61296020 proiectarea unui site de comert electronic marinescu oana maria

24
Universitatea Petrol-Gaze, Ploieşti Facultatea de Ştiinte Economice Masterat- specializare: Sisteme cu baze de date pentru afaceri Proiectarea unui site de comerţ electronic Marinescu Oana-Maria Anul 2, grupa 1

Upload: tutulica8

Post on 15-Feb-2015

20 views

Category:

Documents


2 download

TRANSCRIPT

Page 1: 61296020 Proiectarea Unui Site de Comert Electronic Marinescu Oana Maria

Universitatea Petrol-Gaze, Ploieşti Facultatea de Ştiinte EconomiceMasterat- specializare: Sisteme cu bazede date pentru afaceri

Proiectarea unui sitede comerţ electronic

Marinescu Oana-MariaAnul 2, grupa 1

2009

Page 2: 61296020 Proiectarea Unui Site de Comert Electronic Marinescu Oana Maria

Cap I. Proiectarea unui site e-commerce reprezintǎ procesul de realizare efectivǎ a paginilor web. Pentru acest lucru este nevoie de imaginaţie , dar şi de câteva noţiuni de webdesign fundamentale. Pentru proiectare se vor urma trei paşi şi anume:

1. PLANIFICARAEA UNUI SITE WEB E-COMMERCE, reprezintǎ procesul prin care încercǎm sǎ definim în mod clar motivele pentru care dorim sa realizǎm un sit web, ce mijloace avem la dispoziţie pentru a realiza acest lucru, care va fi publicul ţintǎ, etc.

Scopul: Pentru început trebuie sǎ definim în mod clar obiectivul sau scopul site-ului e-commerce. Ce anume dorim sǎ realizǎm, cum ne propunem sa arate site-ul web în final? Analizând mijloacele care ne sunt necesare şi pe care le avem la dispoziţie pentru atingerea ţintei propuse. Notând ce anume trebuie facut mai întâi şi ce sarcini putem îndeplini ulterior. Pe baza obiectivului stabilit şi a mijloacelor disponibile putem sǎ ne planificǎm mai uşor munca. De asemenea, acelaşi obiectiv va influenţa în mod decisiv conţinutul şi forma de prezentare a site-ului. Cand facem planul pentru un site web ne amintim cǎ fiecare paginǎ web trebuie sǎ aibǎ un obiectiv precis. Acesta trebuie sa fie în concordanţǎ cu scopul final şi tema generalǎ care a fost aleasǎ.

Audienţa: Dupǎ ce am stabilit care este obiectivul site-ului trebuie sa vedem care vor fi utilizatorii acestuia. Audienta reprezintǎ publicul ţintǎ pentru care am realizat site-ul. Este un element critic deoarece design-ul site-ului şi conţinutul acestuia sunt în strânsǎ legatura cu audienţta. De aceea, cǎutǎm sǎ realizǎm profilul standard al utilizatorului şi sǎ strângem cât mai multe informaţii legate de obiceiurile, interesele, acţiunile, necesitǎţile şi în general modul de viaţǎ, ale tuturor persoanelor care alcǎtuiesc publicul ţintǎ.

Stabilirea audienţei: Cele mai bine planificate şi realizate site-uri web pot avea un aspect total diferit, în funcţie de software-ul şi echipamentele hardware pe care le folosesc vizitatorii. Acest lucru se explicǎ prin faptul cǎ navigatorii pe web folosesc o gamǎ largǎ de calculatoare şi monitoare, precum şi modemuri cu viteze de conectare diferite. În plus, browser-ele folosite au caracteristici diferite iar unele lucreazǎ numai în mod text. Pentru a complica lucrurile, multe persoane au dezactivate opţiunile de încǎrcare ale imaginilor sau opţiunile referitoare la Javascript si Java. Daca dorim neapǎrat sǎ folosim un plug-in este bine sa furnizǎm o legaturǎ cǎtre un site web de unde vizitatorii sǎ poatǎ face rapid un download. Când arǎtǎm fotografii sau alte imagini mari este bine sǎ folosim tehnica "thumbnails" (adicǎ versiuni miniaturale ale imaginilor).

Accesibilitatea: reprezintǎ una dintre cerinţele de bazǎ atunci când se proiecteazǎ o pagina web. Aceasta înseamnǎ ca orice netsurfer trebuie şi poate sǎ aibǎ acces la site, indiferent de browser-ul pe care-l foloseşte, rezoluţia sau dimensiunile ecranului, setǎrile calculatorului sau eventualele disfuncţii ale vederii.

Conţinutul: Diferenţa dintre un site atractiv şi unul plictisitor şi neinteresant este datǎ de valoarea conţinutului. Pe bunǎ dreptate se subliniazǎ în literatura de specialitate anglo-saxonǎ "Content is king" . Aceasta înseamnǎ cǎ trebuie acordatǎ o atenţie maximǎ conţinutului, deoarece pe baza acestuia vor fi dezvoltate structura site-ului şi machetarea paginii.

2

Page 3: 61296020 Proiectarea Unui Site de Comert Electronic Marinescu Oana Maria

Copyright-ul: În România, dreptul de autor este reglementat juridic prin Legea nr. 8 / 1996 . În conformitate cu prevederile acestei Legi, opera de creaţie intelectualǎ este recunoscutǎ şi protejatǎ, independent de aducerea la cunstinţǎ publicǎ, prin simplul fapt al realizǎrii ei, chiar neterminatǎ (Art.1, Alin. 2). Dreptul de autor este legat de persoana autorului şi comporta attribute de ordin moral şi patrimonial ( Art.1, Alin.1).Aşadar, un site-web reprezintǎ o operǎ de creaţie intelectualǎ şi poate constitui obiect al dreptului de autor. Termenul de copyright este specific american, dar se foloseşte şi în Europa şi pe alte continente, cu aceeaşi semnificaţie: drept de autor.

