anul xvi • nr. 720 • apare 9 - 15 iulie 2021 • 16 pagini

16
anul XVi • nr. 720 • apare 9 - 15 iulie 2021 • 16 pagini • 1 leu • www.accentmedia.ro aDminiStraŢie Fondat de Cornel POENAR Pag. 16 Guvernul a blocat finanţarea proiectelor prin PNDL2. Care sunt consecinţele pentru primării , dar şi pentru firmele de construcţii. SĂnĂtate Pag. 3 2021 - Ofertă specială! • Tipărim orice produs, mai ieftin decât concurența. • Ai reclamă gratuită în ziarul tipărit și în ziarul online. • Acum, cu un buget minim, ai orice produs tipărit și publicitate în două ziare de larg interes. Companie de presă, tipografie, producție publicitară: Deva, str. 22 Decembrie, nr. 37A (CEPROMIN), telefon: 0722.40.20.44, e-mail:[email protected], www.accentmedia.ro. Gândește atent cum îți investești banii! Tulpina Delta îşi face apariţia în mai multe locuri din ţară. În judeţul nostru sunt trei suspiciuni de boală la persoane care au intrat în contact cu muncitori indieni . GRATUIT Dezastrul de pe drumul spre cinciş Dezastrul de pe drumul spre cinciş Copiii se află în vacanţă, o perioadă potrivită şi pentru sufletele lor, spune preotul Radu Trifon. /pag.2 comunitate Pag. 16 Proiectul minier de la Rovina, din zona Bradului, a intrat de curând în dezbatere publică. gratuit la geoagiu-BĂi Completează talonul din pagina 8 şi câştigă o invitaţie gratuită la Complexul Băile Daco-Romane din Geoagiu Băi. Câştigătorii din această săptămână sunt: • ŞUBA LETIŢIA din Deva • BENEA ADRIANA MONICA din Brad /p.3 Plante Şi flori cu Puteri magice În tradiția românească, dar și în tradițiile altor popoare, există plante și flori înconju- rate într-o aură de mister, cărora li se atribuie puteri magaice. Unele dintre ele erau folosite pentru anumite ritualuri, fiind culese doar până la Sărbătoarea Sânzienelor. /pag.8-9 ANUNȚ PUBLIC ACOMIN SA DEVA aduce la cunoștință locuitorilor municipiului Deva că începând cu data de vineri, 9 iulie 2021, până la 31.12.2021, va trece la închiderea circu- lației rutiere și pietonale în parcarea și pe strada dintre clădirea Tribunalului Hune- doara și Arhivele Statului, pentru organi- zarea de șantier și realizarea lucrărilor aferente proiectului ” Reparație capitală și modernizarea sediului Tribunalului Hune- doara și Judecătoriei Deva”. ACOMIN SA DEVA

Upload: others

Post on 28-Nov-2021

1 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

anul XVi • nr. 720 • apare 9 - 15 iulie 2021 • 16 pagini • 1 leu • www.accentmedia.ro

aDminiStraŢie

Fondat de Cornel POENAR

Pag. 16Guvernul a blocat finanţarea proiectelor prinPNDL2. Care sunt consecinţele pentruprimării , dar şi pentrufirmele de construcţii.

SĂnĂtatePag. 3

2021 - Ofertă specială!• Tipărim orice produs, mai ieftin decât concurența.

• Ai reclamă gratuită în ziarul tipărit și în ziarul online.

• Acum, cu un buget minim, ai orice produs tipărit și publicitate

în două ziare de larg interes.

Companie de presă, tipografie, producție publicitară:

Deva, str. 22 Decembrie, nr. 37A(CEPROMIN), telefon: 0722.40.20.44,e-mail:[email protected],

www.accentmedia.ro.

Gândește atent cum îți investești banii!

Tulpina Delta îşi faceapariţia în mai multelocuri din ţară. În judeţulnostru sunt trei suspiciunide boală la persoane careau intrat în contact cumuncitori indieni .

GRATUIT

Dezastrul de pe drumulspre cincişDezastrul de pe drumulspre cinciş

Copiii se află în vacanţă, o perioadă potrivită şi pentru sufletele lor,

spune preotul Radu Trifon. /pag.2

comunitatePag. 16Proiectul minier de laRovina, din zona Bradului,a intrat de curând în dezbatere pu blică.

gratuit la geoagiu-BĂi

Completează talonul din pagina 8 şi câştigă o invitaţie gratuită la Complexul Băile Daco-Romane din Geoagiu Băi.

Câştigătorii din această

săptămână sunt:• ŞUBA LETIŢIA din Deva• BENEA ADRIANA MONICA din Brad

/p.3

Plante Şi flori cu Puteri magice În tradiția românească, dar și în tradițiilealtor popoare, există plante și flori înconju-rate într-o aură de mister, cărora li se atribuieputeri magaice. Unele dintre ele erau folositepentru anumite ritualuri, fiind culese doarpână la Sărbătoarea Sânzienelor. /pag.8-9

ANUNȚ PUBLIC

ACOMIN SA DEVA aduce la cunoștințălocuitorilor municipiului Deva că începândcu data de vineri, 9 iulie 2021, până la31.12.2021, va trece la închiderea circu-lației rutiere și pietonale în parcarea și pestrada dintre clădirea Tribunalului Hune-doara și Arhivele Statului, pentru organi-zarea de șantier și realizarea lucrăriloraferente proiectului ” Reparație capitală șimodernizarea sediului Tribunalului Hune-doara și Judecătoriei Deva”.

ACOMIN SA DEVA

2 - ACTUALITATE 9 - 15 IULIE 2021

Câteva îndemnuriduhovniceştine de lapr. Radu TRIFON,

consilier cultural-edu-cațional în cadrul Epis-copiei Devei șiHunedoarei)

Când vorbim despre cre -dinţă în general şi desprecredinţa creştină în special,înțelegem că aceasta este vir-tutea, adică puterea prin careprimim ca pe un adevăr neîn-doielnic, de necontestat, totce ne-a descoperit Dumnezeuși ne învață Sfânta BisericăOrtodoxă pentru mântuireanoastră.

Prin credință cunoaștemceea ce nu putem vedea, ceeace nu putem verifica şi certi-fica prin experiere directă cuajutorul simţurilor şi/sauraţiunii și adeverim ceea cenădăjduim, ceea ce sperămde la Dumnezeu. ApostolulPavel, în epistola către evrei,defineşte pe scurt credinţa:«Credinta este încredințareacelor nădăjduite, dovedirealucrurilor nevăzute.» (EvreiXI, 1). Într-o terminologie ac-tualizată am putea să spunemdespre credinţă că este ca-pacitatea psiho-emoţională şiintuitiv-raţională a omului dea înţelege, accepta şi urmanişte comandamente teore -tice, dar şi practice, compor-tamentale, dictate nu de legişi norme umane, ci de învăţă-turi, legi şi norme revelate deDumnezeu, pe care omul leprimeşte fără a le putea veri-fica în mod practic, aşa cumverifică legile naturii, de exemplu.

Una din îndatoririle debază ale fiecărui creștin orto-

dox este aceea de a şti cecrede și cum crede, de acunoaşte cuprinsul drepteisale credinţe, pentru a nu fiamăgit de învățături greşite,străine de Adevărul Hristos.Creştinul este chemat să-şiînsuşească această învățăturăraţional, cu mintea în primulrând, dar în egală măsură şicu celelalte puteri psiho-emoţionale, sufleteşti, adicăsimţirea și mai ales voinţa.Acest lucru este necesar pen-tru că, aşa cum ne învaţă atâtVechiul, cât şi Noul Testa-ment, de Dumnezeu nu tepoți apropia cu adevăratdecât ducând o viaţă încurăţie sufletească și tru-pească.

Fiecare om se raporteazăîntr-un mod personal la cre -dinţă, o însuşeşte, dar maiales o trăieşte cu propria luipersonalitate. Dacă învăţă-turile de credinţă sunt

unitare, aceleaşi pentru toţicreştinii ortodocşi, iar sluj-bele bisericii, rugăciunile,Sfintele Taine, mai ales SfântaLiturghie sunt aceleaşi şineschimbate de la începu-turile creştinismului, totuşiprimirea acestora, practi-carea credinţei, aplicarea înpropria viaţă a acestora suntchestiuni personale, înfuncţie de disponibilitateafiecăruia, dar mai ales de dor-inţa de a face parte din comu-nitatea creştină în aceastăviaţă şi din comunitateasfinţilor în veşnicie. Dacăvrem ca Dumnezeu să fieprezent în viaţa noastră, să nebinecuvinteze acţiunile,faptele, cuvintele şi chiar gân-durile, iar noi să fim prezenţiîn realitatea dumnezeiască aveşniciei, pe care noi creştiniio numim Rai, după plecareadin viaţa pământească, atuncisuntem chemaţi să urmăm

întru totul: învăţăturile decredinţă, modul de partici-pare la viaţa de rugăciune, decaritate, de ajutorare a seme-nilor, culturală şi socială aBisericii, adică la credinţamanifestată public. În acelaşitimp, însă, datori suntem săavem o credinţă statornică şiîn intimitatea noastră, săavem o relaţie de participarela viaţa cu Dumnezeu şi prinrugăciunea personală, printr-o moralitate autentic creş ti -nă, prin practicarea virtuţilorcreştine şi evitarea oricăruipăcat, dar şi a oricărui com-promis în viaţa socială şi per-sonală. De asemenea, suntemchemaţi să ne mărturismcredinţa, să nu ne fie ruşine îna ne-o face cunoscută celor-lalţi oameni care nu sunt deacord cu aceasta.

Există astăzi multe religii,mulţi oameni religioşi, dar şifoarte mulţi oameni care sedeclară atei, agnostici, chiar şifoarte mulţi anticreştini. Înraport cu aceştia, Hristos neîndeamnă să ne trăim cred-inţa creştină, să nu renunţămla aceasta de dragul unor ide-ologii create de o umanitateruptă de Dumnezeu, pentrucă de omul căruia îi esteruşine de credinţa sa creştinăşi Lui Hristos îi va fi ruşine înveşnicie: „Căci de cel ce se varuşina de Mine şi de cuvinteleMele, de acesta şi Fiul Omuluise va ruşina, când va veniîntru slava Sa şi a Tatălui şi asfinţilor îngeri.”(Evangheliadupă Luca, cap.9, vers.26)

În lumina celor de mai sus,acum la început de vacanţă,tocmai pentru că urmează pe-rioada concediilor, a călători-

ilor estivale, aş dori să îndemnpe toţi copiii, ado lescenţii,tinerii, dar şi părinţii şi buniciisă rămână „conectaţi” la Hris-tos oriunde vor merge. Înprimul an de preoţie, înaintede a pleca în concediu cu fa-milia la Marea Neagră, vred-nicul de pomenire părintelenostru de la Cinciş, CrăciunOpre, ne-a spus: „Să nu uitaţică un creştin rămâne creştin şiîn vacanţă, iar un preot estepreot şi pe plajă”. Cu alte cu-vinte, să încercăm să fim mod-ele de vieţuire şi decom portament în orice împre-jurare. Este, cred, cel maipotrivit şi folositor sfat pe careîl poate da un preot şi pe careîl poate urma un creştin, din-colo de toate exagerările exis-tente astăzi, atât cele ce ţin dehabotnicie (cum ar fi interzi -cerea concediilor sau a va-canţelor prin canon dat de„duhovnic”), cât mai ales celece ţin de o „modă” sau maibine zis de nişte cutume (in-ventate şi promovate insistentde mass-media) privitoare lamodul de a petrece vacanţa şicare nu de puţine ori includ şicâte o „invitaţie” adresată sub-liminal la imoralitate, invidie,egoism şi alte păcate.

Aşadar, vă îndemn ca pelângă toate lucrurile pe carele veţi pune în bagaj pentruvacanţă, să faceţi loc şi pentruo carte de rugăciuni, iarprintre toate activităţilespecifice vacanţei, să găsiţitimp şi pentru un gând şi orugăciune către Dumnezeu.

Vă urez tuturor: vacanţăplăcută!

Au consemnat Ioan Vlad,Georgeta-Ileana Cizmaș

Este perioada vacanţelor. Să găsim timp şipentru un gând, o rugăciune către Dumnezeu!

ANUNŢ DE LICITAŢIEprivind închirierea prin licitaţie publică a spațiului comercial cu

suprafața de 66 mp, situat în municipiul Brad, strada Avram Iancu, nr.6, pro-prietatea privată a municipiului Brad, pentru desfășurarea de activități

comerciale

1. Informații generale privind autoritatea contractantă în special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa, număr de telefon, fax și/sau adresă de e-mail,persoană de contact: Primăria Municipiului Brad, Brad, str. Independenţei, nr.2, judeţul Hunedoara, telefon 0254612665 - interior 17, fax 0254612669, e-mail [email protected]

2. Informații generale privind obiectul închirierii, în special descrierea și identi-ficarea bunului care urmează să fie închiriat: Obiectul închirierii prin licitație pub-lică îl reprezintă spațiul comercial cu suprafața de 66 mp. înscris în CarteaFunciară nr.68359 Brad situat în Municipiul Brad, strada Avram Iancu, nr.6,județul Hunedoara. Imobilul este proprietatea privată a Municipiului Brad.

Închirierea prin licitație publică se face conform art.333, art.334, art.335din OUG nr. 57/2019 și conform Hotărârii de Consiliu Local nr. 76 din data de27.05.2021.

3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini.3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în

posesia unui exemplar al documentației de atribuire: Se poate obține de laBiroul Administrarea Domeniului Public și Privat din cadrul Primăriei Mu-

nicipiului Brad. 3.2. Denumirea și adresa serviciului/compartimentului din cadrul autorității con-

tractante de la care se poate obține un exemplar din documentația de atribuire:Primăria Municipiului Brad - Biroul Administrarea Domeniului Public şi Privat- camera 16, str. Independenței, nr.2, judeţul Hunedoara.

