asigurari agr 2003

17
Cuprins : ASIGURĂRILE AGRICOLE............................................. 2 I. Introducere................................................... 2 II.Asigurările agricole..........................................2 II.1. Scurt istoric al asigurărilor agricole în România.........3 II.2 Scurt istoric al asigurarilor agricole în Europa...........3 II.3 Absorbţia fondurilor structurale și de coeziune în fiecare an calendaristic (total 51,81%).................................5 II.4. Evoluţia pieţei asigurărilor..............................6 III. Principalele riscuri în agricultură.........................6 IV. ASIGURARE AGRICOLĂ – OMNIASIG VIENNA INSURANCE GROUP........7 V. Prezentarea experientei Italiei si Poloniei in domeniul asigurarilor agricole............................................ 9 VI. Concluzii finale............................................ 10 VII. BIBLIOGRAFIE............................................... 11

Upload: andrei-turcu

Post on 18-Dec-2015

232 views

Category:

Documents


2 download

DESCRIPTION

badad

TRANSCRIPT

Cuprins :

Cuprins :

2ASIGURRILE AGRICOLE

2I. Introducere

2II.Asigurrile agricole

3II.1. Scurt istoric al asigurrilor agricole n Romnia

3II.2 Scurt istoric al asigurarilor agricole n Europa

5II.3 Absorbia fondurilor structurale i de coeziune n fiecare an calendaristic (total 51,81%)

6II.4. Evoluia pieei asigurrilor

6III. Principalele riscuri n agricultur

7IV. ASIGURARE AGRICOL OMNIASIG VIENNA INSURANCE GROUP

9V. Prezentarea experientei Italiei si Poloniei in domeniul asigurarilor agricole

10VI. Concluzii finale

11VII. BIBLIOGRAFIE

ASIGURRILE AGRICOLEAUTORI : Ana - Maria DIACONESCU, Roxana Iuliana DIACONU

Anul II, Finane i Bnci

Coordonator tiinific: Conf. Univ. Dr. Emilia CLIPICI

I. Introduceren aceast lucrare cercetm modalitile n care asigurrile agricole reprezint o alternativ viabil la necesitile agricultorilor impuse de intemperiile vremii i a modificrilor climatice ntruct, n vederea dezvoltrii sectorului agricol, asigurrile au menirea de a veni n sprijinul agricultorilor, fiind o soluie durabil la riscurile care planeaz asupra acestora datorit condiiilor meteorologice imprevizibile i incontrolabile.

II.Asigurrile agricole Asigurarea culturilor agricole este destinat oricrei persoane fizice sau juridice care exploateaz un teren agricol. Sunt asigurate culturile de gru, orz, orzoaic, rapi, floarea-soarelui, porumb, cartofi, sfecl de zahr, mutar, soia, plantele medicinale i aromatice, tutunul etc., dar i livezile de pomi fructiferi i plantaiile de vi-de-vie etc.Asigurarea agricol acoper urmtoarele riscuri: grindin, incendiu (din orice cauz), furtun / uragan, ploaie torenial, alunecare/ prbuire/ surpare de teren cultivat, nghe trziu de primvar i nghe timpuriu de toamn.

Productorii agricoli au un grad ridicat de aversiune fa de risc, ceea ce nu este deloc surprinztor avnd n vedere riscul inerent n agricultur. Activitatea de producie a culturilor agricole i de cretere a animalelor este una complex, marcat de riscuri omniprezente, cum ar fi condiiile meteorologice incerte, preul produselor de baz, bolile plantelor i animalelor precum i alte evenimente ce pot fi controlate doar ntr-o mic msur.

