alarma cerberc62(vechi)_utilizare.pdf

of 20/20

Post on 12-Jul-2016

220 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • Cerberfi C62 ver.2Manual de utilizare

  2

 • Cerberfi C62 ver.2Manual de utilizare

  3

  Cuprins

  Instruciuni de operare ............................................................................................ 5Indicaiile LED-urilor : ..........................................................................................................5Semnale acustice la tastatura de control ...........................................................................6Codurile de utilizator ............................................................................................................7Armarea total ......................................................................................................................7Armarea silenioas ............................................................................................................8Armarea parial .................................................................................................................. 8Armarea STAY ....................................................................................................................8Armarea rapid ....................................................................................................................8Dezarmarea si stergerea memoriei de alarm .................................................................8Armarea si dezarmarea dup un orar prestabilit ...............................................................9Transmiterea strii sistemului pe linia telefonic ............................................................. 9

  Funcii utilizator ..................................................................................................... 10Schimbarea propriului cod de utilizator ........................................................................... 10Adugarea unui cod de utilizator ....................................................................................... 11tergerea unui cod de utilizator ........................................................................................ 12Izolarea zonelor ................................................................................................................. 12Armarea silenioas ......................................................................................................... 13Programarea ceasului de timp real ................................................................................. 13Activarea comutatorului de tip MONOSTABIL .................................................................. 13Activarea comutatorului de tip BISTABIL .......................................................................... 14Iniializarea iesirilor definite ca surse resetabile .................................................................[cod de utilizator] [ * ] [ 9 ] ...................................................................................................14Iniierea de la tastatur a programrii centralei de la distan (upload/download) ..........14

  Funciile utilizator de tip Tast inut apsat (Hold Down) ......................... 14Citirea memoriei de alarme ................................................................................................14Citirea memoriei de defecte ...............................................................................................15Verificarea defectelor curente ............................................................................................15Validarea / Invalidarea funciei de clopoel .....................................................................16Alarm de foc .................................................................................................................. ....16Alarm auxiliar ..................................................................................................................16Alarm de panic ................................................................................................................17

  Sigurana n funcionare a sistemului de alarm ................................................ 17

 • Cerberfi C62 ver.2Manual de utilizare

  4

 • Cerberfi C62 ver.2Manual de utilizare

  5

  Cerber C62 este o central modern, controlat de microprocesor,proiectat pentru sisteme de semnalizare a efraciei, atacului i incendiului. Centralacontroleaz un sistem de alarm, rspunde la informaiile venite de la detectoriisistemului i semnaleaz evenimentul de efracie. Centrala este proiectat s operezecu tastaturi de control echipate cu led-uri.

  Principalele funcii ale centralei Cerber C62:- semnalizeaz alarme de efracie, panic i foc;- transmite alarme prin mesaje telefonice sau pe pager;- posibilitatea de a rspunde apelurilor telefonice i ale utilizatorului pentru

  informaii despre starea sistemului (dac a existat o condiie de alarm dela armare);

  - MONITORIZAREA - transmisia pe linia telefonic a unor informaii detaliatedespre evenimente din spaiul protejat ctre staii de monitorizare.

  Caracteristicile centralei Cerber C62- operare prin maxim 4 tastaturi de control echipate cu led-uri;- afiare n timp real a strii celor 8 zone;- jurnal de evenimente de alarm i jurnal de defecte cu vizualizare latastatur (total de maxim 255 de evenimente);

  - maxim 2 partiii;- maxim 13 coduri de utilizator independente cu 11 nivele de autoritate, a

  cror folosire va fi nregistrat n jurnalul de evenimente;- posibilitate de comand la distan pentru automatizri (yale

  electromagnetice, sisteme de iluminat etc);- alarme de la tastatur: PANIC, FOC i AUX;- proceduri multiple de armare a sistemului;- armare i dezarmare automat a sistemului dup un orar prestabilit;- diagnoza automat a elementelor de baz ale sistemului.

  INSTRUCIUNI DE OPERAREOperarea sistemului de alarm const n principal n armarea i dezarmarea

  sistemului (alegerea modului de supraveghere). De asemenea, const n aciuneacorespunztoare a utilizatorului relativ la informaiile pe care centrala lesemnalizeaz la tastatur. Tastatura afieaz informaii despre starea sistemului dealarm prin intermediul a 15 led-uri de control i a semnalelor acustice.

  INDICAIILE LED-URILOR :

  - REEA (verde) indic starea sursei de alimentare:- aprins - sursa de alimentare OK;- stins - lips tensiune de reea;

 • Cerberfi C62 ver.2Manual de utilizare

  6

  - clipete - acumulator descrcat.

  - TELEFON (rou) - aprins cnd comunicaia telefonic se deruleaz(aparatele telefonice sunt deconectate).

  - AVARIE (galben) - clipete cnd centrala detecteaz probleme tehnice nsistem, sau defecte la transmiterea mesajelor telefonice.

  - A ALARM, B ALARM - clipete cnd semnalizeaz alarm n partiia A,respectiv B.