3.3. Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde estecazul: 100 lei se achită la casieria Primăriei municipiului Brad sau în contRO63TREZ36921360250XXXXX deschis la Trezoreria Brad.

3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificărilor: 26.07.2021, ora 14:00.4. Informații privind ofertele:4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 02.08.2021, ora 14:004.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Primăriei Municipiului

Brad, din Brad, str. Independenței, nr. 2, jud. Hunedoara.4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: un exemplar.5. Data și locul la care se va desfășura ședința publică de deschidere a ofertelor:

03.08.2021, ora 11.00 la sediul Primăriei municipiului Brad, din Brad, str. In-dependentei, nr. 2, jud. Hunedoara.

6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax și/sau adresa de e-mail ale instanțeicompetente în soluționarea litigiilor apărute și termenelor pentru sesizarea in-stanței: Tribunalul Hunedoara, Deva, B-dul 1 Decembrie 1918, nr.35, județul Hune-doara, telefon: 0254 211 574, fax: 0254 262 251, e-mail: [email protected].

7. Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate, în vedereapublicării: 07.07.2021

ACTUALITATE - 39 - 15 IULIE 2021

Deva - Lacul Cinciș este unadintre cele mai frumoase zonecăutate de turiști și localnici,mai ales în timpul sezonuluiestival. Din păcate, și în acestan principala cale de acces ru-tier se află într-o stareavansată de degradare.

Drumul județean care asi -gu ră accesul spre zona de agre-ment a Lacului Cinciș se află înadministrarea Consiliului Lo cal(CL) al comunei Teliucu Infe-rior. La solicitarea Primăriei,Consiliul Județean (CJ) Hune-doara a acceptat să transfereacest drum în administrareaautorității locale pentru exe-cutarea lucrărilor edilitare deextindere a rețelelor de apă șicanalizare. Acest lucru s-a în-tâmplat în luna ianuarie a anului 2018.

„Deși au trecut mai bine detrei ani, CL Teliucu Inferior, nuși-a îndeplinit obligațiile de aîntreține corespunzător acestdrum. CJ Hunedoara a solicitatîn repetate rânduri PrimărieiTeliucu Inferior să să execute

lucrări de întreținere perio -dică pentru menținerea stăriide viabilitate a sectorului dedrum județean DJ 687D de lakm 3+350 – km 10+100(lungime totală de 6,750 km),astfel încât circulația rutieră săse desfășoare în condiții desiguranță și confort”, a infor-mat CJ Hunedoara.

Președintele CJ Hunedoara,Laurențiu Nistor, și adminis-tratorul public al CJ Hune-doara, Costel Avram, s-audeplasat, miercuri, în terenpentru a discuta cu reprezen-tanții Primăriei Teliucu Infe-rior această problemă.

„În contractul de adminis-trare sunt stipulate clauzefoarte clare: primăria trebuiesă se ocupe de întreținereadrumului pe perioada admi -nistrării. Oamenii știu că aceldrum este drum județean, așaeste, dar este preluat de maibine de trei ani de PrimăriaTeliucu Inferior. Administrațialocală trebuie să ne predeaacest drum adus la starea ini -

țială. Este ilegal să investimnoi bani într-un obiectiv pecare nu-l administrăm”, a de-clarat președintele CJ Hune-doara, Laurențiu Nistor.

La rândul său, administra-torul public al judeţului Hune-doara, le dă dreptate oame-nilor care sunt nemulţumiţi destarea drumului judeţean.

„Este a cincea oară când neîntâlnim cu cei de la PrimăriaTeliucu Inferior, însă domniilelor nu înțeleg care le suntobligațiile din contractul deadministrare. Oamenii suntrevoltați pe bună dreptate,acest drum arată ca dupăbombardamente. Îi rog încă odată să-și respecte obligațiile.Am solicitat Poliției să verificedacă sunt îndeplinite condiți-ile de siguranță, iar dacă nu, săaplice amenzi administratoru-lui drumului, adică PrimărieiTeliucu Inferior”, a precizatCostel Avram.

Consiliul Judeţean Hune-doara reaminteşte că Ordo-nanța Guvernului nr.43/1997 privind regimuldrumurilor, menționeazăcondițiile de exploatare adrumurilor la art. 40 alin. (1):„Drumurile trebuie să fiesemnalizate şi menţinute înstare tehnică corespunză-toare desfăşurării traficului încondiţii de siguranţă de cătreadministratorul drumului. Înperioadele în care pe sec-toarele de drum se des-făşoară lucrări de întreţinere,reparaţii, moder ni zare, re-abilitare sau con so lidare,această responsabilitate re -vine executantului lucrării”.

Dezastrul de pe drumulspre Cinciş, "opera"

Primăriei Teliucu Inferior

Deva - Trei persoane dinjudeţul Hunedoara sunt sus-pecte că ar fi infectate cutulpina Delta a noului coro -navirus, unul dintre bolnavifiind internat la Spitalul Mu-nicipal din Hunedoara.

Potrivit subprefectuluijudeţului Hunedoara, Lor-incz Szell, cele trei persoaneau declarat autorităţilor căau fost în contact cu niştemuncitori indieni în timpulunei deplasări pe care auefectuat-o la Braşov.

„La Spitalul Municipal Hu -nedoara s-au prezentatmarţi trei persoane care suntsuspecte cu noua variantă a

virusului. Celor trei li s-aufăcut testele şi aşteptămrezultatele (de laborator -n.r.) care au fost trimise deDirecţia de Sănătate Publicăla Bucureşti. Îndemn toţicetăţenii, deşi nu au mai fostcazuri în ultimele zile, să res -pecte toate regulile, săpoarte şi să purtăm, cu toţii,măştile acolo unde e cazul, îninterior, pentru că pericolulnu a trecut şi e posibil săapară şi alte cazuri”, a de-clarat Lorincz Szell.

El a arătat că toţi suspecţiise află sub supravegheremedicală, în cazul în caresituaţia lor se va înrăutăţi.

Alarmă în judeţ pentrutulpina Delta

Deva - Aproape 80 defamilii și persoane din mu-nicipiul Deva, aflate în situ-ații de dificultate, aubeneficiat, în primele șaseluni ale anului, de ajutoarede urgență acordate de Di-recția de Asistență SocialăDeva. Valoarea ajutoarelor seridică la aproape 143.000 delei, ele fiind acordate potrivitlegislației în vigoare și pebaza criteriilor stabiliteprintr-o hotărâre a Consiliu-lui Local. Acordarea aju-

toarelor de urgență s-a reali -zat prin Dispoziție a Prima -rului, pe baza actelor dove-ditoare și a anchetelor so-ciale efectuate de reprezen-tanții Direcției de AsistențăSocială.

Au fost diferite situații, catratamente și investigațiimedicale, intervenții chirur-gicale complicate, deterio-rarea locuinței ca urmare acalamităților na tu rale, repa-trierea membrilor de familiedecedați în străinătate

Ajutoare în situaţii de dificultate

Proiectul realizat cusprijinul Consiliu-lui Județean Hune-

doara este unul menitsă-i familiarizeze pe vi-itorii absolvenți ai spe-cializărilor Arheologie șiArhitectură cu vestigiileexistente în două dintrecetățile dacice, care aujucat un rol important încadrul Regatului Dac dela Burebista la Decebal.

Totodată, școala de vară areși rolul de a-i determina petinerii specialiști să abordezeși să trateze interdisciplinarcercetarea, conservarea și val-orificarea monumentelor is-torice. De altfel, participanții lașcoala de vară spun că arhe-ologia și arhitectura, douădomenii aparent distincte, secompletează perfect în cadrulproiectelor de acest gen.

Programul este găzduit atâtde cetățile dacice de la Costeștiși Sarmizegetusa Regia, aflateîn administrarea Direcției Gen-erale de Administrare Monu-mente și Promovare Turisticăa județului Hunedoara, cât șide Baza Didactică, Arheologicăşi de Cercetări Interdiscipli-nare „Hadrian Daicoviciu” -Grădiştea de Munte a Univer-sităţii Babeş-Bolyai.

Până în data de 18 iulie, stu-denții de la cele două special-izări desfășoară o serie deactivități specifice domeniilorlor de studiu. Școala de varăcuprinde atât module practicedesfășurate în cele două situri,cât și teoretice (prelegeri șidezbateri). Această experiențăeste gândită în așa fel încât săîi ajute pe viitorii specialiști săîși fixeze și să își completezecunoștințele, însă, partea ceamai atractivă este aceea că pot

participa direct la organizareaunor evenimente privitoare laprotejarea, conservarea şi pro-movarea monumentelor an-tice din Munţii Orăştiei.

Evenimentul este organizatde către Institutul Naţional alPatrimoniului, UniversitateaBabeș-Bolyai (Facultatea de Is-torie și Filosofie) Cluj-Napocași Asociaţia Monumentum, înparteneriat cu ConsiliulJudețean Hunedoara, MuzeulNaţional de Istorie a Transil-vaniei și Muzeul CivilizaţieiDacice şi Romane.

Cetățile dacice, material de studiu

Ansamblul „Cetățile dacicedin munții Orăștiei” este inclusîn patrimoniul mondial UNESCO. Cele șase cetăți carecompun ansamblul fortificat,dintre care cinci sunt pe terito-riul județului Hunedoara și așasea în județul Alba, au fostridicate în sec. I a. Chr și sec. Ip. Chr. Acestea reprezintă nu-cleul Regatului Dac din pe-rioada domniei lui Burebistapână la Decebal și, prin monu-mentalitatea lor și artefacteledescoperite, ne dezvăluiegradul ridicat atins de civiliza-ția dacică din acea perioadă.Ansamblul unic în spațiuldacic este format dintr-un sis-tem complex de fortificații,temple și locuințe monumen-tale, precum și așezări civiledispuse pe terase antropice,capitala religioasă, politică șieconomică a Regatului Dac,fiind plasată la SarmizegetusaRegia.

Cetatea de la Costești-Cetățuie

Primele săpături arheolo -gice în așezarea de la Costești

au avut loc în 1924. CetateaCosteşti este considerată despecialiști drept cea mai vecheaşezare dacică din MunţiiOrăştiei, ridicată în vremearegelui Burebista, undeva întresec II a.Chr și începutul sec. Ia.Chr. Cetatea situată pe dealulCetățuia (561m), pe malulstâng al apei Grădiștii, oferea lanord o bună vizibilitate sprevalea Mureșului.

A servit ca fort militar, dar șica reședință pentru căpeteniiledace, fiind devastată în aniirăzboaielor de cucerire a Da-ciei de către romani. Mai multedintre construcţiile sale – celedouă turnuri locuinţă, bas-tioane, patru sanctuare, ru-inele unei cisterne de apă,ziduri de sprijin - sunt vizibileşi în prezent, deşi s-au degra-datși au fost chiar vandalizate.Totuşi, cetatea a rămas, înansamblul ei, un loc conservatprimar care oferă numeroaseindicii despre modul de viaţăal strămoşilor noştri.

De curând, turnul-locuințănr. 2 este beneficiarul unei im-portante lucrări de protecție,care reprezintă prima etapă aunui proiect mai amplu depunere în siguranță și conser-

vare. Structura contemporană,care înlocuiește fosta înveli-toare de tablă, a fost realizatăde către Ambulanța pentruMonumente, la inițiativa Insti-tutului Național al Patrimoniu -lui, care a conceput și proiectultehnic.

Lucrările derulate pe par cur -sul mai multor luni au be neficiatde implicarea directă a colec-tivului de cercetare din MunțiiOrăștiei și de sprijinul Univer-sității Babeș-Bolyai, MuzeuluiNațional de Istorie a Transil-vaniei,Consiliului JudețeanHunedoara, prin Serviciul deAdministrare a Cetăților Dacice,din cadrul Direcției Generale deAdministrare Monumente șiPromo vare Turistică Hune-doara, precum și al PrimărieiComunei Orăștioara de Sus.

Sarmizegetusa Regia, capitala Regatului DacEste unul dintre cele mai

cunoscute și vizitate situri de lanoi din țară. Drumul modern-izat până la baza DealuluiGrădiștii a asigurat deschidereazonei pentru turism, iar capitalaantică a căpătat dintr-o dată omare vizibilitate, numărul viz-itatorilor fiind în creștere de la

an la an. Capitala antică este formată

din trei părți principale: fortifi-cația, zona sacră și cartierelecivile de vest și est. Dacii auamenajat peste 260 de terase,unele susținute de ziduri desprijin din blocuri de piatră fa-sonată, cele mai multe pe parteasud-estică a Dealului Grădiștii.Unele dintre terasele amenajatede mâna omului au o suprafațăconsiderabilă, de exempluterasa a XI ocupă aproape unhectar, pe când alte terase, înprincipal din zona cartierelorcivile, au doar câțiva metri pă-trați.

Sarmizegetusa Regia se re-marcă prin monumentalitateaarhitecturii religioase, dar șiprin suprafața generoasă ocu-pată de fortificație. Lungimeazidurilor care barau accesulspre zona sacră măsoară circaun kilometru, și înglobează îninteriorul lor circa 10.000 mpde teren. Zidurile de inspirațieelenistică au 3 metri grosime,fiind ridicate din blocuri de cal-car fasonate, dispuse pe douărânduri, umplute la mijloc cu unamestec de pământ și piatrăspartă, și legate prin bârne delemn transversale.

Alături de temple, altarul deandezit, element unicat înlumea dacică, atrage, în egalămăsură, atenția specialiștilor,dar și a vizitatorilor.

Cetăţile dacice păstreazăvestigii antice preţioase, monu-mente unice, iar împrejurimilesunt spectaculoase. Zona esteatractivă atât pentru cercetători,cât și pentru pasionații de isto-rie sau pasionații de drumețiiinteresați să afle lucruri noi de-spre civilizația dacică, dar sădes copere frumusețile de acumale acestor locuri.

