cartea pedologie, 2005

Upload: rodica12345

Post on 02-Jun-2018

219 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

  • 8/10/2019 Cartea Pedologie, 2005

    1/4

    Din volumul total al solului ocupat de componentele solide numai pmntulfin este util pentru reinerea apei i a elementelor nutritive, ptrunderii idezvoltrii sistemului radicular al plantelor. Volumul de materie fin (argil, praf,nisip) ce se gsete n sol pn la adncimea rocii dure sau pn la adncimeaconvenional de 100 cm se numete volumul edafic util.

    Mrimea volumului edafic depinde de grosimea stratului de sol (cuprins ntrelimita superioara profilului i roca compact) i de coninutul de schelet. Calcululvolumului edafic se face cu urmtoarea formul:

    VE =

    n care:

    djgrosimea orizonturilor pedogenetice exprimat n cm;

    qiconinutul procentual de schelet din orizonturilor pedogenetice (% v/v);

    VEvolumul edafic exprimat n procente (%);

    100adncimea de referin pentru calculul volumului edafic (cm).

    Calculul volumului edafic pentru soluri mai profunde de 100 cm se poate facepn la adncimea de 150 cm (soluri agricole) sau pn la 200 cm (soluri forestieresau cele ocupate cu vii, livezi).

    Solurile cu volumul edafic de cel puin 75% (majoritatea solurilor cultivabile)nu ridic probleme pentru creterea i dezvoltarea plantelor (Canarache, 1990).

    Volumul edafic necesar pentru dezvoltarea normal a plantelor depinde despecia de plante cultivate, iar la pomi i vi de vie i de portaltoi.

    Plantele perene, mai ales cele lemnoase au nrdcinare mai profund, iar celeanuale exploreaz un volum mai redus de sol. Plantele cele mai puin pretenioasesub aspectul volumului edafic sunt gramineele anuale i chiar perene care sedezvolt bine n soluri cu grosimea de 20 30 cm i cu un coninutde schelet maimic de 30% (Teaci, 1980).

    Un sol cu o grosime total mare i cu un coninut ridicat de schelet este maifavorabil pentru plantaiile de pomi i vi de vie dect solul cu grosimea mai mici cu coninut mai mic de schelet sau fr schelet, chiar dac mrimea volumuluiedafic este aceeai n ambele situaii. Rdcinile pomilor pot ptrunde printrefragmente de schelet dac ntre ele exist material fin (Teaci, 1980).

    Caracterizarea solurilor de diferite texturi

    Cunoaterea compoziiei granulometrice a prii minerale a orizonturilorpedogenetice i a variaiei texturii pe profilul solului, prezint o importandeosebit att pentru evidenierea i aprecierea intensitii de manifestare a unor

    procese pedogenetice, ct i pentru stabilirea pretabilitii i favorabilitii soluluipentru diferite categorii de folosin (arabil, puni, vii, etc.) i specii, soiuri i

  • 8/10/2019 Cartea Pedologie, 2005

    2/4

    hibrizi de plante cultivate, a caracteristicilor ameliorative i a msuriloragrotehnice i agrochimice n vederea valorificrii superioare a resurselor de sol.

    Solurile cu textur grosier valorific bine apa din precipitaii mici, nsezonul ploios, pierd uor apa, au rezisten mecanic sczut, sunt soluri calde. Peaceste soluri plantele sufer foarte frecvent de carene n elemente nutritive (azot,fosfor,potasiu) i n microelemente datorit strii de aprovizionare foarte slabe aacestor soluri. Au o fertilitate natural sczut.

    Sortimentul de plante cu care pot fi cultivate solurile nisipoase este mairestrns (lupin, fasoli, legume, vi de vie, bostnoase, etc.).

    Regimul termic al solurilor nisipoase caracterizat prin temperaturi mairidicate primvara favorizeaz pornirea timpurie a plantelor n vegetaie (vi devie, pomi, etc.) i ajungerea la maturitate ntr-un timp mai scurt.

    Irigaia pe aceste soluri se aplic cu norme mici de udare (300 m3/ ha) i laintervale mai scurte. ngrmintele minerale mai ales cele uor solubile seadministreaz n mai multe etape.

    Solurile cu textur mijlocie sunt cele mai favorabile pentru majoritateaplantelor cultivate. Irigaia n perioadele secetoase, se aplic n bune condiii, cunorme de udare mari (700 m3/ha) i la intervale mai lungi de timp, cu posibilitateafolosirii unei game largi de metode de udare. Excesul de umiditate prezent nareale depresioanre i climate umede poate fu uor ndeprtat datorit drenabilitii

    bune a solurilor. Dup Canarache, 1990 caracteristicile pozitive cele mai bineexprimate se ntlnesc la luturi nisipoase ce conin mai puin de 24 25% argil.

    Luturile prfoase sunt sensibile la formarea crustei i la eroziune. Luturilenisipoase grosiere i luturile argilo-nisipoase grosiere sau foarte susceptibile lacompactare.