Efectele speciale: Mulţi webdesigneri folosesc diverse "efecte speciale" pentru a da o notǎ spectaculoasǎ paginilor pe care le-au realizat. Printre cele mai folosite se pot enumerǎ: imagini animate, scrolling marques, texte blink, appleturi Java, Javascript, animaţii shockwave, Flash, ActiveX, etc. Majoritatea celor care utilizeazǎ reţeaua Internet, confundǎ limbajul de programare JAVA cu limbajul JavaScript. Acesta din urmǎ este un limbaj mult mai simplu care permite definirea comportamentului unor elemente dintr-o paginǎ Web şi dinamizarea acestora. Este un limbaj obiectual şi multiplatformǎ, ceea ce înseamnǎ cǎ acelaşi cod este interpretat la fel, indiferent de platforma pe care ruleazǎ browser-ul. Cu ajutorul limbajului JavaScript pot fi gestionate mai multe evenimente diferite. Cele mai importante sunt: click, change, focus, load, mouseover, select, submit şi unload. Pentru a sesiza aceste evenimente, browser-ul trebuie sǎ ofere nişte funcţii speciale (denumite handler-e) care sǎ indice momentul în care are loc respectivul eveniment. Handler-ele corespunzǎtoare evenimentelor prezentate anterior sunt: onMouseOver, onBlur, onSelect, onLoad, onFocus, onSubmit, onClick, onChange şi onUnload. JavaScript a fost dezvoltat de cǎtre firma Netscape. Existǎ şi o varianta Jscript dezvoltatǎ de cǎtre Microsoft. În multe site-uri web apar de multe ori Javascripturi sau appleturi Java. Acestea oferǎ webdesigner-ilor posibilitatea furnizǎrii unor animaţii complexe sau a unei interactivitǎţi sporite în relaţia cu vizitatorii ( inclusiv prin oferirea unor jocuri ). Folosirea abuzivǎ a acestor elemente este însǎ riscantǎ deoarece nu toate browser-ele suporta Java sau Javascript. În plus, multe persoane au dezactivate aceste opţiuni pentru a preveni problemele care pot apǎrea în securitatea sistemului. Astfel, dacǎ appletul Java este prea mare sau codul conţine o eroare de programare, browserul poate sǎ se blocheze sau sǎ dea erori. Trebuie ţinut cont şi de faptul cǎ toate aceste componente adiţionale, vor fi încǎrcate în timp ce este accesatǎ paginǎ web, ceea ce va duce implicit la creşterea timpului de încǎrcare a paginii.

Feedback ( interactiunea cu vizitatorii ): Comerţul electronic acoperǎ urmǎtoarele operaţiuni de afaceri:

stabilirea de contacte cu clienţii . schimbul de informaţii . asistenţa pre- si post- vânzare plǎţi electronice . distribuţie şi logistica întreprinderii virtuale . activitǎţi comerciale desfǎşurate în comun (shared) între mai multe companii.

Pânǎ acum principala forma de comunicare între comercianţi şi clienţii lor era prin intermediul publicitǎţii. Dar aceastǎ comunicare nu oferea o oportunitate de interacţiune între cele doua pǎrţi sau feedback. Odatǎ cu rǎspândirea Internetului se poate realiza foarte uşor o comunicare în ambele sensuri. Îmbunatǎţirea metodelor prin care utilizatorii interacţioneazǎ cu un oarecare site este esenţialǎ pentru crearea unui site

3

Page 4: 61296020 Proiectarea Unui Site de Comert Electronic Marinescu Oana Maria

bun. Folosirea feedback-ului este foarte importantǎ pentru creşterea numǎrului de vizitatori şi pentru ca aceştia sǎ-şi exprime opiniile, sugestiile şi comentariile în legaturǎ cu site-ul web.

E-mail-ul : este cea mai importantǎ şi mai uşoarǎ cale de a recepţiona mesaje de la cititori şi de aceea este obligatorie furnizarea adresei e-mail pe fiecare paginǎ. Pe de altǎ parte, un webmaster trebuie sa fie capabil sǎ rǎspundǎ în timp scurt pentru a menţine o relaţie de încredere reciprocǎ .

Cǎrţile de oaspeţi ( guestbooks ): Completarea formularelor este o practicǎ des întâlnitǎ pe Internet. Acestea permit colectarea de feedback-uri de la cititori într-un mod organizat. Un formular web se poate realiza uşor folosind etichetele din HTML sau cu ajutorul unui editor HTML. Un exemplu este dat de cǎrţile de oaspeţi unde cititorul poate sǎ-si scrie impresiile şi comentariile dupǎ vizitarea unui site.

Lista de discuţii ( discussion list ): Pentru a creşte gradul de interactivitate cu vizitatorii putem sǎ setǎm în paginǎ o listǎ de discuţii.

Contoarele de paginǎ ( counters ): Pentru a cunoaşte cât de vizitat este site-ul pe care l-am realizat şi pentru a afla mai multe date despre numǎrul şi statistica vizitatorilor, informaţii care ne vor ajuta în realizarea unei campanii de marketing online eficiente este bine sǎ folosim contoare de paginǎ.