4 - ACTUALITATE 9 - 15 IULIE 2021

Şcoala de vară ArheoArhitectura în Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei

Excelenței Sale Dl. DAUDALI, Ambasador Extraordinarși Plenipotențiar al RepubliciiPopulare BANGLADESH înRomânia,

Excelenței Sale Dl. AMHARAZETH, Ambasador Extraor-dinar și Plenipo tențiar al Re-publicii INDONEZIA înRo mânia,

Excelenței Sale Dl. ZAFARIQBAL, Ambasador Extraordi-nar și Plenipotențiar al Re-publicii Islamice PAKISTAN înRomânia

Excelenței Sale Dl. ANNA-

MAMMET ANNAYEV, Amba -sador Extraordinar și Ple ni -potențiar al TURKMENIS-TA NULUI în România,

Excelenței Sale Dl. DANGTRAN PHONG, Ambasador Ex-traordinar și Plenipotențiaral Republicii Socialiste VIET-NAM în România,

EXCELENȚELE VOASTRE,În primul rând, permiteți-

mi să vă mulțumesc căldurospentru felicitările pe care mile-ați adresat în legătură cuorganizarea vizitei dumnea -

voastră în județul Hunedoara. Tonul și cuvintele alese pe

care mi le-ați adresat m-auimpresionat pentru că le-amperceput ca venind de la unprieten și un partener extra-ordinar. Pentru noi, întâlnir-ile bilaterale de până acumcu autoritățile din țara pecare o reprezentați au fost unprilej excelent de a necunoaște reciproc, și dincolode asta, au relevat nenu -mărate puncte de interescomun, durabile în timp, careașteaptă doar să se dezvolte

în parteneriate concrete îndomeniul economiei, culturii,educației, turismului și, așacum ați amintit și dumneav-oastră, în aprofundarea re-lațiilor interumane.

Prin urmare, în numeleConsiliului Județean Hune-doara, dar și al meu personal,țin să vă asigur că veți regăsipermanent în județul Hune-doara același partener depână acum, serios și dornicde colaborare.

Vă doresc mult succes înactivitatea dumneavoastră,

multă sănătate și putere demuncă.

Cu aleasă prețuire,LAURENȚIU NISTOR

PreşedinteleConsiliului Judeţean

Hunedoara

SCRISOARE DE MULŢUMIRE

ACTUALITATE - 59 - 15 IULIE 2021

Săptămâna trecută,Parlamentul aîncheiat prima se-

siune ordinară. Un mo-ment bun pentruevaluarea activității par-lamentare, dar și pentrustabilirea următorilorpași și obiective.

Începând cu luna febru-arie, statistic vorbind, activi-tatea mea a presupus: 43 deluări de cuvânt în plenulCamerei Deputaților, 31 deinițiative legislative depuseîn Parlamentul României, 55de întrebări și interpelăriformulate membrilor Guver-nului Cîțu, 5 moțiuni sem-nate și 30 de ședințeprezidate în Comisia pentruînvățământ.

Dincolo de toate acestea,activitatea din Comisia pen-tru învățământ din CameraDeputaților s-a centrat, înmandatul meu de preșe -dinte, pe dialog, transpa -rență și incluziune. Pe lângășe dințele comisiei am orga-nizat 5 dezbateri pe tematicide actualitatea și de impor-tanță majoră: Curriculummodern pentru o Românieeducată; Educaţia în PlanulNaţional de Redresare şiRezilienţă; Rolul şi impor-tanţa profesiei de psiholog încontext European; Dialogpentru sănătate, fami lie şieducaţie; Vouchere culturalpentru elevii din în văță -mântul preuniversitar.

La toate acestea, cât și laprocesul legislativ, am insis-tat să implic toți actorii dinînvățământ, invitând elevi,studenți, părinți, profesori și

sindicate, pe lângă alte orga-nizații, astfel încât parlamen-tarii comisiei să cunoască,înainte să voteze, părereaprincipalilor noștri benefi-ciari.

În toată această perioadă,dialogul cu cetățenii areprezentat un pilon impor-tant în desfășurarea optimăa activității mele. Întâlnirilesăptămânale cu hunedoreniis-au dovedit mereu un bunprilej pentru a înțelege maibine nevoile lor și ale soci-etății. Astfel, multe dintrepropunerile legislative iniți-ate au fost concepute avândla bază chiar solicitările veni -te din partea lor, dar și aelevilor, profesorilor dintoată țara cu care am comu-nicat și prin intermediulrețelelor de socializare. Deexemplu, proiectul de legeprivind voucherele culturalepentru elevi a avut la bază une-mail și o scrisoare deschisătransmisă online, venite dinpartea asociațiilor de elevi șisocietatea civilă. Țin să su -bliniez din nou, importanțape care o are interacțiunea șiconsultarea constantă a cetă -țenilor, a celor care ne-autrimis în Parlament să lereprezentăm cu responsabi -li tate interesele!

Câteva dintre proiectelelegislative inițiate ca urmarea dialogului cu societateacivilăși care aduc schimbărireale în viețile românilor sereferă la: acordarea vouche -relor cultural pentru elevi,prin crearea cadrului legalpentru implementarea unuiproiect național de consum

Comunicat de presă

Final de sesiune parlamentară.Activitate şi obiective imediate:deputat Natalia-Elena INTOTERO

DEVAB-dul 22 Decembrie

nr.1A

(în spatele clădirii

Cepromin)

Programări şi

informaţii la

tel. 0738 470 001

www.cdphoenix.ro

cultural destinat elevilor subforma unor bonuri valorice încuantum de 250 lei pe an; ad-ministrarea eficientă a imo-bilelor școlare oferindposi bilitatea consiliilor localesă schimbe destinația unită -ților de învățământ închisedin lipsă de elevi, fără avizulprealabil al Ministerului Edu-cației; includerea invențiilornoi, precum alfa betul tactilo –graphic în învățământul spe-cial în vederea reducerii ine-galităților și excluziuniisociale a persoanelor cu diza -bilități; acordarea vou che re -lor de vacanță princon ti nuarea și dezvoltareaprogramului voucherelor devacanță în contextul post-pandemic, cu impact pozitivasupra industriei ospitalitățiigrav afectate de criza sani-tară; corelarea salariilor per-sonalului Agen țiilor Județenepentru Protecția Mediului cucele din Administrația Cen-trală; transmiterea unorbunuri imobile din domeniulpublic al statului aflate în ad-ministrarea autorităților cen-trale, în domeniul public almunicipiului Brad și al co-munelor Șoimuș, Luncoiu de

Jos, Vălișoara și Băița, avândca obiect dezvoltarea unuicircuit pe ruta fostei căi fer-ate, Deva-Brad; imple-mentarea asistenței medicalemobile în România cu efectpozitiv imediat asupra acce-sului pacienților la serviciilede sănătate în zonele lipsitede infrastructură medicală.

Multe dintre aceste pro -iecte legislative vor ajunge lavot în sesiunea septembrie-ianuarie 2021. Pot să spuncă principalul obiectiv esteasigurarea procesului legis -lativ pozitiv pentru propu -nerile de lege care potschimba viețile românilor,precum și identificarea unornoi proiecte care să vină însprijinul societății. Tot înseptembrie, reîncepe școala.În acest sens, voi încerca sămențin un cadrul legislativeficient corelat cu valorileromânești, astfel încât eleviisă se bucure de o educațieperformantă, reală și în sig-uranță, în ciuda amenințăriiepidemiologice. Așa să neajute Dumnezeu!

Natalia-Elena INTOTERODeputat PSD Hunedoara

O mie de

contestaţii la BacDeva - Aproape o mie de

contestaţii au fost depuse decandidaţii din judeţul Hune-doara, după afişarea primelorrezultate obţinute la sesiuneadin această vară a examenuluide Bacalaureat. Cele maimulte contestaţii au fost pen-tru notele obţinute la probascrisă de Limba şi literaturaromână, urmate de probaobligatorie a profilului. Com-parativ cu anul trecut,numărul total al contestaţiiloreste în scădere cu aproximativ12%. Rezultatele finale vor ficunoscute pe data de 9 iulie.Peste 64,6 % dintre candidaţiau promovat examenul de Ba-calaureat în judeţul Hune-doara la sesiunea din aceastăvară, patru elevi reuşind săobţină media 10.

Experţii INSEMEX

cercetează

cauzele exploziei

de la PetromidiaPetroşani - O echipă a

INSEMEX Petroşani s-a de-plasat pe platforma Petro-midia pentru a face ocercetare la faţa locului înurma exploziei care a avut locîn rafinăria de la Năvodari. Ceicinci specialişti de la INSE-MEX Petroşani s-au întâlnit cuprocurorii care efectuează an-cheta în acest caz şi cureprezentanţii ITM. Experţiivor preleva probe şi vor faceobservaţii directe în rafinărieîn vederea întocmirii unei lu-crări de expertiză tehnică ceva fi predată Parchetului.După cum, se ştie, o explozieurmată de un incendiu s-aprodus vineri, 2 iulie, laRafinăria Petromidia. În urmaincidentului, o persoană amurit, iar alte cinci au fostrănite.

Atleta FlorentinaCostina Iuşco (legiti-mată la LPS Cetate

Deva, pregătită de prof.Nicolae Alexe), calificată laJocurile Olimpice de laTokyo, a câştigat proba desăritură în lungime dincadrul celei de-a 66-aediţii a Campionatelor In-ternaţionale de atletismale României “IolandaBalaş Soter ”, desfășuratela finalul săptămânii tre-cute, pe Cluj Arena dinCluj-Napoca.

Florentina Marincu a câști-gat proba de la Internaționalecu o săritură care a măsurat6,47 m, ea fiind urmată înclasament de Ioana SabinaŞtirbu (CSS Unirea Iaşi, CSMOneşti) și de Carmen CristinaToma (CS Rapid, CSM Craiova).

Maria Claudia Florea (SCMDeva) a reușit la aceaste între-ceri o dublă, cucerind probelede 1.500 m şi 800 m,demon-strând clar că ea ar fi fost cea

care trebuia să reprezinteRomânia la Campionatele Eu-ropene pe echipe desfășurateîn urmă cu două săptămânitot la Cluj Napoca.

JuniorulRaul Manuel Dan(LPS Cetate Deva) s-a clasatpe locul IV în fianala probei de1500 m la câteva sutimi de se-cundă de podiumul de pre-miere și pe locul V în proba de5000m, unde a fost urmat decolegul lui de club, Eric Daniel

Rus. La săritura în înălţimeElisa Xandra Marisia Enache(LPS Cetate Deva) a încheiatcompetițiea pe locul III cu osăritură care a măsurat 1,65m, ea fiind urmată de Eva Na-talia Eliza Alzner (LPS CetateDeva) care a sărit 1,60 m.Proba a fost câştigată de Ale-sia-Maria Rengle (CN MihaiEminescu Oradea, CSUOradea) care a ieşit învingă-toare cu 1,76 m.

Întrecerile din cadrulCupei Europei pentrucadete desfășurate la

finalul săptămânii trecutela Teplice(Cehia) au evi-dențiat din nou grupul desportive de la SCM Deva.

Tinerele judoka aflate înCentrul de pregătire olimpicăde la Deva unde se pregătesccu un grup de tehniceini co-ordonați de prof. MugurelCiușcă, din care mai fac partetehnicienii Ramona Enache,Doru Bucătaru, ConstantinVasiliu, Sebastian Boc, Mi-

haela Țipa, kinetoterapeutRăzvan Marcu, au reușit să seremarce la competiția de laTeplice.

Daria Tudorache a câștigato meritată medalie de bronzsituându-se pe locul al treilea+ 70 kg în timp ce PatriciaNistor a fost foarte aproapede podiumul de premiere , eaclasându-se pe locul V la ca -tegoria - 57 kg iar OrsolyaLojos (categoria -57 kg) șiLavinia Bălan (- 44 kg) auîncheiat fiecare, competițiape locul VII. Felicitări!

6 - SPORT 9 - 15 iuLie 2021

Medalie de aur pentruFlorentina Marincu-

Iușco la Internaționale

Judo

Medalie de bronz pentruDaria Tudorache la Teplice

ANUNŢ PUBLIC

S.C. INSTANT INTERNATIONAL SRL cu sediul în localitatea SIMERIA, str.1 Decembrie, bl. 103 parter, jud. Hunedoara, anunţă depunerea solicităriipentru eliberarea autorizaţiei de mediu pentru obiectivul „Comerţ cu ridi-cata al produselor chimice” situat în localitatea Sălaşu de Sus, str. Princi-pală, nr. 285, jud. Hunedoara.

Informatii se pot obţine la sediul APM Hunedoara, din Deva, str. A. Vlaicu nr. 25, de luni până joi (orele 8-16) și vineri (orele 8-14)

Eventualele sesizări şi reclamaţii pot fi depuse în termen de 10 zile lu-crătoare de la data publicării anunţului.

ANUNŢ PUBLIC

S.C. INSTANT INTERNATIONAL SRL cu sediul în localitatea SIMERIA,str. 1 Decembrie, bl. 103 parter, jud. Hunedoara, anunţă depunerea soli-citării pentru eliberarea autorizaţiei de mediu pentru obiectivul „Comerţcu ridicata al produselor chimice” situat în localitatea Simeria, str. 1 De-cembrie, nr. 29, jud. Hunedoara.

Informaţii se pot obţine la sediul APM Hunedoara, din Deva, str. A. Vlaicu nr. 25, de luni până joi (orele 8-16) și vineri (orele 8-14)

Eventualele sesizări şi reclamaţii pot fi depuse în termen de 10 zile lu-crătoare de la data publicării anunţului.

