atestat ccheltuieli si venituri 2008

Upload: adelinandrei

Post on 01-Mar-2016

34 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

Atestat

TRANSCRIPT

ANALIZA TRANZACIILOR CU VENITURI SI CHELTUIELI DETERMINAREA REZULTATULUI EXERCITIULUI

Analiza tranzactiilor cu venituri si cheltuieli Determinarea rezultatului exercitiului

ANALIZA TRANZACIILOR CU VENITURI SI CHELTUIELI DETERMINAREA REZULTATULUI EXERCITIULUIC U P R I N S

CAPITOLUL 1

DESCRIEREA SOCIETATII COMERCIALE PE BAZA CAREIA AM EFECTUAT STUDIUL

CAPITOLUL 2

CONTABILITATEA CHELTUIELILOR2.1. Teorie, definiii, clasificare

2.2. Cheltuieli de exploatare

2.2.1. Cheltuieli privind stocurile

2.2.2. Cheltuieli cu lucrrile i serviciile executate de teri

2.2.3. Cheltuieli cu alte impozite, taxe i vrsminte asimilate2.2.4. Cheltuieli cu personalul 2.2.5. Alte cheltuieli de exploatare

2.3. Cheltuieli financiare2.4. Cheltuieli extraordinare

2.5. Cheltuieli cu amortizrile, provizioanele i ajustarea la inflaie

2.6. Cheltuieli cu impozitul pe profit i alte impozite

CAPITOLUL 3

CONTABILITATEA VENITURILOR3.1. Teorie, definiii, clasificare

3.2. Venituri din exploatare

3.2.1. Venituri din vnzri de produse, de mrfuri, de prestri de servicii i din alte

activiti

3.2.2. Venituri din producia stocat 3.2.3. Venituri din producia de imobilizri

3.2.4. Venituri din subvenii de exploatare

3.2.5. Alte venituri din exploatare

3.3. Venituri financiare3.4. Venituri extraordinare3.5. Venituri din provizioane i ajustarea la inflaie

3.6. Venituri din impozitul pe profit amnatCAPITOLUL 4DETERMINAREA REZULTATULUI EXERCITIULUI 4.1. Contul de profit i pierdere- component a situaiilor financiare

4.2. Determinarea i repartizarea rezultatuluiCapitolul 2CONTABILITATEA CHELTUIELILOR

2.1. TEORIE, DEFINIII, CLASIFICARE

Unitile patrimoniale se nfiineaz i funcioneaz cu scopul de a obine profit sau rezultate financiare favorabile. n cadrul activitii sale, un agent economic realizeaz o diversitate de operaii care angajeaz cheltuieli i genereaz venituri.

ntr-o accepiune mai larg, noiunea de cheltuieli semnific efortul economic al ntreprinderii, sacrificiul pe care aceasta l accept pentru obinerea veniturilor. Cheltuielile reprezint fie diminuri ale unor elemente de activ, fie majorri ale unor elemente de pasiv, care genereaz o majorare a beneficiilor economice.

n interpretarea dat de Cadrul general al IASC (Standardele Internaionale de Contabilitate), cheltuielile constituie diminuri ale beneficiilor economice nregistrate pe parcursul perioadei contabile sub form de ieiri sau scderi ale valorii activelor ori creteri ale datoriilor, care se concretizeaz n reduceri ale capitalului propriu, altele dect rezultatele din distribuirea acestora ctre acionari.

Conturile de cheltuieli exprim valoarea resurselor (materiale, umane, financiare i informaionale) utilizate de o entitate patrimonial n scopul realizrii obiectului su de activitate, i se regsesc n clasa VI- Conturi de cheltuieli a Planul de conturi general.

Faptul c orice cheltuial exprim n principiu mijloc n devenire, determin includerea integral a acestora n categoria conturilor de activ. Funcionnd dup regula conturilor de activ, ceste conturi se debiteaz cu ocazia efecturii de cheltuieli, i se crediteaz prin debitul contului de profit i pierdere (121) nchizndu-se.

Efectuarea cheltuielilor se deruleaz n mai multe etape succesive sau simultane. Astfel, sunt delimitate patru momente:

Angajarea cheltuielilor - intervine n momentul cumprrii de bunuri stocabile i nestocabile, lucrri, utiliti, servicii destinate produciei, cnd apare obligaia de plat ctre furnizori;

ntruct n Romania s-a optat pentru o contabilitate de angajamente, nregistrarea n contabilitate a cheltuielilor se face n momentul angajrii cheltuielilor sau al consumului de resurse, indiferent de momentul plii. Cheltuielile reprezint de fapt modul de utilizare a bogiei firmei.

CLASIFICAREA CHELTUIELILOR DE PRODUCIE

Organizarea contabilitii cheltuielilor se bazeaz pe concepia dualist, respectiv a contabilitii n dublu circuit, avnd dou componente:

contabilitatea financiar care evideniaz cheltuielile dup natura lor, respectiv dup natura activitilor (cheltuieli de exploatare, financiare, excepionale) i dup natura resurselor utilizate (cheltuieli cu materii prime, materiale consumabile, salarii i asimilate acestora, amortizri etc.);

contabilitatea de gestiune care reflect cheltuielile dup criteriul destinaiei i funciei lor, prin colectarea i repartizarea acestora pe obiect de activitate (produse, lucrri sau servicii), n vederea determinrii costului activitii.

Studiul cheltuielilor de producie cuprinde un cadru propriu de probleme, iar soluionarea lor conduce la stabilirea corect a costului de producie. Clasificarea cheltuielilor de producie reprezint una din premisele teoretice necesare determinrii unui cost real i implicit stabilirii juste a rezultatului financiar.

Respectarea principiilor calculaiei nu este posibil fr o clasificare riguroas a cheltuielilor de producie. O astfel de clasificare poate fi realizat dup urmtoarele criterii,

i anume:

Dup natura sau coninutul economic, se deosebesc:

Cheltuieli materiale sau de natur materializat, care includ consumul de mijloace de producie sub forma mijloacelor de munc i a obiectelor muncii (consumul de materii prime, combustibili, piese de schimb etc.);

Cheltuieli salariale ( sau cu munca vie), care se refer la consumul de for de munc, inclusiv, valorile complementare (cheltuieli cu plata remuneraiilor cuvenite personalului, plata contribuiei unitii la asigurrile sociale i la fondul de omaj etc.).

Dup legtura cu procesul tehnologic (de fabricaie), se deosebesc:

Cheltuielile de baz au o legtur cu fabricarea produsului, executarea lucrrii sau prestarea serviciului. Sunt incluse aici consumurile de materii prime, de combustibil tehnologic, salariile de baz ale personalului direct productiv, cheltuielile cu ntreinerea i funcionarea utilajelor din seciile de producie etc. Cheltuielile de regie nu sunt legate direct de desfurarea procesului de producie, dar privesc asigurarea condiiilor normale de derulare a acestuia, sub aspectul organizrii, administrrii i conducerii ntreprinderii.Sunt incluse aici cheltuielile privind remuneraiile personalului tehnic, de conducere, administrativ i de deservire, cheltuieli cu nclzitul, ntreinerea i repararea cldirilor, cheltuieli de birou etc. Dup gradul de omogenitate sau coninutul cheltuielilor, se deosebesc:- Cheltuieli simple sau monoelementare, care conin n structura lor un singur element de cheltuial (cheltuieli privind salariile, amortizrile, materiile prime etc.).

- Cheltuieli complexe sau polielementare, care conin n structura lor mai multe cheltuieli simple (cheltuieli generale ale seciei, cheltuieli de administraie i conducere, cheltuieli cu ntreinerea i funcionarea utilajelor etc.).

Dup evoluia cheltuielilor fa de variaia volumului fizic al produciei:- Cheltuieli variabile, care se modific n aceeai msur i n acelai sens cu variaia volumului fizic al produciei care le-a ocazionat (cheltuieli privind consumul de materii prime, combustibil tehnologic, salariile de baz ale personalului direct productiv etc). Acestea rmn constante pe unitatea de produs.

- Cheltuieli fixe sau convenional constante, care se menin, de regul, la acelai nivel, indiferent de modificarea volumului fizic al produciei. Pe unitatea de produs, acestea evolueaz invers proporional cu modificarea volumului total al produciei. Sunt incluse aici, cheltuielile de regie (remuneraiile personalului tehnic, de conducere i administrativ, cheltuieli cu iluminatul, cheltuieli de birou etc.).

Dup aportul la crearea de noi valori:- Cheltuieli productive, care au ca efect crearea de noi valori sau majorarea unei valori iniiale. Din aceast categorie fac parte cheltuielile privind consumurile normale de materii prime, salarii etc.- Cheltuieli neproductive sau neutrale, sunt acelea care nu au drept efect crearea de noi valori. Apariia acestor cheltuieli exprim adesea lacune n conducerea i organizarea procesului de producie, lips de operativitate sau de performan managerial. Sunt incluse aici pierderile din ntreruperi, din rebuturi, neutilizarea integral a capacitii de producie, depirea nejustificat a consumurilor standard de materiale i manoper etc.

- Cheltuieli accidentale, care exprim valorile distruse, disprute sau consumate, ca urmare a unor cauze independente de voina ntrprinderii: calamiti naturale, comenzi anulate, debitori insolvabili i disprui etc.- Cheltuieli cu caracter special, exprim valorile consumate pentru realizarea unor obiective sau aciuni sociale, pentru care s-a dispus folosirea unei pri din rezultatul financiar.

Dup posibilitatea de afectare sau localizare pe obiectul de calculaie (produs, lucrare, serviciu, comand), se deosebesc:

- Cheltuieli directe, care pot fi identificate sau imputate direct obiectului de calculaie n momentul efecturii lor. Sunt incluse n aceast categorie cheltuielile de baz sau tehnologice privind consumul de materii prime, salarii directe, combustibil tehnologic etc.

- Cheltuieli indirecte, care nu pot fi identificate sau localizate direct pe obiectul de calculaie n momentul efectrii lor. Deoarece nu se pot identifica i localiza nemijlocit pe fiecare produs, lucrare sau serviciu, acestea se mai numesc i cheltuieli comune. n consecin, acestea vor ajunge la obiectul de calculaie n mod indirect, prin intermediul unei repartizri ulterioare, dup ce au fost mai nti colectate pe locurile care le-au ocazionat. Sunt incluse aici cheltuielile de regie ale firmei.

Dup gradul de includere a cheltuielilor n costurile de producie sunt:

- Cheltuieli ncorporabile, care se includ n principiu n costul produciei fabricate. Sunt incluse aici cheltuielile de exploatare, n primul rnd cele directe i apoi cele indirecte, repartizate eaional asupra obiectului de calculaie.

n aceast categorie pot fi incluse, de asemenea, i dobnzile aferente creditelor bancare contractate pentru producia cu ciclu lung de fabricaie.

- Cheltuielile nencorporabile sunt acelea care nu se includ n costul produciei fabricate. Fac parte din aceast categorie cheltuielile financiare, extraordinare, cheltuielile de administaie, de desfacere etc. Ca regul general, aceste cheltuieli vor afecta direct rezultatul exerciiului.

Dup natura, coninutul sau destinaia economic, cheltuielile se coreleaz nemijlocit cu activitatea pe care o deservesc, fiind structurate n:

Cheltuiel de exploatare, care cuprind: consumuri de materii prime, materiale auxiliare, combustibili i piese de schimb; cheltuieli privind energia i apa; cheltuieli privind materialele de natura obiectelor de inventar; cheltuieli cu serviciile i lucrrile executate de teri; cheltuieli cu impozite, taxe i vrsminte suportate de unitatea patrimonial; cheltuieli cu personalul privind salariile, asigurrile i protecia social.

