shusterman

Post on 17-Dec-2015

212 Views

Category:

Documents

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

idei din carte

TRANSCRIPT

Shusterman & CoProvocarea estetica a artei populare.si efectele negative ale artei populare asupra artei rafinateGans vede aici doar dou critici fundamentale: "c, de fapt, cultura popular mprumut coninut de la cultura rafinat, pentru ca apoi s l devalorizeze; i c, oferind avantaje financiare, cultura popular i poate descuraj a pe eventualii creatori din sfera culturii rafinate, diminund astfel calitatea acesteia"Trebuie s contientizm, n primul rnd, faptul c nu este nimic ru n a mprumuta coninut din alt parte. nsui coninutul artelor din sfera culturii rafinate a fost, dintotdeauna, mprumutat - i foarte adesea din surse populare.Arta populara este asupru criticata datorita lipsei de forma, insa si a faptului ca produce satisfactii false, mai ales in plan intelectual.Toate satisfaciile, senzaiile i experienele prilejuite de arta popular sunt etichetateca false i amgitoare, pe cnd arta rafinat se consider c ofer ceva autentic.. "Ne distreaz, temporar [ . .. ], dar nu ne satisfac"."Ceea ce consumi te poate ncnta pe moment; [ ... ] n clipa urmtoare, te va lsa iari nesatisIacut,,

Aceste afirmatii nu fac altceva decat sa descalifice artele populare la cel mai inalt nivel.Exemplu : Dac muli pretind a fi pe deplin satisfcui de un concert de muzic clasic la care merg o dat pe lun, este probabil deoarece acesta nu le place cu adevrat.

O arta este considerata a fi arta( de orice tip), numai in momentul in care nu implica fizicul, mentalul este cel care preia toate functiile , iar noi putem contempla in liniste ( o pictura, un roman, un poem)i, dup cum constat Dewey, asemenea eforturi implic, totodat, depireaunor obstacole precum "stnjeneala, frica, jena, contiina de sine i lipsa de vitalitate,, Termenul funky ("ceva care sperie" - n.tr.), folosit pentru a caracterizalaudativ multe din cntecele rock, deriv dintr-un cuvnt african nsemnnd "sudoare pozitiv" i exprim foarte bine principiul estetieii africane, bazat pe un angajament viguros i o pasiune mprtit de ntreaga comunitate, mai curind dect pe o meninere la distan, rece i calculat.

De aceea, artele populare precum muziea rock sugereaz o estetic radical modificat, bazat pe o revenire la dimensiunea somatic pe care filosofia a reprimat-o dintotdeauna, pentru a-i menine hegemonia (prin aceea aintelectului) asupra tuturor sferelor importante n plan uman.Nu este de mirare c unei asemenea arte i se refuz legitimitatea estetic, Ia fel cum efortul fizic din cadrul ei este ignorat sau respins drept o abatere iraional de la scopul adevrat (adic intelectual) al artei. Faptul c aceast art imodul ei de receptare i au rdcinile ntr-o civilizaie nonoccidental le face s par nc i mai inadmisibil de retrograde.

Astfel ca, arta populara este considerata a fi superficiala,si nu poate rspunde realitilor profunde i marilor probleme ale vieii, astfel nct ncearc s ne distrag de la acestea, oferindu-ne drept refugiu o lume de vis, n care exist doar pseudo-probleme i banale soluii standardizate. Spre deosebire de arta rafinat (sau adevrat), ce "tinde s angajeze viaa l a cele mai profunde niveluri ale sale" i s trateze "esenialul" realitii, cea popular "distrage atenia de la via" i de la "problemele reale, cu adevrat importante" ale acesteia; concret, operele ei "mpiedic masele de a deveni contiente denevoile lor reale".

Adorno, de exemplu, accentueaz ideea c "arta va dinui numai atta timp ct vaavea fora de a se opune societii".Dac nu reuete s i afirme distincia i autonomia prin intermediul acestei opoziii,ea degenereaz, ajungnd la stadiul de simpl "marf".

Deci, chiar dac i arta rafinat a fost din plin comercializat, ea cel puin i anun, cu mndrie, autonomia,pe cnd cultura popular nici mcar nu "se pretinde a fi art", ci o "afacere" sau o "industrie".

n mod similar, este greit s considerm c aparenta lips a unei estetici filosofice articulate care s sprijine arta popularpericliteaz, cumva, legitimitatea estetic a acesteia.

Legitimarea ia alte forme, in cazul artei populare (mai eficiente) dect teoria filosofic, iar arta popular poate fi legitimat estetic prin apelarea la experienele pe care le ofer i la activitile pe care le determin (de a audia sau a privi, precum i activitatea exegetic).

In incheiere

Durerea cea mai mare a filosofilor este lipsa unei forme concrete a artei populare.Asa cum afirma Abraham Kaplan : Ceea ce este inestetic la arta popular este lipsa acesteia de form.

ARTA RAFINATA A RAPULUI

Pe scurt, hip-hop-ul a nceput, explicit, ca muzic dance - una care trebuia receptat prin micare, nu doar prin simpl audiere.

Aceste proceduri, specifice rapului: de segmentare, amestec i zgriere confer rap-ului o varietate de forme de preluare, care par to att de versatile i imaginative ca i cele din arta rafinatArta postmodern - cum este rap-ul submineaz aceast dihotomie, afind i tematiznd ntr-un mod creativ tehnicile sale de preluare pentru a arta c mprumutul i creaia nu snt deloc incompatibile. n plus, sugereaz c opera de art aparent original este ea nsi, ntotdeauna,produsul unor mprumuturi nerecunoscute, iar textul nou i unic - o estur de ecouri i fragmente din texte anterioare.

Originalitatea i pierde, aadar, statutul ei absolut( specific artelor rfinate) i este resemnificat, astfel ncat s includ i preluarea transfigurant i reciclarea elementelor vechi. n cadrul acesta postmodern, nu mai exist instane originale ultime i de neatins, ci doar preluri ale unor preluri i simulacre de simulacre; astfel, energia creati v este liber s se joace cu opere deja create, fr teama c, prin aceasta, i refuz siei ansa de a fi cu adevrat creati v, neproducnd o oper complet original.

Cntecele rap i elogiaz, deopotriv, originalitatea i imprumuturile.

Importanta rapului De ce ar trebui considerat arta

top related