat)

Lucrul n aceast poziie determin contractarea prii din fa a discului intervertebral i dilatarea prii din spate (mai subire) a discului, putnd conduce la vtmarea lui. Un ritm excesiv n activitile care presupun aplecare implic expunerea la acelai tip de riscuri, ca urmare a ntinderii ligamentelor posterioare.

Rsucirea ntr-o parte concomitent cu aplecarea nainte

Cel mai mare risc pentru discuri i ligamente este determinat de executarea muncii prin rsucirea i aplecarea simultan a corpului. Aceast micare poate provoca vtmarea discului, ca urmare a contractrii simultane a discului n fa i lateral, precum i a dilatrii prilor opuse.

Purtarea masei pe umr i aplecarea, n acelai timp, a corpului n spate sau napoi

Un pericol pentru discurile intervertebrale n timpul executrii muncii n acest fel const n contractarea prilor posterioare, precum i n solicitarea, n cadrul acestui proces, a articulaiilor din spatele discurilor. Mai mult, la fel ca la cele dou poziii ilustrate mai sus, aceasta implic aa-numitul efect al mecanismului cu prghii. Aceste poziii determin creterea presiunii asupra discului intervertebral n timp ce se mrete distana dintre corp i sarcina manipulat (purtat). Cu ct este mai mare distana dintre corp i masa/sarcina purtat (avnd aceeai greutate), cu att mai lung este braul forei de contractare, ceea ce conduce la o cretere a presiunii asupra discurilor.

Poziia ghemuit (cu spatele ncovoiat)

n timpul executrii sarcinii de munc n aceast poziie, mai cu seam pentru o perioad mai lung de timp, fr un echipament de protecie adecvat, i alternat cu perioade de odihn ntr-o alt poziie, o greutate considerabil este plasat nu numai pe articulaii, dar i pe muchi i piept. Este de preferat ca masa/greutatea s fie ridicat din poziia n genunchi/ghemuit prin sprijinire pe muchii femurali; totui, trebuie s nu uitm s ndoim genunchii la un unghi mai mic de 900.

5.2 Factori de risc legai de tipul masei manipulate

Greutatea prea mare a masei/sarcinii

Greutatea prea mare a unei mase i care depete capacitatea uman poate reprezenta un risc grav pentru sntate. Prevederile europene nu stipuleaz n mod explicit valorile admise ale greutii maselor care pot fi transportate n siguran. Un bun indicator se poate dovedi a fi modelul elaborat de organismul de inspecia muncii din Marea Britanie (HSE). Pentru a determina greutatea masei care poate fi transportat fr ca aceasta s provoace efecte nedorite asupra sntii, este recomandabil s se ia n considerare nu numai greutatea, ci i frecvena sarcinilor, distana la care urmeaz s fie transportat o mas, volumul ei, deoarece toate acestea pot influena decizia privind riscul aciunii. Poate c este necesar o diminuare a greutilor, de exemplu prin divizarea masei/ncrcturii n mai multe pri, acolo unde acest lucru este posibil, ori prin utilizarea de echipamente mecanice pentru a uura povara. (Informaii suplimentare sunt disponibile pe: www.handlingloads.eu).

(In)stabilitatea masei

O mas/sarcin instabil poate provoca rsucirea corpului unui lucrtor sau aplecarea (ntr-o parte): ea poate, de asemenea, determina brusc nevoia lucrtorului de a-i schimba poziia corpului sau de a se mica, pentru a-i pstra echilibrul. Consecinele, legate de pericolul de cdere, de exemplu, sunt evidente. Mai mult, instabilitatea masei/ncrcturii poate avea efecte negative att asupra sistemului muscular, ct i asupra celui osos, conducnd la o degradare considerabil i inegal a muchilor i oaselor. Discurile i ligamentele pot fi expuse vtmrilor mai ales atunci cnd distana dintre sarcina de ridicat i trunchiul operatorului este mare.

Dac masa este prea mare

Dac masa/sarcina este prea mare pentru a fi transportat corespunztor (adic, pe ct posibil, ct mai aproape de corp) pot aprea AMS i acestea pot determina n special deformarea grav a discurilor i a ligamentelor intervertebrale. De asemenea, aceasta poate necesita o for mai mare. n cazul n care mrimea sarcinii nu este adecvat limii sau nlimii spaiilor prin care se transport i dac aceasta mpiedic vizibilitatea, apare un risc suplimentar de coliziune sau de cdere.

Masa voluminoas

Absena mnerelor de prindere se poate dovedi periculoas, ntruct ncrctura poate aluneca din mini, iar dup aceea, dac marginile sunt ascuite i coninutul periculos, acest lucru poate determina vtmri grave.

5.3 Factori de risc legai de caracterul mediului de munc

Lipsa spaiului suficient pentru realizarea activitilor (pe vertical i pe orizontal)

Structura spaial a locului de munc determin poziia aleas de lucrtor. Dac nu exist spaiu suficient pentru deplasarea masei, pentru a-i realiza sarcina de munc, lucrtorul va adopta o poziie forat care poate afecta zona lombar a spatelui.

Suprafa alunecoas, denivelat

Deplasarea masei/ncrcturii pe o suprafa denivelat, precum i pe una alunecoas poate determina riscul de accidentare.