Cheltuieli financiare, care exprim efortul generat de desfurarea activitilor financiare, inclusiv, riscurile acestuia, fiind clasificate n: pierderi din creane legate de participaii; pierderi din vnzarea titlurilor de plasament; diferene nefavorabile de curs valutar aferente operaiunilor curente i disponibilitilor n devize; dobnzi aferente mprumuturilor primite; sconturi sau reduceri de datorii acordate clienilor etc.

Cheltuieli extraordinare au drept cauz apariia unor situaii fortuite (neprevzute), grupate n: cheltuieli privind despgubiri, amenzi i penaliti pltite; perisabiliti i lipsuri de inventar; pierderea creanelor fa de debitori diveri, clieni; donaii i subvenii acordate ctre teri; cheltuieli privind operaiile de capital.

2.2. CHELTUIELI DE EXPLOATARE

Potrivit Legii Contabilitii i normelor metodologice de aplicare a acesteia, contabilitatea cheltuielilor se ine pe categorii de cheltuieli dup natura lor. Astfel, aa cum am menionat i anterior, cheltuielile sunt grupate n cheltuieli de exploatare, financiare i extraordinare.

Activitatea de exploatare cuprinde toate operaiile privind aprovizionarea, producia i desfacerea bunurilor, lucrrilor i serviciilor. n aceast categorie sunt incluse i alte operaii privind investiiile realizate n regie proprie, cedarea activelor, donaiile etc.

Cheltuielile de exploatare reprezint, n principal, expresia bneasc a consumurilor materiale i de for de munc necesare desfurrii activitii agenilor economici. Planul de conturi general include n categoria cheltuielilor de exploatare urmtoarele structuri:

Grupa 60 Cheltuieli privind stocurile;

Grupa 61 Cheltuieli cu lucrrile i serviciile; Grupa 62 Cheltuieli cu alte servicii executate de teri; Grupa 63 Cheltuieli cu impozitele, taxele i vrsmintele asimilate; Grupa 64 Cheltuieli cu personalul; Grupa 65 Alte cheltuieli de exploatare.

Astfel, principalele categorii de cheltuieli de exploatare sunt urmtoarele:

cheltuieli cu materii prime, cu materialele consumabile stocate i nestocate, cu animalele;

costul de achiziie al mrfurilor i ambalajelor vndute;

cheltuieli cu lucrrile i serviciile executate de teri: reparaii, redevene, locaii de gestiune, chirii, studii, colaborri, comisioane i onorarii, transportul de bunuri i personal, deplasri i detari, servicii bancare, cheltuieli potale, de protocol, de reclam i publicitate etc.

cheltuieli cu impozitele i taxele: impozitul pe cldiri, taxa asupra mijloacelor de transport;

cheltuieli cu personalul: salarii, asigurri sociale, fond de omaj, indemnizaii etc.

alte cheltuieli de exploatare: pierderi din creane, despgubiri, amenzi, penaliti, donaii, cheltuieli cu activele cedate, amortizrile, provizioanele etc.

Alturi de consumurile determinate de activitatea productiv de baz, auxiliar sau anex, n structura cheltuielilor de exploatare se includ i cheltuielile comerciale. Acestea reprezint tot consumuri de munc vie i materializat, dar sunt ocazionate de aprovizionarea unitii cu materii prime i materiale consumabile, ca i de pstrarea, ambalarea, manipularea, transportul i expedierea produciei finite. Sunt incluse, de asemenea, n cheltuielile de exploatare i costul de achiziie al materialelor nestocate, trecute direct asupra cheltuielilor, costul de achiziie asupra animalelor i psrilor, costul mrfurilor vndute, consumurile determinate de operaiile privind investiiile, prin care se realizeaz producia i construcia proprie de mijloace fixe, pierderile din creane i alte cheltuieli de exploatare.

Conturile utilizate pentru evidena cheltuielilor de exploatare sunt conturi de activ, debitndu-se cu cheltuielile efective ale perioadei i creditndu-se la finele exerciiului cu ntregul sold transferat asupra contului 121 Profit si pierdere. Nici un cont de cheltuieli de exploatare nu prezint sold la finele perioadei.

Contabilitatea cheltuielilor de exploatare nu ridic probleme deosebite. Numai metoda inventarului intermitent folosit n contabilizarea stocurilor provenite din aprovizionri face ca evidenierea n unele conturi de cheltuieli a valorilor materiale consumate s fie oarecum complicat.

Evaluarea cheltuielilor se face prin asocierea direct dintre costurile implicate i obinerea elementelor specifice de venit (principiul conectrii cheltuielilor cu veniturile).

Cu alte cuvinte, conform Standardelor Internaionale de Contabilitate, cheltuielile recunoscute n contul de profit i pierdere al perioadei trebuie s corespund veniturilor din vnzare, prestri de servicii, sau alte activiti care au generat venit.

2.2.1. CHELTUIELI PRIVIND STOCURILE

Stocurile reprezint ansamblul bunurilor i serviciilor din cadrul unitii destinate: a fi consumate la prima utilizare; a fi vndute dup prelucrarea lor n procesul de producie; a fi vndute n starea n care s-au cumprat. n categoria stocurilor se includ: materiile prime, materialele consumabile, materialele de natura obiectelor de inventar, produsele, producia n curs de execuie, animalele i psrile, mrfurile i ambalajele.

Cheltuielile privind stocurile fac parte din categoria cheltuielilor de exploatare, ele fiind generate de activitile comercial-productive, prestri servicii sau executarea de lucrri. Reflectarea n contabilitate a cheltuielilor de aceast natur, se realizeaz cu ajutorul grupei de conturi 60- Cheltuieli privind stocurile, care cuprinde urmtoarele conturi:

- 601 Cheltuieli cu materii prime;

- 602 Cheltuieli cu materialele consumabile;

- 603 Cheltuieli privind materialele de natura obiectelor de inventar;

- 604 Cheltuieli privind materialele nestocate;

- 605 Cheltuieli privind energia i apa;

- 606 Cheltuieli privind animalele i psrile;

- 607 Cheltuieli privind mrfurile;

- 608 Cheltuieli privind ambalajele.Cheltuielile cu materiile prime constau n valoarea la pre de nregistrare a materiilor prime consumate n activitatea de exploatare. Evidena cheltuielilor cu materiile prime se ine cu ajutorul contului 601 Cheltuieli cu materii prime. Acest cont ine evidena cheltuielilor ocazionate de consumul de materii prime n activitatea de producie n scopul obinerii de produse, executrii de lucrri sau prestri de servicii.

Contul 601 Cheltuieli cu materii prime este un cont cu funciune de activ, prezentnd o serie de particulariti n funcie de metoda de inventariere folosit, i anume:

- n cazul utilizrii inventarului intermitent: se nregistreaz n debit valoarea stocului iniial de materii prime i valoarea materiilor prime i materialelor achiziionate de la teri, iar n credit valoarea stocului final de materii prime i transferul, la sfritul lunii, a soldului debitor al conturilor de cheltuieli asupra contului de profit i pierdere;

- n cazul utilizrii metodei inventarului intermitent: se nregistreaz n debit valoarea materiilor prime ieite pe urmtoarele ci: consumate n procesul de producie; lipsuri la inventariere; pierderi din deprecieri ireversibile; diferenele de pre aferente materiilor prime consumate, iar n credit se transfer la sfritul lunii, pentru nchidere, soldul debitor al conturilor decheltuieli.

Documentele care stau la baza nregistrrii consumurilor de materii prime n contabilitate depinde n funcie de ce metod de contabilitate a stocurilor se utilizeaz. Astfel, n cazul metodei inventarului permanent nregistrarea cheltuielilor cu materiile prime se face pe baza documentelor de eliberare a materiilor prime n consum: bon de consum, fi limit, etc. n schimb, n cazul folosirii metodei inventarului intermitent, potrivit creia materiile prime se consider i se nregistreaz drept cheltuieli, nc din momentul aprovizionrii lor, la baza nregistrrii vor sta documentele de aprovizionare (avize de nsoire, note de recepie i constatare de diferene).

Cheltuielile cu materiale consumabile sunt evideniate pe baza acelorai reguli ca i cheltuielile cu materiile prime, utilizndu-se contul sintetic de gradul I 602 Cheltuieli cu materialele consumabile, care se dezvolt n conturi sintetice de gradul II, corespunztoare categoriilor de materiale consumabile. Aceste conturi sintetice, conform planului general de conturi, sunt urmtoarele:

-6021 Cheltuieli cu materialele auxiliare;

-6022 Cheltuieli privind combustibilul;

-6023 Cheltuieli privind materialele pentru ambalat;

-6024 Cheltuieli privind piesele de schimb;

-6025 Cheltuieli privind seminele i materialele de plantat;

-6026 Cheltuieli privind furajele;

-6028 Cheltuieli privind alte materiale consumabile.

Contul 602 Cheltuieli cu materialele consumabile nregistreaz n debitul su valoarea la pre de nregistrare a materialelor consumabile incluse pe cheltuieli, constatate lips la inventar, pierderile din deprecieri ireversibile, precum i diferenele de pre aferente; precum i valoarea la pre de nregistrare a materialelor consumabile aprovizionate, n cazul folosirii inventarului intermitent. Toate dezvoltrile de gradul II, ale contului 602 Cheltuieli cu materialele consumabile, au acelai coninut economic i aceaai funciune contabil.

Evidena cheltuielilor cu materialele de natura obiectelor de inventar se ine cu ajutorul contului de activ 603 Cheltuieli privind materialele de natura obiectelor de inventar. n debitul acestui cont se nregistreaz valoarea la pre de nregistrare a materialelor de natura obiectelor de inventar incluse pe cheltuieli, constatate lips la inventar, pierderile din deprecieri ireversibile.

Materialele de natura obiectelor de inventar sunt reprezentate de:bunurile care nu ndeplinesc n mod cumulativ condiiile pentru a putea fi incluse n categoria imobilizrilor corporale, adic, fie au durata de utilizare mai mic de un an, fie au valoarea de intrare mai mic dect limita legal; echipamentul de protecie, echipamentul de lucru i mbrcmintea special impuse salariailor de normele de protecie a muncii sau de regulamente speciale; sculele, dispozitivele, verificatoarele (SDV-uri), aparatele de msur i control (AMC-uri), mecanismele, matriele i alte obiecte similare; baracamentele i amenajrile provizorii de antier, care sunt bunuri achiziionate sau construite n regie proprie pentru buna funcionare a antierelor de construcii, cum ar fi: barci, podee, schele, mprejurimi etc. Nu se includ n aceast categorie lucrrile de organizare la care, prin demontare, nu se recupereaz materialele: platforme de beton, drumuri de acces etc.

Cheltuielile privind materialele nestocate sunt reflectate n contabilitate cu ajutorul contului 604 Cheltuieli privind materialele nestocate. n debitul acestui cont se nregistreaz valoarea materialelor nestocate aprovizionate de la furnizori.

Agenii economici reflect n contabilitate consumurile de ap i energie, indiferent de destinaia lor pe msura livrrii acestora de ctre furnizori, direct n contul de cheltuieli de exploatare 605 Cheltuieli privind energia i apa . n debitul acestui cont se nregistreaz valoarea consumurilor de energie i ap.Evidena cheltuielilor cu animale i psri se ine cu ajutorul contului 606 Cheltuieli privind animalele i psrile, care se debiteaz cu valoarea la cost de achiziie a animalelor i psrilor vndute, constatate lips la inventariere, donate, precum i diferenele de pre aferente.

