ghidul solicitantului sesiunea 4 final 01-11-2010

Post on 16-Dec-2015

224 Views

Category:

Documents

2 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

d

TRANSCRIPT

UNIUNEA EUROPEAN GUVERNUL ROMNIEI Instrumente Structurale 2007-2013

MINISTERUL MEDIULUI I PDURILOR

DIRECIA GENERAL AUTORITATEA DE MANAGEMENT PENTRU PROGRAMUL OPERAIONAL SECTORIAL MEDIUGHIDUL SOLICITANTULUI

Axa Prioritar 4 POS Mediu

Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protecia Naturii

Sesiunea de proiecte 4/2010Acest ghid reprezint un ndrumar pentru completarea cererii de finanare a proiectelor n cadrul Axei Prioritare 4 din cadrul Programului Operaional Sectorial Mediu i nu se substituie legislaiei n vigoare. De asemenea, ghidul furnizeaz informaii detaliate privind condiiile de finanare i, respectiv, procedurile de evaluare i selecie a proiectelor.

Cuprins:

4DEFINITII, ABREVIERI SI ACRONIME

10CAPITOLUL I - INFORMAII GENERALE

10I.1. Programul Operaional Sectorial Mediu 2007 - 2013

13I.2 Axa Prioritar 4 Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecia naturii

13I.2.1 Cadrul general

14I.2.2 Strategia de finanare

15I.2.3. Complementaritatea cu alte programe de finanare

15I.2.4 Alocarea financiar

16I.2.5 Indicatori POS Mediu

16I.2.6 Cadrul legislativ

17CAPITOLUL II - REGULI PRIVIND SESIUNEA DE PROIECTE

17II.1 Criterii de eligibilitate

17II.1.1 Eligibilitatea solicitanilor/partenerilor

19II.1.2 Eligibilitatea proiectelor

22II.2 Criterii de evaluare a proiectelor

22II.2.1.Relevana proiectului

23II.2.2. Maturitatea proiectului

23II.3 Reguli de eligibilitate a cheltuielilor i activitilor

23II.3.1 Reguli generale i specifice de eligibilitate a cheltuielilor

24II.3.2 Reguli generale i specifice de eligibilitate a activitilor

41II.4 Instruciuni de completare i depunere a cererii de finanare

41II.4.1 Completarea cererii de finanare

45II.4.2 Depunerea cererii de finanare

47II.5 Modificri ale regulilor i condiiilor de finanare

48CAPITOLUL III. PROCEDURA DE EVALUARE I SELECIE A CERERILOR DE FINANARE

48III.1 Verificarea administrativ a cererilor de finanare (Criterii de admisibilitate)

49III.2 Verificarea eligibilitii cererilor de finanare

50III.3. Evaluarea proiectelor

51III.4 Contestaiile

52ANEXA 1. Formularul Cererii de finanare

52ANEXA 2.Fia de control a Cererii de finanare (pentru solicitant)

52ANEXA 3.Lista cheltuielilor eligibile i regulile de eligibilitate a cheltuielilor pentru proiectele finanate n cadrul Axei Prioritare 4. Metodologia de calcul a cheltuielilor generale de administraie. List cheltuieli aferente procurrii de bunuri necesare funcionrii unitilor de implementare a proiectului

52ANEXA 4. Grile de verificare i evaluare a cererilor de finanare

52ANEXA 5. Instruciuni pentru elaborarea strategiei de vizitare

52ANEXA 6. Model orientativ al ordinului de ministru privind aprobarea finanrii

52ANEXA 7. Model orientativ al contractului de finanare

52ANEXA 8.Model recomandat pentru acordul de parteneriat

52ANEXA 9. Model orientativ HCL pentru situaia in care terenul pentru constructia infrastructurii se afl n proprietatea public a unitilor administrativ-teritoriale

52ANEXA 10. Cadrul legislativ

INTRODUCEREGhidul Solicitantului a fost elaborat de Direcia General Autoritatea de Management pentru Programul Operaional Sectorial Mediu (DG AM POS Mediu) pentru a veni n sprijinul celor care doresc s obin finanare nerambursabil pentru proiecte de mediu n cadrul Axei Prioritare 4 Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecia naturii.

Programul Operaional Sectorial Mediu (POS Mediu) este documentul strategic de referin n baza cruia se finaneaz din fonduri europene proiecte prioritare de mediu n perioada 2007-2013. Pentru Axa Prioritar 4 contribuia financiar a Uniunii Europene poate ajunge pn la 80% din valoarea eligibil a proiectului, cofinanarea de 20% fiind asigurat din bugetul naional.

Ghidul este elaborat n baza dispoziiilor POS Mediu i n corelare cu legislaia comunitar i naional privind asistena financiar nerambursabil acordat Romniei de ctre Uniunea European prin instrumentele structurale.

Capitolul I Informaii generale al acestui ghid cuprinde aspecte relevante cu privire la POS Mediu i Axa Prioritar 4 Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecia naturii. Textul integral al POS Mediu poate fi accesat n vederea consultrii la adresa de internet www.posmediu.ro.

Condiiile de accesare a finanrii sunt prezentate n Capitolul II Reguli privind sesiunea de proiecte, iar procesul de selecie este descris n Capitolul III Procedura de evaluare i de selecie a cererilor de finanare.

Ghidul conine, n anex, urmtoarele documente: formularul cererii de finanare i instruciunile de completare a acestuia, fisa de control a cererii de finantare, lista cheltuielilor eligibile, grilele de verificare i evaluare a cererilor de finanare, instruciuni pentru elaborarea strategiei de vizitare, modelul orientativ al contractului de finanare, precum i al ordinului de finanare, modelul recomandat al acordului de parteneriat, modelul orientativ al hotararii consiliului local cu privire la terenurile destinate amplasarii infrastructurii.Se recomand citirea cu atenie a acestui ghid si a anexelor sale nainte de completarea cererii de finanare!

Pentru clarificri, solicitanii se pot adresa Organismului Intermediar din regiunea respectiv sau DG AM POS Mediu (e-mail: ana-maria.banac@posmediu.ro).

DEFINITII, ABREVIERI SI ACRONIMEDEFINIII

Activiti operaionale recurente - (cu referire la ariile protejate) activiti de administrare/management a ariei naturale protejate care sunt desfurate periodic pe termen mediu/lung.

Administrator persoan juridic care are calificarea, instruirea i mijloacele necesare pentru a aplica msurile de ocrotire i conservare a ariilor naturale protejate ce necesita constituirea de structuri de administrare, care ndeplinesc condiiile cerute de legislaia relevant n vigoare i sunt recunoscute de ctre autoritatea public central pentru protecia mediului prin ncheierea contractului de administrare.

Ministerul Mediului i Pdurilor - este instituia competent pentru managementul i meninerea sistemului naional al ariilor naturale protejate prin furnizarea proteciei, conservrii capitalului natural i printr-o dezvoltare puternic a motenirii naturale i culturale de nsemntate naional.

Arie/sit zon bine definit geografic, exact delimitat (vezi O.U.G.nr.57/2007, art. 4 pct. 10).

Arie natural protejat zon terestr, acvatic i/sau subteran n care exist specii de plante i animale slbatice, elemente i formaiuni biogeografice, peisagistice, geologice, paleontologice, speologice sau de alt natur, cu valoare ecologic, tiinific sau cultural deosebit, care are un regim special de protecie i conservare, stabilit conform prevederilor legale (vezi O.U.G.nr.57/2007, art. 4 pct. 18).

Arie special de conservare situl de importan comunitar desemnat printr-un act statutar, administrativ i/sau contractual n scopul aplicrii msurilor de conservare necesare pentru meninerea sau restaurarea la o stare de conservare favorabil a habitatelor naturale i/sau a populaiilor speciilor pentru care situl este desemnat (vezi O.U.G.nr.57/2007, art. 4 pct. 12).

Autoritate de Management - structura din cadrul unei autoriti publice centrale responsabil pentru gestionarea unui program operaional, conform prevederilor H.G. nr. 457/2008 privind cadrul instituional de coordonare i de gestionare a instrumentelor structurale.

Autoritatea de Certificare i Plat Structur din cadrul Ministerului Finanelor Publice, responsabil de certificarea sumelor cuprinse n declaraiile de cheltuieli transmise la Comisia European, primirea de la Comisia European a fondurilor transferate Romniei din instrumente structurale i transferul ctre beneficiari/ uniti de plat de pe lng autoritile de management a fondurilor primite din instrumente structurale, precum i a celor alocate de la bugetul de stat.

Ax prioritar reprezint o prioritate strategic dintr-un program operaional; cuprinde un grup de operaiuni legate ntre ele i avnd obiective specifice msurabile (vezi Regulamentul (CE) nr. 1083/ 2006).

Beneficiar entitatea juridic, din domeniul public sau privat, responsabil pentru iniierea sau iniierea i implementarea proiectelor aprobate pentru finanare (vezi O.U.G.nr.64/2009, art. 2 alin.(1)), care se ncadreaz n categoriile prevzute de prezentul Ghid.

Biodiversitate variabilitatea organismelor din cadrul ecosistemelor terestre, marine, acvatice continentale i complexelor ecologice; aceasta include diversitatea intraspecific, interspecific i diversitatea ecosistemelor.

Cadrul Strategic Naional de Referin documentul aprobat de Comisia European, negociat n prealabil cu Romnia, ca stat membru, n urma evalurii Planului naional de dezvoltare. CNSR conine contribuia din instrumentele structurale i celelalte resurse financiare pentru realizarea prioritilor i msurilor coninute n Planul Naional de Dezvoltare. Prevederile acestui document se implementeaz prin intermediul programelor operaionale.

Cerere de finanare formularul completat de ctre solicitant, n vederea obinerii finanrii n cadrul POS Mediu.

Cheltuieli eligibile cheltuieli efectuate de beneficiar, aferente proiectelor finanate n cadrul programelor operaionale, care pot fi finanate att din instrumente structurale, ct i din cofinanare public i/sau cofinanare privat, conform reglementrilor legale comunitare i naionale n vigoare privind eligibilitatea cheltuielilor (vezi O.U.G. nr. 64 din 2009, art. 2 alin. (3) lit. g)).

Cheltuieli generale de administraie cheltuielile efectuate pentru funcionarea de ansamblu a beneficiarului i care nu pot fi atribuite direct unei anumite activiti din cadrul proiectului. Lista tipurilor de cheltuieli cuprinse n aceast categorie prezentat n cuprinsul Ghidului este stabilit potrivit legislaiei n vigoare (vezi H.G.nr.759/2007, art. 1 alin.(4) lit.c))

Cofinanare public orice contribuie pentru finanarea cheltuielilor eligibile din sumele aprobate n bugetele prevzute la art. 1 alin. (2) lit. a) - g) din Legea nr. 500/2002 privind finanele publice, cu modificrile ulterioare, la art. 1 alin. (2) lit. a) - d) din Legea nr. 273/2006 privind finanele publice locale, cu modificrile i completrile ulterioare, inclusiv cofinanarea acordat de la bugetul de stat pentru ali beneficiari dect cei prevzui la art. 5 alin. (1) - (3), precum i alte cheltuieli similare, n sensul art. 2 alin. 5 din Regulamentul (CE) nr. 1.083/2006.