Distan de transport prea lung

Dac distana pe care trebuie transportat sarcina/greutatea este prea lung, oboseala poate aprea mai devreme, n special ca urmare lucrului de durat ntr-o anumit poziie atunci cnd se manipuleaz sarcini/ncrcturi.

Temperatur prea ridicat sau prea sczut a mediului de munc, iluminat i alte condiii de mediu necorespunztoare

Temperatura mediului de munc poate influena producerea de situaii periculoase. O temperatur prea ridicat poate determina transpiraia abundent a palmelor care, la rndul ei, creeaz dificulti la prinderea masei/ncrcturii, fiind necesar o for mai mare pentru susinerea acesteia.

Totui, o temperatur prea sczut duce la rigidizarea (amorirea) minilor, care determin, de asemenea, dificulti la prinderea ncrcturii.

Un iluminat insuficient poate determina dificulti n vizualizarea traseului de transport al greutii, ceea ce poate provoca accidente. Printre ali factori se numr vibraiile mecanice, nivelurile mari de praf i zgomot.

5.4 Factori de risc legai de caracteristicile individuale ale fiecrui lucrtor

Acest grup de factori crete riscul afeciunilor musculo-scheletice (AMS) i cuprinde:

a) capacitate fizic redus a lucrtorilor ca urmare a strii lor de sntate, incluznd, de exemplu, afeciuni deja instalate ale sistemului de mobilitate, condiie fizic precar din lips de activitate fizic, vrsta capacitatea de a ridica mase/greuti este mai mic att n cazul tinerilor, ct i n cel al persoanelor n vrst;

b) lipsa unei pregtiri adecvate pentru realizarea activitilor de manipulare manual care rezult din faptul c lucrtorii nu au fost instruii cu privire la tehnicile de manipulare n siguran a sarcinilor/greutilor, nu se utilizeaz dispozitive pentru manipulare, organizarea muncii se dovedete a fi necorespunztoare;

c) efort care determin tensiune muscular permanent creterea presiunii pe discurile intervertebrale care afecteaz funcionarea corespunztoare a acestora, conducnd, n consecin, la vtmri.

6. Activiti de prevenire

Dup ce au fost identificate cu atenie riscurile, este foarte important s se decid i s se aduc mbuntiri pentru a evita sau reduce la minim aceste riscuri. Aplicarea unor msuri eficace va reduce afeciunile dorsolombare ale lucrtorilor.

Msurile de prevenire pot fi grupate potrivit obiectivelor stabilite de Directiva cadru i de cele 9 principii de prevenire a riscurilor profesionale (pag. de mai jos), ori potrivit domeniilor de activitate legate de planificarea, organizarea locurilor de munc i a muncii, precum i de promovarea sntii n munc.

6.1 Eliminarea riscului

Cea mai eficient metod de reducere a AMS este evitarea manipulrii manuale a maselor. Astfel de activiti necesit mecanizarea sau automatizarea sarcinilor care pot s implice activiti de manipulare manual, deoarece necesitatea de a utiliza echipament de munc, de exemplu utilaje de ridicare (macarale), poate crete costul organizrii locului de munc. Totui, acest cost crescut poate fi compensat prin reducerea timpului necesar, scderea costurilor salariale aferente perioadelor de concedii medicale ale lucrtorilor, iar condiiile de munc i imaginea ntreprinderii vor fi mbuntite. Utilizarea utilajelor de ridicare constituie un exemplu de bun practic.

6.2 Reducerea riscului

Anumite activiti de MMM nu pot fi evitate. n aceste condiii, pentru a reduce riscul de vtmare, trebuie aplicate msuri tehnice sau/i organizatorice. Msurile tehnice includ folosirea de ambalaje care nlesnesc transportul maselor/ncrcturilor, de ex., mnerele de carton (ale cutiilor), recipiente de 5 litri. Msurile organizatorice pot s cuprind modificarea metodelor de lucru sau a succesiunii activitilor, distribuirea bunurilor n ambalaje mai uor de mnuit, o alternan optim ntre perioadele de lucru i cele de repaus. n continuare sunt prezentate cteva soluii tehnice i organizatorice.

Reducerea surselor de pericol

O nou abordare a securitii n munc presupune eliminarea pericolului nc din faza de planificare i proiectare a locului de munc. Ca exemplu, se poate meniona distribuirea unor produse n ambalaje uor de mnuit, sub 12 kg sau punerea lor n ambalaje comune, adaptate la dimensiunea mijloacelor de transport disponibile.

Adaptarea locului de munc la necesitile lucrtorului

Locurile de munc trebuie echipate cu unelte i echipamente proiectate ergonomic. Amenajarea unui loc de munc trebuie adaptat la sarcinile de munc pe care le are de ndeplinit lucrtorul.