Evidena cheltuielilor privind mrfurile se ine cu ajutorul contului 607 Cheltuieli privind mrfurile, care nregistreaz n debit costul de achoziie a al mrfurilor vndute, constatate lips la inventariere, depreciate ireversibil; valoarea mrfurilor aflate la teri pentru care s-au emis documente de vnzare sau constatate lips la inventariere. Mrfurile reprezint bunurile achiziionate din afara unitii pentru a fi vndute n aceeai stare, fr vreo prelucrare suplimentar. Sunt asimilate mrfurilor: stocurile achiziionate pentru utilizare proprie ( materii prime, materiale etc) i care, ulterior, i-au schimbat destinaia i se ofer spre vnzare terilor; stocurile provenite din producie proprie, care se vnd prin magazine proprii (semifabricate, produse finite etc).Cheltuielile cu ambalajele cuprind valoarea la pre de nregistrare a ambalajelor vndute, constatate lips la inventariere, diferenele de pre aferente, precum i valoarea ambalajelor care circul n sistem de restituire, nerestituite furnizorilor, i sunt evideniate cu ajutorul contului 608 Cheltuieli privind ambalajele.

registrul-jurnal

Nr. crt.Data nreg.Document(felul, nr., data)EXPLICAIISimbol conturiSume

Debi-toareCredi-toareDebitoareCreditoare

12345678

REPORT**

1.02.12.2004Factura 0324/07.12nregistrat achiziia de materii prime.%

601

4426 4012.939.874.500

558.576.1553.498.450.655

2.02.12.2004B.C. nr.

23/07.12Consum de materii prime.6013012.556.740.7172.556.740.717

3.04.12.2004Bon de consum nr. 30/04.12nregistrat consumul de materiale auxiliare.602130213.467.150.2153.467.150.215

4.06.12.2004Centrali-zator BCConsum de motorin.602230224.529.005.2114.529.005.211

5.07.12.2004Factura 0387/07.12nregistrat cheltuieli cu materialele de ambalat.6023302391.811.45891.811.458

6.09.12.2004Centrali

zator BC

12/2004nregistrat cheltuieli cu piese de schimb.602430241.787.750.1321.787.750.132

7.13.12.2004Bon consum nr.32/13.12Darea n folosin a materialelor de natura obiectelor de inventar.603303195. 821.767195. 821.767

8.14.12.2004Factura 0453/14.12nregistrat achiziia de materiale nestocate.%

604

4426401892.500.000

169.575.0001.062.075.000

9.16.12.2004Factura 0771/16.12nregistrat contravaloarea facturii privind energia electric.%

605

442640163.155.000

11.999.450

75.154.450

TOTAL12.734.495.39412.734.495.394

2.2.2. CHELTUIELI CU LUCRRILE I SERVICIILE EXECUTATE DE TERICheltuielile de exploatare includ n componena lor i o categorie distinct de cheltuieli, respectiv cheltuieli cu lucrrile i serviciile executate de teri, care cuprind: redevene, locaii de gestiune i chirii, studii i cercetri, cheltuieli cu alte servicii executate de teri, cheltuieli de protocol, reclam i publicitate, transportul de bunuri i de personal, deplasri, detari, transferri, pota i taxe de comunicaii, servicii bancare i altele.

Reflectarea n contabilitate a cheltuielilor i serviciilor executate de teri se realizeaz cu ajutorul grupelor de conturi 61 Cheltuieli cu lucrrile i serviciile executate de teri, respectiv 62 Cheltuieli cu alte lucrri i servicii executate de teri.

Din grupa 61 Cheltuieli cu lucrrile i serviciile executate de teri fac parte urmtoarele conturi:

- 611 Cheltuieli cu ntreinerea i reparaiile;

- 612 Cheltuieli cu redevenele, locaiile de gestiune i chiriile:

- 613 Cheltuieli cu primele de asigurare;

- 614 Cheltuieli cu studiile i cercetrile.

Contul 611 Cheltuieli cu ntreinerea i reparaiile ine evidena cheltuielilor cu ntrinerea i reparaiile executate de teri, i nregistreaz n debitul su valoarea lucrrilor de ntrinere i reparaii executate de teri.

Contul 612 Cheltuieli cu redevenele, locaiile de gestiune i chiriile ine evidena cheltuielilor cu redevenele, locaiile de gestiune i chiriile. n debitul su se nregistreaz cheltuielile cu redevenele, locaiile de gestiune, i chiriile datorate sau pltite.

Contul 613 Cheltuieli cu primele de asigurare ine evidena cheltuielilor cu primele de asigurare, i nregistreaz n debitul su valoarea primelor de asigurare datorate sau achitate conform contractelor de asigurare.

Evidena cheltuielilor cu studiile i cercetrile se ine cu ajutorul contului 614 Cheltuieli cu studiile i cercetrile. n debitul acestui cont se nregistreaz valoarea studiilor i a cercetrilor executate de teri.

n grupa 62 Cheltuieli cu alte servicii executate de teri sunt incluse conturile:

- 621 Cheltuieli cu colaboratorii;

- 622 Cheltuieli privind comisioanele i onorariile;

- 623 Cheltuieli de protocol, reclam i publicitate;

- 624 Cheltuieli cu transportul de bunuri i personal;

- 625 Cheltuieli cu delasri, detari i transferri;

- 626 Cheltuieli potale i taxe de telecomunicaii;

- 627 Cheltuieli cu serviciile bancare i asimilate;

- 628 Alte cheltuieli cu serviciile executate de teri.

Contul 621 Cheltuieli cu colaboratorii ine evidena cheltuielilor cu colaboratorii. n debitul acestui cont se nregistreaz sumele datorate colaboratorilor pentru prestaiile efectuate.

Cu ajutorul contului 622 Cheltuieli privind comisioanele i onorariile se ine evidena cheltuielilor reprezentnd comisioanele datorate pentru cumprarea sau vnzarea titlurilor de valoare imobilizate sau a celor de plasament, comisioanele intermediare, onorariile de consiliere, contencios, expertizare, precum i a altor cheltuieli similare. n debitul su, contul 622 Cheltuieli privind comisioanele i onorariile, nregistreaz sumele datorate privind comisioanele i onorariile.

Contul 623 Cheltuieli de protocol, reclam i publicitate ine evidena cheltuielilor de protocol, reclam i publicitate. n debitul acestui cont se nregistreaz sumele datorate sau achitate care privesc aciunile de protocol, reclam i publicitate.

Contul 624 Cheltuieli cu transportul de bunuri i personal ine evidena cheltuielilor privind transportul de bunuri i personal executate de teri. Acest cont nregistreaz n debit sumele datorate sau achitate pentru transportul de bunuri, precum i pentru transportul colectiv de personal.

Cu ajutorul contului 625 Cheltuieli cu delasri, detari i transferri se ine evidena chltuielilor cu deplasrile, detarile i transferurile personalului. n debitul su se nregistreaz sumele datorate sau achitate reprezentnd cheltuieli cu deplasri, detari i transferri.

Contul 626 Cheltuieli potale i taxe de telecomunicaii ine evidena cheltuielilor potale i a taxelor de telecomunicaii.n debit se nregistreaz valoarea serviciilor potale i a taxelor de telecomunicaii achitate sau datorate.

Contul 627 Cheltuieli cu serviciile bancare i asimilate evideniaz cheltuielile cu serviciile bancare i asimilate. n debitul acestui cont se nregistreaz valoarea serviciilor

bancare i asimilate.

Contul 628 Alte cheltuieli cu serviciile executate de teri ine evidena altor cheltuieli cu serviciile executate de teri. Acest cont nregistreaz n debit sumele datorate sau achitate pentru alte servicii executate de teri.

nregistrrile contabile legate de funciunea acestor conturi sunt reflectate n Registrul-Jurnal urmtor:registrul-jurnal

Nr. pagina ..1..

Nr. crt.

Data nreg.Document (felul, nr., data)EXPLICAIISimbol conturiSume

debi-toare

Credi-toareDebitoarecreditoare

12345678

REPORT**

1.14.12.2004Factura 0883/14.12nregistrat contravaloarea facturii pentru prestri de reparaii la autoturisme.%

611

4426 4011.690.763.800

321.245.1222.012.763.922

2.14.12.2004Ordin de plat nr.24/14.12Plata unor chirii din contul de disponibil la banc.%

612

442651211.430.435.600

271.782.7641.702.218.364

3.15.12.2004Ordin de plat nr.28/15.12nregistrat cheltuieli cu primele de asigurare.61351213.923.766.1213.923.766.121

4.17.12.2004Chitan nr.0324/17.12nregistrat comisioane datorate pentru intermediere :%

622

4426401847.896.500

161.100.3351.008.996.835

5.17.12.2004Ordin de plat nr.34/17.12nregistrat cheltuieli de protocol.%

623

4426

512133.875.200

6.436.288

40.311.488

6.19.12.2004Ordin de plat nr.37/19.12Se nregistreaz cheltuieli cu transportul de personal.%

624

44265121234.587.200

44.571.568

279.158.768

7.19.12.2004Ordin de plat nr. 38/19.12nregistrat cheltuieli privind de plasrile.%

625

442651211.548.732.000

294.259.080

1.842.991.080

De reportat10.810.206.57810.810.206.578

Nr. pagina ..2..

Nr. crt.Data nreg.Document (felul, nr., data)EXPLICAIISimbol conturiSume

debi-toareCredi-toareDebitoarecreditoare

12345678

REPORT10.810.206.57810.810.206.578

8.19.12.2004Factura nr. 2563/ 19.12nregistrat valoarea serviciilor potale i a taxelor de telecomunicaii %

626

442640132.890.000

6.249.10039.139.100

9.19.12.2004Extras de cont/

19.12nregistrat cheltuieli cu serviciile bancare.627512143.190.58043.190.580

10.20.12.2004Ordin de plat nr. 61/20.12nregistrat alte cheltuielile efectuate pe baz de contract pentru prestri de servicii%

628

44265121 2.127.265.000

404.180.3502.531.445.350

TOTAL13.423.981.60813.423.981.608

2.2.3. CHELTUIELI CU ALTE IMPOZITE, TAXE I VRSMINTE ASIMILATE

Impozitele reprezint o contribuie bneasc obligatorie i cu titlu nerambursabil, datorat conform legii bugetului public naional, de ctre persoanele fizice sau juridice, pentru veniturile pe care le obin sau bunurile pe care le posed. Taxele reprezint plile efectuate de persoanele fizice i juridice, pentru serviciile prestate acestora de ctre organismele publice i asimilate acestora. Ansamblul impozitelor i taxelor stabilite i percepute la nivelul unei ri formeaz sistemul fiscal. Din punct de vedere contabil, impozitele i vrsmintele asimilate se includ n categoria cheltuielilor.

Cheltuielile cu impozitele, taxele i vrsmintele asimilate, suportate de unitatea patrimonial, fac parte din categoria cheltuielilor de exploatare i sunt reflectate n contabilitate, cu ajutorul grupei 63- Cheltuielile cu impozite, taxe i vrsminte asimilate, respectiv prin intermediul contului 635- Cheltuielile cu alte impozite, taxe i vrsminte asimilate.