Comuniti locale - comunitile umane situate n interiorul sau n vecintatea ariei naturale protejate care dein proprieti ori desfoar diverse activiti pe teritoriul sau n vecintatea ariei naturale protejate (vezi O.U.G.nr.57/2007, art. 4 pct. 30).

Conservare ansamblu de msuri care se pun n aplicare pentru meninerea sau refacerea habitatelor naturale i a populaiilor de specii de faun i flor slbatice ntr-o stare favorabil de conservare.

Conservare n situ protecia i conservarea bunurilor patrimoniului natural n mediul lor de genez, existen i evoluie.

Conservare ex situ protecia i conservarea bunurilor patrimoniului natural n afara mediului lor de genez, existen i evoluie.

Contract actul juridic cu titlu oneros, ncheiat ntre Beneficiar i Contractor, n vederea execuiei unei lucrri, furnizrii unor produse sau prestrii unor servicii.

Contract de finanare reprezint documentul juridic prin care se acord asistena financiar nerambursabil aferent unei operaiuni n scopul atingerii obiectivelor axei prioritare dintr-un program operaional i care stabilete drepturile i obligaiile prilor (art.1 alin 4.lit.b din HG 759/2007)

Contractor persoana fizic sau juridic, de drept public sau privat, cu care Beneficiarul a ncheiat contractul de execuie a unei lucrri, de furnizare a unor produse sau de prestare a unor servicii.

Coridor ecologic zon natural sau amenajat care asigur cerinele de deplasare, reproducere, hrnire i refugiu pentru speciile slbatice terestre i acvatice i n care se aplic unele msuri de protecie/conservare.

Costuri directe eligibile costurile care pot fi atribuite unei anumite activiti individuale din cadrul proiectului i pentru care poate fi demonstrat legtura cu activitatea n cauz (vezi H.G.nr.759/2007 i legislaia subsecvent).

Custode persoan fizic sau juridic care are calificarea, instruirea i mijloacele necesare pentru a aplica msurile de ocrotire i conservare a ariilor naturale protejate ce nu necesita constituirea de structuri de administrare, care ndeplinesc condiiile cerute de legislaia relevant n vigoare i sunt recunoscute de ctre autoritatea public central pentru protecia mediului prin ncheierea ncheierea conveniei de custodie.

DG AM POS Mediu - structura din cadrul Ministerului Mediului i Pdurilor responsabil pentru gestionarea Programului Operaional Sectorial Mediu, conform prevederilor H.G. nr. 1635/2009.

Domeniu public al statului /unitilor administrativ-teritoriale totalitatea bunurilor mobile sau imobile aparinnd statului sau unitilor sale administrativ-teritoriale n regim de drept public, afectate unei folosine publice ce se realizeaz direct sau prin intermediul unui serviciu public, determinate ca atare prin lege sau care, prin natura lor sunt uz sau de interes public.

Habitat natural arie terestr, acvatic sau subteran, n stare natural sau seminatural, ce se difereniaz prin caracteristici geografice, abiotice i biotice.

Habitat natural de importan comunitar acel tip de habitat care, listat conform OUG 57/2007, cu modificrile si completrile ulterioare:a) este n pericol de dispariie n arealul su natural;

b) are un areal natural redus fie ca urmare a restrngerii acestuia fie datorit faptului c n mod natural suprafaa sa este redus;

c) prezint eantioane reprezentative cu caracteristici tipice pentru una sau mai multe din cele cinci regiuni biogeografice: alpin, continental, panonic, stepic i pontic.

Habitat al unei specii mediul natural sau seminatural definit prin factori abiotici i biotici n care triete o specie n orice stadiu al ciclului su biologic.

Instrumente structurale mijloace de aciune ale Uniunii Europene, pentru ndeplinirea obiectivelor politicii de coeziune economic i social. Instrumentele structurale apar sub forma asistenei financiare nerambursabile primit de Romnia, n calitate de stat membru al Uniunii Europene, prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regional, Fondului Social European i Fondului de Coeziune.

Obiectivul convergen urmrete accelerarea convergenei celor mai puin dezvoltate state membre i regiuni prin mbuntirea condiiilor de cretere economic i de ocupare, prin sporirea i mbuntirea calitii investiiilor n capitalul fizic i uman, dezvoltarea inovaiei i tiinei n cadrul societii, adaptabilitatea la schimbrile economice i sociale, protejarea i ameliorarea mediului, precum i eficienei administrative.

Ordin de finanare reprezint actul unilateral care se elaboreaz n instituia care acord asistena financiar nerambursabil aferent unei proiect n scopul atingerii obiectivelor axei prioritare dintr-un program operaional.

Organism intermediar structura care ndeplinete atribuii delegate de ctre Autoritatea de Management vizavi de relaia cu beneficiarii privind evaluarea i implementarea proiectelor. Pentru POS Mediu, Organismele Intermediare sunt organizate ca direcii n cadrul DG AM POS Mediu i funcioneaz la nivelul celor 8 regiuni de dezvoltare.

Partener - orice entitate, obligatoriu cu personalitate juridic, nregistrat n Romnia i /sau n statele membre ale Uniunii Europene, (vezi O.U.G. nr. 64/2009, art. 23 i urmt.) i care particip alturi de beneficiar la buna desfurare a activitilor din cadrul proiectului, ndeplinind totodat condiiile de eligibilitate stabilite n Ghid.

Parteneriat asociere ntre beneficiar i unul sau mai muli parteneri n scopul iniierii, promovrii i / sau iniierii i implementrii unui proiect; parteneriatul este realizat prin semnarea unei convenii de parteneriat care stabilete n concret drepturile i obligaiile prilor semnatare; responsabilitatea pentru iniierea i / sau iniierea i implementarea proiectelor aprobate pentru finanare revine n totalitate beneficiarului, care este totodat i liderul parteneriatului (vezi art.30 i urmtoarele din Ordinul ministrului finanelor publice nr.2548/2009).

Peisaj partea de teritoriu perceput ca atare de ctre populaie, al crei caracter este rezultatul aciunii i interaciunii factorilor naturali i / sau umani (vezi O.U.G.nr.57/2007, art. 4 pct. 17).

Plan de management reprezint documentul oficial de referin n baza cruia se asigur un management eficient, specific fiecrei arii protejate.

Politicile europene reprezint prioriti/politici acceptate de toate Statele Membre ale Uniunii Europene i trebuie s se reflecte n toate iniiativele comunitare. Acestea includ: promovarea egalitii de anse i politica nediscriminatorie, dezvoltarea durabil, protecia i mbuntirea mediului nconjurtor, tehnologia informaiei, achiziiile publice.

Prefinanare sumele transferate din instrumente structurale ctre beneficiari, alii dect cei prevzui la art. 5 alin. (1) - (3) din OUG 64/2009, prin plat direct ori prin plat indirect, n stadiul iniial pentru susinerea nceperii derulrii proiectelor i/sau pe parcursul implementrii acestora, n condiiile prevzute n contractul/decizia/ordinul de finanare ncheiat ntre un beneficiar i Autoritatea de Management/Organismul Intermediar responsabil, n vederea asigurrii derulrii corespunztoare a proiectelor finanate n cadrul programelor operaionale.

Program operaional document strategic de programare elaborat de statul membru i aprobat de Comisia European, prin care este stabilit o strategie de dezvoltare sectorial sau regional printr-un set de prioriti coerente pentru a cror realizare se face apel la un fond, sau n cazul obiectivului convergen la Fondul de Coeziune i la Fondul European de Dezvoltare Regional.

Proiect naional - este proiectul care vizeaz unul sau mai multe din urmtoarele aspecte:

toate ariile naturale protejate aparinnd uneia sau mai multor categorii de arii naturale protejate (ex. toate siturile de importan comunitar sau toate rezervaiile tiinifice);

msuri de conservare, planuri de management la nivel naional pentru specii i habitate de importan comunitar i/sau naional; acoperirea la nivel naional pentru toate speciile i/sau habitatele aparinnd unuia sau mai multor grupuri i uneia sau mai multor anexe din directivele UE sau conveniile ratificate de Romnia;

realizarea de sisteme de management i de eficientizare/corelare a msurilor de conservare la nivelul sistemului naional de arii protejate pentru specii i habitate de importan comunitar, prin corelarea cartrilor habitatelor de importan comunitar i/sau a distribuiilor speciilor de importan comunitar, realizate la nivelul ariilor naturale protejate, precum i prin corelarea bazelor de date realizate la nivelul ariilor naturale protejate; ntreg teritoriul naional.

Reconstrucie ecologic procesul de refacere a unui habitat natural n sensul mbuntirii strii favorabile de conservare sau refacerea funciilor unor ecosisteme care au fost afectate, de exemplu ca urmare a unor activiti antropice (ex. substituirea unor ecosisteme naturale cu unele artificiale desecarea unor zone umede n vederea practicrii agriculturii). Refacerea acestor funcii trebuie s conduc la meninerea strii favorabile de conservare pentru speciile de flor i faun slbatic i a habitatelor naturale.

Regiunile de dezvoltare - constituie cadrul de elaborare, implementare i evaluare a politicilor de dezvoltare regional, precum i de culegere a datelor statistice specifice, n conformitate cu reglementrile europene emise de EUROSTAT pentru nivelul al doilea de clasificare teritorial NUTS II, existent n Uniunea European, constituite potrivit Legii nr. 315/2004 cu modificrile i completrile ulterioare.

Reprezentantul legal al solicitantului persoana care are dreptul, conform actelor de constituire, s reprezinte organizaia i s semneze n numele acesteia.

Reeaua naional de arii naturale protejate ansamblul ariilor naturale protejate desemnate la nivel naional.

Reeaua ecologic a ariilor naturale protejate ansamblul de arii naturale protejate, mpreun cu coridoarele ecologice.

Reeaua ecologic Natura 2000 reeaua ecologic european de arii naturale protejate, care cuprinde arii de protecie special avifaunistic i arii speciale de conservare, desemnate de Comisia European i stabilite n conformitate cu prevederile Directivei 2009/147/EC privind conservarea psrilor slbatice, respectiv ale Directivei 92/43/CEE privind conservarea habitatelor naturale, a faunei i florei slbatice (vezi O.U.G.nr.57/2007, art. 4 pct. 23).

Sit de importan comunitar arie/sit ce contribuie semnificativ la meninerea sau refacerea strii favorabile de conservare a habitatelor naturale i/sau a speciilor de importan comunitar asigurnd coerena reelei NATURA 2000 sau/i contribuind semnificativ la meninerea diversitii biologice.

Date spaiale - orice date avnd o legtur direct sau indirect cu un amplasament ori cu un areal geografic specific;set de date spaiale - o colecie identificabil de date spaiale;

Specii invazive speciile indigene sau alohtone, care i-au extins arealul de distribuie sau au fost introduse accidental ori intenionat ntr-o arie i / sau s-au reprodus ntr-o asemenea msur i att de agresiv nct influeneaz negativ / domin / nlocuiesc unele dintre speciile indigene, determinnd modificarea structurii cantitative i / sau calitative a biocenozei naturale, caracteristic unui anumit tip de biotop (vezi O.U.G.nr.57/2007, art. 4 pct. 27).

