curs dr sec sociale 2014

133
CUPRINS CAPITOLUL I.........................................2 INTRODUCERE ÎN DREPTUL SECURITĂŢII SOCIALE...........2 1. Securitatea socială şi riscurile sociale..............2 2. Noţiunea de securitate socială........................3 3. Sistemele de securitate socială.......................4 5. Definiţia şi obiectul dreptului securităţii sociale. .11 6. Asigurările sociale - instituţie a dreptului securităţii sociale.....................................12 7. Asistenţa socială - instituţie a dreptului securităţii sociale.................................................14 8. Principiile dreptului securităţii sociale............16 CAPITOLUL II IZVOARELE DREPTULUI...................22 SECURITĂŢII SOCIALE...............................22 CAPITOLUL III......................................27 ASIGURĂRILE SOCIALE DE SĂNĂTATE....................27 1. Noţiune şi reglementare 27 2. Principiile asigurărilor sociale de sănătate....28 3. Asiguraţii sistemului de asigurări sociale de sănătate...............................................28 5. Drepturile şi obligaţiile asiguraţilor..........32 6. Servicii medicale profilactice suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate...............................................34 7. Servicii medicale curative suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale......................35 8. Constituirea Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.....................................36 9.Concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate............................................40 10.Concediul şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă....................................44 11. Concediul şi indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav......................................62 12.Concediul şi indemnizaţia de risc maternal......62 13. Ajutorul de deces.................................65 CAPITOLUL IV. SISTEMUL PUBLIC DE PENSII.............67 1. Funcţionarea sistemului public de pensii 67 2. Categorii de pensii pensii publice 75 1

Upload: cipy-el

Post on 10-Nov-2015

236 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

Dr Sec Sociale

TRANSCRIPT

CUPRINS2CAPITOLUL I

2INTRODUCERE N DREPTUL SECURITII SOCIALE

21. Securitatea social i riscurile sociale

32. Noiunea de securitate social

43. Sistemele de securitate social

115. Definiia i obiectul dreptului securitii sociale

126. Asigurrile sociale - instituie a dreptului securitii sociale

147. Asistena social - instituie a dreptului securitii sociale

168. Principiile dreptului securitii sociale

22CAPITOLUL II IZVOARELE DREPTULUI

22SECURITII SOCIALE

27CAPITOLUL III

27ASIGURRILE SOCIALE DE SNTATE

271.Noiune i reglementare

282. Principiile asigurrilor sociale de sntate

283. Asiguraii sistemului de asigurri sociale de sntate

325. Drepturile i obligaiile asigurailor

346. Servicii medicale profilactice suportate din Fondul naional unic de asigurri sociale de sntate

357. Servicii medicale curative suportate din Fondul naional unic de asigurri sociale

368. Constituirea Fondului naional unic de asigurri sociale de sntate

409.Concediile i indemnizaiile de asigurri sociale de sntate

4410.Concediul i indemnizaia pentru incapacitate temporar de munc

6211. Concediul i indemnizaia pentru ngrijirea copilului bolnav

6212.Concediul i indemnizaia de risc maternal

6513. Ajutorul de deces

67CAPITOLUL IV. SISTEMUL PUBLIC DE PENSII

671.Funcionarea sistemului public de pensii

752.Categorii de pensii pensii publice

CAP I INTRODUCERE

1. Securitatea social i riscurile sociale

Sunt considerate astfel de evenimente: riscuri sociale, adic riscuri de natur s determine reducerea ori suprimarea capacitii de ctig a persoanelor- boala; - maternitatea; - invaliditatea; - btrneea; - accidentul de munc i boala profesional; - decesul (protecia urmailor); - sarcinile familiale; - omajul.

2. Noiunea de securitate social

Riscurile fizice>. Riscurile economice omerilor.

S-a mai considerat c securitatea social constituie o garanie contra riscurilor de ordin: psihologic: profesional

Securitatea social, care ocup un loc nsemnat n viaa cotidian a mai multor oameni ncepe adesea nainte de natere (ngrijirile prenatale) i se prelungete dup moarte (pensiile de urma).

DUPA scopul politicilor de securitate social ,dreptul securitii sociale ar putea fi definit i ca dreptul la o redistribuire destinat s garanteze securitatea economic individual. 4. Securitatea social n documentele internaionale n timpul celui de-al Doilea Rzboi Mondial,: Charta Atlanticulu, Declaraia de la Philadelphia, Charta Naiunilor Unite etc.

Declaraia universal a drepturilor omului 1948

Organizaia Internaional a Muncii a adoptat mai multe norme Recomandarea nr. 67/1944 nr. 69/1945 asupra ngrijirilor medicale, Convenia nr. 102/1952 privind securitatea social.

Consiliul Europei,: Charta social european (1961), Codul european de securitate social (1964), Convenia european de securitate social (1973).

Cel mai important document al Uniunii Europene n domeniul analizat este Charta comunitar privind drepturile fundamentale ale lucrtorilor. 5. Definiia i obiectul dreptului securitii sociale

dreptul securitii sociale s-a desprins, din dreptul muncii. Dreptul securitii sociale ca acea ramur autonom a sistemului dreptului alctuit din ansamblul normelor juridice care reglementeaz att relaiile de asigurri sociale, ct i pe cele de asisten social .

6. Asigurrile sociale - instituie a dreptului securitii sociale

prin asigurrile sociale se nelege forma de ocrotire a persoanelor ncadrate, constnd n acordarea de ajutoare materiale i asisten medical n caz de boal, n trimiterea la odihn sau tratament.Asigurrile sociale sunt o verig important a sistemului financiar i de credit, cuprinznd acele relaii economice, exprimate n form bneasc, prin mijlocirea crora se repartizeaz i se utilizeaz fondurile bneti necesare ocrotirii personaj/ui muncitor, cooperatorilor i membrilor lor de familie n caz de pierdere temporar sau definitiv a capacitii de munc, la btrnee i n multe afte cazuri.

Prin raporturile de asigurri sociale se au n vedere relaiile juridice care se nasc, se modific i se sting n legtur cu acoperirea unor riscuri sociale ca atare determinate de lege5.

Se precizeaz c asigurrile sociale sunt cei mai important mijloc de realizare a proteciei populaiei active (n special a salariailor) n caz de pierdere a veniturilor din cauz de omaj, maternitate, mbolnviri, invaliditate, btrnee sau decesul asiguratului cu motenitori dependeni (fr posibiliti de a se ntreine pe cont propriu) 1.

Ca instituie juridic, asigurrile sociale constituie un ansamblu de norme obligatorii privind asigurarea material de btrnee, boal sau accident a persoanelor care sunt subiecte ntr-un raport juridic de munc sau a altor categorii de persoane prevzute de lege, precum i a urmailor acestora. Din coninutul acestei instituii fac parte i dispoziiile legale privind structura, funcionarea i atribuiile organelor nfiinate n scopul nfptuirii dreptului la asigurare material, precum i cele referitoare la constituirea i utilizarea fondurilor bneti necesare2.

De asemenea, n noiunea de asigurri sociale se cuprind i normele juridice privind recuperarea social i profesional a persoanelor care, fiind ncadrate n munc, nu mai pot lucra n meseria sau profesia lor, ca urmare a unor accidente, boli profesionale sau altor boli care produc invaliditate.

n sfrit, asigurrile sociale cuprind i reglementrile privind asigurrile sociale de sntate, pe cele privind msurile pe care unitile sunt obligate s le ia pentru calificarea i ncadrarea n munc a persoanelor cu handicap, precum i pe cele ce se refer la asigurrile de omaj.n Romnia, anterior anului 1989, asigurrile sociale s-au realizat prin mai multe sisteme de asigurri sociale, respectiv prin: asigurrile sociale de stat; asigurrile sociale ale agricultorilor; meteugarilor; artitilor plastici, scriitorilor, muzicologilor i compozitorilor; cultelor i avocailor.

Dup 1990 au fost integrate n sistemul asigurrilor sociale de stat majoritatea sistemelor independente de asigurri sociale precizate mai sus.

Raporturile de asigurri sociale reprezint aadar relaiile juridice care se nasc, se modific i sting n legtur cu acoperirea unor riscuri sociale.

Trsturile lor caracteristice sunt considerate urmtoarele:

- subiectele raportului de asigurare sunt, pe de o parte, persoana fizic (asiguratul), iar pe de alt parte, organizaia de asigurri prin organismele competente; - coninutul raporturilor de asigurare este n esen alctuit din dreptul asiguratului la primirea indemnizaiei de asigurri sociale i obligaia corelativ a instituiei de asigurri de a o plti i din obligaia asiguratului de a vira contribuia de asigurri sociale corelativ cu dreptul instituiei de asigurare de a pretinde plata contribuiei (raport juridic de tip comutativ);

- raportul de asigurare se nate, ca regul, ex lege, neavnd la baz voina subiectelor sale;

- coninutul raportului de asigurare este prestabilit prin lege;

- obiectul raportului de asigurare const, n principal, din furnizarea unor

arestaii ce reprezint venituri de nlocuire a ctig ului profesional (salariu, alte forme de venit profesional).

Intr n categoria acestor raporturi cele privind: - pensiile i alte drepturi de asigurri sociale ;

- asigurrile sociale de sntate;

- asigurrile pentru accidente de munc i boli profesionale;

- asigurrile pentru omaj.

7. Asistena social - instituie a dreptului securitii sociale

Conform Dicionarului explicativ al limbii romne, asistena social este un sistem de ajutorare material a persoanelor care nu sunt apte de munc i nu :;spun de mijloacele necesare traiului (p. 57).

ntr-un alt dicionar, se reine c asistena social reprezint o prestaie realizat cu banii statului care se adreseaz celor aflai n stare de srcie. Prin natura sa asistena social este un ajutor acordat de stat.

Asistena social desemneaz un ansamblu de instituii, programe, msuri,activiti profesionalizate, servicii specializate de protejare a persoanelor, grupurilor, cu probleme speciale, aflate temporar n dificultate, care, din cauza unor motive de natur economic, sociocultural, biologic sau psihologic, nu au posibilitatea de a realiza prin mijloace i eforturi proprii un mod decent de via.

Potrivit unei opinii conceptul de asisten social este apt de a primi dou nelesuri. ntr-un prim neles, el desemneaz principiile generale pe care se ntemeiaz ajutorul acordat comunitilor sociale aflate n nevoie, iar ntr-o alt accepiune reprezint ansamblul mijloacelor tehnico-financiare utilizate de puterea public pentru aplicarea politicilor sociale.

n ceea ce ne privete, considerm c asistena social este o component esenial a securitii sociale reprezentat de un sistem de norme juridice prin care se pun n aplicare msurile de protecie i acordare a unor prestaii familiilor cuprobleme, diferitelor categorii de minori i btrni, persoanelor cu handicap i altor beneficiari, suporta te, dup caz, din bugetul de stat sau bugetele locale.

Dup cum se constat, elementele principale ale definiiei sunt date de sfera persoanelor aflate n nevoie, de structura de organizare i funcionare, precum i de modul de finanare a sistemului de asisten social.

Nevoia social constituie ansamblul necesitilor a cror satisfacere este indispensabil pentru asigurarea unui nivel i stil de via adaptate nivelului de dezvoltare i statutului celor vizai.

ntr-o clasificare, evident sumar, nevoile pot fi: primare, adic acelea care sunt indispensabile vieii, cum ar fi hrana, mbrcmintea etc.; secundare, care sunt necesare, dar nu indispensabile pentru a supravieui: lectur, recreere; teriare sunt cele nesemnificative, de exemplu cadourile.