  - A ARMAT, B ARMAT - indic starea unei zone:- clipete - (cnd led-urile de alarm sunt stinse) indic derularea

  timpului de ieire;- aprins - indic modul armat.

  - LED-urile 1-8 - indic starea zonelor:- led stins - zona este liber (securizat, gata de armare);- led aprins - zona este ocupat (violat);- led-ul clipete des - zona a cauzat alarm;- led-ul aprins se stinge scurt din 2 n 2 s - sabotaj de zon;- led-ul clipete la fiecare 2 s - sabotajul zonei a cauzat alarm;- led-ul clipete rar - zon izolat.

  SEMNALE ACUSTICE LA TASTATURA DE CONTROL

  Semnale pentru confirmarea operrii pe tastatur:- trei semnale scurte confirmare sistem armat/dezarmat;- dou semnale lungi cod de utilizator greit, anularea unei funcii, sau

  dat incorect pentru o funcie;- trei semnale lungi o ncercare de armare a sistemului cnd nu este gata

  de armare (activarea opiunii de prioritate a zonelor vezi Armarea);- patru semnale scurte, unul lung confirmarea programrii corecte a

  funciei utilizator.

  Semnalizarea evenimentelor de sistem:- semnal continuu - condiie de alarm;- semnal intermitent - alarm de foc;- un singur semnal scurt la fiecare 3 secunde - numrtoare invers

  perioad de intrare;- un singur semnal lung la fiecare 3 secunde - numrtoare invers

  perioad de ieire;- dou semnale scurte la fiecare 3 secunde - avarie;- cinci semnale scurte - zona CLOPOEL violat;- cinci semnale lungi - zona ZI/NOAPTE violat.

 • Cerberfi C62 ver.2Manual de utilizare

  7

  Instalatorul determin care evenimente sunt semnalate acustic.

  CODURILE DE UTILIZATOR

  Pentru operarea curent, utilizatorilor de sistem le sunt asignate coduri deutilizator. Centrala are implicit un cod presetat din fabric (codul master):

  1234 pentru ambele partiii A i B.

  Este posibil s se programeze nc 12 coduri de utilizator asignate partiieiA,B sau ambelor partiii. Utilizatorul care deine codul master, atunci cnd creaznoi coduri utilizator, asigneaz codului un nivel de autoritate specific. Se determinastfel care din funciile centralei sunt disponibile pentru fiecare utilizator i care suntexcluse. Codul poate avea o lungime de la 4 la 6 cifre.

  ARMAREA TOTAL [COD DE UTILIZATOR] [ # ]

  Stare a sistemului n care detectorii conectai la central supraveghezntreaga arie protejat. Violarea zonelor protejate este semnalizat de central cutoate mijloacele disponibile (sirene, raportare telefonic la staii de monitorizare,mesaje telefonice).

  Armarea este posibil doar cnd zonele partiiei sunt securizate (libere) iled-urile ARMAT i ALARM sunt stinse.

  Pentru a arma sistemul, trebuie introdus codul de utilizator i confirmat prinapsarea tastei [ # ]. Dac, n timpul introducerii codului, utilizatorul face o greeal,atunci se apas tasta [ * ] i se reia introducerea codului. Trebuie avut grij latastarea codului, deoarece introducerea greit de 3 ori la rnd a codului poateactiva alarma, care va fi nregistrat n jurnalul de evenimente ca alarm la 3 codurigreite.

  Dac codul este introdus corect i armarea este posibil, tastatura de controlva confirma cu 3 semnale acustice scurte. n acelai timp led-ul ARMAT ncepe sclipeasc indicnd scurgerea timpului de ieire.

  Instalatorul determin durata timpului de ieire i modul de semnalizareacustic a acestuia.

  Centrala nu poate fi armat dac :- sistemul nu este pregtit : n central sunt programate anumite zone

  care nu pot fi violate n timp ce sistemul se armeaz, i una din eleeste violat la momentul armrii centrala semnalizeaz situaia cu 3semnale acustice lungi. n acest caz se recomand o ntrziere pncnd zonele vor fi pregtite (led-urile 1-8 se sting) i se ncearc din nouarmarea sistemului. Dac una din zone rmne totui violat (unul dinled-urile 1-8 este aprins) sistemul poate fi armat dup izolarea zoneirespective (funcia 4);

  - codul de utilizator este introdus incorect centrala semnalizeazevenimentul cu 2 semnale acustice lungi.

 • Cerberfi C62 ver.2Manual de utilizare

  8

  ARMAREA SILENIOAS [COD DE UTILIZATOR] [ * ] [ 5 ]

  Stare a sistemului n care alarmele sunt semnalizate doar la tastaturilecentralei. Instalatorul poate decide care dintre detectori sunt izolai automat laintrarea n acest mod de armare; el poate, de asemenea, alege elementele desemnalizare care vor fi folosite n acest mod de armare.

  Armarea n acest mod se poate face n 2 feluri:- [cod de utilizator] [*] [5];- dintr-o zon de armare silenioas.