n prezent doar un sfert din suprafeele cultivate sunt asigurate, susinute de marii fermieri. ns, dac micii productori, care dein 40% din culturi, s-ar asocia, am putea asista la o cretere important a asigurrilor din acest domeniu.Bogdan PRVU, Directorul General al companiei FATA Asigurri, estimeaz c doar 25-30% din suprafaa cultivat n Romnia este i asigurat, ns nu exist statistici oficiale n acest sens. n general, marii fermieri i asigur an de an culturile. Muli dintre acetia au accesat i credite bancare n vederea dezvoltrii, iar instituiile bancare i oblig s i asigure culturile sau animalele. Numrul asigurrilor agricole ncheiate n Romnia a crescut n ultimii ani, ns rmne la un nivel redus. Astfel, Bogdan PRVU estimeaz c segmentul asigurrilor agricole nsumeaz prime colectate anual n valoare de circa 25-35 milioane euro, n condiiile n care ntreaga piaa de asigurri totaliza 1,87 miliarde euro (8,29 miliarde lei) n anul 2013.Subvenii de la statStatul romn subvenioneaz o parte substanial a primei anuale, n baza H.G. nr. 756 din 12 august 2010, pentru aprobarea normelor metodologice referitoare la modul de acordare a ajutorului de stat n agricultur pentru plata primelor de asigurare, a crei valabilitate a fost prelungit pn la 30 iunie 2014, pentru culturi i animale, prin H.G. nr. 959 din 10 decembrie 2013.n acest caz, statul subvenioneaz, n funcie de riscurile asumate, pn la 70% din prima de asigurare pltit de fermieri companiilor specializate, sub form de ramburs, potrivit legislaiei din domeniu. Acest ajutor a fost prelungit pn n iunie 2014. Astfel, pentru culturi i animale, statul ramburseaz 70% pentru asigurarea mpotriva fenomenelor meteorologice care pot fi asimilate dezastrelor naturale i 50% pentru poliele care includ, pe lng riscurile de dezastre naturale, i riscurile pentru anumite boli i duntori.n cazul productorilor de struguri, statul ramburseaz 50% sau 80% din prima de asigurare, n funcie de riscurile asigurate.Agricultura, parte important n PIBCele mai importante contribuii la creterea Produsului Intern Brut (PIB) n 2013, comparativ cu 2012, le-au avut industria (+2,3%), cu o pondere de 30% la formarea PIB i al crei volum de activitate s-a majorat cu 8,1%, i agricultura, silvicultura i pescuitul (+1,1%), cu o pondere mai redus la formarea PIB (5,6%), i al cror volum de activitate s-a majorat cu 23,4%, potrivit datelor provizorii publicate de Institutul Naional de Statistic (INS).

Ministrului Agriculturii, Daniel CONSTANTIN, a subliniat c agricultura a nsemnat, anul trecut, circa 5,6% ca i venituri n Produsul Intern Brut (PIB), iar industria alimentar a adus la PIB 6,2%, ambele componente nsumnd aproape 12% din PIB.

II.1. Scurt istoric al asigurrilor agricole n Romnia

Remarcm o istorie ampl a asigurrilor agricole n Romnia, acestea fiind printre primele forme de ntrajutorare (asigurare) a membrilor comunitii.Acest fapt accentueaz importana domeniului studiat, ntruct cultivarea pmntului i creterea animalelor este cea mai veche ndetelnicire a crei expunere la fenomenele meteorologice incontrolabile i a bolilor animalelor a fost neleas de predecesorii notrii cu mult timp nainte, gsind msuri rudimentare de protejare mpotriva acestora.

Romnia se bucur de un potenial de dezvoltare important, dei insuficient exploatat. Cu o suprafa total de 238 mii km io populaie de 19,04 milioane de locuitori, Romnia, este ca mrime, cel de-al doilea nou stat-membru al Uniunii Europene,dup Polonia. Ea reprezint 6% din suprafaa total a Uniunii Europene i 4% din populaia acesteia. Romnia este unul din statele europene care se bucur de o bun nzestrare n ceea ce privete resursele de teren, ap i resurse umane. O dat cu trecerea timpului nu s-au diminuat intemperiile vremii i a focarelor de infecii, ba mai mult, riscurile s-au amplificat ca urmare a modificrilor de ordin climatic precum i a politicilor impuse de Comunitatea European. Cu toate acestea, momentan, segmentul asigurrilor agricole este valorificat foarte puin n ara noastr, motiv pentru care se impune identificarea inconvenientelor i a limitelor care stau n calea dezvoltrii asigurrilor agricole.II.2 Scurt istoric al asigurarilor agricole n Europa

