e_c_istorie_2015_var_09_lma.pdf

Post on 17-Sep-2015

2 Views

Category:

Documents

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

TRANSCRIPT

  • Ministerul Educaiei i Cercetrii tiinifice Centrul Naional de Evaluare i Examinare

    Prob scris la istorie Varianta 9 Pagina 1 din 2

    Examenul de bacalaureat naional 2015 Proba E. c)

    Istorie Varianta 9

    Filiera teoretic, profil umanist, toate specializrile; Filiera vocaional - profil artistic, toate specializrile; - profil sportiv, toate specializrile; - profil pedagogic, specializrile: bibliotecar-documentarist, instructor-animator, instructor pentru activiti extracolare, pedagog colar; - profil teologic, toate specializrile.

    Toate subiectele sunt obligatorii. Se acord 10 puncte din oficiu. Timpul de lucru efectiv este de 3 ore.

    I. TTEL (30 pont)

    Olvasstok el figyelmesen az albbi forrsokat: A. Mg 1876. szeptember 29/oktber 11-n, amikor Livdiban (Livadia) tallkozott Ion Brtianu miniszterelnk, akit Gh. Slniceanu tbornok, a hadgyminiszter ksrt el, II. Sndor crral (arul Alexandru al II-lea) s A.M. Gorceakov kancellrral, felmerlt a romn-trk hbor kirobbansnak s az orosz csapatok Romnin val tkelsnek tlete. A fggetlensg kivvsrt megvalstand Oroszorszggal (Rusia) val egyttmkdst Dl-Besszarbia (Basarabia) helyzetvel hoztk szoros sszefggsbe. [...] A romn hadsereg rszvtele a dl-dunai (sudul Dunrii) hadmveletekben Mikls nagyherceg (marelui duce Nicolae) tvirata kvetkeztben jtt ltre, amelyben katonai segtsget krt Kroly (Carol) uralkodtl. [...] A romn csapatok csak akkor keltek t a Dunn, miutn az orosz parancsnoksg elfogadta, hogy a romnok megtarthatjk nllsgukat cselekvs s vezets szempontjbl. Kroly, II.Sndor s Mikls nagyherceg tallkozsa utn, a romn fejedelem a plevnai (Plevna) csapatok fparancsnoka lett. Plevnnl az orosz, majd pedig a romn csapatok is egy jl felkszlt s jl irnytott ellensggel tallkoztak. [...] Egy sikertelen kitrsi ksrlet utn, a sebeslt Oszmn pasa (Osman Paa) megadta magt. [...] Plevna kapitulcija utn a romn katonai tevkenysg slypontja Vidinre (Vidin) kerlt t, amelynek szomszdsgban egy tmadssal sikerlt elfoglalni Smrdant. (F. Constantiniu, O istorie sincer a poporului romn)

    B. A romn politikusok [...] s ltalban a kzvlemny Oroszorszgot ellensgnek tekintettk, s nem egy lehetsges szvetsges jelltnek. Mgis megtalltk azokat a politikai s gazdasgi elnyket, amelyeket a Nmetorszgbl (Germania), Ausztria-Magyarorszgbl (Austro-Ungaria) s Olaszorszgbl (Italia) ll Hrmas Szvetsgben (Tripla Alian) kerestek. A f vonzert ktsgtelenl Nmetorszg jelentette.