Srcia absolut sau marea srcie este o situaie n care nevoile fundamentale nu sunt satisfcute.

Srcia relativ este definit n raport cu nevoile sociale comparative. n Uniunea European se consider c sunt srace persoanele care dispun de resurse att de reduse nct nu pot accede la modul de via pe care oamenii I gsesc normal pentru societatea n care triesc.

n conformitate cu dispoziiile art. 2 din Legea nr. 47/2006, asistena social, component a sistemului de protecie social, este ansamblul de instituii i msuri prin care statul, prin autoritile administraiei publice centrale i loca le, colectivitatea local i societatea civil intervin pentru prevenirea, limitarea sau nlturarea efectelor temporare ori permanente ale unor situaii care pot genera marginalizarea sau excluziunea social a persoanei, familiei, grupurilor ori comunitilor.

n vederea promovrii procesului de incluziune social, legea reglementeaz coordonarea i organizarea unitar a sistemului de servicii sociale i prestaii sociale.

Scopul este de a crea condiiile necesare implementrii msurilor i aciunilor sociale pentru garantarea dreptului fiecrei persoane aflate ntr-o situaie de nevoie social, datorat unor motive de natur economic, fizic, psihic sau social, de a beneficia de servicii sociale i prestaii sociale.

Spre deosebire de raporturile de asigurri sociale, care au o sfer de cuprindere mai redus datorit calitii de asigurat i care, la rndul su, este condiionat de o anumit situaie juridic, de exemplu, cea de salariat, raporturile de asisten social au o arie de cuprindere mult mai extins, derivat din noiunea de nevoie. ntr-adevr, asistena social are o vocaie universal pentru c nevoia, odat dovedit, permite accesul tuturor categoriilor de persoane defavorizate, adic a celor aflai n situaii dificile din punct de vedere material, la prestaiile ce se acord n astfel de situaii.

Asistena social este finanat pe principiul solidaritii naionale, iar din sumele alocate se pltesc diverse ajutoare i alocaii i se acord prestaii n natur (masa la cantinele de ajutor social, ntreinerea n coli speciale, cree, materniti , cmine de btrni, cmine-spital etc.). Raporturile de asisten social se caracterizeaz, n principal, prin urmtoarele:

- sunt reglementate exclusiv prin lege;

- subiectele lor sunt persoanele fizice aflate n nevoie, pe de o parte, i

statul, prin organismele sale specializate, pe de alt parte; - n coninutul acestor raporturi intr dreptul persoanelor asistate social de a primi prestaiile n bani sau n natur stabilite de lege, precum i obligaia organelor specializate ale statului de a le acorda;

- prestaiile au un cuantum forfetar i ele nu sunt n mod obligatoriu succesive, ca cele de asigurri sociale.

8. Principiile dreptului securitii sociale

Principiile dreptului sunt acele idei generale, postulate cluzitoare sau precepte directoare care orienteaz elaborarea i aplicarea normelor juridice ntr-o ramur de drept sau la nivelul ntregului sistem de drept. Ele au fora i semnificaia unor norme superioare, generale ce pot fi formulate n textele actelor normative, de regul n legea fundamental, sau, dac nu sunt formulate expres, sunt deduse n lumina valorilor promovate de societate.

i n dreptul securitii sociale se ntlnesc dou categorii de principii: - principii generale fundamentale ale sistemului dreptului;

- principii proprii dreptului securitii sociale.

Principiile generale, fundamentale, sunt idei de baz ce se regsesc n ntreaga legislaie naional. Aceste principii se apreciaz a fi urmtoarele: - principiul asigurrii bazelor legale de funcionare a statului;

- principiul libertii i egalitii;

- principiul responsabilitii;

- principiul echitii i justiiei.

Fiind principii ale ntregului sistem de drept, se regsesc n fiecare ramur, deci i n dreptul securitii sociale.

Dar, aa cum am menionat, fiecare ramur de drept se caracterizeaz prin anumite principii specifice.

Principiile cele mai importante ale dreptului securitii sociale pot fi considerate urmtoarele:

- principiul egalitii;

- principiul universalitii;

- principiul asigurrii obligatorii;

- principiul finanrii de la bugetul statului a prestaiilor necontributive;

- principiul indexrii i compensrii cuantumului prestaiilor

a) Principiul egalitii. Acest principiu este reglementat n normele europene prin Directiva Consiliului nr. 86/378/CEE din 24 iulie 1986 privind aplicarea principiului egalitii de tratament ntre brbai i femei n regimurile profesionale de securitate social.

n legislaia naional, el decurge din principiul general constituional potrivit cruia cete.nii romni fr deosebire de ras, naionalitate, origine etnic, limb, religie, sex, opinie sau apartenen politic, avere sau origine social se pot folosi, n mod egal, de toate drepturile prevzute n constituie i legi, pot participa n egal msur la viaa politic, economic, social i cultural, fr privilegii i fr discriminri, sunt tratai n mod egal de ctre autoritile publice, ct i de ctre ceilali ceteni.

Acest principiu presupune:

- egalitatea n drepturi a femeilor cu brbaii;

- egalitatea n drepturi a cetenilor fr deosebire de ras, naionalitate,

origine etnic, limb, avere sau origine social;

- egalitatea n drepturi a cetenilor fr deosebire de religie, opinie sau apartenen politic.

Egalitatea privete toate drepturile, indiferent de domeniul de activitate i actul normativ care le consacr.

Ordonana de urgen a Guvernului nr. 67/2007 privind egalitatea de tratament n cadrul schemelor de securitate social reglementeaz msurile pentru aplicarea acestui principiu.

Aceste msuri se aplic populaiei active, inclusiv persoanelor care desfoar activiti independente, persoanelor a cror activitate este ntrerupt de boal, maternitate, accident sau omaj involuntar, persoanelor care caut un loc de munc, pensionarilor, persoanelor cu handicap, persoanelor care au dobndit o invaliditate, precum i celor care revendic drepturile n numele lor (art. 4).

Conform art. 5 din acest act normativ, principiul se aplic:

Principiul egalitii de tratament este definit ca fiind lipsa oricrui tratament discriminatoriu, direct sau indirect, pe criteriului de sex, n special prin referirea la starea civil sau familial (art. 2 lit. b).

a) schemelor profesionale de securitate social1 care asigur protecia n caz de boal, invaliditate, btrnee, inclusiv pensionare anticipat, accident de munc, boal profesional, omaj;

b) schemelor profesionale de securitate social care prevd alte prestaii sociale, n bani sau n natur, n special prestaii de urma i alocaii familiale, dac aceste prestaii sunt destinate salariailor i constituie n acest fel avantaje pltite de angajator salariatului ca urmare a activitii profesionale a acestuia.

Acest principiu implic absena oricrei discriminri directe sau indirecte pe criteriul de sex, cu referire n special la starea civil sau familial, mai ales n privina:

a) domeniului de aplicare a schemelor profesionale de securitate social i a condiiilor de acces la acestea;

b) obligaiei de a contribui i a calculului contribuiilor;

c) calculului prestaiilor, inclusiv al prestaiilor suplimentare datorate soului/soiei sau persoanelor aflate n ntreinere, precum i a condiiilor ce privesc durata i meninerea dreptului la prestaii.

Orice persoan care se consider vtmat are dreptul de a se adresa instanelor judectoreti competente, direct sau dup sesizarea autoritilor abilitate cu aplicarea i controlul aplicrii legislaiei privind egalitatea de anse i tratament ntre femei i brbai.

Aadar, i n domeniul securitii sociale se manifest aceast egalitate n sensul c orice persoan, ndeplinind condiiile prevzute de lege (este asigurat, se afl n nevoie etc.), va beneficia de msurile de protecie (va primi prestaii de asigurri sociale sau asisten social la care este ndreptit) fr nici o discriminare bazat pe sex, religie, origine etnic i social, apartenen politic etc.

Principiul la care ne referim presupune, pe de o parte, obligaia autoritilor publice de a trata n mod egal pe toi cetenii n domeniul securitii sociale, iar, pe de alt parte, nimeni nu poate pretinde mai multe drepturi de protecie, inclusiv ntr-un alt cuantum, dect este ndreptit, invocnd, de exemplu, apartenena politic.

b) Principiul universalitii. Presupune dou aspecte: primul, sfera persoanelor protejate; al doilea, natura prestaiilor care se acord.

Referitor la primul aspect, idealul este ca fiecare membru al colectivitii s =e protejat prin msurile de securitate social toat viaa sa. Evident, atunci cnd ndeplinete condiiile prevzute de lege, cnd este n nevoie. Cu alte cuvinte, din acest punct de vedere protecia trebuie s fie ntr-adevr universal

Criteriile de ncadrare a unei scheme de securitate social n scheme profesionale sunt: - se refer la o categorie particular de lucrtori;

- este direct legat de perioada de serviciu;

- pensia este calculat prin raportare la ultimul salariu/media ultimelor salarii ale lucrtorului.

2 Tratamentul discriminatoriu este definit ca fiind orice excludere, restricie ori diferen direct sau indirect, ntre femei i brbai (art. 2 lit. c).

c) Principiul asigurrii obligatorii. Prestaiile de asigurri sociale se dobndesc doar ca urmare a unei asigurri; aceasta, n majoritatea cazurilor, este obligatorie.

Astfel, potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma n domeniul sntii (modificat substanial prin OUG nr.91/2012), sunt asigurai toi cetenii romni cu domiciliul n ar, precum i cetenii strini i apatrizii care au solicitat i obtinut prelungirea dreptului de edere temporar sau au domiciliul n Romnia i fac dovada plii contribuiei la fond. n aceast calitate, persoana n cauz ncheie un contract de asigurare cu casele de asigurri de sntate, direct sau prin angajator, al crui model se stabilete prin ordin al preedintelui Casei Naionale de Asigurri de Sntate cu avizul consiliului de administraie (art. 211 alin. 1).

Tot astfel, sunt asigurate obligatoriu persoanele ncadrate n munc, asigurare fr de care nu pot beneficia de drepturile de asigurri sociale care se acord n caz de incapacitate temporar de munc, pentru aprarea i refacerea sntii, n caz de maternitate i deces, precum i de pensii (pentru i limit de vrst, pentru pierderea capacitii de munc, pensie de urma, pensie suplimentar)4.

De asemenea, i plata indemnizaiei de omaj este consecina achitrii unei contribuii la constituirea fondului necesar pentru plata sa, datorat att de salariai, ct i de angajatori.

Ca excepie, n unele cazuri, asigurarea nu este obligatorie, ci facultativ, ns se nelege c ntr-un atare caz, la apariia riscului, n lipsa asigurrii, nu se cuvin prestaiile respective.

De pild, art. 214 alin. 2 din Legea nr. 95/2006 prevede c asigurarea social este facultativ pentru membrii misiunilor diplomatice acreditate n Romnia, cetenii strini i apatrizii care se afl temporar n ar, fr a solicita viz de lung edere, i cetenii romni cu domiciliul n strintate care se afl temporar n ar.

d) Principiul finanrii de la bugetul statului a prestaiilor necontributive.