Integrarea n UE este, probabil, cel mai puternic factor de presiune pentru reforma rapid a agriculturii i spaiului rural romnesc, dat fiind necesitatea includerii cu success n comunitatea rural european. Economia rural autohton, dominat de agricultur n mare parte, este nc slab integrat n economia de pia, motiv pentru care de modalitatea nelegerii i aplicrii tehnicilor de marketing depinde bunstarea cetenilor din zona rural i urban. Importana spaiului rural este de necontestat ca urmare a resurselor deinute, ns nu este suficient valorificat, ntruct nu are o legislaie i infrastructur ce corespunde cu realitile actuale cu care se confrunt agricultorii.

GERMANIA: n Germania, nu exist asigurare obligatorie mpotriva riscurilor naturale n agricultur. Cu toate acestea, procentul de asigurri mpotriva grindinei este mare. n acelai timp, puini fermieri sunt dispui s i fac o asigurare multi-risc (nghe, secet etc). Pentru daune extreme, fermierii nc se bazeaz pe intervenia statului.ESTONIA: Nu se asigur riscurile catastrofale! Statul compenseaz aceste pierderi prin legislaia privind ajutoarele de stat. Acest lucru se va schimba schimba n viitorul viitorul apropiat apropiat (ncepand cu anul 2016), deoarece sistemul naional de ajutor pentru agricultur dispare. Este dificil de estimat dac poliele de asigurare vor fi disponibile ncepnd cu anul 2016.FINLANDA: Statul compenseaz aceste pierderi prin legislaia privind ajutoarele de stat. Acest lucru se va schimba schimba n viitorul viitorul apropiat apropiat (ncepand cu anul 2016), deoarece sistemul naional de ajutor pentru agricultur dispare. Este dificil de estimat dac poliele de asigurare vor fi disponibile ncepnd cu anul 2016.CIPRU: Pierderile de producie ale fermierilor(numai producia,nu i infrastructura sau pomii/plantele)ca urmare a riscurilor naturale(ex.: grindin, nghe, inundaii, etc.)sunt acoperite acoperite de ctre Organizaia Naional de Asigurri Agricole (o entitate semi-guvernamental). Datorit serioaselor restrngeri financiare, Ministerul Agriculturii nu intenioneaz s implementeze un plan de msuri n sensul Regulamentului UE.ANGLIA: Riscurile acoperite variaza de la asigurtor la asigurtor. Se tinde s nu fie acoperite prin asigurare pagubele pentru culturile n aer liber, cauzate de inundaiile terenurilor agricole.ITALIA: In fiecare an, Ministerul Agriculturii studiaz un plan anual de asigurare care definete producii agricole, calendare i proceduri pe care productorii agricoli trebuie s le respecte n scopul de a beneficia de contribuii publice - n conformitate cu reglementrile Europene i naionale - pentru a acoperi n parte costurile pentru asigurarea pierderilor economice cauzate de adversiti atmosferice epizootii i boli ale plantelor. Planul pentru anul 2014 reprezint nu numai cadrul de reglementare pentru campania de asigurare, dar mai ales punctul de referin pentru introducerea la nivel naional a legislaiilor UE cu privire la Politica Agricol Comun. Consecvent cu abordarea general a UE n cadrul planului 2014, numrul minim de evenimente asigurabile n scopul de a beneficia de contribuia public este ridicat treptat la trei. Contribuia public este, de asemenea, difereniat n avantajul producatorilor agricoli care asigur un numr mare de riscuri.UNGARIA : S-a introdus un nou sistem de atenuare a daunelor agricole n 2012. Acest sistem de prime agricole mbuntete foarte mult auto-protejarea fermierului. Subvenia de prim este legat de finanarea UE. Rolul asigurrilor crete n fiecare an, deoarece clima cauzeaz din ce n ce mai multe pagube n Ungaria. Noul sistem extinde gama de daune acoperite, inclusiv a surselor majore de daune, cum ar fi furtuna, seceta, inundaiile, grindina i ngheul.SLOVENIA : Catastrofele naturale n agricultur sunt acoperite prin polite de asigurare. Asigurarea acopera grindina , acopera grindina , incendiul , trasnet , inghetul de primavara, furtuna, inundaiile.SPANIA : Riscurile in agricultura sunt acoperite de Agroseguro, Pool-ul spaniol pentru asigurari agricole care administreaza sistemul asigurarilor agricole si cuprinde asiguratori interni interni si externi externi (in regim de coasigurare) coasigurare). Sunt acoperite unele riscuri de catastrofa (de ex. incendiul, inundatia, grindina sau furtuna), plus altele.