Aplicarea de soluii i tehnologii noi

Graba i efortul conduc la utilizarea unor metode i tehnologii de lucru periculoase care nu respect reglementrile n vigoare i pot provoca vtmri. Utilizarea de dispozitive ajuttoare pentru manipulare reduce riscul de producere a accidentului sau de mbolnvire.

nlocuirea aspectelor periculoase ale muncii cu unele mai sigure

Apariia i acumularea oboselii la un lucrtor fac parte din aspectele periculoase ale muncii. O metod de baz pentru prevenirea acestui fenomen este prevederea unor pauze adecvate la locul de munc. Situaia optim este cnd lucrtorul i poate stabili singur ritmul de lucru i poate lua pauz atunci cnd se simte obosit. Totui, acest lucru nu este ntotdeauna posibil, de exemplu, n cazul operatorilor de la casele de marcat. Atunci cnd se determin mrimea pauzelor de lucru, trebuie avute n vedere urmtoarele:

se recomand prevederea unor pauze de lucru suplimentare, dac exist un factor de ncordare de o intensitate ce depete media,

cu ct activitatea este mai solicitant i mai stresant, cu att mai devreme ar trebui prevzut prima pauz,

n schimbul de dup-amiaz i n cel de noapte vor trebui prevzute mai multe pauze dect n schimbul de diminea,

un ritm intens de lucru trebuie prevzut cu pauze mai dese.

Politic global i coerent Angajatorul este obligat s considere aspectele de securitate n munc la fel de importante ca i activitatea de baz de pe un antier. Acest lucru necesit o politic de prevenire global i coerent. Manipularea manual a maselor (MMM) trebuie eliminat oriunde acest lucru este posibil. Dac este absolut necesar ca masele/greutile/sarcinile s fie manipulate manual, activitatea trebuie realizat cu respectarea cerinelor ergonomice. Eliminarea sau reducerea riscului nu presupune ntotdeauna o cretere a costurilor angajatorului. n continuare este prezentat ca exemplu un model de msuri de prevenire.

Instruirea lucrtorilor

Cel mai slab dar n acelai timp cel mai important element n procesul de munc este omul. Instruirea unui lucrtor cu privire la folosirea corespunztoare a dispozitivelor mecanice de ridicare i la tehnicile de manipulare manual conduce la mbuntirea cunotinelor acestuia, l ajut s identifice pericolul i s dezvolte o atitudine corespunztoare n timpul lucrului. Mai mult, lucrtorul trebuie informat cu privire la caracteristicile materialelor ce urmeaz s fie manipulate (de ex.: greutate, centru de greutate), la cerinele ergonomice, la rezultatele evalurii riscurilor profesionale i la msurile de securitate mpotriva vtmrilor. Procesele de instruire trebuie s fie utile.

Promovarea sntii la locul de munc

Pentru a promova sntatea, angajatorii trebuie s aib ca obiectiv modificarea comportamentului lucrtorilor care manipuleaz greuti/sarcini/ncrcturi. Mai mult, ei trebuie s i ncurajeze pe lucrtori s se lase de fumat i s reduc excesul de greutate corporal. Mediul de munc nu trebuie s fie discriminatoriu, procedurile adoptate trebuie s elimine intimidrile, iar munca n sine nu trebuie s provoace stres. Promovarea sntii trebuie s aib ca rezultat ceea ce este poate cel mai bine descris de acest slogan:

Minte sntoas n corp sntos.

6.3 Evaluarea periodic a riscurilorScopul evalurii periodice a riscurilor este mbuntirea permanent a condiiilor de munc. Verificrile periodice ale securitii i sntii n munc (SSM) se realizeaz pentru a identifica noi pericole i pentru a elabora metode de a le gestiona.

Un avantaj suplimentar al acestei activiti este un grad crescut de contientizare a securitii printre lucrtori, precum i crearea unei culturi de prevenire. Implementarea celor menionate mai sus este posibil prin introducerea unor schimbri n procesele de munc, n echipamentele i modurile de realizare a sarcinilor de lucru, precedate de evaluarea eficienei acestora, i n vederea evitrii unor riscuri viitoare.

7. Evaluarea riscurilor profesionale - rezumat

A. Identificarea i evaluarea riscurilor

Pentru a identifica toate riscurile i pentru a evalua influena lor asupra sntii lucrtorilor este necesar:

instruirea persoanelor astfel nct acestea s poat realiza evaluri ale riscurilor profesionale (cunoaterea riscurilor n domeniu, caracteristicile lucrului, metode de evaluare a riscurilor n activitile de manipulare manual),

respectarea procesului de munc (metodele de lucru, mediul de munc, sarcina/masa de manipulat, lucrtorul),

identificarea riscurilor, a cauzelor i efectelor acestora.

B. Msuri de prevenire

Scopul este eliminarea riscurilor i, dac acest lucru nu este posibil, reducerea lor prin:

introducerea de utilaje mecanice,

asigurarea echipamentului de sprijin adecvat pentru activitile de manipulare manual (dispozitive de ridicare i manipulare),

organizarea procesului de munc, astfel nct s fie asigurate perioade optime de lucru i perioade de repaus,

integrarea securitii i sntii n managementul general al ntreprinderii,

instruirea lucrtorilor cu privire la utilizarea adecvat a dispozitivelor de ridicare i n tehnicile de manipulare manual,

informarea lucrtorilor cu privire la caracteristicile masei/sarcinii de manipulat,

creterea contientizrii lucrtorilor cu privire la riscurile asociate MMM.

C. Evaluarea periodic a riscurilor

Realizarea o singur dat a evalurii riscurilor nu este suficient. Pentru a preveni creterea riscurilor, este necesar realizarea de evaluri periodice ale SSM. n plus, este recomandabil ca lucrtorii s fie ncurajai s se implice n activiti fizice care le-ar mbunti condiia fizic i starea de bine.

