anul xvi • nr. 717 • apare 18 - 24 iunie 2021 • 16 pagini

16
Anul XVI • Nr. 717 • Apare 18 - 24 iunie 2021 • 16 pagini • 1 leu • www.accentmedia.ro SOCIAL Fondat de Cornel POENAR PAG. 3 Ministrul Muncii re- cunoaşte că salariul minim pe economie este la un nivel foarte mic. Ce se va întâmpla cu angajaţii de la Mintia? ECONOMIE PAG.3 Lucrările de modernizare ale drumurilor judeţene de pe Culoarul Mureş Nord sunt pe punctul de a începe. Autorităţile promit că vor veghea la calitatea acestora. /p.5 GRATUIT Prelevare de organe la spitalul din Deva Prelevare de organe la spitalul din Deva Zestrea Grădinii Zoologice din Hunedoara a crescut cu două lame ce au fost aduse de la Braşov. /pag.16 SĂRBĂTOAREA RUSALIILOR PAG. 9 Este una dintre cele mai mari sărbători creștine, fiind prăznuită la zece zile după Înălţarea Domnului Iisus Hristos şi la 50 de zile de la Învierea Sa, adică în 20 şi 21 iunie. Completează talonul din pagina 8 şi câştigă o invitaţie gratuită la Complexul Băile Daco-Romane din Geoagiu Băi. Câştigătorii din această săptămână sunt: • HOREA PETRU din Deva • PÎS GABRIEL-AUREL din Deva GRATUIT LA GEOAGIU-BĂI Comandat de Florin Delinescu, candidat independent. Cod de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă la desemnarea mandatarului financiar: 54210014. Executat de Accent Media Deva. Tiraj: 3000 exemplare Pag. 5

Upload: others

Post on 31-Oct-2021

5 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

Page 1: Anul XVI • Nr. 717 • Apare 18 - 24 iunie 2021 • 16 pagini

Anul XVI • Nr. 717 • Apare 18 - 24 iunie 2021 • 16 pagini • 1 leu • www.accentmedia.ro

SOCIAL

Fondat de Cornel POENAR

PAG. 3Ministrul Muncii re-cunoaşte că salariul minimpe economie este la unnivel foarte mic. Ce se va întâmpla cu angajaţii de la Mintia?

ECONOMIEPAG.3Lucrările de modernizareale drumurilor judeţenede pe Culoarul MureşNord sunt pe punctul de a începe. Autorităţilepromit că vor veghea la calitatea acestora.

/p.5

GRATUIT

Prelevare de organela spitalul din DevaPrelevare de organela spitalul din Deva

Zestrea Grădinii Zoologice din Hunedoara a crescut cu două lame ce au fost

aduse de la Braşov. /pag.16

SĂRBĂTOAREA RUSALIILORPAG. 9Este una dintre cele maimari sărbători creștine,fiind prăznuită la zece ziledupă Înălţarea DomnuluiIisus Hristos şi la 50 de zilede la Învierea Sa, adică în20 şi 21 iunie.

Completează talonul din pagina 8 şi câştigă o invitaţie gratuită la Complexul Băile Daco-Romane din Geoagiu Băi.

Câştigătorii din aceastăsăptămână sunt:

• HOREA PETRU din Deva• PÎS GABRIEL-AUREL din Deva

GRATUIT LA GEOAGIU-BĂI

Comandat de Florin Delinescu, candidat independent. Cod de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă

la desemnarea mandatarului financiar: 54210014. Executat de Accent Media Deva. Tiraj: 3000 exemplare

Pag. 5

Page 2: Anul XVI • Nr. 717 • Apare 18 - 24 iunie 2021 • 16 pagini

2 - ACTUALITATE 18 - 24 IUNIE 2021

Alături de tineri şi preocupările lorNe vorbește în exclusivitate tânăra Izabella-Maria KACSȮ-DOBOLY (foto) în calitatea sa de director executiv

al Direcției Județeane pentru Sport și Tineret Hunedoara

DJST Hunedoara înparteneriat cuPalatul Copiilor

Deva a organizat eveni-mentul „Prietenie prinKarate” ed. IX. Astfel 60 desportivi au sărbătorit bu-curia de a fi împreună cuprieteni și invitați de laArad - Palatul CopiilorArad, Clubul Copiilor Sân-tana - coordonator cercArte Marțiale prof. antr.GM Teo Răduț, CS Fu-doshin Martial Arts - antr.Sensei Lăcătuș Ștefan, CSHeian, prof. Andra Danil-iuc, Sensei Bota FlorinIonuț și LPS Cetate Devasecția de lupte, prof. antr.Moravan Suraj Livius.

„Prietenie prin Karate” aoferit antrenamente dedicatetinerilor karate-ka și mi-aamintit că în karate și sport,în general, este în primulrând vorba despre senti-mente, emoții și bucuria de afi împreună. Sunt fericită căexistă un astfel de loc, unde seacordă sportului importanță,spațiu care aduce împreunăcopii care își împărtășesc pa-siunea.

• DJST Hunedoara a spri-jinit cea de-a patra ediție a„History Run”.

Startul s-a dat la CastelulCorvinilor, iar festivitatea depremiere a fost în CetateaDevei.

La eveniment s-au înscris200 alergători din județ și din

țară. Traseul concurențilorprin municipiul Hunedoara afost următorul: Castel - str. C-tin Bursan - str. Cloșca - PiațaIancu de Hunedoara - b-dulLibertății - b-dul Republicii -b-dul Dacia (spre giratoriuldin fața hotelului Rusca) - b-dul Dacia spre ieșirea dinoraș spre Sântuhalm DJ 687până la intersecție cu DJ 708E (spre Almașu Mic).

După un an de pandemieun astfel de eveniment estelumina de la capătul tunelu-lui. Felicitări Asociației AlerTîn Deva pentru organizareaimpecabilă de care a datdovadă, am putut simți bucu-ria și starea de bine în rândulorganizatorilor și partici-panților. Consider că impor-tantă a fost dorința deautodepășire și nu com-petiția.

• „Tineri după pandemie”a fost un eveniment în careMinisterul Tineretului șiSportului s-a alăturat iniția-tivei propuse de Grupul Pont,respectiv o întâlnire virtualăcare a avut loc în fiecare județal României.

Pe Zoom s-au relaxat la opoveste de week-end încadrul proiectului „Tineridupă pandemie” peste 1350de tineri înregistrați, 41 facil-itatori fabuloși, 1622 loginuripe zoom-urile paralele,63595 de minute petrecute înconsultare, nenu mărate idei

și păreri notate. Tinerii s-au întâlnit, au

făcut cunoștință, s-au îm-părțit pe grupe de persoaneși au discutat despre ce îl in-teresează acum cel mai tarepe fiecare, despre ce văd ei căse întâmplă cu alți tineri dinjurul lor, dar și despre ce va ficel mai important să avemdupă pandemie și ce putemface acum, azi, ca să ne asig-urăm că o să fie puțin maibine pe viitor.

• Cu ocazia Săptămânii Eu-ropene a Tineretului 2021(SET), s-au oferit tinerilor de laColegiul Tehnic „Transilvania”informații despre mobilitățipentru tineri în țară și înstrăinătate. S-a povestit despreoportunitățile oferite de Eras-mus + care promo vează ac -țiuni de mobilitatetrans națională pentru tineri.

• Corpul european de sol-idaritate le oferă tinerilorșansa de a face voluntariat,de a se implica în proiecteprivind experiența profe-sională sau proiecte de soli-daritate care oferă soluții laprovocările cu care se con-fruntă comunitățile, despreDiscoverEU care este o in-ițiativă a Uniunii Europenecare oferă tinerilor posibili-tatea de a descoperi Europaprin experiențe de învățare.Călătorind în principal pecalea ferată (există excepțiipentru a permite celor care

locuiesc pe insule sau zoneîndepărtate), tinerii vor de-scoperi peisajele uimitoareale Europei și varietatea sade municipii și orașe. Înfiecare an se organizeazădouă runde. Câștigătoriiprimesc un permis de călăto-rie, despre programul Flex încare liceenii cu cetățenieromână care studiază limbaengleză în liceu și în-deplinesc criteriile pentru aobține viza SUA au posibili-

tatea să participe la acestprogram, care le permite sălocuiască împreună cu ofamilie americană și să în-vețe la un liceu din StateleUnite pe parcursul anului ac-ademic, despre Taberelenaționale din țară, organi-zate de către Mi nis terulTineretului și Spor tu lui, re-spectiv de către Di recțiileJudețene.

Au consemnat Ioan Vlad,Georgeta-Ileana Cizmaș

ANUNŢ LICITAŢIE

Lichidatorul judiciar al DOREX GENERAL INVEST-MENTS SRL anunţă vânzarea următoarelor active prin li -citație publică competitivă cu strigare, cu preț în urcare:

1. imobil comercial/administrativ și de depozitare înDeva, str. Bejan, nr. 61, jud. Hunedoara, D+P+E, suprafațăconstruită 377 mp,preț de pornire339.200 euro (scutitTVA),edificat pe teren proprietatea statului român.

2. Bunuri mobile, 22.118 euro+TVA: instalaţie de de-pozitare, transport pneumatic și dozare computerizata afăinii,11.318 euro +TVA, malaxor braț spiralat,1.858euro+TVA, carucior cu cuva Nova Pan, 653euro+TVA/buc., 2 buc., mașină de lipit cu douăcapete,4.362 euro+TVA, mașină de tăiat cu două capete,3.271 euro+TVA.

Licitația va avea loc în data de 22 iunie2021, ora13,00 la sediul QUANTUM I.P.U.R.L. Deva, str. Mărăşti, bl.D3, sc. 4, ap. 44, jud. Hunedoara.

În cazul nevalorificarii activelor, licitaţia se va repeta îndatele de 29 iunie, respectiv 6,13 și 20 iulie 2021 în ace-laşi loc şi la aceeaşi oră.

Garanţia de participare la licitatie este de 10% dinpreţurile de mai sus şi se va achita până în preziua lici-tației. Caietele de sarcini se pot achiziționa la prețul de100 lei+TVA.

Informaţii: 0254231680, 0730101783, de luni pânăvineri intre orele 9 - 14.

Page 3: Anul XVI • Nr. 717 • Apare 18 - 24 iunie 2021 • 16 pagini

ACTuALiTATe - 318 - 24 iunie 2021

Deva – Salariile energeti-cienilor care lucrează la ter-mocentrala Mintia, dar şicele ale minerilor din ValeaJiului, vor fi plătite, şi în lunaiunie, din fonduri ale Minis-terului Muncii, prin AJOFMHunedoara, după cum aanunţat, la Deva, ministrulRaluca Turcan.

„O să mai prelungim, pen-tru încă o lună, sprijinul fi-nanciar alocat angajaţilor dinValea Jiului, din cele patrumine, care sunt în etapa deinsolvenţă, şi sper ca, dupăaceea, planul de redresarepus la dispoziţie de Minis-terul Energiei să poată să

intre în funcţiune”, a spusministrul Muncii, precizândulterior că acest sprijin va fiacordat şi energeticienilorde la Mintia.

Totodată, ministrul Mun -cii a menţionat că angajaţiidin minerit „trebuie să înţe-leagă” faptul că au nevoie deo reconversie profesională încontextul în care pe plan in-ternaţional economia se în-dreaptă spre un consum mairedus de resurse şi pe ener-gia regenerabilă.

În acest context, Minis-terul Muncii, prin AgenţiaJudeţeană pentru OcupareaForţei de Muncă (AJOFM)

Hunedoara, este dispus săasigure reconversia profe-sională pentru ca salariaţiidin minerit să se poată an-gaja ulterior şi în altemeserii.

Pe de altă parte, RalucaTurcan şi-a reiterat poziţiareferitoare la nivelul salariu-lui minim pe economie,apreciind că acesta este mic.În opinia sa, salariul minimpe economie va trebui cres-cut într-un mod predictibilpentru piaţa muncii, astfelîncât mediul economic să-lpoată susţine pe termen lungşi în relaţie directă cu pro-ductivitatea muncii.

