nasterea oana

Click here to load reader

Post on 19-Dec-2015

53 views

Category:

Documents

4 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

ppt

TRANSCRIPT

PowerPoint Presentation

NATEREA NORMAL

NATEREA- reprezint totalitatea fenomenelor active i pasive, fizice, chimice i biologice care au ca rezultat expulzia produsului de concepie la termen sau aproape de termen (noiunea de termen este definit ca fiind perioada de 9 luni, 270 zile, 37-42 sptmni).

DIFERITE CLASIFICRI ALE NATERILOR:Nateri eutocice sau distocicePoate surveni pe cale natural, adic vaginal, sau pe cale chirurgical, cezarian.Naterea se poate declana la termen, sau poate surveni nainte de termen, situaie cnd naterea se numete prematur. Poate fi spontan sau provocat.

Clasic, naterea a fost mprit n 4 perioade:- perioada 1 dilataia colului- perioada a 2-a expulzia ftului- perioada a 3-a expulzia placentei i a anexelor- perioada a 4-a de consolidare a hemostazei

Durata naterii este n funcie de perioada de dilataie; o natere dureaz lla femeile primipare 10-16 ore, iar la multipare 6-10 ore.Debutul travaliului poate fi anunat de scurgerea vaginal a unei cantiti de mucus cu striuri sangvinolente, care reprezint eliminarea dopului gelatinos.Travaliul ncepe din momentul apariiei contraciilor uterine sistematizate nsoite de modificrile colului (tergerea i dilataia de 2 cm).

Perioadele naterii sunt:1. Perioada de dilatare a colului;2. Perioada de expulzie a ftului;3. Perioada de delivren;4. Perioada de consolidare a hemostazei n lehuzia imediat , la 1-2 ore de la natere.

Perioada de dilatare a colului-este cea mai lung; ea cuprinde dilataia orificiului uterin, formarea i ruperea pungii amniotice i progresiunea mobilului fetal. Ftul, mpins de contraciile uterine execut o serie de micri pasive, pentru trecerea sa prin canalul pelvi-genital. Aceste micri constituie mecanismul naterii i cuprinde 3 timpi principali:1. Angajarea precedat de orientarea prii prezentate, fixarea i flectarea ei;2. Coborrea i rotaia intrapelvin;3. Degajarea.Perioada de expulzie a ftului- ncepe din momentul cnd s-a produs dilataia complet i ruperea membranelor. Apare senzaia de screamt din cauza compresiunii rectului de ctre partea prezentat. Contraciile uterine se succed mai des, la 1-2 minute, durata lor este mai lung, pn la 90 de secunde, iar durerile devin din ce n ce mai puternice i mai apropiate ntre ele. Femeia simte ca naterea se apropie de sfrit i face eforturi n acest scop; faa este roie, acoperit de traspiraie.Din cauza compresiunii plexurilor nervoase ale bazinului exercitat de partea fetal, pot aprea crampe musculare la coaps sau la pulp.n perioada de expulzie se efectueaz degajarea prezentaiei i a restului mobilului fetal. Perioada de expulzie dureaz de la o jumtate de or pn la 1 la primipare i 15-30 de minute la multipare.

Perioada de delivren- cuprinde dezlipirea i expulzia placentei i a membranelor. Aceast perioad dureaz n medie 30-40 de minute. Expulzia placentei poate fi spontan, atunci cnd ea apare n afara orificiului vulvar prin forele parturientei, natural, cnd este necesar o apsare pe corpul uterului pentru eliminarea ei din vagin, i artificial, cnd necesit introducerea minii n cavitatea uterin i extragerea ei.

Dezlipirea i expulzia placentei are loc n 3 timpi:1. Dezlipirea placentei i a membranelor;2. Coborarea placentei n vagin;3. Expulzia placentei afar din vagin.