2. MACHETAREA UNUI SITE WEB E-COMMERCE presupune modul în care sunt aranjate elementele constitutive ale unei pagini: conţinut, graficǎ, legǎturi, sistem de navigare, elemente multimedia, etc. În cadrul aceluiaşi proces de machetare se va analiza structura paginii. Pentru ca toate informaţiile sǎ fie prezentate într-un mod atractiv şi original, o pagina web poate sǎ fie simplǎ sau împarţitǎ în :

cadre tabele simple tabele multiple sau imbricate combinaţie a acestor elemente

Felul cum vor fi aranjate elementele componente într-o paginǎ web depinde numai de imaginaţia şi bunul gust al webdesigner-ului. E de dorit sǎ se facǎ o bunǎ impresie cu prima paginǎ. Aceasta trebuie sǎ fie deosebit de atractivǎ şi interesantǎ şi sǎ arate în mod clar ce conţine restul site-ului. În general, vizitatorii nu vor sa fie bombardaţi numai cu oferte de vânzare ale unor produse sau servicii. Încercând sǎ le oferim cât mai multe informaţii si articole folositoare. Putem sa le oferim chiar şi cadouri gratuite. Când începem operaţiunea de machetare a site-ului, trebuie sǎ luǎm în calcul urmǎtoarele elemente :

stilul pe care-l vom imprima pe pagini. elementele componente ale unei pagini web conţinut grafica legǎturi sistem de navigare

4

Page 5: 61296020 Proiectarea Unui Site de Comert Electronic Marinescu Oana Maria

elemente multimedia modul de împǎrţire în paginǎ cadre ( frames ) tabele

Stilul : Aşa cum se poate usor observa, ziarele şi revistele acordǎ o mare importanţǎ stilului în care apar. Acesta trebuie sǎ fie unitar şi uşor de recunoscut, în comparaţie cu alte publicaţii similare. La fel trebuie sǎ fie realizat şi un site web. Vizitatorii trebuie sǎ recunoascǎ fǎrǎ dificultate un anumit stil, o anumitǎ tuşǎ pe care trebuie s-o imprimǎm paginilor web. Ceea ce înseamnǎ cǎ va trebui sa gǎsim o notǎ deosebitǎ, un aranjament ingenios pentru aceste pagini. Ele trebuie sǎ se diferenţieze net şi chiar sǎ iasǎ în evidenţǎ, în mulţimea site-urilor web. Cu toate acestea, va trebui sǎ pǎstram un stil unitar. Folosirea unui design unitar mai are şi un alt avantaj major: atunci când dorim sǎ adǎugam o nouǎ paginǎ, formatul general îl avem deja şi nu trebuie decât sǎ adǎugǎm conţinutul. În acest caz, nu va trebui decât sǎ urmǎrim ca machetarea paginii sǎ se înscrie firesc în modul de prezentare general. Acest lucru se poate realiza prin :

stilul de scriere modul de aranjare în paginǎ folosirea spaţiilor goale

Atunci când analizǎm stilul de scriere pentru pagina web, trebuie sǎ ţinem cont de faptul cǎ un text pe ecranul monitorului se va citi mai greoi şi mai încet ( în medie cu 20% ) decât textul tipǎrit. Stilul de scriere ( felul fonturilor, dimensiunea, culorile, etc. ) trebuie sǎ fie similar pentru toate paginile. În acest fel, cititorul se va familiariza mai uşor cu paginile pe care le-am creat. E de dorit a nu folosi o varietate prea mare de fonturi pentru aceeaşi paginǎ. Nu trebuie folosite texte scrise doar cu litere mari, deoarece se citesc mult mai greu şi în plus, cititorul va avea senzaţia cǎ este agresat vizual. De asemenea, nu este recomandabilǎ folosirea textelor care clipesc (blink text) şi a textelor care defileazǎ ( scroling marques ). Pentru a da o notǎ deosebitǎ conţinutului, putem sa scriem prima literǎ a unui paragraf cu un alt font, altǎ dimensiune şi o altǎ culoare. Bineînţeles cǎ acest lucru va lua mai mult timp, dar rezultatele vor fi deosebite. Se poate încerca şi folosirea unei culori atractive pentru text, dar în acest caz trebuie sǎ ne asigurǎm cǎ existǎ un contrast suficient de mare între aceastǎ culoare şi culoarea fundalului . În caz contrar, lizibilitatea va fi mult mai scǎzutǎ iar cititorii vor obosi curând şi în consecinţǎ vor renunţa sǎ mai navigheze prin paginile site-ului. Pagina web nu trebuie sǎ arate ca un bloc masiv de text. Se poate de împǎrţit conţinutul în bucǎţi mai mici, numite paragrafe. Fiecare paragraf conţine una sau mai multe propoziţii şi este separat de celelalte paragrafe sau de titlu prin spaţii goale. În acest mod, textul se poate citi mult mai uşor şi fǎrǎ a obosi ochii.

Grafica: se foloseşte, în principal, pentru îmbunǎtǎţirea aspectului unui site şi creşterea atractivitǎţii acestuia. Imaginile mai sunt folosite şi pentru sublinierea unui text sau al mesajului transmis de o pagina web. Este recomandat sǎ includem însǎ numai imaginile absolut necesare şi care sunt într-adevar valoroase. Nu trebuie ca pagina web sǎ arate ca o însuşire de imagini, indiferent cât de remarcabile ar fi acestea. Exista si exceptii, reprezentate de site-urile web specializate şi construite exclusiv pentru oferirea de imagini grafice, gratuite sau contracost. În acest caz, se folosesc thumbnails.

5

Page 6: 61296020 Proiectarea Unui Site de Comert Electronic Marinescu Oana Maria

Legǎturile: Atunci când se realizeazǎ machetarea site-ului, o mare atenţie trebuie acordatǎ legǎturilor ( hyper-legaturi ) . Acestea pot fi :

interne ( cǎtre alte pagini din interiorul site-ului ) externe ( cǎtre alte site-uri din Internet )