II. LUCRUL N ECHIP

Formarea i dezvoltarea grupurilor de munc i rolul lor n cadrul organizaiilor

1. Grupurile de munc. Definire. Tipuri de grupuri

Grupurile de munc se formeaz ca o consecin direct a nevoii organizaiei de a se diferenia. Diferenierea sau specializarea nu nseamn numai mprirea organizaiei pe funcii, ci i formarea de grupuri care s sprijine realizarea sarcinilor aferente acestor funcii. Un grup, este n esen un colectiv de indivizi care contribuie la realizarea unui scop comun sub conducerea unui lider i care mprtesc un sentiment de identitate comun. Un grup are un el principal, temporar sau permanent i un anumit grad de contiin de sine ca grup. Grupurile sunt folosite pe scar larg i pentru rezolvarea problemelor, crearea de noi idei, luarea deciziilor i coordonarea sarcinilor.

Funciile acestor grupuri se reflect n ceea ce organizaia are nevoie pentru a-i ndeplini scopul. n orice caz, chiar indivizii au nevoie de grupuri. Grupurile ofer stimuli, protecie, asisten i alte cerine sociale i psihologice. n consecin grupurile pot aciona n interesul organizaiilor, ca un ntreg, precum i n interesul unor membri individuali.

2. Formarea ncrederii i dezvoltarea grupului

Teoriile despre dezvoltarea grupului ne ofer modele cu care s examinm etapele previzibile ale comportamentelor n grupuri. Exist etape de dezvoltare prin care trec toate grupurile n mod secvenial i ciclic i probleme specifice pe care le au grupurile n fiecare din aceste etape.

Teoria lui Jack Gibb despre dezvoltarea grupului ofer un model solid pentru examinarea felului n care lucreaz grupurile. Premisa lui este simpl: pe msur ce crete ncrederea, se diminueaz comportamentul defensiv i neproductiv. Cu ct gradul de ncredere este mai mare, cu att este mai uor pentru membrii grupului s preia roluri i s renune la atitudini care blocheaz cursul informaiilor importante. Pe msur ce crete ncrederea, membrii grupului se simt mai liberi s ofere opinii, critici i s laude. n mod ironic, puine grupuri de lucru discut n mod direct problemele ncrederii i sunt condamnate la ore de ntlniri frustrante i neproductive.

n esen, grupurile au dou viei: viaa grupului n sine, i viaa fiecrui individ din interiorul su.

La nivelul grupului interesele planeaz n jurul unor teme ca: luarea deciziilor, calitatea de membru, productivitatea, organizarea.

Problemele care preocup grupul sunt:

Cine va face parte din acest grup ?

Cine deine puterea de decizie n acest grup ? (luarea deciziilor)

Ce putem face mpreun ? (productivitate)

Cum ne vom structura activitatea n aa fel nct s ne atingem obiectivele? (organizare).

Probleme ale individului n grupul cu care trebuie s lucreze:

M voi integra n grup ? Pot fi eu nsumi ?

Cine sunt eu aici ? (problema acceptrii)

Voi fi ascultat ?

Care sunt problemele tale ?

mi vei asculta problemele ? (cursul informaiilor)

Ce vreau s realizez ?

n ce direcie ne ndreptm ?

Vreau s merg n aceast direcie ? (constituirea grupului)

Cine deine controlul ?

Voi deine i eu o parte din control ? (control).

Aceast teorie sugereaz c dac dedicm un timp adecvat pentru a studia cine suntem, ce vom face, i n ce direcie ne ndreptm, n realitate folosim mai puin timp dect nu am fi examinat aceste probleme.

Apariia problemelor difer de la grup la grup i pornind de la acest lucru Gibb a identificat patru nivele sau etape ale dezvoltrii grupului i a oferit cteva sugestii despre cum s-ar putea mri productivitatea grupului la fiecare nivel. La fiecare nivel exist dou fore opuse care opereaz n fiecare individ.

A. Nivelul acceptrii calitatea de membru

La acest nivel, acceptarea este o problem pe care i-o pune fiecare individ din cadrul grupului; calitatea de membru este problema general a grupului.

Indivizii vin n grupuri cu multe nevoi, una din cele mai frecvente fiind cea de a se simi inclus. Cnd intr n grup, indivizii sunt preocupai de modul n care se vor integra, dac le vor plcea acei membri, dac se afl la locul potrivit, dac grupul va fi la fel de bun sau de slab ca precedentul.

n stadiul acceptrii indivizii sunt adesea nehotri ntre a accepta riscul de a fi membru al grupului su de a avea nevoie de protecie. Nevoia de acceptare (ca nevoia de a se proteja) este tratat n diferite moduri. Unii vor atepta s fie invitai s ia parte la discuii, alii pot avea tentative de a intra n discuie cu o glum, un comentariu uor n timp ce alii pot deveni lideri.

Acceptarea pune bazele lucrului eficient n echip, iar echipele care nu au rezolvat problema acceptrii pot prea c lucreaz eficient. Iau decizii, acioneaz, dar le lipsete ncrederea. Aceast lips de ncredere se traduce printr-un grad sczut de implicare n decizii luate de echip i prin refuzul membrilor de a spune lucruri care pot amenina calitatea lor de membru nc nesigur n cadrul echipei.