Contul 635 Cheltuielile cu alte impozite, taxe i vrsminte asimilate nregistreaz n debitul su cheltuielile privind alte impozite, taxe i vrsminte asimilate datorate bugetului, cum sunt: impozitul pe cldiri, pe terenuri, pe venitul agricol, taxa pentru mijloace de transport, taxa pentru folosirea mijloacelor de publicitate; fondurile speciale datorate bugetului; prorata din TVA deductibil, devenit nedeductibil; TVA colectat aferent bunurilor i serviciilor folosite n scop personal sau predate gratuit, care depesc limitele legale; TVA colectat aferent lipsurilor de inventar neimputabile; TVA colectat aferent bunurilor i serviciilor acordate salariailor sub forma avantajelor n natur.

n Registrul-Jurnal urmtor sunt evideniate o serie de operaiuni cu funciunea conturilor de mai sus:

registrul-jurnal

Nr. pagina ..1..

Nr. crt.Data nreg.Document (felul, nr., data)EXPLICAIISimbol conturiSume

debi-toarecredi-toaredebitoarecreditoare

12345678

REPORT**

1.20.12.2004N.ctb.Se nregistreaz impozitul pe cldiri, taxa teren i taxa mijloace de transport datorate bugetului local63544669.161.80069.161.800

2.21.12.2004Factura nr.3328 / 21.12nregistrat cheltuieli cu taxele vamale aferente unui import.%

635

442640115.670.200

2.977.33818.647.538

TOTAL87.809.33887.809.338

2.2.4. CHELTUIELI CU PERSONALUL

Toate unitile de natur salarial i asimilate salariailor, precum i celelalte obligaii fa de bugetul public naional, care se determin n baza fondului de salarii, reprezint pentru unitatea patrimonial cheltuieli de exploatare i se reflect n contabilitate cu ajutorul grupei de conturi 64 Cheltuieli cu personalul, care cuprinde urmtoarele conturi sintetice: 641 Cheltuieli cu salariile personalului

645 Cheltuieli privind asigurrile i protecia social

6451 Contribuia unitii la asigurrile sociale

6452 Contribuia unitii pentru ajutorul de omaj

6453 Contribuia angajatorului pentru asigurrile sociale de sntate

6458 Alte cheltuieli privind asigurrile i protecia social

n categoria cheltuielilor cu salariile personalului se cuprind toate cheltuielile agenilor economici, reprezentnd salarii i drepturi asimilate acestora, cuvenite personalului angajat, pentru munca prestat, n sume brute. Evidena cheltuielilor privind salariile i alte drepturi cuvenite personalului se ine cu ajutorul cotului 641 Cheltuieli cu salariile personalului.

Evidena cheltuielilor cu asigurrile i protecia social de ine cu ajutorul conturilor: 6451 Contribuia unitii la asigurrile sociale; 6452 Contribuia unitii pentru ajutorul de omaj; 6453 Contribuia angajatorului pentru asigurrile sociale de sntate; 6458 Alte cheltuieli privind asigurrile i protecia social. n debitul acestor conturi se nregistreaz: ndemnizaiile sociale datorate personalului, suportate de ctre unitate; contribuia unitii privind asigurrile sociale; contribuia unitii privind fondul de asigurri de sntate; contribuia unitii privind fondul de somaj.

n Registrul-Jurnal urmtor sunt redate o serie de operaiuni care evideniaz funciunea acestor conturi de mai sus :

registrul-jurnal

Nr. pagina ..1..

Nr. crt.Data nreg.Document (felul, nr., data)EXPLICAIISimbol conturiSume

debi-toarecredi-toareDebitoarecreditoare

12345678

REPORT**

1.21.12.2004Centrali-zator stat salarii/ 21.12Se nregistreaz fondul de salarii alocat .641421768.173.000768.173.000

2.21.12.2004Centrali-zator stat salarii/ 21.12nregistrat contribuia unitii la asigurrile sociale (22%).64514311168.998.060168.998.060

3.21.12.2004Centrali-zator stat salarii/ 21.12.Se nregistreaz contribuia la fondul de omaj (3%).6452437123.045.190

4.21.12.2004Centrali-zator stat salarii/ 21.12.nregistrat contribuia unitii la asigurrile sociale de sntate (7%).6453431353.772.11053.772.110

5.21.12.2004Centrali-zator stat salarii/ 21.12.nregistrat contribuia unitii pentru accidente de munc i boli profesionale (0,5%).645843813.840.865.3.840.865.

TOTAL994.784.035994.784.035

2.2.5. ALTE CHELTUIELI DE EXPLOATARE

Aa cum am precizat anterior, n aceast categorie de cheltuieli se includ alte cheltuieli de exploatare, n situaia cnd acestea reprezint operaii curente ale unitii patrimoniale, cum ar fi: diferene din lichidarea creanelor; diferene din lichidarea datoriilor; valoarea reparaiilor capitale efectuate n regie proprie, considerate anterior cheltuieli anticipate; alte cheltuieli de exploatare.

Reflectarea n contabilitate acestor cheltuieli, se face prin intermediul conturilor 654 Pierderi din creane i debitori diveri i 658 Alte cheltuieli de exploatare.

Contul 654 Pierderi din creane i debitori diveri ine evidena pierderilor din creane i nregistreaz n debitul su sumele trecute pe cheltuieli cu ocazia scoaterii din eviden a clienilor inceri i debitorilor.

Contul 658 Alte cheltuieli de exploatare se dezvolt pe urmtoarele conturi sintetice de gradul II:

- 6581 Despgubiri, amenzi i penaliti;

- 6582 Donaii i suvenii acordate;

- 6583 Cheltuieli privind activele cedate i alte operaii de capital;

- 6588 Alte cheltuieli de exploatare.

Aceste conturi nregistreaz n debitul lor: cheltuielile efectuate n avans, aferente exerciiului n curs; cheltuieli privind despgubirile, amenzile, penalitile datorate sau pltite terilor sau bugetului statului; donaiile i suveniile acordate; valoarea neamortizat a imobilizrilor necorporale i corporale scoase din activ; avansul i ratele aferente bunurilor cedate n regim de leasing financiar.

nregistrrile contabile cu funciunea acestor conturi sunt reflectate n Registrul-Jurnal urmtor:

registrul-jurnal

Nr. pagina ..1..

Nr. crt.Data nreg.Document (felul, nr., data)EXPLICAIISimbol conturiSume

debi-toarecredi-toareDebitoareCreditoare

12345678

REPORT**

1.21.12.2004Not ctb.Se nregistreaz diferene din lichidarea unei datorii fa de un furnizor.658401387.355.000387.355.000

TOTAL387.355.000387.355.000

2.3. CHELTUIELI FINANCIARE

Caracterizarea de ansamblu a cheltuielilor unitii patrimoniale necesit i cunoaterea celor care sunt legate de activitatea financiar. Cheltuielile financiare se refer n principal la dobnzile de plat sau pltite pentru mprumuturi i datorii, pentru conturi curente, pentru cauiuni, pierderi legate de creane de participaii, sconturi acordate clienilor care i achit facturile naintea scadenei prevzute, pierderi nete din cumprarea sau vnzarea de titluri de plasament pierderi de schimb, amortizri i provizioane generate de deprecierea activelor sau de riscuri i cheltuieli care fac obiectul activitii financiare. Cheltuielile financiare nu se includ n costul de producie, cu excepia dobnzilor aferente mprumuturilor, la unitile de ciclu lung de fabricaie, care pot fi repartizate asupra costurilor de producie ale produselor respective.

Despre evidena cheltuielilor financiare nu se poate vorbi doar la modul general, ntruct fiecare din acestea se caracterizeaz prin anumite trsturi determinate de modul de calculare, nregistrate n contabilitate. Complexitatea activitii financiare i necesitatea cunoaterii cuantumului cheltuielilor pe care ea le genereaz, conduc la utilizarea mai multor conturi pentru urmrirea fiecrei cheltuieli financiare.

Toate sunt conturi de activ, debitndu-se cu cheltuielile efective ale perioadei i creditndu-se la finele exerciiului financiar cu ntregul sold transferat asupra contului de calcul al rezultatului acestuia. i pentru c modalitile de evideniere ale cheltuielilor financiare, ce urmeaz s fie incluse n rezultatul exerciiului financiar, se realizeaz ntr-o manier diferit, n cele ce urmeaz se revine cu precizrile de rigoare.

Pentru reflectarea n contabilitate a cheltuielilor financiare se utilizeaz conturile din grupa 66 Cheltuieli financiare i conturile din grupa 686 Cheltuieli financiare privind amortizrile i provizioanele. Conform Planului de conturi general, din grupa 66 Cheltuieli financiare, fac parte urmtoarele conturi:

- 663 Pierderi din creane legate de participaii;

- 664 Cheltuieli privind investiiile financiare ce date;

- 665 Cheltuieli din diferene de curs valutar,;

- 666 Cheltuieli privind dobnzile;

- 667 Cheltuieli privind sconturile acordate,;

- 668 Alte cheltuieli financiare.

Contul 663 Pierderi din creane legate de participaii ine evidena pierderilor din creane imobilizate. n debitul su se nregistreaz pierderile din creane imobilizate.

Contul 664 Cheltuieli privind investiiile financiare ce date reflect cheltuielile privind investiiile financiare cedate i se dezvolt pe urmtoarele conturi: 6641 Cheltuieli privind imobilizrile financiare cedate i 6642 Pierderi privind investiiile financiare pe termen scurt cedate. Acest cont nregistreaz n debitul su valoarea imobilizrilor financiare scoase din activ, diferenele nefavorabile dintre valoarea contabil i investiiile financiare pe

termen scurt i preul de cesiune.

Contul 665 Cheltuieli din diferene de curs valutar ine evidena cheltuielilor financiare privind diferenele nefavorabile de curs valutar aferente disponibilitilor, creanelor i datoriilor n valut. n debitul su, acest cont consemneaz: diferenele nefavorabile de curs valutar aferente creanelor n valut, stabilite la nchiderea exerciiului; diferene nefavorabile de curs valutar aferente creanelor ncasate n valut; diferenele nefavorabile de curs valutar aferente datoriilor n valut stabilite la nchiderea exerciiului; diferenele nefavorabile de curs valutar aferente datoriilor pltite n valut; diferenele nefavorabile de curs valutar aferente disponibilitilor n valut stabilite la nchiderea exerciiului; diferenele nefavorabile de curs valutar rezultate din lichidarea depozitelor pe termen scurt, a acreditivelor i avansurilor de trezorerie n valut.

Contul 666 Cheltuieli privind dobnzile evideniaz cheltuielile privind dobnzile i nregistreaz n debitul su urmtoarele: valoarea bobnzilor datorate, aferente mprumuturilor i datoriilor asimilate; valoarea dobnzilor datorate, aferente mprumuturilor ncasate de la societi din grup; valoarea dobnzilor cuvenite asociailor pentru disponibilitile depuse la unitate; valoarea dobnzilor repartizate pe cheltuieli pentru operaiunile cu plata n rate; valoarea dobnzilor aferente creditelor bancare pe termen scurt.

Contul 667 Cheltuieli privind sconturile acordate reflect sconturile acordate clienilor, debitorilor sau bncilor. n debit se nregistreaz sconturile acordate clienilor, debitorilor sau bncilor.

Contul 668 Alte cheltuieli financiare ine evidena altor cheltuieli financiare. n debitul acestui cont se nregistreaz: diferenele dintre valoarea capitalului social diminuat i valoarea de rscumprare a aciunilor proprii anulate; ctigurile acordate n cazul obligaiunilor cu loterie i alte cheltuieli financiare.

Exemple de operaiuni cu funciunea acestor conturi enumerate anterior:registrul-jurnal

Nr. pagina ..1..