Pentru a crea o legǎtura externǎ trebuie sǎ cunoaştem URL-ul site-ului respectiv. Pentru operativitate, putem sǎ adunǎm toate legaturile externe pe care plǎnuim sǎ le folosim şi sǎ le punem într-un fişier text denumit, de ex., " legaturi.txt ". Pentru multi surferi pe web, un text în culoarea albastra, subliniat, reprezintǎ o legaturǎ nevizitatǎ. O legaturǎ vizitatǎ apare ca un text în culoarea roşie sau purpurie, de asemenea subliniat. Acestea sunt culorile standard pentru legǎturi şi este bine sǎ le folosim ca opţiune de bazǎ. Putem sǎ folosim pentru legǎturi şi un text boldat, mǎrit sau aşezat între linii verticale. Textul legǎturilor trebuie sǎ fie scurt şi la obiect. Pentru o bunǎ navigare, trebuie de pus o legaturǎ cǎtre pagina principalǎ în toate paginile componente. Acest lucru este deosebit de util deoarece vizitatorii sau roboţii motoarelor de cǎutare pot ajunge, urmând o legaturǎ externǎ, la o paginǎ interioarǎ. De aici, ei trebuie sa ajungǎ, fǎrǎ dificultate, la pagina principalǎ pentru a se edificǎ asupra scopului şi conţinutului site-ului. În final, trebuie sǎ ne asigurǎm cǎ am testat toate legǎturile interne şi externe . Dacǎ am folosit un editor HTML putem sǎ folosim opţiunea de verificare a legǎturilor, care va afişa un tabel cu situaţia fiecǎrei legǎturi. De asemenea, putem sǎ folosim şi programe specializate (link checker = verificatoare de legǎturi), accesibile gratuit sau în versiune shareware pe Internet.

Navigarea: Internetul, prin chiar natura sa, permite saltul de la o paginǎ web la alta, printr-o simplǎ apǎsare de buton. Nu este un proces liniar, cum este de exemplu citirea unei cǎrţi. Deşi aceastǎ flexibilitate constituie un mare avantaj, realizarea unui sistem de navigare eficient nu este un lucru uşor. Un conţinut interesant şi o navigare uşoarǎ reprezintǎ cele douǎ componente principale ale unui site bine întocmit. Dar chiar şi cel mai atractiv conţinut este nefolositor dacǎ nu este pus în evidenţǎ de un sistem de navigare clar şi consistent. Aceasta înseamnǎ cǎ nu trebuie sǎ lǎsǎm cititorul sǎ pescuiascǎ dupa informaţii. Trebuie sǎ-i oferim tot sprijinul posibil, prin realizarea unui meniu de navigare bine structurat. De asemenea in vederea utilizǎrii comerţului electronic, vom avea nevoie de un aşa numit “coş de cumpǎrǎturi”, unde vizitatorul/ cumpǎrǎtorul va adǎuga produsele dorite. Pentru achiziţionarea produselor se vor utiliza de asemenea formulare de comandǎ, de livrare a comenzilor, informaţii despre modalitǎţile de platǎ şi livrare a comenzilor, etc.

Meniul de navigare: este o reprezentare graficǎ sau de tip text a conţinutului şi este adesea încorporat în tema generalǎ a site-ului. Meniul principal trebuie sǎ furnizeze trimiteri rapide şi directe la secţiunile şi informaţiile disponibile dintr-un site web. El va fi realizat într-o formǎ practicǎ şi atractivǎ. Locul obişnuit pentru plasarea meniului principal este în partea stângǎ a ecranului dar el mai poate fi plasat şi în partea dreaptǎ sau în partea superioarǎ a paginii web. Secţiunile meniului vor fi denumite astfel încât sǎ ofere o descriere concisǎ şi sugestiva a paginilor web care vor fi accesate. Câteva dintre schemele de navigare cele mai des întâlnite sunt urmǎtoarele :

legǎturi text hǎrţi grafice ( imagemaps )

6

Page 7: 61296020 Proiectarea Unui Site de Comert Electronic Marinescu Oana Maria

butoane de navigare meniuri tip listǎ derulantǎ ( generate cu Javascript , CGI ) pagini generate dinamic harta site-ului ( site map )

De multe ori, începǎtorii şi chiar profesioniştii se pot încurca atunci când folosesc un sistem de navigare mai complicat. Din aceastǎ cauzǎ, se recomandǎ de realizat şi o pagina web conţinând o hartǎ a site-ului. Pentru ca harta sǎ poatǎ fi gǎsitǎ uşor e de dorit de pus o legaturǎ directǎ cǎtre aceasta în fiecare meniu de navigare. Aceastǎ hartǎ este utilǎ şi atunci când se doreşte cǎutarea rapidǎ a unei informaţii sau a unui subiect, fǎrǎ a fi nevoie sǎ se navigheze prin tot site-ul. Ea trebuie sǎ fie clarǎ şi logicǎ şi în acelaşi timp sǎ afişeze corect structura site-ului. Mai poate fi realizatǎ sub formǎ de tabel, arbore de legaturi,etc. Cheia pentru o navigare uşoarǎ este o bunǎ organizare. Cu cât site-ul va fi mai mare şi mai complex, cu atât va fi mai dificilǎ sarcina organizǎrii acestuia şi realizǎrii unui sistem de navigare consistent.

Cadrele: ne permit sǎ afişǎm douǎ sau mai multe pagini web, în acelaşi timp, prin împǎrţirea ecranului în mai multe secţiuni independente. Iniţial, cadrele au fost o inovaţie a firmei Netscape dar pe parcurs ele au fost folosite din ce în ce mai mult şi tot mai multe browser-e le-au acceptat. Ele reprezintǎ o metodǎ controversatǎ de machetare a unei pagini web. În rândul webdesigner-ilor existǎ susţinǎtori şi adversari ai folosirii cadrelor ca o solutie eficienta de aranjare în pagina. De aceea, înainte de a ne hotarî asupra folosirii cadrelor în site-ul nostru, analizǎm modul cum dorim sǎ organizǎm şi sǎ structurǎm paginile web. Folosirea cadrelor prezintǎ atât avantaje cât şi dezavantaje.

Tabelele: sunt folosite atât pentru o machetare eficientǎ cât şi pentru a face mai atractive diversele elemente componente ale unei pagini web. Ele permit o împǎrţire a paginii în secţiuni şi o poziţionare precisǎ a textului sau imaginilor în interiorul paginii.Putem crea margini sau borduri de diferite dimensiuni şi culori. De asemenea, se poate încapsula conţinutul în celulele tabelului pentru a permite alinierea textului şi a limita lungimea liniilor. Deoarece, bordura tabelelor nu este totdeauna necesarǎ şi uneori poate avea un aspect neplǎcut, se poate renunţa la ea prin folosirea atributului "BORDER = 0". Atunci când folosim tabele, putem sǎ setǎm o lǎţime fixǎ, în pixeli, sau o lǎţime relativǎ la dimensiunea ecranului, în procente.

