ikea

Post on 20-Jan-2015

163 Views

Category:

Documents

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

 

TRANSCRIPT

IkeaStudenti Ana-Maria Cojocaru

Sergiu Ionut Stroe

Dragos Ilie Tanasescus

Ikea

IstoricPovestea companiei IKEA a inceput in anul 1934 cand un tanar de doar 17

ani, Ingvar, pasionat de lumea afacerilor a investit in deschiderea unei mercerii.Ingvar Kamprad, fondatorul celebrei companii, s-a nascut in 1926 in Smaland,

in partea de sud a Suediei, intr-o familie modesta.Inca din copilarie isi dorea sa ajunga, candva, afacerist, si si-a inceput cariera

vanzand cutii cu chibrite vecinilor. Acesta cumpara marfa din Stockholm si o vindea la un pret mic, dar suficient pentru a obtine profit. Mai tarziu a vandut si peste, decoratiuni de Craciun, seminte de flori si creioane

La vârsta de 17 ani, Ingvar Kamprad primeşte bani de la tatăl său drept recompensă pentru succesul de la şcoală. Se hotărăşte să-i folosească pentru a-şi crea propria companie. Astfel, denumirea acesteia este formata din iniţialele sale, alături de cele ale fermei unde a crescut, Elmtaryd, şi ale satului în care se găsea ferma, Agunnaryd: IKEA. Iniţial, IKEA vindea stilouri, rame de fotografii, şervete pentru masă, ceasuri, bijuterii şi şosete de nailon, satisfăcând nevoile clienţilor datorită preţurilor accesibile.

• Compania lui Ingvar Kamprad depăşeşte capacitatea sa de a vinde din uşă în uşă şi, de aceea decide să răspândească reclame prin ziare pentru a promova noul serviciu de comandă prin poştă. Pentru a transporta produsele până la cea mai apropiată gară, Kamprad foloseşte camionul care livra laptele.

• Mobila este adăugată portofoliului IKEA

• Mobila distribuită este creată de producători locali din zona apropiată casei lui Ingvar Kamprad. Răspunsul pieţei este încurajator şi linia de producţie a mobilei se extinde.

Fondatorul IKEA descoperă ocazia de a vinde mobilă la scară largă prin intermediul catalogului. Astfel, se naşte catalogul cunoscut astăzi în majoritatea ţărilor lumii.

• La sfarsitul anilor '90 IKEA avea peste 53.000 de angajati, 150 de magazine in 29 de tari, pe patru continente, si continua sa se dezvolte.

• Pentru a-si motiva angajatii, fondatorul companiei, Ingvar Kamprad, anunta ca totalul vanzarilor dintr-o singura zi, numita "Big Thank You Event", va fi impartita angajatilor din grupul IKEA. Suma de aproximativ 187 milioane de guldeni a fost impartita egal intre toti angajati, indiferent de pozitia ocupata, fiecare primind aceeasi suma. Pentru cei mai multi angajati, prima a reprezentat mai mult decat salariul pe o luna, iar ideea a facut valva in presa vremii.

• In Romania primul magazin Ikea a fost deschis in februarie 2007 in zona Complexului Comercial Baneasa avand o suprafata de 26000 de metrii partati, dispunand de 2 etaje. Publicul roman a asimiliat foarte repede produsele Ikea si s-a inregistrat un real succes in randul castigurilor companiei, acest tip de mobilier fiind foarte accesibil in primul rand clasei de mijloc din tara , care are cea mai mare pondere.

top related