Aceste prestaii sunt denumite necontributive deoarece ele se acord n afara oricrei asigurri i contribuii ale persoanelor beneficiare; intr n aceast categorie de exemplu:

- alocaia de stat pentru copii, potrivit Legii nr. 61/1993, republicat n M-Of. Nr.767/2012;- alocaia suplimentar pentru familiile cu copii, n baza Ordonanei de urgen a Guvernului nr. 105/2003;

- ajutorul social, conform Legii nr. 416/2001 (modificat prin Legea nr.166/2012);

- cantinele de ajutor social, n temeiul Legii nr. 208/1997etc.

Toate aceste prestaii, n cea mai mare parte, se suport de la bugetul statului. Astfel, se prevede:

- alocaia de stat pentru copii se suport de la bugetul de stat, prin bugetele Ministerului Muncii, Familiei i Proteciei Sociale (art. 10 alin. 5 din Legea nr. 61/1993);

- fondurile necesare plii ajutorului social se suport din bugetele locale, n principal din sumele defalcate din unele venituri ale bugetul de stat (art. 27 din Legea nr. 416/2001);

- finanarea cantinelor de ajutor social se face din bugetele locale (art. 8 alin. 2 din Legea nr. 208/1997).

Toate aceste prestaii necontributive reflect cel mai sugestiv esena securitii sociale: solidaritatea societii pentru ajutorarea membrilor si aflai n nevoie, fr vreun echivalent sau efort, nici chiar anterior, din partea acestora.

e) Principiul indexrii i compensrii cuantumului prestaiilor. Indexarea i compensarea sunt modaliti de meninere a puterii de cumprare, de atenuare a efectelor inflaiei asupra nivelului de trai. Prin intermediul lor, veniturile populaiei se menin la un nivel corespunztor fa de preurile de consum. Indexarea i compensarea sunt msuri care se impun n perioade de stagnare economic, de recesiune. Cele dou modaliti, aadar, prin finalitatea lor, sunt foarte asemntoare. :e altfel, de cele mai multe ori au fost reglementate mpreun. Dar, pe cnd indexarea presupune o majorare a veniturilor ntr-un procent sau uneori cu o sum din cauza creterii generale a preurilor, compensarea reprezint o sum de bani cu care se majoreaz veniturile individuale ca urmare a creterii preurilor de consum i a tarifelor la produsele i serviciile la care se retrage subvenia.

Ca urmare, periodic, statul intervine prin indexri i compensri, majornd prestaiile de securitate social (pensii, alocaii de stat pentru copii, ajutoare sociale

Acordarea acestor indexri i compensri (inclusiv la salarii) este de competena Guvernului.

Pn la adoptarea Hotrrii nr. 173/1998 era utilizat o atare terminologie.

De exemplu, prin Hotrrea Guvernului nr. 543/1996 s-au indexat cu 6% pensiile de asigurri sociale de stat, militare, 1.0.v.R., suplimentare, ale agricultorilor, diferite indemnizaii i ajutoare; au fost acordate, totodat, anumite sume fixe (8000 lei, 12800 lei etc.) reprezentnd compensarea majorrii preurilor la energie, combustibili i pine. Tot astfel, prin Hotrrea Guvernului nr. 471/1997 s-au indexat prestaiile de securitate social cu 16% ncepnd cu 1 august 1997 i cu 15% ncepnd cu 1 octombrie 1997 i a fost majorat compensarea acordat anterior (Ia 13800 lei, respectiv 15732).

Hotrrea Guvernului nr. 173/1998 privind msuri de protecie social aplicabile pensiilor i altor drepturi de asigurri sociale, alocaiilor de stat pentru copii, precum i altor venituri ale populaiei n anul 1998, n afar de faptul c a introdus o constan n creterea acestor venituri pe ntregul an 1998, a utilizat i o alt terminologie dect cea de indexare. Astfel, prevede c se corecteaz lunar, n plus, urmtoarele venituri ale populaiei (pensii, indemnizaii, ajutoare) etc. (art. 1). Pentru lunile martie i aprilie corecia lunar a fost de 5%, iar ncepnd cu luna mai pn la sfritul anului a fost de 3,3%, respectiv pentru alte venituri de 3% (art. 2) etc. n cazul beneficiarilor de ajutor de omaj a fost corectat i compensarea acordat n baza Hotrrii Guvernului nr. 542/1996 cu 5% n lunile martie i aprilie i cu 2,5% ncepnd cu luna mai 1998 (art. 5 alin. 2).

Noiunea de corectare a fost utilizat i ulterior, de exemplu, prin Hotrrea Guvernului nr. 845/2000, care nseamn, de fapt, majorarea ntr-un anumit procent a unor pensii i ajutoare sociale Astfel, potrivit art. 2, n lunile octombrie, noiembrie i decembrie ale anului 2000 s-au corectat lunar, n plus cu 1,5%, urmtoarele venituri ale populaiei:

a) pensiile de asigurri sociale de stat;

b) pensiile suplimentare din sistemul asigurrilor sociale de stat;

c) indemnizaiile de ngrijire acordate pensionarilor de asigurri sociale de stat ncadrai n gradul I de invaliditate;

d) ajutoarele sociale stabilite pe baza legislaiei de pensii.

Pentru luna decembrie 2000 veniturile majorate conform celor de mai sus s-au corectat suplimentar cu 4,3%.

Msurile de protecie menionate s-au aplicat numai beneficiarilor ale cror cuantumuri ale pensiei de baz nu au depit valoarea a dou salarii medii nete pe economie, la ultimul nivel comunicat de Institutul Naional de Statistic pn la data ntocmirii documentelor lunare de plat a pensiilor. Alturi de corectare s-a prevzut i majorarea pensiilor.

28

CAP II IZVOARELE DREPTULUI SECURITII SOCIALEn doctrina juridic se fac referiri la dou categorii de izvoare ale dreptului: izvoare materiale i izvoare formale.

Prin izvoare materiale se au n vedere sursele, factorii de determinare i creare, geneza dreptului.

Prin izvoare formale sau juridice se neleg mijloacele cu ajutorul crora se exprim izvoarele materiale, forma pe care o mbrac dreptul n ansamblul normelor sale. n acest sens, Hegel arta c dreptul trece n existena faptic mai nti prin form, prin faptul c este pus ca lege2.

ntr-adevr, pentru a-i ndeplini rolul lor n organizarea i funcionarea societtii, normele juridice trebuie exprimate n anumite forme, proprii dreptului, care poart denumirea de acte normative. n functie de organul emitent, ele pot fi legi, ordonane, hotrri, ordine etc. n accepiunea juridic, aceste acte normative constituie izvoare de drept.

Aadar, actele normative care reglementeaz relaiile de securitate social constituie izvoarele dreptului securittii sociale.

n dreptul securitii sociale este utilizat metoda reglementrii directe prin acte ale puterii, mai exact prin lege. Potrivit dispoziiilor art. 72 alin. 3 lit. i din Constituie, n legislaia noastr orice reglementare n materia securitii sociale face obiectul legii organice.

Sunt foarte multe acte normative, avnd rangul de lege, care constituie

izvoare ale dreptului securitii sociale, de exemplu:

- Legea nr. 61/1993 privind alocaia de stat pentru copii;

-Legea nr. 49/1999 privind pensiile invalizilor i vduvelor de rzboi, modificat.;

- Legea nr. 17/2000 privind asistena social a persoanelor vrstnice, modificat;

-Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, modificat;

- Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurrilor pentru omaj i stimularea ocuprii forei de munc (modificat prin Legea nr.187/2012care dispune i republicarea);

-OUG nr.158/2006 privind concediile i indemnizaiile de asigurri sociale de sntate, modificat n anul 2010;

- Legea nr. 292/2011 privind sistemul naional de asisten social;- Legea nr. 95/2006 privind reforma n domeniul sntii modificat prin OUG 15/2012

- Legea nr. 263/2010 privind sistemul unic de pensii publice;- Legea nr. 277/2010 privind alocaia pentru susinerea familiei, modificat prin Legea nr.166/2012 ;

n conformitate cu prevederile art. 115 din Constituie, Parlamentul poate adopta o lege special de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonane n domenii care nu fac obiectul legilor organice; ele conin de fapt norme cu putere de lege, urmnd ulterior s fie aprobate de Parlament potrivit procedurii legislative, pn la mplinirea termenului de abilitare. Nerespectarea termenului atrage ncetarea efectelor ordonanei.

Ordonanele pot fi izvoare ale dreptului securitii sociale dac ndeplinesc condiia de a reglementa relaii de securitate social. Are un astfel de caracter, de exemplu, Ordonana de urgen a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul i indemnizaia lunar pentru creterea copiilor (modificat), Ordonana de urgen a Guvernului nr. 158/2006 privind concediile i indemnizaiile de asigurri sociale de sntate Ordonana de urgen a Guvernului nr. 67/2007 privind egalitatea de tratament ntre femei i brbai n cadrul schemelor de securitate social5 precum i Ordonana de urgen a Guvernului nr. 111/2010.

Hotrriie Guvernului pot fi excepional izvoare ale dreptului securitii sociale. Ele se emit n baza i n vederea executrii legii. Au un asemenea caracter, de pild, hotrrile prin care sunt indexate pensiile i alte drepturi de asigurri sociale, precum i alocaiile de hran pentru consumurile colective din unitile de asisten social etc.

Pot avea calitatea de izvoare ale dreptului securitii sociale ordinele i instruciunile minitrilor, diferite norme metodologice sau tehnice, date n aplicarea unor dispoziii legale care reglementeaz relaii de securitate social.

Intr n aceast categorie, de exemplu:

- Ordinul nr. 469/2001 al preedintelui Casei Naionale de Asigurri de Sntate pentru aprobarea Listei cuprinznd bolile de care asiguraii beneficiaz n tratament ambulatoriu, de medicamente eliberate fr contribuie personal, decontate din Fondul de asigurri sociale de sntate8;

- Ordinul nr. 653/2001 al ministrului sntii, privind asistena medical a precolarilor, elevilor i studenilor, modificat prin Ordinul nr.761/2012;

- Ordinul nr. 79/2002 al Secretariatului de Stat pentru Persoanele cu Handicap privind aprobarea costului mediu lunar de ntreinere n instituiile de protecie special a persoanelor cu handicap pe baza cruia se stabilete contribuia de ntreinere datorat de persoanele cu handicap asistate de susintorii legali ai acestora;

- Ordinul nr. 383/2005 al ministrului muncii, solidaritii sociale i familiei, pentru aprobarea standardelor generale de calitate privind serviciile sociale i a modalitii de evaluare a ndeplinirii acestora de ctre furnizori;

- Ordinul nr. 95/2006 al Ageniei Naionale pentru Protecia Drepturilor Copilului, pentru aprobarea Metodologiei de lucru privind colaborarea dintre direciile generale de asisten social i protecia copilului i serviciile publice de asisten social/persoane cu atribuii de asisten social, n domeniul proteciei drepturilor copilului;

- Ordinul nr. 280/2006 al ministrului muncii, solidaritii sociale i familiei, privind aprobarea Procedurii de lucru n vederea constituirii, actualizrii i accesrii Registrului electronic unic al serviciilor sociale;

In afar de normele interne, i cele europene pot fi izvoare ale dreptului securitii sociale. Avem n vedere Regulamentului (CEE) nr. 1408/71 referitor la sistemele de securitate social care se aplic angajailor, lucrtorilor in dependeni i membrilor lor de familie care se deplaseaz n interiorul Comunitii6, Regulamentului (CEE) nr. 574/72 care stabilete modaliti le de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 1408/717, Regulamentul (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemului de securitate social8, Regulamentul (CE) nr. 458/2007 privind Sistemul european de statistici integrate privind protecia social9 etc.