Specii protejate speciile periclitate, vulnerabile, rare sau endemice, care beneficiaz de un statut legal de protecie (vezi O.U.G.nr.57/2007, art. 4 pct. 25).

Specii de importan comunitar specii listate n OUG 57/2007 i legislaia subsecvent, cu modificrile i completrile ulterioare, care pe teritoriul Uniunii Europene sunt:

periclitate, cu excepia celor al cror areal natural este situat la limita de distribuie n areal i care nu sunt nici periclitate, nici vulnerabile n regiunea vest-palearctic;

vulnerabile, speciile a cror ncadrare n categoria celor periclitate este probabil ntr-un viitor apropiat dac aciunea factorilor perturbatori persist;

rare, speciile ale cror populaii sunt reduse din punctul de vedere al distribuiei sau/i numeric i care, chiar dac n prezent nu sunt periclitate sau vulnerabile, risc s devin; aceste specii sunt localizate n arii geografice restrnse sau sunt rar dispersate pe suprafee largi;

endemice i care necesit o atenie special datorit caracteristicilor specifice ale habitatului lor i/sau a impactului potenial pe care n are exploatarea acestora asupra strii lor de conservare (vezi O.U.G.nr.57/2007, art. 4 pct. 7).

Specii prioritare speciile menionate ca fiind specii de importan comunitar, pentru a cror conservare Comunitatea European are o responsabilitate special datorit proporiei reduse a arealului acestora pe teritoriul Uniunii Europene (vezi O.U.G.nr.57/2007, art. 4 pct. 8, listate n OUG 57/2007 cu asterisc n anexe.)

Stare de conservare a unui habitat natural totalitatea factorilor ce acioneaz asupra unui habitat natural i asupra speciilor caracteristice acestuia i care i pot afecta pe termen lung distribuia, structura i funciile, precum i supravieuirea speciilor ce i sunt caracteristice. Starea de conservare a unui habitat natural se consider favorabil atunci cnd sunt ndeplinite cumulativ urmtoarele condiii:

a) arealul su natural i suprafeele pe care le acoper n cadrul acestui areal sunt stabile sau n cretere;

b) are structura i funciile specifice necesare pentru meninerea sa pe termen lung, iar probabilitatea meninerii acestora n viitorul previzibil este mare;

c) speciile care i sunt caracteristice se afl ntr-o stare favorabil, conform prevederilor legale n vigoare (vezi O.U.G.nr.57/2007, art. 4 pct. 5).

Tipuri de habitate naturale de importan comunitar acele tipuri listate n O.U.G. 57/2007, cu modificrile i completrile ulterioare, care:

a) sunt n pericol de dispariie n arealul lor natural;

b) au un areal natural redus ca urmare a restrngerii acestuia sau datorit faptului c n mod natural suprafaa sa este redus;

c) sunt eantioane reprezentative cu caracteristici tipice pentru una sau mai multe dintre cele 5 regiuni biogeografice specifice pentru Romnia: alpin, continental, panonic, stepic i pontic (vezi O.U.G.nr.57/2007, art. 4 pct. 3).

Tipuri de habitate naturale prioritare tipurile de habitate naturale aflate n pericol de dispariie, pentru a cror conservare Comunitatea European are o responsabilitate deosebit, datorit proporiei reduse a arealului acestora pe teritoriul Uniunii Europene (vezi O.U.G.nr.57/2007, art. 4 pct. 4), indicate printr-un asterisc n anexa nr. 2.

Valoarea total a proiectului totalul fondurilor aferente cheltuielilor necesare implementrii proiectului, la nivelul beneficiarului, format din contravaloarea contribuiei din instrumente structurale, valoarea cofinanrii publice i / sau private, precum i din valoarea cheltuielilor publice i/sau private altele dect cele eligibile (vezi O.U.G.nr.64/2009, art. 2 alin.(3) lit. k)).

Zone interioare ale ariilor naturale protejate - zonele definite i delimitate prin planurile de management, n care se stabilesc msuri speciale de management (vezi O.U.G.nr.57/2007, art. 4 pct. 28).

ABREVIERI I ACRONIME

AAAutoritatea de Audit

ACPAutoritatea de Certificare i Plat

ACISAutoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale

AMAutoritate de Management

ANRMAP Autoritatea Naional pentru Reglementarea i Monitorizarea Achiziiilor Publice

APMAgenia pentru Protecia Mediului

ARPMAgenie Regional de Protecie a Mediului

CEComisia European

CFContract de Finanare

CMComitet de Monitorizare

CNSRCadrul Naional Strategic de Referin

DCIDocument Cadru de Implementare

DG AM POS Mediu Direcia General AM POS Mediu

DBDirecia Biodiversitii

DLAFDepartamentul de Lupt Anti-Fraud

EIMEvaluare Impact asupra Mediului

FCFondul de Coeziune

FEDRFond European de Dezvoltare Regional

FSFonduri Structurale

GSGhidul Solicitantului

HGHotrre de Guvern

ISInstrumente Structurale

INSPIREDirectiva 2007/2/CE a Parlamentului European i a Consiliului/14.03.2007 privind instituirea unei infrastructuri pentru informaii spaiale n Comunitatea European

LICpLocaii de Importan Comunitar propuse

MFPMinisterul Finanelor Publice

MilMilion

MIVManual de Identitate Vizual

MMPMinisterul Mediului i Pdurilor

NUTSNomenclatorul Unitilor Teritoriale de Statistic

OIOrganism Intermediar

OGOrdonan a Guvernului

OLAFOficiul de Lupt Anti-Fraud

OMOrdin de Ministru

ONGOrganizaii neguvernamentale (asociaii i fundaii)

OUG Ordonan de Urgen a Guvernului

PNDRProgramul Naional de Dezvoltare Rural

POProgram Operaional

POS Mediu Programul Operaional Sectorial Mediu

SACArii Speciale de Conservare

SCISituri de Importan Comunitar

SMISSistemul Informatic Unic de Management

SPAArii de Protecie Special Avifaunistic

TVATaxa pe Valoare Adugat

UCVAPUnitatea pentru Coordonarea i Verificarea Achiziiilor Publice

UEUniunea European

CAPITOLUL I - INFORMAII GENERALE

I.1. Programul Operaional Sectorial Mediu 2007 - 2013

Programul Operaional Sectorial Mediu reprezint documentul de programare a Fondurilor Structurale i de Coeziune (FSC), care stabilete strategia de alocare a fondurilor europene n vederea dezvoltrii sectorului de mediu n Romnia, n perioada 2007-2013.

POS Mediu a fost elaborat de ctre Ministerul Mediului (MM), n calitate de Autoritate de Management pentru acest program i n coordonarea Ministerului Finanelor Publice (MFP), n calitatea sa de coordonator al procesului de pregtire a Romniei pentru accesarea Fondurilor Structurale i de Coeziune pentru perioada 2007-2013.

POS Mediu este unul dintre cele mai importante programe operaionale din Romnia din punct de vedere al alocrii financiare i reprezint cea mai important surs de finanare pentru sectorul de mediu. Programul este finanat din Fondul European de Dezvoltare Regional (FEDR) i Fondul de Coeziune (FC) - cu o valoare de aproximativ 4,5 miliarde Euro, la care se adaug cofinanarea naional de aproximativ 1,1 miliarde Euro.

Obiectivul global al POS Mediu l constituie protecia i mbuntirea calitii mediului i a standardelor de via n Romnia, urmrindu-se conformarea cu prevederile acquis-ului de mediu. Peste 10 milioane de ceteni ai Romniei vor beneficia de investiiile finanate din POS Mediu.

Totodat programul vizeaz reducerea decalajului existent ntre Uniunea European i Romnia cu privire la infrastructura de mediu, att din punct de vedere cantitativ, ct i calitativ.

Obiectivele specifice POS Mediu sunt:

1. mbuntirea calitii i a accesului la infrastructura de ap i ap uzat, prin asigurarea serviciilor de alimentare cu ap i canalizare n majoritatea zonelor urbane pn n 2015 i stabilirea structurilor regionale eficiente pentru managementul serviciilor de ap/ap uzat.

2. Dezvoltarea sistemelor durabile de management al deeurilor prin mbuntirea managementului deeurilor i reducerea numrului de zone poluate istoric n minimum 30 de judee pn n 2015.

3. Reducerea impactului negativ asupra mediului i diminuarea schimbrilor climatice cauzate de sistemele de nclzire urban n cele mai poluate localiti pn n 2015.

4. Protecia i mbuntirea biodiversitii i a patrimoniului natural prin sprijinirea managementului ariilor protejate, inclusiv prin implementarea reelei Natura 2000.

5. Reducerea riscului de producere a dezastrelor naturale cu efect asupra populaiei, prin implementarea msurilor preventive n cele mai vulnerabile zone pn n 2015.

Pentru realizarea acestor obiective s-au identificat urmtoarele Axe Prioritare de finanare:

Extinderea i modernizarea infrastructurii de ap i ap uzat (Total aproximativ 3,3 miliarde Euro, din care grant UE 2,8 miliarde Euro)

Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deeurilor i reabilitarea siturilor contaminate istoric (1,2 miliarde Euro, din care grant UE aproximativ un miliard Euro)

Reducerea polurii i diminuarea efectelor schimbrilor climatice prin restructurarea i reabilitarea sistemelor de nclzire urban pentru atingerea intelor de eficien energetic n localitile cele mai afectate de poluare (458 milioane Euro, din care grant UE 229 milioane Euro)

Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecia naturii (215 milioane Euro, din care grant UE 172 milioane Euro)

Dezvoltarea infrastructurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale n zonele cele mai expuse la risc (329 milioane Euro, din care grant UE 270 milioane Euro)

Asisten Tehnic (174 milioane Euro, din care grant UE 130 milioane Euro ).

Programul acoper perioada 2007-2013, dar obiectivele sale urmresc nevoile de dezvoltare ale Romniei dup anul 2013. Avnd n vedere legtura strns dintre mediu i toate celelalte sectoare economice i sociale, POS Mediu a fost elaborat n strns colaborare cu celelalte programe operaionale i s-a avut n vedere evitarea suprapunerilor, realizarea complementaritii ntre programe i conformitatea cu obiectivele Strategiei de la Lisabona. POS Mediu va contribui la ndeplinirea obligaiilor Romniei n sectorul de mediu, oferind oportuniti de investiii n toate regiunile rii.

Sistemul de implementare

Pentru derularea i implementarea proiectelor finanate prin POS Mediu, o serie de instituii au responsabiliti clar definite, dup cum urmeaz:

Autoritatea de Management pentru Programul Operaional Sectorial Mediu (AM POS Mediu) este organizat n cadrul Ministerului Mediului i Pdurilor, conform prevederilor H.G. nr. 1635/2009, cu modificrile i completrile ulterioare, la nivel de direcie general Direcia General AM POS Mediu. AM coordoneaz i asigur managementul general al POS Mediu, elaboreaz proceduri de implementare, selecteaz proiectele, semneaz contractele de finanare cu beneficiarii, verific cererile de rambursare naintate de beneficiari, autorizeaz plata sumelor ctre beneficiari, face pli ctre beneficiari pentru prefinanare i sumele autorizate din cererile de rambursare, asigur msuri de publicitate i informare pentru program, raporteaz stadiul implementrii programului la CE, etc.

Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) este instituia responsabil de managementul i coordonarea implementrii Instrumentelor Structurale n Romnia. ACIS i desfoar activitatea n cadrul Ministerului Finanelor Publice. Responsabilitile sale sunt de a coordona programarea, dezvoltarea i implementarea Programelor Operaionale din cadrul CNSR, pentru a asigura coerena dintre programe, respectiv corelarea cu Programul Naional pentru Dezvoltare Rural i cu Programul Operaional pentru Pescuit.

Organismele Intermediare (OI) sunt nfiinate n fiecare din cele 8 regiuni de dezvoltare ale Romniei (NUTS II). Ele ndeplinesc un rol important n implementarea POS la nivel regional acionnd ca interfa ntre AM i beneficiari. AM a delegat Organismelor Intermediare (OI-uri) responsabiliti cu privire la activiti de programare, monitorizare, control i raportare pentru proiectele care se deruleaz n regiunile respective.

Beneficiarii dein rolul principal n managementul i implementarea proiectelor aprobate n cadrul POS Mediu. Ei sunt responsabili de organizarea procedurilor de achiziii publice i contractarea serviciilor i a lucrrilor, de implementarea proiectelor conform obiectivelor acestora, inclusiv de coordonarea activitilor implementate de parteneri, monitorizarea i raportarea stadiului implementrii la AM/OI, asigurarea unui sistem separat de contabilitate a proiectelor i/sau a unui/unor cont/conturi contabil/contabile separat/separate pentru toate tranzaciile efectuate n cadrul proiectelor, asigurarea unei piste corespunztoare de audit etc. Beneficiarii sunt responsabili de iniierea i implementarea proiectelor aprobate pentru finanare.

Partenerii au rolul de a sprijini beneficiarii cu privire la implementarea activitilor din proiect, sub coordonarea acestora, pe baza acordului de parteneriat.

Comitetul de Monitorizare (CM) pentru POS Mediu are ca rol principal monitorizarea eficacitii i calitii implementrii programului. Din Comitet fac parte reprezentani ai autoritilor centrale i ai asociaiilor patronale i profesionale relevante pentru domeniile finanate prin POS Mediu, ai societii civile i ONG-urilor active n domeniul mediului, ai Comisiei Europene i ai instituiilor financiare internaionale.

Autoritatea de Certificare i Plat (ACP) este stabilit n cadrul Ministerului Finanelor Publice, organizat ca direcie general. ACP este organismul competent pentru primirea plilor de la Comisia European i Organismul responsabil pentru transferul fondurilor ctre unitatea de plat din cadrul AM POS Mediu.

Unitatea de plat (UP) - o Unitate de Plat este stabilit n cadrul MMP DG AM POS Mediu, prin Direcia Pli, responsabil de transferul, n contul beneficiarului, al sumelor reprezentnd prefinanarea i/sau rambursarea cheltuielilor eligibile, precum i de restituirea de la bugetul de stat a sumelor pentru finanarea contravalorii taxei pe valoarea adugat pltite, aferent cheltuielilor eligibile efectuate n cadrul proiectelor finanate din POS Mediu.

Autoritatea de Audit (AA) care funcioneaz pe lng Curtea de Conturi, precum i unitatea de audit intern din cadrul MMP asigur auditul de sistem i auditul de operaiuni pentru POS Mediu.

Autoritatea Naional pentru Reglementarea i Monitorizarea Achiziiilor Publice (ANRMAP) este o instituie independent care are rolul de a verifica procesele de achiziie public derulate de beneficiar (control ex-post).

Unitatea pentru Coordonarea i Verificarea Achiziiilor Publice (UCVAP) este un departament din cadrul Ministerului Finanelor Publice care are rolul de a verifica procesele de achiziie public n timpul derulrii acestora (control ex-ante).

Mecanismul de implementare al POS Mediu este prezentat schematic n figura de mai jos.

Schema de implementare a POS Mediu

I.2 Axa Prioritar 4 Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecia naturii

I.2.1 Cadrul general

Capitalul natural al Romniei este important i pentru Uniunea European datorit florei i faunei bogate, climatului peisajului pe care le ofer spaiul carpato-danubiano-pontic. Romnia are o diversitate mare de specii de flor i faun. Cu toate acestea, exist multe specii de plante i animale aflate n pericol din cauza fragmentrii habitatelor i a exploatrii excesive a resurselor naturale, coroborate cu presiunile cauzate de dezvoltarea economic. Capitalul natural al Romniei, datorit condiiilor biogeografice, conine nc efective nsemnate ale unui foarte mare numr de specii care sunt catalogate ca fiind rare sau pe cale de dispariie la nivel european sau mondial.

Uniunea European a ratificat Convenia privind Diversitatea Biologic (CBD) n 21 decembrie 1993, iar pentru implementarea prevederilor Conveniei i-a asumat rolul de lider la nivel internaional, adoptnd o serie de strategii i planuri de aciune menite s contribuie la stoparea pierderii de biodiversitate pn n 2010 i dup, conform Comunicrii Comisiei Europene ctre Consiliu, Parlamentul European, Comitetul Economic i Social European i Comitetul Regiunilor nr. 864 final/16.12.2008. Planul Strategic pentru CBD are ca scop reducerea ratei actuale de pierdere a biodiversitii la nivel global, regional i naional ca o contribuie la reducerea srciei i n beneficiul tuturor formelor de via de pe pmnt i trebuie transpus n mod coresponztor la nivelul statelor membre. Aceast responsabilitate a fost centrat pe crearea unei reele ecologice europene care s includ un eantion reprezentativ din toate speciile i habitatele naturale de interes comunitar, n vederea protejrii corespunztoare a acestora i garantnd viabilitatea acestora pe termen lung. Aceast reea ecologic numit Natura 2000 se opune tendinei actuale de fragmentare a habitatelor naturale i are ca fundament faptul real c dezvoltarea sistemelor socio-economice se poate face numai pe baza sistemelor ecologice naturale i semi-naturale. Obligaiile legale ale statelor membre n domeniul protejrii naturii sunt incluse n Directivele Consiliului 79/409/CEE privind conservarea psrilor slbatice modificat prin Directiva 2009/147/EEC (numit pe scurt Directiva Psri) i 92/43/CEE privind conservarea habitatelor naturale i a speciilor de flor i faun slbatice (numit pe scurt Directiva Habitate).

Primele liste cu siturile Natura 2000 au fost aprobate prin Ordinul nr. 1964/2007 al ministrului mediului i dezvoltrii durabile privind instituirea regimului de arie natural protejat a siturilor de importan comunitar ca parte integrant a reelei ecologice europene Natura 2000 n Romnia, publicat n M.Of. nr. 98 din 7 februarie 2008, prin care au fost desemnate un numr de 273 de situri, acoperind o suprafa de cca 13,2% din suprafaa rii. De asemenea, s-a aprobat Hotrrea de Guvern nr. 1284/2007 privind declararea ariilor de protecie special avifaunistic ca parte integrant a reelei ecologice europene Natura 2000 n Romnia, publicat n Monitorul Oficial al Romniei nr. 739 din 31 octombrie 2007 prin care au fost desemnate un numr de 108 situri, acoperind o suprafa de circa 12% din suprafaa rii. Suprafaa acoperit de ariile naturale protejate de importan naional, comunitar i internaional este de 19,84 % din teritoriul rii.

n cadrul procesului de evaluare a siturilor de importan comunitar de ctre reprezentanii Comisiei Europene au avut loc seminariile biogeografice, respectiv procesul de evaluare a suficienei acestor situri, ntre ara noastr i Comisia European, ocazie cu care s-a solicitat rii noastre extinderea suprafeei acoperite cu situri de importan comunitar desemnate conform Directivei 92/43/CEE a Consiliului din 21 mai 1992 privind conservarea habitatelor naturale i a speciilor de flor i faun slbatic (Directiva Habitate), ca urmare a calificativelor Insuficient Moderat i Insuficient Major acordate unor specii i habitate de importan comunitar.

n ceea ce privete implementarea Directivei 79/409/CEE a Consiliului din 2 aprilie 1979 privind conservarea psrilor slbatice (Directiva Psri), Comisia European a transmis n data de 23.09.2008 (prin scrisoarea nr. SG-Greffe(2008)D/205718) avizul motivat nr. C(2008)4631 din 18.09.2008, n cauza nr. 2007/2266, referitor la nerespectarea dispoziiilor Directivei Psri, prin care se comunic rii noastre faptul c nu i-a ndeplinit obligaiile privind luarea msurilor de protecie a celor mai importante zone pentru psri prin desemnarea suficient a ariilor de protecie special avifaunistic (SPA) i c ara noastr mai trebuie s desemneze astfel de zone, termenul de realizare stabilit de CE fiind nceputul lunii septembrie 2009, termen extins, la solicitarea Guvernului Romniei pn la sfritul lunii octombrie 2010.

n cursul anului 2010 a avut loc seminarul pentru regiunea biogeografic Marea Neagr zona marin. Calificativele insuficient moderat pentru aceast regiune biogeografic urmnd a fi rezolvate pn n anul 2012, termen asumat i de CE. Dezvoltarea cadrului de management i monitorizare a ariilor naturale protejate, i n special a siturilor Natura 2000, impune derularea unor importante aciuni, precum: dezvoltarea structurilor administrative, elaborarea/revizuirea planurilor de management pentru ariile naturale protejate, realizarea infrastructurii specifice, ntocmirea de studii specifice, inventariere, cartografiere, ntreprinderea de msuri speciale de conservare a speciilor i a habitatelor naturale, realizarea de campanii de informare i de contientizare a publicului etc.

Totodat, ntrirea sistemului instituional n vederea asigurrii controlului, aplicrii legislaiei i a capacitii instituionale corespunztoare pregtirii i implementrii planurilor de management reprezint o necesitate. Obiectivul este acela de a asigura un management corespunztor ariilor protejate oprind astfel degradarea biodiversitii i a resurselor naturale.

Costurile pierderii sau degradrii biodiversitii sunt foarte greu de stabilit, dar studiile efectuate pn n prezent la nivel mondial arat c acestea sunt substaniale i n cretere. n primul raport privind evaluarea economic a ecosistemelor i biodiversitii la nivel internaional i publicat n 2008 se estimeaz c pierderea anual a serviciilor ecosistemice reprezint echivalentul a 50 de miliarde EUR.

Analizele economice privind necesarul de fonduri pentru asigurarea managementului ariilor naturale protejate au estimat costuri ntre 8 euro/ha (necesar aplicrii unui management de baz, minimal) i 12 euro/ha (necesar aplicrii unui management optim, eficient).

Prin Strategia Naional i Planul de Aciune pentru Conservarea Biodiversitii 2010 2020 au fost stabilite aciunile prioritare n funcie de gravitatea ameninrilor, vulnerabilitatea componentelor biodiversitii i de obligativitatea conformrii cu cerinele internaionale i comunitare de conservare a biodiversitii. I.2.2 Strategia de finanare

Aceast ax prioritar are ca obiective conservarea diversitii biologice, a habitatelor naturale, a speciilor de flor i faun slbatic, precum i asigurarea unui management eficient al ariilor naturale protejate i, n special, al reelei ecologice Natura 2000. Finanarea msurilor pentru atingerea acestor obiective se asigur din fonduri nerambursabile ale Uniunii Europene (FEDR) i de la bugetul de stat.