    Solurile cu texturfins-au format pe depozite luto-argiloase i argiloase. nzone umede i rcoroase, datorit procesului de migrare a particulelor fine i deargilizare, n partea mijlocie a profilului de sol se formeaz un orizont argilo-iluvial "Bt" cu permiabilitatea redus fapt ce favorizeaz umezirea excesiv a priisuperioare a profilului de sol. Ploile mici nu sunt valorificate din cauza valorilormari i foarte mari ale coeficientului de ofilire. n perioadele ploioase se manifest

    procesul stagnant de umiditate deoarece permiabilitatea solurilor este foarte mic.Solurile argiloase se nclzesc greu (soluri reci), se lucreaz greu (soluri grele),fiind deficitare sub aspectul executrii mecanizate a lucrrilor agricole iameliorative. n zonele secetoase aceste soluri se pot iriga prin aspersiune cuintensiti mici i norme reduse. Textura fin reprezint un factor limitativ pentruculturile de vi de vie, pomi fructiferi, cartof, sfecl de zahr i furajer i diferitelegume (morcov,ptrunjel pentru rdcin i altele).

    Solurile scheletice se caracterizeaz prin capacitatea redus de reinere aapei, volumul edafic util (ce poate fi explorat de rdcinile plantelor) sczut.

  • 8/10/2019 Cartea Pedologie, 2005

    3/4

    Prezena fragmentelor de schelet n partea superioar a profilului ngreuneazefectuarea lucrrilor agricole, consumul de energie este ridicat iar necesarul de

    piese de schimb este mai mare. n aceste condiii se impune ndeprtarea periodica pietrelor.

    Importana agricol a structurii.

    Agregatele de structur imprim solului nsuiri fizice, chimice i biologicefavorabile pentru creterea i dezvoltarea plantelor. Principalul aspect pozitiv alstructurii solului este mbuntirea porozitii prin realizarea unei asocierifavorabile a diferitelor tipuri de dimensiuni de pori. n solul bine structurat apa din

    precipitaii sau irigaii se infiltreaz uor prin porii necapilari dintre agregatelestructurale , circul lent n interiorul agregatelor structurale sau de la un agregat laaltul prin intermediul suprafeelor de contract, ca urmare a deselor ntreruperi itrangulri ale capilarelor i a contactelor dintre agregate. Apa este bine reinut n

    porii capilari fini din interiorul agregatului structural i la suprafaa particulelor.Evaporarea apei este limitat ca urmare a formrii la suprafaa uscat a unui stratcu rol de pelicul acoperitoare, astfel ca pierderile nu depesc 15% din apa

    primit(Rogobete, 1993).

    Prevenirea degradrii sau refacerea structurii degradate a solului se poaterealiza printr-un complex de msuri dintre care amintim:

    1. Asigurarea unuibilan pozitiv al humusului;2. Meninerea n limite optime sau concrete reaciei solului i a compoziiei

    cationilor schimbabili,3. Executarea lucrrilor solului i practica traficului de teren n limitelestrictului necesar i la umiditatea corespunztoare;

    4. Folosirea la irigaie doar a apelor de calitate bun;5. Evitarea irigaiei prin aspersiune cu intensiti neadecvate, mai ales n

    perioadele n care solul nu este protejat de vegetaie;6. Favorizarea activitii mezofaunei (rmelor);7. Practicarea unei structuri de culturi variate, cu rataii de lung durat,

    utiliznd i culturi ameliorative (leguminoase i graminee perene);

    8.

    Folosirea amelioratorilor de structur.Polimerii sintetici cu capacitatea remarcabil de a fixa agregatele structurale aufost introdui n comer (SUA) cu mare entuziasm, nc nainte de 1950. Din

    pcate, preul de cost ridicat corelat cu beneficiu sczut ce s-a obinut n urmaaplicrii acestor substane, nu a justificat economic utilizarea lor astfel c n scurttimp s-a renunatla folosirea lor.

    Recent s-au sintetiza noi compui organici care sunt eficieni n stabilizareaagregatelor structurate, atunci cnd se aplic odat cu apa de irigaie n doze de 5

    10 mg/l i respectiv de 10-20 kg/ha. Folosirea cantitilor mici de substan lahectar a contribuit la diminuarea semnificativ a cheltuielilor, aceasta putnd sporiinteresul din partea cultivatorilor de plante pentru acest gen de produse.

  • 8/10/2019 Cartea Pedologie, 2005

    4/4

    Alte proprieti fizice.

    Densitatea solului (D) se defineteprin masa unitii de volum aprii solide asolului i reprezint raportul dintre masa unei probe de sol (M) complet uscate ivolumul ocupat de particulele solide minerale i/sau organice (Vs).

    D =

    Densitatea solului se exprim n g/cm3sau t/ m3.

    Valoarea densitii solului nu depinde de forma, gruparea i aranjamentulparticulelor din sol. Valoarea densitii depinde de alctuirea prii solide,compoziia chimic a componentelor solului i de structura cristalin a mineralelordin sol.

    n funcie de raportul dintre diferite componente ale solului valorile densitii

    variaz ntre 2,5 i 2,8 g/cm3. Valorile cele mai mari ale densitii

    (2,72,8 g/ cm3) se nregistreaz la nivelul orizonturilor Bt i Bs.

    Cultura Boli % Duntori % Buruieni %Gru+secar

    MluraComplex

    boliFoliareFusarioza

    15-2510-2515

    1570-8010-20

    20-3015-20

    Orz+orzoaic

    10-2010-25

    157015

    10-1515-25

    Porumb 15-2010-1515-20

    20-3010-20

    25-3030-35