misiunea de audit si etapele acestuia

Post on 04-Nov-2015

214 Views

Category:

Documents

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

Misiunea de audit si etapele acestuia

TRANSCRIPT

Misiunea de audit i etapele acesteia Auditul este un proces sitematic de obinere i evaluare n mod obiectiv a unor afirmaii privind aciunile i evenimentele cu caracter economic n vederea aprecierii gradului de conformitate al acestor afirmaii cu criteriile prestabilite, precum i comunicarea rezultatelor ctre utilizatorii interesai.

Misiunea de audit intern

Auditul intern este reprezentat de activitatea de evaluare organizat n cadrul unei entiti sub forma unui serviciu.

Aria de aplicabilitate i obiectivele auditului intern variaz considerabil i depind de dimensiunea i structura entitii, precum i de cerinele acesteia.

Activitile de audit intern includ: Verificarea sistemelor contabile i de control intern:

1. Responsabiliti curente de verificare a acestor sisteme prin urmrirea operaiunilor din cadrul acestora;

2. Recomandri pentru mbuntirea sistemelor.

Examinarea informaiilor financiare i informaionale:1. Revizuirea mijloacelor utilizate pentru identificarea, msurarea, clasificarea i raportarea acestor informaii;2. Investigarea unor probleme specifice, iclusiv verificarea detaliat a tranzaciilor, soldurilor, balanelor i procedurilor:

revizuirea economiei i eficienei operaiunilor;

verificarea respectrii legilor, reglementrilor i a altor cerine externe;

verificarea politicilor, directivelor manageriale i a altor cerine interne.

Auditul intern este un instrument de management care rspunde n faa conducerii, este subordonat direct conducerii i, n general, nu depinde de auditul extern.

Misiunea de audit

O misiune de audit intern se desfoar n baza unei metode unice care necesit respectarea a patru principii de baz:1. SIMPLITATE: o metod este bun dac este simpl;

2. RIGOARE: o misiune de audit intern cere cea mai mare rigoare pentru a putea fi aplicat i trebuie s se supun normelor profesionale;3. RELATIVITATEA VOCABULARULUI: n practica cotidian ntlnim denumiri diferite, care uneori au aceeai semnificaie sau de cele mai multe ori reprezint echivalentul unor nuane diferite n aplicarea principiilor sau n recomandarea unor soluii realiste i acceptate de mediu;

4. ADAPTABILITATE: metoda este unic, dar nu identic i trebuie s fie adaptat mediului de lucru.Unicitatea unei misiuni de audit const n faptul c poate fi mprit n perioade precise i identificabile, mereu aceleai.

Prin misiunea de audit intern se nelege acea lucrare temporar (constituit la rndul su dintr-o succesiune, n principiu nentrerupt, de diverse misiuni), trasat auditorului s o duc la ndeplinire de ctre conducerea ntreprinderii (organizaiei).

Misiunea de audit este definit de:

a) Domeniul de aplicare;

b) Durata misiunii.

a) Domeniul de aplicare variaz n funcie de:

I. Obiectul misiunii de audit: Misiuni specifice se ocup de o anumit problem ntr-un anumit loc (ex: auditul securitii sediului social); Misiuni generale nu cunoate nici o limit geografic (ex: auditul securitii).

II. Funcia misiunii de audit: Misiune funcional fie c este specific sau general, se ocup de o singur funcie (ex: auditul securitii sediului social sau a ntregii ntreprinderi indiferent de numtul filialelor);

Misiune pluri-funcional este cea n care auditorul se ocup de mai multe funcii n cadrul aceleiai misiuni (ex: auditarea activitilor unei filiale fr a se limita doar la o singur funcie).

b) Durata misiunii de audit

1. Misiuni scurte

necesit o condensare a aciunilor pentru a ajunge la rezultat; durata este mai mic sau egal cu patru sptmni;

nseamn c n general misiunea este simpl, c subiectul este cunoscut de auditori i investigaiile ce trebuie efectuate nu sunt numeroase;

are alocat un buget mai slab i o logistic redus.

2. Misiuni lungi

a cror durat este mai mare de o lun; n cadrul lor se desfoar tot procesul metodologic al auditului intern;

se folosesc o cantitate i o diversitate important de instrumente de audit;

se ncheie cu un Raport de Audit bogat n recomandri constructive.

Etapele fundamentale ale misiunii de audit

A. Etapa de pregtire;B. Etapa de verificare;

C. Etapa de ncheiere.A. Etapa de pregtire

deschiderea misiunii de audit;

necesit o bun cunoatere a ntreprinderii pentru a putea fi gsit informaia potrivit i de la cine trebuie cerut;

n cursul acestei etape auditorul trebuie s dea dovad c are caliti de sintez i imaginaie.