Pot fi izvoare ale dreptului securitii sociale conveniile, tratatele etc. ncheiate sau ratificate de ara noastr.

Unele din aceste norme sunt adoptate de Organizaia Internaional a Muncii. Romnia a ratificat Convenia nr. 24/1927 privind asigurrile n caz de boal (n industrie) i Convenia nr. 117/1962 privind politica social (obiective i norme de baz). Convenia 183/2000 privind revizuirea Conveniei (revizuit) asupra proteciei maternitii din 1952, adoptat la cea de-a 88-a sesiune a Conferinei Generale a Organizaiei Internaionale a Muncii la Geneva la 15 iunie 2000Conveniile i acordurile bilaterale, ncheiate de ara noastr, n domeniul asigurrilor sociale sunt, de asemenea, izvoare ale dreptului securitii sociale, de exemplu:

- Convenia ntre Romnia i Marele Ducat de Luxemburg n domeniul securitii sociale, semnat la Bucureti la 18 noiembrie 2004, ratificat prin Legea nr. 298/2005;

- Convenia ntre Romnia i Spania n domeniul securitii sociale, semnat la Madrid la 24 ianuarie 2006, ratificat prin Legea nr. 408/2006;

- Acordul dintre Romnia i Guvernul Republicii Elene pentru reglementarea compensrii contribuiilor de asigurri sociale ale refugiailor politici greci repatriai din Romnia, semnat la Atena la 23 februarie 1996, ratificat prin Legea nr. 63/1996;

- Acordul dintre Romnia i Turcia n domeniul securitii sociale, semnat la Ankara la 6 iulie 1999, ratificat prin Legea nr. 551/2002;

. - Acordul dintre Romnia i Regatul rilor de Jos pentru exportul prestaiilor de securitate social, semnat la Bucureti la 13 noiembrie 2001, ratificat prin Legea nr. 477/2002;

- Acordul dintre Romnia i Republica Ceh n domeniul securitii sociale, semnat la Bucureti la 24 septembrie 2002, ratificat prin Legea nr. 223/2003;

- Acordul ntre Romnia i Republica Federal Germania privind securitatea social, semnat la Bucureti la 8 aprilie 2005, ratificat prin Legea nr. 406/2005;

- Acordul dintre Romnia i Ungaria n domeniul securitii sociale, semnat la Bucureti la 20 octombrie 2005, ratificat prin Legea nr. 296/2006;

- Acordul dintre Romnia i Bulgaria privind securitatea social, semnat la Sofia la 21 octombrie 2005, ratificat prin Legea nr. 409/2006;

- Acordul dintre Romnia i Austria n domeniul securitii sociale, semnat la Bucureti la 28 octombrie 2005, ratificat prin Legea nr. 295/2006;

- Acordul dintre Romnia i Macedonia n domeniul securitii sociale, semnat la Bucureti la 27 februarie 2006, ratificat prin Legea nr. 326/2007;

- Acordul dintre Romnia i Republica Portughez n domeniul securitii sociale, semnat la Bucureti la 1 august 2006, ratificat prin Legea nr. 327/2007,

- Acordul dintre Romnia i Republica Coreea n domeniul securittii sociale, semnat la Seul la 11 sepembrie 2008, ratificat prin Legea nr. 327/2009.- Acordul dintre Romnia i Canada n domeniul securitii sociale, semnat la Ottawa la 19 noiembrie 2009, ratificat prin Legea nr. 183/2010.

Sunt asemenea izvoare: Constituia, alte legi, decretele, ordonanele i hotrrile Guvernului, normele internaionale, diferite acte normative.

Cel mai important izvor al dreptului, n general, deci i al dreptului securittii sociale, este legea fundamental. ntr-adevr, Constituia nscrie, printre drepturile fundamentale ale cetenilor, i pe cele privind securitatea social. Astfel, ea prevede:

- dreptul la ocrotirea sntii este garantat. Statul este obligat s ia msuri pentru asigurarea igienei sau a sntii publice;

- salariaii au dreptul la protecia social a muncii, n sensul c msurile de protecie care privesc securitatea i igiena muncii, regimul de economie, repausul sptmnal, concediul de odihn pltit, prestarea muncii n condiii grele i alte situaii specifice trebuie normate cu prioritate i n conformitate cu anumite prevederi minimale sau maximale (art. 38);

- statul este obligat s ia msuri de dezvoltare economic i de protecie social, de natur s asigure cetenilor un nivel de trai decent. Cetenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate pltit, la asisten medical, la ajutor de omaj i alte forme de asisten social stabilite de lege (art. 43);

- statul acord alocaie de stat pentru copii i ajutoare pentru ngrijirea copiilor bolnavi i handicapai (art. 45).

Toate aceste dispoziii au valoare de principiu pentru dreptul securitii sociale; ele sunt dezvoltate i concretizate prin diferite acte normative care reglementeaz relaiile de securitate social.

CAP III ASIGURRILE SOCIALE DE SNTATE

1. Noiune i reglementareAsigurrile sociale de sntate reprezint principalul sistem de finanare a ocrotirii sntii populaiei care asigur accesul la un pachet de servicii de baz pentru asigurai.

Conform Dicionarului explicativ al limbii romne, prin ocrotirea sntii se nelege un complex de msuri luate de stat pentru prevenirea bolilor, ntrirea i refacerea sntii, prelungirea vieii i a capacitii de munc a oamenilor.

Art. 34 din Constituia Romniei prevede:

- dreptul la ocrotirea sntii este garantat;

- statul este obligat s ia msuri pentru asigurarea igienei i a sntii

publice;

- organizarea asistenei medicale i a sistemului de asigurri sociale pentru boal, accidente, maternitate i recuperare, controlul exercitrii profesiilor medicale i a activitilor paramedicale, precum i alte msuri de protecie a sntii fizice i mentale a persoanei se stabilesc potrivit legii.

n acelai sens sunt i dispoziiile unor norme internaionale.

Astfel, art. 25 pct. 1 din Declaraia universal a drepturilor omului, adoptat de Adunarea General a Organizaiei Naiunilor Unite la 10 decembrie 1948, dispune c orice persoan are dreptul la un nivel de via corespunztor asigurrii sntii sale, la ngrijire medical i la serviciile sociale necesare.

Pactul internaional cu privire la drepturile economice, sociale i culturale, adoptat de ctre Adunarea General a O.N.U. Ia 19 decembrie 1966, consacr (n art. 9) dreptul pe care l are orice persoan de a se bucura de cea mai bun sntate fizic i mintal posibil, urmrindu-se:

- scderea mortalitii nou-nscuilor i a mortalitii infantile, precum i dezvoltarea sntoas a copilului;

- mbuntirea tuturor aspectelor igienei mediului i ale igienei industriale;

- profilaxia i tratamentul maladiilor epidemice, endemice, profesionale i ale

altora, precum i lupta mpotriva unor maladii;

- crearea de condiii care s asigure tuturor servicii medicale i un ajutor medical n caz de boal.

Protecia (ocrotirea) sntii face parte integrant din sistemul securitii sociale, fiind o nou form de asigurri sociale de stat.

Asigurrile sociale de sntate sunt obligatorii, protejeaz practic toat populaia rii, i anume att salariaii, ct i pensionarii, omerii, precum i persoanele care lucreaz pe baz de convenii civile, dar i persoanele care nu sunt salariate, dar au obligaia s i asigure sntatea. Datorit faptului c asigurrile sociale de sntate funcioneaz n regim obligatoriu, consecina imediat este aceea c plata contribuiei de asigurri sociale de sntate este obligatorie, att pentru persoanele fizice, ct i pentru cele juridice, n cuantumurile i la termenele prevzute.

De reinut este c sfera persoanelor cuprinse n sistemul asigurrilor sociale de sntate este mult mai larg dect cea a persoanelor care contribuie pentru constituirea fondului asigurrilor sociale de stat sau a celui pentru plata indemnizatiei de omaj.

n afara asigurrilor sociale de sntate menionate, pot funciona i alte forme de asigurri de sntate n diferite situaii speciale. Aceste asigurri nu sunt obligatorii (art. 208 alin. 4).

2. Principiile asigurrilor sociale de sntate

Art. 208 alin. 3 din Legea nr. 95/2006 enumer principiile pe baza crora funcioneaz sistemul asigurrilor sociale de sntate, i anume:

a) alegerea liber de ctre asigurai a casei de asigurri;

b) solidaritate i subsidiaritate n constituirea i utilizarea fondurilor;

c) alegerea liber de ctre asigurai a furnizorilor de servicii medicale, de medicamente i de dispozitive medicale;

d) descentralizarea i autonomia n conducere i administrare;

e) participarea obligatorie la plata contribuiei de asigurri sociale de sntate pentru formarea Fondului naional unic de asigurri sociale de sntate;

f) participarea persoanelor asigurate, a statului i a angajatorilor la managementul Fondului;

g) acordarea unui pachet de servicii medicale de baz, n mod echitabil i nediscriminatoriu, oricrui asigurat;

h) transparena activitii sistemului de asigurri sociale de sntate;

i) libera concuren ntre furnizorii care ncheie contracte cu casele de asigurri de sntate.

3. Asiguraii sistemului de asigurri sociale de sntate Asigurarea social de sntate poate fi: - obligatorie;

- facultativ.

Sunt asigurai toi cetenii romni cu domiciliul n ar, precum i cetenii strini i apatrizii care au solicitat i obinut prelungirea dreptului de edere temporar sau au domiciliul n Romnia i fac dovada plii contribuiei la fond (art. 211 alin. 1).

Urmtoarele categorii de persoane beneficiaz de asigurare fr plata contribuiei:

a) toi copiii pn la vrsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pn la vrsta de 26 de ani, dac sunt elevi, inclusiv absolvenii de liceu, pn ia nceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studeni i dac nu realizeaz venituri din munc;

b) tinerii cu vrsta de pn la 26 de ani care provin din sistemul de protecie a copilului i nu realizeaz venituri din munc sau salariu sunt beneficiari de ajutor social acordat n temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat; soul, soia i prinii fr venituri proprii, aflai n ntreinerea unei persoane asigurate 1;

c) persoanele ale cror drepturi sunt stabilite prin Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurat cu ncepere de la 6 martie 1945, precum i celor deportate n strintate ori constituite n prizonieri, prin Legea nr. 51/1993 privind acordarea unor drepturi magistrailor care au fost nlturai din justiie pentru considerente politice n perioada anilor 1945-1989, prin Ordonana Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de ctre regimurile instaurate n Romnia cu ncepere de la 6 septembrie 1940 pn la 6 martie 1945 din motive etnice, prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de rzboi, precum i unele drepturi ale invalizilor i vduvelor de rzboi, prin Legea nr. 309/2002 privind recunoaterea i acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar n cadrul Direciei Generale a Serviciului Muncii n perioada 1950-1961, precum i persoanele prevzute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 1 din Legea recunotinei fa de eroii-martiri i lupttorii care au contribuit la victoria Revoluiei Romne din decembrie 1989, precum i fa de persoanele care i-au jertfit viaa sau au avut de suferit n urma revoltei muncitoreti anticomuniste de la Braov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, dac nu realizeaz alte venituri dect cele provenite din drepturile bneti acordate de aceste legi;

d) persoanele cu handicap care nu realizeaz venituri din munc, pensie sau alte surse, cu excepia celor obinute n baza Ordonanei de urgen a Guvernului nr. 102/1999 privind protecia special i ncadrarea n munc a persoanelor cu handicap;

e) bolnavii cu afeciuni incluse n programele naionale de sntate stabilite de Ministerul Sntii, pn la vindecarea respectivei afeciuni, dac nu realizeaz venituri din munc, pensie sau din alte resurse;

f) femeile nsrcinate i luzele, dac nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de baz minim brut pe ar (art. 213 alin. 1).