Salariile angajaţilorde la Mintia vor fi

achitate încă o lună

Salariile angajaţilorde la Mintia vor fi

achitate încă o lună

IMPORTANT! În atenția beneficiarilor de GRANTURI pentru capital de lucru și pentru investiții, acordate IMM-urilor

AccentMedia.ro oferă firmelor beneficiare aleGranturilor pentru capital de lucru (Măsura 2) șipentru investiții (măsura 3) acordate IMM-urilordin cadrul schemei de ajutor de stat instituită

prin ORDONANȚA DE URGENTĂ nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele mă-suri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe neram-bursabile, aferente Programului Operațional Competitivitate 2014 – 2020,în contextul crizei provocate de COVID-19, publicarea anunțurilor de de-marare proiect și închidere proiect în condiții rapide, nebirocratice și foarteavantajoase.

Procedura este simplă și presupune următorii pași:1. Trimiteți pe e-mail la [email protected] o comandă fermă, care

să conțină datele de facturare ale societății dvs. și data în care doriți publi-carea, cu un telefon în prealabil la nr. 0761327773 sau 0722402044.

2. Trimiteți pe același e-mail datele referitoare la contractul de finanțarepe care doriți sa le includeți în anunțul de demarare sau închidere proiect

în format editabil (word). Noi ne vom ocupa de editarea, machetarea șipregătirea anunțului pentru publicare.

3. Veți primi factura fiscală.4. După ce faceți dovada plății, anunțul se publică pe prima pagină a co-

tidianului online AccentMedia.ro, www.accentmedia.ro, și la rubricaAnunțuri publice.

5. Anunțul se publică timp de 3 zile consecutiv6. După cele 3 zile, primiți pe e-mail un raport de difuzare și o monito-

rizare (printscreen-uri) pentru a face dovada publicării.AccentMedia.ro îndeplinește toate condițiile impuse de finanțator

privind audiența, adresabilitatea și traficul. Publicarea anunțurilor online este suficientă și NU este nevoie să publi-

cați într-un ziar tipărit aceste anunțuri.Întreaga procedură este rapidă, ieftină și acceptată de finanțator.În plus se face exclusiv online, scutindu-vă de drumuri și expunere

inutilă în condițiile sanitare actuale.

Deva – Unul dintre celemai mari proiecte de infra-structură rutieră din parteade vest a ţării, Culoarul MureşNord, este pe punctul de a în-cepe.

Consiliul Judeţean (CJ)Hunedoara a predat amplasa-mentele, ceea ce înseamnă călucrările de modernizare acelor 70 de kilometri de dru-muri jude ţene pot demara.

„Este vorba despre unuldintre cele mai importanteproiecte finanţate din fondurieuropene, a cărui valoare seapropie de 120 de milioanede lei. Cu aceşti bani vor fi ex-ecutate lucrări de modern-izare pe aproximativ 70 dekilometri de drumuri jude -ţene de la Geoagiu până laIlia. Îi asigur pe hunedoreni

că vom fi prezenţi pe şantier,că vom fi atenţi la modul încare se vor derula lucrările, cănu vom permite întârzieri”, adeclarat, cu acest prilej,preşe dintele CJ Hunedoara,Lau renţiu Nistor.

Cei 70,1 de km prevăzuţipentru modernizare au fostîmpărţiţi pe trei tronsoane.Lotul 1 are o lungime de 24,9km şi este cuprins între local-ităţile Ilia şi Bârsău. Lotul aldoilea măsoară 33,93 km şieste cuprins între limita cujudeţul Alba, localitatea Ho-morod şi satul Bârsău. Cel de-al treilea lot, în lungime de11,29 km, fiind cuprins întreGeoagiu şi limita cu judeţulAlba.

Termenul de execuţie a lu-crărilor este de 20 de luni.

Modernizarea drumurilorjudeţene de pe Culoarul

Mureş Nord poate începe

Page 4: Anul XVI • Nr. 717 • Apare 18 - 24 iunie 2021 • 16 pagini

4 - ACTUALITATE 18 - 24 IUNIE 2021

Palatul Copiilor Deva- după cum nespunea prof. Rodica

PLEȘA în calitatea sa dedirector - este o oază derecreere, dezvoltare per-sonală și profesionalăpentru copii și elevi cuvârste cuprinse între 4 și19 ani.

Palatul Copiilor din orașulreședință de județ dispune desăli dotate, frumos amenajate,de cele necesare desfășurăriicelor 20 de activități, dindomenii diferite.

Aici, participanții, în fiecarezi, pot să-și petreacă timpulliber într-o ambianță plăcută,alături de profesori inimoși,pasionați și dedicați meseriei.

Vă prezint și cercurile la careatât copiii și elevii din Deva, câtși cei care locuiesc în zonele

limi trofe, pot descoperi lucrurinoi sau își pot dezvolta abili -tățile: Agrobiologie, Artă popu-lară, Atelierul fanteziei,Au to apărare (arte marțiale,karate), Automodele, Canto cla-sic și popular, Carting, Ceramică,Construcții electronice, Culturăși civilizație engleză, Dans mod-ern, Dans popular, Design, Foto-Cineclub, Gimnastică aerobică,Informatică, Instrumente muz-icale tradi ționale, Machete/Construcții de mașini, Sanitariipricepuți și Turism/Agrotu -rism.

În prezent, în cadrul Palatu-lui Copiilor sunt în derularedouă proiecte Erasmus+, con-cursuri și festivaluri cuprinseîn Calendarul Activităților Educative aprobat de Minis-terul Educației, dar și activitățila nivel județean și local.

Invităm copiii și elevii dor-nici să participe la activitățilenoastre, să fie alături de noi, săînvățăm, să ne distrăm, să nedescoperim împreună pasiu-nile.

Au consemnat Ioan Vlad,Georgeta-Ileana Cizmaș

Copiii - stăpânii timpului liber

DEVAB-dul 22 Decembrie

nr.1A

(în spatele clădirii

Cepromin)

Programări şi

informaţii la

tel. 0738 470 001

www.cdphoenix.ro

Page 5: Anul XVI • Nr. 717 • Apare 18 - 24 iunie 2021 • 16 pagini

ACTUALITATE - 518 - 24 IUNIE 2021

Românii se află înpunctul în care nuștiu încotro. În timp

ce aroganța miniștrilorfuncționează de minune,cetățenii caută răspunsurisincere. Lipiți de scaunelede miniștri, reprezen-tanții Cabinetului Cîțu in-timidează prin discursuriapocaliptice și realizăriinexistente. Cetățenii audevenit peste noapte unpublic afundat în nești-ință iar ei, oratorii și în-vățătorii țării.

Personajul Ghinea! Eroulacestor săptămâni și autoin-titulatul salvator al celor 29.2miliarde de euro veniți prinPNRR. Domnul Ghinea nespune că fără „ministerul lui”,așa cum a ținut să subliniezeîn declarațiile televizate lacare a început să îi placă maimult decât la birou, fondurileeuropene s-ar fi evaporat.Acest mesia statornic în aro-ganță care știe să aloce baniipotriviți pentru proiectelepotrivite pentru țară. Da, in-clusiv pentru traininguri desute de mii de euro! Asta, întimp ce Polonia vrea bani eu-ropeni să crească competiti -vitatea fermelor prinim plementarea de soluții îndomeniul agriculturii, iarGermania să investească înproduse de inovare, cer -

Hipoacuzia repre -zintă o afecţiunecare limitează ca-

pacitatea unei persoaneîn a recepta sunetele, în a-şi desfăşura optim activi -tăţile alături de familie şide cei dragi. Mai ales încazul persoanelor învârstă care trec prin totfelul de momente stânje -nitoare, în cadrul inter-acţiunilor cu ceilalţi audificultate în a discuta, îna-i înţelege sau în arăspunde la solicitări.

Organizația Mondială aSănătății afirmă că 466 mili -oane oameni au gradediferite de hipoacuzie. Dintreaceștia, 340 de milioane suntcopii. 1 din 3 adulți peste 65ani prezintă hipoacuzie. ÎnRomania sunt peste 1 milionde hipoacuzici.

Abilitatea de a localizasunetul se bazează pe douăurechi funcționale. Se poateconstata că majoritatea pa-cienților care sunt diagnosti-cați cu această afecțiunedecid să poarte aparate audi-tive abia în momentul în carenu mai aud conversațiile fațăîn față cu o singură persoană.

Ce este hipoacuzia?Hipoacuzia constă în

diminuarea auzului. Aceastapoate fi depistată de cătreaudioprotezist, printr-o vizi -tă la unul dintre cabineteleClarfon.

Cum prevenimhipoacuzia?

• Este indicat să ne

adresăm specialiștilor audio-protezişti ori de câte orisimțim că intervine o pro -blemă în perceperea sune -telor;

• Este recomandat săfacem o vizită/testare de auzo dată la 6 luni;

• Nu este niciodată preadevreme pentru un bebelușsă aibă auzul testat.

În cabinetele Clarfon, setestează auzul și se propunsoluții pentru problemele deauz, cele mai bune oferte deaparate auditive, la tehnolo-gie modernă. Prin teste deauz şi folosirea de aparateauditive, copiii care suferă dehipoacuzie își vor dezvoltaabilitățile de comunicare înacelași ritm cu cei care audiar persoanele adulte caresuferă de hipoacuzie îşi vorschimba viața şi vor fi multmai fericiţi alături de familieşi de cei dragi.

În luna Iunie, în toatecabinetele, Clarfon reducepe loc suma de 1.008 leila achiziționarea oricăruiaparatul auditiv SONOVA

şi oferă gratuit bateriipentru un an, la aparatul

auditiv achiziționat.

cetare și dezvoltare în pro-ducție.

Vă spun sincer. Dacă mar-tirul banilor europeni ar firedactat PNRR-ul așa cum și-a scris declarația susținutăluni, în plen, ar fi fost ceva.Chiar dacă era plină de min-ciuni, măcar pe asta a citit-o.Efervescența discursului purUSR-ist, însoțit de lozinciledeja penibile îndreptatecătre PSD, au scos la ivealădouă adevăruri despre min-istrul Ghinea: că se entuzias-mează ușor și că refuzărealitatea. Că îi convine saunu, a fost tras de urechi deComisia Europeană pentrucă nu face ceea ce spune! Ver-dictul Uniunii Europene, ace-lași cu cel dat de PSD în urmăcu câteva luni: PNRR, un jocde societate denumit adevărsau provocare de toți mem-brii guvernului, inclusiv deministrul educației!

Am văzut. Când minciu-nile ies la suprafață, dacă nuștii să acționezi, îți rămânscuzele spuse în fața elevilorcare nu și-au primit tabletelepromise, copiilor cărora nule-a fost decontat trans-portul, și profesorilor puși înașteptare cu plata salariilor.Acest scenariu nu este unulinventat, ci face parte din„România educației eșuate”conturată de guvernul lui Io-hannis. Dacă miniștrii și-ar fiacceptat neputința și ar fimers cu măsurile PSD până

la capăt, lucrurile stăteaudiferit. Și când mă gândesc căau vrut să aloce doar 3% educației prin PNRR...

Au ajuns să jongleze cușcoli neutre energetic, mi-crobuze verzi, mobilier eco,în loc să vireze bani europenicătre racordarea la cana -lizare a școlilor, către alimen-tație pentru elevii dinRomânia, către construireade cabinete medicale în toateunitățile de învățământ.Ni-meni nu contestă utilitatea,la un moment dat, aproiectelor înscrise în planul„lor” de redresare, însă auuitat, printre multe altele, re-alitatea din teren.

Propun să se vorbeascădespre o „Românie educată”și în afara buletinului de vot!Propun o asumare a eșeculuiacestui Executiv și un răs -puns formulat responsabilpentru această situație in-certă în care ne aflăm. Faptulcă în plin proces de rescrierea proiectului, coordonatorultehnic al PNRR a plecat înconcediu,în ciuda interdicţieipremierului, nu ne dă preamulte șanse de reușităînsă,să sperăm că măcaracum, în ultimul ceas, minis-terul de resort portretizat deministrul Ghinea ca fiindfurnizor de „aur” pentru țară,să arate asta și românilor.