  ARMAREA PARIAL [COD DE UTILIZATOR CU NIVEL 7] [ # ]

  Instalatorul poate determina zonele din sistem care vor fi excluse de lasupraveghere prin armarea sistemului cu codulul de utilizator cu nivel de autoritate 7.Utilizatorul poate, prin introducerea unui cod corespunztor, s armeze completsistemul sau doar o parte prestabilit a lui.

  ARMAREA STAY [COD DE UTILIZATOR] [ # ]

  n acest mod centrala permite izolarea automat a unor zonepredeterminate. Sistemul se va arma n acest mod dac, dup armare, utilizatorul nuprsete aria supravegheat i nu violeaz zona de intrare/ieire.

  ARMAREA RAPID [ 0 ] [ # ]

  Apsnd secvena de taste [ 0 ] [ # ] utilizatorul poate, fr tastarea coduluide utilizator, s armeze sistemul n modul rapid (ambele partiii). Apsnd [ 1 ] [ # ]se armeaz rapid partiia 1. Apsnd [ 2 ] [ # ] se armeaz rapid partiia 2. Fiecaredin cele 3 funcii de armare rapid poate fi inhibat de ctre instalator. Armarea nueste influenat de starea unei zone la momentul armrii. Instalatorul poate programao cheie special pentru armarea rapid a sistemului.

  DEZARMAREA SI STERGEREA MEMORIEI DE ALARM [COD DE UTILIZATOR] [ # ]

  Cnd o partiie este armat (led-ul ARMAT este aprins sau clipete) sausemnalizeaz o alarm, aceasta nu poate accepta dect o comand dezarmareasistemului sau tergerea alarmei. Tastnd codul de utilizator i confirmnd cu [ # ]sau [ * ], se dezarmeaz sistemul sau se oprete alarma. Dac n timpul introduceriicodului de utilizator, utilizatorul face o greeal, va trebui s apese tasta [ * ] i sreia introducerea codului.

  Centrala confirm validarea acestei funcii cu 3 semnale acustice scurte istingerea led-urilor ALARM/ARMAT.

  Centrala nu va permite dezarmarea sau tergerea alarmei, dac :- codul de utilizator este introdus incorect;- codul de utilizator nu este asignat respectivei partiii armate sau

  alarmate;

 • Cerberfi C62 ver.2Manual de utilizare

  9

  - nivelul de autoritate al codului utilizat nu permite dezarmarea (de ex.,nivel de autoritate 3 sau 9 vezi Funcii utilizator Adugarea unuicod de utilizator).

  Este posibil anularea unei alarme fr dezarmarea sistemului cu un cod deutilizator cu nivel de autoritate 0.

  Dac sistemul este mprit n dou partiii, este posibil armarea/dezarmarea unei partiii cnd cealalt este n alarm.

  Dac la tastatur este introdus un cod asignat ambelor partiii, cnd oricarepartiie este armat (sau n alarm), partiia respectiv va fi dezarmat (sau alarmatears). Dac ambele partiii sunt dezarmate sau nu sunt n alarm, introducereaacestui cod le va arma pe amndou simultan.

  ARMAREA SI DEZARMAREA DUP UN ORAR PRESTABILIT

  Armarea i dezarmarea sistemului poate fi fcut de un ceas de timp real alcentralei. Instalatorul poate programa ora i minutul de armare, respectiv dedezarmare a sistemului. Armarea i dezarmarea va avea loc n fiecare zi la aceeaior. De asemenea, centrala poate fi armat automat de ctre ceasul de timp real alcentralei i apoi dezarmat manual de utilizator.

  TRANSMITEREA STRII SISTEMULUI PE LINIA TELEFONIC (NUMAI CU MODUL MPV4)

  Proprietarul unei cldiri protejate la efracie de o central de tip Cerber C62poate verifica dac a existat o condiie de alarm n aria protejat cu ajutorul uneilegturi telefonice. Pentru aceasta el trebuie s apeleze centrala de efracie -aceasta va rspunde i va transmite un raport asupra strii sistemului. Centrala varspunde apelurilor telefonice numai cnd sistemul este armat.

  Centrala poate primi apelul telefonic n dou moduri :- mod apel unic - centrala rspunde dup un numr programat de apeluri

  (similar unui robot telefonic).Dup recepia acestui apel telefonic centrala nu va mai rspunde nici unuiapel telefonic timp de 5 minute;

  - mod dublu apel - pentru a recepiona un mesaj de la central,utilizatorul trebuie s apeleze centrala i dup ce a ascultat un numrspecificat de semnale de apel va nchide receptorul i va forma din nounumrul de telefon al centralei (n maxim 5 min de la primul apel) -centrala va rspunde imediat, conform celor explicate mai jos.

  La recepia apelului telefonic, centrala rspunde:- un semnal sonor timp de o secund, la fiecare 4 s - dac, de la

  ultima armare, nu a aprut nici o condiie de alarm.- mesaj vocal (daca este instalat modulul opional MPV4) - dac a

  aprut o alarm n ultima or. Dac nu este montat modulul MPV4, ndecurs de o or dup alarm nu se rspunde nimic!;

 • Cerberfi C62 ver.2Manual de utilizare

  10

  - secvene de 5 semnale sonore scurte - dac a aprut o alarm, darcu mai mult de o or n urm.