Elementele etapei de pregtire

1. Ordinul de misiune reprezint mandatul dat de conducere, auditorului intern, n vederea efecturii unei misiuni de audit.

2. Etapa de familiarizare:

crearea unei viziuni de ansamblu asupra ntreprinderii i a controalelor interne exercitate;

identificarea riscurilor;

definind obiectivele misiunii, auditorul este n msur s evalueze timpul i costul misiunii de audit.

3. Crearea unui plan de abordare prin:

divizarea activitii n sarcini sau operaiuni elementare;

identificarea obiectivului fiecreia dintre sarcini;

identificarea riscurilor.

4. Definirea obiectivelor, numit i Raport de orientare sau Plan de misiune, este contractul ncheiat cu entitatea audiat n care se vor preciza obiectivele (generale i specifice) i domeniul de aciune.B. Etapa de realizareSe ncep operaiunile de efectuare ale auditului:

se aduc la cunotina responsabililor entitii audiate: ordinea de zi, programul de lucru i obiectivele generale ale auditului intern;

se ntocmete Programul de verificare prin care se stabilesc i se repartizeaz sarcinile ntre membrii echipei de audit: pentru fiecare problem a programului de verificare, auditorul i elaboreaz (sasu actualizeaz) Chestionarul de control intern, care permite auditorului s realizeze o analiz complet a tuturor sarcinilor ce i-au fost atribuite;

pentru orice disfuncie sau anomalie ntlnit, auditorul ntocmete Foaia de analiz i de identificare a problemei, care ajut la formularea unor recomandri pertinente.

C. Etapa de ncheiere

n baza tuturor documentelor de lucru, a dovezilor culese prin deplasrile pe teren i a foilor de analiz i identificare, auditorii ntocmesc proiectul raportului de audit care reprezint ordinea de zi a reuniunii de ncheiere. participanii la reuniunea de ncheiere, att auditorii ct i reprezentanii entitii audiate, dezbat proiectul Raportului de audit i permit rezolvarea eventualelor contestaii;

dup primirea rspunsului n scris, de la entitatea audiat, la recomandrile din proiectul de raport, auditorii ntocmesc Raportul de audit, care este:

a) document de informare pentru conducere;

b) instrument de lucru al entitii audiate pentru a ntreprinde aciunile corective ce se impun n baza planului de aciune anexat la raport.

Monitorizarea raportului de audit internMetode de monitorizate:

a) Metoda francez;

b) Metoda anglo-saxon.

a) Metoda francez acord auditului intern rolul principal n monitorizarea recomandrilor, realizabil prin dou ci:

mini-auditul auditorul se ntoarce la locul misiunii dup cteva luni, discut cu responsabilii i constat eventual nerealizrile sau ntrzierile; metoda declarativ se reia planul de aciune ntr-un chestionar i se cere entitii audiate s precizeze stadiul de aplicare al recomandrilor.

Pentru rspunsurile negative auditorul poate aciona n dou direcii:

se introduc ntr-un nou plan de credit pentru o viitoare misiune;

recomandrile considerate importante se aduc la cunotina factorului de conducere cruia i aparine decizia final.

b) Metoda anglo-saxon pornete de la principiul c rolul auditorului se ncheie odat cu difuzarea Raportului de audit, iar urmrirea aciunilor ce trebuie ntreprinse este responsabilitatea conducerii. Metoda prevede c dup cteva sptmni de la difuzarea Raportului, entitatea audiat trebuie s adreseze direct superiorului ierarhic o not prin care s precizeze modul de aplicare al Planului de aciune.

Pentru problemele nerezolvate superiorul ierarhic i asum responsabilitile:

fie dnd dispoziiile necesare astfel nct face posibil aplicarea recomandrilor;

fie lund decizia de a nu aplica recomandrile n cauz.

O copie dup nota trimis conducerii sale de ctre entitatea audiat este trimis i auditorului intern pentru:

a permite serviciului de Audit intern s se asigure de respectarea procedurii de monitorizare;

s completeze dosarul de audit n cauz i, la urmtorul audit pe acelai subiect, auditorii s poat ine cont de acestea n programul lor;

alertarea Auditului intern n eventualitatea n care problemele considerate fundamentale ar fi fost n mod intenionat nlturate de ctre conducerea entitii audiate, caz n care responsabilul Auditului intern fie solicit o nou misiune de audit, fie nscrie subiectul pe ordinea de zi a urmtoarei reuniuni a Comitetului de audit.Bibliografie

Camera Auditorilor Financiari din Romnia Audit financiar nr. 2 / 2003Curtea de Conturi a Romniei Revista de audit financiar nr. 2 / 2003PAGE - 7 -

top related