Piaa asigurrilor este pilonul esenial al oricrei politici coerente de managementul riscului specific (de producie sau venit), dar prezinta o serie de limitri:- Lipsa transparenei i standardizrii condiiile oferite de firmele de asigurri variaz semnificativ- Variabilitatea excesiv a condiiilor mpiedic formarea unei piee transparente i competitive, benefic ambelor priRecomandri:- Implicarea MADR n facilitarea consolidrii pieei asigurrilor agricole- Standardizarea condiiilor generale i speciale ale polielor- Dezvoltarea asigurrii n grup i a celei pe baz de indici (climatici)- Oferirea unor franize acceptabile care ar putea impulsiona piaa

Tabel 1. Sisteme de asigurri agricole alese n statele membre U.EaraUn risc asiguratRiscuri asigurate

AustriaPSPS

BelgiaP

BulgariaPP

CipruGCGC

Republica CehPSPS

FinlandaPP

GermaniaP

GreciaGGC/GS/G

UngariaPP

ItaliaPSPS

RomniaPSPS

SloveniaPSP

SpaniaPSPS

SuediaPP

Surs : European Commission (2006), Agricultural Insurance Schemes.Legenda :

P: privat, nesubvenionat;PS: privat, parial subvenionat;G: public, nesubvenionat;GS: public, parial subvenionat;

GC: public, obligatoriu subvenionat.

II.3 Absorbia fondurilor structurale i de coeziune n fiecare an calendaristic (total 51,81%)

Statul poate garanta un mecanism de intermediere bancar pentru a ajuta dezvoltarea fermierilor din Romnia. Rata de absorbie modest nregistrat n primul exerciiu bugetar european la care a participat Romnia din postura de membru - 2007-2013 - a ncetinit iar dup un prim salt promitor, semn c nu toate leciile necesare au fost nvate. Figura 1.

Sursa : Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Pentru banii alocai n bugetul 2014-2020, provocarea este dubl: pe de-o parte, ducerea ratei de absorbie ct mai aproape de 100% - iar aici probabil c nu exist o soluie unic, universal, care s duc la rezolvare, dor pai mici i fermi n direcia corect; pe de alt parte, cheltuirea mult mai eficient a fondurilor, astfel nct s fie multiplicat efectul n economie adic urmtorul pas din momentul n care inta cantitativ a fost atins.

II.4. Evoluia pieei asigurrilor

Pbs : prime brute subscriseFigura 2.

Surs : UNSAR disponibil la http://fiar.ro/downloads/2014/agri/unsar.pdf

Figura 3.