Nr. crt.Data nreg.Document (felul, nr., data)EXPLICAIISimbol conturiSume

debi-toarecredi-toareDebitoareCreditoare

12345678

REPORT**

1.22.12.2004Not ctb.Pierderi din nerecuperarea unor mprumuturi.6632675983.217.341983.217.341

222.12.2004Not ctb.Se nregistreaz diferene nefavorabile, n urma lichidrii unor avansuri acordate furnizorilor.66540966.267.990

66.267.990

3.23.12.2004Not ctb.Se nregistreaz cheltuieli cu dobnzile aferente unor mprumuturi.6661681.216.610.0001.216.610.000

4.23.12.2004Contract nr.67/10.12.2004nregistrat trecerea pe cheltuieli a unui scont acordat unui client.667411774.164.669774.164.669

TOTAL3.040.260.0003.040.260.000

2.4. CHELTUIELI EXTRAORDINARE

Cheltuielile extraordinare sunt generate de operaiunile ce nu au un caracter ordinar, obinuit, normal. Uneori, anumite evenimente determin apariia unor situaii extraordinare. Asemenea evenimente ce pot sa natere la apariia elementelor extraordinare sunt: exproprierea activelor; cutremure sau alte dezastre naturale.

Evidena acestor cheltuieli se ine cu ajutorul contului 671 Cheltuieli privind calamitile i alte evenimente extraordinare, care nregistreaz n debitul su valoarea pierderilor din calamiti, expropieri de active.

2.5. CHELTUIELI CU AMORTIZRILE, PROVIZIOANELE IAJUSTAREA LA INFLAIE

Valoare brut contabil a unui element de activ poate deveni superioar valorii sale reale, iar ecartul dintre cele dou entiti (valori) reprezint msura (mrimea) deprecierii i ea va fi constatat contabil prin: amortismente pentru deprecierea definitiv i provizioane pentru deprecierea probabil (posibil dar nu efectiv).

ncadrarea n aceeai grup de conturi, att a amortizrilor, ct i a provizioanelor, se datoreaz faptului c ambele sunt un fel de pre-rezerve pentru refacerea imobilizrilor corporale uzate (prin reinvestiii) sau acoperirea efectelor de mari dimensiuni ale unor evenimente mai mult sau mai puin previzibile, Dar, aici sunt aglomerate conturi cu relaii de funcionalitate destul de diferite, astfel c ele trebuie tratate separat.

n plus, ntre amortizri i provizioane apare o diferen clar n ceea ce privete impactul factorului timp: amortizrile conserv contravaloarea unei deprecieri efective, certe, care s-a ntmplat i urmeaz a se repara la nevoie, n timp ce provizioanele sunt tot pre-rezerve la obiect constituite ca i amortizrile, dar ateapt s protejeze (s acopere financiar) un risc sau o cheltuial cu caracter devalorizant, care deocamdat tot nu a aprut.

Principiul prudenei impune luarea n considerare a tuturor acestor fenomene susceptibile de a genera deprecieri de active sau creteri de pasive exigibile, prin includerea pe cheltuieli a valorilor estimate sub form de provizioane. Atunci cnd deprecierile sunt ireversibile, constatarea contabil se face, de asemenea, prin includerea pe cheltuieli, dar sub forma amortizrilor.

Alturi de principiul prudenei, justificarea nregistrrilor de amortizri i provizioane, determinarea momentului n care au loc, precum i modul de apariie n documentele de sintez, in i de respectarea principiilor independenei exerciiilor i a costului istoric. Astfel, includerea pe cheltuieli trebuie s se fac pentru exerciiul n care deprecierea, riscul sau cheltuiala apar ca

probabile, iar n contabilitate trebuie pstrat informaia referitoare la preul de intrare n patrimoniu al elementelor de activ sau de pasiv ce fac obiectul constituirii de provizioane.

Amortizarea, din punct de vedere contabil sau fiscal, este o cheltuial deductibil din venituri la calculul beneficiului impozabil. Ratele de amortizare se determin de ctre administraia fiscal. n mod general, se aplic o rat de amortizare liniar sau constant.

n cadrul unei politici care s stimuleze investiiile se pot autoriza tehnici de amortizare degresiv, care permit recuperarea, n primii ani de funcionare, a unei pri importante din capitalurile investite. Amortizarea poate fi progresiv, caz n care anuitile sunt sunt cresctoare.

Cheltuielile cu amortizarea i provizioanele se grupeaz n funcie de natura cheltuielilor, respectiv cheltuieli de exploatare privind amortizrile i provizioanele; cheltuieli financiare privind amortizrile i provizioanele i cheltuieli din ajustarea la inflaie. Reflectarea n contabilitate a cheltuielilor cu amortizrile i provizioanele, indiferent de natura lor, se realizeaz cu ajutorul grupei de conturi 68 Cheltuieli cu amortizrile, provizioanele i ajustarea inflaiei, care cuprinde urmtoarele conturi sintetice:

Contul 681 Cheltuieli de exploatare privind amortizrile i provizioanele, care se defalc n:-6811 Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizrilor

-6812 Cheltuieli de exploatare privind provizioanele pentru riscuri i cheltuieli

-6813 Cheltuieli de exploatare privind provizioanele pentru deprecierea imobilizrilor

-6814 Cheltuieli de exploatare privind provizioanele pentru deprecierea activelor circulante Contul 686 Cheltuieli financiare privind amortizrile i provizioanele, care cuprinde:-6863 Cheltuieli financiare privind provizioanele pentru deprecierea imobilizrilor

-6864 Cheltuieli financiare privind provizioanele pentru deprecierea activelor circulante

-6868 Cheltuieli financiare privind amortizarea primelor de rambursare a obligaiunilor

Contul 688 Cheltuieli din ajustarea la inflaie.Contul 681 Cheltuieli de exploatare privind amortizrile i provizioanele ine evidena cheltuielilor de exploatare privind amortizrile i provizioanele. Acest cont consemneaz n debitul su : amortizarea aferent imobilizrilor necorporale i corporale; provizioanele pentru riscuri i cheltuieli constituite sau majorate; provizioanele pentru deprecierea imobilizrilor necorporale i corporale constituite sau majorate; provizioanele pentru deprecierea stocurilor i a produciei n curs de execuie constituite sau majorate; provizioanele pentru deprecierea crenelor din conturile de clieni i debitori diveri constituite sau majorate.

Contul 686 Cheltuieli financiare privind amortizrile i provizioanele evideniaz cheltuielile financiare privind amortizrile i provizioanele i se debiteaz cu : provizioanele pentru deprecierea imobilizrilor financiare constituite sau majorate; provizioanele pentru deprecierea creanelor din conturile de decontri din cadrul grupului sau cu asociaii; valoarea primelor de rambursare a obligaiunilor amortizate.

n Registrul-Jurnal urmtor sunt reflectate o serie de operaiuni care ilustreaz funciunea conturilor de mai sus:registrul-jurnal

Nr. pagina ..1..

Nr. crt.Data nreg.Document (felul, nr., data)EXPLICAIISimbol conturiSume

debi-toarecredi-toareDebitoareCreditoare

12345678

REPORT**

1.22.12.2004Balana analitica a mijloa-

celor fixe/12.

2004Se nregistreaz amortizarea dup metoda liniar, prin includerea ei pe costuri n rate egale aferent duratei normale de utilizate. 681128133.788.804.8743.788.804.874

2.23.12.2004Not ctb.Se nregistreaz amortizarea unui program informatic.68112808107.430.126107.430.126

TOTAL3.896.235.0003.896.235.000

2.6. CHELTUIELI CU IMPOZITUL PE PROFIT I ALTE IMPOZITE

Impozitul pe profit reprezint pentru agenii economici o cheltuial de natur fiscal, suportat la nivelul ntregii activiti, determinnd mrimea net a exerciiului financiar. Acesta poate fi determinat i prezentat pentru activiti ordinare i pentru operaiuni extraordinare sau poate fi redat n contul de profit i piedere naintea rezultatului net.

Reflectarea n contabilitate a cheltuielilor cu impozitul pe profit se realizeaz cu ajutorul grupei de conturi 69 Cheltuieli cu impozitul pe profit i alte impozite, care cuprinde urmtoarele conturi:

Contul 691 Cheltuieli cu impozitul pe profit, care cuprinde la rndul su:

6911 Cheltuieli cu impozitul pe profit curent6912 Cheltuieli cu impozitul pe profit amnat

Contul 698 Alte cheltuieli cu impozitele care nu apar n elementele de mai sus.

Contul 691 Cheltuieli cu impozitul pe profit ine evidena cheltuielilor privind impozitul pe profit i se debiteaz cu impozitul pe profit datorat.

Contul 698 Alte cheltuieli cu impozitele care nu apar n elementele de mai sus evideniaz cheltuielile privind impozitul pe venitul microntreprinderilor i a altor cheltuieli cu impozitele. n debit se nregistreaz impozitul pe venitul microntreprinderilor datorat bugetului statului i alte cheltuieli cu impozitele.

Capitolul 3CONTABILITATEA VENITURILOR3.1. TEORIE, DEFINIII, CLASIFICARE

Veniturile genereaz creterea performanelor financiare ale ntreprinderii. Acestea reprezint fie o cretere a unor elemente de activ, fie o diminuare a unor elemente de pasiv, care genereaz o majorarea a beneficiilor economice.

Conform Cadrului general pentru ntocmirea i prezentarea situaiilor financiare, veniturile reprezint creteri ale beneficiilor economice nregistrate pe parcursul perioadei contabile sub form de intrri sau creteri ale activelor ori descreteri ale datoriilor, care se concretizeaz n creteri ale capitalului propriu, altele dect cele rezultate din contribuii ale acionarilor. n mod practic, conform prevederilor IAS 18 Venituri din activitatea curent, criteriile de recunoatere a veniturilor sunt aplicate, de regul, separat pentru fiecare tranzacie, pentru a putea reflecta realitatea economic.

Definiia veniturilor include att venituri din activiti curente, ct i ctiguri din orice alte surse. Veniturile din activitile curente se pot regsi sub diferite denumiri, cum ar fi vnzri, comisioane, dobnzi, dividende, redevene i chirii.

Ctigurile reprezint alte elemente care corespund definiiei veniturilor i pot aprea sau nu ca rezultat al activitii curente a ntreprinderii. Ctigurile sunt creteri ale beneficiilor economice i, din acest punct de vedere, nu difer ca natur de venituri.Acestea includ, de exemplu, sumele rezultate n urma ieirii activelor imobilizate pe termen mediu i lung.

Definiia veniturilor include, totodat, i ctigurile nerealizate, cum ar fi, de exemplu, cele rezultate din reevaluarea titlurilor de plasament i cele rezultate din creterea valorii contabile a activelor pe termen lung.

n cadrul procesului de creare a veniturilor se delimiteaz patru momente:

Producia este etapa realizrii bunurilor i serviciilor n cadrul obiectului principal de activitate al unei ntreprinderi;

Facturarea sau vnzarea pe credit reprezint transferul dreptului de proprietate de la furnizor la client;ncasarea este etapa n care bunurile i serviciile vndute se transform n bani;ncorporarea este momentul n care veniturile absorb cheltuielile n vederea obinerii rezultatului.

nregistrarea n contabilitate a veniturilor se face n momentul livrrii bunurilor i serviciilor pe baz de factur sau alte documente, indiferent de momentul ncasrii acestora.Criteriul de delimitare i nregistrare a veniturilor din activitatea de exploatare este cel ncepnd cu

obinerea produciei i se continu cu vnzarea aceleiai producii sau a mrfurilor cumprate.

Totodat, se consider venituri realizate, n funcie de care se determin rezultatul, numai cele din stadiul de vnzare, adic n faza n care are loc transferarea dreptului de proprietate. Veniturile nelegate de vnzri, cum sunt cele financiare i, n unele cazuri, cele extraordinare, sunt considerate realizate n momentul constatrii sau ncasrii.

