58895193-revolutia-culturala

2
REVOLUTIA CULTURALA CHINEZA Marea Revolutie Culturala Proletara deseori numita Revolutia Culturala a fost o miscare social-politica ce a avut loc in China din anul 1966 pana in 1976.Pusa in miscare de Mao Zedong,pe atunci presedinte al Partidului Comunist Cinez, a fost conceputa sa inainteze miscarea socialista in tara prin inlaturarea elementelor capitaliste din societatea chineza. Miscarea a adus haos in tara,drepturile omului fiind in mare parte incalcate si institutiile politice stabilite anterior dezintegrate la toate nivelele de guvernare. Revolutia a fost declansata in Mai 1966. Mao a pretins ca elementele burgheze amenintau guvernul si societatea prin restaurarea capitalismului.El a insistat ca acesti "revizionisti" sa fie eliminati in mod violent. Tineretul chinez a raspuns apelului lui Mao formand grupuri ale Garzilor Rosii in toata tara. Miscarea s-a extins si in cadrul armatei, a lucratorilor din zona urbana, cat si in cadrul politic . La nivel inalt, aceasta a dus la purificarea conducerii oficiale care a fost acuzata de indepartarea de la calea socialista, cei mai de seama fiind Liu Shaoqi si Deng Xiaoping. In timpul acealeasi perioade, cultul personalitatii lui Mao a crescut in proportii imense. Revolutia Culturala a distrus tara din punct de vedere economic si social.Milioane de oameni au fost persecutati in mod violent si au trecut prin mari greutati in toata tara, si au suferit abuzuri ,inclusiv tortura , inchisoare ,hartuire si confiscarea proprietatiilor.O parte semnificativa din populatie a fost stramutati cu forta , cel mai insemnata stramutare a fost cea a tinerilor din zona urbana in zona rurala in timpul "Miscarii rurale". Mao oficial a declarat ca Revolutia Culturala a luat sfarsit in anul 1969, dar a ramas activa pana la moarte lui Lin Biao in 1971.Instabilitatea politica din 1971 si arestul "Bandei celor Patru" din 1976 sunt deasemenea privite ca parte a revolutiei

Upload: florescu-madalina

Post on 06-Nov-2015

213 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

istorie

TRANSCRIPT

  • REVOLUTIA CULTURALA CHINEZA

    Marea Revolutie Culturala Proletara deseori numita Revolutia Culturala a fost o miscare social-politica ce a avut loc in China din anul 1966 pana in 1976.Pusa in miscare de Mao Zedong,pe atunci presedinte al Partidului Comunist Cinez, a fost conceputa sa inainteze miscarea socialista in tara prin inlaturarea elementelor capitaliste din societatea chineza.

    Miscarea a adus haos in tara,drepturile omului fiind in mare parte incalcate si institutiile politice stabilite anterior dezintegrate la toate nivelele de guvernare.

    Revolutia a fost declansata in Mai 1966. Mao a pretins ca elementele burgheze amenintau guvernul si societatea prin restaurarea capitalismului.El a insistat ca acesti "revizionisti" sa fie eliminati in mod violent.

    Tineretul chinez a raspuns apelului lui Mao formand grupuri ale Garzilor Rosii in toata tara.

    Miscarea s-a extins si in cadrul armatei, a lucratorilor din zona urbana, cat si in cadrul politic .

    La nivel inalt, aceasta a dus la purificarea conducerii oficiale care a fost acuzata de indepartarea de la calea socialista, cei mai de seama fiind Liu Shaoqi si Deng Xiaoping. In timpul acealeasi perioade, cultul personalitatii lui Mao a crescut in proportii imense.

    Revolutia Culturala a distrus tara din punct de vedere economic si social.Milioane de oameni au fost persecutati in mod violent si au trecut prin mari greutati in toata tara, si au suferit abuzuri ,inclusiv tortura , inchisoare ,hartuire si confiscarea proprietatiilor.O parte semnificativa din populatie a fost stramutati cu forta , cel mai insemnata stramutare a fost cea a tinerilor din zona urbana in zona rurala in timpul "Miscarii rurale".

    Mao oficial a declarat ca Revolutia Culturala a luat sfarsit in anul 1969, dar a ramas activa pana la moarte lui Lin Biao in 1971.Instabilitatea politica din 1971 si arestul "Bandei celor Patru" din 1976 sunt deasemenea privite ca parte a revolutiei

  • culturale.Dupa moartea lui Mao in 1976, forte din partid conduse de Deng Xiaoping au dobandit intaietate.Cele mai multe din reformele asociate Revolutiei Culturale au fost abandonate incepand cu 1978. Revolutia Culturala a fost tratata oficial ca un fenomen negativ in istoria Chinei.