t3_2.4.-criterii-de-uzabilitate-

Post on 16-Sep-2015

20 Views

Category:

Documents

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

b

TRANSCRIPT

  • Investete n oameni!Proiect co nanat din Fondul Social European prinProgramul Operaional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 2013Axa prioritar 1 Educaia i formarea profesional n sprijinul creterii economice i dezvoltrii societii bazate pe cunoatereDomeniul major de intervenie 1.3 Dezvoltarea resurselor umane din educaie i formare profesionalTitlul proiectului Perfecionarea cadrelor didactice care predau limba romn n nvmntul preuniversitar n evaluarea competenelor de comunicare ale elevilor.Contract POSDRU/157/1.3/S/133900

    2. ACTIVITATEA ON-LINE NAINTE DE NTLNIREA 1

    TEMA 3

    2.4. CONCEPTUL DE BLOG N ACTIVITATEA UNUI PROFESOR DE LIMBA I LITERATURA ROMN

    CRITERII DE UZABILITATE

  • Tema 3 2

    2.4. Conceptul de blog n activitatea unui profesor de Limba i literatura romn criterii de uzabilitate

    Obiectivul acestei secvene const n analizarea unor bloguri existente i n de nirea unor criterii de uzabilitate n utilizarea lor.

    2.4.1. Noiuni teoretice Ideea acestei secvene (i a celei legate de criteriile pentru aprecierea unui wiki) pleac de la celebrele legi propuse de Krug, legi care de nesc foarte clar i concis evoluiile din lumea aplicaiilor informatice, la modul general, dar care sunt aplicate cu succes n tot ceea ce nseamn astzi resurse educaionale web 2.0:

    1. Nu m face s gndesc (Dont make me think);2. Nu conteaz de cte ori trebuie s dau clic, atta timp ct ecare clic este o aciune care nu i d de gndit (It doesnt matter how many times I have to click, as long as each click is a mindless, unambiguous choice);3. Scap de jumtate din cuvintele de pe ecare pagin i apoi scap de jumtate din cuvintele care au rmas (Get rid of half the words on each page, then get rid of half of whats le ) (Web-1car-tepesaptamana, 2014)

    Mergnd mai departe, dup anii 90, orice produs considerat informatic se supune uzabilitii. Con-testat de unii dar apreciat de alii, Jakob Nielsen ne spune c uzabilitatea (englezescul usability) unui site (blog, wiki, etc.) vizeaz: nvarea, e ciena, memorarea, numrul de erori fcute de utilizator i satisfacia acestuia, altfel spus ct de repede, de e cient i de atractiv este s navighezi pe un element de tip web 2.0. n acest context prezentm o serie de opinii legate de criteriile de uzabilitate folosite n aprecierea unui blog. ncepnd cu anul 2005, Jakob Nielsen public Weblog Usability: e Top Ten Design Mistakes, tradus pe blogul lui Dehelean D. (Web-dragosdehelean, 2006):

    1. Public-i biogra a;2. Pune o fotogra e cu tine;3. Folosete titluri de posturi descriptive;4. Pune link-uri care spun cu precizie unde va ajunge cel care le acceseaz;5. Evideniaz postrile importante i relevante, nu le ascunde n categorii;6. Folosete sistemul de categorii ca principal instrument de navigare, n loc de o arhivare cronologic;7. Public articole cu o frecven regulat;8. Focuseaz-te asupra unui singur subiect;9. Amintete-i c scrii pentru viitorul tu ef;10. Nu folosi un domeniu al unui serviciu de hosting de blog-uri.

    Autorului unui blog foarte cunoscut din Romnia (Web-bloggerin, 2010) ofer urmtoarele sfaturi pentru un blog cu uzabilitate:

    1. Testeaz blogul pe diverse browsere;2. Pune la dispoziie o csu de cutare;3. Alege un font potrivit;4. Link-urile s e vizibile;5. Coninutul este clar cel mai important de aceea trebuie s e uor de citit/scanat;6. Realizeaz o pagin de About, combinat sau separat de o pagin de contact, o pagin care s vorbeasc despre scopul blogului i s prezinte cteva informaii despre autor(i), chiar posibiliti concrete de contactare a autorului.