  Instalatorul decide dac aceast funcie va fi activ i modul n care centralava rspunde apelurilor telefonice (numr de apeluri, mod dublu apel etc.).

  FUNCII UTILIZATORDac centrala nu este armat i nu semnalizeaz nici o alarm, utilizatorii cu

  nivele de autoritate adecvate pot accesa anumite funcii pentru operarea curent asistemului de alarm.

  Funciile utilizator sunt activate prin introducerea codului de utilizator iconfirmate prin tasta [ * ]. Centrala confirm operaia prin clipirea simultan a led-urilor REEA, TELEFON i AVARIE. Dup intrarea n meniul funciilor utilizatortrebuie introdus numrul de funcie, dup cum urmeaz :

  Funcii utilizator :- schimbarea propriului cod de utilizator [ cod de utilizator ] [ * ] [ 1 ]- adugarea unui cod de utilizator [ cod de utilizator ] [ * ] [ 2 ]- tergerea unui cod de utilizator [ cod de utilizator ] [ * ] [ 3 ]- izolarea unei zone [ cod de utilizator ] [ * ] [ 4 ]- activarea modului de armare silenios [ cod de utilizator ] [ * ] [ 5 ]- programarea ceasului de timp real [ cod de utilizator ] [ * ] [ 6 ]- activarea comutatorului MONOSTABIL [ cod de utilizator ] [ * ] [ 7 ]- activarea comutatorului BISTABIL [ cod de utilizator ] [ * ] [ 8 ]- iniializarea ieirilor programate ca surse resetabile [ cod de utilizator ] [ * ] [ 9 ]- iniierea de la tastatur a programrii centralei [ cod de utilizator ] [ * ] [ 0 ]de la distan (UPLOAD/DOWNLOAD)

  Funciile *2 i *3 sunt disponibile numai utilizatorului master.

  SCHIMBAREA PROPRIULUI COD DE UTILIZATOR [COD DE UTILIZATOR] [ * ] [ 1 ]

  Aceast funcie valideaz schimbarea propriului cod de acces al utilizatoruluicare a activat funcia. Dup apelarea funciei se introduce noul cod i se confirm cutasta [#]. Funcia este disponibil utilizatorului master i utilizatorilor cu nivel deautoritate 1, 2 sau 7.

  Exemplu : schimbarea codului de utilizator din [ 1234 ] n [ 7890 ]. Se vaintroduce [1234] [*] [1] [7890] [#] unde:

  [ 1234 ] [ * ] - se intr n modul de funcionare utilizator, confirmat cu unsemnal acustic scurt i led-urile REEA, TELEFON iAVARIE clipesc;

  [ 1 ] - se apeleaz funcia schimbarea propriului cod de utilizator,confirmat de 2 semnale acustice scurte;

 • Cerberfi C62 ver.2Manual de utilizare

  11

  [ 7890 ] [ # ] - se introduce noul cod i se confirm cu 4 semnale acusticescurte i unul lung.

  NOTA:Schimbarea unui cod de utilizator (altul dect codul master) de ctre

  utilizatorul master se face doar prin tergerea lui cu funcia [cod master] [*] [3] iadugarea noului cod cu funcia [cod master] [*] [2].

  ADUGAREA UNUI COD DE UTILIZATOR [COD DE UTILIZATOR MASTER] [ * ] [ 2 ]

  Funcia este disponibil numai utilizatorului master. Utilizatorul master poateaduga utilizatori noi la sistem, s le asigneze coduri de utilizator, nivele de autoritatei partiiile n care sunt valabile.

  Pe msur ce se adaug noi utilizatori, centrala le va asigna numere noi deutilizator, consecutive. Numrul utilizatorului care se programeaz este indicat princlipirea unui led (1-8 pentru utilizatorii 1-8 i led-urile AB-AB pentru utilizatorii 9-12).Led-urile aprinse indic utilizatorii cureni, iar cele stinse utilizatorii neprogramai. Potfi programai maxim 12 utilizatori (n afar de utilizatorul master).

  Dup apelarea funciei, centrala ateapt introducerea noului cod deutilizator (4, 5 sau 6 cifre dup care se tasteaz [ # ]), apoi o cifr (ntre 0 i 9) pentrunivelul de autoritate corespunztor i nc o cifr (1, 2 sau 3) reprezentnd partiia ncare este valabil noul cod.