Proiectele finanate n acest sector vizeaz asigurarea unui management corespunztor al ariilor naturale protejate i implicit, stoparea pierderii biodiversitii i a resurselor naturale. O atenie deosebit se va acorda implementrii Directivelor Europene Psri i Habitate, prin stabilirea reelei ecologice Natura 2000. Proiectele trebuie s demonstreze aplicarea principiului dezvoltrii durabile pentru ariile naturale protejate i s vizeze cu precdere conservarea speciilor i habitatelor de importan comunitar. Creterea gradului de contientizare a populaiei cu privire la protecia biodiversitii este de asemenea, un element esenial pentru finanarea proiectelor, n condiiile n care este justificat contribuia fa de obiectivul de conservare.

n cadrul acestei axe prioritare se acord sprijin financiar pentru elaborarea, revizuirea i implementarea planurilor de management pentru ariile naturale protejate. Se vor finana aciuni privind delimitarea n teren (bornarea) i zonarea intern a ariilor naturale protejate conform legislaiei n vigoare, inventariere (habitate, specii, caracteristici naturale ale ariei), management i monitorizare a habitatelor i speciilor, investiii pentru refacerea habitatelor i speciilor i n infrastructura de informare, vizitare i contientizare.I.2.3. Complementaritatea cu alte programe de finanare

Axele prioritare ale POS Mediu sunt complementare altor intervenii cheie din alte Programe Operaionale (POS Competitivitate, Programul Operaional Regional, POS Dezvoltarea Resurselor Umane), precum i celor finanate prin Programul Naional de Dezvoltare Rural i Programul Operaional pentru Pescuit.

Obiectivele vizate de Axa Prioritar 4 - Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecia naturii, mai cu seam implementarea msurilor de conservare a biodiversitii ce impun restricii asupra proprietarilor de terenuri de pe teritoriul ariilor naturale protejate, sunt strns legate de msurile de compensare pentru acetia. Proiectarea i implementarea msurilor de compensare vor fi rezultatul unor aciuni coordonate ntre autoritile publice centrale responsabile, n vederea securizrii plilor compensatorii, conform Regulamentului Consiliului nr.1698/2005 privind FEADR i Regulamentului Consiliului nr. 1198/2006 privind FEP, referitor la activitile care servesc conservrii mediului.Anumite investiii pentru ariile naturale protejate aa cum sunt descrise n POR, Axa Prioritar 5 Dezvoltarea durabil a turismului regional i local, nu sunt eligibile pentru finanare n cadrul acestei axe.

Activitile privind elaborarea i implementarea planurilor de management pentru ariile protejate sunt eligibile, dar nici una din aciunile privind pescuitul nu este eligibil. Acestea din urm sunt incluse n Programul Operaional pentru Pescuit, finanat din Fondul European pentru Pescuit.

Alte intervenii urmrind mbuntirea calitii mediului sunt finanate din POS Transport (dezvoltarea durabil a sectorului de transport), Dezvoltarea Resurselor Umane (introducerea educaiei de mediu n programa colar, programe de instruire pentru ntreprinderi n domeniul dezvoltrii durabile i proteciei mediului), POS Competitivitate (etichetarea ecologic, introducerea standardelor de mediu, promovarea utilizrii resurselor energetice reutilizabile), PNDR (msuri privind agro-mediul i mpdurirea, dezvoltarea agriculturii ecologice, mbuntirea managementului solului).

I.2.4 Alocarea financiar

Pentru perioada 2007-2013, fondurile alocate pentru finanarea proiectelor din Axa prioritar 4 a POS Mediu Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecia naturii se ridic la aproximativ 215 milioane Euro, din care aproximativ 172 milioane Euro reprezint finanare din Fondul European de Dezvoltare Regional i aproximativ 43 milioane Euro cofinanare de la bugetul de stat.

Alocarea financiar orientativ, pe ani, pentru aceast ax este prezentat n tabelul de mai jos. AnTOTAL n Euro, din care:Contribuie UE n Euro (FEDR)Cofinanare naional n Euro (buget de stat)

20073.979.5303.183.624795.906

200820.295.60316.236.4824.059.121

200920.701.51516.561.2124.140.303

201035.192.57628.154.0617.038.515

201143.075.71334.460.5708.615.143

201243.937.22835.149.7828.787.446

201347.803.70238.242.9629.560.740

TOTAL214.985.867171.988.69342.997.174

Din totalul fondurilor alocate pentru finanarea n cadrul POS Mediu (214,9 milioane Euro), Axa Prioritar 4- Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecia naturii - fondurile ramase disponibile sunt de aproximativ 143 milioane de euro.Prin Axa Prioritara 4 nu se finaneaz proiecte majore aa cum sunt ele definite potrivit legislaiei comunitare i naionale n vigoare.

I.2.5 Indicatori POS Mediu

IndicatorUnitate de msurValoare de bazAn de referinSursainta

(2015)

Output

Arii protejate i situri Natura 2000, cu planuri de management n

vigoareNumr3

2006MM/

ANPM240

Rezultat

Suprafaa ariilor protejate i a siturilor Natura 2000, care beneficiaz de msuri de conservare a naturii % din suprafaa protejat02006MM/

ANPM60

Precizm c acetia reprezint indicatori de program POS Mediu, indicatorii la nivel de proiect vor fi definii mult mai specific n cadrul Cererii de Finanare (document anexat la GS).

I.2.6 Cadrul legislativ

Baza legal a acestui ghid este reprezentat de Programul Operaional Sectorial Mediu, document strategic aprobat prin Decizia Comisiei Europene nr. C (2007) 3467 din data de 11 iulie 2007. Textul integral al POS Mediu este disponibil pe pagina de internet www.posmediu.ro.

De asemenea, o serie de acte normative din domeniul biodiversitii i proteciei naturii, respectiv al gestionrii instrumentelor structurale trebuie avute n vedere de ctre potenialii beneficiari ai Axei Prioritare 4, conform Anexei 10 la prezentul Ghid.

CAPITOLUL II - REGULI PRIVIND SESIUNEA DE PROIECTE

II.1 Criterii de eligibilitate

Verificarea eligibilitii cererii de finanare (inclusiv anexele la cererea de finanare) n cadrul Programului Operaional Sectorial Mediu se va face n baza unor criterii de eligibilitate a solicitantului/partenerului, respectiv a proiectului propus pentru finanare pe baza criteriilor enumerate n continuare i incluse n grila de verificare a eligibilitii.

II.1.1 Eligibilitatea solicitanilor/partenerilor

Solicitantul eligibil este entitatea care ndeplinete urmtoarele criterii (se aplic i n cazul partenerilor n cazul n care acetia implementeaz activiti din proiect):

Face parte din categoria de beneficiari menionat n POS Mediu - Axa Prioritar 4

Solicitantul/partenerul face parte din urmtoarele categorii:

- Administratorii i custozii ariilor naturale protejate care au personalitate juridic proprie;

- APM-uri, ARPM-uri, ANPM, MMP Direcia Biodiversitii (DB);

- Autoriti ale administraiei publice;

- Organizaii neguvernamentale (Asociaii i Fundaii), care s aib prevzut n actul constitutiv atribuii de protecia mediului i/sau protecia naturii i care s fie constituite n conformitate cu prevederile O.G. nr. 26/2000 cu privire la asociaii i fundaii, cu modificrile i completrile ulterioare, inclusiv filiale ale asociaiilor i fundaiilor internaionale nregistrate n conformitate cu legislaia n vigoare n Romnia;

- Institute de cercetare;

- Universiti;

- Muzee.

ndeplinete urmtoarele condiii de natur instituional, legal i financiar

1. Solicitantul/partenerul este o entitate cu personalitate juridic, constituit conform legii, nregistrat fiscal n Romnia i/sau n statele membre ale Uniunii Europene, (cu condiia, n cazul parteneriatului, desemnrii ca lider al parteneriatului a unei entiti nregistrate fiscal n Romnia, vezi O.U.G.nr.64/2009, art. 23 i urmt.). Forma de constituire a solicitantului/partenerului corespunde prevederilor legale n vigoare aplicabile fiecreia dintre categoriile listate mai sus.

2. Solicitantul/partenerul nu se ncadreaz ntr-una din situaiile de mai jos:

a. este n incapacitate de plat, n stare de insolven conform prevederilor Legii nr. 273/2006 privind finanele publice locale, cu modificrile i completrile ulterioare, respectiv conform prevederilor Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenei, cu modificrile i completrile ulterioare, dup caz;

b. este n stare de faliment, lichidare, are afacerile conduse de un administrator judiciar sau activitile sale comerciale sunt suspendate ori fac obiectul unui aranjament cu creditorii sau este ntr-o situaie similar cu cele anterioare, reglementat prin lege, ori face obiectul unei proceduri legale pentru declararea sa n una din situaiile prevzute anterior;

c. nu i-a ndeplinit obligaiile de plat a impozitelor, taxelor i contribuiilor de asigurri sociale ctre bugetele componente ale bugetului general consolidat si bugetului local, n conformitate cu prevederile legale n vigoare n Romnia;

d. este declarat ntr-o situaie grav de nclcare a prevederilor legislaiei privind achiziiile publice i/sau a obligaiilor asumate printr-un contract/acord de finanare din fonduri publice;

e. a suferit condamnri definitive datorate unei conduite profesionale ndreptat mpotriva legii, decizie formulat de o autoritate de judecat care are for de res judicata (ex. mpotriva creia nu se poate face recurs);

f. este vinovat de grave greeli profesionale pe care autoritatea contractant le poate dovedi prin orice mijloace.

3. Reprezentantul legal al solicitantului/partenerului nu se afl ntr-una din situaiile de mai jos:

a suferit condamnri definitive din cauza unei conduite profesionale ndreptate mpotriva legii, decizie formulat de o autoritate de judecat care are for de res judicata (ex. mpotriva creia nu se poate face recurs);

a fost subiectul unei judeci de tip res judicata pentru fraud, corupie, implicarea n organizaii criminale sau n alte activiti ilegale, n detrimentul intereselor financiare ale Comunitii Europene.

n sensul pct. 2 i 3 solicitantul/partenerul va completa, semna i depune declaraia de eligibilitate conform specificaiilor din formularul anexa E.1.1.

4. Solicitantul /partenerul ndeplinete, dup caz, urmtoarele condiii specifice:

a) n cazul n care solicitantul/partenerul este o Agenie de Protecie a Mediului sau o autoritate public, se va face dovada separrii atribuiilor de implementare a proiectului de atribuiile de autorizare a proiectului (acte de reglementare aferente procesului de Evaluare a Impactului asupra Mediului, inclusiv cele referitoare la legislaia privind reeaua Natura 2000, autorizaie de construcie etc.). Aceast condiie este aplicabil i n cazul partenerilor.

b) n cazul n care solicitantul este alt entitate dect administratorul/custodele ariei protejate care face subiectul propunerii de proiect, solicitantul este eligibil dac ndeplinete una din condiiile de mai jos:

exist acordul scris necondiionat al administratorului/custodelui pentru realizarea proiectului (conform anexei E.1.4.), vezi nota de mai jos;

administratorul sau custodele este partener n proiect.

c) n cazul n care o arie protejat nu are structur de administrare constituit/ nu este atribuit n custodie, solicitantul este eligibil numai dac ndeplinete una din condiiile de mai jos:

exist acordul scris al autoritii competente de mediu pentru realizarea proiectului (cf anexei E.1.4.), vezi nota din text, de mai jos;

autoritatea competent de mediu este partener n proiect.

d) n cazul n care beneficiarul i/sau partenerul implementeaz ei nii o parte sau toate activitile proiectului, ei trebuie s dovedeasc faptul c dein personal calificat (experii vor avea cel puin 3 ani experien n domeniul relevant pentru activitatea pe care o desfoar).

e) Solicitanii pot ncheia parteneriate cu respectarea prevederilor O.U.G. nr. 64/2009 i ale Ordinului ministrului finanelor publice nr. 2548/25.08.2009, cu modificrile i completrile ulterioare.