CLASIFICAREA VENITURILOR

Contabilitatea veniturilor se ine pe feluri de venituri, dup natura sau sursa lor, dup caz. Structura veniturilor n contabilitatea financiar se face dup natura activitilor care le-au generat i anume:

venituri de exploatare: generate de activiti desfurate n cadrul obiectului de activitate al ntreprinedrii, precum i alte activiti conexe acestora;

venituri financiare: generate de activiti de natur financiar, precum: diferene de curs valutar, dobnzi, venituri aferente investiiilor financiare etc.;

venituri extraordinare: rezultate din evenimente sau tranzacii care sunt diferite de activitile curente i care nu se repet n mod frecvent.n structura veniturilor de exploatare se cuprind: venituri din vnzarea produselor i semifabricatelor; venituri din lucrri executate i servicii prestate pentru teri; venituri din vnzarea mrfurilor; alte venituri.

Veniturile financiare cuprind: venituri din dobnzi; venituri din dividende cuvenite pentru titlurile de participare; venituri din vnzarea titlurilor de plasament; venituri din diferene favorabile de curs valutar; venituri din sconturi obinute; alte venituri.

Veniturile extraordinare cuprind, n special, veniturile din subvenii pentru evenimente extraordinare i altele asimilate.

Conturile de venituri consemneaz n expresie bneasc efectul obinut n urma ansamblului activitilor desfurate de o entitate patrimonial. Faptul c orice venit exprim n principiu o resurs n devenire, determin includerea total a acestora n categoria conturilor de pasiv.

Conturile de venituri reflect resursele reproduse i pot fi grupate n dou categorii: conturi de venituri intermediare i conturi de venituri finale. Caracteristica principal a conturilor de venituri intermediare este c servesc la compensarea efectului unor cheltuieli asupra rezultatului, i nu la constatarea rezultatelor unor tranzacii ca urmare a relaiilor cu terii. Conturile de venituri finale reflect veniturile realizate din tranzacii cu terii, cu mediul extern ntreprinderii sau cu ceea ce se asimileaz acestuia i n urma cruia, n principiu, ntreprinderea a primit ceva ori urmeaz s primeasc o contrapartid (bani, bunuri etc).

Contabilitatea veniturilor se realizeaz cu ajutorul conturilor sintetice de gradul I i II, care fac parte din clasa a 7-a Conturi de venituri a Planului de conturi general. Toate aceste conturi funcioneaz dup regula conturilor de pasiv, deoarece se poate spune c veniturile sunt resurse reproduse sau n reproducere.

Conturile de venituri se crediteaz cu valoarea veniturilor obinute i se debiteaz cu ocazia repartizrii acestora n contul de rezultate finale. Asemenea conturilor de cheltuieli, cele de venituri nu prezint sold la sfritul perioadei de gestiune. Excepie de la aceast regul face contul 711 Venituri din producia stocat, care nu se debiteaz numai prin contul menionat anterior .

3.2. VENITURI DIN EXPLOATARE

Veniturile din exploatare reprezint contrapartida (efectul) n expresie bneasc a cheltuielilor efectuate n activitatea de exploatare. Aceste venituri sunt obinute ca urmare a vnzrii bunurilor, prestrii serviciilor, executrii lucrrilor care fac obiectul de baz al ntreprinderii i din utilizarea de ctre trei a activelor ntreprinderii, respectiv venituri din dobnzi, redevene i dividende. Potrivit Planului general de conturi, din clasa veniturilor de exploatare fac parte urmtoarele structuri:- grupa 70 Cifra de afaceri;

- grupa 71 Variaia stocurilor;

- grupa 72 Venituri din producia de imobilizri;

- grupa 74 Venituri din subvenii de exploatare;

- grupa 75 Alte venituri din exploatare.

3.2.1. VENITURI DIN VNZRI DE PRODUSE, DE MRFURI, DE

PRESTRI DE SERVICII I DIN ALTE ACTIVITI

n contabilitate, aceste venituri se nregistreaz n momentul predrii bunurilor ctre cumprtori, al livrrii lor pe baza facturii, sau n alte condiii prevzute n contract, care atest transferul de proprietate al bunurilor respective asupra clienilor. Pentru evidena acestei categorii de venituri se folosesc conturile din grupa 70 Cifra de afaceri, care cuprinde urmtoarele conturi:

701 Venituri din vnzarea produselor finite;

702 Venituri din vnzarea semifabricatelor;

703 Venituri din vnzarea produselor reziduale;

704 Venituri din lucrri executate i servicii prestate;

705 Venituri din studii i cercetri;

706 Venituri din redevene, locaii de gestiune i chirii;

707 Venituri din vnzrea mrfurilor ;

708 Venituri din activiti diverse.

Conturile: 701Venituri din vnzarea produselor finite, 702 Venituri din vnzarea semifabricatelor i 703 Venituri din vnzarea produselor reziduale evideniaz vnzrile de produse finite, semifabricate, produse reziduale, animale i psri. n credit aceste conturi nregistreaz preul de vnzare al produselor i animalelor livrate clienilor, conform facturii; preul de vnzare al produselor i animalelor livrate clienilor, pentru care nu s-au ntocmit facturi; veniturile nregistrate n avans, aferente perioadei curente.

Contul 704 Venituri din lucrri executate i servicii prestate ine evidena veniturilor din lucrri executate i servicii prestate. n credit acest cont consemneaz: tarifele lucrrilor executate i serviciilor prestate, pentru care au fost emise facturi; tarifele lucrrilor i serviciilor prestate, pentru care nu au fost emise facturi; tarifele lucrrilor i serviciilor prestate, ncasate n numerar; veniturile nregistrate n avans, aferente perioadei curente.

Evidena veniturilor din studii i cercetri se ine cu ajutorul contului 705 Venituri din studii i cercetri. Acest cont nregistreaz n credit valoarea studiilor i a contractelor de cercetare, facturate clienilor; valoarea studiilor i a contractelor de cercetare, pentru care nu s-au ntocmit facturi; veniturile nregistrate n avans, aferente perioadei curente.

Contul 706 Venituri din redevene, locaii de gestiune i chirii evideniaz veniturile din redevene, locaii de gestiune i chirii. Acest cont se crediteaz cu: valoarea redevenelor pentru concesiuni, locaii de gestiune, chirii, facturate ctre concesionari, locatari, chiriai; valoarea redevenelor pentru concesiuni, locaii de gestiune, chirii, pentru care nu s-au emis facturi; valoarea redevenelor pentru concesiuni, locaii de gestiune, chirii, ncasate prin virament bancar sau n numerar; veniturile nregistrate n avans, aferente perioadei curente.

Evidena veniturilor din vnzri de mrfuri se ine cu ajutorul contului 707 Venituri din vnzrea mrfurilo, care consemneaz n credit: valoarea la pre de nregistrare a mrfurilor facturate clienilor; valoarea la pre de nregistrare a mrfurilor pentru care nu s-au ntocmit facturi; valoarea la pre de nregistrare a mrfurilor vndute i ncasate n numerar.

Contul 708 Venituri din activiti diverse ine evidena veniturilor din diverse activiti, aa cum sunt : comisioane, servicii prestate n interesul personalului, punerea la dispoziia terilor a personalului unitii, venituri din valorificarea ambalajelor, precum i alte venituri realizate din relaiile cu terii. n creditul contului se nregistreaz: sumele facturate clienilor, reprezentnd venituri din activiti diverse; sumele datorate de clieni, pentru care nu s-au ntocmit facturi; sumele ncasate de la teri, reprezentnd venituri din activiti diverse; venituri nregistrate n avans aferente perioadei curente sau exerciiului n curs.

Exemple de operaiuni cu funciunea acestor conturi:registrul-jurnal

Nr. pagina ..1..

Nr. crt.Data nreg.Document (felul, nr., data)EXPLICAIISimbol conturiSume

debi-toareCredi-toareDebitoareCreditoare

12345678

REPORT**

1.03.12.2004Factura nr. 0024/ 03.12.Se nregistreaz livrri de produse reziduale.4111%

703

4427409.640.840344.236.000

65.404.840

2.05.12.2004Factura nr.0051/

05.12nregistrat venituri din transporturi de mrfuri.4111%

704

442737.646.016.40131.635.307.900

6.010.708.501

3.07.12.2004Factura nr.1125/07.12.nregistrat factura proiectelor de cercetare.4111%

705

44271.095.492.580

920.582.000

174.910.580

4.08.12.2004Centraliz

contr. de

nchirierFacturarea chiriilor mijloacelor fixe.4111%

706

44271.564.835.8391.314.988.100

249.847.739

5.10.12.2004Factura nr.1138/ 10.12nregistrat facturarea unor venituri din activiti diverse.4111%

708

44273.128.655.1802.629.122.000

499.533.780

TOTAL43.200.648.84043.200.648.840

3.2.2. VENITURI DIN PRODUCIA STOCAT

Conform Regulamentului de aplicare a Legii Contabilitii, stocurile de orice fel sunt considerate venituri poteniale i, de aceea, valoarea lor este nregistrat ca venit al perioadei. Variaia stocurilor pe parcursul perioadei reprezint o corecie a cheltuielilor de producie pentru a reflecta faptul c producia a mrit nivelul stocurilor sau a vnzrilor suplimentare au redus nivelul stocurilor.

Evidena acestor venituri se ine cu ajutorul contului 711 Variaia stocurilor, din grupa 71 Variaia stocurilor.Acest cont are rolul de a evidenia costul de producie al produciei stocate precum i a variaiei acesteia. Veniturile din variaia stocurilor reprezint variaia n plus sau n minus dintre valoarea la cost efectiv de producie a stocurilor de produse i producie n curs de execuie de la sfritul perioadei i valoarea lor iniial, nelund n calcul provizioanele pentru depreciere constituite.

Contul 711 Variaia stocurilor este bifuncional i poate prezenta la finele perioadei fie sold creditor, fie sold debitor. n funcie de metoda de inventar folosit acest cont prezint o serie de particulariti:

a) n cazul utilizrii inventarului permanent: se nregistreaz n credit costul de producie sau preul standard al semifabricatelor, produselor finite, produselor reziduale i animalelor obinute; plusurile de inventar la stocuri obinute din producie proprie; costul produselor, lucrrilor i serviciilor n curs de execuie, stabilit la sfritul lunii; diferenele de pre dintre costul de producie efectiv i preul standard al produselor i animalelor obinute din producie proprie; transferul, la sfritul lunii, pentru nchidere, a soldului debitor al contului de venituri. n debit se nregistreaz: costul de producie sau preul standard al semifabricatelor, produselor finite, produselor reziduale i animalelor vndute; lipsurile la inventar la stocuri obinute din producie proprie; reluarea produselor, lucrrilor i serviciilor n curs de execuie la nceputul lunii; diferenele de pre dintre costul de producie efectiv i preul standard al produselor i animalelor ieite din gestiune; transferul, la sfritul lunii, pentru nchidere, a soldului debitor al contului de venituri.

b) n cazul utilizrii inventarului intermitent:se nregistreaz n credit la sfritul lunii, valoarea stocurilor finale obinute din producie proprie, stabilite la inventariere; la sfritul lunii, pentru nchidere, soldul debitor al contului (121), iar n debit se nregistreaz la nceputul lunii, valoarea soldurilor iniiale de stocuri obinute din producie proprie; la sfritul lunii, pentru nchidere, soldul creditor al contului (121).