  Un cod de utilizator poate avea unul din urmtoarele nivele de autoritate :1 - toate funciile disponibile exceptnd adugarea i tergerea de coduri

  de utilizatori (funcii: *1, *4, *5, *6, *7, *8, *9, *0);2 - funciile de armare i dezarmare i schimbarea propriului cod de

  utilizator (funcii: *1, *5);3 - funciile de armare i dezarmare - dezarmarea cu condiia ca acelai

  cod s i armeze anterior sistemul (funcii: *5);4 - cod utilizator tip capcan: funciile de armare i dezarmare sunt

  disponibile, dar dup dezarmare se transmite un mesaj deCONSTRNGERE (AMBUSH) ctre staia central de monitorizare(funcii: *5);

  5 - activeaz ieirea de tip monostabil (utilizarea ieirii este determinatde instalator) sau este cod de gard, n funcie de programareafcut de instalator (vezi nota de la sfritul paragrafului);

  6 - comut ieirea de tip bistabil (utilizarea ieirii este determinat deinstalator);

  7 - armarea parial a sistemului: codul armeaz sistemul cu izolareasimultan a unui grup de zone (definit de instalator n funciile deprogramare); acest cod are acelai nivel de autoritate cu orice cod denivel 2 (funcii: *1, *5);

  8 - armarea i dezarmarea sistemului fr posibilitatea de schimbare acodului de utilizator (funcii: *5);

 • Cerberfi C62 ver.2Manual de utilizare

  12

  9 - numai armare (funcii: *5);0 - numai tergere alarm.

  NOTA: Codul de nivel 5 poate avea 2 funcii dup cum urmeaz:1. Va activa ieirile 1-5, dac acestea sunt programate ca monostabil.2. Va funciona ca un cod de gard, dac temporizatoarele sunt

  programate corespunztor. Codul de gard este codul alocatpersoanei care asigur paza obiectivului. El trebuie introdus latastatur la intervale de timp prestabilite pentru a confirma prezenan postul de paz.

  Asignarea partiiilor este urmtoarea:1 partiia A2 partiia B3 ambele partiii.

  TERGEREA UNUI COD DE UTILIZATOR [COD DE UTILIZATOR] [ * ] [ 3 ]

  Funcia este disponibil numai utilizatorului deintor de cod master i constn tergerea unui cod de utilizator.

  Exemplu: tergerea celui de al treilea cod de utilizator (cod master 1234)[1234] [*] [3] [3] [#] unde:

  [ 1234 ] [ * ] - activarea modului Funcii utilizator de ctre utilizatorulmaster,

  [ 3 ] - activarea funciei tergerea unui cod de utilizator, led-urilede zone indic numerele utilizatorilor din partiie.

  [ 3 ] - selectarea codului care trebuie ters; led-ul corespunztorcodului ales ncepe s clipeasc

  [ # ] - codul ales este ters; confirmarea ieirii din meniul funcieieste dat de patru semnale acustice scurte i unul lung.

  Dup introducerea numrului utilizatorului al crui cod urmeaz s fie ters,centrala ateapt confirmarea tergerii. Dac nu se dorete tergerea se apas tasta[ * ], dac da, se apas [ # ].

  IZOLAREA ZONELOR [COD DE UTILIZATOR] [ * ] [ 4 ]

  Aceast funcie programeaz zonele care pot fi izolate pentru a arma parialsistemul sau pentru a scoate temporar din sistem detectorii defeci.

  Numai zonele dezarmate pot fi izolate. Dup ce izolarea este realizat, led-urile zonelor izolate ncep s clipeasc. Zonele rmn izolate pn la urmtoareadezarmare a sistemului sau pn la anularea manual a funciei de izolare.

  Exemplu: izolarea zonelor 3 i 5 (cod de utilizator master 1234)[1234] [*] [4] [3] [5] [#] unde:

 • Cerberfi C62 ver.2Manual de utilizare

  13

  [ 1234 ] [ * ] - activarea modului Funcii utilizator de ctre utilizatorulmaster;

  [ 4 ] - activarea funciei Izolarea zonelor din partiie; [ 3 ] [ 5 ] - se selecteaz zonele 3 i 5; dup introducerea fiecrui

  numr, centrala confirm izolarea cu dou semnale acusticescurte;

  [ # ] - se accept datele introduse i se prsete funcia.

  n timp ce funcia este activ, la introducerea numerelor de zon, centralasemnalizeaz izolarea acestora cu dou semnale acustice scurte, respectiv anulareaizolrii cu un semnal scurt. Dou semnale acustice lungi nseamn c zonarespectiv aparine altei partiii sau este armat i izolarea sa nu este posibil.

  Aceast funcie este disponibil numai utilizatorului master sau utilizatorilorcu nivel de autoritate 1.

  ARMAREA SILENIOAS [COD DE UTILIZATOR] [ * ] [ 5 ]

  n acest mod de armare, alarmele sunt semnalizate doar la tastatura decontrol i prin transmiterea mesajului corespunztor la staia central demonitorizare. Instalatorul decide dac armarea silenioas este activ n ntreaga arieprotejat, sau numai pe o parte a sistemului.

  Aceast funcie nu este disponibil utilizatorilor cu nivel de autoritate 5, 6, 0.

  PROGRAMAREA CEASULUI DE TIMP REAL [COD DE UTILIZATOR] [ * ] [ 6 ]

  Aceast funcie permite programarea ceasului de timp real al centralei.Procedura de programare este urmtoarea[cod de utilizator] [*] [6] [H] [H] [M] [M] [#] [Z] [Z] [L] [L] [#] [Y] [Y] [Y] [Y] [#]unde:

  - ORE, MINUTE, acceptare ([ H ] [ H ] [ M ] [ M ] [ # ]);- ZI, LUN, acceptare ([ Z ] [ Z ] [ L ] [ L ] [ # ]);- AN (dac este 1998, 1999 ultimele dou cifre sunt de ajuns), acceptare ([Y]

  [Y] [Y] [Y] [#]).