Ion Ţiriac a anunţat încadrul unui evenimentorganizat la complexul

sportiv din Bucureşti careîi poartă numele, că re-nunţă la funcţia depreşedinte al Federaţiei

Române de Tenis, el pre-cizând că noul conducă-tor trebuie să se dedicetenisului 12 ore pe zi.

"Pe mine de acum încolomă întrebaţi ca persoană fi -zică, Ion Ţiriac. Pentru că

luna asta oamenii de la fe -deraţie îşi aleg un alt preşe -dinte. Sperăm să fie unpreşedinte care să fie plătit,să fie prezent la 8 dimineaţala federaţie şi să plece pe la 8seara. Aşa cum trebuie să fieşi secretarul general, pentrucă altfel nu ajungem nici-unde", a menţionat Ţiriac,care este preşedinte din 19iunie 2019.

Întrebat cine ar trebui săfie preşedinte în locul său,Ţiriac a răspuns: "Cel mainimerit. Domnul Iohanniseste ocupat cu preşedinţiaţării, domnul Cîţu e ocupatcu Guvernul... deci ei doi nu

au cum, restul nu cunosc penimeni". Prezent la eveni-mentul de la ComplexulSportiv Ion Ţiriac, fostultenisman Ilie Năstase a de-clarat că nu este interesat defuncţia care va deveni va-cantă.

"Eu preşedinte? Nu,Doamne-fereşte, am fost 12ani preşedinte la federaţie,îmi ajunge. Am dat din viaţamea 12 ani FederaţieiRomâne de Tenis şi nu re-gret. Pentru că această fede -raţie mi-a dat mult şi mie. Lafederaţie ca preşedinte tre-buie să te sacrifici, eşti zi dezi acolo. Nu eşti plătit... deci

nu ştiu care e persoana caresă-şi permită treaba asta", aafirmat Năstase.

Ion Ţiriac a fost ales, la 19iunie 2019, în funcţia depreşedinte al FederaţieiRomâne de Tenis, cu 32 devoturi obţinute la AdunareaGenerală Extraordinară deAlegeri a forului naţional. Lamomentul respectiv, el a de-clarat că va sta în aceastăfuncţie doar şase luni, pe-rioadă în care va avea caobiective schimbarea statu-tului FRT şi clarificarea situ-aţiei fondurilor financiare dela MTS.

Ion Țiriac a renuțat la funcția de președinte la FR tenis

SPORT - 79 - 15 IULIE 2021

Comitetul Executiv alCOSR a decis prin votdesemnarea celor doi

sportivi care vor purtadrapelul tricolor la Cere-monia de Deschidere aJocurilor de la Tokyo. Aufost desemnați în urma vo-tului Mădălina Bereș șiRobert Glință .

La desemnarea celor carevor purta drapelul la ceremo-nia de deschidere ale JocurilorOlimpice s-a ținut cont de pal-maresul sportivilor, de sportulpe care îl reprezintă, deprestanță și de respect pentruvalorile olimpice.

Mădălina Bereș estemedaliată olimpică cu bronzla Rio 2016 și campioanămondială cu barca de 8+1 aRomâniei. În palmaresul săufigurează 6 titluri europene.Ea este reprezentantul celeimai numeroase delegații dinTeam Romania,canotajul , dis-ciplină care a calificat 36 desportivi la JO Tokyo 2020.

Robert Glință este primulînotător din România care areușit să câștige aur la Cam-pionatele Europene și a fostprimul sportiv calificat la JOTokyo 2020. El este multiplumedaliat european și va fiprimul reprezentant al aces-tei discipline care va purtadrapelul la Ceremonia de De-schidere a JO de Vară.

Pe lunga listă a purtătorilorde drapel al României laJocurile Olimpice îi mai

regăsim pe: Ștefan Mănciu -lescu – tir, Constantin Du-mitru – atletism, Iosif Sârbu –tir, Nicolae Marcoci – călărie,Alexandru Bizim – atletism,Aurel Vernescu – kaiac-canoe,Nicolae Martinescu – lupte,Vasile Andrei – lupte, CorneliuIon – tir, Nicu Vlad – haltere,Costel Grasu – atletism,IulicăRuican – canotaj, ElisabetaLipă – canotaj, Valeria Beșe –handbal, Horia Tecău – tenis șiCătălina Ponor – gimnastică.

Sportivii portdrapel pentruJocurile Olimpice de la Tokyo

Meciul test WorldRugby dintrenaţionala de

rugby a României şirepezentativa Scoţiei,programat pe data de 10iulie, la Bucureşti, nu vamai avea loc din cauzasituaţiei sanitare exis-tente în rândul echipeiscoţiene, a anunţat Fede -raţia Română de Rugbype site-ul său oficial.

''Într-o informare oficialăprimită din partea FederaţieiScoţiene de Rugby, s-a comu-nicat faptul că în ultima săp-tămână au avut numeroasecazuri de jucători testaţi poz-itiv la COVID-19 în rândulechipei naţionale şi căaceasta va intra în izolare 10zile'', se arată în comunicat.

''Ne pare rău de aceastăsituaţie, ne-am dorit enormde mult să jucăm acest meci,era foarte important pentruechipă să întâlnească încă un

adversar puternic după Ar-gentina, însă sănătatea şi sig-uranţa jucătorilor este peprimul loc. Suntem alături deei, le dorim multă sănătate,revenire cât mai rapidă şi deasemenea, să reuşim cât mairepede să jucăm acest meci'',a declarat preşedintele FRR,Alin Petrache.

Ultimul meci test în careRomânia şi Scoţia s-au întâl-nit a fost în 2006, pe Murray-field, când ''stejarii'' au fostînvinşi cu 48-6. Deocamdată,meciul test dintre echipeleScoţiei şi Georgiei, din 17iulie, de la Tbilisi, este în con-tinuare menţinut, a precizatAFP.

România a jucat un mecitest sâmbătă 3 iulie, cu Ar-gentina(scor final 17-24) laBucureşti , prilej cu care afost inaugurat oficial noulStadion Naţional de Rugby''Arcul de Triumf''.

Meciul de rugby România- Scoția, anulat

... Gelu SIMOC (foto 1) -hunedoreanul căruia în anul2013 i s-a acordat titlul de„Cetățean de Onoare” al mu-nicipiului Hunedoara a plecatmult prea devreme dintre noiși fiind pe unul din scauneleaflate în „tribuna arenei”cerești.

Pentru el, idealul a fost unvis, un dor, un gând, o luminăși o stea călăuzitoare; în con-cluzie, să-și facă datoria, să-șiîmplinească chemarea.

... Pe acest fond am stat devorbă cu soția sa, ClaraSIMOC (foto 2), care cu ochiiumeziți de durerea des -părțirii, ne-a spus în exclusiv-itate: „Toți cei care l-aucunoscut pe Gelu știu că îngândul și inima sa, tot ce-a

făcut pentru fotbalul hune-dorean era ca acest sport săreprezinte cu cinste orașul depe Cerna. A colaborat cuantrenori de legendă care s-auimpus în fotbalul mondial.

El a dorit să creeze o au -tentică școală de fotbal laHunedoara.

Gelu s-a născut în satul Ră-dulești, comuna Dobra,județul Hunedoara.

A început să lucreze la CSHsecția laminoare, apoi a urmatcursurile Academiei de StudiiEconomice din București,unde a fost coleg cu MirceaLucescu.

S-a întors la Hunedoara, laCSH și a intrat cu speranță șicuraj în frumoasa „lume” a fot-balului.

Activitatea profesională și-a desfășurat-o în peste 32 deani în cadrul CSH dintre care25 de ani ca șef de comparti-ment Organizare - Personal -Salarizare.

A fost numit în condu cereaClubului „Metalul” Hunedoaracare apoi s-a transformat în„Corvinul” Hunedoara. Eraunul dintre cei 28 de fondatoriai Fotbal Clubului „Corvinul”.

Prin pasiune, a reușit sădevină unul dintre cei maicunoscuți conducători de clubdin România, militând pentruo continuă afirmare a fotbalu-lui hunedorean.

În calitatea sa de preșe -dinte al Clubului „Corvinul” afost omul care l-a convins peMircea Lucescu să vină la

Hunedoara și a avut inițiativade a transfera la Hunedoarape Radu Nunweiller, FloreaDumitrache, Dumitriu IV, Ior-dan Angelescu etc.

Totul a fost din dorința for-mării unei echipe competitive,care să aducă bucurie și satis-facții iubitorilor de fotbal.

A reușit să formeze și ogenerație de excepție cu fot-baliști hunedoreni: Klein,Gabor, Petcu, Nicșa, Andone,

Mateuț, Văetuș, Rednic și Du-binciuc.

Ba mai mult, s-a ocupat șide formarea profesională ajucătorilor, așa încât mulți din-tre aceștia și-au terminatstudiile superioare.

... Pot spune că, soțul meu atrăit în credință și spe ranță,viața fiindu-i o taină adevăratăși statornică”.

Au consemnat Ioan Vlad,Georgeta-Ileana Cizmaș

IN MEMORIAM

Personalități ale sportului hunedorean

Circuitele profesionistede tenis feminin(WTA) şi masculin

(ATP) au anunţat anulareaunor turnee în China şiJaponia, prevăzute cătresfârşitul anului, din cauzapreocupărilor legate deCovid-19 şi de restricţiile decălătorie în cele două ţări.

În comunicate separate,WTA şi ATP au precizat căOpenul Chinei de la Beijing şi

Openul Japoniei de la Tokyo aufost ambele anulate.

WTA a subliniat că toateevenimentele din China şiJaponia au fost anulate, cu ex-cepţia Turneului Campioa -nelor, la care participă cele maibune jucătoare ale sezonului,care urmează să aibă loc înoraşul Shenzhen, în sudulChinei. Statutul acestui turneueste "în discuţie", a subliniatWTA. Circuitul ATP a precizat

la rândul său că turneul Mas-ters 1.000 de la Shanghai arputea fi organizat eventual înoctombrie, în săptămânaprecedentă celui de la IndianWells (SUA), programat între10 şi 17 octombrie.

ATP a dezvăluit la rândulsău că turneul masculin pre-văzut la Marrakech (Maroc),Marele Premiu Hassan II, a fostde asemenea anulat, după cefusese deja amânat.

Turnee internaționale de tenis de câmpamânate de WTA și ATP

În tradiția românească,dar și în tradițiile altorpopoare, există plante

și flori înconjurate într-oaură de mister, cărora li seatribuie puteri magaice.Unele dintre ele eraufolosite pentru anumiteritualuri, fiind culese doarpână la SărbătoareaSânzienelor. Astfel de obi-ceiuri mai sunt și în zilelenoastre, florile păstrându-și în tăcere magia, prinfrumusețe, farmec și cu-loare.

MaciiMătăsoase și diafane, flo-

rile de mac, în percepția populară, erau aducătoare desomn dar și de dragoste.Poate de aceea, o veche leg-endă, rămasă din vremea ro-manilor spune că macii ar firăsărit din magia făcută deZeul Somnului zeiței Ceres –zeița recolteleor, pentru a oajuta să se odihnească. Și cumaceasta muncea foarte multîn miezul verii, atunci când secoceau fructele și grîul, Som-nus – fiul nopții, a creat macii,aceste flori magice, ale cărorsemințe au ajutat-o pe zeițăsă doarmă, ca să-și refacăputerile. De aceea, florile demac erau folosite la diferiteritualuri magice, aducătoarede dragoste, dar și ca pro-tecție împotriva duhurilorrele.

Floare cu origini străvechi,macul a fost folosit de medici -na tradițională, toate părțilelui având proprietăți vindecă-toare, potrivit rum.thehouse-ofchronic. Astfel că, sucul dinsemințele de mac este unanalgezic puternic, iar decoc-tul din rădăcini ajuta în cazuldurerilor de cap. Dacă sefolosesc și astăzi asemenearemedii, acestea trebuie luate

în cantități mici și doar lasfatul medicului, ca să se eviteproblemele. În zilele noastre,semințele macului au rolullor și în bucătărie, unde suntapreciate și utilizate cu suc-ces în diferite rețete culinare.

SânzieneleLeacuri pentru trup și su-

flet, florile de sânziene neîncântă cu frumusețea loraproape toată vara. Ușorsedative, florile de sânzieneerau folosite, în trecut, în ritu -aluri de dragoste, existândcredința că parfumul lor îm-bătător ar putea atrage inimaunui bărbat, astfel grăbindu-se nunta. Dar, superstițiilelegate de sânziene se referă șila fertilitate, sănătate, alun-garea duhurilor rele, recoltebogate.

Potrivit credinței populare

Sânziana ar fi fost o fe-

cioară frumoasă, care, mer -gând pe câmp, și-a împletit ocunună din flori galbene desânziene. Ajunsă acasă,aceasta ar fi aruncat cununade flori peste casă zicând:"Cunună, de te vei opri pecasă, voi trăi și voi avea viațălungă, iar de vei pica jos, voimuri". Dacă s-a împlinit saunu dorința fetei, nu se știeexact, dar de aici, se pare, vineobiceiul de a se arunca pecasă, de Sărbătoarea Sânzie -nelor, coronae din flori.

BusuioculConsiderat a fi plantă

sacră, despre busuioc sespune că ar fi răsărit în loculîn care s-a născut DomnulIisus. Mai târziu, firele debusuioc au fost duse labotezul Mântuitorului, iar deatunci, busuiocul a fost sfințitîn biserică. Pentru a atrageprotecția divină, busuiocul sepune la icoane, și tot cu un

buchet de busuioc se îm-prăștie apa sfântă, pentru abinecuvânta și sfinți locuri șioameni. Despre busuioc semai crede că ar fi răsărit dinlacrimile Maicii Domnului, iarmai târziu din sângele Mântu-itorului, răstignit pe cruce. Deaceea, nu este bine să searunce niciodată busuiocul lagunoi, fiind păcat să ajungăîntr-un loc necurat.