3. PROGRAMAREA SITE-ULUI WEB E-COMMERCE. Dupa ce am terminat etapa de machetare, trebuie sǎ transformǎm toate informaţiile pe care le-am acumulat într-o paginǎ web. O pagina web simplǎ poate fi realizatǎ folosind limbajul HTML. Putem de asemnea sǎ construim pagini web folosind editoare HTML sau putem sǎ cǎutǎm site-uri unde ni se pun la dispoziţie şabloane de pagini web. Mai avem nevoie de un editor grafic, pentru a putea realiza şi prelucra imaginile pe care dorim sǎ le inserǎm în paginile web.

Browser-ele: reprezintǎ instrumentele cu care se vizualizeazǎ paginile web. În prezent, existǎ foarte multe browser-e. Cele mai folosite ( aproape 90% din numarul de utilizatori ) sunt:

Internet Explorer —»

7

Page 8: 61296020 Proiectarea Unui Site de Comert Electronic Marinescu Oana Maria

Opera —» Netscape Navigator —»

Aceste browser-e folosesc o interfaţǎ graficǎ care permite vizualizarea uşoarǎ şsi atractivǎ a paginilor web. Fiecare din ele au mai multe variante.

Editoare HTML: Putem sa realizǎm un site web chiar dacǎ nu ştim HTML. Pentru aceasta avem nevoie de un editor HTML. Acestea se împart în douǎ categorii:

1. Editoare de tipul WYSIWIG ( What You See Is What You Get ), sau în traducere: Ceea ce vezi este ceea ce obtii.

2. Editoare în cod HTML .

Editoare WYSIWIG: Aceste editoare se pot folosi foarte uşor chiar şi de cǎtre începǎtori. Deşi au foarte multe opţiuni şi butoane, realizarea unei pagini web simple este relativ uşoarǎ. Bineînteles ca se pot realiza şi site-uri web mai complexe, dar pentru acest lucru avem nevoie de o documentaţie despre editorul respective.

Editoare in cod HTML: Dacǎ ştim limbajul HTML şi dorim sa editǎm o paginǎ web în mod profesionist, putem sa folosim aceste editoare. La fel ca şi editoarele WYSIWIG, şi acestea ne permit sǎ vizualizǎm cum va arǎta pagina web pe care o realizǎm. În plus, au o grǎmada de alte facilitǎţi care ne uşureazǎ munca de machetare şi realizare a unei pagini web.

Cap. II. Proiectarea site-ului de comerţ electronic al S.C. Perfect Party S.R.L.

1. Profilul, obiectul de activitate şi obiectivele societăţiiÎn întreprinderea de prestări servicii „Organizări de evenimente – Perfect Party”

se execută o gamă completă de lucrări în vederea amenajării/ decorării locurilor de desfăşurare a diferitelor evenimente, cum ar fii: evenimente speciale (nunţi, botezuri, aniversări), evenimente tematice (Mărţişor, Paşte, Crăciun, Anul Nou, Ziua Îndrăgostiţilor, Halloween) etc. Societatea desfăşoară activităţi de spectacole culturale şi recreative , respectiv de creaţie şi de interpretare artistică a acestora.

Tabel nr. 1: TABLOU CU OBIECTIVELE S.C. PERFECT PARTY S.R.L.Obiectiv Termen Resurse Responsabil

Termen lung

Lărgirea gamei de lucrări: achiziţia de echipamente profesionale pentru video, foto, sonorizare, jocuri de lumini, prelucrare video şi foto, transport; angajarea de personal experimentat; colaborarea cu specialişti în domeniu (societăţi de catering;animare;dj,cameraman, fotograf- persoane fizice, florărie);

31.12.2020 Împrumut pe termen lung4 000 000 LEI

Director general

8

Page 9: 61296020 Proiectarea Unui Site de Comert Electronic Marinescu Oana Maria

Organizarea de evenimente complete atât în Prahova , cât şi în alte judeţe.

Termen mediu

Deschiderea unui punct de lucru în Braşov : închirierea unei locaţii; achiziţia a 2 computere, accesorii pentru acestea şi mobilier; închirierea a 2 depozite; achiziţia a încă unui autoturism;

31.12.2015 Surse proprii de finanţare1 000 000 LEI

Director general

Termen scurt

Înfiinţarea firmei: achiziţia unei locaţii- sediu în Ploieşti; achiziţia a 3 depozite, 1 atelier; angajarea personalului (15 persoane); achiziţia de materii prime, materiale, produse finite utilizate în execuţia lucrărilor; achiziţia a 3 computere, accesorii pentru acestea şi mobilier; achiziţia a 2 autoturisme; achiziţia şi implementarea unui sistem financiar-contabil; atragerea clienţilor prin discount-uri /oferte/ gratuităţi;

31.06.2011 Investiţii proprii/ Împrumut pe termen scurt

6 000 000 LEI

Director general;Şef departament financiar-contabil;

Întreprinderea este nou înfiinţată. Pentru început va presta servicii la un nivel mai scăzut, la petreceri puţine şi de mici dimensiuni, reuşind astfel să se facǎ cunoscuţi pe piaţă prin evenimentele inventiv, cu stil şi cu mare grijă organizate. Apoi va presta servicii la şi mai multe evenimente, adaugând evenimente mondene (Cocktail-uri, Festivaluri, Concerte, Expoziţii, Recepţii, Lansări), diversificând produsele utilizate în serviciile prestate. În perspectivă , pe termen lung, se prevede lărgirea gamei de lucrări organizând evenimente diferite, la care va asigura de asemenea şi alte servicii adaptabile evenimentului respectiv, ca de exemplu: sonorizare, filmare, foto, servicii de animare, transport, catering etc.