  Este posibil prsirea funciei dup programarea ceasului sau a datei prinapsarea tastei [ # ] de dou ori.

  Funcia este disponibil numai pentru utilizatorul master sau un utilizator cunivel de autoritate 1.

  ACTIVAREA COMUTATORULUI DE TIP MONOSTABIL [COD DE UTILIZATOR] [ * ] [ 7 ]

  Scopul acestei funcii este activarea unei ieiri programate de ctre instalatorca monostabil. Poate, de exemplu, s activeze yale, sirene, lmpi de semnalizaresau orice alt echipament. Folosirea funciei este echivalent cu folosirea unui cod deutilizator cu nivel de autoritate 5 i este nregistrat n jurnalul de evenimente caintrare/ieire.

 • Cerberfi C62 ver.2Manual de utilizare

  14

  Aceast operaie va fi raportat ca cod de gard la dispecerat.Funcia este disponibil numai utilizatorului master sau unui utilizator cu nivel

  de autoritate 1.

  ACTIVAREA COMUTATORULUI DE TIP BISTABIL [COD DE UTILIZATOR] [ * ] [ 8 ]

  Scopul acestei funcii este activarea unei ieiri programate de ctreinstalator ca bistabil. Poate activa lumina exterioar sau orice alt echipament electric.

  Funcia este disponibil numai utilizatorului master sau unui utilizator cunivel de autoritate 1.

  INIIALIZAREA IESIRILOR DEFINITE CA SURSE RESETABILE [COD DE UTILIZATOR] [ * ] [ 9 ]

  Funcia este folosit la detectorii speciali, echipai cu memorieindividual de alarm care se terge prin oprirea alimentrii (de exemplu detectoriide fum, detectori de geam spart). Aceast funcie deconecteaz temporar tensiuneade alimentare pentru aceti detectori.

  Funcia este disponibil numai utilizatorului master sau unui utilizator cunivel de autoritate 1.

  INIIEREA DE LA TASTATUR A PROGRAMRII CENTRALEI DE LA DISTAN (UPLOAD/DOWNLOAD)[COD DE UTILIZATOR] [ * ] [ 0 ]

  Funcia poate fi activat de ctre utilizatorul master sau un utilizator cu nivelde autoritate 1. Aceast funcie stabilete legtura telefonic central - calculatorcnd o ncercare de stabilire a conexiunii de la calculator eueaz.

  La activarea funciei, centrala apeleaz computerul prin intermediul linieitelefonice. Dac centrala nu reuete s se conecteze de prima oar ea va ncercanc de 3 ori. Pe timpul procesului de programare a centralei linia telefonic va fiocupat. n caz de service se poate elibera temporar linia telefonic, suspendndu-se programarea i dup un timp se ncearc restabilirea legturii pentru continuareatransmiterii datelor. Instalatorul ar trebui s atenioneze utilizatorii s nu rspundapelurilor telefonice pentru a permite restabilirea legturii cu calculatorul icompletarea transferului de date.

  FUNCIILE UTILIZATOR DE TIP TAST INUT APSAT (HOLD DOWN)Aceste funcii sunt valabile pentru toi utilizatorii (fr cod de utilizator). Ele

  sunt activate prin apsarea prelungit (3 secunde) a tastei corespunztoare funciei.

  CITIREA MEMORIEI DE ALARME [ 5 ]

  innd apsat tasta [ 5 ], centrala afieaz informaia despre cea mairecent condiie de alarm. Apsnd orice tast (cu excepia tastei [ * ], cu care seprsete memoria de alarme), se afieaz precedenta condiie de alarmnregistrat, pn apare o nou condiie de alarm.

 • Cerberfi C62 ver.2Manual de utilizare

  15

  Centrala semnalizeaz 3 tipuri de alarme :- alarme de zone unul din led-urile 1- 8 este aprins (alarme de efracie,

  panic, foc etc. depinznd de modul de programare a zonelor);- alarme de sabotaj (tamper) unul din led-urile 1-8 clipete (acest tip

  de alarm semnalizeaz o ncercare de deschidere a capaculuicentralei, unui detector sau defectarea unui cablu);

  - alarme activate de la tastatur led-rile 1-8 sunt aprinse cu unul dinprimele 5 led-uri clipind.

  Semnificaia led-urilor este urmtoarea :1 alarm de foc2 alarm auxiliar3 alarm de panic4 alarm sabotaj tastatur5 alarm 3 coduri de utilizator greite

  CITIREA MEMORIEI DE DEFECTE [ 6 ]

  Aceast funcie permite utilizatorului de sistem s revad informaiile desprecondiiile de defect din memoria centralei.