Sunt asigurate persoanele aflate n una dintre urmtoarele situaii, pe durata acesteia, cu plata contribuiei din alte surse:

- se afl n concediu pentru incapacitate temporar de munc, acordat n urma unui accident de munc sau a unei boli profesionale;

- se afl n concediu pentru creterea copilului pn la mplinirea vrstei de 2 ani i n cazul copilului cu handicap, pn la mplinirea de ctre copil a vrstei de 3 ani;

- execut o pedeaps privativ de libertate sau se afl n arest preventiv;

- persoanele care beneficiaz de indemnizaie de omaj;

- sunt returnate sau expulzate ori sunt victime ale traficului de persoane i se afl n timpul procedurilor necesare stabilirii identitii; - persoanele care fac parte dintr-o familie care are dreptul la ajutor social, potrivit Legii nr. 416/2001;

- pensionarii, pentru veniturile din pensii mai mici de 740;

- persoanele care se afl n executarea msurilor prevzute la art. 105, 113, 114 din Codul penal.

- persoanele care se afl n perioada de amnare sau ntrerupere a executrii pedepsei privative de libertate, dac nu au venituri;

- personalul monahal al cultelor recunoscute, dac nu realizeaz venituri din munc, pensie sau din alte surse, pe baza listelor nominale comunicate trimestrial Casei Naionale de Asigurri de Sntate de ctre Ministerul Culturii i Cultelor, la propunerea unitilor centrale de cult (art. 213 alin. 2).

Persoanele care au calitatea de asigurat fr plata contribuiei primesc un document justificativ special, carnet sau adeverin de asigurat eliberat de casa de asigurri de sntate, care atest aceast calitate. Documentul va fi vizat periodic.

n urma prezentrii, de ctre persoana interesat, la casa de asigurri, a actelor care dovedesc meninerea condiiilor de ncadrare n categoria asigurailor fr plata contribuiei (art. 213 alin. 3).

Categoriile de persoane care nu sunt prevzute mai sus au obligaia s se asigure i s plteasc contribuia la asigurrile sociale de sntate (art. 213 alin. 4).

Persoanele asigurate din statele cu care ara noastr a ncheiat documente internaionale cu prevederi n domeniul sntii beneficiaz de servicii medicale i alte prestaii acordate pe teritoriul Romniei, n condiiile prevzute de respectivele documente internaionale.

Asigurarea social de sntate este facultativ pentru urmtoarele categorii de persoane:

a) membrii misiunilor diplomatice acreditate n Romnia;

b) cetenii strini i apatrizii care se afl temporar n ar, fr a solicita viz de lung edere;

c) cetenii romni cu domiciliul n strintate care se afl temporar n ar (art.214).

Obligaia virrii contribuiei pentru asigurrile sociale de sntate revine persoanei juridice sau fizice care angajeaz persoane pe baz de contract individual de munc ori n baza unui statut special, precum i persoanelor fizice.

Persoanele juridice sau fizice la care i desfoar activitatea asiguraii sunt obligate s depun lunar la casele de asigurri alese n mod liber de asigurai declaraii nominale privind obligaiile ce le revin fa de fond i dovada plii contribuiilor.

Prevederile de mai sus se aplic i persoanelor care exercit profesii libere sau celor care sunt autorizate s desfoare activitti independente (art. 215).

n cazul neachitrii la termen a contribuiilor datorate fondului de ctre persoanele fizice, altele dect cele pentru care colectarea veniturilor se face de Agenia Naional de Administrare Fiscal, prin casele de asigurri sau persoane fizice ori juridice specializate, se procedeaz la aplicarea msurilor de executare silit pentru ncasarea sumelor cuvenite bugetului fondului i a majorrilor de ntrziere n condiiile Ordonanei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedur fiscal (art. 216).

Calitatea de asigurat se dovedete cu un document justificativ - adeverin sau carnet de asigurat - eliberat prin grija casei la care este nscris asiguratul. Aceste documente justificative vor fi nlocuite cu cardul electronic de asigurat.

Metodologia i modalitile de gestionare i de distribuire ale cardului de asigurat se stabilesc de ctre Casa Naional de Asigurri de Sntate .

Datele minime care vor fi nregistrate i accesate pe cardul de asigurat sunt:

a) datele de identitate i codul numeric personal;

b) dovada achitrii contribuiei pentru asigurrile sociale de sntate;

c) nregistrarea numrului de solicitri de servicii medicale, prin codul furnizorului;

d) diagnostice medicale cu risc vital;

e) consimmntul referitor la donarea de esuturi i organe; f) grupa sangvin i Rh.

5. Drepturile i obligaiile asigurailor

Asiguraii au urmtoarele drepturi:

a) s aleag furnizorul de servicii medicale, precum i casa de asigurri de sntate la care se asigur;

b) s fie nscrii pe lista unui medic de familie pe care I solicit, suportnd cheltuielile de transport dac opiunea este pentru un medic din alt localitate;

c) s i schimbe medicul de familie ales numai dup expirarea a cel puin 6 luni de la data nscrierii pe listele acestuia;

d) s beneficieze de servicii medicale, medicamente, materiale sanitare i dispozitive medicale n mod nediscriminatoriu;

d1) s beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizrii cu medicamentele, materialele sanitare i investigaiile paraclinice la care ar fi fost ndreptii fr contribuie personal, n condiiile impuse de contractul-cadru ;

e) s efectueze controale profilactice;

f) s beneficieze de servicii de asisten medical preventiv i de promovare a sntii, inclusiv pentru depistarea precoce a bolilor;

g) s beneficieze de servicii medicale n ambulatorii i n spitale aflate n relaie contractual cu casele de asigurri de sntate; h) s beneficieze de servicii medicale de urgen;

i) s beneficieze de unele servicii de asisten stomatologic; j) s beneficieze de tratament fizioterapeutic i de recuperare; k) ) s beneficieze de dispozitive medicale;

1) s beneficieze de servicii de ngrijiri medicale la domiciliu;

m) s li se garanteze confidenialitatea privind datelen)s aib dreptul la informaie n cazul tratamentelor medicale;

o) s beneficieze de concedii i indemnizaii de asigurri sociale de sntate art. 218 alin. 2).

Obligaiile asigurailor sunt urmtoarele:

a) s se nscrie pe lista unui medic de familie;

b) s anune medicul de familie ori de cte ori apar modificri n starea lor de sntate;

c) s se prezinte la controalele profilactice i periodice;

d) s anune n termen de 15 zile medicul de familie i casa de asigurri asupra modificrilor datelor de identitate sau a modificrilor referitoare la ncadrarea lor ntr-o anumit categorie de asigurai;

e) s respecte cu strictee tratamentul i indicaiile medicului;

f) s aib o conduit civilizat fa de personalul medico-sanitar;

g) s achite contribuia datorat fondului i suma reprezentnd copiata;

h) s prezinte furnizorilor de servicii medicale documentele justificative care atest calitatea de asigurat (art. 219).

Pe lng drepturile i obligaiile menionate, asiguraii au dreptul la un pachet de servicii de baz care cuprinde servicii medicale, servicii de ngrijire a sntii, medicamente, materiale sanitare i dispozitive medicale.

Persoanele care nu fac dovada calitii de asigurat beneficiaz de servicii medicale numai n cazul urgenelor medico-chirurgicale i al bolilor cu potenial endemo-epidemic i cele prevzute n Programul naional de imunizri, monitorizarea evoluiei sarcinii i a luzei, servicii de planificare familial, n cadrul unui pachet minimal de servicii medicale (art. 220).

Drepturile prevzute mai sus se stabilesc pe baza contractului-cadru care se elaboreaz de CNAS pe baza consultrii Colegiului Medicilor din Romnia, Colegiului Farmacitilor din Romnia i Ordinului Asistenilor Medicali din Romnia, pn la data de 31 octombrie a anului n curs pentru anul urmtor. Proiectul se avizeaz de Ministerul Sntii, cu consultarea obligatorie a ministerelor i instituiilor centrale cu reea sanitar proprie, i se aprob prin hotrre a Guvernului. n cazul nefinalizrii elaborrii contractului-cadru n termenul prevzut, Ministerul Sntii elaboreaz i supune spre aprobare Guvernului proiectul contractului-cadru pn la data de 30 noiembrie.

Contractul-cadru reglementeaz, n principal, condiiile acordrii asistenei medicale cu privire la:

a) pachetul de servicii de baz la care au dreptul persoanele asigurate;

b) lista serviciilor medicale, a serviciilor de ngrijiri, inclusiv la domiciliu, a medicamentelor, dispozitivelor medicale i a altor servicii pentru asigurai aferente pachetului de servicii de baz prevzut la lit. a);

c) criteriile i standardele calitii pachetului de servicii;

d) alocarea resurselor i controlul costurilor sistemului de asigurri sociale de sntate n vederea realizrii echilibrului financiar al fondului;

.e) tarifele utilizate n contractarea pachetului de servicii de baz, modul de

decontare i actele necesare n acest scop; f) internarea i externa rea bolnavilor;

g) msuri de ngrijire la domiciliu i de recuperare;

h) condiiile acordrii serviciilor la nivel regional i lista serviciilor care se pot contracta la nivel judeean, precum i a celor care se pot contracta la nivel regional;

i) prescrierea i eliberarea medicamentelor, a materialelor sanitare, a procedurilor terapeutice, a protezelor i a ortezelor, a dispozitivelor medicale;

j) modul de informare a asigurailor;

k) copiata pentru unele servicii medicale (art. 217 alin. 3).

6. Servicii medicale profilactice suportate din Fondul naional unic de asigurri sociale de sntate

n scopul prevenirii mbolnvirilor, al depistrii precoce a bolii i al pstrrii sntii, asiguraii vor fi informai permanent de ctre casele de asigurri asupra mijloacelor de pstrare a sntii, de reducere i de evitare a cauzelor de mbolnvire i asupra pericolelor la care se expun n cazul consumului de droguri, alcool i tutun.

Serviciile medicale profilactice suportate din fond sunt urmtoarele:

a) monitorizarea evoluiei sarcinii i a luzei, indiferent de statutul de asigurat al femeii;

b) urmrirea dezvoltrii fizice i psihomotorii a sugarului i a copilului;

c) controalele periodice pentru depistarea bolilor ce pot avea consecine majore n morbiditate i mortalitate;

d) servicii medicale din cadrul programului naional de imunizri;

e) servicii de planificare familial, indiferent de statutul de asigurat al femeii, cu excepia celor acordate de medicul de familie n cabinetele de planning din structura spitalului.

Serviciile medicale stomatologice preventive se suport de ctre casele de asigurri, astfel:

a) trimestrial, pentru copiii pn la vrsta de 18 ani, individual sau prin formarea de grupe de profilaxie, fie la grdini, fie la instituiile de nvmnt preuniversitar;

b) de dou ori pe an, pentru tinerii n vrst de la 18 ani pn la 26 de ani, dac sunt elevi, ucenici sau studeni i dac nu realizeaz venituri din munc (art.224).