În tradiția populară• Busuiocul de la Ziua

Crucii era purtat de fete labrâu, iar de băieți în buzunar,ca să le aducă cinste șibunăstare.

• Considerat a fi aducătorde bunăstare și dragoste,tămăduitor de boli, busuioculera folosit și în diferite ritu-aluri magice pentru aflareaursitului, scrie zodiacool.ro. Șipoate nu întâmplător, deSfântul Andrei sau deBobotează se pun trei cren-guțe de busuioc sub pernă.

• Iar pentru a se alungarăul și pentru purificarealocuințelor există și astăziobiceiul de a se lăsa busuiocîn apă, timp de trei zile, apoicu el se stropește pragulcasei, ca să iasă tot necazul, săvină bucuria și bunăstarea încasă.

Virtuți tămăduitoareDincolo de dimensiunea

spirituală și magică a busu -iocului, acesta are calități vin-decătoare deosebite, astfel că:

• Frunzele sale pot fi untonic important pentru sis-temul nervos, contribuind șila întărirea memoriei, spunterapeuții.

• Previne infecțiile ali-mentare, mai ales în sezonulcald. O singură picătură deulei de busuioc pus într-unlitru de apă, care se bea peparcursul zilei, ne poate punela adăpost de bacterii luatedin alimente, potrivit sfatul-parintilor.ro/.

9 - 15 IULIE 20218 - MAGAZIN

Plante și flori cu puteri magice

• Administrat ca mirodenieîn mâncare, acestă plantă cuputeri miraculoase previneinfarctul, spun cercetătorii.Protejează arterele coronarede depunerile de colesterol șiajută la controlul tensiunii ar-teriale, protejându-ne și deefectele stresului.

• Folosit în salate, supe orisosuri, busuiocul protejeazăaparatul respirator deapariția reacțiilor alergice saude procesele inflamatorii careduc la astm.

• În timpul verii, când sun-tem vulnerabili la radiațiilesolare, administrarea zilnică abusuiocului este de bunaugur. Și tot pentru a ne pro-teja, specialiștii ne sfătuiescsă luăm câte 4-8 g de pulberede busuioc pe zi, în cure de 30de zile.

Menta sau izmaÎși are originea în bazinul

mediteranean, fiind prețuităîn trecut atât de greci cât și deromani. Aceste popoarecondimentau vinurile și so-surile cu mentă, ornamen-tând și mesele festive cuaceastă plantă aromată, eafiind un simbol al ospitalitățiiși veseliei. A fost și estefolosită în ritualurile magice,pentru a atrage banii, abun-dența, pentru a găsi parte -nerul potrivit sau aîmbunătăți o relație.

În popor se spune că:• Pentru a atrage banii, tre-

buie ca o frunză de mentă săfie ținută în palmă și mișcatăușor, ca aroma ei să intre înpiele. Astfel, mâinile voratrage bogăția.

• Iar dacă vrem să ni se în-deplinească o dorință, nu nerămâne decât să scriem cedorim pe un bileței. Acesta,împreună cu câteva frunze dementă se va împacheta într-opânză roșie, iar până disparearoma plantei, dorința va fiîmplinită.

• Casa poate fi curățată deenergiile negative dacă seprepară o cantitate mică deceai de mentă, cu care se pulverizează prin casă.

• Pentru a atarage succesulîntr-o afacere, înainte de amerge undeva, trebuie nea-parat să mâncăm o frunză dementă. Aceasta ne va da ener gia necesară, oferindu-neîncredere și noroc, potrivitcredinței populare.

Pe lângă puterile magice

Menta este apreciată atâtîn bucătărie, cât și în industriafarmaceutică sau cosmetică,apreciază cercetătorii. Deaceea, în zilele caniculare,toate preparatele pe bază dementă pot fi leacuri excelente.

• În combinație cu lămâia,ceaiul de mentă răcorește șihidratează, oferind organis-

mului energia de care arenevoie, potrivit doctor-farm.md.

• Ceaiul de mentă estefolosit și în cazul tusei,durerilor de piept, insomniasau pentru calmarea stresului.

• Infuzia de mentă, folosităîn cure de trei-patru săp-tămâni, îmbunătățește funcțiaficatului, secreția bilei șicalmează colonul iritabil,potrivit specialiștilor. Toto-dată, ajută și în cazul bolilorde inimă.

• Conține substanțe activede excepție, iar datorită lor,menta are efecte sedative,dezinfectante, cicatrizante,combate diareea, calmeazădurerile și reglează tranzitulintestinal.

• În cazul durerilor de dinți,rădăcina pisată de mentă,macerată în rachiu și ținută îngură, elimină durerea.

Rozmarinul sau ”roua mării”

Are o istorie îndepărtată.Creștea în mănăstirile me-dievale, despre această plantăexistând povești pline de fan-tezie. Apreciat de magicieniidin trecut, rozmarinul erafolosit în diferite acțiuni ri -tuale. Despre el se credea căprotejează iubirea, înde-părtează energiile negative,îmbunătățește intuiția și ca-pacitatea de a anticipa vi-itorul, scrie almanahonline.ro.Conform credințelor stră -vechi, rozmarinul este dătătorde curaj, reducând timiditateași îndoiala.

În medicina tradițională

Rozmarinul a fost și estefolosit cu succes.

• Are o puternică acțiuneantiseptică și antiinflama-toare.

• Este un tonic cerebral deexcepție, care îmbunătățeștememoria și stimulează con-centrarea, afirmă fitotera -peuții.

• Rozmarinul este reco-mandat și în cazul circulațieideficitare, a tensiunii arteri-ale scăzute, dar și a depresi-ilor ușoare.

• Uleiul de rozmarin ajutăîn cazul problemelor respira-torii, dar pentru a nu irita,acesta trebuie diluat, ne sfă-tuiesc fitoterapeuții.

• Puternic aromat, roz-marinul este folosit ca șicondiment, iar prin fierbere,acesta nu-și pierde aroma.

Pagini realizate de

Cornelia Holinschi

magazIn - 99 - 15 IULIE 2021

CLINICĂ

PARTICULARĂ DE

OFTALMOLOGIE

CENTRU LASER

EXCIMER

OPTICĂ MEDICALĂ

Str. 21 Decembrie 1989, Nr. 137 • Cluj-Napoca, Jud. Cluj

Tel. programări: 0264/44 88 24 sau 0264/ 44 88 25

Tel. magazin optică: 0740/27 65 77

Clinica Ophtalens T

CLINICA OPHTALENS T

10 - tImp LIbEr 9 - 15 IULIE 2021

Ştiaţi că...?SERIALE NOI:TV - FILMUL SĂPTĂMÂNII

BERBEC TAUR GEMENI RAC

LEU FECIOARĂ BALANŢĂ SCORPION

SĂGETĂTOR CAPRICORN VĂRSĂTOR PEŞTI

H

O

R

O

S

C

O

P

Pentru nativii acestei zodii, pe-rioada va fi marcată de schim-bări astrale majore. Sereco mandă prudență în toateactivitățile complicate și costisi-toare. Dar, spre finalul interva -lului, lucrurile reintră în normal,așa că vă puteți desfășuraactivi tatea fără probleme.

Relațiile cu prietenii vi le-ațirestabilit, așa că nu vă rămânedecât să manifestați prudențăatunci când vă propuneți unlucru mai deosebit. Dialogurilecu persoanele avizate vă potajuta în cariera profesionalăsau imaginea publică.

Urmează zile mai bune pentruvoi. Cu toate acestea, trebuie sămanifestați în continuare pru-dență atunci când este vorba debani și, dacă este cazul, aștep-tați ca vremurile să se îndrepte.Dacă sunteți în căutarea unuiloc de muncă, sunt șanse marisă-l găsiți, în viitorul apropiat.

Energia pe care o primiți înaceastă perioadă vă ajută înmunca voastră. Sunteți dornicisă realizați lucruri noi, să ple-cați în călătorii sau într-o va-canță binemeritată. Toateacestea se vor împlini, dar tre-buie să aveți mai multă răbdareatunci când vă propuneți ceva.

Începeți săptămâna destul debine, cu lucruri frumoase și re-alizări interesante în plan pro-fesional. Dacă aveți proiecteambițioase, încercați să grăbițilucrurile și mai ales, să nu văpierdeți în amănunte. Este posi-bil să vă rotunjiți bugetul.

Lucrurile încep să se așeze, iaractivitățile profesionale vor fi lacote înalte. Proiectele noi voravea succes, iar banii vor veni șiei mult mai repede. Este posibilsă rediscutați condițiile unei co-laborări mai vechi sau să văorientați spre altceva. Rezer-vați-vă timp și pentru odihnă!

La locul de muncă aveți foartemulte de făcut, așa că ar fi bine săvă stabiliți un plan de acțiune.Păstrați-vă optimismul și nu re-nunțați la nimic, mai ales atuncicând vine vorba despre carieră.Poate veți urma cursuri de spe-cializare într-un nou job și astfelvă împliniți dorințe mai vechi.

Trebuie să manifestați maimultă prudență la locul demuncă atunci când aveţiproiecte comune. Asta pentrucă, unii dintre colegi caută să văpună piedici dacă sunt șanse depromovare. Faceți în așa felîncât să restabiliți relațiile curudele apropiate.

Aveți nevoie de o schimbare,care este greu de realizat. Sta-biliți-vă prioritățile atât în fa -milie, cât și la serviciu. Punețiaccent pe calitatea lucrărilor șinu vă lăsați amăgiți de propu -nerile colegilor direct interesați.Pot apărea noi oportunități înmunca voastră.

La serviciu urmează zileaglomerate, în care veți facemari eforturi ca să reușiți să văîndepliniți, în avans, toateobligațiile. Finalizați câteva ac-tivități importante și veți fimulțumiți de câștig. Este posibilca, în continuare, să semnați uncontract avantajos.

În următoarele zile, calculațitotul cu atenție și nu lăsați nimicla voia întâmplării. La serviciuvor fi schimbări, programulvostru de lucru se poate modifica.Vestea bună este că s-ar putea săscăpați de o parte din obligațiilepe care le aveați înainte și săcâștigați mai mulți bani.

Este o perioadă benefică pentruvoi. Energia pe care o aveți vădetermină să schimbați unelelucruri din viața voastră. Axați-vă pe nevoile personale și maipuțin pe ale altora. Unele din co-laborările voastre își pot modi-fica termenii. Primiți o vestebună, care vă dă curaj.

• În autobuz...- Iubi, azi în autobuz trei bărbați s-au ridi-

cat ca să mă așez eu.- Hai, nu exagera, că aveai loc și dacă se

ridicau doar doi.

• Pe o șosea…Un automobilist este oprit de un polițist.Agentul îi spune că a depășit limita de

viteză, îi cere permisul și citește:- Ooohhh ... domnul Lucian Blaga. Poftiți

carnetul înapoi și vă rog să mă scuzați.- Dar ce s-a întâmplat?- Eeeeh... mai citim și noi!

• Întrebare- Ce faci când iubita îți bate apropouri că

sunteți de doi ani împreună și ea se vrea îm-brăcată în alb?

Răspuns:- O înscrii la karate.

• Discuție între Ion și Mărie- Dacă vrei să slăbesc, trebuie să-mi dai

câte 100 de euro pentru fiecare kilogrampierdut…

- Mărie, teme-te de Dumnezeu, nu existănicăieri așa preț la slănină…

• La coafor- Doamnă, bancnotele dumneavoastră

sunt ude…- Asta pentru că soțul meu a plâns mult

când mi le-a dat!

Vineri, 9 iulie

PRO CINEMA, ora 20,30, Suspectul

Antena 1, ora 22,30, O familie de coșmar

Sâmbătă 10 iulie

FILME CAFE, ora 20,00, Anaconda

PRO TV, ora 22,15, În inima mării

Duminică, 11 iulie

TVR 2, ora 20,10, Întoarcerea vlașinilor

PRO CINEMA, ora 22,30, Țeapă în stil american

Luni, 12 iulie

FILMCAFE, ora 20,00, Drumul dreptății

PRO CINEMA, ora 20,30, Băieții din Jersey

Marți, 13 iulie

PRO CINEMA, ora 20,30, Lista clienților

FILM NOW, ora 22,30, Femeile din cortul roșu

Miercuri, 14 iulie

PRO CINEMA, ora 20,00, Identitate dublă

TVR 2, ora, 20,10, Cu sufletul pe masă

Joi, 15 iulie

TVR 2, ora 20,10, Masca ucigașului

PRO CINEMA, ora 22,15 , Dimineți de catifea

Sâmbătă 10 iulie, ora 20,10

Nebuni și frumoșiFilmul, care a marcat generații întregi de ado-

lescenți, prezintă povestea de dragoste dintre Nicole,fiica rebelă a unui congresmen și Carlos, care s-anăscut într-o familie săracă. De origine mexicană,Carlos este un elev eminent și starul echipei deatletism a liceului. Nicole, în schimb, este o fată re-belă, care suferă din cauza dezinteresului manifestatde tatăl său față de ea. Chiar dacă sunt complet dife -riți, cei doi se îndrăgostesc unul de celălalt. Fiinddiferiți, problemele între ei apar destul de repede,diferența de personalitate și modul de viață fiindfoarte mare. Și, în timp ce toți încearcă să-i despartă,depinde doar de ei dacă pot să treacă peste toate im-pedimentele ivite.

TVR 2

Trăim în lumi para-lele...cei mai mulți,conectați la vechi,

îmbrățișează sistemul, arlupta să-l apere. Ar faceorice să revină la "normal-itate", însă acel normal ematricea care i-a învățat, i-a "educat" să asculte or-bește de sistem, să sesupună, să existe în turmă,să fie dependenți printaxe, datorii la bănci...

Cine a îndatorat țara? Cinea făcut legile proaste? Cine și-a bătut joc de noi? Cine ne-afăcut sclavi plecând cu,,traista-n băț”?