  La activarea funciei, led-urile REEA i TELEFON se aprind, iar led-ulAVARIE ncepe s clipeasc. n acelai timp unul din led-urile 1-8 sau AB-AB seaprinde indicnd tipul de alarm (vezi descrierea funciei VERIFICAREADEFECTELOR CURENTE).

  La apsarea oricrei taste sunt afiate defectele anterioare.

  Tasta [ * ] anuleaz funcia.

  VERIFICAREA DEFECTELOR CURENTE [ 7 ]

  Cnd centrala semnalizeaz apariia unui defect (led-ul AVARIE clipete),apsnd tasta [ 7 ] se activeaz aceast funcie. La activarea acestei funcii, led-ulAVARIE i led-urile care indic condiiile curente de defect se aprind.

  Semnificaia acestor led-uri este urmtoarea:1 - defect ieire 1 (OUT 1);2 - defect ieire 2 (OUT 2);3 - defect ieire 3 (OUT 3)

  - sarcin deconectat (de ex. firele de la siren sunt tiate) sau ieireaeste suprancrcat (scurtcircuit) - necesit de obicei un servicespecializat;

  4 - pierderea tensiunii alternative (AC loss) - centrala este echipat cuacumulator de rezerv cu via limitat pentru alimentare n cazul pierderiitensiunii alternative de la reea;

 • Cerberfi C62 ver.2Manual de utilizare

  16

  5 - pierderea tensiunii de acumulator (battery failure) - tensiuneaacumulatorului este prea mic (sub 12V la sarcin nominal); aceaststare poate dura mai multe ore dup pierderea tensiunii alternative (saudup conectarea unui acumulator descrcat); timpul de ncrcare aacumulatorului depinde de capacitatea lui (curentul de ncrcare estelimitat la 350mA; intervalul de timp pentru testarea acumulatorului estede 12 min.);

  6 - pierderea tensiunii de alimentare a tastaturii de control - semnalizeaz oeroare de instalare; este necesar depanarea (defectul este afiatnumai la citirea memoriei de defecte i dup depanare);

  7 - pierderea ceasului de timp real al centralei - mesajul apare la deconectareai reconectarea centralei de la/la alimentare. Ceasul trebuie programatcu funcia utilizator: [cod de utilizator] [*] [6];

  8 - defect de raportare - mesajul apare cnd centrala nu poate comunica custaia central de monitorizare i evenimentele nu pot fi raportate;necesit service imediat;

  A ARMAT- linie telefonic deconectat - mesajul indic faptul c linia telefonicla care a fost conectat centrala este ntrerupt;

  B ARMAT - linie telefonic deranjat - semnal de linie ocupat la ridicareareceptorului;

  A ALARM - linie telefonic deranjat - nu exist semnal de ton la ridicareareceptorului

  - amndou indic motivul imposibilitii transmiterii de mesaje telefonice.Semnalizarea defectelor B ARMAT i A ALARM rmne activ pn larealizarea urmtoarei legturi telefonice reuite. Aceast condiie poate fitears cu ajutorul funciei Verificarea defectelor i validat cu tasta [ # ];

  B ALARM - eroare memorie sistem - mesajul apare la o funcionaredefectuoas a memoriei sistemului (poate fi cauzat de interfereneelectromagnetice puternice produs de fulgere); n cele mai multecazuri este necesar depanarea centralei.

  Apsarea oricrei taste oprete realizarea funciei. Dac instalatorul aprogramat semnalizarea acustic a defectului, activarea funciei Verificareadefectelor curente invalideaz semnalizarea.

  VALIDAREA / INVALIDAREA FUNCIEI DE CLOPOEL [ 8 ]

  Aceast funcie d posibilitatea utilizatorului s valideze / invalidezeclopoelul (semnalizarea acustic a violrii unor zone specificate) din tastatur. Treisemnale acustice scurte la tastatur confirm invalidarea clopoelului. Patrusemnale acustice scurte i unul lung confirm validarea clopoelului.

  Instalatorul decide care zone folosesc funcia de CLOPOEL pentru a-isemnaliza starea.

  ALARM DE FOC [ * ]

  Funcia declaneaz alarma de foc.

 • Cerberfi C62 ver.2Manual de utilizare

  17

  ALARM AUXILIAR[ 0 ]

  Scopul acestei alarme depinde de necesitile curente. Poate fi, de exemplu,un apel de urgen pentru ajutor. Funcia poate transmite un mesaj la staia centralde monitorizare i un mesaj vocal (dac se folosete modulul opional MPV4).

  ALARM DE PANIC[ # ]

  Funcia declaneaz alarma de panic.Alarmele activate de la tastatur pot fi inhibate de ctre instalator.

  SIGURANA N FUNCIONARE A SISTEMULUI DE ALARMElementele unui sistem de alarm sunt supuse diferitelor influene, de

  exemplu condiii de mediu (pentru dispozitivele ce se monteaz n aer liber), cmpurielectromagnetice (linii telefonice, linii de for, dispozitive ce se monteaz n aerliber), avarii mecanice (la elementele componente ale sistemului: tastaturi, detectori).Numai testarea periodic a modului de operare a sistemului de alarm asigurmeninerea unui nalt nivel de protecie.

