dezvoltare durabila intre 1972-1997

Upload: george-dumitru

Post on 18-Oct-2015

102 views

Category:

Documents


2 download

DESCRIPTION

Dezvoltare Durabila Intre 1972-1997

TRANSCRIPT

McDonalds O francize de success in Romania

Dezvoltare Durabila in perioada 1972-1997Apostol MariusBalanica AndraCrotoru AlexandruDumitru GeorgeRujenescu Mihai

Introducerempreun cu progresele tehnologice uimitoare, revoluia industrial de la mijlocul secolului al XIX-lea a introdus noi surse de poluarea aerului i a apei. De la mijlocul secolului XX, efectele acestor schimbri au nceput s fie resimtite de tarile din ntreaga lume.

In 1948, poluarea aerului de catre industria locala a creat un smog mortal care a asfixiat 20 de persoane din Donora, Pennsylvania, i a imbolnavit mai bine de 7000 de persoane.

n 1952, poluani din fabrici i emineele caselor amestecate cu aer condensat au ucis cel putin 4.000 de persoane in Londra pe parcursul a mai multor zile

Iar in 1969, deeurile chimice eliberate n rul Cuyahoga din Ohio au determinat izbucnirea n flcri a cilor sale navigabile, iar evenimentul a devenit un simbol de modul n care poluarea industrial producea distrugerea resurselor naturale din America.

Trebuiau luate masuri si astfel in anii 1960, primele micari de mediu au nceput s apar, care au cutat s reduc valul de poluani care curgeau n ecosistemele planetei. Din perioada aceastor micari avem evenimente, cum ar fi Ziua Pmntului, i primele legi impotriva poluarii cum ar fi Clean Air Act (1970) i Clean Water Act (1972).

Momente cheie pentru dezvoltarea durabilan 1972, Conferina privind Mediul care a avut loc la Stockholm a pus pentru prima dat n mod serios problema deteriorrii mediului nconjurtor n urma activitilor umane, ceea ce pune n pericol nsui viitorul omenirii.

n 1983, i ncepe activitatea Comisia Mondial pentru Mediu i Dezvoltare (WCED), condus de Gro Bruntland, dup o rezoluie adoptat de Adunarea General a Naiunilor Unite.

n 1985 este descoperit gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii i, prin Convenia de la Viena se ncearc gsirea unor soluii n acest sens.n 1986 apare aa-numitul Raport Brundtland, al Comisiei Mondiale pentru Mediu i Dezvoltare (WCED), cu titlul Viitorul nostru comun care d i cea mai citat definiie a dezvoltrii durabile:

Dezvoltarea durabil este cea care urmrete nevoile prezentului, fr a compromite posibilitatea generaiilor viitoare de a-i satisface nevoile lor.

n 1992, are loc Conferina de la Rio de Janeiro Summit-ul Pamntului, la care au participat reprezentani din aproximativ 170 de state.

Conferinta de la StockholmComunitatea internaional s-a reunit pentru prima dat n5-16 iunie 1972laConferina de la Stockholm privind Mediul Uman (Stockholm Conference on Human Environment)pentru a dezbate problema mediului global i a necesitilor de dezvoltare.n urma conferinei au rezultat:Declaraia de la Stockholm, coninnd 26 de principii;Planul de Aciune pentru Mediul Uman, cu trei componente:- programul pentru evaluarea mediului global (Earthwatch);- activitile pentru managementul mediului;- msurile de sprijin.Conferinta de la StockholmProgramul Naiunilor Unite pentru Mediu (United Nations Environment Programme UNEP) al crui Consiliu de Conducere i Secretariat au fost nfiinate n decembrie 1972 de Adunarea General ONUFondul voluntar pentru Mediu (Voluntary Environment Fund) nfiinat n ianuarie 1973, n conformitate cu procedurile financiare ONU.

Toate acestea sunt considerate a fi piatra de temelie aprimului cadru internaional pentru tratarea problemelor mediului.Raport BrundtlandOur common Future - comisie ce a fost convocat de ctre Statele Unite ale Americii n 1987 pentru a examina degradarea mediului global.

Sustenabilitatea este definit ca satisfacerea nevoilor de azi fr a sacrifica abilitatea generaiilor viitoare de a-i satisface propriile nevoi.

Conform raportului, sustenabilitatea imbratiseaza 8 mari probleme.

Schimbarea institutionala

TehnologiaDirectii Raport BrundtlandDirectii Raport Brundtland1. Capitalul de resurse - produs verde naional (regenerabil)2. Energia incorporata - energia necesar pentru a procesa, transporta i asambla un material sau resurs3. Comunitatea globala - problema resurselor de capital (gestiunea lor)4. Economia - documentatie pe scar larg cu privire la problemele socio-economice5. Regenerabilitatea - nou mod de a privi materialele i forma6. Intelepciunea traditionala intelegerea dezvoltarii si a proceselor anterioare7. Schimbarea institutionala 8. Tehnologia

Declaraia de la Rio - 1992Reafirmare a Declaratiei de la Stockholm 1972

Stabilirea unorraporturiglobale noi i echitabile prin crearea de noi nivele de cooperare ntre state, sectoarele cheie ale societii i oameni, colabornd n vederea ncheierii unui acord internaional care s respecte interesele tuturora i s protejeze integritatea global a sistemului ambiant i al dezvoltrii, recunoscnd natura integral i inter-dependent a Pmntului

Declaraia de la Rio - 1992In urma conferintei au rezultat :Declaraia de la Rio - 1992 n acelai an, n multe state s-au nfiinatcomisii naionale pentru dezvoltarea durabili s-au ntocmit strategii pentru dezvoltarea durabil.

n ciuda acestor consecine pozitive, obiectivul global al Agendei 21, care a fcut apel lao schimbare radical a sistemelor de valori convenionale dominante existente i a proceselor instituionale, nu a putut fi atins.