O mare parte munceștepentru supraviețuire, iar oaltă parte, pentru a agonisivile, mașini, conturi grase înbanca, nefiind mulțumiținiciodată cu cât au.

Omenirea e condusă prinfrică, prin ego, prin luptă, prinrăzboaie fără victorii; Viet-nam, Libia, Liban, Afganistan,Africa (multe țări) etc. Difer-ența este că în alte țări se ducrăzboaie economice, caresunt mult mai periculoasedecât cele militare.

Mereu te gândești să ai, sădemonstrezi, trăiești superfi-cial, fără a simți că exiști pro-fund, într-un bliss total, fărăsă-ți cunoști adevărul.

Bine, bine, vei spune căasta e lumea în care te-ai năs-cut, alta nu este, mai buna nuva fi. Ești sigur?

Cum ar fi dacă… Nu ai gândi atât de limi-

tat? Dacă ai avea energie gra-tuită, dacă impozitul pepropria ta locuință, mașinănu le-ai plăti, dacă ai aveanecesarul de a te hrăni, locui,fără sa te gândești la ziua demâine!?

Dacă ți-ai permite săcreezi, sa faci ce-ți place și ți-ar ajunge și timp!?

Dacă ai fi educat prin iu-bire și nu prin frică, dacă lașcoală te-ar învăța în primulrând adevărul, ți-ar ridicanivelul de conștiință mai multdecât nivelul de toceală,memorare inutila, dacă nu ți-ar umple mintea cu lucrurineimportante, să te țină men-tal în această matrice, (pen-tru că dincolo de minte etoată cunoașterea) și ți-ar

oferi o cunoaștere prin expe-riență, ți-ar dezvolta pasiu-nile, inteligența nativă?

Ce bine ai trai dacă ai fi ed-ucat să consumi sănătos, nude alta, dar tot ce e în super-market fast-food, farmacii emai mult nociv decât sănătos.Norocul nostru este că avemun corp inteligent, care are unsistem incredibil de apărare.

Cum ar fi să nu mai trăieștiîn ignoranță și să vezi călumea în care ai trăit se pră -bușește. Tot ce ți-a fost as-cuns ca să nu poți să o duciBINE, vine în sprijinulomenirii: energia Tesla, pa-turi medicale care te vindecăde orice boala (fie ea incur-abilă cum am fost învățați săcredem), replicatoare care îțipot servi cam la orice, sistemfinanciar quantic, să nu mai aigrija zilei de mâine!? Sunabine, nu-i așa?

Viitorul bate la ușă

Dar noi tot în vechi vremsă ne scăldăm: războaie,stres, frică, trei mici și un vac-cin, maratoane de injectare.Nu mai știu ce să facă! Oarenu se vede că sistemul vechine ține cu forța, că ar faceorice pentru a nu ne deschidespre alt potențial, nu de alta,dar ei ar dispărea.

Se aruncă momeala, să nescadă vibrația, să nu trăim înlumină ci în întuneric. ÎnsăPământul își crește vibrația,iar noi cei în adevăr, în cre-dința, în conștiința că vom fi5%, 50 % sau cum om fi, nevom ridica către o altă dimen-siune, am trăit destul într-omatrice 3D. E momentulevoluției spre dimensiunea a5-a!

Cine va fi pregătit ca vi-brație să ascensioneze în ur-mătorii ani, va culege roadele,cine nu, va părăsi planeta, iarde reîncarnat nu o vor maiputea face aici pe pământ. Ceicare aleg nivelul de învățarede dimensiune 3 D, își voralge altă planetă, cu acestnivel scăzut de vibrație.

E timpul să te trezești!

Să înțelegi cine ești și cecauți pe acest Pământ! UE nu

este SODOMA, domnilorCioloș, Barna, Voiculescu,Câțu și mulți alții. UE nu estepentru a îndobitoci populația,ca să le fie bine doar la omână de îmbuibați. Președin-tele, dacă în șapte ani nu afăcut nimic în educație, a scosacum România Educată, un fi-asco total, ca și PNNR. Existăieșire din prostia în care neaflam? Nu există dezastrufără ieșire!

În mai multe articole an-terioare am căutat să vorbescdespre nenorocirea clipei is-torice prezente pe care o stră-bate România. Între altele,mi-am exprimat convingereacă între regimul comunist șiactualul sistem, pe care l-amnumit al “neamului prost”, există o continuitate de spiritși intenție. Regimul comunista avut menirea să distrugăfizic toate structurile auten-tice românești și pe cei maide seamă reprezentanți aivalorilor românești, să punăîntreaga populație ”în starede șoc,”cu botul pe labe”.

Noul sistem instaurat du -pă 1989, sistemul neamuluiprost, prin nevrednici frun-tași socialiști (Brucan, Ro -man, Stănculescu și atâția alținemernici) apoi prin urmașiilor direcți, mlădițe veninoaseși fără rădăcină, au instauratjaful total, și-au însușit, prinmită, fraudă, furt direct în-treagă bogăție a țării, de la solla subsol, de la ape la aerul pecare-l respirăm.

Este un sistem bestial, alunei false și vicioase “demo -crații” formale, în care se al-ternează găști, având funda- mental aceleași interese. Întretimp, este menținut deliberathaosul, un climat de incertitu-dine și teamă. Un climat încare bălegarul uman înflo-rește. Mijloacele folosite suntmultiple. O media mercenarăla sânge și gazetari imorali,gata să scrie orice le-ar fi co-mandat și, mai ales, sinistrelemijloace de formare a opiniei,mijloacele de manipulare,acestea sunt vârful de lance almanipulării. Aici loc fruntaș l-a avut nemernicul, “deja” in-ternaționalist, George Soros.Prin Organizațiile Neguverna-

mentale și prin sinistra ves-pasiană politică USR, în fondoficine de interes străin, aces-tea au reușit să acapareze oparte a tineretului orășenesc.Tineret care provine, în zdro-bitoare majoritate, din nouaciocoime aflată la puterepolitic și economic.

Tineret fără minte și imag-inație, care nu se mai complicăsă se întrebe prin ce mijloacebunicii sau părinții lor auajuns efectiv peste noapte pa-troni, latifundiari și construc-tori de bunkere “de vacanță”de cel mai prost gust. Despreaceastă categorie clar aver-tizează “Înțelepciunea luiSolomon” în cpt.4,3-4:”Mulțimea pruncilor la ceinelegiuiți nu este de nici unfolos; din mlădițele lor spur-cate nu se va înfige rădăcina înadânc și nu vor avea temeinezdruncinat”, spunea is-toricul roman stabilit în SUA,Alexandru Nemoiescu.

Pentru moment, acestejosnice ONG-uri și vespasianaUSR au acaparat tinerei cutotul tulburați hormonal,proaste râzgâiate, snobisolemni, opozanți din tem-perament și tot soiul deneghiobi care se așază sub #rezist. Habar nu au la cerezistă, dar continuă să afi șe -ze acest semn, #rezist, creti -noid. Aceștia sunt masa demanevră a imbecililor utili,cei care din prostie și-au făcuto virtute și care nu își dauseama că prostia este comod-itatea cea mai lesne de folosit,o comoditate care ține topo-logic accesoriilor de folosințăigienică intimă cu utilizareunică.

Apartenența tipologică aimbecililor utili la obiectelepomenite este și potrivită șisimbolică. Aceștia sunt pleavacare face ca dispariția sis-temului neamului prost să fiehazlie, într-un viitor foarteapropiat. Nu există luptăpolitică, exista hoție și prostiepolitică!

Dar, în același timp, oa-menii cu judecată și bun simt,adică majoritatea semnifica-tivă a bunului, înțeleptului șiechilibratului Neam Româ-nesc, trebuie să acționeze.

Rămân uimit cum pesteșapte miliarde de oameni seuită mirați cum sunt condușiatât de prost de câteva sutede mii de oameni fără suflet,credință, cap, doar prin min-ciună, frică, intimidare etc.

Să nu ascultăm la zvo -nurile și șoaptele veninoaseale unei media aservite nega-tivității pure (necuratului). Sămergem la serviciile reli-gioase, să intrăm în ciclulliturgic și să ne respectămierarhii.

Trebuie să se formeze oclasă de mijloc puternică. Sănu ne temem, nici poliția șinici armata nu vor trage înpropriul popor de dragulunor nemernici constituiți înneo-ciocoime a sistemuluineamului prost. Neamul tre-buie să-și recapete încred-erea și să asculte, ca în trecut,la “oamenii buni și bătrâni”(bătrâni nu în ani, bătrâni șibogați în înțelepciune).

Un program de impozitareprogresivă drastic și careefectiv ar trebui să nim-icească vârfurile neo-cio-coimii, trebuie promovat șicerut prin referendum. Iardacă acest glas al Neamului arfi ignorat, orice mijloc va fi ac-ceptabil pentru dreptate.Scapă cine mai poate, dar noitoți trebuie să venim cu pi-cioarele pe pământ.

Al dumneavoastră același Prof. ing.Ioan Romeo Mânzală

OPiNii - 119 - 15 iulie 2021

Educație prin frică!

12 - CE GĂTIM ÎN WEEK-END? 9 - 15 IULIE 2021

Mod de preparare:Zarzavaturile se curăță și

se taie cubulețe. Se încingeuleiul în cratița în care sepregătește supa, se adaugă șiuntul, apoi legumele și o lin-guriță de sare, amestecându-se continuu. Legumele selasă să se călească 5-7minute, după care, se toarnăapă fierbinte. Când legumelese înmoaie, se adaugă șimazărea.

Între timp, se pregătescgăluștele. Separat, într-uncastronel se va pune un ou

întreg și un albuș, gălbenușulcelui de-al doilea ou sepăstrează. Oul și albușul sebate cu furculița și puținăsare până se spumează, seadaugă pe rând, câte o lin-gură de gris și una de făină,amestecându-se până laomogenizare.

Din compoziția obținutăse ia cu o linguriță și se puneîn supă, formându-se astfelgăluște mici.

Când mazărea și gălușteleau fiert, supa se drege cu găl-benușul rămas și smântână.La final, se adaugă verdeațapreferată.

InGredIente

o ceapă, 2-3 morcovi, o țelină mică, 400-500 g demazăre boabe, proaspătă sau congelată, 1,5 apă, 2 ouă,3-4 linguri de făină plus 3-4 linguri de gris, 150 gsmântână, o lingură de ulei, 20 g de unt, sare, piper,verdeață, opțional zeamă de lămâie.

SuPă de Mazăre Cu Găluște

Mod de preparare: Cartofii se spală şi se pun

la fiert, în coajă. După ce s-aufiert, se lasă să se răcorească,se curăţă de coajă şi se taie înjumătăţi. Cu ajutorul unei lin-guriţe se scoate miezul dincartof, astfel ca jumătatea decartof să rămână ca o băr-

cuţă. umplutura:Pieptul de pui şi ceapa se

taie mărunt, iar peste ele setoarnă oul bine bătut. Seadaugă apoi miezul de lacartofi, brânza rasă smân-tâna, condimentele, dupăgust, şi verdeaţa. Compoziţia

se omogenizează şi se puneîn jumătăţile de cartofi.

Într-un vas termorezis-tent, care se unge cu ulei, seaşază cartofii umpluţi, dea-supra se rade caşcaval şi sedecorează cu măsline. Seadaugă apoi o ceaşcă de apă,iar vasul se dă la cuptor pen-tru 30 de minute. Cândcartofii s-au rumenit, se scotdin cuptor, iar peste ei sepresară pătrunjel verde şipuţin mărar. Se servesc cusmântână.

InGredIente

1/2 kg cartofi noi, două fire de ceapă verde, un ou,50 g brânză de vaci, 50 g piept de pui, o lingură desmântână, 10 măsline, pătrunjel verde, mărar tocat,frunze de busuioc, sare şi piper după gust.

CartofI noI, uMPluţI Cu PIePt de PuI

Gustoase și suculente, vișinele conțin antioxidanți și nu-trienți importanți pentru organism. Se pot consuma în starecrudă, sub formă de compoturi, dulceață sau în prăjituri. An-tioxidanții din conținutul lor ajută la reglarea nivelului dezahăr din sânge, astfel că aceste fructe pot fi consumate și decătre bolnavii de diabet. Cu un conținut ridicat de fibre,vișinele combat problemele digestive, au efect laxativ, fiindbenefice în tratarea constipației. Atunci când sunt consumatecu moderație, vișinele previn depunerea grăsimilor pe vaselede sânge, împiedică acumularea grăsimilor în ficat și scadnivelul colesterolului rău din sânge, spun specialiștii.

Prăjitură cu vișine și cacaoIngrediente: 5 ouă, 150 g zahăr, 3 linguri de ulei, 5 lin-

guri pline cu vârf de făină, o lingură de cacao, praf decopt, 300 g vișine, esență de vanilie.

Mod de preparare:Albușurile se vor separa de gălbenușuri, apoi se mixează

cu un praf de sare. Se adaugă, pe rând, zahărul, mixându-seîn continuare până se va obține o bezea lucioasă. Gălbe-nușurile se amestecă ușor cu uleiul, pus câte puțin, ca lamaioneză, după care, se adaugă esența de vanilie. Compozițiaobținută se toarnă peste bezea, se încorporează ușor, apoi seadaugă făina amestecată cu praful de copt. Din compozițiaobținută se ia aproximativ 1/3 și se pune într-un alt castron.Se cerne cacao deasupra și se amestecă până la omogenizare.

Se pregătește o tavă termorezistentă (20/30) tapetată cuhârtie de copt, în care se vor pune aproximativ 2 linguri dincompoziția albă, apoi deasupra o lingură din compoziția decacao. În continuare se procedează la fel cu cele două com-poziții, fără ca ele să se amestece. La final, se scutură tava înașa fel încât compoziția să se niveleze. Din loc în loc se vorpune vișinele, apoi tava se dă la cuptor pentru 25-30 deminute. Prăjitura se poate pudra cu zahăr vanilat.