Excepie: n cazul proiectelor naionale, este necesar doar acordul autoritii responsabile cu managementul ariilor naturale protejate (cu excepia proiectelor depuse de aceasta).

Not:

Administratorul, custodele sau autoritatea competent are obligaia de a se asigura c ntre proiectele depuse pentru aceeai arie nu exist suprapuneri de activiti (pentru evitarea dublei finanri). Eventualul refuz de a elibera acordul se va justifica n scris de ctre administrator/custode/autoritatea competent de mediu (neconcordane cu reglementrile n vigoare, activiti propuse care sunt deja implementate sau n curs de implementare, activiti nerelevante sau neconforme obiectivelor ariei naturale protejate, activitile propuse sunt parte a unui proiect care urmeaz s fie depus de ctre administrator/custode n sesiunea a IV a etc.). Contestarea de ctre aplicant a avizului negativ se analizeaz i se soluioneaz de ctre autoritatea competent. Modelul acordului scris trebuie s respecte formatul din formularul Cererii de Finanare, anexa E.1.4.

De asemenea, administratorul, custodele sau autoritatea competent nu va elibera acordul scris mai devreme de 10 zile lucrtoare de la data lansrii sesiunii de proiecte.

II.1.2 Eligibilitatea proiectelor

Proiectul propus pentru finanare n cadrul POS Mediu este considerat eligibil dac ndeplinete urmtoarele criterii:

1. Proiectul include una sau mai multe din categoriile de activiti menionate n POS Mediu, Axa Prioritar 4 - Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecia naturii, dup cum urmeaz:

A. Elaborarea/revizuirea planurilor, strategiilor i a msurilor de management al ariilor naturale protejate i alte activiti conexe (activiti preliminare msurilor concrete de investiii sau conservare)

Elaborarea sau revizuirea planurilor de management i a altor documente aferente activitii specifice de management al ariilor naturale protejate; Realizarea la nivel naional a seturilor de msuri de management pentru conservarea speciilor de importan comunitar;

Elaborarea de studii, inventarieri, cartografiere; Elaborarea metodologiilor i planurilor pentru monitorizarea strii de conservare a habitatelor i speciilor de importan comunitar /naional, inclusiv a metodologiilor i planurilor privind paza arealelor n care se afl specii i habitate de importan comunitar afectate de activiti antropice, etc.B. Investiii n infrastructur pentru uz public orientate spre protecia i gestionarea mediului n ariile naturale protejate

Marcaje, poteci, puni, observatoare, centre de vizitare, puncte de informare i alte tipuri de infrastructur destinate managementului ariei naturale sau informrii vizitatorilor.

C&D. Activiti privind meninerea sau mbuntirea strii de conservare a speciilor i habitatelor Lucrri de reconstrucie ecologic, refacerea conectivitii pentru asigurarea dispersiei populaiilor speciilor, implementarea de msuri pentru managementul i monitorizarea speciilor i habitatelor de importan comunitar /naional etc.

Aciuni care au ca scop reducerea fragmentrii arealelor/refacerea populaiilor speciilor de flor i faun de importan comunitar /naional periclitate, msuri privind speciile invazive etc E. Activiti de consultare, contientizare i informare

Planificarea si organizarea activitatilor de constientizare, pregatirea materialelor de informare si constientizare pentru sustinerea activitatilor concrete de constientizare (evenimente, seminarii, conferinte, si altele de acelasi tip), etc.F. Activiti de instruire i cretere a capacitii instituionale de gestionare a ariilor naturale protejate Organizarea sesiunilor de instruire (seminarii, grupuri de lucru etc.) avnd ca scop creterea competenelor personalului din structura de management a unei arii protejate sau a unei autoriti cu responsabiliti n domeniul proteciei mediului n vederea asigurrii strii favorabile de conservare a habitatelor i speciilor de importan comunitar sau naional; Achiziia de echipamente i software, doar n cazul n care este justificat contribuia lor efectiv pentru ntrirea capacitii instituionale a organizaiilor responsabile cu managementul ariilor protejate.

2) Perioada de implementare este cuprins ntre 01.01.2007 i 31.12.2015. Durata unui proiect nu trebuie s depeasc 36 luni.

3) Proiectul ndeplinete, dup caz, urmtoarele condiii specifice:

Proiectul vizeaz activiti care determin efecte directe i/sau indirecte asupra conservrii speciilor i/sau habitatelor de importan comunitar i/sau naional prevzute n OUG 57/2007, cu modificrile i completrile ulterioare, respectiv specii i habitate de importan comunitar i naional pentru care a fost declarat aria natural protejat; Proiectele trebuie s includ cel puin o activitate identificat conform categoriilor A sau C&D pentru fiecare arie natural protejat vizat de proiect; n cazul n care, pentru aria natural protejat din proiect, nu exist un plan de management (care are la baz studii de inventariere pentru habitate/specii) n curs de elaborare de ctre custode/administrator sau elaborat i depus spre aprobare la autoritatea competent (n proiect va fi precizat nr. de nregistrare), includerea unei activiti privind elaborarea planului de management (rezultatul final fiind planul de management aprobat de autoritatea competent) este o condiie obligatorie (cu excepia proiectelor naionale); Centrele de vizitare vor fi prevzute numai pentru deservirea ariilor naturale protejate ce dispun de o structur de administrare, constituit potrivit prevederilor legale n vigoare;

Activitile de reconstrucie a habitatelor sunt eligibile doar n interiorul ariilor naturale protejate care au structur de management (administraie sau custode) funcional;

Un proiect care include activiti de tip C.c) 1. poate fi iniiat doar de ctre sau n parteneriat cu MMP.

Un proiect care include activiti de tip C.c) 2. poate fi depus doar de ctre sau n parteneriat cu administratorii/custozii ariilor naturale protejate sau, n cazul n care o arie protejat nu are sistem de administraie constituit, autoritatea de mediu competent pentru managementul ariei respective.

Categoria de activiti F se adreseaz doar administratorilor i custozilor ariilor naturale protejate, MMP, ANPM, APM-uri/ARPM-uri, care trebuie s fie beneficiari sau parteneri n proiect.

4) Proiectul respect legislaia n domeniul egalitii de anse, concurenei, dezvoltrii durabile, achiziiilor publice, informrii i publicitii, precum i ajutorului de stat (politici europene).

5) Proiectul pentru care se solicit finanare din POS Mediu nu a beneficiat i nu beneficiaz de finanare din alte fonduri publice (evitarea dublei finanri).

6) Terenurile pe care se realizeaz cldirile aferente investiiilor POS Mediu Axa prioritar 4 sunt n domeniul public al statului sau al unitilor administrativ teritoriale. Solicitanii trebuie s fac dovada acestui tip de proprietate cu oricare dintre actele probatorii admise de lege, i, de asemenea trebuie s fac dovada faptului c terenurile le sunt puse la dispoziie pe toat durata legal de funcionare a investiiilor propuse n scopul realizrii proiectului (innd cont i de condiiile specifice din seciunea II.3.2)n acest sens, solicitantul trebuie s dovedeasc:

(1) Calitatea de titular al dreptului de proprietate public a statului ori a unitilor administrativ-teritoriale :

Terenul (inclusiv orice construcie aferent terenului i existent la data intrrii n vigoare a contractului de finanare) aparine domeniului public al statului sau al unitilor administrativ-teritoriale, dup caz, indiferent c titularul dreptului de proprietate este solicitantul sau nu. n acest sens, pot fi prezentate acte juridice ce constat/aprob apartenena la domeniul public al statului ori al unitii administrativ - teritoriale, dup caz, a terenului n cauz, inclusiv cu identificarea poziiei din inventarul bunurilor aparinnd domeniului public al statului ori al unitilor administrativ-teritoriale, dup caz; la acestea poate fi adugat extrasul de carte funciar ori orice alt document care s ateste, n subsidiar, tipul de proprietate, limitele, datele de identificare n teren etc;

Adiional, se va verifica dac n actul menionat la pct. (1) nu exist constrngeri legale privind exercitarea dreptului respectiv, n legtur cu edificarea / realizarea de construcii / alte obiective de infrastructur finanate din POS Mediu Axa Prioritar 4;

(2)Beneficiarul trebuie s fac dovada punerii la dispoziie a terenului domeniu public, de ctre persoana juridic cu drept de dispoziie . Cu titlu de exemplu menionm c se poate dovedi c terenul n discuie a fost dat n administrare/ folosin gratuit/ concesiune / nchiriere, potrivit Legii nr. 213/1998 privind proprietatea public i regimul juridic al acesteia, cu modificrile i completrile ulterioare),

Dupa caz, se va dovedi:

Calitatea de titular al dreptului de folosin gratuit, transmis autoritii publice centrale responsabile pentru coordonarea i administrarea ariilor naturale protejate la nivel naional, asupra investiiilor care urmeaz s se edifice / reonoveze / reabiliteze prin POS Mediu Axa Prioritar 4 (pentru toat perioada legal de funcionare a investiiilor care se vor realiza), transmis prin acte de decizie ale autoritilor publice centrale / locale competente, dup caz.

(3) In cazul in care terenul (inclusiv orice alt tip de construcie aferent terenului i existent la data intrrii n vigoare a contractului de finanare) ce se afl n proprietate public a statului sau a unitilor administrativ-teritoriale, se afl n raport de vecintate cu terenuri aflate n proprietate privat, iar pentru exploatarea terenului, inclusiv prin realizarea investiiilor din POS Mediu Axa Prioritar 4, este necesar constituirea de servitui asupra terenurilor proprietate privat,

Dup caz, se va face dovada c:

Se prezint acordul scris, n form autentificat, al proprietarului privat cu privire la constituirea servituii asupra terenului su, cu precizarea tipului de servitute constituit, cu excepia cazului n care terenul asupra cruia se constituie servitutea / servituile respectiv (-e) se afl n proprietatea privat a statului / unitii administrativteritoriale, n acest caz dovada urmnd s se realizeze prin acte de autoritate ale acestora.

II.2 Criterii de evaluare a proiectelor

Criteriile de evaluare a proiectelor privesc relevana i maturitatea acestora, dup cum urmeaz:

1. Relevana proiectului reflectat n contribuia la ndeplinirea obiectivelor generale ale POS Mediu i a celor specifice aferente axei prioritare 4, precum i la conformarea cu prevederile legislaiei comunitare i naionale privind protecia naturii;2. Maturitatea proiectului reflectat n calitatea proiectului propus (definirea clar a obiectivelor i activitilor proiectului, stadiul elaborrii documentaiei proiectului i al obinerii avizelor/acordurilor/autorizaiilor pentru proiectele ce vizeaz lucrri de infrastructur, planul de achiziii, planul financiar, capacitatea tehnic i financiar a beneficiarului de a implementa proiectul etc).