Asiguraii n vrst de peste 18 ani au dreptul la un control medical n fiecare an pentru prevenirea bolilor cu consecine majore n morbiditate i mortalitate, stabilite prin contractul-cadru (art. 225).

7. Servicii medicale curative suportate din Fondul naional unic de asigurri sociale

Asiguraii au dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicaiilor ei, pentru recuperarea sau cel puin pentru ameliorarea suferinei.

Tratamentul medical se aplic de ctre medici sau asisteni medicali i de alt personal sanitar acreditat, la indicaia i sub supravegherea medicului (art. 226).

Serviciile medicale curative ale cror costuri sunt suportate din fond sunt:

a) serviciile medicale de urgen;

b) serviciile medicale acordate persoanei bolnave pn la diagnosticarea afeciunii: anamnez, examen clinic, examene paraclinice i de laborator;

c) tratamentul medical, chirurgical i unele proceduri de recuperare;

d) prescrierea tratamentului necesar vindecrii, inclusiv indicaiile privind regimul de via i munc, precum i igieno-dietetic.

Asiguraii beneficiaz de activiti de suport. Detalierea serviciilor i modalitile de acordare se stabilesc prin contractul-cadru (art. 227).

Asiguraii au dreptul la asisten medical primar i de specialitate ambulatorie, la indicaia medicului de familie. Acetia primesc asisten medical de specialitate n spitale autorizate i evaluate.

Serviciile spitaliceti se acord prin spitalizare integral sau parial i cuprind: consultaii, investigaii, stabilirea diagnosticului, tratament medical i/sau tratament chirurgical, ngrijire, recuperare, medicamente i materiale sanitare, dispozitive medicale, cazare i mas.

Asistena medical de recuperare se acord pentru o perioad de timp i dup un ritm stabilite de medicul curant n uniti sanitare autorizate i evaluate.

Servicii i ngrijiri medicale la domiciliu se acord de furnizori evaluai i autorizai (art. 228).

Serviciile medicale stomatologice se acord de ctre medicul de medicin dentar i dentiti n cabinete medicale autorizate i evaluate.

Tratamentele stomatologice se suport din fond n condiiile stabilite prin contractul-cadru .

c) respectarea de ctre furnizori a criteriilor de calitate a asistenei medicale i stomatologice, elaborate de ctre Ministerul Sntii i Casei Naionale de Asigurri de Sntate;

d) utilizarea pentru tratamentul afeciunilor numai a medicamentelor din Nomenclatorul de produse medicamentoase de uz uman;

e) utilizarea materialelor sanitare i a dispozitivelor medicale autorizate, conform legii (art. 238).

Criteriile privind calitatea asistenei medicale acordate asigurailor se elaboreaz de Ministerul Sntii i Casa Naional de Asigurri de Sntate i se refer la diagnostic i tratamentul medico-chirurgical i stomatologic.

Criteriile sunt obligatorii pentru toi furnizorii de servicii medicale care au ncheiat contracte cu casele de asigurri (art. 239).

n vederea respectrii calitii serviciilor medicale furnizate asigurailor Casei Naionale de Asigurri de Sntate i casele de asigurri organizeaz controlul activitii medicale pe baza criteriilor de mai sus(art. 240). 8. Constituirea Fondului naional unic de asigurri sociale de sntate

Fondul naional unic de asigurri sociale de sntate se formeaz din:

a) contribuii ale persoanelor fizice i juridice;

b) subvenii de la bugetul de stat;

c) dobnzi, donaii, sponsorizri, venituri obinute din exploatarea patrimoniului Casei Naionale de Asigurri de Sntate i caselor de asigurri, precum i alte venituri.

Colectarea contribuii lor persoanelor juridice i fizice care au calitatea de angajator se face de ctre Ministerul Finanelor Publice, prin Agenia Naional de Administrare Fiscal, n contul unic deschis pe seama Casei Naionale de Asigurri de Sntate, iar colectarea contribuiilor persoanelor fizice, altele dect cele pentru care colectarea veniturilor se face de ctre Agenia Naional de Administrare Fiscal, se efectueaz de ctre casele de asigurri.

Sumele colectate sunt n permanen la dispoziia Casei Naionale de Asigurri de Sntate i se repartizeaz de ordonatorul principal de credite proporional cu sumele stabilite prin legile bugetare anuale, pe fiecare domeniu de asistent medical.

n mod excepional, n situaii motivate, pentru acoperirea deficitului bugetului, dup epuizarea fondului de rezerv veniturile se completeaz cu sume care se aloc de la bugetul de stat. Cota de contribuie pentru concedii i indemnizaii de asigurri sociale de sntate, destinat exclusiv finanrii cheltuielilor cu plata acestor drepturi, este de 0,75%, aplicat la fondul de salarii sau la drepturile reprezentnd indemnizaie de omaj ori asupra veniturilor supuse impozitului pe venit, i se achit la bugetul Fondului (art. 256). Persoana asigurat are obligaia plii unei contribuii bneti lunare pentru asigurrile de sntate, cu excepia persoanelor asigurate fr plata contribuiei. Contribuia lunar a persoanei asigurate se stabilete sub forma unei cote de 5,5%, care se aplic asupra:

- veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;

- veniturilor impozabile realizate de persoane care desfoar activiti independente care se supun impozitului pe venit; dac acest venit este singurul asupra cruia se calculeaz contribuia, aceasta nu poate fi mai mic dect cea calculat la un salariu de baz minim brut pe ar, lunar;

- veniturilor din agricultur supuse impozitului pe venit i veniturilor din si silvicultur, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator i nu se ncadreaz n condiiile de mai sus;

- indemnizaiilor de omaj;

- veniturilor din cedarea folosinei bunurilor, veniturilor din dividende i dobnzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectual realizate n mod individual i/sau ntr-o form de asociere i altor venituri care se supun impozitului pe venit, numai n cazul n care nu realizeaz venituri, dar nu mai puin de un salariu de baz minim brut pe ar, lunar.

n cazul persoanelor care realizeaz n acelai timp mai multe venituri, contribuia se calculeaz asupra tuturor. acestora.

Dac o persoan realizeaz venituri care sunt neimpozabile, contribuia se calculeaz asupra veniturilor realizate.

n cazul persoanelor care realizeaz venituri din agricultur sub nivelul salariului de baz minim brut pe ar i care nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, contribuia lunar de 5,5% datorat se calculeaz asupra sumei reprezentnd o treime din salariul de baz minim brut pe ar.

Contribuiile prevzute mai sus se pltesc dup cum urmeaz:

a) lunar, pentru cele prevzute la salariai ori venituri asimilate salariilor, omaj;

b) trimestrial, pentru cei care desfoar activiti independente;

c) anual, pentru cele prevzute veniturilor din agricultur i veniturilor din cedarea folosinei bunurilor, din dividende, dobnzi, din drepturi de proprietate intelectual realizate n mod individual i/sau ntr-o form de asociere i altor venituri care se supun impozitului pe venit.

Contribuia de asigurri sociale de sntate nu se datoreaz asupra sumelor acordate n momentul disponibilizrii, venitului lunar de completare sau plilor compensatorii, potrivit actelor normative care reglementeaz aceste domenii, precum i asupra indemnizaiilor reglementate de Ordonana de urgen a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile i indemnizaiile de asigurri sociale de sntate.

Obligaia virrii contribuiei de asigurri sociale de sntate revine persoanei juridice sau fizice care pltete veniturile asigurai/or.

Termenul de prescripie a plii contribuiei de asigurri sociale de sntate se stabilete n acelai mod cu cel prevzut pentru obligaiile fiscale (art. 257).

Persoanele juridice sau fizice la care i desfoar activitatea asiguraii au obligaia s calculeze i s vireze la fond o contribuie de 5,2% asupra fondului de salarii, datorat pentru asigurarea sntii personalului din unitatea respectiv.

Prin fond de salarii realizat se nelege totalitatea sumelor utilizate de o persoan fizic i juridic pentru plata drepturilor salariale sau asimilate salariilor.

Nerespectarea prevederilor de mai sus duce la diminuarea pachetului de servicii de baz. Aceasta are loc dup 3 luni de la ultima plat a contribuiei.

Pentru perioada n care angajatorii suport indemnizaia pentru incapacitate temporar de munc, acetia au obligaia de a plti contribuia de 5,2 raportat la fondul de salarii, pentru salariaii aflai n aceast situaie (art. 258).

Pentru beneficiarii indemnizaiei de omaj contribuia se calculeaz i se vireaz odat cu plata drepturilor bneti asupra crora se calculeaz de ctre cei care efectueaz plata acestor drepturi. Potrivit Art. 296^9 alin.1 din OUG 15/2012 pentru modificarea i completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, contribuia datorat bugetului Fondului naional unic de asigurri sociale de sntate de pensionarii ale cror venituri din pensii depesc 740 de lei este de 5,5% aplicat la baza lunar de calcul care o reprezint numai partea de venit care depete nivelul de 740 lei.Pentru lucrtorii migrani care i pstreaz domiciliul sau reedina n Romnia, contribuia lunar la fond se calculeaz prin aplicarea cotei de 5,5% la veniturile obinute din contractele ncheiate cu un angajator strin.

Pentru persoanele care se asigur facultativ, contribuia lunar la fond se calculeaz prin aplicarea cotei de 10,7% la valoarea a dou salarii de baz minime brute pe ar, pentru un pachet de servicii stabilit prin contractul-cadru.

Persoanele care au obligaia de a se asigura i nu pot dovedi plata contribuiei sunt obligate, pentru a obine calitatea de asigurat:

a) s achite contribuia legal lunar pe ultimele 6 luni, dac nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescripie privind obligaiile fiscale, calculat la salariul minim brut pe ar n vigoare la data plii, calculndu-se majorri de ntrziere;

b) s achite pe ntreaga perioad a termenelor de prescripie privind obligaiile fiscale contribuia legal lunar calculat asupra veniturilor impozabile realizate, dac au realizat venituri impozabile pe toat aceast perioad;

c) s achite att contribuia legal lunar i obligaiile fiscale accesorii pentru perioada n care au realizat venituri impozabile, ct i contribuia legal lunar, precum i majorrile de ntrziere sau, dup caz, obligaiile fiscale accesorii, pentru perioada n care nu au fost realizate venituri impozabile pe o perioad mai mare de 6 luni. Se aplic situaiilor n care n cadrul termenelor de prescripie fiscal exist att perioade n care s-au realizat venituri impozabile, ct i perioade n care nu s-au realizat astfel de venituri. n cazul n care perioada n care nu s-au realizat venituri impozabile este mai mic de 6 luni, se achit contribuia legal lunar proporional cu perioada respectiv, inclusiv majorrile de ntrziere i obligaiile fiscale accesorii, dup caz .

Termenele de prescripie privind obligaiile fiscale se calculeaz ncepnd cu data primei solicitri de acordare a serviciilor medicale.

Strinii crora li s-a acordat una dintre formele de protecie prevzute la art. 1 lit. a), b) i c) din Ordonana Guvernului nr. 102/2000 privind statutul i regimul refugiailor n Romnia, sunt obligai, pentru a obine calitatea de asigurat, s plteasc contribuia legal ncepnd cu data obinerii respectivei forme de protecie .