Natalia-Elena INTOTERODeputat PSD Hunedoara

Comunicat de presă

Natalia Intotero:

„Guvernul lui Iohannis” şi„Ministerul lui Ghinea”

Să ai un auz sănătos înseamnăo viață plină de mulțumire

Deva - O nouă prele varede organe - rinichi, ficat şicornee, a avut loc, în aceastăsăptămână, la SpitalulJudeţean de Urgenţă (SJU)Deva, donatorul fiind o per-soană de 63 de ani aflată înmoarte cerebrală.

Intervenţia de prelevare arinichilor a fost realizată deo echipa de medici de la In-stitutul Clinic de Urologie şiTransplant Cluj Napoca, iarcea de prelevare a ficatului afost efectuată de o echipămedicală de la Spitalul ClinicFundeni. Totodată a fostprelevată şi corneea, care va

ajunge la Spitalul Universitarde Urgenţă Militar Central"Dr. Carol Davila".

„Ca de fiecare dată, ne în-clinăm cu respect şi re-cunoştinţă în faţa familieicare a fost de acord cuaceastă deciziei dificilă, darcare a răspândit speranţa însufletul altor suferinzi. Esteun gest care deschide spe -ranţa la viaţă pentru alţi bol-navi”, a declarat directorulmedical al SJU Deva, dr. Lu-cian Miron.

La rândul său, preşedin-tele Consiliului Judeţean (CJ)Hunedoara, Laurenţiu Nis-

tor, a felicitat echipa demedici care a dus la bunsfârşit această operaţiune di-ficilă, mulţumind, totodată,şi familiei donatorului.

„Dumnezeu să-i mângâieîn această încercare grea şisă-i răsplătească pentru gen-erozitatea care sădeşte viaţăşi speranţă. Felicit echipa demedici pentru profesionalis-mul de care a dat dovadă!", adeclarat preşedintele CJHunedoara.

Prelevare de organe la spitalul judeţean

SJU Deva - 18 prelevări de organeSJU Deva este acreditat pentru activitatea de prelevare

organe şi ţesuturi de către Ministerul Sănătăţii - AgenţiaNaţională de Transplant, din anul 2018. De atunci, la acestspital au fost efectuate 18 operaţii de prelevare de organe.

Page 6: Anul XVI • Nr. 717 • Apare 18 - 24 iunie 2021 • 16 pagini

România găzduiește,în perioada 19-20iunie, întrecerile

Campionatului Europeande atletism pe echipe, LigaI. Competiția va avea loc pestadionul Cluj Arena și vareuni în jur de 900 desportivi și oficiali din 13țări.

Alături de atleții din Româ-nia, la eveniment vor fiprezenți și sportivi din Belgia,Belarus, Cehia, Estonia, Fin-landa, Grecia, Irlanda, Olanda,Norvegia, Elveția, Suedia șiTurcia.

Echipele clasate pe primeledouă locuri vor promova înSuperliga Europeană, iar for-mațiile de pe ultimele trei poz-iții vor retrograda în Liga a II-a.

România va avea în acesteîntreceri un număr de 23 desportive înscrise la feminincele mai cunoscute nume fiind:Andreea Baboi, Sanda Bel-gyan, Claudia Prisecaru, An-cuța Bobocel, AnamariaNes teriuc, Elena Panaete,

Daniela Stancu, Ioana Bujin,Andreea Drăgan, AndreeaApachiței, Andreea Lungu,Bianca Ghelber, AnamariaRoșianu, Elena Lavric și BiancaAnton.

La masculin vom fi re pre -zentați de 24 de atleți printrecei mai cunoscuții fiind PetreRezmiveș, Vlad Dulcescu, An-drei Toader, Alin Firfirică,Alexandru Novac, NicolaeSoare, Gabriel Bitan, Remus

Niculiță și Adrian Bondoc.Menționăm că vor fi

prezenți în competiția de laCluj Napoca și Florentina Mar-incu- Iușco (legitimată la LPSCetate Deva) care va participala proba de săritură în lungimeși Andrei Deliu (legitimat laSCM Deva) înscris la sărituracu prăjina, antrenorul NicolaeAlexe iar delegația Românieiva fi condusă de antrenorulfederal Lenuța Dragomir.

În Sala Sporturilor dinConstanța s-au des-fășurat timp de două

zile întrecerile Campi-onatul Național pe echipeal junioarelor de la cate-goria II și I Ia gimnasticăartistică feminină, com-petiție organizată decătre Federația Românăde Gimnastică, cu spri-jinul Direcției Județenepentru Tineret și SportConstanța și a CSS nr. 1din orașul de pe Litoral.

În competiție pentrumedaliile acestei ediții decampionat s-au aflat 70 desportive reprezentând 12cluburi, toate validate decătre comisia de competițiidin cadrul FR Gimnastică,printre participante fiind șigimnastele de la LPS CetateDeva dar și o parte dintrecomponentele lotului na -țional de junioare aflat încantonamentul de la Deva.

Vineri seară, la finalulcompetiției au fost cunoscuteechipele campioane națio -nale la categoriile junioare Iși II, la cele patru nivele deperformanță. Surpriza plă-cută au oferit-o gimnastelede la Deva antrenate deAdela Popa care au câștigatmedaliile de aur și titlul decampioane naționale la cate-goria junioare II nivelul 3competițional cu un total de146.750 puncte. Au evoluatpentru LPS Cetate Deva Ari-ana Gabriela Cotu, VivianaGabriela Gînju,Maria BiancaDinu și Maria Cristina

Popescu.Devencele au fosturmate în clasament deechipa de la CSM Oneşti cu145.950 puncte și de CSASteaua Bucureşti cu 142,550puncte.

Competiția pe echipe dela junioare II nivelul patru afost câștigată de gimnastelede la CSA Steaua București cuun total de 145.050 puncte ,echipa stelistă fiind urmatăde CSS Bîrlad cu 103,050puncte și de CSS Viitorul ClujNapoca cu 100.400 puncte.

La junioare I nivelul 5competițional au câștigat degimnastele care au alcătuitechipa reunită a celor douăcluburi de pe Litoral, Farul șiCSS 1 Constanța. Gazdele aucâștigat cu un total de148.850 puncte situându-seînainte gimnastelor de la CSASteaua Bucureşti, care au to-talizat doar 136.300 puncte.

Menționăm că organiza-torii au asigurat cu sprijinulunor sponsori generoși pre-mii pentru componenteleechipelor clasate pe podiu-mul de premiere dar și altepremii deosebite pentrutoate gimnastele partici-pante la această competiție.

Următoarea competițiepentru junioarele din Româ-nia este programată întoamna acestui an , când sevor desfășura întrecerile laindividual compus și peaparate ale primelor 24 desportive la toate nivelele, în-trecerile fiind programate laDeva.

6 - SPORT 18 - 24 iunie 2021

Atletism

Atleți din 13 țării vorconcura la Cluj-Napoca

Gimnastică

Gimnastele de la LPS CetateDeva- campioane naționale

Page 7: Anul XVI • Nr. 717 • Apare 18 - 24 iunie 2021 • 16 pagini

SPORT - 718 - 24 iunie 2021

La sfârșitul acesteisăptămâni se vordesfășura pe platoul

din apropierea orașuluiSimeria din judetul Hune-doara, întrecerile dincadrul ediței 2021 atradiționalei competițiide nivel național, CupaRomâniei în paralel cuMemorialul Aurel Vlaicu,Competițiile sunt organi-zate de către AsociațiaClubului Sportiv al Ar-matei Aurul Brad, înparteneriat cu primăriiledin Brad și Simeria, cusprijinul Directiei pentrutineret și sport a județu-lui Hunedoara.

Au confirmat participareasportivi de la cluburile aero-nautice din Piteşti, Plo -ieşti,Cluj-Napoca, Galaţi,Brad, Hunedoara, Deva, Tg.Mureș, Odorheiul Secuiesc,Satu Mare, Salonta și Cristu-rul Secuiesc.

Se va evolua la probele deconcurs stabilite prin regula-ment, adică la planoare pro-fesionale F 1 A, atât la senioricât și la cele două secţiuni alejuniorilor.

Organizatorii ne-au comu-nicat că la probele de senioriși juniori vor evolua și com-ponenții loturilor naționaleiar la seniori va fi prezent în

competiție și campionulmon dial en titre, brădeanulAurelian Brînzoi, acummaestru emerit al sportului,cel care este legitimat la CSAAurul Brad.

Competiția programată lafinalul acestei săptămâni seva desfășura după următorulprogram:

• vineri 18 iunie- antrena-mentele oficiale

• sâmbătă 19 iunie -întreorele 8-15 proba de planoareprofesionale F 1 A

• de la ora 18 la ora 20sunt programate probele debaraj, fly-off

• la ora 21 este progra-

mată festivitatea de pre-miere

Există în program și o re -zer vă pentru această com-petiție, pentru ziua dedu minică, când între orele 8și 14 se pot desfășura între-cerile restante din prima zi.

Ca de obicei, organizatoriipregătesc premii deosebitepentru sportivii de pe podiu-mul de premiere iar noi com-pletăm această știre cuinformația că la începutullunii iulie pe același am-plasament de la Simeria sevor desfășura întrecerileCampionatului Mondial deaeromodelism.

Aeromodelism

Cupa României se vadesfășura la Simeria

Preşedintele Comite-tului Olimpic şiSportiv Român,

Mihai Covaliu, a fost alesîn calitate de membru înComitetul Executiv alComitetelor Olimpice Eu-ropene, cu prilejulalegerilor desfăşurate laAtena.

Mihai Covaliu a primit 39de voturi din 50 posibile,ceilalţi 11 membri fiind Jean-Michel Brun (Franţa), Anna-marie Phelps (MareaBritanie),Berit Kjoll (Novegia),Hasan Arat (Turcia), DjordjeVisacki (Serbia), VictoriaCabezas (Spania), Jose ManuelAraujo (Portugalia), ZlatkoMatesa (Croaţia), CristinaVasilianov (Moldova), LineyRut Halldorsdottir (Islanda) șiUschi Schmitz (Germania).

Au mai candidat SarahKeane (Irlanda), RomanKumpost (Cehia), Jozef Liba

(Slovacia), Anneke van Zanen-Nieberg (Olanda), Iuri Iuriev(Rusia).

Italianul Raffaele Pagnozzi

a fost reales în funcţia de se -

cretar general iar noul preşe -

dinte al forului olimpic

conti nental este grecul Spyros

Capralos, ales în dauna deţină-

torului funcţiei, danezul Niels

Nygaard, singurul său contra-

candidat.

Mandatele noilor aleși vor

fi pe o perioadă de patru ani,

2021-2025.

Mihai Covaliu (43 ani),campion olimpic la sabie indi-vidual în 2000, la Sydney, afost ales în 2013 preşedinte alFederaţiei Române de Scrimă,iar din 2016 este preşedinteleCOSR , a declarat: "Succesul deazi este recunoaşterea poziţieiMişcării Olimpice din Româ-nia şi o răsplată pentru toţi ceicare şi-au adus contribuţiaprin rezultate sportive şi acţi-uni reuşite la agenda olimpică,la ascensiunea COSR în rândulComitetelor Olimpice Eu-ropene. Le mulţumesc cole -gilor europeni care mi-auacordat această încredere, lesunt recunoscător colegilormei din COSR şi sunt convinscă împreună, cu încredere,putem contribui la pro-movarea şi dezvoltarea Miş -cării Olimpice de pecontinen tul nostru", a declaratCovaliu după alegerea sa,potrivit COSR.

Mihai Covaliu, ales în Comitetul Executiv al Comitetelor Olimpice Europene

ANUNŢ LICITAŢIE PUBLICĂ

• 1. Informații generale privind autoritatea contrac-tantă, în special denumirea, codul de identificare fiscală,adresa, numărul de telefon, fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:

COMUNA SĂLAȘU DE SUS, PRINCIPALĂ/114A,SĂLAȘU DE SUS, județul HUNEDOARA, telefon0254779501, fax 0254779501, email [email protected] , cod fiscal 5453819.

