globaalizarea economica aspecte pozitive si negative penru rm

Post on 24-Nov-2015

34 Views

Category:

Documents

6 Downloads

Preview:

Click to see full reader

TRANSCRIPT

A elaborat: Vacarciuc Andrei

Globalizarea economica: aspecte pozitive si negative pentru Republica MoldovaGlobalizareantrebuinat pentru a descrie un proces multicauzal care are drept rezultat faptul c evenimente care au loc ntr-o parte aglobuluiau repercusiuni din ce n ce mai ample asupra societilor i problemelor din alte pri ale globului.Nu exist o definiie a globalizrii ntr-o form universal acceptat i, probabil, nici definitiv. Motivul rezid n faptul c globalizarea subinclude o multitudine de procese complexe cu o dinamic variabil atingnd domenii diverse ale unei societi. Ea poate fi un fenomen, o ideologie, o strategie, sau toate la un loc.

Globalizarea este termenul modern folosit la descrierea schimbrilor n societi i n economia mondial, care rezult din comerul internaional extrem de crescut i din schimburi culturale. Descrie creterea comerului i a investiiilor datorit cderii barierelor i interdependenei dintre state. n context economic, este des ntlnit referirea, aproape exclusiv, la efectele comerului i, n particular, la liberalizarea comerului sau la liberul schimb.

Haosul cu care ne confruntm astzi deriv din faptul c, pornind de la dezvoltarea tehnologic i economic(care nu ar fi fost posibile fr susinerea dezvoltrii intelectualilor europeni, n special), un numr important al activitilor umanitii se situeaz pe o scal i un orizont att de mari, nct au depait graniele naionale, n limitele crora statele suverane i exercit dreptul la guvernare. Acest fenomen a fost denumit globalizare, un termen care ascunde mai multe dect las s se neleag. Pe masur ce domeniul activitilor umane se extinde dincolo de reglementrile statului-naiune, legalitatea i regulile au devenit prea strmte.

Noii juctori au trebuit s fac fa provocrii iscate de guvernarea de tip monopol; au aprut corporaiile multinaionale, pieele financiare globale, organizaiile non-guvernamentale, dar i organizaii criminale i reele teroriste internaionale.

Activitatea acestor noi juctori nu este acoperit de legile internaionale, care se bazeaz pe nelegeri formale ntre statele-naiune, pentru c acestea nu au fost capabile pn acum s gseasc un teren comun pentru nelegeri care vizeaz problema globalizrii.

ntre1910i1950o serie de schimbri economice i politice au redus dramatic volumul i importana fluxurilor comerciale internaionale. Dar, ncepnd cuPrimul Rzboi Mondiali continund cu cel de-al Doilea Rzboi Mondial, cnd au fost createFMIiGATT, trendurile s-au inversat. n mediul de dup cel de-al Doilea Rzboi Mondial, stimulat de ctre instituii economice internaionale i programe de reconstrucie i dezvoltare, comerul internaional a crescut brusc. ncepnd cu anii 70 efectele acestui tip de comer deveneau mult mai vizibile att n privina beneficiilor, ct i ca efecte distrugtoare.

Chiar dac aceste trei aspecte sunt ntreesute, este util s distingem efectele globalizrii n fiecare din mediile economice, politice i culturale. Alt aspect cheie al globalizrii este schimbarea n tehnologie i inovaie, n special n sectoarele transporturilor i telecomunicaiilor, despre care se crede c au ajutat la crearea satului global primordial. Mondializarea este o micare mondial care nu include liberalizarea. Mondializarea este mai mult declararea unui teritoriu specific un ora, un municipiu, un stat, de exemplu ca teritoriu internaional, mondial, cu responsabiliti i drepturi la scar internaional.

