terorismul Și mass media

Post on 21-Jul-2016

60 Views

Category:

Documents

1 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

Terorismul Și Mass Media

TRANSCRIPT

Terorismul și mass media

Direcția pe care a luat-o mass media în ultimii ani, în special după 11 septembrie 2001, de a mediatiza excesiv multitudinea de atacuri teroriste, a condus la analize și studii despre implicațiile mass mediei în domeniul terorismului.

Terorismul este ,,violență practicată sistematic de grupuri extremiste de stânga sau de dreapta, naționaliste sau religioase, împotriva civililor, persoanelor politice, diplomaților pentru a crea o stare de tensiune profundă în societate, un mijloc pentru atingerea unor scopuri politice”(Academia Română, 1993).

Mesajul vizat de grupările teroriste: oricine, oriunde, oricând poate constitui ținta următorului atac.

Terorismul mediatic: o nouă formă de terorism, devenind o amenințare națională și internațională.

Mass media transmite cele mai multe informații despre terorism.

Publicul este atras de actele de violență și

acestea sunt mediatizate intens.

Mass media a devenit un mijloc și o metodă

pentru comunicare, negociere, răscumpare și

răspândire a terorii.

Răspândirea terorii în rândul oamenilor reprezintă principalul obiectiv al teroriștilor.

Obiectivul este atins prin atentatele soldate cu victime și prin amenințările repetate făcute publice.

,,The image war” prezintă rolul important al mass mediei în terorism văzut din perspectiva Al Jazeera. Al-Qaeeda, gruparea teroristă condusă de Osama bin Laden, a utilizat reviste, casete, fotografii și înregistrări audio pentru răspândirea terorii și ca mijloc de propagandă pentru recrutarea de noi membri.

Mesajele grupării Al-Qaeeda erau transmise postului Al Jazeera,dar dintr-o inregistare de 2 ore transmiteau câteva minute, evidențiind esențialul. Al-Qaeeda și aliații ei aveau aproximativ 8000 de site-uri, foloseau rețelele sociale, precum Facebook, Twitter și YouTube și aveau o revistă online foarte detaliată.

În concluzie, terorismul prin mass media este un mijloc pentru îndeplinirea scopurilor sale prin comunicare, negociere, răscumpare și răspândire a terorii, așa cum ,,The image war” prezintă prin imagini concludente utilizarea de către gruparea teroristă Al-Qaeeda a mass mediei.

Terorismul poate fi privit ca o armă psihologică, care se bazează pe inducerea sentimentului de frică asupra populației.

• Bibliografie• [1] Barna, Cristian Terorismul si mass

media, Revista GeoPolitică, București 2005

• [2] Cucu, Cornel Considerații privind terorismul și implicațiile sale in mass media, Revista GeoPolitică,Bucureşti, 2005

• [3]*** http://www.aljazeera.com/programmes/2011/09/201195112531537893.html

Vă mulțumim pentru atenție!

top related