• 2. Informații generale privind obiectul procedurii delicitație publică, în special descrierea și identificareabunului care urmează să fie închiriat:

Spațiu în suprafață de 65,77 mp situat în Sălașu deSus la numărul 22, C.F. 62950, număr cadastru 62950Sălașu de Sus, spațiu ce aparține domeniului publical comunei Sălașu de Sus, cu destinația FARMACIE,conform H.C.L. 29/31.05.2021 și temeiul legal O.U.G.57/2019.

• 3. Informații privind documentația de atribuire: Se regăsesc in Caietul de sarcini.• 3.1. Modalitatea sau modalitațile prin care per-

soanele interesate pot intra în posesia unui exemplar aldocumentației de atribuire:

La cerere, de la Secretariatul Primăriei Sălașu deSus, după achitarea taxei de 50 lei.

• 3.2. Denumirea și datele de contact aleserviciului/compartimentului din cadrul instituției de lacare se poate obține un exemplar din documentația deatribuire:

Compartimentul Secretariat al Primăriei Sălașude Sus, telefon: 0254779501, strada Principală,număr 114A, județul Hunedoara.

• 3.3. Costul și condițiile de plată pentru obținereaacestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilorO.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ:

Costul Caietului de Sarcini - 50 lei/ exemplar, seachită la casieria Primăriei comunei Sălașu de Sus.

• 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificarilor: 20/07/2021, ora 10:00.• 4. Informații privind ofertele:• 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 29/07/2021, ora 14:00.• 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele:Primăria comunei Sălașu de Sus, Compartimentul

Secretariat, strada Principală, numărul 114A, județulHunedoara, cod poștal 337420.

• 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusăfiecare ofertă:

Se depun într-un singur exemplar, în două plicurisigilate - unul exterior și unul interior.

• 5. Data și locul la care se va desfășura ședința publicăde deschidere a ofertelor:

03/08/2021, Ora 10:00. Primăria comunei Sălașude Sus, strada Principală, numărul 114A, județulHunedoara.

• 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon și/sauadresa de e-mail ale instanței competente în soluționarealitigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței:

Judecătoria Hațeg, str. Mihai Viteazu, nr.tel.0254770922, email: [email protected].

• 7. Data transmiterii anunțului de licitație către insti-tuțiile abilitate, în vederea publicării: 11/06/2021

PRIMAR

VLAD IOAN

Page 8: Anul XVI • Nr. 717 • Apare 18 - 24 iunie 2021 • 16 pagini

Marchează momen-tul în care începevara astronomică.

Anul acesta, Solstițiul devară va avea loc luni, 21iunie, la ora 6,31, oraRomâniei. Este ziua ceamai lungă din an, caredurează 15 ore și 32 deminute, în timp cenoaptea va fi doar de 8ore și 28 de minute. Semai numește și ZiuaSoarelui întrucât, în ziuasolstițiului, soarele varămâne mai mult pe cer.

În emisfera nordicăÎn jurul datei de 21 iunie,

începe vara astrologică,atunci când soarele se ridicădeasupra orizontului la ununghi maxim, intervaluldiurn având durata maximă,potrivit wikipedia.ro.

În emisfera sudicăÎn același timp, în emis-

fera sudică are loc solstițiulde iarnă, adică începutuliernii astrologice, atuncicând înălțimea soarelui dea-supra orizontului și inter-valul diurn sunt minime.

Denumirea de solstițiu

Provine din limba latină șiînseamnă ”soarele oprit”. De-a lungul timpului, acest eveni-ment, care are loc în fiecarean, a generat numeroase mi-turi și superstiții, în credințapopulară existând convin-gerea că această zi este fa-vorabilă unor magiiputernice, aducă-toare de prosperi-tate, sănă tate saunoroc în dra gos -te, potrivit traditi-isisuperstitii.ro.

De asemenea,momentul solstițiului afost, încă din cele mai vechi

timpuri, un prilej de bucurie,evenimentul fiind legat deperioada strângerii recoltei.

În ziua solstițiului de vară

La uși și la ferestrelecaselor se atârnă crengi dearţar, existând credința că, înacest fel, se îndepărteazăforțelor malefice, potrivittraditiidinromania.ro. Deasemenea, se crede că, frun-zele de arţar culese îna c e a s t ă

zi şi puse la uscat, vindecăorice rană şi înlătură durereade cap. Dacă hainele, covoa -rele şi aşternuturile sunt ex-puse în 24 iunie la soare, elenu vor fi mâncate de molii. Semai spune că, dacă la miezulnopții de Sf. Ion Botezătorulse culeg și se mănâncăpetalele florii de grâu numităalbăstrica, anul va fi plin denoroc în toate.

După solstițiul devară

Ziua începe să scadă, iarnoaptea să crească, timp

de șase luni, până la21 decembrie,

când va avealoc solstițiulde iarnă. Înemisfera su-dică a Pă -

m â n t u l u i ,acest fenomen

se derulează însens invers.

SărbătoareaSânzienelor

Are loc doar la trei ziledupă Solstițiul de vară, flo-rile de Sânziene înflorind înpreajma zilei de 24 iunie,dată la care credincioșiiortodocși sărbătoresc Naş -terea Sfântului Ioan Boteză-torul. În credința popular,Sânzienele sunt percepute caființe magice, care aduc unprinos de recunoștință Cre-atorului prin frumusețea șiparfumul lor, care învăluieCerul și Pământul, răspân -dind vrajă și mister. Înnoaptea de Sânziene existăcredința potrivit căreiacerurile se deschid, forţelebenefice şi malefice ajung laapogeu, iar barierele dintrelumea reală şi cea de dincolo,cad.

Cornelia Holinschi

18 - 24 IUNIE 2021

La data de 24 iunie, Biserica Ortodoxăface pomenirea Naşterii Sfântului Ioan

Botezătorul, sfântul care a venit pe lume cuşase luni înainte de naşterea lui Iisus

Hristos, căruia i se celebrează atât zămis-lirea, cât şi naşterea şi moartea.

Sărbătoarea este atestată documentar din secolele IV-V, când se fixează

definitiv şi data Crăciunului, potrivit crestinortodox.ro.

8 - MAGAZIN

Solstițiul de vară sau Ziua Soarelui

Solstițiul de vară în anii viitori

2022 – 21 iunie, ora 9.14 2023 – 21 iunie, ora14.58; 2024 – 20 iunie, ora 20.51 2025 – 21 iunie, ora 2.42; 2026 – 21 iunie, ora 8.24; 2027 – 21 iunie, ora14.11;2028 – 20 iunie, 20.02; 2029 – 21 iunie, ora 1.48 2030 – 21 iunie, ora 7.31

Page 9: Anul XVI • Nr. 717 • Apare 18 - 24 iunie 2021 • 16 pagini

Este una dintre celemai mari sărbătoricreștine, fiind prăznu-

ită la zece zile dupăÎnălţarea Domnului IisusHristos şi la 50 de zile de laÎnvierea Sa. În popor, estecunoscută și sub numele deDuminica Mare. Potrivitcalendarului ortodox, înacest an, sărbătorimRusaliile pe 20 iunie, res -pectiv 21 iunie.

Rusaliile sau Pogorârea Sfântului

DuhSărbătoarea Rusaliilor este

una dintre cele mai vechi săr-bători creștine care ne aduceaminte, în fiecare an, despretrimiterea de catre Dumnezeua Sfântului Duh peste ApostoliiMântuitorului, dar și pesteUcenicii Lui, care se găseauatunci, împreună cu MaicaDomnului, în foișorul dinIerusalim, potrivit crestinor-toodox.ro). Despre PogorâreaDuhului Sfânt, în cartea”Faptele Apostolilor scrie:“Duhul Sfânt Se pogoară dincer ca un vuiet mare de vânt şise împarte deasupra capuluifiecăruia din cei prezenţi, închip de limbi de foc”.

Pogorârea Sfântului Duh

Marchează, de asemenea,întemeierea Bisericii Creştine,prin trimiterea de catre Dum-nezeu a Sfântului Duh în lume,ca să împuternicească peSfinţii Apostoli să vestească

Evanghelia. Astfel, Bisericadevine o realitate văzuta prinpogorârea Duhului Sfânt, iar afi creştin înseamnă a avea peDuhul Sfânt. ”În această zi, înurma cuvântării însuflețite aSfântului Apostol Petru, s-auconvertit la creștinism circa3.000 de suflete care au alcă-tuit cea dintâi comunitatecreștină din Ierusalim” (FapteII,).

În Duminica RusaliilorToți credincioșii care par-

ticipă la Sfânta Liturghieprimesc ramuri binecuvântatede nuc sau tei. Aceste ramurisimbolizează limbile ca de foc

prin care s-a arătat harulDuhului Sfânt, ”lucrător înucenicii lui Hristos, trimiși deEl să binevestească Evanghe-lia Sa în limbi diferite, la toateneamurile, scrie crestinorto-dox.ro.

În cea de-a doua zi de Rusalii

Biserica Ortodoxă cele-brează a treia persoană a Sfin-tei Treimi, Sfântul Duh. „Întruaceasta zi, prăznuim pe însușiPreasfântul și de viată făcă-torul și întru tot puterniculDuh, Carele este unul dinTreime Dumnezeu…”, precumindică Penticostarul, laSinaxarul Utreniei din LuneaCincizecimii.

Tradiții, superstiții și obiceiuri de Rusalii• În Sâmbăta Rusaliilor se

comemorează morții. Astfel că,se dau de pomană vecinilor şi

o a -menilorsăraci vase cumâncare şi căni umplute culapte, vin sau apă şi îm-podobite cu flori, pentrupomenirea morților. Ritualulde pomenire se continuă lacimitir, unde mormintele suntcurăţate şi împodobite cu florişi lumâ nări, potrivit obiceiuri populare.ro.

• În prima zi de Rusalii, înbiserici sunt sfințite ramuri detei și nuc, care se agaţă apoi lastraşina caselor sau la icoane.Despre acestea se crede căprimesc puteri miraculoase și

pot apăra de rele.• În cea de-a

doua zi deRusalii, pre-oții împreu năcu credin-cioșii iasă pe

câmp, pentrua sfinţi apa şi a

stropi câmpul, ex-istând credința că nu

va mai bate grindina.Tradiţia spune că cei care nurespectă această mare sărbă-toare, vor fi pedepsiţi deRusalii.

• În unele zone există şi unobicei numit “udatul neves -telor“. Se spune că numai fe-meile care sunt udate vor fisănătoase şi frumoase tot anul.

• De Rusalii, se danseazăJocul Călușarilor, care, secrede, are rolul de a apăra oa-menii, animalele și recoltele detoate relele.

Cornelia Holinschi

RELIGIE - 918 - 24 IUNIE 2021

Rugăciune către Duhul Sfânt”Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care

pretutindenea eşti şi toate le plineşti, Vistierul bunătăţilorşi Dătătorule de viaţă, vino şi Te salăşluieste întru noi şi necurăţeşte de toată întinarea şi mântuieşte, Bunule, sufletelenoastre”.