Vișinele

jocUrI - 139 - 15 IULIE 2021

Dezlegarea integramei din numărul trecut

M - D - S - G - G - O - VARANE - PAVARD - NUMAR - FELIE - AU - FII - TA - BZ - AD - VO - E - SE - B - LLORIS - NZONZI - U - AO - OR - BR - POGBA - LENGLET -

RA - U - PA - ON - IA - AR - BU - UNGE - A - AI - RANG - O - COMAN - MARTIAL - RN - A - C - LR - MBAPPE - RABIOT - ERA - R - A - AN - A - AC - TU - IMN - AT

- ATINE - IASCA - CIROUD - KANTE - N - I - S - EL - ARA - USA - HERNENDEZ - O - MAY - II - I - C - ALIC - CHITAI - OHM - GRIEZMANN - TENTANTA

TALON DE ANUNŢ GRATUIT PENTRU PERSOANE FIZICE

AUTO • IMOBILIAR • MATRIMONIAL • DIVERSE

Nume ........................................................................................ Prenume .........................................................................

Text anunţ .............................................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................................................................

Preţ ................................. Telefon: .....................................................................................................................................

Trimiteţi talonul la adresa: DEVA, Str. 22 Decembrie, nr. 37A (Clădirea Cepromin), birou 16.

IMOBILIARel Vând casă cu etaj, 2 garaje, de-

pendințe și grădină 1000 mp, în Criș-cior, pe DN 74, Brad-Abrud. Telefon:0741.110.550.

l Vând casă, grădină cu anexe încentrul comunei Toplița, la capătulbarajului Cinciș. Telefon:0733.386.206, 0740.028.206.

l Vând casă, în roșu, grădinămare, pomi, curent, apă, str. Roci nr42, Deva. Preț: 70.000 euro, telefon:0770.791.028.

l Vând apartament 2 camereDeva, piață, parter înalt, 60 mp, CT,termopan, mobilat și utilat. Preț:63.000 euro. Telefon: 0745.202.448.

l Vând apartament două camere,zona Piața Centrală, izolat, mobilat, 2focuri de gaz, 46 mp, etaj 4, preț50.000 euro negociabil. Telefon0721.205.895.

l Vând apartament două camere,zona Progresului, decomandat, CT, 47mp, etaj 9 din 10, priveliște superbăspre parc, cetate, stadion. Preț 50.000euro negociabil. Telefon 0721.205.895.

l Vând apartament zona piață,cu balcon, 29 mp, etaj intermediar,preț: 38.000 euro, fără agenții. Tele-fon: 0725.452.888.

l Vând apartament 2 camere,Deva, zona hotel Deva, parter, 55 mp.Preț: 49.000 euro, negociabil, fărăagenții. Telefon: 0254.215.212.

l Ofer, la schimb două aparta-mente, cu casă în Deva. Un aparta-ment pe str. I.Creangă, et.1, al doileape str. D. Zamfirescu, ambele supermodernizate. Telefon: 0727.346.948.

l Vând casă cu grădină mare,curent, apă, gaz, pomi fructiferi. Tele-fon: 0751.418.161, 0770.791.028.

l Vând apartament 3 camere,zona Lido, decomandat, 90 mp, 2 băi,CT, termopan, semimobilat, priveliștesuperbă. Preț: 75.000 euro, negociabil.Telefon: 0721.055.313.

l Vând apartament trei camere,Deva, Bd.I.Maniu, et.1, decomandat,CT, termopane, ușă metalică, renovatși mobilat modern. Preț: 78.000 euro,telefon: 0722.564.004

l Vând garsonieră, etaj 1, 38 mp,mobilată și utilată, frigider, aragaz,mașină de spălat, CT. Preț: 13.500euro, negociabil. Telefon: :0736.175.735 sau 0731.129.646.

l Vând garsonieră Deva,Dorobanți, et.2, balcon, 41 mp, mobi-lată complet. Preț: 39.900, telefon:0745.202.448.

l Vând casă cu pământ, pădure,lângă șosea, la 16 km de Deva, satSăliștioara. Preț: 550 milioane lei,telefon: 0721.348.819.

l Cumpăr garsonieră et. 1 sau 2,complet mobilată și utilată în Hune-doara sau Petrila. Ofer 9000 euro,sunați între orele 8-20. Telefon:0736.175.735.

l Vând urgent garsonieră 38 mp,et.1, pe mijloc, mobilată și utilată, CT,acte la zi. Preț: 10.000 euro, telefon:0736.175.735, rog insistați.

l Vând apartament în Deva,Al.Pescarilor, bl A10, sc.1, parter, 2focuri de gaz, beci, terasă, 2 băi, posi-bilități de extindere, o cameră proiectbalcon, CTC. Preț: 260.000 lei,0753.671.752.

l Vând apartament 2 camere,Deva, zona Lido, et 1, decomandat,balcon 60 mp. Preț: 49.500 euro, telefon: 0254.215.212.

l Vând casă în comuna Zam, 2camere, căsuță de vară, pomi fruc-tiferi, fântână, cablu TV, uși noi, par-chetat, singur, proprietar. Preț: 13.000 euro, telefon: 0720.766.706.

l Vând garsonieră în Brad, etaj 3,gresie, faianță, termopan, mobilată,utilată complet, pe foc de lemne. Preț:40.000 lei, telefon: 0737.192.061.

l Vând casă în Orăștie, 200 mp., 5 camere, baie, bucătărie, hol și că-mară, două pivnițe, magazii, gaz, apă,canalizare, curent. Este o zonă liniș -tită, aproape de centru, teren 2200mp. În spatele grădinii, mărginită decanalul morii, există teren unde se maipoate construi. Preț: 95.000 euro, negociabil, telefon: 0720.431.448.

l Vând casă în comuna Zam, re novată, două camere, balcon închis,căsuță de vară, fântână, cablu TV,pomi fructiferi, teren arabil 2900 mp.Preț: 15.000 euro, tel. 0733.832.559.

ÎNCHIRIeRIl Ofer pentru închiriere garson-

ieră, Deva, piață, CT, termopan, mobi-lată și utilată. Preț: 500 lei/lună plus2 garanții, la persoană cu serviciu.Telefon: 0254.215.212.

l Ofer pentru închiriere Deva,piață, salon pedichiură-manichiură,amenajat și dotat modern, 20 mp,cameră, hol, baie cu apă caldă, chirie120 euro/lună, plus garanție. Exclusintermediarii. Telefon: 0725.452.888.

l Ofer pentru închiriere aparta-ment 2 camere, et.1, mobilat și utilat,pentru persoane cu serviciu. Preț: 130euro/lună, plus garanție, telefon:0745.202.448.

l Ofer spre închiriere aparta-ment 2 camere și garaj în Timișoara,zona zero, mobilat și utilat, totul nou.Preț: 375 euro, plus garanție.Telefon: 0721.055.313.

l Ofer pentru închiriere aparta-ment 2 camere, zona piață, decoman-dat, balcon, termopan, mobilat și utilatcomplet. Preț: 150 euro/lună, plusgaranție. Telefon: 072.055.313.

l Ofer pentru închiriere casă,Deva, zona Horea, 80 mp, 2 camere,hol, baie, bucătărie, cămară , CT, teren,mobilată modern. Chirie 300euro/lună plus garanție, pentru familie, fără animale de companie. Tel. 0725.452.888.

l Închiriez spaţiu comercial înBrad, suprafaţa aprox. 100 mp,pretabil pentru bar, restaurant, magazin alimentar. Preţ avantajos.Tel.: 0745.970.007.

TeReNURI

l Vând teren intravilan în satulPopești, între șosea și pârâu, acces lacurent și internet, ST 525 mp, FS. 5,25,la 10 km de Deva și 14 km de Hune-doara. Preț: 10 euro/mp, telefon:0769.213.866.

l Vând teren intravilan Deva,1000 mp, FS 100, cu utilități trase peteren, apă, canal, curent. Preț: 49.000euro, telefon: 0725.452.888.

l Vând teren în Deva, 500 mp, FS17 m, utilități aproape, zona Zăvoi,lângă bloc ANL. Preț: 8500 euro, tele-fon: 0745.202.448.

l Vând teren, zonă deosebită, înȘoimuș, S 5000 mp, S 4000 mp, înspatele pensiunii Hermes, zonă nein-undabilă. Terenul se va trece în intrav-ilan. Preț: 10 euro/mp, telefon:0742.299.453.

l Vând teren intravilan, 4200 mp,FS33, zona Boromir, cu anexemecanice la șosea. Preț: 50 euro/mp.Telefon: 0254.215.212.

l Vând teren arabil, extravilan, înVețel, 5000 mp, FS 25 m, utilități înapropiere, apă, gaz metan, curent.Preț: 10 euro/mp, tel. 0721.055.313.

l Vând teren intravilan în locali-tatea Cristur, 2160 mp, FS 21,5 m,zonă centrală. Telefon: 0722.564.004.

IMPORTANT! Talonul se poate depune şi în căsuţele poş-

tale ACCENT MEDIA din:

DevA: Clădirea Cepromin, Comtim, Spital,

Mioriţa, Dacia

HUNeDOARA: Târgul auto EUROVENUS

(din Parcul Industrial)

PeTROŞANI: Magazin CARREFOUR

***********

Răspunderea pentru conţinutul articolelor

revine exclusiv autorului.

14 - MICA PUBLICITATE 9 - 15 IULIE 2021

l Vând 1,45 ha pădure, locali-

tatea Ruda-Brad. Preț negociabil, tele-

fon: 0720.731.280.

l Vând teren în Bejan-Șoimuș,2880 mp, FS 33 m, apă, gaz, curentîntre case, loc drept, cu proiect Topo.Preț: 39.000 euro, tel. 0725.425.888.

l Vând 0,38 ha teren arabil, în-matriculat, situat în Lunca Crișului,com. Baia de Criș. Preț negociabil,telefon: 0254.211.687, 0735.195.269.

l Vând 11.000 mp teren în co-muna Șoimuș, vizavi de târgul auto,Șoimuș. Telefon: 0755.547.402.

AUTO

l Vând motor Ford Tranzit 2496cmc, complet, radiator, tobă eșapa-ment, spoiler față, electromotor, alter-nator. Preț negociabil, telefon:0732.052.844.

l Vând patru jenți de aluminiu,stare foarte bună, diferite obiectevechi și tablouri pictate pe până și sti-clă. Prețuri negociabile, telefon:0732.052.844.

l Vând Ford Focus, AF 2004,motor 1,7 TDI, unic proprietar, taxelela zi, mașină de garaj. Preț 1300 euro,telefon: 0768.022.361.

l Vând parbriz pentru Dacia, gar-nitură și alte piese. Telefon:0769.473.088.

l Vând VW Touran 2008, acte lazi, volan pe dreapta. Preț: 3500 euro,negociabil, telefon: 0770.699.281.

l Vând Dacia Logan roșu, 2009,c.c 1,4 – 74.000 km, ITP 2021, cauciu-curi pe jantă, unic proprietar. Preț:2100 euro, negociabil, telefon:0744.353.345.

l Vând VW Tiguan, AF 2011,95.000 km. Înmatriculat RO iunie2021, proveniență germană, cutiemanuală, 4x2, full amănunte. Preț:13.000 euro, negociabil, telefon:0723.757.434.

l Vând anvelope/cauciucuri devară Michelin, 4. Bucăți, 215/60/R17,stare bună, preț: 200 lei. Telefon:0751.462.085.

l Vând 4 jenți aluminiu, starefoarte bună, cu 4 găuri pe 15 șiobiecte vechi, tablouri pictate deaproximativ 100 de ani. Telefon:0732.052.844.

l Vând Opel Vectra 20, acte la zi,stare foarte bună, vopsea originală,motor Ford Tranzit 2496 cmc, com-plet, tobă eșapament, radiator, spoilerfață, un electromotor și alternatorrezervă. Telefon: 0732.052.844.

l Vând Logan 2009, roșu, motor1,4, 75.000km, ITP 2021, cauciucurivară-iarnă, pe jenți, unic proprietar.Preț: 2100 euro, tel. 0744.353.345.

l Vând Opel Vectra 20, acte la zi,stare foarte bună, 180 km, 4 jenți alu-miniu, pe 15 cm/4 găuri. Preț negocia-bil, telefon: 0732.052.844.

l Vând VW Touran, 2008, 1,9,Diesel, 100.000 mile, volan dreapta, 7locuri, 6 trepte, cutie viteza manualăplus rulotă, portbagaj, cârlig remorcă,barcă. Preț: 3500 euro,negociabil,tel.0770.699.281.

l Vând Dacia Logan 2009, roșie,motor 1,4 MPJ, 74.500, ITP 2021, cauci-ucuri vară-iarnă, unic proprietar. Preț:2100 euro, negociabil, telefon:0744.353.345.

l Vând Dacia Logan, 2009, 1,4

cmc, 74.000km., ITP 2021, cauciucuri

de iarnă pe jenți, stare bună, unic pro-

prietar. Preț: 2100 euro, negociabil,

telefon: 0744.353.345.

l Vând Dacia Logan 2009, roșie,motor 1,4, 73.000 km, cauciucuri de varăși iarnă pe jantă, ITP 2021, iunie, unicproprietar, stare bună, preț negociabil.Preț: 2400 euro, tel.0744.353.345.

OFERTE SERVICII

l Meseriaș autorizat execut lu-crări de reparații interioare, exte-rioare, tencuieli, montaje uși, rigips,gresie, faianță, parchet, instalații elec-trice, în Hunedoara și împrejurimi.Preț negociabil, telefon: 0724.302.866,0254.719.709.

l Domn serios, cinstit și corect, cucredință și frică de Bunul Dumnezeu,doresc să mă angajez ca paznic la unpost fix, cu carte de muncă. Rog și oferseriozitate. Telefon: 0736.175.735,0731.129.646.

l Doamnă serioasă, sinceră, su-fletistă, cu frica de Dumnezeu, harnicăși gospodină, doresc să îngrijesc per-soane vârstnice. Tel. 0734.712.207.

l Domn serios, fără vicii, doresc sălucrez ca paznic la un post fix, cu cartede muncă. Rog și ofer seriozitate. Tele-fon: 0736.175.735, 0731.129.646.

