lost cities.pps

Post on 17-Jan-2016

9 Views

Category:

Documents

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

TRANSCRIPT

IRÁN

Persepolis a fost capitala Imperiului Persan în timpul epocii Ahemenizilor. Construirea lui a început în jurul anului 512 î.Hr., în timpul domniei lui Darius I cel Mare, după cum indică inscripţiile găsite în zonă. Cladirea a continuat în timpul succesorilor săi, Xerxes, Artaxerxes...Fiind situat în centrul imperiului nu a avut o apărare solidă, astfel încât în 330 î.Hr. Alexandru cel Mare, în campania sa din Est, a ocupat si prădat oraşul, dar el a continuat să fie folosit de dinastiile următoare, deşi declinul a început.

Cu declinul şi căderea Persepolis, stilul Ahemenid de asemenea moare. Deşi această artă nu a supravieţuit, originalitatea sa a fost indiscutabilă.

Ruinele Persepolis au fost declarate în 1979 de către UNESCO Patrimoniu Mondial.

Palmyra a fost un oraş antic situat într-o oază în deşertul sirian de nord, la aproximativ 240 km nord-est de Damasc. Potrivit tradiţiei, a fost fondat de Solomon, regele Israelului. În Biblie este numit Tadmor, nume dat oraşului modern care ocupă locul fostului Palmyra. Staţie de caravană prosperă în secolul I î.Hr., Palmyra a devenit un avanpost roman important şi oraş-stat în cadrul Imperiului Roman în secolul I d. Hr.În jurul anului 266, în Palmyra Zenobia este stabilită capitala regatului Nabateean, care îşi menţine independenţa faţă de Roma timp de şase ani.După o nouă revoltă împotriva romanilor, Palmyra a fost demolat în anul 273. Mai târziu Diocleţian îl reconstruieşte, dar fără a se ajunge la scara la care ajunsese la început.

Principalul punct de atracţie îl constituie ruinele din Palmyra, mai ales Templul lui Baal, construit în 32 AD. La câţiva metri de Templu începe o colonadă de 1200 m, care a constituit centrul oraşului antic, a cărui populaţie a ajuns la 200.000 de locuitori. Pe ambele laturi ale coloanelor sunt rămăşiţe de clădiri vechi, Templul lui Nebo, Teatrul, Agora ....Palmyra a fost cucerită de către arabi în 634 şi în 1089 a fost complet distrusă de un cutremur.

ITALIA

Pompei a fost vechiul oraş roman Herculaneum, co-localizat cu alte localităţi mai mici din regiunea Campania, în apropiere de oraşul modern Napoli şi situate în jurul golfului cu acelaşi nume din provincia Napoli.Locuitorii săi au fost îngropaţi de erupţia violentă a Vezuviului din 24 august 79 d. C.În 62 un cutremur puternic a lovit Pompei şi între acest an şi 79, când a fost îngropat de vulcan, a fost reconstruit cu mai multă artă şi lux. Unele clădiri păstreze plachete în onoarea restauratorilor.Străzile erau drepte şi au format o reţea, în stil roman adevărat, fiind pavate cu pietre poligonale, oraşul mărindu-se cu clădiri şi magazine aşezate de-a lungul acestora.Pompei a fost acoperit cu cenuşă vulcanică şi imortalizat ca atare, descoperirea lui oferind o imagine unică asupra vieţii romane din secolul I.În anul erupţiei populaţia oraşului Pompei trebuie să fi fost de aproximativ 20.000 de locuitori.

top related