Dezvoltarea durabila in Romania Comunista

Cele trei directii ale dezvoltarii durabile sunt economic, social si mediu si intre timp ce tarile din vest incercau sa faca politici de dezvoltare pe viitor care sa creeza o armonie intre cele 3 dimensiuni. Planificarea in RSR era un pic mai diferita.

Asadar socialismul are trei principii care influenteaza direct dezvoltarea durabila:1.Societatea nu face distinctie intre clasele sociale; toti oamenii trebuie sa fie egali.2.Proprietatea privata nu exista (cel putin cea asupra mijloacelor de productie) si este inllcuita de proprietatea sociala in diversele ei forme.3.Eliminarea sau golirea de coninut a sistemului de preuri ca mecanism descentralizat de alocare a resurselor i nlocuirea lui cu planificarea centralizat a produciei, repartiiei i consumului.

Planificarea economicaPlanul cincinal (1971 1975) sau furirii societii socialiste multilateral dezvoltatese insist foarte mult asupra siderurgiei, petrochimiei, industriei chimice, dar i asupra celei constructoare de maini.producia romneasc de petrol era n scdere iar preul petrolului de import era n creteren 1975 Romnia importa peste 10 milioane tone minereu de fierConstructia de zeci de fabriciasigurarea independenei energetice a rii. n acest scop au fost construite zeci de centrale termoelectrice i hidroelectrice

Planificarea economicaPlanului cincinal 1976 1980 Planificarea planului este nerealist, majoritatea indicatorilor principali (venitul naional, producia industrial, producia agricol) rmnnd nendepliniin 1981 importul de minereuri de fier a ajuns la peste 15 milioane tonen acelai an (1981) ara noastr importa aproape 13 milioane tone de petrolUna din repercusiunile acestei politici economice a fost creterea datoriei externe care, n 1983 ajunsese undeva pe la 11 miliarde de dolariEfectul asupra mediuluiPlanurile cincinale din perioada Ceausista s-au bazat pe dezvoltarea industriei grea fara sa tina catusi de putin cont de efectul pe care industrii puternic poluante cum este cea siderurgica sau petrochimica il au asupra mediului inconjurator si chiar asupra sanatatii oamenilor.

Impactul major al poluarii a devenit cunoscut inclusiv la nivel international, Copa Mic, un ora n judeul Sibiu, cu o vechime de peste 600 de ani a a avut reputaia de cel mai poluat ora din Europa pn la accidentul nuclear de la Cernobl .

Latura socialaabolirea proprietatii private s-a facut dupa instaurarea regimului comunist prin nerespectarea totala a demnitatii umane,nerespectarea intimitatii oamenilorToti oamenii sunt egali, dar unii oameni sunt mai egali ca altii

Aliniearea la standarde internationaleRelaiile diplomatice ale Romniei cu Uniunea European dateaz din 1990, urmnd ca n 1991 s fie semnat un Acord de Comer i Cooperare. Acordul european a intrat n funciune n februarie 1995. Prevederile comerciale au fost puse n aplicare ncepnd din 1993 printr-un "Acord Interimar".

OCUPAREA N ROMNIA dupa 1989 La Consiliul European de la Essen (1995) au fost identificate cinci domenii prioritare de aciune pentru ocuparea forei de munc: promovarea investiiilor n nvmntul profesionalreducerea costurilor indirecte ale forei de munccreterea economic bazat pe ocuparea intensiv a forei de munccreterea eficienei utilizrii forei de munc,ntrirea msurilor de ajutorare a grupurilor expuse riscului excluderii de pe piaa munciiOrientare si scopuriOrientarea UE are dou dimensiuni:una cantitativ, de creare de noi locuri de muncuna calitativ de urmrire i de mbuntire a calitii locurilor de muncScopurile noii politici de ocupare au fost: 1. de a oferi locuri de munc; 2. de a crea locuri de munc mai bune; 3. de a asista persoanele dezavantajate ;4. mbuntirea funcionrii pieelor de munc i asigurarea unui tratament egal pentru lucrtori i pentru eficiena economic (Bawden D. L, 1989)Factorii ce influenteaza ocuparea

ConcluziiIndicatorii de ocupare sunt utilizai n analiza dezvoltrii durabile pentru a msura dimensiunea social a acestui concept att de larg, cu cele ase teme: echitate, sntate, educaie, condiii de locuit, securitate, populaie. Importana ocuprii este fundamental, att la nivel individual, aducnd valoare individului i fiind considerat raiunea de a tri, dar i la nivel de societate, n condiiile n care taxele i impozitele provin n cea mai mare msur din activitile aductoare de profit. Situaia ocuprii n Romnia se afl ntr-un echilibru adus de dezvoltarea economic din ultimii ani, de noul proces de globalizare dar ipus n pericol de dou fenomene de mare importan:mbtrnirea populaiei i migraia continu a forei de munc.