Problemele legate de acceptare pot s nu fie rezolvate dac n grup se observ urmtoarele comportamente:

indivizii prsesc echipa

ntlnirile nu ncep la timp

sunt certuri i se d prea mult atenie detaliilor

se evit n mod constant dezacordul

certurile nu se mai termin i nu sunt dect vag legate de subiect

oamenii sunt apatici.

Din contr, membrii grupului matur sau eficient au energie, ajung la timp, manifest interes pentru ceilali i sunt dornici s-i comunice ideile.

Calitatea de membru (problema grupului) este o problem de scdere a temerii i de formare a ncrederii: cnd energia defensiv a individului scade, crete energia pe care acesta o poate oferi n sprijinul eficienei grupului.

Creterea i descreterea ncrederii trebuie s fie examinate pe toat durata vieii unui grup. Cnd ncrederea ncepe s se clatine, aceasta va avea impact profund asupra capacitii grupului de a funciona n mod productiv.

B. Nivelul fluxului informaional al lurii deciziilor

Odat ce problemele legate de acceptarea calitatea de membru au fost mcar parial rezolvate pentru majoritatea membrilor, grupul poate trece la nivelul fluxului informaional al lurii deciziilor. Deciziile nu pot fi luate bine dac nu exist fluxul informaional.

Cele dou fore opuse care apar la nivel individual n aceast etap sunt:

a) a fi deschis i a-i spune ideile (numai dac avem ncredere);

b) a sta ascuns, nchis i a adopta o poziie defensiv deoarece nu ne simim n siguran

Pe msur ce membrii grupului devin mai deschii i ncep s vorbeasc despre ei i ideile lor (comportamente care apar ntr-un grup eficient), informaia ncepe s circule liber. Cnd membrii grupului nu au rezolvat problemele legate de acceptare, se mpotrivesc exprimrii i colectrii informaiilor devin nchii i adopt o defensiv, din aceasta rezultnd o politee excesiv, comportamente reduse i retrase.

n situaia n care grupul a tratat cum trebuie problema acceptrii, urmtoarele aciuni pot ncuraja comunicarea deschis i fluxul informaional:

criticarea i preuirea ideilor n mod direct i sincer;

ncurajarea tuturor membrilor s vorbeasc;

determinarea modului n care grupul va lua decizii i apoi adoptarea acestui mod de lucru;

n situaia n care problemele legate de fluxul informaional / luarea deciziilor nu au fost rezolvate, se pot observa urmtoarele simptome:

ntlnirile dureaz mai mult dect este necesar;

grupul folosete metode necorespunztoare de strngere a informaiilor sau de luare a deciziilor;

deciziile nu sunt clare;

discuiile sunt neclare sau greu de urmrit.

C. Nivelul formrii obiectivului productivitii

Cnd un grup poate ncepe s ia decizii de colaborare se produce o trecere de la motivaia individual la o motivaie de grup. Aceast etap este marcat de productivitate. Echipele nu numai c pot lua decizii, dar le pot i ndeplini.

Pentru a atinge productivitatea stabilit, membrii grupului trebuie s i verifice prerile, trebuie s doreasc s se exprime i s se implice ntr-un obiectiv semnificativ mpreun cu grupul cnd ntrebarea Ce vom face mpreun? i gsete rspuns, membrii grupului se simt implicai n grup, exist un spirit de grup i grupul se poate deplasa de la productivitate la problema controlului. Dac aceast problem nu este rezolvat, apar concurena, ostilitatea, apatia, confuzia. Dac problemele legate de formarea obiectivului / productivitatea nu sunt rezolvate vor apare simptome ca lipsa de implicare n aplicarea deciziilor i urmrirea mai curnd a propriilor interese dect ale grupului. Cnd grupul ia o decizie, dar nu reuete s obin responsabilitatea nimnui pentru acesta, sau cnd stabilete termene sau criterii pentru ndeplinirea deciziei respective, este ca i cnd decizia s-a luat ca s fie luat. Problemele legate de productivitate apar datorit ntreruperii fluxului informaional.

n etapa formrii obiectivului productivitii grupurile trebuie s examineze aspectele:

sunt aceste decizii ntr-adevr ale echipei

sunt membrii grupului adnc implicai n aceste decizii

am stabilit persoana responsabil pentru ndeplinirea cu succes a sarcinii

am stabilit criterii clare pentru ndeplinirea cu succes a sarcinii ?

am stabilit o structur sau nite linii directoare pentru aceast aciune ?

D. Nivelul controlului organizrii

Grupurile care nu au rezolvat problemele de control i organizare sunt permanent confruntate cu lupte pentru putere i conflicte n ceea ce privete modul de aciune; pot aprea lideri auto proclamai. n unele grupuri dependena fa de lider (desemnat sau autoproclamat) poate fi excesiv, unii membri ai grupului nu vor lucra la sarcinile trasate dac liderul nu le sugereaz o procedur. Poate aprea de asemenea contradependena membrii grupului pot aciona exact opus fa de sugestia liderului, sau pot s nu fac nimic. Comportamentele dependente sau contradependente pot aprea n acelai grup.

ntr-un grup matur, care funcioneaz bine, nivelul controlului organizrii este marcat prin independen: conducerea poate fi mprit; membrii i ndeplinesc sarcinile individual sau n grupuri mici, dup necesiti; structura se poate schimba potrivit naturii sarcinii sau membrilor.