CLINICĂ

PARTICULARĂ DE

OFTALMOLOGIE

CENTRU LASER

EXCIMER

OPTICĂ MEDICALĂ

Str. 21 Decembrie 1989, Nr. 137 • Cluj-Napoca, Jud. Cluj

Tel. programări: 0264/44 88 24 sau 0264/ 44 88 25

Tel. magazin optică: 0740/27 65 77

Clinica Ophtalens T

CLINICA OPHTALENS T

”În ziua Cincizecimii S-a pogorâtDuhul Sfânt, în chip de limbi de foc,

peste Sfinţii Apostoli, în foişorul undestăteau ei, şi s-a aşezat peste fiecaredintr-înşii. Pentru cinstirea SfântuluiDuh, dumnezeieştii Părinţi, care pe

toate bine le-a tocmit, cu prilejul Cin-cizecimii, au rânduit o sărbătoare de-

osebită, în această zi a Rusaliilor”,(basilica.ro)

Sărbătoarea Rusaliilor sau Duminica Mare

Page 10: Anul XVI • Nr. 717 • Apare 18 - 24 iunie 2021 • 16 pagini

10 - tImp lIbEr 18 - 24 IUNIE 2021

Ştiaţi că...?TV - FILMUL SĂPTĂMÂNII

BERBEC TAUR GEMENI RAC

LEU FECIOARĂ BALANŢĂ SCORPION

SĂGETĂTOR CAPRICORN VĂRSĂTOR PEŞTI

H

O

R

O

S

C

O

P

Se conturează schimbări impor-tante, încă de la începutul in-terva-lului. Poate fi vorba deunele beneficii salariale sau deunele evenimente neprevăzuteîn familie. Indiferent de situație,astrele vă sfătuiesc să fiți pru-denți atunci când vine vorba debani.

În perioada următoare suntețihotărâți să vă revizuiți toate pla-nurile făcute și, dacă este cazul, sărenunțați la unele activități carenu v-au adus profitul scontat. Ori-entați-vă și fiți în pas cu schim-bările care survin atât de repede,în toate domeniile de activitate.Aveți nevoie de odihnă și relaxare.

Există posibilitatea unor câștigurisubstanțiale, dacă știți cum să văorganizați timpul. Renunțația laobiceiurile vechi și înscrieți-vă înnormele moderne, aducătoare deprofit. Este bine să vă alegeți cuatenție colaboratorii și să dațidovadă de tact în orice situațieivită.

Relaționați bine cu cei din jur, iaracest lucru se poate reflecta înmunca voastră, în realizărileobținute la serviciu. Alegeți-vă cugrijă colaboratorii, dar nu spuneținimănui intențiile voastre de viitor.Primiți informații interesantelegate de domeniul vostru de activ-itate, pe care e bine să le valorificați.

Ați finalizat o etapă importantădin viața voastră, iar acum văfaceți planuri de viitor. Trebuie săanalizați cu atenție rezultateleobținute în muncă și, dacă estecazul, să vă reorientați. Se reco-mandă prudență și discreție în totce faceți. În familie veți avea unelediscuții legate de bani.

Urmează o perioadă beneficăpentru voi, în care vă faceți pla-nuri de vacanță. La locul demuncă încercați să vă înscrieți înnormele cerute, chiar dacă unelelucruri nu vă sunt pe plac. Dar,alegerea este doar a voastră, pen-tru că, mentalitățile vechi nu leputeți schimba.

Vă preocupă situația financiară,mai ales că aveți de achitat uneledatorii mai vechi. Străduiți-vă sărezolvați totul în timp util, astfelîncât nimeni să nu vă mai poatereproșa nimic. În acest fel, și con-flictele recente din familie se vorestompa, rând pe rând.

Relațiile parteneriale sunt lacote maxime. Priofitul la care v-ați gândit este pe măsuraașteptărilor, așa că, problemelefinanciare vor trece foarte re-pede. Dar, priviți cu atenție latot ce se întâmplă în jurulvostru și evitați afacerileriscante.

Încă de la începutul intervaluluiveți afla informații importante,legate de domeniul vostru de ac-tivitate. Gestionați-vă cu atențiecunoștințele și nu vă lăsați purtațide val. În caz contrar, lucrurile potlua o întorsătură nedorită. Re-nunțați la relațiile toxice și încer-cați să vă stăpâniți emoțiile.

Sunteți pe cale de a finaliza unproiect important, aducător debeneficii materiale. Mare atenție ladetalii și, mai ales, nu trebuie să îm-părtășiți nimănui temerile voastre.În acest fel, veți avea doar de câști-gat. Famailia vă este alături și,foarte curând, un eveniment im-portant vă va bucura mult.

Intenționați să investiți o sumămare de bani pentru achizițio -narea sau renovarea unei locuințe.Acest proiect necesită timp și multefrământări, așa că, ar fi bine să văcalculați cu atenție fiecare pas. Înplan sentimental, lucrurile se potcomplica, atunci când reapare opersoană din trecut.

Demersurile voastre legate de re-alizarea unui proiect de anvergurăpot avea sorți de izbândă. Vor avealoc discuții, întâlniri cu multă lumeși chiar călătorii pe distanțe scurte.Dar, ar trebui să vorbiți cât maipuțin despre intențiile voastre vi-itoare, întrucât unele persoane potprofita de pe urma muncii voastre.

• Nicio foaie de hârtie de mărime normalănu poate fi împachetată în jumătate mai multde șapte ori;

• Sucul de afine îmbunătățește memoria;• Elefantul este singurul animal care are

patru genunchi;• În fiecare an experții detectează în jur de

500.000 de cutremure în toată lumea. 100.000dintre acestea sunt simțite de oameni și 100provoacă daune, scrie descopera.ro

• Limba este singurul mușchi atasat de corpdoar la un capat;

• Oamenii uita 90% dintre vise;• Cand gândim, folosim numai 35% din

creier;• Procentul oamenilor care viseaza în alb și

negru a scăzut după apariția televizoruluicolor, potrivit strileprotv;

• Albina regină depune 1.500 de ouă pe zi;• S-a demonstrat științific că râsul poate

ajuta o persoană să piardă din greutate;• 80% dintre pozele postate pe internet au

drept subiect femei dezbrăcate;• Ciocolata ar putea fi otrăvitoare pentru

câini;• Americanii consumă aproximativ 18

hectare de pizza pe zi;• Charlie Chaplin a câștigat numai locul trei

într-o compețitie… a sosiilor lui Charlie Chap-lin.

• Inima femeilor bate mai repede decât ceaa bărbaților;

• Linda Wolfe este femeia care a fost căsă-torită de cele mai multe ori. A avut 23 de căsă-torii legale, care s-au terminat fie cu divorț, fiecu moartea soțului;

Serialul ”Vlad”, revine din toamnă

După o perioadă mai lungă, postul PRO TVanunță că au început filmările la serialul ”Vlad”..Așa că, din toamnă, serialul va continua cu sezonul4, care va încheia povestea răzbunării. Și cum se-zonul trei s-a încheiat cu o întorsătură incredibilă,mai precis arestarea lui Vlad, în continuare, acestava da cărțile pe față și va spune tot adevărul.

Au rămas buni prieteni

Protagoniștii serialului ”Dr.Quinn”, Jane Sey-mour și Joe Lando au rămas buni prieteni. Dupăîncheierea serialului de succes, cei doi au mai jucatîmpreună în comedia ”Ghici cine mai vine la cină”.Actrița, în vârstă de 70 de ani, este într-o formăperfectă, ea urmând să joace într-un nou serial.Pentru Joe Lando, se pare, rolul lui Sully rămâneapogeul carierei sale.

SE SPUNE CĂ:

Duminică, 20 iunie, ora 22,10

Ochi negri Filmul spune povestea unui italian de vârstă mij -

locie, Romano Patroni, care a ajuns chelner pe unvapor. Acesta, așteptând să-și înceapă tura, îi spunepovestea vieții lui rusului Pavel Alexeevici. Deși în-surat cu o femeie foarte bogată, care-I asigura untrai fără griji, Romano s-a îndrăgostit de frumoasaAna, soția unui gtuvernator rus. Chiar dacă atracțiadintre ei este fulgerătoare, Ana dispare pe neaștep-tate, lăsând o scrisoare prin care îi explică lui Ro-mano motivul plecării. Neconsolat, Romano pleacăîn Rusia în căutarea iubitei, iar când o găsește,acesta-i promite că va divorța de soție. Dar cândsoția îi găsește scrisoarea Anei acesta neagă totul,își reia viața alături de familie, încălcându-și promi-siunea față de femeia iubită.

TVR 2

Page 11: Anul XVI • Nr. 717 • Apare 18 - 24 iunie 2021 • 16 pagini

,,Vei învăța pe cheltuiala ta că de-a

lungul vieții, vei întâlni mai multemăști decât chipuri’’.

Luigi Pirandelli

Hoți au fost mereu. Decând există dreptul de pro-prietate, de atunci există șihoții. Toate religiile au in-terzis furtul și toate regi -murile laice au încercat,măcar aparent, să-l su -prime. Însă hoția a contin-uat să existe pretutindeni.Iar meto dele hoților auevoluat și s-au adaptat core-spunzător, în toate formelede orânduire socială. Și pela noi s-a furat mereu, însăvoi încerca aici doar o retro-spectivă empirică a ulti -melor decade.

Furtul cel mare, în anii80, se desfășura chiar dinavutul obștesc. În replică,conducătorii comuniști sestrăduiau, prin serviciile se-crete, să fure secrete indus-triale și tehnologii dinOccident.

Practic, nivelul de trai sefura. Magazinele nu aveaunimic interesant de oferitpentru că produsele cău-tate, oricum puține, de lacarne la Pepsi, se vindeau întotalitate „pe sub mână”, decătre angajații care le furau.În anii 80, furtul era justifi-cat de foame. Cinstea,corectitudinea și alte valorietice erau puternic susți -nute de discursuri ideolo -gice, însă ele existau doar înteorie.

Primele furturi

Prezentate public în de-cembrie 1989, la televizor,au fost cele ale rev-oluționarilor. S-au furat înzilele alea tablouri dinmuzee, arme din unitățimilitare inclusiv, au furatmai târziu dreptul de adeține „certificat de revolu -ționar” și beneficiile afe -rente, se fura pe față decătre ”șmecheri”.

Șmecherul era, în fond,un substitut al autorității

oficiale (de multe ori unbun amic al polițiștilor), unlider absolut, dar fără legit-imitate, care stabilea reguliproprii de organizare în co-munitate.

Se furau alegeri, voturi,chiar si meciuri trucate.Unii au devenit politicieni,alții hoți. Politicienii aufurat averea națională(uzine, bănci, secrete destat, bani din visteria statu-lui etc. Prima preocupare aprimilor politicieni ai de -mo crației a fost să fure și sădistrugă propriile dosarelepe care le aveau la Securi-tate, pentru a-și curăța tre-cutul și a-și netezi viitorulpolitic. Statul și-a furatcetățenii prin diferite for-mule, unele numite certifi-cate de proprietate, altelenumite puncte de pensiesau coeficient de indexare.

Hoția s-a legalizat!

În anii 2000 s-a furat cuterenuri și retrocedări. S-auîntocmit acte false prin cares-au furat terenuri, imobile,plaje și păduri, toateaparținând încă statului,adică oamenilor. Hoții dinParlament și-au dat legi dis-creționare, care le avanta-jau direct afacerilepersonale sau le asigurauveniturile pe viață, prinpensii speciale. Compliciilor și-au angajat avocați șiau mituit funcționari pen-tru a putea fura liniștiți, îndeplină legalitate. În anii2000 s-a furat organizat,printr-o rețea locală de ad-ministratori feudali, numițibaroni locali. Acești satrapierau stăpâni incontestabiliai zonelor geografice pecare le dețineau, în modasemănător cartelurilordrogurilor din Mexic. Ba-ronii locali nu răspundeauîn fața nimănui, câtă vremeplăteau tributul agreat put-erii suverane de la Bu-curești și „aduceau” voturilenecesare. În funcție denivelul de înapoiere alregiunii, voturile se puteauobține încă, destul de ușor,

prin fraudă, manipulare sauprin coruperea electoratu-lui. Acum, ,,Șefii Baroni’’Faclegi: a UE. Au trecut oameniila ceva superior să învețe șipe alții din afară.

Evaziunea fiscală

Era generalizată în anii2000. Salariații erau plătiți„la negru” sau „la gri” (adicăsalariul minim pe cartea demuncă, iar restul „înmână”). Facturi „în alb” șialte documente fiscale înse-riate și ștampilate, darnecompletate, se vindeaupe marginea drumului. Înafaceri, trebuia să ai norocsă nu fii furat. În anii 2000s-a furat organizat. Morali-tatea s-a dovedit a fi doarun discurs pe care nu-l maicredea nimeni. Importantera să te descurci. Eranevoie să te acoperi cu doc-umente, declarații de avere,transparență bancară și alteproceduri, pentru a-și puteaconserva poziția de influ-ență și pentru a putea con-tinua să fure. A devenitesențial ca dosarul unui hoțsă fie curat.

