documentt6

Post on 16-Sep-2015

217 Views

Category:

Documents

3 Downloads

Preview:

Click to see full reader

TRANSCRIPT

n ultimul timp, una dintre cele mai bune metode folosit pentru rezolvarea problemelor ce se ivesc n interiorul organizaiilor a fost formarea echipelor cu ajutorul unor metode consacrate, s prezinte soluii ce exploateaz capacitatea creatoare uman. Factorii de decizie admit ideea c grupurile, de mrime fluctuent, au posibiliti mai sporite de soluionare a problemelor dect indivizii. Brainstorming-ul. Este o metod de formare a ideilor redat de profesorul american Alex Osborn ce are la baza patru principii ale gndirii creative cum ar fi :

-Cutarea n voie a ideeilor ce este reprezentat prin exprimarea liber a ideilor ,expunerea tuturor ideilor i a celor ieite din comun.

-Amnarea judecii ideilor , pentru a da o mare amploare produciei de idei critica la adresa acestora se va realiza doar n faza finala .

-Cantitate mare de idei , este condiia primordiala cu ct apar mai multe idei cu att este mai bine pentru a obine cea mai bun soluie .

Prin utilizarea acestei metode se instig i se necesit o participare activ a elevilor, se poate dezvolta capacitatea de a acumula anumite experiene, de a le analiza situaiile, de a emite decizii n alegerea soluiilor optime i exersarea atitudinii creative i exprimarea personalitii. Cu siguran , practicarea brainstormingului mbuntete dezvoltarea relaiilor interpersonale remarcm faptul c persoanele din jur pot deine caliti i pot fi importante.

Recunoaterea soluiilor pentru o problem dat reprezint un alt obiectiv al brainstormingului. Succesul metodei brainstorming aparine n mare parte de personalitatea liderului i de calitilea acestuie cu care conduce ntrunirea. Deine sarcinile de baz ce privescprezentarea tuturor informaiilor, mobilizarea membrilor sa ia parte la discuii i un rol

solid de formare pentru reaciile personale i de grup.

top related