Individual este preocupat de gradul de control pe care-l va exercita, n timp ce problema care se pune la nivelul grupului planeaz n jurul a cum se va organiza grupul pentru a-i atinge obiectivul stabilit. Dac primele trei etape au fost rezolvate satisfctor, problemele legate de proceduri, funcii i putere vor fi rezolvate. Interdependena eu m pricep la unele lucruri, tu te pricepi la altele i putem beneficia de acest lucru mpreun devine o realitate. Dac problemele menionate anterior nu sunt rezolvate, diferii membri vor manifesta dependen i sau contradependen.

Aceste nivele sau etape de dezvoltare pe care le trateaz Jack Gibb nu trebuie privite n mod liniar, ele trebuie privite ciclic. Toate problemele sunt prezente mereu ntr-o anume msur. n cazul grupurilor mature va predomina o atmosfer de ncredere; indivizii i feed-back-ul vor fi spontani, ideile nu vor nceta s apar, grupul se va distra, creativitatea va preleva, nimeni nu va deine controlul absolut indivizii i vor asuma rolul de lideri ori de cte ori este necesar pentru a ndeplini sarcina. Totui, toate aceste aspecte pozitive nu apar automat i n acelai timp. Grupurile vor aciona diferit n momente diferite, o dat vor fi productive, alt dat vor fi n conflict. Un grup nu va funciona mereu la parametrii maximi, dar se ndreapt mereu spre acest obiectiv.

Gibb spune c dac prima problem (acceptarea) este rezolvat aceasta nsemnnd c s-au cheltuit timpul i energia necesare construirii unui climat de ncredere solid urmtoarele probleme vor putea fi mai uor rezolvate.

Tabelul 1. Teoria asupra formrii ncrederii

Problema grupuluiProblema individualGrup imatur care nu funcioneaz bineGrup care funcioneaz bine

OrganizareControlDependena, contradependenaIndependena

ProductivitateFormarea scopuluiOstilitate, apatieProductivitate putem face acest lucru

Luarea deciziilorFlux informaionalPolitee, grijFlux informaional

Calitate de membruAcceptareaNencredere, teamncredere te accept

3. Luarea deciziilor n grup. Cei trei C (Conflict, Confruntare, Consens)

Cei trei C (Conflict, Confruntare, Consens) sunt elemente de baz pentru luarea deciziilor. Se poate spune c dac stpneti cei 3C te afli pe calea cea bun n ceea ce privete deciziile eficiente n grup. Conflictul apare adesea cnd suntem pe punctul de a lua o decizie. Un grup poate lua o decizie rezolvnd un conflict: membrii grupului cerceteaz problema care a cauzat conflictul, folosesc abilitatea de a se confrunta, stabilesc condiiile deciziei i rezult o decizie prin consens.

O decizie implic faptul c exist alternative. Deciziile se iau alegnd, folosind judeci bazate pe informaii.

Grupurile iau tot timpul decizii, fie c sunt contiente de acest lucru sau nu. Uneori, mai ales atunci cnd un conflict este evident, una din deciziile luate de grupuri este aceea de a evita orice decizie. Unele grupuri pot fi foarte creative n ceea ce privete gsirea de modaliti pentru a evita problema respectiv. Modul de gndire i informaiile variaz ntr-un grup i datorit acestor diferene vor exista ntotdeauna conflicte la un nivel sau altul. Ori de cte ori trebuie luat o decizie, este bine s ne amintim c lum decizii mai bune dac recunoatem c percepiile, relaiile, valorile i perspectivele difer doar din simplul motiv c oamenii sunt diferii. Astfel, o decizie eficient este aceea:

care este neleas de toat lumea;

la care nu se opune nimeni;

care ajut grupul s se apropie de obiectivul su.

Conflictul. Este clar c atunci cnd ne confruntm n mod direct cu cineva, suntem n conflict, dar de fiecare dat conflictul indic faptul c ceva nu este n regul. Conflictul este un aspect al vieii de zi cu zi, care apare ori de cte ori un grup sau un individ este influenat de fore opuse.

Conflictele la nivel informaional sunt cel mai uor de rezolvat, din moment ce informaiile care lipsesc pot fi completate i informaia greit poate fi corectat. La nivelul strategiilor, conflictele apar cnd exist diferene de opinie n ceea ce privete modul n care trebuie fcut ceva. La nivelul scopurilor, conflictele apar referitor la ceea ce trebuie fcut. La nivelul normelor conflictele apar deoarece comportamentele ateptate nu sunt folosite; n acest caz, identificarea normei respective ajut la rezolvarea conflictului.

Conflictele de valori produc cele mai puternice sentimente. Acestea sunt explozive cnd cineva calc n picioare valorile altcuiva. Uneori conflictele de valori pot fi rezolvate clarificnd i stabilind o ordine a prioritilor acestor valori. Cnd nu pot fi rezolvate n acest mod, grupurile mature adesea sunt de acord s nu fie de acord, din moment ce nu este nici posibil nici de dorit s schimbi valorile altcuiva.