2. Structura organizatorică cu principalele compartimente şi relaţiile dintre ele Structura organizatorică a întreprinderii este ierarhizată pe trei niveluri(vezi figura 1).

9

Page 10: 61296020 Proiectarea Unui Site de Comert Electronic Marinescu Oana Maria

Figura 1 Structura organizatorică a întreprinderii Perfect Party

_______ relaţii de subordonare ierarhică

------------ relaţii funcţionale

o relaţiile de subordonare ierarhică:

- de conducere între departamente: Directorul General, care reprezintă nivelul 1 de conducere, coordonează direct compartimentele aflate pe nivelul al 2-lea: prestări servicii, marketing, informatică, financiar-contabil şi compartimentul personal.

- la nivel al 3-lea ierarhic subordonate compartimentului prestări servicii sunt coordonate direct : depozitele, aprovizionare/desfacere, atelierul de prelucrare.

3. Relaţiile funcţionale şi modul de asigurare a serviciilor

Relaţiile funcţionale:

- sunt stabilite între compartimentele de nivel ierarhic 3 subordonate prestării serviciilor (depozite, aprovizionare/desfacere, atelier de prelucrare), care mai departe leagă o relaţie funcţională cu departamentul informatică.

- între informatică şi compartimentele: marketing, financiar-contabil, personal, şi relaţii pe linie informaţională cu absolut toate departamentele societăţii.

Coordonarea este asigurată de către Directorul General, care ia decizii strategice privind viitorul întreprinderii, colaborează strâns cu compartimentele marketing şi financiar-contabil pentru a asigura resursele, urmăreşte realizarea obiectivelor serviciilor, calificarea personalului şi colaborează strâns cu compartimentul informatic pentru a obţine informaţii operative şi a veghea la asigurarea unei imagini corecte a întreprinderii pe site-ul acesteia.

10

Page 11: 61296020 Proiectarea Unui Site de Comert Electronic Marinescu Oana Maria

Pentru prestarea de servicii, directorul stabileşte ce lucrări se execută în fiecare perioadă, în funcţie de cerinţele clienţilor. La termenele stabilite prin planul de servicii se lansează în producţie materiile prime, care apoi sunt utilizate în execuţia de lucrări. Astfel materiile prime, materialele, semifabricatele ajung din depozite în atelierul de prelucrare unde acestea sunt transformate în produse finite, pentru a putea fi folosite în lucrările ce urmează a fi executate, în funcţie de cerinţele clienţilor.

Depozitele dispun la rândul lor de sisteme gestionate prin calculator, colaborând strâns cu departamentul informatică, care înregistrează intrările şi ieşirile, cu cantităţi, iar atunci când sistemul sesizează atingerea stocului critic, se emite o avertizare serviciului aprovizionare/desfacere care lansează o nouă comandă pentru articolul aflat în deficit, comenzi lansate prin intermediul departamentului informatică, cu ajutorul calculatorului şi al internetului. La sosirea mărfii solicitate, aceasta este la rândul ei introdusă în depozite şi înregistrată în calculator, care modifică automat nivelul stocului existent.

Compartimentului marketing are de asemenea o mare importanţă deoarece are rolul de a analiza piaţa şi interacţionează cu toate celelalte compartimente, căutând metode potrivite, creative (reclame, publicitate, cybermarketing etc.) pentru promovarea serviciilor şi pentru realizarea în condiţii optime a ceea ce şi-a propus.

Modul de asigurare a serviciilor:- clienţii vin la sediul societăţii fie prin recomandare, fie au primit un flyer cu reclama

societăţii, fie au vizualizat site-ul, fie au auzit prin alte metode de societatea Perfect Party şi vor să-şi organizeze un eveniment special cu ajutorul acesteia;

- la sediu, clienţilor le sunt prezentate diferite servicii care pot fi asigurate de societate, se stabilesc detalii privind evenimentul respectiv, de exemplu: felul evenimentului, data evenimentului, date de contact a clientului, locaţia, numărul de invitaţi, numărul de mese, culoarea dorită de client a decorului, genul florilor/ baloanelor, decoraţiunile din flori/baloane dorite , alte accesorii, sonorizare, dj, video, foto dacă doresc;

- încheierea contractului, căruia i se anexează comanda clientului cu absolute toate detaliile dorite;

- acordarea unui avans de către client, restul de plată urmând a fi achitată după eveniment;

- la data evenimentului societatea execută lucrarea respectivă, cu toate detaliile dorite şi hotărâte de client;

- multe din produsele utilizate sunt închiriate, nu se cumpără, societatea le ia de la locul evenimentului a doua zi, după terminarea acestuia;

Aportul informaticii

Prin intermediul informaticii societatea:

- face reclamă societăţii prin site, reclame on-line, etc;

- prezintă clienţilor diferite servicii care pot fi asigurate de societate; comunică cu aceştia; stabilesc detalii privind evenimentul respectiv, care urmează a fi organizat de societate;

- preia comenzi conform cerinţelor clienţilor şi încheie contracte cu aceştia;

11

Page 12: 61296020 Proiectarea Unui Site de Comert Electronic Marinescu Oana Maria

- încasarea se face prin intermediul calculatorului, facturile şi chitanţele sunt înregistrate în programul de contabilitate; de asemenea în programul de evidenţă a gestiunii trebuie actualizate datele, fiind astfel la curent cu ceea ce lipseşte din stoc;

a. Principalii clienţi şi principalii furnizori de materii prime şi materiale,semifabricate necesare execuţiei lucrărilor

Principalii clienţi ai întreprinderii Perfect Party sunt persoanele fizice şi juridice (Carrefour, Bricostore, Winmarkt Grand Center etc. ), care vor să îşi organizeze evenimente speciale în Ploieşti, Prahova şi alte oraşe ale ţării, cu, care societatea încheie contracte de colaborare.