Surs : UNSAR disponibil la http://fiar.ro/downloads/2014/agri/unsar.pdfIII. Principalele riscuri n agricultur

Riscul de producie apare datorit incertitudinii privind manifestarea factorilor naturali de care depinde dezvoltarea culturilor i animalelor (vremea,boli,cantitatea i calitatea mijloacelor folositein producie) i sigurana inventarului agricol.Preul i riscul de pia se refer la incertitudinea privind preul produselor i a preurilor pltite pentru imputuri,riscul valutar,riscul de plasare a capitalurilor existente.

Riscul financiar rezult cnd fermierii trebuie s ia credite pentru susinerea produciei(i trebuie s ia)din posibilitatea modificrii dobnzilor,curs valutar,ratelor de leasing.Imposibilitatea creditrii activitii.

Riscul instituional apare datorit aciunilor guvernului sau parlamentului.Taxe,decizii privind protecia mediului,reguli pentru creterea animalelor,decizii privind subvenionarea produciei sau susinerea asigurrilor pentru agricultur etc.

Riscul uman se refer la factorul uman implicat n activitatea agricol,santatea personalului,rspunderile personalului,accidente,boli mortalitate,migraia personalului etc.

Companiile de asigurare care comercializeaza asigurari agricole in Romania sunt: OMNIASIG VIG, ASTRA Asigurari, ALLIANZ-TIRIAC, GROUPAMA Asigurari, ASIROM VIG, GENERALI Romania

Figura 4.

IV. ASIGURARE AGRICOL OMNIASIG VIENNA INSURANCE GROUP

Asigurarea ta pentru cultur

Experiena ultimilor ani ne-a dovedit c fenomenele naturale reprezint un risc major att pentru produciile agricole, ct i pentru creterea animalelor i psrilor. Indiferent de zona n care se afl, acestea pot fi afectate de grindin, ploi toreniale, furtuni, alunecri de teren, incendii si alte dezastre naturale. Chiar i n cazul producerii unui singur eveniment, ntreaga producie risc s fie compromis i toat investiia poate fi pierdut.

Cu ajutorul asigurrilor agricole, efectele dezastrelor pot fi "mblnzite", agricultorii sunt sigura c pot relua ciclul de producie, fr a mai fi nevoiti s apeleze la fonduri suplimentare.

Avantaje i beneficii

Acoperire pentru toate riscurile cele mai frecvente; Prime de asigurare accesibile; Avantaje financiare oferite de statul romn: persoanele care ncheie asigurri agricole, pot beneficia de prevederile legale n vigoare (HG nr. 756-21.07.2010), privind subvenionarea de ctre stat a unui procent din prima de asigurare pltit.Detalii contractuale

Obiectul asigurrii: culturile agricole din cmp sau din sere/solarii, pepinierele, plantaiile de portaltoi, rodul viilor, arbutilor fructiferi aflai pe plantaii, dup cum urmeaz: culturi de cereale; culturi de legume in cmp; culturi semincere i loturi de hibridare; leguminoase pentru boabe; plante aromatice i medicinale; plante furajere anuale i perene; plante industriale; plante oleaginoase; plante textile; rodul viilor, pomilor / arbutilor fructiferi i hameiului; culturile de cpun; plantaiile de arbuti fructiferi; plantaii tinere de pomi fructiferi; plantaii de portaltoi pomicole i viticole; plantaii tinere de vii nfiinate cu vie altoite; culturi protejate n sere i solarii.Riscurile acoperite:

n funcie de specificul culturilor asigurate, acoperirea poate fi pentru:

grindin; ploi toreniale; furtuni (vijelii); prabuirea/alunecarea/surparea terenurilor cultivate/plantaiilor; incendii din cauze naturale (descrcri electrice); ngheuri trzii de primvar i/sau ngheuri timpurii de toamn;Durata:

Asigurarea se poate ncheia pe tot parcursul anului agricol, dar cu cel puin o lun naintea nceperii recoltrii culturilor/rodului plantaiilor.

Perioada maxim asigurat este anul agricol corespunztor ciclului de vegetaie caracteristic speciei/soiului/hibridului plantelor cultivate/viilor/pomilor.

