aplicatii facebook - adrian balcan - www.isfree.org

Click here to load reader

Post on 07-Feb-2016

10 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • n acest moment facebook este una dintre cele mai rspndite reele sociale din lume. n mai 2007 facebook a lansat o platform care interacioneaz cu celelalte pagini web. n acelai sens s-au lansat i numeroase

  prin care utilizatorii pot trimite diferite mesaje celorlali utili-zatori. n cteva luni de la lan-sarea platformei facebook a fost iniiat i o aplicaie contra spa-murilor. n iulie 2009 se pare c numrul utilizatorilor a atins cir-ca 250 milioane de persoane.

  Aplicaii facebookAdrian Balcan

  V 1.1

  2010

 • 2Cuvinte din partea autorului

  n primul rnd vreau s v mulumesc c suntei interest de aceast lucrare i v urez mult succes n nvarea i dezvoltarea de aplicaii.

  Ca orice alt material scris, acest tutorial poate conine erori. Pentru mbunatirea lui v rog frumos s trimitei un E-mail la [email protected] cu orice eroare

  descoperit su cu ce ai vrea s mai adaug.

  Data ultimei modificri: 11 September 2010 9:14 PM

 • 3Introducere

  n ultimii ani reeaua social facebook a avut o dezvoltare foarte rapid ajungnd n 2009 la 250 milioane de utilizatori. n 2007 facebook a lansat o platform ce permite integrearea aplicaiilor sociale. Aceasta avnd un mare succes i cunoscnd n 2010 un numr de 8 milioane de dezvoltatori.

  Aceast lucrare i propune s ofere cunostinele de baza pentru dezvoltarea de aplicaii facebook.

  Pentru a nelege i a putea aplica cunotinele dobandite n urma parcurgerii acestui tutorial sunt necesare cunotinte minime de PHP i HTML.

 • 4Capitolul 1Anatomia aplicaiilor facebook

  n acest capitol vom prezenta modul de funcionare i structura unei aplicaii.

  n continuare vom numii dezvoltator, persoana care creeaz aplicaia, iar utilizatori, persoanele care folosesc aplicaia.

  Pentru a da posibilitatea creri de aplicaii sociale facebook dispune de un API prin care aplicaiile comunic cu facebook.

  API = Application Programming Interface

  Facebook deine mai multe API-uri n acest tutorial vom folosi Graph API (documentaie la urmatorul link http://developers.facebook.com/docs/api )

  Relaia facebook - aplicaie

  Pentru a nelege anatomia unei aplicaii de facebook este important s tim cum lucreaz platforma social facebook cu aplicaiile. n schema de mai jos este reprezen-tat modul de lucru.

  Cererea

  Aplicaiile facebook sunt stocate pe host-ul dezvoltatorului. Cnd un utilizator ncarc o aplicaie este trimis o cerere ctre facebook(1) iar acesta trimite mai departe o cerere ctre host-ul aplicaiei(2).

 • 5Rspunsul

  nainte de a trimite rspunsul, aplicaia comunic prin intermediul API-ului cu facebook, pentru a lua date despre utilizator.Serverul de hosting trimite rspunsul ctre serverul facebook(3) iar acesta trimite un rspuns HTML pe care browserul utilizatorului l interpreteaz(4).

  Etape n rularea unei aplicaii

  n timpul rulrii o aplicaie trece prin mai multe etape detaliate n urmtoarele rnduri:

  Procesul de loginnainte ca un utilizatorul s poat folosii o aplicaie de facebook acesta trebuie s fie logat n aceasta aplicaie(aplicaia s cunoasc identitatea utilizatorului).

  Acordarea de permisiuniLa primul login n aplicaie, facebook va cere utilizatorului permisiuni ca aplicaia s poat face anumite aciuni pe profilul su.

 • 6Cererea datelorAplicaiile au nevoie de informaii de la utilizator pentru a genera coninut. Acestea sunt transferate de la facebook printr-un sistem de cerere - rspuns implementat n API.

  Dac ne imaginam acest proces ca un dialog ntre dou persoane acesta ar arta cam aa:

  Utilizator: Care este numele meu?Facebook: Adrian

  Utilizator: Care sunt prietenii mei?Facebook: Ana, Ion, Andrei

  Utilizator: Ce vrst are Ion?Facebook: 26

  PublicareaDe multe ori aplicaiile de facebook au nevoie s publice coninut pe pereii utilizatoru-lui. Practic aceast publicare are dou roluri: 1. Afisarea unui rezultat / trimiterea unui mesaj public 2. Autopromovarea. Mesajul publicat conine numele i link-ul aplicaiei, astfel nct noi utilizatori pot accesa aplicaia.

 • 7Structura aplicaiei

  Structura general a unei aplicaii este compus din urmatoarele componente:

  1. Sistem de login (login.php n cadrul exemplului de mai trziu)2. Pagina principal, pagina care o va vedea utilizatorul (index.php)3. Sistem de publicare, reprezentat printr-un fiier ncrcat cu AJAX (ajax.php)4. APIul facebook (facebook.php, fiier descrcat de la adresa http://github.com/facebook/php-sdk/ )

  Aceste fiiere vor fi prezentate mai pe larg n capitolul 3.