Cnd apare un conflict, putem lua cunotin de el ori la nivel interpersonal ori la nivel intrapersonal; nu conteaz, procesul este acelai. Pentru a rezolva un conflict, individul trebuie s devin contient de propriile interese i de eventualele conflicte dintre ele. Nu este att de important cum se ajunge la conflict, ci cum se rezolv acesta. Grupurile funcioneaz eficient cnd trec prin conflict n aa fel nct vor produce decizii de grup de calitate.

Confruntarea. Nu putem face nimic cu conflictul dintre noi i alii pn nu ne confruntm. Ascultndu-i pe ceilali se poate identifica despre ce este vorba n nelegerea sau nenelegerea respectiv.

Confruntrile sunt evitate din mai multe motive: muli dintre noi sfresc prin a se afla n situaia de a nu ti exact ce vor, ce doresc, ce simt sau care sunt prioritile n ceea ce privete valorile personale. Sau, dac tim exact ceea ce vrem, de ce avem nevoie, ne cunoatem valorile, am aflat c este o dovad de egoism sau c nu este potrivit s le afirmm direct. Cnd ncercm s clarificm, poate veni cineva care se poate exprima mai clar sau are mai mult ndrzneal dect noi. Apoi ne simim dai la o parte i devenim defensivi (sau ofensivi) i nimeni nu ctig nimic.

Baza unei confruntri eficiente este interesul personal (o contientizare a sentimentelor, valorilor i dorinelor personale n orice situaie dat). Considerente simple pentru folosirea intereselor personale ntr-o confruntare productiv:

- Dezvoltarea abilitii de a identifica dorinele proprii (pornind de la sentimente proprii) i care sunt valorile personale n orice situaie dat. Interesul personal determin modul n care ne comportm. Adesea, cnd nu ne exprimm clar n legtur cu interesul personal gndim i ne exprimm automat folosind cliee verbale sau comportamentale, n loc s ne stpnim emoiile, ne lsm stpnii de ele. Pentru a dezvolta aceast aptitudine trebuie s dispar aceast presiune sau alt posibilitate ar fi s se stabileasc interesele personale ale unei persoane i s se observe apoi ce se potrivete cu propria persoan.

- ncrederea c merii ceea ce doreti. Muli dintre noi au primit mesaje culturale sau parentale puternice precum c nu merit ceea ce i doresc, sau c sentimentele i prerile lor nu conteaz, sau c sunt egoiti dac se concentreaz asupra lor. Descoperim existena acestor mesaje care sunt credine iraionale, atunci cnd ncercm s fim altceva dect suntem. Acest fond iraional poate fi schimbat.

- nelegerea rolului pe care l joac interesele celorlali, chiar i atunci cnd nu joac nici un rol. Cea mai eficient metod este acea de a recepta activ sentimentele, valorile, dorinele celorlali.

Consensul. Confruntarea ofer membrilor posibilitatea de a aduce informaii, obiective, strategii sau valori personale. Conflictul mobilizeaz grupul s discute despre meritele relative ale informaiei i variaiile n ceea ce privete investiia. n mod ideal consensul apare cnd grupul este din nou mpreun.

Consensul nu implic unanimitate. Cnd exist consens ntr-un grup acesta nseamn pur i simplu c nimeni nu se opune deciziei propuse. A nu se opune unei decizii nseamn adesea c unii indivizi sunt de acord s lase pe seama grupului decizia i s o pun n aplicare dei ei ca indivizi ar prefera o alt soluie i pot face acest lucru liber dac simt c prerea lor a fost ascultat i luat n consideraie. Deciziile bazate pe consens necesit timp, rbdare i implicare, nu se pot lua uor i repede, dar dac ne ntoarcem la definiia deciziei de grup eficiente decizie pe care o nelege toat lumea, nimeni nu i se opune, i care ajut grupul s i ndeplineasc obiectivul putem demonstra contribuia consensului la producerea unei asemenea decizii.

Alte strategii de luare a deciziilor

- Decizia impus grupului prin autoritate. Eu sunt eful i spun ... Aceast decizie poate ajuta grupul s i ndeplineasc obiectivul, dar este adesea neclar dac toat lumea a neles decizia sau meritele sale. O decizie luat numai pe baza autoritii cuiva ntmpin adesea rezistena, chiar i numai pentru motivul c membrii nu i-au adus nici o contribuie. Decizia este luat, dar devine dificil de pus n practic.

- Votul. Votul polarizeaz grupul n jurul deciziei. Majoritatea ctig pn n momentul cnd este nevoie i de minoritate pentru ndeplinirea deciziei.

4 Norme de grup. Dezvoltarea normelor de grup. Coeziunea grupuluiNormele sunt ateptrile colective pe care membrii unitilor sociale le au cu privire la comportamentul lor unii fa de alii. Astfel, ele sunt coduri de conduit care specific ceea ce indivizii ar trebui sau nu s fac sau standarde fa de care s putem evalua ct de potrivit este comportamentul.

Un mod folositor de a privi dezvoltarea grupurilor a fost realizat de ctre B. Tuckman n 1965. El a considerat grupurile ca trecnd prin 4 etape de dezvoltare dup cum urmeaz:

- Etapa 1: Formarea. Relaiile personale sunt caracterizate prin dependen. Aflarea sarcinilor, regulilor i metodelor. Acumularea de informaii i resurse. Formarea preferinelor pentru viitoarele subgrupe. Fiecare membru trebuie s renune la confortul subiectelor nepericuloase i s rite posibilitatea unui conflict.