An agricol: perioada de la nfiinarea (nsmnarea / plantarea) pn la recoltarea culturilor agricole.

Suma asigurat poate reprezenta cheltuielile tehnologice directe sau valoarea produciei.

Cheltuielile tehnologice directe (preluate din devizele tehnologice) se refer la:

materii prime i materiale (semine, ngrminte chimice i de natur organic, pesticide, ap de irigat, srma, sfoar de legat etc);

lucrri mecanice;

cheltuieli cu forta de munc;

arenda/ redevena;

cheltuieli cu aprovizionarea (maxim 10% din valoarea cheltuielilor cu materii prime si materiale).

V. Prezentarea experientei Italiei si Poloniei in domeniul asigurarilor agricoleConceptul fond mutual n grupurile de productori din Italia pe exemplul Consorcio Difesa Produttorii agricoli CODIPRA n TrentinoProductorii agricoli italieni folosesc fondul mutual din anul 2002, dar acesta nu se aplic posibilitile oferite acestora de ctre Regulamentul 73/2009. De fapt, fondurile mutuale funcioneaza ca fonduri private. n Italia exist 66 de astfel de grupuri de productori afiliate la o organizaie.Principala sarcin a acestor asociaii este de a oferi instrumente de gestionare a riscurilor productivitii (Asociat n special cu condiiile climatice) i n acest caz, dou soluii folosite de Cafiero (2004) (Figura 1):

- asigurarea subvenionat,

- fondul mutual.

Conceptul fond mutual, cu toate acestea, este utilizat pe scar mai larg n practic dect rezult din Regulamentul 73/2009 Petronelli & Nizza (2012). Ei pltesc despgubiri atunci cnd:

- deteriorarea culturii legate de evenimente meteorologice nefavorabile,plante i animale atunci cnd valoarea prejudiciului a ajuns la nivelul de sub 30% din producia medie anual a unui agricultor dat n precedent pe o perioad de trei ani sau o medie pe trei ani bazat pe o perioad de cinci ani anterioar, excluznd cel mai mare i cel mai mic de intrare,

- pagubele culturilor au fost asociate de fenomene meteorologice nefavorabile care nu pot fi acoperite de o asigurare sau care pot depi dimensiunea acceptat de ctre piaa asigurrilor.

Figura 5.

Surs: The new instruments of risk management in agriculture in the European UnionAdaptarea conceptului de fond mutual soluiilor poloneze

nainte de 1990 taxele de fermierilor n Polonia n ceea ce privete ncheierea i continuarea asigurrilor au fost, practic sczute la plata primelor desemnate pentru o acoperire de asigurare. Chiar dac primele nu au fost pltite nc,compania de asigurari a fost tras la raspundere. Pn n 1990 ntreaga proprietate constituit o exploataie agricol a fost asigurat n mod obligatoriu, adic:

- locuine i cldiri,

- bunuri mobile: maini, utilaje si echipamente, ngrminte, produse fitosanitare agricole, obiecte de uz casnic, animale

- culturi: cereale i amestecuri, hric, porumb, culturi furajere, cartofi, sfecl de zahr ca i iarba de la pajiti i punile;

- animale: cai i bovine, porcine (pn la 1989)

Decretul din iulie 1990 privind activitatea de asigurare, care a introdus o pia a asigurrilor competitiv n Polonia,a impus agricultorilor obligaia de a asigura numai cldirile asociate cu agricultura i de a avea o asigurare de rspundere pentru a executa o exploataie agricol.

n contextul dezvoltrii conceptului de management al riscului n exploataiile agricole din Uniunea European pare a fi important pentru agricultura polonez s pun n aplicare, de asemenea, alte instrumente permise de UE.

Conceptul de fond mutual implementat n mai multe ri din UE poate fi raspunsul la problemele legate de neasigurarbilitatea sau asigurarea slab a anumitor tipuri de risc n agricultura polonez. Ar putea fi suplimentar funcionrii n sistemul Poloniei de asigurare a culturilor subvenionate.