    Az Ausztria-Magyarorszggal val szvetsg lehetsge ers ktsgeket vltott ki. A Berlini Kongresszus (Congresul de la Berlin) utn a kt orszg kztti kapcsolatokat ersen megviseltk a gazdasgi s politikai rdekellenttek. [...] Romninak a Hrmas Szvetsghez val csatlakozsa 1883 oktber 18/30-n egy Ausztria-Magyarorszggal kttt ktoldal szerzds keretben ment vgbe. Az j szvetsgesek elhatroztk, hogy segtsget nyjtanak egymsnak egy Oroszorszg rszrl jv tmads esetn, br ez utbbit tnylegesen nem neveztk meg [...]. Ugyanazon a napon Nmetorszg is csatlakozott az egyezmnyhez egy kln okmny keretben. Kroly (Carol) kirly s Brtianu fontosnak tartottk, hogy az egyezmny titkos maradjon, mivel tudtk, hogy ez egy tiltakozsi hullmot indt el a politikusok s a kzvlemny soraiban, mert ezek tbbnyire franciabartok voltak. gy, alapos okok miatt, a szerzdst soha nem nyjtottk be a Parlamentbe vita s ratifikci cljbl, ennek kvetkeztben feltteleinek vgrehajtsa fleg a kirlytl fggtt. (M.Brbulescu, D.Deletant, K.Hitchins, .Papacostea, P.Teodor, Istoria Romniei )

    A forrsokbl kiindulva vlaszoljatok a kvetkez kvetelmnyekre: 1. Nevezztek meg a B forrsban emltett Romnia kirlyt. 2 pont 2. Pontostsatok, az A forrs alapjn, Plevnra vonatkozan egy informcit. 2 pont 3. Emltsetek meg egy-egy llamot, amelyek mellett Romnia (Romnia) rszt vesz a nemzetkzi kapcsolatokban s, amelyre az A s a B forrs is utal. 6 pont 4. rjtok le a vizsgalapra annak a forrsnak megfelel betjelet, mely altmasztja, hogy Romnia beavatkozik a hborba. 3 pont 5. A B forrs alapjn rjatok kt olyan informcit, melyek kztt ok-okozati sszefggs van, pontostva mindkt informci szerept (ok, illetve okozat). 7 pont 6. Mutassatok be kt olyan Romnia ltal vghezvitt esemnyt egy nagy szvetsgi rendszer keretben, amelyek a XX. szzad els felben zajlottak. 6 pont 7. Emltstek meg egy hasonlsgot kt olyan intzkeds kztt, amelyet a modern romn llamban fogadtak el, s amelyek idben megelzik az A forrsban bemutatott esemnyeket. 4 pont

  • Ministerul Educaiei i Cercetrii tiinifice Centrul Naional de Evaluare i Examinare

    Prob scris la istorie Varianta 9 Pagina 2 din 2

    II. TTEL (30 pont) Olvasstok el figyelmesen az albbi forrst: Mihai Viteazul uralkodsa egybeesett VIII. Kelemen ppa (papa Clement al VIII-lea) [] ltal

    meghirdetett szvetsggel, amelyben rszt vettek a Ppai llam (Statul papal), Spanyolorszg (Spania), Ausztria ( Austria), Toszkna (Toscana), Mantova s Ferrara hercegei, de nem csatlakozott Lengyelorszg (Polonia) s Anglia, amelyek tartzkodtak a gondolattl. A trkellenes tervekben klnleges helyet kellett volna elfoglalniuk a romn orszgoknak, amelyek helyzetknl fogva rdekeltek voltak a Szent Liga (Liga Sfnt) [] tevkenysgben.

    A romn orszgok csatlakozsa a keresztny szvetsghez hamarosan egy trkellenes felkels kirobbanshoz vezetett 1594. november 13-n Bukarestben (Bucureti) []. A Duna (Dunre) vonaln lv vrak elfoglalsa az Oszmn Birodalom (Imperiul Otoman) rszrl ellensgeskedst vltott ki []. Ilyen krlmnyek kztt, mivel az oszmn reakci elrelthat volt, Mihai Viteazul Gyulafehrvron (Alba Iulia) alrt egy szerzdst, a rendek kldttsge ltal, Bthory Zsigmonddal (Sigismund Bthory), 1595. mjus 20-n, amelyben a rendek alrendelik Havasalfldet (ara Romnesc) Erdly (Ardeal) fejedelmnek, aki gy legfbb hatalom lesz, mg az uralkodt kiszolgltatjk a bojrok mindenhatsgnak. A szerzds rtelmben az uralkodtl visszavonjk a hatalom jogkreit, az orszgot egy 12 bojrbl ll szk tancs fogja kormnyozni, mg az uralkodt lefokozzk az erdlyi fejedelem helyettesv. Az ilyen krlmnyek kztt megkttt szerzds a rendek rendszernek kifejezdse volt, mivel a bojrok tvettk az uralkodi jogkrt. []