Strinii crora li s-a acordat, anterior intrrii n vigoare a legislaiei privind integrarea social a strinilor care au dobndit o form de protecie n Romnia, una dintre formele de protecie prevzute la art. 1 lit. a), b) i c) din Ordonana Guvernului nr. 102/2000 sunt obligai, pentru a obine calitatea de asigurat, s plteasc contribuia legal ncepnd cu data intrrii n vigoare a legislaiei privind integrarea social a strinilor care au dobndit o form de protecie n Romnia (art. 259).

Contribuia datorat pentru persoanele asigurate fr plata contribuiei se suport dup cum urmeaz:

a) de ctre bugetul de stat, pentru persoanele prevzute la art. 213 alin. (2) lit. c), d), f) i i);

a)1 de ctre bugetul de stat, pentru persoanele prevzute la art. 213 alin. (2) lit. h) ncepnd cu 1 ianuarie 20124;

b) de ctre angajator sau din fondul de asigurare pentru accidente de munc i boli profesionale, pentru persoanele prevzute la art. 213 alin. (2) lit. b);

c) de ctre bugetul asigurrilor de omaj, pentru persoanele prevzute la art. 213 alin. (2) lit. e);

d) de ctre bugetele locale, pentru persoanele prevzute la art. 213 alin. (2) lit. g).

Asigurtorii sunt obligai ca la ncheierea contractului s ofere asiguratului toate informaiile necesare privind drepturile i obligaiile n vederea protejrii intereselor asigurailor (art. 346).

Asigurtorul poate solicita, la iniierea contractului de asigurare, pe cheltuiala proprie i cu consimmntul pacientului, informaii privind starea de sntate a asiguratului, precum i efectuarea unui examen medical pentru evaluarea strii de sntate a solicitantului de ctre un furnizor de servicii medicale desemnat de acesta.

Informaiile cuprinse n contractul de asigurare voluntar, precum i informaiile privind starea de sntate a asiguratului au caracter confidenial i nu pot fi divulgate unor teri de ctre asigurtori.

Prin contract, asigurtorul care practic asigurri voluntare de sntate de tip suplimentar poate restriciona pentru acest tip de asigurare accesul asiguratului, parial sau n totalitate, la anumii furnizori de servicii i poate condiiona utilizarea unor servicii n caz de mbolnvire de efectuarea prealabil a unor controale periodice profilactice sau de utilizarea unor anumii furnizori agreai.

Asigurtorii care comercializeaz asigurri voluntare de sntate complementare sunt obligai s achite copiata conform contractului cu asiguratul oricrui furnizor de servicii aflat n relaie contractual cu casele de asigurri i nu pot restriciona pentru acestea accesul asigurailor (art. 347).

9.Concediile i indemnizaiile de asigurri sociale de sntate

Drepturile de asigurri sociale, sunt reglementate de Ordonana de urgen a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul i indemnizaia lunar pentru creterea copilului , modificat, i Ordonana de urgen a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile i indemnizaiile de asigurri sociale de sntate, care prevd c asiguraii au dreptul la:

a) concediu i indemnizaie pentru incapacitate temporar de munc, cauzat de boli obinuite sau de accidente n afara muncii, boli profesionale i accidente de munc;

b) prestaii pentru prevenirea mbolnvirilor i recuperarea capacitii de

munc;

c) concediu i indemnizaie pentru maternitate;

d) concediu i indemnizaie pentru creterea copilului;

e) concediu i indemnizaie pentru ngrijirea copilului bolnav;f) concediu de risc maternal;

g) ajutor de deces.

Conform art. 1 din Ordonana de urgen a Guvernului nr. 158/2005, asiguraii au dreptul, pe perioada n care au domiciliul sau reedina pe teritoriul Romniei, la concedii medicale i indemnizaii de asigurri sociale de sntate, dac:

- desfoar activiti pe baz de contract individual de munc sau n baza raportului de serviciu;

- desfoar activiti n funcii elective sau sunt numite n cadrul autoritii executive, legislative ori judectoreti, pe durata mandatului, precum i membrii cooperatori dintr-o organizaie a cooperaiei meteugreti, ale cror drepturi i obligaii sunt asimilate cu ale persoanelor de mai sus;

- beneficiaz de drepturi bneti lunare ce se suport din bugetul asigurrilor pentru omaj.

De aceleai drepturi beneficiaz i persoanele care nu se afl n una dintre situaiile de mai sus, dar sunt:

- asociai, comanditari sau acionari;

- administratori sau manageri care au ncheiat contract de administrare ori

de management;

- membri ai asociaiei familiale;

- autorizate s desfoare activiti independente;

- persoane care ncheie un contract de asigurri sociale pentru concedii i indemnizaii pentru maternitate i concedii i indemnizaii pentru ngrijirea copilului bolnav,n condiiile n care au nceput stagiul de cotizare pn fa data de 1 ianuarie 2006 dreptul.la concediile i indemnizaiile amintite este condiionat de plata contribuiei de asigurare de sntate destinat suportrii acestor indemnizaii.

Pentru a beneficia de concedii i indemnizaii de asigurri sociale de sntate, persoanele trebuie s ndeplineasc cumulativ urmtoarele condiii:

a) s ndeplineasc stagiul minim de cotizare; b) s prezinte adeverina de la pltitorul de indemnizaii din care s reias numrul de zile de concediu de incapacitate temporar de munc avute n ultimele 12 luni, cu excepia urgenelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A;c) s fie prezente la domiciliu sau la adresa indicat, dup caz, n intervalul de timp i n condiiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonane de urgen, n vederea exercitrii verificrii de ctre reprezentanii pltitorilor de indemnizaii de asigurri sociale de sntate .

Cota de contribuie pentru concedii i indemnizaii, destinat exclusiv finanrii cheltuielilor cu plata drepturilor, este de 0,85%, aplicat la fondul de salarii sau, dup caz, la drepturile reprezentnd indemnizaie de omaj, asupra veniturilor supuse impozitului pe venit ori asupra veniturilor cuprinse n contractul de asigurri sociale ncheiat de persoane pentru concedii i indemnizaii pentru maternitate i concedii i indemnizaii pentru ngrijirea copilului bolnav, i se achit la bugetul Fondului naional unic de asigurri sociale de sntate.

Persoanele juridice sau fizice au obligaia plii cotei de contribuie pentru concedii i indemnizaii de 0,85%, aplicat la fondul de salarii realizat, cu respectarea prevederilor legislaiei financiar-fiscale n materie.

Angajatorii au obligaia de a depune lunar la casele de asigurri de sntate declaraii privind evidena obligaiilor de plat ctre Fondul naional unic de asigurri sociale de sntate pentru concedii i indemnizaii i privind evidena nominal a asigurailor care au beneficiat de concedii i indemnizaii.

Ei au obligaia de a pune la dispoziia organelor de control ale caselor de asigurri de sntate documentele justificative i actele de eviden necesare n vederea stabilirii obligaiilor la Fondul naional unic de asigurri sociale de sntate.

n ce privete omerii, cota de contribuie pentru concedii i indemnizaii de 0,85% se datoreaz asupra drepturilor reprezentnd indemnizaie de omaj.

Pentru a beneficia de concedii i indemnizaii, asociaii, comanditarii sau acionari, administratorii sau managerii, membrii ai asociaii lor familiale, persoanele autorizate s desfoare activiti independente, persoanele care ncheie un contract de asigurri sociale sunt obligate s depun declaraia de asigurare pentru concedii i indemnizaii la casa de asigurri de sntate la care sunt luate n eviden ca pltitori de contribuie de asigurri sociale de sntate. Cota de contribuie pentru concedii i indemnizaii de 0,85% se datoreaz asupra veniturilor supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului fiscal, sau asupra veniturilor declarate n contractele de asigurare social.

Contribuia pentru concedii i indemnizaii se aplic i asupra indemnizaiei pentru incapacitate temporar de munc urmare a unui accident de munc sau boal profesional i se suport de ctre angajator sau din fondul de asigurare pentru accidente de munc i boli profesionale.

Baza lunar de calcul a contribuiei pentru concedii i indemnizaii pentru salariai, funcionari publici, persoane elective, membri cooperatori, omeri, nu poate fi mai mare dect produsul dintre numrul asigurailor din luna pentru care se calculeaz contribuia i valoarea corespunztoare a 12 salarii minime brute pe ar.

Baza de calcul lunar a contribuiei pentru concedii i indemnizaii pentru celelalte persoane nu poate depi plafonul a 12 salarii minime brute pe ar.

Stagiul minim de cotizare pentru acordarea dreptul,lor este.o luna n ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical. El se constituie din nsumarea perioadelor pentru care s-a achitat contribuia pentru concedii i indemnizaii de ctre angajator sau de ctre asigurat, respectiv de ctre fondul de asigurare pentru accidente de munc i boli profesionale sau bugetul asigurrilor pentru omaj.

Se asimileaz stagiului de cotiza re perioadele n care asiguratul beneficiaza de concediile i indemnizaiile prevzute de Ordonana de urgen a Guvernului nr. 158/2005.

Se mai asimileaz stagiului de cotizare i perioadele n care asiguratul: - a beneficiat de pensie de invaliditate;

- a urmat cursurile de zi ale nvmntului universitar, pe durata normal a studiilor respective, cu condiia absolviri; acestora;

- a beneficiat de concediu i indemnizaie pentru creterea copilului n vrst de pn la 2 ani sau, n cazul copilului cu handicap, de pn la 3 ani, respectiv perioadele n care persoanele asigurate au beneficiat de drepturile prevzute n Legea nr. 448/2006 privind protecia i promovarea drepturilor persoanelor cu handicap..

Aceste perioade se asimileaz stagiului de cotizare numai dac n aceste perioade asiguratul nu a realizat stagii de cotizare.

Asiguraii au dreptul la concediu i indemnizaie pentru incapacitate temporar de munc, fr condiii de stagiu de cotizare, n cazul urgenelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor i SIDA.

Baza de calcul a indemnizaiilor se determin ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pn la limita a 12 salarii minime brute pe ar lunar, pe baza crora se calculeaz contribuia pentru concedii i indemnizaii.

n situaia n care la stabilirea celor 6 luni din care se constituie baza de calcul al indemnizaiilor se utilizeaz perioadele asimilate stagiului de cotizare, veniturile care se iau n considerare sunt:

a) indemnizaiile de asigurri sociale de care au beneficiat asiguraii;

b) salariul de baz minim brut pe ar din perioadele n care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate ori a urmat cursurile de zi ale nvmntului universitar;

c) indemnizaia lunar pentru creterea copilului n vrst de pn la 2 ani sau,n cazul copilului cu handicap, de pn la 3 ani, respectiv indemnizaia pentru creterea copilului cu handicap cu vrsta cuprins ntre 3 i 7 ani.

Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate n zile calendaristice, se pltesc zilele lucrtoare.

La stabilirea numrului de zile ce urmeaz a fi pltite se au n vedere prevederile legale cu privire la zilele de srbtoare declarate nelucrtoare, precum i cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevzute prin contractele colective de munc.

Asiguraii beneficiaz de concedii i de indemnizaii, n baza certificatului medical eliberat de medicul curant, acesta fiind orice medic aflat n relaie contractual cu casele de asigurri de sntate i orice alt medic cu autorizaie de liber practic valabil i care ncheie o convenie n acest sens cu casele de asigurri de sntate, n condiiile Contractului-cadru privind condiiile acordrii asistenei medicale n cadrul sistemului de asigurri sociale de sntate.