În legătură cu aceste contracte, compartimentul de marketing are sarcina permanentă să urmărească realizarea lor şi să aducă la cunoştinţa conducerii orice cerere de renegociere a preţurilor sau cerinţe mai mari decât cele planificate, pentru ca întreprinderea să poată lua măsurile necesare de adaptare la fluctuaţiile pieţii. De asemenea, orice defecţiune ivită în atelierele de prelucrare trebuie adusă la cunoştinţa serviciului de marketing pentru ca prin contacte imediate cu vânzătorii să evite neînţelegerile datorate nerespectării de către întreprindere a prestării serviciilor, stabilite prin contract.

Aportul informaticii

Compartimentul informatică este de asemenea în strânsă legătură cu clienţii, deoarece prin intermediul calculatorului societatea:

- prezintă diferite servicii pe care le poate asigura clienţilor;

- comunică cu aceştia;

- stabilesc detalii privind evenimentul respectiv, care urmează a fi organizat de societate;

- preia comenzi conform cerinţelor clienţilor;

- încheie contracte;

- asigură un program de evidenţă a clienţilor şi a datelor legate de evenimentele organizate (număr, model şi culoare de huse de scaune, de feţe de masă, de aranjamente florale, de baloane cu heliu/aer, de aranjamente din baloane, video, foto şi sonorizare, accesorii personalizate: mărturii, carduri de masă, numerotare mese, pahare, etc ).

Furnizorii de materii prime, materiale, semifabricate necesare producţiei sunt o serie de întreprinderi din Ploieşti dar, marea majoritate, sunt întreprinderi furnizoare din întreaga ţară (Belballon, florăria Ma Fleur, Metro, Selgros, atelier croitorie La Folie etc.).

Aportul informaticii

Datorită numărului mare de asemenea furnizori situaţi, unii dintre ei la mare distanţă, este necesară legătura cu compartimentul informatică deoarece prin intermediul calculatorului societatea:

- face comenzile de aprovizionare cu flori (pentru aranjamentele florale), materiale textile (organza, tafta, saten pentru husele de scaune, feţele de masă, etc), baloane

12

Page 13: 61296020 Proiectarea Unui Site de Comert Electronic Marinescu Oana Maria

(latex, folie), materiale consumabile (lipici, foi cartonate, pahare, bomboane, funde etc);

- asigură un program de urmărire a necesarului de astfel de materiale de aprovizionat;

- asigură soluţii de rezervă, în cazul în care unii dintre aceştia întârzie aprovizionarea întreprinderii cu materiale absolut necesare execuţiei urgente de lucrări;

- încheierea contractelor de colaborare.

5. Principalii concurenţi şi poziţia lor pe piaţă, faţă de întreprindere

Având în vedere faptul că, la ora actuală, majoritatea întreprinderilor au site-uri personale şi îşi fac reclamă pe Internet, investigarea acestor site-uri din domeniul -organizări evenimente- este prima grijă a managerului de întreprindere care se lansează într-un mediu concurenţial.

Căutarea pleacă de la similitudinea produselor utilizate în serviciile prestate şi se referă în special la aria de acoperire pe care şi-o propune întreprinderea - în cazul nostru, este vorba de organizarea de evenimente speciale, mondene, tematice etc prestate de Perfect Party, pentru persoane fizice sau juridice din oraşul Ploieşti sau din alte oraşe din ţară. În urma căutărilor am observat că există astfel de societăţi, şi anume: Sound & Decor Party, Dalavini, Event Decor însă nu foarte multe, şi de aceea managerul societăţii Perfect Party va introduce pe piaţă un stil nou, inventiv şi anume evenimente decorate pe diferite teme: anotimpurile, floarea soarelui, marea etc.

Pe lângă cercetarea site-urilor am recurs şi la culegerea pe alte căi a acestor informaţii, prin trimiterea unor clienţi la sediile firmelor concurente şi prin analizarea unor studii comparative apărute pe piaţă.

Politica de marketing a întreprinderii este strâns legată de studiul concurenţei şi, în consecinţă, a şanselor întreprinderii de a pătrunde, într-un termen rezonabil, pe piaţă. În acest scop, vom promova serviciile întreprinderii:

- pe site-ul acesteia: www.perfect_party.ro;

- atragerea clienţilor prin discount-uri şi gratuităţi;

- utilizând mijloace de reclamă precum reviste, ziare, emisiuni de radio sau TV;

- cu ocazia târgurilor, expoziţiilor sau altor discuţii cu persoane cunoascătoare din domeniu;

- în cadrul deplasărilor în ţară sau străinătate.

Aportul informaticii

Compartimentul informatic este deosebit de util activităţii de marketing, deoarece:

- aduce în întreprindere, utilizând reţeaua internet, informaţii de piaţă referitoare la concurenţă (servicii concurente, firme concurente şi evoluţia lor recentă, ultimile noutăţi din domeniu);

- prelucrează, cu ajutorul calculatorului, un volum mare de informaţii, în vederea efectuării studiilor de piaţă şi construirii unor grafice şi tabele uşor de urmărit şi utilizat

13

Page 14: 61296020 Proiectarea Unui Site de Comert Electronic Marinescu Oana Maria

de către conducere, referitoare la creşteri relative în timp, comparaţii între diferite întreprinderi pe diverse criterii etc.

6. Politica de marketing a societăţii

Politica de marketing este strâns legată de studiul concurenţei şi şansele societăţii de a pătrunde pe piaţă în domeniul –organizări evenimente.

Promovarea serviciilor societăţii le vom face prin: intermediul site-ului, ziarelor, revistelor, radioului, televizorului, expoziţiilor, târgurilor. Societatea va distribui flyer-e inscripţionate cu sigla firmei, detalii despre obiectul de activitate şi un număr de telefon de contact în Prahova şi va acorda primilor clienţi discount-uri şi gratuităţi.