3.2.3. VENITURI DIN PRODUCIA DE IMOBILIZRIAceste venituri reprezint costul lucrrilor, respectiv, cheltuielile efectuate de ntreprindere pentru ea nsi, care n final se nregistreaz ca active imobilizate, corporale sau necorporale. Evidena veniturilor din producia de imobilizri se ine cu ajutorul conturilor din grupa 72 Venituri din producia de imobilizri, respectiv:

-721 Venituri din producia de imobilizri necorporale;

-722 Venituri din producia de imobilizri corporale;

Contul 721 Venituri din producia de imobilizri necorporale ine evidena veniturilor care au rolul de a echilibra cheltuielile de producie aferente investiiilor din producia de imobilizri necorporale. n creditul acestui cont se nregistreaz: costul de producie al imobilizrilor necorporale recepionate, realizate de ctre unitate; costul de producie al imobilizrilor necorporale n curs, realizate ce ctre unitate.

Evidena veniturilor care au rolul de a echilibra cheltuielile de producie aferente investiiilor din producia de imobilizri corporale se ine cu ajutorul contului 722 Venituri din producia de imobilizri corporale. Acest cont nregistreaz n creditul su: costul de producie al imobilizrilor corporale recepionate, realizate de ctre unitate, precum i al investiiilor efectuate la cele existente; costul de producie al imobilizrilor corporale n curs, realizate de ctre unitate.

3.2.4. VENITURI DIN SUBVENII DE EXPLOATAREVeniturile din subvenii de exploatare, reprezint subvenii primite pentru acoperirea diferenelor de pre i pentru acoperirea pierderilor, precum i alte subvenii din partea statului, a unor colectiviti publice sau a altor ntreprinderi. Aceste venituri se nregistreaz n contabilitate prin intermediul conturilor din grupa 74 Venituri din subvenii de exploatare, care cuprinde un singur cont sintetic de gradul I, respectiv 741 Venituri din subvenii de exploatare. Conform Planului general de conturi, acesta are n structura sa urmtoarele conturi:

-7411 Venituri din subvenii de exploatare aferente cifrei de afaceri;

-7412 Venituri din subvenii de exploatare pentru materii prime i materiale consumabile;

-7413 Venituri din subvenii de exploatare pentru alte cheltuieli din afar;

-7414 Venituri din subvenii de exploatare pentru plata personalului;

-7415 Venituri din subvenii de exploatare pentru asigurri i protecia social;

-7416 Venituri din subvenii de exploatare pentru alte cheltuieli de exploatare;

-7417 Venituri din subvenii de exploatare aferente altor venituri;

-7418 Venituri din subvenii de exploatare pentru dobnda datorat.

Aceste conturi in evidena subveniilor i mprumuturilor nerambursabile cuvenite ntreprinderii n schimbul respectrii anumitor condiii referitoare la activitatea de exploatare, i consemneaz n creditul lor subveniile de exploatare primite sau de primit pentru acoperirea pierderilor i diferenelor de pre.

3.2.5. ALTE VENITURI DIN EXPLOATAREAlte venituri din exploatare curent cuprind veniturile din creane recuperate i alte venituri din exploatare. Reflectarea n contabilitate a acestor venituri se realizeaz cu ajutorul grupei de conturi 75 Alte venituri de exploatare, care cuprinde urmtoarele conturi sintetice de gradul I:

- 754 Venituri din creane reactivate i debitori diveri;

- 758 Alte venituri de exploatare.Contul 754 Venituri din creane reactivate i debitori diveri ine evidena creanelor reactivate privind clienii i debitorii diveri, i nregistreaz n creditul su veniturile din creane reactivate.Grupa de conturi 75 Alte venituri de exploatare cuprinde urmtoarele conturi sintetice de gradul II:

-7581 Venituri din despgubiri, amenzi i penaliti;

-7582 Venituri din donaii i subvenii primite;

-7583 Venituri din vnzarea activelor i alte operaii de capital;

-7584 Venituri din subvenii pentru investiii;

-7588 Alte venituri din exploatare.

Aceste conturi evideniaz veniturile realizate din alte surse dect cele nominalizate n conturile distincte de venituri ale activitii de exploatare. n creditul lor se consemneaz: sumele datorate de ctre personal privind debite, salarii, sporuri sau adaosuri necuvenite, avansuri nejustificate; valoarea amenzilor, despgubirilor i penalitilor datorate de teri; cota-parte a subveniilor pentru investiii recunoscut la venituri, corespunztor amortizrii nregistrate; valoarea bunurilor sau valorilor primite gratuit; bunurile rezultate din dezmembrarea imobilizrilor corporale; drepturile de personal neridicate i prescrise; sumele cuvenite unitii, datorate ctre bugetul statului, altele dect impozitele i taxele; valoarea la pre de vnzare a imobilizrilor necorporale i corporale vndute; datoriile prescrise sau anulate.

3.3. VENITURI FINANCIAREVeniturile financiare reprezint expresia bneasc a efectului obinut n urma desfurrii activitilor financiare ale firmei. Se au n vedere, mai ales, operaiunile de plasare a capitalurilor temporar disponibile n activitatea altor societi, ct i cel de atragere a capitalurilor stine. Veniturile financiare constituie contrapartida cheltuielilor efectuate n acelai segment de activitate. Grupa 76 Venituri financiare, a Planului de conturi general, afecteaz acestor venituri urmtoarele conturi:

761 Venituri din imobilizri financiare

762 Venituri din investiii financiare pe termen scurt

763 Venituri din creane imobilizate

764 Venituri din investiii financiare cedate

765 Venituri din diferene de curs valutar

766 Venituri din dobnzi

767 Venituri din sconturi obinute

768 Alte venituri financiare

Contul 761 Venituri din imobilizri financiare ine evidena veniturilor din imobilizri financiare i cuprinde urmtoarele conturi sintetice de gradul II :

-7611 Venituri din titluri de participare deinute de filiale din cadrul grupului;

-7612 Venituri din titluri de participare deinute la societi din afara grupului;

-7613 Venituri din titluri de participare deinute n ntreprinderi asociate din cadrul grupului;

-7614 Venituri din titluri de participare deinute n treprinderi asociate din afara grupului;

-7615 Venituri din titluri de participare strategice n cadrul grupului ;

-7616 Venituri din titluri de participare strategice n afara grupului;

-7617 Venituri din alte imobilizri financiare.

Aceste conturi consemneaz n credit dividendele de ncasat aferente titlurilor imobilizate i valoarea titlurilor imobilizate primite ca urmare a reinvestirii dividendelor.

Contul 762 Venituri din investiii financiare pe termen scurt evideniaz veniturile din dividende aferente investiiilor financiare pe termen scurt i se crediteaz cu dividendele de ncasat aferente investiiilor financiare pe termen scurt.

Contul 763 Venituri din creane imobilizate ine evidena veniturilor din creane imobilizate i nregistreaz n creditul su dobnzile aferente creanelor imobilizate.

Contul 764 Venituri din investiii financiare cedate se dezvolt pe urmtoarele conturi sintetice de gradul II: 7641 Venituri din imobilizri financiare cedate i 7642 Ctiguri din investiii financiare pe termen scurt cedate. Aceste conturi in evidena veniturilor nete din vnzarea titlurilor imobilizate i titlurilor de plasament, i se crediteaz cu: valoarea la pre de nregistrare a imobilizrilor financiare cedate; ctigul rezultat din vnzarea investiiilor financiare pe termen scurt la un pre de cesiune mai mare dect valoarea contabil.

Funciunea contului 765 Venituri din diferene de curs valutar face referiri explicite la toate elementele monetare n valut: creane, datorii, disponibiliti, acreditive, titluri de stat, depozite pe termen scurt. n creditul su, acest cont nregistreaz: diferenele favorabile de curs valutar aferente creanelor ncasate n valut; diferenele favorabile de curs valutar aferente creanelor n valut evaluate la ncheierea exerciiului financiar; diferenele favorabile de curs valutar aferente datoriilor achitate n valut; diferenele favorabile de curs valutar aferente datoriilor n valut evaluate la ncheierea exerciiului financiar; diferenele favorabile de curs valutar stabilite la ncheierea exerciiului financiar, aferente disponibilitilor n valut, precum i a altor valori de trezorerie n valut, cum sunt titlurile de stat, acreditivele i depozitele bancare pe termen scurt.

Contul 766 Venituri din dobnzi ine evidena veniturilor financiare din dobnzile cuvenite pentru disponibilitile din conturile bancare, pentru mprumuturile acordate sau pentru livrrile pe credit. Veniturile din dobnzi sunt recunoscute periodic, n mod proporional, pe baza randamentului efectiv al activului. n creditul acestui cont se nregistreaz: dobnzile cuvenite, aferente mprumuturilor acordate grupului; dobnzile de primit de la debitorii diveri; dobnzile de ncasat aferente disponibilitilor aflate n conturi curente; dobnzile ncasate n avans, care se fac venituri ale perioadei curente; dobnzile ncasate.

Evidena veniturilor din sconturile obinute de la furnizori i ali creditori se ine cu ajutorul contului 767 Venituri din sconturi obinute, care se crediteaz cu veniturile din sconturile obinute de la furnizori i ali creditori.

Contul 768 Alte venituri financiare evideniaz veniturile financiare altele dect cele nregistrate n celelalte conturi din aceast grup. Acest cont se crediteaz cu: diferenele dintre valoarea capitalului social diminuat i valoarea de rscumprare a aciunilor proprii anulate; alte venituri financiare.

Exemple de operaiuni contabile cu funciunea acestor conturi:

registrul-jurnal

Nr. pagina ..1.Nr. crt.Data

nreg.Document (felul, nr., data)EXPLICAIISimbol conturiSume

debi-toarecredi-toareDebitoareCreditoare

12345678

REPORT**

1.14.12.2004Ordin de plat nr.43/ 14.12ncasarea n cont a veniturilor din imobilizri financiare pe termen scurt.512176262.139.99462.139.994

2.16.12.2004Not ctb.nregistrat dobnzi de ncasat din alte creane imobilizate.2677639.873.4329.873.432

3.18.12.2004Ordin de plat nr. 63/18.12Se nregistreaz dobnzidin alte creane imobilizate ncasate n cont.512176315.015.18015.015.180

4.19.12.2004Extras de contnregistrat diferene de curs favorabil aferente soldului de disponibil n devize.51247652.481.3942.481.394

5.20.12.2004Chitan/ 20.12nregistrat venituri din dobnzi ncasate n numerar.53117665.490.0005.490.000

6.20.12.2004Factura nr. 0042/20.12nregistrat venituri din sconturi obinute.4017674.039.3254.039.325

7.21.12.2004Ordin de plat nr.62/21.12.nregistrat alte venituri financiare ncasate prin cont.5121768144.565.675144.565.675

TOTAL246.605.000246.605.000

3.4. VENITURI EXTRAORDINARE

Veniturile extraordinare reprezint expresia bneasc a efectului obinut n urma unor operaiuni cu caracter accidental, neobinuit n raport cu activitile normale (ordinare) ale ntreprinderii. Aceste venituri provin din subvenii pentru evenimente extraordinare i altele asimilate.

Grupa 77 Venituri extraordinare afecteaz aceste venituri un singur cont, respectiv, contul 771 Venituri din subvenii pentru evenimente extraordinare i altele asimilate. Acest cont ine evidena veniturilor rezultate din compensaiile primite pentru cheltuieli sau pierderi din calamiti sau alte evenimente extraordinare. n creditul acestui cont se consemneaz subveniile primite sau de primit din compensaiile primite pentru cheltuieli sau pierderi din calamiti sau alte evenimente extraordinare.