10.Concediul i indemnizaia pentru incapacitate temporar de munc

Indemnizaia pentru incapacitate temporar de munc se suport:

- de ctre angajator, din prima zi pn n a 5-a zi de incapacitate temporar de munc;

- din bugetul Fondului naional unic de asigurri sociale de sntate, ncepnd cu:

a) ziua urmtoare celor suportate de angajator i pn la data ncetrii incapacitii temporare de munc a asiguratului sau a pensionrii acestuia;

b) prima zi de incapacitate temporar de munc, n cazul persoanelor asigurate care beneficiaz de drepturi bneti lunare ce se suport din bugetul asigurrilor pentru omaj, asociai, comanditari sau acionari, administratori sau manageri care au ncheiat contract de administrare ori de management, membri ai asociaiei familiale autorizate s desfoare activiti independente (art. 12).

Durata de acordare a concediu lui i a indemnizaiei pentru incapacitate temporar de munc este de cel mult '183 de zile n interval de un an, socotit din prima zi de mbolnvire.

ncepnd cu a 91-a zi concediul se poate prelungi pn la 183 de zile, cu avizul medicului expert al asigurrilor sociale.

Durata de acordare a concediului i a indemnizaiei pentru incapacitate temporar de munc este mai mare n cazul unor boli specia le i se difereniaz dup cum urmeaz:

- un an, n intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoz pulmonar i unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Naional de Asigurri de Sntate, denumit n continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sntii;

- un an, cu drept de prelungire pn la un an i 6 luni de ctre medicul expert al asigurrilor sociale, n intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoz meningeal, peritoneal i urogenital, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA i neoplazii, n funcie de stadiul bolii;

- un an i 6 luni, n intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoz pulmonar operat i osteo-articular;

- 6 luni, cu posibilitatea de prelungire pn la maximum un an, n intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculoz extra-pulmonar, cu avizul medicului expert al asigurrilor sociale (art. 13).

Medicul primar sau medicul specialist n afeciunea principal invalidant poate propune pensionarea de invaliditate dac bolnavul nu a fost recuperat la expirarea duratelor de acordare a indemnizaiei pentru incapacitate temporar de munc.

n situaii temeinic motivate de posibilitatea recuperrii, medicul poate propune prelungirea concediului medical peste 183 de zile, n scopul evitrii pensionrii de invaliditate i meninerii asiguratului n activitate.

Medicul expert al asigurrilor sociale decide prelungirea concediu lui medical pentru continuarea programului recuperator, reducerea programului de lucru, reluarea activitii n raport de pregtirea profesional i de aptitudini ori pensionarea de invaliditate.

Prelungirea concediului medical peste 183 de zile se face pentru cel mult 90 de zile, n raport cu evoluia cazului i cu rezultatele aciunilor de recuperare (art.14).

n cazul n care medicul expert al asigurrilor sociale a emis avizul de pensionare de invaliditate, plata indemnizaiei pentru incapacitate temporar de munc se face pn la sfritul lunii urmtoare celei n care s-a emis avizul, fr a se depi durata maxim de acordare a concediului (art. 15).

Asiguraii a cror incapacitate temporar de munc a survenit n timpul concediului de odihn sau al concediului fr plat beneficiaz de indemnizaie pentru incapacitate temporar de munc, concediul de odihn sau fr plat fiind ntrerupt, urmnd ca zilele neefectuate s fie reprogramate.

Beneficiaz de indemnizaii pentru incapacitate temporar de munc, n aceleai condiii ca i ceilali asigurai, pensionarii, precum i pensionarii de invaliditate gradul III sau pensionarii nevztori, membri ai asociaiei familiale sau autorizai s desfoare activiti independente (art. 16).

Cuantumul brut lunar al indemnizaiei pentru incapacitate temporar de munc se determin prin aplicarea procentului de 75% asupra bazei de calcul.

Cuantumul brut lunar al indemnizaiei pentru incapacitate temporar de munc, determinat de tuberculoz, SIDA, neoplazii, precum i de o boal infectocontagioas din grupa A i de urgene medico-chirurgicale, este de 100% din baza de calcul (art. 17). 24. Concediul i indemnizatia de maternitate

Aa cum prevede art. 23 din Ordonana de urgen a Guvernului nr. 158/2005, asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcin i luzie, pe o perioad de 126 de zile calendaristice, perioad n care beneficiaz de indemnizaie de maternitate.

De aceleai drepturi beneficiaz i femeile care, din motive neimputabile lor, nu mai au calitatea de asigurat, dac nasc n termen de 9 luni de la data pierderii acestei caliti. Faptul c pierderea calitii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei n cauz se dovedete cu acte oficiale eliberate de ctre angajatori sau asimilaii acestora.

n aceast situaie, baza de calcul a indemnizaiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza crora s-a calculat contribuia pentru concedii i indemnizaii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitii de asigurat.

Concediul pentru sarcin se acord pe o perioad de 63 de zile nainte de natere, iar concediul pentru luzie pe o perioad de 63 de zile dup natere.

Concediile pentru sarcin i luzie se pot compensa ntre ele, n funcie de recomandarea medicului i de opiunea persoanei beneficiare, n aa fel nct durata minim obligatorie a concediului de luzie s fie de 42 de zile calendaristice .

Persoanele cu handicap asigurate beneficiaz, la cerere, de concediu pentru sarcina, ncepand cu luna a 6-a de sarcin .

n situaia copilului nscut mort sau dac acesta moare n perioada concediului de lauzie, indemnizaia de maternitate se acord pe toat durata acestuia. Cuantumul brut lunar al indemnizaiei de maternitate este de 85% din baza de calcul (din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical nscrise n certificatul de concediu medical. Indemnizaia de maternitate se suport integral din bugetul asigurrilor sociale de stat).

Care sunt actele necesare pentru acordarea indemnizaiei i concediului de maternitate?Concediul medical pentru maternitate se pltete n baza cererii tip privind solicitarea drepturilor de asigurri sociale i, dup caz, a certificatului de persoan cu handicap emis n condiiile legii.

Cererea tip pentru solicitarea drepturilor de asigurri sociale se depune la casele teritoriale de pensii:

de ctre angajatori i instituia care administreaz bugetul pentru plata ajutorului de omaj;

de ctre celelalte categorii de asigurai la data solicitrii prestaiei.

Plata indemnizaiei nceteaz n ziua urmtoare celei n care:

beneficiarul a decedat;

beneficiarul nu mai ndeplinete condiiile legale pentru acordarea indemnizaiilor;

beneficiarul i-a stabilit domiciliul pe teritoriul unui alt stat cu care Romnia nu are ncheiat convenie de asigurri sociale;

beneficiarul i-a stabilit domiciliul pe teritoriul unui alt stat cu care Romnia are ncheiat convenie de asigurri sociale, dac n cadrul acesteia se prevede c indemnizaiile se pltesc de ctre celalalt stat.

Concediul de maternitate n alte state ale Uniunii Europene, anul de referin 2010n Europa, acordarea concediului maternal se face dup o legislaie care difer foarte mult de la o ar la alta.

Perioada medie a concediului de maternitate n Europa se situeaz n jurul valorii de opt luni. Durata maxim de concediu maternal este acordat n Ungaria, acolo unde mamele pot sta acas pn la doi ani de zile. La polul opus se afl Belgia, acolo unde n legislaie nu exist termenul de concediu pentru cretere a copilului, ci aa-numita "pauz de carier", iar mamele pot sta acas doar trei luni de zile. Raportat la venitul mediu realizat n fiecare ar, guvernele din rile foste comuniste din estul Europei sunt mai generoase cu indemnizaile de cretere a copilului dect cele ale rilor occidentale.UNGARIA- Sum acordat lunar mamelor este egal cu cea mai mic pensie din Ungaria, care n anul 2010 este de 28.500 de forini, adic n jur de 100 de euro. n cazul n care cineva are gemeni, suma acordat este aproximativ 200 de euro.

Totodat, mamele pot solicita o indemnizaie pentru ngrijirea copilului, dac naintea naterii au contribuit timp de un an la fondul asigurrilor sociale. Sprijinul se acord pentru o perioad de maxim doi ani i nu poate depi 70 la sut din dublul salariului minim, adic 102.900 de forini, ceea ce nseamn n jur de 370 de euro.

Un salariu mediu n Ungaria este n prezent de aproximativ 135.000 de forini, adic n jur de 485 de euro.

BULGARIA- Concediul de maternitate n Bulgaria este de 410 zile, din care 45 nainte de natere. Pn n 2009, concediul a fost de 315 zile. Salariul mediu net n martie 2010 a fost n Bulgaria de 619 leva aproximativ 316 euro.

Aceste drepturi pot fi transferate soului sau bunicilor, cu condiia ca acetia s fie angajai. Dac sunt pensionari, bunicii vor putea participa la creterea nepoilor pn la vrsta de 3 ani n cadrul unui program special "n sprijinul maternitaii". Statul i pltete 240 de leva lunar, sau 350 n cazul gemenilor. Numrul participanilor la acest program este limitat la 3.000 de persoane.

SPANIA- n Spania, concediul de maternitate (care din 2007, odat cu noua lege a egalitii anselor, poate fi luat i de tat), dureaz maxim 16 sptmni, din care ase sunt obligatorii dup naterea copilului. n cazuri speciale, concediul de maternitate poate dura pn la 29 de sptmni (pentru copii prematuri sau cu probleme de sntate). n aceast perioad, mama (sau tatl) are dreptul la 100% din salariul de baz, iar plata asigurrilor sociale nu se reine, ci se face odat cu declaraia de impozit pe venitul global (e o form de ajutor pentru perioada de cretere a copilului). Prevederea e valabila i n cazul somerilor, caz n care baza de calcul pornete de la indemnizaia de omaj.

Dac parintele se ntoarce la munc, el primete un ajutor de 100 de euro pe lun pn cnd copilul mplinete trei ani.

Salariul mediu brut lunar n Spania era n 2010 de aproximativ 1800 de euro.Dac parintele decide s ramn acas pentru o perioad mai lung, aceasta este de maxim trei ani (cazurile sunt extrem de rare), ns postul de munc poate fi pstrat cel mult un an, putnd a fi rencadrat pe alt post cu o categorie egal. n tot acest timp, salariul este zero.

Pn la mplinirea vrstei de opt ani a copilului, mama sau tatl au dreptul la ziua de munca redus (maxim jumatate de zi), cu reducerea corespunztoare a salariului.

n cazul ngrijirii copilului pe perioada ndelungat, mama (sau tata) nu primete niciun ajutor, ns, conform legii, se acumuleaz vechimea n firm. Din cauza dezavantajelor, anularea salariului i riscul pierderii postului de munc (n practic acesta este pstrat doar n societaile publice, nu i n cele private), foarte puine persoane rmn acas s ngrijeasca bebeluul, spaniolii apelnd mai mult la bunici, cree particulare sau bone.

Salariul mediu brut n Spania era n anul 2010 de 21500 de euro pe an, jumtate fa de Marea Britanie, cu diferene n funcie de regiuni i sex (femeile au salarii mai mici dect barbaii)

ITALIA- n Italia orice femeie care nate (indiferent c este angajat sau omer) primete o mie de euro (ca ajutor unic de natere). n aceast perioad, femeia primete 80% din salariu.

Dac dorete s i pre