  Centrala de alarm are un numr de funcii de autodiagnosticare pentrutestarea siguranei sistemului. Centrala semnalizeaz defectele prin aprinderea led-ului de AVARIE de pe tastatur. Defectul ar trebui remediat imediat dac estenecesar se consult i instalatorul.

  Este necesar testarea periodic a bunei funcionri a sistemului de alarm.Pentru aceasta, se va verifica capacitatea fiecrui detector de a semnaliza violareazonei, dac cmpul de supraveghere al detectorului nu este obturat sau blocat etc.Este necesar, de asemenea, s se verifice dispozitivele de semnalizare acustic ioptic i transmisia pe linie telefonic.

  Instalatorul d instruciuni specifice despre modul de verificare a sistemului.Se recomand chemarea periodic a instalatorului pentru activitatea de ntreinere asistemului de alarm.

  n interesul utilizatorului este bine s se anticipeze condiiile de alarmneateptat i s se stabileasc anumite reguli. Este vital s se verifice tipul dealarm declanat, s se determine cu exactitate sursa de declanare a alarmei pebaza informaiilor de la tastatura de control i s se ia msurile necesare, deexemplu organizarea evacurii.

 • Cerb

  er

  fi C6

  2 v

  er.2

  Manual de utilizare

  18

  REEAaprins - reeaua de curent alternativ i acumulatorul sunt OKclipete - acumulator descrcatstins - lips tensiune de reea

  TELEFON aprins - comunicaia telefonic se deruleaz (telefoanele interne deconectate)

  AVARIE clipete - indic existena condiilor de defect - apsai tasta 7 pentru 3 secunde pentru a vedea pe afiaj defectul

  ARMAT aprins - partiie armatclipete - derularea timpului de ieirestins - partiie dezarmat

  ALARM - clipete la apariia unei alarme n partiia respectiv (A sau B)

  1 2 3

  4 5 6

  7 8 9

  * 0 #

  7 - apsnd pentru 3 secunde se activeaz funcia de afiare a condiiilorde defect curente.

  AFIAREA DEFECTELOR:1 - Defect ieirea 1 (OUT1)2 - Defect ieirea 2 (OUT2)3 - Defect ieirea 3 (OUT3)4 - Pierdere tensiune alternativ5 - Pierderea tensiunii de acumulator6 - Pierderea tensiunii de alimentare tastaturi7 - Pierderea ceasului de timp real al centralei8 - Defect de raportare

  A

  B

  A

  ARMAT

  ARMAT -

  ALARM -

  - linie telefonic deconectat

  linie telefonic deranjat (semnal de ocupat)

  linie telefonic deranjat (nu exist semnal)

  B ALARM - eroare memorie sistem

  apsnd timp de 3 secunde se activeaz ALARM FOC

  COD + [*] - Funcii Utilizator:

  COD * 1 - schimbarea propriului cod de utilizatorCOD * 2 - adugare cod de utilizatorCOD * 3 - tergere cod de utilizatorCOD * 4 - izolare zoneCOD * 5 - armare silenioasCOD * 6 - programare ceas de timp realCOD * 7 - comutare MONOSTABILCOD * 8 - comutare BISTABILCOD * 9 - iniializarea ieirilor programate ca surse resetabileCOD * 0 - iniierea de la tastatur a programrii centralei de la distan (UPLOAD/DOWNLOAD)

  8 - apsnd pentru 3 secunde se activeaz/dezactiveazfuncia CLOPOEL

  6 - apsnd pentru 3 secunde se activeaz citirea memorieide defecte

  *

  5 - apsnd pentru 3 secunde se activeaz citirea memorieide alarme

 • Cerberfi C62 ver.2Manual de utilizare

  19

 • Romano Electro Intl S.A.Str. Calimachi 27-29, 72266, Bucuresti,Tel.: 01/242.20.20, Fax: 01/242.20.30,E-mail: [email protected], www.roel.ro

  CuprinsInstruciuni de operare Indicaiile LED-urilor : Semnale acustice la tastatura de control Codurile de utilizator Armarea total Armarea silenioas Armarea parial Armarea "STAY" Armarea rapid Dezarmarea si stergerea memoriei de alarm Armarea si dezarmarea dup un orar prestabilit Transmiterea strii sistemului pe linia telefonic Funcii utilizator Schimbarea propriului cod de utilizator Adugarea unui cod de utilizator tergerea unui cod de utilizator Izolarea zonelor Armarea silenioas Programarea ceasului de timp real Activarea comutatorului de tip MONOSTABIL Activarea comutatorului de tip BISTABIL Iniializarea iesirilor definite ca surse resetabile [cod de utilizator] [ * ] [ 9 ] Iniierea de la tastatur a programrii centralei de la distan (upload/download) Funciile utilizator de tip Tast inut apsat (Hold Down)" Citirea memoriei de alarme Citirea memoriei de defecte Verificarea defectelor curente Validarea / Invalidarea funciei de clopoel" Alarm de foc Alarm auxiliar Alarm de panic Sigurana n funcionare a sistemului de alarm