- Etapa 2: Furtuna. Competiie i conflict n cadrul relaiilor personale i de organizare la nivelul funciilor legate de sarcini. Membrii grupului opun rezisten sarcinilor la nivel emoional. Membrii grupului trebuie s treac de la mentalitatea care cere teste i dovezi la mentalitatea de a rezolva problema. Trebuie s existe capacitatea de a asculta.

- Etapa 3: Normarea. Conflictele sunt rezolvate, se dezvolt cooperarea. Viziunile sunt schimbate. Se dezvolt noi standarde (norme). Membrii pot ncepe s se team de destrmarea inevitabil a grupului n viitor; atunci se pot opune schimbrii de orice fel.

- Etapa 4: Performana. Se ajunge la lucrul n echip. Rolurile sunt flexibile. Soluiile sunt gsite i implementate. Interdependena la nivelul relaiilor personale. Rezolvarea problemelor la nivelul sarcinilor. Grup unit, identitate complet, moralul i nivelul loialitii sunt ridicate. Se pune accent pe realizri. Scopul global este productivitatea prin rezolvarea problemelor i prin munc.

Revizuind studiile asupra ipotezei sale n 1977, Truckman s-a hotrt s adauge o a cincia etap n dezvoltarea grupului si anume:

- Etapa 5: ncheierea. ncetarea comportamentelor legate de sarcini i renunarea la implicarea n relaii.

Normele de grup se dezvolt n etapa 3 dup cum arat analiza de mai sus. Normele n acest context sunt standardele comune de comportament social i de munc ateptat de la indivizii care formeaz grupul. Odat ce astfel de norme au fost stabilite, exist o presiune puternic asupra oamenilor ca s se conformeze acestora. Normele sunt influenate de factori politici, de stilul de management al superiorilor, de reguli i proceduri. Ele sunt de asemenea influenate de angajaii individuali ale cror standarde pot sau nu s fie n conformitate cu acelea ale organizaiei oficiale. De exemplu, o norm de grup pentru cei tineri ntr-un magazin tehnic poate s fie s urmeze moda prului lung. Acesta poate veni n contradicie cu normele organizaionale n ceea ce privete sigurana angajailor la locul de munc. Situaia ideal din punct de vedere al organizaiei este atins atunci cnd normele neoficiale ale grupului sunt n armonie cu normele oficiale ale organizaiei.

Cteva dintre normele tipice sunt:

- norme de loialitate;

- norme privind inuta;

- norme privind alocarea recompenselor.

Esena acestor analize a dezvoltrii grupului este c eficiena este un rezultat care se nate n timp, pe msur ce grupul ncepe s neleag ce se cere de la el. pe drumul ctre atingerea eficienei de grup va aprea fr ndoial nesigurana dac nu chiar conflictul dar aceste procese trebuie vzute drept costuri necesare pentru atingerea att a armoniei ct i a comportamentului propus.

Coeziunea grupului se refer la abilitatea membrilor grupului de a sta unii. Se refer de asemenea i la capacitatea grupului de a atrage noi membri. Un grup foarte coeziv va demonstra o puternic loialitate fa de membrii si individuali i o puternic aderen la propriile norme stabilite. Indivizii care nu pot accepta aceste norme nu mai sunt sub protecia grupului.

Coeziunea unui grup are impact asupra atitudinilor, percepiilor i comportamentelor1. Membrii unui grup coeziv sunt n general mai satisfcui de grup dect membrii unui grup mai puin coeziv. Coeziune este de aceea o important surs de satisfacie pentru angajai.

n general, membrii unui grup coeziv realizeaz o activitate mai responsabil. Ei sunt mai energici n ceea ce privete activitatea grupului, particip mai mult la ntlniri, nu lipsesc de la ntlnirile grupului, sunt fericii cnd grupul are succes i triti cnd grupul are un eec. Membrilor unui grup necoeziv le pas mai puin i sunt mai puin implicai n activitile grupului.

Aceste tendine prezint clar potenialele avantaje ale coeziunii. Aceast grij pentru grup poate fi ns disfuncional pentru organizaiile mari. Grupurile foarte coezive se identific puternic i imediat cu propriile produse sau funcii fa de scopurile mult mai largi ale organizaiei din care fac parte.

Grupurile, cu ct sunt mai coezive, cu att este mai mare posibilitatea ca membrii lor s diferenieze insiderii de outsideri. Grupul dezvolt o percepie pozitiv n ceea ce privete proprii membrii i o percepie negativ sau dezaprobare fa de alii, ceea ce poate duce mai trziu la conflict sau la ostilitate. Ambele nclinaii se combin pentru a mri probabilitatea c grupurile din afar sunt percepute ca fiind inferioare sau ca ameninri. Chiar i aciunile neconspirative ale grupurilor din afar pot fi interpretate ntr-un mod negativ. Deci i acele decizii manageriale ce par neimportante pot deveni profunde i pot fi privite ca ameninri i neechitate. Rspunsul grupului coeziv poate determina o succesiune de micri sau contramicri care determin o lupt psihologic.

n acel


Top Related