presa ca a patra putere in stat

Post on 16-Sep-2015

215 Views

Category:

Documents

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

presa a 4 a putere

TRANSCRIPT

PRESA- A PATRA PUTERE N STAT

Prin presa se nelege totalitatea modalitilor de comunicare care pot ajunge la un numr foarte mare de oameni Presa este o forma de exprimare a libertii de gndire care contribuie la formarea opiniei publice. Ea contribuie la schimbul de idei i pluralismul de idei.

Pe lng primele 3 puteri n stat, respectiv cea executiv, judectoreasc i legislativ, presa a devenit cea de a 4 a putere n stat.

Presa ca a patra putere este vzut, n lucrrile de specialitate, ca un cine de paz al societii (watch-dog), un suport al democraiei. Ca s scurtm teoria, putem spune c presa este un observator care are grij ca niciuna dintre celelalte puteri s nu fac prostii.

Puterea vine, n primul rnd, din faptul c media are acces la o audien (la un public) mult mai numeroas dect o poate face oricare alt spaiu public (cafeneaua, teatrul, cinematograful, stadionul, pieele etc.). Toate celelalte puteri (pe care presa le supravegheaz) i doresc s comunice cu acest public, deci au nevoie de pres.

Adevrata putere a media se datoreaz faptului c nu preia aceste mesaje aa cum au chef guvernanii, parlamentarii, sau alii care le produc, s ajung la public. Media le filtreaz: le evalueaz, le selecteaz, le ierarhizeaz i, nu n ultimul rand, le sancioneaz.Datorit rolurilor sale de formare, influenare i/sau manipulare a opiniei publice este clar c presa reprezint o putere n stat. De multe ori anumite decizii politice sau juridice au fost influenate de apariia unor informaii n presa. Aceasta nu este o situaie foarte confortabil pentru presa, deoarece trebuie s fac fa unui numr crescut de condiionri de natur politic, economic i social care, prin nsumare, i pot anula eficiena aciunii.

Pentru a fi eficient n aciunile ei, presa trebuie s fie independent; acest lucru este relativ att pe plan naional dar i internaional. Nu putem vorbi de o obiectivitate absolut deoarece i presa este reprezentat de oameni, care pot fi mai mult sau mai puin obiectivi, n funcie de subiectul tratat, situaie, implicarea sau neimplicarea n situaia prezentat n presa, i nu n ultimul rnd n funcie de apartenena sau simpatia pentru un anumit segment politic, n funcie de gradul de cultur i de experiena profesional a ziaritilor. Pe de alt parte independena editorial a presei i profitabilitatea ei nu pot fi pstrate ntr-o economie de pia.

Ziarele, revistele, emisiunile sunt urmrite n funcie de diveri factori: cultur, educaie, situaie social. Nu putem pretinde unui omer sau unui om care are dimpotriv o situaie material profitabil dar este lipsit de o educaie de nivel mediu s cumpere reviste sau s urmreasc emisiuni cu caracter cultural educativ. Acesta va fi interesat cel mult de latura relaxanta, de divertisment a presei care de multe ori are un caracter informaional precar chiar degradant n ceea ce privete caracterul formativ. n acest fel, o presa de calitate din punct de vedere educaional, formativ nu poate fi accesat nici de cei interesai - din lipsa de bani - dar nici de cei care ar avea nevoie de ea pentru a-i ridica nivelul educaional, i care au situaii materiale bune, datorit lipsei de instrucie a persoanelor respective.

top related