Pentru criteriile de relevan i maturitate se acord punctaj maxim de 10 puncte.Pentru calificare, proiectul trebuie s obin minim 6 puncte, la fiecare criteriu, conform sistemului de calcul prezentat n Anexa 4 Grile de verificare i evaluare a cererilor de finanare.Not: Faptul c un proiect include mai multe activiti, nu determin automat obinerea unui punctaj mai mare.

Dac o propunere de proiect nu obine punctaj suficient pentru calificare, aceasta presupune cel puin una din urmtoarele dou situaii: fie contribuia la ndeplinirea obiectivelor POS Mediu este nesemnificativ, fie este insuficient pregtit.

Criteriile i subcriteriile de evaluare sunt prezentate mai jos.

II.2.1.Relevana proiectului

Proiectul este considerat relevant dac demonstreaz contribuia sa la atingerea obiectivelor POS Mediu Axa prioritar 4, la dezvoltarea Reelei Natura 2000, precum i la implementarea altor politici de mediu relevante (ex: reducerea efectelor modificrilor climatice).Proiectul trebuie s cuprind aciuni ce contribuie n mod direct sau indirect la conservarea unor specii/habitate de importan comunitar sau protejate prin legislaia naional, iar beneficiile acestuia trebuie s rezulte din activiti realizabile, printr-o alocare financiar echilibrat i realist. Resursele proiectului trebuie gestionate astfel nct s se obin beneficii maxime. Beneficiile proiectului trebuie s fie relevante pentru protecia naturii i conservarea biodiversitii. Nu se finaneaz proiecte ce cuprind activiti cu potenial de a genera efecte negative asupra ariilor naturale protejate.

Totodat, este evaluat potenialul proiectului de a crete interesul i contientizarea vizitatorilor i comunitii locale asupra problemelor privind protecia naturii. Msura n care proiectul prevede aciuni de comunicare sau diseminare cu impact de amploare, msurabil, care s genereze reacii favorabile pe termen lung este un alt aspect evaluat n determinarea relevanei proiectului.

Criteriile pentru evaluarea relevanei proiectului sunt prezentate n Anexa 4 (Grile de verificare i evaluare a cererilor de finanare).

II.2.2. Maturitatea proiectului

Maturitatea proiectului este evaluat prin calitatea propunerii tehnice i a celei financiare, existena unui cadru adecvat pentru implementarea proiectului (pentru managementul proiectului se dispune de resurse umane, logistic, echipamente, roluri i responsabiliti clar definite, acoperirea domeniilor de expertiz necesare coordonrii proiectului i implementrii activitilor ce sunt n responsabilitatea beneficiarului sau a partenerilor), precum i sprijinul acordat proiectului de ctre autoritile competente sau ali factori relevani.

Totodat, maturitatea proiectului este dat de stadiul pregtirii documentaiei proiectului (studiul de evaluare a impactului asupra mediului, studiul de fezabilitate n cazul proiectelor de infrastructur, autorizaii/acorduri/avize, alte studii etc.). Obiectivele i activitile proiectului, precum i justificarea importanei i necesitii acestuia trebuie specificate clar. Proiectul trebuie s fie viabil, soluia propus de acesta trebuie s aib valabilitate ndelungat (activitatea va continua i dup finalizarea proiectului). Bugetul proiectului trebuie s fie corelat cu obiectivele i activitile proiectului. Proiectul trebuie s conin un set de indicatori, care s cuantifice rezultatele ateptate ale proiectului, n corelare cu indicatorii specificai n POS Mediu la Axa prioritar 4. Riscurile i constrngerile care pot interveni n implementarea proiectului trebuie identificate i trebuie propuse msuri de prevenire a acestora. Experiena solicitantului n managementul unor proiecte similare constituie un avantaj. Solicitantul trebuie s demonstreze c are capacitatea tehnic i financiar pentru implementarea proiectului, pentru acoperirea cheltuielilor altele dect cele eligibile.

Evaluarea propunerii tehnice i a celei financiare se realizeaz utiliznd o serie de criterii specificate n Anexa 4 Grile de verificare i evaluare a cererilor de finanare Fia de evaluare a propunerii tehnice i Fia de evaluare a propunerii financiare.

Not: Solicitantul trebuie s precizeze sursele de informare folosite pentru completarea Cererii de Finanare.

II.3 Reguli de eligibilitate a cheltuielilor i activitilor

II.3.1 Reguli generale i specifice de eligibilitate a cheltuielilor

Pentru a fi rambursat, o cheltuial trebuie s ndeplineasc n mod cumulativ urmtoarele condiii cu caracter general:

1) s fie conform cu prevederile contractului de finanare;2) s fie conform cu prevederile legislaiei naionale i comunitare;3) activitile propuse nu beneficiaz de finanare din alte fonduri publice;4) s fie efectiv pltit de beneficiar pn la data de 31 iulie 2015;5) s fie efectiv pltit dup 1 ianuarie 2007 (n cazul cheltuielilor efectuate nainte de depunerea cererii de finanare, cu respectarea legislaiei privind achiziiile publice);6) s fie nsoit de facturi, n conformitate cu prevederile legislaiei naionale sau de alte documente contabile cu valoare probatorie, echivalent facturilor, pe baza crora cheltuielile s poat fi auditate i identificate;7) se ncadreaz n lista cheltuielilor eligibile aferente Axei Prioritare 4 din POS Mediu.

Lista cheltuielilor eligibile (mpreun cu regulile specifice de eligibilitate) pentru proiectele finanate prin Axa Prioritar 4 din POS Mediu este prezentat n Anexa 3. Lista cheltuielilor eligibile a fost ntocmit n conformitate cu prevederile H.G. nr. 759/2007 i ale Ordinului comun al ministrului mediului i ministrului finanelor publice nr. 1415/3399/2008 pentru aprobarea listei cheltuielilor eligibile pentru proiectele finanate prin Programul Operaional Sectorial Mediu 2007-2013, cu modificrile i completrile ulterioare.

Not: Eligibilitatea cheltuielilor se va verifica i n perioada de implementare a proiectului, pe baza cererilor de rambursare a cheltuielilor efectuate i a documentelor justificative de efectuare a plilor (ex. facturi, extrase de cont).

II.3.2 Reguli generale i specifice de eligibilitate a activitilor

Not: Aceste reguli vor fi analizate n cadrul procesului de evaluare a proiectelor.

Pentru a fi selectate n vederea finanrii, proiectele trebuie s respecte un set de condiii corespunztoare categoriei de activitate propus pentru finanare, dup cum urmeaz:

Atenie!

Proiectele trebuie s includ cel puin o activitate identificat conform categoriilor A sau C&D detaliate mai jos pentru fiecare arie natural protejat vizat de proiect.

Proiectele trebuie s vizeze activiti care determin efecte directe i/sau indirecte asupra conservrii speciilor i/sau habitatelor de importan comunitar i/sau naional prevzute n OUG 57/2007, cu modificrile i completrile ulterioare, respectiv specii i habitate de importan comunitar i naional pentru care a fost declarat aria natural protejat sau situl Natura 2000.

Proiectele naionale vor aborda prioriti la nivel naional aferente implementrii Directivelor Habitate i Psri. II.3.2.1. Activiti de tip A.Elaborare / revizuire a planurilor, strategiilor i a msurilor de management aferente ariilor naturale protejate i alte activiti conexe - activiti preliminare msurilor concrete de investiii sau conservare (inventariere, cartografiere, elaborare studii tiinifice, SF-uri etc.).

Existena unui plan de management reprezint o premis important pentru orice aplicaie privind activiti eligibile n interiorul ariei sau care are legtur cu aria protejat. Planul de management ofer justificarea de baz pentru o propunere de proiect i demonstreaz modul n care implementarea propunerii de proiect va contribui la realizarea unui management eficient al zonei i modul n care se integreaz cu alte activiti ale planului de management. Nu exist niciun ghid oficial privind structura sau modul de pregtire a planurilor de management pentru ariile protejate (situri Natura 2000) din Romnia. Anumite modele exemplificative sunt disponibile pe site-ul web al MMP (http://www.mmediu.ro/protectia_naturii/biodiversitate/Proces_Elaborare_PMPA.pdf sau http://www.eurosite.org/en-UK/content/site-based-adaptive-management). Condiii generale Planurile de management/msurile de conservare trebuie s aib n vedere cerinele specifice aferente ariilor protejate de importan naional, SPA i SCI i vor aborda toate speciile i habitatele pentru care a fost declarat aria protejat.

Planul de management trebuie pregtit prin implicarea factorilor interesai; o analiz preliminar a factorilor interesai (cei mai importani) i un program de informare/participare/consultare a acestora trebuie incluse n propunerea de proiect.

Solicitantul trebuie s aib n vedere n planificarea activitilor faptul c planurile de management sunt supuse procedurii SEA (evaluarea impactului de mediu pentru planuri i programe), respectiv evaluarea adecvat de mediu, dup caz. Aceast procedur trebuie finalizat nainte de terminarea proiectului. Planurile de management elaborate n cadrul proiectelor vor fi aprobate de autoritatea competent conform legislaiei n vigoare nainte de plata final. Solicitantul trebuie s aib n vedere n proiect timpul necesar pentru obinerea aprobrii planului de management. Nu sunt eligibile pentru finanare studiile tiinifice care au ca scop cercetarea fundamental. Studiile finanate prin POS Mediu trebuie s aib ca scop final msuri concrete pentru meninerea sau mbuntirea strii favorabile de conservare a speciilor sau habitatelor vizate! n acest sens, rezultatele acestor studii trebuie s creeze premisele pentru elaborarea/revizuirea planurilor de management sau s fie necesare n contextul ndeplinirii obligaiilor/cerinelor CE asumate prin tratatul de aderare. n acest ultim caz, solicitantul va obine o declaraie de sprijin din partea direciei de specialitate din cadrul MMP (Anexa E 1.3 la Cererea de Finanare).

n cazul n care pentru proiectele care presupun infrastructur, solicitantul propune n proiect elaborarea unui studiu de fezabilitate, acesta se va angaja s asigure realizarea obiectivului de investiii, fie din fonduri proprii sau alte surse financiare, n conformitate cu un calendar prestabilit. n cazul n care solicitantul nu va demara lucrrile de investiii n termen de maxim 18 luni de la finalizarea documentelor mai sus menionate, solicitantul va trebui s ramburseze cheltuiala aferent SF, devenit astfel neeligibil. Seturile de msuri de management pentru conservarea speciilor de importan comunitar trebuie s aib n vedere prioritile autoritii centrale responsabile (habitatele forestiere i cele neforestiere prioritare din anexa 2 a OUG 57/2007, specii de importan comunitar care necesit o protecie strict, anexa 4A a OUG 57/2007, speciile de psri din anexa 3 a OUG 57/2007 i speciile de psri migratoare care se regsesc n mod regulat pe teritoriul Romniei, i care nu se regsesc n anexa 3 dar pentru care se declar SPA conform art. 31 alin. (2) din OUG 154/2008 ce completeaz OUG 57/2007). Faptul c obiectul seturilor de msuri este prioritatea autoritii centrale trebuie s fie expres specificat n declaraia E.1.4. emis de ctre autoritatea central responsabil. Toate hrile care sunt anex la planul de management vor fi elaborate n GIS, sistem de proiecie Stereografic 1970 sau un alt sistem similar aprobat la nivel naional.

n cazul n care se realizeaz hri privind rspndirea speciilor i/sau habitatelor, precizia determinrii elementelor specifice n format electronic va fi aferent unei scri de cel puin 1:10000.