    A trkellenes felkels utn a szzad vgnek trtnelmben megnylik egy olyan korszak, amelyben a romn orszgok s az Oszmn Birodalom katonai sszecsapsaira kerl sor. Ezeket a havasalfldi uralkod kezdemnyezi a Duna vonaln lv trk vrak megtmadsval, mg Aron vajda (Aron Vod), Moldva (Moldova) uralkodja, behatol az orszg dli rszbe, Tighint (Tighina) ostromolva. A havasalfldi trk visszavgs eltt Mihai Viteazul tbb gyzelmet aratott, elfoglalta Brila fontos kiktjt s megkezdte a dunntli tmadsait. A trkk ltal elksztett dnt sszecsapsra Clugreni-nl kerlt sor 1595. augusztus 13/23-n []. (M. Brbulescu, D. Deletant, K. Hitchins, . Papacostea, P. Teodor, Istoria Romniei)

    A forrsokbl kiindulva vlaszoljatok a kvetkez kvetelmnyekre:

    1. Nevezztek meg a forrsban emltett egyik csatt. 2 pont 2. Pontoststok azt a szzadot, melyre a fenti forrs vonatkozik. 2 pont 3. Emltsetek meg kt uralkodt a romn trsgbl, akikre a fenti forrs vonatkozik. 6 pont 4. Emltsetek meg, a fenti forrsbl, kt informcit a ppa ltal javasolt szvetsgre vonatkozan.

    6 pont 5. Alkossatok, a fenti forrs alapjn, egy nzpontot a gyulafehrvri szerzds elrsaira vonatkozan,

    altmasztva a szvegbl vett kt informcival. 10 pont 6. rveljetek egy megfelel trtnelmi tnnyel azon kijelents mellett, mely szerint azon XIV-XV. szzadi

    diplomciai esemnyek, amelyekben a romnok is rszt vettek a nemzetkzi kapcsolatok rszt kpezik. (Pontozdik a megfelel trtnelmi tny bemutatsa s azon sszekt fogalmak/szavak hasznlata, amelyek okozatisgot s kvetkeztets levonst fejeznek ki). 4 pont

    III. TTEL (30 pont)

    rjatok egy, hozzvetleg kt oldal terjedelm, esszt llam s politika a msodik vilghbor utni Romniban, figyelembe vve a kvetkezket:

    - pontostsatok egy olyan trtnelmi esemny, amely elsegtette a sztlinizmus bevezetst Romniban;

    - emltstek meg kt kvetkezmnyt Romnia (Romnia) nemzetkzi kapcsolatokban vgrehajtott tettnek a sztlinizmus idszakban;

    - mutasstok be az 1965-s Alkotmny egy jellemzjt; - emltstek meg a kommunistaellenes disszidencia kt jellegzetessgt; - alkossatok egy nzpontot a nemzeti-kommunizmus hatsrl Romnia nemzetkzi

    kapcsolatokban kifejtett cselekedeteire vonatkozan s tmassztok al egy trtnelmi rvvel. Figyelem! Pontozdik a megfelel trtnelmi nyelvezet hasznlata, az essz felptse, az ok-okozati sszefggsek kiemelse, a trtnelmi rv kidolgozsa (megfelel trtnelmi tny bemutatsa, valamint a kvetkeztetseket kifejez szavak hasznlata), a trtnelmi esemnyek megfelel idrendi/logikai sorrendjnek, valamint a terjedelmi kvetelmnyeknek a betartsa.

top related