rata

Post on 18-Dec-2015

215 Views

Category:

Documents

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

sdfbn

TRANSCRIPT

Raaeste numele atribuit unei varieti de specii din familiaAnatidae. Sunt psri de ap, mai mici dect rudele lor,lebedeleigtelei pot fi gsite att n apa dulce ct i n cea srat.Majoritatea raelor au un cioc lung i lat, folosit la spat. Raele au un meniu divers; pot consumaierburi,planteacvatice,peti,insecte,amfibienimici,viermiimolutemici.Multe rae nu pot zbura n timpul nprlirii. n timpul nprlirii, se retrag n medii protejate, unde exist destul hran pentru ele. De obicei, nprlirea are loc naintea nceperiimigraiei.Cuprins[ascunde] 1Specii de rae i hrnirea 2mperecherea 3Prdtorii raelor 4Vnarea, domesticirea i urbanizarea 5Galerie fotografic 6Note 7Legturi externe 8Vezi iSpecii de rae i hrnirea[modificare|modificare surs]Raele scufundtoare (Aythyinae) i raele marine se hrnesc sub ap. Pentru a se scufunda mai uor, ele sunt mai grele dect celelalte rase de rae, chiar dac le este mai dificil s zboare.Raele din subfamiliaAnatinae(ras care cuprinde i raa de curte) se hrnesc la suprafaa dei pot prinde i alte vieti subacvatice, atta timp ct pot ajunge cu gtul la ele, fr s se scufunde complet.[1]Chiar dac au ciocul mic, unele rae mai specializate pot nghii i peti mari.

Un boboc de ra (ruc)mperecherea[modificare|modificare surs]La speciile nordice de ra, masculii de ra (roii) au un penaj mai extravagant, pentru a atrage femelele. Totui, ei nprlesc de acest penaj n var, cptnd o nfiare mai apropiat de cea a femelelor. Speciile sudice arat de obicei mai puindimorfism sexual.Unii oameni folosesc termenul de "ra" specific pentru femela adult i "roi" pentru mascul. Termenul de "ruc" se folosete pentru o ra mic, un pui de ra (un boboc), indiferent de sexul ei.[2]De obicei mperecherea se face n ap. Raa merge n faa roiului i se las relaxat, n timp ce roiul se urc pe ea. Apoi, cnd roiul a reuit s gseasc cloaca femelei, i introduce penisul. Peste un timp, raa merge n cuib, unde va cloci timp de o lun.Organele de mperechereRaele, ca i toate psrile, au un singur orificiu dorsal numit cloac. Cloaca este pe post de anus, vagin, penis etc. Penisul roiului este n form de spiral, rsucit contrar acelor de ceasornic, pentru a intra n vaginul femelei spre stnga.Prdtorii raelor[modificare|modificare surs]Raele sunt adesea prad a altor animale. Cel mai vulnerabile sunt raele tinere i bobocii, pentru c au dificulti mai mari n a zbura i a se apra. Raele cad prad mai multor alte rase de animale, ca de exempluerpii,crocodiliiiulii. Raele femele care clocesc pot fi prinse de o varietate de specii de animale de pdure, cum ar fivulpeasaulupul. n zbor, raele nu au aproape niciun prdtor, n afar deomi, eventual, de oimul pelegrin, care i folosete agilitatea pentru a prinde raele n zbor.Raele adulte sunt bune zburtoare; cu toate acestea raele care stau pe ap pot fi prinse de prdtorii marini.Vnarea, domesticirea i urbanizarea[modificare|modificare surs]Raele slbatice sunt adesea vnate pentru mncare sau pentru sport, prin mpucare.

Piept de ra rumenit n stil cantonez cu orezCarnea raelor se gsete mai ales pe picioare i pe piept. Inima ificatulraei sunt de asemenea comestibile.Au, de asemenea, multe folosineeconomice; de la ele se folosesccarnea,ouledar ipenajul(mai ales cel al masculului). Raele sunt crescute adesea n ferme pentru hran i penaj. Toate raele domestice provin din strmoul lor slbatic,Anas platyrhynchos, mai puinraa leeasc[3]Raele domestice sunt mult mai mari dect cele slbatice, unele din ele avnd 30 de centimetri de la bazin pn la coad.Un lucru neles greit de ctre populaie este c majoritatea raelor, mai puin cele domestice i femela deAnas platyrhynchos, nu mcne, ci scot alt fel desunete. Un alt lucru neles greit este faptul c mcnitul raei domestice nu areecou, dar n cadrul emisiunii TVMythBusterss-a demonstrat c mcnitul raei are un oarecare ecou, chiar dac este mai scurt.Raele au rmas o prezen acceptat n orae; direciile de migraie au rmas neschimbate att de mult timp nct, atunci cnd migreaz spreecuatorse ntorc ani de-a rndul n aceleai orae. De obicei, aceste psri nu deranjeaz activitatea omului dar o poate influena, dac i plaseaz cuibul n locurile unde omul i are activitatea, ca de exemplu n beciuri.Galerie fotografic[modificare|modificare surs]

top related