Aportul informaticii

Suportul pe care informatica poate să-l ofere conducerii strategice a întreprinderii şi luării celor mai bune decizii, s-a văzut că este esenţial. Pentru marketing, de asemenea, sprijinul compartimentului informatic este evident.

7. Politica de personal a societăţii

Societatea angajează personal calificat, organizează de asemenea şi cursuri de perfecţionare de 4 săptămâni pentru toţi angajaţii săi.

Aportul informaticii

Compartimentul informatic este utilizat şi în acest caz deoarece poate pune la dispoziţie informaţii despre: cursuri de perfecţionare/ calificare, organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor disponibile în unitate cu ajutorul internetului, realizarea de studii privind calificarea personalului propriu şi cel al concurenţei pe acelaşi post, dar şi evoluţia calificării personalului în paralel cu rezultatele obţinute în societate.

8. Rolul compartimentului informatic al întreprinderii, principalelesale priorităţi:

Modul de asigurare a serviciilor:o face reclamă societăţii prin site, reclame on-line, etc;o prezintă clienţilor diferite servicii care pot fi asigurate de societate; comunică cu

aceştia; stabilesc detalii privind evenimentul respectiv, care urmează a fi organizat de societate;

o preia comenzi conform cerinţelor clienţilor şi încheie contracte cu aceştia; o încasarea se face prin intermediul calculatorului, facturile şi chitanţele sunt

înregistrate în programul de contabilitate; de asemenea în programul de evidenţă a gestiunii trebuie actualizate datele, fiind astfel la curent cu ceea ce lipseşte din stoc;

Clienţii şi furnizorii:

o prezintă diferite servicii pe care le poate asigura clienţilor, comunică cu aceştia;

14

Page 15: 61296020 Proiectarea Unui Site de Comert Electronic Marinescu Oana Maria

o stabilesc detalii privind evenimentul respectiv, care urmează a fi organizat de societate;

o preia comenzi conform cerinţelor clienţilor şi încheie contracte; o asigură un program de evidenţă a clienţilor şi a datelor legate de evenimentele

organizate;o face comenzile de aprovizionare cu flori, materiale textile, baloane, materiale

consumabile etc; asigură un program de urmărire a necesarului de astfel de materiale de aprovizionat;

o asigură soluţii de rezervă, în cazul în care unii dintre aceştia întârzie aprovizionarea întreprinderii cu materiale absolut necesare execuţiei urgente de lucrări;

o încheierea contractelor de colaborare.

Principalii concurenţi:o utilizând reţeaua internet, se aduc în întreprindere informaţii de piaţă referitoare

la concurenţă (servicii concurente, firme concurente şi evoluţia lor recentă, ultimile noutăţi din domeniu);

o se prelucrează, cu ajutorul calculatorului, un volum mare de informaţii, în vederea efectuării studiilor de piaţă şi construirii unor grafice şi tabele uşor de urmărit şi utilizat de către conducere, referitoare la creşteri relative în timp, comparaţii între diferite întreprinderi din acelaşi domeniu de activitate pe diverse criterii etc.

Marketing:o studiul concurenţei, analize de piaţă a firmelor concurente;o după care se promovează serviciile prin intermediul site-ului, reclamelor on-line,

etc.

Personal:o informaţii despre: cursuri de perfecţionare/ calificare;o organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor disponibile în unitate cu

ajutorul internetului;o realizarea de studii privind calificarea personalului propriu şi cel al concurenţei

pe acelaşi post, dar şi evoluţia calificării personalului în paralel cu rezultatele obţinute în societate.

Financiar-Contabil:o înregistrarea operaţiunilor financiar-contabil se face cu ajutorul programelor

informatice de evidenţă a cheltuielilor, vânzărilor, stocurilor etc.Obiectivul pe termen scurt în acest compartiment este achiziţia unor calculatoare,

conectate apoi la Internet, şi a unor programe informatice de evidenţă a: stocurilor, salariilor, încasărilor, plăţilor etc. Investiţia în compartimentul informatic este absolut necesară în condiţiile economiei de piaţă, iar efectele sale nu întârzie să se arate, rolul acestui compartiment devine pe zi ce trece tot mai important pentru întreprindere.

9. Conţinutul paginii web de comerţ a întreprinderii

15

Page 16: 61296020 Proiectarea Unui Site de Comert Electronic Marinescu Oana Maria

Am reprezentat conţinutul paginii web printr-o schiţă, pe care programatorul informatic trebuie să o respecte cu mare atenţie (vezi figura 2).

Figura 2: Schiţa paginii web a S.C. PERFECT PARTY S.R.L.

16

FOTO CU DECORUL UNOR SALI

Banner cu emblema firmei şi o imagine cu sediul firmei

MENIU:

o HOMEo SERVICII

o GALERIE FOTO

o OFERTǍ PREŢURI

o COMANDǍ ON-LINE

o DATE DE CONTACT

o FORUM- SPUNEŢI OPINIA! –reclamaţii; sugestii;diverse.

o CONSILIERE ŞI WEEDING PLANNER

o ARANJAMENTE FLORALE

o DECORAŢIUNI SALǍo FOTOo VIDEOo SONORIZAREo ACCESORIIo ALTE SERVICII

Contactează-ne acum!I’m online

Send me a message

Link-uri de trimitere către alte site-uri ( furnizori, societăţi colaboratoare )

COMANDǍ ACUM

ON-LINE !!! (click aici)

o ARANJAMENTE DIFERITE LOCAŢII

o HUSE SCAUNEo ARANJAMENTE

FLORALEo ARANJAMENTE DIN

BALOANEo ACCESORII

o Nr . tel: 0729 772 789 0744 772 789 o Adresă: Str. Vlad Ţepeş ,

nr. 14, Ploieşti o office@perfect_party.ro

LISTǍ A SERVICIILOR CU PREŢURILE

FORMULAR DE COMANDǍ

CONDIŢII ŞI MODALITǍŢI DE PLATǍ

GRATUITǍŢI, REDUCERI, OFERTE