Pentru trasarea detaliilor topografice vor fi utilizate planuri de baz 1:5000 sau 1:10000 i ortofotoplanuri.

Cartrile i analizele privind caracterizarea speciilor i habitatelor vor ine cont de suprafaa minim de cartare conform specificului acestora. n cazul unor suprafee fragmentate, arealul poate fi descris pornind de la puncte sau linii, prin suprafee (zone buffer) n jurul acestora. Pentru delimitarea habitatelor se vor utiliza att ortofotoplanuri, ct i msurtorile GPS rezultate n urma cartrilor pe teren. Pentru activitile de cartare a arealelor speciilor i a habitatelor se pot utiliza imagini satelitare multispectrale (care ofer informaii suplimentare prin imagini n diverse benzi spectrale, care pot fi interpretate n acest scop), precum i modelele digitale ale terenului (digital elevation model) la rezoluii adecvate scopului urmrit.

Georeferenierea planurilor topografice va avea n vedere: toleranele admise RMS (RMS 0.2Xscara hrii/1000), minim 4 puncte alese n colurile planurilor de baz 1:5000/10000;

Procesele de digitizare vor respecta ntotdeauna aceeai scar de vizualizare pentru a evita diferenele de scar ce pot aprea ulterior (recomandat 1:2000);

Structura bazei de date GIS trebuie s fie unic i pre-stabilit la nivel naional, definit n funcie de tipurile de date integrate n sistem, astfel nct s acopere ntreg domeniul specific ariei protejate ; Formatul digital al bazelor de date cartografice trebuie s permit interoperabilitatea ntre diferite programe de analiz GIS i s respecte specificaiile INSPIRE pentru bazele de date geospaiale ale ariilor protejate;

Formatul bazelor de date geospaiale agreat este geodatabase, n caz contrar acesta trebuie s fie prezentat n format XML sau shapefile (forma interoperabil gratuit);

Msurtorile i nregistrrile GPS din teren vor respecta o structur de date care s permit ncrcarea/stocarea acestora automat n baza de date GIS;

Fiecrei baze de date geospaiale i se va crea o topologie i vor fi eliminate erorile de digitizare;

Hrile vor fi etichetate inndu-se seama de semnele convenionale cartografice existente; Metadatele vor fi introduse n conformitate cu Directiva INSPIRE, urmrind specificaiile pentru bazele de date geospaiale ale ariilor protejate;

Atenie!

Pentru ariile naturale protejate care nu au administrator/custode, n cazul n care solicitantul propune elaborarea planului de management, are obligaia ca, n cazul n care, pe parcursul derulrii proiectului, aria natural protejat este atribuit n custodie/administrare, s ncheie un protocol de colaborare cu administratorul /custodele respectiv, n acest sens. n caz contrar, AM i rezerv dreptul de a reanaliza oportunitatea implementrii proiectului. De asemenea, n astfel de cazuri, contractul de administrare sau convenia de custodie vor conine clauze adaptate n funcie de evoluia implementrii proiectului.Condiii specifice

Indicatorii care trebuie prezentai n mod obligatoriu n proiect, dac acesta include activitile respective (lista nu este exclusiv):

OutputRezultat

1 plan de management

1 studiu tiinificMsuri de conservare pentru x specii

Msuri de conservare pentru y habitate

Msuri de conservare pentru x specii

Msuri de conservare pentru y habitate

II.3.2.2. Activiti de tip B. Investiii n infrastructur pentru uz public orientat spre protecia i gestionarea mediului n ariile naturale protejate

a) Construirea/reabilitarea/amenajarea infrastructurii de vizitare i informare pentru ariile naturale protejateInfrastructura de vizitare i informare are un rol important n promovarea obiectivelor de management ale ariei naturale protejate i pentru contientizarea de ctre publicul larg a msurilor de conservare a speciilor/habitatelor naturale n contextul gestionrii durabile a resurselor naturale. Infrastructura de vizitare poate fi construit i n afara ariilor naturale protejate n cazuri bine justificate i numai dac este dovedit aportul acesteia la obiectivele de conservare a biodiversitii n aria respectiv.

Activitile privind construirea, reabilitarea i amenajarea centrelor de vizitare/punctelor de informare trebuie s fie temeinic justificate prin strategia de vizitare i s in cont de urmtoarele:

elemente de arhitectur peisagistic: ncadrarea n peisaj prin utilizarea unor materiale i tehnici adecvate de construcie i utilizarea stilului i elementelor de arhitectur tradiional din zona de amplasare;

dimensionarea centrelor de vizitare/punctelor de informare n conformitate cu funciile definite prin strategia de vizitare, numrul de vizitatori etc.;

prezentarea informaiilor pornind de la ecologia speciilor/habitatelor/ecosistemelor prezente n aria protejat;

promovarea utilizrii durabile a resurselor naturale n aria protejat, n limitele capacitii de suport i a ratelor de regenerare a acestora (senzori de lumin, de ap, sisteme de economisire a energiei etc.);

reducerea impactului asupra mediului n fazele de realizare i gestionare a centrului (ex.: construcii eficiente din punct de vedere energetic, folosirea de tehnologii prietenoase mediului etc.);

diseminarea informaiei corespunztor cu nivelul i categoria de beneficiari vizai (copii/aduli, public larg/factori instituionali etc.), utilizarea metodelor de interpretare i unor soluii alternative de transmitere a informaiilor;

stimularea interesului vizitatorilor pentru natur i contientizarea acestora privind impactul activitilor antropice asupra biodiversitii;

folosirea unor echipamente/tehnologii audio sau/i video i a unor materiale/tehnici adecvate (adaptate scopului propus i grupurilor int) pentru a evidenia valorile capitalului natural din ariile naturale protejate. Acest tip de activitate trebuie astfel conceput nct s aib un impact considerabil asupra vizitatorilor (efecte multiplicative) etc.

Strategia de vizitare trebuie s aib n vedere:

zonarea pentru diferite activiti ale vizitatorilor (acolo unde este cazul);

oferirea de informaii vizitatorilor cu privire la aria protejat prin utilizarea unui mix de elemente multimedia (tiprituri, internet, mijloace audio-vizuale, marcaje etc.);

infrastructura i facilitile pentru vizitatori incluznd poteci, puncte de observare, zone de campare etc.;

centre de vizitare menite s ofere vizitatorilor o experien cu privire la caracterul unic al zonei (att din punct de vedere cultural ct i din punct de vedere al naturii) i care s fie construite cu respectarea specificului local. De asemenea, se va avea n vedere utilizarea instalaiilor care asigur un consum redus de energie, contractarea serviciilor de salubritate etc.

Reabilitarea infrastructurii de vizitare existente, ct i asigurarea echipamentelor/dotrilor necesare (ex: bnci, faciliti pentru persoane cu dizabiliti, panouri, materiale de informare/contientizare etc.) pentru infrastructura existent trebuie justificat, de asemenea, n conformitate cu strategia de vizitare, obiectivele de conservare i trebuie s aib n vedere respectarea condiiilor aferente construirii infrastructurii de vizitare.

Alte obiective de infrastructur includ, dar nu se limiteaz la chiocuri de informare, observatoare pentru faun i alte tipuri de infrastructur destinate informrii vizitatorilor.

b) Construirea/reabilitarea i dotarea infrastructurii destinate ndeplinirii obiectivelor de management aferente ariei naturale protejate

Pentru acest tip de infrastructur nu este necesar prezentarea strategiei de vizitare, dar necesitatea acestei investiii trebuie s fie justificat innd cont de prevederile planului de management al ariei (dac exist) i/sau ale unui studiu tiinific relevant, cu respectarea legislaiei aplicabile n vigoare i a regulamentului intern al structurii de administrare a acesteia (dac exist).Condiii generale

Proiectele privind infrastructura de vizitare/informare trebuie s includ o strategie de vizitare (anexat la Cererea de Finanare), care s demonstreze c zona are potenial de a atrage vizitatori i c proiectul rspunde unei nevoi concrete a diferitelor categorii de vizitatori. Un cuprins recomandat al strategiei de vizitare este disponibil n Anexa 5. Strategia de vizitare trebuie realizat la nivelul ariei naturale protejate, analiza fluxurilor de vizitatori i a relaiei cu comunitile locale trebuind s includ i zonele limitrofe ale acesteia.

Centrele de vizitare nu vor include faciliti de cazare cu scop turistic, dar pot include maxim 3 ncperi destinate personalului administrativ al ariei protejate, voluntarilor i cercettorilor i care nu vizeaz realizarea de beneficii materiale. n acelai context, construirea spaiilor de alimentaie public n cadrul centrelor de vizitare nu este cheltuial eligibil;

Punctele de informare vor avea o suprafa util total de maxim 70 m2 i nu vor depi costul de 1000 euro/m2 raportat la suprafaa desfaurat a imobilului; La proiectarea centrului de vizitare/punctelor de informare trebuie s se in seama de urmtoarele aspecte: amplasamentul centrului (disponibilitatea vizitatorilor i accesibilitatea centrului, legturile cu zonarea ariei naturale protejate etc.), cile de acces (poteci, restricii), activiti recreaionale/educative pentru vizitatori, programe turistice ale unor operatori de turism, costurile pentru meninerea centrului, personal angajat/voluntari etc.).

Arhitectura centrului de vizitare, precum i modul n care dotarea acestuia a fost gndit n vederea atingerii obiectivului de contientizare a vizitatorilor (experiene multimedia etc.) constituie puncte de referin n evaluarea proiectului.

Obiectivele de infrastructur de la punctul a) i b) pot fi realizate n interiorul sau n afara ariilor naturale protejate, localizarea trebuind s fie justificat prin strategia de vizitare sau prin alte documente relevante, pentru cele de la punctul b). Veniturile obinute din gestiunea infrastructurii de vizitare vor fi utilizate pentru acoperirea cheltuielilor curente ale centrului, aferente managementului ariei naturale protejate i pentru finanarea altor aciuni de conservare a ariei naturale protejate.

O arie natural protejat poate avea o singur strategie de vizitare!

Nu sunt eligibile activitile privind construirea drumurilor publice, forestiere, de exploatare agricol etc. (pentru informare: infrastructura de transport se poate finana n cadrul altor programe finanate de Uniunea European: Programul Operaional Transport, Programul Operaional Regional, Programul Naional de Dezvoltare Rural).

Condiii specifice

Terenurile aferente centrelor de vizitare i punctelor de informare prevzute la activitile din categoria B trebuie s aparin domeniului public al statului sau al unitii administrativ teritoriale.

Indicatorii care trebuie prezentai n mod obligatoriu n proiect, dac acesta include activitile respective (list

top related