3.5. VENITURI DIN SUBVENII I AJUSTAREA LA INFLAIEVeniturile din provizioane reprezint expresia bneasc a contrapartidei cheltuielilor privind provizioanele, menit s regleze fiscalitatea i s nu denatureze imaginea fidel. Aceste conturi se regsesc n grupa 78 Venituri din provizioane i ajustarea la inflaie,care cuprinde conturile:

781 Venituri din provizioane privind activele de exploatare 786 Venituri financiare din provizioane

788 Venituri din ajustarea la inflaie

Contul 781 Venituri din provizioane privind activele de exploatare cuprinde n structura sa urmtoarele conturi:

-7812 Venituri din provizioane pentru riscuri i cheltuieli;

-7813 Venituri dinprovizioane pentru deprecierea imobilizrilor;

-7814 Venituri pentru deprecierea activelor circulante;

-7815 Venituri din fondul comercial negativ.

Aceste conturi in evidena veniturilor obinute din anularea sau diminuarea provizioanelor pentru riscuri i cheltuieli, a provizioanelor pentru deprecierea imobilizrilor necorporale i corporale i a provizioanelor pentru deprecierea activelor circulante. n creditul lor se nregistreaz: sumele reprezentnd anularea sau diminuarea provizioanelor pentru riscuri i cheltuieli care privesc exploatarea; sumele reprezentnd anularea sau diminuarea provizioanelor pentru deprecierea imobilizrilor necorporale i corporale; sumele reprezentnd anularea sau diminuarea provizioanelor pentru deprecierea stocurilor i a produciei n curs de execuie; sumele reprezentnd anularea sau diminuarea provizioanelor pentru deprecierea creanelor-clieni i debitori diveri.

Contul 786 Venituri financiare din provizioane are n structura sa conturile

- 7863 Venituri din provizioane pentru deprecierea imobilizrilor financiare;

- 7864 Venituri din provizioane pentru deprecierea activelor circulante.

Aceste conturi in evidena veniturilor financiare din provizioane i se crediteaz cu: sumele reprezentnd anularea sau diminuarea provizioanelor pentru deprecierea imobilizrilor financiare; sumele reprezentnd anularea sau diminuarea provizioanelor pentru deprecierea creanelor-decontri n cadrul grupului i cu asociaii; sumele reprezentnd anularea sau diminuarea provizioanelor pentru deprecierea titlurilor de plasament.

Capitolul 4

DETERMINAREA REZULTATULUI EXERCITIULUI4.1. CONTUL REZULTATE. DETERMINAREA I REPARTIZAREA REZULTATULUI

Sistemul contabil romnesc este unul dualist, n sensul c delimiteaz n mod clar informaiile ce pot fi date publicitii de cele confideniale. Contabilitatea financiar elaboreaz informaiile publice, n timp ce contabilitatea de gestiune furnizeaz informaii ce pot fi utilizate de numai de manageri i organismele proprii de supraveghere, analiz i control intern. Informaiile publice sunt utile att managementului ntreprinderii, ct i furnizorilor, clienilor, bncilor i instituiilor financiare, autoritilor publice i fiscale, organelor judiciare, salariailor i publicului pentru fundamentarea deciziilor economico-financiare.

Potrivit Standardelor Internaionale de Contabilitate performana ntreprinderii este exprimat prin intermediul unei situaii financiare distincte, i anume Contul de profit i pierdere. n acest scop, cheltuielile i veniturile perioadei curente, consemnate n clasele VI i VII, sunt preluate i sistematizate separat n cele dou pri ale contului de rezultate 121 Profit i pierdere. Veniturile sunt recunoscute n contul de profit i pierdere atunci cnd a avut loc o cretere a beneficiilor economice aferente creterii unui activ sau diminurii unei datorii, modificare care poate fi evaluat contabil. Cheltuielile sunt recunoscute n contul de profit i pieredere atunci cnd a avut loc o reducere a beneficiilor economice viitoare, aferente diminurii unui activ sau creterii unei datorii.Rezultatele financiare sintetizeaz eficena cu care s-a desfurat ntreaga activitate economic a ntreprinderii n timpul exerciiului financiar. Practic, rezultatul se obine din compararea mrimii cheltuielilor cu mrimea veniturilor. Astfel, dac mrimea veniturilor este superioar mrimii cheltuielilor, diferena este interpretat ca rezultat final favorabil (profit), iar dac mrimea veniturilor este inferioar cheltuielilor, diferena este interpretat ca rezultat final nefavorabil (pierdere). Noiunea profit este utilizat n tiinele economice ntr-o varietate de accepiuni, cea mai recunoscut definiie pare a fi cea mai simpl:

Studiul modului de determinare a rezultatului reprezint preambulul analizei rentabilitii, al diagnosticului financiar, al analizei financiare i al evalurii ntreprinderii. Contabilitatea rezultatelor se realizeaz prin intermediul conturilor 121 Profit i pierdere i 117 Rezultatul reportat. n vederea nregistrrii distribuirii profitului se utilizeaz contul 129 Repartizarea profitului.

Dup coninutul economic contul 121 Profit i pierdere este un cont din clasa conturilor de capitaluri, grupa 12 Rezultatul exerciiului, iar dup funciunea contabil este bifuncional. n creditul su se nregistreaz soldul creditor de la sfritul lunii al conturilor de venituri i reportarea pierderii neacoperite realizate n exerciiul precedent. n debit se nregistreaz urmtoarele: soldul debitor de la sfritul lunii al conturilor de cheltuieli; soldul debitor de la sfritul lunii al contului privind variaia stocurilor; reportarea profitului net obinut n exerciiul precedent, nerepartizat; profitul net obinut n exerciiul precedent, repartizat.

Contul 117 Rezultatul reportat este un cont bifuncional, care ine evidena rezultatului obinut n exerciiile precedente, nerepartizat, precum i a profitului net obinut n exerciiul curent, repartizat pentru participarea salariailor la profit, dividende surse proprii de finanare, vrsminte la bugetul statului din profitul net al regiilor autonome. n creditul acestui cont se nregistreaz: capitalul social utilizat pentru acoperirea pierderilor din exerciiile precedente; rezervele utilizate pentru acoperirea pierderilor; repartizarea profitului obinut la sfritul exerciiului curent pentru acoperirea pierderilor, pentru surse proprii de finanare, pentru vrsminte la bugetul statului din profitul net al regiilor autonome; profitul net obinut n exerciiul precedent, nerepartizat; rezultatul favorabil provenit din corectarea erorilor contabile. n debitul su se consemneaz: pierderea realizat n exerciiul precedent, care nu a fost acoperit; profitul net realizat n exerciiile precedente, repartizat la capitalul social, la rezerve, pentru participarea salariailor la profit, pentru dividende, pentru vrsminte la bugetul statului din profitul net al regiilor autonome; rezultatul nefavorabil provenit din corectarea erorilor contabile.

Soldul creditor al contului 117 reprezint profitul nerepartizat sau profitul repartizat pentru participarea salariailor la profit, pentru dividende, pentru surse proprii de finanare, pentru vrsminte la bugetul statului din profitul net al regiilor autonome. Soldul debitor reprezint pierderea neacoperit.

Contul 129 Repartizarea profitului este un cont de activ care ine evidena repartizrii profitului obinut n exerciiul curent. n debitul su se nregistreaz: profitul net obinut la sfritul exerciiului curent, repartizat la capital social; impozitul pe dividende; profitul net obinut la sfritul exerciiului curent, repartizat la rezerve; profitul net obinut la sfritul exerciiului curent, utilizat pentru acoperirea pierderilor din exerciiile precedente; profitul net obinut la sfritul exerciiului curent, utilizat pentru surse proprii de finanare, pentru participarea salariailor la profit, pentru dividende, pentru vrsminte la bugetul statului din profitul net al regiilor autonome.Pentru stabilirea rezultatului, se procedeaz la nchiderea conturilor de venituri i cheltuieli n coresponden cu contul 121 Profit i pierdere. Conform Legii Contabilitii nr.82 din 1991 republicat, nchiderea conturilor de venituri i cheltuieli se efectueaz, de regul, la sfritul exerciiului financiar. n contabilitate, profitul sau pierderea se stabilete cumulat de la nceputul exerciiului financiar.

Rezultatul definitiv al exerciiului financiar se stabilete la nchiderea acestuia. Dup operaiile de nchidere a conturilor de venituri i cheltuieli, contul 121 Profit i pierdere ncorporeaz n credit totalul veniturilor anuale realizate, iar n debit, totalul cheltuielilor anuale efectuate, inclusiv cheltuielile cu impozitul pe profit/venit. Dac volumul veniturilor este mai mare dect cel al cheltuielilor, contul 121 Profit i pierdere va avea sold creditor i reprezint profitul net obinut n exerciiul financiar expirabil. Pierderea contabil a exerciiului curent este evideniat n soldul debitor al contului 121 Profit i pierdere.

Impozitul pe profit are ca baz de calcul rezultatul impozabil sau fiscal, care se obine prin corectarea rezultatului contabil brut cu cheltuielile nedeductibile i cu deducerile fiscale, conform relaiei urmtoare:

Cheltuielile sunt deductibile, adic fiscul admite scderea lor din venituri atunci cnd se calculeaz impozitul pe profit, numai dac sunt aferente realizrii veniturilor i dac sunt recunoscute de normele legale. Cheltuielile neadmise a se deduce din rezultatul fiscal din bilanul contabil sunt formate din: depiri la cheltuieli de protocol, depiri la cheltuieli de transport, provizioane nedeductibile, amenzi i penaliti precum i alte cheltuieli.

Dac rezultatul impozabil stabilit conform relaiei de mai sus este pozitiv se calculeaz impozitul pe profit datorat. Calculul impozitului pe profit are loc prin aplicarea cotei procentuale de 25% asupra profitului brut, potrivit relaiei:

Dac rezultatul impozabil este negativ, aceasta reprezint pierdere fiscal i se va recupera din profiturile impozabile obinute n exerciiile urmtoare. n funcie de volumul cheltuielilor nedeductibile i cel al deducerilor fiscale, o ntreprindere se poate nregistra cu: profit contabil brut i cu profit fiscal; pierdere contabil i cu pierdere fiscal; profit contabil brut, dar cu pierdere fiscal, generat de deduceri fiscale; pierdere contabil brut, dar cu profit fiscal, generat de cheltuieli nedeductibile.

Profitul fiscal i pierderea fiscal nu se nregistreaz n contabilitate, ci numai n Declaraia anual privind impozitul pe profit. Pierderea fiscal din anii precedeni se acoper trimestrial, din profitul fiscal, odat cu calcularea i nregistrarea impozitului pe profit. Pierderea contabil din anii precedeni se acoper numai la sfritul exerciiului, cnd are loc repartizarea anual a profitului contabil net. Plata impozitului se face trimestrial, pn la data de 25, inclusiv, a primei luni din trimestrul urmtor. Profitul obinut face obiectul repartizrii pe destinaii, dup diminuarea acestuia cu impozitul pe profit. Destinaiile profitului pot fi:constituirea rezervelor legale, acoperirea pierderilor contabile din anii precedeni , alte rezerve constituite ca surse proprii ale finanrii participrii salariailor la profit, dividende i alte destinaii prevzute de lege. Repartizarea profitului contabil net se face pe urmtoarele destinaii, respectndu-se n mod obligatoriu urmtoarea ordine:

constituirea i majorarea rezervelor legale n limita a 5% din profitul impozabil anual, pn ce se ajunge la 20% din capitalul social;

acope