Politic, societatea s-a po-larizat. Adică, au apărutdouă mari tabere de in-terese, care se acuzau reci-proc și constant de hoție.Integrarea în UE a crescut șicredibilitatea statului, careputea acum să se împru-mute mai ușor, pe piețe ex-terne, pentru a obține baniinecesari hrănirii tuturorcăpușelor sale. Pentru a ac-cede la funcții confortabileîn sistemul de stat s-aufurat diplome, licențe, doc-torate și atestate, s-au falsi-ficat hârtii și s-au inventatstudii sau calificări.

Unele instituții de stat audevenit găuri negre, adicăorganizații care nu fac abso-lut nimic, dar costă o gră-madă de bani, din bugetulstatului. Mai târziu, pentruangajații de la stat, auapărut sporuri pentru celemai banale activități, cumsunt sporul de antenă saucel pentru operarea unui

calculator. Nu se putea furadecât cu complicitatea stat-ului.

În anii 2010 s-au furatfonduri europene, s-au pro-dus paleți de hârtii care jus-tificau activități inexistente,diurne, inginerii financiare,spectacole pe hârtie etc.

Marile inginerii finan-ciare

Au devenit apanajul”băieților deștepți”, care i-au înlocuit treptat pe rudi-mentarii lor predecesori, înpozițiile cheie. Dar vă dauun singur exemplu, cum s-afurat direct de la MinisterulFinanțelor.

Cum să-ţi poţi imagina căun stat poate rezista cândeste furat de Ministerul deFinanţe? Cum să constru-ieşti drumuri şi autostrăzicând jaful vine din Minis-terul Transporturilor și al-tele.

În ultimii ani, trei foştişefi ai Fiscului au fost trim-işi în Justiţie pentrucorupţie. Cu cine să strângitaxe când şefii Fiscului suntpuşi cu toţii pe furat?

Miniştri, prim-miniştri,parlamentari, primari înfuncţie sau „foşti“, toţi mil-ionari din nimic, urlă azi căsunt vânaţi de Justiţie, vorsă facă pârnaie în timpulliber .

Mai e de întrebat de ceRomânia este în halul încare este? Unde sunt ser-viciile, justiția și alții, carenu au măsură la cheltuieli,(bugeturi imense). Cine sădispună controlul averilordemnitarilor, modul în caresunt cheltuiţi banii publici,când primii care fură suntcei care păzesc bugetul?Cum să taie pensiile spe-ciale când ei sunt beneficia-rii? Oamenii au dorit o clasăpolitică nouă, compusa din,,Omul Nou”. Acum au detoate pentru toți.#rezist#rezist#rezist#

Avem Clotilde, Bulai, Mu-cușor,Câțu, Fritz, toți cres-cuți în afară, în condițiimisterioase. Ei sunt pro-

dusul prost al ,,efectului deturma”.

Bine ați venit în

Neomarxism!

O Românie îndobitocită,plină de ură, lașă și umilită.Da, așa este România de azi,fără busolă, în derivă. Cumult timp în urmă,spuneam că în sec. XXI, psh-iotronicul, arma de modifi-care a minții oamenilor vadistruge omenirea. Azi seadeverește. Puțini pricep căaceastă armă nu doare, nuse vede, dar urmărilefolosirii sunt catastrofale.

COVID 19 a produs alțimilionari, pe seama neno -ro cirilor, iar medicii seomoară între ei. Flămândulmănâncă trei mici, ca să sevaccineze. Cât de IDIOT tre-buie să fii să asculți de sfa-turile lui GATEȘ, SOROȘ, doiatei ce nu cred în DUM-NEZEU? Cum poți să mințiturma, ca să creezi ,,efectulde turmă”? Să te hrăneștimereu numai cu etichete șilozinci lansate de OCULTAMONDIALĂ este prea de tot.

Oameni buni, deschidețiochii, gândiți, rugați-vă laDUMNEZEU să vă luminezemintea întunecată.

Al dumneavoastră,același

Prof. Ioan Romeo Mânzală

OPINII - 1118 - 24 IUNIE 2021

Șmecherii au prioritate

Page 12: Anul XVI • Nr. 717 • Apare 18 - 24 iunie 2021 • 16 pagini

12 - SUGESTII PENTRU MASA DE RUSALII 18 - 24 IUNIE 2021

Mod de preparare:După ce au fost curățate

măruntaiele, acestea seopăresc și se pun la fiert în2,5 l de apă. Orezul se fierbeseparat.

Ceapa, curătată și tăiată

mărunt se călește în ulei,apoi se adaugă celelaltelegume, care se vor căli ușor,împreună cu ceapa. Cândcarnea a fiert pe jumătate, seadaugă legumele călite și secontinuă fierberea. Dacă este

cazul, se mai ia din spumarămasă. Când carnea șilegumele sunt aproapefierte, se adaugă sucul deroșii, borșul sau sucul devarză (fierte în prealabil).

Ciorba se mai lasă la fiert5-10 minute, apoi focul sestinge, iar deasupra se pre-sară frunzele pătrunjel șileuștean, tăiate mărunt.

Cine dorește, poate serviciorba cu smântână.

Poftă bună!

INGREDIENTE

1 kg.măruntaie de pui (aripi, pipote, inima, ficat, gat,piept de pasăre), o țelină, 2 morcovi, un păstârnac, 1pătrunjuel, 1 ardei gras, o ceapă mare, 50 g orez, 2 lin-guri ulei, zeamă de varză acră sau borș, suc de lămâie,o cană cu suc de roșii, pătrunjel verde, leuștean.

CIoRbă DE PoTRoACE

Mod de preparare:Carnea se spală, se usucă

în prosop de hârtie și se ungecu ulei, apoi se condi-mentează cu sare, piper, boiași cimbru.

Spanacul se decongelează,usturoiul se curăță și sezdrobește. Uleiul se încingeușor și se adaugă usturoiul,apoi spanacul. Cratița se lasăla foc potrivit, până cândscade apa. Se ia de pe foc, selasă să se răcorească, apoi lacompoziție se adaugă smân-tâna.

Cotletul de porc se așază

pe hârtie de aluminiu, pesteel se întinde cât mai uniformspanacul, apoi totul se în-velește în bacon. Fripturaastfel pregătită se pune înfolie de aluminiu și se dă lacuptor pentru aproximativ ooră și 15 minute. După acest

interval, tava se scoate dincuptor, se îndepărtează folia,iar friptura se mai lasă încuptor, să se rumenească,încă 10-15 minute. Când estegata, friptura se feliază și seservește cu garnitura prefer-ată.

INGREDIENTE

un kilogram de cotlet de porc, 500 g spanacproaspăt sau congelat, 5 linguri de ulei, 3-4 căței deusturoi, o lingură de smântână, cimbru uscat, boia deaidei iute, 20 de felii de bacon, feliate subțire, 250 mlvin sec alb, sare, piper măcinat.

Cotlet de porc cu spanac, învelit în bacon

Mod de preparare:Albușurile, separate de gălbenușuri, se mixează cu un praf

de sare, apoi pe rând, se adaugă și gălbenușurile, nuca măci-nată sau zdrobită se încorporează ușor, cu telul, iar la final,făina, pesmetul și praful de copt. Compoziția se toarnă înforma de tort, tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptorpentru 35-40 de minute.

Între timp, pentru obținerea siropului, se pune apa cu za-hărul la fiert, iar când zahărul s-a topit iar siropul capătă con-sistență, vasul se ia de pe foc. După ce s-a răcit, se adaugăromul.

Crema: se pregătește o cratiță mai înaltă, în care se punezahărul, cacao și laptele. Ingredientele se amestecă bine cutelul până se omogenizează, apoi cratița se dă la foc mic,amestecându-se continuu. Se ține pe foc până aproape defierbere, iar zahărul începe să se lege. Crema se lasă să serăcească, apoi se încorporează, treptat, untul ținut la tempe -ratura camerei, mixându-se în continuare.

Crema pentru ornat: frișca lichidă se încălzește bine, seadaugă ciocolată ruptă în bucăți, totul omogenizându-se cutelul, până când crema capătă consistență și are un aspect lu-cios. Se dă la răcit (10-15 minute) în congelator, apoi se batecu mixerul până devine pufoasă și se deschide la culoare.

Asamblarea: blatul se taie în trei, se însiropează. Crema,împărțită în trei, se pune între feliile de blat, ultimul strat decremă se va pune deasupra și pe margini.

Crema pentru ornat se pune într-un poș, iar cu ea se factrandafiri sau alte flori pe marginile tortului.Tortul se lasă larece, până a doua zi.

INGREDIENTE

Ingrediente: 10 ouă, 10 linguri zahăr,10 linguripline cu nuci măcinate, 5 linguri pesmet, 5 lingurifăină, praf de copt.

Pentru cremă: 450 gr unt moale, la temperaturacamerei, 150 gr zahăr (10 linguri pline), 160 gr cacao(12 linguri), 250 ml lapte (1 cană)

Sirop: 500 ml apă, 300 gr zahăr, esență de rom sau50 ml rom.

Pentru ornat: 250 ml frișcă lichidă, 200 gr ciocolatăneagră.

Tort cu nucă și ciocolatăTort cu nucă și ciocolată

Page 13: Anul XVI • Nr. 717 • Apare 18 - 24 iunie 2021 • 16 pagini

jocUrI - 1318 - 24 IUNIE 2021

Dezlegarea integramei din numărul trecut

A - E - F - ACERBI - URARI - D -S - LEK - ZORITA - EA - NARA - IAC - AN - INAINTA - B - B - IB - AFGAN - CORECTOR - BRAURI - CHIELLINI - UR - IA - OU

- UT - AMA - BE - AT - AC - MS - SFETNICI - BA - ASI - NAI - ILAIE - H - TI - EI - X - AL - CUM - AA - OI - IESI - S - ACAR - RI - JOB - A - I - BERNADESCHI -

ECRAN - RAITA - GO - ILARA - LS - HAINE - TANC - AMANDO - LEAL - ACVARIU - G - FLORENZI - ND - REN - INC - TA - SAIVANE

Page 14: Anul XVI • Nr. 717 • Apare 18 - 24 iunie 2021 • 16 pagini

TALON DE ANUNŢ GRATUIT PENTRU PERSOANE FIZICE

AUTO • IMOBILIAR • MATRIMONIAL • DIVERSE

Nume ........................................................................................ Prenume .........................................................................

Text anunţ .............................................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................................................................

Preţ ................................. Telefon: .....................................................................................................................................

Trimiteţi talonul la adresa: DEVA, Str. 22 Decembrie, nr. 37A (Clădirea Cepromin), birou 16.