Globalizarea economic patru aspecte se refer la globalizarea economic ce indic patru tipuri de fluxuri peste granie, i anume: fluxuri de bunuri/servicii; de exemplu, liber schimb; fluxuri de persoane (migraia), de capital i de tehnologie. O consecin a globalizrii economice este mbuntirea relaiilor dintre dezvoltatorii aceleiai industrii din diferite pri ale lumii (globalizarea unei industrii), dar i o erodare a suveranitii naionale asupra sferei economice. FMI-ul definete globalizarea ca i creterea n interdependena economic a rilor din ntreaga lume, prin creterea volumului i a varietii tranzaciilor de bunuri i servicii peste granie, fluxul de capital internaional mult mai liber i mai rapid, dar i o difuziune mai larg a tehnologiei.(FMI, World Economic Outlook, mai1997). Banca Mondial definete globalizarea ca Libertatea i capacitatea indivizilor i a firmelor de a iniia tranzacii economice voluntare cu rezideni ai altor ri.

Efectele globalizrii sunt multiple putnd uni sau dezbina umanitatea. Putem

discerne efecte pozitive i negative, precum:

efecte pozitive:

~ internaionalizarea produciei datorit firmelor cu activitate global;

~ asimilarea rapid a noilor tehnologii;

~ privatizarea capt proporii mondiale;

~ telecomunicaiile elimin distanele i apropie fizic oamenii i asigur

contientizarea problemelor globale;

~ pieele financiare i comerciale trec n faza de integrare a activitii i

funcionrii lor;

~ ncurajarea reformelor politice i economice;

~ ntrirea dorinei oamenilor de a tri ntr-un sistem guvernat de lege i

prin lege;

~ stimularea integrrii;

~ reducerea probabilitii rzboiului i a recurgerii la utilizarea forei

militare;

~ mbogirea cultural prin simbioz i convergen etc. efecte negative:

~ fragmentarea i slbirea coeziunii sociale;

~ creterea inegalitilor pe plan intern i extern;

~ distrugerea sistemului clasic de ierarhizare a valorilor;

~ proliferarea armamentului i a crimei transnaionale;

~ srcirea valorilor culturale i naionale sub presiunea globalizrii i

extinderii tehnicilor de informare i comunicare;

~ folosirea unor metode legale i financiare sofisticate de a atinge limitele legilor i standardelor locale pentru a controla balana dintre munc i servicii ale unor regiuni inegal dezvoltate i a le ntoarce mpotriva lor;

~ rspndirea capitalismului din rile dezvoltate ctre rile n curs de

dezvoltare etc.Concluzie. Globalizarea este un sistem sau un fenomen complex, uneori

ambivalent, chiar contradictoriu, care a fost privit i analizat n mod diferit de ctre cei care

i-au asumat acest risc sau aceast rspundere. Dincolo de aceste analize, globalizarea

rmne un fapt real, viu, cu care trebuie s ne confruntm, independent de voina sau

opiunea noastr. Se consider c cel mai mare pericol pe care-l poate implica globalizarea

este dezumanizarea unora dintre cei pe care valul ei i nghite pur i simplu. Cucerit de

pia, dopat de televiziune, sport sau Internet, lumea globalizat triete n acelai timp pe

fondul unei crize generale a sensurilor vieii, un dezastru cultural i educaional global,

simptom ngrijortor, dar sigur, al barbarizrii societii viitorului [10].

Cultura tradiional a societilor dispare sau se preface n spectacol i marf

(McDonaldizarea), cultura umanist e eliminat tot mai mult de tehno-tiina invadatoare i

transformat ntr-o pseudo-tiin. Omul mondial sau globalizat, omul centrat doar

economic, risc s devin omul atomizat care triete numai pentru producie i consum,

golit de cultur, politic, sens, contiin, religie i orice transcenden. Probabil acesta este

ultimul stadiu n evoluia umanitii. n ciuda tuturor acestor avertismente nu putem evita

sau elimina globalizarea.Bobliografie:

http://www.utgjiu.ro/revista/ec/pdf/2007-01/8_Isac%20Claudia%20.pdfhttp://ro.wikipedia.org/wiki/Globalizarehttp://steconomice.uoradea.ro/anale/volume/2006/economie-si-administrarea-afacerilor/22.pdfhttp://ec.europa.eu/economy_finance/international/index_ro.htm

top related