budismul

Post on 05-Aug-2015

554 Views

Category:

Documents

119 Downloads

Preview:

Click to see full reader

TRANSCRIPT

Religia

Budista

- Budismul este o religie şi o filozofie orientală având originea în India în secolul al VI-lea î.Hr. şi care s-a răspândit ulterior într-o mare parte a Asiei Centrale şi de Sud-Est.

- Se bazează pe învăţăturile lui Gautama Siddhartha ( Buddha Shakyamuni ), gânditor indian care a trăit între 563 î.Hr. şi 483 î.Hr.. De-a lungul timpului, budismul a suferit numeroase scindări, în prezent fiind o religie foarte divizată, fără o limbă sacră comună şi fără o dogmă strictă, clar formulată.

- Budismul aparţine grupului de religii dharmice alături de hinduism şi de jainism, păstrând o puternică influenţă a elementelor constituente ale acestor două religii. Mai este numit şi "Buddha Dharma", ceea ce înseamnă în limbile sanscrită şi pali (limbile textelor antice budiste) "învăţăturile Celui Luminat".

Origini:

O reprezentare statuară tipică a lui Gautama Buddha din Bangkok, Thailanda. Buddha este deseori înfăţişat în poziţie lotus, în timpul meditaţiei şi prin atingerea ritualică a pământului cu mâna dreaptă el învinge ispitele demonului morţii, Mara.Conform experţilor, Buddha a trăit în jurul secolului al V-lea î.Hr., dar data naşterii sale este încă dezbătutăVeridicitatea istorică a întemeietorului budismului, Gautama Buddha (623-543 î.Hr., după tradiţia budistă din Birmania şi Thailanda; 560-480 î.Hr., după istoricii moderni), este confirmată de majoritatea cercetătorilor din zilele noastre în pofida vechilor teorii din trecut care îl considerau pe acesta mai degrabă un personaj mitologic.

Cele cinci porunci sunt:

1. A te abţine să iei viaţa cuiva. (non-violenţa faţă de orice formă de viaţă)

2. A te abţine să iei ceva ce nu ţi se cuvine.

3. A te abţine de la o purtare senzuală necuviincioasă. (abstinenţă de la desfrânare) 4. A te abţine să minţi.

5. A te abţine de la consumarea oricărei substanţe care duce la pierderea lucidităţii minţii. (abţinerea de la droguri sau alcool)

În cadrul celor opt porunci, a treia poruncă, legată de comportarea sexuală, este mult mai strictă şi devine un îndemn către celibat. Cele trei porunci adiţionale sunt:

6. A te abţine să mănânci în momente nepotrivite. (timpul dedicat mesei se întinde de dimineaţa până la prânz)

7. A te abţine de la dans, folosirea bijuteriilor, participarea la spectacole, atingerea metalelor preţioase, etc.

8. A te abţine de la folosirea unui pat înalt, mare şi somptuos.

Leul ca simbol budist (statuie din vremea regelui Aşoka)

Roata dharmei (Dharmachakra)

Ochii lui Buddha

Bolul budist

Urma de picior

Tronul lui budha

Templu budist in China

Templu budist in Japonia

Templu budist in India

Templu budist in Tibet

Arta chinezeasca budista

Arta japoneza budista

Arta indiana budista

Arta mongoleza budista

Arta tibetana budista

top related