IMOBILIARel Vând apartament 2 camere

Deva, piață, parter înalt, 60 mp, CT,termopan, mobilat și utilat. Preț:63.000 euro. Telefon: 0745.202.448.

l Vând apartament două camere,zona Piața Centrală, izolat, mobilat, 2focuri de gaz, 46 mp, etaj 4, preț50.000 euro negociabil. Telefon0721.205.895.

l Vând apartament două camere,zona Progresului, decomandat, CT, 47mp, etaj 9 din 10, priveliște superbăspre parc, cetate, stadion. Preț 50.000euro negociabil. Telefon 0721.205.895.

l Vând apartament zona piață,cu balcon, 29 mp, etaj intermediar,preț: 38.000 euro, fără agenții. Tele-fon: 0725.452.888.

l Vând apartament 2 camere,Deva, zona hotel Deva, parter, 55 mp.Preț: 49.000 euro, negociabil, fărăagenții. Telefon: 0254.215.212.

l Ofer, la schimb două aparta-mente, cu casă în Deva. Un aparta-ment pe str. I.Creangă, et.1, al doileape str. D. Zamfirescu, ambele supermodernizate. Telefon: 0727.346.948.

l Vând casă cu grădină mare,curent, apă, gaz, pomi fructiferi. Tele-fon: 0751.418.161, 0770.791.028.

l Vând apartament 3 camere,zona Lido, decomandat, 90 mp, 2 băi,CT, termopan, semimobilat, priveliștesuperbă. Preț: 75.000 euro, negociabil.Telefon: 0721.055.313.

l Vând apartament trei camere,Deva, Bd.I.Maniu, et.1, decomandat,CT, termopane, ușă metalică, renovatși mobilat modern. Preț: 78.000 euro,telefon: 0722.564.004

l Vând garsonieră, etaj 1, 38 mp,mobilată și utilată, frigider, aragaz,mașină de spălat, CT. Preț: 13.500euro, negociabil. Telefon: :0736.175.735 sau 0731.129.646.

l Vând garsonieră Deva,Dorobanți, et.2, balcon, 41 mp, mobi-lată complet. Preț: 39.900, telefon:0745.202.448.

l Vând casă cu pământ, pădure,lângă șosea, la 16 km de Deva, satSăliștioara. Preț: 550 milioane lei,telefon: 0721.348.819.

l Cumpăr garsonieră et. 1 sau 2,complet mobilată și utilată în Hune-doara sau Petrila. Ofer 9000 euro,sunați între orele 8-20. Telefon:0736.175.735.

l Vând urgent garsonieră 38 mp,et.1, pe mijloc, mobilată și utilată, CT,acte la zi. Preț: 10.000 euro, telefon:0736.175.735, rog insistați.

l Vând apartament în Deva,Al.Pescarilor, bl A10, sc.1, parter, 2focuri de gaz, beci, terasă, 2 băi, posi-bilități de extindere, o cameră proiectbalcon, CTC. Preț: 260.000 lei,0753.671.752.

l Vând apartament 2 camere,Deva, zona Lido, et 1, decomandat,balcon 60 mp. Preț: 49.500 euro, telefon: 0254.215.212.

l Vând casă în comuna Zam, 2camere, căsuță de vară, pomi fruc-tiferi, fântână, cablu TV, uși noi, par-chetat, singur, proprietar. Preț: 13.000 euro, telefon: 0720.766.706.

l Vând garsonieră în Brad, etaj 3,gresie, faianță, termopan, mobilată,utilată complet, pe foc de lemne. Preț:40.000 lei, telefon: 0737.192.061.

l Vând casă, zona Șoimuș, 80 mpplus teren intravilan 1318, fântână,curent. Preț: 27.000 euro, telefon:0725.452.888.

l Vând garsonieră, et.3, parchetlaminat, gresie, faianță, termopan, ușămetalică, pivniță, mobilată complet,încălzire cu sobă de teracotă. Preț:40.000, telefon: 0771.625.007, întreorele 8,00-20,00.

l Vând urgent casă, în roșu, înBretelin, ST 845, SC 412, SU 329, FS16,6 m. telefon: 0751.462.085.

l Vând apartament 2 camere,Deva, zona piață, etaj intermediar, decomandat, cu balcon, 50 mp, ușămetalică, mobilat și utilat. Preț: 40.000euro, telefon: 0745.202.448.

l Vând casă, zona Certej, 2camere, baie, bucătărie, cămară, sobeteracotă, fântână, renovată, 2500 mp.Preț: 37.000 euro, tel. 0725.452.888.

l Vând casă în Orăștie, 200 mp., 5camere, baie, bucătărie, hol și cămară,două pivnițe, magazii, gaz, apă,canalizare, curent. Este o zonă liniș -tită, aproape de centru, teren 2200mp. În spatele grădinii, mărginită decanalul morii, există teren unde se maipoate construi. Preț: 95.000 euro, negociabil, telefon: 0720.431.448.

l Vând casă în comuna Zam, re novată, două camere, balcon închis,căsuță de vară, fântână, cablu TV,pomi fructiferi, teren arabil 2900 mp.Preț: 15.000 euro, tel. 0733.832.559.

ÎNCHIRIeRIl Ofer pentru închiriere aparta-

ment 2 camere, et.1, mobilat și utilat,pentru persoane cu serviciu. Preț: 130euro/lună, plus garanție, telefon:0745.202.448.

l Închiriez garaj, zona ÎmpăratulTraian, telefon: 0720.006.311.

l Ofer spre închiriere aparta-ment 2 camere și garaj în Timișoara,zona zero, mobilat și utilat, totul nou.Preț: 375 euro, plus garanție.Telefon: 0721.055.313.

l Ofer pentru închiriere aparta-ment 2 camere, zona piață, decoman-dat, balcon, termopan, mobilat și utilatcomplet. Preț: 150 euro/lună, plusgaranție. Telefon: 072.055.313.

l Ofer pentru închiriere spațiu 85mp, dispune de toate utilitățile, poate fifolosit pentru depozitare, prestări ser-vicii comerciale, situat în cartierul Oituz.Tel.: 0735.837.114, 0722.634.552.

l Ofer pentru închiriere casă,Deva, zona Horea, 80 mp, 2 camere,hol, baie, bucătărie, cămară , CT, teren,mobilată modern. Chirie 300euro/lună plus garanție, pentru familie, fără animale de companie. Tel. 0725.452.888.

l Ofer pentru închiriat garso -nieră Deva, piață, CT, termopan, mo-bilată și utilată, chirie 130 euro/lunăplus garanție, pentru o persoană cuvenituri stabile. Tel. 0722.564.004.

l Închiriez spaţiu comercial înBrad, suprafaţa aprox. 100 mp,pretabil pentru bar, restaurant, magazin alimentar. Preţ avantajos.Tel.: 0745.970.007.

TeReNURI

l Vând teren intravilan în satulPopești, între șosea și pârâu, acces lacurent și internet, ST 525 mp, FS. 5,25,la 10 km de Deva și 14 km de Hune-doara. Preț: 10 euro/mp, telefon:0769.213.866.

l Vând teren intravilan Deva,1000 mp, FS 100, cu utilități trase peteren, apă, canal, curent. Preț: 49.000euro, telefon: 0725.452.888.

l Vând teren în Deva, 500 mp, FS17 m, utilități aproape, zona Zăvoi,lângă bloc ANL. Preț: 8500 euro, tele-fon: 0745.202.448.

l Vând teren, zonă deosebită, înȘoimuș, S 5000 mp, S 4000 mp, înspatele pensiunii Hermes, zonă nein-undabilă. Terenul se va trece în intrav-ilan. Preț: 10 euro/mp, telefon:0742.299.453.

IMPORTANT! Talonul se poate depune şi în căsuţele poş-

tale ACCENT MEDIA din:

DevA: Clădirea Cepromin, Comtim, Spital,

Mioriţa, Dacia

HUNeDOARA: Târgul auto EUROVENUS

(din Parcul Industrial)

PeTROŞANI: Magazin CARREFOUR

***********

Răspunderea pentru conţinutul articolelor

revine exclusiv autorului.

14 - MICA PUBLICITATE 18 - 24 IUNIE 2021

Page 15: Anul XVI • Nr. 717 • Apare 18 - 24 iunie 2021 • 16 pagini

l Vând teren intravilan, 4200 mp,

FS33, zona Boromir, cu anexe

mecanice la șosea. Preț: 50 euro/mp.

Telefon: 0254.215.212.

l Vând teren arabil, extravilan, înVețel, 5000 mp, FS 25 m, utilități înapropiere, apă, gaz metan, curent.Preț: 10 euro/mp, tel. 0721.055.313.

l Vând teren intravilan Deva, str.Viilor, prelungire, 2700 mp, apă,curent, gaz. Deva, tel. 0726.254.452.

l Vând teren intravilan în locali-

tatea Cristur, 2160 mp, FS 21,5 m,

zonă centrală. Telefon: 0722.564.004.

l Vând 1,45 ha pădure, locali-

tatea Ruda-Brad. Preț negociabil, tele-

fon: 0720.731.280.

l Vând teren în Bejan-Șoimuș,

2880 mp, FS 33 m, apă, gaz, curent

între case, loc drept, cu proiect Topo.

Preț: 39.000 euro, tel. 0725.425.888.

l Vând 0,38 ha teren arabil, în-

matriculat, situat în Lunca Crișului,

com. Baia de Criș. Preț negociabil,

telefon: 0254.211.687, 0735.195.269.

l Vând 11.000 mp teren în co-

muna Șoimuș, vizavi de târgul auto,

Șoimuș. Telefon: 0755.547.402.

AUTO

l Vând anvelope/cauciucuri de

vară Michelin, 4. Bucăți, 215/60/R17,

stare bună, preț: 200 lei. Telefon:

0751.462.085.

l Vând Opel Vectra 20, acte la zi,

stare foarte bună, vopsea originală,

motor Ford Tranzit 2496 cmc, com-

plet, tobă eșapament, radiator, spoiler

față, un electromotor și alternator

rezervă. Telefon: 0732.052.844.

l Vând 4 jenți aluminiu, stare

foarte bună, cu 4 găuri pe 15 și

obiecte vechi, tablouri pictate de

aproximativ 100 de ani. Telefon:

0732.052.844.

l Vând Logan 2009, roșu, motor1,4, 75.000km, ITP 2021, cauciucurivară-iarnă, pe jenți, unic proprietar.Preț: 2100 euro, tel. 0744.353.345.

l Vând Opel Vectra 20, acte la zi,

stare foarte bună, 180 km, 4 jenți alu-

miniu, pe 15 cm/4 găuri. Preț negocia-

bil, telefon: 0732.052.844.

l Vând VW Touran, 2008, 1,9,

Diesel, 100.000 mile, volan dreapta, 7

locuri, 6 trepte, cutie viteza manuală

plus rulotă, portbagaj, cârlig remorcă,

barcă. Preț: 3500 euro,negociabil,

tel.0770.699.281.

l Vând Dacia Logan 2009, roșie,

motor 1,4 MPJ, 74.500, ITP 2021, cauci-

ucuri vară-iarnă, unic proprietar. Preț:

2100 euro, negociabil, telefon:

0744.353.345.

l Vând Dacia Logan, 2009, 1,4

cmc, 74.000km., ITP 2021, cauciucuri

de iarnă pe jenți, stare bună, unic pro-

prietar. Preț: 2100 euro, negociabil,

telefon: 0744.353.345.

l Vând tractor U650, cu remorcă

auto 7 to, înscrisă în circulație, 24.000

lei, Mercedes 308, autoutilitară, 7000

lei, dubă furgon 650, 65000 lei, lăzi de

stup noi și faguri 15 PACH. Telefon:

0747.254.214.

l Vând Dacia Logan 2009, roșie,

motor 1,4, 73.000 km, cauciucuri de vară

și iarnă pe jantă, ITP 2021, iunie, unic

proprietar, stare bună, preț negociabil.

Preț: 2400 euro, tel.0744.353.345.

OFERTE SERVICII

l Caut persoană serioasă pentru

îngrijirea unei bolnave cu fractură la

picior, imobilizată la pat, în Deva. Tel.

0745.750.705.

l Caut loc de muncă, agent se-

curiy – paznic, strungar universal sau

vopsitor manual. Tel. 0725.91.467.

l Domn serios, cinstit și corect, cu

credință și frică de Bunul Dumnezeu,

doresc să mă angajez ca paznic la un

post fix, cu carte de muncă. Rog și ofer

seriozitate. Telefon: 0736.175.735,

0731.129.646.

l Doamnă serioasă, sinceră, su-

fletistă, cu frica de Dumnezeu, harnică

și gospodină, doresc să îngrijesc per-

soane vârstnice. Telefon: 0734.712.207.

l Domn serios, fără vicii, doresc să

lucrez ca paznic la un post fix, cu carte

de muncă. Rog și ofer seriozitate. Tele-

fon: 0736.175.735, 0731.129.646.