MATRIMONIALE

l Domn, 64 de ani, 170/80, sin-

gur, cu apartament în Deva, doresc să

cunosc o doamnă de 55-65 de ani,

să-mi fie dragă și să-i cedez proprie -

tatea. Telefon: 0774.941.520.

l Doamnă, 37 de ani, fără vicii,frumoasă, doresc o relație adevăratăcu un domn de 35-45 de ani, fără vicii,cu apartament, chiar dacă are uncopil. Telefon: 0721.553.607, Ana.

l Domn serios, inginer construc-tor, pensionar, cu domiciliul în Deva,doresc să cunosc o doamnă de vârstăpână la 65 de ani, pentru o relație se-rioasă. Telefon. 0756.630.378.

l Domn singur, divorțat, 52 deani, 190/92, fără vicii, obligații, doresccunoștință cu o doamnă din Deva sauîmprejurimi pentru o relație frumoasăde prietenie, poate chiar mai mult.Aștept doar SMS la nr. 0752.396.515,0752.396.515.

l Tânăr, 34 de ani, 1,98 m, dinBrad, absolvent de electronică şiinformati că, doresc să cunosc otânără, pentru o relaţie serioasă,eventual căsătorie. Rog seriozitate.Tel. 0749.073.775.

l Tânăr, 40 de ani, cu serviciu șicasă, caut o relație stabilă cu odoamnă sau domnișoară care doreșteo relație bazată pe încredere și serioz-itate. Telefon: 0737.806.045.

l Domn singur, despărțit, 52 deani, 190/90, fără obligații, caut odoamnă/domnișoară din Deva sau îm-prejurimi, pentru o relație de prieteniesau mai mult. Tel.0752.396.515.

l Domn 63 ani, pensionar MAI, di-vorțat, singur, serios, sincer, buncreștin, ortodox, cinstit și neprofitor,doresc căsătorie cu o doamnă 60-63 deani, fără vicii, cu bun simț, frumoasă,nematerialistă. Tel. 0730.607.207.

l Văduv, 79/170/70, doresc săcunosc o doamnă de 60-68 de ani, pen-tru prietenie sau căsătorie. Telefon:0723.962.791.

l Văduv, 78/170/70, doresc săcunosc o doamnă de 65-68 de ani pentru prietenie-căsătorie. Telefon: 0758.413.149.

DIVERSE

l Vând banc de lucru metalic pen-tru lăcătușărie, cu două uși și mengh-ină fixă, cu deschidere 100 mm, preț500 lei, zdrobitor de struguri, 350 lei,dulap metalic cu șase uși, 350 lei. Tele-fon: 0254.730.209, 0760.193.089.

l Vând mașină electrică de cusut,adusă din Germania, grapă după plug,cu colți, semănătoare de grâu dupătractor. Telefon: 0254.776.082

l Vând felurite obiecte din cristal,goblenuri înrămate și colecție de floride mină. Prețuri convenabile, telefon:0254.211.687, 0735.195.269.

l Vând polizor profesional 380 V-2,2 kW, pompe de grădină, mașină despălat flex 840 W. Telefon:0765.268.107.

l Cumpăr centură port-hernie, pestânga, cu bandă de metal. Telefon:0254.776.082.

l Vând telefon celular nou, Sam-sung Galaxy A10, albastru, ambalat încutie originală, cu încărcător. Preț:650 lei, telefon: 0745.750.705.

l Vând saltea Elixor, nouă, 1500lei, comodă pe colț, vitrină, 500 lei,canapea extensibilă +2 fotolii, 1200lei, saltea medicinală pentru masaj,oglindă pe ramă, 2 butoaie din lemn, 3uși din lemn masiv, 2,05x0,90. Telefon:0751.462.085.

l Vând birou furnir, canapea ex-tensibilă, covor nou 3,20x3,60, crem cuvișiniu. Telefon: 0751.462.085.

l Cumpăr vederi vechi, cărți poș-tale, insigne, medalii, ordine, decorații,brevete, jetoane românești, monede,bancnote, eurocenți, franci elvețieni,coroane Danemarca, Suedia, Norvegia,acțiuni vechi, vouchere, timbre China.Tel. 0724.576.218, 0254.213.819.

l Vând costum de femei, nr.48,nou, din stofă subțire, de culoare orange. Preț: 120 lei, telefon:0725.483.189.

l Vând TV sport, Philips, modelvechi, stare bună și covor+carpetă,150/233. Telefon: 0747.092.960.

l Vând iezi, porci vietnamezi,lapte de capră, halbe de bere noi,mașină de făcut pâine, nouă. Telefon:0755.393.075.

l Vând bibliotecă cu masă încor-porată și comodă pliantă. Preț conven-abil, telefon: 0254.211.687,0735.195.269.

Trimiteţi anunţul dumneavoastră de mică publicitate, gratuit, şi la adresa [email protected]

Nota redacţiei:Publicaţia Accent Media preia conţinutul anunţurilor de MICĂ PUBLICITATE, în con-

formitate cu textul menţionat pe taloanele de anunţuri gratuite pentru persoanefizice. Prin urmare, răspunderea pentru conţinutul anunţurilor revine celor care le-aucompletat pe taloanele originale. Acestea sunt păstrate timp de 30 de zile la sediulredacţiei. Ne rezervăm dreptul de a refuza publicarea acelor anunţuri care încalcă,prin conţinutul lor, legea.

MICA PUBLICITATE - 159 - 15 IULIE 2021

Deva, 22 Decembrie, 37A •

Tel. 0726 871 728

www.accentmedia.ro

Anunţuri de mare şi mică publicitate

în ziare locale şi centrale

9 - 15 IULIE 2021

SĂPTĂMÂNAL DE INFORMAŢII ŞI ADVERTORIAL

Deva, str. 22 Decembrie, nr. 37a, judeţul Hunedoara - Ro

tel. 0722 402 044 • IssN 1842 - 9955

[email protected] www.accentmedia.ro FoRtes FoRtuNa aDjuvat!

Echipa redacţională: Cornel Poenar, Mihai Stan, Mihaela Poenar,Cornelia Holinschi, Ioan Vlad, Alexandra Tarod - reporter junior

Tehnoredactare: Codruţa Goţa

16 - ACTUALITATE

Deva – Guvernul nu mai arebani pentru continuarea, înacest an, a ProgramuluiNaţional de Dezvoltare Locală(PNDL) 2, iar primele care voravea de suferit vor fi primăriiledin comune şi oraşe care audepus proiecte şi au câştigat fi-nanţări nerambursabile oferiteprin intermediul acestuimecanism financiar.

Potrivit preşedintelui Con-siliului Judeţean (CJ) Hune-doara, Laurenţiu Nistor,Ministerul Dezvoltării şi Lu-crărilor Publice a anunţat că numai are fonduri de la data de22 iunie şi că va putea face de-conturi doar pentru facturileemise până la 15 iunie. Măsuraeste aspru criticată, pe prin-cipii economice, de adminis-traţiile locale şi de ceajude ţeană, în condiţiile în carePNDL2 permitea derulareaunor proiecte utile pentru co-munităţile locale, chiar şi decătre cele mai mici.

„Acest program a scos dinmocirlă satele şi comunele,oraşele mai mici, iar acum seopreşte la jumătatea anului. Nus-a întâmplat niciodată ca înluna iunie să fie gata banii dinPNDL, un program care a per-mis investiţii în toate adminis-traţiile locale, fără să ţină contde culoarea politică a primar-ilor. Se spune că primăriile potcontinua lucrările începute şică acestea vor fi plătite la rec-tificarea bugetară. Dar cine arecuraj? Primarii nu mai au în-credere în ceea ce spune Gu-vernul, iar bugetele proprii aleprimăriilor abia ajung până lasfârşitul anului. (...) Guvernularuncă în aer proiectele dedezvoltare locală ale judeţului”,a declarat preşedintele CJHunedoara, Laurenţiu Nistor,şi, totodată, preşedinte al orga-nizaţiei judeţene PSD.

În plus, susţine liderulpolitic, blocarea fondurilor vaduce, printr-o consecinţă di-rectă, la falimentarea firmelor

de construcţii care au lucrat înavans, folosind resurse proprii,în speranţa că facturile le vor fidecontate la timp. Că nu se vaîntâmpla aşa este lesne de înţe-les, iar urmările se vor regăsiîntr-o situaţie delicată afirmelor, reduceri de activitateşi şomaj.

Practic, în judeţul Hune-doara au fost 221 de proiectecare au câştigat finanţare prinPNDL 2, iar dintre acestea 116au fost finalizate. Mai rămân 65de proiecte care au nevoie definanţări în valoare de circa150 de milioane de lei şi nu seştie când Guvernul va puteaoferi aceşti bani pentru contin-uarea PNDL2.

Pe de altă parte, preşedinteleCJ Hunedoara, dar şi primarulmunicipiului Hune doara, DanBobouţanu, şi edilul şef al co-munei Toteşti, Tiberiu Pasconi,au arătat pericolul care apareprin creşterea explozivă apreţurilor la materialele de con-strucţii. O primă consecinţă sereferă la faptul că preţurilefolosite la fundamentareaproiectelor de finanţare, inclu-siv a celor europene, nu maiconcordă cu realitatea din zilelenoastre.

„Guvernul ar trebui să dea ohotărâre prin care să recali-breze preţurile şi să ofere apoidiferenţa de bani recalculatăpentru fiecare proiect în parte.Cum poţi să faci, de exemplu,anvelopări de blocuri cupreţuri stabilite din 2019 şi cuo creştere de 40% la materi-alele de construcţii, de atunci şipână în prezent. Trebuie recal-culate preţurile, manopera, iardiferenţa stabilită de proiec-tant să o ofere guvernul, dupăce este verificată de ADR”, aspus primarul Dan Bobouţanu.

Autorităţile locale vor sesizaaceste anomalii Guvernului şiparlamentarilor europeni pen-tru găsirea soluţiilor necesareca proiectele să poată fi puse înpractică.

Falimentul firmelor de construcţii,consecinţa blocării PNDL 2

Proiectul minier de laRovina, din zonaBradului, a întrat

de curând în dezbaterepu blică.

Conducerea Samax, com-pania care gestionează acestproiect, iniţiază mai multerunde de dialog cu cetățeniidin zonă - pe parcursul a treisâmbete şi duminici consecu-tiv-, pentru a identifica toateproblemele pe care aceștia leridică spre rezolvare. Proiec-tul de la Ro vina este estimatla o valoare investițională deaproximativ 450 pană la 500de mili oane de dolari și seîntinde pe o perioadă de pânăla 35 de ani.

Transparenţa în deru-larea proiectului

Potrivit datelor furnizatede către Sorin Halga, direc-torul tehnic al Samax, întâlni -rile care se organizează peparcursul mai multor sâm-bete şi duminici sunt de infor-mare a locuitorilor din zonade impact a proiectuluiminier: fazele în care se aflaacesta, fazele de autorizare,procedurile de autorizarepentru a obţine în final auto -rizaţia de construire necesarădemarării proiectului minier.

În cadrul discuţiilor desâmbătă de la Brad, princi-palele întrebări au vizat ter-

menul de începere a lu cră -rilor, numărul locurilor demuncă pe toată durata de des-făşurare a proiectului de ex-ploatare minieră, impactulnegativ al mediului, ches tiunide proprietate a tere nurilor –acţiune care a dema rat încădin anul 2012, ocazie în careoamenii zonei au fost sprijiniţiîn dobândirea actelor de pro-prietate, întrucât fiind zonanecoope rativizată au existatmulte probleme din acestpunct de vedere.

Un proiect pentru circa 35de ani şi câteva mii de locuride muncă

Proiectul minier de la Rov-ina are în atenţie treizăcăminte care vor fi ex-ploatate–zăcământ de cuprucu conţinut de aur, de tipulcelor de la Roşia Poieni sauValea Arsului - două vor fi ex-

ploatate în cariere şi unulsubteran, etapizate pe o pe-rioadă de circa 35 de ani.Proiectul are în vedere şi con-trucţia unei uzine noi care vagenera în perioada de con-strucţie circa 2000 de noilocuri de muncă pentru o pe-rioada de 2-3 ani, iar dupaaceasta vor fi permanentizatecirca 400-450 de locuri demuncă. Important este, ca ul-terior, pe orizontal se vor maidezvolta încă alte 1800 de noilocuri de muncă.

Conducerea Samax este depărere că dacă toate lucrurilevor merge bine demarareaproiectului minier de la Ro -vina se va face cel mai târziula finele anului 2023, iar firmafinanţatoare este cotată labursa din Toronto cum suntcotate de altfel toate compani-ile miniere sau de cercetaregeologică din lume.

Rovina – cel mai curatproiect minier din România!

Cel mai important lucrucare merită a fi consemnatlegat de acest proiect minierde la Rovina este acela că sedoreşte a fi cel mai curatproiect minier, din punct devedere al mediului, care sedezvoltă în prezent în Româ-nia, având în vedere noiletehnologii care exclud în total-itate orice fel de cianurare, nuvor exista iazuri de decantare,minereurile rezultate dinflotare sunt filtrate şi uscate şise pot depune pe sterilulrezultat din exploa tare. Deasemenea, prin această pro-cedura de haldare pe măsurăce se elaborează o treaptă dehaldă, aceasta se va ecologizaimediat, lucru care permite orefacere a mediului într-untermen extrem de scurt.

Cornel Poenar

Proiectul minier de la Rovina,în dezbatere publică!