 • 8Capitolul 2nregistrarea aplicaiilor

  n acest capitol vom vedea cum se nregistreaz o aplicaie pentru a aprea pe facebook.

  Mai nainte am introdus notiunea de dezvoltator, persoana care creeaz aplicaiile.Pentru a putea creea aplicaii de facebook, este necesar nscrierea n grupul dezvol-tatorilor. Se poate face de la urmatorul link i nu cost nimic: http://www.facebook.com/developers/

  Pentru a creea o aplicaie este necesara nregistrarea acesteia n aplicaia developer, n care intram odata cu nscrierea n grupul dezvoltatorilor.

  Aceast nregistrare este prezentat prin 3 pai n urmatoarele pagini.

  Pasul 1: Alegerea numelui aplicaiei

 • 9Pasul 2: Alegerea tipului aplicaieiPe facebook aplicaiile sunt de doua tipuri IFrame i FBML. Aplicaiile IFrame genereaz un cod HTML care este afiat n interiorul unei pagini de facebook pe cnd aplicaiile FBML genereaz un cod FBML (Limbaj de marcare n format XML, specific facebook).

  n acest tutorial vom vorbi despre aplicaii IFrame, deoarece acest tip ofer mai mult flexibilitate dezvoltatorului.

  Pasul 3: Introducerea adresei de hostingn primul capitol am spus c aplicaiile de facebook sunt gzduite pe un server de host-ing al dezvoltatorului. Adresa la care ele se gsesc va fi introdus ca i Canvas URL, iar facebook va sti de unde s ncarce aplicaia.

  Pe lang aceti pai principali dezvoltatorul mai poate adauga logo, descriere i alte proprieti aplicaiei.

  Odata cu inregistrarea aplicaiei, aceasta primete i o pagin de profil unde se pot nscrie fanii iar dezvoltatorii pot adauga mesaje pentru ei.

 • 10

  Capitolul 3Hello world

  n acest capitol vom face prima aplicaie de facebook, o aplicaie simpl care are ca scop publicarea de mesaje pe pereii prietenilor.

  Facebook are un SDK pentru PHP pe care l vom utiliza la apelarea funciilor din API. Este inclus n primul rnd cu numele de facebook.php i poate fi descrcat de la adresa: http://github.com/facebook/php-sdk/

  SDK = Software Development Kit

  Pentru nceput vom prezenta fiierul login.php.

 • 11

  $me = null;// Session based API call.if ($session) { try { $uid = $facebook->getUser(); $me = $facebook->api(/me); } catch (FacebookApiException $e) { error_log($e, 3, errors.log); echo top.location.href = \.$loginUrl.\;; exit; }} else { echo top.location.href = \.$loginUrl.\;; exit;}?>

  Dup cum ai observat n fiierul login.php am introdus i datele de identificare ale aplicaiei care le-am primit la nregistrarea acesteia.

 • 12

  n continuare vom prezenta fiierul index.php. Acest fiier este cel al carui coninut genereaz ceea ce vede utilizatorul, interfaa. Pentru utilizator este foarte important ca interfaa s fie simpl i ct mai intuitiv. Pentru a avea o aplicaie mai dinamic vom utiliza AJAX i puin JavaScript.

 • 13

  //functia JavaScriptcare trimite datele pentru publicare, prin AJAX, si arata raspunsul de la pagina ajax.phpfunction updateStatus(){ var status = Hello world!; $.ajax({ type: POST, url: , data: status= + status + &target= , success: function(msg){ alert(msg); }, error: function(msg){ alert(msg); } });}

 • 14

  Ultimul fiier este numit ajax.php i este fiierul care face publicarea mesajelor.

  Cam sta este tot codul pentru aplicaie. Acum fiierele trebuie transferate pe serverul de hosting dup care putem testa.

 • 15

  Capitolul 4Promovarea

  n acest capitol vom prezenta foarte pe scurt cteva metode de promovare a unei aplicaii.

  O aplicaie facebook este o aplicaie social, nu se adreseaz unui singur utilizator, se adreseaz grupurilor de prieteni. De multe ori este de ajuns ca un singur membru al grupului s foloseasc aplicaia de cteva ori pn cnd aceasta este adoptat de majoritatea membrilor grupului i este transmis mai departe n alte grupuri. Pentru ca o aplicaie de facebook s fie de succes(s aib ct mai muli utilizatori), aceasta trebuie s fie promovat.

  Principalele dou metode prin care promovam aplicaiile de facebook sunt:

  1. Promovare intern prin autopromovare. Folosind aplicaia ct mai des astfel ncat mesajele publicate pe pereii prietenilor s aduc ct mai multi utilizatori n pagina aplicaiei.

  2. Promovare extern prin publicarea linkului la pagina aplicaiei pe siteuri i bloguri.

 • 16

  Mulumiri

  V multumesc c ai parcurs/rsfoit acest tutorial pn aici i sper c a fost de folos.

 • 17

  IntroducereCapitolul 1 Anatomia aplicaiilor facebookRelaia facebook - aplicaieEtape n rularea unei aplicaii Structura aplicaiei

  Capitolul 2 nregistrarea aplicaiilorCapitolul 3 Hello worldCapitolul 4 Promovarea