MATRIMONIALE

l Domn, 64 de ani, 170/80, sin-

gur, cu apartament în Deva, doresc să

cunosc o doamnă de 55-65 de ani,

să-mi fie dragă și să-i cedez proprie -

tatea. Telefon: 0774.941.520.

l Doamnă, 37 de ani, fără vicii,

frumoasă, doresc o relație adevărată

cu un domn de 35-45 de ani, fără vicii,

cu apartament, chiar dacă are un

copil. Telefon: 0721.553.607, Ana.

l Domn serios, inginer construc-

tor, pensionar, cu domiciliul în Deva,

doresc să cunosc o doamnă de vârstă

până la 65 de ani, pentru o relație se-

rioasă. Telefon. 0756.630.378.

l Domn singur, divorțat, 52 de

ani, 190/92, fără vicii, obligații, doresc

cunoștință cu o doamnă din Deva sau

împrejurimi pentru o relație frumoasă

de prietenie, poate chiar mai mult.

Aștept doar SMS la nr. 0752.396.515,

0752.396.515.

l Tânăr, 34 de ani, 1,98 m, din

Brad, absolvent de electronică şi

informati că, doresc să cunosc o

tânără, pentru o relaţie serioasă,

eventual căsătorie. Rog seriozitate.

Tel. 0749.073.775.

l Domn singur, Deva, 52 de ani,

190/92, fără vicii sau obligații, doresc

cunoștință cu o doamnă/domnișoară

din împrejurimi, pentru o relație de

prietenie, poate chiar mai mult. Aștept

SMS la tel. 0752.396.515.

l Tânăr, 40 de ani, cu serviciu și

casă, caut o relație stabilă cu o

doamnă sau domnișoară care dorește

o relație bazată pe încredere și serioz-

itate. Telefon: 0737.806.045.

l Domn, 52 de ani, 1,90/92, sin-

gur, fără obligații, fără vicii, caut o

doamnă din Deva sau împrejurimi

pentru o relație de prietenie, căsăto-

rie. Aștept doar SMS la telefon:

0752.396.515.

l Domn singur, despărțit, 52 de

ani, 190/90, fără obligații, caut o

doamnă/domnișoară din Deva sau îm-

prejurimi, pentru o relație de prietenie

sau mai mult. Tel.0752.396.515.

l Domn 63 ani, pensionar MAI, di-

vorțat, singur, serios, sincer, bun

creștin, ortodox, cinstit și neprofitor,

doresc căsătorie cu o doamnă 60-63 de

ani, fără vicii, cu bun simț, frumoasă,

nematerialistă. Tel. 0730.607.207.

l Văduv, 79/170/70, doresc să

cunosc o doamnă de 60-68 de ani, pen-

tru prietenie sau căsătorie. Telefon:

0723.962.791.

l Văduv, 78/170/70, doresc să

cunosc o doamnă de 65-68 de ani

pentru prietenie-căsătorie.

Telefon: 0758.413.149.

PIERDERI

l Pierdut legitimație transport

Achim Maria-Elisa, cu domiciliul în

municipiul Deva, strada Dacia, bl. 35,

ap. 78 , emis de Direcția Generală de

Asistență Socială și Protecția Copilului

Hunedoara, nr. 0016083/21.12.2015

.Se declara nulă.

DIVERSE

l Vând saltea Elixor, nouă, 1500lei, comodă pe colț, vitrină, 500 lei,canapea extensibilă +2 fotolii, 1200lei, saltea medicinală pentru masaj,oglindă pe ramă, 2 butoaie din lemn, 3uși din lemn masiv, 2,05x0,90. Telefon:0751.462.085.

l Vând birou furnir, canapea ex-tensibilă, covor nou 3,20x3,60, crem cuvișiniu. Telefon: 0751.462.085.

l Cumpăr vederi vechi, cărți poș-tale, insigne, medalii, ordine, decorații,brevete, jetoane românești, monede,bancnote, eurocenți, franci elvețieni,coroane Danemarca, Suedia, Norve-gia, acțiuni vechi, vouchere, timbreChina. Telefon: 0724.576.218,0254.213.819.

l Vând costum de femei, nr.48,nou, din stofă subțire, de culoare orange. Preț: 120 lei, telefon:0725.483.189.

l Vând TV sport, Philips, modelvechi, stare bună și covor+carpetă,150/233. Telefon: 0747.092.960.

l Vând iezi, porci vietnamezi,lapte de capră, halbe de bere noi,mașină de făcut pâine, nouă. Telefon:0755.393.075.

l Vând trotinetă Oxelo, limită la70 kg. Preț 100 lei, telefon:0743.137.888.

l Vând bibliotecă cu masă încor-porată și comodă pliantă. Preț conven-abil, telefon: 0254.211.687,0735.195.269.

l Vând samovar rusesc, nefolositși accesorii de bucătărie. Telefon:0254.211.687, 0735.195.269.

l Vând costum de femei, mărimea48, nou, din stofă subțire, de culoareorange, preț: 120 lei, negociabil. Tele-fon: 0725.483.189.

l Vând goblenul ”Icoană îm-părătească”, înrămat, 14x22. Preț: 380 lei, telefon: 0725.483.189.

l Vând tacâmuri de masă și acce-sorii de bucătărie. Telefon:0254.211.687, 0735.195.269.

Trimiteţi anunţul dumneavoastră de mică publicitate, gratuit, şi la adresa [email protected]

Nota redacţiei:Publicaţia Accent Media preia conţinutul anunţurilor de MICĂ PUBLICITATE, în con-

formitate cu textul menţionat pe taloanele de anunţuri gratuite pentru persoanefizice. Prin urmare, răspunderea pentru conţinutul anunţurilor revine celor care le-aucompletat pe taloanele originale. Acestea sunt păstrate timp de 30 de zile la sediulredacţiei. Ne rezervăm dreptul de a refuza publicarea acelor anunţuri care încalcă,prin conţinutul lor, legea.

MICA PUBLICITATE - 1518 - 24 IUNIE 2021

Deva, 22 Decembrie, 37A •

Tel. 0726 871 728

www.accentmedia.ro

Anunţuri de mare şi mică publicitate

în ziare locale şi centrale

Page 16: Anul XVI • Nr. 717 • Apare 18 - 24 iunie 2021 • 16 pagini

18 - 24 IUNIE 2021

SĂPTĂMÂNAL DE INFORMAŢII ŞI ADVERTORIAL

Deva, Str. 22 Decembrie, nr. 37A, judeţul Hunedoara - rO

Tel. 0722 402 044 • ISSn 1842 - 9955

[email protected] www.accentmedia.ro FOrTES FOrTunA ADjuvAT!

Echipa redacţională: Cornel Poenar, Mihai Stan, Mihaela Poenar,Cornelia Holinschi, Ioan Vlad, Alexandra Tarod - reporter junior

Tehnoredactare: Codruţa Goţa

16 - ACTUALITATE

Sunt Zilele Europeneale Arheologiei, iarcu această ocazie,

vineri, 18 iunie, la ora 12,are loc inaugurarea con-strucției de protecție aturnului-locuință nr. 2 dinsitul arheologic Costești-Cetățuie.

Lucrarea acoperă ruinaprețioasă și fragilă, alcătuitădin ziduri cu soclu puternicdin blocuri prismatice de pi-atră și elevație din cărămidănearsă. Structura este sim-plă, din lemn, cu noduri și în-tărituri metalice, așezatăsimplu pe teren, fără fun-dații, pentru a nu producenici o perturbare a depune -rilor arheologice.

Construcția de protecție afost ridicată de Ambulanțapentru Monumente, la iniția-tiva și după proiectul realizatde Institutul Național al Pat-rimoniului, cu implicarea di-rectă a Șantierului arheo- logic Cetățile Dacice dinMunții Orăștiei și cu sprijinulUniversității Babeș-Bolyai, alMuzeului Național de Istoriea Transilvaniei, al ConsiliuluiJudețean Hunedoara, prinServiciul de Administrare aCetăților Dacice, din cadrulDirecției Generale de Admin-istrare Monumente și Pro-movare Turistică Hunedoara,precum și cu sprijinul Pri -măriei Comunei Orăștioarade Sus.

Cetatea dacică Costești -Cetățuie este una dintre cele

șase fortărețe dacice dinMunții Orăștiei, care facparte din patrimoniul mon-dial UNESCO din România.Cetatea a fost construită cuscop de protecție împotrivacuceririi romane și este situ-ată lângă satul Costești, co-muna Orăștioara de Sus.Înspre partea cea mai înaltăa cetății sunt turnurilelocuință. In cazul lor, se poateobserva cel mai bine modulde construcție a zidului dacicmurus dacicus, de inspirațieelenistică: două rânduri depietre fasonate, de mari di-mensiuni, așezate paralel, cuo umplutură de pământ,nisip și spărtură de piatră,între ele.

Grosimea medie a unuiastfel de zid era de trei metri.Ambele turnuri au primulnivel construit din blocuri decalcar, continuând apoi cu unzid din cărămizi arse.Prezența celor două turnuri-locuință pledează în favoareaipotezei că aici s-a aflatprima reședință a regilordaci, înainte de a fi mutată laSarmizegetusa. Între celedouă turnuri, chiar la mij -locul platoului din vârfuldealului, se găsesc patrupietre, pe care se sprijineaupicioarele unui foișor delemn. Al doilea turn-locuințăeste amplasat la capătul uneiscări monumentale de pia-tră, iar la capătul de jos altreptelor se află chiar bas-tionul.

Deva - Un pui de stârccenuşiu, aflat într-o stare pre-cară de sănătate, a fost salvatde poliţiştii de la Biroul pentruProtecţia Animalelor. Pasăreaeste protejată de lege, ea fiindgăsită de o tânără lângă gardulunei case din comuna Lăpugiulde Jos.

Poliţiştii au fost sesizaţi des -pre acest caz prin numărul de

urgenţă 112, tânăra menţio -nând că puiul de stârc cenuşiusau bâtlan nu putea să zboareşi risca să fie atacat de câini.

Poliţiştii au preluat pasăreaşi au încredinţat-o reprezen-tanţilor unei asociaţii pentruprotecţia acestor exemplare,care îi va acorda toate îngriji -rile necesare până când vaputea să se integreze în mediul

natural.Stârcul cenuşiu trăieşte în

regiunile cu climă blândă şipreferă zonele de baltă, cu ve -getaţie. Pasărea măsoară circa90 de centimetri şi este puţinmai mică în comparaţie cu obarză. Specia este protejată delege, după ce în anii 1970numărul de exemplare a scăzutmult.

Zilele Europene ale ArheologieiUn pui de stârc cenuşiu,salvat de poliţişti

Concert OldBand în Parcul

TineretuluiHunedoara – Parcul

Tineretului din municipiulHunedoara poate fi una din-tre destinaţiile de vineriseara, acolo urmând să con-certeze, de la ora 18,00, unadintre cele mai longevive şifrumoase trupe din judeţ: OldBand. Old Band ne promite ocălătorie în timp, prin muzicaanilor ‘60 - ’90.

Spectacolul va dura douăore și va avea loc în filigoriadin parc. Stilul şi piesele tru-pei sunt cunoscute de ani dezile locuitorilor din Deva carevin, la sfârşit de săptămână înParcul Cetăţii. Muzica lor esteplăcută, iar piesele sunt alesecu grijă.

Din Old Band fac parte:Ioan Lupea (liderul forma -ției) - chitară și voce; MihaiBari – orgă și acordeon;Alexandru Bari – tobe și voce;Eugen Birtok – trompetă șiRudolf Plasser – chitară.

Hunedoara - Două exemplare de lamă, masculși femelă, adulți tineri, auajuns la Grădina ZoologicăHunedoara, fiind aduse dela Grădina Zoologică dinBrașov.

În general lamele suntanimale curioase și socia-bile. Totuși, ca orice animal,nu tolerează foarte bine

stresul, mai ales cel cauzatde comportamente provo-catoare ale oamenilor.

Grădina Zoologică Hune-doara găzduiește acum 20de specii, efectivul total deanimale fiind de 130.

Vă aşteptăm la Zoo pen-tru a face cunoștință cu noii„locatari”, este îndemnul au-torităţilor din Hunedoara.

Prezențe noi la Grădina Zoologică Hunedoara