    Design-ul, conform autorului de pe weblog-ul PixelGlow.ro (Web-PixelGlow, 2014), reprezint tot ceea ce ochiul uman percepe atunci cnd blogul este accesat. De la culori i forme, pn la aranjarea textului

  • Tema 33

    n pagin. nainte ca vizitatorul s citeasc primul titlu al coninutului, va impresionat (sau nu) de cum arat blogul. Printre elementele de design importante se numr antetul, respectiv subsolul unui blog. Ante-tul sau headerul reprezint partea de sus (capul) oricrui site/blog, care cuprinde informaii eseniale despre identitate i navigare n site. Acesta are o importan aparte pentru ca arat vizitatorului cine eti, ce faci i, cel mai important, ct de mult te preocupi ca blogul tu s arate bine. Antetul furnizeaz prima impresie, deci ar trebui s conin:

    Logo Un logo bine realizat, care s te reprezinte pe tine i blogul tu, va automat memorat i asociat de ecare dat cu blogul tu;

    Meniu de navigare De obicei, meniul de navigare din antet cuprinde link-uri stilizate pentru paginile blogului, ns multe dintre temele platformelor de blogging a eaz i link-uri ctre categoriile de articole;

    Link de abonare Acesta poate s e unul singur, pentru abonarea la tiri prin RSS, ns cei mai muli dezvoltatori de blog aleg s ofere i link-uri ctre conturile proprii din reelele de socializa-re pe care le folosesc (Twitter, Facebook, Linkedin, etc.);

    Formular de cutare Atunci cnd un vizitator dorete s gseasc pe blogul tu informaii la care nu poate ajunge prin intermediul meniului de navigare sau link-urilor interne, instinctiv va cuta formularul de cutare;

    Elemente de branding Acestea sunt elementele care personalizeaz antetul i sunt reprezentate prin forme gra ce, iconie, litere stilizate i culori din cele mai diverse, n aa fel nct s se potri-veasc designului de ansamblu i pro lului blogului.

    Acelai autor (Web-PixelGlow, 2014) consider c subsolul sau footerul este reprezentat de cteva linii de text n partea de jos a unei pagini, ns, n webdesign, ne ind vorba numai despre text, spunem c este spa-iul din partea de jos a unei pagini web. Un subsol trebuie s conin termeni de utilizare i copyright.

    Meniul de navigare Este unul dintre cele mai comune elemente prezente n subsol, dovedin-du-i utilitatea atunci cnd vizitatorul este deja interesat de alt seciune a blogului tu:

    Link-uri de abonare Dac cititorul blogului tu a fost mulumit de informaiile primite prin intermediul celor citite, atunci mai mult ca sigur va vrea s citeasc articolele tale i pe mai departe. Pentru c este lene, nu va derula pagina napoi pentru a cuta link-urile de abonare. Aadar, i poi face un serviciu att lui ct i ie, adugnd link-uri sau iconie pentru abonare la RSS, Newsletter, Twitter, Facebook, etc.;

    Ultimele postri pe Twitter Muli bloggeri aleg s adauge footer-ului blogului lor un compar-timent special pentru ciripituri. Tind s cred c acest comportament este unul mai mult de advertising dect de utilitate, pentru c eu, personal, nu doresc ca vizitatorul s prseasc blogul meu pentru a face cunotina cu contul meu de Twitter;

    Un link Back To Top n coninutul footer-ului.

    Legat de coninut, ar trebui urmrit existena elementelor de anatomie ale unui blog:

    1. posturi - adugare de noi coninuturi/prezentri;2. pagini - un blog poate conine una sau mai multe pagini, n funcie de subiectul abordat;3. teme;4. widget-ul - este un mic progrmel prin care poi schimba aspectul unui blog sau poi aduga mici

    opiuni pe blog (cum ar : a area unui ceas, a unui calendar, starea vremii, curs valutar etc.);5. fundalul;6. antetul/subsolul;7. comentarii.

  • Tema 3 4

    Figura 544 sursa criteriilor preluate de pe http://www.sli-deshare.net/AndriciCezar/criterii-evaluare-blog

    Ca i un corolar, criteriile prin care se apreciaz uzabilitatea unui site pot : aprecieri referitoare la design, frecvena actualizrilor, tipul de coninut, relevana coninutului, creativitate.

    2.4.2. Aplicaii practice

    Analizai i comentai criteriile de evaluare din prezentarea urmtoare:

    Apoi, rspundei la urmtoarele ntrebri:

    1. Care este prerea voastr n ce privete designul i utilitile header-ului n cadrul unui blog?2. Care este prerea voastr n ce privete designul i utilitile footer-ului n cadrul unui blog?3. Analizai sfaturile referitoare la un blog de succes prezentate la link-ul http://beinblog.com/6-sfaturi-pentru-un-blog-de-succes-partea-i, respectiv cele prezentate la link-ul http://beinblog.com/6-sfaturi-pentru-un-blog-de-succes-partea-ii4. Ce prere avei despre sfaturile de pe http://lizadanciu.wordpress.com/2012/02/15/ce-trebuie-sa-contina-un-blog-de-succes?5. Nominalizai trei bloguri pe care le considerai bune, dup criterii proprii, din domeniul dvs. de activitate.

    2.4.2. Aplicaii practice

top related