Figura 6.

Surs: The new instruments of risk management in agriculture in the European Union

Regulamentul (CE) nr 73/2009 al Consiliului a stabilit un nou instrument de punere n aplicare a asigurrilor acoperite sprijinit (finanate) din fonduri i ale UE, inclusiv fondul mutual. O astfel de soluie pare a fi un instrument foarte important pentru managementul riscurilor agricole, sprijinirea soluiilor de asigurare i ntrirea puterii de negociere a fermierilor. mbina ntr-un sistem de asigurare a culturilor i conceptul de fonduri mutuale poate da agricultorilor o protecie mai cuprinztoare de asemenea, n cazul tradiional imposibil de asigurat.

VI. Concluzii finale

Agricultura, spre deosebire de alte ramuri ale economiei este supus condiiilor meteorologice incontrolabile, greu de prognozat i controlat, a cror frecven i intensitate s-au amplificat n ultimii ani datorit schimbrilor climatice, ceea ce confer un caracter aparte sectorului agricol. Asigurrile n agricultur sunt deosebit de necesare deoarece riscul apare datorit condiiilor meteo incontrolabile. Asigurrile agricole joac un rol semnificativ n stimularea investiiilor n agricultur i n stabilizarea veniturilor productorilor agricoli.VII. BIBLIOGRAFIE1. Almjanu Florentina, Asigurarea riscurilor catastrofale n agricultur - Experiene europene, disponibil la http://unsar.ro/wpcontent/uploads/2014/06/Florentina_ALMAJANU_FIAR2014.pdf;

2. Clipici Emilia, Asigurari de bunurie, persoane si raspundere civila, Editura Sitech, Craiova, 2009

3. Ciobotaru Paul Nicolae, Proiect: Managementul riscurilor n agricultur, disponibil la http://www.xprimm.ro/download/cnaa-2009/cnaa-ciobotaru.pdf4. Managementul riscului n agricultur FIAR 2014,disponibil: http://fiar.ro/downloads/2014/agri/wb.pdf5. Ministerul Fondurilor Europene- Rata de absorbie curent a fondurilor europene a ajuns la aproximativ 52%,disponibil la http://www.fonduri-ue.ro/comunicare/stiri/2834-rata-de-absorbtie-curent-a-fondurilor-europene-a-ajuns-la-aproximativ-526. Nan Anca Petrua , Teza de doctorat:Studiu privind asigurrile agricole:ntre coordonatele clasice i alternativele moderne,disponibil:

http://www.econ.ubbcluj.ro/Scoala_Doctorala/rezumate/2013_2014/NAN%20Anca%20Petruta%20cas.%20AVRAM.pdf.

7. Omniasig Asigurari agricole disponibil la http://www.omniasig.ro/Culturi-agricole.html8. Radu Andreea,Asigurri agricole i oportuniti,disponibil la: http://www.primm.ro/asigurarile-agricole--riscuri-si-oportunitati_1259.html.9. The new instruments of risk management in agriculture in the European Union, Marietta Janowicz-Lomot, 2007, disponibil la http://ac.els-cdn.com/S2212567114000331/1-s2.0-S2212567114000331-main.pdf?_tid=fcdd4024-d956-11e4-99d1-00000aacb35e&acdnat=1427993016_2f2be79aadba4889a1c22a4eafb497f010. UNSAR disponibil la http://fiar.ro/downloads/2014/agri/unsar.pdf Anca Petrua Nan , Teza de doctorat:Studiu privind asigurrile agricole:ntre coordonatele clasice i alternativele moderne,disponibil:http://www.econ.ubbcluj.ro/Scoala_Doctorala/rezumate/2013_2014/NAN%20Anca%20Petruta%20cas.%20AVRAM.pdf. pag.10

Asigurrile agricole, riscuri i oportuniti, autor Andreea Radu, 01 Mai 2014, disponibil la http://www.primm.ro/asigurarile-agricole--riscuri-si-oportunitati_1259.html

Anca Petrua Nan,Teza e doctorat: Studiu privind asigurrile agricole:ntre coordonatele clasice i alternativele moderne,disponibil la : http://www.econ.ubbcluj.ro/Scoala_Doctorala/rezumate/2013_2014/NAN%20Anca%20Petruta%20cas.%20AVRAM.pdf pag.12

Anca Petrua Nan, Teza de doctorat, HYPERLINK "http://www.econ.ubbcluj.ro/Scoala_Doctorala/rezumate/" http://www.econ.ubbcluj.ro/Scoala_Doctorala/rezumate/

2013_2014/NAN%20Anca%20Petruta%20cas.%20AVRAM.pdf pag.14

Florentina Almjanu, Asigurarea riscurilor catastrofale n agricultur-Experiene europene, disponibil la: http://unsar.ro/wp-content/uploads/2014/06/Florentina_ALMAJANU_FIAR2014.pdf

Managementul riscului n agricultur FIAR 2014,disponibil: http://fiar.ro/downloads/2014/agri/wb.pdf

Rata de absorbie curent a fondurilor europene a ajuns la aproximativ 52% - Ministerul Fondurilor Europene, disponibil la HYPERLINK "http://www.fonduri-ue.ro/" http://www.fonduri-ue.ro/ comunicare/stiri/2834-rata-de-absorbtie-curent-a-fondurilor-europene-a-ajuns-la-aproximativ-52

Paul Nicolae Ciobotaru,Proiect:Managementul riscurilor n agricultur, disponibil la: http://www.xprimm.ro/download/cnaa-2009/cnaa-ciobotaru.pdf

Omniasig Culturi agricole, disponibil la http://www.omniasig.ro/Culturi-agricole.html

The new instruments of risk management in agriculture in the European Union, Marietta Janowicz-Lomot, pag 6, disponibil la http://ac.els-cdn.com/S2212567114000331/1-s2.0-S2212567114000331-main.pdf?_tid=fcdd4024-d956-11e4-99d1-00000aacb35e&acdnat=1427993016_2f2be79aadba4889a1c22a4eafb497f0

The new instruments of risk management in agriculture in the European Union, Marietta Janowicz-Lomot, 2007, pag 7, disponibil la http://ac.els-cdn.com/S2212567114000331/1-s2.0-S2212567114000331-main.pdf?_tid=fcdd4024-d956-11e4-99d1-00000aacb35e&acdnat=1427993016_2f2be79aadba4889a1c22a4eafb497f0

PAGE 2

_1489850708.xlsChart1

2900000054000000

5500000050000000

9100000060000000

4250000080000000

7000000092000000

7500000092000000

Indemnizaii brute pltite

PBS

Evoluia pbs i a indemnizaiilor brute pltite n perioada 2008-2013 pentru culturi agricole

Sheet1

Indemnizaii brute pltitePBS

20082900000054000000

20095500000050000000

20109100000060000000

20114250000080000000

20127000000092000000

20137500000092000000

To resize chart data range, drag lower right corner of range.

_1489850709.xlsChart1

40000007200000

49000007100000

50000007000000

40000007300000

41500009800000

42500009700000

Indemnizaii brute pltite

PBS

Evoluia pbs i a indemnizaiilor brute pltite n perioada 2008-2013 pentru animale

Sheet1

Indemnizaii brute pltitePBS

200840000007200000

200949000007100000

201050000007000000

201140000007300000

201241500009800000

201342500009700000

To resize chart data range, drag lower right corner of range.

_1489850707.xlsChart1

0

0

0.85

1.53

3.92

8.61

18.56

18.34

Absoria fondurilor structurale i de coeziune

Sheet1

Absoria fondurilor structurale i de coeziune

20070

20080

20090.85

20101.53

20113.92

20128.61

201318.56

201418.34